Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Fredagsintervjun

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste politiska samtal. En gång i veckan ? varje fredag ? intervjuar Kvartals programledare Jörgen Huitfeldt en person av stor betydelse i den svenska offentligheten. Fredagsintervjun utgår alltid från sak, inte person.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kvartal.se/fredagsintervjun/

Avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 10/11: Göran Persson

"Ingen hade varit gladare än jag om jag hade haft helt fel." Det säger Göran Persson om sina tidigare farhågor om ?social turism? i Kvartals första Fredagsintervju. Jörgen Huitfeldt intervjuar Sveriges tidigare statsminister om varför han vill se ett förbud mot gatutiggeriet, SD:s framgångar och att S måste våga vara mer vänster.
2017-11-10
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 17/11: Beatrice Ask

Jörgen Huitfeldts intervjuar veteranpolitikern som varit statsråd i sammanlagt elva år: Beatrice Ask, tidigare justitie- och skolminister (M). Ask talar om sin syn den växande gängbrottsligheten, och om hur hon ser på de problem som skolan drabbades av efter de reformer som hon drev igenom under åren som skolminister.
2017-11-17
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 24/11: Janne Josefsson

Journalisten Janne Josefsson kan blicka tillbaka på en 40-årig karriär, där han avslöjat allt från hycklande politiker i valstugorna till ICA-handlare som fuskar med köttfärs. De senaste åren har han blivit en framträdande debattör om självcensur och yttrandefrihet. Om rampljusabstinens och dåligt samvete över dem han avslöjat.
2017-11-24
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 1/12: Anders Ygeman

Jörgen Huitfeldt intervjuar Anders Ygeman om hur det var att gå från att vara den i regeringen med störst förtroende hos allmänheten till borttvingad minister, om varför hans vän Roger Mogert fick avgå i kölvattnet av metoo och om varför Ygeman och inte Stefan Löfven toppar riksdagslistan för Stockholm ? trots att de båda bor i huvudstaden.
2017-12-01
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 8/12: Juno Blom

Juno Blom har haft ett nationellt uppdrag att arbeta mot hederskultur. Tidigare, som lärare, var hon relativist: "Jag drevs av en ideologisk vilja att visa att jag var en tolerant person. Det handlade om min välvilja att visa förståelse, att man inte ska tvinga människor att göra saker som de inte vill göra. Det ledde till att jag svek."
2017-12-08
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 15/12: Carola Lemne

"Frågan i sig är ju legitim. Jag tycker varje medborgare borde fundera på vad de får för skattepengarna," säger Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv, om Leif Östlings numera riksbekanta uttalande om skatter: "Vad fan får jag för pengarna?" Dessutom varför hon menar att Sverige behöver omfattande invandring.
2017-12-15
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 22/12: Jan Helin

"Hade jag hört det själv i det enskilda fallet? Nej. Blev jag förvånad? Om jag ska vara ärlig ? nej!" Det säger Jan Helin om sin reaktion på det som kommit fram genom metoo om en en tidigare medarbetare på Aftonbladet, där Helin var chefredaktör. "Det är lite grann som när du har en nära vän som visar sig vara alkoholist."
2017-12-22
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 29/12: Antje Jackelén

"Jag kan känna smärta över den här spänningen. Polariseringen ökar ? även inom kyrkan." Ärkebiskopen berättar varför hon tagit ställning för amnesti för de ensamkommande, varför hon undertecknat artiklar med imamer som står nära Muslimska Brödraskapet, och vad julen betyder för henne personligen.
2017-12-29
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 5/1: Tino Sanandaji

Han växte upp i fosterhem och gick beväpnad med kniv av rädsla för nazister. Nu lyfts han fram som expert av stora medier utomlands, men sällan i Sverige. "Nästan allt jag skriver är ju kritik mot media, och då är det klart ? då förväntar jag mig inte att de jag kritiserar ska tycka att det är kul och försöka lyfta min profil," säger Tino Sanandaji.
2018-01-05
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 12/1: Ilmar Reepalu

