Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Dystopia

P3 Dystopia

Saker står på spel - Du borde lyssna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Grönberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/dystopia

Avsnitt

Det nya spionkriget

Det pågår en hemlig offensiv och ingen kommer undan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Spioner och agenter brukar förknippas med stormaktskampen mellan Sovjetunionen och USA under Kalla kriget. Men begäret efter hemlig information om andra stater försvann inte när muren föll och idag, när spänningarna mellan världens länder ökar igen, växer underrättelsehotet - även mot Sverige.

Få yrken är väl lika mytomspunna som spionens. Inte så konstigt, med tanke på att grundpremissen för arbetet är att verka i hemlighet. P3 Dystopia gör ett försök att bringa lite klarhet till den här dunkla världen, som har väldigt lite gemensamt med Hollywood-rullar á la James Bond. Verklighetens spioner är sällan glamourösa, sportbilsåkande actionhjältar utan, till synes, helt vanliga medborgare. De kan finnas precis vart som helst. Kanske just på din arbetsplats eller i ditt trapphus.

Vad är det egentligen som får någon att bli spion? Hur ser framtidens agenter ut, och vilka är de största hoten mot Sverige?

2024-04-26
Länk till avsnitt

Ultra fast fashion

Klädmärkena blir allt skickligare på att locka kunder - och vi konsumerar billiga, massproducerade plagg som aldrig förr. Men vem betalar det verkliga priset?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I slutet av förra seklet förändrades modeindustrin för alltid. Några företag utformade en modell för billig, blixtsnabb massproduktion av kläder som fick unga, identitetssökande konsumenter att flockas i butikerna. Fast fashion var fött, och sedan dess har klädproduktionen växt till det dubbla.

Idag genomgår branschen ytterligare en revolution. Nya, helt online-baserade aktörer har, genom en kombination av pricksäker marknadsföring och extremt låga priser, kommit att dominera den globala klädmarknaden. Glöm idén om säsongsstyrda klädkollektioner några gånger per år; numera släpps tusentals nya modeller varje dag.

Men vem betalar det verkliga priset för de här billiga, lågkvalitativa plaggen, som i stort sett betraktas som engångsprodukter?

P3 Dystopia åker ut på en lång resa - från bomullsfält i Kina, via textilfabriker i Bangladesh och giftiga soptippar i Västafrika, till beroendeframkallande shoppingappar och ända in i det mänskliga psyket.

2024-03-27
Länk till avsnitt

Poddtips: P3 Serie ? Arvet

Emma återvänder till sin hemby i Hällero för att hämta ett arv. Väl på plats konfronteras hon med sitt förflutna i en naturmystisk sekt och misstankar väcks kring brodern Henriks mystiska död

I thrillerserien Arvet från P3 Serie får vi följa 23-åriga Emma när hon återvänder till sin hemby Hällero för att hämta ett arv. Där konfronteras hon med sin traumatiska uppväxt i en naturmystisk sekt som dyrkar vargar.

Snart blir hon indragen i en farlig värld av offerceremonier, maktkamp och plötslig passion med sektens kronprins Jerker. I takt med att Emma möter sitt förflutna, väcks misstanken om sektens roll i hennes brors mystiska död.

Arvet är en ljuddramaserie i fem delar och kretsar kring vår längtan efter samhörighet och vad vi är villiga att offra för att få tillhöra en gemenskap. I rollerna hörs skådespelare som Sara Shirpey, Alexandra Rapaport och Adam Pålsson.

P3 Serie producerar spänningsdrivna ljuddramaserier inom genrerna krim, thriller och skräck.

2024-03-20
Länk till avsnitt

När journalistiken avskaffas

Nedskärningarna fortsätter år efter år. Hur påverkas samhället när redaktioner läggs ner och reportrar sägs upp?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I flera decennier har journalistikens resurser krympt. Färre reportrar på mindre redaktioner måste göra mer jobb på kortare tid. Hur påverkar det själva innehållet i våra tidningar, radiosändningar och TV-program?

Vad orsakade journalistikens kris och varför är det så svårt att ha en ekonomisk modell som fungerar? Hur påverkas samhället när journalister tar jobb inom PR-industrin? Vad hände med dom nya, digitala mediehusen? Och varför har det blivit så farligt att rapportera från krig och konflikter?

P3 Dystopia undersöker vad som håller på att hända med vår egen bransch.

