Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

MakroPodd

MakroPodd

Vår chefekonom Robert Bergqvist och hans expertkollegor på SEB diskuterar makroekonomi ? analyser och farhågor kring trender som påverkar världen och dig. Innehållet i denna podd är baserat på uppgifter från källor som av Banken bedöms vara pålitliga. Banken lämnar dock ingen garanti för fullständigheten eller riktigheten i dessa uppgifter. De som tar del av podden uppmanas att basera sina investeringsbeslut på undersökningar de själva bedömer vara nödvändiga. SEB svarar inte för förlust eller skada ? direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må ? som kan uppkomma till följd av användandet av denna podd eller dess innehåll. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering, mångfaldigande eller annan användning av denna podd får inte ske utan SEB:s medgivande.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sebgroup.com/sv/press/folj-oss-i-sociala-medier/makro-podd

Avsnitt

Nordic Outlook: Bakslag och framsteg

SEB:s chefsekonom Robert Berqvist och prognoschef Håkan Frisén diskuterar innehållet i en ny upplaga av bankens konjunkturrapport Nordic Outlook. Bland annat konstaterar de att 2020 nog inte blev så illa som befarat, men samtidigt kommer den stora återhämtningen troligen inte förrän 2022.

2021-01-26
Länk till avsnitt

Är inflationen på väg tillbaka?

Robert Bergqvist gästas av ?Mr Inflation?, som annars går under namnet Olle Holmgren och är SEB:s Sverigebevakare på ekonomisk analys. Här får vi bland annat veta vad inflation egentligen är för något och hur den uppstår och varför extremt låga räntor inte enbart är av godo. Men framförallt ger Mr Inflation oss sin syn på inflationstrycket och sätter ett betyg för sin inflationsoro för olika delar av världen.

2021-01-20
Länk till avsnitt

Det våras för klimatpolitiken

2021 ser ut att bli klimatets år. I dagens krönika förklarar SEB:s chefstrateg Johan Javeus varför han tror att till och med centralbankerna kommer ge sig in i klimatkampen inom kort.

2021-01-15
Länk till avsnitt

Trumps testamente och Bidens framtid

Vilka avtryck sätter förra veckans skrämmande politiska USA-utveckling på landets ekonomi och finansmarknader, vilket blir Trumps ekonomisk-politiska testamente och betyg för åren 2017-2020 och vad ingår i Joe Bidens nya stimulanspaket? SEB:s USA-expert Elisabet Kopelman diskuterar med chefsekonom Robert Bergqvist.

2021-01-13
Länk till avsnitt

På spaning efter framtiden

I årets sista avsnitt sätter Makropodds spanare tänderna i digitaliseringens effekter, makroåret 2021 och globaliseringen. Vad tror Bergqvist, Frisén och Javeus händer?

2020-12-28
Länk till avsnitt

Fortsatt potential för börsen under 2021

SEB:s Chefsekonom Robert Bergqvist och Placeringsstrateg Johan Hagbarth samtalar om förutsättningarna för börsen i Stockholm och världen. Om det blir en ekonomisk återhämtning under främst andra halvåret nästa år ser prognosen god ut även för börsen. Dessutom tre placeringstips.

2020-12-18
Länk till avsnitt

Hemarbete ? varaktig omställning eller bara en fluga?

Kommer hemarbetestrenden att hålla i sig även efter att pandemin är över? I dagens krönika tittar Johan Javeus på hur hemarbete kan påverka produktivitet och kreativitet ? faktorer som lär bli avgörande för om arbetsgivarna fortsätter att uppmuntra de anställda att jobba hemifrån när det så småningom inte längre är nödvändigt.

2020-12-16
Länk till avsnitt

Tillväxtekonomierna går från svaghet till styrka

Världens tillväxtekonomier, så kallade Emerging Markets, drabbades inledningsvis hårt av pandemin. Men nu ligger de bra till. SEB-experterna Carl Hammer och Per Hammarlund diskuterar läget och vilka tillgångar och länder som ligger bäst respektive sämst till.

2020-12-09
Länk till avsnitt

"Bull", "bear" eller något mitt emellan?

