Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Food Pharmacy-podden

Food Pharmacy-podden

Det här är en podd om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

foodpharmacy.libsyn.com/website

Avsnitt

142. Ungas psykiska hälsa

I dagens avsnitt träffar vi Åsa Maj Jonzon och Amelis Riguelme Nicoletti som engagerar sig in unga vuxnas psykiska hälsa och som arbetar för att synliggöra unga människors inre potential. Spännande lyssning utlovas!

2020-07-08
Länk till avsnitt

141. Näringsjägarens sommarlov

I dagens avsnitt pratar vi om hur man fortsätter att jaga näring även på semestern. Och som vanligt handlar det inte om några förbud utan om att fokusera på vad man lägger till. Och det gäller faktiskt inte bara maten utan även andra saker såsom sömn, träning, skratt och nakendopp...

2020-07-01
Länk till avsnitt

140. Gourmetkockar i skolmatsalen

En riktigt härlig nyhet; friskmat.se -en helt kostnadsfri, digital  inspirationsplattform för alla som lagar mat inom skola, vård och omsorg blir äntligen verklighet! I dagens poddavsnitt träffar vi Frisk Mats nya ambassadörer, stjärnkockarna Frida Ronge och Fredrik Eriksson och får deras bästa erfarenheter och tips för storköket!

2020-06-24
Länk till avsnitt

139. Midsommaravsnittet

Mia har kört Valter Longos fem dagars-fasta och det är snart Linas tur. Men först ska hon frossa i våra bästa midsommarrecept som delas i dagens avsnitt!

2020-06-17
Länk till avsnitt

138. Kan man bromsa åldrande?

Att bromsa åldrandet är inte längre science fiction. Men kan man till och med backa åldrandet och föryngra sig? Lyssna på dagens avsnitt!

2020-06-10
Länk till avsnitt

137. Helt bananas

Idag pratar vi om frukt. Vi delar recept, Lina lär oss att frukt kan skydda mot demens och Mia berättar väldigt målande om sitt starkaste fruktminne från Italien...

2020-06-03
Länk till avsnitt

136. Autoimmuna sjukdomar - MS

Idag pratar vi med Ancki som sökte alternativa vägar för att lindra symptomen från sin MS eftersom hon mådde så dåligt av bromsmedicinerna. Nu, många år senare, känner hon sig bättre och starkare än på länge tack vare sina ändrade matvanor.

2020-05-27
Länk till avsnitt

135. Hormoner

I dagens avsnitt pratar vi med Dr Carrie Jones om hormoner. Hur påverkar en hormonobalans din vikt? Har tarmfloran och hormoner något samband? Kan Mia göra något åt sin östrogendominans?
2020-05-20
Länk till avsnitt

134. Optimera din hälsa

Mia och Lina har tagit mängder av tester för att optimera sin hälsa och i dagens avsnitt får vi äntligen ta del av deras resultat ?
2020-05-13
Länk till avsnitt

133. Professor Robert Thomas

Food Pharmacy-podden får besök av professor Robert Thomas vilket vi är löjligt stolta över! Han är nämligen en av Storbritanniens ledande onkologer som i sitt hemland vunnit flera utmärkelser, bl.a. årets onkolog. Hans fokus ligger på livsstilens betydelse för cancer. Spännande? Ja.

2020-05-06
Länk till avsnitt

132. Fem nycklar till ett bättre immunförsvar

I dagens avsnitt ger Dr Miguel Damas oss fem viktiga nycklar till ett bättre immunförsvar. Dessutom pratar vi om bakning och så ger vi vår vän Niclas en spännande utmaning.

2020-04-29
Länk till avsnitt

131. Munhälsa

Idag träffar vi Björn Klinge, professor och övertandläkare. Vi pratar om att Darth och Luke inte bara bråkar i tarmen utan också i våra munnar. Visste du att för många Darths i munnen inte bara är dåligt för våra tänder utan för vår allmänhälsa? 
2020-04-22
Länk till avsnitt

130. Hur vill vi leva efter krisen?

Mia bygger en köksträdgård. Lina tänker på zoonoser. Och så blir det lite hormoner, hemestrar och rökning också.

2020-04-15
Länk till avsnitt

129. Hudvård

I dagens avsnitt träffar vi Johanna Gillbro som blivit världens mest citerade hudforskare inom Cosmetic Science. Vi talar om allt från vitiligo, hudkrämer, solskydd kollagen och botox till livsstil.

