Sveriges 100 mest populära podcasts

Heja Framtiden

Heja Framtiden

Heja Framtiden är en podcast och plattform för framtidsfrågor. Här får du möta futuristerna som förutspår framtiden, entreprenörerna som bygger framtiden och eldsjälarna som representerar framtiden. Med många olika perspektiv läggs ett spännande pussel som aldrig blir färdigt, och oavsett vad vi tror om framtiden får vi aldrig sluta heja på den. Podden drivs av Christian von Essen i Stockholm. Läs mer på http://hejaframtiden.se

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hejaframtiden.se

Avsnitt

401. Cristina Ljungberg & Wendy Anderson: The case for investing in women's health (IN ENGLISH)

Menstruation, women's health, body literacy and sexual pleasure are gravely underserved sectors when the question of social impact is on the table. That's why Cristina Ljungberg och Wendy Anderson founded The Case for Her together in 2017 - a Stockholm-based investment firm bent on allocating capital to some of the most stigmatized and underfunded areas in the finance universe. Heja Framtiden invited them to the studio to discuss how they work and why these issues are so important for making the world a better place in the future. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and check out our other episodes in English.  

2022-11-25
Länk till avsnitt

400. Elza Dunkels: Kampen för en skärmstark internetgeneration

I den hetlevrade debatten om skärmtid, sociala medier, datorspelande och porrfilter återfinns ofta Elza Dunkels i den ena vågskålen. Hon har ägnat de senaste decennierna åt att helhjärtat forska, utbilda och informera om pedagogik och unga människors skärmanvändande, och enligt Elzas analys finns det mycket lite som tyder på att själva skärmtiden är skadlig i sig ? det beror enbart på vad man faktiskt gör på nätet. Och där kommer de vuxnas ansvar in i bilden, med lyhördhet och nyfikenhet. Vi återkommer under samtalet till begrepp som mediepanik och juvenism ? vi har med andra ord alltid varit skeptiska och rädda inför nya saker, särskilt om det involverar teknik, barn och unga. Men hur kan vi hjälpa våra barn att bli mer skärmstarka istället för att vifta med moralfingret? Som tur är har Elza Dunkels skrivit en bok om just detta. // Avsnittet är inspelat i köket hemma hos Christian von Essen. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.     

2022-11-22
Länk till avsnitt

399. Gareth Deakin: The evolution of music tech ? from distribution to democratization (IN ENGLISH)

There's a lot happening in the intersection between new technologies and the creative industries. Gareth Deakin is a London-based consultant and angel investor specializing in the vibrant music tech scene. He also has a long background from major record labels. We met him at Stockholm Creative Tech Week 2022 to discuss the future of music, with AI, blockchain and co-creation as important aspects. // Recorded at Hasselbacken in Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Check out hejaframtiden.se and our other episodes in English. // A big thank you to Invest Stockholm and STHLM Music City for a fun collaboration! 

2022-11-21
Länk till avsnitt

398. Max Adler: Vad kan pet tech lära oss om preventiv vård?

Hur nyttjar veterinär- och djurvårdsbranschen digitaliseringen? Heja Framtiden träffar Max Adler, som är vd för 2288 Djurens Vårdguide. Under pandemins starka ökning av husdjur blev det allt viktigare att kunna få snabb rådgivning utan att behöva åka in till den fysiska veterinärkliniken, och ägarbolaget Firstvet har tagit stora digitala kliv för att underlätta processen och säkerställa rätt typ av vård. Det här avsnittet är dessutom något av en tidsresa eftersom vi kände oss nödgade att uppdatera andra halvan av samtalet på grund av den snabba utvecklingen inom den spännande pet tech-sektorn, med AI, distansmätningar och mycket annat. // Inspelat på Helio GT30 och i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera gärna på det färska nyhetsbrevet!     

2022-11-17
Länk till avsnitt

397. Annika Sundin: Alla kan göra något

Vilken roll spelar de små hållbarhetsåtgärderna i det stora gröna skiftet? Annika Sundin är hållbarhetskonsult och "greenfluencer" bakom Instagramkontot Medveten i stan. Hon har gjort det till sin personliga mission att lyfta goda exempel och inspirera andra till hållbara val - både i vardagen, skolan och på arbetsplatsen. I det här avsnittet pratar vi om Annikas drivkrafter, hur man skapar engagemang i klimatfrågan, samt relationen mellan individuella val och globala system. // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se

2022-11-16
Länk till avsnitt

396. Peter Ringstad: Hållbar IoT med energilager från skogen

Norrköpingsbolaget Ligna Energy grundar sin innovation på forskning från Linköpings universitet. I korthet handlar det om att skapa hållbar energilagring med hjälp av lignin, som är en betydande komponent i träd. Den första produkten på marknaden är ett lövtunnt energilager som kan användas i Internet of Things-enheter för att undvika mer ohållbara eller miljöfarliga material, men i förlängningen skulle Lignas teknologi kunna bidra till energilagring på betydligt större skala. I det här avsnittet får vi höra hela historien från bolagets vd Peter Ringstad. // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera gärna på nyhetsbrevet.  

