Sveriges 100 mest populära podcasts

Sveriges viktigaste chefspodd

Sveriges viktigaste chefspodd

Sveriges viktigaste chefspodd är en podcast med intervjuer och diskussioner om intressanta ämnen med chefer och ledare i Örebro kommun.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesviktigastechefspodd.podbean.com

Avsnitt

Avsnitt 31: Anlitad chef ? men inte anställd?

Ibland kan ett företag eller en organisation vara i behov av att tillfälligt ta in personal. Hur fungerar det egentligen att vara interimschef ? det vill säga inhyrd chef eller konsult?

I det senaste avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd träffar vi Camilla Lennartsdotter, som är just interimschef på Upphandlingsenheten i Örebro kommun, för att prata om hur det är att vara anlitad som chef i kommunen, utan att vara anställd. Vilka för- och nackdelar finns det? Vi träffar också Johanna Larsson som är ekonomidirektören som har anlitat Camilla.

2022-06-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 30: Lättade restriktioner

Efter två år med coronapandemin lättar äntligen restriktionerna och vi börjar fundera över vilka lärdomar vi egentligen kan ta med oss. Hur har till exempel skolan haft det under de senaste åren? Och hur har det varit att som rektor leda i kris, i förändring och delvis på distans? I det senaste avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd pratar vi med Anna Andersson, rektor på Mariebergsskolan i Örebro kommun!

2022-03-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 29: Framtidens HR

Vad är framtidens HR och hur ska vi stå oss i konkurrensen om kompetensen? I det nya avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd träffar vi Lars-Åke Brattlund, som under hösten 2021 axlade så väl HR-direktörsrollen som rollen som avdelningschef, för att prata om just det... Och mycket annat! 

2022-01-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 28: Den g(l)ömda resursen

Som ett led i arbetet med att säkra kompetensförsörjningen inom offentlig sektor, kartlägger Örebro kommun och Karlskoga kommun kompetensen hos nyanlända akademiker där fler än 500 akademiker från länder utanför EU beräknas vara arbetssökande. Målet med projektet, Den g(l)ömda resursen, är att ta till vara på den stora potential som finns bland högutbildade utlandsfödda. I det här avsnittet träffar vi Kristian Måsén och Julia Runesson för att höra mer om projektet och om hur chefer och arbetsgivare ska tänka för att inkludera den här viktiga målgruppen. Välkomna till ett nytt avsnitt av Sveriges viktigaste chefspodd.  

2021-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 27: Närvarande chef eller frihet under ansvar?

September och nystartstider. Sveriges viktigaste chefspodd drar igång hösten med fokus på hur man tar tillvara på medarbetarnas kraft. Möt Örebro kommuns eldsjäl Charlotte Ollward, kulturpedagogen och producenten som lät pandemin bli grogrund för nya idéer istället för virus. Men vad behöver man från chefen för att sjösätta succé? Vilket ledarskap krävs för att kreativiteten ska flöda? Och får man misslyckas? Vill du se Funkis Sommarstream så hittar du alla avsnitt här. 

Lyssna på låten: FunkisBro med Boris René - Du och jag

2021-09-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 26:Discover by Örebro

Att upptäcka möjligheterna i en digitaliserad värld. Det är avgörande framåt för alltifrån företag, organisationer och offentlig verksamhet. Men hur? Hur får man med sig medarbetarna på tåget? Och hur får man till det där som alla snackar om ? innovation. I Örebro kommun startar nu den digitala upptäcktsresan på allvar. Det är dags för Sveriges viktigaste chefspodd ? den här gången om Discover By Örebro och hur trygghet och lust är nyckeln till en bättre och enklare vardag.
2021-05-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 25: Hur leder man digitalt?

I Sveriges viktigaste chefspodd fortsätter vi att prata om att jobba på distans och i detta avsnitt med fokus på ledarskapet på distans. Är det någon skillnad att vara chef och inte träffa sina medarbetare fysiskt? I dagens avsnitt kommer vi att träffa Hanna Bäckgren som är enhetschef på Stadsbyggnad. Hur upplever hon att hennes ledarskap är via datorn kontra ett kontor, hur gör hon för att vara tillgänglig, följa upp och hur var det där med hemodlad potatis? Det och mycket mer ska vi prata med henne om i dagens avsnitt av Sveriges viktigaste chefspodd.
2021-03-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 24: Online eller offline?

