Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Konsten att vara

Konsten att vara

Clara Henry och Gustaf Jernberg pratar om det som gör livet värt och ibland ovärdigt att leva, och lär ut allt från den ädla konsten att fly från finlandsfärjor till att våga vägra brainstorming.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ilikeradio.se/podcasts/konsten-att-vara/

Avsnitt

68. Konsten att vara en bra människa

I veckans avsnitt djupgräver Gustaf och Clara i det sociala kreditsystem som pilottestas i Kina just nu och ställer sig frågan: hur är man egentligen en okej person? Clara försöker få sina katter att förstå att de betyder allt för henne och Gustaf gör minsann aldrig något konstigt när han är hemma själv.
2019-08-20
Länk till avsnitt

67. Konsten att vara skolpigg

I veckans avsnitt firar vi skolstarten, trots att ögontjänaren Gustaf är traumatiserad av sina lågstadielärare och halvbritten Clara blev ökänd som fjäskerska bara för att hon var ett artigt barn.
2019-08-13
Länk till avsnitt

66. Konsten att inte dö

I avsnitt 66 återvänder Clara och Gustaf till dödsskuggans dal, men bara en snabbis, för veckans tema är människor som överlevt mot alla odds. Gustaf berättar hur man tar sig ut ur en grotta utan dynamit och Clara har hittat mannen med världsrekord i Moments of the weak.
2019-08-06
Länk till avsnitt

65. Konsten att berätta en spökhistoria

Bu. Nä, vi skojar bara, men i veckans avsnitt läser Clara och Gustaf upp några av sina värsta spökhistorier och skrämmer upp sig själva lite på kuppen. Recept på hur en absolut inte bör använda en hiss och berättelsen om världens mest skrämmande leende utlovas!
2019-07-30
Länk till avsnitt

64. Konsten att acceptera trekvartsbyxor

I avsnitt 64 pratar Gustaf och Clara om mode och häpnar över hur många orimliga och direkt hälsovådliga trender vi människor kan få för oss att följa. Clara, numera känd som Nästan Fröken Sverige, lär sig vilket plagg hon ska undvika för att inte blåsa bort och Gustaf tar på sig att uppfostra själviska pendlare.
2019-07-23
Länk till avsnitt

63. Konsten att stjäla ett Nobelpris

I avsnitt 63 pratar Clara och Gustaf om historiska kvinnor som fått sina idéer stulna av män. De tar ställning i viktiga frågor (#TeamTaylor) och Gustaf drar sig inte för att använda ordet "gubbjävel".
2019-07-16
Länk till avsnitt

62. Konsten att fråga och få svar

I avsnitt 62 öppnar Clara och Gustaf upp för dialog och svarar på lyssnarfrågor. Gustaf tycker att folk ska vänja sig vid tanken att "dålig stämning kommer hända" och Clara är förbannad på frozen yoghurt.
2019-07-09
Länk till avsnitt

61. Konsten att skilja på ott och gont

Redan de gamla grekerna visste vad moral och etik var, men den kunskapen har flugit rakt över huvudet på världens sämsta folkbildare Clara och Gustaf. I avsnitt 61 lär de oss däremot hur hål fungerar, hur Gustaf räddade sin systers okända cykel och varför du aldrig, aldrig någonsin ska följa med Clara in i en grotta.
2019-07-02
Länk till avsnitt

60. Konsten att vara het som en kastrull med grönsaker

Det är avsnitt 60 och Gustaf och Clara har grävt fram riktigt dålig popkultur. Clara har sett ett horribelt avsnitt av en serie, Gustaf förbereder sig mentalt på att se om världshistoriens sämsta film och de fnissar närmast ihjäl sig åt orimliga sångtexter.
2019-06-25
Länk till avsnitt

59. Konsten att vara lätt medvetslös

I avsnitt 59 pratar Clara och Gustaf om det vi alla - förutom en viss vietnamesisk man - behöver. Ämnet är sömn och Clara gör allt för att försätta sig i djup sådan medan Gustaf har svårt att identifiera sig som en medvetslös organism i sängen.
2019-06-18
Länk till avsnitt

58. Konsten att vara riktigt dum

I veckans avsnitt pratar Gustaf och Clara dumheter - allt från skitdåliga livsbeslut, pinsamt taskig attityd och småfnissiga misstag. Clara vägrar bädda sängen på kommando och Gustaf kan verkligen, verkligen inte spela golf.
2019-06-11
Länk till avsnitt

57. Konsten att förstöra en dejt

I avsnitt 57, also known as Konsten att dejta ep. 3, pratar Clara och Gustaf om katastrofala dejter. Vilka är deras värsta tinderdejter? Hur går en tillväga för att slippa en andra dejt? Och finns det kanske till och med en tio-stegs-manual till hur en skapar den absolut sämsta dejten någonsin? Svar: ja. Det finns det.
2019-06-04
Länk till avsnitt

