Sveriges 100 mest populära podcasts

Makropodd

Makropodd

Vår chefsekonom Jens Magnusson och hans expertkollegor på SEB diskuterar makroekonomi ? analyser och farhågor kring trender som påverkar världen och dig. Innehållet i denna podd är baserat på uppgifter från källor som av Banken bedöms vara pålitliga. Banken lämnar dock ingen garanti för fullständigheten eller riktigheten i dessa uppgifter. De som tar del av podden uppmanas att basera sina investeringsbeslut på undersökningar de själva bedömer vara nödvändiga. SEB svarar inte för förlust eller skada ? direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må ? som kan uppkomma till följd av användandet av denna podd eller dess innehåll. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering, mångfaldigande eller annan användning av denna podd får inte ske utan SEB:s medgivande.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sebgroup.com/makropodd

Avsnitt

Är det dags att sälja aktier och vilka alternativ finns?

Börsen har haft en god utveckling hittills i år, men under hösten har uppgången kommit av sig. Chefsekonom Jens Magnusson samtalar med placeringsstrateg Johan Hagbarth om räntor, inflation och ekonomin i stort, och hur detta påverkar börsen framöver. Vilka aktier ska man satsa på, och är det kanske dags att minska på exponeringen?

2021-10-19
Länk till avsnitt

Ekonomernas tankar om bostadsmarknaden

SEB-ekonomen Marcus Widén delar tillsammans med räntestrategen Lina Fransson och privatekonomen Américo Fernández med sig av tankar om bostadsmarknaden i Sverige, och jämför med Norge. Det handlar om priser, räntor, inflation och eventuella kommande reformer som kan påverka utvecklingen.

2021-10-06
Länk till avsnitt

Så påverkar den tyska valrysaren Europas ekonomi

Med bara dagar kvar till valet i Tyskland vänds blickarna mot i Europa. Tillsammans med ekonomerna Daniel Bergvall och Marcus Widén diskuterar prognoschef Håkan Frisén det ekonomiska och politiska läget i Europa. 

2021-09-23
Länk till avsnitt

Allt om budgeten ? experterna diskuterar det ekonomiska läget

Måndag 20 september presenterar finansminister Magdalena Andersson statens budget för 2022, där hon har lovat reformer för 74 miljarder. SEB-ekonomerna Jens Magnusson, Håkan Frisén och Daniel Bergvall diskuterar innehållet, förutsättningarna för att den ska gå igenom, läget i ekonomin och mycket mer.

2021-09-16
Länk till avsnitt

Vad kan få Riksbanken att ändra kurs ? och vilka blir effekterna?

Det verkar börja röra på sig i centralbanksvärlden ? om än i väldigt små steg. Om två veckor sätter Riksbanken ned foten om penningpolitiken. Är det verkligen möjligt att inte röra ränta på tre år? Vad kan få Riksbanken att ändra kurs ? och vilka blir effekterna? Robert Bergqvist och Olle Holmgren diskuterar saken.

2021-09-10
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Inflationsfrågan i fokus

Frågan vad som ska hända med inflationen framöver är i fokus när chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Håkan Frisén presenterar och diskuterar innehållet i en ny upplaga av konjunkturrapporten Nordic Outlook. De hinner även med att samtala om bostadsprisutvecklingen framöver och förstås om hur konjunkturen kommer att utveckla sig.

2021-08-31
Länk till avsnitt

Alla ? nästan ? pratar Jackson Hole

Centralbankerna möter knepiga policyavvägningar och får kritik för exceptionella stimulanser medan virusets oförutsägbarhet fortsätter. Vad har centralbankerna på radarskärmarna? Vad avslöjar Fedchefen Powell i sitt Jackson-Hole-tal på fredag? Hur reagerar börs, dollar och räntor? Robert Bergqvist, Elisabet Kopelman och Lina Fransson diskuterar.

2021-08-25
Länk till avsnitt

Måste vi höja pensionsåldern för att få upp räntan?

