Sveriges 100 mest populära podcasts

Alkispodden

Alkispodden

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation. Foton: Tommy Fondelius Kontakt och frågor: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/alkispodden

Avsnitt

Episod 151. Lidande

?När tycker du att du är närmast dig själv?? Johan och Roger träffas för ett glädjande och upplyftande avsnitt om LIDANDE. Vi pratar om vardagslogistik och drömmiga affärsresor, om online-möten och att sova eftermiddag, om återfall, dödsfall och separationer, om acceptansreglage och hur det påverkar lidande, om att bidra till livets flöde (eller inte), om att det tuffaste i sinnesrobönen är förståndet, om vikten av att kunna läsa tankar i en relation, om The Power of Now som är en ny bok varje gång Johan läser den, om att skilja på livssituation och livet, om att livet alltid upplevs inuti mig själv, om moments of stillness, om att vara en kanal för ett budskap, om att stå till svars för den man är och om Alkispodden som exjobb (vi tar emot ansökningar!). Ha en riktigt fin helg kära lyssnare, helst utan alltför mycket lidande. Kram!
2021-10-15
Länk till avsnitt

Episod 150. Fjorton år av nykterhet

?Jag har nog aldrig druckit som jag har gjort under Sober October? Johan och Roger träffas för första gången på 1,5 år i ett fysiskt samtal. Long time no see (IRL)! Vi pratar om att det här är ett jubileumsavsnitt ? nummer 150! (herregud), om att förvärva förmågor att ha digitala samtal, om Rogers 14-årsdag (alltså i nykterheten), om att få tala på möte om hur det var och hur det är, om årligt återkommande introspektioner, om att sluta jämföra med hur det vore om vi fick dricka, om smörjmedel i olika former, om att inte kunna skylla på något när vi är nyktra, om att inte skrämmas av situationer som var läskiga när vi var aktiva (typ att träffa folk vi inte känner), om att programmet är till för att vi ska ha ett bra liv, om att vara villig och öppen för att lära sig nya saker, om att stanna nära programmet efter lång tid i nykterheten, om att lämna över till en oidentifierad högre makt som tar hand om saker som vi inte kan hantera själva, om att vara ovillig att ha dagliga rutiner, om att ha grinig gubbe-perioder och om Sober October, Vi avslutar med att konstatera att samtalet böljar vidare och att det ger oss (livsviktiga) insikter varje vecka och att det snart är dags för Trocadero/Champis/Pommac/Champagne Brus-provning (ej sponsrat)!
2021-10-08
Länk till avsnitt

Episod 149. Sanningen

?Hur i helvete lyckades jag hålla mig nykter?? Johan och Roger träffas för ett fyllesnack en regnig höstdag för att prata om livet. Vad annars? Vi pratar om att vara sommarromantiker, om defaultkänslor att allt är dåligt på hösten, om bilfärder från Nürnberg, om att nära drömmen om den perfekta familjepromenaden, om att dela om Sanningen, om livsberättelser som ändrar både innehåll och riktning, om att ha en vag bild av vad andlighet är, om att 12-stegsprogrammet funkar även om man inte fattar något, om vikten av villighet för att göra en förändring, om att ha ett Business Case och referenser för nykterhet, om förebilder i gemenskapen, om att bli retroaktivt medveten om sin sanning, om att lägga sitt liv i händerna på en liten bok, om att applicera andliga principer i alla våra angelägenheter, om att lära sig att ta ansvar, Vi avrundar med att be om ursäkt (eller?) för vårt fyllesvammel och försök att få rätsida på oss själva och hoppas att ni fortsatt vill följa med på resan!
2021-10-01
Länk till avsnitt

Episod 148. Sound of Metal

?Jag förnekade så mycket att det inte ens fanns på kartan? Johan och Roger träffas för att prata om förnekelse och förändring. Igen! Ett ämne som fortfarande fascinerar. Vi snackar om filmen ?Sound of Metal?, om mental besatthet, om att vägra acceptera att man har problem ? eller att vilja fixa problemen på egen hand, om att förneka att problemen ens finns, om att sluta dricka för att göra andra till lags, om att problemet snarare var att vi inte fick dricka som vi ville utan att andra lade sig i, om att fatta ?alibi-beslut?, om att tala om nykterhet och tolvstegsarbete på en hållbarhetskonferens, om att förnekelse handlar om oförmåga att ta till sig signaler och konsekvenser ? tills den dag lidandet och konsekvenserna är för stora, om att vilja hitta egna lösningar för att fixa sina problem, om att försöka skjuta problemen framför sig, om att vara tillräckligt marinerad i lidande för att söka en förändring, om att verkligen SE sina konsekvenser KAN bryta förnekelse, om man kan göra en förändring utan att slå i botten, om förlustaversion, om att vi såg det som en uppoffring att vara nyktra, om att erkänna sin maktlöshet, om det öppna fönstret, och om förändringsprogression: 1. jag har inga problem 2. jag kanske har problem 3. jag har problem med alkohol 4. det är JAG som är problemet. Vi avslutar med att konstatera att ju mer vi pratar om detta med förnekelse och förändring desto mer osannolikt är det att det faktiskt har hänt. Och desto mer tacksamma är vi!
2021-09-24
Länk till avsnitt

Episod 147. Självklart

?Det är ett icke förhandlingsbart tillstånd!? Johan & Roger befinner sig långt ifrån varandra geografiskt ? Johan hemma i Stockholm och Roger i Nürnberg för att hjälpa sin son att flytta hem till Sverige, men vi spelar självklart in veckans avsnitt ändå - oklippt, oredigerat, i princip live. Vi snackar om att inledningstala på hållbarhetskonferenser, om ett ?nyktert? förändringsarbete, om att kapitulera inför klimatkrisen, om att nästa kostym ska få en att slappna av, om att externa saker inte ger en sinnesro, om att vara närvarande, om att vara bekväm med sig själv, om Eric Gadd, om att självklart inte behöver betyda ?ta för givet?, om odiskutabla prioriteringar, och om att det är värt att kämpa för det som är självklart i livet. Ett kort och lite udda avsnitt, där vi jämför alkoholism med klimatkrisen. Går det ens? Lyssna så kan ni avgöra själva.
2021-09-10
Länk till avsnitt

Episod 146. Helt sjukt!

?Det hade varit jobbigt om vi måste dricka tre öl varje dag för att överleva? Johan & Roger träffas för ett fyllesnack efter Johans sjukfrånvaro förra veckan. Vi snackar om SM-finalen i baseball, om att doppa tårna i dödsriket (hmmm?), om 40 graders feber, om att bli ordinerad Netflix-tittande, om 20-årsfester på Gotland, om sjukdomen alkoholism, om att inte märka av att man har en sjukdom, om att få för sig att vi inte behöver göra det vi ska för att hålla sjukdomen i schack, om ?the golden ticket?, om ?psychological safety?, om liv och död, om att göra RÄTT val i livet, om rädslan för att sjukdomen är starkare än den fria viljan, om att mer träning ger mer tur, om att det är svart eller vitt, om miraklet, om en dag i taget, och om att ta återfall och podda om det. Vi rundar av med att tacka alla lyssnare som hör av sig med fantastiska historier, frågor, funderingar och tips. Det är otroligt givande, tänkvärt och hedrande. Fortsätt att höra av er!
2021-09-03
Länk till avsnitt

Episod 145. Ryggsäcken

?Varje gång jag hittar på saker som skulle kunna hända, så är det alltid något dåligt? Säsongspremiär! Johan och Roger träffas för ett samtal efter en rekordlång sommarpaus. Vi pratar om säsongsskiftningar, om nya hemmagrupper över sommaren, om att ha saker i ryggsäcken, om en kutryggig 35-åring, om en börsticker och bränder som behöver släckas, om skillnaden mellan vrakgods och små issues, om stegarbetet som stenvändare, om gamla mönster som aktiveras, om att tolka signaler på ett sätt som bekräftar våra rädslor, om att Johan inte vill snacka med Roger, om ett oändligt skyddsnät, om att inte ha några kriser att hantera, om The Upper Limit Problem, om dagens husbilsskörd på Blocket och om skillnaden mellan att inte vara uppfylld och att känna sig tom. Vi avrundar med att konstatera att det är jäkligt kul att vi är igång igen och att vi ser fram emot fler samtal under hösten!
2021-08-20
Länk till avsnitt

Episod 144. Samtal med NINA BERG

?Tänk om jag är alkoholist, som pappa?? Johan och Roger träffar Nina Berg, 52 år, som varit nykter i 15 år. Hon är föreläsare, coach och författare till boken ?Låt fasaden rämna - Ingen ska vara ensam?. Vi snackar om att leva livet på sina egna villkor, om att släppa taget, om att ilska fungerar som en varningssignal, om att vara en känslomänniska, om ?Arga Nina?, om att växa upp i ett alkoholisthem, om att förvandlas från tapetblomma till utåtagerande tonåring, om minnesluckor och ångest, om att inte reflektera så jävla mycket över hur man dricker, om det är bättre eller sämre med mer information, om att sluta dricka första gången vid 28 års ålder, om att bestämma sig för konsekvenser i förväg - då ÄR det ju inte konsekvenser, om att må dåligt över att vara en dålig mamma, om att få panikångest nio månader in i nykterheten, om att hålla fasaden uppe, om att marinera sin dotter i kärlek, om att vem som helst kan bara alkoholist, om svårigheterna med att få hjälp av vården och socialtjänsten, om att investera i sig själv, om att sen ta återfall efter sex år - för att det var tråkigt att vara nykter, om rädslan för att sluta utvecklas, om att Roger nog borde bli coachad, om glädjen över att kunna dricka (bara) ett glas, om att vakna upp på en åker utanför Malmö efter en blackout, om att vara den duktigaste alkoholisten av de alla, om återfallsdrömmar, om att tjuvröka tio cigg på balkongen, om att ta med sig en hundralapp ut för att inte bli full, om luftgroggen när alkoholen tar slut, om HALT (hungrig, arg, ledsen, trött) och att våga känna det vi känner, om att bryta ihop eller om det bara är vätska som rinner från ögat, om att de flesta tankar redan är tänkta och om att vara duktig på att vara nykter. Vi avrundar med att konstatera att det är likheterna oss emellan som skapar en gemenskap och att ensamheten minskar när vi delar med oss om hur vi har det.
2021-07-02
Länk till avsnitt

