Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Krukväxtpodden

Krukväxtpodden

Krukväxtpodden är en podd för dig som älskar krukväxter. I varje avsnitt pratar journalisten och krukväxtälskaren Therese Rosenvinge med en expert om tips och trender. Vi ger svar på lyssnarnas frågor. (Musik: www.bensound.com)

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

krukvaxtpodden.se/

Avsnitt

47. Grand Final. Om ormbunkar, airplants och ett stort hejdå

I detta avskedsavsnitt summerar vi två år med Krukväxtpodden. Vi pratar också om ormbunken som krukväxt. Therese intervjuar trädgårdsmästaren Anton Sundin som är aktuell med en stor bok om ormbunkar. Och så pratar om Tillandsia aka airplants. 

2019-12-12
Länk till avsnitt

46. Variegerade växter - om vita blad, skötsel, sticklingar mm

Therese besöker Grönväxtriket för att prata om trendiga variegerade växter. Om favoriterna monstera variegata och monstera adansonii variegata mm. Hur ska de vita bladen skötas? Hur tas sticklingar och går det att påverka mängden vitt i bladen? Och så om hur länge hajpen kan tänkas hålla i sig. 

2019-11-20
Länk till avsnitt

45. Kalatea. Om bruna blad, skötsel och blommor.

Marie Blom från Ginkgo blommor är tillbaka och pratar med Therese om Kalateor. Vi svarar på lyssnarnas frågor. Hur ska en sköta dessa divor till krukväxter? Varför blir de snygga bladen så ofta bruna i kanterna och hur vill den bo? Marie delar med sig av ett hemlig tips för att öka fuktigheten runt växten. 

2019-10-29
Länk till avsnitt

44. Hibiskus. Om att beskära, ta sticklingar och få den att blomma.

Vi åker till konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm som har flera blommande hibiskus, i prinsens anda. I orangeriet svarar den ansvariga trädgårdsmästaren Marina Rydberg på lyssnarnas frågor och ger konkreta tips. Hur får man sin hibiskus att blomma egentligen? Varför är det så viktigt att beskära och plantera om dem? Och så blir det lite hibiskus-historia. Lyssna!

2019-10-03
Länk till avsnitt

43. Krukväxthotellet Flora

Vi träffar Hôtel Flora vid Karlaplan i Stockholm. Ett hotell där krukväxtägare kan checka in sina gröna kompisar under sommaren. Trädgårdsmästaren Sanna Jonsson delar med sig av erfarenheterna efter två somrar med hotellet. Hur tar en hand om 200 krukväxter? Hur förhindrar hotellet ohyra och hur optimeras skötseln när växterna har olika behov? 

2019-09-16
Länk till avsnitt

42. Höstpremiär! Om spinn, kaktusblomning och monstera adansonii

I höstens första avsnitt pratar Therese och Jonna om spinn. Hur kan vi förebygga? Och kan till synes spinnfria växter också vara drabbade? Om den blommande kaktusen "Nattens prinsessa" och vad som skiljer den från "Nattens drottning". Och så handlar det om monstera adansonii och hashtaggen #itsneverobliqua.

2019-09-02
Länk till avsnitt

41. Fråga-svar och om stadsodling i pallkrage

Säsongsavslutning! Therese och Jonna svarar på en lyssnarfråga om att beskära monstera. Och vad är egentligen skillnaden mellan jordförbättringsmaterialen perlit och vermikulit? Clara Lee Lundberg från Mommas Stadsodling på Södermalm gästar podden och ger sina bästa odlingstips, bl a om att göra sin egna ekologiska växtnäring. 

2019-06-15
Länk till avsnitt

40. Apptest! Krukväxtpodden testar växtapparna

Hur bra funkar egentligen växtapparna? I det här avsnittet testar Jonna och Therese några av alla appar som finns för att identifiera växter. Kvalitén visar sig variera stort och det blir både ris och ros. Lena Ljungquist från Wexthuset ger en rapport från årets upplaga av världsberömda Chelsea Flower Show i London. Vilka trender surrar branschen om där? Experten och odlaren Lynne Dibley intervjuas om skötsel av bladbegonior och streptocarpus.  

