Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Alkispodden

Alkispodden

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation. Foton: Tommy Fondelius Kontakt och frågor: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/alkispodden

Avsnitt

Episod 127. Samtal med MARCUS BIRRO

?Jag har slutat att trycka på ?Enter?-knappen när jag är arg? Johan och Roger snackar med Marcus Birro, skribent, författare och profil som varit nykter sedan 2005. Vi pratar om Sisters of Mercy, om Göteborg, om geografisk flykt, om bomullstussen som drömmer om att bli en gul t-shirt, om ?hjärtats tårar?, om skrivande, om supande och lidande konstnärer, om sen alkoholdebut, om svartklubbar, om att vara passionerad, om att backa från offentligheten, om ett klassiskt drev, om att SLUTA göra massa saker, om hur det var den sista tiden med alkoholen, om att gråta till Pink Floyd, om vinsterna som kom med nykterheten, om att säga ja till ALLT, om vem man blir när man blir nykter, om att tappa fotfästet, om att börja prenumerera på Dagens Industri, om bekräftelse, om att späka oss själva, om att hälsa på grannarna, om att inte kunna fira framgångar på ?riktigt?, om löprundor, om andlighet, om konsekvenser, om att hitta tillbaka till sina drömmar, om nyår 1999, om kreativitet, skrivande och dedikation, om att (inte vilja) lyssna på andra människor, om vemod och melankoli, om känslor och värderingar, om ?The Drowning Man?, om Japan, om att bli tjock av att dricka, om Kurt Olsson, om döda, tomma blickar, om tonårstexter, om tolvsträngade gitarrer, och om att Roger och Marcus borde starta band tillsammans. Vi rundar av med att återigen konstatera att när vi alkisar träffas för att prata så händer något speciellt, ?det är som vi har känt varann sen 93? som Marcus säger. Tack för ett otroligt roligt och energifyllt snack! Missa inte när Marcus går igång på Fields of the Nephilim och The Mission på slutet. Snacka om PASSION! För er som är sugna på att utforska musiken vi pratar om har vi satt ihop en unik spellista: https://open.spotify.com/playlist/0o3qoe9o4RzNhgp0smCDP6?si=Q2-iGykyTD6sYQ0V6gWkPA
2021-02-26
Länk till avsnitt

Episode 126. A conversation with JACKIE JONES

?My mind is a dangerous neighbourhood? Johan and Roger have a conversation with Jackie Jones from Los Angeles, California. The first one in English in the history of Alkispodden. We talk about getting sober at 25 years old, about showing up late to the first 12 step meeting, about the importance of following rules in sobriety, about wanting 100% freedom, about the delusion of fear, about mathematically finding the perfect combination of drugs and alcohol to feel OK, about only having personal contact with the pizza delivery man, about being a tornado in the life of others, about getting into a relationship at 8 days sober, about the difference between shattering your ego and breaking your pride, about peaking at 19, about saying NO and not lying about why, about being a motivational thinker, about God being on his lunch break, about having a roast for yourself (a horrible idea!), about crying at a funeral to ?Dead and gone?, about wanting others to be ok, about performing comedy in sobriety, about success, about being of service, about the ?dis-ease?, and about caring about people. We wrap up by agreeing that the power of the twelve step fellowship is a wonderful thing, and that we should always remember Rule 62! Thanks Jackie for an amazing ?super connected? conversation! We loved it and we hope that our listeners do too.
2021-02-12
Länk till avsnitt

Episod 125. It's just an illusion

Johan och Roger träffas för ett värmande samtal på en kall söndag. Vi pratar om tillfrisknande och andlighet i vintrig miljö, om att Johan var Hollywood och talade, om ohanterlighetsparadoxen, om att tappa greppet om livet, om att jobbet blev strukturen som vi höll fast vid, om svårigheten i att kolla med nyktra ögon i det aktiva livet, om att skapa en egen norm, om en glidande skala av besatthet, om att ta sig upp från mörkret, om vikten av att fatta stora beslut utan att förstå konsekvenserna på lång sikt, om att livet består av processer och relationer och inte transaktioner, om att alkohol inte är på listan över saker vi människor behöver för att överleva, om det makalösa i att faktiskt släppa taget om sina illusioner, om när Johan egentligen blev mentalt besatt av alkohol, om att allt vi har gjort har lett oss hit där vi är idag och om guldåren där på slutet (OBS ironi). Vi avrundar med att konstatera att det finns en jäkla massa 12-stegsmöten i LA och att vi med en hyfsat stor dos pirr ser fram emot nästa veckas internationella premiär på ENGELSKA i Alkispodden.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Episod 124. Samtal med SIMON BEYER

?Jag var väl något av en svärmorsdröm?   Johan och Roger träffar en god vän; Simon Beyer, 38 år, strateg, föreläsare och författare som varit nykter i sju år.   Vi snackar om att vara nyfiken, social och ha mycket känslor, om att alltid få sitta bredvid den som var tråkigast, om att vara rolig på andra människors bekostnad, om att känna sig ensam och utanför, om att vara en svärmorsdröm, om att lägga stor vikt vid vad andra människor tycker, om att göra alkoholdebut av misstag, om att vilja vara lite annorlunda, om att Simons lillebror tog livet av sig, om att hantera sorg, om att må riktigt jävla dåligt, om att inte vilja leva, om att dricka för att döva sina känslor, om att planera att ta livet av sig själv, om att ta psykiatrisk hjälp men ljuga om hur mycket man dricker, om att frun och nära vänner hade en ?intervention?, om att inse att det inte funkar att dricka längre, om att gå på sitt första möte, om att vara ärlig mot sig själv i nykterheten, om att ha bättre relationer, om att slippa ångest, om att förstå vem man är och vad man behöver, om att må dåligt på Sveavägen, om att vara bipolär, om att skala löken, om att materiell status inte får en att må bättre, om ?att vilja vara annorlunda men samtidigt vilja höra till-paradoxen?, om bekräftelsemaskiner, om varför vi gör våra val, om det är ?farligt? att ha jobb som bygger på bekräftelse till stor del, om att hitta sitt reason to be, om att bli självförsörjande på bekräftelse, om att gå på sitt första möte på Östermalm tillsammans med ett gäng jurister, om att vi inte pratar om alkohol i Alkispodden, om att det är mycket effektivare att vara sann, om att vi som människor längtar bort från skådespelet, om det sluttande planet (som alltid sluttar åt något håll), om jobbet som ett sätt att ge service, om att hellre vilja prata om ångest än bostadspriser.   Vi avrundar med att konstatera att Johan och Roger ändå verkar vara i hyfsat bra mental och andlig form med tanke på att vi lät Simon prata rekordlänge utan att avbryta. Bara en sån grej.
2021-01-29
Länk till avsnitt

Episod 123. Villa, Volvo, Vovve

?Se till att det är du som spelar huvudrollen i ditt liv? Johan och Roger träffas för årets första fyllesnack. Äntligen är säsongen igång! Vi pratar om att det är synd om Johan, om impulsiva köpbeslut för att komma bort, om rädslan för att fastna i villa-Volvo-vovve-träsket, om olika definitioner av frihet, om att slå rot, om att hålla dörrar öppna, om banan genom livet, om att släppa ansvaret för sin egen lycka, om att bestämma sig för att jag har det bra, om perfektionism och rädslan att välja fel, om receptet på lycka, om hur vi hamnade här, om att lägga grundstenarna för trygghet i livet, om att kunna bidra med kärlek utifrån den position man har, om att spela biroller och inte passa in i castingen ibland, om att bestämma sig för att det här är fan bra, om paradigmskiftet som ändrar på orsak-verkan-sambandet, om att gräset inte finns (förutom i huvudet) och om att gräset ändå finns vid Johans lantställe men bara för Gustaf. Vi avrundar med ett nyktert konstaterande om att vi har det bra som vi har det, och att den riktiga rikedomen är att vara nöjda med det vi har.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Episod 122. Samtal med MADDE och JOHAN

?Vi vill vara en stor tratt ut i samhället? Johan och Roger träffar Madde och Johan som har startat Stockholm 12 ? en varm, naturlig, spännande och intressant mötesplats för alla människor som på nåt vis berörs av beroendeproblematik. Vi pratar om nykter tid (Johan firar 24 år!), om att få tillbaka färgseendet, om att kämpa mot sig själv, om för stora överrockar, om att bli dömd till nykterhet, om att bli kallad discoknarkare, om mötesplatsen Stockholm 12, om att tränga sig i kön på psykakuten, om ?The Dry Dock?, om den här botten som man ska slå i, om att sänka ribban och ta bort skammen, om att det är fult att vara alkoholist, om att det tar tid att hitta sig själv i nykterheten, om att plöja 100 böcker om andlighet, om att GÖRA saker man älskar, inte bara PRATA OM att göra saker man älskar, om att älska stängda krogar, om att våga ringa någon, om saker man kan göra ?bara för idag?, om att titta på fina hus, om att fastna i det sociala kittet, om ?det goda samtalet?, om 12% av Sveriges befolkning, om den dolda målgruppen, om att ha kul, om att ta med en jättestor moodboard till Socialen, om en mötesplats för ALLA, om att tona ner sig eller ta plats, om ett hemligt och magiskt nätverk, om att vara duktig på att ljuga för sig själv, och om att BLI nykter för någon annans skull, men att FÖRBLI nykter för sin egen skull. Vi rundar av med att konstatera att det här var ju ett fantastiskt kul samtal och att vi alla ser fram emot att hänga med varandra på Stockholm 12 framöver. Tack Johan och Madde för inspiration, energi och hopp!
2021-01-15
Länk till avsnitt

Episod 121. Gott Nytt År, bästisar!