Episod 143. Samtal med JOHAN CRONEMAN

?Jag är fortfarande besviken på mig själv att jag tog det så långt.? Johan & Roger träffar krönikören, journalisten och författaren Johan Croneman för ett samtal om alkoholism, nykterhet och livet. Vi pratar om våndor inför att skriva krönikor, om ordet alkis och vad det betyder (för oss), om återfall, om känslan att kunna förlora allt, om att sakna idén om barlivet, om att vara en klassisk självmedicinerare, om att knipsa av ångesten, om det romantiska skimret över alkoholen, om att påminna sig själv om hur livet var förut, om att bara vilja vara i ett slutet rum, om tiden som chefredaktör på Nöjesguiden, om att hitta ett bättre alternativ till att dricka, om att man måste ta itu med saker och ting spiknykter i nykterheten, om att spontanköpa ett (tre) glas rött när man hämtar indisk mat, om att dricka med handbromsen i, om att inte vara bakis eller packad de sista tio åren, om överenskommelser med sig själv, om förskönande filter på omvärlden, om att vara full mitt på dagen i Las Vegas, om att fixa och trixa, om tryggheten i Antabus, om att inte lita på sig själv, om att stänga bakdörrar, om att det krävs mod för att sluta dricka, om att det sociala blir svårare i nykterheten, om tolvstegsprogram, om att alla metoder som hjälper en att vara nykter är bra, om att hela Stockholm sitter på en uteservering och dricker, om ensamheten i att dricka ? och i att vara nykter, och om att alkohol funkar till en viss gräns. Vi rundar av med att konstatera ett det är ett pågående arbete att vara nykter och att man får jobba som fan för det. Och att det är värt det. Och att det behövs mer hjälp för oss/er/de som vill sluta missbruka! Tack Johan för ett starkt och sårbart samtal!
2021-06-25
Länk till avsnitt

Episod 142. Marcus Berg

?Bara för att jag inte förstår det, behöver inte det betyda att det inte fungerar? Johan och Roger träffas för säsongens sista (!) fyllesnack (men ni kan vara lugna, det kommer två avsnitt till innan vi går på sommarlov). Vi pratar om Marcus Berg, sumpade målchanser och näthat, om Rogers harmlista som precis har fyllts på, om människor som medvetet gör livet svårt för oss, om att känna framför att göra, om skillnaden mellan interna och externa mål, om att skjuta på välmående långt fram i framtiden, om svårigheten att leva och verka i ett vacuum, om att bli självförsörjande på bekräftelse, om systematiskt utforskande genom handling och om att acceptera paradoxer och komma närmare visdom. Ett typiskt fyllesnack helt enkelt.
2021-06-18
Länk till avsnitt

Episod 141. Treårsreflektioner

?Jag är ju inte bäst i klassen på att vara nykter direkt? Johan & Roger träffas för att fira Alkispoddens treårsdag! Woohoo! Ett fyllesnack med backspegel skulle man kunna säga. Vi snackar om trötthet, att gå på fysiska möten, om att ha ett ?sinnesro-minne?, om att bli generade när vi möter lyssnare ?i verkligheten?, om att tre år är lång tid, om hur det kom sig att just vi klarar av att hålla oss nyktra, om att vara ?duktig? på att vara nykter, om livets byggstenar, om att ?undertänka? saker, om Johan ska vara med på Rogers harmlista eller inte, om att Alkispodden har blivit en viktigt rutin i nykterheten, om accountability, om åtaganden, om insikter, om våra modiga lyssnare, om att stänga av ångesten, om att bli sårbar, om att göra stegen ? och att göra dem igen, om Roger 3.0, om det mest överraskande under Alkispoddens tre år, och om våra gäster som ställer upp och pratar om skitjobbiga saker. Vi rundar av med att konstatera att Alkispodden har gett oss otroligt mycket och att den gemenskap som finns runt om oss är helt underbar. Så tack alla lyssnare, gäster och ni som hör av er. Vi älskar er!
2021-06-04
Länk till avsnitt

Episod 140. Allt jag vill ha

?Det är fan inte mainstream att sluta dricka och få ett bra nyktert liv? Vi pratar om pollenallergi och förnekelse, om lugnet under stormen, om att vi kan få allt vi vill (bara inte samtidigt), om att göra en lista på allt kul som har hänt under de senaste fem åren, om svårigheten att uppskatta det vi har när vi är i det, om illusionen att få mycket gjort när man gör många saker, om vad vi egentligen ville under våra sista tid i det aktiva livet, om att intellektuellt VETA vad vi BORDE göra men inte alltid göra det, om att förutsätta framgång, om att tänka så lite som möjligt och göra så mycket som möjligt, om skillnaden på tänka och älta och om krocken mellan ett hyperindividualistiskt samhälle och ett enkelt andligt handlingsprogram. Vi avrundar med att konstatera med att det inte är mainstream att sluta dricka och få ett nyktert liv. Men, vem fan vill vara mainstream?
2021-05-28
Länk till avsnitt

Episod 139. Samtal med JAN W

?Det blev så tydligt för mig vad som skulle hända om jag inte slutade dricka? Johan och Roger träffar Jan som har varit nykter i 339 dagar för ett samtal om alkoholism, tacksamhet, kapitulation och ja, livet. Vi pratar om passiv morgonmeditation för den som är riktigt stressad, om att växa upp i ett samhälle där alla känner alla men ändå känna att man inte passar in, om att alkoholister är individer även om vi har samma sjukdom, om att vara en lovande hockeyspelare som spelade hockey bakfull, om att skaffa sig dåligt rykte och flytta till Göteborg och bli anonym, om att bli personlighetsförändrad och agera ut på olika sätt, om att ha ett jobb där man kan få utlopp för sin alkoholism, om att hålla sig till två glas vin på fredagen under fem år (med undantag för konferensresor), om att ha större julstjärna än grannen, om att bli en produkt av vad någon annan vill att man ska vara, om att först ta ett glas vin och sedan vittja sina alkoholgömmor, om att vara ensam med sitt ältande och sin beslutsprocess, om att inte kunna vara ärlig mot dem man älskar mest, om att ha konstant dåligt samvete och försöka reparera det när man är nykter, om att bli nykter för att ta sig igenom en separation, om att flytta fram moraliska regler och inte dricka så att barnen märker, om att kapitulera på ett besök hos läkaren på den lokala vårdcentralen, om avsaknaden av saknaden av alkohol, om Jan 2.0 som förstår att Jan 1.0 har en sjukdom och inte bara är moraliskt förkastlig, om att inte bara bli nykter utan få en helt annan inställning till livet, om att lägga ut roadblocks på vägen tillbaka till det gamla livet, om att berätta för alla på jobbet att man är alkoholist och om att skriva ett långt SMS till grannen som lämnade en orosanmälan. Vi avrundar samtalet med att konstatera att vi har kunnat ge upp för att det finns de runtomkring oss som inte har gett upp (på oss). TACK för det. Ni är fantastiska. Tack Jan för att du ville gästa vårt samtal och dela med dig av allt klokt. För er som vill följa med Jan på hans resa så finns han på @jwochlivet på Instagram. Kan varmt rekommenderas!
2021-05-21
Länk till avsnitt

Episod 138. Folknykterhetens dag

?Spänn av!? Johan och Roger träffas och fyllesnackar igen. Det pratas mycket om gamla fyllor och när man kan sluta dricka. Vi snackar om Folknykterhetens dag som en bra dag att bli riktigt full på, om att lyssna efter bilar med örat mot asfalten, om att säga till sina föräldrar att ?spänna av?, om konsekvenser som meriter, om att sova på gatan i London, om ?The Brynjas? ? festgänget med eget anthem, om att dricka före och efter själva drickandet, om att bli nostalgiska och känslosamma på fyllan, om att komma hem med presentsnöre runt stortån, om att cykla omkull på fyllan och få hjälp av pappa att göra försäkringsanmälan, om att vilja ha kaos, om att dricka med handbromsen i, om att dricka sig till den platsen då allting släpper, då vi kan vara i känslorna, om små rimliga nattfösare som blev ?fyra-fingrars? när alla andra sov, om att förfesta med katten Lukas, om att bli sentimental och nostalgisk, om en fråga från en lyssnare: måste man slå i ?botten rejält innan man slutar, eller går det att sluta tidigare, om att våga testa, om att våga vara lycklig, om att vara värd ett bättre liv, om att göra andra människor lyckliga, om att inte behöva fatta ett beslut om att aldrig mer dricka, om att vara nykter en dag i taget, om att det inte finns något facit på hur resan ska se ut, om att bli fri, att slippa vara beroende av vad andra tycker, tror och säger, och om att vi finns här om ni vill testa att göra en förändring. Hör av er! Vi avslutar av med att konstatera att om ni missade att fira Folknykterhetens dag i år så får ni en ny chans nästa år. Och vi skickar också med ett rungande ?Spänn av!? inför helgen.
2021-05-14
Länk till avsnitt

