Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

#ensakidag - en riktigt viktig sak varje morgon

#ensakidag - en riktigt viktig sak varje morgon

Vad hände i internet- och teknikvärlden medan du sov? Här får du ca fem minuter varje vardagsmorgon ? om vad det handlar om, varför det är viktigt och vad det kan betyda för dig. Finns också på Facebook, Youtube och Linkedin. Kommentera var du vill, jag lyssnar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

anchor.fm/ensakidag

Avsnitt

356. Vi måste öka tempot och släppa sargen - 5G är viktigt ?

Amerikansk journalist testar 5G-nät och kommer upp i 1.782Gbps ? men det handlar också om Wifi 6 som gör hemmet vassare, om atlantkablar som flyttar tre kongressbibliotek i sekunden, om LoRa och Narrowband-IT som kopplar upp varje pappersmugg och om satellit-internet som är snabbare än fiber-internet (och ställer den globala aktiehandeln på huvudet). Men mest av allt handlar det om att vi inte får låta obefogade rädslor stå i vägen för utvecklingen. Vi halkar efter just nu, och det är ? hmm, inte så bra.

#ensakidag #foliehatt #5G #wifi6 #dunant #lora #narrowbandiot #starlink #internetaccess

2019-06-24
Länk till avsnitt

355. Allt du behöver veta om Libra ? Facebooks nya valuta ? ?

? och allt du inte behöver veta. Om vad det är, vad det inte är, hur det fungerar, och vad det betyder för dig. Libra är förmodligen det mest spännande som har berättats om under 2019, och det mest spännande som kommer att påverka dig redan med start sommaren 2020. #ensakidag #libra #calibra #Facebook #cryptocurrency
2019-06-19
Länk till avsnitt

354. Ping pong hotels - och en ensam smartskalle bakom hundratals sajter ?

Ted Valentin är en av mina stora idoler, och vi har alla så mycket att lära från honom. Så, låt oss göra det idag! 

#ensakidag #minkarta #pingponghotels #tedvalentin 

2019-06-18
Länk till avsnitt

353. Vad Googles Pixel 4 lär oss att sluta göra? ?

Det är lätt att konstatera att vissa saker fortsätter vi göra för att vi alltid har gjort dem. Det är HÖG tid att börja fundera på vad vi kanske ska sluta göra, eller göra radikalt annorlunda, för att digitaliseringen och internet förändrat spelplanen. Jag ger tre exempel, du kan säkert komma på fler.

#ensakidag #google #pixel4 #transformation 

2019-06-17
Länk till avsnitt

352. Chernobyl. Katastrofen, tv-serien och UNDERBARA Wikipedia ??

Den fantastisk filmatiseringen av katastrofen från 1986 väcker nyfikenhet idag. Och tänk då så fantastiskt att vi har Wikipedia att gå till. Över 14 miljoner artikelvisningar hittills, sedan seriestarten, till den engelskspråkiga versionen. Och 400.000 ytterligare bara till den svenska versionen. Skänk en tanke på wikipedia idag. Eller ännu hellre, skänk en stund av din tid till att uppdatera en artikel som du faktiskt vet något mer om. Eller skänk en peng så att servrarna kan fortsätta rulla vidare. Wikipedia är fanimej det finaste vi byggt tillsammans. 

#ensakidag #chernobyl #tjernobyl #wikipedia 

2019-06-14
Länk till avsnitt

351. Varsågod, det viktigaste ur 333 sidor rapport om Internet 2019 ?

Igår levererade Mary Meeker traditionsenligt sin ?Internet Trends Report?. Nu har jag läst och funderat ikapp, och här är min viktigaste takeaway. Och det är i princip samma som när jag skrev om den 2010 ;)

Men ännu viktigare än enskilda datapunkter är att sy ihop intressanta uppgifter, tolka trender, och låta insikterna leda till handling.

