Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Klimakteriepodden

Klimakteriepodden

Varför är det så få som pratar om klimakteriet trots att det för de flesta börjar redan vid dryga 40 och pågår i så många år? I Klimakteriepodden talar Åsa Melin med intressanta personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av saker som intresserar oss kvinnor 40+. Samtalen handlar om vad som händer i kvinnokroppen och varför, humörsvängningar, sex, för- och nackdelar med att ta hormoner, relationer, kost, motion och andra råd och tips om hur man kan underlätta och göra livet lite skönare. För det kan inte vara rätt att det finns så mycket okunskap om klimakteriet och att det är något vi behöver skämmas över eller inte låtsas om? Nytt avsnitt varje onsdag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

klimakteriepodden.se

Avsnitt

94.- Hitta din egen väg med Tina Svanbring

När ingen vet vad som är fel och tanken på klimakteriet är långt borta kan vägen till att må bra vara krokig. Tina går till vårdcentralen med diverse symptom och får mediciner mot sjukdomar hon inte har. Hon upplever att något inte stämmer. Så en dag får hon frågan om hon är i klimakteriet och inser att okunskap om kvinnokroppen och åldringsprocessen inte bara ligger hos henne själv. Hon vänder sin ilska till något konstruktivt och lär sig att det krävs uthållighet och att man måste lyssna på sin kropp för att lyckas. Men varför stöttar inte omgivningen när hon vill få bukt med sockersug och sluta träna? Tina uppmanar till att våga prata med omgivningen och över åldersgränserna så kanske en förändring kan komma. Hon avslutar också med att söka fler som vill dela sina erfarenheter. Ett avsnitt som många kommer känna igen sig i och hitta styrka till förändring och gemenskap. Sommarhetta publiceras i samarbete med Femarelle. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-07-16
Länk till avsnitt

93.- Klimakteriet - nya utmaningar med Monika Björn

När Monika inser att man kan vara i klimakteriet utan att vara gråhårig och ha krökt rygg så handlar det om lösningar och kunskapsjakt. I jakten skriver också Monika boken Stark genom klimakteriet där hon tar upp ett antal fungerande vetenskapligt bevisade metoder för att må så bra som möjligt. Monika lyckas bli av med sina symptom med hjälp av kosttillskott, vitaminer och nya träningsmetoder, i alla fall ett tag. När kroppen inte nöjde sig med detta så bestämde hon sig för att prova hormonbehandling. Då började kampen för att få tag på naturliga hormoner och hitta rätt dosering. I avsnittet delar hon generöst med sig av sina utmaningar, lösningar och recept. Och så kastar hon ut frågan; hur har du det med myggbetten? Få engagerar som Monika, missa inte detta personliga avsnitt som garanterat ger inspiration till att ta tag i det som inte känns helt bra. Detta är den tredje delen av Klimakteriepoddens "Sommarhetta", som presenteras i samarbete med Femarelle, där du får ta del av personliga berättelser som ger igenkänning och styrka.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-07-09
Länk till avsnitt

92.- Du känner din kropp bäst med Lotta

Klimakteriet blev initialt en befrielse från pms-besvär, men snart dyker oro, vallningar, sömnproblem och torra slemhinnor upp. Vidare kommer upprepade urinvägsinfektioner och antibiotikakurer kombinerat med samlagssmärta. Det sexliv som varit blomstrande blir ett minne blott. Lotta träffar otaliga läkare som alla har sina teorier och lösningar som i kombination med läkemedel och operationer testas. Så småningom har Lotta smärta som inte går att leva med. Kan östrogen vara orsaken till upprepade urinvägsinfektioner som lett till uritrit? Lotta vill uppmana alla kvinnor att lita på sig själva och våga ifrågasätta läkare. Hon har tillsammans med sin man kämpat i många år för att bli besvärsfri. En helt osannolik historia som visar att du måste stå på dig och inte acceptera smärta och besvär bara för att du är kvinna och i klimakteriet. Andra avsnittet i serien Sommarhetta, som presenteras med Femarelle, där kvinnor delar sina personliga berättelser.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-07-02
Länk till avsnitt

91.- De randiga elefanterna med Anneli Ahlby

Anneli funderar på om hur tidigare generationer hade det med klimakteriet och hade Anneli kunnat haft en bättre relation till sin egen mamma om hon inte lidit av ?kvinnobesvär?. Anneli delar generöst med sig av utmaningar och om hur hon känt sig förbrukad, tjock, ful och gnällig. När hon inte längre kunde sova var hon tvungen att gå till vårdcentralen. Där blev hon missförstådd och överkörd och kände sig som försökskanin. Hör hur hon hittat lösningar och trevat sig tillbaka till att må bra men också om en ny utmaning som kommit in i hennes liv. Anneli upplever ett stort värde i att ha kunnat dela sina upplevelser med andra och våga diskutera sina problem och utmaningar för att kunna landa i ett bättre mående och öka sin självkänsla. En varm, stark och väldigt rörande berättelse som är den första av sex i Klimakteriepoddens avsnitt som har underrubriken Sommarhetta, som presenteras i samarbete med Femarelle.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-06-25
Länk till avsnitt

