Sveriges 100 mest populära podcasts

I trädgården med Karin och Elsa

I trädgården med Karin och Elsa

En trädgårdspod av och med Karin och Elsa. En landskapsarkitekt, en trädgårdsingenjör - två växtnördar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

itradgarden.libsyn.com/website

Avsnitt

49. Hösten

Hösten är här och vi riktar blicken både mot det som nu händer i trädgårdarna och mot det som vi aktivt ser till att det sker. Det blir en checklista på sådant som med fördel kan göras hösttid. Vi pratar bland annat om vilka lökar vi planterar i år och hur vi gör för att skapa mervärde (gratis) i våra trädgårdar. I avsnittet lyfter vi såväl lignoser som örtartade växter med särskilda höstkvaliteter. Några av de växter vi tar upp i avsnittet är jasmintry (Heptacodium miconoides), aster (Aster, Eurybia, Symphyotrichum), fältvädd (Scabiosa) och en rad växter som nu går i frö och innehåller värdefull mat för fåglarna under vinterhalvåret.

 

@iträdgårdenmedkarinochelsa @detsomvaxer @elsasträdgårdar

2022-09-28
Länk till avsnitt

48. Spaningar 2022

I avsnitt 48 är vi tillbaka med spaningar på vad vi ser i trädgårdsvärlden just nu och vad vi tror kommer synas mer framöver. Vi inleder med att uppdatera oss lite kring varandras trädgårdar (vad är det för ett sår i Karins trädgård och hur söta är egentligen Elsas silkeshöns?). Spaningarna rör sig bland annat i lågkonjunkturens verklighet och hur ser egentligen framtiden för den perfekta, klippta gräsmattan ut? 

På instagram: @itradgardenmedkarinochelsa @detsomvaxer @elsastradgardar

2022-08-18
Länk till avsnitt

Fyller fyra år! Frågepodd

I avsnitt 47 firar vi fyra år som podd och gör detta tillsammans med er lyssnare, genom att svara på era frågor. Vi pratar om hur man kan göra en trädgård lummig och ifall det går att göra detta hyfsat billigt. Andra frågor som vi försöker besvara är ifall alla växter behöver stå i väldränerat läge och hur man gör för att skapa de där rummen i trädgården egentligen. Vi resonerar också lite mer fritt kring framtiden för självhushållningstrenden; kommer den hålla i sig och vad kan den ha för betydelse egentligen?

2022-05-26
Länk till avsnitt

Trädgård för barn

Avsnitt 46 tillägnas trädgårdar för barn. Vi vänder oss till forskningen och litteraturen i vanlig ordning och resonerar kring hur en trädgård eller grön miljö som passar för barn kan se ut. Vad är bra att tänka på och hur ska man egentligen förhålla sig till de giftiga växterna? Är en trädgård som är inbjudande för barn också intressant för vuxna? Karin pratar lite extra om hägg, Prunus padus och Elsa fokuserar på svarta vinbär, Ribes nigrum. På instagram: @itradgardenmedkarinochelsa @detsomvaxer @elsastradgardar

2022-04-13
Länk till avsnitt

Galanthus

Avsnitt 45 tillägnas en favorit som just nu uppenbarar sig i våra trädgårdar, nämligen snödroppen. I avsnittet försöker vi, två aspirerande galantofiler, att greppa släktet Galanthus i såväl natur som kultur. Frågor som varför man inte ska plocka den första snödroppen och varför plantering av snödroppar under sovrumsfönstret kan vara en bra idé besvaras. Lite särskilt pratar vi om arterna Galanthus bursanus, G. woronowii, G. samothracicus och G. ikariae. Men det blir inget avsnitt om Galanthus utan att också nämna ett par sorter som vi gärna hade haft i våra trädgårdar. Karin är lite extra sugen på G. nivalis ?Poculiformis' och Elsa skulle gärna lägga vantarna på Galanthus ?Veronica Cross?. 

2022-02-15
Länk till avsnitt

44. Mindre träd

Med utgångspunkt i en omvälvande händelse i Karins trädgård pratar vi om träd som passar i den lilla trädgården eller på platser med begränsad yta. Det är en kärleksförklaring till många fina små träd och vi har lite extra fokus på sydbok, Nothofagus antarctica och snödroppsträd, Halesia carolina. Och vilka är våra förhoppningar på trädgårdsåret 2022?

