Sveriges 100 mest populära podcasts

Tolkienpodden

Tolkienpodden

En svensk podcast om J.R.R. Tolkien. Med Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller. Kontakta oss gärna på: [email protected].

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tolkienpodden.podbean.com

Avsnitt

Avsnitt 80: Tolkienpodden läser Ringarnas Herre ? del IV

I det åttionde avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår närläsning av Ringarnas Herre, närmare bestämt kapitlet "Om örter och kaningryta" ("Of Herbs and Stewed Rabbit") ur fjärde boken. Precis som i de tidigare avsnitten går vi igenom vad som händer i kapitlet, vi diskuterar olika viktiga teman och pratar om hur kapitlet representerar bok fyra. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

Månadens tips: boken och BBC-radiodramatiseringen The Dark is Rising (En ring av järn) av Susan Cooper, bokserien The Warlord Chronicles av Bernard Cornwell, samt musikaliska ljus i vintermörkret.

2023-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 79: Tolkienpodden läser Ringarnas Herre ? del III

I det sjuttionionde avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår närläsning av Ringarnas Herre, närmare bestämt kapitlet "Sarumans röst" ("The Voice of Saruman") ur tredje boken. Precis som tidigare går vi igenom kapitlets handling, vi diskuterar viktiga teman och pratar om hur kapitlet knyter ihop bok tre. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

Månadens tips: podcasten/radioteatern The Lovecraft Investigations, Tolkienutställningen The Magic of Middle-earth i Barnsley (Yorkshire), samt TV-serien Bodies på Netflix.

2023-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 78: Tolkienpodden läser Ringarnas Herre ? del II

I det sjuttioåttonde avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår närläsning av Ringarnas Herre, närmare bestämt kapitlet "Khazad-dûms bro" ("The Bridge of Khazad-dûm") ur andra boken. Vi går igenom handlingen, pekar på vad vi gillar (och tycker mindre om) och hamnar dessutom på några rejäla sidospår på vägen. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

Månadens tips: skivan 1. Outside av David Bowie, Nights at the Nobel Prize Museum, samt böckerna Jordens sång av John Sjögren och Ringens återkomst (av flera skribenter).

2023-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 77: Tolkienpodden läser Ringarnas Herre ? del I

Det sjuttiosjunde avsnittet av Tolkienpodden inleder en svit, där vi väljer ut ett representativt kapitel ur var och en av de sex böckerna som utgör Ringarnas Herre och gör en djupdykning. Ur första boken har vi valt kapitlet "Tre slår följe" ("Three Is Company"). Vi går igenom vad som händer i kapitlet, diskuterar på vilket sätt kapitlet är typiskt för bok I och gör även några tillbakablickar till Tolkiens tidigare utkast. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

Månadens tips: romanen Stolthet och fördom, podcasten Totally Tintin, samt Medeltidsmuseet i Stockholm.

2023-09-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 76: The Hobbit: The Desolation of Smaug ? vårt kommentarspår

I det sjuttiosjätte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an den andra delen av Peter Jacksons Hobbittrilogi i ett nytt kommentarspår. Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar (spoilervarning ? det blir mer av det sistnämnda), tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). 

2023-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 75: Bilbo

I det sjuttiofemte avsnittet av Tolkienpodden närstuderar vi ytterligare en viktig person i Tolkiens författarskap: Bilbo. Som vi brukar går vi igenom hans inom- och utomvärldsliga historia, diskuterar hans roll som portalgestalt i Tolkiens skrivande, samt diskuterar vad han har betytt för oss.

Månadens tips: långfilmerna I'm Thinking of Ending Things och De tre musketörerna ? D'Artagnan, samt Där kräftorna sjunger (som utomhusbio).

2023-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 74: Favoritstycken II

I det sjuttiofjärde avsnittet av Tolkienpodden tar vi återigen upp några favoritstycken. Det blir passager ur The Lord of the Rings, Silmarillion och Leaf by Niggle. Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

Månadens sommartips: Island (landet), Sagan om ringen (operan) och Stendörren (naturreservatet). 

