Sveriges 100 mest populära podcasts

TV-fabriken

TV-fabriken

Programledaren Fredrik Ralstrand träffar kända och okända som jobbar med tv.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

facebook.com/tvfabriken

Avsnitt

124. Henrik Schyffert

Henrik berättar hur han hoppade av gymnasiet för att vara med från starten av MTV i London, hur hamnade han där och vad minns han från de åren? Hör om varför han aldrig tittar på nyheterna eller hela tv-program alls, hans privata relation till tv-mogulen Jan Stenbeck och hur han är med och formar Killinggänget med skrik och bråk och vad han ångrar i det samarbetet. Han berättar också om deras stora genombrott med NileCity och om han gått från att vara en vågad provokatör till pk-farsa? Vi hann också prata om varför han bildade eget produktionsbolag, Parlamentet, mångmiljonregnet över honom och om hans nya långfilmsmanus som precis blivit klart. Du får också höra om mötet som nästan fick Henrik att skita på sig.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-27
Länk till avsnitt

123. Janne Jingryd

Han blev känd som ankare både i Tipsextra och Gomorron Sverige på 90-talet och har sedan dess jobbat som tv-producent. Han producerade Melodifestivalen 1997 och 2000. Det blir en hel del prat om det och inte minst när han orsakade en tittarstorm och SVT blev nerringda under Eurovision Song Contest 1997 då Janne var kommentator, men vad var det som orsakade så mycket ilska? Hör också om hur han blev upptäckt av Frank Zappa i unga år när han var popartist och sina möten med Lennart Hyland.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-13
Länk till avsnitt

122. Vad hände sen, Lydia Capolicchio?

Hon var programledare på TV3, SVT och TV4. Mest känd för tv-tittarna från Gomorron Sverige, Nyhetsmorgon och Svart eller Vitt. Det blir härliga historier från tv-världen med Janne Jingryd, Anita Ekberg och hör om när hon blev nobbad av självaste Lennart Hyland! Kanske kröntes tv-karriären med att hon 1992 fick leda Eurovision Song Contest inför hundratals miljoner tv-tittare. Vad hände egentligen när Harald Treutiger visade sin mest okollegiala sida i direktsändning? Men plötsligt försvann hon från tv-rutan. Journalisten som fick leda världens största underhållningsprogram i tv, var tog hon vägen, vad hände sen?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-29
Länk till avsnitt

121. Lars Adaktusson

Han gick från att vara den som granskar till att bli granskad. Men innan dess jobbade han 30 år som journalist, inte minst på SVT där han bland mycket annat skapade och var programledare för samhällsprogrammet Agenda. Hur var det att jobba varje helg i 5 år och vilka konsekvenser fick det för familjen? Hur smart var upplägget att både vara programledare och ansvarig utgivare egentligen? Hör om när SVT:s dåvarande VD ringde direkt till kontrollrummet för att få ut en rättelse och om kvartsamtalet efteråt. Vi pratar också om tiden som USA-korre och hur det gick till när han värvades från SVT till kommersiella TV8 och en miljonlön. Men hur var det att ha så låga tittarsiffror och varför började han sedan attackera sin forna arbetsgivare? Vi lyssnar också på det ikoniska tv-bråket mellan Lars och Janne Josefsson! Hur var övergången till politiken, utnyttjade han sin ställning som fd. SVT-medarebtare och vad förvånande honom mest när han kunde se det från andra sidan? Och varför blir han så generad av de politiska kommentatorerna? Och inte minst; vad tycker han som gammal Eko-medarbetare om debatten om varumärket "Dagens Eko"?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-15
Länk till avsnitt

120. Paolo Roberto

I det här avsnittet träffar jag en före detta programledare. Alla hans jobb försvann direkt när han ertappades med att köpa sex i Stockholm 2020, ett brott han också dömdes för. Innan dess gjorde han stora produktioner som Robinson, Farmen, Pengarna På Bordet och Fear Factor. Han har jobbat i alla mediehus och blev från början känd i filmen Stockholmsnatt. Hör hur filmen blev vägen bort från kriminalitet, om behovet att hävda sig, om Staffan Hildebrands pedofil-skandal och hur Paolo aldrig tittar på tv, inte ens sina egna program. Vi pratar också om hans uppmärksammade intervju med Jenny Strömstedt i Nyhetsmorgon som gjordes några timmar efter sexköpet, ångrar han den idag? Och blev han regisserad? Paolo riktar kritik mot TV4 och jag undrar om han använde någon form av mediestrateg. Vad kom sexköpet att kosta honom? Hur ser relationen till hans publik ut idag? Hur ser han på cancel-kulturen och saknar han tv?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-01
Länk till avsnitt