2022-11-14
Länk till avsnitt

395. Maria Wahlberg: Framtidens utmaningar kräver nya typer av organisationer

Maria 'Decida' Wahlberg är ett välbekant namn för många som rört sig inom klubbmusik och populärkultur under de senaste 20 åren. Hon har bland annat varit kreativt bollplank till Robyn över 10 år inom allt från styling, koreografi och musikvideor, till utformning av turnéer och internationella varumärkessamarbeten. 

Maria har ofta jobbat i brytpunkten mellan samtida kultur, musik, media och näringsliv, där syftesdrivna och kreativa enheter har kommit samman med globala företag och institutioner. Intressenterna har varit många och väldigt olika. Under tiden insåg Maria behovet av nya sätt att organisera sig på för att frigöra så mycket kreativitet som möjligt. 

Hon vidareutbildade sig och grundade organisationskonsultbolaget Transponder, för framtidstänkande bolag som vill bli mer regenerativa och samskapande. I det här avsnittet tar vi avstamp i vår gemensamma uppväxt, via tongivande teoribildningar till något slags vision framåt. 

// Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer hejaframtiden.se och prenumerera på det färska nyhetsbrevet på Substack.     

En hel del av teorierna och böckerna vi pratar om i avsnittet finns beskrivna på Transponders hemsida

2022-11-10
Länk till avsnitt

394. David von Laskowski: Minskat matsvinn med AI och uppkopplade salladsbarer

David von Laskowski är vd för Greenfood - en nordisk livsmedelsjätte som samtidigt är något av en doldis. Bland deras varumärken finner vi Picadeli, med salladsbarer i livsmedelsbutiker över hela världen. För att reducera matsvinnet har man utvecklat en AI-lösning som tillsammans med uppkopplade salladsbarer skapar ett helt annat logistiskt flöde eftersom det kraftigt underlättar beställningsprocessen för butiken. Vi tog ett snack med David under Almedalsveckan för att diskutera detta och en hel del annat. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och vår artikel på framtidenshallbara.se // Missa inte heller det nya nyhetsbrevet!

2022-11-09
Länk till avsnitt

393. Andreas Lindqvist: Resiliens genom samskapande

Hur hjälper man företag att på bästa sätt bygga upp sin anpassningsförmåga inför framtida utmaningar? Andreas Lindqvist är affärschef på Futurice, en på många sätt ovanlig konsultbyrå med finska rötter och stark europeisk närvaro. Man utmanar de kritstrecksrandiga strategikonsulterna med att hela tiden se holistiskt på sina kundrelationer. Futurice är helst med från idé till strategi, teknikval, utveckling och implementering - oavsett vilken typ av tjänst eller problemställning det handlar om - och vill gärna stärka kundens interna kompetens istället för att rulla på långa avtal. I det här samtalet berättar Andreas om sin syn på hur företag behöver tänka och jobba för att stå starka när det blåser, och med en passion för industrihistoria bidrar han samtidigt med intressanta perspektiv kring framtidens industrier, transporter och tjänstedesign. // Inspelat på United Spaces, Torsgatan 26 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Det här avsnittet är det första avstampet i ett samarbete mellan Heja Framtiden och Futurice.   

2022-11-07
Länk till avsnitt

392. Christofer Friberg: Ett nytt sätt att hitta naturresurser

Det står allt mer tydligt att vi kommer behöva stora mängder resurser i form av metaller och mineraler i energiomställningen. Men hur kan dessa utvinnas på ett mer hållbart sätt? Christofer Friberg har länge arbetat med utvecklingen av geotermisk energiproduktion. Han driver nu bolaget xGeo, som tagit fram en lösning för att scanna stora arealer och få en tydlig bild av vilka resurser som finns tillgängliga djupt under marken. Vi träffade Cristofer under Stockholm Impact Week på Epicenter. Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på vårt nyhetsbrev!

