Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Klimakteriepodden

Klimakteriepodden

Varför är det så få som pratar om klimakteriet trots att det för de flesta börjar redan vid dryga 40 och pågår i så många år? I Klimakteriepodden talar Åsa Melin med intressanta personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av saker som intresserar oss kvinnor 40+. Samtalen handlar om vad som händer i kvinnokroppen och varför, humörsvängningar, sex, för- och nackdelar med att ta hormoner, relationer, kost, motion och andra råd och tips om hur man kan underlätta och göra livet lite skönare. För det kan inte vara rätt att det finns så mycket okunskap om klimakteriet och att det är något vi behöver skämmas över eller inte låtsas om? Nytt avsnitt varje onsdag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

klimakteriepodden.se

Avsnitt

48.- Hormonsvängningar innan menopaus med Katarina Wilk

Författaren, medicin- och hälsojournalisten Katarina Wilk vill upplysa alla kvinnor om att hormonerna, för de flesta, börjar svaja kring 40. Genom att använda ordet perimenopaus istället för förklimakteriet hoppas hon att fler vill lyssna. För om alla kvinnor och allmänläkare visste att sömnstörningar, utmattning, ångest och humörsvängningar är de första tecknen så skulle många felbehandlingar och lidande kunna undvikas. Katarina delar, i avsnittet och sin bok, med sig av sina personliga erfarenheter om hur hon gått till väga för att nå balans och kraft i den här livsfasen. Hitta din Perimenopower du också!

2018-08-14
Länk till avsnitt

47.- Alkohol med Camilla Kuylenstierna

Vi dricker alkohol för att det är så roligt, säger nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna till Åsa Melin. En del dricker för att det är gott, andra använder alkohol för att dämpa allt från klimakteriebesvär till att kunna somna, känna sig lugnare eller snyggare. Men vad händer sedan och varför tål vi alkoholen sämre med åldern? Alkohol är ett gift som bryter ner lyckohormonet serotonin och är ångestframkallande och det visar sig att det är svårt att säga vad som är för mycket. En personlig och upplysande intervju som alla kan ha glädje av, även om du själv inte dricker alls. 

2018-08-07
Länk till avsnitt

46.- Knip för bibehållen livskvalitet med Karolina Ersson

Hur ofta kniptränar du? Ärligt. I det här avsnittet får du veta varför det är så viktigt, speciellt när man kommer upp i klimakterieåren. Karolina Ersson, som bland annat jobbar med produktutveckling av intimhjälpmedel för sexuell hälsa, gästar Åsa Melin. Du får några riktigt motiverande morötter till att bli stark i din bäckenbottenmuskulatur och lite avskräckande exempel på vad som händer om du inte tränar knip. Karolina berättar också vad man gör om träning inte hjälper och ger oss ett träningsprogram med konkreta övningar. 

2018-07-17
Länk till avsnitt

45.- Lyssnarfrågor del 2 med Åsa Melin

Efter förra avsnittet återstår en hel del intressanta frågor. Till exempel finns det funderingar på hur det är med klimakteriets ärftlighet, vad man ska göra om man inte kan eller vill ta hormoner men ändå har mycket besvär, andra läkemedels påverkan, om klimakteriet förskjuts av sent barnafödande, progesterons påverkan och kan man kräva att få hjälp av en gynekolog? Gynekolog Sven-Eric Olsson är återigen den som hjälpt Åsa Melin med huvuddelen av svaren. Så blir det en del tillägg av Åsa som inte alla har någon vetenskaplig förankring. 

2018-07-10
Länk till avsnitt

44.- Lyssnarfrågor del 1 med Åsa Melin

Många väldigt bra och relevanta frågor har kommit in från er lyssnare. Det är dags att ta tag i en första omgång där fokus ligger på hormoner och många frågor handlar om östrogen. Åsa Melin har bl a fått hjälp av gynekolog Sven-Eric Olsson för att försöka reda ut frågorna. Hur och när mäter man östrogen, hur vet man att man ligger på en bra nivå, hur mår man om man har för mycket respektive för lite? Så blir det frågor kring svettningar, sömnproblem och binjurar. Och sist men inte minst; hur vet man att man har klimakteriebesvär och inte någon sjukdom?

