Sveriges 100 mest populära podcasts

Kylskåpsradion

Kylskåpsradion

Kylskåpsradion är en podd med Gabriel och dockan Åsskar där dom pratar om livet och världen runtom oss, svarar på frågor och intervjuar spännande personer!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kylskapsradion.se

Avsnitt

SPELKALENDERN om schackmatchen som förändrade historien

I tredje avsnittet av spelkalendern pratar Gabriel och Åsskar om ett av världens äldsta och största spel: SCHACK! Dom förklarar reglerna och berättar om schackvärldsmästare, drottning Isabella, det första ihopfällbara schackbrädet och det oändliga antalet varianter av ett parti. Dom reser även bakåt i tiden till schackmatchen mellan Kasparov och superdatorn Deep Blue, en match som kom att för alltid förändra historien!

På tal om datorer så berättar Gabriel även om världens starkaste datorer och Åsskar försöker sig på en riktigt stor flopp. 

Dagens gåta: Ett badkar är fyllt med vatten och du får välja mellan ett glas, en hink eller en gurka för att ta ut vattnet fortast. Vad väljer du? 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

 

2022-12-05
Länk till avsnitt

SPELKALENDERN om Minecraft

Lyssnarna har sagt sitt och dagens avsnitt handlar om världens största spel: Minecraft! Åsskar berättar om sina drömbyggen medan Gabriel förklarar spelets strukturer och dess enorma popularitet, samt läser upp lyssnarnas inlägg om Minecraft. Tillsammans diskuterar dom även den skendemokratiska omröstningen och om det blir någon tvätt eller inte för Åsskar i år. Dagens världsrekord handlar om hur länge det går att vara vaken och så får du lära dig 5 viktiga tips för om du skulle gå vilse i skogen! 

5 saker att komma ihåg om du hamnat vilse

När du förstår att du är vilse, stanna på samma plats. Det gör dig lättare att hitta.  Lita på att vuxna kommer och letar efter dig. Leta inte efter dom vuxna.  Blås i din visselpipa, då hörs du långt.  Bygg en koja. Då håller du dig på samma ställe, distraherar orostankarna och kojan ger också lite skydd. Blir du ledsen, krama ett träd! Det hjälper!

Dagens gåta: 

Du kör en buss med 19 personer. Vid en station går 13 personer av och på nästa station går 5 personer av. Vilken klädfärg har den som kör bussen?

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-12-03
Länk till avsnitt

SPELKALENDERN om Kungaspelet från Ur

Äntligen första ljusember (?) och dags för första avsnittet i SPELKALENDERN!! Gabriel och Åsskar lyssnar på den nya introjingeln och hoppar in i tidsmaskinen för att resa 4500 år tillbaka i tiden. Dom landar i staden Ur i Mesopotamien och berättar om VÄRLDENS ÄLDSTA SPEL! Utöver att förklara om hur det fungerar pratar dom om civilisationens vagga, kilskrift och grunden till tre stora världsreligioner. Dessutom berättar Gabriel om världens högsta korthus! 

Dagens gåta: Åsskar tog tåget till tågstationen för att köpa en tågbiljett. När kom han fram till tågstationen?

Testa Kungaspelet från Ur: https://royalur.net/

Världens största korthus: https://www.youtube.com/watch?v=SEBBj2BIBm8

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-12-01
Länk till avsnitt

#100 324 Om advent, mobbning och vattenallergi

Det är dags för sista avsnittet i foliember och Åsskar läser upp sin första advent-dikt medan Gabriel tänder ett levande (!!!) ljus. Dom diskuterar favoritjultraditioner innan resultatet i den skendemokratiska omröstningen presenteras. Lyssnarna försöker argumentera emot den odemokratiska Åsskar, men han lyckas alltid slingra sig på olika sätt. 

Därefter är det dags för massor av frågor som handlar om var Åsskar och Gabriel bor, att bli retad för sina kläder, att vara kär, husdjur som dött, kompisar som är mobbade och mycket annat. Åsskar får sin påstådda vattenallergi bekräftad och lär sig om vad senor är för något och Gabriel berättar Åsskars riktiga namn. 

Dagens ord: advent, sena

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-11-28
Länk till avsnitt

#100 323 Om skendemokrati, föräldrar som bråkar och kylskåpsvinter

Åsskar berättar om varför vintern är hans favorithögtid och varför slask gör honom deppig. Gabriel skrämmer Åsskar ordentligt innan dom börjar läsa upp och svara på lyssnarnas frågor. Det handlar om gurkor och choklad, kompisdilemman och föräldrar som bråkar. Åsskar pratar om personlig integritet och Gabriel förklarar vad en skendemokrati är för något och varför Åsskars omröstningar inte är fria och demokratiska. Dom pratar även om elefanter och världens bästa lukt!

Dagens ord: skendemokrati, personlig integritet 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-11-24
Länk till avsnitt

#100 322 Om delfiner och årets julkalender

Äntligen är det dags att presentera temat för årets julkalender!! Gabriel berättar om vilket alternativ som vann lyssnaromröstningen och förklarar hur årets julkalender kommer att bli, medan Åsskar hälsar välkomna på finska. Därefter är det dags för dom att prata om dagens djur: delfiner! Du får lära dig allt du behöver veta om detta smarta, coola och omtänksamma djur. Hur högt kan dom hoppa? Finns det delfiner i Sverige? Hur kan dom andas luft när dom bor under vatten? Hur funkar det när dom sover? Hur stora kan dom bli och hur låter dom? Gabriel berättar även om ultraljud och Åsskar drar massor av delfinskämt!