2022-11-04
Länk till avsnitt

391. Sara Berger: Att skapa ett globalt foodtech-bolag från ett vitt ark

Sara Berger är vd för Sproud, ett svenskt bolag som producerar ärtprotein-baserade utmanare till traditionella mejeriprodukter. Men även om den växtbaserade omställningen går allt fortare, är det en svår konst att förändra människors invanda beteenden. I det här avsnittet diskuterar vi frågor kring uppskalning, varumärkesbyggande, internationell expansion och trösklar på vägen. Och varför är det egentligen så fantastiskt roligt att arbeta inom livsmedel och foodtech just nu? // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in vår tidigare intervju med Sara i Framtidens hållbara matsystem.   

2022-11-02
Länk till avsnitt

390. Simon Werbart Flato: Kompetensfabrik för hållbarhetstalanger

Varför finns det ingen renodlad plattform för unga talanger som vill ha guidning inför en karriär inom hållbarhet? Den frågan ställde sig Simon Werbart Flato innan han drog igång Sustainergies, en byrå som hjälper studenter att hitta relevanta jobb och examensprojekt inom hållbarhetsområdet - eller bara vässa sin kompetens inför framtiden. Vi träffade Simon under Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan för ett kort snack. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och håll koll på vårt nya nyhetsbrev!    

2022-10-31
Länk till avsnitt

389. Emanuel Karlsten: Pendelrörelser, pengar och påverkan i det nya medieparadigmet

Emanuel Karlsten är journalist och flitig föreläsare inom frågor som rör internet och sociala medier. Han skriver bland annat krönikor i GP, driver Mediepodden tillsammans med Olle Lidbom och är styrelseordförande i Medieakademin - en ideell organisation som bland annat producerar Förtroendebarometern och Maktbarometern. Under pandemin 2020 tilldelades han Stora Journalistpriset som Årets förnyare för sin läsarfinansierade satsning på Coronaveckan som gått.  I det här avsnittet berör vi allt från TikTok och den nya tidens makthavare, till de sociala mediernas högervridning, religionens framtid och journalistikens möjliga affärsmodeller. Mycket nöje! // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på vårt nya nyhetsbrev! Kolla även in boken Skippa Nyheterna, det senaste släppet på Heja Framtiden Förlag.   

2022-10-28
Länk till avsnitt

388. Menno Lammers: Proptech for good (IN ENGLISH)

Menno Lammers is the founder of Proptech For Good, an international alliance of real estate companies and proptech organisations with the common goal to increase sustainability and reconnect with nature. We met Menno Lammers at Stockholm Impact Week to discuss what a regenerative culture actually entails and ho we can use the technological development to create more human-centric and eco-friendly urban environments. // The episode is produced in collaboration with Invest Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Check out our other episodes from Stockholm Impact Week

2022-10-27
Länk till avsnitt

387. Maria Freitas: Improving mental health with digital tools (IN ENGLISH)

In many ways, we are experiencing a global mental health crisis. But instead of waiting for the breakdown, digital assessments kan help empower people to apply exercises, self-care or get professional consultation in time. The startup company uMore provides just that, rolling out their AI-driven app solution in an increasing number of markets. We met co-founder and CEO Maria Freitas at Stockholm Impact Week, just minutes after she had been pitching the uMore solution on stage for potential impact investors. // The episode is produced in collaboration with Invest Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Check out our other episodes from Stockholm Impact Week

2022-10-26
Länk till avsnitt

386. Thérèse Lundquist: Hållbar e-handel med grönt hjärta

Att sälja hållbara produkter på nätet blir allt vanligare, men det har varit svårt att nå ut i konkurrens med e-handelsjättarnas stordriftsfördelar. Med plattformen och marknadsplatsen Green Little Heart vill Thérèse Lundquist och hennes medgrundare göra det lättare att shoppa hållbart genom att samla de allra vassaste varumärkena. Från en gedigen bakgrund inom såväl mode som retail och varumärkesbyggande finns det nu stora planer framåt. // Inspelat på Epicenter Store i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på det färska nyhetsbrevet

 

2022-10-25
Länk till avsnitt

385. Ola Broström: Larver som proteinkälla

Du vet väl att det redan produceras insekter för fullt i Sverige? Orsa-bolaget Tebrito har under flera års tid utvecklat produkter från den mångsidiga mjölmasken (egentligen är det larver) och kan sälja både protein till livsmedelsindustrin och direkt som proteinpulver, samt avföringen (frass) som naturgödsel. Det är med andra ord en mycket cirkulär och resurseffektiv process. Vi träffade Tebritos försäljningschef Ola Broström på Nordic Future Food-mässan i Kista. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se - och glöm inte att prenumerera på nyhetsbrevet.   

