Sveriges 100 mest populära podcasts

BabyzPodcast

BabyzPodcast

PODCASTEN MED PROFFS - LYSSNA OCH LÄR!

BabyzPodcast låter dig hänga med in i Rebecka Kaplan Sturk, läkare specialiserad inom gynekologi/obstetrik och barnmorskan Carina Rylanders, spännande värld.

Med värme och kärlek diskuterar vi experter kring livsomvälvande händelser som graviditet, förlossning, föräldraskap, amning och familjeliv. Våra gäster är inte bara intressanta utan även välkända experter och kändisar som du säkert känner igen.

Vi bjuder på faktaspäckade avsnitt och förlossningsupplevelser i en härlig och bred blandning!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

play.acast.com/s/babyzpodcast

Avsnitt

Att främja amning i samband med matintroduktion

De första sex månaderna i livet ger bröstmjölk eller modersmjölksersättning, tillsammans med D-vitamindroppar, all den näring som barnet behöver. Från det att barnet är ungefär sex månader behöver det börja få tillägg av fast föda utöver bröstmjölken/modersmjölksersättningen. 

Månaderna när barnet börjar få fast föda kan vara en känslig period vad gäller amningen, där amningen riskerar att trappas ner i takt med att den fasta födan trappas upp. 

Veckans avsnitt handlar om man kan lägga upp matintroduktionen och vad man kan tänka på för att skydda amningen under den period när barnet också börjar äta annan mat.

Josefine Janke är sjuksköterska inom barnhälsovården, mamma till fyra barn, doula, amningsstödjare och folkbildare, och hon ger oss i avsnittet mer kunskap om matintroduktion och amning med många fina tips!


Avsnittet sponsras av MAM


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-28
Länk till avsnitt

Fosterdiagnostik

I början av din graviditet får du information och erbjudande om fosterdiagnostik. 

För att du och din medförälder/partner ska kunna fatta ett beslut om att tacka ja eller nej till erbjudna fosterdiagnostiska metoder behövs ju mycket information, och ibland är det inte helt lätt att greppa allt kring metoderna.

Vi vill gärna hjälpa er med detta, och tillsammans med en av våra favoritgäster - förlossningsöverläkare Ylva Carlsson från Sahlgrenska Universitetssjukhuset - går vi igenom fosterdiagnostikens olika metoder. Ylva svarar på våra - och dina - frågor kring första-trimester-ultraljud, rutinultraljud, KUB, NIPT, moderkaksprov och fostervattenprov, tillväxtultraljud, flöde och riktad ultraljud.

När används vad, och vad kan man undersöka? Vad kan man inte undersöka med metoderna? Hur träffsäkra är metoderna, och vad finns det för nackdelar med dem? Vad händer om det upptäcks något avvikande, och vad menas med sannolikhet vid KUB? Allt detta - och mer - i veckans avsnitt!

Vill du veta mer? Läs gärna på SNIFs hemsida: Material | Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik


Avsnittet sponsras av MAM


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-21
Länk till avsnitt

Embryologi - så går det till när vi blir till!

Efter alla dessa år som barnmorska och gynekolog är vi fortfarande helt fascinerande över hur det fungerar. Hur kan två celler som möts till slut bli en hel person? Hur vet cellerna vilket organ de ska bli och vad de ska göra? 

I veckans podavsnitt förklarar vi det vi kan om embryologi-läran om en varelses tillblivelse och utveckling. 

Rebecka, som undervisar i embryologi på barnmorskeprogrammen i Stockholm, tar er med på resan från ägg och spermie och genom tidig fosterutveckling.

Få svar på frågorna om vad en blastocyst är, och vad som menas med gulsäck. När och hur sker implantationen i livmoderslemhinnan? Hur bildas moderkakan? Och är det sant att fostret först är en platta med tre lager som sluter sig till ett rör?!


Avsnittet sponsras av MAM & Frida Baby


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-14
Länk till avsnitt

Infektioner under och efter födsel

I poddavsnittet svarar vi på en följarfråga: "Berätta om vilka infektioner man kan drabbas av under och efter en födsel."

I samband med graviditet är immunförsvaret lite nedsatt, och andra faktorer som blodbrist, lång förlossning, vattenavgång, undersökningar och ingrepp har potential att öka risken att drabbas av en infektion.

Vi diskuterar feber under födsel, och om det alltid behöver betyda infektion. 

Hur utreder och bedömer man en misstänkt infektion under pågående födsel, och hur behandlas den?

Vad är chorioamnionit, och vilka riskfaktorer finns?

Vilka orsaker finns till infektion efter att vi fött barn, och hur vet man vart febern egentligen kommer ifrån? 

Vad menas med barnsängsfeber eller GAS, och hur farligt är det egentligen?

Om detta och en del del mer i avsnittet om infektioner under och efter födsel!


Avsnittet sponsras av MAM & Frida Baby



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-07
Länk till avsnitt

Rutinultraljud - RUL

Avsnittet handlar om Rutinultraljudet -RUL. Det är en av de fosterdiagnostiska metoder som erbjuds under graviditet, och viktigt är att understryka är att det är ett erbjudande och helt frivilligt. 

RUL görs under graviditetsvecka 18-20 och vid undersökningen tittar man på antalet foster, daterar graviditeten (fastställer graviditetslängd om det inte redan gjorts), undersöker moderkakans läge samt fosteranatomin.

Vi går igenom den info man ska få innan undersökningen och hur själva undersökningen går till. Vilka felkällor kan finnas? Finns det risker med ultraljud? Vad kan man se resp inte se? Vad är det vi tittar efter i anatomin? Hur gör vi om vi hittar nåt avvikande.

Häng med och få mer info om RUL! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & Frida Baby


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-29
Länk till avsnitt

Änglamamma Nicole

"Jag har två söner - en i havet och en i livet"

Så berättar Nicole om sina söner, Louie och Niko, när hon gästar Babyzpodcast för att berätta sin historia och upplevelse kring att avbryta en graviditet på grund av en fosteravvikelse. 

Nicole delar med sig av händelserna när hon och partnern fick besked om att allt inte stod rätt till med Louies hjärna vid rutinultraljudet, och vi får följa med resan genom chockreaktion, undersökningar, hopp och förtvivlan och beslut. 