Episod 137. Samtal med ANNALENA

?Jag är för fan vuxen, jag kan väl bestämma själv om jag kan dricka vin.? Johan & Roger träffar ANNALENA, 36 år, bosatt på Malta, som varit nykter i 14 månader och samtalar om hennes resa in i nykterheten. Vi snackar om ?Fear the walking dead?, om feber, om att ha en pappa som var tillfrisknande alkoholist, om att bli mamma vid 18 års ålder, om att ta hand om andra utan att kunna ta hand om sig själv, om att pappa satt i köket, med kaffe och cigaretter och läste Stora Boken, om att inte ta ansvar för sina egna känslor, om utmaningarna med att vara alkis när man har småbarn, om att börja dricka ordentligt när man är ensam, om att det är skitsvårt att plugga om man är full eller bakfull hela tiden, om att ta hjälp i tolvstegsprogrammet i ett halvår men sen tycka att man är vuxen nog att bestämma själv, om att göra praktik i Bryssel och på Malta, om att komma skitfull till jobbet ? utan att få sparken, om alla ropen på hjälp, om att åka ambulans för alkoholförgiftning FYRA gånger, om att slåss med polisen och vakna upp naken på en brits med handfängsel, om att vara på avgiftning, om att ändå fortsätta dricka, om den där morgonen när hon gav upp, om att bli nykter och lära känna sig själv, om att känna befrielse, sinnesro och tacksamhet, om bästa väninnan som slutade dricka tre dagar efter Annalena, om att ha kvar människor som älskar en, om att få ett andligt uppvaknande, om att ?shit happens? när man dricker, om att hålla fasaden uppe, om att se till att vara nykter när vi pratade med barnen i telefon, om att väcka sin sovande partner med korv med bröd med räksallad och rostad lök och om att dricka vin ur kaffekopp även fast man bor själv. Vi avrundar samtalet med att polletter kan trilla både upp och ner, men att vi är tacksamma över nåden att den har trillat ner åtminstone en gång för oss, och att livet (faktiskt) inte blir ett dugg tråkigt när vi blev nyktra. Snarare tvärtom. Plus att vi kommer ihåg allt. Oftast.
2021-05-07
Länk till avsnitt

Episod 136. Service och sugrör

?Ju viktigare något är, desto mer vill jag kontrollera det? Johan och Roger träffas för en reflektionspaus mitt i en hektisk kväll. Vi pratar om att prioritera service när det är mycket som händer, om att hålla sig nära programmet, om att ge gruppen förutsättningar att göra det den ska, om att Roger är arg, om att vi aldrig är arga av den anledning som vi tror, om att bearbeta sina känslor och ta rätt action, om att inte vara rädd för någonting, om programmet som en plattform att bygga vårt liv på, om elevens val utan att få betyg, om Supersize me för nyktra alkoholister, om inbillade problem som inte existerar, om att släppa taget om resultatet, om tre kategorier av kontroll, om små små sugrör in i framtiden, om att inte orka hålla i ältandet tillräckligt länge för att bli duktig på något och om att både Roger och Johan hade blackout under Poddfest. Ha en fin helg älskade lyssnare ? vi hörs igen i nästa vecka!
2021-04-30
Länk till avsnitt

Episod 135. LIVE från Poddfest Nonstop

?Jag är lite nervös faktiskt? Johan & Roger fick äran att live-podda på Sveriges Radios Poddfest Nonstop. Ett poddmarathon som höll på i 12 timmar den 18 april. Och här är resultatet. Med programledarintroduktion och allt. Som vanligt så snackar vi om hur det är att vara alkis - både som aktiv och som tillfrisknande, om att inte veta hur ett nyktert liv kan se ut, om att vi inte är ensamma och om att det kommer att bli bra! Och mycket mer. Ett klassiskt fyllesnack, helt enkelt. Tack alla som röstade på oss så vi fick chansen att göra det här. Tack Sveriges Radio och alla andra medverkande poddar för en fantastiskt upplevelse. Och tack för att ni fortfarande vill lyssna på oss!
2021-04-23
Länk till avsnitt

Episod 134. Det kommer att bli bra

?Det är någonstans där vid öl sju eller åtta som det är en bra idé att åka på en dagskryssning till Finland med Amorella? Johan och Roger har som vanligt ingen jävla aning om vad de ska snacka om, men snackar ändå bland annat om att de inte har en jävla aning om vad ska snacka om på söndag då det är Poddfest Nonstop och Alkispodden är inbjudna i egenskap av vinnare i Poddfest 2020 (TACK!). Vi fortsätter samtalet med att prata om hur det var i början där vid Alkispoddens födelse, om ett pågående samtal som nu har pågått i tre år, om att drabbas av jämförelsen med alla andra, om höjden av ironi (och tragik) om vi hade tagit ett återfall för att palla med den självpåtagna pressen av prestationen på Poddfest Nonstop, om svårigheten med liveradio, om att vara underdogs (och gilla det), om samtalet som verktyg för att skapa välmående, om att Roger inte har gått på möte på två veckor, om eventuellt ensampoddande på söndag om någon av oss inte klarar corona-kraven för att komma in, om Alkispodden som förband (eller kanske efterfest), om att omfamna det nya och livesändas på YouTube, om vikten av att lära för att kunna gå vidare och släppa ältandet (och lidandet), om att det är enkelt att hamna på den mörka sidan, om olika kamper i det aktiva jämfört med i det nyktra, om svänghjul som vi måste hålla i rörelse så att det inte börjar rulla bakåt, om det meningslösa med att dricka en eller två öl, om den magiska sjunde ölen och om att det nog ändå kommer att bli bra till slut.
2021-04-16
Länk till avsnitt

Episod 133. Motgångar

?Att köra en rehearsal funeral blir ju en hyllning till livet? Johan & Roger träffas för ett fyllesnack om motgångar, om stoicismen, om livsmål, om att ?allt är mitt fel?, om besvikelse, om förväntningar, om sorg, om kontrollbehov, om att göra en spellista till sin egen begravning, om rehearsal funerals, om att släppa taget, om att älta och älta, om att bearbeta skit med hjälp av tolvstegsprogrammet, om ?jobbispodden?, om rädsla, harm, bitterhet och själviskhet*, om att hjälpa sig själv genom att hjälpa andra, om att gå vidare genom att lära sig något av motgångar, om ?gift vid första ögonkastet?, om trygghet, om det stoiska lugnet, och om Sinnesrobönen. Vi rundar av med att snacka om Sveriges Radios Poddfest Nonstop den 18 april där vi ska medverka ? tack vare att ni röstat på oss! Det kommer att bli sjukt spännande. Mer info finns i på Facebook och Instagram. Tune in! * texten som Roger försöker komma ihåg lyder ?Fortsätt att se upp med själviskhet, oärlighet, harm och rädsla. När de dyker upp, ber vi genast Gud att avlägsna dem?.
2021-04-09
Länk till avsnitt

Episod 133. Motgångar

?Att köra en rehearsal funeral blir ju en hyllning till livet? Johan & Roger träffas för ett fyllesnack om motgångar, om stoicismen, om livsmål, om att ?allt är mitt fel", om besvikelse, om förväntningar, om sorg, om kontrollbehov, om att göra en spellista till sin egen begravning, om rehearsal funerals, om att släppa taget, om att älta och älta, om att bearbeta skit med hjälp av tolvstegsprogrammet, om ?jobbispodden?, om rädsla, harm, bitterhet och själviskhet*, om att hjälpa sig själv genom att hjälpa andra, om att gå vidare genom att lära sig något av motgångar, om ?gift vid första ögonkastet?, om trygghet, om det stoiska lugnet, och om Sinnesrobönen. Vi rundar av med att snacka om Sveriges Radios Poddfest Nonstop den 18 april där vi ska medverka ? tack vare att ni röstat på oss! Det kommer att bli sjukt spännande. Mer info finns i på Facebook och Instagram. Tune in! * Texten som Roger försöker komma ihåg lyder ?Fortsätt att se upp med själviskhet, oärlighet, harm och rädsla. När de dyker upp, ber vi genast Gud att avlägsna dem?.
2021-04-09
Länk till avsnitt

