Sveriges 100 mest populära podcasts

Framtidens färdigheter - en podcast från tankesmedjan Futurion

Framtidens färdigheter - en podcast från tankesmedjan Futurion

Jobb försvinner inte ? dom förändras. AI påverkar alla jobb i alla branscher och för att stå bättre rustade inför framtiden behöver vi ha koll på framtidens färdigheter.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

framtidensfardigheter.podbean.com

Avsnitt

Avsnitt 50: Kan AI hjälpa oss att hitta rätt kompetens? ? med Charlotte Mattfolk

Hur kan vi använda AI för att hitta rätt kompetens? Det ämnet diskuterar vi i veckans avsnitt av Framtidens färdigheter, där vi gästas vi av Charlotte Mattfolk, framtidsvisionär och grundare av AI-plattformen IAMAI. 

2024-03-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 49: AI bidrar till utökat konstnärsuttryck ? med Annika Bäckström

Kan fotografer och konstnärer bibehålla sitt artistiska uttryck när AI-generering blir allt vanligare? Och vad gör det med vår kreativitet? Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt av Framtidens Färdigheter, där vi gästas av AI-konstnären Annika Bäckström.

2024-02-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 48: Vilka AI-färdigheter behövs för att skapa ett framgångsrikt arbetsliv?

Hur kan vi förbereda oss för den snabbt föränderliga arbetsmarknaden, särskilt med fokus på AI? Det ämnet diskuterar vi i veckans avsnitt av Framtidens färdigheter, där vi gästas vi av Fredrik Heintz, professor och AI-forskare vid Linköpings universitet.

2023-12-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 47: Hur kan vi organisera arbetet för att främja produktivitet och välbefinnande? ? med Gisela Bäcklander

Hur kan vi förbättra arbetslivet för både individens välmående och organisationens produktivitet? Det ämnet diskuterar vi i veckans avsnitt av Framtidens färdigheter, där vi gästas av Gisela Bäcklander, arbetslivs- och organisationsforskare och författare.

2023-11-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 46: Systemväktare eller ledare ? vilken roll har dagens chefer? ? med Louise Bringselius

I Sverige har vi gjort oss kända för stark tillit till politiska institutioner och varandra. Men något är på väg att hända. I det här avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter pratar vi med Louise Bringselius, expert på tillitsbaserat ledarskap. 

2023-09-21
Länk till avsnitt

?Ha utvecklingssamtal med dig själv? ? med Anna Iwarsson

Hur ska vi hänga med på en föränderlig arbetsmarknad? Lyssna på de inspirerande tipsen om förändring och omval från Anna Iwarsson, strategisk förbättringsledare i senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter.

2023-08-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 44: Chat control tar övervakningen för långt ? med Niels Paarup-Petersen

Övervakningen är så allomfattande att det direkt hotar våra grund­läggande fri- och rättigheter ? själva fundamentet för vår demokrati. I Futurions podd Framtidens färdigheter berättar han varför han vill stoppa EU-förslaget om chat control.

2023-06-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 43: När anställningsintervjun görs av en robot ? med Karin Victorin

Nästa gång du går på anställningsintervju kommer du kanske att intervjuas av en robot. Men blir resultatet verkligen så fördomsfritt som vi hoppas?   Karin Victorin är tv-producent, kreatör med ett passionerat intresse för hur AI och robotteknologi påverkar människor och samhälle. I senaste avsnittet av podden Framtidens Färdigheter, gästar hon Futurions Ann-Therése Enarsson för att prata om risker och möjligheter när anställningsintervjuerna görs av en robot istället för en människa. 

2023-05-29
Länk till avsnitt

SPECIAL: Hätska anfall och kulturkrig

Tonläget i samhällsdebatten har hårdnat och betraktas ofta som hatiskt. Motståndare bemöter inte längre varandras argument på ett respektfullt sätt och människor beskrivs som onda eller fiender enbart på grund av att de har avvikande åsikter. Hur värnar vi det demokratiska samtalet i ett alltmer hätskt och polariserat samhällsklimat? Det och mycket mer diskuteras i det senaste avsnittet av podden Framtidens Färdigheter.