90.- Klimakteriekärringar med Annika Mowitz

Vad driver kvinnor att helt osjälviskt hjälpa varandra och finns det faror med att man ger varandra råd om hur man ska hantera olika problem i klimakteriet? I Facebook-gruppen Klimakteriekärringar finns det tips för och från allt och alla mot alla besvär du kan tänkas uppleva kring klimakteriet. Som mångårig administratör har undersköterskan Annika Mowitz sett det mesta och lärt sig massor om klimakteriet. När hon själv hamnade i klimakteriet sökte hon själv information och önskan om att hjälpa andra har gjort att han lagt ner tusentals timmar på att se till att inläggen i Klimakteriekärringar är korrekta. Annika berättar om de vanligaste problemen som avhandlas i gruppen och vi får också höra om hennes egna problem som innefattar allt från störtblödningar och östrogendominans till håravfall och viktuppgång. Och när det väl börjat lugna sig har nya utmaningar med hälsan tillkommit.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-06-18
Länk till avsnitt

89.- Endometrios och klimakteriet med Anna-Sofia Melin

Vi får veta att man tidigare trott att endometrios inte kan debutera i klimakteriet, men att så är inte fallet. Endometrios är en smärtsam, svårdiagnostiserad, kronisk, inflammatorisk sjukdom som eldas på av östrogen och har rykte om sig att försvinna i klimakteriet. Avsnittets gäst, Anna-Sofia Melin, är gynekolog och specialist på endometrios. Så vilka är symptomen på endometrios och hur botar man det? Hur håller man den här östrogendrivna sjukdomen i schack och vad ska man göra om man har allvarliga klimakteriebesvär? Vi talar om samlagssmärtor, p-piller och fördelarna med att inte blöda, naturligt gulkroppshormon och cancerrisk. Så får vi också veta hur det står till med forskning och vad man vet om livsstilsfaktorers påverkan om man lider av endometrios. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-06-11
Länk till avsnitt

88.- Ta stress på allvar med Anders Tengström

Vi lever alla med stress i olika omfattning och det behöver inte bara vara något negativt. Stress är en del av den moderna människans vardag men den är en anledning till att kvinnor mår dåligt i sitt klimakterium. Men hur vet man när det börjar gå för långt? Vilka symptom ska du lyssna på och vilka allvarliga tecken visar att du tullat på reserverna för länge? Hur snabbt går det att orsaka kroppsliga skador och är det möjligt att återställa sig? Så talar vi om systemfel och hur problematiskt kan det kan vara att bli sjukskriven för utmattning och få tillräckligt lång rehabiliteringstid. Hur vet man sedan att man är frisk och återhämtad från utmattningssyndrom eller allvarlig stress och hur ser bakslagen ut?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-06-04
Länk till avsnitt

87.- Vägen till hormonell balans med Mia Lundin (del 2)

Vi fortsätter att lyssna på kunniga Mia Lundin, specialist på kvinnohälsa och hormonbalans. I det här fullmatade avsnittet får vi veta hur hjärndimma uppkommer genom stress som i sin tur stökar till signalsubstanserna som blir känsligare av sjunkande östrogen vilket ofta leder till övervikt som? Ja, du hör ju att det är oundvikligt att tala om vårt delikata hormonsystem, provtagningar, sötsug, lågt serotonin, antiinflammatorisk kost och sexlust. Men man kan faktiskt landa i att klimakteriet är något positivt om vi bara lyckas öka självkänslan och se åldrandets fördelar. Mia berättar också om vart hon hoppas den svenska vården är på väg och varför barnmorskorna spelar en avgörande roll. Men framförallt; vad är vägen till hormonell balans för bästa möjliga mående? Välkommen att lyssna och lär!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-05-28
Länk till avsnitt

86.- Vem vill vara i klimakteriet med Mia Lundin, del 1

Nu får du äntligen träffa Mia Lundin, specialist på kvinnohälsa och hormoner, i ett första avsnitt där vi ska gå igenom inställningen till hormoner, aktuell kunskap, för- och nackdelar med att ta dem och vad som skapar debatt. Skydda dig mot hjärtkärlsjukdom eller ta risken för bröstcancer, hur ska du som kvinna veta vad som är sant när det råder allmän brist på kunnande? Så behöver alla kvinnor hormontillskott för att må bra och varför kan bioidentiska hormoner kan vara att föredra? Vi talar om varför vi inte vill förstå att vi är i klimakteriet trots att kroppen uppvisar symptom. Så vad är lösningen är när du är arg, får sömnstörningar, känner dig galen, grå eller värdelös och utan sexlust? Hur känns det när man väl kommer in i klimakteriet och kan alla symptom komma tillbaka om du slutar med hormontillskott? Ett fullmatat avsnitt med kunskap om vad kvinnokroppen behöver i en känslig fas.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-05-21
Länk till avsnitt

85.- Hjärnans påverkan med Bitten Jonsson

Vet du om har en beroendehjärna, är socialbrukare eller ständigt ägnar dig åt riskbeteenden? Hjärnan bygger om sig i klimakteriet och då kan underliggande beroendemönster triggas. Oavsett hur du fungerar, så kan vi underlätta vårt klimakterium genom att hjälpa vår hjärna, enligt Bitten Jonsson som är sjuksköterska, specialiserad på beroendeproblematik med fokus på sockerberoende. Bitten har också egen erfarenhet av alkoholism. Vi talar om hur det vi får i oss påverkar hjärnans funktioner och varför nya vanor är svåra att implementera. Hur skapar man en frisk hjärna? Och varför är andning, sömn, fysisk aktivitet och livsglädje avgörande för om du lyckas och kan skapa goda nya vanor? Så får du veta vad en power surge är. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-05-14
Länk till avsnitt

