Sveriges 100 mest populära podcasts

Skatteskolan - En podcast för företagare

Skatteskolan - En podcast för företagare

Skatteskolan - En podcast för företagare är en podcast producerad av Tillväxtverket och Skatteverket. Här tar vi upp det mesta du behöver veta om skatter, bokföring och moms när du ska starta eller driver företag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/skatteskolan

Avsnitt

Transport

Vad ska man tänka på om man vill driva taxiverksamhet? Hur bokför man inköpet av en bil i sitt transportföretag? Är det någon skillnad om du säljer transporttjänster till privatpersoner eller företag? Säsongens sista branschavsnitt vänder sig till dig som driver företag inom transport eller taxi. Programledare Anders Nyberg tillsammans med Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist.
2019-11-13
Länk till avsnitt

Kortavsnitt: Körjournal

Vad är en körjournal? Varför är det är viktigt att föra körjournal och vad ska den innehålla? I det sista kortavsnittet av Skatteskolan får du lära dig det mesta om körjournal. Programledare Anders Nyberg och Skatteverkets expert Per Granqvist.
2019-11-13
Länk till avsnitt

Kultur

Finns det särskilda skatteregler för fritt utövande kulturarbetare? Vad menas med upphovsmannakonto och vad är kulturmoms? I det fjärde avsnittet av Skatteskolan är det fokus på kulturbranschen. Programledare Anders Nyberg från Tillväxtverket tillsammans med Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist.
2019-11-06
Länk till avsnitt

Kortavsnitt: Immateriella tillgångar

Vad räknas till en immateriell tillgång? Hur värderar man tillgångarna, och vilka skattesatser gäller om man vill sälja upphovsrätten till sitt verk? I det här korta avsnittet får du veta om redovisning av immateriella tillgångar med Skatteverkets expert Jenny Persson och programledare Anders Nyberg från Tillväxtverket.
2019-11-06
Länk till avsnitt

Hotell, restaurang och turism

Vad gäller om du har säsongsanställda? Hur fungerar det med dricks? Och ska arbetskläder förmånsbeskattas? Få svaren i det tredje avsnittet av Skatteskolan som denna gång vänder sig till dig som driver hotell-, restaurang eller turismverksamhet. Programledare: Anders Nyberg från Tillväxtverket. Skatteverkets experter: Jenny Persson och Per Granqvist.
2019-10-31
Länk till avsnitt

Influencers, bloggare och gamers

Sponsorpengar, donationer, annonser och produkter som skickas till dig, ska det räknas som en intäkt? I det andra avsnittet av Skatteskolan får du som arbetar som influencer, bloggare eller gamer veta vilka skattespecifika regler som gäller i din bransch. Programledare: Anders Nyberg från Tillväxtverket. Skatteverkets experter: Per Granqvist och Jenny Persson. Alla avsnitt av skatteskolan hittar du på verksamt.se/skatteskolan.
2019-10-23
Länk till avsnitt

Bygg

Hur fungerar det med omvänd skattskyldighet, vad är en byggherre och hur fungerar ROT för dig som företagare? Det första avsnittet i säsong tre av Skatteskolan ? en podcast för företagare vänder sig till dig som driver företag inom byggbranschen. Programledare är Anders Nyberg på Tillväxtverket. Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Alla avsnitt av skatteskolan hittar du på verksamt.se/skatteskolan.
2019-10-16
Länk till avsnitt

Kortavsnitt: Internationell anställning

I det här korta faktaavsnittet får du veta vilka skatteregler som gäller om du anställer medarbetare i Sverige som är bosatta utomlands. Programledare: Anders Nyberg från Tillväxtverket. Skatteverkets expert: Per Granqvist. Alla avsnitt av skatteskolan hittar du på verksamt.se/skatteskolan.
2019-10-16
Länk till avsnitt

Kortavsnitt: Personalliggare

Vad är en personalliggare och vad ska den innehålla? I det här faktaavsnittet går vi igenom det mesta du behöver veta om personaliggare. Programledare: Anders Nyberg från Tillväxtverket. Skatteverkets expert Per Granqvist. Alla avsnitt av skatteskolan hittar du på verksamt.se/skatteskolan.
2019-10-16
Länk till avsnitt

Kortavsnitt: Tjänsteställe

Vad menas med tjänsteställe och vad har det med skatten att göra? På 5 min reder vi ut det mesta du behöver veta om tjänsteställe. Programledare Anders Nyberg från Tillväxtverket tillsammans med Jenny Persson från Skatteverket. Alla avsnitt av skatteskolan hittar du på verksamt.se/skatteskolan.
2019-10-16
Länk till avsnitt