2024-03-13
Länk till avsnitt

Striden om den gröna omställningen

Vägen mot en fossilfri värld kan bli riktigt stökig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Klimatkrisen förvärras för varje år som går och den stora boven i dramat är det fortsatta beroendet av fossila bränslen. För att lösa det här måste energiförsörjningen globalt ställas om till förnybart - till sol, vind och vatten. Vissa menar att den här gröna omställningen inte bara kommer lösa klimatkrisen utan också på köpet kommer göra världen fredligare, mer demokratisk och mer jämlik. Men stämmer det verkligen?

P3 Dystopia grottar ner sig i de geopolitiska konsekvenserna i omställningens spår och reder ut vilka som kommer bli vinnare och förlorare i racet mot en fossilfri värld.

2024-02-28
Länk till avsnitt

Ensamhet

Sverige beskrivs som världens ensammaste land.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Äldre som dör isolerade och bortglömda i sina hem, nyanlända som inte lyckas få några svenska vänner, och många tusentals människor som bara vill ha någon att prata med. Varför ser det ut såhär, och vad gör ensamheten med vårt samhälle?

Ensamhet beskrivs ofta som den nya folksjukdomen. Det talas till och med om en ensamhetsepidemi. Är det verkligen så illa? P3 Dystopia gräver efter rötterna till den svenska ensamheten, och spanar in i en allt mer digitaliserad och individualistisk framtid.

2024-02-14
Länk till avsnitt

Självmord

Vad vet vi egentligen om det som dödar fyra människor varje dag?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Så vitt vi vet har människan i alla tider och kulturer tagit sitt eget liv. Sverige har sen 2008 bestämt att ingen ska ta sitt liv i Sverige. Hur går det med den nollvisionen, är den ens möjligt att uppnå? 

Och vad händer om självmord blir en accepterad lösning på en människas problem? P3 Dystopia kollar närmare på det tabubelagda och på många sätt mystiska ämnet självmord.

Om du mår dålig och funderar på självmord kan du alltid ringa Minds självmordslinje 901 01 eller chatta med Mind här.

Är läget akut ring 112.

Du som anhörig eller på annat sätt drabbats av självmord kan också ringa eller chatta med Mind.

2024-01-31
Länk till avsnitt

Legosoldatens återkomst

Privata arméer har gjort comeback på världsscenen. Är vi på väg tillbaka till ett medeltida slagfält?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I flera hundra år har krig varit en fråga för nationalstater och deras reguljära arméer. Men de senaste trettio åren har ett dramatiskt skifte skett. Fler och fler frontlinjer befolkas av soldater som inte krigar för sitt land, utan för pengar, eller naturresurser.

Redan på Medeltiden varnade Niccolò Machiavelli för legosoldatens svekfulla och förrädiska natur. Hade han rätt? P3 Dystopia reder ut varför legosoldater och skuggarméer som den ryska Wagnergruppen har blivit populära igen, varför dagens krigföring i allt högre grad sker i hemlighet, och vad som kan hända om vi släpper idén om våldsmonopolet för alltid.

2024-01-10
Länk till avsnitt

Atomsoporna och slutförvaret

Kärnavfallet måste läggas på en säker plats i hundratusentals år.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter olyckorna i Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011 fick kärnkraften ett bakslag globalt (ni kan lyssna på vårt avsnitt om det här) - men nu har vinden vänt. Den ses av många som en förutsättning för att fasa ut fossila bränslen och nå klimatmålen. Men vad ska vi göra av det mytomspunna och omdiskuterade kärnavfallet, som måste deponeras långt bort från mänskligt liv i hundratusentals år?

P3 Dystopia berättar den snåriga historien om det högaktiva kärnavfallet och om svårigheterna att ge det en evig gravplats. En berättelse om att gräva sig djupt ner i urberg, om decennier långa politiska konflikter - och om präster, katter och spetsiga stenar.

2023-12-29
Länk till avsnitt

Fängelsesamhället

Hårdare straff ska bekämpa gängbrottsligheten. Kommer det att fungera?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det pågår en epidemi av skjutningar och gängvåld i Sverige, och politiker tävlar om vem som kan komma på den bästa lösningen. Den lägst hängande frukten, det som känns mest logiskt, är att höja straffen och kraftigt öka antalet fångar i svenska fängelser. Men vet vi att det fungerar på sikt?

P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för en av dagens mest brännande politiska frågor. Vi belyser rättosäkert massfängslande i El Salvador, trånga fängelser i USA och ett spektakulärt fängelseuppror på Sveriges säkraste anstalt.