2022-10-24
Länk till avsnitt

384. David Prentell: Vilken AI-värld väljer du?

Det finns många potentiella riktningar för utvecklingen av artificiell intelligens under de kommande decennierna. David Prentell driver designstudion Grafikwerket i Stockholm och hjälper några av världens mest dynamiska scale-up-bolag med identitet och varumärkesplattform. Gemensamt är att de flesta på något sätt använder sig AI och maskininlärning i sin kärnverksamhet. Denna närhet till den tekniska utvecklingen fick David Prentell att fundera över framtiden, vilket resulterade i ljudboken Aitopia. Berättelsen utspelar sig tio år in i framtiden och tecknar en bild av AI som en polariserande kraft - ena delen av samhället är slav under kommersiella och övervakande algoritmer, medan utbrytarsamhället styrs av en AI som värnar om miljö, klimat och hälsa. I den här avsnittet diskuterar vi riskerna och möjligheterna med AI-utvecklingen, samt vilken roll design spelar i att skapa framtiden. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.   

2022-10-21
Länk till avsnitt

383. Robert Rubinstein: Less talk, more impact (IN ENGLISH)

Robert Rubinstein is the founder of TBLI, Triple Bottom Line Investing Group in Amsterdam. Originally from New York, Rubinstein worked in publishing in The Netherlands when he realised the potential impact of accelerating sustainable investments and ESG work. TBLI has since its birth evolved into a powerful network and learning platform, offering both newsletters, events and advisory services. Robert Rubinstein is not easily impressed with fancy press releases and far-future CO2 targets - he wants to see change right now. We met him to discuss these topics at Stockholm Impact Week 2022 at Epicenter in Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Find our other English episodes at hejaframtiden.se   

2022-10-19
Länk till avsnitt

382. Karolina Martinson: Mer tång på tallriken

Karolina Martinson är något så exotiskt som en livs levande tångdykare. Kärleken till tången har lett henne till utvecklingen av recept, matlagningskurser, restaurangverksamhet och kokboken Plocka tång och strandväxter tillsammans med Linnéa Sjögren. Vi träffade Karolina under Nordic Future Food på Kistamässan, för ett samtal om vad som egentligen är grejen med tång - och varför det är en utmärkt råvara att utveckla i det svenska köket. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se.    

2022-10-18
Länk till avsnitt

381. Kay Pollak: Att skapa sin framtid, en tanke i taget

Kay Pollak är föreläsare, författare och filmregissör, kanske mest känd för filmen Så som i himmelen och boken Att välja glädje. Nu är han aktuell med boken Ett bättre liv, som bygger vidare från tankarna från den förra. Och det handlar just om tankar - Kay Pollak är nämligen mer övertygad än någonsin att det är vi själva som skapar våra känslor och vår lycka genom de tankar vi tänker. Det innebär också att vi har ett ansvar för vår egen framtid. Heja Framtiden fick ett kort men fint samtal med Kay mitt under Bokmässan 2022. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in vår senaste bok Skippa Nyheterna av Tobias Wahlqvist!

2022-10-14
Länk till avsnitt

380. Yoram Wijngaarde: The great potential of Nordic impact startups (IN ENGLISH)

Yoram Wijngaarde is the founder and CEO at Dealroom.co, a global platform based in Amsterdam, providing data from startups and tech ecosystems to governments, investors and other stakeholders. With a database of more than 10,000 impact startups world-wide, a new report shows that The Nordics stand out in comparison - a fourth of VC investment went to impact companies in 2021 (and the gigantic Northvolt USD 2.8 bn investment is excluded from that number). We met Yoram at Stockholm Impact Week during Growth Day at Epicenter after moderating a panel discussion about the Nordic impact landscape. The episode is produced in collaboration with Invest Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and check out our other episodes in English.     

2022-10-12
Länk till avsnitt

379. Anders Andersson: Smartare bevattning för de små jordbruken

En fjärdedel av jordens småskaliga jordbruk finns i Indien, vilket sysselsätter ungefär 700 miljoner människor. Men vatten är en bristvara. Spowdi har utvecklat ett mobilt, soldrivet system för droppbevattning, vilket gör att bönder kan slopa sina dieselaggregat, minska vattenförbrukningen och i förlängningen få fram fler skördar. Efter Indien väntar nu flera östafrikanska länder på att få njuta av den svenska vatteninnovationen. Under Almedalsveckan träffade vi bolagets strategichef Anders Andersson för att ta reda på mer om lösningen. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshalbara.se

2022-10-10
Länk till avsnitt

378. Casey Hudetz: Black Mirror, speculative design and The BEAR Test (IN ENGLISH)

Casey Hudetz is a Chicago-based designer and filmmaker. Over the past few years, he has been exploring technological development with the help of human pop culture and storytelling. One of his projects is called The BEAR Test, and is his attempt to create a new "Turing Test" with the popular children's book I Want My Hat Back by Jon Klassen. When can a child understand the ending - and when can an AI do it? This question took him on a long and well-documented journey that eventually brought him to Gather Conference in Stockholm, where we met. Casey is also fascinated by speculaltive futures and speculative design - particularly in relation to the Netflix series Black Mirror, so we talk about that as well. // Recorded at Fållan in Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Check out hejaframtiden.se and our other English episodes.     