119. Sveriges första transprogramledare - Kim Sandberg

Kim Sandberg kommer gå till historien; hen är Sveriges, eller i alla fall SVT:s, första öppna transprogramledare. Med sin långa erfarenhet som programledare i tv och radio berättar hen för första gången offentligt om hur hen gick från Jonas till Kim och hur hen förlorade både jobb och sitt äktenskap. Hör om vändpunkten när hen tog steget för att leva som sig själv utan förbehåll. Hur var det att leva med en stor hemlighet och hade hen velat få hjälp att ta steget tidigare? Hur viktigt är det att transpersoner syns i tv och hur mottogs hen av kollegor, familj och barn? Och hur har den visuella exponeringen i tv varit för Kim? Hör också om hens jobb som programledare för de lokala nyheterna som sänds från Falun, en riktig tv-fabrik!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-18
Länk till avsnitt

118. Ulf Brunnberg

Han har medverkat i över 200 tv-produktioner och 178 filmer! Han är känd från tv-rutan sedan mitten av 60-talet. Jag har träffat Ulf Brunnberg och bl.a. pratat Jönssonligan: vilken är hans favoritcitat, hur ofta han blir påmind om Vanheden och vad hände när Gösta Ekman hoppade av braksuccén? Han ger också en rejäl känga till Sickans tidigare ersättare och de senaste Jönssonligan-filmerna. Han berättar om vilken av filmerna han blir förbannad av att se. Vi snackar var hans engagemang mot nyinspelningen av Saltkråkan kommer ifrån, hans storkonflikt med Filip & Fredrik, gör ett pk-quiz och ställer oss frågan hur han blev en grinig gnällgubbe? Och var verkligen hans tv-kanal "Male Channel" en bra idé?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-04
Länk till avsnitt

117. Vad hände sen, Ika Nord?

Hon blev rikskänd med sina barnprogram "Ika I Rutan" och som katten Findus julkalendern Tomtemaskinen. Med sin kombination av mimik, akrobatik och skådespelare så trollband hon barnen framför tv:n. Vissa barn blev också rädda av denna udda och starka figur i rutan. Men efter några år försvann hon från tv. Ville hon inte mer? Blev tv mätt på Ika? Och vad hände med skelettet Åke? Mimaren från Halmstad, var tog hon vägen, vad hände sen?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-18
Länk till avsnitt

116. Dyngbaggegalan - Leo Vene

Över 600.000 följer instakontot som bygger en stor del av sitt innehåll på klipp från tv och som är en stor snackis i branschen! Jag har träffat mannen bakom, den anonyme grundaren: Leo Vene är Dyngbaggegalan! Vi får veta mer om vem han är och vad syftet är med hans kanal, hör också om varför den döptes till just Dyngbaggegalan och om konflikten med Svensk Filmindustri. Varför ville han vara helt anonym första tiden, har han funderat på att arrangera en gala och vad är det med bloopers som funkar? Han berättar om han kan få dåligt samvete över publiceringar, sin överfulla DM-korg, hur han spelar in och textar klippen och är han en "efterbliven kommunistfjant"? Vi snackar också om hur han tänker kring överträdelser av upphovsrätten och vad som skulle hända om någon stängde ner hans sida. Hur påverkas han av hot och hat och varför har kontot blivit mer politiskt?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-04
Länk till avsnitt

115. Sport-tv-rättigheter, Jonas Eriksson

Sport-tv-rättigheter är en mångmiljardindustri. Jonas Eriksson är kanske mest känd som en av de rika drakarna i SVT:s "Draknästet" men han har också ett förflutet som säljare av internationella tv-rättigheter för sport. Hur hamnade han i den branschen, vad kostar ett OS och hur gick förhandlingarna till rent konkret? Vi pratar också om framtidens billiga sport-tv-teknik, om kulturella koder vid förhandlingar, om hur man prissätter samma sport-rättighet i länder med olika ekonomiska muskler och om att det var just det här jobbet som gjorde honom förmögen. Vi pratade också om Draknästet, om varför han oftast tackar nej till att investera. Du hör honom också berätta om tiggarbrev, VAR, text-tv och om hans Instagramkonto, saknar han sitt gamla jobb som fotbollsdomare?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-21
Länk till avsnitt

114. American Song Contest - Christer Björkman & Robin Hofwander

Om svensk-äventyret American Song Contest. Christer Björkman berättar om låtarna, artisterna, konkurrensen, röstningen, tittarsiffrorna, programledarna, publiken och otryggheten i USA. Hör om hans irritation på frasen "good enough", om programledarnas frånvaro, vad blev inte som han tänkt, om vad svenskarna kunde lära amerikanarna och om de kommande avknoppningarna av Eurovision. Hör också om den svenska bildproducenten Robin Hofwanders jobb på Universal Studios i Hollywood. Varför behövdes 5 studior och 14 kameror och hur mycket fick han betalt för att bildproducera ett stort underhållningsprogram i USA.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-07
Länk till avsnitt