Hur ska man egentligen tänka kring börsen just nu och vad finns för risker på kort och lång sikt? SEB:s chefstrateg Johan Javeus delar med sig av sina tankar.

2020-11-25
Länk till avsnitt

Hur tänker och agerar Riksbanken?

Chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar tillsammans med SEB-ekonomerna Lina Fransson och Olle Holmgren hur Riksbankens direktion funderar kring inflationsmålet, hur en svagare eller starkare krona påverkar läget och vilka åtgärder som är att vänta vid nästa sammanträde. Allt du vill veta om Riksbanken helt enkelt.

2020-11-20
Länk till avsnitt

Andra virusvåg fördröjder återhämtningen i väntan på vaccin

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar tillsammans med prognoschef Håkan Frisén och makroekonom Daniel Bergvall innehållet i en ny upplaga av konjunkturrapporten Nordic Outlook. Återhämtningen är fördröjd och det har varit ovanligt svårt att göra prognoser den här gången.

2020-11-10
Länk till avsnitt

Analys av läget efter amerikanska valen

SEB:s prognoschef Håkan Frisén leder ett samtal med USA-ekonomen Elisabet Kopelman och makroekonom Daniel Bergvall. De diskuterar och analyserar olika vinklar på utfallet i det amerikanska president- och kongressvalet.

2020-11-04
Länk till avsnitt

Stor osäkerhet råder när USA-valet närmar sig

Det är mindre än en vecka kvar till valet i USA som kan bli mer spännande än på länge. SEB:s prognoschef Håkan Frisén och USA-expert Elisabet Kopelman analyserar vad de båda kandidaterna lovat och vilka konsekvenser olika scenarier kan få för USA, världen och Sverige.

2020-10-28
Länk till avsnitt

Krönika: Hemarbetstrendens konsekvenser bortom pandemin

Hemarbetstrenden skapar en alltmer globaliserad arbetsmarknad. Johan Javeus förklarar i dagens krönika varför det kommer leda till fortsatta nollräntor och sedelpressar som går på högvarv långt efter att pandemin har släppt greppet om ekonomin.

2020-10-21
Länk till avsnitt

Ny rapport om synen på den svenska kronan

Den svenska kronan har blivit starkare på senare tid jämfört med de flesta valutor. Vad väntar framöver och vilka faktorer påverkar utvecklingen. SEB-ekonomerna Carl Hammer, Lina Fransson och Olle Holmgren diskuterar ämnet med anledning av att SEB släpper in ny rapport om synen på kronan 14 oktober.

2020-10-14
Länk till avsnitt

Börsen: Höstnervositet och jojoeffekt

I dagens makropodd gästas Robert Bergqvist av SEB:s eget "börsorakel"; Johan Hagbarth, som förklarar varför börserna brukar vara så skakiga på hösten och ger sina tre bästa placeringsråd för de kommande 12 månaderna. Robert gör också en redogörelse för sin jojoteori.

2020-10-07
Länk till avsnitt

Vad händer med Brexit och Storbritanniens ekonomi?

Det har varit tyst kring Brexit under sommaren men nu närmar sig ett avgörande i förhandlingarna med EU. Dessutom har Storbritanniens ekonomi drabbats hårdare än många andra av Covid-19. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och Storbritannienexpert Richard Falkenhäll diskuterar läget i en ny Makropodd av SEB.

2020-09-23
Länk till avsnitt

Vad ska vi vänta oss från budgeten och finanspolitiken?

SEB-ekonomerna Marcus Widén, Daniel Bergvall och Håkan Frisén diskuterar finanspolitik och den budget som regeringen väntas presentera 21 september.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Vad händer på valutamarknaden?

SEB:s Analyschef Carl Hammer och valutaexpert Richard Falkenhäll tar tempen på valutamarknaden när de diskuterar slutsatserna i den senaste Currency Strategy. 

Rapporten går att ladda ner här.

2020-09-15
Länk till avsnitt

Krönika: Vilka vinner när klimatagendan formar 2020-talet?

