Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

MakroPodd

MakroPodd

Vår chefekonom Robert Bergqvist och hans expertkollegor på SEB diskuterar makroekonomi ? analyser och farhågor kring trender som påverkar världen och dig. Innehållet i denna podd är baserat på uppgifter från källor som av Banken bedöms vara pålitliga. Banken lämnar dock ingen garanti för fullständigheten eller riktigheten i dessa uppgifter. De som tar del av podden uppmanas att basera sina investeringsbeslut på undersökningar de själva bedömer vara nödvändiga. SEB svarar inte för förlust eller skada ? direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må ? som kan uppkomma till följd av användandet av denna podd eller dess innehåll. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering, mångfaldigande eller annan användning av denna podd får inte ske utan SEB:s medgivande.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sebgroup.com/sv/press/folj-oss-i-sociala-medier/makro-podd

Avsnitt

Handelskrig, räntor och valutor

Chefsekonom Robert Bergqvist och hans expertkollegor på SEB, ränteexperten Lina Fransson och chefsstrategen Carl Hammer, djupdyker i denna upplaga av MakroPodd av SEB i två områden. Dels det pågående handelskriget mellan Kina och USA, och vad det innebär för konjunkturen och dels de rekordlåga räntorna och vad de innebär för börsen.

2019-08-13
Länk till avsnitt

Extra: Femte set i globala konjunkturuppgången?

Direkt från Båstad och Swedish Open diskuterar SEB:s placeringsstrateg Johan Hagbarth med chefsekonom Robert Bergqvist och vår chefsstrateg i Norge, Erica Blomgren Dalstø, det ekonomiska läget. Vad är status just nu och vad bär framtiden vad gäller räntor, börser, bostadspriser, kronkurser, BNP och hur påverkas vi av handelskrig, japanisering och Brexit? Och ska man semestra på ost- eller västkusten? Eller i Norge? Ett fullmatat avsnitt utlovas.

2019-07-19
Länk till avsnitt

Extra: Vad betyder Trumps och Xis möte?

Chefsekonom Robert Bergqvist och vår expert Per Hammarlund diskuterar vilka konsekvenser morgonens möte mellan USA och Kina i Osaka egentligen får för världsekonomin. En extrainsatt, rykande färsk Makropodd.

2019-06-29
Länk till avsnitt

Krönika: Politikerna vs centralbankerna

Har centralbankerna för mycket att säga till om? Går vi mot mindre makt och självständighet för dem framöver? Johan Javeus tittar både bakåt och inte minst framåt i veckans krönika.

2019-06-27
Länk till avsnitt

Centralbankernas dilemma ? och förslag på lösningar

Strukturella förändringar har skapat en värld där centralbankernas traditionella vapen blivit allt trubbigare. Vad kommer att hända? Är inflationsmålet rätt? Och vad kommer centralbankerna att behöva göra? Robert Bergqvist, Elisabet Kopelman och Andreas Johnson diskuterar penningpolitik i världen.

2019-06-18
Länk till avsnitt

Krönika: Handelskriget hårdnar. Kanske.

SEB:s expert på amerikansk ekonomi, Andreas Johnson, djupdyker i ställningskriget mellan USA och Kina kring tullar och handelsbalans. Vad kommer att hända? Vilka är alternativen? Och hur påverkar det världsekonomin?

2019-06-11
Länk till avsnitt

Börsen 2019 ? upp, ned, sidled?

Våra experter Johan Hagbarth och Johan Javeus sneglar åt att spå i kaffesump, men diskuterar främst börsåret 2019 baserat på fakta. Vad i den globala ekonomin påverkar aktiemarknaden och hur ser bolagens vinster, värderingar och placerarnas positionering ut just nu? Och vad kan vi vänta av 2019 och 2020?

 

2019-06-04
Länk till avsnitt

EU-valet: Oväntat väntat ? men vad händer nu?

Våra experter på Brexit och EU, Richard Falkenhäll och Daniel Bergvall, ger en rykande färsk analys av EU-valet, dess implikationer och vad som kommer att hända med Storbritanniens Brexit-bråk.

2019-05-27
Länk till avsnitt

Krönika: Trender som påverkar flyget

Chefsstrateg Johan Javeus har tittat närmare på de globala trender som påverkar flyget, och funderar över vilka konsekvenser de kan få. Vill du läsa hela "Veckans tanke" hittar du den här.

2019-05-14
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: U-sväng ger tillväxtkraft

Produktiviteten i USA är en joker i leken, centralbankernas u-sväng ger tillväxtkraft och räntan japaniseras. Allt detta och mycket mer när chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar innehållet i senaste Nordic Outlook(pdf) med prognoschef Håkan Frisén. 

2019-05-08
Länk till avsnitt

Vad betyder klimatfrågan för ekonomiska prognoser?