2023-04-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 41: Vart ska alla kreatörer ta vägen? ? med Simon Norrthon

Är skådespelaryrket dödsdömt när det snart går att skapa hela filmer digitalt, utan att någon verklig människa behöver ställa sig vare sig framför eller bakom kameran? 

Det ämnet diskuterar vi i veckans avsnitt av Framtidens färdigheter, där vi gästas av Simon Norrthon, skådespelare och ordförande för fackförbundet Scen & Film. Vad händer i deras bransch nu när AI-utvecklingen går framåt i rasande fart?

2023-03-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 40: Är ChatGPT den nya lärarassistenten? ? med Anders Enström

Läraren Anders Enström älskar ChatGPT och AI och avfärdar farhågorna att det kommer leda till mer fusk i skolan. ?Det är viktigare att fokusera på hur AI kan hjälpa elever i vardagen, än att prata om fusk?, säger han i senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter.

2023-03-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 39: Meritokratins betydelse för framtiden är lika relevant idag som för 300 år sedan ? med Adrian Wooldridge

Meritokratins betydelse för framtiden är lika relevant idag som för 300 år sedan ? Adrian Wooldridge, tidigare politisk redaktör på The Economist, om vikten att lyfta begåvning och talang.

2023-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 38: Återhämtning är en nyckel till lönsamhet

Vad behöver vi för att hålla och må bra under ett helt arbetsliv? Futurions vd Ann-Therése Enarsson intervjuar Ann-Sofie Forsmark, konsult inom ledarskap, beteendeförändring och hälsostrategi, i senaste avsnittet av podden Framtidens färdigheter.

2022-11-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 37: Detta krävs för att du ska fortsätta vara relevant - med Frida Pemer, Handelshögskolan

Hur mycket förändring tål vi? I det senaste avsnittet av podden Framtidens färdigheter intervjuar Futurions vd Ann-Therése Enarsson Frida Pemer, forskare på digitalisering vid Handelshögskolan i Stockholm.

2022-09-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 36: Med mission att förändra - Ida Hult, framtidsetnolog

Varför har människor och organisationer en sådan motvilja till förändring? I det senaste avsnittet av podden Framtidens färdigheter intervjuar Futurions vd Ann-Therése Enarsson etnologen Ida Hult som hjälper företag att tänka nytt.

2022-08-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 35: Maktskiftet mellan arbetsliv och privatliv ? med Jacqueline Kothbauer

I det senaste avsnittet av podden Framtidens färdigheter intervjuar Futurions vd Ann-Therése Enarsson Jacqueline Kothbauer futurist och strateg, som pratar om smart kompetensutveckling och om vinnarna i framtidens arbetsliv.

2022-05-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 34: Det nya ledarskapet ? med Thomas Spångberg, Microsoft

Hur har ledarskapet förändrats efter corona? Hur motiverar man medarbetare på distans? Thomas Spångberg, sales director på Modern Work Microsoft pratar om att: ?Chefa mindre och leda mer?, om självledarskap, vikten av välmående, kulturella skillnader och om utmaningar i en ny hybrid värld.

2022-05-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 33: Det är en ny tid nu! - med Judith Wolst, digital strateg och författare

I senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter pratar vi med Judith Wolst om viktiga vägval i den nya digitaliseringsvågen och om att Sveriges halkat efter i digitaliseringen av offentliga sektorn.

2022-03-01
Länk till avsnitt

SPECIAL: När går vi till jobbet i metaverse?

Varför pratar alla om metaverse och varför ska vi bry oss? En anledning är att techjättar som Facebook och Microsoft satsar enorma summor på att göra verklighet av metaverse under de kommande decennierna. Hör Jan Elvelid från Meta, techjournalisten Katarina Andersson och Sveroks Max Horttanainen i ett mycket spännande samtal om vad vi ska vänta oss av metaverse.

