Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

MakroPodd

MakroPodd

Vår chefekonom Robert Bergqvist och hans expertkollegor på SEB diskuterar makroekonomi ? analyser och farhågor kring trender som påverkar världen och dig. Innehållet i denna podd är baserat på uppgifter från källor som av Banken bedöms vara pålitliga. Banken lämnar dock ingen garanti för fullständigheten eller riktigheten i dessa uppgifter. De som tar del av podden uppmanas att basera sina investeringsbeslut på undersökningar de själva bedömer vara nödvändiga. SEB svarar inte för förlust eller skada ? direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må ? som kan uppkomma till följd av användandet av denna podd eller dess innehåll. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering, mångfaldigande eller annan användning av denna podd får inte ske utan SEB:s medgivande.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sebgroup.com/sv/press/folj-oss-i-sociala-medier/makro-podd

Avsnitt

Krönika: Borde centralbanker börja köpa aktier?

Företag kommer sannolikt behöva stöd långt efter att virusrestriktionerna har släppts. Idag används olika former av lån eller bidrag. Men är detta de mest effektiva och rättvisa sätten att hjälpa företagen? I dagens krönika tar vår chefstrateg Johan Javéus upp ett tredje alternativ, nämligen att centralbanker istället skulle kunna förse företagen med riskkapital i utbyte mot aktier.

2020-05-26
Länk till avsnitt

Krönika: Var går gränsen för hur mycket USA ? och andra länder ? kan låna?

Coronakrisen har mötts av en ekonomisk-politisk respons som saknar motstycke i historien. Men, vilka risker medför den extrema stimulanspolitiken och finns det ingen gräns för hur stor den kan bli? De frågorna diskuterar ekonomen Elisabeth Kopelman i en krönika med speciellt fokus på situationen i USA.

2020-05-13
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Mörk tunnel med vissa ljusglimtar

I månadsskiftet mars/april hade 80 procent av all arbetskraft inte möjlighet att gå till jobbet. Men har vi kommit förbi den djupaste nedgången i ekonomin nu? Robert Bergqvist tar hjälp av prognoschef Håkan Frisén för en överblick av det makroekonomiska läget och diskuterar exitplaner, inflationsspöken och naturligtvis den senaste Nordic Outlook.

2020-05-06
Länk till avsnitt

Är börsen och världsekonomin i skilda världar?

Världen har tvärnitat, vilket har lett till en kollaps av efterfrågan, produktion och global handel. Men samtidigt har börsen vänt upp med ungefär 30 procent sedan bottennoteringen.  Befinner sig världsekonomin och börsen i skilda världar? Var står vi idag och vart är börsen på väg? Det diskuterar chefsekonom Robert Bergqvist och placeringsstrateg Johan Hagbarth.

2020-04-29
Länk till avsnitt

Sverigespecial: Vad händer med räntor, kronan och börsen?

Carl Hammer och Lina Fransson gör en bred genomgång av svensk ekonomi och finansmarknad. Hur utvecklas ränte-, valutamarknader och börser och har tiden kommit för den undervärderade svenska kronan att börja stärkas?

2020-04-23
Länk till avsnitt

Hur ser prognosläget inför vårbudgeten ut?

Nästa vecka publiceras vårbudgeten. Inför det diskuterar Håkan Frisén, prognoschef, och Daniel Bergvall, expert på offentliga finanser, hur prognosläget ser ut, om det är något problem om statskulden tar ett rejält steg upp och hur länge samförståndsmiljön kan överleva.

2020-04-08
Länk till avsnitt

Prognoser i en osäker tid

Prognoschef Håkan Frisén och Daniel Bergvall diskuterar sina makroekonomiska prognoser, som nyligen uppdaterades. Många länders BNP-prognoser reviderades ned med hela 4 procent. Hör mer om coronaepidemins inverkan på konjunkturen och hur man förutsäger den med modeller som aldrig sett en kris som denna.

2020-03-27
Länk till avsnitt

Hur farliga är "helikopterpengar"?