Vi pratar i avsnittet om hur det är att få ett svårt besked om sitt väntade barn, och vilken typ av omhändertagande och stöd som behövs. Nicole berättar hur det går till vid ett avbrytande i sen graviditet, och hur hon hade önskat att det hade kunnat få gå bättre till. Samtalet rör sig också kring hur livet blir efteråt, och om att våga sörja, våga be om stöd och om vikten av att ta tag i sorgen och processa den. Om nyorientering och en väg framåt, om än möjligen en annan väg än den man trott att man skulle följa. 

Vi hoppas att ni vill följa med oss in i detta poddavsnitt och att det kan vara till stöd och tröst för andra som befinner sig eller befunnit sig i samma situation.

Carina och Rebecka vill väldigt varmt tacka dig, Nicole, för ett oerhört fint samtal, för öppenheten och generositeten, och för att du lärde oss massor om bemötande, lyhördhet och sorgeprocesser. Tack! 

Veckans avsnitt sponsras av MAM & Frida Baby

Stöd och information till dig som förlorat ett barn SPÄDBARNSFONDEN


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-22
Länk till avsnitt

Graviditetsfysiologi Del 2

Vi djupdyker än en gång i de normala förändringar som kroppen genomgår under graviditeten. Denna gång är det dags att gå genom vad som händer med munnen och tänderna, med mage och tarmar, med urinblåsa/urinvägar, sköldkörtel och ögon!

Hormonerna under graviditeten påverkar våra slemhinnor och blodkärl, och det påverkar muskler i tarmar och urinvägar. Dessa fysiologiska orsaker ligger bakom symtom som halsbränna, förstoppning, synförändringar, täta urinträngningar och mycket mer.

I avsnittet berättar vi varför risken för hål i tänderna ökar under graviditet, och varför halsbränna uppstår. Vi pratar om varför gravida kissar så ofta, och varför sköldkörteln börjar bilda mer hormon. Ni får också höra varför Rebecka alltid lyckas skrapa lacken på bilen under graviditet - och varför det definitivt inte är hennes fel ;-))


Missade du avsnitt 1 om graviditetsfysiologi? Du hittar det här GRAVIDITETSFYSIOLOGI del 1

Lyssna gärna på avsnittet om urinvägsinfektioner URINVÄGSINFEKTION under graviditet och FÖRSTOPPNING UNDER GRAVIDITET

....och på avsnittet om HUDEN UNDER GRAVIDITET


Veckans avsnitt sponsras av MAM & Frida Baby


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-15
Länk till avsnitt

Graviditetsfysiologi Del 1

Varför blir jag så andfådd redan i graviditetsvecka 6? Och varför känns det som att pulsen rusar? Vad menas med att jag får en större blodvolym under graviditeten, och varför blir det så? Vad händer med mitt blodtryck, ska det verkligen sjunka så här mycket?

Graviditet innebär betydligt fler förändringar än att magomfånget växer. Vartenda organ och organsystem i kroppen reagerar på förändringarna, och ibland kan det ge jobbiga, men ofarliga symtom. 

I poddavsnittet Graviditetsfysiologi del 1 går vi igenom hur hjärtat, lungorna, blodtrycket och blodet förändras under graviditeten - de normala förändringar som vi kallar "fysiologiska". Vi pratar om varför förändringarna sker, hur vi märker av dem, och var gränsen går för fysiologiskt och icke-fysiologiskt.


TUNE IN för ett faktaavsnitt om fysiologin under gravitet!


Veckans avsnitt sponsras av MAM


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-08
Länk till avsnitt

Allt om barns hud!

Det har blivit dags för det utlovade avsnittet om barnets hud! Vi gästades tidigare i podden av den fantastiska hudläkaren Anne Wetter och talade om huden under graviditet, och nu kommer äntligen uppföljaren: Allt om barns hud.

Dr Anne Wetter är tillbaka och hjälper oss att reda ut frågor kring det lilla barnets hud. Varför är huden extra känslig hos nyfödda barn, och hur påverkar det hur vi ska sköta huden? Vi får tips om hur vi bäst tvättar babyns hud och vad vi ska använda till badet, och om vikten av att smörja babyns hud ordentligt. Anne berättar också hur vi skyddar babyns hud mot sol och kyla. 

Vi får också svar på frågor om hormonprickar, milier, mollusker, eksem, storkbett, smultronmärken och mycket, mycket mer. 

Här är verkligen avsnittet alla nyblivna föräldrar behöver!


Podavsnittet är producerat i samarbete med Decubal, som har 50 års expertis inom hudvård, produkter framtagna av dermatologer och hudvård särskilt framtagen för den känsliga barnhuden. Decubals produkter hittar ni till exempel här: HÄR

Veckans avsnitt sponsras även av MAM


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN och till avsnittet om HUDEN UNDER GRAVIDITET med hudläkare och dermatolog dr Anne Wetter!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-01
Länk till avsnitt

Förstoppning under graviditet

Att bli förstoppad under graviditeten är så vanligt att vi nästan törs säga att det är mer regel än undantag! Det är också ett av de ämnen vi får flest frågor om.

Varför blir jag hård i magen redan tidigt i graviditeten? Vilka av mina symtom hör ihop med förstoppning? Vad kan jag göra själv för att få igång magen, finns det nån kost som hjälper? Och om det inte räcker, kan jag ta medicin mot förstoppning? Varför har jag fått hemorrojder, och hur får jag dem att försvinna?

Om detta och mycket mer i avsnittet om den gravida tarmen! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-25
Länk till avsnitt

Vaginism - Botox som behandling?

I poddavsnittet tar vi oss an en lyssnarfråga:

"Hur funkar botoxbehandling vid vaginism?"

Vaginism är ett tillstånd med en reflexmässig kramp i musklerna som omsluter slidmynningen, vilket gör att det blir svårt, smärtsamt eller helt omöjligt att ha vaginalt omslutande sec, föra in en tampong eller genomgå en gynekologisk undersökning.

I avsnittet pratar vi om olika orsaker och symtom, hur diagnosen ställs, men framförallt om olika behandlingsmetoder. Vi svarar på lyssnarfrågan om botox - och diskuterar när det kan vara lämpligt och vilka fördelar och nackdelar som finns med botoxbehandling. 

Dessutom pratar vi om graviditetsönskan, och födsel när någon har vaginism.


I avsnittet tipsar vi också om poddavsnittet om vulvasmärta; det hittar du HÄR


Veckans avsnitt sponsras av MAM


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-18
Länk till avsnitt

Cervixinsufficiens - Vad händer när livmodertappen öppnar sig för tidigt?