Deklaration: Aktiebolag

I säsongsavslutningen av Skatteskolan ? en podcast för företagare har det blivit dags för deklaration för dig som driver aktiebolag, alltså Inkomstdeklaration 2, INK2. Vi går igenom deklarationens alla delar, gör nedslag i de vanligaste rutorna och går igenom när deklarationen ska lämnas in. Alla avsnitt av Skatteskolan ? en podcast för företagare hittar du på verksamt.se/skatteskolan. I podcasten hör du Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Programledare Anders Nyberg från Tillväxtverket.
2019-01-30
Länk till avsnitt

Deklaration: Enskild näringsverksamhet

I detta avsnitt går vi igenom hur deklarationen för dig som driver enskild näringsverksamhet fungerar. Vi går igenom näringsbilagan, vad du måste förbereda innan deklarationen och när deklarationen ska lämnas in. I nästa avsnitt går vi igenom deklaration för dig som driver aktiebolag. I podcasten hör du Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Programledare Anders Nyberg från Tillväxtverket.
2019-01-23
Länk till avsnitt

Årsredovisning och årsbokslut

Nytt år och nya möjligheter. Men först är det dags att stänga boken för det gamla och summera upp hur det gått för ditt företag. I detta avsnitt pratar vi därför om årsredovisningar och årsbokslut. Vilka delar består dom av, vad du behöver förbereda inför deklarationen och vad du sen ska göra med årsredovisningen och årsbokslutet. I podcasten hör du Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Programledare Anders Nyberg från Tillväxtverket.
2019-01-16
Länk till avsnitt

Fel, Fel, Fel

Missar viktiga datum, glömmer betala, summeringsfel och vanliga felavdrag. I veckans avsnitt av skatteskolan ? en podcast för företagare går vi genom de vanligaste felen företagare gör, hur undviker du att göra dem och andra bra fakta för dig som driver företag. I podcasten hör du Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Programledare Anders Nyberg från Tillväxtverket.
2018-12-12
Länk till avsnitt

Avdrag och kostnader del 2

Hur är det med det där julbordet, får man göra avdrag för det? Räknas lerduveskytte eller e-sport som friskvård och hur funkar avdrag för mobil och dator? Det och mycket mer i del två av avdrag och kostnader i Skatteskolan ? en podcast för företagare. I podcasten hör du Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Programledare Anders Nyberg från Tillväxtverket.
2018-12-05
Länk till avsnitt

Att anställa

Hur fungerar det att bli arbetsgivare för första gången, hur ser den nya arbetsgivardeklarationen på individnivå ut och hur fungerar växastödet? Det och mycket mer i veckans avsnitt av Skatteskolan ? en podcast för företagare. I programmet hör du Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Programledare är Anders Nyberg från Tillväxtverket.
2018-11-28
Länk till avsnitt

EU-handel

Hur fungerar det när man köper, säljer och gör affärer med ett annat EU-land? Vad är det för skillnad på EU och EUs momsområde och hur fungerar det med tjänsteresor inom EU. I detta avsnitt av Skatteskolan ? en podcast för företagare går vi igenom tre vanliga scenarier för handel med andra EU-länder. I programmet hör du Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Programledare är Anders Nyberg från Tillväxtverket. I nästa avsnitt av Skatteskolan ? en podcast för företagare pratar vi om att anställa för första gången.
2018-11-21
Länk till avsnitt

Handel utanför EU

Vad ska man tänka på när man importerar, exporterar och göra affärer med ett land utanför EU, hur fungerar det med momsen och hur fungerar det med tjänsteresor? I detta avsnitt av Skatteskolan ? en podcast för företagare går vi igenom tre vanliga scenarier för handel med länder utanför EU. I programmet hör du Skatteverkets experter Jenny Persson och Per Granqvist. Programledare är Anders Nyberg från Tillväxtverket. I nästa avsnitt av Skatteskolan ? en podcast för företagare pratar vi om handel med EU-länder.
2018-11-14
Länk till avsnitt

Finansiering

Ska du ta in kapital till ditt företag för första gången? I säsongspremiären av den andra säsongen av Skatteskolan ? en podcast för företagare går vi igenom hur banklån, offentliga stöd, crowdfunding, leasing och försäljning av aktier påverkar ditt företag? Skicka in din fråga om skatt till [email protected] så tar vi kanske upp den i podcasten under hösten 2018. Skatteskolan ? en podcast för företagare är en podcast från Verksamt.se som produceras av Skatteverket och Tillväxtverket. Programledare Anders Nyberg. Experter från Skatteverket Per Granqvist och Jenny Persson.
2018-11-06
Länk till avsnitt