Episod 132. Samtal med MARTIN SJÖBERG

?Att vara nykter är ett onaturligt tillstånd för en alkoholist? Johan (utan Corona-Roger!) pratar med Martin Sjöberg som har varit nykter i över 20 år. Vi pratar om hur allting började med tomrummet som aldrig kunde fyllas, om längtan efter samhörighet med andra människor, om att vara en klassisk katastrofdrinkare, om att åka på behandling i USA och vara full på planet hem, om när vännerna börjar göra bra ifrån sig och skaffa fina jobb, om att använda studierna som en drog och hålla sig ?nykter? i tre år, om en öken av Ramlösa-korkar på restaurang Vikingen, om att känna full identifikation med andra och inse att man inte är ett missförstått geni, om befrielsen att börja dricka igen efter fem års spritfrihet, om att alla återfall tas nykter, om att inte ha några vingar och inte kunna ta för sig av livet, om att köpa sig själv frihetsgrader genom att träna och jobba hårt, om hur måendet förändras när nykterheten inte kommer i första hand, om att få barn i nykterheten och falla in i bildningshets, om att ha ett barns känsloliv som vuxen, om att jobba i Dykarbaren på Sandhamn och sticka ut bland alla fyllon, om att komma högre och högre upp för att se skogen, om att vi inte får syn på mer av oss själv än vi kan hantera, om att brottas med självcentrering löpande, om omöjligheten att parkera saker som vi är mentalt besatta av, om att handla sig frisk (inte shopping), om vitsen att göra stegen i den föreslagna ordningen, om att hjälpa arbetsgivare att se dolda problem med missbruk, om att hålla sig till att vara chef och luta sig mot rutiner och kännbara sanktioner och om att the opposite of addiction is connection. TACK Martin för detta fantastiska samtal och tack för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och lärdomar från över 20 (!) år nykter.
2021-04-02
Länk till avsnitt

Episod 131. Att träna på livet

?Var hade jag varit idag om jag inte hade blivit nykter?? Johan & Roger träffas för ett fyllesnack fyllt av reflektioner. Vi snackar om Rogers Corona, om att bli så full att snoret sprutar, om att det är svårt att acceptera situationen vi är i, om att vara en på hundra, om att hitta en starkare kontakt med andligheten, om tillfrisknandeprocessen, om att jämföra sig, om att ge upp, om vad Roger hade varit värd idag - med inflationen inräknad, om att tycka att man är ?good enough?, om att få chansen att träna på livet, om tillfrisknande som en lagidrott, om att reflektera (istället för att dagdrömma och vara bitter), om att våga gå en meditationskurs, om projektparadoxen, om den positiva spiralen, om att skratta åt oss själva, och om att vilja bli en bättre människa ? en dag i taget. Vi rundar av med att fundera på vad som skulle hända om vi applicerade ?träna på livet?-konceptet på jobbet, på föräldraskap och i relationer - bara bra grejer tror vi!
2021-03-26
Länk till avsnitt

Episod 130. Samtal med JACOB FRAIMAN

?Jag har alltid haft en regel om att inte ta droger i fängelset? Johan och Roger träffar Jacob Fraiman i ett samtal om beroende, tillfrisknande och kriminalitet. Vi pratar om en rotlös barndom, om flykten från ett Chile under statskupp, om vad som kom först; missbruk eller kriminalitet, om att lära sig att det är fel att gråta, om pappa som åkte in i fängelse för grovt narkotikabrott, om att festa med äldre kompisar och känna sig accepterad, om att hela tiden komma tillbaka till alkoholen, om att vilja bli som pappa vid ett besök på Kumla, om processen att bli livsstilskriminell, om skillnaden mellan respekt och fruktan, om pengar som drivkraft, om att ta droger för att orka se sig själv i spegeln, om att bli punktmarkerad av poliser, om att veta att man kommer att hamna i fängelse förr eller senare, om att inte ta starka droger på vardagar, om att inte vara en smutsig pundare men ändå få abstinens i fängelset, om att inte vilja klippa bandet med sin kriminella identitet, om att komma ut från fängelset och snabbt efter falla tillbaka till brott och droger, om att möta KRIS första gången, om att tacka ja till tolvstegsprogram för att få tillgång till bättre gym, om att känna igen sig i delningarna, om att våga börja dela själv, om att ?dela för att hela?, om att börja göra stegen och att det till slut blev ?på riktigt?, om att ta första steget med bar överkropp, om att få hjälp av KRIS för att ta tag i livet, om att det finns funderingar på att ta bort tolvstegsbehandlingar på anstalter, om andliga principer, om tydlighet, om att bli ödmjuk och tacksam, om att tolvstegsprogrammet räddat hans liv, och om att vi behöver leva i programmet varje dag. Vi avslutar med att konstatera att vi vill höra mer! Så vi får helt enkelt planera in en del två. Tack Jacob för din historia, väldigt inspirerande och ett fantastiskt exempel på att dela för att hela.
2021-03-19
Länk till avsnitt

Episod 129. Återfallet

?Det finns inget problem som inte blir värre av att jag dricker? Johan och Roger träffas för ett fyllesnack som börjar med en känslomässig käftsmäll. Vi pratar om en nära vän till Johan som precis har tagit ett återfall, om tacksamhet för att han är vid liv, om en ödmjukhet inför sjukdomen, om hopplöshet och sorg, om den enda vägen ut, om livet som en process, om att glömma att tidrapportera, om låga odds som inte ens går att spela på, om det enkla som vi kan göra så jävla svårt, om vad som skulle kunna få oss att ta ett återfall, om att vi skulle skylla på Alkispodden om det skulle hända, om att söka andra högre makter, om de gamla alkis-tricksen förnekelse och manipulation, om att känna medvetenhet och lycka i det vi har just nu, om att prata med någon eller prata upp, om att känna sig egoistisk när man tar hand om sig själv, om att vara där osjälviskt för en annan person, om skillnaden på sympati och empati och om vikten av att vara nära programmet. Vi rundar av med en reflektion kring det magiska i att dela något med en annan person kan göra att bördan av det känns lättare.
2021-03-12
Länk till avsnitt

Episod 128. Naturgodis

?Hur fort går det egentligen att ändra en god vana till en dålig vana?? Johan och Roger träffas för ett efterlängtat fyllesnack. Vi tänker att det ska handla om isolering men det handlar istället mer om naturgodis. Faktiskt. Vi pratar om födelsedagsstimmet som får tacksamhet att svälla, om att vara naiv inför saker som man har gjort förut, om upplevelsen av att lova mer än vad jag kan hålla, om att få kickar av stress, om att det tar 66 dagar att ändra en vana (åtminstone en dålig vana), om kortsiktig och långsiktig belöning, om motståndet till att göra nyttiga saker och narcissistiska assholes, om att belöna sig själv med naturgodis när man är och handlar (speciellt de med choklad på), om att den sunda sidan av oss lämnar walk-over rätt så ofta, om vem det som egentligen är som ser det jag ser, om att tappa kontakten med programmet under isoleringen, om basmodellen av Roger med inte så mycket krut i motorn eller kromade lister, om potential som ligger flera år bort och tar oss bort från nuet, om alkohol som grädde på moset och sylt på pannkakan, om att ju mer tid vi spenderar i programmet desto mer tid får vi utanför programmet, om närvaro som inkörsport till effektivitet. Vi rundar av detta filosofiska rum med att vi behöver samtalet för att lära oss saker om oss själva och att vi vill ha fler kvinnliga gäster som kan förgylla vårt samtal. Hör av er! Vi finns som vanligt på [email protected]
2021-03-05
Länk till avsnitt

Episod 127. Samtal med MARCUS BIRRO

?Jag har slutat att trycka på ?Enter?-knappen när jag är arg? Johan och Roger snackar med Marcus Birro, skribent, författare och profil som varit nykter sedan 2005. Vi pratar om Sisters of Mercy, om Göteborg, om geografisk flykt, om bomullstussen som drömmer om att bli en gul t-shirt, om ?hjärtats tårar?, om skrivande, om supande och lidande konstnärer, om sen alkoholdebut, om svartklubbar, om att vara passionerad, om att backa från offentligheten, om ett klassiskt drev, om att SLUTA göra massa saker, om hur det var den sista tiden med alkoholen, om att gråta till Pink Floyd, om vinsterna som kom med nykterheten, om att säga ja till ALLT, om vem man blir när man blir nykter, om att tappa fotfästet, om att börja prenumerera på Dagens Industri, om bekräftelse, om att späka oss själva, om att hälsa på grannarna, om att inte kunna fira framgångar på ?riktigt?, om löprundor, om andlighet, om konsekvenser, om att hitta tillbaka till sina drömmar, om nyår 1999, om kreativitet, skrivande och dedikation, om att (inte vilja) lyssna på andra människor, om vemod och melankoli, om känslor och värderingar, om ?The Drowning Man?, om Japan, om att bli tjock av att dricka, om Kurt Olsson, om döda, tomma blickar, om tonårstexter, om tolvsträngade gitarrer, och om att Roger och Marcus borde starta band tillsammans. Vi rundar av med att återigen konstatera att när vi alkisar träffas för att prata så händer något speciellt, ?det är som vi har känt varann sen 93? som Marcus säger. Tack för ett otroligt roligt och energifyllt snack! Missa inte när Marcus går igång på Fields of the Nephilim och The Mission på slutet. Snacka om PASSION! För er som är sugna på att utforska musiken vi pratar om har vi satt ihop en unik spellista: https://open.spotify.com/playlist/0o3qoe9o4RzNhgp0smCDP6?si=Q2-iGykyTD6sYQ0V6gWkPA
2021-02-26
Länk till avsnitt