Digitalt! Ja det är få som har missat att det är det som gäller. Både just nu i det pressade läge som samhället befinner sig i men även efter att pandemin släppt sitt grepp om världen. Och tiden med de trevande första digitala mötena där ljud och bild strular och hälften av deltagarna på jobbet inte lyckas koppla upp sig är faktiskt redan förbi. Men hur flyttar man sig snyggt och proffsigt från konferensrummet, mässan, föreläsningssalen och workshopen till webben? Det får ni reda på i det här avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd. Tillsammans med moderatorn och workshopsexperten Jon Forsell tänker vi göra er till superproffs framför skärmen.
2021-01-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 23: Nyfiken på chefsjobb?

Vi vill att Örebro kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare därför jobbar vi aktivt med karriär- och utvecklingsmöjligheter. Ett resultat av det är programmet Nyfiken på chefsjobb som ska öka attraktionskraften för chefsuppdrag genom att visa vad det innebär att vara chef i Örebro kommun. Programmet vänder sig till medarbetare som är intresserade av att ha ett chefsuppdrag i framtiden. Karin Kahnberg jobbar som ledarutvecklare på kommunens HR-avdelningen och som gäst i detta avsnitt av Sveriges viktigaste chefspodd berättar hon mer om programmet och kommunens förväntningar på chefer.
2020-11-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 22: Champions League till den digitala matchen

Hög kompetens och högt tempo, det stod på agendan när Örebro kommun sökte ny IT-direktör. Hur högt tempo det skulle bli anade ingen, inte minst Per Brogevik som klev in precis när pandemin satte vardagen ur spel. Nu, bara några månader senare har kommunen ökat sin digitala närvaro med över 3000 procent. Möt Örebros nya IT-kapten, i ett samtal om digitalisering, ny på jobbet, ledarskap och vad alla behöver göra för att vara med i matchen. Det är dags för Sveriges Viktigaste Chefspodd!
2020-09-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 21: Margareta

Ledarskapsfrågor är aldrig så viktiga som i kris. De senaste månaderna har chefer och ledare i hela Sverige ställts på hårda prov. I Sveriges viktigaste chefspodd den här gången fokuserar vi på en ledare av en alldeles särskild kaliber. Örebro kommuns skolchef Margareta Borg har lång erfarenhet av både medvind, utmanande arbete och kriser. Och när hon efter 40 år i kommunen nu går i pension avslutar hon sitt yrkesliv med en kris av historiska mått.
2020-06-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 20: När krisen tar fram det bästa i oss

Kris, extraordinär händelse, stabsläge. Pandemi. Verkligheten är overkligt tuff och oförutsägbar i Coronatider. Det har hamstrats toalettpapper och stulits handsprit. Men samtidigt kryllar tillvaron av exempel på hur vi blir som allra bäst när vi verkligen behöver det. Starkt ledarskap, kreativitet och hjärta. I det här specialavsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd handlar det om "När krisen tar fram det bästa i oss". Möt Annika Roman, chef för vård- och omsorg i Örebro kommun och Johan Arvidsson, kommunikationsstrategen som har siktet på Örebros alla hjältar.

2020-04-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Vardagshjältar

Hur blir man en attraktiv arbetsgivare? Och varför ska man vara det? Ja att ha något mer att erbjuda sina anställda än lön, det är viktigare än någonsin. Allt fler väljer arbetsgivare med tydliga värderingar, som tar ställning i viktiga frågor och som ger något mer än det man får i lönekuvertet varje månad. Och om vikten av ett starkt employer brand kan Örebro kommuns Christoffer Odstam och Linnea Jonsson allt. Det är dags för Sveriges viktigaste chefspodd!
2020-03-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Prisregn

I det här avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd så möter vi Linda Carlsson, enhetschef på vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna och Senada Demirovic som jobbar som kulturombud på vård- och omsorgsboendet Södermalmshemmet. Vi kommer att prata med dem om att vinna fina priser och vad det gör för motivationen men också vad som utmärker de verksamheter som de jobbar inom.