2022-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 31: Äntligen ändras synen på spelande! ? med Sveroks Max Horttanainen

Vilken betydelse får det att vi nu ser den första generationen av föräldrar som själva är gamers. Max Horttanainen, ordförande i spelhobbyförbundet Sverok, ser fram emot ändrade attityder till spelande. Hör honom i senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter.

 

2021-12-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 30: 15 saker du behöver veta för att förstå framtiden ? med bokaktuella Henric Smolak och Christian von Essen

Henric Smolak och Christian von Essen har var för sig intervjuat hundratals experter i sina respektive poddar om framtiden och digitaliseringen. Nu har de tillsammans skrivit en bok med 15 viktiga fenomen som alla bör ha koll på. Hör dem berätta om nya boken Nu fattar jag i senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter.

2021-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 29: Även anställda kan bli digitala nomader ? med Emelie Fågelstedt, grundare Svenska nomader

Emelie Fågelstedt startade Svenska nomader för att få en samlingsplats för svenska platsoberoende arbetare i Sverige och resten av världen. Under pandemin har intresset för nätverket breddats, med fler anställda, flera äldre och fler med ?vanliga jobb? som fastnat för tillvaron som digital nomad. ?Om arbetsgivarna fortsätter tillåta distansarbete kommer vi se fler människor spridas ut över hela landet igen?, säger Emelie Fågelstedt när hon gästar Futurions podd Framtidens färdigheter.

Foto: Magnus Laupa

 

2021-09-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 28: Gå på studiebesök! Om samordning och samhällsutmaningar med Mats Tyrstrup, docent och governance-specialist

Svenska institutioner måste bli mer utåtriktade och samordnas bättre om vi ska lösa samhällets utmaningar. Mats Tyrstrup, forskningsledare Leading Health Care på Handelshögskolan och grundare av Center of Governance, berättar hur i senaste avsnittet av Futurions Framtidens färdigheter-podd. Lyssna här!

2021-08-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 27: Vem är framtidens polis? Med Nadim Ghazale, polis och debattör

Polisen och debattören Nadim Ghazale, känd från Veckans brott och snart aktuell som  sommarvärd i P1, gästar Framtidens färdigheter för att prata om utvecklingen av polisyrket och vilka kompetenser och egenskaper han vill se hos framtidens poliser. Framtidens polis måste vara mycket mer multikompetent, säger han.

2021-06-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 26: ?Vi förlorar våra jobb en bit i taget? ? med Daniel Kjellsson, missionär för livslångt lärande

Livslångt lärande ska vara en mänsklig rättighet, tycker Daniel Kjellsson, medgrundare av Future Talent Council och programledare för Learnsters podcast Framtidslandet. Som gäst i Futurions podd Framtidens färdigheter efterlyser han reformer i arbetsmarknadspolitiken, utbildningsväsendet och en statligt subventionerad "framtidstimme" på arbetsplatsen.

2021-06-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 25: ?Därför är pensionen framtidens färdighet? ? med pensionsexperten Shoka Åhrman

Att sätta sig in i sin egen pension är en de viktigaste investeringarna inför framtiden, menar Shoka Åhrman, passionerad pensionsexpert på SPP. I senaste avsnittet av Futurions podd Framtidens färdigheter pratar hon med Ann-Therése Enarsson om jämställdhet, egenmakt och fondbolagens ansvar för en mer hållbar utveckling.

2021-05-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 24: Listan över framtidens jobb med Våra barns klimats Frida Berry Eklund

Futurions podd Framtidens färdigheter är äntligen tillbaka med en ny säsong! I första avsnittet får vi höra om yrken som permakulturdesigner, materialmäklare, klimatpsykolog och greenfluenser av Frida Berry Eklund från Våra barns klimat som tagit fram en lista över 101 framtidsjobb. Hållbarhet, återanvändning och AI dominerar, men även krisrelaterade yrken som läkare med specialistkunskap om vektorburna sjukdomar och vattenoptimerare. Lyssna!