I poddavsnitt fokuserar vi på livmodertappen och vad som händer när den förkortas och öppnar sig för tidigt. Detta fenomen, som kallas cervixinsufficiens, är en av anledningarna till att barn föds för tidigt eller att det sker sena missfall. 

Vi går igenom symtom och bakomliggande orsaker, och benar ut vad det finns för olika riskfaktorer. Är det till exempel ärftligt? Ökar risken om jag opererats på livmodertappen tidigare? 

Hur mäter man livmodertappens längd med ultraljud, och hur pålitligt är det?

Vi pratar också om cerclage, en operationsmetod när man syr i livmodertappen för att hålla ihop den och motverka öppning, och om den behandlingsmetod som är mycket vanligare idag: progesteron. 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-11
Länk till avsnitt

Urinvägsinfektion (UVI) under graviditet - allt du behöver veta!

Att få urinvägsinfektion under graviditet är vanligt. Men ibland är det lite klurigt att veta att det är just det du drabbats av. Symtomen är inte alltid de klassiska, dvs sveda och täta trängningar. Hos gravida kan det vara mer diskreta symtom, eller bara vara sammandragningar eller molvärk.

Samtidigt är UVI viktigt att behandla under graviditet - annars finns risk för komplikationer för den gravida och för fostret.

I avsnittet svarar vi på de vanligaste frågorna kring urinvägarna och urinvägsinfektion under graviditet.

Blir urinblåsan större eller mindre under graviditet? Varför är det farligare med UVI under graviditet än annars?

Vad menas med asymptomatisk bakterieuri, och varför är det viktigt?

Behöver jag behandlas med antibiotika, eller funkar det med "huskurer"?

Vad händer om jag får upprepade urinvägsinfektioner under graviditeten?

Och mycket, mycket mer...

Funderar du kring urinvägsinfektion med GBS - grupp B streptokocker? Lyssna HÄR på vårt poddavsnitt från 23 april 2020!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-04
Länk till avsnitt

ICP - Intrahepatisk Cholestas /Graviditetskolestas (tidigare Hepatos)

ICP (intrahepatisk cholestas) är det som tidigare kallades hepatos, och som innebär symtom som svår hudklåda och stegrade gallsyror i blodet under graviditeten.

I veckans avsnitt gästas vi av två förlossningsläkare och forskare som berättar om ICP, om nya forskningsrön kring orsak, symtom och upprepningsrisk, och om den nya studien "TURRIFIC". 

Våra gäster är medicine doktor Ylva Carlsson, överläkare i obstetrik/gynekologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset respektive docent Gunilla Ajne, överläkare i obstetrik/gynekologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. 

Tillsammans svarar de på våra och lyssnarnas frågor kring ICP och dess symtom, risker, upprepningsrisk, utredning och behandling. 

Varför kliar det så mycket? Måste man ta gallsyreprovet fastande? Kan levern skadas? Hur går det för fostret? Varför är K-vitamin extra viktigt till barn när mamman haft ICP?

Ylva och Gunilla berättar också om den pågående studien "TURRIFIC", där man vill jämföra en ny behandling vid ICP - rifampicin - med ursodeoxycholsyra som nu används som symtomlindring. 

Vill du veta mer om "TURRIFIC", anmäla dig själv eller en patient som studiedeltagare? Kontakta: 

Dr Gunilla Ajne : 08-12387510. Spec-MVC KS Huddinge

Dr Ylva Carlsson: [email protected]


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-28
Länk till avsnitt

NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) - graviditet och föräldraskap

Hur är det att vara gravid eller nybliven förälder med en NPF-diagnos? Behöver man anpassa graviditetskontroller eller rutiner vid födseln? Kan den gravida fortsätta ta ADHD-medicin? Vilket stöd kan behövas under graviditet och tidig föräldratid? Vad menas med ett NPF-anpassat bemötande i vården?

För många med NPF-diagnos kan det finnas en oro inför och under graviditet och därefter en föräldrastress. Hur kommer jag att bli bemött av vården? Kommer de att förstå och stötta mig på det sätt som jag behöver? Hur ska jag klara av att vara förälder till ett lite barn?

Det här är frågor som vi på Babyzpodcast ofta möter i mödravården, på förlossningen och på BB, och inte minst får frågor om på Instagram.

Vi är därför oerhört glada att gästas av Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, docent vid Uppsala Universitet och flitig författare och debattör. Lyssna när Lotta delar med sig av sin enorma erfarenhet och kunskap och berättar om sitt nya projekt - Letterlife! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM , Nordic Birth & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-21
Länk till avsnitt

Allt om BB Gårda - Sveriges första Birth Center

I januari 2024 öppnas Sveriges första och enda privata barnmorskeledda BB i Göteborg - BB Gårda.

Visionen och ambitionen är att erbjuda en trygg och lugn plats att föda på, med stöd av barnmorskor som den födande hunnit lära känna under graviditeten, som ett alternativ till att föda på sjukhusets förlossningsavdelning.

Den nya enheten är ett alternativ för de som är friska, har haft en normal graviditet och har en förväntat normal födsel, och som vill föda i en ?hemlik miljö?, under fysiologiska förutsättningar.

I veckans podavsnitt samtalar Carina med barnmorskan Cita Lundin, en av initiativtagarna till BB Gårda, och vi får höra mer om konceptet MLBC - Midwifery Led Birth Center. Hur går det till att föda i hemlik miljö på BB Gårda? Hur jobbar barnmorsketeamet, och vilken vård kan erbjudas?

Vi får svar på frågor om kostnad för vården och om vilka som kan föda på BB Gårda, om smärtlindringsmetoder som erbjuds, om BB-tid efter födseln, medicinska bedömningar och rutiner och mycket mer! Tune in! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM Nordic Birth & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-14
Länk till avsnitt

Huden under graviditet

Huden är kroppens största organ - den måste väl också påverkas av graviditeten? 

Hur är det med akne, rosacea och eksem, blir de bättre eller sämre under graviditet? Går det att behandla psoriasis som vanligt när jag är gravid? 

Varför blir jag så torr i huden när jag är gravid, och hur går det med de bruna fläckar jag fått - försvinner de efter förlossningen? 

För att få svar på alla våra, och era, frågor om huden under graviditet har vi bjudit in den fantastiska dr Anne Wetter. Hon är hudläkare med över 20 års erfarenhet, grundare av Sveriges största hudklinik Diagnostiskt Centrum Hud och har även startat dess privata hud- och plastikmottagning, Inskinity. Hon har också podcasten Niptalks tillsammans med en kollega. 