Äntligen 2021! Johan och Roger gör ett avbrott i julledigheten för att spela in ett avsnitt nyårsdagen till ära. Vi pratar om Rambo-gear på hundpromenader, om att stänga gamla dörrar och öppna nya, om dagböcker från första tiden i nykterheten, om våra sista fyllor, om sorgen att lämna det aktiva livet, om förvirring över vilken person man egentligen är och vill vara, om att välja överlevnad framför fest, om kul OCH katastrof på samma gång, om den perfekta fyllan för 21 år sedan, om att bli ställd mot väggen om sina intentioner för 2021, om att vara sin egen bästis och vilket åtagande det innebär, om vår intensiva radiopremiär i P4 Stockholm och om att det finns hjälp att få om man känner att gårdagen nog var sista gången jag drack. Vi avslutar med att skicka ett TACK för det gångna året och till er lyssnare som har hört av er och gjort oss sällskap på resan. Vi älskar er.
2021-01-01
Länk till avsnitt

Episod 120. Christmas Week

?Jag är i en djup brunn så jag kan lika gärna stanna kvar där ett tag? Johan och Roger träffas för årets sista Alkispodden-avsnitt innan juluppehållet. Vi pratar om sviterna av isolering, om Christmas Week (nytt koncept!), om att stanna kvar i sina karaktärsdefekter, om en varm och härlig offerkofta, om andlig spänst, om att inte göra dagliga rutiner varje dag, om att det blir bra nästa vecka, om att vara på sin vakt för att vara en god människa, om att personer som vi är förbannade på är våra bästa lärare, om Euphoria, om ett balanserat synsätt på sin egen utveckling, om vänskaper i nykterheten, om att ta rygg på människor i olika faser och om värdet av att prata med folk i berg-och-dalbanan. Vi avrundar med en påminnelse om att ni som vill gärna får höra av er till oss om det skulle kännas jobbigt eller ensamt under julen (och annars också såklart). Vi finns här. Ni når oss som vanligt på Facebook, Instagram eller [email protected] Kram och god jul!
2020-12-18
Länk till avsnitt

Episod 119. Samtal med ANNA SJÖSTRÖM

?Alkisar har ju inte patent på lidande? Johan och Roger träffar Anna ?Promilletanten? Sjöström, en helt normal människa, för ett samtal om alkoholism, dryckesnormer och tillfrisknande. Vi snackar om att försöka hjälpa människor att inte utveckla alkoholism, om varför ingen köper Annas böcker, om slalombackar och snöbollar som rullar med förutsägbar slutstation, om att skydda sitt fredagsmys, om att hitta på egna riktlinjer för riskbruk, om superkraften att inte ha baksmälla, om "the point of no return", om mental besatthet som tar sig olika vägar, om ett underground-Rotary, om tillfrisknande och frihet, om rätten att dricka alkohol, om att förstöra andras drickande, om att lyfta på hatten för den som kan dricka som en gentleman, om att hitta ett program som funkar för mig, om när man blir villig att göra en förändring, om att dricka för att man är mentalt besatt eller att bli mentalt besatt för att man dricker, om genetik, om att hålla två tankar i huvudet, om att medvetenhet ger dåligt samvete, om att det kan vara kul att prata om alkoholism, om att bli certifierad som "normal", och om att ju fler som pratar om de här frågorna desto bättre är det. Vi avrundar med att konstatera att detta är ett komplext område och att det behövs flera perspektiv. Tack Anna för dina "normala" insikter, åsikter, tips och inspiration? vi kommer aldrig att glömma slalombacken!
2020-12-11
Länk till avsnitt

Episod 118. Samtal med MATS

"Så är jag också lite feg tror jag." "Ja, vem fan är inte det?" Johan & Roger träffar MATS, drygt 30 år och egenföretagare, som varit nykter i sju veckor och tycker att det har varit jävligt jobbigt att sluta dricka. Vi snackar om hur det är att lyssna på Alkispodden när man fortfarande dricker, om att vara isolerad i ett hus ute på landet, om tips på trick för att få dricka ensam, om återfall, om antabus, om att försöka hålla sig nykter utan hjälp av andra, om att vara feg eller rädd, om att återupptäcka vänskap i nykterheten, om att Mats drickande eskalerade när han blev utbränd, om att fredags-AW:erna bara blev längre och längre innan han gick hem (till krogen), om ångest, om att offra jobb för att kunna supa, om att bli hämtad med ambulans på en AW på jobbet, om fem år av mer ångest och skit, om konsekvenser för nära och kära, om strategier för att hålla sig nykter, om att tillfriskna online, om att sträcka ut en hand, om att drabbas av sug, om vad det innebär att vara nykter, om sjukdomen alkoholism, om att det är svårt att inte börja dricka igen, om att kapitulera, om att slå i botten, om möjligheternas fönster, och om att det är kanske snarare oförmågan att vara nykter, än hur mycket vi dricker, som förenar oss alkholister. Tack Mats för ett underbart samtal! Så stort att du vågar vara så öppen, ärlig och sårbar.
2020-12-04
Länk till avsnitt

Episod 117. Samtal med MARIANNE

"Antingen går det bra, eller så går det över" Världspremiär för Alkispodden International! Johan & Roger träffar Marianne från Sandefjord, nykter i över fem år, gestaltterapeut och lärare. Vi pratar om hur man påverkas av att bli nykter när det är mörkt ute, vad en gestaltterapeut är och gör, om att vara vanlig istället för unik, bäst eller sämst, om att se sig själv från den introverta sidan, om kärleksrelationen till alkoholen, om ätstörningar och hur det hänger ihop med alkoholism, om de mörka sidorna av 40-talet, om att försöka tillfriskna med vänster hand och dricka med höger hand, om det kollektiva medberoendet, om att vara duktig flicka och skämmas för att behöva dricka, om att Mariannes drickande var en perfekt mix av Johan och Rogers, om svårigheten i att både acceptera och vilja utveckla sig själv, om att leva i flow med sitt eget liv, om att det är ett paradigmskifte att sig själv på allvar, om att komma hem till en galen flock med vargar som står och ylar, om "sober sisters", om skammen att vara kvinna och mamma och alkoholist, om att se sig själv som ett offer, om olycklig kärlek, om att trivas i offerhörnet och inte veta hur man tar sig ur det, om mod att göra saker, om att hålla sig undan bråk, om att kunna ta plats även om man är nykter (och ödmjuk), om att släppa taget, om att använda tolvstegsprogrammet som lärare, och om att kärleken går före allt. Vi avrundar med att påminna om att det är inte mängden man dricker som är avgörande för om man är alkoholist eller inte ? att alkoholismen är aktiv även nar man inte har promille i blodet. Viktigt att komma ihåg! Tack Marianne för att du är så öppen och ärlig ? och visar att både våra problem och vår lösning är samma även på norska!
2020-11-27
Länk till avsnitt

Episod 116. Femåringen

Johan fyller fem år! Det firar vi genom att ha ett fyllesnack ? såklart. Vi pratar om att det firas alldeles för lite nykterhet, om att vilja ha en belöning när man får en gåva, om hundar och like-raketer, om att det är bättre att vältra sig i stolthet än i självömkan, om att kunna se lika långt framåt som bakåt, om GREJEN som är den stora skillnaden nu jämfört med för fem år sedan, om att det är svårt att känna glädje när man är rädd hela tiden, om processer som sker både successivt och i stora hopp, om att bara för att man är tjurig behöver man inte ha rätt, om tydliga beskrivningar av galenskap, om att vi ännu inte kan manipulera folks hjärnor (vilket är för väl), om att det inte är självklart att få vara nykter, om att jobba utifrån rädsla eller utveckling, om att vilja bort från ett dåligt liv eller vilja till ett bra liv, om att ha mycket i den andra vågskålen, om skillnaden mellan att vara rädd och vara vaksam, om att släppa sin oro efter steg 9. Vi avrundar med att konstatera att Johan har poddat halva sitt nyktra liv! (Och att det i sig skulle se bra ut i ett CV).
2020-11-20
Länk till avsnitt

Episod 115. Sunt förnuft

?Det är ju en ?game changer? ? att släppa taget? Johan & Roger träffas på fars dag och pratar om, ja? fars dag bland annat. Ett samtal som handlar om tacksamhet, närvaro, att kunna ändra sig och sunt förnuft. Vi snackar om att vara rädd för gottgörelser, om att inte gunga båten, om att vara pappa, om relationerna till våra barn, om att välja alkoholen före barnen, om att bli av med den mentala besattheten, om att vara närvarande (igen!), om att släppa taget som ?återställare?, om att älta grejer, om att inte åka till Kanarieöarna, om vår gemensamma välfärd, om ?det här jävla livet?, om att det är så fint att kunna ändra sig, om att tycka synd om sig själv för att man inte får tycka synd om sig själv, om att se ett annat perspektiv, om att låsa sig till en position som man tror är sann, om att vi var rädda för att ha fel men nu är det ok, om att vi måste använda verktygen vi har i verktygslådan, om tionde och elfte stegen, om ansvarsparadoxen, om sunt förnuft, och om andlighet som grund för förstånd. Vi avrundar med att konstatera att det är ganska skönt att inte vara planetens centrum!
2020-11-13
Länk till avsnitt

