Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Klimakteriepodden

Klimakteriepodden

Varför är det så få som pratar om klimakteriet trots att det för de flesta börjar redan vid dryga 40 och pågår i så många år? I Klimakteriepodden talar Åsa Melin med intressanta personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av saker som intresserar oss kvinnor 40+. Samtalen handlar om vad som händer i kvinnokroppen och varför, humörsvängningar, sex, för- och nackdelar med att ta hormoner, relationer, kost, motion och andra råd och tips om hur man kan underlätta och göra livet lite skönare. För det kan inte vara rätt att det finns så mycket okunskap om klimakteriet och att det är något vi behöver skämmas över eller inte låtsas om? Nytt avsnitt varje onsdag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

klimakteriepodden.se

Avsnitt

139.- Yoga för hormonbalans med Ellen Engvall

Barnmorskan Ellen Engvall vidareutvecklade sig för att söka helhetshälsa och fann MediYoga som används inom sjukvården. Och det finns goda belägg för att det går att skapa hormonbalans, minskad stress och spänningar för ökat välmående med yoga. Hur ofta lyssnar du inåt på vad kroppen försöker tala om för dig? Lever du i ett ständigt tjatter med prestationsstress som gör det svårt att lyssna inåt, hitta drivkraft, energi, lust och harmoni så är det här avsnittet för dig. Yoga är också ett verktyg för att få kontakt med med sig själv, skapa vitalitet och har andra fysiska och psykiska föredelar. Du kan med hjälp av andning och mjuk yoga skapa cirkulation för att stödja binjurar, sköldkörtel, hypofys och äggstockar samtidigt som du kan hitta ditt jag. Du får här mycket kunskap och konkreta, välgörande övningar. Så talar vi om tarmbakterier, åldrande, varför du som kvinna kan känna hormonsvängningar långt efter menopaus och att det med åren blir lättare att strunta i vad andra tycker. De sista 10 minutrarna ger dig en kort och verkningsfullt yoga-pass. Du hittar också en länk till övningarna på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-27
Länk till avsnitt

138.- Hjärnsmart med Gabriella Ringvall

Hur får man hjärnan mer samarbetsvillig? Hjärnivraren Gabriella Ringvall hjälper oss förstå hur man använder hjärnan smart. De flesta kvinnor märker att något börjar hända kring klimakteriet med energi, koncentrationsförmåga och begreppet hjärndimma smyger sig på. Gabriella tog sig igenom en utmattning som anställd på Säpo innan hon började jobba med fokus på hjärnsmarta arbetssätt och att förbättra arbetsmiljöer. Hon har många tankar kring varför det är vanligt att kvinnor ?går in i väggen? och vet hur vi kan anpassa våra liv för att jobba med och inte emot hjärnan och föda den med rätt impulser. I grunden handlar det om hormoner, signalsubstanser och basala behov som träning, näring, pauser och gemenskap. Du får också veta varför det är dyrt att multi-taska och varför du ska lägga tid på att stirra ut i tomma intet.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-20
Länk till avsnitt

137.- Vikt och sömn med Christian Benedict

Så här blir du tjock av för lite sömn! Din aptit och förmåga att kontrollera ätandet styrs av hormoner som behöver dygnsrytm och vila. Belöningssystemet, förnuftet, impulskontrollen och energiförbrukningen påverkas när vi inte sovit tillräckligt. Sömnforskaren Christian Benedict berättar om forskningen som förklarar sambanden mellan viktuppgång och sömnproblem. Genetik, ålder och utbildning kan det vara knepigt att påverka men det finns saker du kan göra för att skapa bättre sömn och undvika att gå upp i vikt. Du får råd och värdefull kunskap i avsnittet. Dessutom får du veta hur du kompenserar för en dålig natt, varför tarmfloran är av intresse och vad östrogen har med saken att göra.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-13
Länk till avsnitt

136.- Hantera oro och ångest med Carina Landin

Just nu upplever många av oss oro av den oförutsägbara kris vi befinner oss i med känslor som far mellan hopp och förtvivlan. Vi ska reda ut vad skillnaden mellan oro och ångest är och hur det yttrar sig fysiskt och psykiskt på kort och lång sikt. Vad man kan göra åt det, inte bara här och nu, för att klimakteriet framkallar många existensiella frågor som också skapar ältande. Vi kommer in på grundläggande känslor som hot, rädsla, otrygghet, kamp- och flyktbeteenden som kommer av förändring och ovisshet. Hur skaffar du ett bättre utgångsläge, möter det obehagliga och skapar mod för att våga se verkligheten som den är? Åsa Melin möter samtalsterapeuten Carina Landin som ger förklaringar, lösningar och ett antal verktyg vi kan använda för att både hjälpa oss själva och andra i vår närhet att agera istället för att bara reagera.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-06
Länk till avsnitt

135.- Så börjar det med Hilde Löfqvist

De första tecken är svårtolkade och det är lätt att fundera på vad som är vad. Nu tar vi ett ordentligt tag i starten med de första tecknen som visar att vägen in i klimakteriet börjat. En av Sveriges mest erfarna gynekologer, Hilde Löfqvist, reder ut begreppen och ger lösningarna. Vad ska och kan man göra när den biologiska klockan inte längre slår i takt och påverkar blödning, lusten, sömnen, humöret och mycket annat i livet? Avsnittet levererar handfast kunskap om livsstil, hormoner och vad som finns att ta till och varför. Vi får veta att tyngre blödningar, ömma bröst och att samla på sig vätska hänger ihop med östrogendominans, progesteronbrist och Loop-effekt men att vallningar är ovanligt i den här fasen. Du får också veta varför provtagning är svårt, när du ska söka hjälp och att det kan vara bra att föra dagbok.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-29
Länk till avsnitt

134.- Anpassa träningen med Monika Björn

Kan man fixa hormonbalansen med träning? Varför du går upp i vikt och får svårare att träna bort den i klimakteriet? Många kvinnor tränar fel eller för hårt med viktfrustration i botten. Andra har så mycket värk att det känns omöjligt att komma ur soffan. Här får du veta hur du lägger upp träningen beroende på dina symptom och var i övergångsåldern du befinner dig. Kunskapen hos oss själva men också i friskvårdsbranschen är skrämmande låg när det gäller kvinnor och klimakteriet menar träningsprofilen Monika Björn. Lär dig hur du bygger upp din fysik på ett hållbart sätt och inte minst vilka varningssignaler du ska ta på allvar. Monika berättar också om hur östrogenbrist ger effekter på återhämtning, träningsvärk och inflammation. Hur mycket och vilken typ av smärta ska man stå ut med och vad gör att man känner sig yr och får dålig balans?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-22
Länk till avsnitt

