Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Älska din mage

Älska din mage

Podcast by Sofia Antonsson & Jeanette Steijer

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/user-909832070

Avsnitt

# 82 Årets hälsotrender, 30 olika grönsaker och meditera lugnt

Listan på årets hetaste hälsotrender har kommit och där återfinns allt från prehabilitering till infraröd bastu. Vi har också börjat bocka av veckans grönsaksintag på en grönsakskarta föra tt komma upp i de 30 olika som rekommenderas. Jo, du läste rätt! Glöm 500 g broccoli om dagen, det är variationen som är det viktiga. Sen funderar vi också över det faktum att en liten del av oss faktiskt riskerar att må sämre av meditation och mindfulness. Det kan liksom öppna dörrar som man kanske inte är beredd på. Vi tycker ju att det är fantastiskt att arbeta med sitt inre, men för en del kanske inte Corona och meditation är en bra kombo. Känn efter inåt, fast inte för mycket då...
2021-01-31
Länk till avsnitt

# 81 Kaffefilter, kalorimyten och antiinflammatoriskt

Välkomna till 2021! Det känns befriande att någon med tyngd (Kerstin Brismar) äntligen pratar om och verifierar antiinflammatorisk kost och teorin bakom i klartext. Tack för det säger vi och fokuserar vidare på grönsaker som om ingenting hänt. Sofias nyårslöften blir att byta ut saker och gissa om det blev fart på utbytandet efter blylarmet i kaffefilter. Ut med de gamla och in med nya fräscha i linne. Så en av vår tids största myter, att en kalori är en kalori. Fel, fel, fel säger vår husguru Tim Spector och vi tänker att det ändå är glädjande för oss i kostbranschen som inte gillar att jobba med "one size fits all" lösningar. Dags att tänka nytt!
2021-01-12
Länk till avsnitt

# 80 Julen är här, fuck cancer och kålupprop

Positiva nyheter i cancerfondens senaste rapport; 1/3 av alla cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Mer rörelse och grönsaker i kombination med mindre kött, stress, sol, cigg och alkohol så har vi genast ökat chanserna till ett långt och frisk liv. Så här innan jul kan man också vara säker på en genomgång av det FODMAP-vänliga julbordet och vi slår då som vanligt ett slag för kål i alla former även i år. Vi önskar er och era magar en riktigt God Jul!
2020-12-14
Länk till avsnitt

# 79 IBS-bakterie, toapapper av bambu och D-vitamin

D-vitamin är på tapeten igen och tillskott börjar nu rekommenderas av allt fler länder i och med att man sett en koppling till D-vitaminstatus och risken att drabbas av svår Covid-19. För dig som funderar på om du behöver ett tillskott, ta det säger vi. De flesta ligger lågt och med noll solsemester i sikte blir det till att knapra piller i vinter. En ny liten bakterie har upptäckts hos 30 % av de med IBS och nu funderar forskarna febrilt på om det kan vara så att den har något med det hela att göra. Ett steg åt rätt håll ändå. Lägg till toapapper av bambu och protein gjort på luft och du har hela avsnitt 79 sammanfattat. Varsågod!
2020-11-30
Länk till avsnitt

# 78 Socker och ADHD, mat under graviditeten och go för insekter

Vi har länge velat tro det och nu visar det sig att mammans intag under graviditeten påverkar fostrets tarmflora. En fiberrik kost med omättat fett under graviditeten ger en hälsosammare tarmflora hos barnet. Det har kommit ny kunskap om varför personer med neuropsykiatriska diagnoser som t ex ADHD i större utsträckning väljer mat med mer mättat fett och socker. Och avslutningsvis välkomnar vi med skräckblandad förtjusning att det nu är tillåtet att sälja insekter som mat i Sverige, vad det nu kan tänkas innebära...
2020-11-17
Länk till avsnitt

# 77 Ni frågar och vi svarar

Vi gillar verkligen när ni ställer frågor till oss och nu när inkorgen återigen fyllts med en massa bra frågor, funderingar och synpunkter är det alltså dags för ytterligare ett avsnitt med frågor och svar. Det blir högt och lågt, alltifrån vad IBS är till olika sorters magnesium och prebiotika som är låg-FODMAP. Håll till godo, och fortsätt att skicka in frågor till oss!
2020-11-02
Länk till avsnitt

