Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Faderskapstestet

Faderskapstestet

Det sanna faderskapstestet kommer inte vid födseln, utan vid pappaledigheten. Vad är man när man skalar bort allt annat och bara är pappa? Emanuel Karlsten och Rasmus Persson möts i en podd om föräldraskap i allmänhet och faderskap i synnerhet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

faderskapstestet.libsyn.com/website

Avsnitt

Att inte minnas de fyra sista

Emanuel och Rasmus tar hjälp av sina partners för att se vad de egentligen kan om sina barn. Inte alls särskilt mycket ska det visa sig. Dessutom: choklad, BMX-mobbare, trädkramare, halvnakenchock i trapphuset och en och annan chokladbit. Maxat!

2018-11-03
Länk till avsnitt

SOMMARPAPPOR - OLOF WRETLING

Hur är det att förlora en pappa? Hur känns det att vara en pojke med diagnosen ?spring i benen?? Hur funkar det att jobba med sina egna barn? Vad har man för regler kring skärmtid i ett hem där familjen jobbar med barnteve? Detta och väldigt mycket mer ville vi ha svar på när komikern, skådespelaren och författaren Olof Wretling öppnade upp sin villa för Rasmus Persson en tidig morgon.

2018-08-23
Länk till avsnitt

SOMMARPAPPOR - STEFAN HOLM

Han är en av våra största friidrottsstjärnor genom tiderna med det klassiska OS-guldet 2004 som största merit. Men några månader efter att han seglat över 2,36 i Aten så föds hans son. Hur är det att bli småbarnspappa mitt i en idrottslig elitsatsning? Hur är det att ha sin egen pappa som tränare? Och hur kom det sig att Holm ställde upp i en tävling, och slog, sitt eget barn i våras? Veckans gäst i Faderskapstestet är Stefan Holm.

2018-08-16
Länk till avsnitt

SOMMARPAPPOR - PETER APELGREN

Sveriges roligaste komiker är trebarnspappa med två "samlagsbarn" och ett adopterat barn. Vi pratar om skillnaden, om faderskapet blir annorlunda, hur upplevelsen vid födsel kontra adoption skiljer sig. Om klassresan från Ucklum till Sveriges humorelit, om vilken pappa man är, skulle vilja ha varit och försöker vara.

2018-08-09
Länk till avsnitt

SOMMARPAPPOR - LARS LERIN

Vi känner Lars Lerin som konstnär, författare och tevepersonlighet. Han är en av landets mest folkkära personer. På SVTplay är han kategoriserad som en hel genre.

Men nu står han inför livets kanske största äventyr. Lars Lerin har blivit pappa. Som 63-åring har han slungats in i småbarnsföräldraskapet.

Hur är det att bli pappa efter 60? Hur förändras livet? Och vilken typ av förälder är han? Rasmus Persson har träffat Lars Lerin. 

2018-08-02
Länk till avsnitt

SOMMARPAPPOR - CALLE SCHULMAN

Sveriges största instagrampappa? Calle Schulman är kanske mest internetkänd som pappa till Penny Schulman, hans dotter som blev ett internetfenomen genom pappa Calles korta filmer. Så hur ska man tänka med instagram, med att fota sina barn? Och hur tänker Calle idag, allt eftersom han lagt ut allt färre bilder? Emanuel Karlsten möter Calle Schulman.

2018-07-19
Länk till avsnitt

SOMMARPAPPOR - KEN RING

Det är inte lätt att sammanfatta Ken Rings gärning. Rapparen, producenten, entreprenören och personligheten. Men också pappan. Få människor har upplevt faderskapet ur fler vinklar än honom. Från den frånvarande farsan i barndomen till kampen för de egna barnen. Det blir ett samtal om att räcka till, om att sakna fadersgestalter och om känslan när man är nära på att förlora rätten till umgänge med den man älskar mest av allt.