Dagens ord: ultraljud

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-11-21
Länk till avsnitt

#100 321 Om störiga syskon, VM och gurkaplaneter

Tjongalong långkalsong!! Så hälsar Åsskar varmt välkomna till dagens avsnitt och Gabriel lär ut vad hej heter på världens femte största språk. Sedan frågar de på lyssnarnas frågor om hur man vet om någon är kär i en, störiga syskon och happy place. Gabriel pratar även om fotbolls-VM i Qatar och Åsskar lär sig om myrstackar. Dessutom blir det tokiga djurskämt!

Dagens ord: myrstack

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-11-17
Länk till avsnitt

#100 320 Om gurkans historia, Åskes telefonsamtal och att flytta

Åsskar drar igång avsnittet på egen hand och kan inte hålla sig ifrån att fylla det med massor av gurkafakta! Det handlar om var gurkorna först började odlas och hur dom tog sig till Europa och Sverige, samt om språket i gurkans hemland. Därefter ringer Åske från gurkaglasslotteriet än en gång upp Gabriel, som får ett nytt försök att vinna fina priser. Men frågorna är inte så enkla som dom först verkar... Tillsammans läser dom även upp flera lyssnarfrågor, om bland annat favoritböcker, att flytta till en ny plats och äckliga maträtter. Dessutom berättar Gabriel om ännu ett epic fail i podden. 

Dagens ord: namaste

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-11-14
Länk till avsnitt

#100 319 Om världens äckligaste mat, chokladspråket och begravningar

Åsskar är frågvis och lär Gabriel hälsa välkomna på chokladspråket, eller spyspråket som det också kallas. För att Gabriel ska kunna spy läser han upp en lista med världens äckligaste maträtter. Du får höra om ost med larver i (kolla avsnittsbilden!) ko-kiss, grodsmoothie, ormvin, bajsmedicin, friterade spindlar, tomatjuice med fårögon och mycket annat. Därefter svarar Åsskar och Gabriel på lyssnarfrågor om choklad, årstider, att ofta bli sjuk, begravningar, att bli utkastad från TikTok och mycket annat. Dessutom byter Åsskar favoritsaker i slutet..!

Dagens ord: frågvis

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-11-10
Länk till avsnitt

#100 318 Om Indonesien

Det är dags för Åsskar och Gabriel att resa till ett nytt land, nämligen INDONESIEN! Lär dig allt om världens fjärde folkrikaste land med flera av världens största öar och näst flest språk av alla länder! Där finns även världens högsta berg på en ö och världens största muslimska befolkning, där har världshistoriens största vulkanutbrott inträffat och där bor världens största ödla. Otroligt. Åsskar handlar gurkor för 100 000 och lär sig uttrycka sin kärlek till gurkor på indonesiska och Gabriel berättar om landets historia och mångfald. Dessutom blir det massor av indonesiska skämt! 

Dagens ord: infrastruktur 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-11-07
Länk till avsnitt

#100 317 Om träd, sorg och gurkianska

Gabriel börjar avsnittet med att berätta om vilket som är världens största språk och Åsskar lär honom att prata gurkianska. Sedan är det dags att presentera namnet på årets elfte månad: Foliember! Folium betyder löv på latin och Åsskar får lära sig om världens högsta och äldsta träd, samt varför löven faller av under den torra (???) vintern. Därefter läser dom upp lyssnarinlägg om oro för döden och sorg över älskade släktingar och djur som har dött. Dessutom blir det skämt om träd, löv och spöken. 

Dagens ord: fotosyntes

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-11-03
Länk till avsnitt

#100 316 Om dödsångest, pingvinska, Halloween och Alla helgons dag

Dagens avsnitt börjar med att Åsskar och Gabriel lär sig prata pingvinska!! Dom lyssnar på inspelningar av pingviner och lär sig vad dom olika ljuden betyder och Åsskar försöker imitera bäst han kan. Därefter berättar Gabriel om Alla helgons dag och tillsammans med Åsskar diskuterar han dödsångest, sorg och att det är viktigt att bekräfta och bearbeta känslor. Dom pratar även om hur vi kan bemöta varandra på bästa sätt när någon är ledsen. Därefter förklarar Gabriel vad Halloween betyder och Åsskar berättar en (inte särskilt) hemsk tomat-skräckhistoria!

Dagens ord: ångest, bearbeta

LÄR DIG PINGVINSKA: https://www.aquarium.co.za/content/page/how-to-speak-the-penguin-language-motp5

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-31
Länk till avsnitt

#100 315 Om att älta problem, pintxos och Åsskars nya ord

Åsskar räknar världsdelar och Gabriel berättar om Europas äldsta språk: baskiska! Ett helt unikt språk som inte är besläktat med något annat. Han förklarar även vad pintxos är för något medan Åsskar hittar på nya svenska ord han vill lägga till i ordlistan. Därefter berättar Gabriel om ett av poddens största misstag och tillsammans diskuterar dom vad det innebär att älta problem och hur vi kan utmana våra tankar och fokusera på problemlösning istället för negativa känslor. Dom svarar på frågor om läs- och skrivproblem, nagellack och ensamma raster, samt läser upp fler förslag till julkalenderomröstningen. Dessutom får Åsskar Gabriel att erkänna att han önskar att han var en docka, åtminstone för en dag! 