56. Konsten att vara en mensare

Veckans avsnitt släpps på Internationella Mensskyddsdagen vilket Clara gärna skryter om att hon känner till. Detta leder in dem på Claras stora hjärtefråga - mens - och Gustaf pratar om sin - Harry Potter. Varför behöver vi internationella mensdagen? Vilken HP-karaktär skulle de stryka om böckerna utspelade sig idag? Och skyr Gustaf ett hat för inte bara Dobby utan husalfer i allmänhet? Allt om detta i avsnitt 56!
2019-05-28
Länk till avsnitt

55. Konsten att orka vara bisexuell

I det femtiofemte avsnittet pratar Gustaf och Clara om bi-fobi. Alltså inte rädslan för bevingade insekter med en tagg, utan diskriminering emot bisexuella människor. Dessutom har Clara skickat ett personligt brev till en TV-dokusåpa och fruktar nu att hennes bästa verk ligger bakom henne, och så har Gustaf tagit bort alla sina sociala medier (men är ändå lite sur över att Clara ignorerar hans kontaktförfrågan på LinkedIn).
2019-05-21
Länk till avsnitt

54. Konsten att vara uttråkad (och nöjd med det)

I veckans avsnitt har Gustaf och Clara tråkigt. Eller, de pratar i alla fall om att ha tråkigt. Och om att det är sjukt bra att ha tråkigt. Clara berättar varför hon köpt en liten, liten tandborste och en liten, liten tandkrämstub medan Gustaf taggar igång på att höja sitt hems IQ.
2019-05-14
Länk till avsnitt

53. Konsten att vara en kompisdejtare

Fanfar! Första avsnittet på Clara och Gustafs andra podd-år är här! Temat för veckan är vänskaper och hur man egentligen skaffar nya vänner i vuxen ålder. Dessutom får Gustaf återigen ranta om osunda psykfall som föredrar avokado över chips medan Clara i realtid faller in i en riktigt mörk PMS-dimma.
2019-05-07
Länk till avsnitt

52. Konsten att dela dåliga dagar

I veckans avsnitt firar Clara och Gustaf ett helt år som poddare med att må riktigt pissigt. Gustaf deppdippar rejält och Clara har känt sig ensam. Men Gustaf har kartlagt HBTQ-reformer genom tiderna och Clara har fått fräknar och som tur är gör båda dessa saker dem lite gladare.
2019-04-30
Länk till avsnitt

51. Konsten att fly från finlandsfärjor

I veckans avsnitt utmanar Gustaf och Clara varandra att peka ut sanningen i ett gäng mer eller mindre orimliga påståenden om sig själva. Har Clara verkligen powernappat sig igenom en Skrillex-konsert och är Gustaf mer rädd för nynazister eller finlandsfärjor? Den som lyssnar får se!
2019-04-23
Länk till avsnitt

50. Konsten att göra sig impopulär

I veckans avsnitt gör Gustaf och Clara sitt yttersta för att skapa drev. Ämnet är impopulära åsikter och Gustaf hatar som vanligt avokado. Men vad är egentligen värst: veganism på sociala medier, att svettas när en sover naken eller drinkar som smakar hummus? Allt, förmodligen, enligt Clara och Gustaf.
2019-04-16
Länk till avsnitt

49. Konsten att planera sin egen överraskning

I avsnitt 49 fyller Clara år och Gustaf ger henne (ännu) en äcklig anekdot om kroppsvätskor i födelsedagspresent. Clara berättar också att hon blivit adrenalinjunkie i en otippad gren medan Gustaf könar barncyklar åt höger och vänster.
2019-04-09
Länk till avsnitt

48. Konsten att haka på häxjakten

I veckans avsnitt mår Gustaf plötsligt skitbra, tränar om morgnarna och har dagen full av aktiviteter. Clara har upptäckt en dold talang i att kunna säga många meningar utan att andas. Dessutom handlar det om Josefin Nilsson, om snubbar med makt som kan göra lite vad som helst, och om man verkligen måste skilja på sak och person.
2019-04-02
Länk till avsnitt

47. Konsten att ta emot oombedda råd (och undvika mentalt breakdown)

I veckans avsnitt är Clara ledsen och kommer till djupa insikter om varför, medan Gustaf spanar om vad han kallar the trend of the year: oombedda råd. Dessutom har Gustaf med sig en liten låda vars innehåll får Clara att skrika rakt ut av skratt.
2019-03-26
Länk till avsnitt

46. Konsten att be kompisar hålla käften

I det fyrtiosjätte avsnittet avslöjar Clara vem Bruce är och Gustaf tar tillfället i akt att gråta lite. Kroppsångest är på tapeten och en jobbig händelse i Claras förflutna lockar fram det absolut längsta skrattanfallet i poddens historia.
2019-03-19
Länk till avsnitt