2019-05-29
Länk till avsnitt

39. Fröså krukväxter

Therese Rosenvinge träffar Lena Ljungquist från Wexthuset för att prata om att så krukväxter från frö. Vilka är fördelarna med att så själv? Vilka krukväxter är enkla att fröså? Hur gör man för att lyckas och vilka fallgropar finns? Vi pratar jord, vatten, ljus, grotid mm. Lena tipsar även om hur man kan pollinera och ta egna fröer hemma.  

2019-05-09
Länk till avsnitt

38. Fråga-Svar. Om växtnäring, alocasia och bananskals-spa mm.

Floristen Marie Blom från Ginkgo svarar på ett gäng lyssnarfrågor som har kommit in. Om att ta sticklingar från alocasia, växtnäring, mystiska hål i blad och tips på en stor växt att ha i ett vardagsrum. Malin Persson, bloggare på Elle, berättar också i podden om sitt bästa knep för att få glansiga och glada blad: bananskals-spa! 

2019-04-09
Länk till avsnitt

37. Trädgårdsmässan 2019. Chiliodling, orkidéer och om att fröså mm.

Vi är på plats på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm! Therese Rosenvinge går runt och pratar med utställare om chiliodling, citrusträd, pelargoner, orkidéer och om att fröså på fönsterbrädan. Ett avsnitt med massa inspiration och handfasta tips!

2019-03-24
Länk till avsnitt

36. Hållbarhet. Om närodlat, klimat och miljö.

Om att köpa växter med hänsyn till klimat och miljö. Vilken klimat- och miljöpåverkan har produktionen av krukväxter? Hur kan vi som konsumenter tänka hållbart och även påverka produktionen att bli mer hållbar? Vilka märkningar finns? Therese Rosenvinge pratar med dels Erika Wallin på Blomsterfrämjandet och dels Helena Karlen, hortonom, vid SLU i Alnarp.

2019-03-12
Länk till avsnitt

35. Slutna ekosystem. Så gör du ditt egna, steg för steg.

Trisha Rahman från Planticum berättar steg för steg om hur man kan skapa sitt egna slutna ekosystem! Om aktivt kol, hoppstjärtar och vilka växter som trivs inuti sådana här miniatyrvärldar. Dessutom om vilka de vanligaste nybörjarmisstagen är. 

2019-02-14
Länk till avsnitt

34. Fråga-Svar. Om förvirrande växtnamn, bergamott, skvallerreva mm

Marie Blom från Ginkgo blommor är tillbaka i podden för att svara på blandade lyssnarfrågor. Om en monstera variegata som inte växter, blommor på en Ant plant, skötsel av bergamott, skvallerreva mm. Och så reder vi (delvis) ut en riktig namnsoppa. Hur kommer det sig att en och samma växt kan ha många olika namn? 

2019-01-30
Länk till avsnitt

33. Begonia. Om blad som faller av, sticklingar och skötseltips.

Jonna Westin åker hem till Hanna Makowsky som startat Facebookgruppen och Instagramkontot Begoniagäris. Vad gör man med en Forellbegonia som tappar alla sina blad? Hur trivs Rexbegonior bäst? Och varför gillar begonior inte att duschas? Hanna berättar dessutom om hur man tar sticklingar på olika sätt. 

2019-01-16
Länk till avsnitt

32. Krukväxtåret 2018. Och så blir 2019.

Therese Rosenvinge och Jonna Westin sammanfattar krukväxtåret som gått. Vi minns roliga ögonblick från podden och sammanfattar de bästa krukväxttipsen. Och så trendspanar vi framåt. Vilka krukväxter kommer alla vilja ha 2019? Jonna slår ett slag för orkidén och Therese tror på en färgsprakande explosion av kroton. 

