Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Konsten att vara

Konsten att vara

Clara Henry och Gustaf Jernberg pratar om det som gör livet värt och ibland ovärdigt att leva, och lär ut allt från den ädla konsten att fly från finlandsfärjor till att våga vägra brainstorming.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

Array

Avsnitt

102. Konsten att vara en ful sak

I veckans avsnitt avhandlas Gustafs och Claras värdelösa självkänsla. Dessa fula, värdelösa puckon reflekterar över att inte kunna knäppa jeansen och huruvida rimliga bantningsmetoder som att svälta sig själv på en öde ö verkligen funkar.
2020-05-18
Länk till avsnitt

101. Konsten att fira hundra avsnitt

Hurra och tack! Veckans avsnitt är inte bara poddens etthundrade avsnitt (även känt som avsnitt 101), utan dessutom en walk down memory lane. Vem minns när Clara skulle spränga en gravid kvinna, eller när Gustaf fick en voodoo-docka i form av den som Gustaf hatar mest?
2020-05-11
Länk till avsnitt

99. Konsten att baka en äcklig svampkaka

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om gamla vänner, Robinson och gymnasietiden. Gustaf är inte rasist men avskyr brittiska bakverk och Clara har homewreckat sig igenom hela sitt liv.
2020-05-04
Länk till avsnitt

98. Konsten att hitta sittbenet

Lystring! I veckans avsnitt har Gustaf sett en komedi om en medioker man och vill prata om vad som egentligen är roligt. Dessutom avslöjar Clara svaret på det stora mysteriet: hur gör man när man har mens på Robinson? (Ledtråd: svaret är inte gömda toaletter)
2020-04-27
Länk till avsnitt

97. Konsten att vara en 30-årig man på Tiktok

Clara och Gustaf lever fortfarande the sweet life of quarantine och börjar bli rastlösa. Gustaf har gått all in Marie Kondo och skapar pinterest-porr i garderoben, medan Clara blivit kändis på Tiktok.
2020-04-20
Länk till avsnitt

96. Konsten att vara isolerad

Veckans avsnitt utspelar sig även detta över telefon tack vare corona. Gustaf blir deprimerad av sin sociala distansering och Clara är förbannad på att kollektivtrafiken ställer upp för samhällets hjältar.
2020-04-13
Länk till avsnitt

95. Konsten att märka ord

I veckans avsnitt förhör Clara den tvångsisolerade Gustaf på svåra ord. Spänningen är hög (läs: praktiskt taget obefintlig) och frågan vi aldrig ställt oss besvaras: vem fan vet vad sinkabirum betyder?
2020-04-06
Länk till avsnitt

BONUS: Robinsonlögnen

Clara och Gustaf släpper bonusavsnitt med anledning av att Clara ljugit för er, kära poddlyssnare, i nio månaders tid. Hon kom med i Robinson trots allt och har en del att förklara.
2020-04-06
Länk till avsnitt

94. Konsten att karantäna

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om - håll i hatten nu - coronapandemin. Den ena tycker si, den andra tycker så men båda är rörande överens om att hamstrar är idioter och att myndigheter är bäst. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/
2020-03-30
Länk till avsnitt

93. Konsten att konflikta

I avsnitt 93 avhandlar Clara och Gustaf konflikter och i synnerhet hur de tycker att sådana ska lösas. Clara kommer alltid i tid och vill inte höra dina ursäkter om varför du inte kommer i tid och Gustaf går, som vanligt, i terapi.
2020-03-23
Länk till avsnitt

92. Konsten att fråga och få svar, del två

I avsnitt 92 svarar Gustaf och Clara än en gång på lyssnarnas brinnande frågor. Clara är plastblommornas diplomatiska sändebud och hade med lätthet kunnat bota Gustafs utbrändhet - om han bara frågat.
2020-03-16
Länk till avsnitt

91. Konsten att kittla en råtta

Veckans avsnitt bjuder på bildning av Sveriges sämsta folkbildare. Här är allt du aldrig vetat att du ville veta om djur! Clara vill döda alla spindlar och rädda alla råttor, och Gustaf undrar vad hönor drömmer om.
2020-03-09
Länk till avsnitt

90. Konsten att läsa en god bok

I veckans avsnitt tipsar Clara och Gustaf om böcker av alla dess slag. Men mest fackböcker. För de gillar fackböcker. Jättemycket. Bland annat berättar Gustaf om boken som räddade hans inredningsrelaterade prestationsångest och Clara om den som handlar om Svenska Akademien och deras? äventyr.
2020-03-02
Länk till avsnitt