OBS! På grund av tidsbrist är detta avsnitt kortare än vanligt, samt något av en favorit i repris.

2023-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 73: Midgårda magi II

I det sjuttiotredje avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår diskussion om Midgårda magi. Vi pratar bland annat om illusioner och sinnespåverkan, magisk sång samt trollformler och magiska ord. Vi som diskuterar (med helt vanliga ord) är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

Månadens tips: Från Star Wars till Harry Potter (konsert på SVT Play), boken Minnesteatern av Karin Tidbeck samt brädspelet Twilight Struggle.

2023-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 72: Midgårda magi I

Det sjuttioandra avsnittet av Tolkienpodden blir det inledande i en liten svit om Midgårda magi. I detta första avsnitt pratar vi bland annat om vår övergripande bild av Tolkiens magi, Tolkiens egen syn på magi, den inneboende magin hos Tolkiens folkslag, samt mörkrets makter. Vi som hänger oss åt magiska diskussioner är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

Månadens tips: Jane Eyre av Charlotte Brontë, TV-serien The Last of Us samt Sir John Soane's Museum i London.

2023-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 71: The Hobbit: An Unexpected Journey ? vårt kommentarspår

I det sjuttioförsta avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med den första delen av Peter Jacksons Hobbittrilogi i ett nytt kommentarspår. Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). 

2023-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 70: Midgårda mat

I det sjuttionde avsnittet av Tolkienpodden hänger vi oss åt rustik gastronomi i en diskussion om Midgårda mat. Vi tar bland annat upp Midgårda specialiteter, livsmedelsproduktion, hobbitars matvanor och ett antal skildrade måltider i Tolkiens verk. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). 

Månadens tips: Årets upplaga av Oxonmoot, rollspelspodden Toa Tabletop samt olika typer av artificiell intelligens (AI).

2023-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 69: Lyssnarfrågor VIII

I det sextionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an ytterligare en omgång lyssnarfrågor. Vi tar bland annat upp frågor om Saurons strategi under Ringens krig, Tolkiens inspiration till ainurs musik, och vilka de sju kungarna egentligen är. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett gott nytt år!

Månadens tips: TV-spelet Dark Souls, Stings skiva If on a Winter's Night... samt SVT-programmet Hårt väder.

2023-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 68: Sauron

Det sextioåttonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt Mörkrets Furste (nr. 2): Sauron. Vi går igenom hans inom- och utomvärldsliga historia och reflekterar över hans roll i Tolkiens berättelser. Vi diskuterar även Tolkiens syn på ondska, bland annat hur den går att koppla till hans kristna tro. Vi i Tolkienpodden vill även passa på att önska våra lyssnare en riktigt god jul! Vi som samtalar oss igenom mörkret är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 67: Maktens Ringar säsong 1

I det sextiosjunde avsnittet av Tolkienpodden gör vi en sista djupdykning i den första säsongen av Amazonserien Maktens Ringar. Vi sammanfattar våra intryck och tankar, ger några slutgiltiga betyg och spekulerar lite om kommande säsonger. Vi som tycker och tänker är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-11-01
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Maktens ringar del 8

I detta specialavsnitt av Tolkienpodden recenserar vi säsongsavslutningen av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

2022-10-15
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Maktens ringar del 7

I detta specialavsnitt av Tolkienpodden recenserar vi del 7 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

2022-10-09
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Maktens ringar del 6

I detta specialavsnitt av Tolkienpodden recenserar vi del 6 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

2022-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 66: Lyssnarfrågor VII

I det sextiosjätte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss återigen åt lyssnarfrågor. Vi pratar bland annat om Sauron under andra åldern, om Gandalfs kamp med balrogen och om likheterna mellan Tolkiens Ringarnas Herre och Astrid Lindgrens Mio, min Mio. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-10-01
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Maktens ringar del 5

I detta specialavsnitt av Tolkienpodden recenserar vi del 5 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

2022-09-25
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Maktens ringar del 4

I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 4 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

2022-09-18
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Maktens ringar del 3

I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 3 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

2022-09-09
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Maktens ringar del 1 & 2

I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 1 och 2 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.