113. Julvärdarna - Eva Beckman, programdirektör

Jag har pratat med bossen över vem som får tända ljuset i SVT på julafton, ett uppdrag som tar en person rakt in i den svenska tv-historien. Eva Beckman är programdirektör och är den som ringer upp och ställer frågan, men hur låter det samtalet egentligen? Vi pratar om vilka som är med och bestämmer vem det ska bli, vad julvärden betyder idag, om jultablån, om hennes relation till Arne Weise och så ställer jag frågan som Eva tycker är "fruktansvärt pinsamt" att inte kunna svara på. Hör också om Disneys uppsida i förhandlingar med SVT om programmet kl 15 på julafton, om Evas favoritjulvärdar och om Zlatan skulle kunna bli julvärd? Dessutom hör du om hennes år framför kameran, inte minst i kulturprogrammet Centrum, och om tv-idéer som hon ångrar att hon tackade nej till; exempelvis ett program med en då helt okänd Greta Thunberg.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-24
Länk till avsnitt

112. Erik Ekstrand

Han började som produktionsassistent på tv-produktioner som Jeopardy och Big Brother för att nu vara en av de mest frekventa framför kameran i våra största tv-kanaler. Erik Ekstrand berättar om hur det var att jobba med att plocka upp Magnus Härenstams snytpapper, hur han ljugit sig till jobb på TV4, hur produktionsbolag betalade ungdomar med sprit som övertidsersättning och om den otrevliga tonen i svenska kontrollrum. Han upptäcktes som programledare när han fick hoppa in i ett av 00-talets omoraliska quizz-tv-program som han sedan blev uppsagd från med full betalning. Du får också veta vilket program han hellre mist tre fingrar än varit programledare för igen. Vi pratade också om hur Erik & Mackan ständigt jämförs med Filip & Fredrik och den frostiga stämningen dessa tv-par emellan, finns det verkligen en beröringsskräck? Erik tipsar också hur man stretchar en tv-budget, avslöjar sin inställning till SVT, berättar om hans nya otippade program och om sitt politiska ställningstagande till att inte bilda ett eget aktiebolag, trots att han är frilansare.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-10
Länk till avsnitt

111. Vad hände sen, Gabriel Odenhammar?

Allt han medverkade i blev till guld. Sunes Jul, Sunes Sommar, Svensson Svensson hade miljonpublik. Han gjorde shower, reklam och stod på scen på Stadsteatern. Hör om inspelningarna och hur det var att jobba med tv som barn och bli väldigt känd väldigt tidigt, hur handskades han med offentligheten? Men dagen kom då han inte längre blev uppringd och blev så knäckt efter sin första casting där han inte fick rollen att han inte gick upp ur sängen på tre månader. Hör om baksidorna av barnkändisskapet, alkoholmissbruket och om han fortfarande tycker att SVT stal hans barndom. Hur hade han velat att barn-stjärnor ska tas om hand, Gabriel har ett innovativt konkret förslag. Han berättar att om det blivit snäppet värre hade han förmodligen inte levt idag. Hör också om vilken hjälp han fick av branschen. Givetvis hör du också hur han mår nu och vad han jobbar med idag.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-26
Länk till avsnitt

110. Tre Kronor - Tina "Pilla" Leijonberg

Dags för ett avsnitt om TV4:s succé-såpa Tre Kronor! Tina Leijonberg spelade Pilla i 7 av 10 säsonger och berättar om tiden som superkändis skådis som knappt kunde visa sig ute och som tillslut inte klarade av kändisskapet och sökte sig bort från rampljuset. Hör hur hon hamnade i serien, om inspelningarna, dialekten, reaktioner på stan, sitt löneultimatum och om vad hon tycker om den brutala självmordsscenen som avslutade serien. Hur står den sig idag och hur är statusen mot de andra drama-såporna? Du får också veta vad Tina gör idag och varför Janet Jackson pussade på henne.

Vi hinner också prata om annan tv som Tina gjort så som Melodifestivalen och Söndagsöppet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-12
Länk till avsnitt

109. Vad hände sen, Rikard Palm?

Den folkkäre nyhetsankaret från Farsta som nådde storpublik och som blev en favorit hos många och som blev känd för en rad klipp med felsägningar i nyheterna. Varför blev det så mycket press och uppståndelse kring honom? Vilket stöd fick han efter alla bloopers och vad känner han när han ser klippen idag? Rikard berättar om den internationella uppståndelsen, hur han blev flyttad till nattskiftet, hur hans värld rasade med uppsägning, rattfylla, sjukdom och hur han mår idag. Och hör om nyhetshändelsen som rör Rikard till tårar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-29
Länk till avsnitt