133.- Dina frågor besvarade av Mia Lundin

Klimakteriepodden får massor av frågor från er som lyssnar och här är ett extra långt avsnitt som bl a besvarar: Varför det är vanligt med besvär som ont i kroppen, värk i leder och fötter. Varför känns det som fettet klistrar sig på kroppen och systemet står still? Hur kan stress vara ett problem för klimakteriesymptom nu om det inte var det förr? Många undrar över progesteron och östrogen; när, vad, varför, hur länge och hur man trappar ner. Vilken typ av hormonpreparat är säkrast enligt forskningen och hur får man tag på naturligt progesteron? Och varför skulle vår smarta kropp ens behöva hormontillskott? Vilka alternativa metoder finns? Vad har signalsubstanser, sköldkörteln och tarmen med klimakteriet att göra? Vilka andra tillskott hjälper och ska man ta prover? Du får också svar på frågor som rör bröstcancer, diabetes, hypotyreos, myom och varför man kan komma i tidigt klimakterium. Och nej, man ska inte behöva känna sig som en död kaktus bara för att man är i klimakteriet.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-15
Länk till avsnitt

132.- Barnmorskor kan hjälpa med Emma Jonsson

För många kvinnor skulle det kännas naturligt att träffa en barnmorska för information och stöd med klimakterierådgivning och de kan spela en viktig roll för att förbättra kunskap och livskvalitet för oss kvinnor. I avsnittet får vi veta hur de själva ser det när Emma Jonsson som är både barnmorska och sjuksköterska berättar vad kan du kan få för hjälp. Emma är aktiv inom Vårdförbundet och de har också en önskan att utöka sin möjlighet att förskriva läkemedel. Att i samband med cellprovtagning ha tid att diskutera urinläckage, bäckenbottenträning, torra slemhinnor och andra symptom skulle vara ett första steg. Men vi vet också att många kvinnor har frågor och behov av samtal om allt från sex till livsstil som vården ofta inte hinner. Barnmorskorna vill jobba med kvinnohälsa under hela kvinnas liv vilket skulle kunna ge ökad förståelse och kunskap med en samhällsekonomisk nytta. Vi får veta var begränsningarna ligger, vem som bestämmer och vad du kan få redan idag.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-08
Länk till avsnitt

131.- Hjälp immunförsvaret med Lotta & Victoria

Vad kan du göra för att ha så bra utgångspunkt som möjligt för att inte bli sjuk eller bli lindrigt sjuk om du faller dit? Det tar Åsa Melin reda på i det här avsnittet tillsammans med Lotta och Victoria som båda är hälsocoacher och funktionsmedicinska terapeuter och arbetar med frågor kring kost, träning och hormonhälsa. Hur påverkas vi, vår hormonbalans och hela vår kropp när man blir sjuk, hur stärker man sig själv och gör kroppen så välrustad som möjligt för att tackla sjukdom effektivt och hur kommer man igång efter att ha varit sjuk? Mycket konkreta tips vad gäller näring, sömn, återhämtning och rörelse före, under och efter sjukdom. Vi talar också om melatonin och kortisol, sömnfrämjande åtgärder och varför man inte gör sig själv en tjänst om man tar till ?tycka synd om mat? som glass och bullar. Här får du goda råd och konkreta tips som alltid är aktuella och extra intressanta just nu.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-01
Länk till avsnitt

130.- Dejta med Cathrine Schück

Är det spännande eller skräckinjagande att försöka träffa en ny partner? För den som levt ensam eller i ett förhållande länge så är det lätt att undra hur man gör nuförtiden. Måste det ske på nätet och vilken app eller site ska man välja, måste man vara orolig för att bli lurad, utnyttjad eller bli ett tidsfördriv? Bör man i förväg bestämma om man söker kärlek, sällskap eller sexpartner? Det finns mängder med frågor som kommer upp. Cathrine Schück gav sig ut i dejtingvärlden för några år sedan och bloggade samtidigt om sina erfarenheter. Hon berättar bland annat om hur ska man presentera sig, välja bilder och för att sända ut rätt signaler. Åsa och Catherine talar också om hur man hanterar rädslan för sex och sin mogna kropp, hur man ska förbereda sig mentalt och hantera sina förväntningar. Och kan man få uppleva pirr som när man var 16 år?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-25
Länk till avsnitt

129.- Klimakterievård med Socialstyrelsen

En svensk studie visar att 70% av alla kvinnor mellan 47 och 56 år har klimakteriebesvär i form av svettningar och vallningar. Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen med hjälp av läkemedels- och patientregistret kartlagt i vilken utsträckning kvinnor som är 45 - 60 år söker vård och tar läkemedel för sina besvär och hur det skiljer sig i landet. Man har också kunnat undersöka om man samtidigt tar andra läkemedel för andra sjukdomstillstånd. Utgångspunkten för arbetet är God vård och omsorg som rymmer perspektiven säker, individanpassad, kunskapsbaserad, jämlik, tillgänglig och effektiv. Här bjuds du en spännande insikt i vad man kommit fram till och hur man arbetar på nationell nivå när Åsa Melin träffar projektledare Christina Strååt och statistiker Gölin Frank på Socialstyrelsen. Regeringen har glädjande nog gett Socialstyrelsen i uppdrag att gå vidare och titta djupare på hur vården arbetar med klimakteriebesvär samt bedöma behovet av åtgärder för att förbättra råd, stöd och behandling.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-18
Länk till avsnitt

