Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Food Pharmacy-podden

Food Pharmacy-podden

Det här är en podd om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

foodpharmacy.libsyn.com/website

Avsnitt

96. Halloumiskam, bus eller glutenfritt godis

Lina och Mia är tillbaka från semestern med mer energi än någonsin. Ja, det är egentligen inget att fundera på. In och lyssna!

2019-08-21
Länk till avsnitt

95. Foodpower, Österlen och cancerrehabilitering

Anna Ottosson är dietisten som driver Foodpower, som likt Food Pharmacy vill sprida kunskap om kraften i maten och hur vi kan bli friskare och hälsosammare. Sebastian pratar med Anna om hennes fantastiska arbete och inte minst om hennes cancerrehabilitering i Österlen som har förändrat många liv. 

2019-08-14
Länk till avsnitt

94. Eleverna, lärarna och måltiderna

Lina Andersson Fasth och Julia Hansson från skolmatsakademin i Göteborg berättar om deras projekt ?Väl godkänt för skolmåltiden?, som tar den pedagogiska måltiden flera steg längre. Sebastian tycker att det låter strålande och hoppas att deras engagemang kan smitta av sig på människor i andra delar av landet när de hör detta avsnitt!

2019-08-07
Länk till avsnitt

93. Näringsjägaren, sci-fi och tacksamhet

Det börjar dra ihop sig och Lina och Mia har fjärilar i magen. Snart kommer den ? boken med stort B! Dagens avsnitt handlar bland annat om bly, NASA och om vikten av att känna tacksamhet för sin kropp.

2019-07-31
Länk till avsnitt

92. Boxning, hjälteinsatser och årets gotlänning

Lena di Corsi driver gymmet ?Träningsboxen? i Visby, som Sebastian efter en första titt genast utnämner till det coolaste gym han sett. Han blir lycklig och berörd av att höra om alla hennes enorma insatser för människor med cancer och parkinson, som genom träning får ett friskare och lyckligare liv.

2019-07-24
Länk till avsnitt

91. Stadsbonde, kombuchabryggare och snickarlärling

Sebastian träffar Solveig Södahl som är stadsbonde, klimatförespråkare, kombuchabryggare, snickarlärling, fermenteringsentusiast och självhushållande. Hon berättar om sin kärlek till vår planet och hur man kan se det stora i det lilla. Om växterna i vår närhet som fler borde använda i matlagningen. Och mycket, mycket mer.

2019-07-17
Länk till avsnitt

90. Oregano, prokrastinering och salted caramel

Det är mitt i semestern men ingenting kan stoppa Lina och Mia från att kravla sig in i studion och prata om livets viktiga: eteriska oljor, om att skjuta upp saker och om vegansk glass.

2019-07-10
Länk till avsnitt

89. Almedalen, skolan och #friskmat

Food Pharmacy hänger i Almedalen och sprider det viktiga budskap som #friskmat innebär. Anna deltar i intensiva samtal kring frågan ?Hur kan vi hjälpa barn att göra hälsosamma val kring kosten??. En fråga som Sebastian tar med sig ut bland folket i Visby. Vad får han för svar?

2019-07-03
Länk till avsnitt

88. Fernholm, Eira och avundsjuka

Vetenskapsjournalisten och barnmatsexperten Ann Fernholm är tillbaka och guidar Sebastian på hans dotters matresa. Eira som nu är sex månader får prova hela bitar mat och inte bara puré, och det blir kladdigt och roligt. Men varför hela bitar redan? Och vad är 2:3-metoden?

2019-06-26
Länk till avsnitt

87. Bekämpningsmedel, brasiliansk apelsinjuice och grillad vattenmelon

Food Pharmacy har haft sommarfest och den återges i minsta detalj ? vilka grönsaker la vi på grillen, vad serverades till och hur smakar egentligen grillad vattenmelon? Vi pratar KOL också och om varför man kanske ska undvika brasiliansk apelsinjuice. Och hur gick det egentligen när Lina och Mia skulle planka sig in på Norska Ambassaden?

2019-06-19
Länk till avsnitt

86. Tack, förlåt och näringsjägare

I dagens avsnitt raggar Lina och Mia näringsjägare till sitt jaktlag. Dessutom snackas det om fetma, felnäring och EAT-konferensen. Mia planerar att stalka Johan Rockström och Lina börjar ångra att hon tackade nej till middagen.