På instagram hittas vi på kontot @itradgardenmedkarinochelsa. Karin finns på @detsomvaxer och Elsa på @elsastradgardar, följ oss gärna där. 

2022-01-08
Länk till avsnitt

43. Slow Flowers

Vi är äntligen tillbaka efter några månaders paus! I ljuset av de senaste årens Slow flowers rörelse ägnar vi det 43e avsnittet åt snittblommor och blomsterbuketter. Vi pratar om såväl lokal snittblomsodling och buketterna i butiken som om det egna blomsterplockandet/-odlandet och om hur man kan tänka i säsong. Avsnittets växter är av det perenna slaget. Vi pratar om bondpion, Paeonia x festiva, och om boerstånds, Senecio inaequidens.

 

På instagram hittas vi på kontot @iträdgårdenmedkarinochelsa. Karin hittas på @detsomväxer & Elsa finns på @elsasträdgårdar

2021-11-28
Länk till avsnitt

42. Månskensträdgård

I avsnitt 42 pratar vi om begreppet månskensträdgård och lite extra om drottningen av just månskensträdgårdar, nämligen Vita Sackville-West och hennes vita trädgård i Sissinghurst, England. Karin talar sig varm om släktet Artemisia och Elsa fokuserar på månviol och nattviol. Vi kommer också in på ljusföroreningar och längtan efter en ensam glödlampa på kvällskvisten.

Följ oss gärna på instagram på kontot @itradgardenmedkarinochelsa

2021-06-21
Länk till avsnitt

41. Frågepodd

I avsnitt 41 firar vi att podden fyller 3 år (!) med ett traditionsenligt frågeavsnitt. Vi resonerar kring frågor som: Vad ska man tänka på när man tar över en trädgård? Hur skapar man en exotisk känsla i trädgården? eller "Hur skyndar man på en perennrabatt?" och många fler. Vi pratar också om vad vi ska så i år och vilka större projekt som är på gång i våra egna trädgårdar. 

Följ oss gärna på instagram: Karin på @detsomvaxer och Elsa på @elsastradgardar

 

 

2021-04-25
Länk till avsnitt

40. Släktet Narcissus

Det 40:e avsnittet ägnar vi åt något av det finaste som finns, narcisser! Lagom till påsk vill vi lyfta detta släkte, Narcissus, med oklart antal arter och 26.000 registrerade sorter. Det blir fokus på såväl historia som på natur och kultur. Vi pratar lite extra om, Narcissus pseudonarcissus och Narcissus bulbocodium. Oss hittar ni på instagram, Karin på @detsomvaxer och Elsa på @elsastradgardar.

2021-03-28
Länk till avsnitt

39. På balkongen

I det 39:e avsnittet tar vi oss upp i luften och fokuserar på balkongen. I vanlig ordning tar vi både avstamp i historien och blickar mot framtiden. Vad ska man tänka på när det gäller balkonger egentligen? Och vilka växter passar bra till balkongodling?

Följ oss gärna på instagram: @detsomvaxer och @elsastradgardar

2021-02-16
Länk till avsnitt

38. Trendspaning

Nytt år nya trender? Går det ens att spana kring trender på årsbasis när det kommer till trädgårdskultur? Vi tror inte riktigt det men gör trots detta ett försök. Elsa tror att vissa detaljer som t.ex blomsterfakirer och eterneller följer med även in i 2021. Hon tror även att fler snittblomsodlingar kommer att dyka upp i vårt avlånga land. Karin tittar på flyttmönster och fantiserar om en utopisk utveckling som bromsar polariseringen mellan stad och land. Tydligt, när vi scrollar i flöden och tittar i livsstilsmagasin, är dock att Trädgård, i sig, är trendigare än någonsin. Vi undrar, med viss oro mellan raderna, om det är nu det peakar?

Vi tror båda att en bredare trädgårdsvärld är redo för att uppvärdera både hantverket ?trädgård? och det miljömedvetna trädgårdsskapandet. 

