Sveriges 100 mest populära podcasts

Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund

Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund

Tony intervjuar branschexperter och ledare inom digital marknadsföring för att lära sig nya ämnen och ge en inblick i vad som krävs för att bli en digital marknadsförare i världsklass

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tonyhammarlund.io/

Avsnitt

Adidas och inkluderande marknadsföring som når miljoner ? Redwaan Hossain #126

Få varumärken vågar satsa på inkluderande marknadsföring. Men adidas valde 2023 för att satsa på en nytänkande kampanj för att stötta fysiskt aktiva muslimer som fastar under ramadan. Så i det här avsnittet pratar jag med Redwaan Hossain från adidas i podden om kampanjen ?Från soluppgång till solnedgång?. Vi pratar om allt från idén bakom kampanjen till uttagen och de fantastiska resultaten. En kampanj som bland annat blivit nominerad i 100-wattaren och lyfts på Think with Google. Du får dessutom höra om: Vad ramadan är och varför man fastar Hur man gick från idé till färdig kampanj Teamet bakom kampanjen och byrån Obeya Hur man utvecklade kampanjen under 2024 Och hur den har fått global uppmärksamhet Redwaan berättar också om vilken roll han ser att inkluderande marknadsföring kommer ha framöver. Samt nycklarna för att lyckas med det. Om gästerna Redwaan Hossain är brand communication manager för området running på adidas i Norden. Ett av världens största sportvarumärken. Han var med redan i avsnitt 14 då vi pratade om hans karriär och han är nu tillbaka igen. Redwaan är den som kom fram till idén för kampanjen då han själv är muslim, tränar mycket och fastar under ramadan. Tidsstämplar [2:56] Vad kampanjen handlar om och var idén kom från. [10:54] Hur man gick från idé till färdig kampanj 2023. [18:39] Uttagen, innehållet och kommunikationen i kampanjen. [26:16] Resultaten, räckvidden och miljoner organiska visningar. [32:19] Framgångsfaktorer samt viktiga kanaler och taktiker. [37:06] Hur man har utvecklat kampanjen under 2024. [46:11] Inkluderande marknadsförings roll och tips för att lyckas med det. Länkar Redwaan Hossain på LinkedIn adidas (webbsida) Obeya (webbsida) Kampanjsajt: adidas x ramadan (webbsida) Kampanjfilm 2023: Från soluppgång till solnedgång (YouTube) Kampanjfilm 2024: Från soluppgång till solnedgång (YouTube) Marketing at Ramadan: How Adidas Sweden helps level the playing field with inclusive campaigns - Think with Google (artikel) Se adidas projicera bilder över stockholm inför ramadan - Dopest (artikel) Adidas i ny träningskampanj under ramadan - Resumé (artikel) Digitalenta (samarbete)
2024-04-08
Länk till avsnitt

Marknadsföringen bakom Boxbollens resa till 306 miljoner ? Jacob & Victor Eriksson #125

Du får i det här avsnittet höra om marknadsföringen som ligger bakom Boxbollens succé de senaste åren. Och hur bröderna Jacob och Victor Eriksson tänker kring marknadsföring. De berättar bland annat om hur man har gått från lanseringen 2018 till att under 2023 omsätta 306 miljoner med ett extremt litet team. Samt hur marknadsstrategin ser ut och vilka som är de viktigaste kanalerna. Inte minst strategin med stora profiler som Tom Brady, Khloe Kardashian, Conor McGregor, Snoop Dogg och min fotbollsidol Steven Gerrard. Du får dessutom höra om: Varför man har valt att satsa på samarbeten Och hur inspelningarna för dessa kan gå till Deras största lärdomarna kring marknadsföring Hur marknadsteamet ser ut på Boxbollen Och hur de tänker kring innehållsskapande Jacob och Victor berättar också massor om hur de går tillväga för att få till samarbeten med några av världens största kändisar och idrottsstjärnor. Om gästerna Jacob och Victor Eriksson är bröder och grundare av Boxbollen. En playtech startup som under fem år gått från noll till 306 miljoner i omsättning. Boxbollen har blivit ett fenomen och har idag över 750 000 användare i sin app. Man pratar mycket om gamified physical activity och bröderna drivs av att få människor att röra sig och ha kul. Tidsstämplar [2:51] Jacob och Victor presenterar sig och berättar om lanseringen av Boxbollen. [6:35] Om marknadsföringens roll i framgångarna. Och om att samarbeta med kändisar. [16:22] Hur de går tillväga för att få till samarbeten, hur man väljer profiler och mäter utfallet. [22:52] Om vilken roll appen i Boxbollens marknadsföring. [26:51] Pratar om communityn i appen, tävlingar och deras roll i marknadsföringen. [31:08] Hur de tänker kring innehållsskapande. Och hur marknadsteamet ser ut. [38:48] Pratar om misstagen och lärdomarna under resan med Boxbollen. Och vad man satsar på härnäst. Länkar Jacob Eriksson på LinkedIn Victor Eriksson på LinkedIn Boxbollen på Instagram Boxbollen på TikTok Boxbollen på YouTube The Perfect Stocking Stuffer From Our Sponsor Boxbollen | The View (tv-inslag) Samarbeten med kändisar Conor McGregor Khloé Kardashian Steven Gerrard Klingit (avsnitssponsor) Mynewsdesk (avsnitssponsor)
2024-03-18
Länk till avsnitt

Så skapas bättre marknadsföring med AI-genererad design ? Anders Ringstedt #124

I det här avsnittet får du höra om hur generativ AI och AI-verktyg håller på att förändra hur vi arbetar med både design och marknadsföring. Och designprocessen i sig. Anders Ringstedt berättar om hur det förändrar allt från hur vi arbetar med briefer och idégenerering till hur det kapar tid i produktion och förenklar testande. Och vad han ser som de största fördelarna eller möjligheterna just nu i det. Du får dessutom höra om: Vanliga missförstånd kring AI-design Hur AI kan ge oss mer pengar till mediebudgeten Exempel på bra användning och kampanjer Viktigt kring lagar, etik och rättigheter Trender och saker att ha koll på framöver Anders går även igenom hur han anser att man bäst kommer igång med AI-genererad design i marknadsföring och innehållsskapande som företag och marknadsteam. Om gästen Anders Ringstedt är vd på Klingit som är en prenumerationstjänst och plattform för design och kreativt innehåll. Och man har en rad stora företag på bland kunderna. Anders har före dess en bakgrund som managementkonsult och har stenkoll på designbranschen efter flera år som chef på några av de ledande design- och varumärkesbyråerna i Sverige. Tidsstämplar [2:54] Vad generativ AI har inneburit för design och designprocessen. [9:12] Om testfasen inom design och hur man kan kombinera olika typer av AI-verktyg. [14:30] Exempel på bra kampanjer och användning av AI-genererad design. [19:04] Största fördelarna och möjligheterna med AI-genererad design marknadsförare och marknadsföring. [23:18] Om hur man kommer igång med AI-genererad design inom marknadsföring. [29:58] Tips och råd för hur man får in det här i designprocessen. [34:56] Lagar, etik och rättigheter när det kommer till AI-genererad design. [37:15] Anders trendspanar kring generativ AI inom design och marknadsföring. Länkar Anders Ringstedt på LinkedIn Klingit (webbsida) How to Make Generative AI Work for Your Brand - Klingit (guide) Klingit Webinar: Unleash the Power of AI in Your Creative Design Production (video) Klingit Webinar: A custom AI model for your brand - and why you should consider it (video) Explained: The conspiracy to make AI seem harder than it is! By Gustav Söderström (video) Exempel Kampanj för Zoo.se med djur-superhjältar Pressbyråns kanelbullens-dag-kampanj Shah Rukh Khan + Cadbury Digitalenta (samarbete) NordVPN (samarbete)
2024-03-04
Länk till avsnitt

Trender, strategi och receptet för influencer marketing 2024 ? Jonas Westling #123

Du får i avsnittet höra om om viktiga trender inom influencer marketing under 2023 och vad Jonas Westling ser kommer bli viktigt under 2024. Tillsammans går vi bland annat igenom vad han anser är de huvudsakliga typerna av samarbeten och strategier inom influencer marketing. Och de viktigaste delarna i en strategi för influencer marketing. Du får dessutom höra om: Vikten av målsättning och målbild Mätbarhet och data inom influencer marketing Lärdomar kring innehåll och budskap Receptet för ett riktigt bra samarbete Flera bra exempel att hämta inspiration från Och Jonas delar även vad han ser är de främsta nycklarna för att lyckas med influencer marketing under 2024. Samt vad de företag som lyckas med kanalen gör bra. Om gästen Jonas Westling är head of agency och medgrundare till influencer marketing-byrån Nine Agency. En byrå som bland annat blev Årets Byrå under Influens Awards 2023. Han har arbetat med bloggare och influencers i över 10 år. Och idag jobbar han och byrån med kampanjer över hela världen. Tidsstämplar [2:20] Största trenderna inom influencer marketing 2023 och 2024. [9:49] Vikten av målsättning och målbild för arbetet med influencer marketing [17:05] De huvudsakliga typerna av samarbeten och strategier inom influencer marketing. [25:42] Hur företag bör använda influencer marketing i sin marknadsstrategi. [30:01] De viktigaste delarna i en strategi för kanalen. [35:52] Främsta nycklarna för att lyckas med influencer marketing under 2024. [40:51] Jonas-favoritsamarbeten från 2023. Och receptet för ett riktigt bra samarbete. Länkar Jonas Westling på LinkedIn Nine Agency webbsida Influencer Marketing Insights 2024 - Nine Agency (rapport) Beyond the Hype: A Data-Driven Dive into Influencer Marketing Effectiveness - Nine Agency (rapport) Kom igång med influencer marketing - Nine Agency (guide) Så lyckas du med influencer marketing - Nine Agency (guide)
2024-02-28
Länk till avsnitt

Consent Mode v2, cookieless pings och varför det är viktigt ? Martin Winberg #122

Det här är ett bonusavsnitt. För jag tycker att det har pratats alldeles för lite om Consent Mode version 2 som kommer få stora konsekvenser för annonsörer nu i mars 2024. Så jag bjöd helt enkelt in Martin Winberg igen för att prata om det. Om avsnittet Vi går i avsnittet igenom vad Google Consent Mode är, vad som är nytt i version 2 och vad som händer nu i mars. Samt varför det sker. Martin berättar bland annat vilka olika verktyg och funktioner som påverkas av det här. Och vad som händer om vi inte får det på plats i tid. Du får dessutom höra om: De två nya parametrarna för consent Vad som skiljer mellan Basic och Advanced Cookieless pings och modellering av data Vad som krävs för att få det på plats Och vad som händer i slutet på 2024 Martin delar mängder med tips och råd. Allt från hur man kontrollerar att det fungerar till hur man kan tänka kring privacy om man väljer att köra den avancerade versionen med cookieless pings. Om gästen Martin Winberg är expert inom digital analys och en av grundarna av byrån 56K Digital som arbetar med digital marknadsföring och digital analys. Och sitter med i min expertpanel. Han har arbetat med digital marknadsföring och analys i över 10 år. Och jobbar idag mycket med teknisk implementation. Saker som det vi pratar om i det här avsnittet. Tidsstämplar [2:25] Vad Consent Mode är, vad som skiljer mellan version 1 och 2. Samt varför det kommer nu. [5:29] Verktygen, tjänsterna och funktionerna som påverkas av Consent Mode v2 och Digital Markets Act. [11:33] Vad som händer om man inte får Consent Mode v2 på plats före 6 mars. [15:37] De två olika typerna av implementation av Consent Mode. Basic och Advanced. [21:35] Hur man Consent Mode v2 på plats på sin sajt. Manuellt eller via CMP-plattformar. [24:30] Cookieless pings, privacy och vad man kan göra för att minska riskerna med det. Länkar Martin Winberg på LinkedIn 56K Digital (webbsida) 56K Digital - Consent Mode v2 - Executive Summary (presentation) How to Install Consent Mode V2 (with GTM and Cookiebot) - MeasureSchool (YouTube) How to Install Consent Mode V2 (with GTM and Cookie Information) - Cookie Information (YouTube) Consent Mode v2 for Google Tags - Simo Ahava (artikel) Google CMP Partner Program (webbsida) Updates to consent mode for traffic in European Economic Area (EEA) - Google (dokumentation) Consent mode on websites and mobile apps - Google (dokumentation) Mitt nyhetsbrev om digital marknadsföring
2024-02-15
Länk till avsnitt

?E-postmarknadsföring, nya e-postregler och hur man når inboxen ? Carl Reynolds #121

E-post är fortfarande en av de viktigaste kanalerna för många företag. Detta trots att e-post ständigt spås vara på väg att dö ut. Och det är en kanal jag verkligen gillar. Inte minst för nyhetsbrev. Obviously. Då Google och Yahoo i februari 2024 valde att implementera lite nya regler för alla som skickar mycket mejl så tänkte jag att det var ett perfekt tillfälle att prata e-postmarknadsföring. Om avsnittet Vi går i avsnittet dels igenom best practice för hur man arbetar med e-postmarknadsföring 2024 och hur man säkerställer att man når sina kunders, prenumeranters eller användares inboxar. Carl går dessutom igenom den audit och de punkter han och hans team tittar på när de börjar arbeta med nya kunder. Och vanliga misstag han ser att många företag och marknadsförare gör. Du får dessutom höra om: Varför engagemang är så viktigt för e-post Leveransbarhet och faktorer för det De nya reglerna från Gmail och Yahoo Andra uppdateringar och lagar som påverkar e-post Viktiga automatiseringar för e-handel Och Carl delar mängder med bra tips och råd. Däribland hur du gör för att värma upp en ny domän, lista eller om du bytt e-postverktyg. Om gästen Carl Reynolds är expert inom e-postmarknadsföring och brinner verkligen för området. Han driver också den egna byrån Reynolds International Marketing. Byrån fokuserar helt på e-postmarknadsföring och marketing automation och jobbar idag med flera av Sveriges största e-handlare. Man har idag 7 anställda och är Klaviyos enda platinumpartner i Sverige. Tidsstämplar [3:16] Börjar med att gå igenom deras audit som man går igenom med sina kunder. [6:47] De viktigaste automationerna för både e-handlare och B2B-bolag. [10:52] Fortsätter att prata om punkterna i Carls audit. Bland annat mål, optimering och nyhetsbrevs-strategi. [14:47] Vanligaste misstagen som många gör inom e-postmarknadsföring. [23:21] De viktigaste faktorerna för att sina mejl ska landa i inboxen. [30:28] De nya reglerna från Gmail och Yahoo som börjar gälla 1 februari. [34:53] Apples olika iOS-uppdateringar och vad de har betytt. Samt GDPR. Länkar Carl Reynolds på LinkedIn Reynolds International Marketing (webbsida) Den ultimata guiden för e-postmarknadsföring - RIM (artikel) Bra resurser från e-postverktyg: Klaviyo Rule Omnisend Active Campaign ConvertKit New Gmail protections for a safer, less spammy inbox - Google (artikel) Email sender guidelines - Google (artikel) iOS 15: Vad du som e-postmarknadsförare behöver veta om Apples uppdatering och Mail Privacy Protection - Rule (artikel) iOS 17 och dess konsekvenser för e-postmarknadsföring - Rule (artikel) Prenumerera på mitt nyhetsbrev om digital marknadsföring Digitalenta (samarbete)
2024-02-06
Länk till avsnitt

Mynewsdesk CoPilot och hur AI förändrar PR-arbetet ? Keke Rahnasto #120

Det här avsnittet är producerat i samarbete med Mynewsdesk. Och gillar du AI så lovar jag att du kommer tycka att det här är riktigt intressant. För allt fler tjänster vi använder bygger in AI-funktioner för allt från att skapa innehåll till att underlätta med analys. Vi pratar i avsnittet dels om Mynewsdesk AI-satsning CoPilot och vilka möjligheter dess AI-funktioner öppnar för kommunikatörer och marknadsförare. Keke berättar bland annat också om hur han ser att generativ AI har påverkat PR-arbetet under 2023. Och vilka AI-funktioner och verktyg han anser varit allra häftigast. Du får dessutom höra om: Alla smarta AI-funktioner i CoPilot Hur dessa kan förenkla PR-arbetet Skillnaden mot ChatGPT och andra AI-verkyg Rollen AI spelar för PR i framtiden Kekes favoriter bland alla AI-verktyg Han delar också två grymma tips för hur man blir bättre på AI som marknadsförare och kommunikatör under 2024. Om gästen Keke Rahnasto är product and innovation manager och leder produktteamet inom innovation på Mynewsdesk. Han sitter även i styrelsen för både Mynewsdesk och Mention. Keke har de senaste 6 åren arbetat med att ta fram och implementera olika AI-lösningar för Mynewsdesk. Och han fokuserar framförallt på innovation och att hålla koll på nästa stora trend och hur företaget kan använda sig av det. Tidsstämplar [2:41] Om vad Mynewsdesk CoPilot är och varför man har satsat så mycket på AI-funktioner. [5:06] Funktioner som finns i CoPilot idag. [11:38] Viktigaste funktionerna och verktygen i CoPilot enligt Keke. [14:23] Största fördelarna för marknadsförare och kommunikatörer. [18:12] Hur AI har påverkat PR-arbetet under 2023. [21:15] Häftigaste AI-funktionerna och AI-verktygen för marknadsförare och kommunikatörer. [27:04] Så kan AI komma att påverka PR-arbetet under 2024 och framåt. [30:51] Kekes tips för att bli bättre på AI under 2024. Länkar Keke Rahnasto på LinkedIn Mynewsdesk CoPilot (webbsida) Effektiv PR startar med AI - Mynewsdesk (webbsida) Nu får 4 000 kommunikatörer skräddarsydd AI-lösning för PR-arbete - Mynewsdesk (artikel) AI-verktyg ChatGPT Google Bard Heygen Synthesia D-ID Good Tape Descript Photoshop Generative Expand Adobe Firely Midjourney aiCarousels.com ElevenLabs
2024-01-22
Länk till avsnitt

B2B influencer marketing, thought leaders och experter ? Deeped & Sarah #119

Många spaningar de senaste åren har varit att B2B Influencer marketing är på gång. Men vad är egentligen status på området. Och vad skiljer mot B2C. Med mig för det här avsnittet har jag två av Sveriges vassaste proffs inom sociala medier. Inga mindre än Deeped Niclas Strandh och Sarah Larsson Bernhardt. Vi pratar i avsnittet om var influencer marketing inom B2B befinner sig idag och vad som skiljer det mot det vi är vana vid inom B2C. Deeped och Sarah går även igenom vad som skiljer mellan influencers, kreatörer, experter, thought leaders och ambassadörer inom B2B. Och exempel på influencer marketing-samarbeten och möjligheter inom B2B. Du får dessutom höra om: Varför det tar sån tid att slå igenom Trender inom B2B influencer marketing Vad som gäller legalt kring reklammärkning Vilka som är de viktigaste kanalerna Möjligheterna med thought leader ads De delar också en massa tips och råd för vad som krävs för att lyckas med influencer marketing inom B2B. Om gästerna Deeped Niclas Strandh är senior strateg inom digital marknadsföring. Han har lång erfarenhet som både strateg och planner samt djup expertis inom sociala medier och varumärkesbyggande. Sarah Larsson Bernhardt är idag global sociala medier-strateg på Volvo Group. Och hon har erfarenhet från några av Sveriges största internationella bolag. Hon är dessutom PR- och sociala medie-ansvarig för Team Rynkeby Göteborg. Tillsammans driver de också sedan flera år tillbaka podden Social by default. Tidsstämplar [3:38] Var influencer marketing befinner sig inom B2B idag. [6:41] Hur skiljer sig influencer marketing inom B2B mot B2C. [9:37] Influencers, kreatörer, experter, thought leaders eller ambassadör inom B2B. [18:08] Exempel på influencers och samarbeten. [24:52] Olika typer av samarbeten. [31:47] Viktigaste kanalerna inom influencer marketing för B2B. Och thought leader ads. [37:16] Det som gäller legalt kring reklammärkning och annat inom B2B. [39:26] Nycklarna för ett framgångsrikt samarbete med influencers inom B2B. [43:32] Trender som Deeped och Sarah ser på området. Länkar Deeped på LinkedIn Deeped på Threads (Hittas som Deeped överallt) Sarah på LinkedIn Sarah på Threads (Hittas som Sanasilb överallt) Social by default (podcast) Apple Podcasts / Spotify Bygga varumärke i sociala medier (kurs) LinkedIn influencers are a thing now?and brands like Intel and Hootsuite are courting them - Fast Company (artikel) Everything You Need to Know About B2B Influencer Marketing - Influencer Marketing Hub (artikel) 11 Things You Must Know About B2B Influencer Marketing - Convince & Convert (artikel) Episode 124: The world of influencer marketing in B2B with Ogilvy?s Rahul Titus - B2B Marketing Podcast (poddavsnitt) B2B Influencer Marketing--The Good, the Bad, and the Ugly: Mike Allton on Marketing Smarts - Marketing Smarts from MarketingProfs (poddavsnitt) Mynewsdesk CoPilot (samarbete) Digitalenta (samarbete)
2024-01-10
Länk till avsnitt