2020-04-08
Länk till avsnitt

128. Motgångar och Karin Boye

Dagens avsnitt handlar om att vara petig när du väljer kött. Och så handlar det om svensk husmanskost, motgångar, antibiotikaresistens, immunförsvaret och Karin Boye.

2020-04-01
Länk till avsnitt

127. Corona

Vi befinner oss i en mycket speciell tid. Så i dag handlar det om just det ? om oro, meditation, tristess, isolering, immunsystem, vitaminer, bunkring och solidaritet.

2020-03-25
Länk till avsnitt

126. Öppet brev och immunförsvaret

Vi har läst att det bunkras toapapper och pilsnerkorv. Men grönsakshyllan står orörd, vilket är dumt för det är också viktigt att vi får i oss näring. Utöver att dela dessa viktiga tankar läser vi upp ett öppet brev till vår minister Lena Hallengren och berättar hur man duckar glassbilen.

2020-03-18
Länk till avsnitt

125. Autoimmuna sjukdomar - sköldkörtelsjukdom

I vårt första avsnitt i serien om autoimmuna sjukdomar träffar vi Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén som berättar om sköldkörtelsjukdom, med fokus på underfunktion i sköldkörteln, som knappt en halv miljon svenskar är drabbade av. De har skrivit boken ?Kokbok för sköldkörteln? som utgår ifrån autoimmuna protokollet. Vad är egentligen hypotyreos och hur kan man påverka sjukdomen med kosten?

2020-03-11
Länk till avsnitt

124. Fredrik Paulún

Food Pharmacy-podden får besök av författaren och entreprenören Fredrik Paulún! Han pratar om möjligheten att få koll på sin kropps behov med hjälp av förebyggande tester, om den jobbiga upplevelse han hade i Portugal och inte minst om hans bok Biohack. 

2020-03-04
Länk till avsnitt

123. Blodsocker

Vi har börjat läsa av vårt blodsocker med brinnande intresse, och berättar om en ny studie om tillsatt socker. Vad tror du förresten att Linas blodsocker reagerat starkast på hittills?

2020-02-26
Länk till avsnitt

122. Fernholm, barntrix och ettåringar

Ann Fernholm är på besök igen, hurra! Sebbe och hans dotter Eira, som nu är 15 månader gammal, får återigen mängder av tips om matresan, inte minst om hur den annalkande neofobin ska undvikas. Allt enligt Anns och Kajsa Lamms ?Stora boken om barn och mat?.

2020-02-19
Länk till avsnitt

121. Dr Chatterjee

An entire episode in English! Hurray! Why? Well, because we have once again had the honor of interviewing the lovely Dr. Rangan Chatterjee. We talked with him about one of today?s biggest health challenges: stress. 

2020-02-12
Länk till avsnitt

120. Kött och knark

I dagens avsnitt snackar vi om kött, droger och grönsaker. Vi får ett argt mejl från Maud som menar att växtbaserad kost ökar risken för diabetes typ 2. Dessutom skakar vi hand på att vi ska börja nattvandra.

2020-02-05
Länk till avsnitt

119. Den undflyende ministern

I dagens avsnitt intervjuar vi minister Lena Hallengren, ansvarig för Sveriges folkhälsa. 1/4 av oss riskerar att bli sjuka eller dö i förtid pga maten. Hur kan vi arbeta mer förebyggande? Ja du, det och mycket annat svarar inte Lena Hallengren på i dagens avsnitt.

2020-01-29
Länk till avsnitt

118. Det imperfekta avsnittet

I dag pratar vi om ätbara bomullsfrön och mozarellapizzor. Men framför allt så pratar vi om att vara imperfekt. Så håll till godo: ett imperfekt (men förhoppningsvis grymt) avsnitt!

2020-01-22
Länk till avsnitt

117. Bota diabetes typ 2

Lyssna till Yvonnes historia - efter 15 år på medicin och med kostrekommendationer som snarare gjorde Yvonne sjukare än friskare tog hon saken i sina egna händer. Efter två månader hade Yvonne själv botat sin ?kroniska? sjukdom genom radikal kostomläggning och idag, 2 år senare, mår hon bättre än någonsin och när hon tänker tillbaka inser hon att tecken på kronisk sjukdom fanns där redan i hennes barndom.