Dagens ord: älta

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-27
Länk till avsnitt

#100 314 Om CuThunders superkraft, årets julkalenderomröstning och att bli slagen i skolan

Åsskar hälsar välkommen på maori och lär sig om Polynesien medan Gabriel inleder årets längsta vecka med att förklara tidsomställningen som sker i helgen. Därefter är det dags att presentera vad som röstats fram till att bli Åsskars, aka CuThunders, superkraft! När det är avklarat är det dags att introducera en ny omröstning, nämligen om årets julkalender. Gabriel läser upp alla lyssnarnas fantastiska förslag och nu kan ni alla gå in och rösta på vad ni tycker julkalendern ska handla om. Omröstningen finns på förstasidan på https://www.fralsningsarmen.se/kylskapsradion/

Dom svarar även på lyssnarinlägg som handlar om att bli slagen i skolan, en älskade häst som flyttar, problem med nya hemsidan och rädsla för att gå till tandläkaren. 

Dagens ord: Polynesien

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-24
Länk till avsnitt

#100 313 Om gurkasökningar, nervösa samtal och ost-Gabriels jobb

Åsskar sitter och googlar några av sina favoritfraser och Gabriel tar reda på vilken del av landet som är mest intresserade av gurkor. Självklart vill Åsskar åka dit, men förfasas istället över platsen dom för tillfället är på. Dom lär sig säga hej på quechua innan det blir dags för massor av lyssnarinlägg om universum, att bli tvingad att läsa, fotboll, farförälder som dött, Gabriels jobb, #sprängBorås och att inte våga berätta för sina föräldrar om något jobbigt som hänt. Dessutom tränar Åsskar på att prata låååååångsamt och Gabriel får ett nytt smeknamn. 

GOOGLE TRENDS: https://trends.google.com/trends/

Dagens ord: jobb

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-20
Länk till avsnitt

#100 312 Om Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Gabriel berättar om Afrikas största språk och Åsskar får lära sig vad uppskatta betyder innan dom hittar en lista med några av världens tokigaste stadsnamn! Dom berättar om staden i Wales med det rekordlånga namnet, om tråkiga staden i Danmark, försvunna staden i Skottland, den besvikna ön och mycket annat. Därefter förklarar Gabriel varför det är en historisk dag i svensk politik och berättar om Sveriges nya statsminister. Åsskar skickar uppmuntran och stöd till oroliga lyssnare, samt förbereder förslag att skicka in till utbildningsdepartementet! 

Dagens ord: uppskatta

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-17
Länk till avsnitt

#100 311 Om världens coolaste språk, Kalaallit Nunaat och kränkande namn

Åsskar försöker ta reda på vilket som är världens coolaste språk och gör det genom att undersöka de kallaste platserna på jorden. Gabriel berättar om de första människorna på Antarktis och massor av fakta om Grönland. Därefter lär sig Åsskar hälsa på språket kalallisut, också känt som västgrönländska, och tillsammans pratar dom om att det är viktigt att vi respekterar varandra och inte kallar varandra för namn som gör andra personer ledsna och får dem att känna sig kränkta. 

Sedan är det dags för ett nytt världsrekordförsök! Gabriel förbereder så många korta frågor som möjligt och Åsskar pratar i överljudsfart under 10 minuter för att hinna med så många som möjligt. Det handlar om favoritfilmer och djur, burkaglass, när Åsskar ska flytta hemifrån och mycket annat. Mot slutet drabbas Åsskar av panik och förstår ingenting längre, men lyckas dom ändå slå rekord? Lyssna så får du veta!

Dagens ord: nunatak

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-13
Länk till avsnitt

#100 310 Om Nobelfis, Ales Bjaljatski, Memorial och Center for Civil Liberties

Gabriel och Åsskar börjar avsnittet med en ny tradition och lär sig hälsa på koreanska. Sedan misstolkar Åsskar, som vanligt, vilket pris som har delats ut och ger sig in på massor av fisfakta! Han berättar om professionella fisluktare, om fispiller och hur du bäst döljer en fis. Därefter berättar Gabriel om Ales Bjaljatski, Memorial och Center for Civil Liberties som tilldelats Nobels fredspris i år. Han berättar om kampen för mänskliga rättigheter i Belarus, Ryssland och Ukraina och hur priset uppmärksammar civilsamhällets roll. Därefter pratar dom om hur det går i kriget i Ukraina och svarar på en lyssnarfråga om att bli kallad feg. 