2023-12-22
Länk till avsnitt

Artificiell intelligens 2 ? den generativa revolutionen

Generativ AI är plötsligt överallt omkring oss. Hur fungerar den egentligen, vad kan den göra och varför vill så många bromsa utvecklingen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Avancerad generativ AI sägs vara den nya tekniska revolutionen. Lika viktig som elektriciteten menar vissa. Lika farlig som atombomben enligt andra. En del hävdar att artificiell generell intelligens - lika kapabel och smart som vi människor - snart är här. Är det på riktigt eller bara hype? Vad kan vi använda dagens verktyg till och hur kan dom förändra världen i framtiden?

P3 Dystopia följer upp vad som hänt inom AI de senaste fem åren.

2023-12-15
Länk till avsnitt

Klimatkompensation - universallösning eller greenwashing?

Allt fler vill betala sig ur sin klimatskuld.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Parisavtalet skärpte kraven på alla världens länder att få ner sina utsläpp för att rädda klimatet - men det går trögt. Enligt FN senaste siffror är 1,5 gradersmålet redan är kört, och vi kan vara på väg mot en ökning på uppemot 3 grader till seklets slut. Hur ska vi då lösa det här? Allt fler länder och företag sätter stor tilltro till klimatkompensation - ett sorts avlatsbrev där man kompenserar för sina egna utsläpp genom att köpa utsläppsminskningar från någon annan. Att ha kakan och äta den.

Men funkar det verkligen? P3 Dystopia reder ut en snårig marknad där länder, företag och kändisar handlar med krediter värda flera ton minskade koldioxidutsläpp.

2023-12-01
Länk till avsnitt

Poddtips: P3 Serie ? Kontra

Vad hade hänt om Norge aldrig hade blivit självständigt? Nya dramaserien Kontra utspelas i en parallell verklighet där Norge ockuperas av Sverige.

Om du gillar fiktiva berättelser om framtidsdystopier kan P3 Series nya säsong Kontra vara något för dig.

Lyssna på P3 Serie i Sveriges Radio Play.

2023-11-06
Länk till avsnitt

Kärnkraftskatastrofer

Radioaktivt material som sprids över hela världen. Hur oroliga behöver vi vara?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bara några dagar efter invasionen av Ukraina tog ryska styrkor över Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. Sedan dess har varningarna stått som spön i backen. Planerar Ryssland att sätta igång en ny kärnkraftskatastrof som hotar inte bara Ukraina, utan hela Europa?

P3 Dystopia reder ut konsekvenserna av de största kärnkraftsolyckorna världen hittills har skådat; Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011. Vi frågar oss hur farlig den radioaktiva strålningen egentligen är.

2023-11-03
Länk till avsnitt

Hackers

Våra hem, våra bilar, vår kritiska infrastruktur och våra hjärtslag kopplas idag upp mot internet. Vad händer när sårbarheter visar sig i koden?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur lätt är det att hacka ett sjukhus eller ett vattenreningsverk idag? Varför köper regeringar buggar för miljoner? Går det att skydda sig mot angrepp? Och hur hackar man människor?

P3 Dystopia tar reda på allt om sim swaps, 0-days, SQL-injektioner och Donald Trumps lösenord.

2023-10-13
Länk till avsnitt

Kampen om klimatet del 2 - Ekofascism

Högerextremister har börjat engagera sig allt mer i klimatfrågan. Våras det för den gröna fascismen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De senaste åren har det skett flera terrordåd med rasistiska motiv. I nyzeeländska Christchurch mördade Brenton Tarrant 51 personer när han sköt urskiljningslöst mot två moskéer. Samma år, 2019, sköt Patrick Crusius mot besökare på ett Walmart i amerikanska staden El Paso med målet att mörda så många latinamerikaner som möjligt. Gemensamt för de här två dåden var inte bara rasism - utan den ideologiska inriktningen ekofascism - en ideologi som blandar starkt miljöengagemang med övertygad fascism.

P3 Dystopia djupdyker i fascismens gröna historia, fylld av naturromantik, rasmysticism och tankar om blod och jord. Vi ställer också frågan om ekofascismen kan växa sig starkare i takt med att klimatkrisen förvärras.

2023-09-08
Länk till avsnitt

Kampen om klimatet del 1 - Sabotage

Håller kampen om klimatet på att gå in i en mer våldsam fas?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Klimatrörelsen är fortfarande i sin linda. Men på bara några år har klimataktivister börjat ta till allt mer konfrontativa metoder för att uppmärksamma den pågående klimatkrisen. Dessutom höjs röster för att aktivisterna borde gå steget längre och genomföra fler sabotage mot fossilindustrin.

Men frågan är om egendomsförstörelse som taktik i klimatkampen redan börjat? 