2018-07-03
Länk till avsnitt

43.- Varva ner och skapa närvaro med Daniel Ek

Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva teknik för att varva ner i övergångsåldern. Både KBT, kognitiv beteendeterapi, och uppföljaren ACT, acceptance commitment therapy, kan hjälpa dig att städa upp bland dina tankar och ditt agerande. Psykologen och mindfullnessinstruktören Daniel Ek lär ut övningar och ger råd för att hantera stress och negativa tankar. Behöver du finna vad som är viktigt för att vidareutvecklas? Hur hanterar man semesterstress? Varför kan mindfullness vara så svårt och när är det läge att sista still i båten? 

2018-06-26
Länk till avsnitt

42.- Stark genom klimakteriet med Monika Björn

Tränings- och fitnessprofilen Monika Björn hade många indikationer på att hon var i förklimakteriet; oregelbunden mens, sömnproblem, håravfall och återkommande urinvägsinfektioner. Dessutom kände hon sig omotiverad, hängig och deppig trots exemplarisk kosthållning, sin fysiska styrka och superkondition. 47-åriga Monika Björn berättar öppet och personligt för Åsa Melin hur hon tagit tag i situationen nu när hon förstått att det är förklimakteriet; informationssökning, kosttillskott, träning och funderingar kring hormontillskott som blir bok. Hur bra kan man må när man väl fått bukt med sina symptom?

2018-06-19
Länk till avsnitt

41.- Bröstcancer; riskfaktorer och förebyggande med Per Hall

Professor Per Hall är överläkare på onkologkliniken på Södersjukhuset i Stockholm och är ansvarig för världens största mammografimottagning. Åsa Melin tar reda på vilka livsstilsfaktorer som påverkar risken för bröstcancer och samtalet kommer också att handla om brösttäthet, barnafödande och amning, vikten av att gå på mammografi och hur vi kan tänka när det gäller hormonbehandling under klimakteriet. Per driver också viktig forskning genom Karma- och Karismastudierna som syftar till att hitta behandling som förebygger bröstcancer.

2018-06-12
Länk till avsnitt

40.- Min personliga klimakterieresa med Blossom Tainton

Hälsoprofilen Blossom Tainton, 55, berättar i en personlig intervju för Åsa Melin om hur hon gick från dansare och artist till att bli hälsoprofil med svenska folket, vilket inte varit en självklar resa. Blossom berättar öppet om hur utmattningsdepression och klimakteriet gjorde att melankoli, sömnstörningar, viktproblem och röksug blev en del av livet. Det naturliga var att söka hjälp inom ayurveda och akupunktur men när inget hjälpte var det hormoner som fick bli lösningen trots att det fortfarande finns frågetecken hon inte tycker gynekologerna besvarar.

2018-06-05
Länk till avsnitt

39.- Skydd mot åldrandets negativa effekter med Andrea Genazzani

Italienaren Andrea Genazzani, professor och specialist i gynekologi och endokrinologi, anser att östrogen är viktigt som skydd för många funktioner i kvinnokroppen; bl a benskörhet, skydd för hjärt-kärlsjukdomar och inte minst demens och alzheimer. Men han vet också att det är viktigt att kunna erbjuda icke hormonella alternativ. I det här avsnittet, som är på engelska, möter Åsa Melin Andrea Genazzani, som är ordförande i både Internationella- och Europeiska Gynekologiska föreningarna. Det blir ett innehållsrikt avsnitt som ger dig värdefull information som inte bara baserar sig på den svenska inställningen. Dessutom ytterligare argument för att vi får tillgång till naturligt progesteron!

2018-05-29
Länk till avsnitt

38.- Jag känner inte igen henne med AnnaLena Eriksson

Varför bestämmer man sig för att skriva en bok om klimakteriet och vända sig till män? När juristen AnnaLena Eriksson gick in i förklimakteriet och samtidigt tog sig igenom en skilsmässa blev det uppenbart för henne att det saknades information om den här livsfasen. Resultatet blev boken "Jag känner inte igen henne" där hon sakligt redogör för vad som händer med kvinnan och hur man med hjälp av kunskap kan stötta. I en öppen och personlig intervju med Åsa Melin får vi också veta hur 50-åriga AnnaLena själv hanterar sitt klimakterium.