# 76 Bulla ner, oxalater och räkdiss

Det var nog många av oss som reagerade på uppmaningen att "Bulla upp" till förmån för bröstcancerforskningen på kanelbullens dag. Mycket tveksamt tycker vi och tydligen var vi inte ensamma om det. Sockerdetektiven Ann Fernholm skrev således ett brev till Cancerfonden och Bröstcancerförbundet och ifrågasatte samarbeten med produkter som kan bidra till övervikt och därmed ökad cancerrisk. Bravo! Sofia har gjort en fördjupning i ämnet oxalater. Är det en tickande hälsobomb eller något vi kan ta med ro? Och tråkiga nyheter om räkornas klimatpåverkan. Dags att börja odla egna, hur man nu gör det.
2020-10-20
Länk till avsnitt

# 75 Jubileum, light eller inte och magvänliga kanelbullar

Det 75:e poddavsnittet firar vi med bl a en ny studie som förklarar varför vi blir extra sötsugna av lightprodukter. Dessutom passar vi på att hylla kål och rotsaker. Nyttiga, billiga, magvänliga och i säsong precis just nu så ät bara ät! Och, icke att förglömma, kanelbullens dag är i antågande och då bakar vi gärna glutenfria kanelbullar med Fiberhusk så blir magen och tarmbakterierna extra glada.
2020-09-28
Länk till avsnitt

# 74 Vego för hjärtat, du är vad du äter och saltsyra

Den här veckan jublar vi åt en ny studie som visar positiva effekter av vegetarisk kost på patienter med hjärtkärlsjukdom och hoppas att fler sjukhus får upp ögonen för kostbehandling. Dessutom en spännande djupdykning i något så vackert som precisionsnutrition. Jojo, även om vi är långt ifrån alla svar börjar mer individanpassade kostråd ändå närma sig sakta men säkert. Tills dess funderar vi vidare på om våra tarmbakterier mår bäst av fullkornsvete eller fullkornsråg.
2020-09-13
Länk till avsnitt

# 73 Ägg i majonnäs, läskkatt och höstiga livsmedel

Eftersom fetma nu blivit klassad som en riskfaktor vid Covid-19 har Cancerfonden påpassligt gått ut och föreslagit en sockerskatt. Bra tycker vi, men frågan är om sötningsmedel är lösningen? Krögarna i Malmö är inte värst vidare kunniga i ämnet livsmedel visar en undersökning. Flera visste inte varifrån smör och ost kommer eller att det finns ägg i majonnäs. Dags för en utbildning med Sofia Antonsson alltså! Vi tipsar också om plommon, äpplen och kantareller som inte behöver vara fullständigt no-no för dig med IBS.
2020-08-31
Länk till avsnitt

# 72 Sitt rätt, toatåget och FODMAP-vänliga bladgrönsaker

Sommaren är fortfarande pågående och det är dags att upprepa vikten av att gå på toalett när vi har signal och att vi då dessutom sitter rätt på toaletten. Detta beskrev Sofia mycket tydligt när hon gästade Nyhetsmorgon i veckan. På en toalett i studion fick svenska folket en redig lektion i sittställning. Så, vårt tips är att fixa en pall, sätta upp fötterna och känna skillnaden. Jeanette som varit på båt mest hela sommaren har också några tips, både på båtmat och toavanor mer anpassade till trånga utrymmen. Dessutom dags att haka på odlingstrenden. Sätt vintersallat, spenat eller något annat grönt FODMAP-vänligt och bli självförsörjande.
2020-08-17
Länk till avsnitt

# 71 FODMAP-friendly, kombucha och Matrapporten 2020

Nu finns märkningen FODMAP-friendly i Sverige. Semper är först ut med att märka ett antal av sina glutenfria produkter som även är låg-FODMAP och därför kan märkas med den grönaktiga symbolen för FODMAP-friendly. Dessa finn samtliga uppdaterade i appen Belly Balance. Kombuchatrenden är fortfarande urstark och nu visar faktiskt forskning att mjölksyrabakterierna i den här typen av fermenterade produkter är konstaterat bra för tarmhälsan. Kul tycker vi och passar på att ändra Kombucha till gul i appen och max 180 ml. Mums, bara att börja brygga!
2020-07-12
Länk till avsnitt