Dagens ord: civilsamhället, totalitarism

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-10
Länk till avsnitt

#100 309 Om jordbävningar, saltad potatis och Parakylskåpius

Åsskar drar igång avsnittet på egen hand och svarar, såklart, på massor av frågor om gurkaglass. Han får även ett förslag på ett sätt att pranka Gabriel, men det går inte riktigt som han tänkt sig... Därefter läser dom upp massor av lyssnarinlägg om kärlek, dinosaurier, mat, mattetal, gurkavatten, historia och mycket annat. Gabriel berättar om morgonens jordskalv i Vänern och förklarar hur Richterskalan fungerar. Åsskar får lära sig om tidernas starkaste och mest förödande jordbävning och om jordbävningen som drabbade Afghanistan i juni. Bilden på avsnittsbilden är från Port-au-Prince i Haiti, 2010. 

Dagens ord: logaritmisk skala

HÄR KAN DU RÖSTA OM CUTHUNDERS SUPERKRAFT: https://forms.gle/peGES71zzeEPEuep9

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-06
Länk till avsnitt

#100 308 Om presidentdrömmar, långa oktober och att Åsskar älskar gurkoooooooooor

Namast? säger Åsskar och fortsätter träna inför sin stora dröm: att bli gurkhakung! När han får veta att det inte längre är möjligt anpassar sina mål och förbereder en nepalesisk presidentvalkampanj. Därefter presenterar han vad månaden oktober heter i den gurkianska kalendern och uppmärksammar Gabriel på lite extraordinär fakta om årets tionde månad. Gabriel läser upp förslag på vad Cu-Thunders superkraft ska vara innan han tillsammans med Åsskar drar massor av skämt och pratar om att uttrycka kärlek. Därefter läser dom upp lyssnarfrågor om kompisar som retas och fejkade utlottningar på internet.

Förresten, om ni inte visste det så älskar Åsskar gurkooooooor!

RÖSTA PÅ CU-THUNDERS SUPERKRAFT: https://forms.gle/ZSyLZGAVHc3JfhTt6

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-10-03
Länk till avsnitt

#100 307 Om Åsskar Einstein, Gabriels misstag och lyssnarinlägg

Åsskar inleder med att lära ut lite viktiga fraser på gurkhaspråket innan han levererar sina bästa citat. Han förklarar också varför han är lika smart som Einstein och har några ord från den gamla fysikern att berätta för Gabriel, som än en gång gjort ett klassiskt misstag. Tillsammans pratar dom om hur vi kan lära oss av det som blir fel och hitta knep för att lyckas bättre. Gabriel berättar även lite spännande fakta bakom kulisserna om måndagens avsnitt! Därefter läser dom upp lyssnarinlägg om att åka tåg ensam, astma, husdjur som dött, skolbyte, nya klasskamrater och mycket annat. Åsskar får en fantastisk matteutmaning och Gabriel blir nervös för att polisen ska knacka på och fråga ut honom. 

Dagens ord: citat

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-09-29
Länk till avsnitt

#100 306 Om Costa Rica

Åsskar påstår att han har en fin röst och tänker därför börja jobba på soptippen, som Mozart och Beethoven gjorde. Vad menar han egentligen? Och vilken är världens största soptipp och går det att köra bil på matrester? Det förklarar Gabriel innan det är dags att resa till dagens land: COSTA RICA! Lär dig om landet i Centralamerika med regnskog, höga berg och ett otroligt rikt djurliv. Ett land utan militär som strävar efter att bli helt koldioxidneutrala, som har toppbetyg på demokratiindex och vackra sedlar. Gabriel berättar om gallo pinto, den rödöga bladgrodan och Jesus Kristus-ödlan, medan Åsskar drar massor av skämt från Costa Rica. 

Dagens ord: kompost

Här kan du se filmen på ödlan som går på vatten: https://www.youtube.com/watch?v=45yabrnryXk

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-09-26
Länk till avsnitt

#100 305 Om Tiktoktrender, Åsskars superhjältenamn och kriget i Ukraina

Äntligen har vi ett resultat i årets viktigaste val (typ) och det är dags att presentera vilket som blir Åsskars superhjältenamn!! Gabriel läser upp topplistan och Åsskar pratar om att vi var och en kan vara superhjältar för människor vi möter. Sedan läser dom upp lyssnarfrågor om Tiktoktrenden #hataBorås, ensamhet i skolan och kriget i Ukraina. Dom berättar om censurerade medier och skenval innan Gabriel förklarar hur vattenkraftverk fungerar och Åsskar kommer med förslag på en lösning för energikrisen. 

Dagens ord: turbin, skenval

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-09-22
Länk till avsnitt

#100 304 Hundra frågor i världsrekordfart

Åsskar är trööööööött på grund av att han har en alldeles för duktig lärare. Han tror även att Gabriel går i sängen och påstår att Gabriel har ljugit i podden. Vad menar han egentligen? När Åsskar lyckligtvis blivit dålig på matte igen tar dom sig igenom hundra frågor i ett rafflande världsrekordtempo! Det handlar om gurkaläsk, chokladförgiftning, handkräm, ledsna kompisar, huvudvärk, stora cyklar, Gabriels ålder och mycket annat. Det blir massor av skämt och förslag på nya länder. Dessutom tipsar Gabriel om vad som är bra att göra när en inte kan sova. 