2021-05-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 23: Nicklas Berild Lundblad - superspanaren som kopplar världspolitik till teknik

Äntligen ett nytt avsnitt av vår podd Framtidens färdigheter! Ett riktigt kanonavsnitt, om vi får säga det själva. Avsnittets gäst är Nicklas Berild Lundblad, samhällsplaneringschef på Google. Vi pratar hur den världspolitiska kartan hänger ihop med teknikutveckling, arbetsmarknad och affärsmodeller. Och vad är egentligen institutionell innovation? Lyssna! 

OBS! Avsnittet är inspelat innan coronapandemin.

2020-08-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 22: Charlotta Lundin - superentreprenören som brinner för att skapa mötesplatser

I veckans avsnitt av Framtidens färdigheter gästas Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion, av entreprenören Charlotta Lundin. Hon är bland annat grundare av karriärnätverket businesswomen.se och coworkingstället The Loft i Stockholm. Den röda tråden i alla hennes engagemang har varit drivkraften att skapa plattformar och platser där människor kan utbyta kunskaper och erfarenheter.

I poddsamtalet berättar Charlotte Lundin vilka färdigheter och kunskaper som kommer att krävas i framtiden, om vilken bransch som ligger i framkant på att utveckla nya attraktiva arbetssätt, varför det är viktigt att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke ? och vilka hennes drivkrafter är.

? Min nyfikenhet att våga testa har alltid varit större än rädslan att misslyckas. Jag har har alltid försökt se samband och vilka behov som finns. Ovissheten kan skrämma många men jag tycker den är lite spännande. Det är inte så farligt att misslyckas, det är inte på liv och död, säger Lundin, som ser följande färdigheter och kunskaper som nödvändiga i framtiden:

? Ditt personliga ledarskap är viktigt. När vi nu befinner oss i en arbetsmarknad där vi erbjuds mycket frihet under ansvar, och där vi kan arbeta på våra egna villkor, så kräver det även att du kan projektleda dig själv. Du bör också utrusta dig med en stor dos problemlösningsförmåga och visa upp sociala skills ? helt enkelt att kunna samarbeta med människor.

Gör dig attraktiv för dagens talanger Företagen har traditionellt sett haft ett stort fokus på att marknadsföra sina produkter. Lundin menar att de bör lägga en större tyngdpunkt på att bygga sitt arbetsgivarvarumärke.

? I slaget om talangerna är det ännu viktigare att nå ut till de här grupperna som kommer att hjälpa företagen att överleva eller utvecklas framtiden. Ser man på yngre generationer så har de helt andra förväntningar på arbetsmarknaden, och då gäller det för företagen att kommunicera att man hänger med. Det handlar om att berätta vilka värden företaget står för och hur man gör sig attraktiva för talangerna. En bransch som hon menar har lyckats med det är IT-sektorn.

? IT-branschen går i framkant där de har en egen arbetsmarknad där mycket är på arbetstagarens villkor. De kan arbeta agilt och hemifrån och där chefen är mer av en coach. Att gå till kontoret är inget som behövs, säger hon i podden.

Avsnittet spelades in före Coronakrisen.