2023-08-02
Länk till avsnitt

Golfströmmens kollaps

Är jordens viktigaste havsströmmar på väg att stanna av och kommer det att leda in oss i en katastrof?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Att Golfströmmen kommer att kollapsa och leda in oss i en ny istid i är en klassisk trop i katastrof-filmer, och på senare tid har det kommit studier som pekar mot att den faktiskt är svagare nu än den varit på över tusen år. Vad skulle det innebära om havsströmmarna som leder värme från ekvatorn hit till norra Europa faktiskt skulle kollapsa?

Men P3 Dystopia ställer sig också frågan om oron för Golfströmmens framtid verkligen är befogad eller ett resultat av sensationalistisk, och slapphänt, medierapportering.

2023-07-05
Länk till avsnitt

Nätdejting

På kort tid har dejtingapparna tagit över som den enskilt viktigaste vägen till kärlek och sex. Hur har tekniken förändrat hur vi ser på varandra och på oss själva?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad är det som gör att Tinderdejter känns så taffliga? Hur skiljer sig män och kvinnors erfarenheter åt på apparna? Och hur påverkas våra relationer när vi har ständig tillgång till ett bibliotek av singlar i telefonen? P3 Dystopia tar reda på vad som har gått snett med dagens dejtingkultur.

2023-06-07
Länk till avsnitt

Desinformationskriget

Lögner sprids snabbare nu än någonsin och rika kunder kan köpa påverkansoperationer på en global marknad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Desinformation har använts som vapen av staters underrättelsetjänster hur länge som helst, men i och med internet har fältet öppnats för fler aktörer.

I det här avsnittet borrar P3 Dystopia ner sig i den bisarra historien om amerikansk "politisk krigföring" och ryska "aktiva åtgärder", i trollfabriker och modern valpåverkan, men också i den största desinformationskampanjen som någonsin riktats mot Sverige.

Redaktionen sätter också den nya, ljusskygga desinformationsindustrin som just nu blomstrar i Israel under lupp. Hur fungerar den egentligen? Och vad har "den kändaste emun på TikTok" med allt det här att göra?

2023-05-26
Länk till avsnitt

Vårdkrisen

Hur hamnade Sverige i ett läge där vi både har en vårdkris och en vård i världsklass?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rapporter om att vården är i kris och att patientsäkerheten är hotad står som spön i backen i den svenska medierapporteringen. Vittnesmål om överbelamrade akutmottagningar, patienter som får vänta flera år på operationer och vårdpersonal som bränner ut sig ger vid handen att en av hörnstenarna i vårt välfärdssamhälle inte mår speciellt bra just nu.

P3 Dystopia går till botten med varför det pågår en kris i den svenska sjukvården.

2023-04-19
Länk till avsnitt

Revolution

Folkliga resningar mot diktaturer misslyckas allt oftare. P3 Dystopia reder ut varför.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under slutet av 1900-talet och in på 2000-talet levde många av världens auktoritära regimer farligt. Fredliga revolutioner störtade kommunistiska diktaturer i Öst- och centraleuropa och inte långt senare tvingades förtryckande kleptokrater bort från makten i länder som Ukraina, Georgien och Egypten. Men sen några år tillbaka har massiva folkliga resningar mot diktaturer börjat misslyckas i allt högre grad. 


I det här avsnittet går vi igenom revolutionens historia, varför diktatorer som Aleksandr Lukasjenko i Belarus har blivit bättre på att mota demokratiuppror i grinden och om revolutioner verkligen leder till något bättre i slutändan.

2023-03-29
Länk till avsnitt

Influencers

Influencerkulturen har tagit över alla digitala plattformar och nästlat sig in i våra sociala relationer. Vad händer när vem som helst kan sälja sitt inflytande till högstbjudande?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur uppstod fenomenet med influencers? Hur har följarekonomin och inflytelsemarknaden påverkat vår syn på varandra och på oss själva? Och hur förändras vårt samhälle när vänner blir till följare och livet självt ses som ett innehåll?

2023-03-15
Länk till avsnitt

Wellnesshysterin

Vilka agendor lurar i mångmiljardindustrin som säljer den perfekta hälsan?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Människor har länge strävat efter att nå ett optimalt hälsotillstånd, men vi har nog aldrig varit mer mottagliga för olika kosttillskott, mindfulnessövningar eller uråldriga örtmediciner än nu. I ett stressigt och prestationshetsande modernt arbetsliv och i ett medielandskap med tusentals intryck på en dag söker allt fler efter någonting annat, någonting "rent". Men bakom den här resan mot "renhet" finns en industri som omsätter tusentals miljarder dollar globalt och som ständigt hittar nya måsten för sina, ofta kvinnliga, kunder. Och ofta är det inte bara produkter som säljs utan också en hel livsåskådning, en ideologi.