108. Public Service ägarstiftelse - Helena Stålnert, ordförande

Många tror att public service-bolagen ägs av staten, så är det inte. Public Service-bolagen är aktiebolag där 100% av aktierna ägs av en förvaltningsstiftelse. Jag har träffat Helena Stålnert som är ordförande i styrelsen för denna hemliga och okända stiftelse. Helena har själv en gedigen bakgrund inom tv, bl.a. som programledare och chef för Aktuellt, saknar hon tv-arbetet? Vi får veta mer om vilka som sitter i styrelsen, vad arbetet går ut på, vad vill hon förändra och funkar verkligen armlängds avstånd till den politiska makten? Hur finansieras stiftelsen, hur neutrala måste styrelsen vara, hur effektivt och rationellt är det att ha tre olika public service-företag, något Sverige är i princip ensamma om i världen. Och vi ställer oss frågan om public service måste reformeras i grunden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-15
Länk till avsnitt

107. Beppe Starbrink

Gokvälls lysande stjärna sedan 2007; Beppe Starbrink berättar om livet i strålkastarljuset från Västerbotten. Hur hamnade han på tv och vad är skillnaden i tv-huset i Umeå nu och då. Varför är han så sällan nöjd med intervjuer och hör om reportageresan där han behövde livvaktsskydd. Hör om produktionsapparaten Gokväll, märker de av konkurrenten "Efter Fem" och varför är det så viktigt att det görs underhållnings-tv från hela landet, men hur bra är det för miljön när gäster ska fraktas till studion? Beppe avslöjar redaktionens utvärderingsmetod och berättar om den höga tv-chefens feedback som kan upplevas som ganska vass och inte minst om sin dipp med programmet och när han tackade nej till ett miljonkontrakt på TV4.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-01
Länk till avsnitt

106. Vad hände sen, Henrik Olsson?

Du såg honom i program som Voxpop, Packat & Klart och Melodifestivalen. Alltid på bästa sändningstid i våra största tv-kanaler. Men plötsligt lämnade han tv-rutan och visst undrar vi vad som hände? Jag har träffat Henrik Olsson!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-17
Länk till avsnitt

105. Malin Olsson

Queen of Sommarlov; Malin Olsson om gubbslem, mötet med Donald Trump och att vilja se en mer okontrollerad och mer organisk tv. Hör om musiken som förde henne till tv-världen och fisken som gjorde att hon bommade att bli Miss Universum. Hur ser en sommar ut för henne när hon gör Sommarlov? Hör om övergången från att vara programledare till skådespelare och om hemligheten bakom Sommarskuggan. Kan hon tröttna på barn? Står det henne upp i halsen att behöva vara en förebild? Och hur är det att vara Malin Olsson i en lekpark? Också om att ta klivet från barn till vuxen-tv och om alla satsningar med henne som lades ner. Vi snackar också "Vem Bor Här?", om varför hon aldrig fått leda Melodifestivalen och inte minst om programledarjobbet hon sökte och fick på en konkurrerande kanal i ett mycket omdiskuterat program men som hon hoppade av i sista stund.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-03
Länk till avsnitt

104. Niklas Hyland om Lennart Hyland - den första tv-ikonen

Lennart Hyland var Sveriges första riktiga tv-ikon. Med sport och underhållningsprogram trollband han Sverige och med "Hylands Hörna" nådde den folkkära tv-mannen oanade höjder. Men pressen gjorde honom också sårbar och han hade enligt vissa ett väldigt humör och fick också problem med alkoholism. För första gången någonsin i en intervju berättar nu Lennart Hylands brorson Niklas Hyland, som också jobbar med tv, om livet med sin farbror. Det var inte alldeles lätt att växa upp och heta Hyland, hör om trakasserierna på skolgården, om familjens oro för tv-stjärnan och vad hände med Lennarts två söner? Vi avlivar några myter och möjligen får vi en mer nyanserad bild av tv-ikonen. Vi pratar också om kampanj-journalistik och en rosa elefant. Och hur gick det för Lennart att sluta på tv?

Dessutom hör du om Niklas väg till tv och om han tagit någon inspiration från sin farbror.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-20
Länk till avsnitt

103. Best of säsong 4

Dags att summera den senaste säsongen, tillika året, med TV-fabriken! På plats i studion finns mina kompisar och kreativa bollplank Fredrik Johnsson och Johan Bengtsson och tycker till och reagerar på en del av det som hörts under säsong 4.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-18
Länk till avsnitt

102. Hasse Aro

Jag har träffat Mr. Efterlyst! Hör om slumpen som blev hans liv. Jag frågar mig hur samarbetet med polisen ser ut och varför det inte funkade alls i början, skulle han kunna granska polisen? Hör om samarbetet med Leif GW Persson och hur de alltid gick ut efter sändningarna och oron som uppstod när GW lämnar Efterlyst för SVT. Du får också höra hela historien om hur Aro lämnar Efterlyst för TV4 och varför han inte riktigt trivdes där och kom tillbaka till TV3. Vi snackar namnpubliceringar, om när Efterlyst haft fel och betalat skadestånd, vilka poliserna i studion är, om hur många tips som kommer in och hans panik över att fylla 65 i höst. Inte minst får du höra om hans kontakt med grovt kriminella, att finnas på en dödslista, varför han har skyddad identitet och vad han snackar om med sin granne som är minister. Och varför har han inte blivit förmögen på sin digra och prisade tv-karriär?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-04
Länk till avsnitt