Dagens ord: räkna får 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-09-19
Länk till avsnitt

#100 303 Om Marathon, 270 miljarder gurkor och allt bajs i Sverige

Åsskar kommer andfådd in i dagens avsnitt efter att ha sprungit väldigt...... långt och hämtar andan medan Gabriel berättar om antikens Grekland och slaget vid Marathon. Tillsammans diskuterar dom vad som är relevant information och tar reda på hur mycket svenskarna bajsar på ett år. Sedan svarar dom på lyssnarnas frågor om att lära sig simma, att vara ovänner och den fruktansvärda nyheten att gurkis är slut i glassbilen!! Åsskar berättar även om sin kärlek till gurka/kylskåps-Kina och drömmer om hela världens 270 miljarder gurkor. 

Dagens ord: irrelevant

RÖSTA PÅ ÅSSKARS SUPERHJÄLTENAMN HÄR: https://forms.gle/GEfJrRTz32eQFwv86

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-09-15
Länk till avsnitt

#100 302 Om valresultat, gavialer och superkrafter

Upp och hoppa är det som gäller för Gabriel när semestern är över, dessutom samtidigt som han spelar in! Tillsammans med Åsskar diskuterar han namnsdagar och vilka superkrafter som passar ihop med de olika superhjältenamnen. Därefter tar dom sig an resultatet från riksdagsvalet och förklarar koalitioner, vänster-högerskalan, politiska färger, fyraprocentsspärren, mandat och mycket annat. Gabriel berättar hur fantastiskt det är med gratis utbildning för alla och Åsskar förklarar varför han cyklar med mössa istället för hjälm. Dom pratar även om hur vi kan stå upp för demokratiska värderingar och alla människors lika värde. 

Dagens ord: koalition 

RÖSTA PÅ ÅSSKARS SUPERHJÄLTENAMN HÄR: https://forms.gle/GEfJrRTz32eQFwv86

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-09-12
Länk till avsnitt

#100 301 Om riksdagsval och Åsskars superhjältenamn

För andra gången i poddens historia är det dags för riksdagsval i Sverige och Gabriel och Åsskar lyssnar tillbaka på hur det lät för fyra år sedan när dom förklarade ordet demokrati. Åsskar förklarar även det nya namnet på månaden september och anordnar sitt eget val om superhjältenamn! Lyssnarna har skickat in sina bästa alternativ på vad Åsskars superhjältenamn borde vara, gå in och rösta på vilket du tycker passar bäst! 

I avsnittet pratar dom även om att världen inte är svartvit och att det är viktigt att respektera varandra. Dessutom berättar Åsskar om hur hans skoluniform ser ut. 

RÖSTA PÅ ÅSSKARS SUPERHJÄLTENAMN HÄR: https://forms.gle/GEfJrRTz32eQFwv86

Dagens ord: demokrati, skoluniform

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-09-05
Länk till avsnitt

#100 300 Jubileumsavsnitt med superklurifaxig utmaning om länder

Gabriel och Åsskar firar avsnitt #100 300 (tusen) genom en ny superklurifaxig utmaning om länder! Gabriel spelar upp sånger och Åsskar och lyssnarna försöker gissa vilket land texten handlar om. Testa ditt minne och se hur många du kommer ihåg av länderna från sex olika världsdelar! Dessutom innehåller avsnittet tokiga skämt och vackra inlägg från lyssnarna. 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-08-29
Länk till avsnitt

#100 299 Om telefonsamtal från gurkaskolverket och 10 punkter om mobbning

Gabriel får ännu ett tokig samtal från Åsve, eller var det Åskan, eller var det Åskeao? I alla fall så påstås denna mystiska man ringa från skolverket, eller nej jag menar GURKAskolverket, med ett hot om att podden måste läggas ner om Gabriel inte svarar rätt på tillräckligt många kluriga frågor. Men är det egentligen skolministern som gett den ordern? Lyssna för att se hur det går! 

Därefter läser Gabriel och Åsskar upp lyssnarinlägg om hur det känns att vara tillbaka i skolan och påminner sig om dom 10 viktiga punkterna om mobbning. Dessutom försöker Åsskar radera all choklad från frågelådan. 

Dagens ord: mobbning 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

 

2022-08-22
Länk till avsnitt

#100 298 SKOLSTARTSSPECIAL

Det är 15e backtoskoli och dags för skolstart igen! Åsskar gör sig redo för att gå i tredje klass för den.... ja hur många gånger är det egentligen? Gabriel berättar om hur det kändes för honom att börja i skolan och tillsammans läser dom upp massor av lyssnarinlägg! Dom pratar om gurkabufféer, vattkoppor, rivna skolor, stökiga skolgårdar, kärleksdilemman, avundsjuka och mycket annat. Dessutom drar Åsskar massor av skolskämt och ställs till svars för sin överraskande text på inte sommarlov-sången. 

Dagens ord: placebo

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-08-15
Länk till avsnitt

#100 297 Om Cypern

Åsskar får än en gång förklarat för sig att choklad inte är giftigt och en lyssnare undrar hur hans smakgurkor egentligen fungerar. Dom diskuterar vad bajs innehåller och varför det är likt gurka och choklad innan det är dags att åka till dagens land: CYPERN! Gabriel berättar om koppar, demilitariserade zonen, grekiska och turkiska, saltsjöar, fotbollslaget Apoel och mycket annat. Åsskar blir sugen på tsatsiki och sjunger såklart en vacker sång! Dessutom får du veta vilken dinosaurie som tycker om att fika. 