P3 Dystopia berättar den snåriga historien om Wellness-industrin från USA:s tidiga självhjälpsböcker, via hälsofascismen i Nazityskland och till New Age-anhängare som lierar sig med högerextremister för att störta demokratin.

2023-02-15
Länk till avsnitt

Vi jobbar ihjäl oss

Arbetsrelaterad stress leder till hundratusentals dödsfall per år och det väntas fortsätta öka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Långvarig stress kan orsaka flera olika sjukdomar. Hjärtinfarkt och stroke, men också psykologiska åkommor som ångest, tvångssyndrom och depression som i värsta fall kan leda till självmord. Långvarig stress är ett ökande problem, och det hänger ofta ihop med det allt intensivare moderna arbetslivet.

P3 Dystopia reder ut varför vi har mer att göra på jobbet idag, varför Japan är ett skräckexempel och hur en riktigt dålig mellanchef kan göra allt värre.

Funderar du eller någon du känner på att ta livet av sig?

Kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

2023-01-20
Länk till avsnitt

Alltings slut - del 2 av 2

Hur började universum? Hur kommer det att sluta? Och vad kommer att hända med oss?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi människor är nykomlingar på jorden och i universum. Trots det har vi redan lyckats lära oss en hel del om hur allt uppstod och hur allt kan tänkas försvinna.

I två avsnitt ska vi ta reda på vad vi egentligen kan säga om alltings slut. Andra delen handlar om universums framtid och utveckling - om entropi, expansion och evighet.

2022-12-14
Länk till avsnitt

Svält

Det finns mat så det räcker och blir över, ändå har svältkatastroferna kommit tillbaka. Hur går det här ihop?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Klimatkrisen kommer att sätta den globala matförsörjningen under stor press, vilket vi har tagit upp i flera avsnitt av P3 Dystopia. Men kommer det att leda till svält? Nej, inte utan draghjälp från vårdslösa eller krigstörstiga politiska ledare. För det är just staters politiska handlingar som legat bakom nästan alla större svältkatastrofer sedan mitten på 1800-talet. Genom hunger som krigsstrategi, kommunistisk kollektiviseringspolitik eller en föraktfull syn på fattiga.

P3 Dystopia ställer sig frågan om vi borde betrakta svält som en form av politiskt våld, precis som folkmord eller brott mot mänskligheten.

2022-12-02
Länk till avsnitt

Alltings slut - del 1 av 2

Hur började universum? Hur kommer det att sluta? Och vad kommer att hända med oss?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi människor är nykomlingar på jorden och i universum. Trots det har vi redan lyckats lära oss en hel del om hur allt uppstod och hur allt kan tänkas försvinna.

I två avsnitt ska vi ta reda på vad vi egentligen kan säga om alltings slut. Första delen handlar om vår planet och vår stjärna. Hur blev vi till - och hur lång tid har vi kvar?

2022-11-16
Länk till avsnitt

Sportswashing

Diktaturer ser idrott som det perfekta propagandaverktyget och idag är sportmarknaden full av smutsiga pengar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Historien kryllar av exempel på diktaturer som använt sport för att försöka tvätta rent sitt rykte på den internationella scenen. Nazitysklands OS i Berlin 1936 och Argentinas fotbolls-VM 1978 är två tydliga exempel. Idag ser man sportswashing i hela den globala idrottsindustrin. Flera fotbollslag över hela världen ägs av totalitära stater och pengastinna idrottsturneringar arrangeras i länder som har väldigt lågt demokrati-index. VM i fotboll 2022 går av stapeln i den stenrika gulfstaten Qatar, ett land där mänskliga rättigheter är minst sagt lågprioriterade.

P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för sporttvätt, och vad som händer när någonting som älskas av flera miljarder människor korrumperas av smutsiga pengar.

2022-11-04
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Verkligheten i P3 - Klotblixten förstörde deras drömhus

Programmet som skildrar en person, ett öde dokumentära berättelser från Sverige och världen.

Jans fyra barn sover fortfarande när han möts av en helt overklig syn i vardagsrummet: ett klot av eld som rusar fram. De kommande timmarna ska hela familjens tillvaro vändas upp och ner.

Du hittar avsnittet här.

2022-10-19
Länk till avsnitt

När permafrosten smälter

Upptiningen som förvärras av - och förvärrar - den globala uppvärmningen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På norra halvklotet står en fjärdedel av marken på permafrost; jordlager som är fruset året om. Där döljs årtusenden av jordens historia i form av miljontals ton organiskt material, kvarlevor från förhistoriska djur och växter, som när det tinar omvandlas till växthusgaser som accelererar den globala uppvärmningen. Den här processen pågår just nu - och det går snabbare än någonsin.