Tillbakablick: Så trendspanade expertpanelen inför 2023 #118

För snart ett år sedan släppte jag ett trendspaningsavsnitt med hela expertpanelen. Där alla fick möjlighet att dela med sig av sina främsta spaningar för 2023. Och jag tänkte att det här var ett perfekt tillfälle att dela det här på nytt. Det blir en tillbakablick och ett vad-hände-sen-avsnitt. Alla i expertpanelen fick då i uppdrag att ta fram spaningar inom sina respektive områden. Samt hur dessa skulle komma att påverka hur vi arbetar med marknadsföring framöver. Vi gick igenom trenderna och pratar om varför de skulle komma att vara så viktiga under 2023. Men också vad de skulle innebära i praktiken för hur vi kommer att jobba med digital marknadsföring. Du får bland annat höra experterna berätta om: Google växlar upp granskningen av cookie-policies Vad som händer kring analysverktyg under 2023 Varför vi kommer att prata mer om IndexNow Vad semantiska kluster och entiteter är Annonsautomatisering på Google och Meta LinkedIn satsar på att bli ett B2B-marketplace Varför kreatörerna kommer bli så viktiga Plus en massa mer intressanta spaningar och tips? Det här blir också en perfekt uppladdning inför mitt event den 6 december. Ett event då jag och expertpanelen kommer att sammanfatta årets viktigaste nyheter, händelser och trender inom digital marknadsföring. Och leverera spaningar för 2024. Om gästerna Ulrika Viberg. SEO-expert med lång erfarenhet inom SEO och grundare av byrån Unikorn Karl Lindberg. Expert på paid search och Google Ads. Grundare av performance-byrån AdRelevance. Sara Öhman. Expert, föreläsare och coach inom sociala medier med fokus strategi för det organiska arbetet. Fedja Porobic. Growth marketer och experter på paid social. Grundare av growth-byrån Porobic Group. Fedja har sedan det här spelades in ersatts av Jonas Carlström i expertpanelen. David Larsson. Expert på innehållsdistribution och inte minst LinkedIn. Chief strategy officer på byrån Trickle. Anton Gezelius. Expert inom analys med bakgrund inom SEO. Head of measurement och partner på byrån Ctrl Digital. Anton har sedan det här spelades in ersatts av Martin Winberg i expertpanelen. Tidsstämplar [2:27] SEO: Ulrika delar vad hon ser för trender inom SEO för 2023. UXs roll inom SEO utvecklas, semantiska kluster och entiteter är framtiden för SEO samt IndexNow. [16:18] Paid search: Karl berättar berättar om de tre trender han ser inom paid search. Ökad dataförlust kommer göra det mer utmanande med Google Ads, fokus kommer vara på att få Performance Max att prestera och att Google kommer att pusha för bredmatchade sökord. [30:20] Social: Sara presenterar hennes tre främsta spaningar inom sociala medier för 2023. Plattformarna satsar på kreatörer, hur social shopping utvecklas och varför social search blir viktigare. Samt ett par innehållstrender. [42:22] Paid social: Fedja går igenom hans trendspaningar för paid social under 2023. TikTok tar över ledarrollen och vad det innebär, alternativa plattformar tar mer plats i mediebudgeten och annonsautomatisering med AI kommer bli viktigt. [56:55] LinkedIn: David förklarar vad han ser för viktiga trender för LinkedIn som plattform. LinkedIn satsar på att bli marketplace för B2B, går mot gruppering och anonymisering med fokus på intention och varför kreativitet på LinkedIn och B2B-marknadsföring blir så viktigt. [1:11:47] Analytics: Anton delar med sina spaningar kring analytics där 2023 kommer bli ännu ett händelserikt år. Ett implementationsår med fokus på tekniken, GTM server-side ökar i popularitet och incrementality blir ett begrepp vi börjar arbeta med. Länkar Ulrika Viberg på LinkedIn Unikorn (webbsida) Karl Lindberg på LinkedIn AdRelevance (webbsida) Sara Öhman på LinkedIn Saraohman.se (webbsida) Fedja Porobic på LinkedIn Porobic Group (webbsida) David Larsson på LinkedIn Trickle (webbsida) Anton Gezelius på LinkedIn Trickle (webbsida) IndexNow (webbsida)
2023-11-20
Länk till avsnitt

CDP för marknadsförare och dess plats i martech-stacken ? Niklas Gustavsson #117

Martech och olika plattformar för att hantera kunddata blir allt viktigare inom modern marknadsföring. Och en sådan plattform som det pratas allt mer om är det som kallas CDP. Vilket står för customer data platform. För att gå igenom vad det är och hur vi använder den bjöd jag in Niklas Gustavsson. Vi pratar bland annat om vad en CDP är för något och vad den här typen av plattformar kan ge oss marknadsförare. Och vilken roll den fyller i marknadsföring idag. Niklas går även igenom vad som skiljer mellan en CDP och andra verktyg såsom CRM- och marketing automation-system. Och hur en CDP passar ihop och integrerar med andra verktyg, plattformar och system i våra martech-stackar. Du får dessutom höra om: Varför det pratas så mycket om CDPs nu Hur de hjälper oss att bli mer relevanta Exempel på olika användningsområden Viktiga datakällor att koppla till en CDP Olika plattformar och system att kolla in Och Niklas går inte minst igenom en mängd olika möjligheter och fördelar som en CDP ger oss som marknadsförare i såväl analys som aktivering. Och en massa mer. Om gästen Niklas Gustavsson är Customer Data och Marketing Automation specialist på Nexer (tidigare Sigma IT). Och har arbetat med datadriven marknadsföring och marketing automation i över 15 år. Han är inte minst expert på CDP och hjälper idag företag med strategi kring teknologi för att hantera kunddata och aktivera kommunikation utifrån det. Niklas är dessutom författare och har skrivit boken Ondemand Marknadsföring. Tidsstämplar [2:46] Inleder med att Niklas förklarar hur han brukar beskriva vad en CDP är. Och varför det pratas så mycket om dessa nu. [7:07] Niklas ger sin syn på hur viktig den här typen av plattform är i modern marknadsföring. [9:39] Skillnaden på en CDP, ett CRM-system och ett marketing automation-system. [14:55] Hur en CDP passar ihop och integrerar med andra verktyg i vår martech-stack. [19:08] Vilka fördelar eller möjligheter det ger oss som marknadsförare. [25:10] Hur en CDP hjälper oss med att segmentera, agera på och aktivera data. [33:03] Vad det finns för utmaningar med att jobba den här typen av system. [35:25] Olika system eller plattformar som kan vara bra att kolla in. [37:58] Hur man bäst går tillväga för att köpa in och implementera en CDP. [40:41] Ger exempel på quick wins och tips för att få ut mer av systemet. Länkar Niklas Gustavsson på LinkedIn Nexer webbsida CDP.com (webbsida) CDP use cases - CDP.com (artiklar) CDP Institute (webbsida) Find a vendor - CDP Institute (webbsida) Salesforce Trailhead (webbsida) Salesforce Marketing Cloud (plattform) Segment (plattform) Custobar (plattform) Bloomreach (plattform) Optimizely ODP (plattform)
2023-10-30
Länk till avsnitt

Metoder och verktyg för att sätta en bra marknadsbudget ? Erik Modig #116

Marknadsbudgeten är något många marknadsförare och marknadschefer brottas med. Så i det här avsnittet har jag med Erik Modig för att få stenkoll på hur man lyckas med den. Vi prata bland annat om hur man ska tänka kring sin marknadsbudget och var man ska börja i budgetarbetet. Såväl som olika metoder, verktyg och sätt för att komma fram till den. Erik går även igenom vad en marknadsbudget bör innehålla och varför mediebudgeten har krympt för många bolag. Han berättar också om ett sätt att tänka kring budgetallokering som varit en ögonöppnare för många marknadsförare. Samt varför ekonomichefen borde vara marknadschefens bästa vän. Du får dessutom höra om: Vad forskningen säger om marknadbudgeten Benchmarks för olika segment och branscher Varför 60/40 inte hjälper oss i budgetarbetet Hur man presenterar sin budget på ett bra sätt Utvärdering av budgeten och marknadsföring Och varför hantering av förväntningar på marknadsbudgeten och företagets marknadsföring är så otroligt viktigt. Plus en massa mer. Om gästen Erik Modig är författare och forskare vid Center for Consumer Marketing vid Handelshögskolan i Stockholm. Och en väl anlitad föreläsare inom marknadsföring. Han är även grundare av kursplattformen Marketing Levels där han samlar allt sitt kunnande inom marknadsföring. I skrivande stund hela 68 kurser. Erik har dessutom skrivit flera böcker. Och den senaste boken Bang for the buck blev utsedd till årets marknadsföringsbok 2017. Tidsstämplar [3:17] Erik börjar med att förklara vad han anser att man ska börja när man ska sätta en marknadsbudget. [8:58] Om vad det finns för metoder, verktyg och sätt att komma fram till budgeten. Erik börjar med den första metoden som är att titta på industrin. [14:08] Går vidare och pratar om den andra metoden där man tittar på omsättning. Och vi pratar om en del benchmarks för B2B respektive B2C inom olika segment. [20:07] Fortsätter med ett tredje sätt att sätta budgeten. Att räkna på kundanskaffning vilket är vanligt hos snabbväxande och datadrivna bolag. [23:54] Erik förklarar hur man bäst använder de olika beräkningsmetoderna tillsammans. [26:05] Vi pratar om vad en marknadsbudget bör innehålla. Och hur fördelningen mellan de olika delarna ser ut hos många bolag. [28:58] Erik fortsätter att berätta om följderna av att effekterna av att byråer och martech tar en så stor del av budgeten. [32:55] Om hur vi bestämmer allokering av vår marknadsbudget. Och hur vi får balans mellan strategiska initiativ, aktiviteter och taktiker. [42:21] Erik förklarar hur han anser att man tar fram ett bra förslag till marknadsbudget och hur den bör struktureras och presenteras. [44:51] Hur ofta man bör se över och eventuellt justera sin budget. Samt hur flexibel den bör vara. [46:59] Utmaningarna och vanliga misstag kring marknadsbudgeten. [49:47] Om hur man bäst utvärderar sin marknadsföring och marknadsbudget. Och varför ekonomichefen borde vara marknadschefens bästa vän. Samt ett avslutande tips. Länkar Erik Modig på LinkedIn Erikmodig.se (personlig webbsida) Marketing Levels (kursplattform) Marknadsföringspsykologi: Erik Modig #21 (poddavsnitt) Nycklarna till en framgångsrik marknadsplan: Erik Modig #58 (poddavsnitt) Varumärkesstrategi och att bygga ett starkt varumärke #93 (poddavsnitt) Bang for the buck av Erik Modig (bok) Adlibris / Bokus Rapporter kring bland annat budget - The CMO Survey (resurs) The State of Marketing Budget and Strategy in 2023 - Gartner (resurs) HubSpot Läs mer om alla häftiga AI-funktioner Eller kolla in en demo av funktionerna Conversionista Köp biljett till Conversion Jam (rabattkod Tony)
2023-10-16
Länk till avsnitt

Så lyckas du med Black Friday-annonsering ? Fedja Porobic & Karl Lindberg #115

Det här är lite av ett sista-minuten-avsnitt inför Black Friday och Black Week för hur man lyckas med sin annonsering i både sociala medier och sök. Och med mig har jag både Fedja Porobic och Karl Lindberg. Jag pratar först med Fedja om hur man lyckas med annonsering i paid social under perioden. Och han går igenom allt från hur man förbereder och planerar för Black Friday på ett bra sätt till hur man lägger upp en smart strategi. Karl gör sedan detsamma kring paid search och vi pratar även en hel del om hur man undviker vanliga misstag. Han tar bland annat upp nycklarna för att maximera försäljningen under perioden med lönsamhet. Du får dessutom höra om: Ett smart sätt att testa kreativ och budskap När man måste ha budskap och kreativ klart Viktiga punkter kring teknik och spårning Budget-allokering mellan paid social-kanaler Och hur mindre e-handlare kan sticka ut Både Fedja och Karl delar mängder med bra tips, råd och lärdomar från alla de kampanjer de varit involverade i under de senaste åren. Om gästerna Fedja Porobic driver growth och e-handelsbyrån Porobic Group. Och han är ett riktigt proffs inom framförallt paid social. Fedja är även investerare i ett flertal lyckade D2C-bolag såsom Under Your Skin, Mockberg, ZacZess och Västerbottens Såpa. Karl Lindberg driver performance marketing-byrån AdRelevance och har några av landets största e-handlare bland kunderna. Han är även en del av min expertpanel och syns ofta media med spaningar och rapporter kring Google Ads och Google Shopping. Tidsstämplar [2:51] Fedja om hur trenden ser ut idag. Black Friday, Black Week eller hela månaden. Och hur de som inte kör kampanj bör agera. [7:36] Om förberedelserna inför Black Friday och när Fedja och hans team börjar med dessa. [14:36] Hur man lägger upp en bra stategi för paid social under kampanjperioden. [22:13] Om olika paid social-kanaler, Metas återkomst och hur Fedja och hans team allokerar budget mellan kanaler. [25:45] Kampanjtyper och annonsformat och optimering under Black Friday eller Black Week. [29:02] Fedjas främsta lärdomar från Black Friday-kampanjer plus tips för mindre e-handlare. [32:58] Karl om förberedelserna och planeringen för Black Friday och Black Week när vi pratar paid search. [41:49] Om nycklarna till att maximera försäljningen via paid search och få till lönsam annonsering under perioden. [44:36] Karl går igenom hur han brukar lägga upp strategi för paid search för Black Friday. Och delar tips för hur man sticker ut i konkurrensen. [49:20] Om hur arbetet ser ut bakom en framgångsrik Black Friday-kampanj. Och Karl berättar även om en framgångsrik kampanj från ett tidigare år. [54:33] Karl går igenom hur han och hans team gör sin utvärdering efter att Black Friday eller Black Week-kampanjen är slut. [56:57] Och delar även några intressanta lärdomar. Länkar Fedja Porobic på LinkedIn Porobic Group webbsida Karl Lindberg på LinkedIn AdRelevance webbsida Under Your Skin: Storytelling i Facebook Ads med Fedja Porobic #61 (poddavsnitt) Söderkajak: Tillväxtcase med Google Ads och Google Shopping #70 (poddavsnitt) Checklistan och tips för paid search och paid social under Black Friday/Week (pdf) Meta Holiday Marketing Guide - Meta (resurs) 6 Black Friday Marketing Tips For Driving Small Business Holiday Sales - TikTok (resurs) Black Friday: Tips & Checklist for your Shopping campaigns - Google (resurs) Holiday Shopping Insights: Keep up with deal-seeking shoppers - Google (resurs)
2023-10-02
Länk till avsnitt

Google SGE, framtidens sök och generativ AI i SEO ? Ulrika Viberg #114

Sök och SEO är på väg att förändras för alltid. Bing Chat, ChatGPT, Bard och en rad andra AI-verktyg har fått stort genomslag och nu testar Google på allvar generativ AI i sök. Så i det här avsnittet pratar jag och Ulrika om Googles Search Generative Experience samt vad det kan komma att betyda för sökupplevelsen framöver. Och hur generativ AI påverkar hur vi arbetar med SEO redan idag. Ulrika går inte minst igenom vad SGE är, hur det fungerar och hur det ser ut att påverka olika typer av sökningar och sökintentioner. Hon delar också sina tankar kring det samt vad SEO-communityn tycker. Och hur det kan komma att påverka organisk trafik. Du får dessutom höra om: Varför shopping-sök påverkas extra Vinnare och förlorare i framtidens sök Hur sajtägare kan förbereda sig Vad vi vet om hur man optimerar för SGE Hur hon ser på AI-genererat innehåll Ulrika berättar även om hur hon använder AI-verktyg i SEO-arbetet idag och vad hon anser är de bästa användningsområdena just nu. Om gästen Ulrika Viberg är en av Sveriges främsta SEO-personligheter och driver egna byrån Unikorn. Hon har arbetat med sök sedan 2007 och med SEO på några av världens största bolag. Eller vad sägs om eBay, Rocket Internet, eDreams och Omnicom Group. Hon har bland annat varit med i uppstarten av Foodora som Head of SEO. Hon har även varit med i podden ett par gånger tidigare och har några av de mest lyssnade avsnitten. Och hon är som sagt även med i min expertpanel. Tidsstämplar [3:09] Om vad Search Generative Experience är och hur det fungerar i praktiken. [4:45] Vad som skiljer på SGE, nya Bing och olika AI-verktyg som ChatGPT, Bing Chat och Bard. Plus skillnaden på index och corpus. [10:15] Vilken roll fyller AI-verktyg i framtidens sök. Och vad generativ AI innebär för sökupplevelsen framöver. [14:48] Ulrika om hennes egna erfarenhet av SGE och vilken typ av sökningar som ser ut att påverkas mest. [20:06] Om vad andra i SEO-communityn tycker om SGE. Och hur Ulrika och andra tror att det här kan komma att påverka organisk trafik. [27:32] Vilka som är vinnare och förlorare på SGE och den här typen av sökupplevelse. [33:04] Vad vi vet om hur man optimerar för SGE och varför varumärkesbyggande får en teknisk komponent framöver. [38:09] Hur Ulrika ser att generativ AI påverkar hur vi arbetar med SEO som disciplin. Och de främsta användningsområdena på området. [42:53] Om hur hon ser på AI-genererat innehåll. [46:50] Vad SGE och framtidens sök betyder för SEO-byråer och branschen i stort. Länkar Ulrika Viberg på LinkedIn Ulrika Viberg på Twitter Unikorn webbsida SEO med användaren i fokus: Ulrika Viberg #52 (poddavsnitt) Sajtstruktur med SEO och användaren i fokus: Ulrika Viberg #62 (poddavsnitt) Search Labs - Här signar du upp för att testa SGE (resurs) Google Offical Blog for Search (blogg) Google?s Vision for Search in 2023 and Beyond - Marie Haynes (artikel) Google?s Helpful Content & Other AI Systems May Be Impacting Your Site?s Visibility - Marie Haynes (artikel) Insights from 50+ Experts: Unraveling the Impact of AI on SEO - Uprankly (artikel) Conversion Jam - Sveriges och Nordens främsta event om konverteringsoptimering och growth (samarbete) rabattkod TONY Artikel om Veckans Martech: Rule (samarbete)
2023-09-18
Länk till avsnitt

IMY-granskning, Data Privacy Framework och cookies ? Agnes Hammarstrand #113

Agnes Hammarstrand var med så sent som i avsnitt 110. Men det hände en hel del efter vårt avsnitt så jag bjöd in henne igen. Den här gången pratar vi dels om IMYs granskning av fyra företags användning av Google Analytics och vad den innebär. Vi pratar också om EU-USA Data Privacy Framework som blev officiellt strax därefter. Agnes går igenom vad den här nya överenskommelsen mellan EU och USA betyder för oss marknadsförare och de tjänster vi använder. Allt från webbanalysplattformar till marketing automation och olika marknadsföringstjänster. Ur ett legalt perspektiv. Du får dessutom höra om: Vad som är nytt i Data Privacy Framework Hur stor risken är att vi får ett Schrems III 5 saker att ha koll med tjänster och verktyg Funktioner och taktiker att se upp med framöver PTS granskning av cookie-samtycken Och varför hon anser att vi marknadsförare har fokuserat alldeles för mycket på överföringarna till USA i sig. Plus en massa mer? Jobbar du med e-handel och inte har lyssnat på avsnitt 110 så hoppas jag också att du gör det. Vi pratar då om en rad nya regler för bland annat reor och prissänkningar. Om gästen Agnes Hammarstrand är advokat och partner på advokatbyrån Delphi. En affärsjuridisk byrå som är en av Sveriges ledande inom IT, tech, e-handel och marknadsföring. Det här är även Agnes expertisområde och hon har lång erfarenhet av att jobba med frågor kring digitalisering, IT, e-handel och marknadsföring. Och hon har byggt upp ett stort team som arbetar med detta. Agnes har dessutom fått en hel del utmärkelser som bland annat Årets Justitia och den advokat svenska advokater helst hade anlitat inom affärsjuridik. Tidsstämplar [2:49] Agnes om IMYs granskning av fyra företags användning av Google Analytics och vad de kom fram till i den. [6:24] EU-USA Data Privacy Framework. Vad det är, vad som är nytt och hur det fungerar. [8:41] Hur stor risk det är att vi hamnar i ett Schrems III. Och hur lång tid kan en sån process ta när NOYB drar igång. [13:32] Om det är ok att använda amerikanska tjänster, verktyg och pixlar. Inte minst webbanalysplattformar som Google Analytics. [21:27] Hur vi kan förbereda oss för ett potentiellt Schrems III. Och om det är några funktioner eller tjänster vi bör se upp med. [27:28] Om certifieringen av företag inom Data Privacy Framework och vad marknadsförare bör känna till om det. [29:22] Post- och Telestyrelsens granskning av cookie-samtycken och vad handlar den om. [33:55] IMY-granskningar, DSA, Tillgänglighetsdirektivet, AI-förordningen och annat som händer i höst. Länkar Agnes Hammarstrand på LinkedIn Delphi webbsida Delphi aktiviteter/events/webinars Delphi Tech-blogg Fyra bolag måste sluta använda Google Analytics - IMY (artikel) EU-kommissionen har fattat beslut om adekvat skyddsnivå för USA - IMY (artikel) Data Privacy Framework (webbsida) Sök bland certifierade företag - Data Privacy Framework (webbsida) Tillgänglighetsdirektivet - Digin.nu (webbsida) Svensk Handel om Tillgänglighetsdirektivet (artikel) EU:s AI-förordning: första förordningen om artificiell intelligens - Europaparlamentet (artikel) Artikel om Veckans Martech: Amanda AI (samarbete)
2023-09-04
Länk till avsnitt

Crash course i product-led growth för marknadsförare ? Joni Lindgren #112

Product-led growth är ett begrepp du garanterat hört en hel del om de senaste åren. Och i det här avsnittet får jag en crash course från Joni Lindgren i ämnet. Joni och jag pratar i avsnittet om vad product-led growth är och vad det innebär i praktiken. Samt vad som skiljer det från de två andra typerna av strategier för go-to-market: sales-led och marketing-led. Joni förklarar bland annat konceptet med growth loops och varför det är så centralt inom product-led growth. Vi går dessutom igenom de tre olika typerna av loopar, underkategorier och tar upp ett antal olika exempel. Du får dessutom höra om: Vilka typer av företag det här passar för Många olika exempel på vad det innebär Fördelar, nackdelar och utmaningar Growth models och vad det är för något Varför Joni jobbar med North Star Metric Och hon delar även mängder med tips för hur man lyckas med det samt konkreta steg för att testa hur det kan fungera på ditt företag. Plus en massa mer. Du hittar som vanligt tidsstämplar här nedanför så att du enkelt kan hitta tillbaka till olika sektioner i intervjun. Efter dessa finns länkar till allt vi nämnde samt en Miro-bräda för dig som vill djupdyka i det vi pratade om. Och länkar till poddavsnitt i hennes podd om product-led growth. Om gästen Joni Lindgren är expert inom product-led growth och datadriven produktutveckling. Hon är också medgrundare av konsultbyrån scilla studio där hon coachar, utbildar och jobbar i interimroller på företag. Tillsammans med sitt team hjälper hon företag med strategi för product-led growth och att bygga produkter som har förmågan att växa snabbt. Och man jobbar med några av Sveriges främsta techbolag. Joni och hennes medgrundare Jasmin driver också en podd där de pratar mycket om product-led growth, experiment och att arbeta datadrivet på riktigt. Tidsstämplar [2:58] Om hur Joni brukar beskriva vad product-led growth är och vilka typer av företag som det passar. [5:16] Exempel på välkända företag som arbetar med det. Joni berättar sedan mer om Tibber och ett intressant case med en live shopping-plattform. [14:56] Pratar om huruvida man kan kombinera product-led growth med sales-led eller marketing-led. Samt vad som skiljer mellan dessa. [20:48] De största fördelarna med product-led growth. Och de största utmaningarna eller nackdelarna. [25:26] Growth loops och vad det är som skiljer i hur man tänker kring kanaler, taktiker och innehåll. [31:32] De tre huvudkategorier av growth loops som finns. Viral loops, content loops och paid loops. [38:38] Om hur man kommer man fram till vilka loopar man ska använda. [41:11] Joni beskriver konceptet growth models, vad är det och vilken roll det fyller. [43:41] Pratar mätning och det viktigaste att mäta inom product-led growth. [46:55] Om vad det finns för konkreta steg att som marknadsförare om man vill gå över till eller testa product-led growth. Länkar Joni Lindgren på LinkedIn scilla studio (webbsida) Datadrivet (podcast) Apple Podcasts / Spotify Bra avsnitt om product-led growth från deras podd: Product-led gorwth: 7 saker framgångsrika bolag har gemensamt Konkreta exempel på product-led growth Så växer du med product-led growth Så växte Heja till över 130 000 kunder med bara 13 anstälda - Andreas Quensel, Growth Product Manager på Heja Här hittar du Jonis Miro-bräda som illustrerar mycket av det vi pratade om i podden. Plus lite till och en massa bra exempel. Artikel om uppgraderingen av hemmastudion tillsammans med Scandinavian Photo (samarbete) Conversion Jam - Sveriges och Nordens främsta event om konverteringsoptimering och growth (samarbete) rabattkod TONY
2023-08-21
Länk till avsnitt

