Sveriges 100 mest populära podcasts

Tolkienpodden

Tolkienpodden

En svensk podcast om J.R.R. Tolkien. Med Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller. Kontakta oss gärna på: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tolkienpodden.podbean.com

Avsnitt

Avsnitt 57: The Return of the King (filmen) ? vårt kommentarspår

I och med det femtiosjunde avsnittet av Tolkienpodden avslutar vi vår serie av kommentarsspår till Peter Jacksons filmatisering av The Lord of the Rings med att ta oss an den förlängda versionen av The Return of the King (vilket gör det här avsnittet till vårt längsta någonsin). Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). Vi vill också passa på att önska våra lyssnare ett riktigt gott nytt år! 

2022-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 56: Tolkienkonsert på Göta Lejon

I det femtiosjätte avsnittet av Tolkienpodden recenserar vi The Lord of the Rings & The Hobbit in Concert som ägde rum på Göta Lejon i Stockholm 7 november. Medverkade på konserten gjorde bland andra Jed Brophy och Royd Tolkien, samt The State Academic Symphony Orchestra of the Republic of Belarus. Vi får också en rapport från årets Comic Con i Stockholm, där Adam medverkade. Vi som delar med oss av våra konsertupplevelser är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 55: Sagor från Midgård

I det femtiofemte avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med boken Unfinished Tales (på svenska Sagor från Midgård), den samling oavslutade texter av J.R.R. Tolkien som gavs ut av hans son Christopher 1980. Bokens innehåll är spretigt och sträcker sig från Midgårds första till tredje ålder, allt från de oavslutade berättelserna om Túrin Turambar och Tuor, via en beskrivning av ön Númenor, till en redogörelse för de svarta ryttarnas jakt på ringen ? med tre kapitel om folkslaget drúedain, de fem trollkarlarna samt palantírerna som avslutning. Vi går översiktligt igenom boken från pärm till pärm och diskuterar våra intryck av de olika delarna. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 54: Varför inte Tolkien?

Ì det femtiofjärde avsnittet av Tolkienpodden vänder vi på steken och funderar över olika skäl till att inte läsa Tolkiens böcker. Det innehåller en genomgång av vanligt förekommande kritik mot böckerna och vårt resonerande kring den. Vi diskuterar dels vilken kritik vi tycker är befogad och ej, dels varför vi inte ser dessa frågor på samma sätt som kritikerna eller varför de inte stör vår läsupplevelse på samma sätt. Vi som kanhända går lite i försvarsställning är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 53: Fylke rensas

Det femtiotredje avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt det näst sista ordinarie kapitlet i The Lord of the Rings: "The Scouring of the Shire". (På svenska heter kapitlet "Fylke rensas" och återfinns i (Sagan om) Konungens återkomst.) Vi går igenom vad som händer i kapitlet och diskuterar viktiga motiv och teman. Vi diskuterar också skillnader mellan boken och Peter Jacksons filmatisering, där kapitlet i princip inte finns med. Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-09-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 52: The Two Towers (filmen) ? vårt kommentarspår

I det femtioandra avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår djupdykning i Peter Jacksons filmatiseringar med ett kommentarspår till den förlängda versionen av Peter Jacksons The Two Towers. Precis som förra gången rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 51: Om X tog ringen

I det femtioförsta avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss åt lite kontrafaktisk fiktiv historia och begrundar vad som hade hänt ifall olika personer i Arda hade lagt beslag på ringen. Vilka hade bäst lyckats stå emot ringens makt? Hur hade maktmissbruket skilt sig från person till person? Vilka konsekvenser hade det kunnat få? Vi som spekulerar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 50: Tolkiens populärkulturella efterföljare

I det femtionde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi Tolkiens inflytande på senare populärkultur, med utgångspunkt i George Lucas Star Wars, J.K. Rowlings Harry Potter-serie och George R.R. Martins A Song of Ice and Fire. Vi tar upp Tolkiens direkta och indirekta påverkan på sina efterföljare, belyser viktiga likheter men tar även upp väsentliga skillnader. Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).