84.- Klimakteriefrågor med Lotta Hasselberg

Klimakterieportalen drivs av riktiga eldsjälar! En av dem är barnmorskan Lotta Hasselberg som vill att alla kvinnor ska få chansen att lära sig och förstå vad som händer i kvinnokroppen under klimakteriet. Bristen på tid i vården är en dilemma som återkommer, för vart skall man vända sig med sina funderingar? En av de mest populära funktionerna i portalen är möjligheten att ställa frågor. Blir du förvånad över att en av de mest ställda frågorna är: Hur hittar man tillbaka till sexlust? Du får höra vilka andra frågor och svar som är mest sökta. Vi talar också om vad barnmorskor kan bidra med i form av rådgivning och hjälp som komplement till gynekolog och läkare. Vi talar om hormoner, naturläkemedel och kosttillskott och så bjuder Lotta på sin egen klimakterieupplevelse. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-05-07
Länk till avsnitt

83.- Balansera din livsstil med Jonas Bergqvist

Vad är vi kvinnor genetiskt anpassade för och är det relevant att jämföra med ursprungsbefolkningar och hur vi levde på stenåldern? Vi talar också om strulig mage som påverkar vikten, kost, rörelse, sömn, stresshantering och relationer som belastar oss och vad det gör med vår hormonella status och vår kropp. Vad ska man ska äta för att kicka igång ämnesomsättningen, få mer energi och samtidigt skaffa god näringsstatus utan brister och en fungerande mag- och tarmhälsa? Vad passar dig vad gäller fett, protein, kolhydrater? Vilka utmaningar har du och vilka effekter vill du uppnå? Är det värt att prova dieter och fasta för att kontrollera hormoner, vikt, sötsug, näringsbrist och autoimmuna sjukdomar? Jonas Bergqvist är en av Sveriges mest pålästa vad gäller alla dessa frågor och Åsa Melin passar på att ifrågasätta diskussioner om vetenskap, inflammation och forskning, för hur vi ska veta vad som är sant och falskt?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-04-30
Länk till avsnitt

82.- Hälsorevolution och Bliss med Maria Borelius

Maria Borelius är aktiv inom många områden där en stor del ägnas vetenskapsjournalistik. Här kombinerar hon sin filosofiska nyfikenhet med intresset för forskning på avancerad nivå. Ett stökigt förklimakterium med en kropp som började säga ifrån startade ett sökande som resulterat i storsäljaren Hälsorevolutionen och uppföljaren Bliss. Kost, träning och tacksamhet blev upptakten på en resa med experiment som Maria delar med sig av i böckerna. Maria har rest till spännande platser, träffat läkare som jobbar med åldrande och tagit del av spännande frontlinjeforskning. En av nycklarna är att boosta med antiinflammatorisk mat, försöka hitta var är vi mest sårbara och att kontrollera våra svagheter. Ge kroppen möjlighet till läkning genom vila, återhämtning och förundran och tillåt dig att misslyckas. En av anledningarna till Hälsorevolutionens framgång är att Maria lyckas ge enkla knep kombinerat med personliga insikter. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-04-23
Länk till avsnitt

81.- Hormoner och signalsubstanser med Cecilia Tibell, del 2

Tillsammans med hormonspecialisten Cecilia Tibell, från mycket uppskattade avsnitt 80, gräver vi vidare i sambandet mellan hormoner och signalsubstanser. Vi ska prata om stress och dess konsekvenser. Hur serotonin och melatonin hänger ihop med just stress, sömnbrist, sköldkörtel  och viktuppgång. Varför är koffein, sockerberoende, alkohol och sex sammankopplade? Och visste du att nästan varannan kvinna drabbas av depression någon gång i livet och just kring klimakteriet är det vanligt. Vi talar om alternativ som kan vara värda att undersöka innan man funderar på hormontillskott. Cecilia som själv är 50 år berättar också om sina egna utmaningar och vad hon gör för att försöka hålla sig i balans. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-04-16
Länk till avsnitt

80.- Hormoner och signalsubstanser med Cecilia Tibell, del 1

Vi talar om våra viktigaste hormoner och hur de samspelar med signalsubstanser under klimakteriets olika faser. Cecilia Tibell är specialistläkare i både invärtes medicin och endokrinologi (hormonlära) kombinerat med utbildning i funktionsmedicin. I avsnittet får vi lära oss om anledningen till våra första klimakteriesymptom som tyngre blödningar, sämre sömn, nattsvettningar och vad som sedan gör det svårare att hålla vikten, våra fettdepåer flyttar sig och varför vissa dieter kan stöka till vårt delikata system. Mycket spännande information om sköldkörteln, signalsubstansen GABA och varför stresshormonet kortisol är livsviktigt. Vad behöver samspela med vad? Ett superintressant avsnitt för dig som bättre vill förstå hur vi fungerar.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-04-09
Länk till avsnitt

79.- Hormonbalans 1.0 med Lotta Lagerqvist

Det finns stora likheter mellan vad som skapar bra hormonbalans i puberteten, för god fertilitet och ett lugnt klimakterium. Som duktig flicka med hög stressnivå var det inte lätt att få barn för Lotta Lagerqvist. Idag är Lotta utbildad hälsocoach och funktionsmedicinsk terapeut som hjälper andra kvinnor att hitta sin hormonbalans på naturlig väg. Känner du igen diffusa symptom som hjärndimma, huvud- och ledvärk, sömnproblem, viktuppgång och sötsug så kan det vara signaler på att dina hormoner inte riktigt lirar. P-piller, PCOS, insulinkänslighet och stress var ledtrådar som visade sig leda vidare för Lotta. Vi talar om det, vad som händer när man ätit P-piller länge, östrogendominans och progesteronbrist, kost, dygnsrytm, träning och kemikaliestädning. Få konkreta råd om hur du börjar och vad som snabbt kan ge bättre hormonbalans med ett bättre mående på kort och lång sikt. Och sist men inte minst hur vi måste våga lyssna inåt och älska oss själva.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-04-02
Länk till avsnitt

