Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Stresskolan

Stresskolan

Stresskolan är en podcast som syftar till att hjälpa dig som individ att bli bättre på att hantera din stress. Detta genom att intervjua de främsta forskarna och klinikerna. De första ca 11 avsnitten handlar om vad stress är. Från ungefär avsnitt 12 kommer metoder och övningar för stress. Stresskolan kommer ut varje tisdag. Grymt välkommen ska du vara.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

stresskolan.libsyn.com/website

Avsnitt

38. Fysisk aktivitet, depression & ångest - Assistant Professor Mats Hallgren

Då var det dags för sista avsnittet innan Stresskolan tar sommaruppehåll. Depression och ångest är starkt knutna till stress. I dagens avsnitt berättar Mats Hallgren om hur fysisk aktivitet påverkar depression och ångest. Glad sommar på er! 

2018-05-28
Länk till avsnitt

37. Träningstips - Assistant Professor Mats Hallgren

I dagens avsnitt bjuder forskaren Mats Hallgren på hans bästa träningstips. Exempel är att träna på rätt intensitet, ha struktur och knyta dina mål till saker som är viktiga för dig.

2018-05-21
Länk till avsnitt

36. Guidad meditation - Läkare Nils Joneborg

I dagens avsnitt så bjuder läkaren Nils Joneborg på en guidad meditation. Om det är så att du skulle vilja börja meditera så kan jag tipsa om två appar; Headspace och Insight Timer. Headspace har 10 gratissessioner som är väldigt pedagogiska och bra, sedan börjar dock appen att kosta pengar. Insight Timer är helt gratis och i den kan du ställa in hur länge du vill meditera, om du vill ha musik på osv. I Insight timer finns också en uppsjö av olika meditationer. 

2018-05-14
Länk till avsnitt

35. (kortversion) Meditation & Stress - Läkare Nils Joneborg

Kortversion. I dagens avsnitt pratar jag och Nils Joneborg om meditation. Vad är mediation? Är det bra för stress och hur gör man rent praktiskt? Allt detta i dagens avsnitt.

2018-05-08
Länk till avsnitt

35. Meditation & Stress - Läkare Nils Joneborg

I dagens avsnitt pratar jag och Nils Joneborg om meditation. Vad är mediation? Är det bra för stress och hur gör man rent praktiskt? Allt detta i dagens avsnitt.

2018-05-08
Länk till avsnitt

34. Mindfulness & Stress - Läkare Nils Joneborg

I dagens avsnitt pratar jag och Nils Joneborg om mindfulness och stress. Vad är mindfulness? Vilka komponenter innehåller mindfulness? Är mindfulness bra för stress? Nils är en läkare med ett brinnande intresse för mindfulness och meditation. 

2018-04-30
Länk till avsnitt

33. (kortversion) Yoga & Stress - Assistant Professor Mats Hallgren

Kortversion. I dagens avsnitt berättar Mats Hallgren från Karolinska om Yoga; vad yoga är, hur det påverkar oss samt generella tips om stress. Mats Har ett stort intresse av hur fysisk aktivitet kan påverka vår mentala hälsa.

2018-04-23
Länk till avsnitt

33. Yoga & Stress - Assistant Professor Mats Hallgren

I dagens avsnitt berättar Mats Hallgren från Karolinska om Yoga; vad yoga är, hur det påverkar oss samt generella tips om stress. Mats Har ett stort intresse av hur fysisk aktivitet kan påverka vår mentala hälsa.

2018-04-23
Länk till avsnitt

32. Prestation & Stress del 2 av 2 - Leg. Psykolog Sofia Viotti

(del 2 av 2). I dagens avsnitt pratar jag med leg. psykologen Sofia Viotti om prestationsmönster, mindfulness, medkänsla, övningar, resurser och generella tips gällande stress. Håll till godo mina vänner. 

2018-04-16
Länk till avsnitt

31. Prestation & Stress del 1 av 2 - Leg. Psykolog Sofia Viotti

(del 1 av 2) Sofia Viotti är legitimerad psykolog med fokus på compassion fokuserad terapi (CFT). Nyligen släppte Sofia en bok med namnet Utan Press: Om medkänsla, prestation och stress. Denna bok handlar just om prestation och stress. Prestation och stress är även vårt fokus i detta avsnitt. Håll till godo!

2018-04-09
Länk till avsnitt

30. (kortversion) Självmedkänsla & Stress - Leg. Psykolog Christina Andersson

Kortversion. Kan det vara bra att vara schysst mot sig själv gällande stress? I dagens avsnitt berättar leg. psykologen Christina Andersson om självmedkänsla och varför självmedkänsla är viktigt gällande stress. 