P3 Dystopia reder ut vad vi kan vänta oss när den slumrande jätten smälter, vilka fler faror som döljer sig i den frusna underjorden och om det finns någonting vi kan göra för att dämpa katastrofen.

2022-10-05
Länk till avsnitt

Det narkotikafria samhället

Sveriges försök att skapa en drogfri utopi inom landets gränser har misslyckats. Vad gick fel? Och vad händer om vi släpper taget nu?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Varför blev ett så progressivt land som Sverige så repressivt när det gäller droger? Hur hänger cannabishandeln ihop med gängkriminaliteten? Vad avgör vilka droger som blir lagliga? Och hur fungerar egentligen beroende?

P3 Dystopia utreder den svenska narkotikapolitikens historia och framtid.

2022-09-21
Länk till avsnitt

Abort - striden om livmodern

I decennier har aborträtten varit en självklarhet i många av världens demokratier. Är det på väg att förändras?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen kroppsdel är mer politiserad än livmodern. Den är ett moraliskt, religiöst och ideologiskt slagfält. Striden har varit rätt så vilande i många av världens demokratier - fram till nu. I flera länder i Europa har aborträtten begränsats de senaste åren och 2022 revs Roe v Wade upp, som grundlagsskyddade aborträtten för alla kvinnor i USA.

P3 Dystopia berättar historien om kvinnorna som behövt och behöver göra osäkra, illegala aborter med livet som insats, om liberaliseringen av aborträtten som skett sedan 70-talets början och om en framtid där den här rätten kan komma att kringskäras alltmer igen.

2022-09-13: I en tidigare version av det här avsnittet fanns en felaktig uppgift om det polska rättssystemet. Felet har rättats och avsnittet har uppdaterats.

2022-09-02
Länk till avsnitt

Klimatångest och förlorad framtidstro

Klimatkrisen skenar och unga mår allt sämre.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I den största studien som någonsin gjorts om ungas psykiska hälsa kopplat till klimatkrisen hade 8 av 10 ungdomar klimatångest. Vissa på ett sätt som påverkade vardagen negativt. Många upplever sig svikna av de som ska skydda dem. Att de vuxna som bestämmer låter katastrofen rycka närmare utan att göra någonting åt den.

P3 Dystopia dyker ner i hur klimatkrisen påverkar vårt psyke och vad som händer om de yngre generationerna tappar tron på att det går att göra någonting åt den största krisen i modern tid. Dessutom ställer vi oss frågan om poddar som P3 Dystopia är en del av lösningen eller problemet.

2022-07-06
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Serie - Systemet

25-årige Adde går med i en radikal mansgrupp och hans halvsyster Nancy försöker rädda honom.

Systemet är en serie i sex pulshöjande avsnitt om en ung killes väg mot radikalisering och hans systers halsbrytande försök att rädda honom. Seriens huvudperson, 25-årige Adde, spelar mest GTA, käkar snabbmat och upplever ett utanförskap när han introduceras för ett hemligt program, Systemet, som ska göra honom vältränad och lyckad. Stegvis radikaliseras Adde i en mansgrupp med en världsbild som påminner om såväl incelrörelsen som vänsterextrema Baader-Meinhof.  

Systemet är en svensk adaption av The System av Ben Lewis. Manuset är ursprungligen beställt av BBC:s Radio 4. The System vann dramakategorin i radiotävlingen Prix Europa 2021. Manuset har hämtat inspiration från teorin ?The staircase model? som handlar om de psykologiska processerna i en människa som begår terroristbrott.

Du hittar första avsnittet av Systemet här.

2022-06-27
Länk till avsnitt

Krigspropaganda

Hur får man människor att gå ut i krig och offra sina egna liv för att döda andra? För världens krigspropagandister har det har visat sig vara en enkel uppgift.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Alla stater sysslar med någon form av propaganda, och utan propaganda skulle det inte gå att starta eller vinna ett krig. Ändå är det bara fienden som använder sig av propaganda. Hur går det ihop?

Hur är det att svepas med i krigspropaganda, offra allt, och sedan inse att man blivit vilseledd? Hur gör man för att inte påverkas? Och hur kommer världen se ut om vi låter krigspropagandan styra vår verklighetsuppfattning?

2022-06-08
Länk till avsnitt

Städernas kris

Världens städer har blivit dyrare och dyrare samtidigt som drömmen om att bo där blivit starkare än någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Runt hälften av världens befolkning bor numera i städer och urbaniseringen går fort - om bara några decennier förväntas den siffran vara uppemot 70 %. Men samtidigt som den här utvecklingen pågår blir städernas ekonomiska centrum dyrare och dyrare. Att lyckas i en stad är ett nålsöga som krymper.