78.- Klimakteriet, evolutionens succémutation med Agnes Wold

Klimakteriet är evolutionens succémutation anser feministen och professor Agnes Wold som aldrig är rädd för att sticka ut hakan. Agnes berättar om östrogenets framfart, felaktiga slutsatser och vetenskapliga studier på kvinnor som inte blivit som man tänkt sig. Vi får höra om vad som egentligen är klimakteriebesvär och varför man kan dra paralleller mellan puberteten och klimakteriet och hur det kommer sig att hon är motståndare till hormonbehandling. Agnes har arbetat i 30 år med mikrobiologi och har bl a forskat om tarmen och om låggradig inflammation. Att vi ständigt har inflammation i kroppen är ett faktum som vi måste leva med och inte behöver fundera så mycket på. Så en trist insikt: "tarmen bryr sig inte om oss!" Går livet verkligen går ut på att optimera antalet levnadsår snarare än att optimera antal bra år?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-03-27
Länk till avsnitt

77.- Bröstcancerrisk med Per Hall & Sara Margolin

Hur står det till med sambandet mellan östrogen och bröstcancer? En stor del av bröstcancerbehandling går ut på att stänga av östrogenet i kvinnokroppen. Resultatet blir klimakteriebesvär. Ofta grava. Vad säger man om lokal östrogenbehandling, kosttillskott, fytoöstrogener och andra lindringar. Hur och med vad kan man få hjälp när hormonbehandling är ett absolut nej, eller är det inte uteslutet? Med hjälp av onkologerna Sara Margolin, ansvarig för bröstcancermottagningen på Södersjukhuset och Per Hall som bland annat leder flera studier för förebyggande och behandling av bröstcancer ska vi få en inblick i behandling och hur man hanterar tiden efter det akuta stadiet när livet med avstängda könshormoner tar vid. Och vad är budskapet till de kvinnor som slutar ta sina mediciner för att de inte står ut med biverkningarna? Ett avsnitt som berör alla oss kvinnor, vare sig vi har, har haft eller oroar oss för bröstcancer.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-03-20
Länk till avsnitt

76.- Påtvingat klimakterium med Sofia Lann

Bröstcancer drabbar ungefär 12% av alla kvinnor i Sverige och de flesta får det som kallas hormonell bröstcancer. Vad händer i kroppen när östrogenet tvärt stängs av och hur ska man sedan lösa sina klimakteriebesvär? Sofia Lann klarade sig igenom sin bröstcancer och är nu en frisk 35-åring fast med en 50-årings klimakteriekropp. Hon berättar om hur hon drypande av svett, med stela leder, torra slemhinnor och viktuppgång trots allt är tacksam för att vara fri från cancern men med nedsatt livskvalitet är det inte alltid lätt att vara positiv. Att som ung kvinna leva i en kropp som blivit gammal på kemisk väg och dessutom behöva stå ut med att förklara för omgivningen varför man har klimakteriebesvär från helvetet, är inte så lätt. Hur avhjälper man sina besvär och hur agerar vården? Sofia vill att vi ska tala mycket mer om detta och sprida kunskap har blivit hennes mission. Du får också ta del av Sofias bästa råd för hantering av klimakteriebesvär på hormonfri väg. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-03-13
Länk till avsnitt

75.- Testosteron och lust med Stefan Arver

Hur står det till med ditt testosteronvärde? Ja, det visar sig inte vara så lätt att vare sig få reda på eller veta vad det har för effekt för oss kvinnor. Docent och överläkare Stefan Arver, som är endokrinolog förklarar nyttan av testosteron och hur det hänger ihop med vår hälsa, nedstämdhet och sexlust. Stefan anser att ämnet testosteronbrist och kvinnor inte forskats på tillräckligt. Det är vanligare att kvinnor får hjälp för att de har för mycket testosteron vilket kan visa sig genom acne och oönskad hårväxt. Vi får också veta att östrogen, stress, binjurestatus och äggstockarna samspelar i en orkester som alla ska fungera för välmående, lust och förmåga till orgasm. Så talar vi om vad som kan vara effektivt för att höja lusten utan att ta testosteron. Ett avsnitt som tar död på några myter och ger oss en bättre förståelse för det mytomspunna testosteronet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-03-06
Länk till avsnitt

74.- Helhetshälsa och krisen i vården med Isis Amer Wåhlin

Nu ska du få insikt i hur vården fungerar (eller inte) och varför det är så svårt att få den hjälp man ofta efterfrågar. Isis Amer Wåhlin, överläkare i gynekologi, har jobbat med kvinno- och mödravård på många platser i Sverige och även deltagit i flera projekt för att förbättra effektiviteten och de organisatoriska utmaningarna. Vi talar om varför ingen vill ta helhetsansvaret, varför problemlösning, förbyggande och helhetshälsa fallit bort så att du som patient hamnar i kläm. Isis anser att förebyggande hälsa borde få ta mer plats och att det borde vara självklart med råd för klimakterieåren där kvinnan är skör och har olika förutsättningar för att klara klimakteriets utmaningar. Många kvinnor har för lite energi för att att själva jobba med prevention och hantera riskfaktorer för att hålla sig friska. Vart är vården på väg och var står du mitt detta?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-02-27
Länk till avsnitt