2021-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 49: Tolkien och skräck

I det fyrtionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på Tolkien som skräckskildrare. Vi utgår från ett antal textställen och diskuterar vilka olika litterära knep Tolkien använder sig av för att bygga upp en kuslig atmosfär. Vi som bejakar våra kalla kårar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2021-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 48: Tolkienpoddens fyraårsjubileum

I det fyrtioåttonde avsnittet av Tolkienpodden gör vi en tillbakablick på de gångna fyra årens poddande. Vi pratar om varför vi startade en podcast, hur vi tänker kring ämnen och teman, vilka avsnitt som är våra favoriter och funderar lite över framtiden. Vi vill också passa på att tacka våra trogna lyssnare för att ni så här långt har följt med oss på den här resan! Vi som de senaste fyra åren gjort podden tillsammans är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2021-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 47: Hobbitarna

Det fyrtiosjunde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt ett av de mest centrala folkslagen i Tolkiens författarskap: hobbitarna. Vi pratar om deras inom- och utomvärldsliga ursprung och historia, går igenom deras kulturella egenheter och funderar över deras plats i Tolkiens skrivande samt deras berättartekniska funktion. Vi som dryftar ämnet är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2021-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 46: Vänskap

I det fyrtiosjätte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an ett viktigt tema i Tolkiens författarskap: vänskap. Det blev ett fritt samtal med många stickspår, där vi utgår från olika typer av vänskapsrelationer i Tolkiens böcker. Vi som så vänskapligt samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2021-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 45: Breven från jultomten

I det fyrtiofemte avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på boken Breven från Jultomten (The Father Christmas Letters, som den heter i original), utgiven 1976. Den består av den samling brev från "Jultomten" som Tolkien skrev till sina barn under många år. Även detta avsnitt är inspelat på distans, vilket tyvärr påverkar ljudkvalitén. Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett riktigt gott nytt år! Vi som utbyter åsikter är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

   
2021-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 44: Flora och fauna

I det fyrtiofjärde avsnittet av Tolkienpodden pratar vi om Ardas flora och fauna, med fokus på de växt- och djurarter som Tolkien själv hittade på. Liksom tidigare i år var vi tvungna att spela in på var sitt håll, via videomöte, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än normalt ? vi ber om överseende även denna gång! Vi som samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 43: Tolkienillustrationer

Det fyrtiotredje avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt en inblick i den uppsjö av Tolkienillustrationer som finns, alltifrån internationella giganter som John Howe och Alan Lee till nordiska konstnärer som Inger Edelfeldt och Tove Jansson. Vi går igenom olika konstnärliga ingångar i Tolkiens författarskap, pratar om Tolkiens egna illustrationer och diskuterar dessutom om det finns en motsättning mellan "konst" och "illustrationer". Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 42: Tom Bombadills äventyr

I det fyrtioandra avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med diktsamlingen Tom Bombadills äventyr. Vi går igenom de olika dikterna och diskuterar deras inom- och utomvärldsliga bakgrund och historia. (På köpet får ni också höra världens kortaste schlager om en jättesköldpadda.) Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 41: The Fellowship of the Ring (filmen) - vårt kommentarspår

Det fyrtioförsta avsnittet av Tolkienpodden blir något av ett extralångt specialavsnitt. Det består av vårt kommentarspår till den förlängda versionen av Peter Jacksons The Fellowship of the Ring (och vi rekommenderar verkligen att man ser filmen samtidigt). Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-09-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 40: Ardas tidsåldrar

I det fyrtionde avsnittet av Tolkienpodden gör vi en genomgång av Ardas tidsåldrar, från den äldre tiden ända in i våra dagar. Vi diskuterar olika sätt att dela in dem och tar upp viktiga historiska händelser i varje tidsålder. Vi som dryftar ämnet är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 39: Film- och TV-tips i Tolkiens fotspår

I det trettionionde avsnittet av Tolkienpodden går vi utanför ramarna och pratar om våra favoriter bland långfilmer och TV-serier, med mer eller mindre lös Tolkienkoppling (främst mindre). Det blir ett poddavsnitt som passar för hemmakvällar och regniga sommardagar! Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 38: Fantastiska vidunder och var man hittar dem (Midgård Edition)

I det trettioåttonde avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an de monster och mystiska varelser som man kan hitta i Tolkiens världsbygge: varulvar, jättespindlar, namnlösa varelser och annat skräckinjagande. Vi som spekulerar heter som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 37: Tolkien och kvinnorna

