Sveriges 100 mest populära podcasts

Ruvarpodden - en podd om längtan

Ruvarpodden - en podd om längtan

Ofrivillig barnlöshet är mycket vanligare än man tror, även bland unga friska par, och många går igenom flera IVF-behandlingar och långa processer för att bli föräldrar. Här är en podd där vi, två tjejer i 30-årsåldern berättar om våra och våra mäns erfarenheter och känslor kring barnlängtan, barnlöshet, och IVF - och bjuder in kända som okända personer att göra detsamma.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ruvarpodden.libsyn.com/website

Avsnitt

67- Reuinon och ofrivilligt barnlösas dag

Vi har spelat in ett reunion-avsnitt för att så många av er har frågat hur det går, hur vi mår, vad vi gör. Och för att Hanna har skrivit en bok. Och för att vi har varit med på brunchseminarie för riksförbundet ofrivillig barnlöshet! Supermånga bra anledningar alltså. Häng med!

2021-06-03
Länk till avsnitt

66 - Sista avsnittet

Vi är glada, ledsna, sentimentala över att det ska ta slut nu, men mest är vi STOLTA över att ha drivit Ruvarpodden helt själva hemifrån under två hela år. 66 härliga, ärliga, sorgliga, skojiga ,verkliga avsnitt om barnlängtan och ofrivillig barnlöshet. 

Så mycket vi har fått lära oss av varandra och er lyssnare. Tack för alla kommentarer, alla omnämnanden, alla diskussioner och all pepp.  STORT tack för att ni lyssnat.

Vi syns på vår instagramsida även framöver, och hörs via mail; [email protected] 

2019-12-06
Länk till avsnitt

65 - Annica gör IVF för syskonförsök

Innan sommaren gjorde Annica två stycken FET, som inte lyckades. Efter detta var det tomt i frysen och ett helt nytt IVF-försök måste inledas. Annica berättar om det i det här avsnittet. 

2019-11-22
Länk till avsnitt

64 - Barnlängtan när man inte ens kan försöka få barn

Att vilja ha barn och försöka få barn är ett vanligt tema i Ruvarpodden. Men då och då får vi mail från personer som inte FÅR eller BÖR skaffa barn, pga fysisk eller psykisk sjukdom. I det här avsnittet berättar veckans gäst om ofrivillig barnlöshet, när man inte ens kan försöka få barn. 

2019-11-08
Länk till avsnitt

63 - Tiden efter missfall och nya tag

Skam den som ger sig! Ett embryo kvar i frysen, men hur lång tid efter ett missfall kommer kroppen igång igen? Och vad händer sen? 

2019-10-25
Länk till avsnitt

62 - Mansgrisar, 73-åriga mammor och smygultraljud

Är det "OK" att göra IVF som 73-åring? Kan man göra ultraljud i smyg? och hur var det nu med dubbeldonation? Detta och mycket mer avhandlas i oktober månads första poddavsnitt. 

2019-10-11
Länk till avsnitt

61 - Från två.. till ett... till noll

Berg-och dalbanan som är Hannas syskonförsök fortsätter. 

2019-09-27
Länk till avsnitt

60 - FET, paranötter och ananas

Paranötter, pommes och ananas - kan det underlätta implantation? Hur farligt är det att äta glass/dricka ett glas vin när man ruvar/ mellan ägglossning och bim?

Och Annica som beslutat sig för att använda sina frysta embryos - hur lever hon under ruvning? Välkomna till ett nytt avsnitt av Ruvarpodden. Fortsätt gärna maila och kommentera på instagram

2019-09-13
Länk till avsnitt

59 - Att vara tillbaks i IVF-svängen

"ALDRIG!!!!! att jag ska göra IVF igen... sa jag. Sen blev Jack äldre och en önskan började smyga sig på. Men orkar man igen? Är det lika jobbigt? " Här är första delen av Hannas syskonresa. 

2019-08-16
Länk till avsnitt

58 - Beskrivningar av ofrivillig barnlöshet

Ett avsnitt att lyssna på för att förstå hur många det är som känner likadant, eller ett avsnitt att tipsa en vän eller anhörig att lyssna på - för här beskriver ni lyssnare hur ofrivillig barnlöshet är, och vad man önskar att folk som inte genomgått det visste. 

2019-06-07
Länk till avsnitt

57 - Erika Westerblad gästar Ruvarpodden

Erika Westerblad är influencer, bloggare och fotograf. I det här avsnittet berättar hon om sin tid som barnlös och vägen till sin son Dante. 

2019-05-03
Länk till avsnitt

56 - Hur gick det för Isabel?