2019-06-12
Länk till avsnitt

85. Sommar, skonsam grillning och massa vitlök

Avokado, romansallad och persikohalvor ? möjligheterna är oändliga när det kommer till vad man kan lägga på grillen i sommar. Mia blir snudd på upphetsad när hon tänker på ugnsrostad vitlök och grillade blåmusslor, och Lina försöker snällt neutralisera hennes urspårningar med superspännande info om AGE och ALE.

2019-06-05
Länk till avsnitt

84. Meditation, linfrön och poo pose

Dagens avsnitt börjar i Filippinerna och slutar på Grev Turegatan i Stockholm. Lina och Mia diskuterar linfrön i alla dess former ? krossade, hela, blötlagda, tuggade ? och avslöjar vilken som är den bästa ställningen när det börjar dra ihop sig för nummer två.

2019-05-29
Länk till avsnitt

83. Vulverine, PCOS och fertilitet

Lina o Mia har gett Sebbe förtroendet att intervjua sexualhälsorådgivaren Jenny Koos, också känd som ?Vulverine?. De snöar in på PCOS, ett metaboliskt syndrom som bl.a. tar sig uttryck i oregelbundna cykler och kan ställa till besvär med fertiliteten. Omkring var femte fertil kvinna har PCOS, men ändå är det alldeles för få som känner till syndromet. Så tryck på play och bli upplyst!

2019-05-22
Länk till avsnitt

82. Blindtest, munhälsa och Nutella

Lina ska till tandläkaren och har läst på om munhälsans vikt för totalhälsan. Visste du t ex att det finns samband mellan dålig munhygien och sjukdom? Mia har på sin kant förberett ett blindtest med ögonbindel, godis, majonnäs och läsk. Det blir skarpt läge när Lina ska välja mellan den hemgjorda eller färdigköpta nutellan.

2019-05-15
Länk till avsnitt

81. Lögner, sockerskatt och en byxmyndig marängsviss

Dagens avsnitt är sött som socker. Mia och Lina diskuterar innehållsförteckningar, handlingsplaner och folkhälsokampanjer. Det blir en hel del mat också: nyponsoppor, egna såser och röror. Men varför i hela friden behövde Mia ljuga inför alla på Valborgsmiddagen?

2019-05-08
Länk till avsnitt

80. Gentester, grönsaker och epigenetik

Dagens avsnitt handlar om gener och hur vi kan äta mer epismart. Lina och Mia får besök av Rebeca Eriksen som är klinisk dietist samt genetiker med doktorsexamen i nutrition kopplad till genetik (känn på den!). Hon är med andra ord t.ex. expert på att anpassa dieter efter människors unika uppsättningar av gener. Bland annat berättar Rebeca hur fort det kan gå att sänka blodtryck och komma till rätta med högt kolesterol bara genom att ändra kosten. In och lyssna!

2019-05-01
Länk till avsnitt

79. Fernholm, barnmat och oralmotorik

Lina och Mia har gett Sebbe förtroendet att intervjua legenden Ann Fernholm som nyss har släppt en ny bok. De pratar om barnmat, de allra första smakportionerna och Sebbe som är nybliven förälder får ställa en massa frågor. Hur lär man egentligen ett barn att äta? Hur kan man motverka utveckling av matallergier? Och varför borde alla småbarnsföräldrar känna till ordet ?oralmotorik??

2019-04-24
Länk till avsnitt

78. Michelle, framtidsspaningar och smarta toaletter

Lina och Mia har varit och sett Michelle Obama med 15.000 andra svenskar. Men framför allt så har Lina hittat en framtidsspaning som öppnar upp för friskvård 2.0. Kommer vi ha toaletter och vigselringar som mäter hur vi mår 2025?

2019-04-17
Länk till avsnitt

77. Hälsoklyftor, äggröra och hållklarhet

Även studier har sina fläckar ? i dagens avsnitt pratar Lina och Mia om kritiken som den nya studien som menar att äggätande kan vara farligt har fått. Dessutom får du ta del av en ny studie som visar att barn och unga rör på sig för lite och äter för onyttigt, samt nyheten att Lina och Mia nu släpper en helt ny podd om ? ja, vadå? Svaret får du i dagens avsnitt!

 

2019-04-09
Länk till avsnitt

76. Högt kolesterol, gentest och äggulor

Påsken är på ingång och äggen är på tapeten igen. Mia berättar för Lina om en ny studie som visar att det kanske finns skäl att tagga ner på äggkonsumtionen trots allt. Dessutom ska Mia inte äta äggulor enligt ett gentest som hon och Lina nyligen gjort. Men hur tillförlitliga är egentligen dessa gentest?