2018-04-03
Länk till avsnitt

30. Självmedkänsla & Stress - Leg. Psykolog Christina Andersson

Kan det vara bra att vara schysst mot sig själv gällande stress? I dagens avsnitt berättar leg. psykologen Christina Andersson om självmedkänsla och varför självmedkänsla är viktigt gällande stress. 

2018-04-02
Länk till avsnitt

29. Program Självkänsla 4 av 4 - Leg. Psykolog Lotta Scholander

Del 4 av 4. Lotta Scholander är legitimerad psykolog och psykoterapeut och har tillsammans med institutet för stressmedicin utvecklat ett program för självkänsla. I dagens avsnitt så pratar vi om känslor, soothing systemet, tips om stress och resurser för stress.

 

 

2018-03-26
Länk till avsnitt

28. Program Självkänsla 3 av 4 - Leg. Psykolog Lotta Scholander

Del 3 av 4. Lotta Scholander är legitimerad psykolog och psykoterapeut och har tillsammans med institutet för stressmedicin utvecklat ett program för självkänsla. I dagens avsnitt så pratar vi om gamla och nya mönster. Vi pratar även om att se om gamla mönster stämmer samt testa nya mönster ute i verkligheten. Håll till godo, nu kör vi igång. 

 

2018-03-20
Länk till avsnitt

27. Program Självkänsla 2 av 4 - Leg. Psykolog Lotta Scholander

Del 2 av 4. Lotta Scholander är legitimerad psykolog och psykoterapeut och har tillsammans med institutet för stressmedicin utvecklat ett program för självkänsla. I dagens avsnitt så pratar vi om session 1-3 av detta program för självkänsla. Innehållandes saker som vad dålig självkänsla är, livsregler och tankestrategier. 

 

2018-03-13
Länk till avsnitt

26. Program Självkänsla 1 av 4 - Leg. Psykolog Lotta Scholander

Del 1 av 4. Lotta Scholander är legitimerad psykolog och psykoterapeut och har tillsammans med institutet för stressmedicin utvecklat ett program för självkänsla. Programmet har sin grund i kognitiv beteendeterapi. Dålig självkänsla är något som tros öka sårbarheten för utmattningssyndrom. 

2018-03-06
Länk till avsnitt

25. ACT-Stressprogram del 3 av 3 - Leg. Psykolog Fredrik Livheim

I sista delen (tre av tre) pratar vi om hur man kan hantera hinder, om kommunikation, relationer, förhållningssätt mot sig själv samt generella tips och resurser gällande stress. 

 

2018-02-27
Länk till avsnitt

24. ACT-Stressprogram del 2 av 3 - Leg. Psykolog Fredrik Livheim

I dagens avsnitt fortsätter vi att prata om innehållet i det internetbaserade stressprogrammet Papilly. Fokuset på dagens samtal handlar om om att göra något åt det vi kan göra något åt samt mindfulness. Håll till godo mina vänner.

 

 

2018-02-20
Länk till avsnitt

23. ACT-Stressprogram del 1 av 3 - Leg. Psykolog Fredrik Livheim

Detta är del ett av tre där jag intervjuar en av grundarna till internetbaserade stressprogrammet Papilly om Papilly. I dagens avsnitt kommer vi att prata om stress, stressymtom, kraftgivare, fysisk aktivitet, värderingar och sådant som vi gör bäst i att acceptera. 

 

2018-02-13
Länk till avsnitt

22. ACT & Stress del 2 av 2 - Leg. Psykolog Kristoffer Pettersson

I del två med legitimerade psykologen Kristoffer Petterson så förklaras Acceptance and commitment therapy genom olika metaforer. Kristoffer delar även med sig om tips och resurser gällande stress. 

2018-02-06
Länk till avsnitt

21. (kortversion) ACT & Stress del 1 av 2 - Leg. Psykolog Kristoffer Pettersson

Detta är del ett av två om acceptance and commitment therapy (ACT) som är tredje vågens KBT. Kristoffer Pettersson är legitimerad psykolog utbildningsansvarig på psykologpartners. I dagens avsnitt berättar Kristoffer vad ACT är för något och relaterar det till stress. Det bjuds även på ACT metaforer! Håll till godo. 

2018-01-30
Länk till avsnitt

21. ACT & Stress del 1 av 2 - Leg. Psykolog Kristoffer Pettersson

Detta är del ett av två om acceptance and commitment therapy (ACT) som är tredje vågens KBT. Kristoffer Pettersson är legitimerad psykolog utbildningsansvarig på psykologpartners. I dagens avsnitt berättar Kristoffer vad ACT är för något och relaterar det till stress. Det bjuds även på ACT metaforer! Håll till godo. 

2018-01-30
Länk till avsnitt

20. (kortversion) KBT & Stress - Leg. Psykoterapeut Giorgio Grossi

Kortversion. Psykoterapi är något som används för stress. Kognitiv Beteendeterapi (KBT) används av stressmottagningen i Stockholm. I dagens avsnitt berättar legitimerade psykoterapeuten Giorgio Grossi om KBT. Vad KBT är för något. Varför det kan tros fungera gällande stress. Samt övningar gällande KBT. 