101. Estimering - Johan Borg, TV4

TV-tittandet minskar, reklamtröttheten ökar. Hur estimerar man tv-program i en kommersiell tv-kanal innan de har sänts för att planera reklamintäkterna? Johan Borg är gäst och berättar om jobbet på TV4:s planeringsavdelning jobbar med just estimering. Vad innebär jobbet och hur funkar det i praktiken? Hur ser han på reklam-taket på 12 minuter i timmen och hör exempel på vilka program de estimerat väldigt fel, antingen för optimistiskt eller när de varit väl försiktiga. Och vad kostar det att annonsera 30 sekunder på prime time på TV4? Sen snackar vi sponsring, väder, magkänsla och om de någonsin har rea.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-21
Länk till avsnitt

100. Anders Lundin

En riktig tv-legendar gästar avsnitt 100! Hör om livet med stora prestige-jobb som programledare för Melodifestivalen 1999 och Eurovision Song Contest 2000. Du får också veta vilka program han tackat nej till och varför fick han inget ekonomiskt lukrativt erbjudande från de kommersiella kanalerna när det begav sig? Hur hamnade han i mördaruppdraget att ta över efter Berghagen på Allsångs-scenen och hur reagerade han på den stora kritiken mot hans sångröst? Vi snackar också om Allt För Sverige och Anders nya tv-projekt han just nu pitchar för tv-bolagen. Anders ska fylla 64, kommer han gå i pension? Vilken är Treutiger-effekten han gärna undviker och varför har alla andra stora svt-profiler en inramad bild i tv-huset utom Anders?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-07
Länk till avsnitt

99. Victoria Dyring

Varför har Victoria svårt för kunskapsprogram och har tackat nej till tv-frågesporter? Hur är hennes relation till sina tittare som hör av sig till henne? Vad innebär det när man blir hedersdoktor, hur kan hon se likadan ut och hur har kriget påverkat hennes mediekonsumtionsvanor? Hör om hennes tv-resa från Hjärnkontoret till Vetenskapens Värld. Och hur är det att jobba med Nobelfesten och intervjua pristagarna? Vilken påverkan har hon på sin galaklänning dessa sändningar och är det något drama programledarna emellan? Du får också höra om när hon tog ett break från tv-rutan och var trött på sig själv. Och inte minst pratar vi om tvivel och misstro hos en mer polariserad och ifrågasättande tv-publik.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-23
Länk till avsnitt

98. Johan Pråmell

Mannen bakom stora reality-serier som Wahlgrens Värld, Stjärnorna På Slottet och Svenska Hollywoodfruar, men själv började han i Baren. Vem av Hollywoodfruarna var egentligen svårast att charma? Och vilka tillfrågades men tackade nej..? Jag undrar också om Wahlgrens Värld har peakat och om bråken i Stjärnorna På Slottet. Och hör om varför han avskydde sin hittills enda programledarroll. Vi lär oss också skillnaden mellan manager och agent.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-09
Länk till avsnitt

97. Brynolf & Ljung

I mer än 20 år har de trollat Sverige och även haft framgångar utomlands. Inte minst har de gjort en hel del tv sedan de slog igen om i "Talang". Hör hur de valde sitt artistnamn, hur de är som duo, hur de hamnade på TV4 och varför de sågar hur Talang har utvecklats som tv-program. De berättar om relationen med Pen & Teller, om för och nackdelar med magishower i Las Vegas och vilken relation de egentligen till Joe Labero. Är också nyfiken på hur de hanterar sånna som mig som vill lista ut hur de gör sina trick och så bjuder Jonas på världens sämsta cliffhanger.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-26
Länk till avsnitt

96. Intimitetskoordinator - Malin B. Erikson

Malin är en av två kvalificerade koordinatorer i Sverige när det kommer till intima scener i film och tv när man ska göra allt från kyssar till orgier. Hör hur hon hamnade i den rollen, vad som gör det svårt med den typen av scener och hur #MeToo påverkade hennes karriärval. Hon berättar också om internationella riktlinjer och om hennes syn på vilka regler och krav som ska gälla i Sverige. Fortfarande pågår övertramp i branschen som kan ge skador om det inte koordineras på rätt sätt. Vi snackar manligt och kvinnligt, om hennes lojaliteter i en produktion, hur det funkar rent konkret under inspelning och så pratar vi body doubles och attrapper. Och vad gör man om den manlige skådespelaren blir hård på riktigt?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-12
Länk till avsnitt