Hur påverkar grön omställning ekonomisk politik och ekonomiskt prognosmakeri? SEB:s prognoschef Håkan Frisén diskuterar bland mycket annat om det behövs ett förändrat BNP-mått med makroekonomen Elisabeth Kopelman och hållbarhetsexperten Karl-Oskar Olming.

2019-04-25
Länk till avsnitt

Vad vet vi om svenska hushålls tillgångar?

I förra krönikan funderade Johan Javeus över hushållens skulder, den här gången följer han upp med en titt på tillgångarna. Och hur lycka och skulder, eventuellt, korrelerar. Läs hela ?Veckans Tanke

2019-04-16
Länk till avsnitt

Svagare krona - starkare krona?

Hur mår världsekonomin och hur mår svenska kronan? Vad säger företag och institutioner som är beroende av kronan om dess utveckling? Carl Hammer och Robert Bergqvist diskuterar senaste rapporten Kronsyn och svarar även på frågan hur vi vet att kronan är undervärderad. Läs hela Kronsyn här https://research.sebgroup.com/macro-ficc/reports/190409073732

2019-04-10
Länk till avsnitt

Hur länge kan hushållens skulder öka?

Redan för 20 år sedan var den gängse bedömningen att hushållens skulder var för höga. Trots det har skulderna bara fortsatt att öka. Så hur länge kan det fortsätta innan allt går över styr? Johan Javeus benar ut begreppen i veckans krönika. Del 1.

2019-04-02
Länk till avsnitt

Ett globalt skifte i ekonomisk politik?

I en lågräntemiljö med allt färre verktyg för riksbanker, ser politiken en chans att ta över ansvaret för ekonomin? Hur ser trenderna ut globalt och hur påverkar de oss? Elisabet Kopelman, Håkan Frisén och Daniel Bergvall diskuterar de stora, svåra frågorna.

2019-03-26
Länk till avsnitt

Krönika: ?Därför blev brexit fullständigt kaos?

Vår utmattade brexit-expert Richard Falkenhäll tar en snabb paus från dagsrapporteringens alla turer för att svara på frågorna: Vems fel är brexit-kaoset? Hur kunde det bli så här? Finns det över huvud taget något positivt i det hela?

Läs gärna dagens färska rapport "14 frågor och svar om brexit"

2019-03-18
Länk till avsnitt

Vart tar bostadsmarknaden vägen nu?

Hur kommer bostadspriserna att utvecklas? När höjs räntan? Och vilka är de bästa tipsen för den som äger eller tänker köpa bostad? SEB:s privatekonomiska analytiker Susanne Eliasson, makroekonomen Elisabet Kopelman och chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar bostadsmarknaden, ränteläget och hushållens skuldsättning i Sverige.

2019-03-12
Länk till avsnitt

Krönikan: "Euron ? dysfunktionell men livskraftig 20-åring"

I år fyller euron 20 år. En ung valuta som trotsat det mesta av motgångar, politiskt såväl som ekonomiskt, på kort tid. Elisabet Kopelman ser tillbaka på turerna och blickar framåt. Kommer euron att klara sig? 

2019-03-05
Länk till avsnitt

Hur sårbara är Sveriges finanser?

Vad blir resultatet av januariöverenskommelsens 73 punkter? Vilka reformer skymtar? Finns risk för alltför expansiv politik? Hur sårbart är Sverige statsfinansiellt och vem har rätt i debatten om hur stora skulder en stat får ha? Håkan Frisén och Robert Bergqvist ger sig i kast med de stora frågorna. 

2019-02-26
Länk till avsnitt

Krönika: Kan Kina hota dollarns ställning?

Johan Javeus avslutar sin miniserie om dollarns ställning som reservvaluta i världen. Han tittar på om euron eller renminbin kan kvalificera sig för att ta över dollarns dominans. Eller inte. Del 2 (av 2). Läs mer på https://research.sebgroup.com/macro-ficc/reports/190204121227

 

2019-02-19
Länk till avsnitt

Världens valutor ett minfält 2019

Carl Hammer och Richard Falkenhäll diskuterar svårigheterna att förutse valutaförändringar, valutors inbördes relationer och inte minst senaste Currecy strategy-analysen ? vad händer med dollarn, pundet och kronan 2019? En dos Brexit blir det också...

2019-02-12
Länk till avsnitt

Krönika: Varför är dollarn så dominerande?

