Sveriges 100 mest populära podcasts

På spaning innovation

På spaning innovation

I vår podd fördjupar vi oss i olika frågor med koppling till innovation. Det kan handla om cirkulär ekonomi, digitalisering, artificiell intelligens, framtidens resor, smarta städer och mycket mer.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vinnova.libsyn.com/website

Avsnitt

Avsnitt 43 - Deeptech-bolag tar fram lösningar för framtidens samhälle

Deeptech-bolag som bygger på avancerad forskning och teknik kan utveckla radikala lösningar på våra stora samhällsutmaningar. De har potential att förnya och omvälva hela branscher. Hur skapar vi bra möjligheter för deeptech-bolag att starta och växa i Sverige?

Lyssna på ett samtal mellan Sara Wallin, vd stiftelsen Chalmers tekniska högskola, David Sonnek, vd Navigare Ventures och Anna Bergstrand, Vinnova.

Vi möter också Mattias Josephson på bolaget Epishine.

Samtalet leds av Daniel Holmberg.

2024-02-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 42 - År 2033 - så har kvant, rymd och syntetisk biologi löst dagens samhällsutmaningar

Hur har dagens forskning inom rymd, kvantteknik och syntetisk biologi påverkat våra liv om tio år?  Har vi löst våra stora samhällsutmaningar år 2033?

Lyssna på tre spanare ? och experter inom sina områden: Christer Fuglesang, KTH, rymd, Ebba Carbonnier, Quantum Life Science center och Swelife, kvant och Volmark Passoth, SLU, syntetisk biologi.

 

 

2023-12-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 41 - När kan vi flyga med gott samvete?

Flygets klimatutsläpp ökar globalt och pressen är stor på flygbranschen att ställa om till att bli hållbar. Nya teknologier som eldrift och bränsleceller kan revolutionera flyget i framtiden, men det tar lång tid och utmaningarna är stora. Hur ska ekvationen lösas?

Lyssna på ett samtal mellan Svjetlana Stekovic, forskare inom flygteknik vid Linköpings universitet, och Johan Rignér, Vinnova.

Vi möter också Robert Lundberg på GKN Aerospace Sverige.

Samtalet leds av Daniel Holmberg.

2023-11-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 40 - Nya spelregler i en förändrad säkerhetspolitisk värld

Rysslands invasion av Ukraina har fört säkerhet högt upp på agendan. Samtidigt utmanas globaliseringen. Vilka spelregler gäller i ett nytt säkerhetspolitiskt läge? Hur kan innovation bidra till ett säkert samhälle? 

Lyssna på ett samtal mellan Björn Fägersten, forskare vid Utrikespolitiska institutet, Annika Söder, tidigare kabinettsekreterare och Karl Hallding, chefsanalytiker på Vinnova.

Vi möter också Max Valentin, vd för Fabel, om innovation i krigets Ukraina

 

Samtalet leds av Liselott Bergman

2023-10-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 39 ? Släpp loss innovationskraften med moderna regelverk

Hur kan myndigheter utveckla regler och styrmedel så att de stimulerar i stället för att hindra innovation? Flera av världens mest innovativa länder satsar på en offentlig förvaltning som stimulerar försök och experiment. Hänger Sverige med i utvecklingen?

Lyssna på ett samtal mellan Karin Lönnheden, vikarierande generaldirektör, Integritetsskyddsmyndigheten, och Jakob Hellman, Vinnova. Vi möter också Erlend Andreas Gjære, vd för Secure Practice.

Samtalet leds av Daniel Holmberg.

2023-09-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 38 ? Så förbereder du dig för AI-samhället

Det råder AI-yra. Orsaken är att AI ÄR samhällsförändrande. AI kan bli ett multiverktyg som gör oss mer kompetenta och innovativa och hjälper oss att lösa stora utmaningar. Men hur ligger Sverige till? Och vilka färdigheter och kompetenser kommer att efterfrågas i AI-samhället?
Lyssna på ett samtal mellan Yashar Moradbakhti, VD Lingio, Francisca Hoyer, AI Sweden och Ulf Danielsson, författare och professor i teoretisk fysik.

Vi möter också Erik Borälv, Vinnova.