2018-05-22
Länk till avsnitt

37.- Stresshantering med Anders Tengström

Stress ger sig till känna på många sätt. Anders Tengström är stressforskare och ger Åsa Melin svar på många intressanta frågor. Oavsett om stressen kommer från psykiska, fysiska eller hormonella förändringar så måste du ta symptomen på allvar. Det börjar ofta med sömnstörningar,  humörsvängningar, oro och olustkänslor och kan leda till utmattningssyndrom eller ännu värre; du dör. Vi får råd om vad man ska vara vaksam på och hur man tar sig an problemen.

2018-05-15
Länk till avsnitt

36.- Självledarskap och inre kondition med Mia Törnblom

Precis som fysisk kondition kräver vårt inre träning och uppmärksamhet. Känner du dig själv och vet vad dina värdegrunder och grundläggande behov är? Åsa Melin har träffat Mia Törnblom som har sålt mer än 1 miljon böcker där självkänslan står i centrum. Ta del av hennes råd och erfarenhet för att bättre kunna hantera ditt självledarskap i övergångsåldern. 

2018-05-08
Länk till avsnitt

35. - Är arbetslivet anpassat efter dina behov med Susanna Toivanen

Är du frustrerad i din arbetssituation? Susanna Toivanen, professor i sociologi, som forskar på folkhälsa och arbetslivsfrågor vid Stockholms Universitet intervjuas av Åsa Melin. Vi talar om hälsa, jämlikhet och attityder som påverkar vårt arbetsliv och varför det är tuffare för kvinnor att ta sig fram i karriären. Hur kommer det sig att många lägger av kring klimakterieåren och inte når de högsta posterna? Och så den kvinnliga paradoxen: vi är sjukare än män men lever längre.

2018-05-01
Länk till avsnitt

34. - Vet du vem du är och vad du behöver med Daniella Gordon

Samtalsterapeuten Daniella Gordon känner vi igen från TV men också med aktuella boken Kärlek på allvar. Hur bör du hantera du din ilska, deppighet, oro och åldersnoja i klimakteriet? Har du gjort din inre resa, inventerat ditt liv och vet vad du vill? Är det kanske dags att släppa vissa saker och stärka andra? Hur kan du hitta tillbaka till din partner, eller är skilsmässa det enda rätta. Åsa Melin får veta att acceptans är ett nyckelord och att sociala medier påverkar oss mer än vi kanske tror.

2018-04-24
Länk till avsnitt

33. - Mer kunskap om sömn med Christian Benedict och Frida Rångtell

Vi fördjupar oss i ämnet sömn med sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell vid Uppsala Sleep Science Lab vid Uppsala Universitet. I det här avsnittet talar vi om melatonin, ljus, mat, kaffe, alkohol och varför övervikt och sömnbrist har ett samband. Så får vi veta hur olika sömnappar kan påverka oss och hur sömnfixerade dessa sömnforskare är. Vi avslutar med hur minnet påverkas av vår sömnkvalitet och om det finns anledning att sova på saken.

2018-04-17
Länk till avsnitt

32. - Sömn, sömn, sömn med Christian Benedict och Frida Rångtell

Alla vill sova gott! Men sömn är en av de saker vi inte kan kontrollera och som skapar mycket stress och ångest. Vad är normal sömn? Sover du verkligen så dåligt som du tror? Sömnforskarna Christian Benedict och Frida Rångtell vid Uppsala Universitet ger oss insikt i vad som styr sömnen och vad vi kan göra för på förbättra förutsättningarna för att sova bra. Vi talar om sömnmedel, dygnsrytm, livsstil och att sömnen blir sämre med åldern.

2018-04-10
Länk till avsnitt

31. - Behandlingsskillnader mellan Frankrike och Sverige med Marie Luterkort

Marie Luterkort är gynekolog som har praktiserat både i Sverige och Frankrike. Hon berättar för Åsa Melin om hur både inställning och behandling skiljer sig mellan länderna. Tillgången på naturliga/bioidentiska hormoner och hur man tar dem är definitivt olika. Vi också höra att man ställer högra krav och har ett annat förhållande till sin gynekolog i Frankrike. Vi kan lära oss en hel del av att titta oss runt omkring.

