Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Dystopia

P3 Dystopia

En podd om vad som händer när det värsta inträffar. Saker står på spel. Du borde lyssna. Ansvarig utgivare: Matti Lilja

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/dystopia

Avsnitt

Artificiell intelligens

Supersmarta datorer påstås kunna innebära slutet för hela mänskligheten och forskare världen över försöker hitta lösningar för att vi ska överleva. Varför är AI så farlig?

Vad händer om datorerna tar över våra vapen? Kommer jobben finnas kvar när algoritmerna blir smartare än oss? Och vad är egentligen det ökända "kontrollproblemet"?
2018-10-15
Länk till avsnitt

Om kriget kommer

Försvaret rustar upp, värnplikten är tillbaka och nyss fick alla i Sverige information om vad vi ska göra om kriget kommer. Vad är det som händer?

Är vi hotade och klarar vi i så fall av att försvara oss mot ett militärt angrepp? Var kommer bomberna falla? Och efter över 200 år av fred - vad vet vi egentligen om kriget?
2018-07-02
Länk till avsnitt

Demokratins reträtt

Antidemokratiska krafter vinner mark runt om i världen. Riskerar vi en tillbakagång till nittonhundratalets totalitära era?

Det totalitära samhället dominerar våra fiktiva dystopier. I verkligheten är det demokratiska samhället på tillbakagång. Vi är livrädda för totalitarismen, men samtidigt lockade av auktoritära krafter. Vad kan vi lära oss av historien? Hur kan vi motverka totalitära tendenser? Och vad händer egentligen i Ungern?
2018-06-19
Länk till avsnitt

Den postantibiotiska eran

Vi är på väg mot en ny värld där antibiotika inte längre hjälper - där vi alla riskerar att dö av små sår och vanliga infektioner.

10 miljoner beräknas dö årligen om antibiotikaresistensen fortsätter spridas i samma takt. Hur har vi lyckats förstöra ett av världshistoriens största medicinska mirakel på så kort tid? Och kan vi göra något för att stoppa utvecklingen?
2018-05-31
Länk till avsnitt

När havet kommer

De flesta av världens metropoler ligger vid kusten och vattnet har redan börjat stiga. Hur kommer världen se ut om 100 år?

Hur märker vi av havsnivåhöjningarna idag? Vad kommer ske under detta århundrade? Vad händer med Sverige? Och viktigast av allt: kan vi stoppa havet?
2018-05-11
Länk till avsnitt

Du kan inte gömma dig

Du är övervakad på sätt du inte trodde var möjliga. Vad händer om övervakningsapparaten hamnar i fel händer?

Hur ser övervakningen ut i Sverige? Hur ser den ut i Kina? Vad är FAST och hur fungerar gånganalys? Vilka risker finns med den allt mer sofistikerade övervakningen, och hur kan det bli i framtiden? Vi söker svaren.
2018-04-16
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.