Svåra ord ? live-sändning från Eget företag-mässan

Vad menas med räkenskapsår, NE-bilaga och redovisningsperiod? En del ord är inte helt lätta att förstå. I det sista avsnittet reder experterna ut svåra men viktiga begrepp. Programledare Anders Nyberg.
2017-11-29
Länk till avsnitt

Registrera företag

Hur registrerar man ett företag på verksamt.se? I veckans avsnitt guidar Skatteverkets experter dig genom hela processen ? steg för steg. Du får också veta vad en SNI-kod är och hur en digital brevlåda fungerar. Programledare Anders Nyberg.
2017-11-22
Länk till avsnitt

Fakturera och ta betalt

Vad måste finnas med på en faktura? Och vad är ett kassaregister? I veckans avsnitt av Skatteskolan går experterna igenom alla måsten i en faktura och hur ett kvitto ska se ut. Dessutom får du tips på var du hittar bra fakturamallar.
2017-11-15
Länk till avsnitt

Avdrag och kostnader

Vad kan man dra av på sitt företag? Och hur fungerar det rent praktiskt? Veckans avsnitt av Skatteskolan handlar om avdrag och du får bland annat veta hur det fungerar med avdrag för lokaler, resor och kläder.
2017-11-08
Länk till avsnitt

Bokföring

Hur fungerar bokföring? Skatteskolans experter reder ut begrepp som debet och kredit och metoder för bokföring. Du får bland annat lära dig om vikten av verifikationer, ordning och reda och vad det är du ska bokföra.
2017-11-01
Länk till avsnitt

Lyssnarnas frågor

Hur fungerar det med avdrag för inköp? Hur bokför man ett inköp till företaget som är köpt med privata pengar? I veckans avsnitt av Skatteskolan svarar experterna på lyssnarnas frågor som skickats in till podden. Du får till exempel lära dig vad uttagsbeskattning är och vad en verifikation ska innehålla.
2017-10-25
Länk till avsnitt

Moms

Vad är moms? Och vems är pengarna? I veckans avsnitt av Skatteskolan får du lära dig det mesta du behöver veta om moms. Skatteverkets experter berättar till exempel vilka skattesatser som gäller för din bransch och att momsen i de flesta fall inte påverkar företagets resultat.
2017-10-18
Länk till avsnitt

Preliminärskatt

Avsnitt 3: Preliminärskatt Preliminärskatt, schablonavdrag och egenavgifter? Vad är det? Skatteskolan ger dig svaren och berättar hur du räknar ut hur mycket preliminärskatt du ska betala.
2017-10-11
Länk till avsnitt

Lön och eget uttag

Lön och eget uttag - vad är vad, vad är skillnaden och vad är det som påverkar hur mycket pengar du kan ta ut från ditt företag? Skatteskolan reder ut skillnaderna beroende på om du har enskild firma eller aktiebolag. Lyssna på avsnitt två av Skatteskolan ? en podcast för företagare.
2017-10-04
Länk till avsnitt

Enskild näringsverksamhet och Aktiebolag

Vad är det för skillnad mellan enskild näringsverksamhet och aktiebolag? Ska man ha F-skatt eller FA-skatt? Och vad är egentligen ett räkenskapsår? Skatteverkets experter ger dig svaren. OBS! I avsnittet nämns att det lägst tillåtna aktiekapitalet är 50 000 kronor. Från och med den 1 januari 2020 är det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag 25 000 kronor. För att kunna registrera ett aktiebolag med 25 000 kronor i aktiekapital måste det vara bildat (stiftat) från den 1 januari 2020 och framåt. Skatteskolan - En podcast för företagare är en podcast från Verksamt.se som produceras av Skatteverket och Tillväxtverket.
2017-09-27
Länk till avsnitt

Trailer - Skatteskolan

Den 27 september är det premiär för verksamt.ses nya podcast Skatteskolan - en podcast för företagare. Bakom podcasten står Skatteverket och Tillväxtverket och här får du svar på dina frågor om skatt, moms och bokföring. Skicka din fråga om moms, skatt eller bokföring till [email protected] så kanske vi tar upp just din fråga i podden.
2017-09-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.