2018-04-03
Länk till avsnitt

30. - Akupunktur och kinesisk medicin med Lars Nilsson

Kinesisk medicin har en annan inställning än västerländsk när det gäller det mesta, så även behandling av övergångsbesvär. I det här avsnittet förklarar Lars Nilsson, utbildad kinesisk läkare, skillnaderna för Åsa Melin. Vi fokuserar på akupunktur och hur det kan hjälpa dig med vallningar och sömnproblem och vad man kan förvänta sig i form av lindring samt hur behandling går till. 

2018-03-27
Länk till avsnitt

29. - Vikt och hur mår du egentligen med Kristina Andersson

Näringsfysiologen Kristina Andersson är författare, inspiratör och är med och coachar Biggest Looser deltagarna till en sundare kostsyn. Hon tycker vi ska fundera på hur vi mår när vi väljer vad vi äter och inte fixera oss vid vågen. Tillhör du dem som äter för lite och ofta faller för frestelser? Hur kan du motverka lägre ämnesomsättning som kommer med åldern? Vågar du utmana dig själv till förändring som gör gott? Åsa Melin tar också reda på vad näringstäthet betyder och hur farligt är det med kaffe och alkohol egentligen?

2018-03-21
Länk till avsnitt

28. - Tidigt klimakterium, ny forskning och bröstcancer med Angelica Lindén Hirschberg

Varför är det så viktigt att fånga upp kvinnor som kommer i klimakteriet före 40 år? Ofta misstolkas symptom som stressrelaterade. Med hjälp av en enkel hormonutredning går det att fastställa om det rör sig om tidigt klimakterium och då är det mycket viktigt att få ersättning för hormonbristen och undersöka om det finns andra underliggande sjukdomar. Hur påverkas risken för bröstcancer av hormonbehandling? Angelica talar om nya direktiv som kommit som resultat av stora medicinska studier i bl a. USA. Så får vi veta att det finns nya rekommendationer och undersökningar på gång när det gäller syntetiska visavi naturliga hormoner och progesteron. 

2018-03-14
Länk till avsnitt

27. - Det sexuella klimatet med Helena Cewers

Sexologen, parterapeuten och barnmorskan Helena Cewers berättar om att förakt, otrohet och konkurrens är bland de värsta fienderna för ett positivt sexuellt klimat, medan uppmuntran, beröm och tid tillsammans är sådant som skapar goda förutsättningar för ett bra samliv. Vi får sunda råd som går att tillämpa direkt.

2018-03-07
Länk till avsnitt

26. - Plastikkirurgi med Peter Emanuelsson

Intresset för plastikkirurgi ökar snabbt och fler och fler genomgår operationer för att fixa komplex och minska ålderstecken. Med hjälp av plastikkirurgen Peter Emanuelsson får vi veta vilka de vanligaste ingreppen är, vilka som ger mest effekt samt vad man skall fundera på innan man lägger sig under kniven. Vi får också höra om viktiga operationer som kan förbättra livskvaliteten.

2018-02-28
Länk till avsnitt

25. - Klimakterielitteratur med Elisabeth Skog

Bibliotekarie Elisabeth Skog har grävt i fack- och skönlitteratur som handlar om klimakteriet. Hon både rekommenderar och dissar samt konstaterar att det ofta skojas om ämnet. Åsa Melin har också fått i uppgift att läsa ett par romaner som diskuteras.

2018-02-21
Länk till avsnitt

24. - Svårigheten med provtagning med Sven-Eric Olsson

Hur kan man få veta var man är i relation till menopaus eftersom det är en utmaning att mäta hormonnivåer? Det finns olika metoder och tidpunkten varierar för när mätvärdena ger relevanta utslag. Det här avsnittet med gynekolog Sven-Eric Olsson förklarar mer och ger oss en bättre förståelse för vad man bör få hjälp med av sin gynekolog.