# 70 Färska magsiffror, fina fiskar och demensrisk

WWF har presenterat Fiskguiden 2020. Positivt att insjöfisk tar sig uppåt på listan och att braxen numera klassas som matfisk, trots att vi , när vi rotar i minnet, kommer ihåg braxen som en riktigt benig typ. Negativt att torsken inte mår bra och att tonfisken nu är rödlistad. Det har också kommit nytt om demens, även här bra och dåliga nyheter. Bra att frukt mitt i livet minskar risken för att utveckla demens. Mindre bra att långtidsanvändning av syrahämmande läkemedel ökar risken. Ops, igen. En ny undersökning visar att 49% av alla kvinnor uppfyller kriterierna för minst en funktionell tarmsjukdom t ex IBS. Det är inte chockerande, men det bekräftar något vi sett under en längre tid; magproblemen ökar, men långt ifrån alla förstår att det är något som är fel och söker hjälp. Vi behöver alltså jobba ännu hårdare för att sprida budskapet. Det gör vi nu på en gång!
2020-06-29
Länk till avsnitt

# 69 Kall kokt potatis, meditation 2.0 och groddar

När Sofia gästade Nyhetsmorgon härom veckan blev kall kokt potatis det som fick många att höja på ögonbrynen. Ät 3-4 kalla potatisar i veckan och dina tarmbakterierna kommer jubla. Vi har också spaning på en ny typ av meditation som får hjärnan att växa till på något sätt, och sist men inte minst, groddar. Vi uppmanar alla, oavsett var och hur man bor, att omedelbart sätta frön och mumsa på dessa näringsbomber. Bra för IBS-magen också!
2020-05-31
Länk till avsnitt

# 68 Mera fika, avföringstester och gröna kikärter

Som en direkt konsekvens av Coronas framfart fikar vi nu mer än någonsin. Det är ju sedan gammalt att bakning är ett bra sätt att slappna av och dämpa ångest. Men, med det sagt är det ju bra om fikan kompenseras med en stunds rörelse. Återigen är tarmfloraanalyser på tapeten, och ännu en gång kliar sig folk i huvudet när de får svaren. Den här gången Tareq Taylor mfl i Trädgårdstider. Därför tog vi en titt på om forskarna möjligen ändrat sig, men nej, det är fortfarande för tidigt för att använda dessa analyser i något annat syfte än forskning. Bra, då vet vi läget och fortsätter satsa på grönsaker, närmare bestämt gröna, svenska kikärter som finns i frysdisken, mums!
2020-05-03
Länk till avsnitt

# 67 Resistenta bakterier, fejkkött och nyheter på FODMAP-listan

I tider av hemmajobbande känns det lyxigt att ses och podda. Vi ser att i spåren av Kinas köttmarknader lanseras nu en fejkfläskinnovation på en av de stora hamburgerkedjorna. Eftersom allt fler länder sätter regler kring vad man får kalla fejkkött får vi se vad den kommer att kallas. Disc kanske? Vi har också spanat på intressanta uppgifter om multiresistenta bakterier bland covid-19 patienter i Italien. Dessutom rykande färska och glädjande nyheter på FODMAP-listan.
2020-04-05
Länk till avsnitt

# 66 Corona, immunförsvar och en gnutta ångest

Det går inte att undvika att prata om det, Corona alltså. En smått surrealistisk känsla just nu och ingen som riktigt vet hur det här kommer att sluta. Då tänker vi, kan man ju alltid skänka tarmen och dess invånare lite uppmärksamhet och se till att ge dem den kärlek och näring de så väl behöver. Om inte annat för att ha något att fokusera på. Vi anser oss för övrigt skyldiga till missbruk av ordet ångest och försöker härmed hitta andra, mer nyanserade, ord att använda i vår känslopalett. Inte helt lätt, men övning ger som bekant färdighet.
2020-03-23
Länk till avsnitt