128.- Kinesisk medicin med Sofie Ringsten

Inom den kinesiska medicinen börjar man redan i 35-årsåldern förbereda och harmonisera  kroppen för ett symptomfritt klimakterium som kallas den andra våren. Här ska du kunna bejaka din nya fas med kropp och själ i harmoni, fylld av vishet och spiritualitet. Man behandlar med rörelse, akupunktur och örtmediciner och Yin och Yang är centrala begrepp med energierna vatten och eld. Åsa Melin möter i det här avsnittet Sofie Ringsten som gått från brottare och polis till yogalärare och mycket välutbildad inom kinesisk medicin. Hon förklarar 5-elementsteorin och hur det går att förutse vilka symptom du kommer uppleva och hur behandling anpassas efter vilket element du domineras av. Förstå mer om hur vi kan fylla på energi med rätt typ av träning, varför olika typer av stress skapar stagnation i flödet och vilka organ som spelar huvudroller i vårt klimakterium. Här får du ingen quick fix men väl så stora vinster om du är beredd att sätta dig själv i fokus. Vi får också veta hur man ser på hormontillskott och hur man kombinerar västerländsk och kinesisk medicin.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-11
Länk till avsnitt

127.- Mag- och tarmhälsa med Victoria Carinci

Hur många har inte strulig mage? Att vara uppblåst, ha knip eller svårt att gå på toaletten tyder på att något inte står rätt till. Magens ohälsa kan vara roten till många symptom inklusive förvärrade klimakteriebesvär. Men också mer diffusa saker som hjärndimma, dålig hy, ont i lederna och huvudet, allmänt låg ämnesomsättning och det kan i värsta fall leda till kroniska sjukdomar. Du tar heller inte upp näring optimalt och så kan inflammationer skapas. Extra intressant är om vi ständigt får i oss saker som irriterar så får vi oreda bland hormonerna. Åsa Melin möter Victoria Carinci som är hälso-coach och funktionsmedicinsk terapeut i egna bolaget Vitalista och arbetar också med näringsterapi hos Mia Lundin. Victoria har hjälpt mängder med kvinnor att hitta till en fungerande mage och frisk tarm. Avsnittet bjuder på konkret hjälp med en beprövad och dokumenterad metod, Clean Reset. Det går att finna helhetshälsa och lugn i systemet för de flesta av oss. 

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-04
Länk till avsnitt

126. Kontrollera gasen med Kristina Persson

Många av oss drabbas oftare av ångest, kaos- och katastroftankar under klimakterieåren samtidigt som vi är stressade. Men man kan lära sig att hantera tankarna och kontrollera gasen så inte varvtalet går upp vid fel tillfällen. Vi kan välja att se på stress som en tillgång som gör det möjligt att ta sig an utmaningar och som vår inre motor som ökar energi och fokus när det behövs. Du kan bli tåligare genom att förstå hur dina tankar påverkar energin och få den att räcka längre och till det som är värt att lägga den på. Åsa Melin träffar Kristina Persson som är mental tränare och stress-coach och vi får höra hur vi kan hantera belastningar, leva i nuet och varva ner. Samtidigt kan vi bygga upp en mental krockkudde för att ta oss igenom påfrestande perioder på ett bättre sätt och förhålla oss till våra tankar och krav på ett konstruktivt sätt. Så får vi veta att multitasking kanske inte är så lyckat, trots att vi kvinnor tycker oss vara mästare på detta.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-26
Länk till avsnitt

125.- Synen på klimakteriet med Katarina Graffman

Vi lever i en åldersfixerad tid med kontrollbehov och fokus på jaget. Kan det vara så att du mår sämre under klimakteriet för att du har mycket kunskap om det? Hur påverkas vi och våra symptom av att vi talar mer om och uppmärksammar klimakteriet? Åsa Melin möter antropologen Katarina Graffman i ett samtal om kulturella skillnader, och om hur synen på klimakteriet skiljer sig i olika delar av världen. Spännande är att även symtomen är olika. Och hänger evolutionen med när vi lever längre och ska vara hållbara? Vad behövs för att klimakteriet ska hanteras med respekt och kunskap? Och varför man inte får förenkla tolkningar och ofta drar fel slutsatser när man gör undersökningar?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-19
Länk till avsnitt

124.- Effekter i hjärnan med Marie Bixo

Våra könshormoner påverkar mycket i kroppen och inte minst vår hjärna, dessutom har många starka åsikter och känslor om kvinnor och hormoner samtidigt som det saknas forskning. Marie Bixo är professor och överläkare på institutionen för klinisk vetenskap på Umeå Universitet i gynekologi. Hon har enorm kunskap om kvinnor och våra hormoner och hur vi påverkas. I avsnittet får du får veta mer om biverkningar av hormoner, eller brist på, som hjärndimma, nattsvettningar, sömnproblem och varför östrogen kan skydda mot demens och gulkroppshormonets påverkan ofta är negativt. Åsa Melin frågar också om vilka behandlingsformer som kan vara aktuella för olika kvinnor beroende på historik med PMS, bröstcancer eller intolerans mot p-piller. Så får veta att det alltid är kvinnans upplevelse som bestämmer. Så den ständiga frågan om vad som är bäst; syntetiskt eller naturligt progesteron?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-12
Länk till avsnitt

123. Vikt- och kostutmaningar med Susanne Dalsätt

Det känns omöjligt att inte tänka vikt i samband med hälsa och kost. Tyvärr. Vår generation är så förstörda med low-fatprodukter och dieter. Här handlar det om hälsa och energi, inte osunda kroppsideal! Susanne Dalsätt är hälsoinspiratör, kostrådgivare och PT, hör henne berätta hur hon själv startade sin hälsoresa som gravt överviktig till dagens ironman-tävlande. Vi talar om att må bra på riktigt med sund kost och träning. Hur du arbetar långsiktigt och vikten av att göra en hälsoresa för sig själv med tålamod och rätt fokus. Hur får man fart på förbränningen när oönskade kilon smugit sig på? Hur ska man träna, hur undviker man matfixering och sötsug, om varför periodisk fasta kan vara bra och hur man kan tänka när man tryckt i sig något man inte planerat? Och nej, man kan inte leva på gurkstavar och man måste få äta saker bara för att det är gott.