2018-02-14
Länk till avsnitt

23. - Hur yttrar sig mannens klimakterium med Louise Edlund

I det här avsnittet talar Åsa Melin med hormonterapeuten Louise Edlund om mannens hormoner, för också de har en övergångsålder. Balansen mellan testosteron och östrogen förändras och hur märker man det? Och varför är kvinnor ofta bättre på att ta tag i sina problem? Slutligen halkar vi in på vad undervikt kan ställa till med.

2018-02-07
Länk till avsnitt

22. - Bioidentiska hormoner och progesteron med Hilde Löfqvist

Åsa Melin träffar gynekologen Hilde Löfqvist och reder ut vad bioidentiska hormoner är och varför man skulle kunna föredra dem framför kemiskt framställt dito. Vi talar också om varför just progesteron är nödvändigt som ett komplement till östrogen. Hilde har länge verkat för att oralt bioidentiskt progesteron skall bli godkänt i Sverige.

2018-01-31
Länk till avsnitt

21. - Inte bara könshormoner med Martina Johansson

Martina Johansson är civilingenjör i bioteknik och biofysik och författare till bland annat Hormonbibeln 2.0. I avsnittet talar vi om hur hormoner styr vår kropp, deras hierarkiska uppbyggnad och vilka som är viktigast och lättast att påverka. Vi får konkreta tips och råd som inspiration till att "bio-hacka" oss själva.

2018-01-24
Länk till avsnitt

20. - Primärvårdens roll och utmaningar med Caroline Larsén

Caroline Larsén är specialist i allmänmedicin och har lång erfarenhet av primärvården. I det här avsnittet får vi veta vad vårdcentralen kan förväntas hjälpa till med när det gäller övergångsbesvär. Vilka är utmaningarna för dig som patient när det gäller att få rätt diagnos, vård och uppföljning? Borde vi fokusera på livsstilsfrågor som första hjälpen istället för att efterfråga sömnmedel och antideppmedicin?

2018-01-17
Länk till avsnitt

19. - Stress och hormonbalans med Louise Edlund

Hormonterapeuten Louise Edlund gästar Åsa Melin och förklarar hur binjurar, sköldkörtlar och äggstockar samspelar och vilken oreda framförallt stress kan framkalla i vår kropp för vår delikata hormonbalans. Vilka symptom skall man vara vaksam på och vad kan man göra åt dem för bästa välmående.

2018-01-10
Länk till avsnitt

18. - Lyssnarfrågor med Åsa Melin

Avsnittet ägnas åt frågor som kommit in från lyssnare. Åsa Melin har fått hjälp av Professor Tord Naessén att bl a svara på vad som händer om man kliniskt transporteras in i klimakteriet genom hystrerektomi och varför viss forskning relaterad till hormonbehandling kan vara svår att genomföra. Vi får också höra vad Siri kan hjälpa till med vad gäller klimakteriet.

2017-12-20
Länk till avsnitt

17. - Bättre sömn på naturlig väg med Åsa Melin och gäster

Hjälpmedel för att hitta bästa möjliga förutsättningar för en god nattsömn utan kemiska preparat. Åsa Melin tar reda på vilka material som fungerar bäst i och på sängen för lagom temperatur och för att minimera effekterna av värmevallningar. Vi får också veta vad som går att finna i form av hälsokost, eteriska oljor och lite andra tips för en lugn, oavbruten och skön sömn.

2017-12-13
Länk till avsnitt

16. - Hud med Petra Kjellman

Hudens elasticitet och tjocklek förändras i övergångsåldern och det finns många skäl till det. Hudläkaren Petra Kjellman berättar i det här avsnittet om varför huden åldras och vad vi kan göra för att bromsa in processen och vad man kan göra för att föryngra den.

2017-12-06
Länk till avsnitt

15. - Kosttillskott, funktionsmedicin och psyket med Cathrine Schück

Cathrine Schück kan i egenskap av kostrådgivare inte bara berätta om vad vi skall äta som får oss att må bra, utan hon lär oss också om kosttillskott och funktionsmedicin. Dessutom är Cathrine samtalsterapeut och KBT-coach. Ett av huvudbudskapen i avsnittet är att man skall se till att få råd om hur man kan förbättra sin hälsa och balans.