Långränterörelserna har varit dramatiska 2021. Snabbt upp och sedan ett rejält fall under sommaren. Låga nominella räntor och negativa realräntor ? finns ett mörkt och dystert budskap dolt i räntemarknaden eller är utvecklingen helt normal? Detta diskuterar seniorekonom Robert Bergqvist och ränteexperten Lina Fransson.

2021-08-20
Länk till avsnitt

Chefsekonomen lämnar över, minns tillbaka och delar lärdomar

Jens Magnusson tog i början av augusti över rollen som chefsekonom på SEB efter Robert Bergqvist som haft den i 14 år. I ett samtal med Jens Magnusson ser Robert Bergqvist tillbaka inte minst på de kriser som varit och vilka lärdomar han tycker vi ska dra av dem.

2021-08-06
Länk till avsnitt

Tappar centralbankerna greppet om inflationen?

Inflationen har den senaste tiden blivit högre än de flesta ekonomer och experter räknat med. Särskilt i USA. Håller Federal Reserve och andra centralbanker på att tappa greppet om inflationen? Den frågan ställer sig chefsekonom Robert Bergqvist och inflationsexperten Olle Holmgren i en ny Makropodd av SEB.

2021-07-20
Länk till avsnitt

Vart är världen på väg ? ska inflationen knäcka konjunkturen?

Den ekonomiska utvecklingen har varit stark den senaste tiden men det har kommit en del bakslag. Chefsekonom Robert Bergqvist och prognoschef Håkan Frisén ställer sig frågan vart världen är på väg? De pratar bland annat om inflationen som tagit fart i framförallt USA, och lyfter fram vilka faktorer som pekar uppåt och vilka som pekar nedåt.

2021-06-21
Länk till avsnitt

Hur centralbankerna påverkar valutakurserna

Världens centralbanker, inte minst amerikanska Federal Reserve, har med sina åtgärder och uttalanden påverkat valutakursernas utveckling. Vad som väntar framöver diskuterar SEB:s experter Carl Hammer och Karl Steiner med anledning av att banken publicerat en ny upplaga av rapporten Currency Strategy.

2021-06-16
Länk till avsnitt

Världsekonomin och börsen - hur ser prognoserna ut?

Börsen har stigit runt 20 procent sedan årsskiftet samtidigt som diskussioner om inflationen tilltar allt mer. Hur påverkar inflation och risk för höjda räntor utvecklingen? Kommer företagens marginaler att pressas av ökade kostnader? Vilka branscher har potential kvar? SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist pratar med investeringsstrategen johan Hagbarth om detta och mycket mer.

2021-06-11
Länk till avsnitt

Special: Allt om svensk ekonomi

Prognoschef Håkan Frisén och Sverige-expert Olle Holmgren djupdyker i den svenska ekonomins ställning just nu - och prognoserna för närmaste tiden.

2021-06-07
Länk till avsnitt

Kontorsdöden - överdriven eller oundviklig?

I sin krönika reflekterar SEB:s chefsstrateg Johan Javeus över att den stora majoriteten av de anställda gillar hemarbetet samtidigt som ny teknik och förbättrade arbetsprocesser gör det allt lättare att jobba på distans. På sikt känns en rätt omfattande kontorsdöd närmast oundviklig, eller?

2021-05-19
Länk till avsnitt

Hur ser storbolagens finanschefer på ekonomin?

CFO Survey, SEB:s och Deloitte:s undersökning av finanschefers syn på världen och ekonomin, är ute. SEB:s analytiker Marcus Widén och Karl Steiner får sällskap av Deloittes Robert Bergström för att reda ut vad undersökningen säger.

Undersökningen hittar du på https://www.cfosurvey.se/

2021-05-14
Länk till avsnitt

Inflationsrisker i fokus när uppgången tar fart

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och prognoschef Håkan Frisén diskuterar och analyserar det aktuella ekonomiska läget med anledning av att banken släpper en ny upplaga av rapporten Nordic Outlook. Titeln är ?Inflationsrisker i fokus när Covid-19 bemästras och uppgången tar fart.?

2021-05-04
Länk till avsnitt

Hur ska det gå för kronan?