Samtalet leds av Liselott Bergman.

2023-06-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 37 ? På väg mot framtidens transporter

Tunga fordon står för en tredjedel av vägtrafikens klimatutsläpp. Men elektrifiering, digitalisering och artificiell intelligens kan revolutionera framtidens godstransporter. Hur kan omställningen snabbas på?

Lyssna på ett samtal mellan Per Olof Arnäs, logistikstrateg på Einride, och Sofia Wieselfors, programchef på Vinnova.

Vi möter också Andreas Josefsson och Nikita Zaiko som leder två olika projekt som ska driva på elektrifieringen av tunga vägtransporter.

Samtalet leds av Daniel Holmberg.

2023-05-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 36 - Sprången som krävs för hållbar omställning

Vad behöver ledande aktörer i innovationssystemet göra för att Sverige ska lyckas med omställningen till ett hållbart samhälle? Hur får vi till de språng som krävs? Och hur ser samhället ut när vi lyckats?

Lyssna på ett samtal mellan Johan Kuylenstierna, generaldirektör för Formas och Lisen Schultz, programdirektör vid Stockholm Resilience Centre

Vi möter också Jenny Elfsberg, Vinnova och Jannik Henser, Scania ? om den nya storsatsningen Impact Innovation

Samtalet leds av Liselott Bergman.

2023-03-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 35 - Banbrytande innovation ? en överlevnadsfråga för företag

Digitalkameran blev dödsstöten för filmtillverkaren Kodak och de smarta telefonerna satte punkt för Nokias framgångssaga. Varför lyckas vissa företag utveckla banbrytande lösningar för framtiden medan andra missar tåget? Hur kan företag bli bättre på radikal innovation?

Lyssna på ett samtal med Mattias Axelson, doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Vi hör också Jenny Elfsberg, avdelningschef, Vinnova och Gustaf Werner, innovationsdirektör, Skanska.

2023-02-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 34 - Metaverse ? därför ska du bry dig

Metaverse beskrivs som nästa generations internet där vi kliver in i en tredimensionell värld. Mycket av tekniken används redan men vi har ännu inte tagit steget fullt ut. Hur kommer metaverse att påverka våra liv? Vilka branscher kan dra nytta av plattformen? Och varför ska du bry dig?

Lyssna på ett samtal mellan Emma Ridderstad, grundare och vd, Warpin Reality och Annie Lindmark, Vinnovas Silicon Valley-kontor.

Vi möter också Tomas Bendz, Around The Corner.

Samtalet leds av Liselott Bergman.

2023-01-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 33 - Hemligheten bakom regional framgång

Vilka är framgångsfaktorerna bakom starka regionala innovationsmiljöer som ger investeringar, utveckling och nya jobb? Vad betyder geografin och hur ser förutsättningarna ut i olika delar av landet?  Hur kan regioner specialisera sig på ett smart sätt? Lyssna på ett samtal mellan Anders Olsson, strateg i Region Värmland och Madelen Nilsson Vinnova.
Vi möter också Catarina Berglund, processledare på Automation Region i Västmanland.
Samtalet leds av Daniel Holmberg.

2022-11-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 32 - Är forskare evigt liv på spåren?

Vill du leva ett friskare och längre liv? Biohacking är konsten att maximera vår potential: kropp, hjärna och prestation. Med hjälp av livsstilsförändringar, piller och teknik. Om 20 år kan det finnas läkemedel som gör dig ung på nytt.

Lyssna på ett samtal mellan Martina Johansson, ingenjör och doktorand inom internmedicinska vetenskaper och Linus Peterson, ingenjör och konsult inom läkemedelsbranschen.

Vi möter också Lars Hammarström och Erik Borälv, Vinnova

Samtalet leds av Liselott Bergman

2022-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 31 - När ekonomin går mot sämre tider

Ekonomin går mot sämre tider och prognoser pekar mot att vi är på väg mot en lågkonjunktur. Hur påverkar det innovationsklimatet? Vad händer med den gröna omställningen? Vad kan göras för att möta utmaningarna?

Lyssna på samtal mellan Sylvia Schwaag Serger, professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds Universitet och Göran Marklund, som leder Vinnovas arbete med strategisk omvärldsanalys.