Missa inte ett faktaspäckat avsnitt om huden! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-07
Länk till avsnitt

"Det är bara att äta lite kex...." HG - Hyperemesis Gravidarum

"Det är bara att äta lite kex ..."

Vilka är kvinnors upplevelser av att ha drabbats av extremt graviditetsillamående - Hyperemesis gravidarum? Det ville sjuksköterskan Jonna Menzinsky ta reda på, och genomförde en intervjustudie för att kartlägga konsekvenserna av att ha drabbats av hyperemesis och upplevelser och erfarenheter av vården.

I veckans avsnitt berättar Jonna om intervjustudien och vad hon upptäckte var gemensamt för studiedeltagarnas upplevelser. Vi pratar om hur hyperemesisvården fungerar i dag, vad gravida behöver och önskar, och hur vården kan bli bättre på att ta hand om de som drabbas. Lyssna på avsnittet och hur Jonna, hennes intervjuade patienter och vi på Babyzpodcast tänker kring ineffektiva läkemedel, okunskap, höga trösklar för att få adekvat vård och bristande förståelse från vården och omgivningen. 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-30
Länk till avsnitt

Bästa och viktigaste tipsen för BB-väskan!

Packa BB-väskan med oss, för här vi har checklistan med de mest värdefulla tipsen!

Att packa den väska som man vill ha med sig till förlossningen, eller förbereda de saker man vill ha hemma vid hemfödsel, är inte bara praktiskt, det är också en del i en mental förberedelse inför födsel och föräldraskap. Vad behöver jag under mitt födande? Vad kan min partner behöva? Vad behöver en nyfödd bebis under de första dygnen? Finns det nåt jag kan ta med som gör mig trygg, bekväm och lugn? 

Vi guidar dig genom packningen och går igenom tips på kläder, mysiga prylar, snacks och dryck, eventuella hjälpmedel för amning el flaskmatning, nappar, tidsfördriv med mera.

I detta podavsnitt är vi stolta att samarbeta med MAM som har massor av hjälpsamma produkter för den första tiden - nappar (även för nyfödda - Start-nappen), nappflaskor, bröstpumpar, amningsnappar och mycket mer. Med över 45 års erfarenhet av forskning, utveckling och expertis tillverkar de säkra och funktionella babyprodukter av högsta kvalitet.

Vid osäkerhet kring vilken produkt som passar dig eller din nyfödda bäst - rådfråga din barnmorska eller BVC-sköterska. 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-23
Länk till avsnitt

Rekommenderade vaccinationer under graviditet

Vi på Babyzpodcast har fått sååå många frågor kring de vaccinationer som rekommenderas under graviditet, och just nu är det högaktuellt eftersom covid-19 och influensa ökar under vintersäsongen.

För att vara till hjälp när ni ska fatta informerade beslut kring eventuell vaccination släpper vi nu ett extraavsnitt! Vilken lyx, va?

I avsnittet guidar vi er kring de tre vacciner som just nu (november 2023) är rekommenderade för gravida: influensa, covid-19 respektive kikhosta. När under graviditeten kan de tas? Vilka kan tas samtidigt?

Vilka vacciner är för att skydda den gravida respektive fostret? Hur länge varar skyddet? Behöver jag vaccinera mig igen om jag tog vaccinerna för ett år sedan?

Fungerar vaccinet lika effektivt under graviditet? Var kan jag vaccinera mig? Detta, och mycket mer, får ni svar på i vårt extraavsnitt om vaccinationer.

Och du... du har väl inte missat avsnittet om RS-vaccin som sändes i oktober - Lyssna i så fall HÄR!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-20
Länk till avsnitt

Asabeas oxytocinflow

Det handlar om att förbereda sig på att ta emot det nya livet. 

"Att föda barn är det mest naturliga, och samtidigt det mest extraordinära, vi gör i livet", säger Asabea Britton, och vi håller med! 

Men hur förbereder Asabea sig, och hur maxar hon sitt oxytocinflöde inför kommande födsel?

Jo, genom affirmationer, pussar och kramar, fysisk värme som bad och bastu, god och vacker mat, skratt, massage, orgasm, andning/ avslappningsövningar, vistas i skogen, baka, meditera med mera. Det finns något för alla, men det ovan, liksom att gå ?offline?, är Asabeas plan. 

Vi föder med kropp och själ, så fysisk aktivitet liksom mental stretch ger oss födandekraft. Och såklart att prata med bebis i magen och omges av personer som ger energi.

Asabea och Carina pratar även om betydelsen av ett förlossningsbrev. 

TUNE in för ett stärkande och viktigt avsnitt med många härliga tips!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-16
Länk till avsnitt

Optimal avnavling - uppdaterat faktaavsnitt

Vi möter åter igen barnöverläkare och forskare Ola Andersson för en uppdatering om varför vi bör låta det nyfödda barnet få sitt blod från moderkakan. 

Optimal avnavling har länge varit ett hett ämne och förlossningskliniker har haft olika syn på när navelsträngen bör klippas. Men vad är optimalt för bebisens hälsa och förutsättningar utanför livmodern? Carina söker svar på frågor som: Är "wait for white" det mest relevanta? Kan vi lita på navelsträngens färg och vad säger pulsationerna? Kan bebis få för mycket blod? Kan det orsaka ett högt bilirubinvärde? Hur påverkas moderkakans nivå i förhållande till barnets? Finns det fördelar med att "mjölka" navelsträngen? 

Detta och mycket mycket mer i ett faktaspäckat och viktigt avsnitt!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-09
Länk till avsnitt

Spiralinsättning vid kejsarsnitt

I veckans avsnitt handlar det om möjligheten att sätta in en spiral under kejsarsnitt, istället för att göra det hos barnmorska några veckor efter födelsen. 

Just efter ett kejsarsnitt kan det vara viktigt med ett säkert och långverkande preventivmedel, eftersom man rekommenderar att vänta med ny graviditet 12-18 månader efter operationen. Men att sätta in en spiral några veckor efter att ha fött barn, när livmodern är känslig och kanske skör - det är inte helt enkelt och smärtfritt. Det finns ett smartare sätt att lösa det på - och det handlar detta avsnitt om! 

Vi gästas av Helena Kopp Kallner, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Danderyds sjukhus och docent vid Karolinska Institutet, och hon berättar om hur insättningen går till under kejsarsnittet. Vi diskuterar fördelar och nackdelar, vem det här kan passa extra bra för, hur man gör med spiraltrådarna och mycket, mycket mer. 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-02
Länk till avsnitt

Penny Parnevik Murray - graviditet och förlossning nr 3

Penny tycker att det coolt att föda barn, och tar oss med genom sin tredje graviditet och förlossning.