SEB-ekonomerna Carl Hammer, Karl Steiner och Olle Holmgren diskuterar vilka faktorer som påverkar utvecklingen för kronan och vad som väntar under resten av året. De tar också upp den enkät som SEB gjort bland investerare för rapporten SEK Views som nyligen släppts.

2021-04-21
Länk till avsnitt

Prenumerationer allt vanligare ? men det finns baksidor

Prenumerationer blir ett allt vanligare sätt att konsumera både digitala tjänster och fysiska varor. Till exempel musik, filmer, tv-serier och matkassar. I en krönika reflekterar SEB:s chefsstrateg Johan Javeus över utvecklingen och konstaterar att finns många fördelar, men också ett antal baksidor och problem.

2021-04-21
Länk till avsnitt

Inför vårbudgeten - var står Sverige?

SEB:s prognoschef Håkan Frisén leder ett samtal med makroekonom Daniel Bergvall om var Sverige står inför den vårbudget som snart ska presenteras. Har regeringens finanspolitik varit för försiktig? Vad ligger framför oss i år och när är det dags att strama åt igen?

2021-04-13
Länk till avsnitt

Hur mår företagen i Sverige och världen?

Hur har pandemin påverkat stora och små företag, i Sverige och i världen? Hur har de olika stöden fungerat och hur ser förutsättningarna ut när det blir dags att återgå till ett mer normalt läge? Om detta och mycket annat diskuterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och företagarekonom Américo Fernández.

2021-04-05
Länk till avsnitt

Köp NOK och sälj SEK?

Hur ser utsikterna ut för norska kronan och drar Norge ifrån Sverige nu? Det frågar sig Carl Hammer, Lina Fransson och Karl Steiner i dagens valutatekniska djupdykning. Vi kan avslöja att april månad ser jobbig ut för svenska kronan.

2021-03-31
Länk till avsnitt

Om vaccin, ekonomisk politik och konjunkturutvecklingen

Prognoschef Håkan Frisén samtalar med makroekonom Marcus Widén om hur bland annat vaccinering, ekonomisk politik och stimulanser påverkar konjunkturutvecklingen på kort och lång sikt.

2021-03-25
Länk till avsnitt

Vad händer med inflationen?

Ger Bidens jättepaket århundradets köpfest och inflationsbaksmälla? Kan USA:s inflationsrisker spridas till resten av världen? Hur farligt är egentligen inflationsspöket ? ser vi slutet på låginflationseran? SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman och inflationsgurun Olle Holmgren diskuterar.

2021-03-18
Länk till avsnitt

Bostadsmarknaden - håller den farten?

Ekonomen Marcus Widén leder diskussionen om den heta svenska bostadsmarknaden tillsammans med SEB:s räntestrateg Lina Fransson och privatekonom Jens Magnusson. Lyssna! 

2021-03-08
Länk till avsnitt

G20 och ekonomisk-politiskt samarbete

Robert Bergqvist och SEB:s USA-expert Elisabet Kopelman tittar på hur det globala samarbetet avseende ekonomisk politik fungerar.

2021-03-04
Länk till avsnitt

Var är börserna på väg under 2021?

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist samtalar med placeringsstrateg Johan Hagbarth om var börsen är på väg under 2021. Hur kommer till exempel försenade vaccin att påverka utvecklingen? Vilken roll spelar den ökade oron inflation och högre räntor?

2021-03-01
Länk till avsnitt

Revolution eller evolution för centralbanker 2021?

SEB:s prognoschef Håkan Frisén och räntestrateg Lina Fransson djupdyker i centralbanksvärlden och diskuterar hur Feds ?nya? flexibla inflationsmålsstrategi påverkar inflationsförväntningar och räntor i USA. Hur stor är risken för en överhettning i amerikansk ekonomi när finanspolitiken trummar på och Fed lovar att hålla räntorna låga länge? Bör vi oroa oss för den senaste tidens snabba ränteuppgång? Vad står Europa och Riksbanken i allt det här?

2021-02-24
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Bakslag och framsteg

SEB:s chefsekonom Robert Berqvist och prognoschef Håkan Frisén diskuterar innehållet i en ny upplaga av bankens konjunkturrapport Nordic Outlook. Bland annat konstaterar de att 2020 nog inte blev så illa som befarat, men samtidigt kommer den stora återhämtningen troligen inte förrän 2022.