Ilmar Reepalu, f.d. kommunalråd (S) i Malmö, fick hård kritik för sin utredning om vinstbegränsning för välfärdsföretag. I Fredagsintervjun viker han inte en tum: "Lobbyisterna har varit duktiga på att få debatten att handla om företagens villkor ? inte hur pengarna ska stanna kvar i välfärden för att förbättra kvaliteten."
2018-01-12
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 19/1: Morgan Johansson

Allt fler människor utsätts för grova brott, samtidigt som färre av de värsta brotten klaras upp. Det visar färsk statistik från Brå. Samtidigt har januari varit en blodig månad med flera explosioner och skjutningar. Har justitieministern några drastiska idéer för att vända trenden? Hur ser han på sitt eget ansvar? Jörgen Huitfeldt möter Morgan Johansson.
2018-01-19
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 26/1: Ulf Kristersson

Ulf Kristersson öppnar för en granskning av typen Assar Lindbeck-kommissionen för problemen med integrationen, han misstror studier som visar att väljarna är negativa till vinster i välfärden, och säger om migrationen: "Jag skulle tro att det antal vi tar emot nu är en för hög siffra för vad vi klarar av att integrera."
2018-01-26
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 2/2: Mauricio Rojas

"Erik Ullenhag är en jätterolig och trevlig människa men förfärlig som politiker." Det säger Mauricio Rojas i Fredagsintervjun. Under sin tid i Folkpartiet myntade han begreppet "utanförskapsområden". Hans då drastiska förslag om integration gjorde honom till sist omöjlig i svensk politik och han valde att lämna Sverige.
2018-02-02
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 9/2: Daniel Suhonen

Han är en tongivande profil inom socialdemokratin, där han anses tillhöra yttersta vänstern. Han drömmer om en svensk Jeremy Corbyn som väcker liv i klassfrågorna ? men är det verkligen klassretorik som stoppar läckaget till SD? Hör Daniel Suhonen, tidigare Håkan Juholts högra hand och nu chef för tankesmedjan Katalys.
2018-02-09
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 16/2: Mikael Ribbenvik

När regeringen ändrade migrationspolitiken var budskapet att man lade sig på EU:s miniminivå. Ändå fortsätter Sverige att vara ett av de EU-länder som tar emot flest asylsökande per capita. Ny statistik visar att Sverige förra året tog emot 25 666 personer ? motsvarande ett helt Rosengård på ett år. Migrationsverkets chef i Fredagsintervjun.
2018-02-16
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 23/2: Hanif Bali

? Både media och mina politiska motståndare bestämde sig för att demonisera mig. De bokstavstolkar allt jag gör för att framställa mig i en dålig dager. Det säger Hanif Bali, riksdagsledamot och partistyrelseledamot i Moderaterna. Hanif Bali hamnade i Sverige under dramatiska former som treåring, hitskickad av föräldrarna i Iran.
2018-02-23
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 2/3: Valexperten

Henrik Ekengren Oscarsson är professor och en av Sveriges främsta expert på val, väljare och värderingar. Han är också den som myntade begreppet "åsiktskorridoren". I veckans Fredagsintervju talar han med Kvartals Jörgen Huitfeldt om hur ett polariserat debattklimat kan påverka årets valrörelse.
2018-03-02
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 9/3: Anna Hedenmo

Anna Hedenmo berättar för Jörgen Huitfeldt vad som har retat henne med metoo-journalistiken och varför hon tycker att det är självklart att Nyheter Idag-journalisten Chang Frick inte kan bli medlem i Publicistklubben, där hon är ordförande. "Jag blir jätteförvånad över att du inte ser det. Jag tycker det är jättekonstigt."
2018-03-09
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 16/3: Anders Lindberg

När han nyligen utsågs till chef för Aftonbladets ledarredaktion befäste Anders Lindberg sin plats som en av vänsterns mest inflytelserika opinionsbildare. Han leder nu en grupp som stått mitt i stormens öga i flera av de mest infekterade debatterna de senaste åren. Men han är mest rädd för är att vara tråkig.
2018-03-16
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 23/3: Jonas Berg