[not: jag säger att Marys presentation är en timme. Det är den så klart inte - den brukade vara 15 minuter, nu är den 30 minuter. Det jag menar är att du ska se den två gånger ;) ]

#ensakidag #internettrends #marymeeker #media 

2019-06-12
Länk till avsnitt

350. Google Maps gör taxiresan säkrare - och tusen andra sätt som tekniken skyddar oss ?

Från ett litet experiment i Indien spinner tanken vidare till alla de sätt som den nya tekniken bidrar till vår säkerhet och trygghet. Det är så lätt att glömma i dessa bakslagsfokuserade tider. Så, berätta om din upplevelse, dela med dig av något sätt som tekniken gjort DIG säkrare och tryggare.

#ensakidag #säkerhet #trygghet #googlemaps 

2019-06-11
Länk till avsnitt

349. Nya tysta bildäck visar att utveckling alltid föder nya utmaningar ?

Att lösa ett problem betyder aldrig att du är klar, men det betyder inte heller alltid att det uppstår ett nytt problem. Ibland sätter utvecklingen bara sökarljus på något annat, tidigare relevativt oviktigt, som vi nu kan fokusera på. Det finns alltid saker att göra som höjer kvaliteten och/eller ökar effektiviteten. Och ju fler sådana tankar vi kan hålla i huvudet samtidigt, desto bättre? 

#ensakidag #bridgestone #tyres #silentcity #electrification

2019-06-10
Länk till avsnitt

348. Apple satsar stort på vårt förtroende för just dem ?

Apples nya lösning för att vi ska hitta våra borttappade, och spärra våra stulna, prylar är genial. Men också otroligt utmanande i en tid av misstroende mot teknikjättarna. Tekniken som bygger på P2P har tidigare använts i flera sammanhang, där man slutat med det - inte minst av techlash-skäl. Men OM Apple lyckas återskapa konsumenternas beteende kan det blir början på en helt ny era av möjligheter. Jag hoppas.

#ensakidag #apple #p2p #findmy 

2019-06-07
Länk till avsnitt

347. Amazon presenterar sin nya - helt unika - drönare ?

Amazon är så stora och starka att man inte längre behöver, och definitivt inte vill, använda samma komponenter som någon annan. Och det här ser vi mycket av nu. Det är enkelt att starta en utvecklingsresa på standardkomponenter, men när du har resurserna så söker du dig till egen hårdvara, i syfte att få en konkurrensfördel. En sällan omtalad bonuseffekt av de nätjättar som så många tycker så illa om? #ensakidag #amazon #drones
2019-06-06
Länk till avsnitt

346. Uber sparkar ut kunder med dåliga betyg ?

Som passagerare i en Uber har du alltid fått betyg av föraren. Nu tar man steget fullt ut och kuggar de de kunder som inte lever upp till förväntningarna. Snacka om CX ;) Amazing!
#ensakidag #uber #supplydemand

2019-06-05
Länk till avsnitt

345. Facebooks AI raderar upp mot 99,9% av skräpet - innan du ens hinner se det ?

#ensakidag läser den tredje utgåvan av FBs stora transparensrapport som landade igår, och det är helt fantastiska siffror. Skrämmande, imponerande och lite sorgliga (de får en att tvivla en smula på den goda människan). Men mest lärorikt är det att tränga in bakom de enkla siffrorna och se hur seriöst det här arbetet är, och hur Facebook visar vägen med en unik och nära nog total transparens.

Lyssna på mina fyra punkter här, men se också själv, https://newsroom.fb.com/news/2019/05/enforcing-our-community-standards-3/. Och missa inte mötesanteckningarna https://newsroom.fb.com/news/2018/11/content-standards-forum-minutes/. De ger en oöverträffat nyttig insyn i frågornas komplexitet. Dunning-Kruger, move over. 

2019-05-24
Länk till avsnitt

344. Studenter lyckas nå rymden med egenbyggd raket ?

#ensakidag handlar ofta om hur tillgängligheten till avancerad teknik, både hårdvara och mjukvara, har ökat. Och det bevisas inte minst av studentprojektet https://www.uscrpl.com som gjorde sin flygtur för en månad sedan. Nu är all data analyserad och det verkar stå bortom allt tvivel att de som första studentgrupp i världen nått rymden. 103km upp, eller ?339,800 ft AMSL with an uncertainty of +/- 16,500 ft? närmare bestämt. Sanslöst imponerande, och ännu ett tecken i tiden. Alla utvecklingskurvor är exponentiellt accelererande nu? 