Karin hittas på @detsomväxer & Elsa hittas på @elsasträdgårdar

2021-01-25
Länk till avsnitt

37. Vinter i trädgården

I det 37:e avsnittet pratar vi om vinteraspekter i trädgården. Snö och rimfrost förlåter det mesta men hur förhåller vi oss till den leriga, blöta versionen av vinter i våra trädgårdar? Karin fördjupar sig i släktet Tsuga och Elsa slår ett slag för vinterkaprifol. Vi pratar också om trädgårdsplanerna för det nya året. 

Bilder finns på instagram: @detsomvaxer och @elsastradgardar

2021-01-14
Länk till avsnitt

36. Trädgård i populärkulturen

I det 36e avsnittet står Södra Sandby och Malmö i förbindelse över en adventsfika och ett samtal på distans. Vi firar in vintern genom att prata om trädgård i populärkulturen. Vi pratar om trädgårdens roll både som scenografi och som allegori eller ett sätt att berätta om vidare perspektiv. Karin har läst Jamaica Kincaid och har hittat en ny favoritförfattare och Elsa frågar sig varför så många musiker verkar ägna sig åt trädgårdsarbete och odling. Avsnittets två växter är de tjusiga lignoserna Ilex aquifolium (järnek) och Cornus alternifolia (kranskornell). Kvällarna är mörkare, vi är hemma mer och mer av given orsak men vi har i alla fall böcker, film och musik och där är trädgårdarna fortfarande gröna.

2020-12-02
Länk till avsnitt

35. Kyrkogården

Det 35:e avsnittet handlar om kyrkogården och är inspelat under alla helgona-helgen. Vi pratar allmänt om kyrkogårdens historia och specifikt om Östra kyrkogården i Malmö och Skogskyrkogården i Stockholm och dess arkitekter (Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund). Avsnittets växter är sorgeträdet och ljungen och det kommer en framtidsspaning om "Av jord är du kommen, till jord skall du åter varda".

2020-11-01
Länk till avsnitt

34. Växtkvalitet

I det 34e avsnittet pratar vi om växtkvalitet. Med oss har vi Emma Berg, som har mångårig erfarenhet av arbete i branschen och som brinner lite extra för kvaliteten hos de växter vi hittar i plantskolan. Med Emma pratar vi om värdet av växtkvalitet, om skillnader på olika kvaliteter och vad man som kund ska vara extra uppmärksam på när man handlar sitt växtmaterial.

2020-10-08
Länk till avsnitt

33. Höst i trädgården

I det 33:e avsnittet pratar vi om höstens intågande. Vad gör naturen och vad gör vi i våra trädgårdar? Vi planerar höstens växtinköp och utvärderar vad som kanske behöver få en ny växtplats i trädgården. Vilka geofyter sätter vi i höst? Och varför är det så bra att höstplantera egentligen? 

Lyssna gärna!

2020-09-24
Länk till avsnitt

32. Marnas

I det här avsnittet befinner vi oss i en av de mest kända trädgårdarna i Sverige. Vi är i Södra Sandby och i Marnas trädgård, ritad av Sven-Ingvar Andersson (1927-2007). På plats i trädgården träffar vi Sven-Ingvars dotter Beata Engels Andersson, som numera äger huset och trädgården. Vi sitter i lusthuset inbäddat av grönska och med 70-vägens billjud i bakgrunden. Här pratar vi med Beata om hennes far, om Marnas historia och framtid och om vilken betydelse trädgården har idag, både för dem som bor där och för en bredare allmänhet.
2020-08-14
Länk till avsnitt

31. Semester i trädgården

Det 31e avsnittet spelar vi in mitt ibland nyinköpta riddarsporrar och pioner. Vi pratar om semestern i trädgården, tankar inför hösten och vad sommaren -20 innebär för oss i vårt trädgårdsliv. I samtalet tar vi även en tur utifrån villaträdgården och blickar mot bostadsområdet Sorgenfri i Malmö och dess nya lekplats med det speciella temat Mary Andersson. 

