Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Innovation

Innovation

I vår podd fördjupar vi oss i olika frågor med koppling till innovation. Det kan handla om cirkulär ekonomi, digitalisering, artificiell intelligens, framtidens resor, smarta städer och mycket mer.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vinnova.libsyn.com/website

Avsnitt

Avsnitt 15 - Framtidens vård anpassas till dina gener

Genom ny teknik kan vården anpassas efter din unika genetiska profil, något som ökar chansen att få rätt diagnos och behandling i tid. Hur drar vi nytta av framstegen?

Ett samtal om precisionsmedicin mellan Maja Fjaestad, statssekreterare på Socialdepartementet, Jenni Nordborg, regeringens samordnare för life science och Anders Brinne, Vinnova.

Vi möter också Maja Ödmann, mamma till Roy som har en ovanlig muskelsjukdom, och Anna Lindstrand, docent i klinisk genetik.  

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-10-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Grön omstart i krisens spår

I detta avsnitt samtalar ekonomen Klas Eklund och Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson om hur vi kan ställa om mot hållbar utveckling när ekonomin återstartas.  

 Mycket fokus ligger just nu på akuta krisåtgärder, men samtidigt behövs långsiktiga satsningar för framtiden. Hur kan vi ställa om mot hållbar utveckling när ekonomin återstartas? Vilken roll spelar digitaliseringen? Och är den långa perioden av ökad globalisering nu förbi?  

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.   

2020-09-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 13 - Recept för framtidens hållbara mat

Vad vi äter och hur maten produceras är avgörande både för vår egen och planetens hälsa. Kan vi äta oss ur klimatkrisen och dagens folkhälsoproblem? 

Lyssna till ett samtal mellan Paul Svensson, kock och författare till flera kokböcker, och Joanna Franzén som arbetar med innovation för ett hållbart matsystem på Vinnova.  

Vi hör också ett inslag om Livsmedelsverkets arbete för hållbara skolmåltider och ett exempel från Vasaskolan i Skövde som lyckats minska matsvinnet.  

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.  

2020-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Går framtiden att förutspå?

Genom att försöka förstå framtiden kan företag och organisationer bli bättre på att hantera omställning och nya utmaningar. Men går det att förutspå framtiden och i så fall hur?

Hur bor, reser och jobbar vi om tio år? Att försöka förstå det kan hjälpa företag, organisationer och samhället att hantera omställningar och nya utmaningar bättre.

Men är det värt att försöka förstå vad som kan hända runt hörnet, när det till exempel kan dyka upp ett virus som ändrar alla förutsättningar? Och vilka metoder finns det för att göra framtidsanalyser?

Lyssna till ett samtal mellan Nicklas Bergman, serieentreprenör, riskkapitalist och futurist och Anne Lidgard, som leder Vinnovas insatser för innovation i små och medelstora företag.

Vi hör också Paulina Modlitba Söderlund, konsult inom innovation och affärsutveckling, som berättar om de råd hon ger till företag som vill förbereda sig för framtiden.

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-05-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 11 - Ställ om i tider av snabb förändring

I kristider blir behovet att ställa om till en omvärld i snabb förändring extra påtagligt. Hur kan individer och organisationer se på förändring och göra det till en möjlighet?

 

Samhället förändras i allt snabbare takt även när det inte är kris, till följd av bland annat digitalisering och artificiell intelligens. Hur kan individer, företag, myndigheter och andra organisationer rusta för att snabbt ställa om när behov och efterfrågan snabbt skiftar?

 

Lyssna till ett samtal mellan Joakim Jardenberg VD för AI centret Get AI och Erik Borälv, som arbetar med digitalisering och öppen innovation på Vinnova, om hur individer och organisationer kan se på förändring och göra det till en möjlighet.

 

Vi möter också Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet högskola, som berättar om hur det gick till när den verksamhet hon leder på kort tid kunde erbjuda kabinpersonal på SAS att utbilda sig vårdarbetare.    