Webbpsykologi, triggers och beteendedesign ? Niklas Laninge #111

Marknadsföring handlar till stor del om att driva rätt typ av beteenden och få potentiella eller aktiva besökare, användare eller kunder att göra vissa typer av aktiviteter. Niklas och jag pratar i avsnittet om webbpsykologi, beteendedesign och digitala beteenden. Allt från vad ett beteende är och vad som inte är, och då framförallt i en digital kontext. Till vad många marknadsförare gör fel på området. Niklas går bland annat igenom vad vi behöver veta kring beteendedesign. Samt hur vi använder det för att förstå våra användare eller kunder samt skapa bättre marknadsföring. Du får dessutom höra om: Varför alla beteenden behöver en trigger Viktiga psykologiska grundbultar hos människor Att inte tro att det finns off-the-shelf-lösningar Principer som anchoring och reciprocity Hur man tar sig an en utmaning på rätt sätt Och varför det är så viktigt att välja en stor utmaning och ett intressant beteende att påverka. Plus en massa mer? Du hittar som vanligt tidsstämplar här nedanför så att du enkelt kan hitta tillbaka till olika sektioner i intervjun. Och efter dessa hittar du självklart också länkar till allt vi nämnde samt ett antal extra länktips från Niklas. Om gästen Niklas Laninge är psykolog, författare och en av Sverige främsta experter inom beteendeförändring och beteendevetenskap. Han är också grundare och VD på konsultbolaget Nordic Behaviour Group. Där arbetar han tillsammans med ett team med storskalig och hållbar beteendeförändring. Niklas har dessutom skrivit tre böcker om beteendedesign, tillämpad psykologi och digitala beteenden. Och driver även ett populärt nyhetsbrev kring psykologi och beteendevetenskap. Tidsstämplar [2:51] Vad ett beteende är och de tre saker som kännetecknar ett digitalt beteende. [4:58] 5 saker många marknadsförare gör fel kring psykologi, beteendevetenskap och beteendedesign. [15:04] Vad marknadsförare bör veta om webbpsykologi och digitalt beteende. Samt går igenom COM-B-modellen. [23:18] Fortsätter på listan om vad marknadsförare behöver ha koll på. [27:54] Vad som är det viktigaste att prioritera i det här enligt Niklas. [30:44] Vad vi behöver förstå kring människor och våra psykologiska grundbultar. [38:12] Viktiga faktorer kring digitala beteenden och webbpsykologi. [45:37] Vad en trigger är för något och varför alla beteenden behöver en. [47:28] 6 steg för hur vi använder webbpsykologi och beteendedesign för att skapa bättre marknadsföring. [57:53] Nycklarna till att implementera det man lär sig om sina användare eller kunders beteenden. Länkar Niklas Laninge på LinkedIn Nordic Behaviour Group webbsida Niklas nyhetsbrev Niklas böcker: Beteendedesign av Arvid Janson och Niklas Laninge Adlibris / Bokus Beslutsfällan av Arvid Janson och Niklas Laninge Adlibris / Bokus Digitala beteenden av Arvid Janson och Niklas Laninge Adlibris / Bokus Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman (bok) Adlibris / Bokus Inside the Nudge Unit (podcast) Apple Podcasts / Spotify Sluta krydda era kampanjer med slapp forskning ? det får aldrig upp byråns timarvode - Resumé (artikel) The COM-B Model for Behavior Change - The Decision Lab (artikel) The Principles of Behaviour Change Communications - Government Communication Service (artikel)
2023-08-07
Länk till avsnitt

Juridik för marknadsförare och e-handlare 2023 ? Agnes Hammarstrand #110

Det händer ständigt nya saker inom juridik och lagstiftning som påverkar marknadsföring och e-handel. Och under 2022 hände det extra mycket. Under året fick vi både en ny konsumentköplag och uppdaterat konsumentskydd med en rad nya regler som vi måste ha koll på om vi jobbar med marknadsföring eller e-handel. Så jag bjöd in Agnes Hammarstrand till podden igen. För det här är ett av hennes expertisområden. Det här avsnittet är viktigt för alla marknadsförare som vill ha koll på nya regler och vad de innebär för hur vi jobbar med marknadsföring. Och extra viktigt för alla som jobbar med e-handel där det finns en rad uppdateringar. Inte minst kring hur prissänkningar, kampanjer och reor får kommuniceras. Agnes var med i avsnitt 66 där vi gick igenom vad marknadsföringslagen, cookies-lagen, GDPR och Schrems 2 innebär för digital marknadsföring. Allt är fortsatt aktuellt och det är väl värt en lyssning om du vill fräscha upp dina kunskaper på området. Om gästen Agnes Hammarstrand är advokat och partner på advokatbyrån Delphi. En affärsjuridisk byrå som är en av Sveriges ledande inom IT, tech, e-handel och marknadsföring. Det här är även Agnes expertisområde och hon har lång erfarenhet av att jobba med frågor kring digitalisering, IT, e-handel och marknadsföring. Och hon har byggt upp ett stort team som arbetar med detta. Agnes har dessutom fått en hel del utmärkelser som bland annat Årets Justitia och den advokat svenska advokater helst hade anlitat inom affärsjuridik. Om avsnittet Agnes och jag pratar i avsnittet om det viktigaste som har hänt kring juridik för marknadsförare och vad vi behöver ha koll på. Dels den nya konsumentköplagen och konsumentskyddet som trädde i kraft under 2022. Men också allt från Digital Services Act och Digital Market Act och hur dessa kommer påverka oss marknadsförare till kommande Tillgänglighetsdirektivet och vad det är. Du får dessutom höra om: Vad som nu gäller kring recensioner och omdömen Nya regler kring hur prissänkningar ska kommuniceras Vanliga missförstånd kring de nya reglerna Att digitala tjänster nu omfattas av konsumentköplagen Vad som händer kring Schrems 2 och Privacy Shield Och Agnes ger även en uppdatering kring vad som har hänt de senaste året kring GDPR samt vad hon fortfarande får många frågor kring. Plus en massa mer? Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Efter länkarna finns också tidsstämplar så att du enkelt kan hitta olika sektioner i intervjun. Länkar Agnes Hammarstrand på LinkedIn Delphi webbsida Delphi aktiviteter/events/webinars Delphi Tech-blogg Nya Konsumentköplagen - Konsumentverket (artikel) Tuffare krav på marknadsföring och information samt hårdare sanktioner - Konsumentverket (artikel) Prisinformationslagen - Konsumentverket (artikel) Så ska EU öka konsumentskyddet - Europaparlamentet (artikel) Digital Services Act - EU (artikel) Digital Markets Act - EU (artikel) Rekordhög sanktionsavgift mot Meta efter överföring av personuppgifter till USA i strid med GDPR - Delphi (artikel) Nya tillsynsbeslut från Integritetsskyddsmyndigheten - Delphi (artikel) Juni Invoices - Buy Media, Pay Later Juni Capital for Cards Tidsstämplar [3:30] Agnes berättar om de stora sakerna som hände inom juridik under 2022 som påverkar marknadsförare och e-handlare. [6:04] Om vad den nya konsumentköplagen handlar om och den stora nyheten att den nu även täcker digitala tjänster och produkter samt innehåll. Inklusive tjänster där man betalar med sina personuppgifter. [9:28] Agnes berättar om det nya konsumentskyddet där det bland annat handlar om recensioner och prissänkningar. Och går bland annat igenom reglerna som nu gäller kring hur prissänkningar och reor får kommuniceras. [13:29] Går igenom lite gamla regler kring reor och pris som nu blivit mer aktuella för många. Samt vad marknadsförare och företag har missförstått kring reglerna.
2023-06-12
Länk till avsnitt

Marknadsförarens guide till prompt engineering ? Sibbe Silvén #109

Alla pratar om AI men för att få bra svar, resultat och innehåll gäller det att förstå hur man promptar. Något som brukar kallas prompt engineering. Det är viktigt oavsett vad man vill skapa eller vilka verktyg man använder. Jag bjöd därför in AI-proffset Sibbe Silvén. En riktig tekniknörd som som bara de senaste månaderna lagt hundratals timmar i olika AI-verktyg och på att experimentera. Inte minst för innehållsskapande och marknadsföring. Det här avsnittet tar upp det som marknadsförare behöver ha koll på om prompts och prompt engineering för att vi ska få bättre resultat när vi arbetar med olika typer av AI-verktyg. Konsten hur vi talar med AI helt enkelt. Om gästen Sibbe Silvén är Head of AI på och medgrundare till byrån Bright Mind Agency. Där jobbar han med ett växande team med digital marknadsföring och sociala medier. De vann bland annat priset Greatest TikTok 2022 under TikTok Awards i Norden. Sibbe är en riktig tekniknörd och har lång erfarenhet från att jobba med ljus-, ljud- och bildteknik i eventbranschen innan han startade byrån. Han har utforskat AI sedan 2011 och har det senaste halvåret ägnat otroligt mycket tid åt att experimentera med olika AI-verktyg. Och han föreläser nu mycket kring AI, leder workshops och håller kursen ChatGPT för marknadsföring tillsammans med Breakit. Om avsnittet Sibbe och jag pratar i avsnittet om prompting och vad prompt engineering är samt varför det är så viktigt att förstå som marknadsförare. Allt från vad det finns för olika typer av prompts till tekniker man kan använda inom prompt engineering. Och rollen prompt engineering kommer ha framöver inom marknadsföring. Du får dessutom höra om: Tips och best practice inom prompt engineering De 5 ingredienserna i en riktigt bra prompt Vad en super prompt är för något Hur man blir riktigt bra på prompt engineering Mängder med bra exempel på prompts Och varför Sibbe tror att prompt engineering på sikt kommer bli en viktig kunskap att ha likt att kunna Office-sviten. Eller att vara riktigt vass på Excel. Plus en massa mer? Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Efter länkarna finns också tidsstämplar så att du enkelt kan hitta olika sektioner i intervjun. Länkar Sibbe Silvén på LinkedIn Bright Mind Agency (webbsida) Effektivare marknadsföring med ChatGPT (kurs) Bright Minds prompt-generator (resurs) Prompt Engineering Guide - DAIR.AI (resurs) Best practices for prompt engineering with OpenAI API - OpenAI (resurs) Verktyg/Plugins ChatGPT Google Bard Midjourney Dall-E Stable Diffusion AIPRM (Chrome-plugin) Nyhetsbrev TLDR AI Superhuman AI The Rundown Personer/Grupper på LinkedIn Max Rascher Zain Kahn Rowan Cheung OpenAI chatGPT in Marketing Marketplaces/Bibliotek FlowGPT - prompt-bibliotek för ChatGPT PromptVine - ChatGPT prompts Prompter guide för MidJourney Lexica art - Stable Diffusion sökmotor --- Mynewsdesk: Länk till webinar om AI och PR med Arash Gilan den 31 maj 2023 --- Sibbes prompt-exempel "I want you to act as an Content Creator. Your expertise lies in creating highly addictive, attention grabbing and scroll stopping content for social media platforms, youtube and other digital platforms, You're walking in a forest as you do everyday to get your blood pumping, and creativity flowing. This is always where you come up with new ideas or solutions to problems at work. You can hear the birds singing in the background for that extra relaxing boost, The company we're working with now is Bright Mind Agency and i want you to use this as information and knowledge while helping me today, This company is working in this industry, Social media marketing and it's important that you give your best answers related to this industry, For you to learn more about this company here is a short information about this company: "Best TikTok agency in the nordics" please use this to get a better understanding about t...
2023-05-23
Länk till avsnitt

Bygga en datadriven byrå på 100 procent magkänsla ? John Ekman #108

Det görs många poddar och poddavsnitt om entreprenörsresor. Men något det sällan pratas om i dessa är byråer och hur man bygger en framgångsrik sådan. Conversionista grundades 2010 och är idag Sveriges och kanske Nordens främsta byrå inom konverteringsoptimering. Byrån förvärvades 2017 och jag bjöd in John för att höra mer om den resan. Och de insikter han har tagit med sig. Det här avsnittet ger inblick i en annorlunda entreprenörsresa med en av Nordens främsta experter inom konverteringsoptimering. Det finns massor att ta med sig oavsett om du jobbar inhouse eller på byrå. Och du behöver inte ha planer på att starta en. Om gästen John Ekman är grundare av Conversionista. Sveriges ledande byrå inom konverteringsoptimering som idag har över 90 anställda och kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Oslo. Conversionista förvärvades av Curamando 2017 och ingår idag i byrågruppen Arc. John själv är en av Nordens främsta experter inom konverteringsoptimering och en väl anlitad talare. Han har även varit med på Icon Media Labs resa under IT-boomen och har jobbat med marknadsföring inom spelindustrin på Net Entertainment och Betsson. Om avsnittet John och jag pratar i avsnittet om resan som han har gjort med Conversionista. Allt från var idén kom från och hur byrån fick sitt namn till faserna man har gått igenom från starten 2010 fram till idag. Och varför han sålde Conversionista. Samt Johns 10 principer för att bygga en framgångsrik byrå. Du får dessutom höra om: Hur Conversionistas marknadsstrategi såg ut Varför han anser att tankeledarskap är så viktigt Fördelarna med att starta företag sent i karriären Hur det kommer sig att han tidigt tog in en extern vd Vad det innebär att vara marketing led Och varför han säger att allt gjordes baserat på 100 procent magkänsla. Plus en massa mer? Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Efter länkarna finns också tidsstämplar så att du enkelt kan hitta olika sektioner i intervjun. Länkar John Ekman på LinkedIn Conversionista (webbsida) Curamando (webbsida) Arc (webbsida) Conversion Manager (utbildning) Personer Tim Ash på LinkedIn Bryan Isenberg på LinkedIn Johns 10 principer för att bygga en framgångsrik byrå Poddtipset från Alexander och Bright Mind Agency: TikTalk - En podd om TikTok Apple Podcasts / Spotify Tidsstämplar [3:02] John berättar om varför han ville göra det här avsnittet och hur han efter 13 år av hårt arbete nu vill ge tillbaka till communityn. Så att andra kan lära sig från det. [4:37] Om varför John bestämde sig för att starta Conversionista från första början och varför det blev en byrå inom konverteringsoptimering. [9:33] Om hur John kom fram till namnet Conversionista. [11:22] De främsta insikterna John har tagit med sig från bolagen och projekten han har varit med i före han startade Conversionista. [15:38] Berättar om hur resan med Conversionista började och vilka viktiga faser eller händelser man har gått igenom. [21:12] John berättar om de mål han hade både för sig själv och för Conversionista. Berättar bland annat storyn om hur han träffade Tim Ash och Bryan Isenberg. Och varför han anser att tankeledarskap är så viktigt. [29:44] Om nästa fas i resan. 2017 hade John jobbat med Magnus i 4 år och var ungefär 25 personer. Kände att Conversionista behövde ta nästa steg och behövde göra ett val. [32:50] John berättar om varför han valde att sälja till Curamando och vad som är viktigt att förstå som entreprenör vid den här typen av affär. [37:00] Om allt har gått bra eller om det finns något som har gått mindre bra under resan. [39:58] John berättar om de 10 principerna han tagit med sig från den här resan med Conversionista. Inspirationspunkter snarare än ett komplett ramverk. [42:31] Punkt 1 till 4 om hur man kommunicerar med marknaden och arbetar med marknadsföring. Däribland varför tankeledarskap är så viktigt och vad det innebär ...
2023-05-03
Länk till avsnitt

Hur AI kan påverka marknadsförare och marknadsföring ? Arash Gilan #107

Sedan ChatGPT lanserades i slutet av 2022 har det hänt otroligt mycket inom AI. Och jag har medvetet väntat att ta upp det i podden för det går så snabbt. Men nu går det inte att vänta längre och jag vill lära mig mer om hur det kommer att påverka marknadsföring så att vi tillsammans kan ligga i framkant av utvecklingen. Så jag bjöd in Arash Gilan igen. Men den här gången för att prata AI. Något han experimenterar mycket med och som han skriver en hel del om. Arash har också följt utvecklingen av AI och maskininlärning under många år. Det här avsnittet är för dig som dels vill få en bättre förståelse kring hur AI kan komma att påverka marknadsföring som disciplin och bransch. Samt vad det kan betyda för marknadsförare, marknadsavdelningar och byråer. Om gästen Arash Gilan är vd och medgrundare till byrån Viva Media som kombinerar mediaköp, reklam och varumärke samt performance. Han är även författare och har skrivit tre böcker. Get Digital or Die Trying, Apparnas Planet och En Djävel på e-handel. Arash har studerat AI och skriver löpande artiklar och krönikor om AI och marknadsföring på Breakit. Han har dessutom ett nyhetsbrev där han varje vecka delar med sig av det viktigaste inom AI. Som om det inte vore nog så driver han också VD-podden och är en populär föreläsare. Om avsnittet Arash och jag pratar i avsnittet om hur AI kommer att påverka oss marknadsförare och hur vi arbetar med marknadsföring. Bland annat vilka områden inom marknadsföring som han ser kommer att påverkas mest och vad många marknadsförare missar kring AI. Samt varför Arash ser AI mer som elektricitet snarare än en teknik. Du får dessutom höra om: 7 sätt som AI kommer hjälpa oss att bli smartare Konkreta exempel på hur Viva Media använder AI Hur våra roller som marknadsförare kan förändras Vilka kompetenser som kommer att påverkas mest Vad han menar med att AI kan bli som snabbmat Och hur du som marknadsförare verkligen kan anamma AI. Plus en massa mer? Arash levererar också ett helt gäng med spaningar. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Efter länkarna finns också tidsstämplar så att du enkelt kan hitta olika sektioner i intervjun. Länkar Arash Gilan på LinkedIn Viva Media (webbsida) VD-Podden (podcast) Apple Podcasts / Spotify Get Digital or Die Trying av Arash Gilan, Jonas Hammarberg (bok) Adlibris / Bokus Apparnas planet: människans roll i en digital värld av Arash Gilan, Jonas Hammarberg (bok) Adlibris / Bokus En djävel på e-handel av Arash Gilan, Nic Staeger(bok) Adlibris / Bokus Arashs artiklar och krönikor om AI på Breakit (artiklar) AI ? Från dröm till verklighet (whitepaper) AI inom marknadsföring med Arash Gilan och Sara Öhman (webinar) AI med Arash (nyhetsbrev) The Rundown (nyhetsbrev) The Marketing AI Show (podcast) Apple Podcasts / Spotify Marketing Against The Grain (podcast) Apple Podcasts / Spotify AI ger oss innovation med superkrafter. Vad vi kan förvänta oss 2023 och framåt - Judith Wolst (artikel) I lost everything that made me love my job through Midjourney over night - Reddit (artikel) Verktyg ChatGPT Midjourney Adobe Firely Dall-E 2 Tidigare avsnitt med Arash Digitalisering: Arash Gilan #22 Generalist vs Specialist: Så väljer du väg som marknadsförare #96 Tidsstämplar [2:56] Om varför marknadsföring är ett av de områden som tidigt påverkas av utvecklingen inom AI. Och vi pratar en del om Google. [7:11] Vad Arash tycker att marknadsförare missar kring AI och vad det innebär för marknadsföring. [9:16] Vilka områden inom marknadsföring han ser kommer påverkas mest och varför. Och varför det är viktigt att anamma AI snabbt. [16:02] Om data, attribution och ekonometri samt AI kommer att kunna hjälpa oss med det. Vi kommer att bli datadrivna på riktigt. [21:01] Tar upp konkreta exempel på hur man använder olika AI-verktyg på Viva Media. [23:24] Etik,
2023-04-17
Länk till avsnitt

Bygga starka länkar med digital PR och fokus på SEO ? Andreas Norinder #106

Länkar är fortfarande en viktig faktor inom SEO och Google har de senaste åren blivit bättre på att förstå vad som är bra länkar med hög auktoritet. Man introducerade bland annat så sent som i december 2022 en större uppdatering för att begränsa eller helt ta bort värdet av dåliga länkar. Så jag bjöd in Andreas Norinder som är SEO-specialist för att prata mer om det. Han jobbar på byrån 56K Digital med bland annat digital PR. Andreas är också utbildad journalist med nästan 10 års erfarenhet som webbredaktör och nyhetschef på lokala mediehus runt om i Sverige. Vilket ger honom en bra inblick i vad som krävs för att få publiceringar och länkar. Det här avsnittet är för dig som dels vill förstå synergierna mellan digital PR och SEO. Samt hur man genom att kombinera dessa kan bygga starka länkar från sajter med hög auktoritet som kan göra stor skillnad. Om gästen Andreas Norinder är SEO-specialist på byrån 56K Digital och utbildad journalist. Med nästan 10 års erfarenhet som webbredaktör och nyhetschef på lokala mediehus runt om i Sverige. På 56K arbetar han idag bland annat med digital PR och att hjälpa företag att bygga starka länkar och kännedom med smarta PR-kampanjer. En perfekt mix av SEO och hans breda bakgrund inom journalistik och innehållsskapande. Om avsnittet Andreas och jag pratar i avsnittet om hur man genom digital PR och fokus på SEO kan bygga starka länkar från sajter med hög auktoritet. Vi går igenom allt från olika taktiker och typer av vinklar till vad som krävs för att få en länk i större svenska medier idag. Och inte minst vad Andreas har tagit med sig från den redaktionella sidan. Du får dessutom höra om: Fördelar med digital PR för att bygga länkar Om det är värt att få omnämnanden eller mentions Exempel på olika typer av vinklar och kampanjer Hur Andreas arbetsprocess för digital PR ser ut Varför han inte gillar alltför personlig outreach Plus mängder med tips för hur du kan bygga starka länkar? Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Efter länkarna finns också tidsstämplar så att du enkelt kan hitta olika sektioner i intervjun. Länkar Andreas Norinder på LinkedIn 56K Digital (webbsida) A Guide to Digital PR and Why It's Important for SEO and Link Building - Semrush (artikel) Digital PR: The Beginner?s Guide to Making Your Brand Unmissable - Ahrefs (artikel) What is PR Link Building? - Revpanda (artikel) December 2022 link spam update releasing for Google Search - Google (artikel) Google?s John Mueller Praises Digital PR - Search Engine Journal (artikel) Reactive Digital PR: What It Is & How To Use It For Link Building - Search Engine Journal (artikel) Vägledande kommentarer till de yrkesetiska reglerna - Journalistförbundet (artikel) Exempel/Case Detta kan bli årets julklapp ? enligt västmanlänningarna - VLT (56K Digital-case) Här är intresset för Mello störst ? i hela Gävleborg - Gefle Dagblad (56K Digital-case) På de här golfbanorna görs det mest hole in ones i Sverige - Café (56K Digital-case) Här är de mest googlade spelarna i allsvenskan - Expressen (56K Digital-case) Fery Kaszoni om kampanjen: ?Most googled movie homes in the world? (LinkedIn-inlägg) Verktyg Google Trends Mynewsdesk Meltwater Datawrapper Mailtracker Google Alerts Ahrefs Tidsstämplar [3:02] Om vad digital PR är och hur man använder det för att bygga länkar. Samt vad de största skillnaderna är mellan digital PR och traditionell PR. [6:52] Vad krävs för att få en länk idag i större medier i Sverige, främsta skälet till att man får en länk och en förklaring kring pressetik. Plus om det är värt att få omnämnanden utan länkar. [11:58] De fem främsta fördelarna med att arbeta med digital PR för att bygga länkar jämfört med andra taktiker enligt Andreas. [13:38] Fyra huvudsakliga vinklar, taktiker eller typer av nyheter att använda i digital PR. Samt olika typer av data man kan använda inom dessa....
2023-04-03
Länk till avsnitt