Det trettiosjunde avsnittet av Tolkienpodden handlar om Tolkien och kvinnorna. Vi pratar om viktiga kvinnor i Tolkiens liv, de förhållandevis få kvinnliga gestalterna i böckerna och vad Tolkien själv hade att säga om manligt och kvinnligt. Vi som diskuterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 36: Favoritstycken

Det trettiosjätte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt att prata om några av våra favoritstycken i Tolkiens författarskap. Det blir valda delar från The Lord of the Rings, Children of Húrin och Leaf by Niggle, och vi diskuterar bland annat Tolkiens stora bredd som författare. I dessa virustider var vi tvungna att spela in på var sitt håll, via videomöte, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än normalt ? vi ber om överseende! Vi som medverkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 35: Dvärgarna

Det trettiofemte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt ännu ett av de Midgårda folkslagen: dvärgarna. Vi samtalar om deras plats i Tolkiens skapade värld, om deras kultur och historia, samt om inspirationskällor och epigoner i myt, saga och litteratur. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 34: Till minne av Christopher Tolkien (1924-2020)

Det trettiofjärde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi främst åt Christopher Tolkien - J.R.R. Tolkiens tredje son och under lång tid förvaltare av faderns författarskap - som gick bort den 16 januari i år. Vi diskuterar framför allt Christophers betydelse för faderns litterära arv och hans livsgärning som utgivare av faderns verk. Vi som språkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 33: Lyssnarfrågor V

Även det trettiotredje avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt att beta av en del av det lass med lyssnarfrågor som ni har skickat till oss. Vi ger oss bland annat i kast med frågor om alvisk bildkonst, Eriadors befolkningstäthet, Midgårda mynt samt vilka skådespelare vi skulle vilja se i en hypotetisk ny Ringenfilmatisering. Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett gott nytt år!

Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2020-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 32: Lyssnarfrågor IV

I det trettioandra avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår odyssé genom de lyssnarfrågor vi har fått in. Vi diskuterar bland annat Merrys svärd, maiars väsen och Beleriands storlek. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 31: Lyssnarfrågor III

I det trettioförsta avsnittet av Tolkienpodden djupdyker vi återigen i högen av lyssnarfrågor som har strömmat in. Vi tar oss bland annat an frågor om Beorns historia, religion i Arda och huruvida man helt enkelt kunde ha ryckt ringen av Frodos finger. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 30: "Tolkien" ? filmen

I det trettionde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi filmen "Tolkien", i regi av Dome Karukoski, med Nicholas Hoult i titelrollen och Lily Collins som Edith. Den hade premiär i våras, men har inte visats på svenska biografer. Vi diskuterar handling, rollbesättning, foto, musik, med mera och pratar om i vilken utsträckning den ger en sann bild av Tolkiens liv. I avsnittet hör ni också för sista gången det stående inslaget "Månadens Ardaprofil". Vi som medverkar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 29: Tolkiens språk

I det tjugonionde avsnittet av Tolkienpodden går vi loss på ett riktigt mastodontämne: Tolkiens egenkonstruerade språk. Vi diskuterar deras inom- och utomvärldsliga historia och nördar ner oss i kasusändelser i quenya, konsonantmutationer i sindarin, trekonsonantiga ordstammar i khuzdul, kollektivt plural, tungrots-R, betoningsmönster, Midgårda skriftspråk och mycket mer. 

Vi som håller låda är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-09-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 28: Galadriel

Det tjugoåttonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt Tolkiens kanske viktigaste kvinnliga gestalt: Galadriel. Vi diskuterar hennes inomvärldsliga betydelse och hennes invecklade och föränderliga utomvärldsliga historia. Vi går också igenom de olika alvfolken och deras inbördes släktskap. Vi som språkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 27: Ringens brödraskap

I det tjugosjunde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi ringens brödraskap: Frodo, Sam, Merry, Pippin, Gandalf, Aragorn, Boromir, Legolas och Gimli. Vi rangordnar medlemmarna enligt olika kriterier, och diskuterar brödraskapets sammansättning och dess betydelse för att slutföra uppdraget att förstöra ringen. Vi svarar även på en lyssnarfråga om likheten mellan skapelseberättelserna i Silmarillion och C.S. Lewis Narniaböcker. Vi vill också önska alla våra lyssnare en skön sommar! Medverkande är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 26: Silmarillion som fond

Det tjugosjätte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt att diskutera hur Silmarillion fungerar som mytologisk och historisk fond till de verk som utspelar sig senare i Midgårds historia. Vi tar upp paralleller, gemensamma personer och hur historiska skeenden påverkar varandra i Tolkiens berättande. Vi som pratar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 25: Radioteatern ger...