Episod 114. Samtal med JANIQUE SVEDBERG

?Be om hjälp nu! Det finns inget att vänta på? Johan & Roger träffar Janique Svedberg på USA:s valdag i ett spännande samtal om beroende, nykterhet och att the time is NOW! Vi pratar om att växa upp i en familj av psykologer och terapeuter, om att tro att man har tagit livet av sin mamma, om att skära sig själv, om att ha ont i hjärtat och inte kunna be om hjälp, om att bestämma sig för att aldrig mer prata utan dansa istället, om att träffa Bruce Springsteen i slow motion, om att det inte fanns några snygga killar i Göteborg på 80-talet, om att vilja bli katt men istället bli en kokosnöt, om att få en egen drugdealer och vara på turné i 10 år, om att få kokain av en polis i Brasilien, om att äntligen få försvinna genom att bli Mrs., om att ligga avsvimmad i två veckor och få OxyContin när man vaknar, om att åka på rehab och få reda på att 12-stegsprogrammet finns, om att ha ett lyxliv på utsidan men att vara död på insidan, om att bli fastighetsmäklare för att kunna sno piller och alkohol, om att gifta sig med en FBI-agent och bli utslängd på gatan, om att bli New York Housewife och gifta sig på TV3 med en man från rehab, om att ha världen som hem, om att ha en norsk gudinna som heter Freja som kicks ass, om att ge bort allt till sin cleaning lady och starta från början, om att hitta det som gör att ditt hjärta ler och göra det större, om att vara arg i 10 år på något som inte finns, om att vara en all-in-människa, om att vara närmare döden än födelsen och välja att leva loppan, om att vara lika chockad varje morgon när man vaknar upp och inte är bakfull, om att få lära känna sig själv efter 10 år i nykterheten, om att låta någon annan älska mig tills jag kan älska mig själv och om att kunna få hjälp innan botten är nådd. Vi avrundar samtalet med en inspiration att säga JA till livet, om att det kanske ändå finns hopp för Johan & Roger och att det egentligen inte finns något att vänta på. Tack Janique för att du ville dela med dig av din otroliga resa ? inspirerande!
2020-11-06
Länk till avsnitt

Episod 113. Samtal med BENGT RENANDER

?Om man sår förväntningar, får man skörda besvikelse? Johan & Roger träffas hemma hos Bengt Renander och spelar in ett avsnitt som både sänds i Alkispodden och i Bengts podd, Närvaropodden. Ett magiskt (och lååångt) samtal om alkoholism. Bengt är författare, coach och poddare som fokuserar på att utveckla mer medvetenhet och närvaro. Vi snackar om vad närvaro är, om att hjälpa andra, om att försöka föreställa sig andra människors liv, om kontroll, om rädsla, om att föra ? och att följa eller till och med ställa sig bredvid, att vara över medel och normal, om ego, om att leva andligt insomnad, om förnekelse, om branta och flacka kurvor, om bekräftelse, om att kapitulera, om vi kan tänka på hur vi känner, om att vi inte behöver förstå, om acceptans, om att jaget är ett vittne som observerar oss själva, om att uppleva verkligheten, om att träna på att ge upp, om att på nåt konstigt sätt så har vi kommit till framtiden - nu är framtiden är äntilgen här, om missbrukarträdet ? allt som går att bruka går att missbruka, om att vi inte kan fixa grenverket ? vi måste gå till roten, om att träna på att befinna sig i ögonblicket, om konsekvenser, och om massor med andra spännande saker. Detta avsnitt får inte missas!
2020-10-30
Länk till avsnitt

Episod 112. Samtal med ROBIN ARAYA

?Konsten att vara människa är att utmana sig själv? Johan & Roger samtalar med Robin Araya, livs- och hälsoinspiratör som har varit nykter sedan i våras. Vi pratar om när det egentligen gick fel, om att försöka smärtstilla sig med alkohol, om att testa olika antidepressiva, om att träffa sin man och starta blogg samtidigt som man är inne i ett mörker, om att gå igenom en separation som utlöser en depression, om självmordsförsök på hotell och att bli räddad, om att provocera fram livsgnistan, om att vara svag för rödvin och whiskey, om vardagslyx och lillördag, om att bli arg när man inte får dricka alkohol eller när andra inte vill dricka alkohol med en, om att ha druckit själv oftare än vad man tror, om att inte ha någon titel på sin osunda relation till alkohol, om stämplar som inte går att tvätta bort, om att göra alkoholismen till en positiv del av sin personlighet, om skräckscenarier innan man kommer ut som alkoholist, om skammen att vara ung och ha en alkoholproblematik, om känslan att det är skönt att vara ensam när man blir lämnad, om att bara gråta en gång per år, om att bli rädd för sig själv när man blir aggressiv, om tillfällen som skapar alkoholsug, om vikten av gemenskap och att inte göra det här ensam, om att ryggsäcken blir lättare om man öppnar upp den och att det är rädslorna som hjälper oss att växa. Vi avrundar samtalet med att konstatera att även om ålder, nykter tid och bakgrund kan skilja sig åt så känner vi igen oss väldigt mycket i varandra. Stort TACK Robin för att du ville dela med dig så sårbart och modigt i samtalet!
2020-10-23
Länk till avsnitt

Episod 111. Tonåring!

?Jag vet inte om jag är en slow learner eller late bloomer? Johan och Roger träffas en grå och blöt söndag och firar att Roger blivit tonåring med att spela in ett avsnitt. Vi pratar om meditation och krav på mirakel, om högljudda suckningar när det inte blir som man vill, om att vänja sig vid sakernas tillstånd, om hur bilden av oss själva förändras kontinuerligt i nykterheten, om hemliga rum inuti oss, om att inse att man har haft fel om precis allt, om sanningar som skapas i vår barndom, om djupt inbankade alkoholistiska logiker, om vikten av att få sanningsenliga bilder av oss själva och hur det var förut, om irriterande karaktärsdrag som går igen i familjen, om att vara tacksam för att bli uppmärksammad på sina dåliga egenskaper, om när hela livet är en försvarsställning, om att försöka rikta strålkastaren på någon annan när man har gjort fel, om att det är en superkraft att kunna be om ursäkt, om det perfekta sättet att fira sin 13-årsdag, om bowlingsarger som ger stöd och riktning, om att vara kvar och trivas på samma arbetsplats i 11 år och om att ha nykterhet som motor för att utveckla oss själva. Vi avrundar samtalet med en fråga om det finns någon därute som har några gamla föreställningar ni behöver släppa taget. Johan har tydligen inga. Eller?
2020-10-16
Länk till avsnitt

Episod 110. Samtal med FREDDY & JESPER

?Det handlar om liv och död för mig. Jag var beredd att göra vad som helst? Johan och Roger snackar med Freddy och Jesper som har podden ?2 fyllon och 1 sanning?. Det blir ett fantastiskt samtal som handlar mycket om att föra budskapet vidare, hur svårt det är att förmedla hur ett nyktert liv kan se ut och att det är så många som behöver veta mer om vår sjukdom. Vi snackar om hur och varför vi började podda, om att leverera ?slå-på-käften-sanningar?, om livremmar, hängslen och kuddar för att inte börja dricka igen, om att göra tolvstegsprogrammet riktigt grundligt för att försöka bevisa att det inte funkar, om att bli lite lat i sitt tillfrisknande, om att vara offentlig alkis, om att det är på liv och död, om anonymitet, om att skriva manifest ? eller inte, om hur svårt det är för alkoholister som dricker att bli nyktra ? det finns ju ett enkelt recept, bara att följa, om alkislogik, om sjukdomsbegreppet, om att gå upp i ringen mot Mike Tyson, om att inse att jag måste ge upp för att vinna, om att ändå tycka att vi hade allting kvar, om att tro att det är så jävla tråkigt att vara nykter, om att knulla och dansa nykter, om hur svårt det är att vara en ?vanlis?, om sinnesro, om att släppa taget om våra gamla föreställningar, och om att krossa gamla sanningar. Vi rundar av med att konstatera att det här var ju ett grymt samtal och att vi ska fortsätta det. Och påminner om att det är aldrig försent om att be om hjälp! Tack Jesper och Freddy för ett underbart samtal ? fullt av både nya och gamla sanningar.
2020-10-09
Länk till avsnitt

Episod 109. Ske din vilja

?Nätet som släpper igenom oönskade beteenden har stora maskor i sig? Johan och Roger träffas för ett fyllesnack på en måndag lunch. I det här avsnittet resonerar vi en hel del om stegen och stegarbete. Vi pratar om resorb med citrussmak, om effekterna av att faktiskt göra annorlunda och inte bara säga att man ska göra det, om att be om ett öppet hjärta för att möta dagen, om 12-stegstraditioner applicerade på familjen, om att följa intuition och gå bort från minutplanering, om den första ingivelsen i stegarbetet med steg 10 & 11, om att känna sig distanserad från på programmet, om att stegen hjälper en med att döma baseball, om meningsfulla möten på jobbet, om kunder som alltid har fel, om att försöka skydda sin position och vara bäst, om paniken för att bli avslöjad, om 12-stegsgemenskapen som en träningsyta, om skillnaden mellan näringslivet och 12-stegsgemenskaper, om att vara en omedveten tillfrisknande alkoholist, om att förbättra sin medvetna kontakt med gud, om att workshopa sig fram till dagliga rutiner som funkar även på operfekta dagar och om att styra bort från rädsla och till kärlek. Vi avrundar samtalet med att åter igen tacka alla gäster som hör av sig till oss med teman och att ett av de teman som vi vill ta upp i något av våra kommande samtal är rädslan att som förälder förlora sina barn om/när man ber om hjälp för att bli nykter. Ta hand om er alla fina lyssnare och ha en fin helg!
2020-10-02
Länk till avsnitt

Episod 108. Samtal med CARL SUNDEVALL

?Mitt drickande var en lång strid mot mitt eget samvete? Vi träffar Carl Sundevall, föreläsare, tidigare journalist och nattklubbschef på Spy Bar i ett samtal om beroende, missbruk och kreativitet. Vi pratar om kommunikationsbranschen och relationen till sin egen alkoholkultur, om förmågan att BÅDE hitta på bra idéer OCH genomföra dem, om 1,5 glas vin på fastande mage, om avundsjuka på dem som blir kreativa när de dricker, om att ljus som brinner dubbelt så starkt brinner hälften så länge, om att börja se sig själv utifrån andra, om samvetet som står i vägen, om en ljusare framtid som öppnar upp sig, om att inse att det är knäppt att inte se ett liv utan alkohol, om att bryta tio veckor nykter med en svensexa i Berlin, om drömmen att campa som grusas av en röd räv, om att inte kunna rekrytera nattklubbschefer p.g.a. moraliska övertygelser, om att tappa bort sig själv innerst inne och ha en längtan att hitta tillbaka till det, om att se sitt liv framför sig tills man är 70 och inte gilla det man ser, om att bygga upp en värdegrund med hjälp av 12-stegsprogrammet, om ett tungt första år i nykterheten, om att vara en junkie på att lära sig nya saker, om att inte ha problem ända tills man är helt fucked up, om att kunna hindra ett missbruk och dess konsekvenser tidigt, om paradoxen att det är så många som är så intresserade av alkohol men så få som har kunskap om beroende, om svårigheten att föra samtal om beroende och missbruk innan man är ute på andra sidan, om att bygga mörka världar där alla är onda, om att ha konsekvent otur att hitta fel flickvänner, om kognitiv dissonans och otrohet, om att göra stegarbete även om man inte är aktiv i ett 12-stegsprogram, om att vara ett tråkigt middagssällskap som inte kan skvallra, om surret i hjärnan och alkoholen som verktyg för att tysta det och om att en månad är för kort tid för att testa på ett nyktert liv. Vi avrundar samtalet med en dialog från The Wire, apropå att välja den nyktra vägen: ?Well, what are you going to do?? ?I don?t know, but it can?t be this?.
2020-09-25
Länk till avsnitt