89. Konsten att vara personlighetslös

I veckans avsnitt presenterar Clara och Gustaf en ny gäst: journalisten tillika fellow Gryffindor-föraktare JUSTINA! Tillsammans pratar de om personlighetstyper och dissekerar Hogwarts elevhem, men allra mest diskuteras personlighetslösa individer. Och Claras gymnasiebetyg nämns. Igen. Såklart.
2020-02-24
Länk till avsnitt

88. Konsten att hitta klittan

I veckans avsnitt djupdyker Clara och Gustaf i könsorgan - det är dags för quiz! Vem har jordens största klitoris? Vad betyder frenulum? Och varför går somliga med alienhud mellan benen? Inte fan vet vi.
2020-02-17
Länk till avsnitt

87. Konsten att välta en barnvagn

I veckans avsnitt avhandlas vad som enligt Gustaf är helt vanliga, om än lite förbjudna, tankar och enligt Clara sista station innan tvångsintagning. Frågan är bara vem som är sundast: den som i huvudet ser sig själv fälla krokben för pensionärer eller den som inte gör det?
2020-02-10
Länk till avsnitt

86. Konsten att vara en helt ok feminist

I avsnitt 86 diskuterar Clara och Gustaf feminism, feminister och framför allt dåliga sådana. Vad måste man göra för att få kalla sig feminist? Gustaf myntar begreppet "kändis-smal", och Clara undrar om hon måste gå i bräschen och bli rynkig för att andra offentliga kvinnor ska få åldras? I slutet av avsnittet avslöjas också en mycket, mycket rolig nyhet!
2020-02-03
Länk till avsnitt

85. Konsten att carpe diem

I veckans avsnitt diskuterar Platon och Aristoteles (formely known as Gustaf och Clara) filosofiska frågor - om livet, döden och allt däremellan.
2020-01-27
Länk till avsnitt

84. Konsten att dejta, del tre

Poddlyssnarnas favorit är tillbaka! Veckans avsnitt handlar om konsten att dejta. Varken Clara eller Gustaf har Tinder längre men mansplainar gärna hur det funkar. Hur ser den ultimata bion ut? Hur hälsar man utan att vara en stel idiot? Och kan man prata om livets bråddjup på första dejten?
2020-01-20
Länk till avsnitt

83. Konsten att veta online-hut

I avsnitt 83 avhandlas vett och etikett online - kort sagt netikett. Världens sämsta folkbildare Gustaf och Clara är i sitt esse och förklarar allt om hur man på ett civiliserat sätt smygraggar på Instagram, vilken svarstid ens bekanta förtjänar och hur man projektleder en gruppchatt.
2020-01-13
Länk till avsnitt

82. Konsten att vara i ett nytt årtionde

I det nya årtiondets första poddavsnitt går Clara och Gustaf igenom året som gått och planerna för det nya.
2020-01-06
Länk till avsnitt

81. Konsten att brännskada en lax

Veckans avsnitt avhandlar magsjuka, matförgiftning och hur en brännskadad lax kan vara roten till åtminstone det ena tillståndet. Vidare berättar Clara om sitt kanske värsta och längsta Moment of the weak någonsin medan Gustaf inte minns vad lussebullar heter.
2019-12-16
Länk till avsnitt

80. Konsten att vara en liten lögnare

I det åttionde avsnittet avhandlas ombedda råd, brittiska prinsar med pedofiltendenser, svenska instagramaktivister som kryddar sina upplevelser, hur Claras PMS får henne att tappa bort sin mobil och hur Gustaf pinnar riktigt, riktigt snabbt förbi mörka vatten och Finlandsfärjor.
2019-12-09
Länk till avsnitt

79. Konsten att genomlida julfilmer

Det sjuttionionde avsnittet av Konsten att vara ägnas nästan uteslutande åt att dissekera den absolut värdelösa julfilmen The Knight Before Christmas. Gustaf förklarar hur man identifierar en häxa i skogen och Clara drar tyvärr en del ordvitsar.
2019-12-02
Länk till avsnitt

78. Konsten att vara en sojapojke

I veckans avsnitt har sulfatälskaren Clara sett en dokumentär om veganism och smygkapitalisten Gustaf har köpstopp. Vi minns med värme Gustafs döda karriär som glutenfri influencer och Clara lär oss hur man ger sojapojkar rediga, vegetariska, stånd.
2019-11-25
Länk till avsnitt

77. Konsten att mansplaina mansdagen

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om dagen ingen vet hur man firar - internationella mansdagen. Clara har en liten guide i hur snubbar kan göra för att äntligen våga ta mer plats och Gustaf reflekterar över hur dåliga manskramar han fått genom åren.
2019-11-18
Länk till avsnitt

