Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Dystopia

P3 Dystopia

Saker står på spel - Du borde lyssna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Grönberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/dystopia

Avsnitt

Klimatkompensation - universallösning eller greenwashing?

Allt fler vill betala sig ur sin klimatskuld.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Parisavtalet skärpte kraven på alla världens länder att få ner sina utsläpp för att rädda klimatet - men det går trögt. Enligt FN senaste siffror är 1,5 gradersmålet redan är kört, och vi kan vara på väg mot en ökning på uppemot 3 grader till seklets slut. Hur ska vi då lösa det här? Allt fler länder och företag sätter stor tilltro till klimatkompensation - ett sorts avlatsbrev där man kompenserar för sina egna utsläpp genom att köpa utsläppsminskningar från någon annan. Att ha kakan och äta den.

Men funkar det verkligen? P3 Dystopia reder ut en snårig marknad där länder, företag och kändisar handlar med krediter värda flera ton minskade koldioxidutsläpp.

2023-12-01
Länk till avsnitt

Poddtips: P3 Serie ? Kontra

Vad hade hänt om Norge aldrig hade blivit självständigt? Nya dramaserien Kontra utspelas i en parallell verklighet där Norge ockuperas av Sverige.

Om du gillar fiktiva berättelser om framtidsdystopier kan P3 Series nya säsong Kontra vara något för dig.

Lyssna på P3 Serie i Sveriges Radio Play.

2023-11-06
Länk till avsnitt

Kärnkraftskatastrofer

Radioaktivt material som sprids över hela världen. Hur oroliga behöver vi vara?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bara några dagar efter invasionen av Ukraina tog ryska styrkor över Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. Sedan dess har varningarna stått som spön i backen. Planerar Ryssland att sätta igång en ny kärnkraftskatastrof som hotar inte bara Ukraina, utan hela Europa?

P3 Dystopia reder ut konsekvenserna av de största kärnkraftsolyckorna världen hittills har skådat; Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011. Vi frågar oss hur farlig den radioaktiva strålningen egentligen är.

2023-11-03
Länk till avsnitt

Hackers

Våra hem, våra bilar, vår kritiska infrastruktur och våra hjärtslag kopplas idag upp mot internet. Vad händer när sårbarheter visar sig i koden?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur lätt är det att hacka ett sjukhus eller ett vattenreningsverk idag? Varför köper regeringar buggar för miljoner? Går det att skydda sig mot angrepp? Och hur hackar man människor?

P3 Dystopia tar reda på allt om sim swaps, 0-days, SQL-injektioner och Donald Trumps lösenord.

2023-10-13
Länk till avsnitt

Kampen om klimatet del 2 - Ekofascism

Högerextremister har börjat engagera sig allt mer i klimatfrågan. Våras det för den gröna fascismen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De senaste åren har det skett flera terrordåd med rasistiska motiv. I nyzeeländska Christchurch mördade Brenton Tarrant 51 personer när han sköt urskiljningslöst mot två moskéer. Samma år, 2019, sköt Patrick Crusius mot besökare på ett Walmart i amerikanska staden El Paso med målet att mörda så många latinamerikaner som möjligt. Gemensamt för de här två dåden var inte bara rasism - utan den ideologiska inriktningen ekofascism - en ideologi som blandar starkt miljöengagemang med övertygad fascism.

P3 Dystopia djupdyker i fascismens gröna historia, fylld av naturromantik, rasmysticism och tankar om blod och jord. Vi ställer också frågan om ekofascismen kan växa sig starkare i takt med att klimatkrisen förvärras.

2023-09-08
Länk till avsnitt

Kampen om klimatet del 1 - Sabotage

Håller kampen om klimatet på att gå in i en mer våldsam fas?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Klimatrörelsen är fortfarande i sin linda. Men på bara några år har klimataktivister börjat ta till allt mer konfrontativa metoder för att uppmärksamma den pågående klimatkrisen. Dessutom höjs röster för att aktivisterna borde gå steget längre och genomföra fler sabotage mot fossilindustrin.

Men frågan är om egendomsförstörelse som taktik i klimatkampen redan börjat? 

2023-08-02
Länk till avsnitt

Golfströmmens kollaps

Är jordens viktigaste havsströmmar på väg att stanna av och kommer det att leda in oss i en katastrof?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Att Golfströmmen kommer att kollapsa och leda in oss i en ny istid i är en klassisk trop i katastrof-filmer, och på senare tid har det kommit studier som pekar mot att den faktiskt är svagare nu än den varit på över tusen år. Vad skulle det innebära om havsströmmarna som leder värme från ekvatorn hit till norra Europa faktiskt skulle kollapsa?