# 65 Coronaprepping, långväga fiskfrakt och sömn kopplat till tarmfloran

I tider av Corona har frågan om prepping dykt upp igen. Och glädjande nog kan man ju preppa med både god och näringsrik mat medan man ändå är i farten. Sofia har spanat in fisk och räkor som transporteras kors och tvärs över världen för att skalas, filéas och frysas om. Det händer också att saker sprutas in i fisk för att få den att se lite mer aptitlig ut. Blä säger vi och manar till att läsa ordentligt på paketet där det ska framgå om något fuffens har blivit tillsatt. Fisk ska ju helst bara innehålla just fisk. En ny studie visar också att sömnkvalitet hänger ihop med mångfalden av tarmbakterier. Nu återstår att säkerställa om bra sömn ger mångfald eller om mångfald ger bra sömn. Vi väntar med spänning på resultatet!
2020-03-08
Länk till avsnitt

# 64 Näringspsykiatri, ditt barn på nätet och nyfödda som duttas

Vi djupdyker i tarmflorans etablering hos barn och huruvida det sker innan, under eller efter födseln och skillnaden mellan vaginal förlossning och kejsarsnitt. I en ny svensk studie ska nu barns om fåtts med kejsarsnitt duttas med bakterieflora från mamman. Sofia har varit på föreläsning med Maria Dufva och fått med sig en rad nedslående siffror och fakta om barns liv på nätet. Take away - att prata med sitt barn om vad som händer i deras liv är förmodligen det viktigaste för att få dem att berätta om något händer.
2020-02-09
Länk till avsnitt

# 63 Ät mindre, 80/20 regeln och årets matbluff

Vi rivstartar årets första avsnitt med att försöka tänka långsiktigt, även om nystartsmånaden januari lockar till snabba lösningar och kortsiktigt späkande. Vi har tittat närmare på olika sätt att få i sig färre kalorier. Det verkar nämligen som att vi människor mår bra av att var lite på gränsen till svält vilket låter både konstigt och provocerande för en del, men kanske kan vissa av oss må bra av att hoppa över en måltid då och då. Finalisterna i årets matbluff är också korade. Vi som konsumenter har makt och det går att välja bort "fulprodukterna" om vi bara läser liiite noggrannare på förpackningen!
2020-01-19
Länk till avsnitt

# 62 FODMAP FAQ och nyårstips

Något sent kommer här årets sista, fast det blev första, avsnittet av Älska din mage. Det blir en FODMAP FAQ med våra vanligaste frågor och dessutom tips för nyårsmiddagen, som ju egentligen passar när som man är sugen på något lite festligare. Gott Nytt År önskar vi alla våra lyssnare! Sofia och Jeanette
2020-01-02
Länk till avsnitt

# 61 Älskade kaffe, antioxidanter och antinutrienter

Tänk er, även dietister kan bli förkylda, jo men visst! Det här avsnittet får ni alltså stå ut med vår nasala framtoning när vi diskuterar allt ifrån verkningslösa hostmediciner till lektiner i baljväxter. Vi pratar också om risker med antioxidanter och kommer som vanligt fram till att äkta vara är bäst dvs ät mer frukt och grönt. Som de kaffevänner vi är skålar vi avslutningsvis i våra kaffekoppar för att hylla de nya rönen om ytterligare positiva hälsoeffekter av kaffe.
2019-12-22
Länk till avsnitt

# 60 Magvänlig julmat, mustbråk och nervgift i citrusfrukter

Dags för julbord och vi frågar oss då vad som är årets trender, vad som är magvänligt och hur man egentligen ska ta sig igenom helgerna med någon sorts känsla av balans i magen. Vi listar FODMAP-vänliga alternativ på julbordet och varvar det med spaningar om bekämpningsmedel i citrusfrukter, fördelarna med långjäst bröd och så klart det senaste i följetången om mustbråket.
2019-12-08
Länk till avsnitt

# 59 Guldet i dina tarmar, skolmatshjälte och medelhavsmat

Tänk att du har som en personlig apotekare i dina tarmar, som pytsar ut medicinliknande ämnen varje gång du äter fibrer. Precis så funkar nämligen våra tarmbakterier. Detta outtömliga ämne fortsätter vi grotta i medan vi också pratar medelhavskost á la Maj-Lis Helenius. Alltså inte calamares och aioli, utan den mer traditionella medelhavskosten som ju är så himla nyttig. Vi hyllar en ny studie där man testar antiinflammatorisk kost på barn och passar på att ge er ett par riktigt fina FODMAP-hacks.
2019-11-25
Länk till avsnitt