2020-05-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 21: Sara Övreby, Google: Gör dig redo för en automatiserad framtid

Varför är framtidens arbetsliv en prioriterad fråga för Google? Varför har de valt att finansiera FutureFit Sweden? Lyssna på poddgästen Sara Övreby från Google som även tipsar om kostnadsfria kurser som du kan gå online.   Sara Övreby har ett av Google Sveriges mest intressanta jobb i sin roll som samhällspolitisk chef. Hennes uppdrag är att överbrygga gapet mellan teknik och politik. En av de viktigaste frågorna Google driver i dag är hur man skall framtidssäkra kompetensen hos människor så att fortsatt innovation inom AI och maskininlärning blir möjlig.   ? För första gången i historien kan vi kombinera mänskligt lärande med maskininlärning. Det ger oss otroliga möjligheter, men det skapar också ett väldigt stort omställningstryck. För att rusta oss för framtiden behöver vi nya färdigheter och kompetenser, framför allt inom det digitala området, säger Sara Övreby i podden.    Ett exempel på Googles engagemang i framtidens arbetsliv är FutureFit Sweden. Tillsammans med brittiska innovationsstiftelsen Nesta, Finansförbundet, Unionen, Vision, Futurion, Göteborgs universitet och Hyper Island driver de en sex veckor lång onlineutbildning med 500 deltagare.   ? Vi vill helt enkelt utbilda människor i digitala färdigheter och självledarskap för att stå bättre rustade för en arbetsmarknad i förändring. Det är viktigt då upp till 60 procent av dagens arbetsuppgifter kan komma att automatiseras i framtiden.   Vilka tips har Sara Övreby på hur man i sin vardag kan framtidssäkra sig och ?upskilla? sin digitala kompetens?

? Nästan all världens kunskap finns ju i dag online. Lyssna på podcasts eller titta på Ted Talks. Hon tipsar även om två gratis kurser online som Google arrangerar tillsammans med Arbetsförmedlingen.   ­­? Digitalajag är en kurs som vi genomför tillsammans med Arbetsförmedlingen. Den lär ut digitala vardagskunskaper, allt från hur du hanterar myndighetskontakter till integritetsfrågor. Den andra kursen heter Digitalakademin och är ett samarbete med Almi. Den riktar sig till småföretagare som vill lära sig hur man får affärer att växa online och hur man kan marknadsföra sig på olika digitala plattformar. Hittills har 50 000 personer gått utbildningen.

2020-03-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 20: Framtidens rekrytering förändrar hela rekryteringsbranschen med Linda Waxin

Hur ser framtidens rekrytering ut? Hur hittar företagen kompetens i framtiden? Vilka värderingar kommer vara viktiga? Och varför skiftar makten från rekryteraren till talangen? I det här avsnittet gästar ingen mindre än Linda Waxin vår podd.

2020-02-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Ulf Skarin ? Nätverkskonstnären som lunchar sig till futurebilities

Hur möter man framtidens arbetsliv? Vad är egentligen lärande? Vad kan du lära dig av att äta lunch med en främling? Och är all förändring av godo?

Ekonomijournalisten och entreprenören Ulf Skarin äter lunch med en ny person varje dag. I skrivande stund har det blivit över 1 000 luncher med människor inom nya näringslivet. Lyssna när Ulf Skarin pratar om sin syn på lärande och framtidens arbetsliv.

2020-01-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Så här lär Systembolaget med vd Magdalena Gerger

Hur jobbar Systembolaget i vardagen med lärande och kompetensutveckling? Vilka drivkrafter är viktiga? Hur fyller en vd på sin kunskap? Och vilken är den viktigaste färdigheten i framtiden? I det här avsnittet är vår poddgäst ingen mindre än Systembolagets vd, Magdalena Gerger.

2019-12-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 17: Edtech och ändrat mindset med Karin Bjerde

Enligt vår poddgäst Karin Bjerde kommer en miljard elever kommer behöva utbildas fram till 2030. För att klara det skulle 67 miljoner lärare behöva utbildas. Samtidigt finns studier som visar på att många lärare kan tänka sig att sluta och byta bransch på grund av arbetsbelastningen.

Lyssna när Karin Bjerde, affärsutvecklingschef på Kognity, gästar Futurions podcast. Karin Bjerde ger sin bild på alltifrån Kognitys utvecklingsresa och affärsidé till vilka utmaningar vi gemensamt behöver ta oss an för att verkligen ställa om lärandet att passa i den värld vi lever i idag. En värld som faktiskt förändrats radikalt sedan klassrum och böcker etablerades.