2020-07-13
Länk till avsnitt

30. Det röda avsnittet

Sommaren står för dörren och snart kommer våra parker och trädgårdar lysa av sommarflorets samlade färgprakt. I det här avsnittet fokuserar vi på en intensiv och relativt laddad kulör, den röda färgen. Hur används rött i växtkompositioner, vilken effekt kan det ha på ett rum och vilka arter är sådär riktigt intensivt röda egentligen? En av oss fullkomligt älskar rött och en annan av oss kanske har en något mer försiktig hållning till färgen. Det är kanske trots allt en av växtvärldens vattendelare, den intensivt röda växten. Avsnittets växter är perennerna studentnejlika, Lychnis chalcedonica, och  röd getväppling, Anthyllis vulneraria var. coccinea.

2020-06-12
Länk till avsnitt

29. Trädgård i kristider

Samtidigt som vi befinner oss i tider av ovisshet spirar majgrönskan omkring oss. Det 29e avsnittet handlar om trädgård, natur och odlande i tider av kris. Vi pratar om att lindra oro med hjälp av grönska, om självförsörjande och om odlandet som initierades av staten i USA och Storbritannien under världskrigen. Avsnittets växter är ofrånkomligen av det ätbara slaget. Vi pratar om favoriterna potatis, Solanum tuberosum och rosenböna, Phaseolus coccineus.
2020-05-07
Länk till avsnitt

28. Fyller två år!

Vi fyller två år och gör därför det 28e avsnittet med er lyssnare. Vi försöker vända och vrida på några av de utmaningar som ni lyssnare har i era trädgårdsliv. Kanske har du också en solexponerad tomt med sandjord? Eller har du gjort en älvring av idegran och funderar precis som vi gör vad det kommer att innebära? Vi undrar även hur situationen i världen kommer att påverka vår trädgårdsvår och ger, passande för hemmalivet, några boktips.

2020-04-04
Länk till avsnitt

27. Vinterträdgården

I det 27:e avsnittet befinner vi oss under glasat tak, i vinterträdgården. Med Elsas exjobb i ryggsäcken pratar vi om både Joseph Paxtons vinterträdgård vid Chatsworth, på 1800-talet och om den moderna vinterträdgården i Sheffield. Vi kommer oundvikligen in ämnen som status, växtjägare och kolonialism. Avsnittets två växter kan även de placeras under glastak på våra breddgrader, vi pratar Camellia (framförallt C. japonica) och Bougainvillea.
2020-02-08
Länk till avsnitt

Planerna inför året

I det 26e avsnittet befinner vi oss i vintern som aldrig kommer men som trots allt ger utrymme för planering inför kommande vår. Med fokus på våra egna trädgårdar pratar vi om vilka sådder och växter vi vill ta oss an, nya som beprövade. Vi ställer oss frågor som: Vad matchar med gult? Blir det något växthus i år? Och : Varför ska vi inte odla så mycket ätbart den här säsongen?

2020-01-12
Länk till avsnitt

25. Julträd med Trädpodden

Avsnitt 25 gör vi tillsammans med Anton och Gustav från Trädpodden. Vi träffas för att prata om det för adventstiden aktuella begreppet ?julträd?. I vanlig ordning slänger vi först en blick bakåt mot julgranens historia men sneglar sedan åt mer samtida julträds-tendenser. Vi försöker svara på frågor som: Vad är en silvergran? Och: Varför kallas nordmansgranen för kungsgran så fort den säljs som julträd? Vi ägnar även lite tid åt de publika julträden som lyser upp decembermörkret, de temporära såväl som de permanenta. 

2019-12-19
Länk till avsnitt

24. Det stora jobbavsnittet

I det 24e avsnittet är vi är framme vid den andra delen av Det stora jobbavsnittet. Här berättar vi våra egna arbetslivserfarenheter inom det vi kallar ?att arbeta inom trädgård? men som för en av oss initialt var tänkt att handla om att arbeta i den större skalan: landskap.

För att bredda bilden träffar vi två andra som har samma utbildning som vi själva har, Malin Hirdman som är trädgårdsingenjör och Sofia Larsson, som är landskapsarkitekt. Malin, är en av fyra bakom Skärpa studio i Lund, och med henne pratar vi om den väg hon vandrat mellan utbildning och jobb. Sist men inte minst ringer vi Sofia, yrkesverksam landskapsarkitekt. Vi pratar om hennes undersökning kring arkitektrollen och vilken plats värderingar och etik tillåts ta i olika projekt, något som resulterat i en intervjubok. För att läsa Sofias bok, kontakta oss via instagram så delar vi en länk. 