2018-01-23
Länk till avsnitt

20. KBT & Stress - Leg. Psykoterapeut Giorgio Grossi

Psykoterapi är något som används för stress. Kognitiv Beteendeterapi (KBT) används av stressmottagningen i Stockholm. I dagens avsnitt berättar legitimerade psykoterapeuten Giorgio Grossi om KBT. Vad KBT är för något. Varför det kan tros fungera gällande stress. Samt övningar gällande KBT. 

2018-01-23
Länk till avsnitt

19. (kortversion) Att sätta gränser - Leg. Psykolog Åsa Kruse

Kortversion. Stress handlar mycket om att vi gör för mycket på grund av vår omgivning men också på grund av de krav vi ställer på oss själva. Om vi har obalans i livet är det viktigt att kunna minska ner på det vi gör. Ett sätt att göra detta på är just att sätt gränser för sig själv och andra. Det är det som dagens avsnitt handlar om.

2018-01-16
Länk till avsnitt

19. Att sätta gränser - Leg. Psykolog Åsa Kruse

Stress handlar mycket om att vi gör för mycket på grund av vår omgivning men också på grund av de krav vi ställer på oss själva. Om vi har obalans i livet är det viktigt att kunna minska ner på det vi gör. Ett sätt att göra detta på är just att sätt gränser för sig själv och andra. Det är det som dagens avsnitt handlar om.

2018-01-16
Länk till avsnitt

18. Skrivövning för stress - Senior Professor James Pennebaker

Professor James Pennebaker är en världskänd forskare som har forskat en hel del gällande hur skrivande kan påverka bearbetning av traumatiska upplevelser och annat. I dagens avsnitt så berättar James om vad skrivande kan göra gällande stress. 

2018-01-09
Länk till avsnitt

17. (kortversion) Fysisk aktivitet & Stress - Utvecklingsledare Agneta Lindegård

Kortversion. Är fysisk aktivitet bra gällande stress? Vad är det som händer med oss när vi rör på oss? Hur mycket ska vi röra på oss gällande stress? I dagens avsnitt berättar Agneta Lindegård Andersson om detta. 

2018-01-02
Länk till avsnitt

17. Fysisk aktivitet & Stress - Utvecklingsledare Agneta Lindegård

Är fysisk aktivitet bra gällande stress? Vad är det som händer med oss när vi rör på oss? Hur mycket ska vi röra på oss gällande stress? I dagens avsnitt berättar Agneta Lindegård Andersson om detta. 

2018-01-02
Länk till avsnitt

16. Sömnskola del 3 av 3 - Psykolog Marie Söderström

I del tre går vi in på att bryta ej fungerande mönster, hur vi kan arbeta med det som gör att vi fortsätter att ha dålig sömn, sömnmedel, resurser och generella råd för stress. 

2017-12-26
Länk till avsnitt

15. Sömnskola del 2 av 3 - Psykolog Marie Söderström

I del två av tre av denna sömnskola går vi in på bland annat oro och oro kopplad till sömn, hur det vi gör på dagen påverkar vår sömn samt sömnrestriktion som är en av Maries favoritsätt att arbeta med sömn. 

2017-12-19
Länk till avsnitt

14. Sömnskola del 1 av 3 - Psykolog Marie Söderström

Marie Söderström har forskat om sömn i många år och arbetar idag med att hjälpa människor med stress och sömn. Denna intervju är uppdelad i tre mindre avsnitt. I första delen så går vi in på vad ett sömnprogram är, sömnkunskap, sömn länkat till stress, registrering av sömn, att sätta mål och sådant som är bra för sömn gällande alla. 

2017-12-12
Länk till avsnitt

13. Sömntips - Senior Professor Torbjörn Åkerstedt

Sömnhygien, sömntips, sömntabletter och powernaps. 

2017-12-05
Länk till avsnitt

12. Arbeta med stress - Överläkare Lilian Wiegner

Lilian Wiegner berättar i dagens avsnitt om hur man kan arbeta med stress.

2017-11-28
Länk till avsnitt

11. (kortversion) Stressymtom - Överläkare Lilian Wiegner

Kortversion. I dagens avsnitt berättar överläkare Lilian Wiegner framförallt om stressymtom. Även annat berörs så som villkorad självkänsla och dess koppling till stress. 

2017-11-21
Länk till avsnitt

11. Stressymtom - Överläkare Lilian Wiegner

I dagens avsnitt berättar överläkare Lilian Wiegner framförallt om stressymtom. Även annat berörs så som villkorad självkänsla och dess koppling till stress. 