Hemsida: www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-05
Länk till avsnitt

122.- Blödningar med Kvinnokliniken

Förklimakteriet kan bli ett okontrollerat blodbad innan blödningarna slutligen upphör. Eller oregelbundet, mindre och plötsligt tätare och rikligare innan det blir glesare. Många går länge och står ut med eskalerande blödningar kring perimenopaus. Vad är för mycket och ofta, vem ska man gå till och hur vet man när ska söka akut? Är brunt blod farligt? Massor med nyttig kunskap om behandlingsalternativ med operation, hormoner, spiral, p-piller och när har det gått så långt att man måste operera bort livmodern. Du får också veta varför blödningar ska utredas om du haft uppehåll på ett år. Möt Kvinnokliniken som har mer än 35.000 följare på sitt informativa Instagramkonto där inget som rör våra underliv är för blodigt eller intimt.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-29
Länk till avsnitt

121.- Jag gör vad jag vill med Blossom Tainton

Vill du veta hur det går för Blossom med hennes hormonella utmaningar, det nya livet och vad som provocerar? I avsnitt 40 fick vi höra om hennes utmattningsdepression som gled in i klimakteriet och här berättar Blossom om hur det gått, om styrka, lyckokänsla och försöken att balansera livets utmaningar. Kvar finns frustrationen kring olika budskap om hormonbehandling och oron över vad konsekvenserna kan bli för att må bra. Blossom beskriver levande och öppet sitt klimakterium och utmattning, varför hon är känsligare, att sångrösten behöver östrogen och hur hon lämnat hurtbullen bakom sig och struntar i vad andra tycker. Så får vi ett antal riktigt bra råd.

Läs mer på https://www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-22
Länk till avsnitt

120.- Vägen till hormonell balans med Mia Lundin

Ska vi symptomdämpa genom att tillföra hormoner i klimakteriet eller använda livsstilsmedicin för att uppnå välmående och förebygga sjukdom. Varför ska vi hitta balans nu när det fertila livet bjöd på hormonell berg- och dalbana? Mia Lundin har en enorm erfarenhet av kvinnohälsa och du får veta mer om tecken på för mycket och för lite östrogen, varför progesteronets effekter sällan diskuteras och vilka klimakteriesymptom som är svårast att bli av med och varför. Vilka signalsubstanser, hormoner och brister är vanliga orsaker till att man inte mår bra? Så talar vi om frustrationen över att det blir svårare att hålla vikten och varför smala kvinnor ofta får svåra klimakteriebesvär. Vi får också höra om kolhydratsug, östrogenförgiftning och varför privat kostsam vård är här för att stanna.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-15
Länk till avsnitt

119.- Motivation och mål med Susanne Dalsätt

Här får du betydelsefulla nycklar för att skapa fungerande förändringar oavsett vilka utmaningar eller mål du har i ditt liv. Susanne Dalsätt har gått från överviktig soffpotatis med stora hälsoutmaningar till kostrådgivare, hälsoinspiratör och ironmantävlande. Men det har inte gått genom en quick fix. Vi får veta hur man gör en plan och sätter mål som man har förutsättningar att lyckas med oavsett din utgångspunkt just nu. Vi talar bland annat om prestation och utmaningar som har med klimakteriet, träning, energi och vikt att göra. Här får du hjälp att hitta motivation utan att skylla på yttre omständigheter eftersom det till sist bara är du själv som skapar din egen framgång genom att du vill något tillräckligt mycket.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-08
Länk till avsnitt

118.- God start med Åsa Melin

Gott Nytt År och god start på det nya året önskar Åsa Melin med ett tipstätt avsnitt där du bland annat får höra varför hon vinterbadar och hälsofördelar forskningen kommit fram till att dessa kalla bad kan ge. Åsa berättar om sina sömnproblem, träning, andning och tillskott. Det blir också funderingar kring varför vi borde vara snällare mot oss själva, hjälpa andra och rensa i livets energitjuvar. Ni lyssnare har också bidragit med många riktigt bra tips och råd för att må bättre och känna balans i livet under klimakteriet och här får ni också höra några av dessa. Stort tack för ert engagemang! Följ gärna upp det här avsnittet genom att lyssna på avsnitten 33 och 99 som handlar sömn. Har du inte hört avsnitt 93 med Monika Björn, så kan det också rekommenderas. Gynekolog Hilde Löfqvist hör du i 22 och 106. Mats Hammar talar om träning avsnitt 5 och 110. Vill du veta mer om Åsas klimakterieutmaningar så kan du gå till avsnitt 100.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-01
Länk till avsnitt

117.- Klimakterie-hacks, del 2 med Katarina, Louise & Tina

Vi fortsätter med riktigt värdefulla råd för att skapa bättre välmående och göra livet lite skönare i och efter klimakteriet. Avsnittets expertpanel består av författaren och medicinska journalisten Katarina Wilk, hormonterapeuten Louise Edlund och Tina Westberg som är personlig tränare och kostrådgivare. Spannet är stort; hör hur miljöombyte, spikmatta, kokosolja och tejp kan inverka på klimakteriesymptomen. Katarina har fått nog av dåliga LP-skivor och varför ligger Louise uppochner i sängen med öronproppar och funderar på sexlivet? Tina tar upp ett högst privat område, nämligen analöppningen, och berättar modigt och öppet om ett självupplevt problem som faktiskt går att åtgärda.Välkommen att lyssna!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-25
Länk till avsnitt

116.- Klimakterie-hacks, del 1 med Lotta, Monika, Sofia & Annika

Varsågod, här kommer riktigt bra tips som passar oss som lever i och kring klimakteriet. Du får värdefulla råd från barnmorskan Lotta Hasselberg från Klimakterieportalen, hälsoprofilen och klimakterieaktivisten Monika Björn, beteendevetaren, zonterapeuten och coachen Sofia Waesterberg och Annika Mowitz som är undersköterska och moderator i gruppen Klimakteriekärringar. De delar med sig av sina bästa tips för välmående och hittar lösningar på små och stora problem som drabbar många av oss. Här är det högt och lågt med snack om allt från starkare naglar, isvatten, kissträning, energitjuvar och vila för binjurehälsa till vintips! Du får också veta varför du tjänar på att besöka djurfoderbutiken och varför tamponger gör nytta även om du inte blöder. Alltså, vilka kvinnor och vilken uppfinningsrikedom! Del 1 av 2.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-18
Länk till avsnitt