2022-09-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 65: Tolkien och drömmarna

I det sextiofemte avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med ett relativt outforskat område i Tolkiens författarskap: drömmar. Vi pratar om hur vanligt förekommande drömmar faktiskt är i hans böcker, djupdyker i några kända exempel och funderar över drömmarnas inomvärldsliga ursprung. Vi som trasslar oss igenom drömväven är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-09-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 64: Tolkienpodden spelar rollspel

I det sextiofjärde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss åt rollspelande ? närmare bestämt andra utgåvan av The One Ring. Adam spelleder och Elisabet och Daniel plockar fram sina inre hobbitar i äventyret "En bit bort och hem igen", skrivet av Adam och William Dahlheim. Det utspelar sig främst i Fylke och på vägen möter vi alver, vargar och ilskna mattumhusföreståndarinnor. Vi som slår tärningar är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 63: Aragorn

I det sextiotredje avsnittet av Tolkienpodden är det återigen dags för ett personporträtt. Den här gången handlar det om Aragorn, en av de viktigaste gestalterna i Tolkiens författarskap. Vi pratar om hans historia, både inom- och utomvärldsligt, och tar upp eventuella förebilder och paralleller. Vi som diskuterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 62: Några småtips

Det sextioandra avsnittet av Tolkienpodden blir vårt kortaste någonsin. På grund av akut tidsbrist har vi inte hunnit spela in ett fullängdsavsnitt, men vi hoppas ni håller tillgodo med några små tips så länge. Vi vill också önska alla våra lyssnare en riktigt skön sommar! Vi som är vårstressade är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 61: Ralph Bakshis The Lord of the Rings ? vårt kommentarspår

I det sextioförsta avsnittet av Tolkienpodden kompletterar vi våra tidigare kommentarspår till Peter Jacksons filmer med ett till Ralph Bakshis tecknade kultklassiker The Lord of the Rings från 1978. Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Vi pratar om vad vi gillar och inte gillar med filmen, och jämför med boken och Jacksons filmatisering.  Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). 

2022-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 60: Lyssnarfrågor VI

I det sextionde avsnittet av Tolkienpodden hänger vi oss återigen åt den ständigt tilltagande högen med obesvarade lyssnarfrågor. Vi pratar bland annat om Tolkien och Lovecraft, vad som skulle hända om Saruman fick tag på ringen och hur många gånger vi har läst böckerna. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 59: Försmak av TV-serien ?Maktens ringar?

I det femtionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på det vi i nuläget känner till om den kommande Amazonserien Sagan om ringen: Maktens ringar. Vi utgår från den nyligen släppta teasertrailern och diskuterar och analyserar det vi ser. Vi hinner också med en uppdatering om den kommande filmen The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim, ett inslag om hur "Tolkien" egentligen ska uttalas, samt vilken som egentligen är den mest populära boken i The Lord of the Rings bland er lyssnare. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 58: Tolkien och kärleken

I det femtioåttonde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en titt på hur kärlek och relationer skildras i Tolkiens författarskap, med utgångspunkt i Tolkiens livslånga kärlek till hustrun Edith. Vi pratar om berömda kärlekspar, lycklig och olycklig kärlek och såväl kärleksfulla som destruktiva relationer. Vi tar oss också en titt på den senaste teasern för Amazonserien The Lord of the Rings: The Rings of Power. Vi som samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2022-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 57: The Return of the King (filmen) ? vårt kommentarspår

I och med det femtiosjunde avsnittet av Tolkienpodden avslutar vi vår serie av kommentarsspår till Peter Jacksons filmatisering av The Lord of the Rings med att ta oss an den förlängda versionen av The Return of the King (vilket gör det här avsnittet till vårt längsta någonsin). Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). Vi vill också passa på att önska våra lyssnare ett riktigt gott nytt år! 