 

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-04-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 10 - Det är dyrt att inte ge människor hjälp i tid

Sjukdomar, kriminalitet och psykisk ohälsa innebär stora kostnader, såväl för individen, i form av mänskligt lidande, som för samhället. Alla tjänar på insatser som förebygger problem, men vem ska betala när vinsterna kommer långt senare?

Lyssna på ett samtal om hur samhället kan jobba förebyggande och om nya sätt att mäta uteblivna problem med Ing-Marie Wieselgren, SKR, Rickard Bracken, Suicide Zero och Annica Johansson, Effektfullt.

2020-03-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 9 - Mariana Mazzucato: Klimatutmaningen är som månlandningen

Både länder och företag deltar i kapplöpningen om att vara klimatpositiva förebilder. Ändå går utvecklingen för långsamt. Den ledande ekonomen Mariana Mazzucato jämför klimatutmaningen med månlandningen. På tio år måste hela samhället kraftsamla för att ställa om till hållbar utveckling.

Lyssna på ett samtal om pengarnas roll i omställningen med Mariana Mazzucato, Annika Winsth, chefsekonom Nordea, Mattias Goldmann, hållbarhetschef Sweco och Darja Isaksson, Vinnova.

2020-02-17
Länk till avsnitt

Extramaterial: Ett längre samtal med Martin Pei från avsnitt 8

?Målet med Hybrit är att ersätta kol med vätgas. Då blir vi av med beroendet av kolet och kan lösa grundproblemet.?

Hör ett längre samtal med Martin Pei, styrelseordförande för Hybrit och teknikchef på SSAB, om stål, samhällets viktigaste industriellt framställda material.  Samtidigt är dagens stålproduktion en stor miljöbov. Det vill SSAB råda bot på ? genom att skapa stål utan kol. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-01-23
Länk till avsnitt

Extramaterial: Ett längre samtal med Kristina Edström från avsnitt 8

?Bara fantasin sätter begränsningar för hur framtidens batterier ser ut och används.?

Hör ett längre samtal med Kristina Edström, forskare i oorganisk kemi Uppsala universitet och koordinator för EU-projektet BATTERY 2030+, om nödvändigheten av att satsa på utvecklingen av hållbara, säkra och uppladdningsbara batterier för att nå målet med ett fossilfritt samhälle och hantera de samhällsutmaningar vi står inför. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-01-20
Länk till avsnitt

Extramaterial: Ett längre samtal med Niklas Wahlberg från avsnitt 8

?Det finns ett stort tryck och en vilja att ställa om nu, från alla håll. Och alla ser att det också är bra affärsmässigt.?

Hör ett längre samtal med Niklas Wahlberg, ansvarig för systemlösningar och partnerskap på Volvo Group, om hur Volvo ser på sin roll i omställningen till ett fossilfritt Sverige. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-01-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 8 - Tre omställningar för ett fossilfritt Sverige

?Vi är en del av problemet idag, men vi vill vara en del av lösningen imorgon.?

Sverige ska bli världens första fossilfria land, men vad krävs för att nå dit? I detta poddavsnitt fokuserar vi på tre gröna omställningar av branscher och områden som idag står för stora utsläpp.

Stål utan kol, miljövänliga superbatterier och framtidens transporter står i fokus i samtalet mellan batteriprofessor Kristina Edström, Martin Pei, SSAB och Niklas Wahlberg, Volvo Group.

2019-12-11
Länk till avsnitt

Extramaterial: Hela intervjun med Stina Billinger från avsnitt 7

Hör hela intervjun med Stina Billinger, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan. I avsnitt 7 om missions hörs ett utdrag ur denna intervju.

2019-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 7 - Missions ? ett nytt sätt att möta samhällsutmaningar

Hela samhället behöver mobiliseras för att möta utmaningar som fattigdom, klimatförändringar och ojämlikheter i hälsa. Just nu testas ett missionsinriktat angreppssätt både i Sverige och EU för att skapa en sådan mobilisering.

Om det pratar Stina Billinger, statssekreterare hos Ibrahim Baylan, Allan Larsson, EU-kommissionens Mission Board för klimatneutrala och smarta städer, Marie Gidlund, Sweden Food Arena och Andrea Råsberg, Vinnova.