2022-10-07
Länk till avsnitt

377. Jacqueline Dangoor Engdahl: Foodtech och växtbaserat i framtidens hållbara matsystem

Jacqueline Dangoor Engdahl har de senaste åren varit ansvarig för ICA Växa, kedjans stora satsning på svenska, växtbaserade produkter. Med ett brinnande intresse för foodtech och det hållbara skiftet navigerar hon vant mellan stort och smått i matsystemet, och efter att avsnittet spelades in står det klart att Jacqueline nu drar igång sitt eget konsultbolag Cena Ventures. Tanken är att stötta foodtech- och hälsobolag som vill in på den nordiska marknaden, liksom svenska bolag som vill exportera, med kapitalresning, märkning, go-to-market och mycket mer. I det här avsnittet pratar vi även om den dynamiska foodtech-scenen i Israel och vilka bolag som växer fram där. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in vårt fina magasin Framtidens hållbara matsystem.   

 

2022-10-06
Länk till avsnitt

376. Maria Håkansson: When true impact is the portfolio strategy (IN ENGLISH)

Maria Håkansson is the CEO of Swedfund, Sweden's government-owned company investing in social entreprenurship, mainly in Sub-Saharan Africa and parts of Asia. The mission is to help as many people as possible overcoming issues related to poverty, such as access to electricity and healthcare. The solution? To fund and invest in local impact companies, creating hundreds of thousands of jobs. We met Maria Håkansson after her keynote at Stockholm Impact Week 2022 at Epicenter. // Podcast host: Christian von Essen // The episode is produced in collaboration with Invest Stockholm. // Learn more at hejaframtiden.se   

2022-10-05
Länk till avsnitt

375. Theodore Bergqvist: Kan AI göra ditt företag självkörande?

Theodore Bergqvist är grundare till Turbotic, en AI-lösning som automatiserar så mycket som möjligt av ett företags bakomliggande processer och samlar dessa i en plattform. Är det här bara början på den stora AI-revolutionen? Vi träffade Theo när han pitchade på Techarenan. Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se    

2022-10-04
Länk till avsnitt

374. Elin Enfors-Kautsky: Affärstransformation i Antropocen

Elin Enfors-Kautsky är grundare och vd på Prosperous Planet, en konsultbyrå som hjälper företag driva hållbar transformation i Antropocen. Det låter tjusigt, men Elin berättar pedagogiskt för oss hur hon ser att näringslivet kan ta ledningen i den stora omställningen samhället står inför - i alla fall om man börjar med en gedigen grundförståelse för planetens förändrade förutsättningar under den tidsålder vi nu lever i. Heja Framtiden träffade henne under Nordic Sustainability Expo 2022 på Stockholmsmässan. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se 

2022-10-02
Länk till avsnitt

373. Sölve Dahlgren: Bokbranschens digitalisering har bara börjat

Vad har hänt inom bokbranschens digitaliseringsprocess och vart är vi på väg? Under Bokmässan 2022 träffade vi Sölve Dahlgren, som driver nyhetsbrevet och sajten Boktugg där han bevakar branschen dagligen. Sölve är även författare och egenutgivare, och han ser goda möjligheter i att fler författare med upparbetade plattformar och läsarrelationer kan gå sin egen väg i framtiden. Vi pratar också om vilken potential som fortfarande finns inom ljudböcker och e-böcker - särskilt när AI blir allt vassare. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat på Svenska Mässan i Göteborg. // Kolla in hejaframtiden.se och Heja Framtiden Förlag.  

2022-09-29
Länk till avsnitt

372. Anna H Lundahl: KliMATdagarna och det mänskliga mötet

Det var under skrivandet av boken Min farmor var vegan som Anna H Lundahl insåg vilken enorm bredd av intressanta personligheter och perspektiv som ryms inom det svenska matsystemet - men som inte alltid möts. Detta ledde henne fram till grundandet av KliMATdagarna, som samlar 50 inspiratörer under två dagar, 7-8 oktober 2022 på Lumafabriken i Hammarby Sjöstad. Hon hoppas att det goda samtalet ska kunna väcka såväl idéer som skaparlusta och beteendeförändringar. Biljetter finns här! // Programledare: Christian von Essen (som är på plats 7/10) // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in magasinet Framtidens hållbara matsystem.    