115.- PCOS och klimakteriet med Elisabet Stener-Victorin

Generade hårväxt, oregelbunden mens och oftast envis övervikt. Omkring 20% av alla kvinnor har PCOS (polycystiskt ovarie syndrom), och många är odiagnostiserade. Vad är det och hur påverkas man? Ofta debuterar PCOS kring puberteten men vad händer i klimakteriet och kan man få det då? Professor och läkarspecialisten Elisabet Stener-Victorin har vigt sin gärning åt att forska om PCOS och vi får veta det man lyckats ta reda på om klimakteriets påverkan. Vi talar också om att kvinnor med PCOS har ökad risk för flera sjukdomar som livsstilen delvis påverkar. Vi talar också om testosteron och om man ska ta speciell hänsyn vid hormonbehandling för klimakteriebesvär när man har PCOS. Ett avsnitt efterfrågat av många och nyttig kunskap oss alla!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-11
Länk till avsnitt

114.- Sorg med Sara Burlin Pellbäck

Var går gränsen mellan vad som bara är hälsosam eftertänksamhet, sorg, jobbiga grubblerier och en depression som bör behandlas? Psykolog Sara Burlin Pellbäck ger oss vägledning i hur vi kan hantera tankar som ofta bubblar upp kring klimakteriet. Det kan vara sorg kring barn, föräldrar, åldrande, misslyckade relationer eller tankar kring att livet inte blivit som man tänkt. Det kan skapa starka känslor och existensiell sorg. Vår tid ger lite utrymme för stillhet och att få känna sig olycklig, nedstämd och ledsen, trots att känslorna finns hos alla. Att ge sig själv tid kan göra att du känner dig sorgsen men det finns lösningar och satt att hantera det. Hur påverkar stress vårt känslosystem och vad har ångest och rödtjut med det hela att göra? Ett fint avsnitt som ger insikter och verktyg att ta tag i sin sinnesstämning.  

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-04
Länk till avsnitt

113.- Deprimerad av hormoner med Inger Sundström Poromaa

Kopplingen mellan hormoner, humör, åldrande, nedstämdhet och depression är debatterad. Ofta hör vi att de sjunkande könshormonerna är bovar i dramat. Många lider av sömnstörningar som leder till att man känner sig sänkt och nedstämd så kommer humörsvängningar och på köpet minskad sexlust, så hur ska man veta om det är östrogen eller anti-deppmedicin eller kanske testosteron man behöver? Inger Sundström Poromaa är professor i obstetrik och gynekologi och har forskat på bland annat hormoner och humör och faktum är att hälften av oss utvecklar en klinisk depression under livet och vid livets stora hormonsvängningar debuterar det oftast. Men man vet ju kanske inte ens att man är i förklimakteriet, så hur går man till väga och till vem i vården vänder man sig till först? Förbättrar östrogen livskvaliteten? Vilka andra livsstilsfrågor bör man titta på för att må bättre?

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-27
Länk till avsnitt

112.- Sköldkörteln med Cecilia Tibell

Många symptom på att sköldkörteln inte fungerar som den ska är väldigt lika klimakteriebesvär. Känner du igen saker som hjärndimma, ledvärk, håravfall, trötthet, nedstämdhet och viktproblem? Många kvinnor går in i klimakteriet med sköldkörtelproblematik och för andra debuterar obalansen med hormonsvängningar. Med enkelt prov kan man ta reda på sköldkörtelns funktion men det visar sig svårare att hitta tillbaka till bra balans och varför finns det så mycket synpunkter på medicineringen? Du får också svar på vad som behövs för att hålla sköldkörteln i balans av hormonspecialisten Cecilia Tibell. Ett efterfrågat avsnitt som kommer intressera många!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-20
Länk till avsnitt

111.- Ta hand om dig med Agneta Sjödin

Agneta Sjödin blev lika förvånad som många av oss andra när hon förstod att hon var i klimakteriet. Med PMS-problematik var det först svårt att veta vad som var vad. Det som kändes som energihöjningar var kanske inte riktigt tecken från ovan. När en väninna påpekande att hon skulle kunna vara klimakteriet kom det som en chock. Men varför valde Agneta att vara öppen med sitt klimakterium? Och vad gör hon för att ta hand om sig på bästa sätt och lindra övergångsbesvären? Hur har det påverkat hennes jobb som programledare och hur ser man på åldrandet i offentlighetens värld? I en öppen intervju berättar Agneta Sjödin också varför det här avsnittet av Klimakteriepodden troligen är sista gången hon talar om klimakteriet. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-13
Länk till avsnitt

110.- Träning och livskvalitet med Mats Hammar

Hur många gånger har vi inte hört att träning är universalmedlet mot det mesta, inklusive långt och friskt liv. Och nu ska det sägas igen. Professor Emeritus, Mats Hamnar har forskat och gjort flera intressanta studier där man mätt effekt av styrketräning och akupunktur på kvinnor i klimakteriet. Nu ska vi få veta vad det finns för vetenskapliga belägg för att träning faktiskt hjälper mot vallningar och generell livskvalitet. Vilken träning, hur mycket, på vilket sätt och hur tungt? Vem gagnas speciellt av träning och vilka hälsoeffekter kan man förvänta sig? Vi talar också om ämnesomsättning, inflammation, brunt fett och hur Mats själv skulle ta sig an klimakteriet om han vore ung nog och framförallt kvinna. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-06
Länk till avsnitt

109.- Dämpa inflammation med Martina Johansson & Ralf Sundberg

Dags att vi lär oss mer om låggradig inflammation och hur vi kan förebygga och backa vissa sjukdomar och symptom som dålig hy, magproblem, ledvärk, migrän, psykiskt dåligt mående, kass sömn och stress. Varför kan kost, relationer och livsstil ha så stor påverkan på tarmen och hur läker man den? Vi talar om kemikalier och E-nr och vilka fetter man bör se till att få i sig. Hur hänger hormonella problem i hop med låggradig inflammation och hur mår man när man kommer in i klimakteriet när kroppens resurser börjar dala? Vi får veta orsaker till att klimakteriet kan komma tidigare och besvärligare än vad som är normalt. Östrogendominans, progesteronbrist, lipödem, fettlever och insulinresistens är vanligt, men varför och vad är det?