2017-11-29
Länk till avsnitt

14. - Preventivmedel och hygien med Åsa Andersson

Hur skall man veta när man faktiskt kommer i klimakteriet om man använder spiral eller p-piller? Hur länge kan man bli med barn? När är det dags att se över sitt användande av p-piller och spiral och vilka alternativ finns? Vi talar också om intimhygien, könshår, nedstämdhet och östrogen.

2017-11-22
Länk till avsnitt

13. - Yogans läkande kraft med Jennie Liljefors

Jennie har undervisat i yoga i över 10 år och har en bred erfarenhet av vilken form av yoga som passar olika personer. Här berättar hon om hur yoga kan ge lindring av både PMS- och klimakteriebesvär och visa vägen till ett hälsosammare liv. Vi får också några konkreta mjuka övningar som ger inre massage, ökar hormonströmningarna och balanserar kroppen.

2017-11-15
Länk till avsnitt

12. - Ayurveda med Eva Forsberg Schinkler

Mångsidiga och kunniga Eva Forsberg Schinkler är bl a välutbildad i den indiska läkekonsten Ayurveda. Vi får veta varför och hur den här mångtusenåriga kunskapen kan hjälpa oss att hitta lösningar till välmående och balans i övergångsåldern. Eva talar också om sina egna klimakteriebesvär där hon, förutom Ayurveda, tog hjälp av bioidentiska hormoner.

2017-11-07
Länk till avsnitt

11. - Livets hormon med Tord Naessén

Professor Tord Naessén berättar för Åsa Melin om hur PMS- och klimakteriebesvär hänger ihop och hur de påverkar vår hjärna och kan ge upphov till humörsvängningar. Vilka medel står till buds för att lindra besvären? Vi får också veta varför östrogen kan kallas livets hormon. Så får vi höra att man genom forskning kommit fram till att den generella kvinnliga dödligheten kan minskas med hormonbehandling.

2017-11-01
Länk till avsnitt

10. - Nycklar för en lycklig relation med Helena Cewers

Sexologen, barnmorskan och parterapeuten Helena Cewers, känd från TV och "Gift vid första ögonkastet", fokuserar i det här avsnittet på hur man kan hålla liv i en relation och hur man kan hitta tillbaka till varandra och ha ett bra sexliv. Ett parterapiavsnitt där vi får veta att några av nycklarna stavas tungkyssar och vardagsgåvor. Vi får också veta litet om mannens klimakterium och vilka förändringar han går igenom.

2017-10-24
Länk till avsnitt

09. - Hår med frisören Tomas Edlund

Han kallar sig Sveriges minst kända kändisfrisör. Åsa Melin träffar Tomas Edlund och pratar om varför håret kan upplevas annorlunda med åren. Är det genetiskt, det gråa eller hormonerna som spökar när det blir svårformat, tunnare eller känns ulligt? Är det farligt att färga håret eller är det kanske till och med bra?

2017-10-17
Länk till avsnitt

08. - Mat för hormonell balans med Ulrika Davidsson

Kostrådgivaren Ulrika Davidsson, som ofta syns i TV och press, har skrivit mängder med kokböcker. Nu aktuell med boken Mat för hormonell balans som hon skrivit tillsammans med Mia Lundin. Ge kroppen rätt bränsle som stöd och få en glad och fokuserad hjärna och en väl fungerade kropp. Ulrika berättar också om hur hon gick ner mer än 30 kg genom att lära sig om hormoner och få insikt i hur hennes fettförbränning fungerar.

2017-10-10
Länk till avsnitt

07. - Stil och klädsel med Anna Danielsson

Med massor av år i modebranschen har bloggaren Anna Danielsson öga för både trender och stil. I det här avsnittet får vi tips och råd om hur man kan klä sig när man riskerar att plötsligt bli varm och kroppsformen förändras. Färger, mönster och material och om hur du framhäver det bästa hos dig själv. Och kanske är det dags att rensa i garderoben?