Funderingen om att föda hemma fanns, men säger att med en trygg och bra erfarenheten så blev valet ändå sjukhusfödsel. Och tycker det är "så sjukt mysigt" det där första dygnet med bara familjen på sjukhuset.

"Luriga trean" blev en verklighet då denna graviditet och förlossning tedde sig helt annorlunda mot tidigare. Häng i Pennys berättelse om hinnsvepning, förvärkar, att vara 5 cm öppen och åka till pizzerian för att göra en "födelseplan", ta hål på fosterhinnorna och att "go with the flow".

Lyssna även till Carinas förklaring varför värkarbetet så många gångar tar en paus på väg till sjukhuset. Tune in för ett härligt avsnitt!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-26
Länk till avsnitt

Vaccin mot RS-virus under graviditet - för att skydda det nyfödda barnet

Respiratoriskt syncytievirus (RSV) är ett av våra vanligaste luftvägsvirus, och särskilt vanligt under höst och vinter. Det är ett mycket smittsamt virus som kan orsaka luftvägsinfektioner hos individer i alla åldrar, och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos barn i världen. 

Hos de flesta barn ger RSV symptom som vid en förkylning, men RSV kan ibland leda till svåra luftvägsinfektioner som tex lunginflammation. Av alla RSV-infekterade spädbarn i Sverige varje år behöver en till två procent sjukhusvårdas, ibland med intensivvård. 

Nu finns ett vaccin godkänt för att ges under den sista trimestern av graviditeten, med syfte att den gravida ska bilda antikroppar som förs över till fostret via moderkakan. Genom detta har det nyfödda barnet ett skydd mot RSV, som varar åtminstone 6 månader.

I veckans avsnitt berättar vi om RSV, om vaccinet och forskningen bakom, om skyddseffekten och om fördelar/nackdelar. Allt för att ni ska få så uppdaterad info som möjligt för att kunna göra ett informerat val. Hoppas du lyssnar!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES

Vaccin mot RS-virus under graviditet - för att skydda det nyfödda barnet


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-19
Länk till avsnitt

Vattenfödsel blev Malins drömförlossning!

Vattenfödsel och drömförlossning går ofta hand i hand, så även för veckans gäst Malin King som fött sina båda barn i vatten. Malins motto är att ingenting är omöjligt, och hon berättar i avsnittet om sina målbilder och förberedelser för att nå sin drömförlossning. En drömförlossning med smärtlindring i form av djupandning och kraft från vattnet.

Trots stor blodförlust, och ett kämpigt slut på födelseförloppet, säger Malin att det var intensiv lycka och magi att få föda på sina egna villkor! Hon talar i avsnittet också om vad hon tänker kring vad som är ok, och inte ok i förlossningsrummet, en mycket tänkvärd berättelse.

Vill du också bli pepp på födandet och nå samma magiska känsla? Missa då inte avsnittet med Malin!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till de intressanta poddavsnitten om vattenfödslar OXYTOCINFRÄMJANDE VATTENFÖDSEL DEL 1 och OXYTOCINFRÄMJANDE VATTENFÖDSEL DEL 2 samt till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-12
Länk till avsnitt

Ta hand om ditt kejsarsnittsärr - Plastikkirurg Magnus Hober

Kejsarsnittsärr bör tas om hand, inte enbart av estetiska skäl, utan framför allt av funktionella skäl.

Vi möter Magnus Hober, specialistläkare inom plastikkirurgi, och får hans proffsrekommendationer och råd om när, hur och med vad jag kan skydda mitt ?mark of love?.

Enligt Magnus Hober är tejpning grunden till ett fint ärr, något som även är är bevisat i många studier.

Anledningen till att tejpa ärret är bland annat för att:

-hålla ärret rent

-reducera spänning

-hålla ihop sårkanterna

-förhindra ogynnsam bindvävsformation

-minska kliandet

-minska blodflödet

-skydda mot solljus

Självklart finns det alternativ för de som har en överkänslighet mot tejp.

I avsnittet pratar vi om huruvida massage kan hjälpa, om koppning, om att skydda ärret mot solljus och när kortisonsalva och injektion kan vara lämpligt.


Detta och mycket mer i veckans podavsnitt om kejsarsnittsärr!


Veckans avsnitt sponsras av MAM Frida Baby & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-05
Länk till avsnitt

Frågeavsnitt - svar på era frågor om PCOS

Vi fortsätter vårt fokus på PCOS med ett späckat frågeavsnitt! 

Våra kära lyssnare och följare har skickat in frågor kring PCOS, och gynekolog Rebecka svarar. 

Vad är det för skillnad mellan PCO och PCOS? Vilka blodprover ingår i utredningen?Hur ser relationen mellan PCOS och havandeskapsförgiftning ut? Är det lättare att bli gravid " på äldre dar" med PCOS?Kan läkemedel respektive vitamintillskott hjälpa vid PCOS?Och mycket, mycket mer ...

Tune in, lär dig mer om PCOS, och hjälp oss att sprida kunskapen vidare genom att dela inlägg och podavsnitt. För att få till en bättre PCOS-vård måste vi skapa medvetenhet och intresse för diagnosen!


Veckans avsnitt sponsras av MAM Frida Baby & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-28
Länk till avsnitt

September är PCOS Awareness Month!

Vi på Babyzpodcast pratar gärna om PCOS under årets alla månader, men under september lägger vi extra fokus på detta tillstånd.

PCOS står för Polycystiskt ovarialsyndrom, och är ett tillstånd som drabbar cira 10-15% av alla kvinnor. De vanligaste, och mest kända symtomen, är oregelbunden mens/ägglossning, akne, ökad behåring av manlig typ och tendens till att gå upp i vikt. 

Men PCOS är så mycket mer än det - det påverkar psykisk hälsa, leder till ökad risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdom och livmodercancer, påverkar fertilitet, graviditet och generell livskvalitet.

I podavsnittet pratar vi om vad PCOS är, men framförallt fokuserar vi på de nya riktlinjer för utredning, behandling och uppföljning som kom i aug 2023, och gynekolog Rebecka spanar in framtidens PCOS-vård och hur den borde se ut.

Missa inte detta avsnitt!