Dagens ord: stilleståndslinje

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-08-08
Länk till avsnitt

#100 296 Om tystnadsstrejk, makt, quokka och mushjort

Åsskar får veta att hans namn är med på en lista över konstiga namn och blir chockad! Han avslöjar därefter sina planer om att namnet Åsskar ska ta över världen och utlyser en, misslyckad, tystnadsstrejk tills det har skett. Gabriel har letat fram mängder av inspelade inlägg som lyssnarna skickat in och spelar upp dom. Tillsammans pratar dom även om makt och ansvar, släktingar som dött, Englands EM-guld, quokka och mushjort. Dessutom avslöjar Åsskar det nya namnet på månaden augusti!

Dagens ord: makt

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-08-01
Länk till avsnitt

#100 295 Om docksyskon, oro och 10 minuter frågor

Det är dags för sommarens sista frågeavsnitt och Åsskar laddar upp för ett nytt världsrekordförsök i 10 minuter frågor! Tillsammans med Gabriel svarar han på massor av frågor i högsta möjliga hastighet om alltifrån världens äldsta byggnad till chokladallergier. Gabriel  berättar om när han tappade en tand för tredje gången medan Åsskar räknar till tio på spanska. Dom pratar även om oro, Harry Potter-böckerna, att inte kunna simma och ha svårt för att sova. Dessutom får Åsskar lära känna lyssnarnas handdockor!

Dagens ord: oro

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-07-28
Länk till avsnitt

#100 294 Om H.C. Andersen och Kejsarens nya kläder

Åsskar inleder avsnittet som fotbollskommentator och Gabriel berättar om gårdagens världsrekord. Dom diskuterar att även världsmästare behöver flera försök för att lyckas och att det är viktigt att fortsätta försöka. Därefter är det dags för en ny historisk person, nämligen H.C. Andersen! Det handlar om en ensam uppväxt, stor fantasi och lång väg till att bli antagen. Gabriel berättar om varför skolplikt är något positivt och Åsskar får höra sagan om Kejsarens nya kläder. Tillsammans diskuterar dom grupptryck, lögner och rädslan för vad andra ska tro. Dessutom blir det sjöjungfru-skämt!

Dagens ord: skolplikt

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-07-25
Länk till avsnitt

#100 293 Om gurkaparker, nya spel och rätten att säga nej

Åsskar berättar sin topp 5 lista över sommardrömmar, Gabriel håller med om vissa av dom men förstår inte dom andra. Som att tåget ska gå sönder? Han är också tveksam när Åsskar skriver ett mail till Liseberg med tips inför deras nya vattenpark, men Åsskars drömmar är tydliga. Därefter berättar Gabriel om flera nya spel som lagts ut på Kylskåpsradions hemsida och Åsskar har upptäckt ett väldigt roligt anagram. Dom pratar om att det är okej att säga nej till frågor via chatten på spel och att du kan blocka och anmäla dom som hör av sig på dumma sätt. Gabriel berättar även om hur det gått i fotbolls-EM och valet till ny president i Sri Lanka. 

Dagens ord: anagram

Här kan du spela Kylskåpsradions spel: https://www.fralsningsarmen.se/kylskapsradion/spel/

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-07-21
Länk till avsnitt

#100 292 Satya eller galata, rädslor och extremvärme

Gabriel har förberett utmaningen SANT eller FALSKT, men Åsskar ändrar namnet till gurkhali istället. I alla fall så läser Gabriel upp tio intressanta och tokiga påståenden som Åsskar gissar om dom stämmer eller är påhittade. Det handlar om enhörningar, Venus, kinesiska muren, Einstein, långa ord, VM i mobilkastning och mycket annat. Gabriel och Åsskar diskuterar även fobier och återvinning samt berättar om extremvärmen i södra Europa. Dom reflekterar över klimatförändringarna och ger uppdateringar från fotbolls-EM och Sri Lanka! 

Dagens ord: hippopotomonstrosesquippedaliofobi

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-07-18
Länk till avsnitt

#100 291 Om vandrande toaletter, farliga djur och svåra beslut

Gabriel har goda nyheter och Åsskar försöker gissa vad det kan vara, men han har helt snöat in på att det är någon vandrande uppfinning. Kylskåp? Toalett? Gurkaglass? Tillslut berättar Gabriel om den nya glass-smaken han hittat och Åsskars jubel byts blir snabbt en besvikelse när han får höra om resten av innehållet. Sedan är det dags att svara på lyssnarfrågor om Åsskars tokerier, dinosauriernas dödsorsak, bråk med grannar och syskon, operationer och mobbning. Åsskar pratar om vikten av kompliPANGer och Gabriel pratar om svåra beslut i livet. Han berättar även om Sveriges farligaste djur och läser upp massor av lyssnarnas förslag, medan Åsskar börjar tycka om fotbolls-EM. 