I det tjugofemte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an två radiodramatiseringar av Tolkiens verk: BBC:s The Lord of the Rings från 1981 och Sveriges Radios Sagan om ringen från 1995. Vi diskuterar och jämför manusval, skådespelarinsatser, ljudeffekter och musik. Medverkar gör som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 24: Midgårda vapen

I det tjugofjärde avsnittet av Tolkienpodden pratar vi om de olika vapen som figurerar i Tolkiens skrivande. Vi pratar om olika vapentyper, var Midgård befinner sig i vapenutvecklingen och tar upp exempel på kända vapen. Vi diskuterar även den nya trailern till filmen Tolkien, samt den information som har börjat läcka om den kommande Amazonserien. Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 23: Valar och andra lyssnarfrågor

I det tjugotredje avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med ett antal lyssnarfrågor. Mest tid ägnar vi åt en genomgång av valar (Tolkiens pantheon av gudaväsen), men vi tar oss även an frågor om jättespindeln Ungoliant, Tolkiens syn på Shakespeare samt varför Sauron inte blir osynlig av ringen. Vi som ordar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 22: Orkerna

Det tjugoandra avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi helt åt ett av de Midgårda folkslagen: orkerna. Vi pratar om deras ursprung och plats i Tolkiens författarskap, samt spekulerar i hur det ligger till med deras inneboende ondska. Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2019-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 21: Tolkien och kristendomen

Det tjugoförsta avsnittet av Tolkienpodden handlar om Tolkien och kristendomen och är ett panelsamtal inspelat live i Nacka kyrka 25 november 2018. Vi i panelen diskuterar hur Tolkiens kristna, och mer specifikt katolska, tro i stort och smått avspeglar sig i hans skrivande. Panelsamtalet avslutas med ett antal frågor och repliker från livepubliken.

Medverkar gör som vanligt Tolkienpoddens ständiga trio Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning), men den här gången gästas vi av prästen Peter Fransson samt kyrkomusikern Gunilla Werner.

Vi vill också passa på att önska våra lyssnare ett gott nytt år!

2019-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 20: Gondolins fall

Det tjugonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt "Gondolins fall", den sannolikt sista utgåvan med faderns material av Christopher Tolkien. Vi samtalar om berättelsen om Tuor samt bokens kvalitéer och brister. Vi svarar också på en lyssnarfråga om maktens ringar. Vi som samspråkar heter som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2018-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Översättningar

Det nittonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt de olika svenska översättningarna av Tolkiens verk. Vi gör en kortfattad genomgång av vad som finns översatt till svenska och resonerar om huruvida Tolkiens namn bör översättas eller ej. Vi inriktar oss dock främst på de två olika översättningarna som finns av The Lord of the Rings, utförda av Åke Ohlmarks och Erik Andersson, och jämför och diskuterar deras brister och förtjänster. Vi som deltar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2018-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Gollum

I det artonde avsnittet av Tolkienpodden samtalar vi om en av Tolkiens mest fascinerande skapelser: Gollum. Vi diskuterar bland annat hans inomvärldsliga historia, splittrade personlighet och betydelse för berättelsen i stort. Dessutom svarar vi på lyssnarfrågor om Moria och Gandalfs namedropping på Khazad-dûms bro. Medverkande är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2018-10-01
Länk till avsnitt

Special episode: Tolkien's Oxford

Welcome to a special episode of Tolkienpodden ? Sweden's only podcast about the author J.R.R. Tolkien! During our visit to Oxford this summer, we had the opportunity to meet and interview some really interesting people: Catherine McIlwaine, Tolkien archivist at the Bodleian Libraries, curator of the Tolkien Exhibition at the library and author of the accompanying book; Dr Stuart Lee, professor at the English faculty at Merton College and co-author and editor of several books about Tolkien; and Dr Courtenay Phillips, emeritus fellow in chemistry at Merton College and a former colleague of Tolkien. In this special episode, our first in English, we've edited together the three interviews, since they might be of interest to a non-Swedish speaking audience. Till våra svenska lyssnare: detta avsnitt innehåller inget nytt material, utan består av intervjuer hämtade från avsnitt 16 och 17.