2019-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Lärande är en process med Matti Olofsson

Lärande handlar om processer. Om repetition, reflektion och förstärkning. Det är så vi lär oss och förändrar våra beteenden. Men i arbetslivet betraktar vi lärande som enskilda events. Vi går på kurser som är omöjliga att mäta effekten av. Det säger Matti Olofsson, vd på Junglemap Sverige, när han gästar Ann-Therese Enarsson och Per Lagerström i Futurions podcast Framtidens färdigheter.

2019-05-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Gemensamt lärande med Sveinung Skaalnes

Många av oss är både lärare och elever utan att vi tänker på det. Risken är stor att vi då blir flaskhalsar för nödvändigt lärande på våra arbetsplatser. Men om vi  byter mindset från knowingtill learning- från det vi redan vet och kan till det vi har potential att lära oss - så kan vi skapa lärande organisationer. Och lär oss. Det gör vi bäst tillsammans. Det säger Sveinung Skaalnes, från Colearn när han besöker Per Lagerström och Ann-Therese Enarsson i Futurions podcast.

2019-04-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Digitalt chefskap med Frida Plym Forshell

"Kulturen sitter i väggarna" är ett gammalt slitet uttryck när det gäller organisationer och verksamhetsutveckling. När Frida Plym Forshell, arbetsmarknadsdirektör i Nacka kommun, funderar över hur digitaliseringen påverkar framtidens chefs- och ledarskap, ser hon nya möjligheter med den uppkopplade arbetsplatsen. - Mycket av framtidens digitala chefskap sitter i sensorerna. Och den digitala datan om vad vi faktiskt gör på jobbet kommer även påverka den mänskliga delen av chefs- och ledarskapet säger hon när hon gästar Futurions podcast Framtidens färdigheter.

2018-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Lärande organisation med Sofia Högman

Det ständiga lärandet blir allt viktigare. Konsten att skapa en lärande organisation handlar mycket om ledarskap. Och om smarta verktyg som sätter användarens digitala upplevelse i fokus. Det säger Sofia Högman, vd för lärplattformen Ping Pong när hon gästar Ann-Therese Enarsson och Per Lagerström i Futurions podcast. 

2018-10-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Osäkra insiders med Calle Melin

Frågor om jobb, utbildning och sveriges internationella konkurrenskraft saknades nästan helt i 2018 års valrörelse. Samtidigt var det kanske hur politiken förmår att hantera just dessa frågor som avgjorde valet. Det menar Carl Melin, forskningsledare på Futurion när han gästar Ann-Therese Enarsson och Per Lagerström i ett avsnitt av Futurions podcast Framtidens färdigheter.

2018-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Edtech med Jannie Jeppesen

Edtech är en bransch som växer så det knakar. Och den största tillväxten sker inte inom den formella utbildningen, utan i arbetslivet. De bolag som vill vara relevanta om 5 år måste investera i sina medarbetares kompetens, säger Jannie Jeppesen, vd för Swedish Edtech Industry, när hon besöker Per Lagerström och Ann-Therese Enarsson i Futurions podcast för ett samtal om livslångt och arbetsplatsnära lärande.

2018-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Utvecklingsledighet med Anders Wallner

Den 27 mars presenterades utredningsförslaget om så kallad utvecklingsledighet. Ett förslag som fått stor uppmärksamhet. Utredare Anders Wallner välkomnar den konstruktiva kritiken som följt i förslagets spår. "Det var precis här vi ville landa", konstaterar han nöjt när han gästar Futurions podcast Framtidens färdigheter.

2018-04-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Digital transformation med Carl Frey

Den digitala transformationen går fortare än tidigare teknikskiften. Men den sker inte över en natt. Vi har tid på oss att skaffa oss de färdigheter och kompetenser som krävs på framtidens arbetsmarknad. Det säger den ledande automatiserings- och arbetsmarknadsforskaren Carl Benedikt Frey när han gästar Futurions podcast.