Episode 126. A conversation with JACKIE JONES

?My mind is a dangerous neighbourhood? Johan and Roger have a conversation with Jackie Jones from Los Angeles, California. The first one in English in the history of Alkispodden. We talk about getting sober at 25 years old, about showing up late to the first 12 step meeting, about the importance of following rules in sobriety, about wanting 100% freedom, about the delusion of fear, about mathematically finding the perfect combination of drugs and alcohol to feel OK, about only having personal contact with the pizza delivery man, about being a tornado in the life of others, about getting into a relationship at 8 days sober, about the difference between shattering your ego and breaking your pride, about peaking at 19, about saying NO and not lying about why, about being a motivational thinker, about God being on his lunch break, about having a roast for yourself (a horrible idea!), about crying at a funeral to ?Dead and gone?, about wanting others to be ok, about performing comedy in sobriety, about success, about being of service, about the ?dis-ease?, and about caring about people. We wrap up by agreeing that the power of the twelve step fellowship is a wonderful thing, and that we should always remember Rule 62! Thanks Jackie for an amazing ?super connected? conversation! We loved it and we hope that our listeners do too.
2021-02-12
Länk till avsnitt

Episod 125. It's just an illusion

Johan och Roger träffas för ett värmande samtal på en kall söndag. Vi pratar om tillfrisknande och andlighet i vintrig miljö, om att Johan var Hollywood och talade, om ohanterlighetsparadoxen, om att tappa greppet om livet, om att jobbet blev strukturen som vi höll fast vid, om svårigheten i att kolla med nyktra ögon i det aktiva livet, om att skapa en egen norm, om en glidande skala av besatthet, om att ta sig upp från mörkret, om vikten av att fatta stora beslut utan att förstå konsekvenserna på lång sikt, om att livet består av processer och relationer och inte transaktioner, om att alkohol inte är på listan över saker vi människor behöver för att överleva, om det makalösa i att faktiskt släppa taget om sina illusioner, om när Johan egentligen blev mentalt besatt av alkohol, om att allt vi har gjort har lett oss hit där vi är idag och om guldåren där på slutet (OBS ironi). Vi avrundar med att konstatera att det finns en jäkla massa 12-stegsmöten i LA och att vi med en hyfsat stor dos pirr ser fram emot nästa veckas internationella premiär på ENGELSKA i Alkispodden.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Episod 124. Samtal med SIMON BEYER

?Jag var väl något av en svärmorsdröm?   Johan och Roger träffar en god vän; Simon Beyer, 38 år, strateg, föreläsare och författare som varit nykter i sju år.   Vi snackar om att vara nyfiken, social och ha mycket känslor, om att alltid få sitta bredvid den som var tråkigast, om att vara rolig på andra människors bekostnad, om att känna sig ensam och utanför, om att vara en svärmorsdröm, om att lägga stor vikt vid vad andra människor tycker, om att göra alkoholdebut av misstag, om att vilja vara lite annorlunda, om att Simons lillebror tog livet av sig, om att hantera sorg, om att må riktigt jävla dåligt, om att inte vilja leva, om att dricka för att döva sina känslor, om att planera att ta livet av sig själv, om att ta psykiatrisk hjälp men ljuga om hur mycket man dricker, om att frun och nära vänner hade en ?intervention?, om att inse att det inte funkar att dricka längre, om att gå på sitt första möte, om att vara ärlig mot sig själv i nykterheten, om att ha bättre relationer, om att slippa ångest, om att förstå vem man är och vad man behöver, om att må dåligt på Sveavägen, om att vara bipolär, om att skala löken, om att materiell status inte får en att må bättre, om ?att vilja vara annorlunda men samtidigt vilja höra till-paradoxen?, om bekräftelsemaskiner, om varför vi gör våra val, om det är ?farligt? att ha jobb som bygger på bekräftelse till stor del, om att hitta sitt reason to be, om att bli självförsörjande på bekräftelse, om att gå på sitt första möte på Östermalm tillsammans med ett gäng jurister, om att vi inte pratar om alkohol i Alkispodden, om att det är mycket effektivare att vara sann, om att vi som människor längtar bort från skådespelet, om det sluttande planet (som alltid sluttar åt något håll), om jobbet som ett sätt att ge service, om att hellre vilja prata om ångest än bostadspriser.   Vi avrundar med att konstatera att Johan och Roger ändå verkar vara i hyfsat bra mental och andlig form med tanke på att vi lät Simon prata rekordlänge utan att avbryta. Bara en sån grej.
2021-01-29
Länk till avsnitt

Episod 123. Villa, Volvo, Vovve

?Se till att det är du som spelar huvudrollen i ditt liv? Johan och Roger träffas för årets första fyllesnack. Äntligen är säsongen igång! Vi pratar om att det är synd om Johan, om impulsiva köpbeslut för att komma bort, om rädslan för att fastna i villa-Volvo-vovve-träsket, om olika definitioner av frihet, om att slå rot, om att hålla dörrar öppna, om banan genom livet, om att släppa ansvaret för sin egen lycka, om att bestämma sig för att jag har det bra, om perfektionism och rädslan att välja fel, om receptet på lycka, om hur vi hamnade här, om att lägga grundstenarna för trygghet i livet, om att kunna bidra med kärlek utifrån den position man har, om att spela biroller och inte passa in i castingen ibland, om att bestämma sig för att det här är fan bra, om paradigmskiftet som ändrar på orsak-verkan-sambandet, om att gräset inte finns (förutom i huvudet) och om att gräset ändå finns vid Johans lantställe men bara för Gustaf. Vi avrundar med ett nyktert konstaterande om att vi har det bra som vi har det, och att den riktiga rikedomen är att vara nöjda med det vi har.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Episod 122. Samtal med MADDE och JOHAN

?Vi vill vara en stor tratt ut i samhället? Johan och Roger träffar Madde och Johan som har startat Stockholm 12 ? en varm, naturlig, spännande och intressant mötesplats för alla människor som på nåt vis berörs av beroendeproblematik. Vi pratar om nykter tid (Johan firar 24 år!), om att få tillbaka färgseendet, om att kämpa mot sig själv, om för stora överrockar, om att bli dömd till nykterhet, om att bli kallad discoknarkare, om mötesplatsen Stockholm 12, om att tränga sig i kön på psykakuten, om ?The Dry Dock?, om den här botten som man ska slå i, om att sänka ribban och ta bort skammen, om att det är fult att vara alkoholist, om att det tar tid att hitta sig själv i nykterheten, om att plöja 100 böcker om andlighet, om att GÖRA saker man älskar, inte bara PRATA OM att göra saker man älskar, om att älska stängda krogar, om att våga ringa någon, om saker man kan göra ?bara för idag?, om att titta på fina hus, om att fastna i det sociala kittet, om ?det goda samtalet?, om 12% av Sveriges befolkning, om den dolda målgruppen, om att ha kul, om att ta med en jättestor moodboard till Socialen, om en mötesplats för ALLA, om att tona ner sig eller ta plats, om ett hemligt och magiskt nätverk, om att vara duktig på att ljuga för sig själv, och om att BLI nykter för någon annans skull, men att FÖRBLI nykter för sin egen skull. Vi rundar av med att konstatera att det här var ju ett fantastiskt kul samtal och att vi alla ser fram emot att hänga med varandra på Stockholm 12 framöver. Tack Johan och Madde för inspiration, energi och hopp!
2021-01-15
Länk till avsnitt

Episod 121. Gott Nytt År, bästisar!

Äntligen 2021! Johan och Roger gör ett avbrott i julledigheten för att spela in ett avsnitt nyårsdagen till ära. Vi pratar om Rambo-gear på hundpromenader, om att stänga gamla dörrar och öppna nya, om dagböcker från första tiden i nykterheten, om våra sista fyllor, om sorgen att lämna det aktiva livet, om förvirring över vilken person man egentligen är och vill vara, om att välja överlevnad framför fest, om kul OCH katastrof på samma gång, om den perfekta fyllan för 21 år sedan, om att bli ställd mot väggen om sina intentioner för 2021, om att vara sin egen bästis och vilket åtagande det innebär, om vår intensiva radiopremiär i P4 Stockholm och om att det finns hjälp att få om man känner att gårdagen nog var sista gången jag drack. Vi avslutar med att skicka ett TACK för det gångna året och till er lyssnare som har hört av er och gjort oss sällskap på resan. Vi älskar er.
2021-01-01
Länk till avsnitt

Episod 120. Christmas Week

?Jag är i en djup brunn så jag kan lika gärna stanna kvar där ett tag? Johan och Roger träffas för årets sista Alkispodden-avsnitt innan juluppehållet. Vi pratar om sviterna av isolering, om Christmas Week (nytt koncept!), om att stanna kvar i sina karaktärsdefekter, om en varm och härlig offerkofta, om andlig spänst, om att inte göra dagliga rutiner varje dag, om att det blir bra nästa vecka, om att vara på sin vakt för att vara en god människa, om att personer som vi är förbannade på är våra bästa lärare, om Euphoria, om ett balanserat synsätt på sin egen utveckling, om vänskaper i nykterheten, om att ta rygg på människor i olika faser och om värdet av att prata med folk i berg-och-dalbanan. Vi avrundar med en påminnelse om att ni som vill gärna får höra av er till oss om det skulle kännas jobbigt eller ensamt under julen (och annars också såklart). Vi finns här. Ni når oss som vanligt på Facebook, Instagram eller [email protected] Kram och god jul!
2020-12-18
Länk till avsnitt