Varför är dollarn så dominerade i världen? Och hur länge kan den fortsätta vara det? Vilka valutor hotar den? I Makropodds krönika gräver sig Johan Javeus ned i dollarns historia och framtid. Del 1 (av 2). För dig som inte kan vänta på del 2 finns hela underlaget här https://research.sebgroup.com/macro-ficc/reports/190204121227

2019-02-05
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Ingen lågkonjunktur ? lägre BNP-prognos

Robert Bergqvist, chefsekonom, och Håkan Frisén, prognoschef, ger snabbversionen av SEB Nordic Outlook, vår stora återkommande makroekonomiska rapport. Nedåtkrafterna i ekonomin är inte starka nog för att skapa lågkonjunktur, är en av slutsatserna. Frågor till podden? Synpunkter? Hör av dig till makropodd@seb.se

2019-01-22
Länk till avsnitt

Premiär: "Då kommer lågkonjunkturen"

I premiären för vår krönika har Johan Javeus djupdykt i makrodata, data som kanske kan avslöja när nästa lågkonjunktur kommer. Säg vad ni tycker om nymodigheten på makropodd@seb.se - nästa vecka kommer Robert Bergqvist och Håkan Frisén med Nordic Outlook.

2019-01-18
Länk till avsnitt

Brexit: Hård, mjuk eller mittemellan?

I årets sista Makropodd ger Robert Bergqvist och Richard Falkenhäll en heltäckande bild av var Brexit-förhandlingarna står, vilka ekonomiska implikationer de fått och kommer att få. Richard ger sig även på att procentsätta hur troliga scenarierna för utträdet är ? 45, 30 och 15 procent...

2018-12-19
Länk till avsnitt

Vad händer i ekonomin 2019?

Chefsekonom Robert Bergqvist och analyschef Carl Hammer gör makroekonomiskt bokslut för 2018 och tittar i kristallkulan för 2019. Vad är ljuspunkterna och vilka mörka moln tornar fram? Dessutom får du reda på vilka makroekonomiska indikatorer de ofta litar på och vem "Oraklet från Linköping" är...

2018-12-12
Länk till avsnitt

Hur hårt bromsar svensk ekonomi?

Allt fler tecken tyder på att Sveriges ekonomi saktar ned. Frågan är ? hur hård och snabb blir förändringen? Vilka signaler är viktigast i bedömningen? I en rykande färsk Makropodd av SEB diskuterar prognoschef Håkan Frisén och Olle Holmgren, analysansvarig för svensk makroekonomi, positiva och negativa indikatorer för svensk ekonomi.

2018-11-28
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Tillväxttoppen passerad ? vad händer nu?

Robert Bergqvist, chefsekonom, och prognoschef Håkan Frisén har med sig en rykande färsk Nordic Outlook. Med avstamp i rapporten tas tempen på världsekonomin, inflationsläget, centralbankerna och börsen. Dessutom om läget i Sverige: Varför är tillväxten så trög? Hur mycket höjer Riksbanken räntan kommande år? Och påverkar det osäkra politiska läget ekonomin?

Ladda ned Nordic Outlook här: https://sebgroup.com/sv/press/vara-experter/expertrapporter

Har du frågor till våra experter? Hör av dig till: makropodd@seb.se

2018-11-13
Länk till avsnitt

"65 procents chans för mjuk Brexit"

Richard Falkenhäll, SEB:s expert på Brexitförhandlingarna, diskuterar med chefsekonom Robert Bergqvist var parterna står just nu, hur vägarna framåt ser ut och vilka konsekvenser de olika framtidsscenarierna kan få. Och hur förberedda är alla andra på utfallet? Skicka frågor till makropodd@seb.se!

2018-11-02
Länk till avsnitt

Extra: Dyker aktiemarknaden nu?

Vad är det som händer just nu på världens börser? Det är ämnet i denna extrainsatta Makropodd av SEB med Johan Hagbarth, placeringsstrateg, Fredrik Öberg, investeringsansvarig och chefsekonom Robert Bergqvist. Är det dags att vända blicken mot mindre lönsamma investeringar eller är det bara ett hack i kurvan? Hur ser den underliggande ekonomin ut? Vad kan vi utläsa av rapportfloden? Och vad gör man med sina aktier? Våra svar får du här.

2018-10-26
Länk till avsnitt

Speciellt läge, men Sverige kan dra nytta

Analyschef Carl Hammer och Olle Holmgren, analysansvarig för svensk makroekonomi, diskuterar svensk ekonomis läge och närmaste framtid. Sverige, kronan, politiken och Riksbanken står i ett speciellt läge, men ekonomin har samtidigt goda förutsättningar att dra nytta av positiva trender. Dessutom lanseras Makropodds frågelåda ? skicka dina makrofrågor till makropodd@seb.se!

2018-10-24
Länk till avsnitt

Emerging markets under lupp

Analyschef Carl Hammer och vår expert på EM, emerging markets, Per Hammarlund tittar i veckans Makropodd av SEB närmare på vilka länder som har problem och vilka som fortfarande har ångan uppe. Många tillväxtländer har tappat tempo senaste året. Kommer Turkiets stabilisering att hålla i sig? Vilka är anledningarna till att EM hackar? Hur går Asiens emerging markets-länder? Och vilka anledningar finns att valutasäkra ? och inte?

2018-10-10
Länk till avsnitt

Vart är bostadspriserna på väg?