2022-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 56: Tolkienkonsert på Göta Lejon

I det femtiosjätte avsnittet av Tolkienpodden recenserar vi The Lord of the Rings & The Hobbit in Concert som ägde rum på Göta Lejon i Stockholm 7 november. Medverkade på konserten gjorde bland andra Jed Brophy och Royd Tolkien, samt The State Academic Symphony Orchestra of the Republic of Belarus. Vi får också en rapport från årets Comic Con i Stockholm, där Adam medverkade. Vi som delar med oss av våra konsertupplevelser är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 55: Sagor från Midgård

I det femtiofemte avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med boken Unfinished Tales (på svenska Sagor från Midgård), den samling oavslutade texter av J.R.R. Tolkien som gavs ut av hans son Christopher 1980. Bokens innehåll är spretigt och sträcker sig från Midgårds första till tredje ålder, allt från de oavslutade berättelserna om Túrin Turambar och Tuor, via en beskrivning av ön Númenor, till en redogörelse för de svarta ryttarnas jakt på ringen ? med tre kapitel om folkslaget drúedain, de fem trollkarlarna samt palantírerna som avslutning. Vi går översiktligt igenom boken från pärm till pärm och diskuterar våra intryck av de olika delarna. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 54: Varför inte Tolkien?

Ì det femtiofjärde avsnittet av Tolkienpodden vänder vi på steken och funderar över olika skäl till att inte läsa Tolkiens böcker. Det innehåller en genomgång av vanligt förekommande kritik mot böckerna och vårt resonerande kring den. Vi diskuterar dels vilken kritik vi tycker är befogad och ej, dels varför vi inte ser dessa frågor på samma sätt som kritikerna eller varför de inte stör vår läsupplevelse på samma sätt. Vi som kanhända går lite i försvarsställning är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 53: Fylke rensas

Det femtiotredje avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt det näst sista ordinarie kapitlet i The Lord of the Rings: "The Scouring of the Shire". (På svenska heter kapitlet "Fylke rensas" och återfinns i (Sagan om) Konungens återkomst.) Vi går igenom vad som händer i kapitlet och diskuterar viktiga motiv och teman. Vi diskuterar också skillnader mellan boken och Peter Jacksons filmatisering, där kapitlet i princip inte finns med. Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-09-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 52: The Two Towers (filmen) ? vårt kommentarspår

I det femtioandra avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår djupdykning i Peter Jacksons filmatiseringar med ett kommentarspår till den förlängda versionen av Peter Jacksons The Two Towers. Precis som förra gången rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 51: Om X tog ringen

I det femtioförsta avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss åt lite kontrafaktisk fiktiv historia och begrundar vad som hade hänt ifall olika personer i Arda hade lagt beslag på ringen. Vilka hade bäst lyckats stå emot ringens makt? Hur hade maktmissbruket skilt sig från person till person? Vilka konsekvenser hade det kunnat få? Vi som spekulerar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 50: Tolkiens populärkulturella efterföljare

I det femtionde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi Tolkiens inflytande på senare populärkultur, med utgångspunkt i George Lucas Star Wars, J.K. Rowlings Harry Potter-serie och George R.R. Martins A Song of Ice and Fire. Vi tar upp Tolkiens direkta och indirekta påverkan på sina efterföljare, belyser viktiga likheter men tar även upp väsentliga skillnader. Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 49: Tolkien och skräck

I det fyrtionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på Tolkien som skräckskildrare. Vi utgår från ett antal textställen och diskuterar vilka olika litterära knep Tolkien använder sig av för att bygga upp en kuslig atmosfär. Vi som bejakar våra kalla kårar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2021-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 48: Tolkienpoddens fyraårsjubileum