I krisen över världen just nu syns "helikopterpengar", det vill säga pengar som kommer utan "strings attached" från centralbanker. Carl Hammer och Robert Bergqvist diskuterar skillnaden mot kvantitativa lättnader och riskerna med helikopterpengar. Och jämför med krisen 2008/2009.

2020-03-26
Länk till avsnitt

Krönika: Kan medicinen göra mer skada än sjukdomen?

Just nu ligger allt fokus på kampen mot coronaviruset. Det är en kamp vi kommer att vinna, men till vilket pris? Den stora frågan är hur lång tid det tar tills det vänder och hur stor skada de smittspridningshämmande åtgärderna får? Det funderar SEB:s chefsstrateg Johan Javéus över i en krönika.

2020-03-18
Länk till avsnitt

Extrainsatt coronaspecial ? vad händer?

Vilka effekter får coronaviruset på världsekonomin? På börserna? Robert Bergqvist, Marcus Widén och Johan Hagbarth diskuterar olika scenarier och svarar på ? vad det var som fick börserna att dyka förra veckan?

2020-03-02
Länk till avsnitt

Krönika: Hur utvecklas börsen?

Vår placeringsexpert Johan Hagbarth ger en överblick av börsläget: hur coronaviruset påverkar, vad som händer med tillväxten på längre sikt och vad vi kan lära av börsdecenniet som gått.

Uppdatering 28 februari 2020. Johan Hagbarth ger en bild av läget i en kommentar. Läs den här: https://sebgroup.com/sv/press/nyheter/marknadskommentar-virusoro-smittar-marknader

2020-02-27
Länk till avsnitt

Världshandeln, avtalen och coronavirus

Global handel har stagnerat sedan två år. Kommer fas1-avtalet mellan Kina och USA att ändra på det? Är protektionismen i världen på väg ned eller upp? Och vilka ekonomiska effekter får Corona-viruset? Robert Bergqvist och Per Hammarlund tar sig an de stora frågorna.

2020-02-18
Länk till avsnitt

Krönika: Avtal lägger handelskrig på is ? för stunden

I mitten av januari skrevs ett första handelsavtal mellan USA och Kina, FAS-1 avtalet. Vad innehåller avtalet och vad betyder det för USA:s och Kinas ekonomier ? på kort sikt och på längre? Elisabeth Kopelman har svaren. 

2020-01-30
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Lättnad och osäkerhet i ömtålig värld

Senaste Nordic Outlook-rapporten visar att konjunkturen mjuklandar. Prognoschef Håkan Frisén och chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar svensk och världens ekonomi samt prognoserna för 2020-2021. 

2020-01-21
Länk till avsnitt

Krönika: Om risken för recession i USA

Tecknen i amerikansk konjunktur brukar vara ledande för världsekonomin. Johan Javeus analyserar risken för recession i USA, baserat bland annat på avkastningskurvans lutning, och vad kan det säga om börsutvecklingen. Och när. Läs mer

2020-01-15
Länk till avsnitt

Krönika: 2020 sista året med Brexit

Vår valutaexpert Richard Falkenhäll målar upp förutsättningarna inför sista året med Brexit, hur det kommer att påverka pundet och när Storbritannien egentligen lämnar EU.

2020-01-08
Länk till avsnitt

Makroekonomiskt bokslut 2019 och prognos 2020

Chefsekonom Robert Bergqvist och prognoschef Håkan Frisén gör bokslut över det ekonomiska, politiska och finansiella 2019 ? samt blickar förstås långt in i 2020.

2019-12-30
Länk till avsnitt

Är börsen tokig? Och vad händer 2020?

Trots neddragna vinstprognoser, recessionsdebat­t och oro för politiska risker och klimatet har börserna varit extremt starka 2019. Vart är vi på väg 2020? Chefsekonom Robert Bergqvist och placeringsexpert Johan Hagbarth förklarar även P/E-tal, TINA och FOMO av bara farten. Och så får du höra om när Robert var årets julklapp.