2019-05-23
Länk till avsnitt

343. Sexton branscher som kan dra nytta av ansiktsigenkänning ?

Samtidigt som aktieägarna pressar Amazon att vara försiktigare med utvecklingen av tekniken, och Ed Bridges drar polisen inför rätta över stress pga övervakningskameror - så ser vi hur utvecklingen rusar på. Inte självklart bra, alla gånger. Men väldigt, väldigt spännande att fundera på.

#ensakidag undrar vad du skulle vilja att ansiktsigenkänning kunde göra för dig, om du fick önska fritt? Min enkla önskan är att få hjälp med min milda, men ändå besvärande, ansiktsblindhet.

2019-05-22
Länk till avsnitt

342. Den djupt orättvisa ?upphovsrättsjakten? dödar allt skapande ?

 Söndagen bjöd på två nya fall av den totala trasigheten som storbolagens jakt på upphovsrättskyddat material leder till. Det är för mig obegripligt att ingen lagstiftande politiker på riktigt tvingas svara på frågan hur de här två (bara allt för vanliga) exemplen skulle vara något som gynnar kulturskaparna. Och med artikel 13 på plats om några år kommer det bara bli ÄNNU värre. #ensakidag är frustrerat idag. Liksom igår och förmodligen också imorgon. Men jag repar mig?

2019-05-20
Länk till avsnitt

341. Facebook skruvar på newsfeed hela tiden, och ibland lite mer ?

Nya större uppdateringar till vad som ska visas mer och vad som ska visas mindre - och som vanligt ger det anledning till funderingar. Vad är det Facebook EGENTLIGEN strävar efter när man skruvar på algoritmerna? #ensakidag försöker förklara.

2019-05-17
Länk till avsnitt

340. Förvirrande och otäckt när Trump flyttar fram positionerna ?

Ber om ursäkt för att #ensakidag varit frånvarande. Livet kom vägen. Anyway, nu gick det inte att vara tyst längre. Efter att du lyssnat på dagens inslag ska du googla ?Christchurch call?, ?Executive Order communications technology? och inte minst ?White House tool to report censorship?. Läs på lite och fundera sedan på det där med maktdelningen och en av världens mäktigaste och mest förvirrade män?

2019-05-16
Länk till avsnitt

339. Google fortsätter storsatsa på sök ?????

Förmodligen min mest distraherade #ensakidag någonsin - men det får ni tugga i er. Desto roligare då att se hur fokuserade google fortfarande är på sin kärnprodukt. Från Googles utvecklarkonferens i/o kommer det massor med innovation runt vart gamla kära sökresultat. Allt problematiserande runt det här ska jag återkomma till, en dag med färre störningsmoment runt mig ;) 

2019-05-08
Länk till avsnitt

338. Varför lyssnar så många hellre på kritikerna? ¯\_(?)_/¯

Den här facebook-veckan med #ensakidag har fått mig att fundera på varifrån kritiken kommer, och varför den ser ut som den gör, varför den är så stark just nu, vari det konstruktiva ligger. Det är något som förundrar mig, så i ett annorlunda, och längre, avsnitt tänker jag högt över vad som skaver i mig. Vad är lockelsen i att tycka så illa om teknikjättarna, varför lyssnar så många hellre på belackarnas historia, varför synliggörs så lite av deras egna agendor, varför vill vi hellre misstro än tro? Jag vill verkligen höra hur du tänker om det här, så tyck tillbaka. Please. 

2019-05-04
Länk till avsnitt

337. Facebooks arbete med de globala hållbarhetsmålen ?

Det var länge sedan jag kände mig så här hoppfull. Dagens insyn i Facebooks ödmjuka, men ändå kraftfulla, försök att hitta rätt sätt att göra mest nytta i relation till de 17 globala målen gör mig så glad. Allt från den stora visionen, via svenska Anna Lerners arbete, och hela vägen ut i ett massivt hackathon. Det händer saker. Och det är nu det händer. Haters gonna hate, såklart, men #ensakidag är positivt. Tjoho!