Han är ICA-handlaren som blivit en av Sveriges tongivande integrationsdebattörer. Jonas Berg har genom sin långa erfarenhet av att driva butiker i utsatta områden byggt en egen bild av vad som fungerar för att integrera nyanlända i Sverige. "Krav är kärlek. Krav är att du tror på någon," säger han till Jörgen Huitfeldt i Fredagsintervjun.
2018-03-23
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 30/3: Åsa Linderborg

Frågan är om hon upplevt en svårare professionell kris än nu. När Stadsteaterns chef Benny Fredriksson valde att ta sitt liv, kort efter Aftonbladets hårdföra granskning, hamnade Åsa Linderborg i skottgluggen. "Jag har sagt att metoo-hösten har varit hysterisk och det står jag för. Men jag blev min egen empiri," säger hon.
2018-03-30
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 6/4: Jan Björklund

Jan Björklund (L) är partiledaren som många tycker om men som alltför få röstar på. I Fredagsintervjun svarar han på varför de två frågor som hans parti ansvarade för under de åtta regeringsåren ? skolan och integrationen ? också är de där han själv är mest kritisk: "Vi gjorde för lite," säger han till Jörgen Huitfeldt.
2018-04-06
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 13/4: Tobias Billström

"Jag hade inte formulerat mig så. Jag hade varit migrationsminister under för lång tid för att tro att det fanns enkla slagordslösningar på problem som jag hade sett på nära håll." Så beskriver Tobias Billström sin syn på Fredrik Reinfeldts så kallade "öppna hjärtan-tal".  Billström var till sist inte överens med Reinfeldt om migrationen.
2018-04-13
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 20/4: Jimmie Åkesson

Han har tredubblat partiets opinionsstöd på åtta år och SD har gått från en marginell företeelse till centrum av debatten. Men även om  de andra partierna har närmat sig SD i migrationsfrågan är skillnaderna fortfarande stora, menar Åkesson. Till exempel tycker han att Sverige måste börja bryta mot internationell lag.
2018-04-20
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 27/4: Mikael Damberg

Ända sedan tiden som ordförande för SSU har Mikael Damberg pekats ut som ett av S största framtidslöften. För sju år sedan var det nära att han blev partiledare, men det blev Håkan Juholt. "Du kommer inte att tro mig men jag har inte borrat så mycket i det där.  Jag var med och visade intresse men hade inte tillräckligt starkt stöd," säger han.
2018-04-27
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 4/5: Hege Storhaug

Hennes bok om islam har blivit en storsäljare i Norge. Journalisten och författaren Hege Storhaug är oroad över utbredningen av politisk islam i Skandinavien som hon hävdar präglar de flesta moskéer som startas ? såväl i Sverige som i Norge. Och så varnar hon för att politikerna går in i aningslösa dialoger med extrema företrädare.
2018-05-04
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 11/5: Salahuddin Barakat

Salahuddin Barakat är rättslärd imam och flitig deltagare i samhällsdebatten. Han reagerar mot den bild av islam som gavs förra veckans intervju av den norska författaren Hege Storhaug. "Jag anser att varje bokstav i Koranen är sann. Betyder det att jag rättfärdigar förtryck av män, kvinnor eller någon annan? Nej, det gör det inte!" säger han.
2018-05-11
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 18/5: Anders Borg

? Jag är en människa som mår bäst när jag jobbar mycket. Jag är ju vad man måste beskriva som en arbetsnarkoman.  Det är en läggning som gjorde att Anders Borg fortsatte att jobba långt mer än heltid även efter att han hade lämnat regeringen. Hör honom i samtal med Jörgen Huitfeldt i Fredagsintervjun.
2018-05-18
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 25/5: Mats Alvesson

Mats Alvesson är ledarskaps- och organisationsforskaren som också blivit expert på dumhet ? och ?funktionell dumhet? kan drabba mycket begåvade människor. "Man gör som alla andra, man följer alla instruktioner, alla befattningsbeskrivningar, hoppar på alla modevågor och liknande. Men man tänker inte efter själv."
2018-05-25
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 1/6: Ann Heberlein