2019-04-03
Länk till avsnitt

75. Kåta kefirgryn, manflu och världens lyckligaste folk

I dagens avsnitt berättar Mia att hon har varit otrogen och om senaste upptäckt: kefirgryn. Utöver detta reds följande frågor ut: Gillar tarmfloran att åka på skidsemester? Är män gnälliga eller finns det vetenskapliga belägg för att de faktiskt drabbas hårdare av en förkylning än vad kvinnor gör? Och hur lyckliga är vi egentligen på en skala? 

2019-03-27
Länk till avsnitt

74. Tantsnusk, faktagranskning och Grottbjörnens folk

Lina och Mia får ett brev från en man som tillfrisknat från cancer vilket resulterar i ett långt samtal om mat, forskning och faktagranskning. Ja, och så blir det lite havrefras och Grottbjörnens folk på det också.

2019-03-20
Länk till avsnitt

73. Hunger, extrakilon och Linas älskling

Lina och Mia har satt sig i studion med varsin grön smoothie och poddar för glatta livet om mindful eating, hunger, extrakilon, och ursprungsbefolkningen Hadza. Mia kläcker den ena affärsidén sämre än den andra och Lina snöar in totalt på periodisk fasta.

2019-03-13
Länk till avsnitt

72. Fula laxar, Donken och blindtarmar

I dagens avsnitt pratar vi om Filters granskning av den sjuka odlade laxen och delar recept på laxfria laxpatéer. Dessutom berättar Lina om varför en blindtarm kan vara bra att ha och vad som händer med tarmfloran om man lever på enbart McDonalds. (Guess what. Det blir inte bra.)

2019-03-06
Länk till avsnitt

71. Varningstexter, framtidsyrken och semlor

Lina och Mia tar med lyssnaren på ett avsnitt om Babel, skärmhjärnor och bäst före-datum. Och konstaterar spänt hur Chile, i bjärt kontrast till Sveriges uppmuntrande nyckelhålsmärkning, valt att märka ut ohälsosamma livsmedel med avskräckande svarta varningstexter. Funkar det? Och varför kan man inte göra bägge delarna?

2019-02-27
Länk till avsnitt

70. Fetmaepidemi, viktnedgång och slutbantat

Lina och Mia skickar iväg världens bästa Sebbe till Erik Hemingsson - överviktsforskare och författare till boken "Slutbantat" - och resultatet blir en intervju om varför det är meningslöst att banta och varför vi måste lära oss att jobba mer i samklang med kroppen.

2019-02-20
Länk till avsnitt

69. Ny BFF, hälsobalans och tacksamhet

I det här avsnittet har Lina och Mia fått en exklusiv intervju med kändisdoktorn Dr Rangan Chatterjee. De diskuterar folkhälsan, livsstilsförändringar och de fyra nycklarna: vila, mat, rörelse och sömn. Och om hur små enkla förändringar i vardagen kan förebygga sjukdom och till och med vända ett påbörjat sjukdomsförlopp.

2019-02-13
Länk till avsnitt

68. Näringsjägare, matkoma och fridans

Äntligen! Efter lång väntan tar Lina och Mia bladet från munnen och avslöjar vad de suttit och skrivit på de senaste månaderna ? Blir det en barnbok? Eller en deckare? Eller vad blir det egentligen? Detta och lite frigörande dans, dignande frukostbrickor och bönbröd får du om du lyssnar på dagens avsnitt.

2019-01-30
Länk till avsnitt

67. IBS, magsjuka och immunförsvaret

Hur håller vi oss friska i vinter? Det och mycket annat handlar dagens podd om. Lina berättar att hon inte varit magsjuk på fem år och Mia tar i alla sorters trä som hon kan hitta. Å andra sidan har ju inte Mia heller varit magsjuk på fem år.

2019-01-23
Länk till avsnitt

66. Bananmuffins, hemkunskap och klitoRIS

Mia och Lina har skickat iväg Food Pharmacys formgivare Anna på uppdrag att intervjua Sara Jervfors som är kostchef i Södertälje och Gnesta kommun, där skolmaten bygger på ett fantastiskt koncept. Det innefattar menyer baserade på vegetabilier som är närodlade i säsong och en ambition att köpa in så mycket ekologiskt som det bara går. Sara delar med sig av en massa ?husmorstips? till alla näringsjägare och dessutom berättar Mia om ett mycket speciellt minne från hemkunskapen.