95. Lasse Granqvist

Han är en av de allra mest uppskattade idrottskommentatorerna vi har. Kanske också den snabbaste. Jag undrar när en så framgångsrik figur som Lasse har motgångar och när hans jobb är svårt. Vi pratar om osportslighet i radiobranschen, om hur det var att komma in på Radiosporten, om varför han gjort sitt sista OS och de hemliga samarbetet mellan SVT och SR. Hör också om hans konflikt med SR-facket om hur man ska tänka kring att diktaturer arrangerar stora mästerskap, hur många tv-abonnemang är rimligt att betala för och om när Lasse blev anmäld till Granskningsnämnden. Det blir också en del om sportjournalisters oberoende, om det är bra att kvotera in kvinnor som sport-kommentatorer och om leveranser av fryst sperma.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-26
Länk till avsnitt

94. Henrik Ekman, speaker & naturfilmsinköpare SVT

Håll stövlarna leriga! Jag har träffat vår tids Arne Weise, nämligen naturfilmsspeakern och inköparen Henrik Ekman från "Världens Natur" i SVT. Hör hur hans jobb går till, från att åka på mässor och köpa in till att också läsa in filmerna. Vi pratar om varför han vägrade vara en gam, om vad som händer om rösten försvinner och hans hemliga röst-trick som för tankarna till Weiron i Ottan. Hur ser han på miljö och klimatjournalistiken i SVT idag? Vi pratar om äkthet och fake i naturfilmer, var går gränsen? Och så minns vi en av SVT:s största programledarskandaler.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-12
Länk till avsnitt

93. Maria Montazami

Den här veckan med en känd Hollywood-fru som aldrig bott där och än mindre verkar gilla film-stadsdelen. Hör vad hon egentligen tycker om den stadsdel som gjort henne till en stor profil i Sverige, hennes kritik är hård. Vad har "Svenska Hollywoodfruar" betytt för henne, varför sågar Maria Anna Anka så bryskt, varför blev det så mycket konflikter i programmet och hur resonerade om sina barns medverkan i programmet? Hör också om hennes oväntade personlighetsförändring när ena dottern fick klippa av henne löshåret, men kör hon fortfarande på med botox och fillers? Vi pratade också om hennes medverkan i det nya överlevnadsprogrammet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-29
Länk till avsnitt

92. Tittarsiffror - Danielle Aldén, MMS

Hur mäter man tittarsiffror? Danielle Aldén är head of media measurements på Mediamätning i Skandinavien MMS som är företaget som tar fram siffrorna för hela den svenska tv-branschen. Hur får man en hemlig mätbox hemma och hur nära sanningen kommer man? Vilken ersättning får hushållen, hur upptäcks jäv, hur många representerar man och hur mäts streamad tv? Och hur ser utmaningar ut på lång sikt?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-15
Länk till avsnitt

91. Renée Nyberg

Emmy-vinnare, programledare, tv-utvecklare och journalist. Kvinnan bakom succéer som Wild Kids och Fråga Olle. Hur hon jobbade sig in i branschen som kurdisk sjubarnsmamma och har blivit en av våra mest kända profiler. Vi pratar om varför hon och David tackat nej till På Spåret, om den negativa uppståndelsen när hon var gravid i tv, om varför Ellen DeGeneres är en förebild och hur hon blev castad in som publik på David Letterman i New York. Hör också om hennes mest spännande intervju som ledde till paranoia, om Bytt Är Bytt och om Karin Laserow kan göra comeback och om hur tv-branschen ska kunna locka till sig bra kreatörer. Du får också veta om hur den roliga loggan med apa i fez kom till på fyllan och inte minst om Renée som affärskvinna, är hon rikast i branschen? Dessutom avslöjar hon hennes okända dröm, vad har hon sparat i byrålådan?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-01
Länk till avsnitt

90. Tareq Taylor

Han har gjort otroligt mycket mat-tv för en stor publik, men nu ska han snart möta sin allra största - nämligen den som julvärd. Hur går det till när man får frågan och hur stort åtagande handlar det om? Och vet han verkligen inte vad han ska få betalt? Vi pratar också om vem som häller upp alla ingredienser för honom i små finas skålar och diskar efter honom på inspelning, får han återanvända recept och står han inte till randen till utbrändhet? När försvinner den överdrivna tryffeltrenden, vad har han för spis hemma och hur är det när det mest privata - som hans skilsmässa - hamnar på löpsedlar och blir offentligt? Du får också veta vems hans största mat-tv-favorit är och Tareqs lite otippade tv-dröm.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-18
Länk till avsnitt