Men P3 Dystopia ställer sig också frågan om oron för Golfströmmens framtid verkligen är befogad eller ett resultat av sensationalistisk, och slapphänt, medierapportering.

2023-07-05
Länk till avsnitt

Nätdejting

På kort tid har dejtingapparna tagit över som den enskilt viktigaste vägen till kärlek och sex. Hur har tekniken förändrat hur vi ser på varandra och på oss själva?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad är det som gör att Tinderdejter känns så taffliga? Hur skiljer sig män och kvinnors erfarenheter åt på apparna? Och hur påverkas våra relationer när vi har ständig tillgång till ett bibliotek av singlar i telefonen? P3 Dystopia tar reda på vad som har gått snett med dagens dejtingkultur.

2023-06-07
Länk till avsnitt

Desinformationskriget

Lögner sprids snabbare nu än någonsin och rika kunder kan köpa påverkansoperationer på en global marknad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Desinformation har använts som vapen av staters underrättelsetjänster hur länge som helst, men i och med internet har fältet öppnats för fler aktörer.

I det här avsnittet borrar P3 Dystopia ner sig i den bisarra historien om amerikansk "politisk krigföring" och ryska "aktiva åtgärder", i trollfabriker och modern valpåverkan, men också i den största desinformationskampanjen som någonsin riktats mot Sverige.

Redaktionen sätter också den nya, ljusskygga desinformationsindustrin som just nu blomstrar i Israel under luppen. Hur fungerar den egentligen? Och vad har "den kändaste emun på TikTok" med allt det här att göra?

2023-05-26
Länk till avsnitt

Vårdkrisen

Hur hamnade Sverige i ett läge där vi både har en vårdkris och en vård i världsklass?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rapporter om att vården är i kris och att patientsäkerheten är hotad står som spön i backen i den svenska medierapporteringen. Vittnesmål om överbelamrade akutmottagningar, patienter som får vänta flera år på operationer och vårdpersonal som bränner ut sig ger vid handen att en av hörnstenarna i vårt välfärdssamhälle inte mår speciellt bra just nu.

P3 Dystopia går till botten med varför det pågår en kris i den svenska sjukvården.

2023-04-19
Länk till avsnitt

Revolution

Folkliga resningar mot diktaturer misslyckas allt oftare. P3 Dystopia reder ut varför.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under slutet av 1900-talet och in på 2000-talet levde många av världens auktoritära regimer farligt. Fredliga revolutioner störtade kommunistiska diktaturer i Öst- och centraleuropa och inte långt senare tvingades förtryckande kleptokrater bort från makten i länder som Ukraina, Georgien och Egypten. Men sen några år tillbaka har massiva folkliga resningar mot diktaturer börjat misslyckas i allt högre grad. 


I det här avsnittet går vi igenom revolutionens historia, varför diktatorer som Aleksandr Lukasjenko i Belarus har blivit bättre på att mota demokratiuppror i grinden och om revolutioner verkligen leder till något bättre i slutändan.

2023-03-29
Länk till avsnitt

Influencers

Influencerkulturen har tagit över alla digitala plattformar och nästlat sig in i våra sociala relationer. Vad händer när vem som helst kan sälja sitt inflytande till högstbjudande?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur uppstod fenomenet med influencers? Hur har följarekonomin och inflytelsemarknaden påverkat vår syn på varandra och på oss själva? Och hur förändras vårt samhälle när vänner blir till följare och livet självt ses som ett innehåll?

2023-03-15
Länk till avsnitt

Wellnesshysterin

Vilka agendor lurar i mångmiljardindustrin som säljer den perfekta hälsan?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Människor har länge strävat efter att nå ett optimalt hälsotillstånd, men vi har nog aldrig varit mer mottagliga för olika kosttillskott, mindfulnessövningar eller uråldriga örtmediciner än nu. I ett stressigt och prestationshetsande modernt arbetsliv och i ett medielandskap med tusentals intryck på en dag söker allt fler efter någonting annat, någonting "rent". Men bakom den här resan mot "renhet" finns en industri som omsätter tusentals miljarder dollar globalt och som ständigt hittar nya måsten för sina, ofta kvinnliga, kunder. Och ofta är det inte bara produkter som säljs utan också en hel livsåskådning, en ideologi.