Episod 119. Samtal med ANNA SJÖSTRÖM

?Alkisar har ju inte patent på lidande? Johan och Roger träffar Anna ?Promilletanten? Sjöström, en helt normal människa, för ett samtal om alkoholism, dryckesnormer och tillfrisknande. Vi snackar om att försöka hjälpa människor att inte utveckla alkoholism, om varför ingen köper Annas böcker, om slalombackar och snöbollar som rullar med förutsägbar slutstation, om att skydda sitt fredagsmys, om att hitta på egna riktlinjer för riskbruk, om superkraften att inte ha baksmälla, om "the point of no return", om mental besatthet som tar sig olika vägar, om ett underground-Rotary, om tillfrisknande och frihet, om rätten att dricka alkohol, om att förstöra andras drickande, om att lyfta på hatten för den som kan dricka som en gentleman, om att hitta ett program som funkar för mig, om när man blir villig att göra en förändring, om att dricka för att man är mentalt besatt eller att bli mentalt besatt för att man dricker, om genetik, om att hålla två tankar i huvudet, om att medvetenhet ger dåligt samvete, om att det kan vara kul att prata om alkoholism, om att bli certifierad som "normal", och om att ju fler som pratar om de här frågorna desto bättre är det. Vi avrundar med att konstatera att detta är ett komplext område och att det behövs flera perspektiv. Tack Anna för dina "normala" insikter, åsikter, tips och inspiration? vi kommer aldrig att glömma slalombacken!
2020-12-11
Länk till avsnitt

Episod 118. Samtal med MATS

"Så är jag också lite feg tror jag." "Ja, vem fan är inte det?" Johan & Roger träffar MATS, drygt 30 år och egenföretagare, som varit nykter i sju veckor och tycker att det har varit jävligt jobbigt att sluta dricka. Vi snackar om hur det är att lyssna på Alkispodden när man fortfarande dricker, om att vara isolerad i ett hus ute på landet, om tips på trick för att få dricka ensam, om återfall, om antabus, om att försöka hålla sig nykter utan hjälp av andra, om att vara feg eller rädd, om att återupptäcka vänskap i nykterheten, om att Mats drickande eskalerade när han blev utbränd, om att fredags-AW:erna bara blev längre och längre innan han gick hem (till krogen), om ångest, om att offra jobb för att kunna supa, om att bli hämtad med ambulans på en AW på jobbet, om fem år av mer ångest och skit, om konsekvenser för nära och kära, om strategier för att hålla sig nykter, om att tillfriskna online, om att sträcka ut en hand, om att drabbas av sug, om vad det innebär att vara nykter, om sjukdomen alkoholism, om att det är svårt att inte börja dricka igen, om att kapitulera, om att slå i botten, om möjligheternas fönster, och om att det är kanske snarare oförmågan att vara nykter, än hur mycket vi dricker, som förenar oss alkholister. Tack Mats för ett underbart samtal! Så stort att du vågar vara så öppen, ärlig och sårbar.
2020-12-04
Länk till avsnitt

Episod 117. Samtal med MARIANNE

"Antingen går det bra, eller så går det över" Världspremiär för Alkispodden International! Johan & Roger träffar Marianne från Sandefjord, nykter i över fem år, gestaltterapeut och lärare. Vi pratar om hur man påverkas av att bli nykter när det är mörkt ute, vad en gestaltterapeut är och gör, om att vara vanlig istället för unik, bäst eller sämst, om att se sig själv från den introverta sidan, om kärleksrelationen till alkoholen, om ätstörningar och hur det hänger ihop med alkoholism, om de mörka sidorna av 40-talet, om att försöka tillfriskna med vänster hand och dricka med höger hand, om det kollektiva medberoendet, om att vara duktig flicka och skämmas för att behöva dricka, om att Mariannes drickande var en perfekt mix av Johan och Rogers, om svårigheten i att både acceptera och vilja utveckla sig själv, om att leva i flow med sitt eget liv, om att det är ett paradigmskifte att sig själv på allvar, om att komma hem till en galen flock med vargar som står och ylar, om "sober sisters", om skammen att vara kvinna och mamma och alkoholist, om att se sig själv som ett offer, om olycklig kärlek, om att trivas i offerhörnet och inte veta hur man tar sig ur det, om mod att göra saker, om att hålla sig undan bråk, om att kunna ta plats även om man är nykter (och ödmjuk), om att släppa taget, om att använda tolvstegsprogrammet som lärare, och om att kärleken går före allt. Vi avrundar med att påminna om att det är inte mängden man dricker som är avgörande för om man är alkoholist eller inte ? att alkoholismen är aktiv även nar man inte har promille i blodet. Viktigt att komma ihåg! Tack Marianne för att du är så öppen och ärlig ? och visar att både våra problem och vår lösning är samma även på norska!
2020-11-27
Länk till avsnitt

Episod 116. Femåringen

Johan fyller fem år! Det firar vi genom att ha ett fyllesnack ? såklart. Vi pratar om att det firas alldeles för lite nykterhet, om att vilja ha en belöning när man får en gåva, om hundar och like-raketer, om att det är bättre att vältra sig i stolthet än i självömkan, om att kunna se lika långt framåt som bakåt, om GREJEN som är den stora skillnaden nu jämfört med för fem år sedan, om att det är svårt att känna glädje när man är rädd hela tiden, om processer som sker både successivt och i stora hopp, om att bara för att man är tjurig behöver man inte ha rätt, om tydliga beskrivningar av galenskap, om att vi ännu inte kan manipulera folks hjärnor (vilket är för väl), om att det inte är självklart att få vara nykter, om att jobba utifrån rädsla eller utveckling, om att vilja bort från ett dåligt liv eller vilja till ett bra liv, om att ha mycket i den andra vågskålen, om skillnaden mellan att vara rädd och vara vaksam, om att släppa sin oro efter steg 9. Vi avrundar med att konstatera att Johan har poddat halva sitt nyktra liv! (Och att det i sig skulle se bra ut i ett CV).
2020-11-20
Länk till avsnitt

Episod 115. Sunt förnuft

?Det är ju en ?game changer? ? att släppa taget? Johan & Roger träffas på fars dag och pratar om, ja? fars dag bland annat. Ett samtal som handlar om tacksamhet, närvaro, att kunna ändra sig och sunt förnuft. Vi snackar om att vara rädd för gottgörelser, om att inte gunga båten, om att vara pappa, om relationerna till våra barn, om att välja alkoholen före barnen, om att bli av med den mentala besattheten, om att vara närvarande (igen!), om att släppa taget som ?återställare?, om att älta grejer, om att inte åka till Kanarieöarna, om vår gemensamma välfärd, om ?det här jävla livet?, om att det är så fint att kunna ändra sig, om att tycka synd om sig själv för att man inte får tycka synd om sig själv, om att se ett annat perspektiv, om att låsa sig till en position som man tror är sann, om att vi var rädda för att ha fel men nu är det ok, om att vi måste använda verktygen vi har i verktygslådan, om tionde och elfte stegen, om ansvarsparadoxen, om sunt förnuft, och om andlighet som grund för förstånd. Vi avrundar med att konstatera att det är ganska skönt att inte vara planetens centrum!
2020-11-13
Länk till avsnitt

Episod 114. Samtal med JANIQUE SVEDBERG

?Be om hjälp nu! Det finns inget att vänta på? Johan & Roger träffar Janique Svedberg på USA:s valdag i ett spännande samtal om beroende, nykterhet och att the time is NOW! Vi pratar om att växa upp i en familj av psykologer och terapeuter, om att tro att man har tagit livet av sin mamma, om att skära sig själv, om att ha ont i hjärtat och inte kunna be om hjälp, om att bestämma sig för att aldrig mer prata utan dansa istället, om att träffa Bruce Springsteen i slow motion, om att det inte fanns några snygga killar i Göteborg på 80-talet, om att vilja bli katt men istället bli en kokosnöt, om att få en egen drugdealer och vara på turné i 10 år, om att få kokain av en polis i Brasilien, om att äntligen få försvinna genom att bli Mrs., om att ligga avsvimmad i två veckor och få OxyContin när man vaknar, om att åka på rehab och få reda på att 12-stegsprogrammet finns, om att ha ett lyxliv på utsidan men att vara död på insidan, om att bli fastighetsmäklare för att kunna sno piller och alkohol, om att gifta sig med en FBI-agent och bli utslängd på gatan, om att bli New York Housewife och gifta sig på TV3 med en man från rehab, om att ha världen som hem, om att ha en norsk gudinna som heter Freja som kicks ass, om att ge bort allt till sin cleaning lady och starta från början, om att hitta det som gör att ditt hjärta ler och göra det större, om att vara arg i 10 år på något som inte finns, om att vara en all-in-människa, om att vara närmare döden än födelsen och välja att leva loppan, om att vara lika chockad varje morgon när man vaknar upp och inte är bakfull, om att få lära känna sig själv efter 10 år i nykterheten, om att låta någon annan älska mig tills jag kan älska mig själv och om att kunna få hjälp innan botten är nådd. Vi avrundar samtalet med en inspiration att säga JA till livet, om att det kanske ändå finns hopp för Johan & Roger och att det egentligen inte finns något att vänta på. Tack Janique för att du ville dela med dig av din otroliga resa ? inspirerande!
2020-11-06
Länk till avsnitt