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-30
Länk till avsnitt

108.- Strävan efter skönhet med Amanda Siberg

Människan har strävat efter att se bättre ut i alla tider. Det är fascinerande med psykologiska bakomliggande faktorer och varför det kan gå över styr. Hur ser historien ut och kommer framtiden tillåta att ytan åldras naturligt? Många kvinnor är inte sams med ansiktets åldrande som eskalerar när östrogenet sjunker. Var går gränsen för vad som är accepterat och vad vi smyger med att vi gjort? Hur ser de psykologiska mekanismerna ut bakom? Vad innebär det att göra injektionsbehandlingar och vad kan man uppnå? Hur vet man att man hamnar hos någon som vet vad den gör och inte skadar dig? Vad innehåller botox och fillers och vad gör de med ditt utseende? Sjuksköterskan Amanda Siberg har femton års erfarenhet och berättar om ansvar, risker och hur ska man tänka inför eventuella behandlingar. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-22
Länk till avsnitt

107.- Frågor om hormonbehandling med Hilde Löfqvist

Det finns få som har samma långa erfarenhet, möter så många kvinnor i klimakteriet och är så internationellt uppdaterad som gynekolog Hilde Löfqvist. Avsnittet är en direkt fortsättning på förra och ger svar på ett antal vanliga frågor om hormonbehandling med fokus på det naturliga progesteronet, skillnad mot gestagen och olika sätt att ta dem och varför. Svårigheten att stabilisera svajiga förklimakteriehormoner och de sjukdomar som är indikationer för eller emot behandling. Hur stor är risken för bröstcancer om man tar syntetiskt gulkroppshormon? Hilde liknar livmoderslemhinnan med en gräsmatta och vi får en lektion i hur man sköter den på bästa sätt. Så kommer en inbjudan till alla läkare och gynekologer att höra av sig. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-15
Länk till avsnitt

106.- Hormonkarusellen med Hilde Löfqvist

Gynekolog Hilde Löfqvist har träffat kvinnor i och kring klimakteriet i många år och har enorm erfarenhet baserad på dessa unika möten. Hon deltar också aktivt i internationella möten och kongresser för att hålla sig uppdaterad med all den senaste forskningen vad gäller kvinnohälsa och klimakteriebehandlingar. Nu har boken Hormonkarusellen kommit ut där hon delar sin kunskap och i det här avsnittet får vi ta del av godbitarna från boken. Hormoner i all ära men hur håller man sig frisk så att kroppen får bättre chans att gå igenom klimakteriet smidigt? Vi talar mycket om övervikt och dess följder, vi får veta mer om hur man kan stävja utmattningssyndrom, varför sexualitet är viktigt och om det är farligt att ha värmevallningar. Så talar vi om vilka sjukdomar vi sannolikt kan drabbas av, självmedicinering och hur ett möte i vården kan gå till. Kunskap är makt och här får du ett avsnitt fyllt med makt!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-08
Länk till avsnitt

105.- Migrän och hormonintolerans med Torbjörn Bäckström

Visste du att det oftast är hormoner, eller brist på, som driver migrän, pms, ångest och många andra symptom för oss kvinnor? Hur går det till och vad är det som händer i och kring klimakteriet? Professor Torbjörn Bäckström från Umeå Universitet förklarar mekanismerna i hjärnan och kroppen, han tillför också ny kunskap om GABA och allopregnanolon. Vi talar om olika typer av abstinens och intolerans mot gulkroppshormon som är verkligt intressant för de 50-80% av alla kvinnor som upplevt någon grad av PMS. Vi får också veta varför vi kan få kraftfulla blödningar innan menopaus och varför ångest kan uppstå. Vi får också veta att en hel rad sjukdomar kan triggas kring klimakteriet och hur man kan dämpa klimakteriebesvär utan hormoner. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-01
Länk till avsnitt

104.- Benskörhet med Malin Nilsson & Jonas Forsberg

Skelettet är stommen i vår varelse och när vi kommer i klimakteriet och östrogennivåerna sjunker så eskalerar nedbrytningen. Visste du att 50% av alla kvinnor bryter något i livet och de flesta efter menopaus? Det grundar sig på obalans mellan skelettbyggare och skelettätare. Vad kan vi göra åt det med kost och vilken typ av träning och rörelse behöver vi? Hur belastar man skelettet på ett skonsamt sätt samtidigt som vi hindrar nedbrytningen effektivt? Och varför har vissa lätt för att bygga muskler? Ska man ta kalciumtillskott och finns det risker med det? I avsnittet hör du Malin Nilsson och Jonas Forsberg som förklarar vad våra kroppar behöver för att motverka benskörhet. Ett riktigt och viktigt avsnitt som alla bör lyssna på!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-09-24
Länk till avsnitt

103.- Risker & fördelar med hormonbehandling med Tord Naessén

Om man funderar på hormonbehandling så är det av yttersta vikt att ta hänsyn till dig som individ. Vilka riskfaktorer ska beaktas och vilka symptom kan man behandla? Att ta hormonbehandling är inte för alla och det handlar inte om att medikalisera en hel befolkningsgrupp utan att hantera livskvalitet för den som lider av klimakteriebesvär på ett sätt som påverkar livskvaliteten. Vi får veta mer om bröstcancer och varför vetenskapliga studier ger stort eller litet eko i media. Professor Tord Naessén är med i arbetsgruppen som utarbetat de de nya nationella riktlinjerna för hormonell behandling och berättar om en rad risker som kan vara förknippade med hormonell behandling men att det också kan finnas flera fördelar.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-09-17
Länk till avsnitt

102.- Äkta hälsa med Erika Kits Gölevik

Det är dags att vi tar oss bort från den yttre fixeringen och funderar på vad vi kvinnor egentligen behöver och vad vi mår bra av. Erika Kits Gölevik är en känd träningsprofil och journalist med många års erfarenhet från att ha jobbat med det som säljer, nämligen smala, avklädda kroppar. Nu vill Erika starta en dialog och träningsrevolution där vi tar ett kliv in i våra egna liv och vågar släppa taget om de yttre kraven för att hitta det som ger energi och glitter i ögonen. Kom närmare det kroppen är skapt för, våga bygga en äkta relation med dig själv som innefattar att känna sorg och ilska. Erika berättar också öppet om det som hjälpt henne sortera tankar, tycka mer om sig själv och så får du tips om hur du tar till olika typer av träning för rätt känsla. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-09-10
Länk till avsnitt