Chefsekonom Robert Bergqvist och Jens Magnusson, privatekonom, diskuterar senaste nytt på bostadsmarknaden. Bland annat avverkas bostadspriserna, byggtakten och hur låntagare förbereder sig bäst inför en kommande räntehöjning.  Dessutom - Robert svarar på den absolut vanligaste frågan han får från kunder och media just nu.  

2018-10-01
Länk till avsnitt

Så påverkar valet svensk ekonomi och börsen

Hur påverkar Sveriges nya inrikespolitiska läge den svenska ekonomin och börserna? Hur ska valresultatet tolkas och vilka implikationer har det för ränta och kronan? Robert Bergqvist, Håkan Frisén och Daniel Bergvall i rykande färsk analys. 

Läs mer: "15 frågor och svar om valet"

2018-09-11
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Fortfarande fart i konjunkturcykeln

27 minuters översikt över världsekonomin till 2020 och Sverige inför valet. Det ger chefsekonom Robert Bergqvist tillsammans med prognoschef Håkan Frisén i senaste Makropodd av SEB. Allt baserat på återkommande rapporten Nordic Outlook. Och så får du reda på vem som hade rätt prognos i fotbolls-VM?Läs hela rapporten här

 

AVSNITTSINFORMATION 

02:20 Är vi för optimistiska?

03:15 ?Grattis till lysande prognos i fotbolls-VM?

04:00 ?Politiska orosmoln verkar inte bita?

06:15 Är vi på väg in i en lågkonjunktur?

07:40 Inflationsrisker 

08:20 Tillväxtekonomier avviker 

08:10 Fortsatt stor pengaexpansion

09:15 ?Bekymrad kring Turkiet?

10:55 Italien och risk för eurokris? 

12:00 Ränte- och valutautvecklingen

13:25 Långa räntorna hålls nere 

14:35 Tricksigt läge i Storbritannnien

15:35 Vad händer på börsen?

16:40 Så mår svensk ekonomi just nu

18:30 Svensk bostadsmarknad

19:20 Riksbankens agerande sticker ut

21:50 Första räntehöjningen i april 2019

22:50 Vem vinner valet?

23:40 S och M ligger politiskt nära varandra

24:30 Får vi se en skattereform?

2018-08-28
Länk till avsnitt

Spännande penningpolitisk höst

I senaste Makropodd av SEB diskuterar ränteexperten Lina Fransson och chefsekonom Robert Bergqvist penningpolitiken i världen, hur olika centralbanker ser på verkligheten och sin roll just nu ? samt, förstås, vad händer med svenska räntan? Och när? Lina Fransson har kartlagt de komponenter i ekonomin som får Riksbanken att agera.

AVSNITTSINFORMATION 
02:30 Är Riksbanken deppig efter semestern?
03:15 Så tänker Fed just nu
04:18 ?Skillnaden i penningpolitik börjar bli rejäl?
05:00 Inflationen är beskedlig inom EU
06:00 Brittiska centralbanken överraskar 
07:30 Bank of Japan fortsätter värdepappersköp  
08:10 Fortsatt stor pengaexpansion
10:15 Komponenter som får Riksbanken att agera
10:45 Prognoser för inflation eller arbetslöshet påverkar 
11:30 Skiftet 2014
12:15 Effekten av penningpolitik syns 12-24 månader? 
13:00 Motsägelser
14:30 ?Riksbankens direktion är delad?
15:30 Ingves utslagsröst avgörande
16:30 Inflationen har legat på 2 procent
17:30 ?Vi har tendenser till överhettning?
18:50 Skulle man agera för tidigt faller investeringen i låg ränta
19:45 De ?mjuka? får sin vilja igen?
20:20 Hur påverkas tillväxten och inflationen i Sverige?
22:40 Blandat på bostadsmarknaden 

2018-08-21
Länk till avsnitt

Handelskrig, Brexit och toppen på konjunkturen

I en extrainsatt sommarpodd från Swedish Open i Båstad diskuterar placeringstrateg Johan Hagbarth och chefsekonom Robert Bergqvist hur handelskrig och Brexit kan påverka den globala ekonomin, Europa och Sverige. Samt var vi är i konjunkturcykeln och hur det, inte minst, påverkar finansmarknaderna.

2018-07-20
Länk till avsnitt

Vart tar räntan vägen nu?

I senaste Makropodd av SEB diskuterar ränteexperten Lina Fransson och chefsekonom Robert Bergqvist varför vi hamnat i lågräntemiljö och vart räntorna är på väg. Och förklarar även vad ränta är och hur systemet med centralbanksstyrd ränta egentligen fungerar. Vi får även reda på hur en ränteexpert valt att fördela sina bolån.