45. Konsten att laga sitt bestickställ

I veckans avsnitt går Clara ut med att hon inte är 26 år gammal och Gustaf målar in sig i det absolut minsta hörnet någonsin. Dessutom bjuder de på lifehacks så det står härliga till och vi får svar på livets stora frågor, som varför Gustafs sneakers luktar Earl Grey och hur Claras saliv hamnat över hela soffan.
2019-03-12
Länk till avsnitt

44. Konsten att äta tusen bananer

I veckans avsnitt har Clara en smärre kris och funderar över vad som egentligen sparkar joy i henne. För att lätta upp stämningen pratar Gustaf om sitt favoritämne - döden. Hur stor risk löper den breda allmänheten för death by känguru och kan det vara dödligt att dricka två glas vin? Lyssna så får ni veta!
2019-03-05
Länk till avsnitt

43. Konsten att vara online

Clara och Gustaf kliver in i tidsmaskinen och minns tillbaka till Internet-åren då man varken kunde ?lajka? eller skicka emojis. Gustaf förklarar vad han har för koppling till en kastrull full med grönsaker och Clara berättar om helgens äventyr som ledde till att hon däckade på ett hotellrum.
2019-02-26
Länk till avsnitt

42. Konsten att dejta, del två

I veckans avsnitt fortsätter kärleksguruna Clara och Gustaf att diskutera singellivet. Gustaf undrar vart hans spontana attraktions-gnista tagit vägen, och Clara har insett att hon hoppar mellan förhållanden och att det är helt okej.
2019-02-19
Länk till avsnitt

41. Konsten att lacka ur

I veckans avsnitt har både Clara och Gustaf samlat på sig ilska och det riktigt osar i studion. Gustaf är arg på att han är otillräcklig och känner att han failar med livet. Clara är arg över hur hon hanterar att vara arg och så lackar hon lite över olika streamingtjänster också.
2019-02-12
Länk till avsnitt

40. Konsten att söka sig en fru

I veckans avsnitt funderar Gustaf och Clara på varför vi alla är så rädda för att verka okunniga och oproffsiga. Clara konstaterar att varken hon eller Gustaf har feta rattar och Gustaf vill söka till Bonde söker fru. Han ska bara bli bonde först.
2019-02-05
Länk till avsnitt

39. Konsten att dejta, del ett

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om att gå igång på osexiga sexscener i film, att gå på tinderdejt, att göra slut med sina tinderdejter och att vara väldigt nyfiken på personer man bara chattat med. För kom igen; vi är alla stalkers på insidan.
2019-01-29
Länk till avsnitt

38. Konsten att prata föräldraskap

Det är halt ute! Men Clara och Gustaf har såklart lyckats glida ner till poddstudion den här veckan också. Gustafs biologiska klocka har börjat ticka, eller har den verkligen det? Clara och Gustav diskuterar i detta avsnitt bland annat föräldraskap, viljan - eller oviljan - att skaffa barn, och hur samhällets normer ser ut gällande detta.
2019-01-22
Länk till avsnitt

37. Konsten att hantera jantelagen

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om jantelagen och funderar över de stora frågorna i livet som var ketchupen egentligen hör hemma på korvtallriken. Clara sjunger korianderns lovsång och Gustaf berättar vad han nyligen drack som var super-äckligt.
2019-01-15
Länk till avsnitt

36. Konsten att vara tacksam mot sina ägodelar

I det 36:e avsnittet pratar Clara och Gustaf om revolutionerande städning. Clara är trött på dopamin och att värdera sig själv efter andras bekräftelse, och Gustaf delar med sig om en incident som involverar mindre härliga kroppsvätskor.
2019-01-08
Länk till avsnitt

35. Konsten att sia om framtiden

I veckans avsnitt sammanfattar Gustaf och Clara sina 2018 och tittar in i spåkulan för 2019. Vem blir årets stjärnskott? Vilka skandaler kommer brisera och vilka trender dör ut?
2019-01-01
Länk till avsnitt

34. Konsten att undvika Kalle Anka

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om att fira jul. Halvbritten Clara firar i dagarna två och Gustaf kommer ut som en äckligt god människa. De ser också tillbaka på ett högst mediokert 2018 och diskuterar världshistoriens kanske sämsta film.
2018-12-25
Länk till avsnitt

33. Konsten att öppna pärleporten

I det trettiotredje avsnittet fortsätter Clara och Gustaf med sista delen av sin never ending Q&A. Clara är bakis, Gustaf kallar sin iphone för "yuppenalle" och dessutom blir det gråt i podden över existentiella frågor.
2018-12-18
Länk till avsnitt