Isabel har gästat podden i tre tidigare avsnitt av podden där hon berättat om sin PCOS, om sitt missfall och sina IVF försök. Idag är hon tillbaka och berättar om hur hennes resa fortsatt. 

2019-04-05
Länk till avsnitt

55 - En ny lägstanivå

Annica kan känna av när kändisar är gravida - och har frågat en kollega "ska inte ni skaffa barn snart?". Hanna har haft en konstig menscykel och vi båda har nått en ny lägstanivå vad gäller våra hjärnspöken. 

2019-03-01
Länk till avsnitt

54 - Kenza Zouiten gästar Ruvarpodden

Kenza Zouiten är bloggare, influencer, modell, designer med mera med mera. Nyligen gick Kenza ut på youtube och berättade om hur svårt hon och hennes man Alex har haft svårt att bli med barn, ett klipp som setts en miljon gånger på tre veckor. Nu har vi i Ruvarpodden fått äran att göra ett avsnitt med henne som gäst - och passar på att fråga allt om hennes känslor och tankar kring sin resa mot barn.  Hur funkar det exempelvis att vara kändis på kliniken? 

2019-02-08
Länk till avsnitt

53 - Årsavslut och poddpaus

Vi vill i samband med årets sista avsnitt tacka alla lyssnare för ert stöd. För de mail ni skickat, för de bilder ni kommenterat och armbanden ni köpt. 

Tänk att på det år podden har sänts har så många samlats och pratat om det man tidigare känt sig så ensam i. 

Vi är så många, vi är inte ensamma. 

Ruvarpodden går på paus nu. Livet börjar komma ikapp med heltidsjobb, plugg och vårt efterlängtade familjeliv. 

Men vi (och hoppas ni med) fortsätter höras, diskutera och bubbla på instagram, tills vi hörs igen i en podd nära er. 

2018-12-13
Länk till avsnitt

52 - Är allt bara bra nu?

I veckans avsnitt pratar vi om förväntningar på hur allt skulle bli när man väl blev gravid. Vi pratar om hur vi och våra partners har eller inte har bearbetat tiden som ofrivilligt barnlösa. Vi pratar även om julen när man är ofrivilligt barnlös. 

2018-12-06
Länk till avsnitt

51 - Youtubers Gina och Malin gästar Ruvarpodden

Gina och Malin samlar barnkläder, har barnnamn färdigt och har varit med i Liberos gravid vecka för vecka - redan innan någon graviditet! I veckans avsnitt pratar vi med dem och får höra hur de tänker om att "jinxa", om att stötta varandra under ofrivillig barnlöshetstiden och om att gå i familjeterapi - innan man får det dåligt. 

2018-11-29
Länk till avsnitt

50 - IVF försök nr 4 och nr 5

Våra berättelser fortsätter - I veckans avsnitt berättar vi om de IVF försök som lyckades och faktiskt blev våra barn.

2018-11-22
Länk till avsnitt

49 - Sätesvärme och ägglossningssekret

När Hanna och Fabian försökte bli med barn fick Fabian inte använda sätesvärme, eftersom Hanna hade läst att spermierna mådde bäst av att ha det svalt. Det och mycket annat diskuteras i veckans avsnitt. 

2018-11-15
Länk till avsnitt

48 - Att försöka få barn som samkönat par

Julia och Andrea har ett barn som kom till efter många och krångliga försök. De försöker nu få syskon och berättar i dagens avsnitt om insemination, IVF och vaginism. 

2018-11-08
Länk till avsnitt

47 - Immunförsvaret och ofrivillig barnlöshet

I veckans avsnitt pratar vi om saker vi läst/hört om immunförsvaret kopplat till ofrivillig barnlöshet.  Kan man ha för bra immunförsvar? För dåligt? Och ligger det något i det man hör ibland att många känt sig sjuka efter insättning och sedan plussat? 

2018-11-01
Länk till avsnitt

46 - Om när äggen plötsligt tar slut - och att söka hjälp i Riga

Helt plötsligt fanns inga ägg kvar. Malin var inte särskilt gammal men hennes kropp verkade inte hålla med. I veckans avsnitt berättar vår gäst om hennes längtan efter fler barn och vägen dit med hjälp av en klinik i Riga.

2018-10-25
Länk till avsnitt

45- IVF som ensamstående

Att skaffa barn på egen hand blir allt vanligare. Vad är svårast, hur går tankarna och vem hittar man stöttning i? Veckans gäst Jessica berättar mer i det här avsnittet. 