Veckans avsnitt sponsras av MAM Frida Baby & NATURAL CYCLES

Och du, med koden:BABYZ får du nu möjlighet att testa appen gratis i 7 dagar! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-21
Länk till avsnitt

Uterusruptur - när livmoderväggen inte pallar trycket

En ovanlig komplikation vid vaginal förlossning är uterusruptur. Det innebär att livmoderväggen brister på grund av kraften i värkarna. Det leder till blödning i buken, upphävt värkarbete och är potentiellt farligt för både mor och barn. 

I princip är det bara efter tidigare operation i livmodern som detta kan inträffa, t ex efter kejsarsnitt eller myomoperation. 

I veckans podavsnitt berättar vi mer om detta ovanliga, men dramatiska skeende. Vi går igenom symtom, risker, förebyggande åtgärder och mycket, mycket mer. Ett mycket bra faktavsnitt helt enkelt!


Veckans avsnitt sponsras av MAM Frida Baby & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-14
Länk till avsnitt

Julias gravidlycka

Julia Bergman väntar sitt fjärde barn och gästar oss igen!

Vi pratar skillnad mellan graviditeter, tidigare förlossningar och förberedelser inför kommande födsel. 

Vi pratar även om hur viktigt det är att ha rätt personer i "födanderummet" och om att inte bli störd i processen för att boosta oxytocinet och kunna känna trygghet. 

Hur tänker då Julia om att föda hemma eller om "free birth"? Tune in för att ta del av Julias tankar och hennes tips till er som snart ska föda!


Veckans avsnitt sponsras av MAM Frida Baby & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-07
Länk till avsnitt

Utebliven mens - Varför?

Varför får jag ingen mens? Varför har den plötsligt upphört, eller varför kom den inte tillbaka efter graviditet eller efter att har slutat med preventivmedel?

Det här är en av de vanligaste frågorna Rebecka får som gynekolog, och orsakerna till utebliven mens är många och vitt skilda.

I veckans avsnitt går vi igenom orsaker till varför mensen inte kommer, varför diagnostiken är som ett detektivarbete, och vad du själv kan tänka på när mensen uteblir. Vi pratar om utebliven mens och fertilitet, om näring, träning och energibalans och om olika diagnoser som utredningen kan hitta. 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-31
Länk till avsnitt

Hepatos - en graviditetskomplikation

Under gravditet blir levern belastad av de höga hormonnivåerna. Det kan hos vissa leda till en graviditetskomplikation som kallas hepatos eller ICP - Intrahepatic cholestasis of pregnancy.

Det huvudsakliga symtomet vid hepatos är en intensiv klåda i händer och fotsulor, ofta så pass kraftig att det stör sömnen. 

I avsnittet går vi igenom det som är känt kring orsaker och riskfaktorer, kring utredning och behandling, om hur hepatos kan påverka den gravida och det väntade barnet, och om det finns någon risk för upprepning. 

Som vi säger flera gånger i avsnittet: "Det är en lite mystisk diagnos" - men vi gör vårt bästa för att förklara grundligt och räta ut era frågetecken! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-24
Länk till avsnitt

Barnvagnspromenader, stöd och coaching av ett fysioproffs!

Lyssna på Babyzpodcasts samtal med Benita Jonsson! Benita berättar om hur hennes liv förändrades under barnvagnspromenaderna, om vikten av social samvaro och träning i en skör tid i livet, och om att våga sadla om och satsa på sina drömmar under en föräldraledighet. Drömyrket visade sig vara fysioterapeut med inriktning kvinnohälsa.

Vi pratar om känslan många känner igen sig i; känslan av att som nybliven mamma och förälder känna sig ensam. Vi talar om hur man kan ta sig ur den känslan genom att vända och förändra den till något positivt.

Tune in för att lyssna till fysioterapeuten, PT:n och tvåbarnsmamman Benita, om hennes vision och motivation för att ge stöd till mammor efter graviditeten. Benita erbjuder hjälp för att lindra och behandla besvär som graviditetsrelaterad smärtproblematik, ge rehab efter kejsarsnitt samt postpartumkontroll med stöd i återgång till träning.

Och du; bor du i Stockholm är du välkommen till Aktiv Barnvagnspromenad, en chans till social närvaro och träning med ett proffs - där alla kan vara med. Varje måndag kl 10.00, mer info finns på Benitas instagram @benitajonsson. 


Veckans avsnitt sponsras av MAM , NORDIC BIRTH & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-17
Länk till avsnitt

Bröstböld vid amning

En bröstböld orsakas av att bakterier har tagit sig in i bröstet via sår eller sprickor i brötvårtan, och föregås nästan alltid av mastit (mjölkstockning). Bröstböld är ovanligt, och drabbar framför allt förstföderskor, ammande över 30 år samt de som haft komplicerade förlossningar. 

För att minimera risken är det viktigt att förebygga med en bra amningsteknik, och ett bra tips är också att handstimulera brösten från graviditetsvecka 37.

Vår läkare Rebecka träffar många patienter med bröstböld, och ger oss i avsnittet information om allt från symtom till behandling. 

Vanligaste frågan som ställs av ammande som drabbas är: Kan jag fortsätta amma? Svaret är: JA, det kan du!

Det viktiga budskapet: Sök hjälp i tid!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-10
Länk till avsnitt

Cystor på äggstockarna - påverkar de fertilitet eller graviditet!??

Lyssna på veckans podcastavsnitt där vi dyker djupt in i världen av cystor på äggstockarna! Upptäck vad det egentligen betyder att ha en cysta, varför vissa växer till att bli massiva och vad som händer när de spricker!

Finns det nån risk för äggstocken när det finns en cysta, och hur påverkar cystor fertilitet och graviditet? Dessutom svarar vi på frågan som alla ställer sig - behöver alla cystor opereras? 

Missa inte detta engagerande och informativa avsnitt, tillgängligt nu!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-03
Länk till avsnitt

Ägglossningtest, föreliggande moderkaka, sen avnavling, stress och fertilitet mm - vi svarar på frågor!

Dags för Frågelåda nr 2 sommaren 2023!

Tack vare alla era kloka, finurliga, utmanande frågor kan vi nu släppa ytterligare ett frågeavsnitt i podden denna sommar!

Den här gången djupdyker vi bland annat i ägglossningstest och ägglossningstecken, placenta previa och upprepningsrisker, stress och fertilitet, sen avnavling vid tidigare atoniblödning och när mensen egentligen kommer tillbaka efter födseln.