Episod 107. Samtal med MATILDA UGAND

?Jag måste lära mig att känna mig värdefull när jag är en ?vanlis?? Johan & Roger snackar med Matilda Ugand, som är en 28-årig tjej som är medberoende, Guds barn, låtskrivare och artist och Harry Potter-nörd. Vi gräver ner oss i medberoende och känslor, självcentrering, insikter och att få hjälp med sina problem. Vi snackar om vad medberoende är, om att ta på sig andra människors känslor och att ta ansvar för andras mående, om att bli mentalt besatt av att försöka fixa någon annan, om att lägga jättemycket energi på något som inte finns, om ?triggerkänslor?, om att det tog lång tid att fatta att hon var medberoende, om att försöka kontrollera, manipulera och inte respektera en annan människas gränser, om att försöka fixa en relation via vykort från Lissabon, om stressen över att inte kunna GÖRA något!!!, om att inte kunna respektera och acceptera att någon inte vill ha hjälp, om att till slut fatta att hon var medberoende, om att det är pissjobbigt med gränser när man är van vid gränslöshet, om självcentrering, om att vara fri i sitt hjärta, om att det är väl inte så konstigt att man är som man är, om att bara minikontrollera lite, om återfall som medberoende, om att ?hela världen handlar om mig?, om hur hon tränar på sitt tillfrisknande genom att hjälpa andra människor, om att vara en genomsnittsmänniska, om ?leva och låt leva?, om provocerande meditationer, om hur hon hittade tolvstegsprogrammet, om att spendera tid med Gud, om att ?underkasta sig detta enkla program?, om att kapitulera, om att prestera, om ?double winners?, och om likheterna mellan beroende och medberoende. Vi konstaterar att den mentala besattheten är densamma och att det är så fantastiskt att vi har hittat en gemensam lösning. Och så rundar vi av med Matildas låt ?Hela världen handlar om mig?. Tack för ett underbart samtal Matilda!
2020-09-18
Länk till avsnitt

Episod 106. Sommaralkoholisterna

Johan och Roger träffas (överraskande för Roger) för ett fyllesnack. Vi pratar om Poddfest som har skjutits upp till nästa år, om tips från olika tidningar på hur man kan reglera sitt drickande, om alkoholistisk logik och nyktra ögon, om att öva in vad man ska säga när man inte dricker, om människor som faktiskt kan ta en paus från sitt drickande, om när Roger lovade att sluta dricka, om att lämna dörren öppen för att börja igen, om att vara alkoholist på sommaren eller året om, om att logga hur mycket man dricker och hitta loggar från 2012, om saltade tjeckiska schnitzlar och läskande tjeckisk öl, om normalvärden som inte stämmer, om en ständigt pågående terrorbalans, om att vara kung i sitt eget kungadöme, om att vara ensam hemma och tänka på att ta återfall, om att skapa en distans till sina tankar, om zombieapokalypsserier som påminner en om att man kan dricka, om en mental besatthet om baseball som grundades 1987, om galna tankar som är som pingpong i huvudet, om funktionell rädsla för sjukdomen alkoholism och om att nykterhet är en färskvara. Vi avrundar samtalet med att påminna oss själva om att det inte är tanken som räknas. Och tur är väl det med tanke på hur mycket galet som kan visa sig i medvetandet.
2020-09-11
Länk till avsnitt

Episod 105. Samtal med PETER ROTH

?Om jag fortsätter att knarka och leva som jag har levt så kommer jag att dö? Vi träffar Peter Roth som är nykter alkoholist och narkoman sedan drygt 15 år. Peter är HIV-positiv och homosexuell och jobbar idag som bland annat alkohol- och drogterapeut. Vi pratar om att bada i 12-gradigt vatten, om njurstensanfall på babysim, om att växa upp med en alkoholiserad pappa, om att göra inbrott i källarförråd och stjäla hembränt vin, om att komma ut som homosexuell under AIDS-hysterin på 80-talet, om att bara testa droger en gång till och göra det jättemånga gånger, om att livet till slut började krascha, om att bli sprutnarkoman och få hjälp att sätta sprutan de första gångerna, om att få reda på att man är HIV-positiv efter att ha klarat hela 80- och 90-talet, om rädslan för hur andra ska bemöta ens homosexualitet, om det plågsamma sista året fyllt av misslyckanden och förtvivlan, om att befinna sig i ett korthus och någon rycker undan ett kort och allt faller ihop, om att bli hemlös och gå på sitt första möte, om att det inte finns några behandlingshem som tar emot hundar, om att hamna på ett arbetskooperativ och må fruktansvärt dåligt, om att gå den långa vägen tillbaka via stödboende, träningslägenhet och försökslägenhet, om att hitta hopp hos andra människor i gemenskapen, om att slutföra något för första gången i sitt vuxna liv, om att inte känna skuld och skam över att ha knarkat bort en lägenhet, om att berätta allt för sin sponsor i femte steget, om hemligheter som ligger och gror och blir gyttja, om att utbilda sig till alkohol- och drogterapeut, om dagliga rutiner, meditation och mindfulness, om att förändra livet på 30 dagar, om miraklet att inte behöva dricka längre, om boken Livet, Hivet, Döden som tar avstamp i när Peters dotter föddes och om kärleken till ett barn som får en att fortsätta kämpa. Vi avrundar samtalet med att konstatera att det aldrig är för sent och att det aldrig är hopplöst och att det bästa vi kan göra för oss själva är att slutföra det vi har påbörjat.
2020-09-04
Länk till avsnitt

Episod 104. Samtal med MATHIAS HOLMGREN

?Bad decisions make good stories? Johan & Roger träffar Mathias Holmgren, sångare, DJ, och ?schlagerkille? som varit nykter i två år. Det blir ett fint samtal som handlar väldigt mycket om att vi har en viktig roll att visa hur bra ett nyktert liv kan vara. Vi snackar om att ?komma ut? som alkoholist, om hans destruktiva relation till alkohol, om att dricka te i Arvika, om bekräftelsebehov, att drickandet ökade i takt med att framgångarna uteblev, om relationsbråk, om att göra pinsamma inlägg på fyllan, om att tankarna på att han drack för mycket kom första gången redan 2013, om att ta på sig clown-rollen och känna stolthet över det, om rädslan att folk ska tycka att man är tråkig, om att ha party hemma för sig själv och kolla på Carolas Främling 48 gånger på YouTube, om att drickandet ledde till farliga situationer mot slutet, om att göra saker som går emot allt man står för, om vänner som ser en och faktiskt gör allt för att hjälpa till, om att börja ta alla möjliga sorters hjälp redan hösten 2017, om att tröttna på att vara den snälla killen, om rädslan för att någon skulle se vad han höll på med, om att alltid vilja vara ?världens härligaste kille? (men kanske inte lyckas så bra med det), om fem-kronors-tricket, om att göra allt för lära sig att dricka normalt, om att göra en hel livsstilsförändring, om det sista kaotiska året innan han nådde sin botten, om att kicka på att vara nynykter, om att upptäcka att man inte tänker på alkohol så mycket längre, om skammen att berätta att man är alkoholist, om det magiska med att vara nykter, om sinnesro och lyckorus, om vilken hjälp som han fått, om att hitta tillbaks till saker som man mår bra av, att bli van att vara nykter, om att det finns gay-möten, om mardrömmar om återfall, om att slippa allt skit och strul som vi hade förut, om responsen Mathias fått efter han ?kommit ut? som alkis och om hur man gör när man dejtar nykter! Vi rundar av med att konstatera att det är viktigt med identifikation och öppenhet ? och att våga göra förändringar. Och vi önskar förstås Mathias lycka till med hans föreläsningar framöver. Tack för ett fantastiskt fint samtal fyllt av ärlighet, öppenhet och värme.
2020-08-21
Länk till avsnitt

Episod 103. Alkisminnet

Johan och Roger träffas för ett säsongspremiäravsnitt efter sommarlovet. Äntligen är vi igång igen! Vi pratar om att anpassa sig till nya verkligheter, om skillnaden på att sluta dricka eller vara någon som inte dricker, om mental besatthet i det aktiva och i nykterheten, om att kliva över nya trösklar under det första året, om att dricka fyra flaskor nollprocentig öl jättefort, om att tappa intresse för nollprocentig öl, om att sukta efter kickar från djungelvrål och Ramlösa Mango, om rädslan för att väcka till liv mental besatthet och ett fysiskt sug, om semesterförväntningar som har skruvats ner kraftigt, om att sätta likhetstecken mellan storleken på upplevelsen och hur långt den ligger från hemmet, om jättehärliga stränder med fantastiska solnedgångar som man är sur och grinig på, om att köra ända in i kaklet, om oro över att känslan som har just nu aldrig kommer att försvinna, om att sätta kärleksfulla gränser, om att de tuffaste perioderna är de mest lärorika, om återhämtningstjuvar, om att det måste göra ont innan vi gör en förändring (som vanligt), om Falling Down-bilder från det aktiva, om att fira sin 40-årsdag med att gå på ett 12-stegsmöte i en källare och om att Roger var grymt lik Jimmie Åkesson när han var aktiv. Vi avslutar denna nypremiär med att konstatera att det är många spännande gäster på gång i Alkispodden under hösten och att vi är så lyckligt lottade som får fortsätta samtalet. Stay tuned!
2020-08-14
Länk till avsnitt