Efter genombrottet med den självutlämnande boken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva har Ann Heberleins liv svängt snabbt och mycket: Hon har skilt sig, lämnat sitt jobb på Lunds universitet och blivit politiker. "Vi står utan tvivel nära SD i en del frågor. Där tycker jag att vi ska samarbeta," säger hon till Jörgen Huitfeldt.
2018-06-01
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 8/6: Joakim Ruist

Han lät tystnaden tala i den famösa intervjun med SVT:s Aktuellt. Men vad ville Joakim Ruist egentligen säga med sin tystnad? Och vad var det mest intressanta i den drygt 100-sidiga rapporten om integration som de knappt hann komma in på? Jörgen Huitfeldt talar med en av Sveriges främsta migrationsexperter.
2018-06-08
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 15/6: Annika Strandhäll

Annika Strandhäll växte upp under enkla förhållanden i Göteborgsstadsdelen Bergsjön med en ensamstående mamma. Via en karriär i facket blev hon ? lite oväntat ? socialförsäkringsminister. När socialminister Gabriel Wikström drabbades av depression tog hon även hans portfölj. Dessutom går hon hårt fram i debatten på sociala medier.
2018-06-15
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 20/6: Rikspolischefen

Han är konditorssonen från Halmstad som gått den långa vägen från patrullerande polisman till rikspolischef. Efter en lång rad jurister är Anders Thornberg den första riktiga polisen som tar plats på posten. I den första längre intervjun efter tillträdet berättar han bland annat varför han har lovat att ?säga som det är? om brottsligheten.
2018-06-20
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 10/8: Ebba Busch Thor

När Ebba Busch Thor tog över som ledare för KD skulle hon ta partiet bort från fyraprocentsspärren. Men inte på det sätt som nu tycks vara fallet. I mätning efter mätning ligger KD en bra bit under spärren. Men Busch Thor visar inga tecken på pessimism utan längtar tvärtom efter att ta revansch på belackarna.
2018-08-10
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 16/8: Karl-Petter Thorwaldsson

Nu ska Karl-Petter Thorwaldsson, med LO:s resurser i ryggen, backa upp Stefan Löfven och satsa på en socialdemokratisk valframgång. Hur går det att driva valrörelse för sitt eget parti, när en stor del av dem som betalar hans lön tänker rösta på ett annat?
2018-08-16
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun Special ? Mattias Karlsson

Tonläget är högt och låsningarna många efter valet. Men förr eller senare måste en lösning hittas. I en serie om tre avsnitt av Fredagsintervjun Special tar vi pulsen på några av huvudaktörerna. Först ut är Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna. Han intervjuas av Jörgen Huitfeldt
2018-09-11
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun Special ? Anders Ygeman

Tonläget är högt och låsningarna många efter valet. Men förr eller senare måste en lösning hittas. I en serie om tre avsnitt av Fredagsintervjun Special tar vi pulsen på några av huvudaktörerna. I detta avsnitt ska vi höra Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna. Han intervjuas av Staffan Dopping
2018-09-12
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun Special ? Gunnar Strömmer

Tonläget är högt och låsningarna många efter valet. Men förr eller senare måste en lösning hittas. I en serie om tre avsnitt av Fredagsintervjun Special tar vi pulsen på några av huvudaktörerna. I detta tredje och sista avsnitt ska vi höra Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna. Han intervjuas av Jörgen Huitfeldt
2018-09-13
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Björn Rosengren

Han har i mer än fyra decennier haft centrala poster inom lika många sektorer: som fackförbundsledare, landshövding, minister och företagare. Han är en obotlig optimist och har vid 76 års ålder inga planer på att trappa ner.
2018-09-21
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun med Gabriella Ohlzon

Metoo Swedens grundare Gabriella Ohlzon om resultatet av #Metoo, om att vänstern har kapat feminismen och om att uthängningarna av namngivna män var olyckliga. Hon intervjuas av Staffan Dopping.
2018-09-28
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Gail Dines