2019-11-23
Länk till avsnitt

23. Det stora jobbavsnittet.

Avsnitt 23 är första delen av ?Det stora Jobbavsnittet?. Äntligen ägnar vi oss åt något vi länge utlovat, det nog så viktiga ämnet: lönearbete. Vi träffar John Taylor och Torun Jorde, ett par som båda arbetar inom branschen, på olika sätt och i olika positioner. I deras koloniträdgård i Malmö pratar vi om arbetes fördelar och utmaningar. Vi pratar om Toruns resa från nyexaminerad hortonom till sektionschef på Malmö stad och om Johns många olika uppdrag. John berättar dessutom om sitt nya jobb som konstnärlig ledare för Sofieros trädgårdsfest. I bakgrunden hörs trafiken från ringvägen, fågelljud och ett och annat flygplan, precis så som det är när man arbetar utomhus.

2019-11-05
Länk till avsnitt

22. Koloniträdgården

I det 22a avsnittet besöker vi koloniträdgården, dels via historien och dels fysiskt. Vi åker till Mossängens sommarstad i Malmö och träffar trädgårdsingenjören Marika Nurmela i hennes Kolonistuga. Med henne pratar vi om vad som utmärker hennes trädgårdsliv i kolonin, vilka tankar hon har kring växtval och design och varför hon gräver bort så mycket buxbom egentligen. Delar av avsnittet spelar vi in på historisk mark, i bilen. Där pratar vi om två släkten som vi associerar till koloniområden, nämligen Solrosor (Helianthus) och Hagtorn (Crataegus).

2019-10-24
Länk till avsnitt

21. Gröna Vågen

Det 21e avsnittet ägnar vi åt den rörelse som kallas Gröna vågen. Med oss har vi Kristoffer Ekberg, doktor i historia, som 2016 disputerade med sin avhandling, Mellan flykt och förändring: Utopiskt platsskapande i 1970-talets alternativa miljö. Frågor som vi söker reda i är bland andra: Vad var gröna vågen och pågår det en ny grön våg i detta nu? Vad odlades inom den här rörelsen på 70-talet och varför? Vi pratar även om hur de lite mer konventionella trädgårdsidealen såg ut och om de inom dessa ideal passande växterna ölandstok, Dasiphora fruticosa, och japansk ädelcypress Chamaecyparis obtusa, med särskild betoning på sorten 'Nana Gracilis'.

2019-10-09
Länk till avsnitt

20. Trädgård i Sociala medier

Det har just blivit höst och vi drar igång en ny säsong av I trädgården med Karin och Elsa. I höstens första och poddens 20e avsnitt pratar vi om Trädgård i sociala medier, med ett stort fokus på Trädgård på Instagram. Vi besöker Maria Dremo, mer känd som Maria på Almbacken på sociala medier och i trädgårdsvärlden. Med Maria pratar vi om hennes väg till att jobba inom trädgårdsbranschen, om att synas på sociala medier och om vad hon tycker är viktigt på såväl sociala medier som i sitt trädgårdsskapande. På Instagram finns Maria under kontot @mariapaalmbacken.

 

Karin finns på @detsomvaxer och Elsa på @elsastradgardar

2019-09-25
Länk till avsnitt

Live på PLX Tjärö

I det 19e avsnittet sänder vi live på festivalen PLX Tjärö i Blekinge skärgård. Över älggräsdrink och slånbärsdryck diskuterar vi kulturpräglad natur i form av skärgårdens betesmarker. Vi pratar om olika sätt att skydda natur och om varför det finns ett absolut behov av bl.a. naturreservat i modern tid. Lite extra lyfter vi de platsspecifika växterna ek, Quercus robur och nattviol, Platanthera bifolia.

 

Avsnittet sändes live av Malmö Antenn, @mlmantenn på PLX Tjärö @plxplxplx i augusti 2019. Musiken är bortklippt.