P3 Dystopia berättar den snåriga historien om Wellness-industrin från USA:s tidiga självhjälpsböcker, via hälsofascismen i Nazityskland och till New Age-anhängare som lierar sig med högerextremister för att störta demokratin.

2023-02-15
Länk till avsnitt

Vi jobbar ihjäl oss

Arbetsrelaterad stress leder till hundratusentals dödsfall per år och det väntas fortsätta öka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Långvarig stress kan orsaka flera olika sjukdomar. Hjärtinfarkt och stroke, men också psykologiska åkommor som ångest, tvångssyndrom och depression som i värsta fall kan leda till självmord. Långvarig stress är ett ökande problem, och det hänger ofta ihop med det allt intensivare moderna arbetslivet.

P3 Dystopia reder ut varför vi har mer att göra på jobbet idag, varför Japan är ett skräckexempel och hur en riktigt dålig mellanchef kan göra allt värre.

Funderar du eller någon du känner på att ta livet av sig?

Kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

2023-01-20
Länk till avsnitt

Alltings slut - del 2 av 2

Hur började universum? Hur kommer det att sluta? Och vad kommer att hända med oss?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi människor är nykomlingar på jorden och i universum. Trots det har vi redan lyckats lära oss en hel del om hur allt uppstod och hur allt kan tänkas försvinna.

I två avsnitt ska vi ta reda på vad vi egentligen kan säga om alltings slut. Andra delen handlar om universums framtid och utveckling - om entropi, expansion och evighet.

2022-12-14
Länk till avsnitt

Svält

Det finns mat så det räcker och blir över, ändå har svältkatastroferna kommit tillbaka. Hur går det här ihop?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Klimatkrisen kommer att sätta den globala matförsörjningen under stor press, vilket vi har tagit upp i flera avsnitt av P3 Dystopia. Men kommer det att leda till svält? Nej, inte utan draghjälp från vårdslösa eller krigstörstiga politiska ledare. För det är just staters politiska handlingar som legat bakom nästan alla större svältkatastrofer sedan mitten på 1800-talet. Genom hunger som krigsstrategi, kommunistisk kollektiviseringspolitik eller en föraktfull syn på fattiga.

P3 Dystopia ställer sig frågan om vi borde betrakta svält som en form av politiskt våld, precis som folkmord eller brott mot mänskligheten.

2022-12-02
Länk till avsnitt

Alltings slut - del 1 av 2

Hur började universum? Hur kommer det att sluta? Och vad kommer att hända med oss?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi människor är nykomlingar på jorden och i universum. Trots det har vi redan lyckats lära oss en hel del om hur allt uppstod och hur allt kan tänkas försvinna.

I två avsnitt ska vi ta reda på vad vi egentligen kan säga om alltings slut. Första delen handlar om vår planet och vår stjärna. Hur blev vi till - och hur lång tid har vi kvar?

2022-11-16
Länk till avsnitt

Sportswashing

Diktaturer ser idrott som det perfekta propagandaverktyget och idag är sportmarknaden full av smutsiga pengar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Historien kryllar av exempel på diktaturer som använt sport för att försöka tvätta rent sitt rykte på den internationella scenen. Nazitysklands OS i Berlin 1936 och Argentinas fotbolls-VM 1978 är två tydliga exempel. Idag ser man sportswashing i hela den globala idrottsindustrin. Flera fotbollslag över hela världen ägs av totalitära stater och pengastinna idrottsturneringar arrangeras i länder som har väldigt lågt demokrati-index. VM i fotboll 2022 går av stapeln i den stenrika gulfstaten Qatar, ett land där mänskliga rättigheter är minst sagt lågprioriterade.

P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för sporttvätt, och vad som händer när någonting som älskas av flera miljarder människor korrumperas av smutsiga pengar.

2022-11-04
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Verkligheten i P3 - Klotblixten förstörde deras drömhus

Programmet som skildrar en person, ett öde dokumentära berättelser från Sverige och världen.

Jans fyra barn sover fortfarande när han möts av en helt overklig syn i vardagsrummet: ett klot av eld som rusar fram. De kommande timmarna ska hela familjens tillvaro vändas upp och ner.

Du hittar avsnittet här.