2019-05-03
Länk till avsnitt

336. Liv och död på Facebook, och tusen andra tankar ?

Dag 2 på F8, Facebooks stora utvecklarkonferens, och min hjärna kokar. Så många intryck och så många tankar. Om skala och gråskalor, om grupper och individer, om levande och döda. Faktiskt. Så tacksam över att vara här, men också över att ha #ensakidag så att vi kan prata om det här tillsammans. Det kommer mera. 

Gå till https://f8.com/watch för att se alla videos härifrån. Gör det. 

(Följ också mina korta stories med mer produkt- och nyhetsnyheter. På instagram eller på Facebooksidan)

2019-05-01
Länk till avsnitt

335. Är det ett helt nytt Facebook vi ser växa fram nu? ?

Mark Zuckerberg var tydlig i morse: ?The future is private?. Han listade sex principer, tre stora förändringar för Facebook som företag och hamrade igen och igen in sin nya vision. Oavsett om du tror på honom eller inte, det här är ett företag med sammanlagt över 2,5 miljarder användare. Så vad han säger betyder något. Här är iaf vad #ensakidag tänker om saken. 

(Följ också mina korta stories med mer produkt- och nyhetsnyheter. På instagram eller på Facebooksidan)

2019-04-30
Länk till avsnitt

334. Facebook släpper data till forskning, och fortfarande är ingen nöjd? ?

Det verkar helt omöjligt att göra rätt. Är det bara jag som tycker det börjar bli rejält tröttsamt, och nästan pinsamt, med det ständiga bashandet?

2019-04-30
Länk till avsnitt

333. Några ord inför Facebooks årliga event, F8 ?

Innehållstunt. Så blir det när eventet inte ens startat än. Men känn peppen ;)

2019-04-29
Länk till avsnitt

332. Tekniken utmanar den juridiska processen. Och det är gott ????????

Börjar programmera som 12-åring, tar körkort och får parkeringsböter som 18-åring, skriver en ?överklagande? bot på 3h och utmanar några år senare allt vi trodde vi visste om rättssystemets administration. Och samtidigt; Amazon utvecklar utifrån sina utmaningar - både med teknik och ?affärsmodell?. #ensakidag gillar!

2019-04-26
Länk till avsnitt

331. Webbläsare lovar ge dig 70% av annonsintäkterna ?

Brave återupplivar gammal affärsmodell, kombinerar med egen cryptovaluta och tänker sig en win-win-win-win. #ensakidag tror nog inte det kommer flyga, men älskar att någon vågar tänka annorlunda med affärsmodellen. Och av den anledningen tipsar jag också om Boktugg. Kolla in deras nya betal-ovägg. Tjoho!

2019-04-25
Länk till avsnitt

330. Snatterianklad 18-åring kräver Apple på 1 miljard dollar ?????

Apple anklagas för att använda ansiktsigenkänning i sina butiker. Och det ger skäl att fundera, över konspirationsteorier i stort och mediebevakningen i synnerhet - och inte minst om det där med att kunna bli igenkänd överallt och hela tiden?

#ensakidag är mycket kluven i frågan. Vad säger du?

2019-04-24
Länk till avsnitt

329. På riktigt: ett 3D-printat mänskligt hjärta ?

Ja, det är bara stort som ett kaninhjärta. Och det är fortfarande oklart om det kommer slå som ett riktigt hjärta när det kommer på plats. Men försöket är tillräckligt framgångsrikt för att man redan ska prata om nästa steg - djurförsök där hjärtat opereras på plats. Vi är långt bort från att veta ens om det här kommer fungera i praktiken, och längre från att det kan användas i stor skala - men lyckas det kan vi kanske rädda över 600.000 liv om året, bara i USA. #ensakidag håller tummarna.

2019-04-17
Länk till avsnitt

328. Världens största flygplan har lyft. Lite sött i allt det salta? ?

#ensakidag vägrar att låta sig nedslås av allt elände med brinnande kyrkor och politiker som bestämt sig för att förstöra internet. Världen är för fantastiskt för att vi ska deppa ihop. Så, för att citera Barney Stinson: ?When I get sad, I stop being sad and be awesome instead.?