I det fyrtioåttonde avsnittet av Tolkienpodden gör vi en tillbakablick på de gångna fyra årens poddande. Vi pratar om varför vi startade en podcast, hur vi tänker kring ämnen och teman, vilka avsnitt som är våra favoriter och funderar lite över framtiden. Vi vill också passa på att tacka våra trogna lyssnare för att ni så här långt har följt med oss på den här resan! Vi som de senaste fyra åren gjort podden tillsammans är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2021-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 47: Hobbitarna

Det fyrtiosjunde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt ett av de mest centrala folkslagen i Tolkiens författarskap: hobbitarna. Vi pratar om deras inom- och utomvärldsliga ursprung och historia, går igenom deras kulturella egenheter och funderar över deras plats i Tolkiens skrivande samt deras berättartekniska funktion. Vi som dryftar ämnet är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2021-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 46: Vänskap

I det fyrtiosjätte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an ett viktigt tema i Tolkiens författarskap: vänskap. Det blev ett fritt samtal med många stickspår, där vi utgår från olika typer av vänskapsrelationer i Tolkiens böcker. Vi som så vänskapligt samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2021-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 45: Breven från jultomten

I det fyrtiofemte avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på boken Breven från Jultomten (The Father Christmas Letters, som den heter i original), utgiven 1976. Den består av den samling brev från "Jultomten" som Tolkien skrev till sina barn under många år. Även detta avsnitt är inspelat på distans, vilket tyvärr påverkar ljudkvalitén. Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett riktigt gott nytt år! Vi som utbyter åsikter är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

   
2021-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 44: Flora och fauna

I det fyrtiofjärde avsnittet av Tolkienpodden pratar vi om Ardas flora och fauna, med fokus på de växt- och djurarter som Tolkien själv hittade på. Liksom tidigare i år var vi tvungna att spela in på var sitt håll, via videomöte, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än normalt ? vi ber om överseende även denna gång! Vi som samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 43: Tolkienillustrationer

Det fyrtiotredje avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt en inblick i den uppsjö av Tolkienillustrationer som finns, alltifrån internationella giganter som John Howe och Alan Lee till nordiska konstnärer som Inger Edelfeldt och Tove Jansson. Vi går igenom olika konstnärliga ingångar i Tolkiens författarskap, pratar om Tolkiens egna illustrationer och diskuterar dessutom om det finns en motsättning mellan "konst" och "illustrationer". Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 42: Tom Bombadills äventyr

I det fyrtioandra avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med diktsamlingen Tom Bombadills äventyr. Vi går igenom de olika dikterna och diskuterar deras inom- och utomvärldsliga bakgrund och historia. (På köpet får ni också höra världens kortaste schlager om en jättesköldpadda.) Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 41: The Fellowship of the Ring (filmen) - vårt kommentarspår

Det fyrtioförsta avsnittet av Tolkienpodden blir något av ett extralångt specialavsnitt. Det består av vårt kommentarspår till den förlängda versionen av Peter Jacksons The Fellowship of the Ring (och vi rekommenderar verkligen att man ser filmen samtidigt). Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-09-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 40: Ardas tidsåldrar

I det fyrtionde avsnittet av Tolkienpodden gör vi en genomgång av Ardas tidsåldrar, från den äldre tiden ända in i våra dagar. Vi diskuterar olika sätt att dela in dem och tar upp viktiga historiska händelser i varje tidsålder. Vi som dryftar ämnet är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 39: Film- och TV-tips i Tolkiens fotspår

I det trettionionde avsnittet av Tolkienpodden går vi utanför ramarna och pratar om våra favoriter bland långfilmer och TV-serier, med mer eller mindre lös Tolkienkoppling (främst mindre). Det blir ett poddavsnitt som passar för hemmakvällar och regniga sommardagar! Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 38: Fantastiska vidunder och var man hittar dem (Midgård Edition)

I det trettioåttonde avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an de monster och mystiska varelser som man kan hitta i Tolkiens världsbygge: varulvar, jättespindlar, namnlösa varelser och annat skräckinjagande. Vi som spekulerar heter som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-06-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.