2018-12-28
Länk till avsnitt

31. Fråga-Svar. Om rosenskärm, paraplyaralia, rumsgran mm

Floristen Marie Blom är tillbaka och svarar på lyssnarnas frågor. Det blir prat och tips kring julstjärnor, julrosor, rumsgran, amaryllis, rosenskärm, rosenstänk, hjärtan på tråd, paraplyaralia mm. Kan man plantera olika sticklingar i samma kruka? Och vad kan bero på att kaktusen blivit blek? Therese Rosenvinge ställer frågorna. 

2018-12-12
Länk till avsnitt

30. Växtbelysning. Om LED-lampor och lysrör, att odla året runt och tips till nybörjare.

Jonna Westin träffar Lena Ljungquist från butiken Wexthuset som ger konkreta tips på vad man kan tänka på när man skaffar en växtlampa. Är LED-lampor bättre än lysrör? När ska lampan vara tänd och släckt? Och hur vet man vilken lampa man behöver? Forskaren Karl-Johan Bergstrand vid Sveriges lantbruksuniversitet berättar dessutom att man inte ens behöver köpa särskilda växtlampor, lampor för allmänbelysning går lika bra.

2018-11-24
Länk till avsnitt

29. Sticklingar! Om rotning, skötsel, moderplantor mm.

Therese Rosenvinge besöker Grönväxtriket och Markus Wikström som delar med sig av sina bästa tips och hemligheter för att lyckas med sticklingen ? hela vägen från klipp till rotad välmående planta. Om jord, vattning, näring och ljus. Vi tar sticklingar av gullranka N'Joy och Monstera Variegata.

2018-11-06
Länk till avsnitt

Krukväxtpodden på höstmarknad

Varför startade vi Krukväxtpodden? Vilka är de vanligaste frågorna och svaren? Den 27 oktober gästade Therese Rosenvinge Knäppingsborgs höstmarknad i Norrköping och pratade om detta. Även tips kring några specifika krukväxter och tips på krukväxter som kan stå lite mörkare. Och vad behöver man tänka på nu när vintermörkret drar in? 

2018-10-30
Länk till avsnitt

28. Balkong- och uteplatsodling del två. Om att höstpynta, göra egen kompost och vintra in.

I det uppföljande avsnittet träffar Jonna Westin stadsodlaren Ulrika Flodin Furås på hennes uteplats mitt på Södermalm i Stockholm. Hur har det gått med sommarens odlingar? Ulrika berättar om hur man gör sin egen kompost och hur man bäst vintrar in sina perenner. Hon tipsar också om växter som funkar lika bra på balkongen eller uteplatsen under hösten och vintern.

2018-10-19
Länk till avsnitt

27. Ohyra ? del två. Om rotlöss, bladlöss, trips, spinn, sorgmygg mm

I det andra avsnittet på tema ohyra fortsätter Therese Rosenvinge prata med Lena Ljungquist från Wexthuset. Den här gången fördjupar vi oss i olika sorters ohyra. Vi avhandlar rotlöss, bladlöss, trips, ullöss, sköldlöss, vita flygare/mjöllöss och sorgmygg och pratar om hur dessa kan förebyggas, upptäckas och bekämpas.

2018-10-10
Länk till avsnitt

26. Ohyra ? del ett. Att förebygga, upptäcka och bekämpa.

Lena Ljungquist från Wexthuset är tillbaka för att dela med sig av sina bästa tips och råd kring ohyra. I denna första del pratar Lena och Therese Rosenvinge mycket om att förebygga angrepp. Vilka är de vanligaste sorterna på krukväxter och hur kan man på ett tidigt stadium upptäcka objudna gäster? Vi pratar också olika slags bekämpning. 