Episod 113. Samtal med BENGT RENANDER

?Om man sår förväntningar, får man skörda besvikelse? Johan & Roger träffas hemma hos Bengt Renander och spelar in ett avsnitt som både sänds i Alkispodden och i Bengts podd, Närvaropodden. Ett magiskt (och lååångt) samtal om alkoholism. Bengt är författare, coach och poddare som fokuserar på att utveckla mer medvetenhet och närvaro. Vi snackar om vad närvaro är, om att hjälpa andra, om att försöka föreställa sig andra människors liv, om kontroll, om rädsla, om att föra ? och att följa eller till och med ställa sig bredvid, att vara över medel och normal, om ego, om att leva andligt insomnad, om förnekelse, om branta och flacka kurvor, om bekräftelse, om att kapitulera, om vi kan tänka på hur vi känner, om att vi inte behöver förstå, om acceptans, om att jaget är ett vittne som observerar oss själva, om att uppleva verkligheten, om att träna på att ge upp, om att på nåt konstigt sätt så har vi kommit till framtiden - nu är framtiden är äntilgen här, om missbrukarträdet ? allt som går att bruka går att missbruka, om att vi inte kan fixa grenverket ? vi måste gå till roten, om att träna på att befinna sig i ögonblicket, om konsekvenser, och om massor med andra spännande saker. Detta avsnitt får inte missas!
2020-10-30
Länk till avsnitt

Episod 112. Samtal med ROBIN ARAYA

?Konsten att vara människa är att utmana sig själv? Johan & Roger samtalar med Robin Araya, livs- och hälsoinspiratör som har varit nykter sedan i våras. Vi pratar om när det egentligen gick fel, om att försöka smärtstilla sig med alkohol, om att testa olika antidepressiva, om att träffa sin man och starta blogg samtidigt som man är inne i ett mörker, om att gå igenom en separation som utlöser en depression, om självmordsförsök på hotell och att bli räddad, om att provocera fram livsgnistan, om att vara svag för rödvin och whiskey, om vardagslyx och lillördag, om att bli arg när man inte får dricka alkohol eller när andra inte vill dricka alkohol med en, om att ha druckit själv oftare än vad man tror, om att inte ha någon titel på sin osunda relation till alkohol, om stämplar som inte går att tvätta bort, om att göra alkoholismen till en positiv del av sin personlighet, om skräckscenarier innan man kommer ut som alkoholist, om skammen att vara ung och ha en alkoholproblematik, om känslan att det är skönt att vara ensam när man blir lämnad, om att bara gråta en gång per år, om att bli rädd för sig själv när man blir aggressiv, om tillfällen som skapar alkoholsug, om vikten av gemenskap och att inte göra det här ensam, om att ryggsäcken blir lättare om man öppnar upp den och att det är rädslorna som hjälper oss att växa. Vi avrundar samtalet med att konstatera att även om ålder, nykter tid och bakgrund kan skilja sig åt så känner vi igen oss väldigt mycket i varandra. Stort TACK Robin för att du ville dela med dig så sårbart och modigt i samtalet!
2020-10-23
Länk till avsnitt

Episod 111. Tonåring!

?Jag vet inte om jag är en slow learner eller late bloomer? Johan och Roger träffas en grå och blöt söndag och firar att Roger blivit tonåring med att spela in ett avsnitt. Vi pratar om meditation och krav på mirakel, om högljudda suckningar när det inte blir som man vill, om att vänja sig vid sakernas tillstånd, om hur bilden av oss själva förändras kontinuerligt i nykterheten, om hemliga rum inuti oss, om att inse att man har haft fel om precis allt, om sanningar som skapas i vår barndom, om djupt inbankade alkoholistiska logiker, om vikten av att få sanningsenliga bilder av oss själva och hur det var förut, om irriterande karaktärsdrag som går igen i familjen, om att vara tacksam för att bli uppmärksammad på sina dåliga egenskaper, om när hela livet är en försvarsställning, om att försöka rikta strålkastaren på någon annan när man har gjort fel, om att det är en superkraft att kunna be om ursäkt, om det perfekta sättet att fira sin 13-årsdag, om bowlingsarger som ger stöd och riktning, om att vara kvar och trivas på samma arbetsplats i 11 år och om att ha nykterhet som motor för att utveckla oss själva. Vi avrundar samtalet med en fråga om det finns någon därute som har några gamla föreställningar ni behöver släppa taget. Johan har tydligen inga. Eller?
2020-10-16
Länk till avsnitt

Episod 110. Samtal med FREDDY & JESPER

?Det handlar om liv och död för mig. Jag var beredd att göra vad som helst? Johan och Roger snackar med Freddy och Jesper som har podden ?2 fyllon och 1 sanning?. Det blir ett fantastiskt samtal som handlar mycket om att föra budskapet vidare, hur svårt det är att förmedla hur ett nyktert liv kan se ut och att det är så många som behöver veta mer om vår sjukdom. Vi snackar om hur och varför vi började podda, om att leverera ?slå-på-käften-sanningar?, om livremmar, hängslen och kuddar för att inte börja dricka igen, om att göra tolvstegsprogrammet riktigt grundligt för att försöka bevisa att det inte funkar, om att bli lite lat i sitt tillfrisknande, om att vara offentlig alkis, om att det är på liv och död, om anonymitet, om att skriva manifest ? eller inte, om hur svårt det är för alkoholister som dricker att bli nyktra ? det finns ju ett enkelt recept, bara att följa, om alkislogik, om sjukdomsbegreppet, om att gå upp i ringen mot Mike Tyson, om att inse att jag måste ge upp för att vinna, om att ändå tycka att vi hade allting kvar, om att tro att det är så jävla tråkigt att vara nykter, om att knulla och dansa nykter, om hur svårt det är att vara en ?vanlis?, om sinnesro, om att släppa taget om våra gamla föreställningar, och om att krossa gamla sanningar. Vi rundar av med att konstatera att det här var ju ett grymt samtal och att vi ska fortsätta det. Och påminner om att det är aldrig försent om att be om hjälp! Tack Jesper och Freddy för ett underbart samtal ? fullt av både nya och gamla sanningar.
2020-10-09
Länk till avsnitt

Episod 109. Ske din vilja

?Nätet som släpper igenom oönskade beteenden har stora maskor i sig? Johan och Roger träffas för ett fyllesnack på en måndag lunch. I det här avsnittet resonerar vi en hel del om stegen och stegarbete. Vi pratar om resorb med citrussmak, om effekterna av att faktiskt göra annorlunda och inte bara säga att man ska göra det, om att be om ett öppet hjärta för att möta dagen, om 12-stegstraditioner applicerade på familjen, om att följa intuition och gå bort från minutplanering, om den första ingivelsen i stegarbetet med steg 10 & 11, om att känna sig distanserad från på programmet, om att stegen hjälper en med att döma baseball, om meningsfulla möten på jobbet, om kunder som alltid har fel, om att försöka skydda sin position och vara bäst, om paniken för att bli avslöjad, om 12-stegsgemenskapen som en träningsyta, om skillnaden mellan näringslivet och 12-stegsgemenskaper, om att vara en omedveten tillfrisknande alkoholist, om att förbättra sin medvetna kontakt med gud, om att workshopa sig fram till dagliga rutiner som funkar även på operfekta dagar och om att styra bort från rädsla och till kärlek. Vi avrundar samtalet med att åter igen tacka alla gäster som hör av sig till oss med teman och att ett av de teman som vi vill ta upp i något av våra kommande samtal är rädslan att som förälder förlora sina barn om/när man ber om hjälp för att bli nykter. Ta hand om er alla fina lyssnare och ha en fin helg!
2020-10-02
Länk till avsnitt

Episod 108. Samtal med CARL SUNDEVALL

?Mitt drickande var en lång strid mot mitt eget samvete? Vi träffar Carl Sundevall, föreläsare, tidigare journalist och nattklubbschef på Spy Bar i ett samtal om beroende, missbruk och kreativitet. Vi pratar om kommunikationsbranschen och relationen till sin egen alkoholkultur, om förmågan att BÅDE hitta på bra idéer OCH genomföra dem, om 1,5 glas vin på fastande mage, om avundsjuka på dem som blir kreativa när de dricker, om att ljus som brinner dubbelt så starkt brinner hälften så länge, om att börja se sig själv utifrån andra, om samvetet som står i vägen, om en ljusare framtid som öppnar upp sig, om att inse att det är knäppt att inte se ett liv utan alkohol, om att bryta tio veckor nykter med en svensexa i Berlin, om drömmen att campa som grusas av en röd räv, om att inte kunna rekrytera nattklubbschefer p.g.a. moraliska övertygelser, om att tappa bort sig själv innerst inne och ha en längtan att hitta tillbaka till det, om att se sitt liv framför sig tills man är 70 och inte gilla det man ser, om att bygga upp en värdegrund med hjälp av 12-stegsprogrammet, om ett tungt första år i nykterheten, om att vara en junkie på att lära sig nya saker, om att inte ha problem ända tills man är helt fucked up, om att kunna hindra ett missbruk och dess konsekvenser tidigt, om paradoxen att det är så många som är så intresserade av alkohol men så få som har kunskap om beroende, om svårigheten att föra samtal om beroende och missbruk innan man är ute på andra sidan, om att bygga mörka världar där alla är onda, om att ha konsekvent otur att hitta fel flickvänner, om kognitiv dissonans och otrohet, om att göra stegarbete även om man inte är aktiv i ett 12-stegsprogram, om att vara ett tråkigt middagssällskap som inte kan skvallra, om surret i hjärnan och alkoholen som verktyg för att tysta det och om att en månad är för kort tid för att testa på ett nyktert liv. Vi avrundar samtalet med en dialog från The Wire, apropå att välja den nyktra vägen: ?Well, what are you going to do?? ?I don?t know, but it can?t be this?.
2020-09-25
Länk till avsnitt