2021-01-26
Länk till avsnitt

Är inflationen på väg tillbaka?

Robert Bergqvist gästas av ?Mr Inflation?, som annars går under namnet Olle Holmgren och är SEB:s Sverigebevakare på ekonomisk analys. Här får vi bland annat veta vad inflation egentligen är för något och hur den uppstår och varför extremt låga räntor inte enbart är av godo. Men framförallt ger Mr Inflation oss sin syn på inflationstrycket och sätter ett betyg för sin inflationsoro för olika delar av världen.

2021-01-20
Länk till avsnitt

Det våras för klimatpolitiken

2021 ser ut att bli klimatets år. I dagens krönika förklarar SEB:s chefstrateg Johan Javeus varför han tror att till och med centralbankerna kommer ge sig in i klimatkampen inom kort.

2021-01-15
Länk till avsnitt

Trumps testamente och Bidens framtid

Vilka avtryck sätter förra veckans skrämmande politiska USA-utveckling på landets ekonomi och finansmarknader, vilket blir Trumps ekonomisk-politiska testamente och betyg för åren 2017-2020 och vad ingår i Joe Bidens nya stimulanspaket? SEB:s USA-expert Elisabet Kopelman diskuterar med chefsekonom Robert Bergqvist.

2021-01-13
Länk till avsnitt

På spaning efter framtiden

I årets sista avsnitt sätter Makropodds spanare tänderna i digitaliseringens effekter, makroåret 2021 och globaliseringen. Vad tror Bergqvist, Frisén och Javeus händer?

2020-12-28
Länk till avsnitt

Fortsatt potential för börsen under 2021

SEB:s Chefsekonom Robert Bergqvist och Placeringsstrateg Johan Hagbarth samtalar om förutsättningarna för börsen i Stockholm och världen. Om det blir en ekonomisk återhämtning under främst andra halvåret nästa år ser prognosen god ut även för börsen. Dessutom tre placeringstips.

2020-12-18
Länk till avsnitt

Hemarbete ? varaktig omställning eller bara en fluga?

Kommer hemarbetestrenden att hålla i sig även efter att pandemin är över? I dagens krönika tittar Johan Javeus på hur hemarbete kan påverka produktivitet och kreativitet ? faktorer som lär bli avgörande för om arbetsgivarna fortsätter att uppmuntra de anställda att jobba hemifrån när det så småningom inte längre är nödvändigt.

2020-12-16
Länk till avsnitt

Tillväxtekonomierna går från svaghet till styrka

Världens tillväxtekonomier, så kallade Emerging Markets, drabbades inledningsvis hårt av pandemin. Men nu ligger de bra till. SEB-experterna Carl Hammer och Per Hammarlund diskuterar läget och vilka tillgångar och länder som ligger bäst respektive sämst till.

2020-12-09
Länk till avsnitt

"Bull", "bear" eller något mitt emellan?

Hur ska man egentligen tänka kring börsen just nu och vad finns för risker på kort och lång sikt? SEB:s chefstrateg Johan Javeus delar med sig av sina tankar.

2020-11-25
Länk till avsnitt

Hur tänker och agerar Riksbanken?

Chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar tillsammans med SEB-ekonomerna Lina Fransson och Olle Holmgren hur Riksbankens direktion funderar kring inflationsmålet, hur en svagare eller starkare krona påverkar läget och vilka åtgärder som är att vänta vid nästa sammanträde. Allt du vill veta om Riksbanken helt enkelt.

2020-11-20
Länk till avsnitt

Andra virusvåg fördröjder återhämtningen i väntan på vaccin

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar tillsammans med prognoschef Håkan Frisén och makroekonom Daniel Bergvall innehållet i en ny upplaga av konjunkturrapporten Nordic Outlook. Återhämtningen är fördröjd och det har varit ovanligt svårt att göra prognoser den här gången.