73.- Vem ska hjälpa dig? Med Aino Fianu

Hur ska du uppnå bästa möjliga livskvalitet och finna orsaken till dina symptom så du får rätt behandling? Aino Fianu är specialiserad i urogynekologi och är även ansvarig för kvinnoforskningsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Hon har hela sitt liv arbetat kliniskt och med forskning för att öka livskvaliteten för oss kvinnor. Ingen skall behöva leva med obehag vid sex, sveda, klåda, torra slemhinnor, urinläckage eller att springa på toaletten upprepade gånger per natt. Aino sprider erfarenhet och kunskap som lärare för medecinestuderande, men också med hjälp av sitt "Klimakterie-café"! Tyvärr är läkarna man möter inte alltid tillräckligt kunniga och uppdaterade. Vem ska man kräva hjälp av och hur?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-02-20
Länk till avsnitt

72.- Klimakteriesmart med Tina Westberg

Vad krävs för att man ska klara sitt klimakterium så smärtfritt som möjligt? Tina Westberg bytte helt karriär som 50-åring och utbildade sig till personlig tränare och kostrådgivare. Siktet var inställt på jämnåriga och äldre kvinnors hälsa för att göra skillnad. På vägen gick det upp för Tina att hon var mitt i klimakteriet själv och där startade hennes idé om att hålla kurser för att skapa klimakteriesmarta kvinnor. Hör hur Tina jobbar med motivation för långsiktig fysisk hälsa, bra och tillräckligt med kost och genom samtal stöttar med kunskap och förståelse. Tina ger också råd baserat på hur hon håller sina egna klimakteriebesvär i schack och berättar hur viktigt det är med samtalspartners och att hålla en positiv attityd. Vi får också veta vad som oftast bekymrar de kvinnor Tina möter.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-02-13
Länk till avsnitt

71.- Mannen och testosteron med Stefan Arver

Hur förhåller det sig egentligen med mannen och hans motsvarighet till klimakterium och testosteronets roll? Androlog Stefan Arver reder ut begreppen i en spännande och innehållsrik intervju med Åsa Melin. Det är tydligt att erektionsproblem och nedsatt sexlust är tecken på att något inte står rätt till. Men hur vet man om det är testosteronbrist, vad är faran med det och vad kan man göra åt det? Varför upplevs ofta äldre män som sura och gör öl män östrogenstinna och bröstprydda? Vi talar också om prostatacancer, nattsvettningar, infertilitet och att samhället och männen själva borde ta sin hälsa på större allvar. Ett avsnitt för alla kvinnor som har en man i sin närhet och ännu viktigare ett avsnitt alla män borde höra, oavsett ålder. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-02-06
Länk till avsnitt

70.- Naturens kraft med Eva Sanner

Psykologen och författaren Eva Sanner har lärt sig allt om ekopsykologi. I ett spännande samtal får vi veta hur naturen bidrar med stressreducering, ger oss den balans och energi som behövs i kropp och själ när vi går igenom klimakteriet. Naturens kraftiga påverkan på människan är vetenskapligt bevisad och med enkla medel kan du ta del av dess energi och få hjälp med din livsbalans. Vi lär oss också hur vi kan stimulera alla våra sinnen och vad som då händer med hjärnan. Fysiskt kontakt med jorden kan ge hälsoeffekter och kanske blir du sugen på att våga prova på att sova i naturen. Så får du veta hur det kommer det sig att vi dras till olika typer av landskap.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-01-30
Länk till avsnitt

69.- Fettreducering med Kristina Andersson

När man talar med näringsfysiologen Kristina Andersson är ord som vikt och bantning inte populära. Men faktum kvarstår, många kvinnor vill och skulle må bra av att gå ner ett antal kilon. Kristina coachar Biggest Looser-deltagarna på ett drastiskt sätt som hon egentligen inte förespråkar. I det här avsnittet är vi konstruktiva och lösningsorienterade med fokus på vad som gör att man mår bra i en hälsosam kropp, inte bara här och nu utan på sikt. Ett råd är att fundera på vad det är som skaver psykologiskt för att sedan gå vidare med kosten. Vi får också lära oss vad kalorier är och hur de fungerar, vad tarmen bidrar med och hur du får bukt med sockersug. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-01-23
Länk till avsnitt

68.- Infektioner med Annelie Brauner

Nu ska vi få reda på vad bakterier kan ställa till med i våra klimakteriekroppar. Annelie Brauner är professor i mikrobiologi och ska lära oss allt om akuta och kroniska infektioner och vad virus är. Varför får man urinvägsinfektioner, hur undviks de och vad kan man göra för att slippa dem? Vi talar om lokalt östrogen, hur man får en spänstig vagina och vad en inflammerad tarm egentligen är. Så får vi veta varför D-vitamin är nödvändigt och hur man lagar en läckande urinblåsa. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-01-16
Länk till avsnitt

67.- Synlig och efterfrågad med John Mellkvist

Ålderism är ett begrepp som framtidsspanaren och seniorambassadören John Mellkvist använder när han talar om vårt åldersfixerade samhälle och arbetsliv. Bilden av medelålders som gamla och förbrukade stämmer inte. Dagens 50-åringar är friskare än någonsin men trots det kanske du upplever ett hack i lyckokurvan och känner igen ord som överkvalificerad och grå? Håll ut för snart vänder det, få råd om hur du blir och förmedlar bilden av dig själv som intresserad, nyfiken och villig att utvecklas. Ta hjälp genom omvänt mentorskap, vidareutbildning och kom in i andra andningen för det är inte dags att plocka ner skylten, tvärtom, nu är det den andra lyckligaste halvan som gäller.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-01-09
Länk till avsnitt