2019-04-16
Länk till avsnitt

327. Kampen om en självkörande framtid står mellan magen och huvudet - och plånboken ?

Samtidigt som vi alla nog fortsätter att känna en viss, mer eller mindre välgrundad, oro inför autonoma fordon så är det igen tvekan om vad en av världens mest meriterade investerare tror. Masayoshi Son har genom Softbank investerat över 60 miljarder dollar i 40 olika företag i kategorin. Det är? Wow.

2019-04-15
Länk till avsnitt

326. Bilden av ett svart hål, och två ännu starkare bilder av dess betydelse ?

Event Horizon Telescope, EHT, är ett fantastiskt gemensamt projekt - tvärs över världsdelar och forskningsdiscipliner. Det faktiska resultatet är så klart viktigt, men ännu viktigare är nog allt vi kan lära av processen - och inte minst hur vi kan inspireras. Idag handlar #ensakidag om hur det inspirerar mig. Berätta gärna hur det inspirerar dig. 

2019-04-12
Länk till avsnitt

325. Livslångt lärande FTW ?

Du följer #ensakidag, alltså har du redan köpt principen om livslångt lärande ;) Men det är viktigt att inse att det har aldrig varit så viktigt som nu, så spännande som nu, så kul som nu eller så enkelt som nu. Udacity, som jag pratar om idag, är bara en av många spelare. Gör ett löfte inför påsk, om inte förr: ta en kurs och berätta om det. Har du redan gått, eller har annan fundering; berätta om det. Inspirera andra, låt oss inspirera varandra. 

2019-04-10
Länk till avsnitt

324. EU publicerar sju regler för etisk AI ¯\_(?)_/¯

#ensakidag säger, bra men... Och resten av världen bara... meh?

(Hemskt ledsen för sen publicering, pga dålig uppkoppling hann jag helt enkelt inte tanka upp det här innan dagen startade)

Du kan läsa de sju principerna här https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/ethics-guidelines-trustworthy-ai

2019-04-09
Länk till avsnitt

323. Game on - Google Stadia bara en spelare i spelet om spelmarknaden ?

Spel är superhett. Igen och hela tiden. PS Now, Microsoft, Tencent och kanske Walmart. Och Google. Det är en perfekt storm mellan avancerade spel och naiv åttabitars retro, mellan Twitch och Youtube, mellan dyra förköp och billiga prenumerationer, mellan storkommers och indie. Och mitt i detta står bland annat Google med ett löfte om svårmatchad teknik i vilken enhet som helst. Det här VET jag att det finns mycket att säga om, så varsågoda att rocka loss i kommentarerna. #ensakidag - och jag - lyssnar och lär ;) 

2019-04-08
Länk till avsnitt

322. Snap visar vägen - eller inte - mot nya favorit-tjänster ?

De flesta känner företaget Snap som Snapchat, appen som gav oss ett helt nytt sätt att kommunicera (och en del konstig hårdvara;) Nu tar de nya tag och lanserar sig som en spelplattform, en annonsplattform, en AR-utvecklingsplattform, kort sagt ? en plattform. Samarbeten med Tinder och Fitbit (dock inte i kombination) är redan lanserade och många fler kommer att komma. Det som gör mig mest intresserad är att det nu blir möjligt att jacka in nyttotjänster i Snapchat - tex min gamla favorit Photomath. Och varför det här är så sjukt viktigt för oss #ensakidag:are framgår av dagens fem minuter, hoppas jag. Dela, lajka och inte minst tyck tillbaka. 

2019-04-05
Länk till avsnitt

321. GaN krymper laddaren, ökar effektiviteten och höjer säkerheten ??

Om du följer en sak idag vet du att GAN betyder ?Generative adversarial network? men nu får du också lära dig att GaN är en förkortning för Galliumnitrid. Och lägg det på minnet, för det kommer snart att vara en teknik i din hand - och i ditt eluttag. 