AVSNITTSINFORMATION 
02:25 Vad är en ränta?  
03:30 ?Löptidspremie eller riskpremie? 
04:45 Hur fungerar kopplingen till centralbanker?
06:00 Ett ställe att låna, och de bestämmer räntan
06:30 Även annat som påverkar räntan?
07:30 Skillnader i statsräntor
08:45 Varför betalar man för att placera pengar?
10:45 Unikt med nominell minusränta
11:45 Bra med låga räntor, men? 
12:30 "Byggs in risker i lågräntemiljö"
13:00 Minusränta tecken på kris? 
13:50 ?Hushållen har ökat sitt sparande?
14:30 700-årig fallande räntetrend
14:40 Varför har vi dessa räntor just nu?
16:10 Centralbanker har hållit räntorna låga
18:00 Hur ser ränteläget ut framöver?
20:00 Japan ett skräckexempel
21:15 Amerikanska räntor på väg upp?
22:00 Ingen dramatik framför oss? 
22:10 Har du rörlig eller fast boränta själv? 

2018-06-20
Länk till avsnitt

"Brexitanalys svänger varje vecka"

SEB:s Brexitexpert Richard Falkenhäll och chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar Storbritanniens utträde ur EU och vilka effekter det kommer att få, för EU, Storbritannien och Sverige. Kommer det ett avtal? Blir det klart i tid? Hur blir det med ?mjuka gränser? och vad händer med svensk export?

AVSNITTSINFORMATION 
01:40 Vad har överraskat dig mest?  
02:30 ?Onekligen oerhört komplicerat? 
02:50 Vad har varit viktigast i processen?
04:10 Skilsmässoavtalet har tagit längre tid 
04:50 Mycket självklarheter i avtalet hittills
05:00 Så mycket betalar man för utträdet
06:00 Största problemet som återstår
06:45 Finansiella sektorn kan får problem 
07:30 Mjuk gräns vid Irland & Nordirland
08:00 Irland trycker på 
08:50 ?Man känner sig lite utmattad?
09:15 I oktober ska avtalet vara på plats
10:30 Vem tar beslutet i Storbritannien?
11:40 Lämna utan avtal?
12:00 Kan man köra det här på övertid?
12:30 Egentligt utträde 1 januari 2021 
13:00 Engelska ekonomin? 
14:00 De flesta trodde på en uppbromsning vi inte sett 
15:00 Konsekvenser för övriga Europa 
16:10 ?Ett ganska stort hål i EU:s budget? 
17:00 15 miljarder högre avgift?
18:40 Viktig exportmarknad för Sverige 
20:20 ?Din tolkning svänger från vecka till vecka?? 
21:10 Allt eller inget
22:00 Pundet, då?

2018-06-12
Länk till avsnitt

Den viktiga inflationen ? som aldrig kommer?

Ränte- och prisexperten Olle Holmgren diskuterar inflation med chefsekonom Robert Bergquist ? vad det är, hur den mäts, hur den ser ut just nu och vart den kommer att ta vägen. I Makropodd avslöjas även hur en månadslön från 1954 skulle se ut idag och hur inflationsprognoser förhåller sig till gurkpriserna.

 

AVSNITTSINFORMATION 

01:30 Fokuserar vi för mycket på bristen på inflation? 

03:10 Vad är inflation? 

04:45 Kan vi lita på inflationsstatistiken? 

06:00 Vi registrerar nog lite lägre inflation än Europa 

06:30 Är vi selektiva på hur vi ser på inflation? 

07:30 Detta händer med en genomsnittlig månadslön 1954 till idag 

08:30 Det är nog inte bara subjektivt 

09:00 16?000 miljarder dollar i ?extrapengar? 

10:00 Kostnaderna har en viktig roll för inflationen 

11:10 Svårt att dra slutsatser av inflationsförväntningar 

12:00 Tillgångsprisinflation 

13:30 Världen är så mycket större än inflationen! 

15:00 Varför är inflationsmålet just 2 procent? 

16:35 ?Det håller jag helt med om? ? ?Vad trevligt!? 

17:00 Så ser inflationen runt hörnet ut 

18:00 Oljepriset kommer lyfta inflationen 

19:00 Centralbankerna borde väl vara nöjda? 

19:40 Tar man bort energi och livsmedel har inflationen varit oerhört stabil 

20:00 Ser vi digitaliseringen och robotiseringen i inflationen? 

21:20 ?Vi är inte stabilt tillbaka på målet? 

22:00 Tveksamt om Riksbanken nöjer sig med 1,7 procent 

22:15 Europa? USA? Kina? 

2018-05-31
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: ?Början på slutet??

16 maj 2018. Prognoschef Håkan Frisén och chefsekonom Robert Bergquist diskuterar slutsatserna i senaste Nordic Outlook. Ser vi slutet på högkonjunkturen komma nu? Vad händer med den svenska ekonomin, penningpolitiken och kronan?  Alla svar i senaste Makropodd av SEB.  Nordic Outlook hittar du .