# 58 Transittid, Game changers och identitetsmat

En av de vanligaste frågorna vi får är hur lång tid det tar innan symtomen kommer och hur man vet vilket livsmedel som ställt till det. Här kommer en lång och utförlig förklaring, det är nämligen lite komplext själva systemet. Sofia har sett filmen Game changers och funderar på hur mycket bättre svenska idrottsmän egentligen skulle prestera med en växtbaserad kost. Vi diskuterar också de nya rapporter som kommit om klimatsmarta livsmedel och hur vi ser mat om identitetsmarkör.
2019-11-10
Länk till avsnitt

# 57 Skogsbad, avföringstest och bär

Vad passar bättre just nu än att skogsbada? Det verkar ju vara det absolut bästa vi kan göra för både kropp och själ och man behöver inte åka ända till Japan. Det viktiga är att ta på trädet, krama det, så bjussar det på en massa bra ämnen som tack för klappen. Vi har varit på föreläsning om det senaste inom avföringsanalyser och transplantationer. Där bekräftades tack och lov det som vi mässar mest hela tiden, det är för tidigt! Trist, men det är faktiskt så att vi inte vet allting ännu så vårt råd är att hålla i både stålar och bajs ett tag till.
2019-10-14
Länk till avsnitt

# 56 Hormoner, antiinflammatoriskt och matsvinn

Just nu är det mycket snack om antiinflammatorisk kost och dess vara eller icke vara. Vi säger ja till antiinflammatoriskt och nej till gamla, förlegade tankesätt kring mat och näring. Dessutom får du reda på hur du kombinerar det med FODMAP. Det blir också en genomgång av hormonernas påverkan på IBS. Som kvinnor är vi ju ständigt utsatta för hormonernas spratt och det kan göra magen både bättre, men oftast sämre. Avslutningsvis, en liten skola i matsvinnsvokabulär.
2019-09-28
Länk till avsnitt

# 55 Framtidens mat, vidbränt och ätstörningar

Vi spanar på framtidens mat och funderar på om intravenösa smoothies kommer att ersätta mat en vacker dag. Och vad är grejen med vidbränd mat? Oklart, men varken gott eller nyttigt om du frågar oss. Sofia har fått både kolsvart pizza och surdegsbröd på sistone. Kanske snyggt på bild, men inte att äta tack. Ett allvarligare ämne är kopplingen mellan ätstörningar och magtarmbesvär. Många med tidigare ätstörningar utvecklar IBS och då uppstår ibland frågetecken kring hur man ska förhålla sig till FODMAP-behandlingen. Vi reder ut.
2019-09-17
Länk till avsnitt

# 54 Tänk positivt och ät dig frisk

Tänk positivt - och lev längre. Det är sant! En ny studie visar att den som tänker glada tankar har en ökad överlevnad. Dessutom mår man väl bättre på vägen tänker vi och sätter en penna i munnen för att le hela tiden. Sofia har läst boken Ät dig frisk och äter numera både tomat, mango och rödvin i hopp om att få tarmbakterier och DNA i världsklass. Å, just det, vi jobbar ju på en helt ny app också. Den blir grym.
2019-09-03
Länk till avsnitt

# 53 Halloumiskam och bajsa på fjället

Vi är tillbaka efter ett sommarupphåll som känns både långt och kort på samma gång. En plötslig halloumiskam uppstod i somras efter ett antibiotikalarm. Just mjölkproduktionen var dock inte den stora boven, men det var ändå tillräckligt för att Sofia på allvar nu ska prova att göra egen halloumi, eller eldost, som är det svenska namnet. Jeanette som fjällvandrat delar med sig om svårigheterna att bajsa ifred på fjället där det varken finns toaletter eller stora stenar att gömma sig bakom. Lite av en kbt-kurs i publikt bajsande.
2019-08-18
Länk till avsnitt