2019-09-07
Länk till avsnitt

Sommarträdgården

I 18e avsnittet och sommarens andra semesteravsnitt fokuserar vi på våra egna trädgårdar. Varför är sommarträdgården en stor ironi? Vad har gått bra och vad har gått mindre bra i 2019? Vi pratar också om de landskap som har inspirerat oss i sommar och om vilka erfarenheter vi bär med oss in i framtida trädgårdsplanering.

2019-08-01
Länk till avsnitt

Semesterspecial - Botaniska Trädgårdar

Semesterspecial. Det 17e avsnittet spelas in på andra sidan Öresundsbron i Köpenhamns botaniska trädgård och vi pratar lite extra om just botaniska trädgårdar. Som vanligt har vi svårt att låta bli de historiska aspekterna men funderar också kring varför vi tycker så mycket om botaniska trädgårdar och vad vi kan lära oss av dem. 

2019-07-06
Länk till avsnitt

Arts and Crafts

Vi knyter dåtid till samtid när vi avslutar vår historieresa i Arts & Crafts-rörelsens trädgårdar. Vi befinner oss någonstans mellan 1800-talets sista årtionden och 1900-talets första och tar åter avstamp i England. Lite extra pratar vi om en av historiens mest kända trädgårdspersonligheter Gertrude Jekyll och hennes sätt att skapa trädgårdskonst. Vi pratar även om Karin Larsson, hennes trädgård och hem, Lilla Hyttnäs i Sundborn. Avsnittets växt är Tropaeolum och såväl T. majus (Blomsterkrasse) och som T. peregrinum (Fjärilskrasse) berörs. Välkommen att lyssna!

2019-06-27
Länk till avsnitt

Den engelska landskapsstilen

  Det femtonde avsnittet handlar om trädgårdar formade i 1700-talets Engelska Landskapsstil. Vi pratar om en av stilens mest namnkunniga arkitekter, Lancelot "Capability" Brown, och om hans förmåga att drastiskt modellera om det engelska landskapet. I avsnittet diskuterar vi den särskilt fertila Tysklönnen/Sykomorlönnen Acer pseudoplatanus. Vi pratar även om den romantiska klätterrosen Rosa ?Félicité et Perpétue?.
2019-05-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Barockens trädgårdar

I det 14e avsnittet vänder vi åter till de historiska trädgårdarna och landar i den franska stilriktning som ofta benämns barocken. Med oss har vi Sandra Ehrsköld, som driver Ehr Trädgård i Malmö. Lite extra pratar vi om den både för årstiden och för 1600-talet aktuella lökväxten tulpan. Det verkar som om vi alla tre hyser särkilt ömmande känslor för just de arter som säljs under namnet botaniska tulpaner.

2019-04-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 13- Ettårsjubileum och Frågepodd

Våren har gjort entré och I trädgården med Karin och Elsa fyller ett år som podd! Vi firar detta med bubbel och genom att svara på frågor från er lyssnare. Vi pratar bland annat om trädgårdens rum, att ta sig an en ny trädgård och hur man förhåller sig till den där växten som påverkades lite extra av fjolårets torra sommar.

2019-04-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Renässansen


I det tolfte avsnittet pratar vi om renässansens trädgårdar. Vi tar avstamp i 1400-talets Italien och gör nedslag i trädgårdar och tendenser under de följande 200 åren. Växter som berörs extra är Äkta Cypress, Cupressus sempervirens och Moses Brinnande Buske, Dictamnus albus. 

2019-03-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 11 - Medeltiden

Vi inleder året med att prata om medeltidens trädgårdar. Vad är en hortus conclusus och vilka växter och vilket formspråk kunde man hitta i en medeltida trädgård? Lite extra pratar vi om en medeltida lökväxt, Madonnalilja - Lilium candidum.

 

2019-02-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 10- Antiken

I det här avsnittet inleds vår trädgårdshistoriska serie, en resa som delvis är inspirerad av Anna-Maria Blennows bok Europas Trädgårdar: från antiken till nutiden. Vi börjar med att resa ett par tusen år tillbaka i tiden. Med fokus på europeisk trädgårdskultur och med en snegling mot flodkulturerna i Mesopotamien och Egypten pratar vi trädgård i Antikens Grekland och i Romarriket.
Vad är en peristyl och vilka växter användes vid medelhavet under antiken? Lite extra pratar vi om det lilla trädet Cydonia oblonga - (äkta) Kvitten.