 

03:50 Konjunkturen vacklar ? ser vi slutet på högkonjunkturen nu?
04:50 ?Det är lätt att överdriva politikens betydelse för konjunkturen?
05:40 ?Var är vi i konjunkturen? är vanligaste frågan vi får.
07:00 När kommer inflationen? Och lönetillväxten?
07:25 Fed justerar ned sin syn på jämviktsarbetslösheten
07:55 ?De gamla makro-måtten kanske fortfarande funkar?
09:30 Inflationen kommer väl sent
10:00 Investeringstillväxten är positiv
11:25 ?Fed är ganska ensam där ute?
12:50 Så mår den svenska ekonomin
13:50 Finanspolitiska rådet resonerar lite konstigt
15:20 Vad är huvudtipset i höstens val?
17:05 Inflationen över 2 procent
18:25 ?Noll är inte mycket?
19:15 Svag krona ska vara mer positivt än negativt, men?
21:10 Svårt höja priserna
22:00 ?Riksbanken spelar ett högt spel?
23:20 Riksbanken omdiskuterad i hela världen
24:00 Sammanfattning: ?Ganska hyggligt närmaste två åren?

2018-05-16
Länk till avsnitt

Svag krona "the perfect short"

Kronan är svag och snart ska Riksbanken ta beslut om styrräntan igen. Chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar i senaste Makropodd av SEB vad som kommer att hända med kronan och vad Riksbanken borde göra, med valutastrateg Carl Hammer. 

02:10 Så tror företag och institutioner om kronan
03:30 Utländsk tveksamhet
06:00 Krona är ?the perfect short?
06:40 Kronan är Sveriges aktiekurs
07:30 För- och nackdelar med lågt värderad krona
08:00 ?Vi ligger en krona svagare?
11:00 Förtroendet för Sverige är gott
12:30 Kommer kronkursen att sjunka ännu mer?
14:00 Två faktorer kan påverka Riksbankens planer
16:30 ?En väldigt expansiv politik?
18:05 ?0,25 procent är lite fjuttigt?
21:00 ?Vi måste se över ramverket för penningpolitiken?
21:30 ?Frågan är om inte finanspolitiken borde ta en roll?
23:00 Inte alls säkert att kronan beter sig som många tror
24:15 Ska vi skaffa euro?

2018-04-24
Länk till avsnitt

Vart är börsen på väg?

Makropodd av SEB tar i veckans avsnitt greppet om börserna i Sverige och världen. Vart är de på väg, är 2018 året då aktierna viktas ned i portföljerna och vilka sektorer har framtiden för sig? Carl Hammer, ansvarig för global makrobevakning, diskuterar med Johan Hagbarth, placeringstrateg. De är helt överens om vilken som är "the million dollar question" just nu.

00:50 Äntligen!
02:30 Amerikanska lönesiffror en katalysator?
03:10 Tullarna kan inte sänka börsen
04:05 Oroande signaler på kort sikt?
05:10 Värderingsläget
06:20 En uthållig konjunkturfas
07:55 Hur ser vi på 2019, egentligen?
09:00 Stark tillväxt och låg inflation kan skapa tillgångsbubblor
10:30 Spelar räntor någon roll för börsen?
11:20 Här ligger brytpunkten
12:30 ?Det är the million dollar question?
13:40 Det är för tidigt att lämna aktiemarknaden
14:20 Börsen en ledande indikator
16:00 Vad är det för fel på svenska börsen?
17:30 Blandade rapporter har gjort börsen trögare
18:30 Stockholmsbörsen ser inte så dyr ut längre
19:15 Sverige underviktat
20:40 Sektorerna Hagbarth gillar ? och inte
23:10 Tillväxtländer i allmänhet, Asien i synnerhet
24:20 Håll ögonen på klassiska indikatorer

2018-04-17
Länk till avsnitt

Hur starka är Sveriges finanser?

I senaste Makropodd av SEB djupdyker chefekonom Robert Bergqvist, prognoschef Håkan Frisén och SEBs expert på statsfinanser, Daniel Bergvall, i Sveriges ekonomi. Hur går det, hur blir det och vilka finansministrar var varit roligast att jobba för? Daniel och Håkan har jobbat som experter under 7 olika svenska finansministrar?

Avsnittsinformation:
01:30 Vilka är era favoritfinansministrar av de sju ni jobbat med?
03:30 ?Vårbudgeten ska vara mer övergripande?
05:16 Hur tänker en finansminister med tanke på att det är valår?
08:50 Vad är helhetsbedömningen av regeringens finanspolitik?
08:45 ?Vi har sett ganska lite spänning mellan stats- och finansministern?
11:30 ?Luras vi av att det är en stark konjunktur??
14:50 Strukturpolitiken är eftersatt
18:00 Skuldankaret lär bli övergripande mål
18:30 Vad ska vi göra med statsfinanserna?
21:00 ?Det kan hända mycket direkt efter ett val?
22:30 ?Ingen är ju orolig på finansmarknaden??
23:00 ?Svensk ekonomi kommer nog att gå hyfsat bra även framöver?
25:30 ?Nu kanske det finns resurser att stoppa in i ett reformpaket?
26:30 Vad händer om vi får euro?