2022-09-27
Länk till avsnitt

371. David Epstein: The bright future of a curious generalist (IN ENGLISH)

We have all heard about the popular 10,000 hour rule by now. But is it really true that early specialization and deliberate practice is the golden key to success throughout life? In his book Range, David Epstein gracefully debunks this theory with numerous examples from an increasingly complex world in which a diversity of experiences and perspectives actually prove more beneficial in the long run. Christian met David in Stockholm at his Swedish publisher Volante for a brief talk about this fascinating subject. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and check out our other episodes in English.

2022-09-22
Länk till avsnitt

370. Henrik Ny: Så skapar vi framtidens hållbara transportsystem

Den pågående samhällsomställningen ställer höga krav på energi- och transportsektorn. Henrik Ny är universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola på Institutionen för strategisk hållbar utveckling, och leder forskarteamet SustainTrans som på olika sätt undersöker hur ett hållbart transportsystem kan se ut i framtiden. Vi träffade Henrik Ny i en blåsig Visby-gränd under Almedalen 2022. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se

2022-09-21
Länk till avsnitt

369. Kassim Nagwere: Lyssna på de ungas drömmar

Kassim Nagwere är social entreprenör och driver Drömstort, med mötesplatser och mentorskap för unga i tre av Stockholms ytterstadsområden. Där kan de utforska sina kreativa drömmar och få hjälp med affärsidéer, jobbansökningar och CV-putsning. Vilken potential finns det i att stärka framtidstron hos unga människor som annars har svårt att få utlopp för sina idéer? Vi träffade Kassim på Epicenter i Stockholm under Reach for Changes event Partnering for Change, en del av Stockholm Impact Week. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.    

2022-09-20
Länk till avsnitt

368. Sofie Hjelmberg: Second hand-marknadens professionalisering

Efter att ett plagg sålts har e-handlaren inte längre någon koll på vad som händer med det. reCRQL vill ändra på den saken. Med sin SaaS-lösning gör de det enklare att utveckla cirkulära affärsmodeller genom att öppna upp för köp och sälj av second hand direkt på varumärkenas egna sajter. Först ut är Houdini, som låter sina kunder sälja begagnade Houdini-plagg med hjälp av reCRQLs lösning i bakgrunden. Vi träffade medgrundare Sofie Hjelmberg för att prata om cirkulär ekonomi, modebranschens utmaningar och om hur tjänsten fungerar. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in våra andra avsnitt om fashiontech.        

2022-09-16
Länk till avsnitt

367. Darlene Chiu Bryant: The San Francisco and Stockholm foodtech connection (IN ENGLISH)

Darlene Chiu Bryant is the founder and Executive Director at GlobalSF ? a business network creating connections for San Francisco companies expanding abroad, as well as attracting other businesses to set up shop in the dynamic Bay Area. We met Darlene during the foodtech conference Big Meet in Stockholm. What similarities and opportunities can we find between the two business regions, what is cooking in the SF foodtech cluster, and how can the sector evolve even faster with some true cross-Atlantic collaboration? // Recorded at Epicenter in Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Check out hejaframtiden.se for more information about the podcast and listen to our other episodes in English

2022-09-15
Länk till avsnitt

366. Oliver Lundgren: Hybridskolan är här för att stanna

Hur kan vi nyttja digitaliseringen på bästa sätt för framtidens skola? Oliver Lundgren är vd på Skolon, som är en plattform för att samla digitala utbildningstjänster i ett och samma gränssnitt för lärare och elever. I det här avsnittet diskuterar vi pandemins digitaliseringsskjuts för utbildningssektorn och den på många håll blomstrande svenska edtech-sektorn. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och nufattarjag.se.

2022-09-12
Länk till avsnitt

365. Elin Bergman: Även den cirkulära omställningen behöver tydliga mål

Elin Bergman är operativ chef på Cradlenet, ett medlemsnätverk vars syfte är att främja näringslivets omställning till en cirkulär ekonomi genom utbildning, inspiration och samverkan. I det här samtalet benar vi ut vad cirkulär ekonomi är, hur begreppet uppstod och vart Sverige är på väg. Tydligt är i alla fall att det behövs ännu fler branschöverskridande samarbeten, politiska ramar och nya, spännande affärsmodeller inom delningsekonomi, industriell symbios och allt annat som ryms inom cirkulär ekonomi. Vi träffade Elin under Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se   

2022-09-09
Länk till avsnitt

364. Martin Mazur: Morgondagens modiga mjukvaruutveckling

Vilka resurser skulle kunna frigöras ifall IT-projekten i samhälle och näringsliv vore mer effektiva, värdeskapande, långsiktiga och flexibla? Martin Mazur är CTO på det svenska mjukvarubolaget 1337. Han är flitig förespråkare av att kunderna ska bygga upp sina egna utvecklingsteam så att projekten verkligen blir holistiska och hållbara. I det här samtalet pratar vi även om kompetensbristen i branschen vad som krävs för att främja samhällets fortsatta digitalisering och framtidens kodbaserade innovationer. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.  