2020-02-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 17: A och O i upphandling

I det här avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd träffar vi Örebro kommuns upphandlingschef Helena Sköld Lövgren. Inom Örebro kommun handlas varor och tjänster för ca 3,5 miljarder årligen.  Vi pratar om vikten av upphandling, varför det är så viktigt att vi i kommunen gör rätt när det kommer till inköp men även lite kort om hur en upphandlingsprocess går till.   Den uppmärksamme har kanske noterat att det inte kommit ut något nytt avsnitt av Sveriges viktigaste chefspodd på en ett tag. Fr.o.m. hösten 2019 släpper vi ett nytt avsnitt varannan månad istället för varje.
2019-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Hur kul ska jobbet vara?

Sommaren är kort och det mesta regnar bort? nu är dom flesta va oss tillbaka på jobbet. Fantastiskt tycker en del, mindre kul tycker andra. Oavsett inställning tänker vi att man som chef har ett ansvar för att få sina medarbetare att känna sig välkomna tillbaka från semestern och peppade på att kavla upp ärmarna.   En som är erkänt bra på att hitta på roliga grejer med sina medarbetare är Malin Scholtzé som är enhetschef på Örebro kommuns kommunikationsavdelning. I det här avsnittet får vi höra hur hon ser på att skapa bra stämning, att få medarbetare motiverade och om hon har några knep på hur man behåller sommarkänslan nu när vi gå mot mörkare och kallare tider.
2019-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Kommunikation, nyckeln till det mesta?

Kommunikation! I Sveriges viktigaste chefspodd den här gången ska det handla om nyckeln till det mesta i livet, inte minst i arbetslivet. Och högst ansvarig för Örebro kommuns kommunikationsarbete heter Margareta Wall, Kommunikationsdirektör! Vad hon säger om vikten av kommunikation, vilket stöd som finns för våra ledare och vad som är på gång det hör ni i vårt senaste avsnitt.
2019-05-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Podden om podden

För några år sedan började det surras på HR-avdelningen i Örebro kommun, vore det inte spännande att prova att nå ut till våra chefer genom en podcast? Nu, lite mer än ett år efter starten av Sveriges viktigaste chefspodd bjuder vi in en av cheferna som var med och drog igång vår poddresa.
2019-04-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Stolt Örebroambassadör?

Konkurrenskraft, fler innevånare, besökare, investeringar och etableringar. Viktiga och centrala begrepp för alla kommuner, inte minst Örebro som är en av Sveriges snabbast växande kommuner. Men hur jobbar vi egentligen med det här? Om vikten av ambassadörskap och hur vi säljer Örebro, det vet näringslivsdirektör Göran Dahlen och varumärkesansvarig Louise Anestad en hel del om. Det är dags för Sveriges viktigaste chefspodd!
2019-03-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Örebros viktigaste ledare?

Hon roddar en av Sveriges snabbast växande kommuner och vill att Örebro ska vara en kommun att lita på. Han utsågs redan på lågstadiet till statsministerkandidat men politiken var från början ingen självklarhet. I Sveriges viktigaste chefspodd möter ni den här gången Örebro kommuns högst uppsatta ledare, kommundirektör Anne Andersson och Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson. 

2019-02-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Kris? Hur förberedd är du?

Vid krissituationer som påverkar arbetsgruppen och/eller enskilda medarbetare kan du som chef i Örebro kommun kalla in krisstöd.

Kris och panik, vattenbrist, stora elavbrott, IT-haverier och terrorattacker. Tiderna vi lever kan bjuda på en hel del säkerhetsutmaningar och grunden för samhällets krisberedskap är just kommunerna. Ju bättre vi är på att hantera en kris desto bättre blir hela samhället. 

2019-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Chef eller Facebookvän? Eller både och?

Instagram, Facebook, Twitter och LinkedIn! I takt med de sociala mediernas oerhörda genomslag så har både möjligheter och dilemman dykt upp för chefer medarbetare. Men helt klart är att det handlar om att kommunicera och att det är en viktig plattform för att leda och förändra. I Sveriges viktigaste chefspodd möter ni Örebro kommuns egen expert och chefen som inte räds livet på nätet.

2018-12-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Gammal är äldst. Eller?

Vad är egentligen bäst, äldre eller yngre chefer? Finns det typiska styrkor och svagheter som är kopplat till just åldern? Och framför allt, vad kan äldre och yngre chefer lära av varandra? I avsnitt nio av Sveriges viktigaste chefspodd träffar ni Örebros kommuns äldsta och yngsta chef, Lena Jansson 66 år gammal och Simon Lundqvist 29 år. Hör dom berätta om utmaningar och framgångsrecept. Och vikten av att vara både tydlig och olydig!