2019-12-18
Länk till avsnitt

Bilindustrins påverkan på världsekonomin

En fjärdedel av världens ekonomiska nedgång sägs tillskrivas bilindustrin. Samtidigt har den en ljus framtid. Chefsekonom Robert Bergqvist i  samtal med vår analytiker Erik Golrang som bland annat berättar hur många elbilstillverkare det finns i Kina.

2019-12-10
Länk till avsnitt

Krönika: Kan ekonomin hjälpa Trump till valseger?

Hur korrelerar amerikansk ekonomi med återvalschanserna för presidenter? Elisabeth Kopelman har svaren - och med det oddsen för en andra mandatperiod för Donald Trump.

2019-12-03
Länk till avsnitt

Krönika: Minusränta försvinner, inte låg ränta

Chefsstrateg Johan Javeus förklarar varför centralbankerna hamnat i minusränta, varför den är på väg bort och varför lågräntemiljön kommer att stanna kvar ett bra tag till. 

2019-11-20
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Konjunkturen mjuklandar

Chefsekonom Robert Bergqvist och prognoschef Håkan Frisén diskuterar innehållet i en rykande färsk Nordic Outlook-rapport. Amerikanska räntesänkningar och handelsförhandlingar ger förbättrad global tillförsikt - och Sverige lämnar minusräntan trots tillväxtsvacka och stigande arbetslöshet. Hela rapporten här.

2019-11-12
Länk till avsnitt

Svensk konjunktur under lupp

Prognoschef Håkan Frisén och Olle Holmgren, ränteexpert, diskuterar svensk konjunktur, ränta, kronan, Riksbanken, avtalsrörelsen och utsikterna för 2020. 20 späckade podd-minuter, helt enkelt.

2019-11-04
Länk till avsnitt

Svenska kronan "record-short"

Hur ser SEB:s kunder på kronan, Riksbanken och framtiden? Carl Hammer diskuterar innehållet och slutsatserna i senaste rapporten SEK Views med Karl Steiner och Lina Fransson. Hela SEK Views

2019-10-21
Länk till avsnitt

Global tillväxtspecial

Med rapporten "Emerging Markets Explorer" som bakgrund diskuterar Carl Hammer och Per Hammarlund tillväxtländernas utsikter. Hur ser deras inbromsning ut, vilka valutor verkar stabila och vilken strategi kan investerare arbeta efter? Hela rapporten: Emerging Markets Explorer.

2019-10-14
Länk till avsnitt

Allt om skräckmånaden oktober

I veckans Makropodd-krönika tittar Johan Javeus närmare på oktobers historiska plats som skräckmånad för börser och konjunktur. Är den lika läskig som det sägs? Läs hela Veckans Tanke

2019-10-01
Länk till avsnitt

Vad driver valutamarknaden just nu?

Chefsekonom Robert Bergqvist och valutaexpert Richard Falkenhäll diskuterar valutamarknaden och valutaprognoser för de stora valutorna ? och kronan ? mot bakgrund av SEB:s halv­årsvisa analysrapport Currency Strategy

2019-09-24
Länk till avsnitt

Budgeten och det makroekonomiska läget

Vad innebär Riksbankens senaste räntebesked? Hur ser budgeten för Sverige ut? Och vilket utrymme finns för reformer och expansiv politik? Våra experter Håkan Frisén, Lina Fransson och Daniel Bergvall diskuterar.

2019-09-10
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: Dämpad global tillväxt i extrem räntemiljö

Den globala ekonomin präglas av en påtagligt dyster räntemarknad och ökad osäkerhet från handel och geopolitik. En utdragen svacka i industrin och upptrappat handelskrig får global tillväxt att växla ned från nära fyra procent 2018 till dryga tre procent under perioden 2019-2021. Chefsekonom Robert Bergqvist och prognoschef Håkan Frisén pratar om detta och mycket annat från konjunkturrapporten Nordic Outlook som kom i ny upplaga 27 augusti 2019.

2019-08-27
Länk till avsnitt

Krönika: Facebooks Libra och vad den kan leda till

SEB:s chefstrateg Johan Javeus pratar i denna krönika om vilka möjligheter och risker Facesbooks nyligen lanserade valuta Libra kan skapa och vilka hinder den måste övervinna för att bli verklighet. Klart är att om libran kommer upp ur startblocken nästa år så har den potential att i grunden förändra hur vi ser på valutor.