2018-12-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 9 - Häckar

Det närmar sig slutet på året och vi fokuserar på trädgårdsrummets gröna väggar, nämligen häckarna. Såväl höga som låga och friväxande som formklippta avhandlas. Vad kan man använda för växter till en häck och varför ska man ens ha en? Vi pratar lite extra om två städsegröna växter som ofta används som just häckmaterial, idegran (taxus) och buxbom (buxus).

2018-12-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 8 - Lökar och knölar

I det här avsnittet pratar vi om något vi båda tycker särskilt mycket om, nämligen lökar och knölar. Med extra fokus på vår- och sommarflor diskuterar vi våra strategier, vad som finns i våra trädgårdar och hur vi tänker rent designmässigt. Avsnittets fokusväxter är av det lite mer otyglade slaget, vi pratar om svalört (Ficaria verna), ramslök (Allium ursinum) och vildtulpan (Tulipa sylvestris).

 

 

2018-10-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 7 - På besök i Ulla Molins trädgård

I det sjunde avsnittet tar vi oss en närmare titt på en av trädgårdsvärldens mest uppskattade modernister, Ulla Molin (1909-1997). Vi besöker Ulla Molins tredje och sista privata trädgård i Höganäs. Här träffar vi nuvarande ägare Christina Ekman Ljungström och för ett samtal kring trädgårdens design, dess växter och hur det är att leva i en byggnadsminnesförklarad trädgård.
Följ med in i en fågelträdgård med mattor vävda i gråblått och grönt, klättrande grönska och stramt formklippta buxbomsklot.
@elsastradgardar @detsomvaxer

 

2018-08-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 6 - Träd

I det sjätte avsnittet pratar vi träd. Vilka träd har vi i våra trädgårdar och vilka träd önskar vi att vi hade? Vi pratar lite extra om begreppet vårdträd, vem bor i ett sådant? Avsnittet belyser särskilt lite större träd som bl.a. valnöt (Juglans), vingnöt (Pterocarya) och bok (Fagus sylvatica).

2018-07-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 5- Sommarblommor

Nu är det sommarblommornas tid. Vad har ett 20 meter högt träd som Silvereucalyptus, Eucalyptus gunnii, gemensamt med en annuell som paradisblomster, Cleome hassleriana? Vi pratar också lite extra om tre relativt olika sommarblommor: Ringblomma (Calendula officinalis), klockranka, (Cobaea scandens) och jätterverbena (Verbena bonariensis).

2018-06-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 4 - Fult och Fint

I fjärde avsnittet pratar vi fint och fult i trädgården. Vi blickar bakåt mot 1800-talets trender som den tyska stilens tapetgrupper och vi diskuterar samtida trädgårdsideal som kretsloppstänk och insektshotell. Vi pratar också om tre favoriter bland de så kallade kommunalväxterna: Symphoricarpos, Stephanandra incisa och Prunus laurocerasus.

2018-05-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 3- Köksträdgården

I tredje avsnittet diskuteras Köksträdgården. Vi pratar om jorden och näringen. Om sommarblomman tagetes som tidigare ansågs ful men som nu är ganska populär igen och om den perenna grönsaken sparris som kanske ändå trivs bäst på spa.

2018-04-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 2- Drömträdgården

I andra avsnittet pratar vi om drömträdgården. Vilka former och vilka växter vill vi egentligen ha om vi får drömma fritt? Vi tar avstamp i 90-talets kulturkonsumtion och landar i våra egna trädgårdar. Vi pratar också om det nu så aktuella Scilla-släktet och om den vackra drömväxten Chileklockan, Lapageria Rosea. 

2018-04-11
Länk till avsnitt

S01E01 Pilotavsnittet - Snödroppar och chili

Pilotavsnittet till podcasten I trädgården med Karin och Elsa - en pod där vi pratar högt och lågt om trädgård. I första avsnittet presenterar vi oss själva och vårt intresse för det gröna. Vi pratar om chili, Capsicum, och snödroppar, Galanthus. Varför kan det vara bra att ha speglar på tåhättan och vilken chili är hårigast egentligen?

En landskapsarkitekt, en trädgårdsingenjör - två växtnördar. 

2018-03-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.