2018-10-04
Länk till avsnitt

25. Agnes Stuber. Om Växtgäris och tips på lättskötta, svårflirtade och trendiga växter.

Det här avsnittet spelas in på trädgårdsfesten Stockholm Urban Garden Show och gästas av Agnes Stuber, grundare av facebookgruppen Växtgäris och aktuell med en ny bok om krukväxter. Hon berättar om varför hon startade Växtgäris och ger sina bästa tips på hur man skapar en riktigt bra inomhusdjungel. Det pratas om monsteror, kalateor och begonior. Dessutom berättar Agnes om hur hon gör för att hålla sig från att skaffa en miljard olika sorter.

2018-09-12
Länk till avsnitt

24. Fråga-Svar. Om fikonträd, bruna blad och rosa mönster mm

Säsongspremiär! I detta avsnitt ställer Therese Rosenvinge lyssnarnas frågor till floristen Marie Blom. Det handlar om fikonträd, elefantöron och färgglada växter. Det blir också prat om bruna fläckar, svampar i jorden och illaluktande Aloe Vera-kladd. Och lite annat! 

2018-08-30
Länk till avsnitt

23. Fråga-Svar. Om prickbegonia, rotning av sticklingar, sommartips mm

I säsongens sista avsnitt svarar floristen Marie Blom från Ginkgoblommor på lyssnarnas frågor. Det handlar om begonior, rötter på sticklingar, vildpelargoner, en angripen kroton mm. Och hur har det gått med olivexperimentet? Vi följer upp med Hanna Gunnarsson. 

2018-06-13
Länk till avsnitt

22. Palettblad ? del två. Om frösådd, blomning och ohyra.

Vi fortsätter prata med Lena Ljungquist från Wexthuset som svarar på fler lyssnarfrågor om palettblad (coleus). I den andra delen pratar vi om när palettbladet inte mår så bra. Vad gör man om man misstänker att växten har fått trips eller sorgmygg? Lena Ljungquist svarar dessutom på frågor om blomning, frösådd och pollinering.

2018-05-30
Länk till avsnitt

21. Palettblad ? del ett. Om vardagsskötsel, beskärning och sticklingar.

Vi träffar Lena Ljungquist från Wexthuset som svarar på lyssnarnas frågor om palettblad (coleus). I denna första del pratar vi om växtens ursprung och status som krukväxt. Vi får svar om vattning, plantering, krukstorlek och placering. Vad avgör vilken nyans bladen får? Hur beskärs den bäst? Och vad är bästa sättet att rota sticklingar?

2018-05-23
Länk till avsnitt

20. Trendspaning. Nio trendiga krukväxter 2018

I avsnitt 20 pratar vi om trendiga krukväxter just nu. Vi listar nio heta krukväxter som sticker ut våren 2018, ger skötselråd och pratar om generella tendenser på krukväxthimlen. Det blir begonia, dr Westerlund, fikon, kalateor mm. Dessutom en intervju med Plantagen ? om hur dom jobbar för att få syn på morgondagens krukväxttrender. 

2018-05-09
Länk till avsnitt

19. Suckulenter. Om aloe vera, paradisträd, lithops mm

Therese Rosenvinge pratar med floristen Marie Blom som ger svar på lyssnarnas frågor om suckulenter. Hur tar man sticklingar från en aloe vera? Hur beskärs och planteras ett paradisträd och hur får man sina lithops, eller levande stenar som de ofta kallas, att blomma? Och så om hallucinogena kaktusar och en high chaparall som ändrat färg. 

2018-04-25
Länk till avsnitt

18. Odla från kärnor. Avokado, mango, passionsfrukt mm.

Hanna Gunnarsson som driver Instagramkontot Florafaunafrukt gästar Krukväxtpodden och ger sina bästa tips för att driva upp spännande krukväxter från frukter och grönsaker du köper i mataffären. Vilket är egentligen det snabbaste sättet att odla avokado på? Stoppa kärnan i vatten, jord eller platspåse? Och vad kan vara bra att tänka på om du är sugen på att sätta mango, ingefära och passionsfrukt? 

