Sveriges 100 mest populära podcasts

Livet enligt Naturmorgon

Livet enligt Naturmorgon

Djupdyker i den svenska naturen och guidar till fågelsång, svampar, blommor och fjärilar. Det lilla extra från Naturmorgon, med serier i olika ämnen. Ansvarig utgivare: Marcus Sjöholm

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/livetenligtnaturmorgon

Avsnitt

Så gick det till när husdjuren och människorna slog följe

Per Jensen berättar hur, när och var vilda djur blev tama. Tusentals år av ömsesidiga anpassningar, samevolution, som avgjorde vår historia.

Hundar, får, getter, grisar, kor, höns, hästar, katter - alla har formats av samlivet med vår egen art Homo sapiens. Vi reser genom årtusendena i en flock som består av allt fler arter däggdjur och jordens mest talrika fågel tamhönan. Vår samevolution, eller domesticering, av ett antal djur var nyckeln till framgång för vår art, och för de arter som valde oss.Hunden har en särställning i vår utveckling, medan katten kanske snarare har domesticerat oss, enligt Per Jensen, professor i Etologi vid Linköpings Universitet. Reporter Lisa Henkow, på Vreta Naturbruksgymnasium i Östergötland i Naturmorgons direktsändning 22 oktober 2022.
2022-11-11
Länk till avsnitt

Bävern - simmare, landskapsarkitekt och trädfällare

Bävern bygger hyddor, har superpäls och mejseltänder. I Färnebofjärdens nationalpark lär vi känna gnagaren som omformar landskapet dramatiskt.

Bävern fäller träd och gör dammar - och skapar på så sätt livsmiljöer för andra arter, men det kan också uppstå problem. Som när den fäller gamla, skyddsvärda aspar.Bävern jagades förr för sin päls och sitt bävergäll och utrotades från Sverige. För 100 år sedan återinfördes den i landet och nu finns en livskraftig stam.I avsnittet lär vi känna bävern tillsammans med Karin Haulin, nationalparksguide och Ingemar Södergren, förvaltare på Länsstyrelsen, samt en rad lyssnare som berättar om sina bävermöten.Ur direktsändningen av Naturmorgon 20 augusti 2022 från Färnebofjärdens nationalpark. Reporter är Erik Kohlström och programledare Jenny Berntson Djurvall.
2022-10-12
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #37: Hest och strävt

Det blir allt annat än skönsång när lock- och varningsläten från trädgårdssångare, törnsångare, törnskata, nötskrika och talltita tas upp.

Fågelsångmagister: Mats Ottosson Fågelinspelningar: xeno-canto.org/Mikael Litsgård, Martin Fransson och Lars Edenius
2022-09-02
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #36: Smack och tjack

Ärtsångare och svarthätta, rödstjärt, buskskvätta och stenskvätta samt blåhake. Alla säger de på olika sätt smack smack när de lockar och varnar.

Fågelsångmagister: Mats Ottosson Fågelinspelningar: Martin Fransson och Lars Edenius
2022-09-02
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #35: Knäpp och knatter

Rödhake och gärdsmyg har vi tagit upp i tidigare fågelsånglektioner. Deras sång alltså. Nu är det dags för deras lock- och varningsläten. Dessutom: knattrande dubbeltrast.

Fågelsångmagister: Mats Ottosson Fågelinspelningar: xeno-canto.org/Lars Edenius
2022-09-02
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #34: Introduktion till fåglarnas småläten

Mats Ottosson besöker gästexpert Annika Rastén för att prata om fåglarnas småprat varningsläten och lockläten med bofinken som exempel.

Fågelinspelningarna som används i avsnittet är hämtade från Sveriges Radios arkiv samt från databasen xeno-canto.org (Lars Edenius, Patrik Åberg och Louis A Hansen).
2022-07-30
Länk till avsnitt

Han samlar på fågelsång och gör den tillgänglig för fler

Fågelskådaren Lars Edenius spelar in fågelläten av arter som häckar i Västerbottens län regelbundet. Nu har han bara blå kärrhök kvar.

Det här inslaget sändes i Naturmorgon april 2022. Reporter: Jenny Berntsson Djurvall.
2022-06-26
Länk till avsnitt

Femtio minuter fågelsång från fem scener

Såhär låter Sverige en tidig morgon i maj 2022. Inspelningen är hämtad ur direktsändningen av Fågelsångsnatten 2022.