Sociologiprofessorn Gail Dines är något av porrindustrins fiende nummer ett. Hennes bok ?Pornland ? how porn hi-jacked our sexuality? har lästs och diskuterats världen över sedan den gavs ut för sju år sedan. Enligt Dines utvecklas porren snabbt och successivt mot alltmer av öppen kvinnoförnedring och ? framför allt ? våld. Något som starkt oroar henne och som hon kämpar för att stoppa men går det?
2018-10-05
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Sara Skyttedal

Sara Skyttedal om sitt behov att uttrycka sina åsikter även om det sker till ett högt socialt pris, om hur uppväxten i det utsatta området Brandbergen har präglat henne, och om tvisten hon nyligen förlorade mot Dagens Nyheter. Programledare är Jörgen Huitfeldt.
2018-10-12
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Lise Tamm

Chefsåklagare Lise Tamm blev rikskänd då hon jämförde stockholmsförorten Rinkeby med en krigszon. Hon fick en hel del kritik men backade ändå inte. Om man inte säger som det är sviker man alla de skötsamma människor ? inte minst kvinnor ? som tvingas leva i otrygghet, menar hon.   Lise Tamm kan i egenskap av […]
2018-10-19
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Christian Sonesson

Christian Sonesson är kommunstyrelsens ordförande i skånska Staffanstorp, där Moderaterna får röstsiffror som partiledningen i Stockholm bara kan drömma om. ? Ja, man kan säga att jag samarbetar med Sverigedemokraterna, säger M-kommunalrådet och dödförklarar samtidigt Alliansen. Han intervjuas av Staffan Dopping.
2018-10-26
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun Special: Bakom kulisserna

Fredagsintervjun fyller ett år. Hur resonerar redaktionen i valet av frågor och vinklar? Hur får man intervjupersoner att sjunga ut? Och hur gör intervjuarna Jörgen Huitfeldt och Staffan Dopping för att hålla på oberoendet och opartiskheten? Hör dem tillsammans med Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.
2018-11-02
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Kaspar Colling Nielsen

Kaspar Colling Nielsens romaner har väckt stor uppmärksamhet i hemlandet. Hans senaste bok "Den europeiska våren" beskriver ett Danmark där växande segregation har skapat ett krigsliknande tillstånd och där de rika alltmer isolerar sig på ön Lolland. En utveckling han menar att Europa styr mot även i verkligheten. Han intervjuas av Jörgen Huitfeldt.
2018-11-09
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun Special ? Jordan B Peterson

Världsstjärnan, psykologen och forskaren Jordan B Peterson fick stor uppmärksamhet under sin vistelse i Sverige. Hur ser han själv på uppståndelsen? Vad tycker han om att bli förolämpad av utrikesminister Margot Wallström, vad har han själv lärt av Sveriges jämställdhetspolitik, och vilka är hans tankar om Kvartals tema manfall?
2018-11-12
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Andreas Norlén

Riksdagens talman har inte tappat sugen efter de resultatlösa försöken att få fram en ny statsminister. Finns en ny regering på plats när det är sportlov i februari nästa år? ?Jag får nog ge politikersvaret där att det är så långt fram i tiden att jag inte vill spekulera om det.? Kvartals Staffan Dopping intervjuar Andreas Norlén.
2018-11-15
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Anna Kinberg Batra

Hon var så stel under sina framträdanden i media att hon gick under öknamnet ?roboten?. Vad hände med den tuffa, aspända gruppledaren Anna Kinberg Batra när hon blev partiledare? Det frågar Jörgen Huitfeldt som mött AKB i båda roller ? och som dessutom har använt hennes undanglidande svar som exempel när han utbildat andra journalister i intervjuteknik.
2018-11-23
Länk till avsnitt

Fredagsintervjun ? Hamid Zafar

Hamid Zafar har blivit rikskänd för att en av Sveriges tuffaste skolor. Men Hamid Zafar är inte bara en framgångsrik skolledare utan också en tydlig röst i integrationsdebatten där han ofta säger sådant vi inte är vana att höra från svenskar med utländsk bakgrund.
2018-11-30
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.