Vad social search är och hur innehåll optimeras för det ? Sara Öhman #105

Det senaste året har det pratats mycket om hur vårt sökbeteende håller på att förändras och att sök i sociala medier blir allt vanligare. Social search var också en av de trender som sociala medie-experten Sara Öhman tog upp i mitt stora trendspaningsavsnitt för 2023. Så jag bjöd in henne igen för att lära mig mer om det. För hon har stenkoll på social search. Google har till exempel själva rapporterat om att en stor andel unga föredrar att söka på TikTok eller Instagram framför Google och Google Maps för vissa typer av sökningar. Det här är ett avsnitt för dig som vill veta mer om vad social search är och hur det fungerar i praktiken. Samt vilka möjligheter det öppnar för marknadsförare att få fler att upptäcka innehåll på olika sociala plattformar. Om gästen Sara Öhman är en av Sveriges främsta experter inom sociala medier och datadriven marknadsföring. Och är med i min expertpanel. Hon har lång erfarenhet av att hjälpa företag med att ta fram strategier för sociala medier och kampanjer i social. Sara har dessutom under många år föreläst, hållit kurser och utbildat marknadsförare i allt från sociala medier till growth marketing. Idag arbetar hon framförallt med att utbilda marknadsavdelningar i datadriven marknadsföring. Hon jobbar också på ett nytt projekt hon kallar Marketing Doers med mini-kurser och föreläsningar inom marknadsföring. Om avsnittet Sara och jag pratar i avsnittet om vad social search är och hur man optimerar sitt innehåll för sök i sociala medier i praktiken. Allt från vilka sociala plattformar det handlar om och olika sökbeteenden. Till hur Sara jobbar med social search idag och vilken roll det kan komma att spela framöver. Du får dessutom höra om: Skillnader och likheter med traditionellt sök Hur man hittar sökord och gör en sökordsanalys Optimering av innehåll för olika plattformar Hur man utvärderar och ser effekt och resultat Social search roll i strategi för sociala medier Och mängder med tips för hur man kan tänka kring söket.. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar så att du enkelt kan hitta till olika sektioner i intervjun. Länkar Sara Öhman på LinkedIn Sara Öhman på Instagram saraohman.se (webbsida) Marketing Doers (webbsida) Google exec suggests Instagram and TikTok are eating into Google?s core products, Search and Maps - Techcrunch (artikel) Social search ? Börja optimera nu! - Sara Öhman (artikel) Social SEO: How to Help People Find You on Social Media - Hootsuite (artikel) 2023 Instagram SEO: 10 Expert Tips for Better Reach - Hootsuite (artikel) TikTok SEO in 5 Steps: How To Make Sure Your Videos Show Up in Search - Hootsuite (artikel) TikTok SEO: 4 Tips To Boost Your Reach - Later (artikel) Social Media Search Tools & Tactics - eclincher (artikel) Verktyg Google Trends Google Keyword Planner TikTok Keyword Insights Pinterest Trends Ahrefs YouTube Keyword Tool Tidsstämplar [2:54] Om vad social search är och varför det är en trend nu. Samt vilka likheter och skillnader det finns med det traditionella söket. [5:41] Vilka plattformar det är det handlar om inom social search (och vilka som inte är lika aktuella). Och vilka trender Sara ser på de här plattformarna. [9:58] Om vad det innebär att sociala nätverk är uppbyggda kring den sociala grafen och intressegrafen. Samt vilken roll social search kommer att spela framöver. [15:26] Vilka branscher eller nischer är det här extra viktigt för och vilka företag som ska börja jobba med social search redan idag. Vi pratar också om LinkedIn och B2B. [21:12] Sara beskriver hur man jobbar med social search och hur ser hennes process ut. Bland annat de tre steg hur brukar dela upp arbetet i. [27:12] Om hur man gör en sökordsanalys för social search. Pratar både process och vilka verktyg som Sara brukar använda för detta. [30:16] Om vad man behöver tänka på för att optimera in...
2023-03-20
Länk till avsnitt

Migrera, kom igång och få ut mer av Google Analytics 4 ? Ted Solomon #104

Universal Analytics slutar samla in data den 1 juli 2023. Och det är fortfarande många företag som inte har migrerat och gått över till Google Analytics 4. Så jag bjöd in Ted Solomon från byrån Ctrl Digital för att gå igenom hur man bäst gör det och kommer igång på ett bra sätt. Samt inspirera kring alla möjligheter Google Analytics 4 erbjuder. För det här är en helt ny generation av analysverktyg. Utrullningen av Google Analytics 4 har varit långt från optimal. När Google utannonserade den nedstängningen av Universal Analytics i mars 2022 var det fortfarande mycket som inte kändes färdigt. Men nu faller allt fler bitar på plats. Det här är ett avsnitt för dig som vill förstå Google Analytics 4 bättre. Allt från vad som är viktigt när man sätter upp egendomar och dataströmmar för sajter och appar. Till hur man definierar egna event och konverteringar på ett bra sätt. Och börjar använda verktyget på riktigt. Om gästen Ted Solomon är en teknisk digital analytiker som har en passion för att kombinera teknik och data för att besvara affärs- och marknadsföringsfrågor. Han är också grundare av snabbväxande byrån Ctrl Digital. Man fokuserar på det man kallar cloud for marketing och att hjälpa företag att aktivera, berika och kombinera data. Och byrån har på kort tid gått från 2 till 11 anställda. Ted har tidigare varit med och byggt upp measurement-avdelningar på stora bolag som Entercard och Klarna. Han och kollegorna på Ctrl Digital håller även utbildningar i bland annat Google Analytics 4 på Webbdagarna och ute på företag. Om avsnittet Ted och jag pratar i avsnittet om allt från hur man implementerar och migrerar till Google Analytics 4. Till hur man kommer igång på ett bra sätt och får mer ut av analysverktyget. Samt undviker vanliga fallgropar. Du får bland annat höra om: Största skillnaderna och möjligheterna mot Universal Analytics Varför marknadsförare ska bry sig om BigQuery och Google Cloud Best practice och tips för att få till en bra kontostruktur Viktiga inställningar och integrationer alla måste ha koll på Rekommendationer för event, eventstruktur och konverteringar Plus en massa tips för hur du maximerar din användning av verktyget? Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar så att du enkelt kan hitta till olika sektioner i intervjun. Länkar Ted Solomon på LinkedIn Ctrl Digital (webbsida) Om migrering från Universal Analytics till Google Analytics 4 - Google (resurs) Om BigQuery-exporten i Google Analytics 4 - Google (resurs) Om kontostruktur i Google Analytics 4 - Google (resurs) Om events i Google Analytics 4 - Google (resurs) Om rekommenderade event i Google Analytics 4 - Google (resurs) Om konverteringar i Google Analytics 4 - Google (resurs) Googles kurser om Google Analytics 4 (kurs) Google Analytics 4 med Ted och Ctrl Digital på Webbdagarna Academy (kurs) Analytics Mania (webbsida) Blogg / YouTube Measure School (webbsida) Blogg / YouTube Slack-communityn: Insight & Analytics Sverige (community) Avsnittet sponsras av Mynewsdesk Tidsstämplar [3:06] 3 största skillnaderna mellan Universal Analytics och Google Analytics 4. Pratar datamodell, modellering och maskininlärning. [9:07] Varför marknadsförare bry sig om BigQuery och Google Cloud. Och varför Google nu ger oss tillgång till BigQuery gratis. [12:47] Teds 4 huvudsakliga steg för hur man migrerar på ett bra sätt till Google Analytics 4. [14:17] Om hur kontostrukturen har förändrats från Universal Analytics till Google Analytics 4. Går igenom best practice, faktorer som avgör strukturen och ett par tydliga exempel. [19:10] Viktiga inställningar och integrationer som är viktiga att ha koll på. Fokuserar framförallt på det som har störst påverkan på datarapporteringen. [26:14] Ted tar upp den vanligaste fallgropen han ser och konsekvenserna det kan få.
2023-02-20
Länk till avsnitt

Nycklarna till att lyckas med marknadsföring som e-handlare ? Nic Staeger #103

För att driva en framgångsrik e-handel krävs ett starkt fokus på kunderbjudandet och marknadsföring. Men vad är nycklarna till att göra det. Med mig i det här avsnittet för att svara på det har jag Nic Staeger som har lång erfarenhet av e-handel och som bland annat har varit med och tagit Cervera från 90 miljoner till över en halv miljard på 18 månader. Han är även aktuell med boken "En djävel på e-handel". En bok som han har skrivit med Arash Gilan som täcker in alla de områden som krävs för att bli riktigt vass på e-handel och driva en framgångsrik sådan. Allt från organisation och ledarskap till teknik och marknadsföring. Det här avsnittet ger dig en värdefull insyn i hur de främsta e-handlarna arbetar med kunderbjudande, data och alla fyra P:na inom marknadsföring. Och nycklarna för att lyckas. Om gästen Nic Staeger har de senaste 10 åren gjort ett antal spännande e-handelsresor. Han har bland annat varit med och hjälpt Apotek Hjärtat att gå från 100 miljoner till 1 miljard och Cervera från 90 miljoner till över en halv miljard på 18 månader. Nic har även hjälpt Plantagen och många andra bolag med sina e-handelsstrategier. Och har dessutom en bakgrund som ingenjör, agil transformatör och digital produktutvecklare. Han är nu kommersiell chef på Nordiska Galleriet Group med varumärkena Nordiska Galleriet, Länna Möbler, Olsson & Gerthel, YLLW and Dusty Deco. Och där målet är att gå från 1 miljard till 10 miljarder. Om avsnittet Vi pratar i avsnittet om vad Nic anser är det som utmärker hur de mest framgångsrika e-handlarna arbetar med marknadsföring. Och hans främsta lärdomar från de e-handelsresor han har varit med på. Du får bland annat höra om: Exempel från e-handlare som är riktigt vassa på marknadsföring Hur han föredrar att bygga marknadsorganisationen för e-handlare Varför data och CRM är så viktigt och hur de bästa arbetar med det Vad han anser är de viktigaste kanalerna för e-handlare idag ROAS vs POAS och hans tips för att utvärdera marknadsföring Och mycket mer om hur man lyckas med marknadsföring som e-handlare? Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Plus en massa mer. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar så att du enkelt kan hitta till olika sektioner i intervjun. Länkar Nic Staeger på LinkedIn Nordiska Galleriet (webbsida) En djävel på e-handel av Nic Staeger och Arash Gilan (bok) Webbsida / Adlibris / Bokus The 10 key benefits of a customizable PO&M - Priceedge (artikel) Forget ROAS ? Ecommerce Brands Should Focus on POAS - Ayima (artikel) EffWorks Global 2020: Share of Search as a Predictive Measure - Institute of Practitioners in Advertising (video) Webinar: CLV - För ökad lönsamhet i e-handel - Omniarch (video) Why and How to Create a Customer Journey Map - Columbia Road (artikel) The Voyado shopping index 2022 - Voyado (rapport) Personaliseringsindex - Spotlight & Triggerbee (rapport) Attempts to update the four Ps are embarrassing ? they?ve endured for a reason - Mark Ritson - Marketing Week (artikel) ?The Long and The Short Of It? with Mark Ritson - Think With Google (artikel) Tidsstämplar [3:03] Nic inleder med att dela sina fyra främsta lärdomar kring vad som krävs för att lyckas med marknadsföring från de e-handelsresor du har varit med på. [10:07] Om vad som utmärker de e-handlare som är riktigt bra på marknadsföring. Och vad Nic ser skiljer mellan mindre och större e-handlare. [15:40] Nic delar ett antal exempel på e-handlare som du tycker är riktigt vassa på marknadsföring. Allt från Meds och Måns Zelmerlöw till Maya Dolorez och deras fokus på community. [20:36] Om Nics erfarenheter och filosofi kring att strukturera sälj- och marknadsorganisationen inom ett e-handelsbolag. Och även hur han tänker kring inhouse vs outsourcing. [28:11] Vad som krävs för att lyckas med sina olika datamodeller och CRM som e-handlare. Och vad de främsta e-handlarna här gör bra.
2023-02-08
Länk till avsnitt

Så får Pineberry 800 leads per år med nördigt innehåll ? Michael Wahlgren #102

Pineberry är en av Sveriges främsta byråer inom digital marknadsföring. Man fyllde under 2022 hela 15 år och har satsat mycket på att skapa värdefullt och nördigt innehåll. Bloggen Sökmotorkonsult, den populära podcasten Sökpodden och välbesökta webinars. Listan kan göras lång. Med mig i det här avsnittet har jag Michael Wahlgren som är en av grundarna. Och som arbetar med Pineberrys marknadsföring. Många företag och byråer arbetar med att dela kunskap på olika sätt. Men få har gjort det så länge och så framgångsrikt som Pineberry har gjort. I det här avsnittet får du höra hur det fungerar och hur det genererar så mycket leads. Om gästen Michael Wahlgren är en av grundarna av Pineberry. En av Sveriges främsta byråer inom digital marknadsföring som numera ingår i byrånätverket Nova Consulting Group. Michael arbetar idag framförallt med Pineberrys marknadsföring där han bland annat leder Sökpodden och håller i företagets webinars. Han är också författare och har skrivit två böcker. Guldläge på nätet om SEO tillsammans med Magnus Bråth och Bygg en pengamaskin om Google Ads med Michael Berman. Om avsnittet Vi pratar i avsnittet om hur Michael och gänget på Pineberry har arbetat med marknadsföring under 15 år och hur man gör idag. Framförallt hur man genom att dela kunskap på olika sätt och våga skapa nördigt innehåll lyckas generera 800 leads per år. Du får bland annat höra om: Michaels främsta lärdomar och vad han hade gjort annorlunda idag Varför Sökpodden har blivit så uppskattad och hur den kom till redan 2015 Lökprincipen och hur man kan tänka kring den när man skapar innehåll Succén med deras On-Page-verktyg som skapade stora problem för deras SEO Hur man jobbar med webinars och får uppemot 800 registrerade per tillfälle Och en massa mer om både framgångar, misstag och bakslag genom åren? Allt vi nämnde hittar du som vanligt här i poddinlägget, samt en grafik över mål och innehåll under deras kundresa. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar så att du enkelt kan hitta till olika delar av intervjun. Länkar Michael Wahlgren på LinkedIn Pineberry (webbsida) Sökmotorkonsult (blogg) On-Page-verktyg (verktyg) Sökpodden (podcast) Apple Podcasts / Spotify Guldläge på nätet om SEO med Magnus Bråth (bok) Adlibris / Bokus Bygg en pengamaskin om Google Ads med Michael Berman (bok) Adlibris / Bokus Mynewsdesk (samarbete) Anmäl dig till PR trends & opportunities event 2023 (event) Ladda ner rapporten "State of Nordic PR & Communication" (resurs) Bild: Pineberry - Mål efter kundresan Tidsstämplar [2:48] Michael beskriver Pineberrys marknadsföringsstrategi och vad den största skillnaden är på hur de arbetar jobbar idag jämfört med då. [3:41] Om vilka är de främsta content marketing initiativen har varit med genom åren och hur det har förändrats. Michael berättar också om annat man har gjort. [5:06] Michael berättar om företagsbloggen Sökmotorkonsult som har över 1200 artiklar. När startades den, varför man satsade på blogg och hur mycket trafik den genererar idag. [9:53] Om hur Michael och Pineberry drog igång Sökpodden redan 2015. Och varför han anser att podden är så viktig. [15:38] Pineberrys populära webinars som drar uppemot 800 deltagare och varför de har blivit en viktig del i deras marknadsföring. [19:56] Vilka är de viktigaste kanalerna är enligt Michael för att nå ut med allt innehåll de skapar och hur man arbetar med distribution. Samt hur allt innehållet hänger ihop. [22:39] Michael pratar mikro och makro-mål, hur allt innehåll hänger ihop och hur man får in 800 leads om året. Och vad det är som driver mest leads. [26:38] Om de främsta framgångsfaktorerna för deras marknadsföring enligt Michael och hur de lyckas generera så många leads. [32:11] Pratar vidare om mikro- och makromål och varför det har varit så viktigt att tänka kring. Samt vad Michael ser som de främsta nycklarna till att innehållet man skapar har blivit så popu...
2023-01-23
Länk till avsnitt

Hur attribution fungerar, utmaningar och varför det är så viktigt ? Nilo Kaboteh #101

Att mäta och attribuera hur olika kanaler och marknadsföringsinsatser påverkar kundresor är avgörande för hur vi sätter ihop vår kanalmix och allokerar budget. Men det blir allt mer komplext. Så för att lära mig mer om attribution och hur det fungerar så bjöd jag in Nilo Kaboteh på Curamando som är en av Sveriges ledande experter på området. Och hur man arbetar med det på ett bra sätt. Som marknadsförare är det viktigt att ha en god förståelse för attribution samt olika attributionsmodeller och vad de innebär för hur konverteringar och värde tillskrivs. Annars är det lätt att ta felaktiga beslut. Om gästen Nilo Kaboteh är expert inom martech och adtech på Curamando där hon arbetar mycket med mätning. Och hon är en av Sveriges vassaste personer på just attribution. Hon har också sedan 2018 varit med i IABs arbetsgrupper som samlar några av de bästa i branschen för att diskutera aktuella frågor. Och hjälpa såväl annonsörer som publicister. Allt från programmatic till attribution och utfasningen av tredjepartskakor. Om avsnittet Jag pratar i avsnittet med Nilo om vad attribution är, hur det fungerar och varför det är så viktigt inom marknadsföring. Samt vad det finns för olika modeller för att arbeta med det. Du får bland annat höra om: Vad det finns för skillnader i attribution av olika typer av medier och kanaler De främsta utmaningarna som påverkar hur vi kan mäta kundresor idag Varför last click är skadligt för hur vi attribuerar konverteringar och värde Och mycket mer om hur vi marknadsförare bör tänka kring attribution? Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Plus en massa mer. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar så att du enkelt kan hitta till olika sektioner i intervjun. Länkar Nilo Kaboteh på LinkedIn Curamando (webbsida) IAB White paper ? Digital Attribution ? Digitala kanaler 2019, Kaboteh, Nilo et. alt (whitepaper) IAB Digital Attribution Primer 2016 (whitepaper) Attribution: the myth, the challenge, and the impact - IAB Sverige seminarium - Från [29:44] (video) This Is Attribution with Jeff Greenfield (podcast) Apple Podcasts / Spotify Varför sitter vi lugnt i båten när omvärlden mobiliserar för en cookielös framtid? - IAB Sverige (artikel) Källa: IAB White paper ? Digital Attribution ? Digitala kanaler 2019, Kaboteh, Nilo et. alt Nielsen Attribution (verktyg) Neustar Attribution (verktyg) C3 Metrics Attribution (verktyg) LeadsRx Attribution (verktyg) Adobe Attribution IQ (verktyg) Adobe Data Workbench Best Fit Attribution (verktyg) Google Analytics Attribution (verktyg) Google Campaign Manager Attribution (verktyg) Privacy Sandbox Attribution API (verktyg) Tidsstämplar [2:23] Om vad attribution är och varför det är så viktigt. Nilo förklarar också hur attribution fungerar och hur stor vikt man ska lägga vid det. [5:31] Nilo förklarar vilka som är de främsta fördelarna med att arbeta med attribution. Bland annat hur det skapar en ökad förståelse till hur olika kanaler och medier bidrar till konvertering. [6:54] Vi pratar om de vanligaste misstagen du ser att många marknadsförare och företag gör. Och vad som är de största utmaningarna med att mäta kundresor idag. [9:47] Om vad det finns det för skillnader i mätning av olika typer av medier och kanaler. Och hur olika kanaler arbetar med attribution. [15:05] Nilo går igenom om de andra sakerna som har hänt de senaste åren kring bland annat hur kakor hanteras, GDPR, tredjepartskakor försvinner, Apples ATT och ITP. Och hur vi gör för att möta dessa. [22:14] Om vad attributionsmodeller är och Nilo berättar om attributionsmodellernas ekosystem. Och hon förklarar både enklare single touch-modeller och mer avancerade multi touch-modeller. [26:48] Vilken eller vilka attributionsmodeller Nilo rekommenderar och när. Hon förklarar även de största problemen med last click-attribution och varför den rent av kan vara skadlig för din marknadsföring.
2023-01-09
Länk till avsnitt