2018-09-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 17: Tolkiens Oxford del II

I det sjuttonde avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vårt resereportage från Oxford i England. Det är andra delen av ett dubbelavsnitt inspelat på plats i staden, där vi besöker Tolkienrelaterade platser samt intervjuar intressanta personer. Vi som spankulerar runt är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning). 

Bilder från resan hittar ni på vår Facebooksida.

2018-09-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Tolkiens Oxford del I

I det sextonde avsnittet av Tolkienpodden beger vi oss till Oxford i England. Det blir första delen av ett dubbelavsnitt inspelat på plats i staden, ett slags resereportage där vi promenerar runt i Tolkiens fotspår, besöker en stor Tolkienutställning och intervjuar intressanta personer. Vi som traskar runt är som brukligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning). 

Bilder från resan hittar ni på vår Facebooksida.

2018-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Boktips i Tolkiens fotspår

I det femtonde avsnittet av Tolkienpodden vidgar vi våra vyer och pratar om andra författare och böcker vi tycker om - med mer eller mindre tydlig Tolkienkoppling. Det blir ett extra långt hängmatteavsnitt fyllt med boktips! Vi som samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

En lista med de flesta böcker vi diskuterar finns här.

2018-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Tolkien och naturen

I det fjortonde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi Tolkiens relation till naturen. Vi pratar om hans kärlek till inte minst träden och hur han skildrar miljöer och landskap i sitt skrivande. Vi som samtalar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2018-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Böckerna

Det trettonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi helt åt böcker. Vi går igenom det mesta som getts ut i Tolkiens namn och en del kringlitteratur, samt i vilken ordning allt bör läsas. Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2018-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Gandalf

Det tolfte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt en av Tolkiens mest kända skapelser: trollkarlen Gandalf. Vi diskuterar hans inom- och utomvärldsliga historia och drar paralleller till andra mytologiska och litterära gestalter. Panelen består som vanligt av Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2018-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Tolkiens språkbruk

I det elfte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an Tolkiens språkbruk. Vi går igenom våra favoritpassager i böckerna och pratar om de olika språkliga stilnivåer Tolkien använder sig av. Vi som samtalar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).

2018-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Tolkieninspirerad musik

I det tionde avsnittet av Tolkienpodden går vi igenom ett axplock av den stora mängd Tolkieninspirerad musik som har skrivits genom åren, med alltifrån klassiskt till metal. Vi som diskuterar heter som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning). Av upphovsrättsliga skäl kan vi tyvärr inte spela upp musik i podden. Det mesta av musiken vi pratar om hittar ni i följande två spellistor: https://open.spotify.com/user/azaghal8/playlist/6DBsk2oSQqDqSV0kLR9fyp?si=-ufPQctyRxWNwK3QSJKntQ https://www.youtube.com/playlist?list=PLelDp6Q4engvrMFbPZHSvVVIoEp6y-udH För er som verkligen vill djupdyka i den stora mängd Tolkienmetal som finns har vi ytterligare två spellistor: https://open.spotify.com/user/azaghal8/playlist/6iLUDeeJJ9ULcbNE5ipP5A?si=yb1nZxbJQPWoREuaPr2Hyw https://www.youtube.com/playlist?list=PLelDp6Q4engsPs2GoOFXs8MQYDKe56hPq

2018-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Lyssnarfrågor

Det nionde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt lyssnarfrågor. Bland mycket annat spekulerar vi kring ringvålnadernas identiteter, förklarar hur vi skulle vilja se den nya tv-seriesatsningen och går igenom våra känslor inför tv-spel om Tolkiens Midgård.

Vi i Tolkienpodden (det vill säga Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller) vill passa på att önska våra lyssnare ett riktigt gott nytt år!

2018-01-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.