# 52 Mikroplaster, boktips och FODMAP-grill

I detta sista avsnitt innan sommaruppehållet pratar vi om två mindre trevligas saker, nämligen mikroplaster och kemikalier i solskyddskrämer. Vi hoppas att du som vi hellre är påläst för att vara göra medvetna val snarare än lyckligt ovetandes, annars får du spola vidare. Sofia tipsar om 3-4-5 andning och tacksamhetsdagbok. Dessutom om en bok som lätt ger en riktigt tankeställare, även om titeln inte är helt rumsren. Det blir också hetaste FODMAP-grilltipsen från Jeanette. Vi är tillbaka i mitten av augusti igen. Till dess önskar vi dig och din mage en riktigt trevlig sommar!
2019-06-30
Länk till avsnitt

# 51 Rawfood eller tillagat och större hjärna av nyttig mat

Det sägs ju att raw food ska vara så himla nyttigt, men närmare granskning visar att det inte är så tokigt att värma upp det vi äter. Tvärtom ger det i många fall både mer näring och en gladare mage. Och hur hindrar man hjärnan från att krympa? Jo, genom att se till att äta nyttigt så klart. En no brainer kan man ju tycka, men fint att det äntligen är bekräftat rent vetenskapligt. Vad sägs om en vegansk auberginesill till midsommar? Det ska i alla fall Sofia äta. Jeanette håller traditionen och äter vanlig.
2019-06-14
Länk till avsnitt

# 50 Nytt om antiinflammatorisk kost och lite om IBS och hjärnan

Äntligen har vi mer forskning på den antiinflammatoriska kosten och det är tydligen Medelhavskosten som är da shit. Genom att äta mer åt det hållet ökar antiinflammatoriska markörer i kroppen. Kul med konkreta bevis tycker vi eftersom det här området inte är helt vedertaget ännu. Nya studier på IBS och kopplingen till hjärnan föranleder diskussionen om att vi behöver titta på flera olika behandlingsformer för IBSare. Kul igen, vi har gjort precis det sedan 2009 genom att kombinera kostbehandling och olika former av stresshantering med fina resultat.
2019-05-29
Länk till avsnitt

# 49 Fortsättning lax, filosofi om ätande och spenat till peppade barn

Vi får många frågor om andras synpunkter på FODMAP. Stig Bengmark t ex, han är ju inget fan av FODMAP direkt och det är helt ok. Vi vänder oss helt enkelt till olika grupper av människor. Vi hjälper de som drabbats av någon magtarmsjukdom, medan trenden att balansera tarmfloran genom att äta rå jordärtskocka mer vänder sig till den hälsointresserade befolkningen som vill hålla sig friska. Vi kan alltså samexistera. Slutrepliken vad gäller lax blir ät inte rosa fisk, varken för miljön eller hälsan.
2019-05-14
Länk till avsnitt

# 48 Allergier, kinesisk gräslök och mjölguide á la FODMAP

Näsan rinner och ögonen kliar. Pollensäsongen har dundrat in och vi reder ut skillnaden mellan allergier och intoleranser och vilka livsmedel som korsreagerar med varandra. Kan man lita på analyser av sk fördröjda allergiska reaktioner och kan man tolka dessa utan att bli helt förvirrad? Nja, tveksamt säger vi eftersom de inte är helt vedertagna. Jeanette tipsar om kinesisk gräslök, Sofia odlar vitlöksstänglar och vi avslutar med en mjölguide á la FODMAP.
2019-04-28
Länk till avsnitt

# 47 Fettskola, påsktips och programmet Magbalans

Vi presenterar härmed Fias fettskola och grottar ner oss i olika sorters fetter, vilket man bäst steker i och vilket som är bättre för tarmhälsan. Det blir magvänliga tips inför påskbuffén och ett brandtal om programmet Magbalans. Vi förstår att det inte är så lätt att förstå vad det är vi faktiskt håller på med och varför det är så viktigt att göra på rätt sätt och ta sig tid. Men faktum är att de som gör just det i större utsträckning upplever symtomlindring.
2019-04-14
Länk till avsnitt

# 46 Alkohol, glutamin och ananassalsa

Glutamin är en ny spelare i IBS-matchen. Kul tycker vi eftersom nya studier visar att glutamin faktiskt kan minska symtomen hos den med IBS-D eller PI-IBS. Och så dags för frågan vi får så ofta; vilken sorts alkohol är bättre för magen? Samtidigt undrar vi varför vi inte tål så mycket alkohol längre, typ ingenting alls. Trots att vi, till skillnad från våra föräldrar, har ändrat dryckesvanor och dricker mer öl och vin och mindre sprit. Nåväl, ett glas för duga.
2019-03-30
Länk till avsnitt