Ur avsnittet: 

Hur kan jag veta om och när jag ägglossar? Är det teststickor som gäller, eller finns det andra tecken jag kan använda?

Finns det risk att få föreliggande moderkaka under flera graviditeter?

Stämmer det verkligen att det hjälper att "slappna av och tänka på annat" när man har svårt att bli gravid?

Kan jag önska sen avnavling trots att jag hade atoni förra födseln?

Och när kommer egentligen min mens tillbaka efter att jag fött barn?

Tack för att ni bidrar med era frågor och gör oss bättre!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-27
Länk till avsnitt

Mödravård / Trenden "vild graviditet"

I veckans podavsnitt pratar vi om vår mödravård, och hur vi står oss i Sverige jämfört med andra länder. Vi pratar också om trenden ?vild graviditet? ? vad är det, hur kommer det sig att gravida avstår mödravård, och vad finns det för risker med det? Vad gör vår mödravård bra, och vad kan vi i framtiden göra ännu bättre? Vilket stöd är lagom stöd? 

Den låga mödra- och barnadödlighet vi har i Sverige beror till mycket stor del på vår mödrahälsovård. Sedan 1930-talet har vi en kostnadsfri mödravård - med syftet att vi ska ha friska mammor och barn.

Många av de tillstånd som kan komplicera en graviditet eller förlossning är sådant som vi inte själva kan känna av, som högt blodtryck, graviditetsdiabetes, för lite fostervatten, tillväxthämning, föreliggande moderkaka och så vidare. Barnmorskans uppgift, i nära samarbete med läkare, är att genom att kartlägga bakgrundsfaktorer och undersöka viktiga hälsofaktorer under graviditeten hitta komplikationer i god tid. 

Utöver det arbetar också barnmorskan med att gynna goda livsstilsfaktorer för resten av mammans och barnets liv. Antalet besök är i grunden få, men precis så många som behövs : vi skräddarsyr besök och kontroller efter den gravidas behov, för mammans och barnets säkerhet!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-20
Länk till avsnitt

Tips för att öka chansen att bli gravid, påverkar stress fertiliteten......mm

Den här ljuvliga sommarveckan kör vi ett Frågeavsnitt i podden!

Carina och Rebecka svarar på era kloka, roliga och kluriga frågor, och delar med sig av egna erfarenheter av graviditet, födsel och amning.

Ur avsnittet: 

Påverkar stress fertiliteten? Kan posttraumatiskt stressyndrom göra det svårare att bli gravid?

Beror riklig mens på järnbrist - eller är det tvärtom?

Vad händer om jag får tarmvred under graviditeten?

Jag har endometrios och vill sluta med p-piller för att bli gravid - hur ska jag lindra menssmärtan under tiden?

Finns det några tips för den som vill öka sin chans till graviditet? 

Passa på att lyssna på Babyzpodcast och alla våra avsnitt i sommar! Och har du frågor - skicka in dem så gör vi fler frågeavsnitt - det älskar vi! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-13
Länk till avsnitt

Nollseparation - Vikten av att "samvårda" mor och nyfödd direkt efter födseln!

Under mer än 30 år har dagens gäst, barnläkare och forskare Nils Bergman förespråkat att nyfödda omedelbart efter födseln ska till mamma för kontinuerlig hud-mot-hud kontakt. För fördelarna med "nollseparation" är många och bidrar till barns välmående och överlevnad. Extra viktigt är det för prematura barn, och barn som är stora eller små för tiden. Men även för mor är det fördelaktigt. 

Nils Bergman säger "Den stora upptäckten är att samvård av barn och mammor är nödvändig, och att kontakten behöver vara tidig, helst omedelbar och kontinuerlig".

Allt om fysiologin och mekanismerna bakom får vi förklarat av dr Bergman, likaså svar på frågor som:

-Hur viktig är "the golden hour"?

-Vilka är fördelarna för mor och barn med nollseparation?

-Bättre ankytning?

-Hur länge rekommenderas att barnet ligger kvar ostört?

-Kan pappa, partner eller annan person ersätta?

-Positiv påverkan senare i livet?

Detta och mycket mer i dagens viktiga poddavsnitt, så TUNE IN!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-06
Länk till avsnitt

Förlossningsställningar

Knästående, liggande på sida, huksittande, gynläge, pall ... Hur födde du ditt barn? I vilken ställning upplevde du att du var mest avslappnad eller att födseln gick bäst framåt? 

Det finns en mängd olika förlossningsställningar med olika fördelar och kanske ibland även nackdelar. Olika ställningar passar olika individer och i olika skeden av födseln.

I veckans avsnitt pratar vi med Hanna Dabbour, fysioterapeut specialiserad på kvinnohälsa och numera även blivande läkare. 

Vi får veta mer om anatomin, fysiologin och hur bäckenet ändrar sig under graviditeten samt hur olika ställningar påverkar förlossningskanalen - såväl ingång som utgång. Vi pratar om avslappnad bäckenbotten, andningen som redskap och hur du blir chef över dina muskler. Och viktigt, i vilka positioner ger vi optimal syretillförsel till bebis, vävnader och muskler?

Du har ett fantastiskt, roligt, faktaspäckat och mysigt avsnitt att se fram emot!


Veckans avsnitt sponsras av MAM, NATURAL CYCLES & NORDIC BIRTH

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-29
Länk till avsnitt

Hur påverkar läkemedel vår fertilitet, graviditet och amning?

Hur påverkar läkemedel vår fertilitet? Vad är viktigt att tänka på under graviditet och amning när det gäller de läkemedel vi använder - kan de påverka fostret eller barnet? Hur vet jag vilka läkemedel jag kan använda?

Det här är frågor som vi som barnmorska och gynekolog får väldigt, väldigt ofta ? och det är bra!

Det är viktigt att tänka igenom läkemedelsbehandling inför, under och efter graviditet ? men det betyder inte att alla läkemedel måste undvikas. Däremot kan du, men läkares hjälp, behöva byta preparat eller byta doseringen.

I veckans podavsnitt går vi igenom vilka läkemedelsgrupper som är viktiga att vara uppmärksam på när du planerar en graviditet. Du får tips på var du kan få bra, forskningsbaserad och uppdaterad information om läkemedel och fertilitet/graviditet/amning. Hur går det till när man gör rekommendationer för läkemedel, och vad menar vi med försiktighetsprincipen? 

Tune in!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-22
Länk till avsnitt

CRAVINGS - Varför, hur, när, farligt?.