Episod 102. Samtal med Sagah Larsson

?Det finns en glipa mellan den personen jag egentligen är och den personen som arbetar, gör karriär och dricker? Johan & Roger träffar Sagah Larsson, 27 år, manusförfattare för teater, tv och film, som varit nykter i exakt 18 månader (!) för att prata om skillnaden mellan att ?vitknoga? sig igenom nykterheten och att vara nykter med hjälp av ett tolvstegsprogram. Vi snackar om att vara förälskad i alkohol och drickande, om att sno alkohol och blanda häxor, om pirret som hemligheter gav, om att vilja tappa kontrollen, om att längta efter att bli omhändertagen, om att vilja vara ?farlig?, om att fatta att alkoholen var ett problem redan som 18-åring, om den mentala besattheten, om att tukta sig själv, om att vilja vara någon annanstans, om att göra slut med alkoholen, om Berlin, barer, trygga HBTQ-rum och Stonewall, om att vilja vara en härligt nykter tjej, om att spy på bussen på väg till jobbet, om lockelserna från den mörka sidan, om alkohol som motgiftet mot att vara en duktig flicka, om att kontrollera när man vill tappa kontrollen, om att inse att man inte är så jävla unik, om att vara guds barn, om utbrändhet och andligt uppvaknande, om glipan mellan den man är och det man gör, om en dag i taget, om att starta en egen religion, om att testa tolvstegsprogram utan att stanna, om att "fråga chans" på en sponsor, om ?impostor syndrome?, om att må bra och vara lugnare och lyckligare - trots att de yttre faktorerna är borta, och om att den fruktansvärda knuten i bröstet inte är där längre. Vi avslutar med att lyssna till en text Sagah skrev efter sitt första tolvstegsmöte som 22-åring och ser fram emot att prata med henne igen när hon gjort de tolv stegen.
2020-07-10
Länk till avsnitt

Episod 101. Och nu då?

"I never meant to cause you any sorrow, I never meant to cause you any pain.? Johan & Roger träffas igen för ett fyllesnack. Vi har precis släppt avsnitt 100 och den stora tomheten drar in. Finns det något mer att prata om? Vi lyckas fortsätta snacka om alkoholism (tur det) och pratar om att fira milstolpar, om tid, om 40-årsfirande, om att ta ett kliv närmare sin mentala ålder, om orimliga musikquiz, om att smita undan, om att vara till lags, om att göra om stegen, om missriktade drivkrafter, om att alkoholister kan hjälpa varandra, om att öppna nya dörrar inuti sig själv, om att få ?extra tid?, om att glömma bort saker man lovat att göra, om skillnaden mellan att prioritera och planera ? att prioritera innebär att TA BORT grejer, om att inte prioritera tolvstegsarbete när vi mår bra, om att det faktiskt handlar om liv eller död, om att vilja ha ett mjukare liv, om att utvecklas och känna sig tillfreds, om att använda problemet på rätt sätt, om att ta tillbaka sitt liv genom stegarbete, om Björn Natthiko Lindeblads sommarprat, om döden, om att känna alla känslorna på en och samma gång, om att skapa utrymme för livet, och om att släppa taget om stunden. Vi konstaterar att om vi kommer ihåg att vi lider av en sjukdom som är dödlig, så får vi rätt fokus och kan välja livet istället!
2020-07-03
Länk till avsnitt

Episod 100. Reunion med Andrea och Fredrik

?Det finns inga munskölj som kan dölja det du håller på med? Johan och Roger träffar två tidigare gäster, Andrea och Fredrik, i ett (lite längre) jubileumssamtal. Vad har hänt sedan sist? Vi pratar om storskaliga planer som inte blev av, om nykterhetsrörelsens Gunde Svan, om kopplingen mellan nykterhet och hundar, om att vilja föra vidare att det går att vara nykter och lycklig, om tio kokheta bag in box ovanför kylen, om Alkispoddens största respektive äldsta fan, om att stoppa det sociala arvet, om vikten av samtalet för att bryta stigmat, om den där gången som man hade en nykter fredag och ville få medalj, om att på riktigt älska sig själv istället för att vara sportkommentator i huvudet, om att göra planer för att bli lyckad och lycklig, om tacksamhet över syréndoft, om att göra det svårt för sig själv genom att dricka en flaska vin i smyg på jobbet, om att kunna se rakt in i köket på lägenheten där botten nåddes, om det perfekta återfallet i isolering med obegränsade mängder alkohol, om att ju mindre vi kämpar emot desto bättre blir livet, om att sätta sig ner med sin dotter och förklara vad alkoholism är, om att avsluta en detox med att dricka shots, om att konsumera 500 sockerbitar i veckan, om att ringa Alkoholhjälpen åt en ?kompis?, om att vi lyckades med mycket TROTS att vi drack förut och hur mycket enklare livet är nu, om att skapa och återknyta vänskapsband och om att inte behöva gå på tråkiga tillställningar. Vi avrundar vårt fyrpartssamtal med att konstatera att det går att vara stolt över något som vi tidigare skämdes över och att tillfrisknande från alkoholism faktiskt handlar om liv eller död.
2020-06-26
Länk till avsnitt

Episod 99. Avsnittet före avsnitt 100!

?Utveckling sker ju utanför vår comfort zone Johan & Roger träffas för att reflektera lite över Alkispodden, knappt 100 avsnitt efter starten. Vi pratar om det otroliga med 2 år, 100 avsnitt och 250 000 lyssningar, om att spela in ett avsnitt i taget, om vad samtalen har gett oss, om att sätta ord på känslor, om våra magiska gäster, om alla som hör av sig, om glädjetårar, om våra förväntningar och reaktioner, om samtalet som verktyg, om nyfikenhet och sårbarhet, om viljan att lyssna och förändras, om saker och insikter som vi kommer ihåg från tidigare avsnitt, om att lyssna på sig själv, om att tycka att vi bara snackar massa skit, om att alltid prata utan manus, om vad som varit jobbigast att prata om, om den stora förklaringsmodellen hur ALLT hänger ihop, om andlighet, om att förstå mer eller att släppa taget mer, om punkter som kopplas ihop, om att utveckling sker utanför vår ?comfort zone?, och om Alkispoddens framtid. Vi rundar av med att bjuda in er som är sugna på att bli ?alkispoddare? att höra av er ? och hoppas att det inte bara blev skitsnack i detta avsnitt. Och vi slås av tanken att det ju är midsommarafton idag, men att det överskuggas av peppen inför avsnitt 100!
2020-06-19
Länk till avsnitt

Episod 98. Mayhem eller guldkant?

?????????????????? Johan och Roger träffas för ett fyllesnack och pratar om varför vi drack. Stort ämne. Vi pratar om guldkant i vardagen, om att vika tvätt, om att det blir roligare att kolla på 7-åringar som spelar fotboll om man är full, om att tillståndsdricka, om att bara kunna dricka med andra, om att ordna fest på en tisdag kväll, om att vilja spränga skallen i bitar, om olika strategier för att dricka, om inbrott på byggarbetsplatser, om att absolut inte vara värst, om kodspråk för total gränslöshet, om att hångla med killar på dansgolv, om parmiddagar, om att bo i London men inte se något av London, om att dricka 20 pints på puben, om att toppa helgfyllor på vardagarna, om att gå ut och dricka en öl (till), om mayhem, om att bygga framgångsrika fasader, om den inåtvända konen, om att bo i Japan, om relationer som räddningar, om att förtjäna att börja dricka igen efter fyra år, om minnen om ett liv där man kunde prata med människor, om att bli räddad av matte, kemi och fysik, och om att vara en nykter student. Vi avrundar med att konstatera att vi lär oss något om oss själva i varje samtal, och att det är genom andra som vi blir speglade och förstår mer av vad som pågår inom oss. Grävandet fortsätter!
2020-06-12
Länk till avsnitt

Episod 97. Samtal med ALEXANDER

?Ge inte upp, det finns hopp? Johan och Roger träffar Alexander, 31 år gammal och nykter i 19 månader, i ett samtal om missbruk, psykisk ohälsa och tillfrisknande. Vi pratar om bipolaritet, om ångest, om identitetskriser, om olika kostymer, om att försöka vara vem som helst förutom sig själv, om att skapa fasader, om att jämföra sig med andra, om att vara cynisk hela tiden, om att alla runtomkring växer upp och vet saker som jag inte vet, om en hårfin gräns mellan lättsamt och ledsamt, om kick-ass-indiepop-DJ, om att inte behöva dricka med handbromsen i, om att hälla kokain från påse in i näsa, om skillnaderna mellan alkohol och kokain, om skulder till föräldrarna, om nackdelar och fördelar med att leva, om att ha St:Görans som spa-resort, om gudskomplex, om ett självmordsförsök som slutade med hjärtstillestånd utanför Max, om att köra en stand-up-comedy på sitt första möte, om att acceptera sig själv 4 av 7 dagar, om lycka och att känna sig komplett, om att leva i stunden, om att vara kvar istället för att vara på väg, om att resa sig och bli något vackert, om att hitta sinnesro för första gången, om att det aktiva är en hopplös kamp mot hoppet, om att uppleva sommaren på riktigt, om en effektiv gottgörelse till föräldrarna och om mental besatthet som riktas till kampsport ? och surdeg. Vi avrundar med att det är fint att kunna gå djupt i samtalen, att få öppna upp och att få prata om psykisk ohälsa och missbruk. Och att det faktiskt finns hopp. För alla. TACK Alexander för att du ville gästa oss i samtalet och sprida ditt hopp till oss och våra lyssnare.
2020-06-05
Länk till avsnitt