2022-10-19
Länk till avsnitt

När permafrosten smälter

Upptiningen som förvärras av - och förvärrar - den globala uppvärmningen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På norra halvklotet står en fjärdedel av marken på permafrost; jordlager som är fruset året om. Där döljs årtusenden av jordens historia i form av miljontals ton organiskt material, kvarlevor från förhistoriska djur och växter, som när det tinar omvandlas till växthusgaser som accelererar den globala uppvärmningen. Den här processen pågår just nu - och det går snabbare än någonsin.

P3 Dystopia reder ut vad vi kan vänta oss när den slumrande jätten smälter, vilka fler faror som döljer sig i den frusna underjorden och om det finns någonting vi kan göra för att dämpa katastrofen.

2022-10-05
Länk till avsnitt

Det narkotikafria samhället

Sveriges försök att skapa en drogfri utopi inom landets gränser har misslyckats. Vad gick fel? Och vad händer om vi släpper taget nu?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Varför blev ett så progressivt land som Sverige så repressivt när det gäller droger? Hur hänger cannabishandeln ihop med gängkriminaliteten? Vad avgör vilka droger som blir lagliga? Och hur fungerar egentligen beroende?

P3 Dystopia utreder den svenska narkotikapolitikens historia och framtid.

2022-09-21
Länk till avsnitt

Abort - striden om livmodern

I decennier har aborträtten varit en självklarhet i många av världens demokratier. Är det på väg att förändras?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen kroppsdel är mer politiserad än livmodern. Den är ett moraliskt, religiöst och ideologiskt slagfält. Striden har varit rätt så vilande i många av världens demokratier - fram till nu. I flera länder i Europa har aborträtten begränsats de senaste åren och 2022 revs Roe v Wade upp, som grundlagsskyddade aborträtten för alla kvinnor i USA.

P3 Dystopia berättar historien om kvinnorna som behövt och behöver göra osäkra, illegala aborter med livet som insats, om liberaliseringen av aborträtten som skett sedan 70-talets början och om en framtid där den här rätten kan komma att kringskäras alltmer igen.

2022-09-13: I en tidigare version av det här avsnittet fanns en felaktig uppgift om det polska rättssystemet. Felet har rättats och avsnittet har uppdaterats.

2022-09-02
Länk till avsnitt

Klimatångest och förlorad framtidstro

Klimatkrisen skenar och unga mår allt sämre.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I den största studien som någonsin gjorts om ungas psykiska hälsa kopplat till klimatkrisen hade 8 av 10 ungdomar klimatångest. Vissa på ett sätt som påverkade vardagen negativt. Många upplever sig svikna av de som ska skydda dem. Att de vuxna som bestämmer låter katastrofen rycka närmare utan att göra någonting åt den.

P3 Dystopia dyker ner i hur klimatkrisen påverkar vårt psyke och vad som händer om de yngre generationerna tappar tron på att det går att göra någonting åt den största krisen i modern tid. Dessutom ställer vi oss frågan om poddar som P3 Dystopia är en del av lösningen eller problemet.

2022-07-06
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Serie - Systemet

25-årige Adde går med i en radikal mansgrupp och hans halvsyster Nancy försöker rädda honom.

Systemet är en serie i sex pulshöjande avsnitt om en ung killes väg mot radikalisering och hans systers halsbrytande försök att rädda honom. Seriens huvudperson, 25-årige Adde, spelar mest GTA, käkar snabbmat och upplever ett utanförskap när han introduceras för ett hemligt program, Systemet, som ska göra honom vältränad och lyckad. Stegvis radikaliseras Adde i en mansgrupp med en världsbild som påminner om såväl incelrörelsen som vänsterextrema Baader-Meinhof.  

Systemet är en svensk adaption av The System av Ben Lewis. Manuset är ursprungligen beställt av BBC:s Radio 4. The System vann dramakategorin i radiotävlingen Prix Europa 2021. Manuset har hämtat inspiration från teorin ?The staircase model? som handlar om de psykologiska processerna i en människa som begår terroristbrott.

Du hittar första avsnittet av Systemet här.

2022-06-27
Länk till avsnitt

Krigspropaganda

Hur får man människor att gå ut i krig och offra sina egna liv för att döda andra? För världens krigspropagandister har det har visat sig vara en enkel uppgift.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Alla stater sysslar med någon form av propaganda, och utan propaganda skulle det inte gå att starta eller vinna ett krig. Ändå är det bara fienden som använder sig av propaganda. Hur går det ihop?