Dagens ord: vandrabaja

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-07-14
Länk till avsnitt

#100 290 TVÅHUNDRA SKÄMT I ETT AVSNITT

Äntligen, äntligen, ÄNTLIIIGEEEEEEEN är det dags för ett nytt, efterlängtat SKÄMTAVSNITT!! Gabriel och Åsskar bjuder på allt du kan önska: det blir en helt ny skämtsång och såklart alla de gamla, massor av lyssnarskämt, världsrekord i skämt, forskning om skratt och mycket annat. Det blir en maxad skrattattack med totalt över 200 SKÄMT!!! Dessutom misstolkar Åsskar temat och har först ett skräms-avsnitt med en läskig historia om ett öde hus och sen ett skäms-avsnitt där han berättar om något otroligt pinsamt som hände i mataffären förra veckan. Han förklarar också varför Gabriel har fel om den varmaste temperaturen som har uppmätts på jorden och att nöje är nytta!

Men varför är det kossor på avsnittsbilden? Lyssna så förstår du!

Dagens ord: gelotolog 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-07-11
Länk till avsnitt

#100 289 Om världens längsta prutt, krigsbrott och syskon som retas

Åsskar har upptäckt något otroligt tokigt på europakartan och berättar för Gabriel, som till en början är en aning äcklad. Dom pratar om varför floder börjar i bergen, varför en blir törstig av att dricka havsvatten och om pruttfreden år 1711. Därefter är det dags för lyssnarfrågor om hörapparater, husdjur som dött, skeppet Vasa, syskon som retas och mycket annat. Gabriel ger även en uppdatering om kriget i Ukraina och berättar vad krigsbrott är för något, medan Åsskar fasar över nyheter om glassen Gurkis och pratar igen och igen och igen och igen och igen och igen och igen och igen..... 

Dagens ord: krigsbrott

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-07-07
Länk till avsnitt

#100 288 Om fotbolls-EM, cykli och när Åsko ringer Gabriel

Gabriel kan inte hitta Åsskar men får istället ett telefonsamtal från Åsko på gurkaglasslotteriet. Han ställer upp i sommartävlingen och gör sitt bästa för att svara på fem otroligt kluriga faktafrågor, innan han oväntat får ta emot sitt pris. När Åsskar väl är tillbaka berättar han om vilket namn han gett till månaden juli och sedan pratar dom om fotbolls-EM för damer som börjar på torsdag. Du får lära dig om hur många lag som är med i turneringen, var den spelas någonstans och om när Sverige vann EM-guld! Dessutom berättar Gabriel om när han besökte världsrekordmatchen i Barcelona. 

Dagens ord: juli

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-07-04
Länk till avsnitt

#100 287 Om GURKA VS SILL, framtidsdrömmar och läsk-experiment

Det är sista gurki och Gabriel berättar om resultatet i Midsommaromröstningen för en nervös Åsskar, som påstår att gurkaskivor har rätt att kallas såväl sill som tacos, hamburgare och sushi. Han bevisar detta genom att berätta om ett läskexperiment som bevisade att vår förväntan påverkar smaken och om EU-parlamentets beslut om namn på vegetarisk mat. Åsskar fyller även på med grönsaksfakta och frågan om tomater är en grönsak eller en frukt, innan Gabriel börjar läsa upp massor av lyssnarnas inlägg. Det handlar om badminton, att känna sig ovanlig och inte passa in, bli mobbad på ett spel, bli retad i skolan, att flytta, att testa nya aktiviteter och mycket annat. Dessutom berättar Gabriel om världens största tal och varför det är omöjligt att skriva ut det på papper. 

Dagens ord: googol, googolplex 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-06-30
Länk till avsnitt

#100 286 Om kylskåpets dag och 10 uppfinningar som förändrat världen

Sista veckan i gurki och ännu ett firande, det är dags för KYLSKÅPETS DAG!! Åsskar deklarerar sin omätbara kärlek för kylskåp och Gabriel håller faktiskt med om att det är en av världshistoriens viktigaste uppfinningar. Han förklarar kylkedjan och berättar om hur samhället förändrats totalt på bara 100 år och hur viktiga kylskåpen är i denna förändring. Dom fortsätter sedan sitt historietema och läser upp en lista med 10 uppfinningar som förändrat världen!! Vilken tycker du är den coolaste, bästa och mest revolutionerande? Rösta här: https://forms.gle/V4GoEDuC8GBoGJT28

Dagens ord: urbanisering

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-06-27
Länk till avsnitt

#100 285 Om Sri Lanka

Gabriel och Åsskar lyssnar på de gamla introjinglar de missade i jubileumsavsnittet och försöker även hitta ett unikt ord som dom bara sagt i ETT av alla poddavsnitt. Åsskar förklarar vad han tror missommar betyder och Gabriel fyller på med den egentligen betydelsen och berättar om sommarsolståndet. Sen är det dags för dom att åka till ett nytt land: SRI LANKA! Dom berättar om helapa, inbördeskrig, singalesiska, höga berg, lankesiska rupies, bladrika mangoträd, lejonflaggor och mycket annat spännande. Dessutom blir Åsskar lurad av den sura fiskgrytans goraka.