Episod 96. Att be om hjälp

?Genom att be någon om hjälp, så hjälper du den personen? Johan & Roger har ett fyllesnack om att be om hjälp. Varför är det så svårt? Vi pratar om att skämmas för att inte klara av grejer själv, om att inte störa, om att bli avvisad, om rädslan för att vara sårbar, om att ta hjälp för att jobba i stegen, om kompetenslistor (nej, konsekvenslistor ska det vara), om att ta ansvar för sina egna behov och uttrycka dem, om att vi lär oss mer om oss själva när vi får hjälp av andra, om att kontakt med andra människor skapar något ?större än vi själva?, om tillit och boken ?Ett litet liv?, om andlighet, om principen att ?vi kan bara behålla det vi har genom att ge bort det?, om att komma på att man inte behöver vara modig, om överflöd och brist, om att tolvstegsgemenskaper är så bra på att ge hjälp, och om att vi får så otroligt mycket hjälp av er lyssnare som hör av er och ber om hjälp. Vi rundar av med att konstatera att fråga om hjälp är att ge hjälp och hoppas att ni fortsätter att höra av er till oss med frågor, utmaningar, tips, pepp ? och era rop på hjälp.
2020-05-29
Länk till avsnitt

Episod 95. Samtal med ANNA

?Det har hänt så mycket positiva saker... som jag inte önskade. För jag visste inte att livet kunde bli såhär" Johan och Roger träffar ANNA, 40 år och nykter sedan september 2018, i ett samtal om livet som aktiv alkoholist och livet som nykter alkoholist. Vi pratar om livsnjutning, om att inte vilja sluta dricka trots att festen var över, om att ?komma på? att man ju kan dricka hemma, speciellt om man behöver måla, om rädslan för vad vänner och kollegor ska tycka om beslutet att bli nykter, om att lyssna på Alkispodden och samtidigt dricka öl på en skärgårdsö, om att försöka hitta lösningen i självhjälpsböcker, om att drömma om kärleken, om tabletter mot alkoholsug, om vänner som hjälper och stöttar att välja den nyktra vägen, om att gå på sitt första möte trots att kroppen och huvudet gör motstånd, om att förstå att andra känner likadant, om att hitta en sponsor som inspirerar, om måttfullhet och hur den kan uppnås, om att stanna kvar i fjärde steget och se sig själv, om att livet är bättre i nykterheten än vi vågade drömma om i det aktiva och om en högre makt som vi inte behöver förstå intellektuellt utan, faktiskt, bara tro på. Vi avrundar med att det är himla fint när cirklar sluts. Framför allt när många cirklar sluts samtidigt. En 24-årig vänskap från en bar i Sundsvall till en podd om alkoholism. Möten med nya vänner som aldrig hade träffats om det inte var för våra individuella val att bli nyktra.
2020-05-22
Länk till avsnitt

Episod 94. The Dark Side

?Om inte jag gör det jag ska i 12-stegsprogrammet så hör jag locktonerna från The Dark Side? Johan och Roger träffas på Zoom för ett fyllesnack om den mörka sidan. Vi pratar om att ingen vet hur det kommer att bli, om det nya normala, om andlighet som skapas i möten, om lyxen att tycka att det är tråkigt att gå runt i mysbyxor, om bombastiska framtidsplaner som utarmar jordens resurser, om livslånga sjukdomar som vill oss illa, om att Roger i grunden är en ganska oskön snubbe, om att vara lat och tycka att man förtjänar en massa saker som man inte har jobbat för, om att vara riktigt duktig på att glömma bort saker, om att bara för att vi slutade dricka så försvinner inte våra mentala störningar, om stegen och att de har hjälpt oss att få en nykter bild av vilka vi vill vara, om att leva i terrorbalans, om att det är ett bra sätt att fly undan ansvar att ha någon att skylla på, om svårigheten i att projektleda en aktiv alkoholist, om att vilja att allt ska vara rättvist, om att alla runtomkring växer upp men inte jag, om att det finns en andlighet i att förändra sig själv, och om de fyra grundstenarna av den mörka sidans ledarskap. Vi avrundar med att skicka ut en uppmaning till er lyssnare om att komma med idéer på vad vi skulle kunna göra för att fira att Alkispodden snart firar 100 avsnitt (helt galet ju!).
2020-05-15
Länk till avsnitt

Episod 93. Samtal med PER NOHR

?Om bara en människa kan hjälpas av att jag delar min historia, så har jag nått mitt mål? Johan & Roger har ett långt och gripande snack med Per Nohr, 59 år och nykter sedan 2015 som berättar om sin resa in och ut ur ett omfattande alkoholmissbruk. Vi pratar om panikångest, om att självmedicinera med whisky, om att börja dricka alkoholistiskt först efter man fyllt 40, om nyktra perioder, om att ständigt känna att något saknas, om att smyga och ljuga, om att dricka ?fort och fel?, om att dricka whisky före ett maratonlopp, om alkoholistens sjuka logik, om att supa bort jobb, om ångesten för att sova och att vara ensam,om att svepa en halv flaska Marinella på väg hem från parkeringen, om hur hans missbruk drabbat hans söner, om ekonomiska konsekvenser, om medicinska konsekvenser som diabetes och amputation, om att svika sina söners förhoppningar, om att vara nykter och bygga upp förtroende och tillit, om att ångra så mycket man ställt till med, om att skriva ner sin historia i föreläsnings- och bokform som terapi, om att jobba med att förändra sig själv och om att hjälpa andra. Vi avrundar med att konstatera att det är skrämmande hur mycket 12 års aktivt drickande kan ställa till med och att det är fantastiskt att kunna prata med andra alkoholister om sin resa ? för vi förstår ju varandra. Tack Per för att du bidrar till samtalet, vi är övertygade om att din brutalt ärliga historia kommer att kunna hjälpa andra.
2020-05-08
Länk till avsnitt

Episod 92. Att hedra våra åtaganden

?Frihet är inte vara frikopplad, frihet är att ta ansvar? Johan och Roger träffas över Zoom åter igen för att denna vecka centrera samtalet kring åtaganden, något som vi båda fick rätt mycket ångest över förut men nu har ändrat inställning till. Vi pratar om löparkarriärer som får abrupta avslut, om en besatthet kring att bli klar och få bonustid, om varför det är så svårt att underkasta sig ett annat program än ett 12-stegsprogram, om att säga nej till projekt som verkar kul och hantera konsekvenserna av det, om åtaganden och stora stenar i hinkar, om frikopplad som definitionen av frihet, om gamla föreställningar och hur det egentligen gick till när vi släppte dem, om att vara öppen för att ta in andras perspektiv, om att vara besatt på tanken att det finns ett bättre liv någon annanstans, om skev lojalitet, om förflyttade värdehierarkier och ändrade prioriteringar, om att bli närvarande i det som är de närmaste cirklarna och om att även Alkispodden har blivit ett åtagande som är viktigt för oss. Vi avrundar samtalet med att skicka en grattishälsning till en av våra lyssnare, Eva, som firar ett halvår nykter. Grattis Eva!
2020-05-01
Länk till avsnitt

Episod 91. Samtal med TOMAS KAYA

?Det TUFFASTE jag gjorde var att bryta med mina föräldrar. Det BÄSTA jag gjorde var att bryta med mina föräldrar. Johan & Roger zoomar in på TOMAS KAYA, 30 år, artist, låtskrivare och förskolelärare som växt upp i en dysfunktionell familj med en alkoholiserad pappa. Vi pratar om att växa upp som syrian i Södertälje, om hederskultur, om en aggressiv pappa och en medberoende mamma, om att berätta om sin uppväxt i tv-programmet Idol 2017, om hederskultur, om att prata med socialtjänsten utan att bli trodd, om att rymma hemifrån, om att det gjorde så ont att uppleva sunda familjer, om att vara bekväm i det dysfunktionella, om händelsen som fick Tomas att bryta med sina föräldrar, om att ta någons parti, om att bearbeta sina upplevelser med hjälp av musiken, om att sträcka ut en hand och be om hjälp, om att det gjorde så ont att ta hand om sitt bagage, om att tro på gud, om bitterhet och hat, om att inse att han var mer arg på sin mamma, om att leva i förlåtelse, om att inse att man inte kan fixa sina föräldrar, om hur mycket som krävs för att man ska säga stopp, om att ha rätt till sin egen story, om att vara öppen, ärlig och transparent, om att komma ut som bisexuell, om vad man kan göra om man är i samma situation som Tomas varit, om att inte ångra det man varit med om, och om ?when you know better, you do better?. Vi avslutar med att konstatera att det är så fint att kunna dela med sig av sin historia för att kunna hjälpa någon annan, att vi idag är glada för att vi får fortsätta utvecklas ? hela livet, och om vikten av att våga visa sina sår och vara öppen. Tack för att vi fick ta del av din historia Tomas!
2020-04-24
Länk till avsnitt

Episod 90. Lev och låt leva

?Både människor och världen och universum funkar även utan mina insikter? Johan och Roger kör sitt första Zoom-möte någonsin i Alkispoddens historia, Roger från ett uppgraderat kontor (klädkammare) och Johan från sovrummet, i ett samtal som tar utgångspunkt i 12-stegsdevisen ?Lev och låt leva? Vi pratar om att få corona utan konsekvenser, om att rädslonivån står i direkt korrelation till antalet nyhetssändningar vi har kollat på de senaste 24 timmarna, om att Rogers mobil finns i sjön och att det skapar både glädje och fasa att vara mobilfri, om den jäveln som smet före i rulltrappskön i Liljeholmen förra veckan, om den inre rösten som säger ?Släpp taget?, om att vilja ?hjälpa till? när man har en bättre lösning, om att bli förorättad och nästan kränkt av toapappershamstring men att det inte spelar någon roll (alls), om att inte behöva ha en åsikt om grejer som vi inte känner till eller föraktar, om hur annorlunda Facebook skulle vara om vi levde och lät leva, om effektivitet och Sinnesrobönen, om att ha olika hangups i hemmet som triggar varandra, om att det är acceptans som är nyckeln till det paradigmskifte som det innebär att inte behöva eller vilja ändra på andra människor, om att bli kränkt över att inte kunna åka till ställe A när de andra vill åka till ställe B (som är soligt och fint), om att livet blir bättre och enklare om vi lägger bort vår egenvilja, om att det inte tar oss någonstans (bra) när vi väljer att spegla ut dåtiden i nutiden, om att ta ansvar för det sätt som vi lever nu, under corona, så att vi kan leva tillsammans sen, om fundament av tillit i samhället som grund till Sveriges corona-strategi, om friheten i att inte behöva sitta med alla svaren och om vikten av att vara öppen för och villig till att bjuda in andras perspektiv. Vi avrundar med en utmaning till ett experiment: att se vad som händer i ditt liv om du bara för en dag lever efter devisen ?Lev och låt leva?. Det ska vi testa!
2020-04-17
Länk till avsnitt