Mycket talar för att klimatmedvetenhet kommer, mer än något annat, att forma 2020-talet. SEB:s chefstrateg Johan Javeus reder ut hur det kan gynna vissa länder som ligger långt framme i omställningen och varför andra ser ut att ha en jobbig resa framför sig.

2020-09-07
Länk till avsnitt

Bostadsmarknaden och räntan ? vad var det som hände?

När coronapandemin bröt ut i våras prognostiserade många experter en dyster utveckling på bostadsmarknaden. Men sedan dess har både bostadspriserna och antalet bostadsaffärer hållit sig uppe ? i Sverige och i andra jämförbara länder. Vad var det som hände och varför? Det diskuterar Marcus Widén, makroekonom på SEB, tillsammans med ränteexperten Lina Fransson och Jens Magnusson, Privatekonom.            

 

2020-09-03
Länk till avsnitt

Historiska BNP-fall ? historisk krispolitik

Återhämtningen navigerar i osäkra och förrädiska farvatten men ljuset i tunneln har blivit starkare. Prognoschef Håkan Frisén och europaexperten Daniel Bergvall diskuterar analyser och slutsatser i nya Nordic Outlook med chefsekonom Robert Bergqvist.

2020-08-25
Länk till avsnitt

Vad händer med penningpolitiken?

Nästa vecka hålls det återkommande mötet för centralbankschefer i Jackson Hole, USA ? fast detta år digitalt. Därför passar Chefsekonom Robert Bergqvist på att diskutera vilka utmaningar centralbankerna står inför och vilken penningpolitik vi kan förvänta oss framöver. Till sin hjälp har han Lina Fransson, riksbanksexpert och Elisabet Kopelman, expert på amerikanska centralbanken.

2020-08-19
Länk till avsnitt

Vad är kronan för djur?

Idag gästas Robert Bergqvist av SEB:s "valutaorakel" Richard Falkenhäll. Tillsammans diskuterar de förstärkningen av kronan och hur utsikterna ser ut framöver gentemot dollarn och euron. Richard svarar också på Roberts fråga "Vad är kronan för djur?"

2020-08-12
Länk till avsnitt

Krönika: Hur kommer olika branscher påverkas om vi alltmer arbetar hemifrån?

Hur ser framtiden ut för espressomaskiner, handväskor och gig-ekonomin? I dagens krönika funderar Johan Javéus på vilka omvälvande förändringar som väntar när allt fler av oss arbetar hemifrån istället för att gå till kontoret.

2020-08-06
Länk till avsnitt

Kommer kronan verkligen att stärkas?

I mer än 30 år har chefsekonom Robert Bergqvist sagt att kronan ska stärkas. Är det dags nu? Tillsammans med valutastrategen Richard Falkenhäll diskuterar han läget på valutamarknaden och var i världen du får mest för dina kronor. Dessutom får du svar på varför det är bäst att sälja kronor till pumpan och köpa till lussebullen, samt sälja till semlan och köpa till färskpotatisen.

 

2020-06-24
Länk till avsnitt

Positiv realism om framtidens makro och aktier

Chefsekonom Robert Bergqvist, prognoschef Håkan Frisén och placeringsstrateg Johan Hagbarth diskuterar närmaste årets makroekonomiska utveckling och aktiemarknadens, till synes, ointresse av den förstnämnda. Två realistiska optimister och en glad pessimist i ett och samma avsnitt. 

2020-06-17
Länk till avsnitt

Djupdykning i tillväxtekonomier

För första gången sedan andra världskriget spås en minskning av BNP för tillväxtekonomierna. I dagens makropodd gästas Carl Hammer av Per Hammarlund, chefstrateg för tillväxtmarknader, som berättar om innehållet i bankens nysläppta rapport Emerging Markets Explorer med fokus på så kallade ?EM-länder?.

2020-06-11
Länk till avsnitt

Krönika: Borde centralbanker börja köpa aktier?

Företag kommer sannolikt behöva stöd långt efter att virusrestriktionerna har släppts. Idag används olika former av lån eller bidrag. Men är detta de mest effektiva och rättvisa sätten att hjälpa företagen? I dagens krönika tar vår chefstrateg Johan Javéus upp ett tredje alternativ, nämligen att centralbanker istället skulle kunna förse företagen med riskkapital i utbyte mot aktier.