2017-11-21
Länk till avsnitt

10. (kortversion) Stressymtom - Leg. Psykoterapeut Giorgio Grossi

Kortversion. I detta avsnitt berättar Giorgio Grossi om stressymtom. Om ett exempel på ett händelseförlopp där en person går in i väggen. Samt om att söka hjälp för stress. 

2017-11-14
Länk till avsnitt

10. Stressymtom - Leg. Psykoterapeut Giorgio Grossi

I detta avsnitt berättar Giorgio Grossi om stressymtom. Om ett exempel på ett händelseförlopp där en person går in i väggen. Samt om att söka hjälp för stress. 

2017-11-14
Länk till avsnitt

09. Samvetsstress - Professor Emerita Astrid Norberg

Dåligt samvete är något vi alla haft i våra liv. I dagens avsnitt berättar Astrid Norberg om hur väldigt dåligt samvete under lång tid kan vara relaterat till stressrelaterad ohälsa. Hon berättar även vad man kan göra åt det. 

2017-11-07
Länk till avsnitt

08. Ansträngnings-Belöningsmodellen - Professor emeritus Töres Theorell

I dagens avsnitt berättar Töres Theorell om en annan välkänd modell om stress. Denna handlar om att vi behöver få belöning för det arbete som vi lägger ner. 

2017-10-31
Länk till avsnitt

07. (kortversion) Krav-Kontroll-Stödmodellen - Professor emeritus Töres Theorell

Kortversion. Krav-Kontroll-Stöd modellen är med största sannolikhet den mest välkända teoretiska modellen i Sverige gällande vad det är som gör att vi människor blir sjuka av stress. 

2017-10-23
Länk till avsnitt

07. Krav-Kontroll-Stödmodellen - Professor emeritus Töres Theorell

Krav-Kontroll-Stöd modellen är med största sannolikhet den mest välkända teoretiska modellen i Sverige gällande vad det är som gör att vi människor blir sjuka av stress. 

2017-10-23
Länk till avsnitt

06. (kortversion) Sömn - Senior professor Torbjörn Åkerstedt

Kortversion. I dagens avsnitt får vi lära oss om vad sömn egentligen är för något. Samt varför det är viktigt för stress. 

2017-10-16
Länk till avsnitt

06. Sömn - Senior Professor Torbjörn Åkerstedt

I dagens avsnitt får vi lära oss om vad sömn egentligen är för något. Samt varför det är viktigt för stress. 

2017-10-16
Länk till avsnitt

05. Sex, metabolism & uppbyggnad - läkare Peter Währborg

Dagens avsnitt handlar om hur stress påverkar vår lust och reproduktion. Men inte bara det. Det handlar även om hur vår energiomvandling påverkas av stress. Samt uppbyggnad av vår kropp och generella stresstips. 

2017-10-09
Länk till avsnitt

04. (kortversion) Olika stressresponser? - Associate Professor Jeremy Jamieson

Kortversion. Jeremy Jamieson forskar bland annat om stressresponsen. Det han menar på är att vi kan få två olika responser. Om vi utvärderar att vi har resurserna till att klara en utmaning menar han att vi får en respons. Om vi utvärderar att vi inte har resurserna att klara av en utmaning har vi en annan respons. Om detta och mycket mer är dagens avsnitt. Håll till godo.

2017-10-02
Länk till avsnitt

04. Olika stressresponser? - Associate Professor Jeremy Jamieson

Jeremy Jamieson forskar bland annat om stressresponsen. Det han menar på är att vi kan få två olika responser. Om vi utvärderar att vi har resurserna till att klara en utmaning menar han att vi får en respons. Om vi utvärderar att vi inte har resurserna att klara av en utmaning har vi en annan respons. Om detta och mycket mer är dagens avsnitt. Håll till godo.

2017-10-02
Länk till avsnitt

03. (kortversion) Stressresponsen - läkare Peter Währborg

Kortversion. Varför har vi en stressrespons? Vad händer inom oss när vi ser en isbjörn på våra gator? Klarar vi oss utan vår stressrespons? Det svarar läkare Peter Währborg på i dagens avsnitt. 

2017-09-25
Länk till avsnitt

03. Stressresponsen - läkare Peter Währborg

Varför har vi en stressrespons? Vad händer inom oss när vi ser en isbjörn på våra gator? Klarar vi oss utan vår stressrespons? Det svarar läkare Peter Währborg på i dagens avsnitt. 

2017-09-25
Länk till avsnitt

02. (kortversion) Stress och utmattningssyndrom - senior professor Marie Åsberg

Kortversion. I dagens avsnitt delar senior professor Marie åsberg med sig av sin kunskap om stress generellt samt utmattningssyndrom. Utmattningssyndrom är det som i folkmun kallas för utbrändhet. Marie Åsberg var med och ledde arbetet med att ta fram diagnosen utmattningssyndrom. 

2017-09-25
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.