Fågelsångsnatten 2022 sändes från midnatt till klockan åtta den 21 maj och bjöd på åtta timmars direktsänd uppmärksamhet på fåglar och fågelsång. Denna inspelning är hämtad ur timmen mellan 04.00 och 05.00 som ägnades åt okommenterad fågelsång från Getterön i Halland, Nittälvsdalen i Bergslagen, Osaby i Småland, Ammarnäs i Västerbottenfjällen och Vendelån i Uppland.Ljudtekniker: Thor Andersson, Örjan Bengtzing, Martin Tuomolin, Jakob Persson, Martin Prim, Glate Öhman och Olle Sjöström.Vill du höra hur hela radiosändningen av Fågelsångsnatten 2022 lät finns den, i två delar, att lyssna på här och här.
2022-05-27
Länk till avsnitt

En hel fågelsångsnatt på 20 minuter

Redan vid midnatt sjunger sävsångaren vid Vendelsjön i Uppland och näktergalen vid Getterön i Halland. Det här är en kort version av Fågelsångsnatten 2022.

Vill du höra alla åtta timmarna, sök på Fågelsångsnatten 2022 i appen SR Play. Den är uppdelad på två avsnitt och går också att hitta på sverigesradio.se/naturmorgon under "alla avsnitt".Fågelsångsnatten gjordes av:Programledare: Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall.Reportrar: Lisa Henkow, Joacim Lindwall, Lena Näslund och Thomas Öberg.Expertkommentatorer: Susanne Åkesson, Martin Green, Didrik Vanhoenacker, Linnea Henriksson och Christer Olsson.Digital redaktör: Karin Gyllenklev.Tekniker: Martin Tuomolin, Jakob Persson, Martin Prim, Anders Larsen, Magnus Larsson, Kristoffer Hjälmberg, Örjan Bengtzing, Thor Andersson, Glate Öhman och Olle Sjöström.Producenter: Roger Bengtsson och Helena Söderlundh.
2022-05-26
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #33: Buskskvätta och stenskvätta

Både buskskvätta och stenskvätta hör till de öppna landskapen. Men man lägger sällan märke till deras diskreta och knarriga sångstrofer.

Fågelinspelningarna är gjorda av Lars Edenius och Mats Rellmar (xeno-canto.org) Fågelsångmagister: Mats Ottosson
2022-05-25
Länk till avsnitt

Här leker Östersjögäddor i ett dike i Småland

Gäddan är största och snabbaste rovfisken utmed kusten. Forskarna Hanna Berggren och Petter Tibblin förklarar varför den är så viktig.

Gäddorna försvinner från allt fler platser utmed Östersjökusten och platser som detta dike vid Mönsterås är viktiga för gäddornas lek och framgång med förökningen berättar forskarna Hanna Berggren och Petter Tibblin vid Linnéuniversitetet. Ur direktsändningen av Naturmorgon 2 april 2022. Fältreporter Lisa Henkow.
2022-05-11
Länk till avsnitt

Han vill att både människor och arter ska trivas i naturen

Naturvårdaren Mats Rosenberg har prisats för sitt arbete och han tycker kommunerna borde jobba mer för att städer ska ha nära till naturen.

Det här inslaget sändes i Naturmorgon april 2022. Reporter Mats Ottosson.
2022-05-08
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #32: Trana, sångsvan, knölsvan och kanadagås

Tre av våra största och ljudligaste trumpetande fåglar tas upp i denna fågelsånglektion. Och så får du en extra svan på köpet.

Fågelljuden är dels hämtade från Sveriges Radios arkiv, dels inspelningar av Lars Edenius från xeno-canto.org
2022-04-29
Länk till avsnitt

En kvart i naturen räcker för att minska stressen

I Japan har man utsett speciella platser som funkar extra bra till skogsbad, berättar författaren Åsa Ottosson.

Ur Naturmorgons specialprogram Må bra i naturen 30 maj 2019. Reporter: Joacim Lindwall.
2022-04-06
Länk till avsnitt

Följ med på skogsbad

Det funkar som mindfulness men du riktar tankarna mot naturen istället för in i dig själv. Reporter Joacim Lindwall testar skogsbad.