# 45 Fisar på flyg, odlad lax och avokado

Ok, dags att prata om viktiga saker... Som att odlad lax från Norge, som utmålats som något hälsosamt, men verkar vara allt annat än just det. Förutom att de stackars laxarna mår oerhört dåligt är de inte särskilt hälsosamma att äta för oss människor. Framförallt inte barn och gravida kvinnor. Hua! Blir du också extra gasig när du flyger? Vi förklarar hur det kan komma sig och varför det är en dålig idé med sötningsmedel i luften.
2019-03-10
Länk till avsnitt

# 44 Sjukdomstider, soja och power postures

Sjukdom drabbar även oss, men vi har rest oss och är nu tillbaka. Därför är det på sin plats att prata om hur man klarar en period av sängliggande, ont i halsen eller kanske kräksjuka på bästa sätt och så att magen återhämtar sig fort. Dessutom senaste uppdateringen på soja, relaterat till både FODMAP och klimatet. Vi hyllar också vår husgud Tony Robbins och delar en toarelaterad händelse direkt ur verkliga livet.
2019-02-24
Länk till avsnitt

# 43 Mest fibrer vinner, nya köttbud och fullkorn FODMAP-style

Nu är det dags att dra ner ännu mer på köttet. En köttbulle, eller 14 g, per person och dag enligt EAT. Inte mycket att spela på alltså och vi behöver nya, smarta, sätt att använda den lilla köttmängden på. Nya studier konfirmerar också det vi mässat om ett bra tag, den som äter mest fibrer mår bäst och lever längst. För att få fler FODMAPPare att våga äta mer fibrer och fullkorn ger vi våra bästa alternativ som du garanterat kan äta utan stök i magen.
2019-01-29
Länk till avsnitt

# 42 Som en lovikavante, D-vitaminsorter och lingon

Nedräkning pågår! Någon mer som känner sig som att man lever inne i en blöt lovikavante? Vi vet varför. Hormonerna hänger liksom inte riktigt med så här års vilket gör att vi känner oss mer initiativlösa och inaktiva än vanligt. Så, med det sagt, önskar vi dig en riktigt lugn och skön jul- och nyårshelg utan stress och med en mage som håller sig glad. Vi tänker äta stora mängder lingon och grönkål. God Jul!
2018-12-22
Länk till avsnitt

# 41 Sitta är det nya röka, järnbrist hos unga och julbordstips

Vi är åter i poddläge efter ett par veckors radioskugga. Dystra siffror om svenskarnas motionsvanor gör oss nedslagna, men fast beslutna om att ta oss själva till gymmet mellan julhelgernas frossande. Vi gillar som bekant vegotrenden, men blir så klart lite oroliga när var tredje ung kvinna riskerar järnbrist pga att de väljer bort kött utan att ersätta det med järnrika vegetariska livsmedel. Det löser vi genom att lista de bästa "låg-FODMAPvegojärnkällorna". Och eftersom vi vill att alla ska få chansen till en God Jul med lugn mage går vi igenom dos and donts på julbordet.
2018-12-11
Länk till avsnitt

# 40 Intervju med gastroenterolog Rein Seensalu

Äntligen ropar vi och hälsar gastroenterolog, alltså magtarmdoktor, Rein Seensalu välkommen till vår podd. Som vi väntat på detta och vi vågar lova er alla IBSare där ute att ni kommer att gilla Rein. Han är nämligen oerhört kunnig och erfaren på området bråkiga magar, eller funktionella magtarmsjukdomar som det så vackert heter. Här har vi en som kan förklara och få patienten att känna sig både sedd, hörd och bekräftad. Så upp med penna och papper, för ni kommer garanterat att få höra sådant som kan vara bra att ta med till er egen läkare och prata vidare om.
2018-11-05
Länk till avsnitt