76. Konsten att Netflix and shut up

Veckans avsnitt vigs åt Clara och Gustafs bästa vän: Netflix. Ditt favoritpoddpar upplyser om vilken populärkultur som är värdast att vila ögonen på just nu. Dessutom: Clara har blivit mansplainad hur man använder en äggkopp, och Gustaf fick sin läkare att börja gråta - och njöt av det.
2019-11-11
Länk till avsnitt

75. Konsten att bråka om glutenfria muffins

I veckans podd pratar den duktigaste flickan och pojken om att bli orättvist behandlade. Ett avsnitt för dig som älskar när Clara och Gustaf koketterar med sin briljans, som att Clara aldrig skulle få annat än toppbetyg och att Gustaf fortfarande är glutenintolerant.
2019-11-04
Länk till avsnitt

74. Konsten att trololol

I veckans avsnitt är ämnet troll, trollande och haterz på internetz. Clara och Gustaf djupdyker i vad ett modernt nättroll egentligen är och hur det beter sig. Dessutom kan Konsten att vara, som första medie, avslöja hur en av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter trollar hela sitt parti - förmodligen utan att ens fatta det själv.
2019-10-28
Länk till avsnitt

73. Konsten att Sara

Avsnitt 73 förgylls både av Sara Linderholms närvaro och Sara Linderholms skratt. Det kastas shade på body positivity, det spills some tea kring Gustafs ambivalenta morgonhumör och alla hatar enhälligt ASMR.
2019-10-21
Länk till avsnitt

72. Konsten att blessed be

När veckans avsnitt sänds, den 15 oktober, är det två år sen #metoo exploderade online. Clara berättar hur hon tycker att vi ska fortsätta konversationen och Gustaf undrar hur han som cisman kan hjälpa.
2019-10-14
Länk till avsnitt

71. Konsten att skämmas som en gurka

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om skam (och nej, inte en norsk succéserie om orimligt coola tonåringar). Clara består av cirka 60% vatten och ungefär 90% skam och Gustaf känner sig som att han har dödat en sälbebis varje gång han gör bort sig inför folk.
2019-10-07
Länk till avsnitt

70. Konsten att lämna samhället

I avsnitt 70 pratar Gustaf och Clara om att leva off the grid (alltså på ett mer extremt än att ta poddsemester). Skulle Gustafs psyke klara av att inte få beställa hem mat från huset bredvid? Skulle Clara kvala in som som antidemokratin herself om hon valde att dra sina egna elledningar? Du bestämmer!
2019-09-30
Länk till avsnitt

69. Konsten att poddpausa

Veckans avsnitt blir poddens första säsongsavslutning och ämnet är allt och ingenting. Clara sjunger elsparkcyklarnas lovsång och Gustaf blir utredd för eventuell psykopati - med hjälp av en gåta. Vi hörs i oktober!
2019-08-26
Länk till avsnitt

68. Konsten att vara en bra människa

I veckans avsnitt djupgräver Gustaf och Clara i det sociala kreditsystem som pilottestas i Kina just nu och ställer sig frågan: hur är man egentligen en okej person? Clara försöker få sina katter att förstå att de betyder allt för henne och Gustaf gör minsann aldrig något konstigt när han är hemma själv.
2019-08-20
Länk till avsnitt

67. Konsten att vara skolpigg

I veckans avsnitt firar vi skolstarten, trots att ögontjänaren Gustaf är traumatiserad av sina lågstadielärare och halvbritten Clara blev ökänd som fjäskerska bara för att hon var ett artigt barn.
2019-08-13
Länk till avsnitt

66. Konsten att inte dö

I avsnitt 66 återvänder Clara och Gustaf till dödsskuggans dal, men bara en snabbis, för veckans tema är människor som överlevt mot alla odds. Gustaf berättar hur man tar sig ut ur en grotta utan dynamit och Clara har hittat mannen med världsrekord i Moments of the weak.
2019-08-06
Länk till avsnitt

65. Konsten att berätta en spökhistoria

Bu. Nä, vi skojar bara, men i veckans avsnitt läser Clara och Gustaf upp några av sina värsta spökhistorier och skrämmer upp sig själva lite på kuppen. Recept på hur en absolut inte bör använda en hiss och berättelsen om världens mest skrämmande leende utlovas!
2019-07-30
Länk till avsnitt

64. Konsten att acceptera trekvartsbyxor

I avsnitt 64 pratar Gustaf och Clara om mode och häpnar över hur många orimliga och direkt hälsovådliga trender vi människor kan få för oss att följa. Clara, numera känd som Nästan Fröken Sverige, lär sig vilket plagg hon ska undvika för att inte blåsa bort och Gustaf tar på sig att uppfostra själviska pendlare.
2019-07-23
Länk till avsnitt