Episod 107. Samtal med MATILDA UGAND

?Jag måste lära mig att känna mig värdefull när jag är en ?vanlis?? Johan & Roger snackar med Matilda Ugand, som är en 28-årig tjej som är medberoende, Guds barn, låtskrivare och artist och Harry Potter-nörd. Vi gräver ner oss i medberoende och känslor, självcentrering, insikter och att få hjälp med sina problem. Vi snackar om vad medberoende är, om att ta på sig andra människors känslor och att ta ansvar för andras mående, om att bli mentalt besatt av att försöka fixa någon annan, om att lägga jättemycket energi på något som inte finns, om ?triggerkänslor?, om att det tog lång tid att fatta att hon var medberoende, om att försöka kontrollera, manipulera och inte respektera en annan människas gränser, om att försöka fixa en relation via vykort från Lissabon, om stressen över att inte kunna GÖRA något!!!, om att inte kunna respektera och acceptera att någon inte vill ha hjälp, om att till slut fatta att hon var medberoende, om att det är pissjobbigt med gränser när man är van vid gränslöshet, om självcentrering, om att vara fri i sitt hjärta, om att det är väl inte så konstigt att man är som man är, om att bara minikontrollera lite, om återfall som medberoende, om att ?hela världen handlar om mig?, om hur hon tränar på sitt tillfrisknande genom att hjälpa andra människor, om att vara en genomsnittsmänniska, om ?leva och låt leva?, om provocerande meditationer, om hur hon hittade tolvstegsprogrammet, om att spendera tid med Gud, om att ?underkasta sig detta enkla program?, om att kapitulera, om att prestera, om ?double winners?, och om likheterna mellan beroende och medberoende. Vi konstaterar att den mentala besattheten är densamma och att det är så fantastiskt att vi har hittat en gemensam lösning. Och så rundar vi av med Matildas låt ?Hela världen handlar om mig?. Tack för ett underbart samtal Matilda!
2020-09-18
Länk till avsnitt

Episod 106. Sommaralkoholisterna

Johan och Roger träffas (överraskande för Roger) för ett fyllesnack. Vi pratar om Poddfest som har skjutits upp till nästa år, om tips från olika tidningar på hur man kan reglera sitt drickande, om alkoholistisk logik och nyktra ögon, om att öva in vad man ska säga när man inte dricker, om människor som faktiskt kan ta en paus från sitt drickande, om när Roger lovade att sluta dricka, om att lämna dörren öppen för att börja igen, om att vara alkoholist på sommaren eller året om, om att logga hur mycket man dricker och hitta loggar från 2012, om saltade tjeckiska schnitzlar och läskande tjeckisk öl, om normalvärden som inte stämmer, om en ständigt pågående terrorbalans, om att vara kung i sitt eget kungadöme, om att vara ensam hemma och tänka på att ta återfall, om att skapa en distans till sina tankar, om zombieapokalypsserier som påminner en om att man kan dricka, om en mental besatthet om baseball som grundades 1987, om galna tankar som är som pingpong i huvudet, om funktionell rädsla för sjukdomen alkoholism och om att nykterhet är en färskvara. Vi avrundar samtalet med att påminna oss själva om att det inte är tanken som räknas. Och tur är väl det med tanke på hur mycket galet som kan visa sig i medvetandet.
2020-09-11
Länk till avsnitt

Episod 105. Samtal med PETER ROTH

?Om jag fortsätter att knarka och leva som jag har levt så kommer jag att dö? Vi träffar Peter Roth som är nykter alkoholist och narkoman sedan drygt 15 år. Peter är HIV-positiv och homosexuell och jobbar idag som bland annat alkohol- och drogterapeut. Vi pratar om att bada i 12-gradigt vatten, om njurstensanfall på babysim, om att växa upp med en alkoholiserad pappa, om att göra inbrott i källarförråd och stjäla hembränt vin, om att komma ut som homosexuell under AIDS-hysterin på 80-talet, om att bara testa droger en gång till och göra det jättemånga gånger, om att livet till slut började krascha, om att bli sprutnarkoman och få hjälp att sätta sprutan de första gångerna, om att få reda på att man är HIV-positiv efter att ha klarat hela 80- och 90-talet, om rädslan för hur andra ska bemöta ens homosexualitet, om det plågsamma sista året fyllt av misslyckanden och förtvivlan, om att befinna sig i ett korthus och någon rycker undan ett kort och allt faller ihop, om att bli hemlös och gå på sitt första möte, om att det inte finns några behandlingshem som tar emot hundar, om att hamna på ett arbetskooperativ och må fruktansvärt dåligt, om att gå den långa vägen tillbaka via stödboende, träningslägenhet och försökslägenhet, om att hitta hopp hos andra människor i gemenskapen, om att slutföra något för första gången i sitt vuxna liv, om att inte känna skuld och skam över att ha knarkat bort en lägenhet, om att berätta allt för sin sponsor i femte steget, om hemligheter som ligger och gror och blir gyttja, om att utbilda sig till alkohol- och drogterapeut, om dagliga rutiner, meditation och mindfulness, om att förändra livet på 30 dagar, om miraklet att inte behöva dricka längre, om boken Livet, Hivet, Döden som tar avstamp i när Peters dotter föddes och om kärleken till ett barn som får en att fortsätta kämpa. Vi avrundar samtalet med att konstatera att det aldrig är för sent och att det aldrig är hopplöst och att det bästa vi kan göra för oss själva är att slutföra det vi har påbörjat.
2020-09-04
Länk till avsnitt

Episod 104. Samtal med MATHIAS HOLMGREN

?Bad decisions make good stories? Johan & Roger träffar Mathias Holmgren, sångare, DJ, och ?schlagerkille? som varit nykter i två år. Det blir ett fint samtal som handlar väldigt mycket om att vi har en viktig roll att visa hur bra ett nyktert liv kan vara. Vi snackar om att ?komma ut? som alkoholist, om hans destruktiva relation till alkohol, om att dricka te i Arvika, om bekräftelsebehov, att drickandet ökade i takt med att framgångarna uteblev, om relationsbråk, om att göra pinsamma inlägg på fyllan, om att tankarna på att han drack för mycket kom första gången redan 2013, om att ta på sig clown-rollen och känna stolthet över det, om rädslan att folk ska tycka att man är tråkig, om att ha party hemma för sig själv och kolla på Carolas Främling 48 gånger på YouTube, om att drickandet ledde till farliga situationer mot slutet, om att göra saker som går emot allt man står för, om vänner som ser en och faktiskt gör allt för att hjälpa till, om att börja ta alla möjliga sorters hjälp redan hösten 2017, om att tröttna på att vara den snälla killen, om rädslan för att någon skulle se vad han höll på med, om att alltid vilja vara ?världens härligaste kille? (men kanske inte lyckas så bra med det), om fem-kronors-tricket, om att göra allt för lära sig att dricka normalt, om att göra en hel livsstilsförändring, om det sista kaotiska året innan han nådde sin botten, om att kicka på att vara nynykter, om att upptäcka att man inte tänker på alkohol så mycket längre, om skammen att berätta att man är alkoholist, om det magiska med att vara nykter, om sinnesro och lyckorus, om vilken hjälp som han fått, om att hitta tillbaks till saker som man mår bra av, att bli van att vara nykter, om att det finns gay-möten, om mardrömmar om återfall, om att slippa allt skit och strul som vi hade förut, om responsen Mathias fått efter han ?kommit ut? som alkis och om hur man gör när man dejtar nykter! Vi rundar av med att konstatera att det är viktigt med identifikation och öppenhet ? och att våga göra förändringar. Och vi önskar förstås Mathias lycka till med hans föreläsningar framöver. Tack för ett fantastiskt fint samtal fyllt av ärlighet, öppenhet och värme.
2020-08-21
Länk till avsnitt

Episod 103. Alkisminnet

Johan och Roger träffas för ett säsongspremiäravsnitt efter sommarlovet. Äntligen är vi igång igen! Vi pratar om att anpassa sig till nya verkligheter, om skillnaden på att sluta dricka eller vara någon som inte dricker, om mental besatthet i det aktiva och i nykterheten, om att kliva över nya trösklar under det första året, om att dricka fyra flaskor nollprocentig öl jättefort, om att tappa intresse för nollprocentig öl, om att sukta efter kickar från djungelvrål och Ramlösa Mango, om rädslan för att väcka till liv mental besatthet och ett fysiskt sug, om semesterförväntningar som har skruvats ner kraftigt, om att sätta likhetstecken mellan storleken på upplevelsen och hur långt den ligger från hemmet, om jättehärliga stränder med fantastiska solnedgångar som man är sur och grinig på, om att köra ända in i kaklet, om oro över att känslan som har just nu aldrig kommer att försvinna, om att sätta kärleksfulla gränser, om att de tuffaste perioderna är de mest lärorika, om återhämtningstjuvar, om att det måste göra ont innan vi gör en förändring (som vanligt), om Falling Down-bilder från det aktiva, om att fira sin 40-årsdag med att gå på ett 12-stegsmöte i en källare och om att Roger var grymt lik Jimmie Åkesson när han var aktiv. Vi avslutar denna nypremiär med att konstatera att det är många spännande gäster på gång i Alkispodden under hösten och att vi är så lyckligt lottade som får fortsätta samtalet. Stay tuned!
2020-08-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.