# 39 Strategidags, pumpa och nyttan av rödbeta

Magproblem är kopplat till psykisk ohälsa och tvärtom. För att minska stress och oro tipsar vi om hur du som följer FODMAP kan tackla situationer som uppstår när du ska förhålla dig till nya förutsättningar, sätt att äta, omgivningen osv. Snart november och dags att gå igenom de olika medlemmarna i familjen pumpa, vilka som funkar för magen och inte. Rödbetsjuice har visat sig kunnat göra underverk för hjärtat. Kul för alla som kan dricka det, men det finns också lika nyttiga alternativ för oss fodmappare!
2018-10-14
Länk till avsnitt

# 38 Elitbajsare och probiotikanytt

Vi fascineras av att man nu kan äta bajs i kapselform, fast än så länge bara i USA. Sofia funderar på en alternativ karriär som bajsdonator, men kraven är stentuffa. Nya studier ifrågasätter effekten av probiotika och visar samtidigt att det kan vara smart att man sparar lite av sin avföring i fall att man behöver äta antibiotika. Det visar sig nämligen att transplantation av den egna tarmfloran kan ge snabbare balans i systemet igen.
2018-09-29
Länk till avsnitt

# 37 Fiberjägare och hur motion kan påverka både IBS och hjärnan

Om alla rörde på sig tre gånger per vecka och dessutom åt rekommenderad dos kostfiber skulle vi kunna skippa de flesta av våra vanligaste mediciner och dessutom undvika att drabbas av sjukdom. Dags att ta sig upp ur soffan och börja äta fibrer alltså! För både hjärnan, magen och vår allmänna hälsas skull. Häng med i vår fiberskola med FODMAP-fokus och lär dig att bli en riktig kostfiberjägare. Flest fibrer vinner!
2018-09-17
Länk till avsnitt

# 36 Fruktos och humöret, yoga och nolltolerans

Fruktos, eller fruktsocker, pekas ofta ut som en stor bov i ohälsodramat, men det är också en bov i FODMAP-dramat. I veckans djupdykning förklarar vi varför det är bättre med en grön/gul banan i stället för en med bruna prickar och varför man inte kan hälla sirap på fruktsalladen. Vi funderar också på om mindre fruktos i kosten kan fungera antidepressivt. Det visar sig också att det vi vetat sedan länge, nu också är bekräftat i ytterligare en ny studie: FODMAP+yoga=SANT! Kombinerar man dessa blir 1+1 verkligen 3. Kul tycker vi eftersom programmet Magbalans bygger på just det!
2018-09-01
Länk till avsnitt

# 35 Magdagboken är här, klimatångest och surströmming

Vi ger er, tada, Magdagboken! Det kompletta verktyget för alla som följer kostbehandlingen FODMAP. Medan de flesta legat i hängamattan under sommaren har vi jobbat och slitit med vår fantastiska nya appfunktion. Och nu kan du alldeles strax 1. registrera ditt matintag och dina symtom så att du kan se statistik över magen och följa dina framsteg 2. spara dina inscannade livsmedel i en alldeles egen favoritlista. Stort för oss, ännu större för dig hoppas vi. För övrigt så har Jeanette bjudit amerikanska vänner på surströmming vilket genererade en klassisk ulkvideo till youtube och Fia har viss klimatångest, men ser ändå ljuset i tunneln.
2018-08-21
Länk till avsnitt

# 34 Antiinflammatorisk kost och grönskålschips

Plötsligt ska alla äta antiinflammatorisk kost. Grannen, kollegan och mormor. Vi benar ut vad det egentligen finns vetenskapligt belägg för och vem som i så fall skulle kunna vara hjälpt av att äta antiinflammatoriskt, vad som nu menas med det? Kanske menar man grönkålschips. Det har nämligen kommit en studie på att just grönkål har fina antiinflammatoriska effekter. Och eftersom grönkål är FODMAP-vänligt och ett av våra absoluta favoritlivsmedel bjuder vi på några fina recept också.
2018-08-04
Länk till avsnitt

# 33 FAQ: Vad är en normal mage? Gluten och FODMAP och magnesium

Tack för alla engagerande frågor vi får av er! Dags att samla ihop dessa och besvara efter bästa förmåga. En "normal" mage är för många en både främmande och vag definition så vi börjar i den änden, tar oss igenom snårigheterna kring gluten och FODMAP och avslutar med våra bästa tips om magnesium och probiotika.
2018-07-21
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.