89. Skavlan - Anders G Carlsson, exekutiv producent

Den nordiska framgångssagan med mångmiljonpublik och över 300 program har nu tackat för sig, Skavlan har sänt sin sista säsong. Ta gott emot Anders G Carlsson som är exekutiv producent. Vi pratar om hur stort inflytande han har, hur en Skavlan-vecka ser ut för honom, om hur samarbetet ser ut mellan länderna och de olika kanalernas producenter. Dessutom om det unika i att de spelat in programmet i New York och London och hur det funkat. Jag undrar också kring varför han lämnade sin hemmakanal NRK till förmån för norska kommersiella TV2, om reklamövergångarna som den svenska publiken inte sett och kritiken mot Skavlans intervjuer. Vi kommer in på mediala troféer, om varför de sitter i stolar och inte i en soffa och oklarheterna om vad Fredrik Skavlan ska göra nu. Vi hann också med att prata om Kungens Jultal, om husbandets funktion i tv och varför det är så lite nakna swingerspar i tv nuförtiden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-12-04
Länk till avsnitt

88. Belinda Olsson

Har alla mediemänniskor städare hemma? Är hon fortfarande Sveriges mest jagade feminist? Håller hon fast vid sin hårda kritik mot "Ring P1"? Jag kollar av hennes åsikter från sin blogg från tiden på TV8, håller hon fast vid vad hon tyckte då? Hör om hur det var att komma till SVT, om chocken när hon bytte från en kommersiell till public service-lön, om hon stöttar Carina Bergfeldt och sin relation till Uppdrag Granskning som gift med programmets programledare Ali Fegan. Varför saknar hon gamla Belinda, varför är hon så självkritisk, hur ser hon på den hårt kritiserade intervjun med SD:s Jimmy Åkesson i Almedalen och varför jobbar hon idag som researcher?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-20
Länk till avsnitt

87. Vad hände sen, Tomas Tengby?

Han är radioprofilen som hamnade i tv med självbetitlad talkshow och matprogram. Men sen bara försvann han från tv-rutan. Hör om kampen för direktsändning och hur supersuccén "Mat" skapades. Men också om varför han inte fortsatte med tv och om han saknar mediet idag. Du kan också se intervjun på min Youtube-kanal där jag heter "Fredrik Ralstrand".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-13
Länk till avsnitt

86. Joakim Lamotte

Sveriges första Swish-journalist, störst i landet på Facebook med hundratusentals följare är han både hatad och älskad på grund av sitt material som i vissa fall har mångmiljonpublik. Men visste du att han också jobbat med Svenska Hollywoodfruar och Familjen Annorlunda? Men främst prata vi om hans egen journalistik. Saknar han en redaktion? Hade han kunnat vara mer objektiv? Hur startade formgreppet med arga inspelningar från bilen? Är han en aktivist mer än journalist och står han själv i vägen för det han vill bevaka? Joakim berättar vad han röstat på och jag berättar vad han tar ut i lön. Du får dessutom veta hur hans teknikpark ser ut. Och ja, vi pratar kort om detta med hans berömda skyddsväst och vad som gör honom riktigt glad.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-11-06
Länk till avsnitt

85. Bingolotto 30 år - Valle Svahn, exekutiv producent

Ett av svensk tv:s äldsta program fyller 30 år. Vi snackar Bingolotto! Vad är anledningen till att programmet finns kvar än idag och är bingo-showen här för att stanna? Hör om storhetstiden med Loket på 90-talet, om vem som äger varumärket, om kristider, om programledarna, dansbanden och bakslaget när Bingolotto fick lämna TV4. Vi får veta när vinsterna dras och den rigorösa säkerheten kring spelet men också om när det blivit fel. Hör historien om när Valle startade upp ett Bingolotto i Ghana(!) och om försöket i England. Och varför har dom gett upp om Ulf Lundell?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-23
Länk till avsnitt

84. Camilla Kvartoft

Radiostjärnan som blev stor tv-profil. Men övergången från radio till tv skulle kommit av sig helt om inte Leif GW Persson räddade situationen. I vårt samtal avslöjar hon att hon jobbar med ett mycket hemligt nytt projekt som vi kommer i vår. Vi pratar om hon hade velat ha en lögndetektor i Agenda, hur mycket alternativ-media hon tar del av, pressens intresse för hennes vikt och om pressen och nervositeten inför vissa sändningar. Men mest pratar vi om Veckans Brott och de hemliga castingarna till programmet och hennes samarbete med GW Persson. Hur är deras relation idag? Hur förlorar man 1 miljon tittare på samma program? Om krismöten efter fällningar i Granskningsnämnden, om GW:s ständiga hot om att sluta och sorgen hon kände när det blev ett faktum, men varför följde hon inte med över till TV4?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-09
Länk till avsnitt

83. Granskningsnämnden - Helena Söderman, enhetschef

Ett vanligt år kommer ca 3000 anmälningar in till Granskningsnämnden. Hur går det till att anmäla, vad händer med anmälan och hur går nämndens jobb till? Hör också om varför hälften av alla anmälningar hamnar i soptunnan, varför är höga domare och justitieråd lämpliga i nämnden, vad händer vid jäv och hur bra är det att regeringen utser ledamöterna i nämnden? Vad får ledamöterna betalt, är påföljderna vid fällning verkligen tillräckliga och blir Lego Masters ett prejudikat för att fritt använda kommersiella företagsnamn i programtitlar? Och vem granskar egentligen Granskningsnämnden?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-09-25
Länk till avsnitt