2018-07-05
Länk till avsnitt

SOMMARPAPPOR - JOAKIM LUNDELL

Först ut i Faderskapstestet sommarserie är youtubern och Sveriges internetmäktigaste: Joakim Lundell. De flesta känner honom nog som personen som chockat sig till uppmärksamhet under namnet "Jockiboi", men det är nu när han gift sig, börjat göra upp med sitt trasiga förflutna och börjat förbereda sig på att bli pappa - som hans popularitet blivit riktigt stor.
Det blir ett samtal om brutal transparens, om att försöka få barn, hur man pratar med sina egna barn om ens förflutna, och att göra upp med sig själv.

2018-06-28
Länk till avsnitt

Sommarpappor TRAILER

Veckan efter midsommar släpper Faderskapstestet en serie intervjuer med pappor i offentligheten. Vi kallar dem sommarpappor. Här är en kort trailer inför serien.

2018-06-22
Länk till avsnitt

Tidskapseln

I det sista ordinarie avsnittet av Faderskapstestet berättar om Emanuel om barn som är golare, en fästing på ett besvärande ställe och så skickas tidskapseln iväg. Den där breven till barnen i framtiden formuleras. Ett sista farväl till Faderskapstestet i det här formatet. Nästa vecka görs ett nytt avstamp till ett nytt intervjuformat.

2018-06-15
Länk till avsnitt

Pappapunkare

Emanuel berättar om sitt tredje barn och att han är tonårsförälder. Rasmus delar en tankemodell - och berättar att han upptäckt att han är pappapunkare.
2018-06-13
Länk till avsnitt

Världens sämsta pappa

Rasmus har smällt till med en riktigt satsig morsdagspresent. Emanuel känner sig dissad av barnen och om världens sämsta pappa.

2018-06-01
Länk till avsnitt

Daddy finger

Barnen har sprungit mini-varvet och trots att papporna önskar att de kunde så delade de inte barnens glädje. Men Emanuel och Rasmus som varit ute med den stora håven, redovisar sin fina fångst.

2018-05-25
Länk till avsnitt

Plufsige Petter

Emanuel åker med barnen till sin uppväxtstad Visby. De går på kosläpp och det visar sig att Emanuels gamla skolkamrater också är där med sina barn. Följ också Rasmus jakt efter en barnvakt!

2018-05-18
Länk till avsnitt

Fuck you very much!

Rasmus bangar en utflykt med Emanuel och barnen, det får han bittert ångra. Fler moraliska dilemman och så bjuder Ramus på kunglig anekdot.

2018-05-11
Länk till avsnitt

Gubbfasoner och gordiska knutar

Rasmus tipsar om hur du som förälder kan alexanderhugga dig igenom vardagens snårigheter. Emanuel förfasar sig över att han fått dygnsrytm som en pensionär. Dessutom har Linda smugit sig in i podden.

2018-05-04
Länk till avsnitt

Bli pappa två gånger på fyra månader

Rasmus och Emanuel pratar med Jonas om hur det är att bli pappa två gånger på kort tid, med olika mammor. Dessutom: moraliska dilemman och Tårtans revansch.

2018-04-27
Länk till avsnitt

Vuxenmarodören

Rasmus får feeling och ger sig hän åt sitt inre barn, det hela slutar med gråt och tandagnisslan. Och så om hur man gör för att det ska bli jämställt också under nattens vargtimmar.

2018-04-20
Länk till avsnitt

Sugar Junkie

Emanuels sötsug tar sig extrema uttryck. Rasmus har vunnit nytt pappasjälvförtroende nu när nattamningen äntligen är passé. Och om att inte tycka det är kul att leka med sina barn.

2018-04-13
Länk till avsnitt

Akta ryggen!

Emanuel och Rasmus resonerar kring Föräldraskapets ryggmärgsskada, försakade vänskapsrelationer och så det det här med barnens namn.

2018-04-06
Länk till avsnitt

Den manliga amningshjärnan

Ett planeringshaveri i Rasmus kalender får förödande konsekvenser. Emanuel trodde att han hade klarat sig helskinnad i från ytterligare en rond av kräksjuka, men icke.