Hur är det att svepas med i krigspropaganda, offra allt, och sedan inse att man blivit vilseledd? Hur gör man för att inte påverkas? Och hur kommer världen se ut om vi låter krigspropagandan styra vår verklighetsuppfattning?

2022-06-08
Länk till avsnitt

Städernas kris

Världens städer har blivit dyrare och dyrare samtidigt som drömmen om att bo där blivit starkare än någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Runt hälften av världens befolkning bor numera i städer och urbaniseringen går fort - om bara några decennier förväntas den siffran vara uppemot 70 %. Men samtidigt som den här utvecklingen pågår blir städernas ekonomiska centrum dyrare och dyrare. Att lyckas i en stad är ett nålsöga som krymper.

P3 Dystopia dyker ner i den nya krisen för den moderna staden - en kris av segregation, skenande fastighetspriser och ojämlikhet.

2022-06-01
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Beredskap - om din plats i totalförsvaret

Om kriget kommer vill staten att du bidrar i försvaret. Men vet du din plats?

2018 uppmanade regeringen alla svenskar att göra sig bättre förberedda
för en kris. För extremväder, svåra olyckor eller militära hot. Minst
en vecka ska du kunna klara vardagen för dig och din familj, utan
tillgång till vatten, värme, mat och kommunikation.

Sedan dess har vi upplevt en pandemi och nu ? ett krig i Europa.
Så hur har du det med din beredskap. Kanske har du eget skyddsrum,
vevradio och sju dunkar vatten. Eller är du mer som alla andra. Som
knappt har batterier hemma.

Podden Beredskap, för dig som vill veta mer om vilka prylar och
kunskaper vi behöver i en kris. Programledare Erik Blix.

2022-05-11
Länk till avsnitt

Sanktioner - Det ekonomiska vapnet

Kan den gyllene medelvägen mellan diplomati och militär konflikt bita på diktatorers krigstörst?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Med risken för ett tredje världskrig hägrande på horisonten har västvärlden valt en annan väg än direkt militär inblandning för att straffa Ryssland och stoppa kriget i Ukraina - ekonomiska sanktioner. Men vad vet vi egentligen om hur väl sanktioner funkar för att förmå auktoritära regimer att sluta begå krigsbrott och människorättskränkningar?

P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för det ekonomiska vapnet.

2022-04-27
Länk till avsnitt

Amazonas kollaps

Skövlingen av Amazonas ökar kraftigt. Snart kan skogen försvinna helt och hållet. Vad händer med vår planet om världens största regnskog ödeläggs? Och vem är ansvarig?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En regnskog ska inte kunna brinna - ändå ligger röken tät över stora delar av Brasilien. Vilka är det som driver på skövlingen och bränderna? Varför är floderna förgiftade av kvicksilver? Och vad händer när skogen inte längre klarar trycket?

Amazonas framtid hänger på en skör tråd - kan vi rädda den i tid?

2022-04-13
Länk till avsnitt

Ryssland och imperiedrömmen

Det stora grannlandet i öst har inlett ett krig och går med stormsteg mot fullskalig diktatur.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den 24:e februari 2022 attackerades Ukraina av Ryssland och Europa gick in i sin farligaste fas sedan andra världskriget. Men vad är Ryssland för land egentligen och hur kan historien förklara det som händer nu?

P3 Dystopia berättar om de ryska imperierna som kommit och gått, om demokratisträvandena som slagits ner och om hur Vladimir Putin gick från okarismatisk byråkrat till hårdför envåldshärskare.

2022-04-01
Länk till avsnitt

När jordarna dör

En växande befolkning kräver mer mat, men om jordbruken kollapsar blir det svårt att lyckas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Världens mest bördiga och odlingsbara jordar håller på att försvinna. Globalt förlorar vi 0,3 procent av vår förmåga att producera mat varje år, på grund av jordförlust och jordutarmning. Det kanske låter lite, men på sikt hotar det vår globala matsäkerhet. En stor anledning till det försämrade läget är ett allt intensivare och mer mekaniserat jordbruk.

Hur stor är risken för att vi får se en katastrof som påminner om den så kallade "Dust bowl"-katastrofen i den amerikanska mellanvästern på 1930-talet, när hela områden plågades av dammstormar? Och kan ett reformerat jordbruk föra oss mot en ljusare framtid?