66.- Goda råd med barnmorskorna Kristina & Elisabet

Kostnadsfri klimakterierådgivning! I Skåne är det verklighet tack vare att landstinget ger bidrag till detta. Kristina Wahlstedt och Elisabet Calais har kunnat starta kurser och rådgivning på sin barnmorskemottagning Admira kvinnohälsa i Lund. Här möter de kvinnor i många livsfaser och just övergångsåldern är full med frågor och funderingar. Ofta behöver man ett bollplank, någon som har tid att lyssna och som hjälper till att hitta lösningar och se möjligheter. I avsnittet talar vi om hur viktigt det är att inte bli ett offer och bara tiga och lida utan få hjälp av en kunnig samtalspartner som också kan hjälpa dig vidare. Vi talar också om gränsdragningar i vården och konkreta behandlingsråd.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-12-19
Länk till avsnitt

65.- Hur bra kan man må med Monika Björn

Vi kan må bättre än någonsin i klimakteriet det är Monika Björn, entreprenör inom hälsa och träning, övertygad om. Genom att kombinera rätt typ av träning, baserat på din nivå, med kosttillskott och andra hjälpmedel kan du bli starkare både fysiskt och psykiskt än när du var 35. Både du som inte rör på dig alls och du som redan tränar mycket och inte har klimakteriebesvär får anledningar till att fundera kring din aktivitet och hur du bör lägga upp den. Åsa och Monika talar också om förändrad kroppsform, fettförbränning, tunga lyft och varför träning är så viktigt även om du är symptomfri. Monika delar också med sig av hur hon själv kontrollerar sina klimakteriebesvär, varför hon kallar sig klimakterieaktivist och på vilket sätt hon tycker det är ett privilegium att få leva i vår tid.  

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-12-12
Länk till avsnitt

64.- Underlivet under livet med Eva Rylander

Eva Rylander, professor emerita, har varit aktiv som gynekolog och forskare sedan 70-talet och ansvarig för ett antal kvinnomottagningar i landet. Eva räds inte svårlösta fall och i det här avsnittet ska vi tala om de problem och sjukdomar som kan uppkomma i olika faser och vad klimakteriets inverkan blir. Vi talar om urinvägsinfektioner, PMS, vaginism, vestibulit, endometrios, myom, PCOS, atrofi och lichen sclerosus och och vilken hjälp som finns att få. Eva understryker också vikten av att motverka torra slemhinnor i underlivet. Ett viktigt avsnitt för dig som vill förstå mer om underlivet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-12-05
Länk till avsnitt

63.- Frihetskapital med Emma Persson

Vågar du ta en ordentlig titt på din ekonomi? Privatekonomen och opinionsbildaren Emma Persson talar med Åsa Melin om hur man kan göra för att ta makten över pension, sparande, bostad, testamente, amorteringar och pensionsrätter. Uppmaningen blir att skapa en riktig överblick av ekonomin så du kan göra nödvändiga förändringar nu. Våga också tala med din partner om tidigare ekonomiska uppoffringar som kräver kompensation, det är aldrig försent. I övergångsåldern är det många börjar fundera på vad man vill göra när man slutar jobba och hur länge man behöver arbeta. En del önskar sig förändringar redan nu som kan få konsekvenser för ekonomin. Var står du?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-28
Länk till avsnitt

62.- Uppdaterade riktlinjer för hormonbehandling med Angelica Linden Hirschberg

Det talas mycket om vad de nya riktlinjerna för behandling av klimakteriebesvär kommer innehålla. Professor Angelica Lindén Hirschberg är en av de mest aktiva inom Sveriges Förening för Obstretik och Gynekologi och hon är med och leder arbetet. Vad är det som hänt som gör att vi behöver en uppdaterad syn på hormonbehandling för klimakteriebesvär? När kan vi förvänta oss att riktlinjerna kommer ut och sprids i vården? I media har det förekommit rykten om att det nu kommer bli fritt fram för naturligt eller s.k. bioidentiskt progesteron, men det visar sig att så enkelt är det inte. Vi ska också få veta vad fördelarna och nackdelarna är med det naturliga progesteronet vs kemiska gestagener och hur cancerrisken ser ut och varför det behövs en ny svensk studie.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-21
Länk till avsnitt

61.- När allt rasade ihop med Helen Högsten

Idag känner sig Helen Högsten, 56 år, starkare än någonsin, men vilken resa. Allt började för ca 10 år sedan med klassiska klimakteriebesvär som avhjälptes med östrogen. Men sedan hände det som inte får hända med en serie följder. Till slut sa kroppen ifrån med smärta från fötterna hela vägen upp till munnen. Helen Högsten är beteendevetare och jobbar med verksamhetsutveckling och folkbildning. Hon vill dela med sig av sina erfarenheter av klimakteriet och står nu som initiativtagare till temadagen Hållbara kvinnor. I avsnittet får du en väldigt öppen, personlig klimakterieberättelse som innehåller det mesta i form av drama, testade metoder och konkreta lösningar.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-14
Länk till avsnitt

60.- Munnen och tänderna med Karin Garming Legert

Trodde du att munnen slipper klimakteriet? Vaknar du ofta på natten med torr mun eller upplever att du är lättirriterad munnen? Karin Garming Legert har svar på hur munnen påverkas av klimakteriet. Karin är övertandläkare och bl a ansvarig för tandläkarutbildningen på Karolinska Institutet. Vi ska få veta allt om varför vi får torra slemhinnor i munnen, vad vi ska göra åt det och hur vi ska sköta munnen och tänderna så de håller hela livet. Vi får också veta vad dålig andedräkt beror på, riskerna med tandblekning och vilka hjälpmedel ska man använda för bästa tand- och munhälsa och hur får man bukt med svamp och beläggningar. Dessutom talar vi om amalgam och burning mouth syndrome. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-07
Länk till avsnitt