2019-04-04
Länk till avsnitt

320. Internet löser internets problem - idag: alternativa fakta ?

Jag skulle kunna göra en hel serie på temat hur internets motståndskraft löser de utmaningar som uppstår eller förstärks på grund av internet. Och det kanske jag gör, men idag är det fokus på metafact.io. Kolla in den tjänsten där våra frågor och experternas svar möts. Väldigt mycket #ensakidag-approved ;) 

2019-04-03
Länk till avsnitt

319. Facebook ber om reglering av Facebook ????????

Mark Zuckerberg tänker högt om reglering av teknikjättarna, skriver debattartikel och alla går i spinn ? på ett ytterst naivt sätt. Men en röst av klokskap finns att lyssna till, utöver #ensakidag alltså. Så här kombinerar jag mina kommentarer med högläsning av en text från Mårten Schultz, professor i civilrätt och ordförande i Institutet för för juridik och internet. Tyck tillbaka. 

2019-04-02
Länk till avsnitt

318. Apple misslyckas med AirPower ?

Efter att i 18 månader försökt få ut sin med buller och bång lanserade laddmatta ? meddelar Apple att de ger upp och att det inte kommer att bli något. Det är fascinerande på många plan. Och personligen blir jag nästan lite upplyft av det. Inte specifikt att Apple misslyckas och inte specifikt av att så många Apple-hatare helt missuppfattat vad det var man försökte åstadkomma. Utan av något helt annat?

#ensakidag gillar fysikens lagar, helt enkelt ;) 

2019-04-01
Länk till avsnitt

317. En strandpromenad i 360 ? ??

Om du bara lyssnar i vanliga fall, kika i alla fall en stund på det här klippet. Videon i 360 grader är inspelat på en Insta 360 One X, som kostar strax under 5.000kr. Ljudet är inspelat i min telefon som jag redan hade. Den lilla klippning som behövdes är också gjord i telefonen. Poängen är att du kan göra ganska avancerade saker för relativt lite pengar, och om du är en kreativ filmskapare - vilket jag alltså verkligen inte är - så är det en fantastisk tid att leva i. 

Men dagens #ensakidag handlar egentligen om lärandet. Att se till att hitta ett sätt att få dagens teknik att bli en del av praktiken, att göra, och att sedan studsa tanken mot de erfarenheterna. Find a way!

2019-03-29
Länk till avsnitt

316. AppleWatch, äntligen med EKG även i Sverige

YES!

#ensakidag, seriöst imponerad.

2019-03-28
Länk till avsnitt

315. När inte ens ett Apple-event lyckas muntra upp ?

Dagen D, idag röstar EU om #artikel11 och #artikel13 och det känns ödesmättat. #ensakidag klarar inte riktigt av att vara sitt vanliga optimistiska jag idag, i synnerhet inte då gårdagens Apple Event mest kändes meh. Det är klart att man ska satsa på services (vi är ju med stormsteg på väg in i en ?allt är ren prenumeration-ekonomi?) men det var ju inte särskilt ? innovativt. 

2019-03-26
Länk till avsnitt

314. Bisarrt att svensken har större förtroende för lokaltidningen än för Google och Facebook.

Förtroendebarometern 2019 har tagit pulsen på svenskarna och som vanligt är det intressant läsning. Och det är inte vackert om man funderar på de underliggande mekanismerna. 

Google rekordtappar från 41 till 35% förtroende och Facebook, som merparten av svenskarna aktivt väljer att använda, får bara förtroende från 7% av respondenterna - samtidigt som den ?lokala tidningen? ligger på 47%. Jag har arbetat med både internet och lokalmedia sedan 1993 och vågar lova att rent objektivt är det där en fullständigt trasig bedömning. Den saknar helt logik på så många plan. 

Men om vi funderar på VARFÖR det ser ut så här blir det självklart, eftersom det ju handlar om upplevt förtroende. Någon/något har gett dig skäl att uppfatta läget på ett visst sätt. Och där Facebook och Google har aldrig sagt ett ont ord om de svenska medierna, utan tvärtom slagit knut på sig själv för att försöka hjälpa dem har medieföretagen istället aktivt kampanjat (önskar det fanns ett starkare ord) mot ?nätjättarna?. Trots att det på många plan är helt substanslöst ser vi nu effekterna av det. Titta och lyssna på det här inslaget för lite fler tankar på temat - och sedan hoppas jag du vill fundera, diskutera och dela.  

#ensakidag avslutas med en lång uppräkning av några av Google alla bidrag till världen ? i stort och smått. Kommersiella betaltjänster, fria tjänster, open source-bidrag, donationer, teknologier, standards... Allt. Sluta lyssna när du tröttnar. Eller hoppa in i tråden på min Facebook och bidra. 