2020-11-10
Länk till avsnitt

Analys av läget efter amerikanska valen

SEB:s prognoschef Håkan Frisén leder ett samtal med USA-ekonomen Elisabet Kopelman och makroekonom Daniel Bergvall. De diskuterar och analyserar olika vinklar på utfallet i det amerikanska president- och kongressvalet.

2020-11-04
Länk till avsnitt

Stor osäkerhet råder när USA-valet närmar sig

Det är mindre än en vecka kvar till valet i USA som kan bli mer spännande än på länge. SEB:s prognoschef Håkan Frisén och USA-expert Elisabet Kopelman analyserar vad de båda kandidaterna lovat och vilka konsekvenser olika scenarier kan få för USA, världen och Sverige.

2020-10-28
Länk till avsnitt

Krönika: Hemarbetstrendens konsekvenser bortom pandemin

Hemarbetstrenden skapar en alltmer globaliserad arbetsmarknad. Johan Javeus förklarar i dagens krönika varför det kommer leda till fortsatta nollräntor och sedelpressar som går på högvarv långt efter att pandemin har släppt greppet om ekonomin.

2020-10-21
Länk till avsnitt

Ny rapport om synen på den svenska kronan

Den svenska kronan har blivit starkare på senare tid jämfört med de flesta valutor. Vad väntar framöver och vilka faktorer påverkar utvecklingen. SEB-ekonomerna Carl Hammer, Lina Fransson och Olle Holmgren diskuterar ämnet med anledning av att SEB släpper in ny rapport om synen på kronan 14 oktober.

2020-10-14
Länk till avsnitt

Börsen: Höstnervositet och jojoeffekt

I dagens makropodd gästas Robert Bergqvist av SEB:s eget "börsorakel"; Johan Hagbarth, som förklarar varför börserna brukar vara så skakiga på hösten och ger sina tre bästa placeringsråd för de kommande 12 månaderna. Robert gör också en redogörelse för sin jojoteori.

2020-10-07
Länk till avsnitt

Vad händer med Brexit och Storbritanniens ekonomi?

Det har varit tyst kring Brexit under sommaren men nu närmar sig ett avgörande i förhandlingarna med EU. Dessutom har Storbritanniens ekonomi drabbats hårdare än många andra av Covid-19. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och Storbritannienexpert Richard Falkenhäll diskuterar läget i en ny Makropodd av SEB.

2020-09-23
Länk till avsnitt

Vad ska vi vänta oss från budgeten och finanspolitiken?

SEB-ekonomerna Marcus Widén, Daniel Bergvall och Håkan Frisén diskuterar finanspolitik och den budget som regeringen väntas presentera 21 september.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Vad händer på valutamarknaden?

SEB:s Analyschef Carl Hammer och valutaexpert Richard Falkenhäll tar tempen på valutamarknaden när de diskuterar slutsatserna i den senaste Currency Strategy. 

Rapporten går att ladda ner här.

2020-09-15
Länk till avsnitt

Krönika: Vilka vinner när klimatagendan formar 2020-talet?

Mycket talar för att klimatmedvetenhet kommer, mer än något annat, att forma 2020-talet. SEB:s chefstrateg Johan Javeus reder ut hur det kan gynna vissa länder som ligger långt framme i omställningen och varför andra ser ut att ha en jobbig resa framför sig.

2020-09-07
Länk till avsnitt

Bostadsmarknaden och räntan ? vad var det som hände?

När coronapandemin bröt ut i våras prognostiserade många experter en dyster utveckling på bostadsmarknaden. Men sedan dess har både bostadspriserna och antalet bostadsaffärer hållit sig uppe ? i Sverige och i andra jämförbara länder. Vad var det som hände och varför? Det diskuterar Marcus Widén, makroekonom på SEB, tillsammans med ränteexperten Lina Fransson och Jens Magnusson, Privatekonom.            

 

2020-09-03
Länk till avsnitt

Historiska BNP-fall ? historisk krispolitik

Återhämtningen navigerar i osäkra och förrädiska farvatten men ljuset i tunneln har blivit starkare. Prognoschef Håkan Frisén och europaexperten Daniel Bergvall diskuterar analyser och slutsatser i nya Nordic Outlook med chefsekonom Robert Bergqvist.

2020-08-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.