2018-10-18
Länk till avsnitt

44 - Klara Zimmergren och Birgitta från adoptionscentrum gästar podden

I det här avsnittet varvar känslor med fakta. Birgitta från adoptionscentrum berättar om hur man går tillväga när man vill adoptera, och härliga Klara Zimmergren är tillbaka och berättar sin adoptionshistoria. 

2018-10-11
Länk till avsnitt

43 - Om sekundär barnlöshet

Sekundär barnlöshet är vanligare än man tror. Man blir gravid en gång, får ett barn, men sedan när man längtar efter syskon så fungerar det inte längre. I veckans avsnitt berättar vår gäst om sin sekundära barnlöshet och om en syskonlängtan som inte vill försvinna. 

2018-10-04
Länk till avsnitt

42 - Vänskap och fula känslor

Det är få ämnen vi får så mycket mail om som vänskap. Ni lyssnare frågar om alla de fula känslorna man känner när ens nära vänner blir gravida? Och hur hanterar man när vännerna sakta försvinner under ens ofrivillig-barnlöshetstid? Det och annat som rör ämnet vänskap pratar vi om i det här avsnittet. 

2018-09-27
Länk till avsnitt

41 - Om känslor under IVF-tiden och att vara IVF-förälder

I veckans avsnitt låter vi tankarna flöda fritt och pratar dåtid, nutid och framtid om barnlöshet och IVF. Vi pratar en del om vårt föräldraskap och om syskontankar, så vi slänger in en liten varning till lyssnare som kan tycka detta är jobbigt. 

2018-09-20
Länk till avsnitt

40 - Pia Johansson gästar Ruvarpodden

Ibland blir det ju så. Saker blir inte som man tänkt sig. Vad händer om vi aldrig kommer få barn? 

Veckans gäst, härliga Pia Johansson, berättar om exakt detta. När det helt enkelt inte blir några barn - och hur bra livet kan bli ändå. 

 

Pia är bland annat skådespelare, föreläsare, radio & Tv-underhållare och komiker. Pia har medverkat i bland annat Parlamentet. 

2018-09-13
Länk till avsnitt

39 - IVF & Utomkvedshavadeskap

Vår lyssnargäst Frida berättar i veckans avsnitt om sin och sin partners resa mot barn och om när hon fick utomkvedshavandeskap. 

2018-09-06
Länk till avsnitt

38 - Isabels resa fortsätter

Isabel är en lyssnare som har gästat podden vid två tidigare tillfällen då vi har fått möjlighet att höra om hennes resa mot barn. I första avsnittet berättade hon om PCOS och i andra avsnittet ruvade hon på ett embryo. Hur gick det?  Här kommer fortsättningen!

2018-08-30
Länk till avsnitt

37 - När "att skaffa" barn blir ett projekt

I veckans avsnitt pratar vi, bland mycket annat, om något vi tror är vanligt under barnlöshetstiden - nämligen om när själva barnskaffandet blir ett projekt och man glömmer vad det faktiskt är man kämpar för. Det blir också snack om känslor, gråt och en del framtidstankar.

2018-08-23
Länk till avsnitt

36 - En IVF-resa, två upplevelser

Denna veckan gästas podden av ett par - Gustaf och Adéle. Gustaf har startat bloggen www.ivfpappan.se och han och Adéle kämpar just nu för att bli föräldrar. Tillsammans berättar de i detta avsnittet om de känslor och tankar de har om sin barnlöshet, hur de fungerar tillsammans och hur de tänker om framtiden.

2018-08-16
Länk till avsnitt

35 - Missfallet

Äntligen! Ett plus! Men sen... Det som inte får hända händer. Missfallet. I det här avsnittet fortsätter våra IVF-historier. Annica berättar om när hon äntligen plussade och sedan fick missfall, och Hanna berättar om operationen av hennes äggledare.

2018-08-09
Länk till avsnitt

34 - Vad vet vi egentligen om varandra?

I ett sorts sorligt bingo-spel om barnlöshet testar vi varandras minne, och tro om varandra och våra IVF-resor. Ni som lyssnar har också möjlighet att spela med. 

2018-08-02
Länk till avsnitt

33 - Psykologen berättar del 2

Vad är "knepet" för att hålla ihop trots lång tids barnlöshet? Finns det några? Hur gör man på jobbet? 

Vi ställer dessa frågor och flera andra till psykolog Stina i det här avsnittet. 

2018-07-26
Länk till avsnitt

32 - När ska ni skaffa barn då?

Känner ni igen er i att det är omöjligt att få "nog" av läsning/filmer/bloggar om barnlöshet och IVF? Vi kände definitivt så, och därför tipsar vi i det här avsnittet om precis det. Sedan har vi gäst i podden - Sara- som skrivit en bok om barnlöshet " När ska ni skaffa barn då" och hon delar dessutom med sig av sin historia. 