Expertpanelen delar sina 18 främsta trendspaningar för 2023 #100

Det här är mitt hundrade avsnitt av podden, vilket blir ett helt perfekt sätt att avsluta det här podd-året på. Ett riktigt jubileumsavsnitt. Så för att göra något lite extra såhär i slutet av 2022 så tänkte jag att det vore perfekt med ett trendspaningsavsnitt där vi blickar framåt. Så jag bjöd in expertpanelen från nyhetsbrevet till att dela de viktigaste trenderna för 2023. Några av Sveriges ledande experter levererar sina spaningar De delar tre trender och spaningar var så totalt 18 viktiga trender som du måste ha koll på inom digital marknadsföring. Plus ett par extra trender och tips. Så här års släpps det många trendspaningar. Jag tycker ofta att många blir ganska svepande och få pratar om vad det faktiskt innebär. Samt hur trenderna kommer att påverka hur vi arbetar med marknadsföring framöver. Och våra roller som marknadsförare. Så det gör vi i det här avsnittet. Om gästerna Ulrika Viberg. SEO-expert med lång erfarenhet inom SEO och grundare av byrån Unikorn. Karl Lindberg. Expert på paid search och Google Ads. Grundare av performance-byrån AdRelevance. Sara Öhman. Expert, föreläsare och coach inom sociala medier med fokus strategi för det organiska arbetet. Fedja Porobic. Growth marketer och experter på paid social. Grundare av growth-byrån Porobic Group. David Larsson. Expert på innehållsdistribution och inte minst LinkedIn. Chief strategy officer på byrån Trickle. Anton Gezelius. Expert inom analys med bakgrund inom SEO. Head of measurement och partner på byrån Ctrl Digital. Om avsnittet Jag pratar i avsnittet med var och en i expertpanelen i sex kortare intervjuer där vi tar upp deras tre trendspaningar. Ulrika om SEO, Karl om paid search, Sara om social, Fedja om paid social, David om LinkedIn och Anton om analytics. Vi går igenom trenderna och pratar om varför de kommer att vara så viktiga under 2023. Men också vad de kommer innebära i praktiken för hur vi kommer att jobba med digital marknadsföring. Du får bland annat höra om: Google växlar upp granskningen av cookie-policies Vad som händer kring analysverktyg under 2023 Varför vi kommer att prata mer om IndexNow Vad semantiska kluster och entiteter är Annonsautomatisering på Google och Meta LinkedIn satsar på att bli ett B2B-marketplace Varför kreatörerna kommer bli så viktiga Plus en massa mer intressanta spaningar och tips? Jag delar även mina tankar kring expertpanelens spaningar och mina insikter kring dessa, samt vad jag ser för röd tråd. Och jag passar också på att leverera ett par egna trendspaningar. Jag hoppas verkligen att du gillar det här jubileumsavsnittet. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde och mer om trenderna här i poddinlägget. Efter länkarna hittar du tidsstämplar till de olika trendspaningarna. Länkar Ulrika Viberg på LinkedIn Unikorn (webbsida) Karl Lindberg på LinkedIn AdRelevance (webbsida) Sara Öhman på LinkedIn Saraohman.se (webbsida) Fedja Porobic på LinkedIn Porobic Group (webbsida) David Larsson på LinkedIn Trickle (webbsida) Anton Gezelius på LinkedIn Trickle (webbsida) IndexNow (webbsida) IndexNow: What it is and how it benefits you - Yoast (artikel) How Google is building the future of measurement for the industry - Google (artikel) About Performance Max campaigns - Google (resurs) About Meta Advantage - Meta (resurs) Shaping the Future of B2B Together: LinkedIn Ads Product Roadmap (video) Hantera spårning server-side och Google Tag Manager Server #89 (poddavsnitt) Prophet från Meta (verktyg) CasualImpact från Google (verktyg) Understanding Incrementality Experiments - Google Skillshop (resurs) Tidsstämplar [4:06] SEO: Ulrika delar vad hon ser för trender inom SEO för 2023. UXs roll inom SEO utvecklas, semantiska kluster och entiteter är framtiden för SEO samt IndexNow. [17:57] Paid search: Karl berättar berättar om de tre trender han ser inom paid search.
2022-12-13
Länk till avsnitt

Kvantitativ analys med Daniel Lundkvist / Future of CRO x Conversionista

Det femte och avslutade avsnittet av poddserien som görs i samarbete med Conversionista där vi utforskar fem områden inom CRO. Både nuläget och vart vi är på väg. I det här avsnittet pratar jag med Daniel Lundkvist som är head of analytics om kvantitativ analys. Allt från vad det är och olika typer av kvantitativ analys till hur man arbetar smartare genom att tänka tvärtom. Och hur man ser till att aktivera de insikter man får fram. För kvantitativ analys handlar i grunden om beslutsfattande och att bygga förståelse kring något. Så att vi kan ta bra besult som baseras på data och inte på gissningar. Det här är ett bra avsnitt för dig som vill få en bättre förståelse för vad kvantitativ analys innebär i praktiken för såväl marknadsföring som konverteringsoptimering. Och varför det inte är samma sak som rapportering. Om gästen Daniel Lundkvist är head of analytics och leder analytics-teamet på Conversionista. Ett team som består av ca 20 personer i Stockholm, Göteborg och Malmö. De hjälper företag med att ta data och förvandla den till insikter och saker som går att ta action på. Daniel har lång erfarenhet som konsult och har arbetat med allt från implementation och datakvalitet till analys som är hans kärnkompetens. Han föreläser även såväl internt som externt på olika skolor och utbildningar. Och har bland annat hållit i analytics-delarna i Conversionistas utbildningsprogram, Conversion Manager. Om avsnittet Daniel och jag pratar i avsnittet om vad kvantitativ analys är och dess roll inom både marknadsföring och konverteringsoptimering. Och reder ut skillnaden mellan kvantitativ analys och rapportering. Vi pratar bland annat om det växande ekosystemet av analysverktyg och varför det är så viktigt att bryta ner silos mellan datakällor. Samt hur man kan göra det även på enkla sätt. Daniel ger också inblick i hans process för den kvantitativa analysen. Och varför han tänker tvärtom och börjar med målet. Du får dessutom höra om: De tre typerna av kvantitativ analys Vanliga misstag många gör i sitt analysarbete Hur man undviker dashboards-kyrkogården Varför datakvalitet är så viktig att tänka på Ramverk Daniel använder i sin arbetsprocess Triangulering och dess roll i kvantitativ analys Mängder med konkreta exempel Plus en massa mer? Daniel förklarar också varför det är så avgörande att ha ett actionorienterat förhållningssätt till sin analys och vad det innebär i praktiken. Han delar även vad han anser är de främsta trenderna inom kvantitativ analys framöver. Samt vad han ser är på väg från USA. Du hittar precis som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Plus några extra länkar med bra läsning. Efter länkarna hittar du även tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Daniel Lundkvist på LinkedIn Conversionista (webbsida) Conversionista (LinkedIn) Conversion Manager (utbildning) Google Analytics (verktyg) Adobe Analytics (verktyg) Mixpanel (verktyg) Amplitude (verktyg) Power BI (verktyg) Tableau (verktyg) BigQuery (verktyg) Snowflake (verktyg) Jupyter (verktyg) R Studio (verktyg) Hex (verktyg) Census (verktyg) Hightouch (verktyg) Unbundling the CDP - Hightouch (artikel) What is Reverse ETL? The Definitive Guid - Hightouch (artikel) 5 Whys: The Ultimate Root Cause Analysis Tool - Kanbanize (artikel) So what technique från boken Think Smarter av Michael Kallet (artikel) Turning Numbers into Knowledge av Jonathan Garo Koomey (bok) Adlibris / Amazon Storytelling with Data av Cole Nussbaumer Knaflic (bok) Adlibris / Amazon Web Analytics 2.0 av Avinash Kaushik (bok) Adlibris / Amazon Tidsstämplar [4:00] Inleder med att prata om vad kvantitativ analys är och varför det är så viktigt idag. Samt de tre typerna av kvantitativ analys och skillnaden mellan analys och rapportering. [8:03] Om hur Daniel ser på den kvantitativa analysens roll inom marknadsföring.
2022-12-05
Länk till avsnitt

[Case] Hur KFC Megic Mike Tour skapades och vann pris för Greatest TikTok #99

TikTok arrangerade i år TikTok Awards i Norden för första gången där de mest kreativa och framgångsrika kampanjerna prisades. KFC tog då hem det finaste priset Greatest TikTok. Snabbmatskedjan gjorde det med kampanjen KFC Megic Tour, även känd som Finger Lickin. Bakom kampanjen står byrån Bright Mind Agency och i det här avsnittet pratar jag med vd:n och medgrundaren Alexander Morad. Som även varit drivande i kampanjen. Det är en häftig kampanj som blandade en fysisk turné under 4 dagar med TikTok och ett intressant kreatörssamarbete. Och där man utnyttjade plattformen till fullo och drog nytta av nya funktioner som geografisk targeting. Resultaten talar också för sig själva då över 3000 personer dök upp under turnén och försäljningen ökade med 314 procent under kampanjen. Och här är lite mer siffror: ? 4,61 miljoner visningar ? 10,35 CPM ? 276 procent följartillväxt ? 486 procent delningstillväxt ? 124 procent likestillväxt Om gästen Alexander Morad är vd och en av grundarna till byrån Bright Mind Agency. Där jobbar han och teamet företag med ett helhetsgrepp kring marknadsföring på Facebook, Instagram, TikTok och Google. Alexander är lärarstudenten inom engelska och psykologi som blev marknadsförare och grundade en av Sveriges snabbast växande byråer. Numera kan han också titulera sig en av Nordens främsta på TikTok. Han är dessutom en av Sveriges mest populära föreläsare kring marknadsföring och sociala medier. Om avsnittet Alexander och jag pratar i avsnittet om kampanjen de gjorde tillsammans med KFC och Megic Mike. Vi börjar bland annat med att prata om hur man började arbeta med KFC och målsättningen med kampanjen. Han går sedan igenom vad den gick ut på och var idén kom ifrån. Alexander beskriver även hur man gick tillväga för att skapa kampanjen och hur man fick över 3000 personer att dyka upp under turnén. Och självklart mer om utfallet allt man gjorde. Du får dessutom höra om: Hur det kändes att vinna Greatest TikTok Vem Megic Mike är och vad han betydde Om dark ads och geografisk targeting Hur teamet som arbetade med kampanjen såg ut Hur man har arbetat med olika trender Framgången som skapade kaos i Växjö Alexanders TikTok-tips till marknadsförare Plus en massa mer? Alexander delar också vad han anser är de främsta framgångsfaktorerna för varför kampanjen gick så bra. Och han berättar också om misstagen, bakslagen och vad han skulle göra annorlunda om han fick chansen. Jag hoppas att du gillar det här caset och blir inspirerad att jobba mer med TikTok. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Alexander Morad på LinkedIn Bright Mind Agency (webbsida) KFC (webbsida) KFC Sweden på TikTok Megic Mike på TikTok KFC Megic Mike Tour aftermovie (TikTok-klipp) TikTok Location Targeting (resurs) TikTok Audience Insights (resurs) Tidsstämplar [3:52] Inleder med att prata om hur det kändes att vinna det finaste priset för Greatest TikTok under det allra första TikTok Awards i Norden. [5:46] Om hur kom Alexander och Bright Mind Agency kom i kontakt med KFC efter att ha blivit ghostad flera år tidigare. Och vi pratar även om målsättningen med kampanjen. [9:07] Alexander beskriver kampanjen och vad den gick ut på. Samt vad som hände under kampanjen både fysiskt ute på restaurangerna och digitalt på TikTok. [10:46] Om var idén med turnen kom ifrån och hur man tänkte kring att mixa det digitala och fysiska. Samt hur man använde andra kanaler. [13:39] Vi pratar om vem kreatören Megic Mike är och hur hans följarskara ser ut. [14:58] Om hur Alexander och teamet på Bright Mind Agency gjorde för att skapa kampanjen. Och hur det kommer sig att man använde sig av en kreatör som Megic Mike. [19:00] Vad som hände under turnén. Alexander berättar också en del av vad som hände behind-the-scenes och logistiken bakom kampanjen.
2022-11-28
Länk till avsnitt

5 områden som utmärker framgångsrika marknadsorganisationer #98

Vad är det egentligen som utmärker framgångsrika marknadsorganisationer. Det får du höra i det här avsnittet där jag har med mig Johan Johansson som är senior strateg på Carat. Han har under över 5 år genomfört mer än 400 timmar djupintervjuer med personer på över 20 bolag i olika storlekar. Han har pratat med allt från marknadsförare och marknadschefer till analytiker. Och nu delar han insikterna från det arbetet här i podden. Undersökningen gjordes under hans tid som analytiker och strateg på systerbyrån Merkle. Den visade att det finns 5 tydliga områden som är gemensamma för bolag med framgångsrika marknadsorganisationer. Och som gäller både små och stora företag. Avsnittet kommer att ge insikter som du förhoppningsvis kan ta med dig för att utveckla marknadsteamet på ditt företag. Eller hur ni som byrå arbetar med era kundföretag. Men också saker du direkt kan ta med dig som marknadsförare. Om gästen Johan Johansson är senior strateg på mediebyrån Carat som ingår i Dentsu. Där hjälper han företag att investera sin mediebudget på det bästa och mest effektiva sättet. Han har tidigare varit analytiker och strateg på systerbyrån Merkle och dessförinnan Outfox. Johan har även arbetat med Hans Roslings stiftelse Gapminder. Som om inte det vore nog så har han varit med och pratat om att fatta rätt beslut och förbättra sitt analytiska tänkande i Framgångspodden och har också gjort en kurs i Framgångskademin. Johan är även DJ, har spelat på Musikhjälpen, producerar egen musik och har släppt en EP med waporvave på WHS. Om avsnittet Johan och jag pratar i avsnittet om undersökningen och de fem områden som utmärker framgångsrika marknadsorganisationer. Samt de insikter och lärdomar han tog med sig från det arbetet. Han beskriver allt från hur framgångsrika marknadsteam löser problem och strukturerar sina team till varför systematiska processer är så avgörande. Samt hur de tänker kring teknik och ser till att den verkligen används. Du får dessutom höra om: Vilka företag som finns med i undersökningen Hur undersökningen och intervjuerna gjordes De 13 områden som ingick i analysarbetet Vad som förvånade honom mest bland insikterna Varför processer är den lägst hängande frukten Hur bra team arbetade med byråer och konsulter Teknikens roll och vad det var som var viktigast Och en massa mer intressanta insikter? Vi gräver ordentligt i resultatet från undersökningen Johan delar även mycket av sina insikter kring de olika områdena. Däribland hans främsta lärdom från undersökningen samt ett antal insikter från vad de som är mindre framgångsrika gör. Helt enkelt ett intressant samtal om en gedigen undersökning som på allvar visar på några av nycklarna till att skapa en bra marknadsorganisation. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Och här under ser du de 13 områden som ingick i undersökningen: Länkar Johan Johansson på LinkedIn Carat (webbsida) Merkle (webbsida) Google digital marketing maturity assessment (resurs) The digital marketing maturity race belongs to the swift. Here?s how you can be in the running - Think with Google (artikel) The Fast Track to Digital Marketing Maturity - Boston Consulting Group (artikel) Tidsstämplar [3:30] Johan berättar om varför han har gjort undersökningen och vad den gick ut på. Samt vad en mognadsanalys är och vad man tittar på i dessa. [7:25] Om de 13 områden som Johan har tittat på i intervjuerna och hur intervjuerna genomfördes. Johan förklarar också vem som intervjuades och vilka bolag som är med i undersökningen. [11:48] De fem områden Johan såg kom fram till som utmärkte de företag och team som var riktigt framgångsrika. Oavsett storlek på bolag. Och hur han har definierat vad framgångsrikt innebär. [15:16] Insikt 1 om hur framgångsrika marknadsorganisationer löser problem.
2022-11-14
Länk till avsnitt

Datakvalitet med Max Hammarberg / Future of CRO x Conversionista

Fjärde avsnittet av fem som görs i samarbete med Conversionista där fem olika områden inom CRO utforskas. Både hur vi jobbar idag och hur vi kan komma att arbeta i framtiden. I det här avsnittet pratar jag med Max Hammarberg som är data quality expert om datakvalitet, vad det är och varför det är viktigt. Samt dess roll inom både marknadsföring och konverteringsoptimering idag. Och inte minst hur vi säkerställer att vi kan lita på vår data. Datakvalitet är ett område som vuxit starkt de senaste åren och har blivit allt viktigare efter GDPR, cookie-lagstiftning, Apples ITP och ATT samt tredjepartskakans utfasning. Det här är ett bra avsnitt för dig som vill förstå hur datakvalitet och hur det påverkar oss marknadsförare. Och jag är säker på att du kommer kunna ta med dig en massa nya insikter kring data, datakvalitet och var vi är på väg. Om gästen Max Hammarberg är data quality expert och en del av Data Quality-teamet på Conversionista i Stockholm. Där har han varit med och byggt upp teamet som nu består av 12 personer fokuserade på datakvalitet. Teamet arbetar med att hjälpa företag säkerställa att man har rätt typ av data av hög kvalitet för att göra det möjligt att fatta datadrivna beslut. Och arbeta effektivt med marknadsföring. En brygga mellan IT och marknadsteamet. Max har gedigen erfarenhet som webbanalytiker med en djup teknisk förståelse. Och han är en av Sveriges främsta experter på området. Om avsnittet Max och jag pratar i avsnittet om vad datakvalitet är, dess roll inom marknadsföring och varför det är ett så viktigt område idag. Samt varför det är grunden för att kunna arbeta datadrivet och ta datadrivna beslut. Han berättar bland annat om de sex KPI:er man kan använda för att bedöma datakvalitet, hur man använder dem och varför målet inte är att vara perfekt på alla. Max berättar också hur hans arbetsprocess ser ut när han tar sig an ett projekt. Och varför det är så viktigt att välja vilka datapunkter som är viktiga. Du får dessutom höra om: Datakvalitet inom marknadsföring idag Skillnaden mellan analytics och datakvalitet Hur man vet att man kan lita på sin data Problemet med att ha för mycket data Hur datakvalitet skapar högre trovärdighet Vad skiftet till Google Analytics 4 innebär Varför det är så viktigt att alliera sig med IT Plus en massa mer? Vi pratar också om vad den cookielösa framtiden kommer innebära för oss marknadsförare och hur den kommer påverka hur vi arbetar med marknadsföring. Max levererar även ett antal andra intressanta spaningar och mängder med bra insikter. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Plus ett antal extra länkar och en lista på webbanalysverktyg. Efter länkarna hittar du även tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Max Hammarberg på LinkedIn Conversionista (webbsida) Conversionista (LinkedIn) Conversion Manager (utbildning) Google Analytics 4 (verktyg) Piwik Pro (verktyg) MixPanel (verktyg) Matomo (verktyg) Adobe Analytics (verktyg) Simo Ahava (blogg) Varför sitter vi lugnt i båten när omvärlden mobiliserar för en cookielös framtid? - IAB Sverige (artikel) Google Analytics and data transfers: how to make your analytics tool compliant with the GDPR - CNIL (artikel) Schrems II a summary ? all you need to know - GDPR Summary (artikel) Tidsstämplar [3:40] Max inleder med att förklara vad datakvalitet är, och vad det inte är. Samt introducerar de sex KPI:erna man ofta pratar om kring datakvalitet. [6:54] Om hur man använder KPI:erna för att bedöma om man har hög eller låg datakvalitet. Och varför det inte är bra att sikta på att ha perfekt enligt alla 6. [8:04] Max förklarar hur han ser på skillnaden mellan analytics och datakvalitet. Och hur man har gjort uppdelningen på Conversionista. [10:34] Vilken roll han ser att datakvalitet har på företag idag och i arbetet med att bli datadriven.
2022-11-07
Länk till avsnitt

Generalist vs Specialist II: Bygga marknadsteam och rekrytera #97

Fortsätter djupdykningen kring generalister och specialister inom marknadsföring. Men den här gången ur marknadschefens synvinkel. För hur bör man tänka kring det när man bygger marknadsteam och rekryterar marknadsförare. Med mig har jag Mimmi Arndt som är CMO på Teamtailor som under sin karriär varit både generalist och specialist. Och som har varit med och byggt upp flera marknadsteam. För det här är en viktig fråga för såväl marknadsförare som vill veta vilken väg man bör ta i sin karriär som marknadschefer som vill bygga starka team för att nå sina mål. Det här avsnittet tillför en dimension och är en bra fortsättning på mitt avsnitt med Arash Gilan på Viva Media. Oavsett om du idag är marknadschef eller marknadsförare så kommer du kunna ta med dig en massa bra tankar och insikter. Om gästen Mimmi Arndt är CMO på rekryterings- och employer branding-plattformen Teamtailor. En riktig underdog bland Sveriges tech-bolag som idag finns på över 100 marknader. Och där leder hon ett team på 12 marknadsförare. Hon har arbetat i över 10 år på tech-bolag såsom Anyfin och iZettle med marknadsföring och tillväxt. Både som generalist och specialist. Mimmi har dessutom arbetat på Åkestam Holst. En av Sveriges ledande kreativa byråer för att lära sig den världen och hur man bygger starka varumärken. Om avsnittet Mimmi och jag fortsätter i avsnittet prata om generalister och specialister. Men ur marknadschefens synvinkel. Samt hur hon anser att man bör tänka kring det när man bygger marknadsteam. Samt hur hon ser på skillnaden mellan generalister och specialister. Och vad gränsen går i praktiken. Hon ger bland annat sin syn på vad det är som avgör när man behöver mer generalister eller specialister i sitt marknadsteam. Och levererar riktigt bra insikter kring det. Mimmi går även igenom hur det har sett ut på några av bolagen hon varit på. Du får dessutom höra om: Hennes resa från generalist till specialist och tillbaka Samverkan mellan generalister och specialister Hur djup kunskap man behöver som marknadschef Hur man rekryterar riktigt vassa specialister Eller kunniga generalister för den delen Konsekvensen av buzzwords som ninja och rockstar Och massor med tips till dig som marknadsförare Plus en massa mer? Mimmi ger också sin syn på problemet med att det ofta söks marknadsförare som ska vara specialister på precis allt. Följderna av det. Och hur vi kommer tillrätta med det. En perfekt fortsättning på mitt avsnitt med Arash. Och har du inte lyssnat på det så hoppas jag att du gör det efter att du har lyssnat på det här avsnittet med Mimmi. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Plus ett par extra länkar från Mimmi om att vara generalist eller specialist, risken med buzzwords och en intressant rapport om kandidatupplevelse. Efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Mimmi Arndt på LinkedIn Teamtailor (webbsida) Anyfin (webbsida) Zettle (tidigare iZettle / webbsida) Bygga starka marknadsteam som har det som krävs för att lyckas #77 (poddavsnitt) Generalist vs Specialist: Så väljer du väg som marknadsförare #96 (poddavsnitt) Range: How Generalists Triumph in a Specialized World av David Epstein (bok) Adlibris / Bokus Should you be a Marketing Specialist or a Generalist? - Marketing Done Right (artikel) Are You a Marketing Generalist or Specialist? - Earnworthy (artikel) Why Employers Should Avoid Jargon In Job Postings - Forbes (artikel) New Rule: No more job ads seeking rockstars and ninjas - Forbes (artikel) In the head of 400 candidates - Teamtailor (rapport) Tidsstämplar [3:32] Mimmi inleder med att prata om hur hon som marknadschef ser på skillnaden mellan generalister och marknadsförare. Och hur hon tänkte kring det i början av sin karriär. [7:13] Var går gränsen mellan en generalist och specialist går i praktiken. [10:38] Om vad Mimmi ser sig själv som och hur har det ...
2022-10-31
Länk till avsnitt