2019-01-16
Länk till avsnitt

65. Kärlek, Ravelli och food prepping

Genom det här avsnittet går kärleken som en röd tråd. Mia och Lina skakar hand på att de ska bli mer kärleksfulla. Mia berättar om sin senaste upptäckt: hur man startar en egen salladsbar hemma i kylskåpet. Men varför vägrar Lina avslöja vem hon satt bredvid på nyår?

2019-01-09
Länk till avsnitt

64. Kroppsförakt, Ankeborg och nyårslöften

Det är nytt år och Lina och Mia är fulla av idéer. Nu är bara frågan vad årets nyårslöfte ska bli? Medan lilla Mia försöker komma till tals kör en överpeppad Lina över henne likt en ångvält. Man kan ju undra var hon får all sin härliga energi ifrån? Är det för att hon inte har några småbyxor på sig?

2019-01-02
Länk till avsnitt

63. Fetma, dumma bakterier och Baloo

År 2016 passerades en magisk gräns ? det var året då över halva mängden av Sveriges befolkning räknades till överviktiga eller feta. Trots det lever många av oss fortfarande med villfarelsen att vi svenskar är sunda. Hur gör vi för att vända trenden? Finns det någon genväg? Hur stark är kopplingen mellan vårt BMI och tarmfloran? Och varför yrar Lina om Djungelboken?

2018-12-19
Länk till avsnitt

62. Kostkrig, julstress och Food Pharmacy-bebisen

Äntligen finns det svar på hur fördelningen mellan kolhydrater och fett ska se ut! Hurra! Fast ärligt talat, är det så viktigt? Är det kanske egentligen något annat som vi borde lägga vårt fokus på? Det och mycket mer grottar Mia och Lina ner sig i. Dessutom kommer de med en glad nyhet! SÅ TRYCK PÅ PLAY FÖR SJUTTON!

2018-12-12
Länk till avsnitt

61. Frosseri, depression och saffran

Lina och Mia räknar dagarna till jul och lär sig allt som är värt att veta om saffran. Visste du att saffran innehåller ett ämne som heter crocin och som sägs motverka nedstämdhet och depression (och bakfylla)? Välkommen till ett avsnitt om psykisk ohälsa, återvunna plagg och världens godaste lussekatter. 

2018-12-05
Länk till avsnitt

60. Mantran, mirakellivsmedel och brinnande stekpannor

Lina och Mia har börjat meditera och hurrar högt när de hör att en av deras favoritförfattare skrivit en hel bok om att meditation kommer att rädda världen. Därefter följer tvära kast mellan kostråd till cancerpatienter, morotskorvar och våra livsviktiga fibrer. Varför är de kostråd som ges till svenska cancerpatienter inriktade på akuta symtom men går ofta tvärs mot vad som är långsiktigt bra för hälsan? Och varför satte Ryan Gosling eld på Mias stekpanna i helgen?

2018-11-28
Länk till avsnitt

59. Diabetes, Tony the Tiger och sockerskatt

Nästan en halv miljon svenskar lider av diabetes och ungefär dubbelt så många ligger i riskzonen för sjukdomen. I dagens avsnitt tappar Lina och Mia sina hakor över att en svensk småbarnsfamilj snittar 173 liter läsk om året, och undrar varför det inte är lag på att livsmedelsföretagen måste märka ut mängden socker på sina livsmedel?

2018-11-21
Länk till avsnitt

58. Diabetes, galablåsor och asexualitet

Lina och Mia ska gå på den stora diabetesgalan och oroar sig för vad de ska ha på sig. Fast den oron är ju en fis i rymden jämfört med hur mycket de oroar sig för vår stora folkhälsosjukdom diabetes typ 2 ? en folksjukdom som man faktiskt kan eliminera helt via livsstilen. Och så kunde de inte hålla sig ifrån att snacka lite sex i det här avsnittet också.

2018-11-14
Länk till avsnitt

57. Hälsoresor, autoimmunitet och Ryan Gosling

I dagens avsnitt intervjuar vi Helena. Helena drabbades av ulcerös kolit när hon var 12 år och några år senare var hon diagnosticerad med 6 autoimmuna sjukdomar och utreddes för reumatism. Efter att ha uteslutit 64 olika födoämnen från sin kost kunde hon sakta men säkert återinföra börja dem, en efter en. Idag är hon frisk.