2020-05-26
Länk till avsnitt

Krönika: Var går gränsen för hur mycket USA ? och andra länder ? kan låna?

Coronakrisen har mötts av en ekonomisk-politisk respons som saknar motstycke i historien. Men, vilka risker medför den extrema stimulanspolitiken och finns det ingen gräns för hur stor den kan bli? De frågorna diskuterar ekonomen Elisabeth Kopelman i en krönika med speciellt fokus på situationen i USA.

2020-05-13
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Mörk tunnel med vissa ljusglimtar

I månadsskiftet mars/april hade 80 procent av all arbetskraft inte möjlighet att gå till jobbet. Men har vi kommit förbi den djupaste nedgången i ekonomin nu? Robert Bergqvist tar hjälp av prognoschef Håkan Frisén för en överblick av det makroekonomiska läget och diskuterar exitplaner, inflationsspöken och naturligtvis den senaste Nordic Outlook.

2020-05-06
Länk till avsnitt

Är börsen och världsekonomin i skilda världar?

Världen har tvärnitat, vilket har lett till en kollaps av efterfrågan, produktion och global handel. Men samtidigt har börsen vänt upp med ungefär 30 procent sedan bottennoteringen.  Befinner sig världsekonomin och börsen i skilda världar? Var står vi idag och vart är börsen på väg? Det diskuterar chefsekonom Robert Bergqvist och placeringsstrateg Johan Hagbarth.

2020-04-29
Länk till avsnitt

Sverigespecial: Vad händer med räntor, kronan och börsen?

Carl Hammer och Lina Fransson gör en bred genomgång av svensk ekonomi och finansmarknad. Hur utvecklas ränte-, valutamarknader och börser och har tiden kommit för den undervärderade svenska kronan att börja stärkas?

2020-04-23
Länk till avsnitt

Hur ser prognosläget inför vårbudgeten ut?

Nästa vecka publiceras vårbudgeten. Inför det diskuterar Håkan Frisén, prognoschef, och Daniel Bergvall, expert på offentliga finanser, hur prognosläget ser ut, om det är något problem om statskulden tar ett rejält steg upp och hur länge samförståndsmiljön kan överleva.

2020-04-08
Länk till avsnitt

Prognoser i en osäker tid

Prognoschef Håkan Frisén och Daniel Bergvall diskuterar sina makroekonomiska prognoser, som nyligen uppdaterades. Många länders BNP-prognoser reviderades ned med hela 4 procent. Hör mer om coronaepidemins inverkan på konjunkturen och hur man förutsäger den med modeller som aldrig sett en kris som denna.

2020-03-27
Länk till avsnitt

Hur farliga är "helikopterpengar"?

I krisen över världen just nu syns "helikopterpengar", det vill säga pengar som kommer utan "strings attached" från centralbanker. Carl Hammer och Robert Bergqvist diskuterar skillnaden mot kvantitativa lättnader och riskerna med helikopterpengar. Och jämför med krisen 2008/2009.

2020-03-26
Länk till avsnitt

Krönika: Kan medicinen göra mer skada än sjukdomen?

Just nu ligger allt fokus på kampen mot coronaviruset. Det är en kamp vi kommer att vinna, men till vilket pris? Den stora frågan är hur lång tid det tar tills det vänder och hur stor skada de smittspridningshämmande åtgärderna får? Det funderar SEB:s chefsstrateg Johan Javéus över i en krönika.

2020-03-18
Länk till avsnitt

Extrainsatt coronaspecial ? vad händer?

Vilka effekter får coronaviruset på världsekonomin? På börserna? Robert Bergqvist, Marcus Widén och Johan Hagbarth diskuterar olika scenarier och svarar på ? vad det var som fick börserna att dyka förra veckan?

2020-03-02
Länk till avsnitt

Krönika: Hur utvecklas börsen?

Vår placeringsexpert Johan Hagbarth ger en överblick av börsläget: hur coronaviruset påverkar, vad som händer med tillväxten på längre sikt och vad vi kan lära av börsdecenniet som gått.