P3 Dystopia dyker ner i den nya krisen för den moderna staden - en kris av segregation, skenande fastighetspriser och ojämlikhet.

2022-06-01
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Beredskap - om din plats i totalförsvaret

Om kriget kommer vill staten att du bidrar i försvaret. Men vet du din plats?

2018 uppmanade regeringen alla svenskar att göra sig bättre förberedda
för en kris. För extremväder, svåra olyckor eller militära hot. Minst
en vecka ska du kunna klara vardagen för dig och din familj, utan
tillgång till vatten, värme, mat och kommunikation.

Sedan dess har vi upplevt en pandemi och nu ? ett krig i Europa.
Så hur har du det med din beredskap. Kanske har du eget skyddsrum,
vevradio och sju dunkar vatten. Eller är du mer som alla andra. Som
knappt har batterier hemma.

Podden Beredskap, för dig som vill veta mer om vilka prylar och
kunskaper vi behöver i en kris. Programledare Erik Blix.

2022-05-11
Länk till avsnitt

Sanktioner - Det ekonomiska vapnet

Kan den gyllene medelvägen mellan diplomati och militär konflikt bita på diktatorers krigstörst?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Med risken för ett tredje världskrig hägrande på horisonten har västvärlden valt en annan väg än direkt militär inblandning för att straffa Ryssland och stoppa kriget i Ukraina - ekonomiska sanktioner. Men vad vet vi egentligen om hur väl sanktioner funkar för att förmå auktoritära regimer att sluta begå krigsbrott och människorättskränkningar?

P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för det ekonomiska vapnet.

2022-04-27
Länk till avsnitt

Amazonas kollaps

Skövlingen av Amazonas ökar kraftigt. Snart kan skogen försvinna helt och hållet. Vad händer med vår planet om världens största regnskog ödeläggs? Och vem är ansvarig?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En regnskog ska inte kunna brinna - ändå ligger röken tät över stora delar av Brasilien. Vilka är det som driver på skövlingen och bränderna? Varför är floderna förgiftade av kvicksilver? Och vad händer när skogen inte längre klarar trycket?

Amazonas framtid hänger på en skör tråd - kan vi rädda den i tid?

2022-04-13
Länk till avsnitt

Ryssland och imperiedrömmen

Det stora grannlandet i öst har inlett ett krig och går med stormsteg mot fullskalig diktatur.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den 24:e februari 2022 attackerades Ukraina av Ryssland och Europa gick in i sin farligaste fas sedan andra världskriget. Men vad är Ryssland för land egentligen och hur kan historien förklara det som händer nu?

P3 Dystopia berättar om de ryska imperierna som kommit och gått, om demokratisträvandena som slagits ner och om hur Vladimir Putin gick från okarismatisk byråkrat till hårdför envåldshärskare.

2022-04-01
Länk till avsnitt

När jordarna dör

En växande befolkning kräver mer mat, men om jordbruken kollapsar blir det svårt att lyckas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Världens mest bördiga och odlingsbara jordar håller på att försvinna. Globalt förlorar vi 0,3 procent av vår förmåga att producera mat varje år, på grund av jordförlust och jordutarmning. Det kanske låter lite, men på sikt hotar det vår globala matsäkerhet. En stor anledning till det försämrade läget är ett allt intensivare och mer mekaniserat jordbruk.

Hur stor är risken för att vi får se en katastrof som påminner om den så kallade "Dust bowl"-katastrofen i den amerikanska mellanvästern på 1930-talet, när hela områden plågades av dammstormar? Och kan ett reformerat jordbruk föra oss mot en ljusare framtid?

2022-03-02
Länk till avsnitt

Rymdkolonier

Problemen hemma på jorden har fått världens rikaste män att börja förbereda för den stora flykten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En miljonstad på Mars? Eller tusentals enorma bosättningar som kretsar fritt i rymden? Scenarion som tidigare var förpassade till fiktiva framtidsversioner håller idag på att bli verklighet - i alla fall om man ska tro världens rikaste entreprenörer.

De säger sig vilja säkra den mänskliga artens fortlevnad innan jorden går under (eller blir för liten). Men är det ens möjligt för oss att bo i rymden? Och om vi kan det - hur kommer livet se ut då? P3 Dystopia undersöker den nya rymdkapplöpningen och dess konsekvenser.