Författaren Åsa Ottottson berättar för reporter Joacim Lindwall.Ur Naturmorgons specialprogram Må bra i naturen 30 maj 2019.
2022-04-06
Länk till avsnitt

Forskning: Vi mår bra av fågelsång!

Fågelkvitter gör oss lugnare och en hel fågelkör sänker stressen ännu mer. Det visar Marcus Hedbloms forskning.

Ur Naturmorgons specialprogram Må bra i naturen 30 maj 2019. Reporter: Joacim Lindwall.
2022-04-06
Länk till avsnitt

Det här kan du äta från kusten och skogen

Klara Hansson är expert på ätliga vilda växter. Här tipsar hon om vad du kan ha i din matlagning från stranden på Amundön och skogen i Delsjön.

De här två inslagen sändes i Naturmorgon juni och augusti 2014. Reporter: Nina Frogneborn. Kom ihåg: Om du ska plocka löv och barr från träd måste du fråga markägaren om lov.
2022-04-06
Länk till avsnitt

Ekopsykologi: I naturen känner vi oss hemma

Eva Sanner, författare och terapeut, om en ny inriktning inom psykologin som fokuserar på relationen mellan människa och natur.

Ur direktsändningen av Naturmorgon 17 augusti 2019. Reporter: Lisa Henkow.
2022-04-06
Länk till avsnitt

Att sova ute stillar Markus Torgebys sinne

Han började sova ute i den jämtländska storskogen för att göra något åt kaoset i huvudet. Han fortsatte i fyra år för att det var så härligt.

Det här reportaget sändes i Naturmorgon i februari 2020. Reporter: Jonatan Martinsson.
2022-04-06
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #31: Mindre hackspett, göktyta och lärkfalk

Mindre hackspettens rop är mycket snarlikt både göktytans och lärkfalkens. Fågelsångmagister Mats Ottosson får reda-ut-hjälp av Annika Rastén.

2022-04-01
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #30: Koltrast och dubbeltrast

Dessa två trastar tillhör den tidiga vårens tuffaste utmaningar för fågelsånglyssnaren. Mats Ottosson repeterar tricksen.

2022-04-01
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #29: Stare

Hör starhanen som härmar ungefär trettio andra fågelarter och en räv! Hur många kan du själv höra? Gäst och inspelare: Bo Söderström.

2022-03-25
Länk till avsnitt

Landväxternas evolution - från levermossa till mångfald på 470 miljoner år

Stina Weststrand på Göteborgs botaniska guidar från de första mossorna, via trädormbunkar i karbon, kottepalmer i krita, till nuets blommor.

Direktsändning från Göteborg 12 februari 2022. Dinosaurier, insekter, fåglar, ja allt liv på land bygger på växterna!!
2022-03-23
Länk till avsnitt

Så kan Almö naturreservat i Blekinge bli tillgängligt för fler

Daniel Ottoson från Länsstyrelsen och Lohla-Marie De Bie kollar hur rullstolsburna och barnfamiljer kan ta del av naturen runt Karlskrona.

2022-03-09
Länk till avsnitt

Majnattens fågelsång - från storlom till koltrast

Fem timmars obruten fågelsång. Klockan är 02 när storlommen ropar. Följ med när fågel efter fågel vaknar. Inspelat i Osaby, Småland.

Inspelningen är gjord av Martin Tuomolin under sändningen av Fågelsångsnatten i P1 29 maj 2021.
2022-03-02
Länk till avsnitt

Lappugglan förändrade Jonas Classons liv

Naturfotografen har lagt tusentals timmar på att fånga ugglor på bild. Hör historien bakom fotot som prisats världen över.

Inslaget sändes i Naturmorgon 2021. Reporter: Mats Ottosson.
2022-03-01
Länk till avsnitt

På spaning efter världens största uggla - mitt i stan

En berguv hördes hoa i en park i Växjö. Fågelskådaren Thomas Hultquist och reporter Helena Söderlundh letar upp den sällsynta ugglan.

Inslaget sändes i Naturmorgon 2018.
2022-03-01
Länk till avsnitt

Hornugglan flyttade in i trädgården - och blev kvar

Ugglan trivs hos Bo Stenberg vid Hornborgasjön. Reporter Helena Söderlundh och Lotta Berg från Hornborgasjöns fältstation är på plats i trädgården.