Episod 89. Samtal med CLARA DIESEN

?Jag tror inte att man kan uppleva friheten som nykterheten ger om man inte varit fången i missbruk? Johan & Roger har ett coronafritt samtal med CLARA DIESEN ? poet, skrivlärare, copywriter, teaterregissör, konstnär och kock (!) som varit nykter i 12 år. Vi pratar om att författare har en fallenhet för alkoholism, om att alkohol var en medicin för att reglera känslor, om att kunna prata djupt om livet på fyllan, om att öppna upp, bli modig och ha ?andliga? upplevelser när man är full, om att det finns jättemånga olika sätt att vara alkoholist på, om att dricka med handbromsen i, om att tro att den mentala besattheten var en livsstil och ett val, om att ha en enorm sorg över att ge upp alkoholen, om att drickande var en del av personligheten, om att känna igen sig på 12-stegsmöten, om friheten och miraklet, om kapitulation och underkastelse, om en ?tremendous trust?, om att krossa sitt ego och be om hjälp, om ett destruktivt leverne utan misär, om den känslomässiga delen av alkoholism, om att vara svajig i nykterheten, om att inse sanningen om sig själv, om nåden att bli av med besattheten, om att komma som kvinna till en 12-stegsgemenskap, om att förändras, om alkoholistens lidande och drama, om radikal andlighet, om universum, om vad det innebär att vara nykter, och om identiteten som nykter alkoholist. Vi avslutar med att konstatera att det ÄR viktigt att försöka förmedla hur det är att vara en tillfrisknande, nykter alkoholist. Och att det är lätt att vara lycklig idag :)
2020-04-10
Länk till avsnitt

Episod 88. Känslomässig isolering

?Bara för att vi nu ska fysiskt distansera oss, så behöver vi inte känslomässigt distansera oss? Johan och Roger träffas med nästan 2 m avstånd för ett fysiskt möte och inspelning av ett avsnitt som handlar om hur vi hanterar oss själva under corona-pandemin. Vi pratar om syftesdrivna gemenskaper, om att få sina cirklar rubbade och bli grinig som ett resultat, om online-möten i olika 12-stegsprogram, om verktyg för att bryta ensamhet och isolering, om att ta på sig offerkoftan när man sitter där själv, om att sträcka ut en hand till någon man har på känn är ensam, om att grotta ner sig i sitt eget elände, om att skapa hemligheter som vi skäms över, om alkoholistens paradox: att vara bäst och sämst på samma gång, om tillfrisknandets paradox: det i princip omöjliga att upprätthålla rutiner som vi vet att vi mår bra av, om morgonmeditation och att fråga vad jag kan göra för att hjälpa, om första steget och våra livs ohanterlighet, om fina vänner som hör av sig för att kolla hur vi mår, om klurigheten i kontroll och att det inte finns någon som kör bussen, om att vara emotionellt tom med en social hinna runtomkring sig, om att känslomässigt bli en del av omvärlden och om att säga till sig själv att vara en omtänksam människa. Vi avrundar samtalet med att vi inte behöver distansera oss känslomässigt bara för att vi gör det fysiskt. Det kanske till och med är precis tvärtom; nu behöver vi känslomässig närhet mer än någonsin. Vi kan alla träna på att sträcka ut en (digital) hand till varandra nu när det behövs som mest. Och kom ihåg: alla är förmodligen lika ovana som du.
2020-04-03
Länk till avsnitt

Episod 87. Samtal med AGNETA TRYGG

?Inte ett barn till ska behöva gå igenom det mina barn har gått igenom? Johan & Roger träffar AGNETA TRYGG, entreprenör som jobbar med Trygga Vuxna och Trygga Barnen (som hennes dotter Olivia driver) som stöttar anhöriga till alkoholister och missbrukare. Vi pratar om att vara gift med en alkoholist, om att våga agera, om brist på kunskap, om att räkna vinflaskorna hemma, om att ens dotter säger åt en att lämna sin man, om att söka ? och få ? hjälp, om mental besatthet, om en misslyckad intervention, att alkoholen går före familjen, om lång och varaktig söndring, om att forfarande gråta varje dag för barnens skull, om att ingen vågar ställa svåra frågor, om att bli trakasserad av sin alkoholiserade man, om att stå på sig för att barnen ska få rätt hjälp och stöd, om att tillfrisknande är färskvara, om att bryta beteenden, om att våga vara jävligt jobbig, om att det tog alldeles för lång tid att förstå och erkänna, om styrkan i att hjälpa andra, om att medberoende och beroende borde prata mer med varandra, om barnkonventionen och vårdnadstvister, och om varför det är så viktigt att be om hjälp! Så om du som lyssnar känner att du behöver hjälp, hör av dig till Agneta. Gör det bara! Nu! Så kommer hon att hjälpa dig. Vi rundar av med att konstatera att allt handlar om kunskap. Och nu kan vi lite mer. Tack Agneta för att du vill dela med dig ? det hjälper oss och andra.
2020-03-27
Länk till avsnitt

Episod 86. Corona Extra

Johan och Roger träffas för ett samtal mitt i den briserande Corana-stormen. Ett samtal som vi hoppas kan ge inge lugn och trygghet, det gjorde det för oss. Vi pratar om möten i Corona-tider, om individuellt ansvar för den gemensamma välfärden, om att vårt sunda förnuft ställs på sin spets, om att vi nog hade bunkrat andra saker än toalettpapper om vi fortfarande hade varit aktiva, om Sinnesrobönen som ett rätt bra verktyg för att hantera oss själva i en pandemi, om en oro för lågkonjunktur, om vilken typ av människa jag vill vara, om vårt hyperindividualistiska samhälle som ibland gör oss ganska dumma, om att vi är beroende av en välfungerande och gemensam välfärd även i samhället, om att prata om sin rädsla om man är rädd, om att vara sociala även fast man är i karantän och om att fysiskt avstånd inte behöver innebära social isolering, om att skapa ett End of the World-koncept och jobba full, om att tillåta oss själva att vara lugna i osäkerheten, om att förlora 5,4 miljarder dollar på en dag och vad skönt det är att vara normalfattig, om att det blir gupp på vägen, om orättvisa, ledsamhet, besvikelse och acceptans och möjligheten att känna två känslor samtidigt, om Poddfest som Alkispodden vann (TACK!) och som sen blev inställt (inte vårt fel), om det magiska i att kunna hjälpa andra människor, om att vi behöver påminna oss själva om att livet pågår även under Corona, om att det finns ljusglimtar i mörkret och om kondomer som tar slut i Kina. Vi avrundar samtalet med att vi alla nu kan ta tillfället i akt att ta hand om varandra och oss själva och att vi ges en bra möjlighet att kalibrera vad som egentligen är viktigt.
2020-03-20
Länk till avsnitt

Episod 85. Samtal med Rosina

?Jag jagade alltid den perfekta fyllan? den som jag hade för flera flera år sen? Johan & Roger samtalar med ROSINA, 28 år som varit nykter i 8 månader. Vi börjar med att prata om att göra service genom att träffa människor på behandlingshem och avgiftningar, om att bli lycklig och att lära känna sig själv i nykterheten. Sen fortsätter vi snacka om hennes första fylla som tolvåring, om att vara full i smartphone-eran, om att ?landa en bra fylla?, om att känna sig odödlig och perfekt, om att en full tjej ofta ses som gullig och hjälplös, om att ingen såg något - förutom EN kollega på jobbet (som varit nykter i tio år), om att ?nollställa? fyllor genom att spy, om att hon hade ?nån liten vettig röst" inuti sig kvar, som sa: ?Du måste fixa det här?, om den PERFEKTA avslutningshelgen, om att kliva in på ett tolvstegsmöte, om att vara lugn och trygg fast jävligt sprallig ändå, om att träna på att hantera irritation, om att veckorna nu plötsligt har sju dagar ? inte bara två, om att vara ödmjuk (istället för att ha hybris!), om att vara öppen med sin alkoholism, om att det är så enkelt - om jag är kärleksfull, så får jag kärlek tillbaka, om att vi måste bli av med det som skaver, om att börja tycka om nya saker och om att det är ok att ändra på sig. Vi avslutar med att konstatera att den gemenskap som vi nyktra alkoholister har är unik och fantastisk ? vi delar både på en sjukdom och en lösning. Oslagbart! Tack Rosina för att du gav så mycket fin energi under vårt samtal.
2020-03-06
Länk till avsnitt