2022-03-02
Länk till avsnitt

Rymdkolonier

Problemen hemma på jorden har fått världens rikaste män att börja förbereda för den stora flykten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En miljonstad på Mars? Eller tusentals enorma bosättningar som kretsar fritt i rymden? Scenarion som tidigare var förpassade till fiktiva framtidsversioner håller idag på att bli verklighet - i alla fall om man ska tro världens rikaste entreprenörer.

De säger sig vilja säkra den mänskliga artens fortlevnad innan jorden går under (eller blir för liten). Men är det ens möjligt för oss att bo i rymden? Och om vi kan det - hur kommer livet se ut då? P3 Dystopia undersöker den nya rymdkapplöpningen och dess konsekvenser.

2022-02-16
Länk till avsnitt

Makten över minnet

Våra digitala minnen ägs allt oftare av multinationella företag. Håller vi på att förlora makten över vårt förflutna?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi människor glömmer egentligen det mesta vi ser och gör under ett liv. Men förutsättningarna har förändrats i takt med att vår tillvaro blivit allt mer digital. Idag lämnar vi efter oss massiva mängder data som bildar en detaljerad dagbok över våra liv. En dagbok som inte kontrolleras av oss själva utan av privata bolag.

P3 Dystopia reder ut om vi håller på att tappa kontrollen över vårt förflutna och i förlängningen våra identiteter och vem som egentligen har rätten att bli glömd på internet.

Dessutom bekantar vi oss med den växande industri som kallas för "digital afterlife", där företag utvecklar tjänster som möjliggör ett digitalt evigt liv.

2022-02-02
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Historia om Digerdöden

En av historiens mest brutala massmördare som ställde till med en aldrig tidigare skådad förödelse i medeltidens Europa, och lämnade efter sig förlamande chock, bottenlös sorg och en krossad värld.

Digerdöden är en av världshistoriens värsta pandemier. P3 Historia berättar historien om när bakterien Yersinia Pestis spreds genom världen och dödade runt hälften av Europas befolkning. Du hittar programmet här.

2022-01-28
Länk till avsnitt

Världen efter USA

Sedan Sovjetunionens fall har USA varit ensamma herrar på täppan, men det kan vara påväg att förändras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Andra världskrigets slut var startskottet för en global världsordning med amerikansk militär dominans. Vi lever i den än idag, världsordningen som kallas Pax Americana. Men är den på väg att ta slut? Allt fler ställer sig den frågan efter flera uppmärksammade amerikanska reträtter de senaste åren.

P3 Dystopia reder ut USA:s uppgång och fall på världsscenen och om Ryssland eller Kina kommer fylla den plats som kanske snart lämnas öppen.

2022-01-12
Länk till avsnitt

Hormonstörande kemikalier

Vi är omgivna av kemikalier som kan påverka vårt hormonsystem. Vilka risker innebär det för vår hälsa, vår reproduktion och vår framtid?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Varningsropen duggar tätt. Luften vi andas, vattnet vi dricker, maten vi äter och produkter vi använder i vår vardag innehåller ämnen som kan orsaka allvarliga störningar av kroppens kemiska signalsystem. Men vad vet vi egentligen om riskerna? Hur fungerar hormonsystemet? Vad händer om det störs? Och går det att skydda sig mot något som finns överallt?

2021-12-22
Länk till avsnitt

Vi äter ihjäl oss

Fetmaepidemin kostar mer än den smakar. Gör vi för lite för att stoppa den?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Antalet personer med fetma har tredubblats sen 1970-talet och sjukdomar som diabetes typ 2 ökar på allt fler platser och i allt yngre åldersgrupper. En bov i dramat är vår stillasittande livsstil och den ultraprocessade maten vi äter.

P3 Dystopia reder ut hur vi hamnat i en situation där vi helt enkelt äter ihjäl oss. 

2021-12-08
Länk till avsnitt

Evigt liv

Människan har alltid strävat efter ett längre, eller till och med evigt, liv. Kommer det en dag bli verklighet?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Åldersmyter går som en röd tråd genom människans historia. Från patriarkerna i Bibeln som påstods bli flera hundra år gamla, till föreställningar om De vises sten, livselixir och ungdomens källa. 

Idag är strävandet efter ett radikalt längre liv ett blomstrande forskningsfält, ofta finansierat av stenrika techmiljardärer i Silicon Valley. För dem är åldrandet, och i förlängningen döden, ännu en del av livet som människan måste erövra. 