2018-04-18
Länk till avsnitt

17. Ampel - DIY. Knyt din egen ampel, steg för steg på 10 min.

På Stockholms trädgårdsmässa gästas vi av stylisten och inredaren Monica Karlstein som driver Hemmafixbloggen. Steg för steg visar och berättar hon hur man på ett snabbt och enkelt sätt kan knyta sin egen trendiga ampel. Monica tipsar också om hur ampeln ger både växterna och hemmet ett lyft och vilka växter som gör sig extra bra i luften. 

2018-04-11
Länk till avsnitt

16. Pelargoner. Om att klippa ner, ta sticklingar och Dr Westerlund.

Det sextonde avsnittet spelas in på scen på Stockholms trädgårdsmässa. Trädgårdsmästaren och pelargonexperten Mats Asplund svarar på lyssnares och mässbesökares frågor. Om när det är bäst att klippa ner, hur en får sin Dr Westerlund att blomma och tips för sticklingar. Men vi inleder med lite historia ? om ursprung och hybrider och hur det var med pelargonerna på Lagerlöfs Mårbacka. 

2018-04-07
Länk till avsnitt

15. Balkong och fönsterodling. Om norrbalkonger, kryddväxter och att fröså.

Äntligen vår! I det femtonde avsnittet träffar Jonna stadsodlaren Ulrika Flodin Furås för att prata om vad man kan odla hemma i sina fönster och på balkongen. Hur ska man planera sin odling? Vad går att odla på vilken balkong? Och hur odlar man tomater steg för steg? Jonna berättar om sina planer på att odla chili och Ulrika ger smarta tips.

2018-03-28
Länk till avsnitt

14. Fråga-Svar. Om sophora, gullranka, begonia mm

Hur noga är det med krukstorleken? Varför klibbar sophoran? Är begonian som tappar blad sjuk? Therese Rosenvinge ställer lyssnares frågor till floristen Marie Blom som ger svar. Det handlar också om klättrande gullrankor, krukväxter i vas och varför vissa växter är så otroligt svåra att få tag i.  

2018-03-21
Länk till avsnitt

13. Gustav & Ekarna. Gro ekollon och odla ek, steg för steg.

I det trettonde avsnittet gästas vi av Gustav Broström ? stillebenstylist, skönhetsbloggare och ekollonexpert. Steg för steg berättar Gustav hur han går tillväga för att lyckas med denna trendiga men samtidigt tidlösa inredningsdetalj. Från ekollon och kastanj på marken till snygga små grönskande träd i vas.  

2018-03-14
Länk till avsnitt

12. Porslinsblomma del två. Om blomning, ohyra och spännande dofter.

I det tolfte avsnittet fortsätter vi att prata om porslinsblommor med Torill Nyhuus från Svenska Hoyasällskapet. Hon lär ut hur man tar sticklingar, ger sina bästa tips mot ohyra och berättar om hur man får en lång och härlig blomning. Men hur är det med doften? Enligt Torill doftar vissa arter smörkola ? och andra sperma.   

2018-03-07
Länk till avsnitt

11. Porslinsblomma del ett. Vilken art är trendig nu och hur kan en stickling kosta flera tusen?

Det elfte avsnittet handlar om porslinsblomma, eller hoya, som den heter på latin. Jonna Westin åker hem till Torill Nyhuus som är medlem i Svenska Hoyasällskapet och som har flera hundra arter i sin lägenhet. Hon svarar på lyssnarfrågor om skötsel och berättar historien bakom sticklingen som såldes för flera tusen kronor på Tradera. 

2018-02-21
Länk till avsnitt

10. Elefantöra del två. Om sticklingar, blomning och historien bakom.

I det tionde avsnittet fortsätter vi prata om parasollpilean. Therese Rosenvinge pratar med floristen Marie Blom om sticklingar och blomning. Medverkar gör även journalisten Lotta Flodén som kartlagt elefantörats spännande historia ? hur det gick till när den tog sig från södra Kina till var persons fönsterbräda i norra Europa. 