2022-02-16
Länk till avsnitt

Makten över minnet

Våra digitala minnen ägs allt oftare av multinationella företag. Håller vi på att förlora makten över vårt förflutna?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi människor glömmer egentligen det mesta vi ser och gör under ett liv. Men förutsättningarna har förändrats i takt med att vår tillvaro blivit allt mer digital. Idag lämnar vi efter oss massiva mängder data som bildar en detaljerad dagbok över våra liv. En dagbok som inte kontrolleras av oss själva utan av privata bolag.

P3 Dystopia reder ut om vi håller på att tappa kontrollen över vårt förflutna och i förlängningen våra identiteter och vem som egentligen har rätten att bli glömd på internet.

Dessutom bekantar vi oss med den växande industri som kallas för "digital afterlife", där företag utvecklar tjänster som möjliggör ett digitalt evigt liv.

2022-02-02
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Historia om Digerdöden

En av historiens mest brutala massmördare som ställde till med en aldrig tidigare skådad förödelse i medeltidens Europa, och lämnade efter sig förlamande chock, bottenlös sorg och en krossad värld.

Digerdöden är en av världshistoriens värsta pandemier. P3 Historia berättar historien om när bakterien Yersinia Pestis spreds genom världen och dödade runt hälften av Europas befolkning. Du hittar programmet här.

2022-01-28
Länk till avsnitt

Världen efter USA

Sedan Sovjetunionens fall har USA varit ensamma herrar på täppan, men det kan vara påväg att förändras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Andra världskrigets slut var startskottet för en global världsordning med amerikansk militär dominans. Vi lever i den än idag, världsordningen som kallas Pax Americana. Men är den på väg att ta slut? Allt fler ställer sig den frågan efter flera uppmärksammade amerikanska reträtter de senaste åren.

P3 Dystopia reder ut USA:s uppgång och fall på världsscenen och om Ryssland eller Kina kommer fylla den plats som kanske snart lämnas öppen.

2022-01-12
Länk till avsnitt

Hormonstörande kemikalier

Vi är omgivna av kemikalier som kan påverka vårt hormonsystem. Vilka risker innebär det för vår hälsa, vår reproduktion och vår framtid?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Varningsropen duggar tätt. Luften vi andas, vattnet vi dricker, maten vi äter och produkter vi använder i vår vardag innehåller ämnen som kan orsaka allvarliga störningar av kroppens kemiska signalsystem. Men vad vet vi egentligen om riskerna? Hur fungerar hormonsystemet? Vad händer om det störs? Och går det att skydda sig mot något som finns överallt?

2021-12-22
Länk till avsnitt

Vi äter ihjäl oss

Fetmaepidemin kostar mer än den smakar. Gör vi för lite för att stoppa den?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Antalet personer med fetma har tredubblats sen 1970-talet och sjukdomar som diabetes typ 2 ökar på allt fler platser och i allt yngre åldersgrupper. En bov i dramat är vår stillasittande livsstil och den ultraprocessade maten vi äter.

P3 Dystopia reder ut hur vi hamnat i en situation där vi helt enkelt äter ihjäl oss. 

2021-12-08
Länk till avsnitt

Evigt liv

Människan har alltid strävat efter ett längre, eller till och med evigt, liv. Kommer det en dag bli verklighet?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Åldersmyter går som en röd tråd genom människans historia. Från patriarkerna i Bibeln som påstods bli flera hundra år gamla, till föreställningar om De vises sten, livselixir och ungdomens källa. 

Idag är strävandet efter ett radikalt längre liv ett blomstrande forskningsfält, ofta finansierat av stenrika techmiljardärer i Silicon Valley. För dem är åldrandet, och i förlängningen döden, ännu en del av livet som människan måste erövra. 

Kommer vi kunna stoppa åldrandet? Vilka kommer isåfall att få ta del av livsförlängande behandlingar? Och vad händer med vårt samhälle om döden, ramen för våra liv, flyttas längre och längre in i framtiden?

2021-11-15
Länk till avsnitt

Reklamsamhället

Var vi än vänder oss ser vi olika reklambudskap och exponeringsytorna ökar i takt med träffsäkerheten. Hur påverkar reklamen samhället - idag och i framtiden?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Reklam har varit ett ständigt återkommande ämne i fiktiva dystopier. Är dagens reklamsamhälle den dystopi som författare varnat för i över hundra år? Eller ligger den världen fortfarande framför oss?

Hur fungerar reklam? Vad gör den med vår omgivning, med våra kommunikationsmedel och med våra värderingar? Hur kommer framtidens reklam se ut? Och varför började vi svenskar plötsligt dricka så mycket mjölk i kaffet?

2021-10-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.