2019-03-25
Länk till avsnitt

313. Artikel 13 heter nu artikel 17 - det är ingen ände på fulspelet från EU-håll

Jag vet, jag vet. Kloka Julia Reda säger att vi inte ska få en hjärtattack på grund av om-numreringen och att det finns en logik bakom det. Men det gör naturligtvis stora delar av den publika debatten runt upphovsrättsdirektiv helt förvirrad, när det som brukade vara den mest omdiskuterade delen, artikel 13, helt plötsligt är något helt annat. Och jag måste faktiskt få lov att tycka att det verkar mer än rimligt pissförvirrat att en sådan här ändring sker någon dag före omröstningen. 

Anyway, när jag spelade in det här avsnittet i morse hade jag ännu inte hunnit nås av det här beskedet. Så där pratar jag fortfarande om artikel 13. Proof to point, liksom. Grrrrrrrr!

(Och dessutom är det nu inte längre en poäng att jag tajmat så att det här avsnittet skulle vara ett omvänt palindrom på den förhatliga artikeln. Jag får återkomma till det när det är dags för avsnitt 717?)

2019-03-22
Länk till avsnitt

312. Hjärtattack i en självkörande bil, och det där med ?teknikhumor?

Humor är svårt, teknik är komplext. Tillsammans riskerar det att bli riktigt, riktigt dåligt. Att det inte är roligt är väl en sak, men att det leder tanken fel är inte lika kul. Dagens #ensakidag bryter ner ett skämt* och landar i en verkligt relevant fråga. Men humorn får ni fixa själv. 

* Det sk skämtet: Have you ever thought about the fact that if self-driving cars become a norm when people get heart attacks it won?t cause accidents, people will just arive [sic] to their destination and sit there until somebody notice. 

2019-03-21
Länk till avsnitt

311. Du klottrar och GauGAN skapar konst ???

Ibland är konst riktigt konstigt. Och ganska vitsigt. Idag handlar #ensakidag idag om NVIDIAs geniala sätt att med AI och GAN låta vem som helst bli en konstnär (om vi räknar in ett visst mått av artistisk frihet alltså ;) (Passar också på att puffa för underbara tjänsten Autodraw och dess syskon, spelet QuickDraw!)

2019-03-20
Länk till avsnitt

310. Boeing 737, flygsäkerheten och lärdomarna

Diskussionen om flyget handlar idag om två saker, klimatet och Boeings 737 Max 8. Och båda är viktiga diskussioner, men det finns också ett perspektiv som vi kan behöva påminnas om, och lära av. #ensakidag

2019-03-19
Länk till avsnitt

309. Terrordådet i Christchurch. Sociala och traditionella medier - och en piskas snärt

50 oskyldiga människor dödade. Så många tankar att tänka att känslorna nästan inte får plats. Om det här måste vi vara beredda att prata, tillsammans. Låt gärna samtalet börja med att läsa vad Troeds skriver om piskans skaft och dess snärt https://j.mp/ensakidag20190318 #ensakidag

2019-03-18
Länk till avsnitt

308. Moralpanikslagna föräldrar har hittat ny sak att förfasas över.

Det ska tydligen aldrig ta slut. Det spelar ingen roll om det handlar om porrfilter i skolan eller chatfunktioner i kontorsprogram. Teknikskräcken å ena sidan och övertron på tekniska lösningar å andra sidan kommer alltid stå i vägen för det enda som funkar: Att snacka med kidsen och göra jobbet med att få dem till tänkande och kännande goda människor. Och att samtidigt förstå det lika självklara - att barnen har mycket att lära oss vuxna. Resonerande samtal vinner över moralpanik och filter, varje dag i veckan.  #ensakidag

2019-03-15
Länk till avsnitt

307. Paniken som utbryter när Facebooks servrar har problem?

Igår hade Facebook problem, vilket så klart också drabbade Messenger, Instagram, WhatsApp och till och med Oculus. Runt det går det att göra några reflektioner och - inte minst viktigt - ta tillfället i akt att tipsa om downdetector.com  #ensakidag

2019-03-14
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.