Att ha cravings, eller ett sug efter vissa livsmedel, är mycket vanligt under graviditeten, särskilt under de första månaderna. Vissa gravida kan känna ett starkt sug efter sötsaker, medan andra kan vilja äta salt mat eller sura frukter. Det finns också en specialvariant som kallas pica, där den gravida blir extremt sugen på sådant som egentligen inte är ett födoämne - cement, blomjord, tandkräm osv ...

Men vad orsakar cravings och pica-syndrom? En del forskare tror att det kan bero på hormonförändringar i kroppen under graviditeten. Andra tror att det kan vara kroppens sätt att signalera att den behöver specifika näringsämnen.

Lyssna på när Carina och Rebecka diskuterar olika typer av cravings - finns det risker med att ge vika för suget? Vad är pica, och vad gör vi åt det? Påverkas fostret av mammas cravings? Kan craving vara en stark längtan efter att få lukta på vissa saker? Hur kan man få hjälp om det är på väg att gå överstyr? 

Tune in!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-15
Länk till avsnitt

Emelie Karlström sjubarnsmamma: ?Förstår varför vi gör det här!?

Emelie och partnern Daniel har en stor familj tillsammans. Hur gick då förlossning nummer sju? Helst ville Emelie föda så naturligt som möjligt utan interventioner och med ryggbedövning.

Lyssna till Emelies förlossningsberättelse!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-08
Länk till avsnitt

Tandsprickning - drabbar alla barn!

Det händer alla barn, tandsprickningen! Alltså då mjölktänderna växer och bryter igenom tandköttet, vilket sker omkring fyra till åtta månaders ålder. 

Vilka tänder är då de jobbigaste? Hur vet man om bebis har ont i tänderna? Hur lång tid tar det för en tand att spricka igenom? Hur länge håller en tandsprickning på?

Josefin Janke, sjuksköterska på BVC och folkbildare guidar oss igenom symtom och lindring. Hon ger oss också många fina tips hur vi kan hjälpa våra små genom denna jobbiga tid! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-01
Länk till avsnitt

Förväntningar - Förberedelser - Besvikelser

Carina barnmorska möter barnmorskekollegan Ebba, och pratar b la om:

-Hur mycket ska man förbereda sig inför sin förlossning. Och vad ger mest kraft?

-När det inte blir som man tänkt - hur tänker man då? Vilken hjälp kan man ta?

Dessutom gästas vi av Rebecca, nybliven och självstående mamma som berättar sin upplevelse. För trots att hon förberett sig på och med det mesta, slutade förlossningen med ett kejsarsnitt. Det blev inte som tänkt, men mycket bra ändå!


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-25
Länk till avsnitt

Fertilitesförståelse och tech - en lyckad kombination!

En effektiv, hormonfri och fertilitetsförståelsebaserad preventivmetod. Det var Elina Berglunds önskemål, och det resulterade i att hon själv grundade Natural Cycles.

Från partikelfysik till kvinnohälsa - med grunden i forskning och vetenskap tog hon klivet in i en ny värld och så småningom skapades en algoritm och en app för att följa sina fertila dagar.

Natural Cycles VD Elina Berglund berättar i veckans poddavsnitt om hur Natural Cycles vuxit fram, hur den ständigt förbättras och utvecklas tack vare forskning, och hur också data kunnat användas för att förbättra andra aspekter av kvinnohälsa. 

En preventivmetod, en metod för att finna sina fertila dagar vid graviditetsönskan och ett sätt att sedan följa sin graviditet. Om detta och mycket annat i veckans avsnitt om teknologi och fertilitetsförståelse. 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-18
Länk till avsnitt

Matallergi hos barn kan förebyggas

Allergi mot olika födoämnen blir allt vanligare, och det är också något som nyblivna föräldrar är oroliga för. Kanske har de råd kring matintroduktion som gavs tidigare ett finger med i spelet när det gäller ökningen av allergierna? 

Hur ska vi tänka när vi börjar introducera fast föda - vad ska vi ge, och när ska vi börja med det? Kan vi förebygga allergier genom att faktiskt introducera nötter, ägg, fisk, mjölk med mera tidigare än vi tidigare trott?


Anna Asarnoj är överläkare och docent, specialist i barn och ungdomsmedicin och barn och- ungdomsallergologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hon har nyligen gett ut en bok om allergier hos barn - "Allergi och överkänslighet mot mat hos barn" , riktad till vårdpersonal. I veckans poddavsnitt berättar hon för oss om matallergi och hur man kan tänka kring tidig och bred introduktion av olika födoämnen.


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-11
Länk till avsnitt

ALLT om KEJSARSNITT

Vi gör en riktig djupdykning i ämnet kejsarsnitt! För som vi gillar kejsarsnitt, kejsarfödsel, magfödsel??kärt barn med många namn. Och det bästa med operationen är att den resulterar i att ett barn föds. 

Det finns olika benämningar, beroende på varför och när operationen utförs. 

I avsnittet beskriver vi ett kejsarsnitt i detalj! Från förberedelser, vilka som är närvarande,

vem som gör vad, hur många lager som öppnas i buken, att det går att tillämpa "sen avnavling", hur lång tid det tar till att du åker hem från BB.

ALLT om kejsarsnitt med oss förlossningsläkare och barnmorska med lång erfarenhet.

Ett efterfrågat, faktaspäckat avsnitt du inte får missa!! 


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-04
Länk till avsnitt

Skillnad på kvällsoro och kolik?

Bebisars kvällsoro och spädbarnskolik går ofta hand I hand - så det är många gånger svårt att avgöra viket det faktiskt är. Men med proffset, barnsjuksköterska Annika Jerkfelt ska vi få klarhet. För många föräldrar känner igen sig och blir både stressade och utmattade då de har svårt att få barnen till ro. Så några av frågorna vi ställer till Annika är:

-Hur vanligt är det med kvällsoro och hur längre brukar den hålla i sig?

-Går den att undvika?

-Finns det några studier på om barn med autism eller ADHD har mer problem med kvällsoro som spädbarn?

-Hjälper babymassage?

-Ska barn med kolik undvika napp? Använda någon speciell nappflaska?

-Stämmer det att barn som bärs i bärsjal stora delar av dygnet, drabbas i mindre utsträckning?


Veckans avsnitt sponsras av MAM & NATURAL CYCLES

Med koden:BABYZ får du 20% på en årsprenumeration + en gratis bluetooth-termometer! Kika in på NATURAL CYCLES


Tips: Lyssna även till vår systerpodd - AMNINGSPODDEN


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.