2019-08-21
Länk till avsnitt

Handelskrig, räntor och valutor

Chefsekonom Robert Bergqvist och hans expertkollegor på SEB, ränteexperten Lina Fransson och chefsstrategen Carl Hammer, djupdyker i denna upplaga av MakroPodd av SEB i två områden. Dels det pågående handelskriget mellan Kina och USA, och vad det innebär för konjunkturen och dels de rekordlåga räntorna och vad de innebär för börsen.

2019-08-13
Länk till avsnitt

Extra: Femte set i globala konjunkturuppgången?

Direkt från Båstad och Swedish Open diskuterar SEB:s placeringsstrateg Johan Hagbarth med chefsekonom Robert Bergqvist och vår chefsstrateg i Norge, Erica Blomgren Dalstø, det ekonomiska läget. Vad är status just nu och vad bär framtiden vad gäller räntor, börser, bostadspriser, kronkurser, BNP och hur påverkas vi av handelskrig, japanisering och Brexit? Och ska man semestra på ost- eller västkusten? Eller i Norge? Ett fullmatat avsnitt utlovas.

2019-07-19
Länk till avsnitt

Extra: Vad betyder Trumps och Xis möte?

Chefsekonom Robert Bergqvist och vår expert Per Hammarlund diskuterar vilka konsekvenser morgonens möte mellan USA och Kina i Osaka egentligen får för världsekonomin. En extrainsatt, rykande färsk Makropodd.

2019-06-29
Länk till avsnitt

Krönika: Politikerna vs centralbankerna

Har centralbankerna för mycket att säga till om? Går vi mot mindre makt och självständighet för dem framöver? Johan Javeus tittar både bakåt och inte minst framåt i veckans krönika.

2019-06-27
Länk till avsnitt

Centralbankernas dilemma ? och förslag på lösningar

Strukturella förändringar har skapat en värld där centralbankernas traditionella vapen blivit allt trubbigare. Vad kommer att hända? Är inflationsmålet rätt? Och vad kommer centralbankerna att behöva göra? Robert Bergqvist, Elisabet Kopelman och Andreas Johnson diskuterar penningpolitik i världen.

2019-06-18
Länk till avsnitt

Krönika: Handelskriget hårdnar. Kanske.

SEB:s expert på amerikansk ekonomi, Andreas Johnson, djupdyker i ställningskriget mellan USA och Kina kring tullar och handelsbalans. Vad kommer att hända? Vilka är alternativen? Och hur påverkar det världsekonomin?

2019-06-11
Länk till avsnitt

Börsen 2019 ? upp, ned, sidled?

Våra experter Johan Hagbarth och Johan Javeus sneglar åt att spå i kaffesump, men diskuterar främst börsåret 2019 baserat på fakta. Vad i den globala ekonomin påverkar aktiemarknaden och hur ser bolagens vinster, värderingar och placerarnas positionering ut just nu? Och vad kan vi vänta av 2019 och 2020?

 

2019-06-04
Länk till avsnitt

EU-valet: Oväntat väntat ? men vad händer nu?

Våra experter på Brexit och EU, Richard Falkenhäll och Daniel Bergvall, ger en rykande färsk analys av EU-valet, dess implikationer och vad som kommer att hända med Storbritanniens Brexit-bråk.

2019-05-27
Länk till avsnitt

Krönika: Trender som påverkar flyget

Chefsstrateg Johan Javeus har tittat närmare på de globala trender som påverkar flyget, och funderar över vilka konsekvenser de kan få. Vill du läsa hela "Veckans tanke" hittar du den här.

2019-05-14
Länk till avsnitt

Nordic Outlook: U-sväng ger tillväxtkraft

Produktiviteten i USA är en joker i leken, centralbankernas u-sväng ger tillväxtkraft och räntan japaniseras. Allt detta och mycket mer när chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar innehållet i senaste Nordic Outlook(pdf) med prognoschef Håkan Frisén. 