Episod 84. Samtal med ERIK ROSENBERG

?Om jag skulle lista mina 100 lyckligaste dagar i livet så skulle alla ligga på den nyktra sidan? Johan och Roger träffar Erik Rosenberg, 45-årig tvåbarnspappa från Västerås, nykter sedan drygt 14 år och poddkollega från Seriemördarna i ett samtal om nykterhet och alkoholism. Vi pratar om hur ofattbart det är att Hallstahammar (Västmanland) är så överrepresenterat i Alkispodden, om att vara en orebellisk tonåring som får i sig max två punschpraliner på sin första fest, om att ha ett skruvat förhållande till alkohol redan innan man har druckit, om alkohol som Dunderhonung till världens bästa självförtroende, om att ha lajvat alkoholist i flera år, om att bli pappa som aktiv, om att dumpa sina gamla vänner och bränna broar, om en enskild helg där det blev ett totalhaveri som slutade på jourpsyk, om att alla hjärnsynapser ställer om efter en halv öl, om att hitta nya strategier för att kunna fortsätta dricka, om att bli rädd för fulla människor, om att det alltid finns lite mer kontroll att förlora, om att sluta dricka så att ens dotter inte ska komma ihåg pappa full, om att ha en problematisk relation till sanningen, om att göra en resa i sig själv både i och utanför ett program, om att vara en bra pappa men en medioker make, om att gå upp varje dag och välja att vara nykter, om att få en annan klocka när man är nykter, om värderingsplattformar som skiftar, om att vara för gammal för att börja knarka och om the Death Zone i nykterheten, Vi wrappar upp samtalet med att vi kan bli väldigt kreativa när vi är aktiva för att inte se sanningen om oss själva och att det kanske ändå finns luckor i vår utveckling som ett 12-stegsprogram kan fylla.
2020-02-28
Länk till avsnitt

Episod 83. Det är ju inte första svackan i nykterheten

Johan och Roger träffas för en högst improviserad delning utan tema som hyfsat direkt centreras kring Johans pågående svacka. Dock inte den första i nykterheten. Vi pratar om utmaningen att komma tillbaka till jobbet efter föräldraledighet, om svårigheten att acceptera en ny verklighet, om att vara i ödmjukande och lärorika processer, om att använda 12-stegsverktyg för att hantera utmaningar, om att vara rädd för att inte få vara med, om prestation som mått på värde, om att älta sig fram till den perfekta lösningen på våra problem, om gottgörelser och dess renande kraft, om att ha en helt felaktig bild av hur vi tror att andra ser på oss, om att svackor bygger styrka (när vi tar oss igenom dem), om en perfekt dag med dagliga rutiner, om att underkasta sig ett enkelt program, om VARFÖR (i helvete) det ska vara så svårt att göra något som är enkelt och om att ljuga i sin egen podd. Vi avrundar samtalet med att fascineras över att delningar är ett så kraftfullt verktyg för att lära känna oss själva och helt enkelt må bättre som människor.
2020-02-21
Länk till avsnitt

Episod 82. Samtal med VERA

Johan & Roger har ett fantastiskt samtal med VERA från Malmö. Hon är 25 år och blev nykter på nyårsdagen 2019, efter en ?inte speciellt dramatisk kväll som spårade ur som vanligt?, haha! Vi pratar om att dricka som en alkoholist, om att göra illa sig och tappa bort grejer, om att bli magpumpad på Arvikafestivalen, om att inte dricka ensam (förutom när man behöver fördricka innan man går ut och tar en öl), om att lyssna på Alkispodden på fyllan och vakna upp och stänga av i panik, om att kunna skylla allt på ADHD, om att bli grandios och få panikångestattacker när man är full, om att gå på sitt första tolvstegsmöte och önska att någon sa ?du behöver inte vara här?, om att sätta upp regler för sitt drickande och sen bryta dem omgående, om att vara alkis på all-inclusive, om att känna sig sviken när ens bästa kompis inte vill dricka lika mycket längre, om att känna sig ensam i nykterheten ? det blev så tomt, vad gör man?, om att få nya vänner i nykterheten, om att möta människor ärligt och djupt, att utvecklas och förändras, om att inte vilja vara som alla andra alkisar, om insikten att aldrig någonsin kunna eller vilja dricka måttfullt. Vi rundar av med att konstatera att det är så fint att få lära känna sig själv och jobba med sig själv i tolvstegsprogram och att det är så härligt att gå all-in i nykterheten! Sen får ni också uppleva när Vera sjunger den underbara låten ?Du är min enda drog? ? den finns förstås också på Spotify: https://open.spotify.com/track/3Ocn8Ibwfc4ASdPjvsR7DQ?si=NzHqJ1fYT_y7zmSnc9u_dw
2020-02-07
Länk till avsnitt

Episod 81. Blue Monday

I måndags var det Blue Monday, den fattigaste måndagen på hela året och den dag då festen kanske känns som mest avlägsen. Johan och Roger träffas därför för ett fyllesnack om vardag och fest, om vardagslunk och hur vi gör i nykterheten för att varva ner, pysa ut och festa till det. För hur vet man egentligen att det är helg om man inte får dricka sig full? Vi pratar om njurstenar, om januariutmaningar utan alkohol och socker, om att vardagen bara var i vägen förut, om att få en upptäckarlust i nykterheten, om att göra plats för annat när besattheten börjar försvinna, om att hålla skenet uppe för att kunna fortsätta dricka, om att vara stressad och kränkt redan innan man går ut utanför dörren, om högpresterande alkisar att hålla i schack på jobbet, om att dricka för att bli kreativ, om att hantera vardag och stress utan alkohol, om att ligga på en 7:a på lyckoskalan typ hela tiden oavsett vad som händer, om att få två helger i en när vi är nyktra, om saknaden att få släppa loss, om att helt plötsligt vilja andra saker, om att vara otålig på att få ett bättre liv och om vad vi BORDE vara tacksamma för. Vi avrundar samtalet med att det är en bra idé att öppna upp och träna på att vara närvarande och tacksam för då kan saker som vi aldrig ens trodde fanns komma till oss. Och att komma ihåg att livet är som ett stort laboratorium, det är bara att testa och se vad som händer.
2020-01-24
Länk till avsnitt

Episod 80. Samtal med MIGUEL

Johan har ett samtal utan Roger men med sin terapeut, Miguel, i samma rum som han en dag för lite drygt fyra år sedan yttrade de tre viktigaste orden för att börja bli nykter: ?Jag är alkoholist?. Samtalet ger oss bland annat berättelsen om den aktiva karriären, om att nå botten och andlighet. Vi har lite utmaningar med ljudet i det här avsnittet så hoppas att ni har överseende med detta och att budskapet ändå når fram. Vi pratar om hur man når botten, om att gå emot sina värderingar, om att förstå att man har värderingar över huvud taget, om att vara beroende och relationsberoende, om skyddsänglar och skyddsjävlar, om en idyllisk uppväxt men utan anknytning till föräldrarna, om att bli mer sofistikerad i sin dysfunktionalitet, om att få välja mellan alkohol och familj, om när alkoholen och drogerna slutar att fungera, om geografiska flykter, om att blanda ihop orsak och verkan, om att faktiskt vara tvungen att fly, om att söka jobb men få öl istället, om att inte få träffa sina barn mer, om att vara en bra farsa, om att jobba med en heroinist som bor i en container, om att det är omöjligt att bli beroende om man inte är rädd, om att dricka bananlikör vid sju års ålder, om att bli full för att kunna hamna på avgiftning, om när den inre dialogen stannar, om att åka Antabussen till möten under behandling, om att hela tiden vara i en förändringsprocess, om att ?the opposite of addicition is connection?, om andlighet och ovillkorlig kärlek, om en kort och lång väg till sinnesro, om vikten av engagemang i sin egen förändring, om känslosurfning, om andlighet som den nya drogen, om att isolera sig först innan alla får reda på hur dålig jag är, om att ha en gemenskapskris och om relationen till Gud. Vi avrundar med paradoxen att när jag accepterar att jag är beroende så blir jag fri och att det är genom en gemenskap med andra som jag kan lära känna mig själv.
2020-01-17
Länk till avsnitt

Episod 79. Möjligheternas Autobahn

Johan och Roger inviger sina nya mickar i ett avsnitt om möjligheternas Autobahn! Vi pratar om den smala vägen, om hur det var precis innan vi slutade, om hur det var precis när vi hade slutat, om öl 20 meter bort, om grundförutsättningar för ett nyktert liv, om gamla övertygelser och självuppfyllande profetior, om gottgörelser och blockeringar, om att förlåta oss själva, om sidovinster som vi kan plocka upp på vägen, om att inte längre vara full på jobbet, om att veta vad den verkliga vinsten är, om att kunna bli galen och gränslös även i nykterheten, om att stänga dörrar för att bli friare och om att vara närvarande istället för att leva i framtiden. Vi avrundar vårt första egna fyllesnack för årtiondet med att konstatera att det är väldigt skönt att kunna ändra sig och att inte behöva ha rätt hela tiden. JÄTTE-skönt.
2020-01-10
Länk till avsnitt

Episod 78. Samtal med ULRICA

Vi träffar Ulrica från Norrköping som fyllde 50 år på nyårsafton! GRATTS! Ulrica har varit nykter i drygt ett halvår och delar bland annat med sig om sina återfall. Vi pratar om att vara alkoholist innan man börjar dricka, om den där magiska känslan när allt var perfekt, om att omdefiniera alkoholen för att passa in i det sociala sammanhanget, om att växa upp med en alkoholiserad pappa, om mammakvällar med andra mammor som dricker för långsamt, om att vilja skydda drickandet till varje pris, om att ingen på jobbet fattar att jag är alkoholist, om att blåsa 1,7 promille i alkometer dagen efter, om rädslan för att bli avslöjad, om att läsa Rebecka Åhlunds bok och ändå tänka att man inte är alkoholist, om att svepa en tetra på vägen hem från jobbet, om att känna sig hudlös och skyddslös, om att testa att dricka två öl efter att man har blivit nykter, om att inte kunna skilja på sant och falskt, om att bli radiostyrd och ta återfall i en annan stad, om rädsloböner och harmböner, om bruksanvisningen för livet, om att vakna och vara glad för att man är nykter och om att skapa nya referenspunkter för vad som är ett härligt liv. Vi avrundar med att konstatera att vi behöver andras perspektiv för att vi ska kunna vara ärliga mot oss själva och att vi inte alltid ska tro på vår egen berättelse utan fortsätta att kärleksfullt utmana oss själva.
2020-01-03
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.