59.- Ökad livsenergi och rikare sexliv med Irene Andersson

Klimakteriet är en gåva och nu är det hög tid att ta tag i obearbetade känslor. Kontakt med sin kropp och sitt inre genom hjärtat och livmodern är några av nycklarna till ett rikare och bättre känslo- och sexliv menar Irene Andersson. Vi talar också om klitoris storlek, g-zonen, kvinnlig utlösning och vår prostata. Irene ger råd på hur du skapar sexlust och nytändning i ett långt förhållande. Vi ägnar också en del åt mannen och får veta att han inte behöver ha stånd för att få orgasm. Irene hämtar sin kunskap från vetenskapen och många olika traditionella läror och delar med sig av spännande kunskap och övningar som många inte känner till.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-31
Länk till avsnitt

58.- Inflammation; orsaken till alla besvär med Martina Johansson

Ett av det hetaste ämnen man kan tala om är låggradig inflammation. Detta elände verkar vara roten till allt ont; ångest, oro, allergier, kroniska sjukdomar, cancer, ledsmärta och inte minst obalans i våra hormoner vilket får till följd att våra klimakteriebesvär förvärras. Så i det här avsnittet kanske vi löser vi kanske alla problem med bioingenjören Martina Johansson? Martina har tillsammans med läkaren Ralf Sundberg skrivit den högaktuella forskningsbaserade och intressanta boken; Inflammation - roten till sjukdom och hur du själv kan läka. Här får du en sammanfattning av allt som intresserar oss kvinnor, speciellt i klimakteriet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-23
Länk till avsnitt

57.- Ont i kroppen med Elisabet Hagert

Varför börjar vi oftare känna av fysiska smärtor och knak i leder ungefär samtidigt som klimakteriet infinner sig? Har det med ålder eller hormoner att göra? Det, och mycket annat ska det här avsnittet reda ut med hjälp av Elisabet Hagert, docent och specialist i ortopedi. Vi får veta att förslitning är en av bovarna men också hur vi kan påverka processen med naturlig hjälp. Vi reder ut vad artros är, varför och när vi får det och hur man skiljer det från reumatism. Så får vi veta att även när det gäller ledsmärtor är inflammation och östrogen med och spökar. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-16
Länk till avsnitt

56.- Det ska hända dig med! med Malin Jacobson Båth

Nu händer det! Sveriges Television tar upp klimakteriet på bästa sändningstid. Kulturjournalisten Malin Jacobson Båth är programledare och initiativtagare till tv-serien som tar upp ett ämne som direkt rör 880.000 kvinnor i Sverige och indirekt alla som är på väg dit eller känner någon som är. Förhoppningen är att programmen ska intressera och informera samtidigt som det skall vara underhållande. Du får möta läkare, kvinnor som söker och ett antal offentliga personligheter som delar sina erfarenheter och problem. Malin hoppas att programmen skall leda till mer öppna diskussioner och inspirera till att söka mer kunskap. För var i samhället befinner sig kvinnan i klimakteriet? Följ med Åsa Melin bakom kulisserna på SvT.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-09
Länk till avsnitt

55.- Sökandet efter hormonbalans med Johanna Toftby

Johanna Toftby har tusentals besökare på sin blogg och följs av mängder av kvinnor som hittar inspiration genom hennes öppenhet. En obearbetad sorg utvecklades till panikattacker och sockerknarkande. Johanna Toftby öppnar sig för Åsa Melin i en personlig intervju om hur panikångest, sockerberoende och viktproblem lett henne från en frisörsalong i Skövde via TV och vidare fram till ?30-om dagen? och hennes liv idag. Johanna har alltid varit känslig för hormonsvängningar med migrän och PMS-känningar. Idag är Johanna 45 år och börjar känna av förklimakteriet. Problem med sömnen, svårare migrän, ibland en molande olustkänsla och stresskänslighet vittnar om att något händer i kroppen. Vila, motion och mat har blivit viktigare än någonsin. En glad och snygg yta kan dölja mycket, men vågar och orkar man ta tag i det så kan man hitta harmoni, glädje och kärlek vilket Johanna Toftby bevisat.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-02
Länk till avsnitt

54.- 3 kvinnor, 3 upplevelser; möt Mia, Cicki och IngaLill

Alla upplever vi klimakteriet olika och de flesta trevar efter kunskap och lösningar. I det här avsnittet får du möta Mia, IngaLill och Cicki, tre kvinnor med helt olika bakgrund och upplevelser av klimakteriet både fysiskt och psykiskt. Mia har en historia med bröstcancer och är inne i sitt andra klimakterium, Cicki har provat allt vad gäller träning, hälsokost, alternativa metoder och hormoner. IngaLill är frustrerad över att inte fått hjälp i vården och att inte hittat något som fungerar. I avsnittet delar de med sig av sina resor genom förklimakteriet och vidare in i menopaus. Vägen kantas av frustration, ilska, sorg, desperation, sökande, sömnstörningar, viktproblem och tillfälliga andrum. Spännande diskussion som leds av Åsa Melin med garanterad igenkänningsfaktor.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-25
Länk till avsnitt

53.- Funktionsmedicin: så funkar det med Fredrik Ölander

Inom funktionsmedicinen, som kommer från USA, försöker man hitta de bakomliggande faktorerna till din hälsa baserat på fem grundpelare. Basen är vetenskapliga studier och man ser sig som ett komplement till den traditionella vården. Oftast är det livsstilen som avgör om en sjukdom eller symptom bryter ut. Läkemedel kommer ta bort eller dämpa dina symptom men för att komma till botten med dina problem måste du gå djupare än så. Fredrik Ölander är funktionsmedicinsk terapeut och berättar hur funktionsmedicin fungerar, hur han jobbar med djupgående analys och hur han råder bot på klimakteriebesvär. En kostomläggning är oftast nödvändig och ibland måste man ta till ganska radikala metoder. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-18
Länk till avsnitt