2018-04-11
Länk till avsnitt

Allt om svenska bostadsmarknaden. Just nu.

I senaste Makropodd av SEB ägnar chefekonom Robert Bergqvist och privatekonom Jens Magnusson 26 minuter åt den svenska bostadsmarknaden. Allt du behöver veta om fakta, farhågor och framtiden.

Avsnittsinformation:
01:30 Skulle du våga köpa bostad just nu?
02:10 Varför pratar alla om bostadsmarknaden?
04:00 Vad säger indikatorerna just nu?
06:30 Vad driver priserna uppåt?
08:40 "Svenska hushåll har inte märkt att de blivit skuldsatta"
09:00 Vad skulle kunna få det att falla?
12:20 "Det ser fortsatt bra ut för svensk ekonomi"
12:40 Vad är prognosen för bostadspriserna?
15:10 Om du var politiker, vad skulle du göra?
17:40 Hur pass känsliga är hushållen?
19:10 "Det finns en risk att Riksbanken inte vågar höja styrräntan"
24:10 "Bara två procents prisfall i Kanada"
24:40 "Det verkar går att höja räntorna utan katastrofer"

Nordic Outlook & Boprisindikatorn
https://sebgroup.com/sv/press/vara-experter/expertrapporter

Boränterådet
https://seb.se/privat/ekonomikollen/bostad-och-bolan/boranterad

2018-03-27
Länk till avsnitt

Så påverkar valen i Italien och Ryssland oss

Valet i Italien avgjordes nyligen, och Ryssland går till val på söndag. Carl Hammer samtalar med sina expertkollegor Per Hammarlund och Daniel Bergvall om vad det kan få för effekter på Sverige och världen. Plus att SEB ger sin syn på Trumps tullar.

Läs mer: Chefekonom Robert Bergqvists syn på Trumps tullar

 

01:15 Aktuellt: Vilka blir effekterna av Trumps tullar?
02:30 Svårbedömt i Italien
03:50 Valrörelse präglad av missnöje
04:40 Vilka är Lega och Femstjärnerörelsen?
06:30 Risk för EU-fientlig regering minskat
07:30 Ränteskillnaden inom Europa gått ned
09:10 De flesta ser koalition centerhöger-socialdemokrater
09:30 Italiens reformbehovslista är lång
11:00 Ett land som hankat sig fram
12:50 Partierna som vann i Italien är positiva till Ryssland
13:15 Putin suttit sedan 2000
13:50 Stor sannolikhet att Putin vinner
14:00 Stiger Putin åt sidan 2024?
16:00 Populär president utan konkurrenter
17:00 Säkerhetsläget viktigt politiskt område
18:15 Ryssland lär inte få genomgripande reformer
19:30 Positiva förändringar under senaste åren
20:05 Ser du förändringar i sanktionspolitiken?
21:45 Hur påverkar Ryssland Sverige?
23:20 Hur ser SEBs kunder på Italien och Ryssland?
25:00 Hur lätt är det för svenska företag att göra affärer i Ryssland?

2018-03-12
Länk till avsnitt

Allt du velat veta om styrräntan och Riksbanken

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist och räntestrategen Lina Fransson ger sig i kast med den 350-årsjubilerande Riksbanken ? lite historia, mest nutid och framtid. Hur länge kan minusräntan bestå? Vilka vapen har centralbankerna kvar? Hur stressad måste man vara för att trycka ut 16 000 miljarder dollar extra i det ekonomiska systemet? Och vad ger man en 350-åring i present?

02:00 Hur kändes det att höja räntan till 500%?
02:48 Tunnelseende även idag?
03:30 Samma ränteprognos, lägre inflationsprognos
04:50 Finns det något som kan få Riksbanken att ändra kurs?
05:48 Skakigt på bostadsmarknaden - påverkar det?
06:10 I slutet av 2018 kommer Riksbanken att äga hälften av alla utestående statsobligationer
07:00 Vad är egentligen ?normal styrränta??
07:40 Hur påverkas svensk ekonomi och kronan?
10:12 Varför får Riksbanken så mycket kritik?
11:15 Vad är ?okonventionell? penningpolitik?
12:25 Jag skulle nog vara stressad...
14:00 Lyckad penningpolitik, utan tydlig kostnad
14:30 De tre viktigaste centralbankerna och deras planer
17:15 Inflationssambanden, normaliseringsprocesserna och vapnen i centralbankernas arsenaler
18:30 Stort inflationsfokus i Sverige
19:35 Eller så får finanspolitiken ta över?
20:20 Centralbanker ska inte fokusera på nästa månad
21:00 Behöver Riksbankens mandat ändras?
22: 45 Vad skulle du vilja ge Riksbanken i 350-årspresent?