2018-03-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Mer samverkan med Tobias Krantz

Det globala landskapet håller på att ritas om. Det ställer nya krav på Sverige som kunskapsnation. Och för att klara konkurrensen behövs nya former av samverkan mellan offentlig och privat sektor och ett nytt sätt att se på kunskap och kompetens. Det säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv, när han gästar Per Lagerström och Ann-Therese Enarsson, vd Futurion, i Futurions podcast.

2018-02-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Konkurrenskraft med Maria Rankka

Talang, tech och trade. Det är vad framgångsrika städer och regioner har gemensamt. Och för att klara den internationella konkurrensen måste Stockholm och Sverige fortsätta att stimulera nyfikenhet och ständigt lärande. Och samtidigt öka flerspråkigheten. Fler måste börja prata matematik. Det säger Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare när hon gästar Futurions Podcast.

2018-01-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Empati och självkänsla med Petra Krantz Lindgren

Visst finns det enkla knep att ta till för att få folk att göra som man vill. Men den typen av snabba fixar har ett högt pris. Det som verkligen fungerar på lång sikt är goda relationer människor emellan och det skapar vi genom att lyssna bakom orden och fokusera på drivkrafter istället för handlingar. Det säger författaren och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren när hon gästar Futurions podcast Framtidens färdigheter.

2018-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Kreativitet med Joakim Thulin

För att öka kreativiteten behöver vi tänka och arbeta cirkulärt istället för linjärt. Mer visuellt än textbaserad och dessutom främja samtal där folk kan prata till punkt, snarare än brainstorming med alla bollar i luften. Det säger Joakim Thulin, Head of strategic insightsBerghs School of Communication när han gästar Per Lagerström och Ann-Therése Enarsson i det senaste avsnittet. Han lanserar också lögnen som ett lite otippat knep att öka den egna kreativiteten!

2017-12-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Samarbete med Oskar Henrikson

Många av framtidens färdigheter, sånt som är svårare att robotisera och automatisera, ryms egentligen i vår förmåga att samarbeta. Det menar Oskar Henrikson, vd och grundare av Psykologifabriken när han gästar Per Lagerström och Ann-Therése Enarsson i podden. 

2017-11-22
Länk till avsnitt

Nyfikenhet med Per Schlingmann - specialavsnitt från Kvalitetsmässan 2017

Vi befinner oss i en fas av ständig förändring vilket kräver ständig utveckling. Både för individer, företag och organisationer. Och en förutsättning för det är nyfikenhet. Det menar framtidsspanaren, föreläsaren och konsulten Per Schlingmann när Futurions Podcast Framtidens färdigheter springer på honom i vimlet på nyss avslutade Kvalitetsmässan i Göteborg.

2017-11-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Intraprenörskap med Ida Karlbom

Nytänkande är en av framtidens färdigheter. Och det behövs överallt. I små som i stora organisationer. I ett antal år har entreprenörskapet lyfts fram som avgörande för att Sverige ska klara den internationella konkurrensen. Men lika viktigt är kanske intraprenörskapet och hur stora företag och offentliga verksamheter kan skapa en innovativ kultur där det blir tillåtet att testa, misslyckas och lära sig nåt på vägen. I det tredje avsnittet av Framtidens färdigheter gästas Ann-Therese Enarsson och Per Lagerström av serieentreprenören och public affairs experten Ida Karlbom.

2017-11-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Makerkultur med Carl Heath

I det här avsnittet av podden Framtidens färdigheter gästas vi av Carl Heath, forskare och designer på RISE Interactive

Tillsammans med programledaren Per Lagerström och Ann-Therese Enarsson, vd Futurion, spanar och spånar Carl kring fenomenet makerspace och hur makerkulturen kan komma att påverka lärandet i framtidens arbetsliv.

2017-10-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.