2022-09-07
Länk till avsnitt

363. Mikael Botnen Diamant: Hållbariseringen ? process, megatrend och handbok

Mikael Botnen Diamant har en lång bakgrund inom såväl civilsamhälle som strategiskt hållbarhetsarbete och kliver nu på hos byrån Doings för att jobba vidare med sina hjärtefrågor. 2015 var han inblandad i tillblivelsen av Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen, och är i dag aktuell med boken Hållbariseringen, skriven tillsammans med Carl-Johan Schultz. Vi träffade Mikael under Nordic Sustainability Expo för ett snack om hållbarhetsbegreppets mognadsfas och hur boken ska användas i företag och organisationer. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se  

2022-09-05
Länk till avsnitt

362. Mustafa Sherif: Urban planning for future generations (IN ENGLISH)

It's quite ironic that we plan and build our urban areas with a 50 to 100 year perspective - but most often fail to involve the actual future citizens. Mustafa Sherif is an Urban Planner and Market Strategist at Swedish/Finnish consultancy AFRY, and he has found his core niche within social sustainability and methods of planning for - and together with - the younger generations. He also runs the Urbanistica Podcast, popular within the urban planning industry. // Recorded at Kitchen Studio in Stockholm. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and check out our other episodes in English

2022-08-29
Länk till avsnitt

361. Cozette Wachtmeister: Koldioxidnedtagning istället för klimatkompensation

Allt fler röster höjs nu mot de stundtals luddiga, osäkra och avlägsna klimatkompensationsprogrammen som riskerar att skapa frikort för näringslivets utsläppsbeteenden. Removement använder sig av denna växande investeringsvilja, men är fast beslutna om att säkerställa den faktiska (och långsiktiga) koldioxidnedtagningen i de projekt man stöttar. Vi träffade vd och medgrundare Cozette Wachtmeister under Nordic Sustainable Expo på Stockholmsmässan för att prata om varför trädplantering kan vara ett tveksamt sätt att nå företagens klimatmål - och vad man kan göra istället. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se   

2022-08-26
Länk till avsnitt

360. Henrik Littorin: Vägen mot framtidens hållbara flyg

Flygdebatten blir ofta polariserad - stoppa flyget eller fortsätt som vanligt! Men det finns en växande rörelse däremellan, med biobränslen, eVTOL-farkoster, drönarleveranser och eldrivna passagerarflyg. Henrik Littorin har tidigare jobbat på Swedavia och är i dag konsult inom hållbar utveckling av flyget, bland annat som projektledare för ELIS, Elektrifierad luftfart i Skellefteå. Vi mötte Henrik snabbt under Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se - missa inte heller printmagasinet Framtidens hållbara transportsystem som kommer att distribueras med DI i november 2022. Ta kontakt för att medverka!    

2022-08-24
Länk till avsnitt

359. Philippe Schuler: The systemic fight against food waste (IN ENGLISH)

Why is food waste such a pressing global problem - and what can be done to solve it? Philippe Schuler is Global Impact Manager at Too Good To Go, a company fully devoted to tackle food waste by offering consumers low-cost mystery bags from partnering restaurants and supermarkets. In the six years since the founding, Too Good To Go has saved approximately 130 milion meals, and the goal is one billion by 2024. That says a lot about the ambitious expansion plans. We met Philippe during a press briefing at the Stockholm office. // Podcast host: Christian von Essen // Check out hejaframtiden.se for more imformation about the podcast, and our magazine on the sustainable food system of the future at framtidenshallbara.se (in Swedish).     

2022-08-22
Länk till avsnitt

358. Beatrice Erkers: Hur kan tekniken få framtiden att blomstra?

Vi pratar ofta om farorna med ny teknologi. Men vilken potential finns det som skulle kunna bidra till mänsklighetens utveckling på ett riktigt fördelaktigt sätt? Beatrice Erkers är verksamhetschef på den Silicon Valley-baserade organisationen Foresight Institute, som ständigt försöker balansera mellan existentiell risk och genuin framtidsoptimism genom att samla några av världens främsta tänkare i teknikrelaterade  expertgrupper. Foresight driver även initiativet Existential Hope, som uppmuntrar forskare, konstnärer och filosofer att drömma och reflektera kring riktigt blomstrande framtider. Under samtalet berättar Beatrice om sin väg in i Foresight och Effektiv Altruism-rörelsen, samt om vikten av att hitta sitt syfte och samhörighet med ett community. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och kolla in tidigare avsnitt om Effektiv Altruism. 