Research och analys med Elin Qvale Linde / Future of CRO x Conversionista

Det tredje avsnittet av fem som görs i samarbete med Conversionista där vi utforskar olika områden inom CRO. Både hur vi jobbar idag och hur vi kan komma att arbeta i framtiden. I det här avsnittet pratar jag med Elin Qvale Linde som är conversion specialist om research- och analysarbetet inom konverteringsoptimering. Allt från varför det är så viktigt till vad det är för typ av research och hur den görs. Samt hur det leder till bättre hypoteser och experiment. Elin är en del av experience- and behaviourteamet på Conversionista där hon och kollegorna arbetar med att skapa bättre digitala upplevelser och kundresor. Och för att kunna göra det så krävs det ett gediget grundarbete. Om du vill förstå vad det innebär för att göra det och hur det arbetet går till så ska du lyssna in. Du kommer kunna ta med dig massa insikter, inte minst hur du kan använda kvalitativ, kvantitativ och heuristisk analys för att triangulera dig fram till bra insikter. Om gästen Elin Qvale Linde är conversion specialist och en del av experience och behaviour-teamet på Conversionista i Stockholm. Där arbetar hon med sitt team av user researchers och UX-designers med att förbättra digitala upplevelser och kundresor. Elin är både utbildad webbanalytiker och kommunikatör med lång erfarenhet av UX, konverteringsoptimering och copywriting. Och har bra koll på webbpsykologi och best practice inom UX och design. Hon brinner också för det hon kallar conversion copy. Om avsnittet Elin och jag pratar i avsnittet om research- och analysarbetet inom konverteringsoptimering och varför det är så viktigt. Samt de olika typerna av analyser som används för att ta fram bra insikter, rekommendationer och hypoteser. Hon beskriver också hur processen går till när hon tar sig an en ny sajt och gör det man kallar för en konverteringsutvärdering. Och hur man använder triangulering för att få fram värdefulla insikter och rekommendationer. Och vad som krävs för att ta fram bra hypoteser från dessa. Du får dessutom höra om: Vad kvalitativ, kvantitativ och heuristisk analys är Hur man hittar balansen mellan dessa Viktiga principer inom webbpsykologi Best practice inom UX för marknadsförare Elins favoritverktyg inom kvalitativ analys Vad hon tittar på inom en heuristisk analys Vilka kompetenser som krävs för arbetet Och en massa mer om research och analys? Elin förklarar även vad hon och hennes team ser kommer hända framöver inom området. Allt från hur kvalitativ analys kommer bli viktigare till, utmaningar med spårning och AI-research. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Elin har också skickat med en hel del länkar om allt från konverteringsutvärderingen och heuristisk analys till designprinciper, webbpsykologi och hur man skapar bättre hypoteser. Efter länkarna hittar du även tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Elin Qvale Linde på LinkedIn Conversionista.com (webbsida) Conversionista (LinkedIn) Conversion Manager (utbildning) Vad är konverteringsoptimering? - Conversionista (artikel) Konverteringsutvärdering - Conversionista (tjänst) Beteendedata är raketbränsle - Conversionista (blogg) 5 saker du måste göra för att skapa bättre hypoteser - Conversionista (artikel) När blev data endast kvantitativ? - Conversionista (artikel) Heuristic Evaluation: How to Conduct a Heuristic Evaluation - Interaction Design Foundation (artikel) 10 Ways to Use Psychology to Convert More Customers - Unbounce (artikel) 8 Web Design Principles and Laws that Work in 2022 - CXL (artikel) UX Research: Current Trends and the Future - UXtweak (artikel) AI is going to change UX research forever - UX Collective (artikel) Artiklar om E-Commerce och UX Research från Baymard Institute (blogg) Usability Testing 101 - Nielsen Norman Group (artikel) Fler artiklar från Nielsen Norman Group (blogg) NN/g UX Podcast - Nielsen Norman Group (podcast)
2022-10-24
Länk till avsnitt

Generalist vs Specialist: Så väljer du väg som marknadsförare #96

När är det rätt att vara generalist eller specialist och vad är det som avgör vilket spår man ska man välja. Det är en fråga som alla marknadsförare har ställt sig någon gång. Men något det sällan pratas om. Samt vad det faktiskt innebär att vara generalist eller specialist. För att svara på det så bjöd jag in Arash Gilan som är vd och medgrundare till byrån Viva Media. Och det är något han har funderat en hel del över. Både för sin egen karriär och hur han och Viva Media tänker kring generalister och specialister, samverkan mellan dessa och hur man har organiserat sig. Oavsett om du är i början av din karriär som marknadsförare eller har jobbat ett antal år så kommer du att kunna ta med dig en hel del insikter om hur du tänker kring din egen karriär. Och hur du blir en bättre specialist eller generalist. Om gästen Arash Gilan är vd och medgrundare till byrån Viva Media som kombinerar mediaköp, reklam och varumärke samt performance. Han är även författare och har skrivit tre böcker. Get Digital or Die Trying, Apparnas Planet och den senaste En Djävel på e-handel. Arash skriver även löpande artiklar och krönikor på Breakit samt en del för Resumé och Dagens Media. Han driver också VD-podden där han pratar med ledare, experter och experter om bolagsbyggande. Som om inte det vore nog så är han också en populär föreläsare. Om avsnittet Arash och jag pratar i avsnittet om vad skillnaden är mellan generalister och specialister inom marknadsföring och när det är rätt att specialisera sig eller inte. Samt faktorerna som avgör det för oss marknadsförare. Han går bland annat igenom vad det innebär att vara generalist respektive specialist. Och vilken roll de båda fyller inom såväl en byrå som i en marknadsorganisation. Samt vad som kännetecknar riktigt bra generalister och specialister. Men också vad en T-profil är, fördelarna med det och när det är rätt. Du får dessutom höra om: Vad det finns för olika typer av specialister Hur man bör tänka som ny i branschen För- och nackdelar med båda sidorna Riskerna med att specialisera sig för snabbt Hur man blir en riktigt bra generalist Eller en vass specialist för den delen Varför du ska hålla dig nära pengarna Och en massa mer intressant? Inte minst många bra insikter, råd och karriärtips för oss marknadsförare. Och han förklarar också hur Viva Media har tänkt kring generalister och specialister samt hur de har strukturerat sig. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Där hittar du självklart länkar till VD-podden och Arash böcker. Och han har även skickat med ett antal länkar och boktips för dig som vill fördjupa dig i frågan om generalister och specialister. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Arash Gilan på LinkedIn Viva Media (webbsida) VD-Podden (podcast) Apple Podcasts / Spotify Get Digital or Die Trying av Arash Gilan, Jonas Hammarberg (bok) Adlibris / Bokus Apparnas planet: människans roll i en digital värld av Arash Gilan, Jonas Hammarberg (bok) Adlibris / Bokus En djävel på e-handel av Arash Gilan, Nic Staeger (bok) Webbsida / Adlibris / Bokus Ogilvy on Advertising av David Ogilvy (bok) Adlibris / Bokus Reinventing organizations av Frederic Laloux (bok) Adlibris / Bokus What Is A T-Shaped Marketer - Digital Marketer (artikel) The return of the generalist marketer - Marketing Week (artikel) Step aside, specialist: return of the marketing generalist - Adobe (artikel) Should you be a Marketing Specialist or a Generalist? - Marketing Done Right (artikel) Are You a Marketing Generalist or Specialist? - Earnworthy (artikel) Tidsstämplar [3:55] Om skillnaden mellan en generalist och specialist inom marknadsföring. Samt vilken roll de båda fyller inom såväl en marknadsorganisation som byrå. [8:06] Vad det innebär att vara specialist och att specialisera sig inom marknadsföring.
2022-10-17
Länk till avsnitt

Experiment med Kajsa Hedqvist / Future of CRO x Conversionista

Det andra avsnittet av fem som görs i samarbete med Conversionista där vi utforskar olika områden inom CRO. Både hur vi jobbar idag och hur vi kan komma att arbeta i framtiden. Tillsammans med Kajsa Hedqvist som är conversion specialist och expert på tester så pratar vi i det här avsnittet om experiment och tester. Allt från varför det är så viktigt till experimentprocessen och vad experimentdesign är. Och rollen experiment fyller i målstyrning och beslutsfattande. För experiment och tester kan användas för att optimera mot fler typer av mål än slutkonvertering och köp. Det handlar snarare om att lära känna sina kunder och deras beteende så bra som möjligt. Om gästen Kajsa Hedqvist är conversion specialist och en del av experimentteamet på Conversionista i Stockholm. Hon har jobbat på företaget i 6,5 år och har under den tiden arbetat med allt från research och användningstester till webbanalys och att sätta upp tester operativt. Idag fokuserar hon framförallt på struktur och planering kring arbetet för att skapa datadrivna experimentprocesser. Kajsa har akademisk bakgrund från Medieteknik på KTH och brinner för att förstå människor, deras problem och hjälpa dem nå sina mål. Det kommer du förstå när du lyssnar på avsnittet. Och utöver sin roll som konverteringsspecialist så är Kajsa även livscoach. Om avsnittet Kajsa och jag pratar i avsnittet om vad experiment och experimentdesign är och varför det är så viktigt viktigt för att lyckas idag. Och hur hon ser att konverteringsoptimering och experiment kommer att utvecklas i framtiden. Kajsa går bland annat igenom hur experimentprocessen ser ut och vilka huvudsakliga steg den består av. Samt vilka olika typer av test och metoder det finns för att genomföra experiment och hur man även kan se det utifrån hur användaren upplever testet. Du får dessutom höra om: Hur man kan optimera mot olika typer av mål Vilken roll experiment fyller i målstyrning och beslut Vanliga missförstånd och misstag med experiment Exempel på ett antal bra experiment och tester Varför man ska sikta på 30 procent vinnande tester Vad man gör med de förlorande experimenten Och vad man kan göra om man har mindre trafik Plus en massa mer om experiment? Kajsa delar även vad hon anser krävs för att bli riktigt bra på experiment och konverteringsoptimering. Samt hur värdefullt ett experimentbaserat mindset faktiskt är. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. För dig som vill fördjupa dig ytterligare inom experiment och experimentdesign så har Karin även samlat ihop ett gäng bra länkar till både böcker, artiklar och poddar. Och självklart till kalkylatorn vi pratade om. Efter länkarna hittar du även tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Kajsa Hedqvist på LinkedIn Conversionista webbsida Conversionista på LinkedIn Conversion Manager (utbildning) Trafikkalkylatorn samt andra verktyg och mallar från Conversionista (resurser) A/B-testa utan utvecklingshjälp - Conversionista (artikel) 4 sätt att optimera en sajt med lite trafik - Conversionista (artikel) 3 saker att A/B-testa om du ännu inte börjat - Conversionista (artikel) CXL Blog - CRO & Testing (blogg/kategorisida) How to Win with Peep Laja (podcast) Apple Podcasts / Spotify Analytics Toolkit Blog (blogg) You should test that av Chris Goward (bok) Adlibris / Bokus A/B-testing av Dan Siroker / Pete Koomen (bok) Adlibris / Bokus Don't make me think av Steve Krug (bok) Adlibris / Bokus Tidsstämplar [3:41] Kajsa förklarar vad ett experiment är och varför det är så viktigt för att lyckas idag. Och vanliga missförstånd kring experiment och hur de används. [6:51] Om hur man använder konvertingsoptimering och experiment för att optimera mot andra typer av mål än slutkonvertering och köp. Och vad det finns för olika mål man kan testa mot. [11:11] Kajsa om hur det fortfarande är relativt få företag som har en bra process och ex...
2022-10-10
Länk till avsnitt

Demand generation och att skapa efterfrågan inom B2B #95

Demand generation har de senaste åren blivit populärt inom B2B-marknadsföring. Ett ramverk för marknadsföring inom B2B där fokus ligger på att skapa efterfrågan och intäkter. Och där varumärkesarbetet och varumärkesbyggande får en central roll. Med mig för avsnittet har jag en av de främsta i Sverige på området. Adam Holmgren som är head of demand generation på GetAccept. Han driver även podcasten Driving Demand. I den pratar han demand generation med europeiska B2B-marknadsförare. Och kopplat till podcasten så driver han även en växande community kring det. Om du arbetar med B2B-marknadsföring så kommer du garanterat få med dig en hel del insikter och idéer från det här avsnittet som du kan börja implementera direkt. Inte minst hur man kan tänka kring funnels och värdet i self-attribution. Om gästen Adam Holmgren är head of demand generation på B2B-plattformen GetAccept. Där leder han ett team fokuserat på just demand generation. Han är också en av Sveriges ledande experter på området. När han inte leder sitt team på GetAccept driver han podden Driving Demand där han pratar demand generation med europeiska B2B-marknadsförare. Och kopplat till podcasten så driver han även en community kring det. Om avsnittet Adam och jag pratar i avsnittet om vad demand generation är, fördelarna det ger och hur det håller på att förändra hur vi tänker kring B2B-marknadsföring. Samt hur man gör det riktigt bra. Han beskriver allt från vad det innebär i praktiken till de viktigaste delarna inom en framgångsrik demand generation-strategi. Inte minst varför det är så viktigt att titta närmare på sin funnel och dela upp den i olika intentioner. Och han beskriver även hur han och GetAccept arbetar. Du får dessutom höra om: Vad skillnaden mot lead generation är Vad det innebär att skapa efterfrågan Varumärkesbyggande inom B2B Låsa in eller öppna upp innehåll Vad man ska mäta och viktiga KPI:er Hur man kommer igång och gör skiftet Och hur man undviker fallgroparna i början Adam delar också med sig av vad han ser som de tre främsta framgångsfaktorerna för att lyckas med demand generation idag. Och varför GetAccept valda att öppna upp allt sitt innehåll. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Där hittar du även bland annat länkar till Adams podcast och community om demand generation. Och han har även samlat ihop ett antal länkar till både poddar och artiklar för dig som vill fördjupa dig i ämnet. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Adam Holmgren på LinkedIn GetAccept webbsida Webbsida och community Podcasten Driving Demand Apple Podcasts / Spotify Revenue Vitals - Chris Walker på Refine Labs (podcast) Apple Podcasts / Spotify Demand Gen U - Metadata.io (podcast) Apple Podcasts / Spotify Revenue Champions - Cognism (podcast) Apple Podcasts / Spotify Demand Generation Guide - Drift (guide/artikel) The Demand Generation Strategy Guide - The Pipeline (guide/artikel) What is Demand Generation? - Neil Patel (artikel) Cognisim Connect and Content Hub (resurs) Conversion Manager - Conversionista (utbildning) Tidsstämplar [3:19] Adam börjar med att gå igenom olika begrepp. Och förklarar sen skillnaden på lead generation och demand generation. Samt går in på vad demand generation är. [8:51] Om hur man ser på både kundresan och taktiker inom demand generation jämfört med lead generation. [12:23] Fördelarna med att jobba med demand generation. Inte minst att marknadsföringen blir en vital del i ett företags tillväxt på ett annat sätt. [13:28] Pratar om för vilka typer av bolag demand generation lämpar sig, varför det har blivit så populärt för SaaS-bolag inom B2B och utmaningarna när B2B-bolag satsar på varumärke. [15:38] Om vad innebär det i praktiken att jobba med demand generation. Adam går även in på hur GetAccept arbetar med demand generation.
2022-10-03
Länk till avsnitt

Growth teams med Magnus Hedin / Future of CRO x Conversionista

Första avsnittet av fem som görs i samarbete med Conversionista där vi utforskar vi fem områden inom CRO. Både hur vi jobbar idag och hur vi kan komma att arbeta i framtiden. Tillsammans med Magnus Hedin som är senior advisor på Conversionista så inleder jag poddserien med att diskutera growth teams. Allt från vad det är och fördelarna med att arbeta med den typen av team. Till varför de kommer bli allt viktigare i framtidens marknadsorganisationer. För om vi vill driva tillväxt och resultat på riktigt framöver och inte bara inkrementell sådan så är just growth teams ett kraftfullt verktyg. Ett team som kan arbeta snabbare och experimentera före saker implementeras fullt ut. Om gästen Magnus Hedin är senior advisor på Conversionista och är med och startar upp företagets kontor i Malmö. Han har före dess lång erfarenhet från ledande roller på byråer inom både såväl performance som design och kommunikation. Magnus har dessutom mångårig erfarenhet från Exportrådet i både Tyskland och Finland där han hjälpte svenska e-handlare att växa i Finland. På Conversionista hjälper han företag att få till processer och utbilda organisationer för att bli mer datadrivna. Om avsnittet Magnus och jag pratar i avsnittet om vad growth teams är och varför de kommer bli en allt viktigare del i framtidens marknadsorganisationer. Och inte minst vad de största fördelarna är med den här typen av team. Allt från att driva tillväxt som inte bara är inkrementell till att ha ett experiment-program där man kan testa och analysera före man implementerar brett. Magnus ger också sin syn på när det är rätt att satsa på ett growth team. Och olika tecken på det. Du får dessutom höra om: Vad som skiljer mot traditionella marknadsteam Varför det är viktigt att fokusera på metodiken Vikten av datakvalitet för att lägga rätt grund Hur growth teams brukar se ut idag Vilka kompetenser man behöver ha med Vad som kännetecknar de som gör det bra Och hur man kommer igång på ett bra sätt Plus mycket mer om hur man lyckas med just growth teams? Magnus delar också sina tankar kring vad han ser som framtiden för hur företag kommer att arbeta med den här typen av team. Och hur han tror att det kommer påverka hur vi arbetar med marknadsföring. Precis som i mina vanliga avsnitt så hittar du länkar till allt vi nämner i poddinlägget på tonyhammarlund.io. Plus en massa andra intressanta länkar. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Magnus Hedin på LinkedIn Conversionista webbsida Conversionista på LinkedIn Conversionistas utbildning Conversion Manager Don?t just invest in tools? invest in the people using them! - Conversionista (artikel) The 12 Principles behind the Agile Manifesto - Agile Alliance (artikel) How are Growth Teams organized? - Accenture (artikel) Enduring Ideas: The three horizons of growth - McKinsey & Company (artikel) Prioritize your test ideas with the PIE Framework - Widerfunnel (artikel) Guide: Set goals with OKRs - re:Work (guide/resurs) Tidsstämplar [3:40] Inleder med att prata om vad ett growth team är och hur de skiljer sig från det traditionella marknadsteamet. Samt varför fokus bör vara att anamma metodiken. [6:26] Om man ska ha den traditionella marknadsorganisationen kvar. Och om hur growth team ofta likställs med performance marketing-team. [10:22] Fördelarna med growth teams. Allt från att få tillväxt som inte är inkrementell till att implementera testade saker. Och Magnus a-ha-upplevelse med experiment. [15:26] Vanliga misstag och fallgropar Magnus ser att många företag fastnar i och vad man kan göra för att undvika dessa. [19:23] Om huruvida growth teams enbart är för startups eller fungerar det för andra bolag. Pratar även om när man vet att det är rätt väg att gå. [22:24] Hur stort ett företag behöver vara för att arbeta med den här typen av teams och hur värdefullt det är att leta efter hybridpersoner...
2022-09-26
Länk till avsnitt

Distribuera innehåll med fokus på kundresan och rätt taktiker #94

Sedan content marketing fick sitt genomslag så har marknadsförare och varumärken fått höra att man måste bli ett mediehus. Fokus har länge legat på innehållsskapandet. Men för att lyckas nå ut idag ut med innehåll idag krävs också ett starkt fokus på innehållsdistribution. Så jag bjöd in David Larsson från Trickle som är expert på distribution av innehåll. För vi vill ju ge vårt innehåll och budskap den räckvidd de förtjänar. Trots det är innehållsdistribution fortfarande något som få lägger varken mycket tid, budget eller resurser på. Och ännu färre har strategier och planer för hur man ska göra det på ett bra sätt. Det är också många som skapar innehåll ur ett content marketing-perspektiv men jobbar med innehållsdistribution likt performance marketing. Så i det här avsnittet pratar vi om hur man bör göra istället och hur man gör för att ge sitt innehåll den räckvidd det förtjänar. Om gästen David Larsson är Chief Strategy Officer på byrån Trickle som är specialister på innehållsdistribution. Trickle ingår i byrånätverket People People med byråer som Spoon, The Domain Was Taken och Oh My. Man jobbar framförallt med många större organisationer och B2B-företag. David har en intressant bakgrund då han bland annat är utbildad journalist, har jobbat med YouTube och sociala medier på TV4 och sedan kom in som andra anställd på Trickle. Han är även en van föreläsare och är kursansvarig och gästföreläsare på både Medieinstitutet och Berghs. Om avsnittet David och jag pratar i avsnittet om innehållsdistribution och nycklarna till att lyckas med det idag. Samt hur man når ut med rätt innehåll i rätt kanal och i rätt användarresa. För finns ofta flera olika resor. Vilket David förklarar i avsnittet. Han förklarar bland annat hur han tänker kring distribution av innehåll och varför det är så viktigt för att ge sina budskap och historier den räckvidd de förtjänar. David berättar även hur han arbetar med strategier och planer för distribution samt hur dessa används. Och varför han älskar det han kallar story plans. Du får dessutom höra om: Vad en strategi för innehållsdistribution innehåller Ramverk och modeller att hämta inspiration från Hur man får med distribution i innehållsplaneringen Underutnyttjade kanaler och taktiker Varför engagemang är så viktigt för distribution Hur man kan tänka kring mediebudget Och vad man ska göra om innehåll går viralt Plus massor mer om innehållsdistribution? Om du jobbar med innehåll så kommer det här garanterat vara intressant. David delar mängder med bra tankar, tips och insikter som du direkt kommer kunna ta med dig för att nå fler med ditt innehåll. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. David har även samlat ihop bra länkar för dig som vill lära dig mer om innehållsdistribution. Och en presentation där du kan läsa mer om hans och Trickles tänk samt innehållsmodellen de arbetar efter. Efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar David Larsson på LinkedIn Trickle webbsida Smarta taktiker, strategier och best practice för LinkedIn Ads #86 (Poddavsnitt) Trickle Content Distribution (presentation) Fighting ad fatigue in a remarketed world - Trickle (artikel) Anti-waste in a digital recession - Trickle (artikel) Hallands pr-kupp: köpte sökord på passtider - Resume (artikel) Zero Moment of Truth (ZMOT) - Think with Google (resurs) How to Create a Better Distribution Plan to Get Your Content Seen - Content Marketing Institute (artikel) Brand Building on Social - Born Social (presentation) The System av Jesper Åström (bok) Three models to plan the right content for the right person at the right time - Better Marketing (artikel) Ross Simmonds: Content Distribution Strategy - The Marketing Millennials (podcast) Apple Podcasts / Spotify Tidsstämplar [3:44] Vad innehållsdistribution är enligt David och dess roll i den moderna kundresan.
2022-09-19
Länk till avsnitt