Inslaget sändes i Naturmorgon 2015.
2022-03-01
Länk till avsnitt

Kattugglan låter som en gummianka

Naturmorgons Jenny Berntson Djurvall funderar över kattugglans speciella läte efter att hon en sen kväll hörde den hoa i en träddunge.

Det här är en kråkvinkel - Naturmorgons krönika - som sändes 2016.
2022-03-01
Länk till avsnitt

I närkontakt med en sparvuggla

Naturmorgonlegendaren Anders Börjeson får med hjälp av lockrop och visslingar en sparvuggla att komma alldeles nära.

Inslaget sändes i Naturmorgon 2007.
2022-03-01
Länk till avsnitt

Blinkande myror och klumpiga albatrosser - Naturpanelen förklarar

Experterna Mikael Sörensson, Sofie Olofsson och Susanne Åkesson svarar på extra lyssnarfrågor från Botaniska trädgården i Lund.

Det här är material som inte hördes i programmet 19 februari 2022 - som helt ägnades åt lyssnarfrågor. Programledare: Mats Ottosson.
2022-02-22
Länk till avsnitt

Bästa tipsen för att höra ugglornas rop

Fågelforskaren Martin Green och Naturmorgons Mats Ottosson ger en snabblektion i hur du maxar dina möjligheter att få höra ugglor.

Reporter: Mats Ottosson.
2022-02-11
Länk till avsnitt

Så övervintrar stickmyggor i ett bergrum i Uppland

Myggexperten Anders Lindström berättar om olika arter stickmyggor, och deras livscykel för reporter Lisa Henkow. De ser (malaria)frossmyggor på en stallvind, och pratar om varför myggorna låter.

Ur direktsändningen av Naturmorgon 15 januari 2022.
2022-02-02
Länk till avsnitt

Sex timmar fågelsång från en havsstrand på Öland

Under Naturmorgons sändning Fågelsångsnatten i P1 29 maj 2021 spelade vi också in nästan sex timmar med obruten fågelsång från en av sändningsplatserna: havsstranden vid Stenåsabadet på Öland.

Vill du höra hur hela radiosändningen av Fågelsångsnatten 2021 lät finns de båda avsnitten att höra här och här. Inspelningen är gjord av Sofie Ward/Sveriges Radio.
2021-07-02
Länk till avsnitt

Tre och en halv timme fågelsång från en strandäng på Öland

Under Fågelsångsnatten i P1 29 maj 2021 spelade vi också in tre och en halv timme med obruten fågelsång från en av sändningsplatserna: strandängen vid Stenåsabadet på Öland.

Vill du höra hur hela radiosändningen av Fågelsångsnatten lät finns de båda avsnitten att höra här och här. Inspelningen är gjord av Sofie Ward/Sveriges Radio.
2021-07-01
Länk till avsnitt

En timme fågelsång från fem svenska scener

En timmes ren fågelsång från Abisko i Lappland, Ånnsjön i Jämtland, Hjälstaviken i Uppland, Stenåsa på Öland och Osaby i Småland. Hämtad ur direktsändningen Fågelsångsnatten den 29 maj 2021.

Fågelsångsnatten 2021 sändes från midnatt till klockan åtta den 29 maj och bjöd på åtta timmars direktsänd uppmärksamhet på fåglar och fågelsång. Hela timmen mellan 04.02 och 05.00 ägnades åt okommenterad fågelsång från Abisko i Lappland, Ånnsjön i Jämtland, Hjälstaviken i Uppland, Stenåsa på Öland och Osaby i Småland. Här kan du lyssna på naturens egen konsert från fem svenska scener. Ljudtekniker: Therese Holma, Anders Mellgren, Andreas Tosting, Martin Tuomolin, Jakob Persson, Sofie Ward, Anders Larsen, Magnus Larsson och Joakim Roslund/Sveriges Radio. Vill du höra hur hela radiosändningen av Fågelsångsnatten 2021 lät finns de båda avsnitten att höra här och här.
2021-06-10
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #28: Fasan, rapphöna, vaktel, dalripa och fjällripa

Den andra fågelsånglektionen om hönsfåglar tar oss hela vägen från det öppna jordbrukslandskapet till de högsta fjällhedarna. Från fasantuppens spelläte som låter hälften trasig startmotor, hälften vingbuller - till kallfjällets fjällripor som verkar ha lyssnat på Wagners bröllopsmarsch. Eller är det Wagner som lyssnat på fjällripan? Fågelsångmagister: Mats Ottosson