Se filmen och skriften vi pratar om på Riksbankens hemsida

2018-02-20
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Uppgång på fast mark

Senaste Nordic Outlook tittar på 2018-2019 och vad som kan bli resultatet av den uppgång världsekonomin sett. Chefekonom Robert Bergqvist och prognoschef Håkan Frisén ger i detta avsnitt en snabb översikt över de viktigaste prognoserna för Sverige och världen.

00:10 Hur mår världsekonomin?
01:50 Sagan om Guldlock
03:15 Har vi varit för negativa till Trump?
03:45 1500 miljarder dollar i skattesänkningar
04:25 En gnällig ekonom skulle säga?
06:15 Kina försöker banta sitt skuldberg
06:55 Vi lanserar begreppet ?Korea Light?
07:50 Ökar risken för handelskrig?
08:50 Europaöversikt
11:20 Vi ska vara glada för att Europa går bra
12:05 Största utmaningarna i Baltikum?
12:40 Står vi inför en större börskorrigering?
14:50 Inflationen ligger under centralbankers mål
15:30 Vi tror inte räntorna sticker iväg
16:10 Globalt börsindex stigit med mer än 50 procent
17:00 De som tror att centralbankerna höjer mycket är fel ute
18:00 Hur oroliga ska vi vara för bostadspriserna?
19:10 Bostadsbyggandet slår om
20:00 Kommer lönetillväxten växla upp?
21:00 Den stora bilden för Sverige
22:10 När höjer Riksbanken räntan?
22:55 Hur ser du på kronan?

2018-02-06
Länk till avsnitt

Vad händer med FED under ny ledning?

Carl Hammer, chefsstrateg valuta, och Robert Bergqvist, chefekonom, tar en titt bakom kulisserna på Federal Reserve och diskuterar vad som kan hända när Jerome Powell efterträder Janet Yellen på posten som världens mest inflytelserika centralbankschef. Och Robert har kollat hur den svenska inflationen sett ut sedan 1200-talet?

 

01:30 ?Jag är lite upphetsad av det här med centralbanker?

02:50 ?Det finns nåt tungt i källaren på Fed i New York?

03:45 Är Powells utnämning politisk?

04:15 Powell har ingen ekonomisk examen

05:00 Klarar Powell en kris?

05:55 Så är Federal Reserve sammansatt

07:50 Fed väljer långsam anpassning av styrräntan

08:45 Är Fed stressade över att styrräntan styr mindre?

09:30 ?En paradoxal åtstramning?

10:50 ?Men varför faller dollarn??

14:15 USA är skuldsatt mot omvärlden

15:00 ?Vad tror du om Powells utmaningar??

15:30 Riksbanken och Fed har samma problem

16:50 Kommer mandaten för centralbanker att ändras?

18:00 ?Många länder kräver att Fed ska ta globala hänsyn?

20:20 Feds åtstramning 2014 påverkade dollarn långt i förväg

22:00 90 procent av alla valutatransaktioner har koppling till dollarn

23:02 ?USA-börserna har gått otroligt starkt?

23:12 ECB sätter väl tonen?

24:03 ?Vet du vad den svenska inflationen varit sedan slutet på 1200-talet??

2018-01-23
Länk till avsnitt

Kryptovalutor ingen fluga

Som finansiellt fenomen har Bitcoin väckt intresse och diskussion under flera år, men senaste månaderna har en kursstegring på tusentals procent öppnat ögonen på många som inte tidigare hört talas om kryptovalutor. Idag finns 1300 olika kryptovalutor och alltfler bolag erbjuder så kallade Initial Coin Offerings. I årets första Makropodd av SEB diskuterar Carl Hammer, chefsstrateg valuta, och Johan Javeus, chefsstrateg, vad detta handlar om, hur man ska se på det och om man vågar investera i något så volatilt som Bitcoin.

0:50 Vad driver den här utvecklingen?
4:40 Brytning skapar fler bitcoins (max 21 miljoner)
6:06 Komplext att förstå värdet på Bitcoin
7:15 Bitcoin kan till stor del jämföras med guld
7:45 Är Bitcoin verkligen en valuta?
12:10 En närmast galen prisutveckling
14:30 Klondike? Ska man våga sig in?
15:00 Hur fungerar Initial Coin Offerings?
16:45 Blockedjetekniken större än Bitcoin
17:30 Tusentals applikationer för blockchain
18:01 Hur ser stater på att det nu finns privata, digitala pengar?
18:50 Kryptovalutor har blivit för stora för att bortse ifrån
19:30 Därför gillar kriminella Bitcoin
20:20 Är brytning av Bitcoin ett resursslöseri?
22:50 Alla kryptovalutor kommer inte att överleva, kanske inte ens Bitcoin

Läs mer om Bitcoin i Johan Javeus ?Veckans Tanke? 

2018-01-09
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.