Dagens ord: sommarsolstånd

MIDSOMMAROMRÖSTNING: https://forms.gle/w9kUFb9PJTL4S2qQ9

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-06-23
Länk till avsnitt

#100 284.5 Bäst i test-avsnitt om sommarlovstips, hot via internet och 480 000 ton gurkor

Gabriel ligger nedbäddad med hög feber och Åsskar ger sitt bästa tips till honom på vad han ska göra för att hålla sig frisk. Men på grund av låg energi skjuts avsnittet om ett nytt land fram tills på torsdag, istället är det dags för ett nytt bäst i test-avsnitt med ett hopklipp av gamla godbitar! Åsskar berättar sina bästa sommarlovstips, dom räknar ut hur många gurkor som behövs för att nå runt hela jorden och påminns om vad man bör gärna om man blir hotad via internet. Dessutom blir det tokiga papegoj-skämt!

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-06-20
Länk till avsnitt

#100 284 KYLSKÅPSRADION FYLLER FYRA ÅR

Fyra år går mot sitt slut och alla lyssnare är välkomna till årets största kalas: KYLSKÅPSRADIONS FÖDELSEDAG! Häng med på ett långt, fullspäckat program där Gabriel tar med dig in bakom kulisserna i podd-produktionen samt berättar om poddstatistik, medan Åsskar spelar upp sånger och historiska introjinglar. Dom pratar om världens största tårta, läser upp tokiga misstag och reagerar på poddens första avsnitt! Dessutom bir det födelsedagsskämt och avslutningsvis ett otroligt vackert lyssnarinlägg. 

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

 

2022-06-16
Länk till avsnitt

#100 283 GURKANS DAG 2022

Äntligen är den här, dagen som alla (typ) har väntat på: GURKANS DAG!! Åsskar bevisar varför gurkor är en mänsklig rättighet och det viktigaste som finns i hela världen och Gabriel tar lyssnarna med på en gurka-tipspromenad! Det blir frågor om gurkafakta som tagits upp i podden och vad gurka heter på olika språk. Dessutom berättar Gabriel om kommande dagars resplaner och Åsskar får panik när han upptäcker en gurkapodd som inte handlar om gurka!! Dom läser även upp gurkaskämt och sjunger alla gurkasånger dom kan komma på! 

Dagens ord: mjukvara

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-06-13
Länk till avsnitt

#100 282 Om sommarlov och internationella prov

Sommarlovet är här och Åsskar berättar om sina sista veckor i skolan, bland annat om hur han skrev ett skämt på engelska på det internationella provet..? Han påminner dessutom om Kylskåpsradions betygsskala och firar med att sjunga sin sommarlovssång! Gabriel läser upp lyssnarnas inlägg med förslag på superhjältenamn och om deras känslor inför sommaren, och laddar upp inför Kylskåpsradions jubileumsvecka. Dessutom drar Åsskar ett skämt PÅ TYSKA! 

Dagens ord: nationella prov

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-06-09
Länk till avsnitt

#100 281 Om gurkasill, drömmar och Åsskars superkrafter

Det är Sveriges nachonaldag, eller var det nationaldag? Åsskar ska i alla fall fira genom att äta inlagd gurkasill, men Gabriel håller inte riktigt med om att den borde få kallas för det. Dom klurar på superhjältenamn efter att Åsskar bevisat sina superkrafter och diskuterar elände innan det är dags att prata om: DRÖMMAR! Hur länge behöver människor sova? När drömmer vi? Varför? Hur mycket? Vad är en sömncykel? REM-sömn? Djupsömn? Kan djur drömma? Det får du lära dig i dagens avsnitt. 

Dagens ord: elände, REM-sömn cykel

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-06-06
Länk till avsnitt

#100 280 Om sommarlov, ambivalens och nätmobbning

Åsskar uppdaterar den gurkianska kalendern med ett nytt namn på månaden juni och börjar ladda inför gurkans dag. Gabriel förklarar vad det innebär att vara ambivalent och pratar om att det går att ha motstridiga känslor inför sommarlovet. Sedan pratar dom om nätmobbning, varför det förekommer och vad som går att göra. Det blir även en gåta om Åsskar och hans mamma (?!) och diskussion om krigsrädsla, fästingar och sprutfobi. Dessutom ett stort avslöjande om Åsskars vara eller inte vara i inspelningarna. 

Dagens ord: ambivalens

DITT ECPAT: https://www.dittecpat.se/

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-06-02
Länk till avsnitt

#100 279 Om fjällrävar, lyssnande grönsaker och när Ingen ringer Gabriel

Gabriel är stressad och lite ledsen så Åsskar drar igång avsnittet på egen hand. Han berättar om sina favoritfilmer och bästa tips för att pruta, innan han får ett förslag om att Ingen borde ringa till Gabriel. Det blir en ny utmaning från gurkaglasslotteriet där Gabriel måste svara fel på varje fråga och det är klurigare än han tror. Därefter läser dom upp inlägg om att bli mobbad för vad man tycker om och hur man ser ut, om klumpar i magen och lärare som har dött. Åsskar berättar att grönsaker kan höra när dom blir uppätna och Gabriel läser upp flera svinroliga skämt innan det är dags för dagens djur: FJÄLLRÄVEN. Lär dig allt om detta söta djur som kan klara sig i -70 grader och springa i 48 km/h på snö. Men varför tycker Åsskar synd om dom?? 

Dagens ord: pruta, fart

Produceras av Frälsningsarmén

www.kylskåpsradion.se

2022-05-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.