Uppdatering 28 februari 2020. Johan Hagbarth ger en bild av läget i en kommentar. Läs den här: https://sebgroup.com/sv/press/nyheter/marknadskommentar-virusoro-smittar-marknader

2020-02-27
Länk till avsnitt

Världshandeln, avtalen och coronavirus

Global handel har stagnerat sedan två år. Kommer fas1-avtalet mellan Kina och USA att ändra på det? Är protektionismen i världen på väg ned eller upp? Och vilka ekonomiska effekter får Corona-viruset? Robert Bergqvist och Per Hammarlund tar sig an de stora frågorna.

2020-02-18
Länk till avsnitt

Krönika: Avtal lägger handelskrig på is ? för stunden

I mitten av januari skrevs ett första handelsavtal mellan USA och Kina, FAS-1 avtalet. Vad innehåller avtalet och vad betyder det för USA:s och Kinas ekonomier ? på kort sikt och på längre? Elisabeth Kopelman har svaren. 

2020-01-30
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Lättnad och osäkerhet i ömtålig värld

Senaste Nordic Outlook-rapporten visar att konjunkturen mjuklandar. Prognoschef Håkan Frisén och chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar svensk och världens ekonomi samt prognoserna för 2020-2021. 

2020-01-21
Länk till avsnitt

Krönika: Om risken för recession i USA

Tecknen i amerikansk konjunktur brukar vara ledande för världsekonomin. Johan Javeus analyserar risken för recession i USA, baserat bland annat på avkastningskurvans lutning, och vad kan det säga om börsutvecklingen. Och när. Läs mer

2020-01-15
Länk till avsnitt

Krönika: 2020 sista året med Brexit

Vår valutaexpert Richard Falkenhäll målar upp förutsättningarna inför sista året med Brexit, hur det kommer att påverka pundet och när Storbritannien egentligen lämnar EU.

2020-01-08
Länk till avsnitt

Makroekonomiskt bokslut 2019 och prognos 2020

Chefsekonom Robert Bergqvist och prognoschef Håkan Frisén gör bokslut över det ekonomiska, politiska och finansiella 2019 ? samt blickar förstås långt in i 2020.

2019-12-30
Länk till avsnitt

Är börsen tokig? Och vad händer 2020?

Trots neddragna vinstprognoser, recessionsdebat­t och oro för politiska risker och klimatet har börserna varit extremt starka 2019. Vart är vi på väg 2020? Chefsekonom Robert Bergqvist och placeringsexpert Johan Hagbarth förklarar även P/E-tal, TINA och FOMO av bara farten. Och så får du höra om när Robert var årets julklapp.

2019-12-18
Länk till avsnitt

Bilindustrins påverkan på världsekonomin

En fjärdedel av världens ekonomiska nedgång sägs tillskrivas bilindustrin. Samtidigt har den en ljus framtid. Chefsekonom Robert Bergqvist i  samtal med vår analytiker Erik Golrang som bland annat berättar hur många elbilstillverkare det finns i Kina.

2019-12-10
Länk till avsnitt

Krönika: Kan ekonomin hjälpa Trump till valseger?

Hur korrelerar amerikansk ekonomi med återvalschanserna för presidenter? Elisabeth Kopelman har svaren - och med det oddsen för en andra mandatperiod för Donald Trump.

2019-12-03
Länk till avsnitt

Krönika: Minusränta försvinner, inte låg ränta

Chefsstrateg Johan Javeus förklarar varför centralbankerna hamnat i minusränta, varför den är på väg bort och varför lågräntemiljön kommer att stanna kvar ett bra tag till. 

2019-11-20
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Konjunkturen mjuklandar

Chefsekonom Robert Bergqvist och prognoschef Håkan Frisén diskuterar innehållet i en rykande färsk Nordic Outlook-rapport. Amerikanska räntesänkningar och handelsförhandlingar ger förbättrad global tillförsikt - och Sverige lämnar minusräntan trots tillväxtsvacka och stigande arbetslöshet. Hela rapporten här.

2019-11-12
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.