2019-05-08
Länk till avsnitt

Vad betyder klimatfrågan för ekonomiska prognoser?

Hur påverkar grön omställning ekonomisk politik och ekonomiskt prognosmakeri? SEB:s prognoschef Håkan Frisén diskuterar bland mycket annat om det behövs ett förändrat BNP-mått med makroekonomen Elisabeth Kopelman och hållbarhetsexperten Karl-Oskar Olming.

2019-04-25
Länk till avsnitt

Vad vet vi om svenska hushålls tillgångar?

I förra krönikan funderade Johan Javeus över hushållens skulder, den här gången följer han upp med en titt på tillgångarna. Och hur lycka och skulder, eventuellt, korrelerar. Läs hela ?Veckans Tanke

2019-04-16
Länk till avsnitt

Svagare krona - starkare krona?

Hur mår världsekonomin och hur mår svenska kronan? Vad säger företag och institutioner som är beroende av kronan om dess utveckling? Carl Hammer och Robert Bergqvist diskuterar senaste rapporten Kronsyn och svarar även på frågan hur vi vet att kronan är undervärderad. Läs hela Kronsyn här https://research.sebgroup.com/macro-ficc/reports/190409073732

2019-04-10
Länk till avsnitt

Hur länge kan hushållens skulder öka?

Redan för 20 år sedan var den gängse bedömningen att hushållens skulder var för höga. Trots det har skulderna bara fortsatt att öka. Så hur länge kan det fortsätta innan allt går över styr? Johan Javeus benar ut begreppen i veckans krönika. Del 1.

2019-04-02
Länk till avsnitt

Ett globalt skifte i ekonomisk politik?

I en lågräntemiljö med allt färre verktyg för riksbanker, ser politiken en chans att ta över ansvaret för ekonomin? Hur ser trenderna ut globalt och hur påverkar de oss? Elisabet Kopelman, Håkan Frisén och Daniel Bergvall diskuterar de stora, svåra frågorna.

2019-03-26
Länk till avsnitt

Krönika: ?Därför blev brexit fullständigt kaos?

Vår utmattade brexit-expert Richard Falkenhäll tar en snabb paus från dagsrapporteringens alla turer för att svara på frågorna: Vems fel är brexit-kaoset? Hur kunde det bli så här? Finns det över huvud taget något positivt i det hela?

Läs gärna dagens färska rapport "14 frågor och svar om brexit"

2019-03-18
Länk till avsnitt

Vart tar bostadsmarknaden vägen nu?

Hur kommer bostadspriserna att utvecklas? När höjs räntan? Och vilka är de bästa tipsen för den som äger eller tänker köpa bostad? SEB:s privatekonomiska analytiker Susanne Eliasson, makroekonomen Elisabet Kopelman och chefsekonom Robert Bergqvist diskuterar bostadsmarknaden, ränteläget och hushållens skuldsättning i Sverige.

2019-03-12
Länk till avsnitt

Krönikan: "Euron ? dysfunktionell men livskraftig 20-åring"

I år fyller euron 20 år. En ung valuta som trotsat det mesta av motgångar, politiskt såväl som ekonomiskt, på kort tid. Elisabet Kopelman ser tillbaka på turerna och blickar framåt. Kommer euron att klara sig? 

2019-03-05
Länk till avsnitt

Hur sårbara är Sveriges finanser?

Vad blir resultatet av januariöverenskommelsens 73 punkter? Vilka reformer skymtar? Finns risk för alltför expansiv politik? Hur sårbart är Sverige statsfinansiellt och vem har rätt i debatten om hur stora skulder en stat får ha? Håkan Frisén och Robert Bergqvist ger sig i kast med de stora frågorna. 

2019-02-26
Länk till avsnitt

Krönika: Kan Kina hota dollarns ställning?

Johan Javeus avslutar sin miniserie om dollarns ställning som reservvaluta i världen. Han tittar på om euron eller renminbin kan kvalificera sig för att ta över dollarns dominans. Eller inte. Del 2 (av 2). Läs mer på https://research.sebgroup.com/macro-ficc/reports/190204121227

 

2019-02-19
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.