52.- Nya riktlinjer och naturligt progesteron med Hans Frykman

I hela sitt liv har gynekologen Hans Frykman kämpat för att naturligt/bioidentiskt progesteron skall vara fritt tillgängligt. Hans sitter också med i den grupp som nu håller på och uppdaterar de nationella riktlinjerna för behandling av klimakteriebesvär. Vi får veta varför riktlinjerna, från 2010, behöver uppdateras, var och varför kampen för det naturliga progesteronet stöter på patrull. Hans Frykman och Åsa Melin talar också om nya forskningsrön, bröstcancer, läkarutbildningen, alternativ till hormoner och om att många gynekologer inte håller sig uppdaterade.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-11
Länk till avsnitt

51.- Kvinnlig dynamik på arbetet med Per Eriksson

51.- Kvinnlig dynamik på arbetet med Per Eriksson

Företagsledaren Per Eriksson ger sin syn på varför kvinnor är absolut nödvändiga för dynamiken i företag och hur mogna kvinnor bidrar med nödvändig kompetens och balans. Kanske är det dags att vi skapar samma förståelse för klimakteriet som för kvinnor som är gravida ute i arbetslivet. Moderna företag ger tydlig målstyrning och den flexibilitet som kan bidra till att du orkar och vill stanna kvar och ändå ha balans i livet. Vi pratar också om mentorskap, individuell anpassning och hur lite det talas om klimakteriet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-04
Länk till avsnitt

50.- Hjärnsmarta val med Kristina Andersson

Näringsfysiologen Kristina Andersson berättar hur kosten påverkar hjärnan som i sin tur styr alla våra funktioner, åldrandet och många sjukdomar. Lär dig påverka hjärnan istället för att låta dig styras av yttre faktorer och invanda mönster. Med rätt bränsle kan du komma ur dåliga vanor, sötsug och lättare undvika lockande skräpmat. Vi talar också om det så populära ordet inflammation, bakterier och belöningssystemet. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-28
Länk till avsnitt

49.- Pep talk med Cathrine Schück

Känner du dig låg, tung, svettig och har svårt att komma ur soffan? Det finns många lyssnare som undrar hur man ska göra när det tynger i klimakterieåren. Vad tar man tag i först och hur börjar man om det mesta känns trist, kroppen förändras och dessutom kanske gör ont? Cathrine Schück som är kostrådgivare och samtalscoach hjälper med oss att hitta sätt att ta tag i oss själva och komma igång med bättre kost och rörelse. Belöningen i form av bättre självkänsla och energi kommer snabbt med hjälp av små steg lovar Cathrine. Lyssna och låt dig inspireras! 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-21
Länk till avsnitt

48.- Hormonsvängningar innan menopaus med Katarina Wilk

Författaren, medicin- och hälsojournalisten Katarina Wilk vill upplysa alla kvinnor om att hormonerna, för de flesta, börjar svaja kring 40. Genom att använda ordet perimenopaus istället för förklimakteriet hoppas hon att fler vill lyssna. För om alla kvinnor och allmänläkare visste att sömnstörningar, utmattning, ångest och humörsvängningar är de första tecknen så skulle många felbehandlingar och lidande kunna undvikas. Katarina delar, i avsnittet och sin bok, med sig av sina personliga erfarenheter om hur hon gått till väga för att nå balans och kraft i den här livsfasen. Hitta din Perimenopower du också!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-14
Länk till avsnitt

47.- Alkohol med Camilla Kuylenstierna

Vi dricker alkohol för att det är så roligt, säger nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna till Åsa Melin. En del dricker för att det är gott, andra använder alkohol för att dämpa allt från klimakteriebesvär till att kunna somna, känna sig lugnare eller snyggare. Men vad händer sedan och varför tål vi alkoholen sämre med åldern? Alkohol är ett gift som bryter ner lyckohormonet serotonin och är ångestframkallande och det visar sig att det är svårt att säga vad som är för mycket. En personlig och upplysande intervju som alla kan ha glädje av, även om du själv inte dricker alls. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-07
Länk till avsnitt

46.- Knip för bibehållen livskvalitet med Karolina Ersson

Hur ofta kniptränar du? Ärligt. I det här avsnittet får du veta varför det är så viktigt, speciellt när man kommer upp i klimakterieåren. Karolina Ersson, som bland annat jobbar med produktutveckling av intimhjälpmedel för sexuell hälsa, gästar Åsa Melin. Du får några riktigt motiverande morötter till att bli stark i din bäckenbottenmuskulatur och lite avskräckande exempel på vad som händer om du inte tränar knip. Karolina berättar också vad man gör om träning inte hjälper och ger oss ett träningsprogram med konkreta övningar. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-07-17
Länk till avsnitt

45.- Lyssnarfrågor del 2 med Åsa Melin

Efter förra avsnittet återstår en hel del intressanta frågor. Till exempel finns det funderingar på hur det är med klimakteriets ärftlighet, vad man ska göra om man inte kan eller vill ta hormoner men ändå har mycket besvär, andra läkemedels påverkan, om klimakteriet förskjuts av sent barnafödande, progesterons påverkan och kan man kräva att få hjälp av en gynekolog? Gynekolog Sven-Eric Olsson är återigen den som hjälpt Åsa Melin med huvuddelen av svaren. Så blir det en del tillägg av Åsa som inte alla har någon vetenskaplig förankring. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-07-10
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.