63. Konsten att stjäla ett Nobelpris

I avsnitt 63 pratar Clara och Gustaf om historiska kvinnor som fått sina idéer stulna av män. De tar ställning i viktiga frågor (#TeamTaylor) och Gustaf drar sig inte för att använda ordet "gubbjävel".
2019-07-16
Länk till avsnitt

62. Konsten att fråga och få svar

I avsnitt 62 öppnar Clara och Gustaf upp för dialog och svarar på lyssnarfrågor. Gustaf tycker att folk ska vänja sig vid tanken att "dålig stämning kommer hända" och Clara är förbannad på frozen yoghurt.
2019-07-09
Länk till avsnitt

61. Konsten att skilja på ott och gont

Redan de gamla grekerna visste vad moral och etik var, men den kunskapen har flugit rakt över huvudet på världens sämsta folkbildare Clara och Gustaf. I avsnitt 61 lär de oss däremot hur hål fungerar, hur Gustaf räddade sin systers okända cykel och varför du aldrig, aldrig någonsin ska följa med Clara in i en grotta.
2019-07-02
Länk till avsnitt

60. Konsten att vara het som en kastrull med grönsaker

Det är avsnitt 60 och Gustaf och Clara har grävt fram riktigt dålig popkultur. Clara har sett ett horribelt avsnitt av en serie, Gustaf förbereder sig mentalt på att se om världshistoriens sämsta film och de fnissar närmast ihjäl sig åt orimliga sångtexter.
2019-06-25
Länk till avsnitt

59. Konsten att vara lätt medvetslös

I avsnitt 59 pratar Clara och Gustaf om det vi alla - förutom en viss vietnamesisk man - behöver. Ämnet är sömn och Clara gör allt för att försätta sig i djup sådan medan Gustaf har svårt att identifiera sig som en medvetslös organism i sängen.
2019-06-18
Länk till avsnitt

58. Konsten att vara riktigt dum

I veckans avsnitt pratar Gustaf och Clara dumheter - allt från skitdåliga livsbeslut, pinsamt taskig attityd och småfnissiga misstag. Clara vägrar bädda sängen på kommando och Gustaf kan verkligen, verkligen inte spela golf.
2019-06-11
Länk till avsnitt

57. Konsten att förstöra en dejt

I avsnitt 57, also known as Konsten att dejta ep. 3, pratar Clara och Gustaf om katastrofala dejter. Vilka är deras värsta tinderdejter? Hur går en tillväga för att slippa en andra dejt? Och finns det kanske till och med en tio-stegs-manual till hur en skapar den absolut sämsta dejten någonsin? Svar: ja. Det finns det.
2019-06-04
Länk till avsnitt

56. Konsten att vara en mensare

Veckans avsnitt släpps på Internationella Mensskyddsdagen vilket Clara gärna skryter om att hon känner till. Detta leder in dem på Claras stora hjärtefråga - mens - och Gustaf pratar om sin - Harry Potter. Varför behöver vi internationella mensdagen? Vilken HP-karaktär skulle de stryka om böckerna utspelade sig idag? Och skyr Gustaf ett hat för inte bara Dobby utan husalfer i allmänhet? Allt om detta i avsnitt 56!
2019-05-28
Länk till avsnitt

55. Konsten att orka vara bisexuell

I det femtiofemte avsnittet pratar Gustaf och Clara om bi-fobi. Alltså inte rädslan för bevingade insekter med en tagg, utan diskriminering emot bisexuella människor. Dessutom har Clara skickat ett personligt brev till en TV-dokusåpa och fruktar nu att hennes bästa verk ligger bakom henne, och så har Gustaf tagit bort alla sina sociala medier (men är ändå lite sur över att Clara ignorerar hans kontaktförfrågan på LinkedIn).
2019-05-21
Länk till avsnitt

54. Konsten att vara uttråkad (och nöjd med det)

I veckans avsnitt har Gustaf och Clara tråkigt. Eller, de pratar i alla fall om att ha tråkigt. Och om att det är sjukt bra att ha tråkigt. Clara berättar varför hon köpt en liten, liten tandborste och en liten, liten tandkrämstub medan Gustaf taggar igång på att höja sitt hems IQ.
2019-05-14
Länk till avsnitt

53. Konsten att vara en kompisdejtare

Fanfar! Första avsnittet på Clara och Gustafs andra podd-år är här! Temat för veckan är vänskaper och hur man egentligen skaffar nya vänner i vuxen ålder. Dessutom får Gustaf återigen ranta om osunda psykfall som föredrar avokado över chips medan Clara i realtid faller in i en riktigt mörk PMS-dimma.
2019-05-07
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.