101.- Nationella riktlinjer för klimakteriebehandling med Alkistis Skalkidou

Nu är remisstiden slut för att inkomma med synpunkter på de nya nationella riktlinjerna för hur kvinnor med klimakteriesymptom skall behandlas i Sverige. På den årliga stora gynekologkonferensen arrangerad av SFOG (Sveriges Förening för Obstretik & Gynekologi, aug 2019) presenterades nyheter och viktiga rön som påverkat utformningen och hur man ska arbeta med menopausal hormonell terapi (MHT) och icke hormonella alternativ. Professor Alkistis Skalkidou är ordförande i arbetsgruppen och berättar i avsnittet varför uppdateringen varit nödvändig, vad de viktigaste förändringarna är och hur läkare och gynekologer ska arbeta med riktlinjerna. Alkistis förklarar hur man resonerat kring risker och fördelar och varför individuella bedömningar alltid är nödvändiga. Vi får veta hur riktlinjerna ska spridas i landet och hur du som patient och kan använda dig av dokumentet och kunskapen. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-09-03
Länk till avsnitt

100.- Min klimakterieresa med Åsa Melin

Hur firar vi att det nu är avsnitt 100? Jo, jag delar med mig. Många undrar över mitt klimakterium och det måste vara något riktigt speciellt och smaskigt eller riktigt monstruöst eftersom jag gör en podd i ämnet. Så nu ska du få veta. Många tankar och idéer har kretsat kring detta avsnitt och med viss nervositet har jag låtit mig intervjuas. Jag berättar om mina lärdomar, varför och hur Klimakteriepodden kom till. Du får dessutom höra om min pinsamma naivitet och fullständiga kunskapsbrist. Och hur har jag nu gjort för att hantera mitt klimakterium när jag väl förstått vad som pågår. Och hur många avsnitt går det att göra av en podcast som handlar om klimakteriet? Så välkommen att lyssna!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-08-27
Länk till avsnitt

99.- Sov gott med Frida Rångtell

Lättare sagt än gjort, hur tusan gör man för att sova gott? Hur vet man om man sover tillräckligt bra och när ska man söka hjälp för dålig sömn? Vad kan man göra för att främja god sömn och är det blåa ljuset verkligen så farligt? Sömnforskaren Frida Rångtell hjälper oss att reda ut vad som är värt att oroa sig för och vad vi ska försöka koppla bort. Vi talar också om hormoner och klimakteriets påverkan, avslappning som substitut, skillnader mellan män och kvinnors sömn samt möjligheten att mäta sömnkvalitet. Så får vi veta att vi egentligen inte vet så mycket om något så centralt som sömn. Åsa Melin är också nyfiken på hur sömnfixerad är en sömnforskare är. Allt det här och mer får du i det här avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-08-20
Länk till avsnitt

98.- Gynekologmöte och behandling med Anette Sjösten

Hur vet man om man behöver någon behandling i klimakteriet och i så fall när, vad och hur? Du får också veta hur du kan hantera ditt gynekologbesök, hur ofta du bör gå och vilka rättigheter och möjligheter du har och vilket ansvar läkare har. Hur avgör man var man står om man har spiral, hur vet man när man inte kan bli gravid? Anette Sjösten är gynekolog med gedigen erfarenhet av kvinnor i klimakteriet. Anette berättar hur ofta och varför man kan behöva justera doser och byta läkemedel om man valt att ta hormoner. Vi talar också om inställningen till hormoner generellt och varför det är så svårt att få bioidentiskt progesteron utskrivet och att det faktiskt finns alternativ. Anette är förutom kliniker också med i Läkemedelskommitténs expertråd för Region Stockholm som bestämmer vilka läkemedel och preparat som bör förskrivas.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-08-13
Länk till avsnitt

97.- Förändring med Sofia Waesterberg

Varför är det så svårt att ändra på saker och finns det sätt som gör det lättare? Som kvinna i klimakteriet kan vara dags att sätta upp nya mål, det kan vara relaterat till hälsa, relationer, kost, arbete, sömn, stress eller precis vad som helst. Beteendevetaren Sofia Waesterberg hjälper oss med strategier så vi förstår de olika stadierna i förändringsarbetet, från tanke till hur man kommer vidare när man kört fast och hur man ska tänka för att målen ska vara smarta. Du är värd att vårda dig själv och att fatta medvetna val som resulterar i mätbara mål som är realistiska och möjliga att uppnå. Vi får också lära oss vad som gör det lättare att göra en förändring och vilket stöd vi ska söka. Sofia Waesterberg har bl a vunnit SM guld i handboll, är PT och zonterapeut. Med denna kombination tillsammans med sin utbildning som beteendevetare med fokus på livsstilsförändringar har hon skapat en stor erfarenhet med att jobba med kvinnor på alla nivåer.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-08-06
Länk till avsnitt

96.- Lust till lust med Tina Hagelin

Förutsättningarna för att kunna må bra och känna lust handlar till stor del om att älska sig själv och att acceptera sin kropp. Tina berättar personligt och insiktsfullt om sina utmaningar med jakten på det perfekta, karriär och hur hon helt vände livsinriktning till att jobba med sexuell hälsa. Du får råd till hur du kan hjälpa dig själv tillbaka till din sexualitet och lust, som säkert inte är densamma som när du var 30. Ta tag i lustmördare som kontroll, stress och sömnbrist, våga bejaka och känna stolthet över dig själv och din kropp oavsett ytan. Se din sexualitet som en näringstörstande trädgård som kräver omvårdnad och tid. Skapa närvaro i ditt eget liv och våga flirta med dig själv. Tina ger också tips på sånt som får igång dina olika sinnen som i sin tur kan ge energi till lust som föder mer lust. Avsnittet ger en öppen och ärlig berättelse om vikten av att våga följa sitt hjärta samtidigt som du får konkreta råd till hur du skapar sexuell hälsa.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-07-30
Länk till avsnitt