2020-01-15
Länk till avsnitt

116. Immunterapi

Hur har det gått för Mia och Lina med deras nyårslöfte att skämma bort tarmfloran med 30 olika grönsaker per vecka? I dagens avsnitt berättas det även om en spännande studie som tyder på att en rik tarmflora kan bidra till att förbättra resultaten av immunterapi.

2020-01-08
Länk till avsnitt

115. Gott nytt hälsoår

God fortsättning! I årets första avsnitt bjuckar Lina och Mia på sina nyårslöften och delar med sig av en studie som visar att 25 frukter och grönsaker per vecka kan öka mångfalden i tarmfloran med upp till 30%.

2020-01-01
Länk till avsnitt

114. Perimenopower

Juldagen till ära bjuder vi på en ruskigt spännande intervju med hälsojournalisten Katarina Wilk som har skrivit boken ?Perimenopower?. Hon delar med sig av sin historia och sina problem kring det som vi brukar referera till som klimakteriet, men som Katarina ger en annan bild av än vi är vana vid. Hennes sätt att hantera problemen har varit genom livsstilsförändring och med hjälp av bioindentiskt hormon.

2019-12-25
Länk till avsnitt

113. Näringsjägarjul

Hur kan man, i sann näringsjägaranda, göra julbordet lite mer hälsosamt? Det här avsnitt bjuder på våra bästa julrecept samt tips på hur man återanvänder julklappar - allt för att curla vår planet och hälsa.

2019-12-18
Länk till avsnitt

112. Dr Skit

I dagens avsnitt pratar vi om ... ja, bajs helt enkelt. Lina berättar om Dr Skit som samlat in urinvånarens avföring och blivit mycket klokare på kuppen. Den eviga frågan stöts och blöts: Hur får man till den perfekta tarmfloran? Och dessutom pratar vi om Lohas som har ambition att bli världens mest hållbara vin.

2019-12-11
Länk till avsnitt

111. Rörelse

En ny rapport från WHO slår fast att åtta av tio av världens barn rör sig för lite och att Sverige är sämst i Norden. Vad kan vi göra för att börja röra oss mer? Lina och Mia delar även med sig av sina tankar kring den workshop som Dietisternas riksförbund har bjudit in till. Fokus är på hur maten på sjukhus kan fungera som pedagogiskt verktyg för mer hälsosamma matvanor. 

2019-12-04
Länk till avsnitt

110. Jaktlag

I dagens avsnitt pratar vi om genvägar. Hur kommer man igång att äta mycket näring och fibrer? Massa praktiska tips utlovas! Vi tittar också närmare på en ny studie som slår fast att samma livsmedel som är bra för din hälsa också är bäst för miljön.

2019-11-27
Länk till avsnitt

109. Magproblem

Eftersom Lina kul nog överlevde helgen så fick vi ihop ännu ett avsnitt. Idag handlar det om krånglande magar, IBS och FODMAP. Och så får vi ett brev från en man som undrar hur man äter nyttig mat på fjällsemestern.

2019-11-20
Länk till avsnitt

108. Brustablett eller broccolisoppa?

I dagens avsnitt diskuterar vi en ny studie som visar att personer med metabolt syndrom har högre behov av c-vitamin i maten än vad friska personer har. Men hur får vi egentligen bäst i oss C-vitamin? Och sist men inte minst så har Lina ångest över den kommande helgen...

2019-11-13
Länk till avsnitt

107. Vitlökskvinnor

Dagens avsnitt handlar om vitlök. I studier har man sett att folk som äter mer vitlök löper mindre risk för att drabbas av vissa typer av cancer. Dessutom avslöjar Mia hemligheten alla undrat över: hur klämmer man en hel vitlök utan att svimma?

2019-11-06
Länk till avsnitt

106. Fatshaming

I dagens avsnitt pratar vi om vikten av att hålla vikten. Inte ur ett kosmetiskt perspektiv utan för en god hälsa. Vi skakar hand om att en gång för alla sluta kommentera varandras utseenden. Tänk vad skönt!

2019-10-30
Länk till avsnitt

105. Fyllebakterien

I en ny studie ser vi att det finns en bakterie som kan omvandla högkolhydratskost till alkohol. En epidemi av fettlever sprider sig i världen. Kan en del av lösningen vara att byta ut snabba kolhydrater mot långsamma?