2019-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 6 - Kan innovation lösa klimatutmaningen?

Modig politik, innovation på systemnivå och nya affärsmodeller krävs för att vi ska kunna ställa om till ett klimatsmart samhälle. Hur får vi till omställningen? Kan Sverige visa vägen genom att på allvar tackla de utmaningar vi står inför? Lyssna på Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, Malin Ljung Eiborn, hållbarhetschef Billerud Korsnäs, samhällsdebattören Anders Wijkman och Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson i ett avsnitt om hur vi kan bromsa klimatförändringarna.

2019-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 5 - Vad är morgondagens fluortant?

Hur offentlig sektor fungerar berör oss alla. Fluortanten var en välfärdsinnovation som mötte dåtidens behov. Hur gör vi för att det offentliga ska driva på utvecklingen för att möta människor behov och de samhällsutmaningar vi står inför nu? Lyssna på ett samtal om hur offentlig sektor kan bli mer innovativ och få konkreta tips av Sara Tunheden, Innovationsguiden/SKL, tjänstedesignern Richard Hylerstedt och Jonny Paulsson, Vinnova. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2019-06-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 4 - Drönare och delningsekonomi tvingar fram smart policyutveckling

Med dagens snabba innovationstakt kommer både stora möjligheter och utmaningar. Lagar och regler måste hänga med, annars är risken att de hindrar istället för att stimulera viktig utveckling. Lyssna på ett samtal om smart policyutveckling och policylabb med Rebecca Filis, Skatteverket, Jakob Hellman, Vinnova och Rikard Jermsten, Konkurrensverket. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2019-04-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 3 - Hur ställer vi om till en hållbar värld?

Vad krävs för att kunna leva upp till de globala mål som världens ledare enades om för drygt tre år sedan? Vilken roll kan och ska Sverige spela? Lyssna på Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson, Sylvia Schwaag Serger, professor i forskningspolitik och Per Olsson, forskare på Stockholm Resilience Centre i ett samtal om den transformation som måste till om vi ska lyckas skapa en hållbar värld. I ett reportage berättar Albert Edman från Umeå kommun och forskaren Olga Kordas om hur städer omvandlas för att möta framtidens behov.

2019-02-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 2 - Varför pratar alla om AI?

Utvecklingen inom artificiell intelligens har potential att leda till genomgripande förändringar i våra liv, i arbetslivet och för hela samhället. Vad krävs för att AI ska bidra till det samhälle vi önskar? Vilka kunskaper behöver vi? Lyssna på Judith Wolst, digital strateg, Staffan Truvé, forskningschef på Recorded Future och Erik Borälv, Vinnova. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova. Luka Crnokovic-Friis och Kye Andersson på företaget Peltarion berättar om hur AI kan förhindra svält.

2018-11-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 1 - Cirkulär ekonomi

Oljan är inte den enda av jordens resurser som börjar ta slut. Vi lever på en planet med begränsade tillgångar. En omställning till en cirkulär ekonomi ses av många som en lösning på resursbristen. Men vad innebär egentligen cirkulär ekonomi? Varför måste vi ha koll på cirkulära affärsmodeller och hur det går att tjäna pengar på dem? Och kan en liter vatten verkligen räcka för att producera ett kilo basilika?

I Innovation ? en podd från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova ? reder vi ut hur vi kan bygga en ekonomi som använder jordens resurser om och om igen.

Följ med på ett besök hos Sepehr Mousavi på Plantagon, ett företag som jobbar med urban odling utifrån en cirkulär affärsmodell. Lyssna också på samtalet med Per Klevnäs, partner på Material Economics som arbetar med klimat- och hållbarhetsstrategier, Döne Delibas, arkitekt och social hållbarhetsstrateg på ÅWL Arkitekter och Ingela Wickman Bois från nätverket Cradlenet. Samtalet leds av hållbarhetsexperten Jessica Cederberg Wodmar.

2018-06-21
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.