82. Vad hände sen, Martin Örnroth?

Han ledde många hundra program av ordleken Lingo som sändes varje vardagskväll på TV4, han programledde reseprogrammet "När & Fjärran" och "Prat I Kvadrat", men sen försvann han från tv-rutan och vi undrar vad som hände sen? Hur var det att lämna tv och vad gör han idag..? Du kan också se intervjun på min Youtube-kanal där jag heter "Fredrik Ralstrand".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-09-24
Länk till avsnitt

81. Anders Pihlblad

Politisk kommentator, programledare och hair ikon! Anders var med när Filip & Fredrik hittade varandra under en resa i USA, hör också om hans första tv-jobb på Skytte på SVT i Malmö. Vi pratar också om jobbet som politisk kommentator, hur nära kan han umgås med makten och vad tänker han om Carina Bergfeldts förehavanden? Träffar han själv politiker på privata middagar och hur skiljer man på sina olika roller? Hur påverkade Schenströmaffären och drevet kring honom hans jobb? Och så pratar vi såklart Nyhetsmorgon och hur självklart det är för honom att jobba på just TV4?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-09-11
Länk till avsnitt

80. Anders Jansson

Lund och San Fransisco, likheterna finns! Har han en dröm om livet i Hollywood? Hör Anders berätta om sitt besök på Pixar och hur han är topp 3 i världen som rösten till hajen Bruce i Hitta Nemo. Vi snackar såklart också om tv-succén "Hipp Hipp" och turen med avsnittet som sändes precis innan terrordådet 9/11. Varför gled han och parhästen Johan Wester isär och hur ser samarbetet de emellan ut idag och vilken var deras största jobb-fight? Vi pratar också om hur mycket Tiffany Persson han har i sig till vardags, om varför han inte finns på Memmo och planerna på en ny scenshow.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-08-28
Länk till avsnitt

79. Vad hände sen, Skurt?

Han var den gröna lilla grodliknande killen med keps i nordens alla färger som var en stor profil på TV3 med över 3000 program. Men vad hände sen? Plötsligt var han inte en del av TV3 längre - varför? Och vad gör han idag? Välkommen till TV-fabriken VHS - Vad Hände Sen?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-08-21
Länk till avsnitt

78. Skurt & Ingamay

Med över 3000 program bakom sig kan han lugnt kallas en av svensk tv:s största profiler. Men vem är Skurt och hur hamnade han i rampljuset och vad har han betytt för sina tittare? Hur kom han att få träffa Drottning Silvia och Kronprinsessan mer än 10 gånger och vad hade statsministern för komplimang till en gröna tv-pojken? Har han haters? Är han kristen? Och hör om dramatiken i under reportage-resan i Brasilien då Skurts producent blev hotad till livet med k-pist och om när Skurt blev stulen av en extremhöger-grupp. Du får också veta vad som hände när framgångssagan Skurt nådde sitt slut i TV3 och hur de ville ta honom till SVT.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-08-14
Länk till avsnitt

Trailer: Säsongsstart 14 augusti

Säsong 4 av Sveriges största tv-podcast har premiär den 14 augusti, välkommen!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-08-09
Länk till avsnitt

77. Best of säsong 3

Dags att sammanfatta säsongen med mina kreativa bollplank Fredrik Johnsson och Peter Gropman. Vi lyssnar på minnesvärda klipp från senaste året och pratar tv med Erik Galli som gjort en ny dokumentär där TV-fabriken blev research-hjälp och pratar om hur nära man kan umgås med makteliten som SVT-reporter och rädslan för repressalier efter att han festat med Dan Eliasson på Gran Canaria. Vi sparkar igång en ny säsong lördag 14 augusti!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-06-26
Länk till avsnitt

76. Peter Jihde

En av landets mest kända sport-tv-profiler berättar om alla övergångar mellan mediehusen, om jobbincidenten som blev till åtal, om tvisten med TV4-kollegan som ledde till att han slutar, hur det var att komma till SVT och varför vd Eva Hamilton ringde upp personligen. Varför rök han ihop med Kronprinsessan Viktoria och varför var det så viktigt att du:a kungligheter? Hör också om hans kanske mest kända intervju, den med Zlatan, och varför är det så svårt att intervjua idrottspersonligheter? Vi snackar också om hans fyra säsonger på Idol och hur det var att besöka amerikanska upplagan och om varför han inte ser Idol idag. Vi får också höra mer om Nent-gruppens version av Vinterstudion efter att de tagit över många rättigheter från SVT. Och inte minst om vad han gör med alla sina pengar och om att hans kända kalufs har trimmats av, hur är det att börja bli tunnhårig?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-06-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.