2019-10-23
Länk till avsnitt

104. Den ohälsosamma veganen

I dagens avsnitt pratar vi om att man nödvändigtvis inte måste vara hälsosam bara för att man är vegan. Det handlar oftast om vad vi äter och inte om vad vi utesluter. Vi pratar också om vikten av att blötlägga och koka baljväxter.

2019-10-16
Länk till avsnitt

103. Fokus preventiv vård

Visste du att många av oss går omkring med högt blodsocker, höga kolesterolnivåer och högt blodtryck utan att veta om det? Och att dessa symptom i längden kan leda till diabetes typ 2, hjärtinfarkt och stroke? Så onödigt när vi så enkelt kan göra något åt det i tid. Lyssna nu!

2019-10-09
Länk till avsnitt

102. Mättat fett

I dagens avsnitt snackar vi med Ann Fernholm och Micke Mosley om mättat fett. Vi diskuterar allt från kokosolja och grädde till lightprodukter och kött. Dessutom förklarar vi varför köttet ska agera Philip Seymour Hoffman och inte Leonardo di Caprio på tallriken.

2019-10-02
Länk till avsnitt

101. Bakterier, vaginor och kyssar

I det här avsnittet höjs Linas och Mias näringsjägarpuls med anledning av att Ann Fernholm varit på Kolmården. Dessutom avhandlas ämnen som screenings, cancer, långtradare och bakterier. Men, hur står det till med Mias hygien egentligen?

2019-09-25
Länk till avsnitt

100. Gluten, bröstcancer och tantrasex

Ojojoj, veckans avsnitt handlar om glutenets vara eller icke vara. Och så pratar vi om klimakteriet, progesteron och dess påstådda koppling till bröstcancer. Samt om tantrasex. Det vill du inte missa.

2019-09-18
Länk till avsnitt

99. Barn, snacks och näringsbomber

Föräldrar, se hit! Dagens avsnitt handlar om hur vi får barnen att bli Näringsjägare. Vi intervjuar David och Luise på Green Kitchen Stories om hur man näringsbombar mat, Anna vars son har selektiv ätovilja och Michael Mosley om barnfetma och det eviga snacksandet.

2019-09-11
Länk till avsnitt

98. Sårbarhet, sojabönor och Michael Mosley

Dagens avsnitt vill du inte missa ? Lina och Mia bojkottar sojabönor från Brasilien, badar bastu med Michael Mosley och åker till en kursgård och möter sina innersta rädslor.

2019-09-04
Länk till avsnitt

97. Hårbortfall, trötthet och magknip

I dagens avsnitt pratar vi om autoimmuna sjukdomar och hur man kan göra när man får beskedet att det inte finns något att göra. Dessutom bjuds vi på en liten solskenshistoria!

 

2019-08-28
Länk till avsnitt

96. Halloumiskam, bus eller glutenfritt godis

Lina och Mia är tillbaka från semestern med mer energi än någonsin. Ja, det är egentligen inget att fundera på. In och lyssna!

2019-08-21
Länk till avsnitt

95. Foodpower, Österlen och cancerrehabilitering

Anna Ottosson är dietisten som driver Foodpower, som likt Food Pharmacy vill sprida kunskap om kraften i maten och hur vi kan bli friskare och hälsosammare. Sebastian pratar med Anna om hennes fantastiska arbete och inte minst om hennes cancerrehabilitering i Österlen som har förändrat många liv. 

2019-08-14
Länk till avsnitt

94. Eleverna, lärarna och måltiderna

Lina Andersson Fasth och Julia Hansson från skolmatsakademin i Göteborg berättar om deras projekt ?Väl godkänt för skolmåltiden?, som tar den pedagogiska måltiden flera steg längre. Sebastian tycker att det låter strålande och hoppas att deras engagemang kan smitta av sig på människor i andra delar av landet när de hör detta avsnitt!

2019-08-07
Länk till avsnitt

93. Näringsjägaren, sci-fi och tacksamhet

Det börjar dra ihop sig och Lina och Mia har fjärilar i magen. Snart kommer den ? boken med stort B! Dagens avsnitt handlar bland annat om bly, NASA och om vikten av att känna tacksamhet för sin kropp.

2019-07-31
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.