2018-07-19
Länk till avsnitt

31 - Vännerna berättar

I veckans avsnitt gästar två av våra bästa vänner podden. De som stod bredvid under IVF-perioden och peppade, tröstade och hoppades med oss.  Hur var det för dem? vad var svårt? Vad var jobbigast? Nu får vännerna chansen att berätta - och kanske ge tips till andra goa vänner som lyssnar på podden.

2018-07-12
Länk till avsnitt

30 - Frågeavsnitt nr 2

I veckans avsnitt svarar vi på de frågor våra lyssnare skickat in via mail, på Facebook och på instagram.

2018-07-05
Länk till avsnitt

29 - Åsa Sandell gästar Ruvarpodden

Åsa Sandell är mångsysslare och har blanda annat skrivit boken "Den tuffaste ronden" som handlar om hennes barnlängtan.

2018-06-28
Länk till avsnitt

28 - Saker vi önskar att vi vetat om IVF

När man är inne i barnlöshets och IVF-karusellen kan man ibland känna sig som ett proffs på sin egen (och andras) kroppar. Man kan termerna, namnen på medicinerna och vilka kliniker som har bäst % chans att lyckas med IVF. Men är all kunskap bra kunskap? I det här avsnittet pratar vi om saker vi inte visste om IVF när vi började. 

2018-06-21
Länk till avsnitt

27 - Isabel är tillbaka och ruvar

Vår lyssnare Isabel lider av PCOS och hade varit med om en överstimulering senast hon gästade podden. I det här avsnittet berättar hon att hon just fått tillbaka ett embryo efter en lyckad stimulering. 

2018-06-14
Länk till avsnitt

26 - Psykologen berättar del 1

Stina Järvholm är psykolog vid Reproduktionsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och träffar varje vecka par som genomgår barnlöshet. 

2018-06-07
Länk till avsnitt

25 - Frun hon tar ett barn

Kommer ni ihåg barnsången "frun hon tar ett barn"? I det här avsnittet pratar vi bland annat om hur fasta och inväxta normerna i samhället verkar vara - och på vilka sätt vi märker av dem. 

2018-05-31
Länk till avsnitt

24 - Johanna Kajson gästar Ruvarpodden

Johanna Kajson är kanske mest känd för hennes arbete som bröllopskoordinator - där hon planerat en hel drös med kändisars bröllop. I dagens avsnitt berättar hon om hennes väg till barn. 

2018-05-24
Länk till avsnitt

23 - PCOS och Överstimulering

I det här avsnittet uppmärksammar vi PCOS och överstimulering. Till vår hjälp så har vi bjudit in lyssnaren Isabel. Isabel blev diagnostiserad med PCOS för många år sedan och har nu påbörjat sin IVF-resa, en resa som började med en överstimulering. 

2018-05-17
Länk till avsnitt

22 - Tredje IVF-behandlingen

Vid tredje IVF-försöket gjorde Annica Långa protokollet med nässpray över sommaren och Hanna gjorde sitt första FET (frozen embryo transfer). I det här avsnittet berättar vi om våra tredje IVF-försök och tiden innan och efter.

2018-05-10
Länk till avsnitt

21 - Charlie och Andrea Söderberg gästar Ruvarpodden

I det här avsnittet gästar Charlie och Andrea Söderberg podden och pratar om hur de blev föräldrar till Primus, om att ha balans och att någongång deklarera fara över.

2018-05-03
Länk till avsnitt

20 - IVF bakom kameran - fd. hockeyproffset Danijela berättar

I det här avsnittet möter vi fd. landslagsstjärnan i ishockey Danijela Rundqvist som tillsammans med sin man Nisse låtit filma sin resa mot barn  i dokumentärserien "kampen för ett barn" som sänds på SVT i 6 delar under våren. 

2018-04-26
Länk till avsnitt

19 - Killarna berättar

I podden pratar vi ofta vitt och brett om våra partners och hur vi tolkat dem under vår IVF-period. Därför är det så spännande i veckans avsnitt när de själva gästar och ger sin sida av saker. Vad var värst? Håller de med om allt som sagts?

2018-04-19
Länk till avsnitt

18 - En IVF-resa via landstinget

Gäst i dagens avsnitt är vår lyssnare Anna, som har gjort IVF via landstinget. Tillsammans med henne diskuterar vi likheter och olikheter i processen om man väljer att göra IVF på privat klinik eller via landstinget.

2018-04-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.