2018-11-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Hur säkrar vi kompetensen?

Att möta framtiden med rätt kompetens är den största och viktigaste utmaningen i arbetslivet och en strategisk fråga för alla organisationer oavsett bransch, storlek eller verksamhet. Hör Örebro kommuns HR-strateg och processledare Karolina Holmlund berätta om nya arbetssätt. Och vad är egentligen viktigaste, rätt utbildning eller rätt inställning?

2018-10-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Vågar du misslyckas?

I dag gäller det att hänga med, vår värld förändras snabbt och kraven på förnyelse är stora. Men vart ligger de stora utmaningarna och hur lyckas man, både som organisation och som ledare? Kan det till och med vara så att receptet på framgång är en rejäl dos misslyckanden? Svaret får du i det sjunde avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd. Hör Sofia Persson, Förnyelsedirektör i Örebro kommun, berätta om hur vi tar oss framåt.

2018-09-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Hur kan du som chef uppmuntra till en öppen arbetsplats?

En arbetsplats ska vara trygg och välkomnande för alla. Hur kan du som chef uppmuntra till en öppen och inkluderande arbetsplats? I det sjätte avsnittet av ?Sverige viktigaste chefspodd? är ämnet HBTQ. Medverkar gör Tommy Krångh, internationell kändis för sin omtalade teckentolkning i Melodifestivalen 2015 och kunnig inom HBTQ, som är en av frågorna han arbetar med i sin roll som planerare inom avdelningen Hållbar utveckling på Örebro kommun. I avsnittet berättar han om förhållningssätt och utbildningar inom HBTQ. Programleder gör Emelie Ekelund och Linus Mattisson.  

2018-08-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: När media hör av sig...

Helt plötsligt knackar Janne Josefsson på dörren. Hur ska du som chef agera då? I det femte avsnittet av ?Sverige viktigaste chefspodd? är ämnet media. Medverkar gör Sofia Sjöström som under många år var nyhetsankare på Svt Örebro och nu jobbar som mediestrateg hos Örebro kommun. I avsnittet ger hon sina bästa tips. Medverkar i programmet gör också Margareta Borg som arbetar som förvaltningschef för förskola och skola i Örebro kommun och samlat på sig mycket medierutin genom åren. Programleder gör Emelie Ekelund och Linus Mattisson.  

2018-06-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Hur hantera förändringar som chef?

Det är mycket snack om förändringar nuförtiden. Men hur gör man som ledare i förändringsarbete? Det kommer vi prata om i fjärde avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd. Inbjudna gäster är förändringsledare Johan Dietmann och Kulturskolans verksamhetschef Lars Hilmersson som just nu befinner sig ett stort förändringsarbete i och med det nya Kulturkvarteret. Programledare Emelie Ekelund och Linus Mattisson.

2018-05-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Att samverka som stenhård förhandlare

Hur ser facket på chefsrollen? Och hur långt får man gå för att driva fackmedlemmarnas frågor? Det och mycket annat diskuterar vi i tredje avsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd där vi har bjudit in Jan Andersson från Vision som har ett rykte om sig att vara en stenhård förhandlare. Podden produceras, redigeras och programleds av Emelie Ekelund och Linus Mattisson som till vardags jobbar på HR-avdelningen respektive kommunikationsavdelningen hos Örebro kommun. 

2018-04-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Återvändarna

Vad är det för skillnad på att jobba inom offentlig och privat sektor? Och hur skiljer sig chefskapet? Och finns det en stereotyp bild av en kommunal chef? Det här och mycket annat pratar vi om i det andra avsnittet av "Sveriges viktigaste chefspodd" Gäster är Frida Frimodig som jobbar som enhetschef inom Förvaltningen för funktionshindrade och Erik Blohm som är avdelningschef på Stadsbyggnadskontoret. Programledare är Linus Mattisson och Emelie Ekelund. 

2018-03-05
Länk till avsnitt

Premiäravsnitt: Lönesamtalet

I premiäravsnittet av Sveriges viktigaste chefspodd träffar vi Örebro kommuns förhandlingschef Maria Hedlund och enhetschef Viveca Tachezy för att prata om lön, löneöversyn och framför allt lönesamtal. Vill du som chef få inspiration kring detta? Välkommen att lyssna på Örebro kommuns nya podcast Sveriges viktigaste chefspodd!

2018-02-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.