Ljudkällor (förutom Sveriges Radios arkiv): Patrik Åberg/CC BY-NC-SA 3.0/xeno-canto.org Patrik Åberg/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org Lars Edenius/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org
2021-03-19
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #27: Orre, tjäder och järpe

Hönsfåglarnas motsvarighet till småfåglarnas sång är spellätena som tupparna bjuder på under våren. Och det är verkligen spektakulära föreställningar det handlar om, särskilt orrarnas och tjäderns arena-spel. Den tredje skogshönsfågeln, järpen, är däremot en sirligt visslande doldis. Fågelsångmagister: Mats Ottosson

Ljudkälla (förutom Sveriges Radios arkiv): Kalle Brinell/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org
2021-03-19
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #26: Enkelbeckasin, dvärgbeckasin och dubbelbeckasin

Nu blir det skumma ljud! För av alla märkliga läten som fåglar kan presentera i det här landet så slår de här tre arterna nog alla rekord. Fågelsångmagister: Mats Ottosson

Ljudkällor (förutom Sveriges Radios arkiv): Stein A Nilsen/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org Lars Edenius/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org Elias A Ryberg/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org
2021-03-19
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #25: Storspov, småspov, myrspov och rödspov

Vadarfåglarnas motsvarighet till småfåglarnas sång kallas spelläten. Och ett av de mest älskade spellätena är nog storspovens drill. Men hur skiljer man den från andra spovars läten? Fågelsångmagister Mats Ottosson förklarar.

Ljudkällor: Stein A Nilsen/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org Lars Edenius/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org Patrik Åberg/CC BY-NC-SA 3.0/xeno-canto.org Jarek Matusiak/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org
2021-03-19
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #24: Strömstare, forsärla och kungsfiskare

Ska man höras vid stranden av en fors så gäller det att ha en genomträngande röst. Och det har alla de tre fågelarterna i vårt land som är specialiserade på att leva kring strömmande vatten: strömstare, forsärla och kungsfiskare. Fågelsångmagister: Mats Ottosson

Ljudkällor: Terje Kolaas/CC BY 4.0/xeno-canto.org Lars Edenius/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org Patrik Åberg/CC BY-NC-SA 3.0//xeno-canto.org Uku Paal/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org Patrik Åberg/CC BY-NC-SA 4.0/xeno-canto.org
2021-03-19
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #23: Korp, nötkråka, nötskrika och lavskrika

I den andra av två fågelsånglektioner om kråkfåglar är det de mer skogsanknutna arternas tur. Två av dem är riktigt luriga med sina många olika läten och härmningar: korp och nötskrika. Nötkråka och lavskrika är betydligt mer tystlåtna.

Fågelsångpedagog: Mats Ottosson Fågelljuden är hämtade från Sveriges Radios arkiv samt från xeno-canto.org (inspelade av Lars Edenius, Jarek Matusiak, Livon, Marcin Solowiej och Romuald Mikusek).
2020-11-06
Länk till avsnitt

Fågelsånglektion #22: Skata, kaja, kråka och råka

I den första av två fågelsånglektioner om kråkfåglarnas läten möter vi de närmaste arterna, de som trivs i och kring mänsklig bebyggelse: från den hånskrattande skatan till den lite Kalle Anka-röstade råkan.

Fågelsångpedagog: Mats Ottosson Fågelljuden är hämtade från Sveriges Radios arkiv samt från xeno-canto.org (inspelade av Lars Edenius, Olivier Swift, Peter Boesman, Albert Lastukhin, Jarek Matusiak och Patrik Åberg).
2020-11-06
Länk till avsnitt

Varenda underbar liten art #12: Dags att summera

Hör Mats Ottosson berätta hur många arter han och hans gäster fått ihop fram till oktober 2020. Och om vad han lärt sig om artglädjens psykologi.

2020-10-23
Länk till avsnitt

Varenda underbar liten art #11: Mikael, mossorna och lavarna

Mikael Hagström tar ett enda varv runt en gammal ek i Renemolund, och hittar fem olika arter av knappnålslavar som ett otränat öga inte ens kan få syn på, än mindre skilja åt. Och lurvet av slånlav på trädens grenar visar sig vara mycket mer än bara slånlav. Mats Ottosson får en vägledning till lavarnas och mossornas värld. Och gör misstaget att smaka på en av dem.