Varumärkesstrategi och att bygga ett starkt varumärke #93

Att bygga ett starkt varumärke med hög kännedom och preferens är drömmen för många marknadsförare. Men vad krävs för att göra det. Och vad består en bra varumärkesstrategi av som lägger en bra grund för det. För att svara på det och lära mig mer om varumärkesbyggande så bjöd jag in forskaren, föreläsaren och författaren Erik Modig för tredje gången. Han delar med sig av sin expertis kring ämnet. Varumärket är en viktig tillgång, inte minst för att nå våra tillväxtmål och säljmål som företag. Men också för att attrahera rätt typ av kompetens till företaget. För att bygga ett starkt varumärke krävs dock ett bra grundarbete och en väl genomtänkt varumärkesstrategi. Så i det här avsnittet går vi igenom det och hur man undviker vanliga fallgropar. Om gästen Erik Modig är författare, föreläsare och forskare vid Center for Consumer Marketing vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är en av Sveriges främsta forskare och experter på kommunikation, marknadsföring och varumärke. Erik driver dessutom Marketing Levels som är en e-learning-plattform med kurser inom marknadsföring och kommunikation. Som författare har han skrivit två böcker och den senaste Bang for the buck blev utsedd till årets marknadsföringsbok 2017. Det här var tredje gången Erik var med i podden. Han har tidigare varit med och pratat marknadsföringspsykologi i avsnitt 21 och om nycklarna till att skapa en bra marknadsplan i avsnitt 58. Om avsnittet Erik och jag pratar i avsnittet om varumärke, varumärkesstrategi och vad som krävs för att bygga varumärke. Samt vad som kännetecknar ett starkt varumärke. Han går igenom allt från grunderna och principerna bakom att bygga varumärke och begrepp som kännedom, preferens och saliens. Till varumärkesstrategins olika delar och hur man använder den. Du får dessutom höra om: När man behöver bygga varumärke Hur man vet hur mycket man behöver investera Mätning av varumärke, kännedom och preferens Varför varumärkesidentiteten ska vara distinkt Hur man kommer fram till sin varumärkesposition När det är viktigt att differentiera sitt varumärke Och vad varumärkesupplevelse är för något Plus en massa mer intressant? Erik delar också mängder med bra tips, inte minst om varför det är viktigt att argumentera för varumärke baserat på sälj. Och han ger sin syn på ett vanligt missförstånd om kommunikation kring produkt. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Samt tre boktips från Erik för dig som vill gräva djupare kring varumärkesstrategi och hur man skapar starka distinkta varumärken. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Erik Modig på LinkedIn Erikmodig.se (personlig webbsida) Marketing Levels (e-learning) Marknadsföringspsykologi: Erik Modig #21 (poddavsnitt) Nycklarna till en framgångsrik marknadsplan: Erik Modig #58 (poddavsnitt) Bang for the buck av Erik Modig (bok) Adlibris / Bokus Kontroll av Erik Modig (Bok) Adlibris / Bokus How Brands Grow av Byron Sharp (bok) Adlibris / Bokus Building Distinctive Brand Assets av Jenni Romaniuk (bok) Adlibris / Bokus How Brands Grow 2 av Jenni Romaniuk, Byron Sharp (bok) Adlibris / Bokus Tidsstämplar [3:33] Om vad ett varumärke är och vad innebär det att bygga varumärke. Samt hur hänger det ihop med varumärkesstrategi. [7:28] Går igenom begrepp som kännedom och preferens. Erik förklarar också grader av kännedom och mental tillgänglighet från hjälpt erinran till saliens. [9:05] Erik förklarar vad han anser kännetecknar ett starkt varumärke. [9:38] Om när behöver man bygga varumärke och olika faktorer som spelar in. Samt vad som skiljer mellan det externa varumärket och ett företags employer brand. [15:25] Går igenom om hur man kommer fram till hur mycket man behöver investera i sitt varumärke och om man behöver bygga kännedom eller preferens. Samt hur man gör för att mäta varumärke, kännedom och preferens.
2022-09-05
Länk till avsnitt

Bygga en e-postmaskin med rätt typ av flöden och innehåll #92

E-postmarknadsföring har under lång tid varit en viktig kanal med hög ROI och har de senaste åren blivit allt viktigare. Inte minst då det ger värdefull förstapartsdata samt en direkt relation med vår målgrupp och våra kunder. Så jag bjöd återigen in paid social och e-postexperten Jonas Carlström för att lära mig mer om e-postmarknadsföring. En kanal som är minst lika viktig för både B2B och B2C. E-postmarknadsföring är också en av få kanaler som fungerar i alla steg av kundresan och har för många företag den absolut högsta ROI jämfört med andra kanaler. Och trots att e-postmarknadsföring har varit en del i den digitala marknadsmixen under lång tid så är det få som utnyttjar den fullt ut. Så i det här avsnittet går vi igenom just det och hur man sätter upp en e-poststrategi med rätt typ av mejl, flöden och innehåll. Om gästen Jonas Carlström är en av Sveriges främsta experter på paid social och e-postmarknadsföring. Han driver idag ett framgångsrikt coachingprogram för e-handlare, entreprenörer och marknadsförare där e-post har en central roll. Jonas har en gedigen bakgrund från ledande marknadsroller på stora e-handelsbolag så som NA-KD och Mat.se samt byråer som Pineberry och Star Republic. Han är även en van föreläsare och har inte minst varit med här i podden två gånger tidigare. Om avsnittet Jonas och jag pratar i avsnittet om nycklarna till att lyckas med e-postmarknadsföring idag och hur man bygger en e-postmaskin med rätt typ av flöden och innehåll. Han går bland annat igenom i detalj hur bra system kan se ut för såväl e-handlare och B2C som B2B. Allt från flöden och typer av mejl till innehåll. Jonas delar även med sig av checklistan han använder för att göra sina email audits med e-handlare. Och han krossar många av de vanligaste myterna kring e-post. Du får dessutom höra om: Största fördelarna med e-postmarknadsföring Vanliga fallgropar och misstag han ser företag göra Rollen e-post bör ha i ett företags marknadsföring Viktiga e-postflöden som många missar att skapa Segmentering och hur man gör det på ett bra sätt Verktygen han rekommenderar för b2c och b2b Och frågan man ska ställa efter en kund har köpt Plus mängder med annat intressant om e-postmarknadsföring? Jonas förklarar också hur man kan arbeta smart med personalisering genom att samla in rätt typ av data och hur man kan göra det. Samt massor med tips för hur man lyckas med e-postmarknadsföring. Du hittar som vanligt länkar till alla resurser och verktyg vi nämner här i poddinlägget. Jonas har även lagt med länkar till ett antal sajter och resurser med bra innehåll kring e-postmarknadsföring för såväl B2C som B2B. Samt inspiration kring copy och design. Efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Här under finns även grafik som visar de flöden och mejl som Jonas pratar om för B2C respektive B2B. Länkar Jonas Carlström på LinkedIn Paid Social webbsida Paid Social Academy Paid Social nyhetsbrev Road Map för e-handlare e-bok Klaviyo Blog/Resources (blogg/sajt) Omnisend Blog/Resources (blogg/sajt) Hubspot / Email Marketing (blogg/sajt) Mailchimp Email Marketing (blogg/sajt) Galleri med inspiration kring e-postdesign - Really Good Emails (sajt) Galleri med inspiration kring marknadsföring - Marketing Examples (sajt) Guider för popups och formulär - Sleeknote (blogg/sajt) 20 Quick and Easy Email Marketing Segmentation Strategies - Kevin Payne (artikel) Email automation: definition, benefits, and tools - Omnisend (artikel) Verktyg Klaviyo Omnisend Mailchimp Rule Hubspot ActiveCampaign ConvertKit Tidsstämplar [3:50] Myter och missförstånd kring e-post och e-postmarknadsföring. Jonas berättar också om de största fördelarna med kanalen. [7:57] Om rollen Jonas anser att e-post bör ha i ett företags marknadsföring idag. Samt hur mycket av försäljningen som bör komma från just e-post.
2022-08-22
Länk till avsnitt

Producera det ultimata nyhetsbrevet som fler vill öppna och läsa #91

Nyhetsbrev har varit en stark och växande trend de senaste åren med nya typer av mediebolag som fokuserar på kanalen. Så vad kan företag och vi marknadsförare lära oss av det för skapa nyhetsbrev som levererar värde på riktigt, och som fler vill läsa. Jag bjöd därför in Nicklas Hermansson som är grundare av NomoFomo och expert på nyhetsbrev. Han har de senaste åren fördjupat sig inom nyhetsbrev. Tillsammans går vi igenom vad som ligger bakom nyhetsbrevets renässans och hur man skapar ett riktigt bra sådant med fokus på strategi, koncept och innehåll. För e-post kan vara en fantastisk kanal för att kommunicera med våra målgrupper, bygga relationer och äga mer av vår data. Missa inte att kolla in Nicklas nyhetsbrev NomoFomo Insights för att ta del av intressanta spaningar och se hur han arbetar. Och kolla även in mitt nyhetsbrev. Om gästen Nicklas Hermansson är journalist, strateg, kreatör, omvärldsbevakare, föreläsare och personen bakom NomoFomo. Ett eget mediehus och nyhetsbrev där han omvärldsbevakar, kurerar och skriver om intressanta nyheter som formar vår framtid. Nicklas startade sin karriär som journalist i Sundsvall och har sedan dess bland annat gjort Aftonbladet till en digital förebild som tv-chef, skapat några av Skandinaviens största webb-tv-program på Hard Hat och utvecklat prisvinnande lokal-tv på Mitt Media. Sen har han även varit med och skapat framtidens kommersiella innehåll på Bonnier News Brand Studio. Om avsnittet Nicklas och jag pratar i avsnittet om hur man skapar det ultimata nyhetsbrevet som levererar värde på riktigt till läsarna. Han berättar bland annat om frågorna man ska ställa sig före man startar ett nyhetsbrev och vad det är som gör ett nyhetsbrev riktigt bra. Han delar också sin analys av vad företag kan lära sig av nya mediebolag som Morning Brew och Milk Road. Du får dessutom höra: Olika typer av nyhetsbrev och bra exempel Hur man kommer fram till ett bra koncept Varför tonalitet och textredigering är så viktigt Hur man skapar riktigt bra innehåll för nyhetsbrev Vanliga misstag och fallgropar som Nicklas ser Tillväxt och hur man får fler prenumeranter Och varför man ska ha ett guldkorn i slutet Och en massa mer om hur man lyckas med nyhetsbrev? Nicklas berättar också om varför han startade sitt, varför han älskar nyhetsbrev och vad han önskar att han hade haft koll på i början. Och han delar självklart också mängder med tips för alla som vill dra igång ett nyhetsbrev. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Där har Nicklas dessutom samlat ihop ett helt gäng med bra länkar till innehåll, resurser och innehåll kring nyhetsbrev och att skapa bra sådana. Han har även lagt med ett antal exempel på bra nyhetsbrev att hämta inspiration från. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Här nedan finns grafiken med Nicklas frågor för dig som vill starta ett nyhetsbrev. Länkar Nicklas Hermansson på LinkedIn NomoFomo webbsida NomoFomo Insights nyhetsbrev Notes on newsletters - Benedict Evans (artikel) A Good Newsletter Exit Strategy Is Hard to Find - Delia Cai/Vanity Fair (artikel) The Internet?s Unkillable App - Dave Pell/The Atlantic (artikel) Farrah Storr of Substack's insider tips on the newsletter platform (poddavsnitt) Apple / Spotify A 201 guide for taking your newsletters to the next level - newsletter guide.org (guide) Sajt för inspiration kring e-postdesign - Really Good Emails (resurs) E-postverktyg för nyhetsbrev - Substack (verktyg) Nicklas exempel på bra nyhetsbrev: Morning Brew - affärs- och ekonominyheter Marketing Brew - nyheter inom marknadsföring Future social - brev från Morning Brew om sociala medier The Hustle - om entreprenörskap och tech Read Max - om medier och kultur Milk Road - om krypto Garbage Day - om internetkultur Axios Media Trends ? summeringar och analyser av medienyheter
2022-08-08
Länk till avsnitt

Skapa och pitcha nyheter som journalister vill skriva om #90

PR är en stark kanal för att nå ut, skapa förtroende och varumärkeskännedom. Men för att lyckas måste man skapa intressanta nyheter. Och det är en utmaning att både skapa och paketera nyheter som journalister vill skriva om samt pitcha rätt. Det och mycket mer berättar PR-proffset Karin Bäcklund om när hon gästar podden återigen. Och vad som kännetecknar en bra nyhet. Som företag finns det många källor till nyheter. Först och främst det som händer i företag med allt från investeringar och ekonomisk framgång till produktlanseringar och utmärkelser. Men också allt från debattartiklar och datadriven PR till samarbeten, PR-utspel och stunts. Där många går fel är att titta på det inifrån-och-ut snarare än det omvända och fokusera på vad som är intressant för journalisten att skriva om och deras målgrupp att läsa om. Karin var med i avsnitt 37 och pratade då bredare om digital PR, ett avsnitt du hittar här. Om gästen Karin Bäcklund är en av Sveriges främsta PR-konsulter och ägare av PR-byrån Not Just Cake. Hon har över 13 års erfarenhet av PR och digital kommunikation från både byråer och inhouse. Och har varit nominerad till Cisions PR Influencer Award 8 år i rad. Karin är även en van föreläsare, har tidigare varit kursansvarig på Berghs och håller kurser i digital PR. Tidigare har hon även drivit podden Uppstickarna med Johanna Snickars. Och som om det inte vore nog är hon författare till flertalet böcker. Hon är även aktuell med nyhetsbrevet ?Det här har hänt på Internet?. Om avsnittet Karin och jag pratar i avsnittet om hur man skapar intressanta nyheter som journalister vill skriva om och hur man pitchar på ett bra sätt. Hon berättar bland annat om vad som kännetecknar en bra nyhet och vikten av att alltid tänka utifrån-och-in. Samt hur viktigt det är att sätta sin nyhet i rätt kontext med en bra vinkel. Du får dessutom höra om: Vad nyhetsvärdering är och olika faktorer i den Medielogik och tekniker som journalister använder Hur viktig tajming är både i omvärlden och i tid Vad en pitch ska innehålla och hur man pitchar rätt När och hur man ska pitcha nyheter exklusivt Synergi med SEO och när man kan få länkar Och hur viktigt det är att alltid följa upp en pitch Plus en massa mer? Karin bjuder på en massa bra tips för hur att lyckas bra med PR, skapa bra nyheter och pitcha rätt. Hon lyfter också ett gäng med vanliga misstag hon ser att många varumärken och marknadsförare gör. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Och Karin har även samlat ihop massa bra länkar till artiklar och guider för dig som vill gräva djupare. I listan hittar du även ett gäng med bra poddar och självklart också länkar till de böcker Karin varit med och skrivit. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Karin Bäcklund på LinkedIn Not just Cake webbsida Nyhetsbrevet Det här har hänt på Internet Executive Summary: Sociala medier för styrelser av Karin Bäcklund och Heidi Wold (bok) Adlibris / Bokus Smart PR för startups av Marianne Olsson och Karin Bäcklund (bok) Adlibris / Bokus Smart PR för giggare & konsulter av Marianne Olsson och Karin Bäcklund (bok) Adlibris / Bokus Smart PR för författare av Marianne Olsson och Karin Bäcklund (bok) Adlibris / Bokus PR för startups och andra utan budget - Passion för kommunikation (poddavsnitt) Nyheter att pitcha till media - Not just Cake (artikel) Varför ska man göra en nyhetsinventering? - Not just Cake (artikel) Så jobbar du med datadriven PR - Not just Cake (artikel) 10 sätt att jobba med datadriven PR - Not just Cake (artikel) 5 saker att tänka på när du pitchar din nyhet - MyNewsDesk (artikel) 5 misstag att undvika när du pitchar journalister - Cision (artikel) 10 tips om pressmeddelanden - Westander PR (artikel) Vi gör dig till en stjärna på PR - Heymo (artikel) PR Talk Podcast (podcast) PR Roundtable (podcast)
2022-06-30
Länk till avsnitt

Hantera spårning server-side och Google Tag Manager Server #89

Sämre datakvalitet, utvecklingen kring privacy-regler och hantering av cookies har de senaste åren skapat problem för oss marknadsförare. Det pratas därför allt mer om att hantera spårning server-side och såväl fördelar som möjligheter det ger. För att lära mig mer om det så bjöd jag in Anton Gezelius från byrån Ctrl Digital. Det är mycket som ligger bakom den här utvecklingen. Som marknadsförare så har Apples Intelligent Tracking Prevention påverkat vår datakvalitet i stor utsträckning och lägg till adblockers, utfasning av tredjepartskakor samt regler kring consent och cookie-hantering. Plus GDPR, compliance-krav och hårdare privacy-regler rent generellt. Men det finns sätt att minska effekterna av detta och samtidigt uppfylla regler och krav på ett bättre sätt. Och med system som Google Tag Manager Server finns det tekniska förutsättningar att göra det även för mindre företag. När man pratar spårning server-side så handlar det framförallt om att angripa problemet med sämre datakvalitet samt compliance och privacy. Men också om att minska beroendet av cookies och förbättra IT-säkerhet. Om gästen Anton Gezelius är head of measurement och partner på Ctrl Digital. Han har lång erfarenhet både som marknadsförare och analytiker där han på senare år framförallt har specialiserat sig på teknisk implementation och dataarkitektur. Ctrl Digital är det man kallar en cloud marketing agency där man använder maskininlärning och molntjänster för att hjälpa företag att växa. Man är idag 12 personer och Anton leder ett team av digitala analytiker, analytics engineers och data scientists. Om avsnittet Anton och jag pratar i avsnittet om hantering av spårning server-side och vad vi marknadsförare behöver ha koll på kring det. Han förklarar bland annat vad det innebär i praktiken och som skiljer mellan client-side och server-side. Samt hur Google Tag Manager Server kan hjälpa oss. Du får dessutom höra om: De främsta fördelarna och möjligheterna Däribland hur det kan förbättra datakvalitet Nackdelar och vanliga fallgropar han ser Vad många missförstår kring tekniken Om alla borde satsa på server-side Vad som krävs rent tekniskt för det Och hur man kommer igång på ett bra sätt Samt en massa mer? Ett riktigt praktiskt avsnitt om server-side och server-side tagging. Anton delar många konkreta tips för att lyckas med det och undvika vanliga misstag han ser. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Anton har bland annat satt samman ett antal länkar till bra artiklar och resurser om server-side tagging, Google Tag Manager Server samt hur man implementerar det. Men också bra resurser kring Facebook Conversion API och Googles Enhanced Conversions. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Anton Gezelius på LinkedIn Ctrl Digital webbsida Ctrl Digital på LinkedIn Marketing in a Cookie-less World - Ctrl Digital (artikel) Server-side Tagging - Ctrl Digital (artikel) Bring performance and privacy together with Server-Side Tagging - Google (artikel) Officiell dokumentation för server-side tagging - Google (resurs) Server-side tagging in Google Tag Manager - Simo Ahava (artikel) Introduction to Google Tag Manager Server-side Tagging - Analytics Mania (artikel) About Conversions API - Meta (artikel) About enhanced conversions - Google (artikel) Facebook Conversion API using GA4 web tags and a GTM server - Simo Ahava (artikel) Segment (plattform) Tealium (plattform) Tidsstämplar [4:18] Skillnaderna mellan client-side och server-side. Samt vad det innebär i praktiken att hantera spårning server-side och vad marknadsförare behöver veta om det. [8:10] Om framtiden för cookies och om server-side är en lösning för det. Och hur intresset för den här typen av lösningar är just nu. [12:07] Fördelarna med att hantera spårning server-side. Allt från datakvalitet och livslängd på kakor t...
2022-06-13
Länk till avsnitt

Hitta och formulera starka värdeerbjudanden som säljer mer #88

Värdeerbjudande är ett centralt begrepp för att skapa framgångsrik marknadsföring och kommunikation. Och starka sådana kan vara helt avgörande. Jag bjöd därför in marknadsföraren och entreprenören Daniel Nilsson från Up Strategy Lab som har lång erfarenhet av att ta fram värdeerbjudanden. Och det är lika viktigt för både B2B och B2C. Värdeerbjudandet lägger grunden till vad vi ska kommunicera kring våra produkter eller tjänster till olika personer och målgrupper. Det spelar ingen roll om det är en landningssida, presentation eller ett säljsamtal. Det är också ett begrepp som har nämnts otaliga gånger här i podden. Så i det här avsnittet går vi igenom det ordentligt. För att göra den research och det arbete som krävs för att hitta och formulera riktigt starka värdeerbjudanden är svårt. Om gästen Daniel Nilsson är en entreprenör och marknadsförare som driver bolaget Up Strategy Lab där man bland annat hjälper B2B-företag att effektivisera sälj och marknadsföring. Och att skapa värdeerbjudanden. Inom Up Strategy Lab har han även startat ett flertal framgångsrika startups som MuchSkills, HardSkills och kryptoprojektet Nulink. Daniel har dessutom många års erfarenhet från den andra sidan i ledande marknadsroller på bolag som Mentice och Appland. Han har dessutom en populär blogg där han bland annat skriver om värdeerbjudande, skapa kundprofiler och bygga partnerprogram med fokus på B2B-marknadsföring. Om avsnittet Daniel och jag pratar i avsnittet om värdeerbjudande och vad det här. Samt hur man utvecklar starka sådana för sin marknadsföring och kommunikation. Han går bland annat genom sitt arbetssätt, hur han tar fram värdeerbjudanden och hur han använder value proposition canvas i sin process. Du får dessutom höra om: Vad som utmärker ett bra värdeerbjudande Varför det är så viktigt att definiera det Vad många marknadsförare missförstår Hur han använder jobs-to-be-done Hur man vet att man har hittat rätt Validering och testning av värdeerbjudande Och hur det kan och bör utvecklas över tid Plus en massa mer. Daniel går även igenom en rad olika både verkliga och fiktiva exempel för att illustrera hur man både hittar, skapar och formulerar starka värdeerbjudanden. Och otaliga bra tips och insikter. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Däribland Strategyzer, value proposition canvas och de exempel som togs upp. Daniel har dessutom samlat ihop massa bra länkar till både egna resurser och andra artiklar och videos för dig som vill lära dig mer om värdeerbjudanden. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Daniel Nilsson på LinkedIn Up Strategy Lab webbsida Up Strategy Lab på LinkedIn Up Strategy Lab på Instagram Up Strategy Lab på Twitter Value Proposition Design av Alexander Osterwalder, Yves Pigneur, Gregory Bernarda, Alan Smith, Trish Papadakos (bok) Adlibris / Bokus Strategyzers Value Proposition Canvas. Ladda ner och lär dig mer (resurs) How to Create a Strong Value Proposition for B2B - Daniel Nilsson (artikel) Know Your Customers? ?Jobs to Be Done? - Harvard Business Review (artikel) Clayton M. Christensen var HBS Professor & Disruptive Innovation Expert om milkshakens job-to-be-done och disprutiva innovatörer (YouTube) Matt Hodges, CMO på Intercom förklarar hur han använde job-to-be-done för att göra Intercom framgångsrikt (YouTube) The Elements of value - Harvard Business Review (artikel) How to create customer profiles / buyer personas for B2B Sales - Daniel Nilsson (artikel) How to create an effective Sales Presentation - Up Strategy Lab (artikel) How to write copy for high-converting website pages in B2B - Up Strategy Lab (artikel) Hacking Sales ? Idealkund & ICP - Peter Gustavsson (artikel) Hacking Sales ? Värdeerbjudande - Peter Gustavsson (artikel) Tidsstämplar [4:08] Daniel om vad ett värdeerbjudande är,
2022-05-16
Länk till avsnitt