2018-02-14
Länk till avsnitt

9. Elefantöra del ett. Om tappade blad, vattning och plantering.

I det nionde avsnittet pratar vi om elefantöra, eller parasollpilea som den egentligen heter. Floristen Marie Blom ger svaren. Varför tappar den blad från stammen? Hur ofta behöver den vatten och i vilket läge vill den stå? Therese Rosenvinge ställer lyssnarnas frågor. 

2018-02-07
Länk till avsnitt

8. Fråga-Svar. Om ginkgoträd, skvättiväg och att resa med växter.

I det åttonde avsnittet svarar floristen Marie Blom på lyssnarfrågor. Om bland annat ginkgoträd, rumslind, rakborstblomma och en ledsen skvättiväg. Therese Rosenvinge undrar vad som gäller på semesterresan - är det fritt fram att ta med sig en liten stickling i resväskan? Vi reder ut vad som gäller med en expert från Jordbruksverket. 

2018-01-31
Länk till avsnitt

7. Status, stil och våra krukväxter. Vad säger krukväxterna om oss och vår tid?

I det sjunde avsnittet pratar vi om hur krukväxter genom historien använts för att utrycka status och identitet. Jonna Westin besöker Uppsala linneanska trädgårdar där krukväxttrenderna från 1700-talet finns bevarade. Therese Rosenvinge pratar med journalisten Sandra Neergaard-Petersen om vad våra krukväxter säger om oss idag. 

2018-01-24
Länk till avsnitt

6. Fikusar del två. Att få ett snyggt träd, beskära och ta sticklingar.

I det sjätte avsnittet pratar Therese Rosenvinge vidare med floristen Marie Blom om fikusar. Om hur man får till den rätta looken, när och hur det är bäst att beskära och hur man tar sticklingar. Och så svar på fler lyssnarfrågor, bland annat om citronfikus och en skadad fiolfikus. 

2018-01-17
Länk till avsnitt

5. Fikusar del ett. Varför tappar de bladen och hur ser en fönsterfikus ut?

I det femte avsnittet pratar Therese Rosenvinge med floristen Marie Blom om fikusar. Första delen reder ut skillnaden mellan de allra trendigaste sorterna, Therese undrar om fikonträd också är en fikus och så blir det svar på flera lyssnarfrågor om ledsna Benjaminfikusar.

2018-01-10
Länk till avsnitt

4. Monsteror. Varför ska de duschas och vad gör man med luftrötterna?

I det fjärde avsnittet pratar Therese Rosenvinge med floristen Marie Blom om de populära monsterorna. Det blir skötselråd, svar på lyssnarfrågor och så berättar Marie om när hon hämtade hem några Monstera Variegata från en odlare i Holland efter att hypen exploderade.

2018-01-03
Länk till avsnitt

3. Kaktusar. Om vattning, blomning och sticklingstips.

I det tredje avsnittet pratar Therese Rosenvinge med floristen Marie Blom om hur man får sina kaktusar att trivas. Det blir ett besök till kaktussamlingen i Botaniska trädgården i Uppsala och så svarar vi på flera lyssnarfrågor om kaktusar.

2017-12-20
Länk till avsnitt

2. Julspecial! Om amaryllis, hyacinter och andra juliga växter.

I det andra avsnittet pratar Therese Rosenvinge med floristen Marie Blom om krukväxter som är extra aktuella till julen. Det handlar om amaryllis, hyacinter, julrosor, julstjärnor och inte minst om den trendiga rumsgranen.

2017-12-13
Länk till avsnitt

1. PREMIÄRAVSNITT! Om krukväxttrenden och vinterskötsel.

I det allra första avsnittet pratar Therese Rosenvinge med floristen Marie Blom om det exploderande intresset för krukväxter och hur man egentligen får sina växter att överleva den mörka och kalla vintern. 

2017-12-07
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.