Kommer vi kunna stoppa åldrandet? Vilka kommer isåfall att få ta del av livsförlängande behandlingar? Och vad händer med vårt samhälle om döden, ramen för våra liv, flyttas längre och längre in i framtiden?

2021-11-15
Länk till avsnitt

Reklamsamhället

Var vi än vänder oss ser vi olika reklambudskap och exponeringsytorna ökar i takt med träffsäkerheten. Hur påverkar reklamen samhället - idag och i framtiden?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Reklam har varit ett ständigt återkommande ämne i fiktiva dystopier. Är dagens reklamsamhälle den dystopi som författare varnat för i över hundra år? Eller ligger den världen fortfarande framför oss?

Hur fungerar reklam? Vad gör den med vår omgivning, med våra kommunikationsmedel och med våra värderingar? Hur kommer framtidens reklam se ut? Och varför började vi svenskar plötsligt dricka så mycket mjölk i kaffet?

2021-10-29
Länk till avsnitt

När havet dör

Vi har länge betraktat havet som en outtömlig källa till mat. Det är det inte och nu håller vi sakta men säkert på att kväva det liv som lever där.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De tropiska korallreven bleknar och dör när jorden blir allt varmare. Med sig in i döden tar de tusentals andra djur och växter. På stränder spolas fiskar upp som inte klarat sig i det allt mer syrefattiga eller sura vattnet. Samtidigt tar vi upp tonvis och åter tonvis av det marina ekosystemets viktigaste rovfiskar för att mätta en medelklass i väst som är allt sugnare på havets läckerheter. 

Vad kan vi göra för att stoppa dödsspiralen som just nu pågår under vattenytan?

2021-10-13
Länk till avsnitt

Supervulkaner

På jorden finns hundratals aktiva vulkaner. Deras utbrott kan påverka hela vår planet. Vad händer om det verkligen smäller?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad är en "supervulkan" och vad kan hända om en sådan exploderar? Hur påverkas planeten av vulkanisk aska? Vad är ett pyroklastiskt flöde? Vad är det som lurar under nationalparken Yellowstone?

Är supervulkaner en hype eller ett riktigt hot mot mänskligheten? P3 Dystopia tar reda på vad som händer när det värsta tänkbara inträffar.

2021-09-29
Länk till avsnitt

Organiserad brottslighet

Gängskjutningar, maffiametoder och korruption. På vissa håll är dystopin redan här.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den organiserade brottsligheten har blivit allt mer globaliserad. Mexikanska karteller och italienska maffiaorganisationer har byggt upp storföretag som verkar på en global skuggmarknad. I takt med det här sprider sig också korruptionen som en löpeld. Och Sverige är inget undantag. 

Men här ser vi också en annan utveckling - en så skarp ökning av dödsskjutningar i gängmiljön de senaste åren att Sverige är ett av de värst drabbade länderna i hela Europa. Hur kunde det bli så? 

P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden kring ett av demokratins största hot.

2021-09-15
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Gräns

En ny podd om säkerhetspolitik och hoten mot Sverige

En ny säsong av P3 Dystopia drar igång inom kort. I väntan på det borde ni lyssna på det första avsnittet av den nya podden Gräns. Det handlar om en rysk underrättelseoperation på svensk mark som resulterade i det första spioneriåtalet på 18 år. 

Du hittar Gräns här.

2021-09-10
Länk till avsnitt

Rymdskrot - slutet på människans rymdålder

Allt vi har skjutit upp i omloppsbana runt jorden kan komma att förstöras av en kedjereaktion av kollisioner.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Man kanske sällan tänker på det, men rymden är en central del av vårt moderna samhälle. Med satelliter möjliggörs global kommunikation, TV- och radiosändningar runt hela jorden, GPS och väder- och klimatövervakning. För att bara nämna några grejer. 

Men i takt med att allt fler föremål skjuts upp blir det också mer trångt. Och satelliterna delar dessutom omloppsbana med en hel del skräp. Gamla raketsteg, satelliter som inte funkar längre eller bitar av satelliter som råkat ut för kollisioner tidigare. Nu varnar allt fler forskare för faran med en så kallad Kesslereffekt - en kaskad av kollisioner som skulle kunna ödelägga hela vår infrastruktur i rymden. Vår planet skulle kunna få ett bälte runt sig som Saturnus, men av skräp.

Vad kan vi göra för att stoppa det här?