95.- Ett hållbart perspektiv med AnnaLena Eriksson

Nej, vi har inte talat färdigt om klimakteriet! Vilket ansvar har vi kvinnor till att det råder brist på kunskap och förlegade sanningar härskar? Hur kan vi skapa en förändring och öppna upp diskussionerna i samhället och på arbetsplatser där männen är norm? Förklimakteriet är en tuff tid och just då bör kvinnor ha energi för att ta plats på allvar i arbetslivet. Men om vi inte själva är beredda att erkänna att vi har symptom som inte botas med antidepressivt och sömnmedel vem ska då göra det? Vågar du tala med din chef om dina klimakteriebesvär? AnnaLena ger konstruktiva lösningar som skulle kunna användas för att alla kvinnor ska känna sig förstådda och få det stöd de kan behöva för att arbeta länge och hälsomässigt hållbart. Avsnittet ger dig motivation och pepp till att lyfta fram klimakteriet som det naturliga skede det är.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-07-23
Länk till avsnitt

94.- Hitta din egen väg med Tina Svanbring

När ingen vet vad som är fel och tanken på klimakteriet är långt borta kan vägen till att må bra vara krokig. Tina går till vårdcentralen med diverse symptom och får mediciner mot sjukdomar hon inte har. Hon upplever att något inte stämmer. Så en dag får hon frågan om hon är i klimakteriet och inser att okunskap om kvinnokroppen och åldringsprocessen inte bara ligger hos henne själv. Hon vänder sin ilska till något konstruktivt och lär sig att det krävs uthållighet och att man måste lyssna på sin kropp för att lyckas. Men varför stöttar inte omgivningen när hon vill få bukt med sockersug och sluta träna? Tina uppmanar till att våga prata med omgivningen och över åldersgränserna så kanske en förändring kan komma. Hon avslutar också med att söka fler som vill dela sina erfarenheter. Ett avsnitt som många kommer känna igen sig i och hitta styrka till förändring och gemenskap. Sommarhetta publiceras i samarbete med Femarelle. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-07-16
Länk till avsnitt

93.- Klimakteriet - nya utmaningar med Monika Björn

När Monika inser att man kan vara i klimakteriet utan att vara gråhårig och ha krökt rygg så handlar det om lösningar och kunskapsjakt. I jakten skriver också Monika boken Stark genom klimakteriet där hon tar upp ett antal fungerande vetenskapligt bevisade metoder för att må så bra som möjligt. Monika lyckas bli av med sina symptom med hjälp av kosttillskott, vitaminer och nya träningsmetoder, i alla fall ett tag. När kroppen inte nöjde sig med detta så bestämde hon sig för att prova hormonbehandling. Då började kampen för att få tag på naturliga hormoner och hitta rätt dosering. I avsnittet delar hon generöst med sig av sina utmaningar, lösningar och recept. Och så kastar hon ut frågan; hur har du det med myggbetten? Få engagerar som Monika, missa inte detta personliga avsnitt som garanterat ger inspiration till att ta tag i det som inte känns helt bra. Detta är den tredje delen av Klimakteriepoddens "Sommarhetta", som presenteras i samarbete med Femarelle, där du får ta del av personliga berättelser som ger igenkänning och styrka.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-07-09
Länk till avsnitt

92.- Du känner din kropp bäst med Lotta

Klimakteriet blev initialt en befrielse från pms-besvär, men snart dyker oro, vallningar, sömnproblem och torra slemhinnor upp. Vidare kommer upprepade urinvägsinfektioner och antibiotikakurer kombinerat med samlagssmärta. Det sexliv som varit blomstrande blir ett minne blott. Lotta träffar otaliga läkare som alla har sina teorier och lösningar som i kombination med läkemedel och operationer testas. Så småningom har Lotta smärta som inte går att leva med. Kan östrogen vara orsaken till upprepade urinvägsinfektioner som lett till uritrit? Lotta vill uppmana alla kvinnor att lita på sig själva och våga ifrågasätta läkare. Hon har tillsammans med sin man kämpat i många år för att bli besvärsfri. En helt osannolik historia som visar att du måste stå på dig och inte acceptera smärta och besvär bara för att du är kvinna och i klimakteriet. Andra avsnittet i serien Sommarhetta, som presenteras med Femarelle, där kvinnor delar sina personliga berättelser.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-07-02
Länk till avsnitt

91.- De randiga elefanterna med Anneli Ahlby

Anneli funderar på om hur tidigare generationer hade det med klimakteriet och hade Anneli kunnat haft en bättre relation till sin egen mamma om hon inte lidit av ?kvinnobesvär?. Anneli delar generöst med sig av utmaningar och om hur hon känt sig förbrukad, tjock, ful och gnällig. När hon inte längre kunde sova var hon tvungen att gå till vårdcentralen. Där blev hon missförstådd och överkörd och kände sig som försökskanin. Hör hur hon hittat lösningar och trevat sig tillbaka till att må bra men också om en ny utmaning som kommit in i hennes liv. Anneli upplever ett stort värde i att ha kunnat dela sina upplevelser med andra och våga diskutera sina problem och utmaningar för att kunna landa i ett bättre mående och öka sin självkänsla. En varm, stark och väldigt rörande berättelse som är den första av sex i Klimakteriepoddens avsnitt som har underrubriken Sommarhetta, som presenteras i samarbete med Femarelle.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-06-25
Länk till avsnitt

90.- Klimakteriekärringar med Annika Mowitz

Vad driver kvinnor att helt osjälviskt hjälpa varandra och finns det faror med att man ger varandra råd om hur man ska hantera olika problem i klimakteriet? I Facebook-gruppen Klimakteriekärringar finns det tips för och från allt och alla mot alla besvär du kan tänkas uppleva kring klimakteriet. Som mångårig administratör har undersköterskan Annika Mowitz sett det mesta och lärt sig massor om klimakteriet. När hon själv hamnade i klimakteriet sökte hon själv information och önskan om att hjälpa andra har gjort att han lagt ner tusentals timmar på att se till att inläggen i Klimakteriekärringar är korrekta. Annika berättar om de vanligaste problemen som avhandlas i gruppen och vi får också höra om hennes egna problem som innefattar allt från störtblödningar och östrogendominans till håravfall och viktuppgång. Och när det väl börjat lugna sig har nya utmaningar med hälsan tillkommit.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-06-18
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.