2018-03-30
Länk till avsnitt

Två antiföräldrar och meningen med livet

Emanuels familj går igenom en skärseld av kräksjuka. Känsliga lyssnare, varning! Rasmus som läst om ?the weird shit rule to parenting?, undrar om det spelar någon roll vad han gör som förälder.

2018-03-23
Länk till avsnitt

Pappa är lite trött idag

Emanuel känner sig fast i hamsterhjulet av måsten. Rasmus förfasas över hur mycket hans fantasi stelnat till som vuxen. Så om dramapedagogen Peter Slades teorier om vikten av barns lek och rollspel.

2018-03-16
Länk till avsnitt

Hitta sitt inre bebisspråk

Rasmus och Emanuel har varit på Svenska med Baby - det väckte mindre smickrande känslor hos dem. Och så om om vilken barnkultur man egentligen vill föra vidare till sina barn och varför.

2018-03-09
Länk till avsnitt

Gråta framför Homsepatrullen

Rasmus trotsar sin hypokondri och spelar in podden i Emanuels käksjukedrabbade hem. Här avhandlas vebruari-våndor, gråtfönster och varför 1177 behöver konkurrens.

2018-03-05
Länk till avsnitt

Vabruari - Kod röd!

Ett meddelande från Faderskapstestet.

2018-03-02
Länk till avsnitt

Smygsvep Redbull bakom Ica

Om Pappadippar, nakenhet och fejktoabesök och känslan av att bara vilja lägga sig i fosterställning och gråta. Rasmus prövas på en ny nivå då Emanuels barn går loco hemma hos honom.

2018-02-23
Länk till avsnitt

Repmånad med Bumpen

Om mammans supervapen - amning. Hur kan man som pappa natta och trösta utan? Alba behöver klippa sig, Rasmus minns hur hans mamma saxade pottfristyr och hur de offrade håret till skatorna.

2018-02-16
Länk till avsnitt

Babyface fyller femtio

Papporna har varit ute och svängt sina lurviga på klubb. De känner sig gamla. Emanuel som faktiskt har fyllt år blir grattad som femtioåring av Billies förskolefröken.

2018-02-09
Länk till avsnitt

Kristi brud på föris

Rasmus skolar in Alba på förskolan. Det får honom att med skräckblandad förtjusning minnas hur det var. Emanuel sörjer att detta innebär slutet på tiden av gemensam pappaledighet med Rasmus.

2018-02-02
Länk till avsnitt

SPECIALAVSNITT: Elza Dunkels

Podden har besök av barn och internetforskaren Elza Dunkels. Det snackas paddnackar, skärmtid och konsten att råka göra en youtubsuccé. Och vad händer när barnen själva får välja sin underhållning?

2018-01-26
Länk till avsnitt

Sätt dom framför Babblarna!

Emanuel är inspirerad av succéfenomen så som Babblarna. Han vill också bli youtube-miljonär och utmanar därför Rasmus i att försöka få till en viral megahit, innan pappaledigheten tar slut.

2018-01-19
Länk till avsnitt

Helt OKEJ pappor

Emanuel njuter av att vara hemma bland rutiner och vadderade hörn. Rasmus jobbar på att piska sig själv mindre hårt. Frank har fyllt ett år. Ska det firas kalas, och i så fall, för de stora eller små?

2018-01-12
Länk till avsnitt

Bingo-Jörgen ryter ifrån!

Emanuel är semesterpappa på Bali. Ramus stretar på i snålblåsten hemma i Göteborg där det verkar som att konflikträdslan plötsligt är som bortblåst. Och så vår käpphäst: livskrisen - att bli förälder.

2018-01-05
Länk till avsnitt

Föräldravampyrer

Emanuel försöker desperat uppnå julmysets magi genom att vampyra på barnens entusiasm. Men hur gör man för att ens barn inte ska bli bortskämda av alla klappar och uppvaktning? Rasmus mamma visste!