32. Konsten att ha klimatångest

I avsnitt 32 hatar Clara människor som kallar sig själva för "ungkarl" och Gustaf tar åt sig. Dessutom avhandlas ämnet miljö: klimatångest, konsumtion, flyg och en härlig, uppfriskande diskussion om hur vi människor kommer utrota oss själva.
2018-12-11
Länk till avsnitt

31. Konsten att vara en Dobby-hater

Det 31e avsnittet av Konsten att vara är DET STORA HARRY POTTER-AVSNITTET!!! Clara och Gustaf kastar shade på Dobby, Ginny, Snape och framför allt alla som påstår att de tillhör Gryffindor. Dessutom ställs den stora frågan: vad gör egentligen Hermione när hon är ensam i flickornas sovsal?
2018-12-04
Länk till avsnitt

30. Konsten att ha dagliga livskriser

I trettionde avsnittet av Konsten att vara pratar Clara och Gustaf om kriser. Gustafs ansiktsbehåring växer abnormt snabbt och Clara har köpt en 92 cm hög porslinstiger. Dessutom hanterar en av dem livskriser i genomsnitt varje dag, men han kan få vara anonym.
2018-11-27
Länk till avsnitt

29. Konsten att kissa

I avsnitt 29 pratar Gustaf och Clara om töntar och nördar. Clara har åkt elektrisk sparkcykel till inspelningen och Gustaf hatar sadisten som uppfann pissoaren.
2018-11-20
Länk till avsnitt

28. Konsten att leva livet som en påfågel

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om de sju dödssynderna. De diskuterar vilka de själva begår i vardagen och varför de har så himla svårt att identifiera sig med getter. 
2018-11-12
Länk till avsnitt

27. Konsten att våga vägra brainstorming

I veckans avsnitt pratar Gustaf och Clara om hur det är att vara vuxen. Clara är fly förbannad på osympatiska bagagetaggar och Gustafs favoritlåt från barndomen handlar om hur djävulen kommer till byn och dödar alla.  
2018-11-06
Länk till avsnitt

26. Konsten att vara passivt aggressivt försenad

I veckans avsnitt misslyckas Clara och Gustaf återigen med att genomföra en fullständig Q&A på utsatt tid. Däremot levererar Gustaf en teori om varför Toblerone-affären egentligen blev en så stor grej medan Clara försöker lindra skammen över sin passivt aggressiva reaktion på sin systers frisörbesök. För tio år sen.
2018-10-30
Länk till avsnitt

25. Konsten att umgås med andar

I veckans avsnitt pratar Gustaf och Clara om det övernaturliga. Vem är det som flyttar på saker hemma hos Clara och var det Gustafs döda mormor som gömde sitt gamla smycke?
2018-10-22
Länk till avsnitt

24. Konsten att pölsa fram i snön

I veckans avsnitt ställer Gustaf och Clara frågorna till varandra du inte visste att du vill veta svaret på. Vilken tuggummismak föredrar Clara, och säger den att hon är en stark kvinna? Vilken är Gustafs äckligaste ovana? Och vart ska de båda resa tillsammans? Du vill inte missa detta!
2018-10-15
Länk till avsnitt

23. Konsten att vara en treårig rutinerad seriemördare

I avsnitt 23 pratar Clara om underliv. Snippa och snopp och olla och vajajaj. Gustaf berättar om hur han bjuder hem folk som kan laga middag åt honom och han har dessutom upptäckt spännande anteckningar i sina sjukhusjournaler.
2018-10-08
Länk till avsnitt

22. Konsten att tämja kundservice

I veckans avsnitt pratar Clara och Gustaf om den extroverta normen och om hur en riktigt bra söndag ska se ut. Gustaf delar med sig av ett otippat Moment of the weak och Clara förtjänar tydligen inte att ha monterade köksmöbler.
2018-10-01
Länk till avsnitt

21. Konsten att kallprata med en introvert katt

I veckans avsnitt pratar Gustaf och Clara om sina tankar kring åldrande. Gustaf tror han skulle trivas rätt bra på en bondgård och Clara kan absolut tänka sig att sittstrejka för allas rätt att äta pannkaka varje dag. Tack Gud jag är homo: https://urplay.se/serie/207946-tack-gud-jag-ar-homo
2018-09-24
Länk till avsnitt

20. Konsten att vara oskön

I tjugonde avsnittet av Konsten att vara pratar Clara och Gustaf om sin introversion. Om att vara livrädd att tappa sina vänner, om hur kallprat är förjävligt och om att förhastade beslut är den största skammen.
2018-09-17
Länk till avsnitt

19. Konsten att inte vara taskig men...

I nittonde avsnittet pratar Gustaf och Clara om backhanded komplimanger och undrar: var Clara verkligen avundsjuk på årets nominerade till Kristallengalan och är Gustaf roligare på Facebook än på riktigt?
2018-09-10
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.