I podden Varenda underbar liten art bjuder Mats Ottosson programledare på Naturmorgon i P1 in artexperter till sitt hyrda fritidshus i Östergötland. För att hitta så många arter som möjligt på de 14 hektar mark som omger stugan. Och för att lite sådär i smyg försöka förstå artglädjens psykologi.
2020-08-29
Länk till avsnitt

Varenda underbar liten art #10: Helena & svamparna

Helena Björnström befinner sig i ett lyckorus när hon anländer till Mats Ottosson för att leta svampar till hans artlista. Anledningen är inte de kolossala mängder av rödgul trumpetsvamp hon har i bilen, utan något annat som hon också hittade dagen innan. Hennes livs svampfynd. Ett fynd som säger allt om att svamp för henne inte längre främst handlar om något man plockar och äter.

I podden Varenda underbar liten art bjuder Mats Ottosson programledare på Naturmorgon i P1 in artexperter till sitt hyrda fritidshus i Östergötland. För att hitta så många arter som möjligt på de 14 hektar mark som omger stugan. Och för att lite sådär i smyg försöka förstå artglädjens psykologi.
2020-08-29
Länk till avsnitt

Varenda underbar liten art #9: Kjell (igen) & skalbaggarna

Kjell Antonsson och hunden Fia är tillbaka hos Mats Ottosson, den här gången för att leta skalbaggar. Och en sak blir snabbt tydlig: merparten av kusarna är bra mycket mindre än tordyvlarna, ekoxarna och de andra kändisarterna. Och en sak till: det finns orimligt många skalbaggar i världen.

I podden Varenda underbar liten art bjuder Mats Ottosson programledare på Naturmorgon i P1 in artexperter till sitt hyrda fritidshus i Östergötland. För att hitta så många arter som möjligt på de 14 hektar mark som omger stugan. Och för att lite sådär i smyg försöka förstå artglädjens psykologi.
2020-08-29
Länk till avsnitt

Varenda underbar liten art #8: Petter & smådäggdjuren

Biologen Petter Bohman kommer till Renemolund med fladdermusdetektor och smådäggdjursfällor för att leta efter riktiga doldisar: möss och sorkar, näbbmöss och fladdermöss. Det blir en lång kväll. Men det är inte förrän nästa morgon som den största upptäckten görs.

I podden Varenda underbar liten art bjuder Mats Ottosson programledare på Naturmorgon i P1 in artexperter till sitt hyrda fritidshus i Östergötland. För att hitta så många arter som möjligt på de 14 hektar mark som omger stugan. Och för att lite sådär i smyg försöka förstå artglädjens psykologi.
2020-08-15
Länk till avsnitt

Varenda underbar liten art #7: Niklas & steklarna

Stekelkännaren Niklas Johansson presenterar Mats Ottosson för bin och solitära geingar, och för sina synnerligen svåra favoriter: parasitsteklarna. Och tack vare guidningen kommer Mats senare att göra sitt livs fynd. Om myror hade gjort monsterfilmer så hade den här stekeln fått huvudrollen.

I podden Varenda underbar liten art bjuder Mats Ottosson programledare på Naturmorgon i P1 in artexperter till sitt hyrda fritidshus i Östergötland. För att hitta så många arter som möjligt på de 14 hektar mark som omger stugan. Och för att lite sådär i smyg försöka förstå artglädjens psykologi.
2020-08-15
Länk till avsnitt

Varenda underbar liten art #6: Malin & nattsländorna

De går i brunt och grått, de är ofta små och man måste luppa deras könsdelar för att skilja arterna åt. Men sedan Malin Larsson från Vikbolandet av en slump fick nattsländorna på sin lott har hon varit fast. Trots sin kvällströtthet kommer hon till Renemolund för att locka fram en nattflygande och mycket diskret artgrupp ur det fördolda.

I podden Varenda underbar liten art bjuder Mats Ottosson programledare på Naturmorgon i P1 in artexperter till sitt hyrda fritidshus i Östergötland. För att hitta så många arter som möjligt på de 14 hektar mark som omger stugan. Och för att lite sådär i smyg försöka förstå artglädjens psykologi.
2020-06-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.