2017-12-29
Länk till avsnitt

Farbror Bajs och andra jultraditioner

Kris i faderskapet. Emanuel längtar tillbaka till den trygga bekräftelsens plats - jobbet. Det skissas på vilka jultraditioner som ska bli till nu när barnen är små. Dessutom gör farbror bajs entré!

2017-12-22
Länk till avsnitt

SPECIALAVSNITT: Agnes Wold

Agnes Wold är på besök. Hon slaktar väletablerade myter om föräldraskap. Efter detta kan du sluta koka nappflaskan, äntligen börja salta barnmaten och börja suga på nappen!

2017-12-15
Länk till avsnitt

Chipstuttar och hängbuk

Rasmus är med om någonting hemsk som skakar om honom rejält. Pass på! det blir känslosamt. Emanuel lyfter luren och ringer psykologen och som grädde på moset lägger han ut texten om pappakroppen.

2017-12-08
Länk till avsnitt

I dödsskuggans dal

Pappaledig och deppig när man egentligen borde vara glad. Vilsen i pappaidentiteten och svårigheten att prata om det. Rasmus och Emanuel tar barnen på fine dining och vad är grejen med grötklämmisen?

2017-12-01
Länk till avsnitt

Sjunga så fint man kan

Tvätthaveri får Rasmus och Alba att gråta ikapp i tvättstugan. Emanuel drömmer om barnvänlig restaurang med god vuxenmat. Dessutom: Manlig skönsång.

2017-11-24
Länk till avsnitt

PsychoKappahl

Rasmus och Emanuel går på musiklekis och firar fars dag med spark i huvudet och spik i foten. Frågan om vem som köper barnkläderna hemma får Rasmus att nå en skrämmande insikt och minnas PsychoKappahl.

2017-11-17
Länk till avsnitt

Den hålögde pastejpappan

Rasmus pappa berättar om upplevelsen att inte känna sig tillräcklig i en situation då Rasmus såg honom som en hjälte. Dessutom: Pappa-hacks! Och, har barnen konspirerat sig till fri tillgång till godis?

2017-11-10
Länk till avsnitt

Killmiddag

Emanuel och Rasmus angriper sin mansroll genom en killmiddag. Med hjälp av ett frågeformulär från organisationen Make Equal letar de efter luckor i deras jämställdhet.

2017-11-02
Länk till avsnitt

Dejta främmande pappor

Emanuel pappadejtar, inspelat kallprat analyseras, #metoo diskuteras och Rasmus låter en spådam ?läsa? hans ettåriga dotters psyke.

2017-11-01
Länk till avsnitt

Hur luktar pappa?

Det pratas hygien, föräldradoft och Rasmus har fått i uppdrag att ta kontakt med en annan pappa. De går på ?playdate? i lekparken. Emanuel hamnar i trubbel då hans dotter gömmer hans nycklar.

2017-10-31
Länk till avsnitt

Bebistappet

Emanuel har haft en riktig kass vecka där en dramatisk fallolycka med ena barnet ledde till negativ utökning av det andra barnets vokabulär. Även Rasmus har haft en dålig vecka - dock har han upptäckt pappaskapets superhjältekraft.

2017-10-31
Länk till avsnitt

Du läser dåligt, pappa

Emanuel och Rasmus pratar om hur man leker med sina barn i vår tid. Emanuel testar att läsa sagor för sina barn med olika röster och anstränger sig verkligen? Resultatet spelas in och spelas upp.

2017-10-30
Länk till avsnitt

Pappaidentiteten

I första avsnittet lär vi känna Rasmus och Emanuel utanför deras yrkesroller som radio- och poddprofiler. Vi får veta varför de har en pappakris och behöver prata om det i en podd. Och så får vi veta vad som egentligen hände i solariet på Deje badhus.

2017-10-27
Länk till avsnitt

Det tysta faderskapet

Rasmus inser det som de flesta kvinnor känt till sedan urminnes tider - män pratar inte med varandra! Det blir en extremt NAKEN ljudupptagning från ett omklädningsrum. Emanuel drar till biblioteket och gör något han inte gjort på länge. Han läser en bok.

2017-10-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.