2022-08-19
Länk till avsnitt

357. Anna Quarnström: Så bygger vi en verktygslåda för energiomställningen

Energikrisen och klimatkrisen är som bekant tätt ihopflätade, och det står allt mer tydligt att vi behöver en diger buffé av olika lösningar för att komma vidare. Just detta driver Anna Quarnström i hennes arbete. Hon är hållbarhetsutvecklare på GodEl och projektledare för Startup4Climate, en tävling som GodEl genomför tillsammans med elnätsbolaget Ellevio. Syftet är att samla de allra vassaste svenska startupbolagen som verkar inom energiomställningen. Två vinnare utses under hösten 2022 och får dela på 2 miljoner kronor i prispengar. Men deadline för anmälan är redan 21 augusti, så skynda dig att registrera ditt bidrag! I Heja Framtiden avsnitt 357 får vi ta del av tidigare års vinnande innovationer, samt Annas syn på framtidens hållbara energisystem. // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och framtidenshallbara.se

2022-08-16
Länk till avsnitt

356. Vahid Sohrabpour: Less plastic, less food waste (IN ENGLISH)

Do we really need all this plastic for improving the shelf life of fruits and vegetables? Vahid Sohrabpour is the CEO of Saveggy, a Swedish foodtech startup looking to reduce food waste while reducing the amount of plastics being used. The Saveggy solution is an invisible and edible plant-based coating that helps fruits and vegetables remain fresh for a longer period of time. So what are the plans moving forward? // Recorded over link using Riverside.fm // Podcast host: Christian von Essen // Also check out our sustainable food systems magazine (in Swedish), and find our other episodes in English!   

2022-08-15
Länk till avsnitt

355. Jonas Nyvang: Elegant mobilitet med industriell origami

Hur är det möjligt att producera en eldriven scooter (lätt motorcykel) med bara 10 delar? Svenska Stilride kallar det för "industriell origami" - tekniken innebär att vika platt plåt på ett unikt sätt. I det här avsnittet träffar vi bolagets vd och medgrundare Jonas Nyvang för ett samtal om den nya, elektrifierade  mobilitetsrevolutionen, historien bakom Stilride och hur framtiden ser ut - samt lite om Jonas bakgrund på den banbrytande musiktjänsten Myspace. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och missa inte vårt nya magasin Framtidens hållbara transportsystem som distribueras med DI i november 2022 (ta kontakt för medverkan). 

2022-08-05
Länk till avsnitt

354. Johan Melinder: Den cirkulära potentialen hos havre

Fazer har på ett par år blivit en av Nordens största havreproducenter, vilket rimmar väl med det växtbaserade skiftet som äger rum. I avsnitt 354 pratar vi med Fazer Sveriges hållbarhetschef Johan Melinder om bolagets planer framåt, samt vilka spännande cirkulära möjligheter som finns i havreproduktionen. Avsnittet är en del av projektet Framtidens hållbara matsystem. Där finns även en intervju med vd Mats Liedholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se   

2022-08-03
Länk till avsnitt

353. Ebba Theding: Hur bygger man en blockkedja?

Hur bygger man egentligen en blockkedja - som dessutom är snabbare och mindre klimatbelastande än de dominanta spelarna? Denna utmaning har svenska ChromaWay antagit. Vi träffade bolagets CFO Ebba Theding för ett samtal om den framtida potentialen med en decentraliserad och pålitlig infrastruktur som kan rucka många av de gamla och tröga samhällssystemen. Ebba lyckas dessutom med konststycket att förklara tekniken och möjligheterna med blockchain på ett sätt som är imponerande pedagogiskt. Lyssna och lär! // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag för att lära dig mer om de största digitala trenderna. 
2022-07-29
Länk till avsnitt

352. Alexander Engl: Sharing is caring (IN ENGLISH)

Do we really need to buy all these tools and products when we easily could share them with other members of our community? Alexander Engl is the CEO and co-founder of ihopa, a startup providing a "neighbour box" that allows members to freely borrow high-quality products whenever they like. The box can include everything from chainsaws and grass trimmers to sewing machines and board games. We met Alexander at Nordic Sustainability Expo 2022 for a quick chat about this exciting contribution to the circular and sharing economy. // Podcast host: Christian von Essen // Listen to our other English episodes here! 

2022-07-27
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.