Copywriting för landningssidor och nycklarna till bättre copy #87

Copyn är en av de viktigaste faktorerna för att skapa den perfekta landningssidan vilket Carl Muszynski också poängterade i avsnitt 85. Det spelar ingen roll om det handlar om ett köp, demo eller medverkan på ett webinar. Så jag bjöd därför in copywritern Robin Andersson på byrån Smarkit Agency för att fortsätta på temat landningssidor. För det är ett av hans fokusområden. Om du har lyssnat på avsnittet med Carl så har du fått mer insikt i bland annat hur man kan analysera en befintlig webbsida och ett ramverk för att skapa landningssidor. Men det vi inte gick igenom var just copywriting. Så vi tar helt enkelt vid där vi slutade och fördjupar oss i hur man skapar copyn för den perfekta landningssidan. Allt från hans processer till smarta copy hacks och vanliga misstag. Det spelar ingen roll vilket du lyssnar på först. Men lyssna gärna in på avsnitt 85. Om gästen Robin Andersson är copywriter på byrån Smarkit Agency som arbetar med smarketing och erbjuder det man kallar marketing as-a-service. Han har framförallt specialiserat sig på copywriting för sälj, annonser och landningssidor. Robin har en stor passion för copywriting med både kandidatexamen i informationsdesign och utbildning inom digital marknadskommunikation. Och han har läst det mesta som finns att läsa från copywriters som Gary Hallbert och Josef Sugarman. Han är även en före detta elitspelare i bowling som bland annat varit uttagen i svenska juniorlandslaget. Om avsnittet Robin och jag pratar i avsnittet om hur man skriver för landningssidor och vilka nycklarna är för att skapa copy som konverterar väl. Han beskriver bland annat sina processer för att göra allt från research till outline av landningssidan och skapa rubriker. Helt enkelt hur man skapar copyn för den perfekta landningssidan. Du får dessutom höra om: Hur man skriver för olika steg i kundresan Varför alla borde ha en swipe-fil Formeln bakom en riktigt vass huvudrubrik Varför copyn i above-the-fold är så viktig Hur man undviker buzzwords och jargong Punktlistan och andra viktiga byggstenar Och nycklarna för bra call-to-actions Vi pratar även om hur du applicerar psykologi och talar till målgruppens drivkrafter. Robin delar också massor med smarta tips för hur du vässar din copy och skapar bättre landningssidor. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde i poddavsnittet. Däribland de exempel på landningssidor som Robin tog upp. Han har även satt samman ett helt gäng med bra resurser för dig som vill lära dig mer om copywriting. Allt från böcker till YouTube-videos och artiklar. Du hittar även länkar till två sajter med mycket inspiration kring copywriting. Efter länkarna hittar du dessutom tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Robin Andersson på LinkedIn Smarkit Agency webbsida Smarkit Agency på LinkedIn Smarkit Agency på Facebook Smarkit Agency på Instagram Landing Page Effectiveness av Luca Orlandini (bok) Amazon The Ultimate Sales Letter av Dan Kennedy (bok) Adlibris / Bokus / Amazon Copywriting Secrets av Jim Edwards (bok) Amazon Copybloggers artiklar om landningssidor (webbsida) Copybloggers artiklar om rubriker (webbsida) Copybloggers artiklar om konvertering (webbsida) Little-Known Ways to Write Fascinating Bullet Points - Copyblogger (artikel) Copywriting Examples - Harry Dry (webbsida) Reverse-Engineered Marketing & Copywriting Inspiration - Swiped.co (webbsida) Evaldo Albuquerque Reveals His Secret To Writing Copy That Generated $170,000,000 (YouTube-video) Proven Copywriting Formula That Works - The Structure of Persuasive Copy - Dan Lok (YouTube-video) Sales Copywriting and Content Marketing Hacks Podcast with Jim Edwards (podcast) Apple Podcasts / Spotify 5 landningssidor som Robin gillar Mailchimp (landningssida) Monday (landningssida) Front (landningssida) Winningtemp (landningssida) Dotyeti.com (landningssida) Tidsstämplar
2022-05-03
Länk till avsnitt

Smarta taktiker, strategier och best practice för LinkedIn Ads #86

Många använder LinkedIn organiskt men som annonseringsplattform är LinkedIn inte alls lika populär och det är en nästan bortglömd kanal. Detta trots att LinkedIn Ads ger marknadsförare kraftfull targeting och en rad andra fördelar. Så jag bjöd in David Larsson på Trickle för att lära mig mer om plattformen och hur man lyckas med sin annonsering. Det var extra kul att få med David som är en av Nordens främsta experter på LinkedIn Ads. Han har lång erfarenhet av plattformen och har bland annat blivit utvald att gå ett program för att bli en så kallad LinkedIn Agency Champion. LinkedIn Ads är dessutom Davids favoritplattform så han är helt rätt person. Det här avsnittet blir en riktig djupdykning i plattformen kring allt från best practice, funnels och strategi till smarta taktiker för att lyckas bättre med sin annonsering. Och vi passar även på att ta upp vanliga myter och missförstånd. Om gästen David Larsson är Chief Strategy Officer på byrån Trickle som är specialister på innehållsdistribution. Trickle ingår i byrånätverket People People med byråer som Spoon, The Domain Was Taken och Oh My. Man jobbar framförallt med många större organisationer och B2B-företag. David har en intressant bakgrund då han bland annat är utbildad journalist, har jobbat med YouTube och sociala medier på TV4 och sedan kom in som andra anställd på Trickle. Han är även en van föreläsare och är kursansvarig och gästföreläsare på både Medieinstitutet och Berghs. Om avsnittet David och jag pratar i avsnittet om hur man lyckas med LinkedIn Ads och han beskriver bland annat i detalj hur han sätter upp kontostruktur och kampanjer för olika steg i kundresan. Vi krossar som sagt även en rad myter om plattformen. Inte minst den vanligaste om att LinkedIn Ads är så dyrt. Du får dessutom höra om bland annat: Fördelarna och vad som särskiljer plattformen Om LinkedIn Ads går att använda för B2C Boosta innehåll eller köra dark posts Hur man får till en bra kontostruktur Tips för targeting och att bygga målgrupper Best practice för innehållsformat och kreativ Och varför Insight Tag är så kraftfullt David delar många smarta tips och saker han har lärt sig efter att ha jobbat under lång tid med LinkedIn Ads. Du får bland annat ta del av en smart taktik kring hur man sprider anställdas eller ambassadörers innehåll. Det här är helt enkelt ett sprängfullt avsnitt om LinkedIn Ads och jag hoppas att du gillar det. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här nedan. David har även sammanställt ett antal länkar med bra artiklar om LinkedIn Ads. Och han tipsar även om att kolla in LinkedIns Marketing Labs där du kan fördjupa dig i annonsering på LinkedIn och certifiera dig och ett par andra resurser. Efter länkarna hittar du självklart också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar David Larsson på LinkedIn Trickle webbsida Trickle på LinkedIn Trickle på Facebook Trickle på Instagram LinkedIn Marketing Labs - Kostnadsfria kurser och certifiering (resurs) The B2B Institute - LinkedIn (resurs) The Decision Maker Report - LinkedIn (rapport) AdColony Nordics - Bra sida att följa kring LinkedIn Ads i Norden (LinkedIn-sida) Rapport från Ehrenberg-Bass om hur smal targeting kan vara kontraproduktivt för tillväxt inom B2B - Marketing Week (rapport/artikel) Rapport om hur man undviker digitalt slöseri inom annonsering - Trickle (rapport/artikel) Illustration och beskrivning av hur LinkedIns algoritm fungerar 2022 - Social Champ (artikel/infografik) Artikel om hur man kan använda LinkedIn Ads inom B2C - Hubspot (artikel) Tidsstämplar [3:42] David om varför LinkedIn Ads är hans plattform och varför det är lite av en oupptäckt resurs. [5:19] Fördelar med LinkedIn som annonsplattform och vad det är som särskiljer LinkedIn Ads. Inte minst den smarta Insight Tag-pixeln. [6:53] David går igenom och krossar 6 vanliga myter och missförstånd kring LinkedIn Ads.
2022-04-18
Länk till avsnitt

Skapa den perfekta landningssidan och digitala säljpitchen #85

Som marknadsförare så behöver vi ofta skapa landningssidor för att sälja in våra tjänster och produkter, samla in kontaktuppgifter, driva deltagande i event och mycket mer. Men hur skapar man en riktigt bra landningssida och hur gör någon som är proffs på landningssidor och konverteringsoptimering. Jag bjöd in Carl Muszynski från Conversionista för att svara på det. För om du har skapat landningssidor förr så vet du hur svårt det är. Och hur lätt det är att fastna i att jaga best practice och bra mallar för landningssidor. Eller fundera över hur många formulärfält man ska ha och vilken CTA-färg som ska användas. Istället för att lära sig en process och ett system för att ta fram landningssidor som gör det vi vill. Det här är ett avsnitt där vi går in på djupet i just hur man skapar den perfekta landningssidan från grunden med allt från research till modeller, system och processer. Men också en hel del praktiskt. Om gästen Carl Muszynski är CRO Manager och CRO Lead på Conversionista som är en byrå med fokus på konverteringsoptimering. Han är en utbildad designer som tog steget över till det datadrivna och konverteringsoptimering. På Conversionista har han sedan skapat en bred kunskapsbas inom allt från konverteringsoptimering till webbanalys och design. Med sina kollegor hjälper han företag att sätta upp datadrivna processer, få igång A/B-testningsmetodik, arbeta med UX och inte minst att arbeta med landningssidor. Om avsnittet Vi pratar i avsnittet om hur man skapar riktigt bra landningssidor och processen Carl använder för att göra detta. Och varför han brukar förklara att man ska tänka på landningssidor som en digital säljpitch. Du får även höra om bland annat: När och varför ska man använda landningssidor Faktorer som kännetecknar en riktigt bra sådan Hur man analyserar en befintlig landningssida Modeller för att bedöma kvaliteten på en sida Carls ramverk för design och struktur Hur man testar och validerar landninggsidor Och varför copywriting är så viktigt Carl delar mängder med bra tips som jag direkt har implementerat i min egen process för att skapa landningssidor. Och jag kan garantera att du kommer ta massor med anteckningar. Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde i poddavsnittet här nedan. Bland annat ett antal länkar för dig som vill lära dig mer om konverteringsoptimering, landningssidor och copywriting. Missa inte heller grafiken över de 6 frågorna och awareness-skalan här nedanför. Och efter länkarna hittar du självklart också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Carl Muszynski på LinkedIn Conversionista webbsida Conversionista på LinkedIn Conversionista på Facebook Conversionista på Instagram Landing page evaluator - Conversionista (verktyg) Artikel som beskriver landing page evaluator på svenska (artikel) Eugene Schwartz 5 levels of awareness - Optimize Smart (artikel) Breakthrough Advertising av Eugene Schwartz (bok) Using Message-Mining to Pinpoint a High-Converting Value Proposition for Your Product - CXL (artikel) Vad är beteendedesign och hur använder man det? / Carl Muszynski - Conversionista (artikel) Skapa positiv effekt genom empatisk beteendedesign - Conversionista (artikel) Attention-Driven Design: 23 Visual Principles For Designing More Persuasive Landing Pages (e-bok) Certifierad conversion manager via Conversionista (kurs) Copywriting-kurs i product messaging på CXL (kurs) Tidsstämplar [3:50] Carl inleder med att förklara vad han menar när han säger landningssida och vad som skiljer den typen av sida mot andra på en webbsida. Han lyfter bland annat hur man kan tänka på sina landningssidor som digitala säljpitchar. [7:42] Vi pratar om vad Carl ser kännetecknar en riktigt bra landningssida i allt från hur den uppfattas till konkret kring struktur. Han berättar även om ett intressant case kring CTA-färg och utfallet från det.
2022-04-04
Länk till avsnitt

Lyckas organiskt på TikTok och skapa bättre innehåll #84

TikTok har växt otroligt snabbt och allt fler marknadsförare börjar på upp ögonen för plattformen i takt med att användarbasen växer och breddas. Men hur lyckas man organiskt med sin närvaro på TikTok som varumärke och hur skapar man riktigt bra innehåll som får spridning. Det och mycket mer pratar jag med TikTok-experten Joella Skoogh om i det här avsnittet. För det var länge sedan det pratades så mycket om ett socialt nätverk. TikTok har på bara ett par år tagit upp kampen mot de stora sociala plattformarna har varit den snabbast växande appen och sociala plattformen. Samtidigt har konkurrenterna lanserat kortvideo-alternativ på löpande band. Allt från Instagrams Reels till YouTube Shorts. Under ytan har TikTok även gjort ett stort teknikskifte från den klassiska sociala grafen till en AI-baserad algoritm som anpassar sig efter användarens intresse och serverar videos därefter istället för att baseras på vad eller vem man följer. Mitt mål med den här intervjun är helt enkelt att få mer insikt i hur man lyckas på TikTok som företag och varumärke. Om gästen Joella Skoogh är strateg och coach inom sociala medier och framförallt TikTok. Hon är även en väl anlitad föreläsare och håller ett flertal kurser och utbildningar inom sociala medier, organisk marknadsföring och TikTok. Som konsult hjälper Joella företag med strategi för kommunikation och innehållsskapande för TikTok. Och som om det inte vore nog så coachar Joella entreprenörer och småföretagare inom personligt varumärke. Om avsnittet Vi pratar i avsnittet om hur man lyckas organiskt med TikTok och hur man skapar riktigt bra innehåll som får bra spridning. Och inleder bland annat med att prata om hur målgruppen ser ut på plattformen och om B2B-företag bör finnas där. Du får dessutom hör om bland annat: TikToks roll i ett företags mediestrategi Algoritmen och dess roll i TikToks framgång Exempel på varumärken som har lyckats väl Trender och varför de är så viktiga på TikTok Best practice kring innehållsskapande Rollen som musik och ljud fyller på TikTok Viktigaste faktorerna för att få spridning Joella pratar även en hel del om hur man kan tänka kring att ha en kreatörsdriven närvaro med personer i fokus eller en mer klassisk varumärkesdriven närvaro. Och hon delar självklart mängder med guldkorn och tips. Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Bland annat länkar till de olika exempel som nämndes och resurser för att hålla koll på trender. Du hittar även länkar till bra resurser från TikTok om allt från inspirerande case till best practice inom innehållsskapande och bra hashtaggar att följa för marknadsförare. Och efter länkarna hittar du självklart också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Joella Skoogh på LinkedIn Joella Skoogh på TikTok Joella Skoogh på Instagram Joellas webbsida TikTok Creative Center (officiell webbsida) TikTok for Business (officiell webbsida) Influencer MarketingHub om artikelarkiv om TikTok (webbsida) TikTok Marketing Podcast (podcast) Apple Podcasts | Spotify Exempel Estrid Ryanair Pinchos Ica Brottbyhallen Trendkonton stylasocials viralitytiktok Hashtags för marknadsförare #socialmediamarketing #tiktokmarketing #marketing Tidsstämplar [3:23] Joella inleder med att förklara hur målgruppen ser ut på TikTok idag och hur plattformen utvecklas. Hon ger även sin syn på huruvida B2B-företag bör titta på att bygga en närvaro och skapa innehåll. [5:43] Vi pratar om vilken roll TikTok fyller i normal kundresa och mediestrategi. Samt vilka möjligheter det finns att driva trafik från plattformen. [8:52] Joella berättar om algoritmen, vad det är som skiljer TikToks från andra plattformars algoritmer och hur den har bidragit till framgången. Vi pratar även om vad innebär algoritmen för hur man ska tänka kring sin strategi för plattformen [14:30] Vi pratar om vilka företag anser Joella har m...
2022-03-22
Länk till avsnitt

Förstapartsdata och dess roll inom marknadsföring #83

Det pratas mycket om förstapartsdata och hur viktig den är för att lyckas med marknadsföring idag. Inte minst digital sådan. Tekniska begränsningar, lagstiftning och ökade krav på köp- och användarupplevelser har gjort den än viktigare. Så jag bjöd in martech-experten Kristoffer Stenbeck från Adobe för att lära mig mer om förstapartsdata och dess roll inom modern marknadsföring. Ett viktigt ämne för marknadsförare att ha en grundläggande förståelse för. För genom att arbeta smart med förstapartsdata så kan vi göra allt från att utveckla annonsering och e-postmarknadsföring till att skapa bättre kundresor och personliga upplevelser över olika kanaler. Men det blir snabbt komplext och det gäller att navigera rätt kring olika typer av data från olika källor och kanaler. Och kombinera dessa för att skapa en bättre bild av kunder eller användare. Om gästen Kristoffer Stenbeck är solutions consultant och en martech-expert på amerikanska teknikjätten Adobe. Där arbetar han med att hjälpa större företag och varumärken att lyckas med sin data, teknik och plattformar. Kristoffer är utvecklare och systemvetare i grunden och har lång erfarenhet av martech och CRM, både som CRM-utvecklare och konsult. De senaste åren har han fokuserat på framförallt marknadsföring. Om avsnittet Vi pratar i avsnittet om förstapartsdata, vad det är och varför det är så viktigt att ha koll på idag som marknadsförare. Och skillnaderna mellan första-, andra- och tredjepartsdata. Kristoffer går också igenom hur vi arbetar smartare med förstapartsdata i marknadsföring och bryter ner silos mellan kanaler. Du får dessutom hör om bland annat: Typer och källor av förstapartsdata Vad många marknadsförare missförstår Viktiga saker att tänka på vid insamling Värdet av att kombinera förstapartsdata System och teknik för att hantera den Exempel på hur förstapartsdatan kan användas Värdet i att skapa experiment för att testa Kristoffer delar även ett antal exempel på hur företag och marknadsförare som är duktiga arbetar med förstapartsdata och aktiverar den i sin marknadsföring. Han levererar även ett gäng med värdefulla spaningar. Missa inte att kolla in grafiken nedan som ger en översikt över allt från källor och typer av data till destinationer och användningsområden. Och för dig som vill fördjupa dig ytterligare kring förstapartsdata, teknikplattformar och hur man navigerar i en värld utan kakor så hittar du ett gäng med bra länkar. Inklusive en länk till Adobes årliga Digital Trends-rapport. Och efter länkarna hittar du självklart också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Kristoffer Stenbeck på LinkedIn Adobe Experience Cloud webbsida Adobe på LinkedIn https://www.linkedin.com/company/adobe/ Adobe på Facebook Adobe på Instagram Adobes stora årliga Digital Trends rapport [PDF-rapport] Prepare to navigate cookieless marketing - Adobe [e-bok] Dive deep into today?s customer data platform insights - Adobe [e-bok] First-Party Data Expands to Unleash Greater Campaign Effectiveness with New Adobe Analytics and Advertising Cloud Integration - Adobe [artikel] How data is shaping the future of marketing and customer experience - Adobe [artikel] A marketer?s conundrum: Balancing personalisation and privacy to deliver trust-based customer experiences - Adobe [artikel] The shift to cookieless will change marketing forever: 5 reasons to get there ahead of the competition - Adobe [artikel] A tale of two perceptions: Readiness for a cookieless future, then and now - Adobe [artikel] Tidsstämplar [4:12] Kristoffer börjar med att gå igenom varför förstapartsdata är så viktigt och de tre makrotrender som driver på utvecklingen. [7:03] Vi pratar om vad förstapartsdata är och vad som skiljer det från andraparts och tredjepartsdata. Kristoffer tar även upp ett antal olika exempel på vad förstapartsdata kan vara. [9:40] Kristoffer fortsätter och går igenom några av de vanligaste kä...
2022-03-07
Länk till avsnitt

Segmentering och personas för B2B-marknadsföring #82

Som marknadsförare är målgrupp ett viktigt begrepp och det gäller inte minst inom B2B-marknadsföring där man har två nivåer med både företag och personer. Och för att få koll på sin målgrupp så behöver man både göra en segmentering av marknaden och ta fram personas för personer på företagen inom valda segment. För att lära mig mer om det bjöd jag återigen in Malin Sjöman på B2B-byrån Crescando. Malin och hennes kollegor arbetar mycket med strategi för B2B-marknadsföring och däribland frågor kring både segmentering och personas. Det här är viktiga frågor inte bara för marknadsföring och kommunikation utan är lika viktigt för både produktutveckling och sälj. Och det gäller att ha samsyn här då det påverkar allt från värdeerbjudande och positionering till innehåll och kanalval. Samt hur segmenteringen kopplas mot affärsmål. Om du arbetar med B2B-marknadsföring eller är intresserad av det så hoppas jag att du kommer att gilla det här avsnittet. Gillar du det här så kan du även lyssna in på avsnitt 74 med Malin och Emelie Hallberg på Orango. Om gästen Malin Sjöman är VD, grundare och marknadsföringsföringskonsult på B2B-byrån Crescando. En byrå som startades 2013 och som tidigt satsade på att arbeta med inbound marketing och som jobbar mycket med strategi. Malin har under de senaste 20 åren arbetat med produktledning, affärsutveckling och marknadsföring. Före hon var med och startade Crescando så var hon bland annat marknadschef på Tre Företag. Malin är även en van kursledare och håller utbildningar inom B2B-marknadsföring. Om avsnittet Vi pratar i avsnittet om hur man man gör sin segmentering och tar fram konkreta personas inom B2B-marknadsföring. Och vi tar bland annat upp hur viktigt det är att kvantifiera sin segmentering för att kunna koppla det till såväl marknadsmål som affärsmål. Du får även höra om bland annat: Vanliga sätt att segmentera marknaden Vad som skiljer mellan B2B och B2C Hitta man väljer sätt att segmentera på Vilken information segmenten behöver Processen att göra sin segmentering Vad en persona ska innehålla Hur man tar fram tydliga personas Malin delar också ett antal intressanta exempel från verkligheten hur både segment och personas kan se ut. Vi pratar också om hur man utvecklar dessa över tid på ett bra sätt. För dig som vill lära dig ännu mer om segmentering och personas så har Malin samlat ihop ett antal länkar här nedan med bra läsning. Du hittar även länkar till tre grymma e-böcker och rapporter från Crescando och Litium. Och efter länkarna hittar du som vanligt också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Länkar Malin Sjöman på LinkedIn Crescandos webbsida Crescando på LinkedIn Så blir personas en framgångsfaktor för din content marketing - Crescando (e-bok) Litium-rapport: Scandinavian B2B Commerce 2021 (rapport) Så tar du fram en marknadsplan B2B - Crescando (e-bok) Kommunicerar du med företag ? eller med människor? - Crescando (artikel) Personas hjälper dig att lyckas med din content marketing - Crescando (artikel) 7 steg: Så kommer marknad och sälj närmare varandra med inbound marketing - Crescando (artikel) Tidsstämplar [3:50] Malin inleder med att förklara vad segmentering är och varför det är en så viktigt del i marknadsarbetet. Och att det är något som inte bara påverkar marknadsföring och kommunikation utan även allt från från säljarbetet till produkt och tjänsteutveckling. [5:14] Vi pratar om vad som skiljer sig på att jobba med segmentering mellan B2B och B2C. Och Malin förklarar sedan några vanliga begrepp inom målgruppsarbetet där man ofta pratar om segment, ICP och persona. [9:15] Malin förklarar vad det finns för huvudsakliga sätt att segmentera på och beskriver allt från demografisk segmentering till behovs- och mognadsbaserad sådan. [11:59] Vi går igenom hur man kan tänka när man väljer sätt att segmentera på och vad det är vi vill få fram i segmenteringen.
2022-02-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.