2021-07-07
Länk till avsnitt

Dumhet

Trots vår unika intelligens verkar vi människor vara oförmögna att lösa de stora problem vi ställts inför. Vi gör fel trots bättre vetande och vi förstör för oss själva och andra. Varför?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi har egenskaper och förmågor som inte går att hitta hos någon annan art. Det har gjort oss till kungar över planeten. Samtidigt har vi varit nära att förinta oss själva flera gånger och just nu gör vi vårt bästa för att vårt gemensamma hem ska bli obeboeligt. Är vi egentligen mycket dummare än vi tror? Och i så fall - kan vi göra något åt det?

P3 Dystopia undersöker IQ-tester, kognitiva fällor, institutionell dumhet, personlig hybris och det mänskliga tänkandets ursprung.

2021-06-23
Länk till avsnitt

Luftföroreningar - den osynliga dödaren

Miljontals människor dör varje år för att luften de andas är giftig. Kommer det bli värre?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi kan överleva tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten men bara tre minuter utan luft. Ändå verkar vi ta just luften för givet. Enligt WHO dör 7 miljoner människor varje år av luftföroreningar runt om i världen, och på vissa håll blir nivåerna av farliga partiklar och gaser bara högre och högre för varje år som går. 

P3 Dystopia går igenom den moderna historiens allvarligaste smogkatastrofer, var riskerna är som störst just nu och om vi i Sverige verkligen kan skryta med en ren och frisk luft.

2021-06-09
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Djupet - P3 Serie

En ny geopolitisk thriller om Sveriges sköra fred med Ryssland.

Vad skulle hända om spänningarna med Ryssland ökade? Om vi närmade oss ett krig med grannen i öst? 

P3 Series "Djupet" börjar med att ett svenskt militärfartyg exploderar på Östersjön nära en rysk gasledning. Hedda Henriksson (Alba August) jobbar på det ryska energibolaget Baltic Gas och försöker ta reda på vad som egentligen hänt.

Du hittar P3 Series "Djupet" här, i Sveriges Radio play eller där du vanligtvis lyssnar på poddar.

2021-05-26
Länk till avsnitt

Mördarsvampar

Vi har historiskt varit relativt förskonade från dödliga svampinfektioner. Men nu varnar forskare för att svampar håller på att bli ett allt större globalt hälsohot. Varför?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Svampar finns överallt, i varje andetag du tar andas du in hundratals svampsporer. Lyckligtvis är de flesta ofarliga för oss, men de senaste decennierna har allt fler sjukdomsframkallande svamparter upptäckts. Och det är en trend som sannolikt kommer att fortsätta.

I och med den globala uppvärmningen lär sig svampar att överleva ett av människans viktigaste försvar: vår varma kroppstemperatur. Samtidigt blir svamparna resistenta mot de läkemedel som finns. 

Vilka farliga svampar finns där ute redan nu? Och hur oroliga bör vi vara för svamp-epidemier i framtiden?

2021-05-12
Länk till avsnitt

Det kommande skalvet - om jordbävningar och tsunamier

Vi kan inte förutsäga när eller var nästa stora jordbävning ska ske. Det enda vi vet är att den kommer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jordbävningar de naturkatastrofer som dödar flest människor. De riktigt stora sker oregelbundet och kan inträffa när som helst. Områden som man tidigare trodde var säkra har visat sig ligga i riskzonen. Hur förbereder man sig på något så oförutsägbart? Är vi säkra i Sverige, eller skulle vi också kunna drabbas?

Varför sker jordbävningar? Varför kan ett mindre skalv vara mycket dödligare än ett stort? Och vad ska man egentligen göra när marken börjar skaka?

2021-04-28
Länk till avsnitt

Postapokalypsen ? prepping och återuppbyggnad

Hur kan vi förbereda oss på den riktigt stora katastrofen? Och vilken värld byggs upp i ruinerna av apokalypsen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Prepping har blivit allt mer populärt de senaste decennierna. Att förbereda sig för kriser och katastrofer, se till att man kan överleva om samhället kollapsar. 

P3 Dystopia fördjupar sig i den här rörelsen och varför den är relevant idag. Men vi drar också scenariot om undergången till sin spets. Vad bör vi göra för att överleva apokalypsens första sekunder och minuter? Hur ser de efterföljande dagarna och veckorna ut? Och kan vi bygga upp allt igen?

2021-04-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.