2017-10-03
Länk till avsnitt

06. - Stärk hälsan och öka välbefinnandet med Tina Hagelin

I det här sinnliga avsnittet talar Åsa Melin med Tina Hagelin om hur du kan stärka din sexuella hälsa för ökad energi, sensualitet och inre välbefinnande. Kanske är stress eller "hudhunger" anledningar till att lusten gett vika. Avsnittet är inspelat i Tinas butik Pistill där man kan hitta hjälpmedel för alla sinnen.

2017-09-26
Länk till avsnitt

05. - Träning mot klimakteriebesvär med Mats Hammar

I avsnittet fördjupas vår kunskap om vilka besvär som kan lindras med hjälp av träning. Åsa Melin har träffat Mats Hammar, Professor Emeritus på Lindköpings Universitetssjukhus. Mats är inte bara känd internationellt för sin långvariga forskning om hur träning, motion och akupunktur kan lindra klimakteriebesvär utan figurerar ofta i pressen och har setts i TV-soffor. Vi får veta hur forskningen gått till, vad man kommit fram till och hur ihärdig man måste vara för att förvänta sig resultat.

2017-09-19
Länk till avsnitt

04. ? Hormoner med Angelica Lindén Hirschberg

Vi får i det här avsnittet veta mer om hormoner. Åsa Melin träffar professor Angelica Lindén Hirschberg som älskar hormoner och reder ut vem, vad, när och varför man eventuellt skall ta dem. Vi får också veta hur viktigt det är att ta hand om sig själv för att må så bra som möjligt under klimakteriet. Angelica är överläkare i gynekologi och obstetrik på Karolinska Institutet, hon är också livmedikus åt Kungahuset och knuten till Olympiska kommittén.

2017-09-12
Länk till avsnitt

04.b - Extramaterial Angelica Lindén Hirschberg

Professor Angelica Lindén Hirschberg berättar om en stor amerikansk forskningsundersökning, som delvis misstolkats, drastiskt kom att förändra användningen av östrogen i början av 2000-talet. Från att nästan varannan storstadskvinna i Sverige tog östrogen i slutet av 1900-talet sjönk det till dagens 5-7%. Dessutom är det delvis pressens fel att dagens syn på hormonbehandlingar, i samband med klimakteriet, är så kontroversiellt.

2017-09-12
Länk till avsnitt

03. - Sexualitet under klimakteriet med Helena Cewers

Helena Cewers, känd som sexolog i TV-programmet Gift vid första ögonkastet, träffar i det här avsnittet Åsa Melin och talar om kvinnans sexualitet under klimakteriet. Varför blir du inte lika kåt och varför förändras dina orgasmer? Helena berättar om hur längtan och förmågan till sex förändras och hur du kan hitta tillbaka till njutning och sensualitet vare sig du är singel eller i ett förhållande.

2017-09-05
Länk till avsnitt

02. - Klimakteriet och media med Amelia Adamo

I detta avsnitt har Åsa Melin ett öppenhjärtigt samtal med Amelia Adamo om hur hon har arbetat med klimakteriet ur en journalistisk synvinkel. Amelia berättar också om sin högst personliga klimakterieresa.

2017-08-29
Länk till avsnitt

01. - Kvinnlig fysiologi med Angelica Lindén Hirschberg

Vad är det som händer i kvinnans kropp när vi närmar oss klimakteriet, under och efter? Hur och när visar det sig och varför? I avsnittet får vi en grundkurs i kvinnlig fysiologi med professor och överläkare Angelica Lindén Hirschberg som ansvarar för kvinnohälsan på Karolinska Institutet. Angelica har 25 års erfarenhet som gynekolog och är dessutom Livmedikus åt Kungahuset och knuten till Olympiska Kommittén.

2017-08-22
Länk till avsnitt

Introduktion till Klimakteriepodden

I Klimakteriepodden talar Åsa Melin med intressanta personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av klimakteriet. Samtalen handlar om vad som händer i kvinnokroppen och varför, humörsvängningar, sex, för- och nackdelar med att ta hormoner, relationer, kost, motion och andra råd och tips om hur man kan underlätta klimakteriet och göra livet lite skönare. För det kan inte vara rätt att det finns så mycket okunskap om klimakteriet och att det är något vi behöver skämmas över eller inte låtsas om?

2017-08-20
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.