2018-11-07
Länk till avsnitt

56. Malena Ivarsson, sex och samlevnadsenkäter

Mia har inte sovit på några dygn pga ny familjemedlem och Lina rekommenderar henne att ha mer sex. Mia undrar i sitt stilla sinne när sjutton hon ska få en sekund över till det, men lyssnar ändå lydigt på kärleksdoktorn Linas råd. Ja, och så handlar avsnittet lite om grönsaker också. 

2018-10-31
Länk till avsnitt

55. Sugrör, skumbananer och klimatångest

Mia fyller år och får en finfin present som leder in samtalet på de stora frågorna kring klimatet. Lina kommer med skrämmande fakta men en strimma hopp infinner sig när systrarna Pharmacy kommer med förslag på hur du faktiskt kan påverka alldeles själv genom att välja rätt mat.

2018-10-24
Länk till avsnitt

54. Skäll, eko och pittatisar

Lina och Mia får lite konstruktiv kritik från en sjuksköterska och delar med sig av en studie som visar klara hälsofördelar med att välja ekologiska råvaror. Välkommen till ett avsnitt fullt av bananer, vindruvor och pittatisar!

2018-10-17
Länk till avsnitt

53. Mindful eating, hetsätning och bordsböner

I dagens avsnitt suger Lina och Mia i längsta laget på varsin cashewnöt och lär sig vikten av att äta långsamt och lagom mycket tillsammans med huskocken Therese Elgquist. Kanske att de pratar lite om vad som händer när känslorna får bestämma menyn också? Och kanske att det bjuds på en modern bordsbön ... eller tre?

2018-10-10
Länk till avsnitt

52. Tillbakablickar, nyårslöften och tolvslag

Vänner, det är dags för vårt 52:a avsnitt! Vi summerar året som gått, gräver djupt i arkivet och firar in det nya året. Tack för ett fantastiskt första år - utan er, ingen podd!

2018-10-03
Länk till avsnitt

51. Ledgångsreumatism, högljudda protester och soppan som alla gillar

Lina och Mia har fått ett brev från Melissa. För två år sedan drabbades Melissa, tre månader efter att hennes son fötts, av ledgångsreumatism. Lina och Mia diskuterar folksjukdomar, livsstilsförändringar och byter en gång för alla ut blodpudding, snabbköttbullar, fiskpinnar och pulvermos mot nya enkla vardagsrätter. Alla recept finns i dagens avsnitt!

2018-09-26
Länk till avsnitt

50. Hallonglassar, allmänbildningstest och Linas fransman

I dagens avsnitt hakar Lina och Mia upp sig på att en helt vanlig hallonglass vid namn Magnum innehåller inte mindre än 32 ingredienser och förlorar sig helt i skummjölkspulverlandet och sockersavannen. När stämningen är som godast spänner Lina plötsligt ögonen i Mia och slänger fram ett allmänbildningstest under hennes nästipp, varpå Mia börjar svettas ymnigt. Hur det gick? Det får du veta om du lyssnar på podden.

2018-09-19
Länk till avsnitt

49. Fiskeexperten

Sebbe har fått i uppdrag av Mia och Lina att intervjua en riktig fiskeexpert, nämligen Sofia B Olsson som är kökschef på restaurang vRÅ i Götet. Hurra va spännande! Äntligen får du veta vilka fiskar du kan äta med gott samvete, hur det är med gifterna i Östersjön, vad från havet som kommer att bli framtidens mat, med mera!

2018-09-12
Länk till avsnitt

48. Minst hållbar till

I vilket land dricks det mest alkohol per capita och på vilket sätt påverkar den folkhälsan? Vad skulle hända om ?Bäst före? skulle bytas ut mot ?Minst hållbar till?? Är Lina lik sin mamma eller ej? Spridda ämnen som ändå känns självklara efter varandra eftersom det är Nertby/Clase som snackar.

2018-09-05
Länk till avsnitt

47. De där 500 grammen

Pyret ligger och myser i knät medan Lina och Mia funderar över när politikerna ska börja jobba långsiktigt med sjukvården. För hur ska den annars i framtiden klara av att hantera den allt vanligare sjudomen diabetes typ 2? Det är ändå tur att det finns trix för att hjälpa åtminstone sig själv att minska risken att bli drabbad. De där 500 grammen är en stor hjälp på vägen.

2018-08-29
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.