Vi möter också Stina Lantz på SISP och Ignite Sweden.

Samtalet leds av Daniel Holmberg

2022-09-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 30 - Spaningar om morgondagens demokrati

Vad innebär ny teknologi, digitalisering och andra samhällsförändringar för demokratins utveckling? Hur skapar vi öppna mötesplatser som tar vara på människors engagemang? Hur kan innovation utveckla demokratin?

Lyssna på Carl Heath RISE, Marcin de Kaminski, Civil Rights Defenders och Ylva Strander, Vinnova som spanar om framtidens demokrati.

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2022-08-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 29 - Så blir du en bättre innovationsledare

Hur kan organisationer bli bättre på innovation som gör skillnad så att det inte blir projekt som rinner ut i sanden? Hur skapas en kultur som främjar nyskapande? Vilket ledarskap behövs? Och hur får man till samarbeten mellan organisationer?

Lyssna på ett samtal mellan Micco Grönholm, innovations- och varumärkesexpert, tidigare Head of Future Helsingborgs stad, och Cassandra Marshall, Vinnova.

Vi möter också Per Wadhed på Polismyndigheten.

Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova.

2022-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 28 - Spekulativ design ? för hållbar utveckling

Gestaltande designmetoder, såsom spekulativ design, är viktiga verktyg för att förstå olika perspektiv och därigenom kunna hantera komplexa utmaningar. Hur kan något som kan uppfattas som lek bidra till viktiga insikter?

Lyssna till ett samtal mellan Pia McAleenan, SVID - Stiftelsen Svensk Industridesign, och Johanna Tysk, Vinnova. Vi hör också Malin Grahn Marksell, Helsingborgs stad.

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

 

2022-05-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 27 - Vad har digitalisering med klimatfrågan att göra?

Vi befinner oss i en digital revolution som påverkar hela samhället i grunden. Hur kan det snabba på den gröna omställningen? Och vad behöver Sverige göra för att ligga i framkant när andra länder nu storsatsar på digitalisering? Lyssna på ett samtal mellan Staffan Truvé, forskningschef på Recorded Future, och Cecilia Sjöberg, chef för Industriell utveckling på Vinnova.

Vi hör också Peter Burman, ansvarig för gruvautomation på Boliden.

Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova.

2022-04-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 26 - Darja Isaksson ? vad gör en innovationsmyndighet?

Darja Isaksson är sedan 2018 generaldirektör för Sveriges innovationsmyndighet. Hör hennes tankar om vad som krävs för att vi ska fortsätta rankas som ett bland världens mest innovativa länder och vilka områden som Vinnova nu kraftsamlar kring. Hon bjuder också på en spaning om systemförändrande teknik runt hörnet och sin vision för Sverige 2030.
Programmet leds av Liselott Bergman

Avsnittet spelades in 22 februari, före Rysslands invasion av Ukraina.
2022-03-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 25 - Det svenska startup-undret

Sverige är ett av världens mest framstående länder när det gäller att producera framgångsrika startups. Vad ligger bakom och hur utvecklar vi det svenska ekosystemet för framtiden? Hur tar vi tillvara startup-bolagens innovationskraft för att möta samhällsutmaningar? Lyssna på ett samtal mellan Anne Lidgard, Vinnova, och Klementina Österberg, vd för GU Ventures. 

Vi hör också Erik Gatenholm, entreprenör och medgrundare av medicinteknikbolaget BICO.

Samtalet leds av Daniel Holmberg

2022-02-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 24 - Personliga data ? det nya guldet

Covidvaccinen har kunnat tas fram genom att hälsodata samlats in om människor. Vilka andra nyttor finns med att du delar med dig av dina personliga data? Och hur kan data göras tillgänglig för innovation på ett säkert sätt?

Hör ett samtal med Anders Ekholm, Institutet för framtidsstudier och Erik Borälv, Vinnova.

Vi möter också Sara Öhrvall som skrivit boken Ditt framtida jag och Sara Riggare, spetspatient med lång erfarenhet av att dela och använda data.

Samtalet leds av Liselott Bergman

2021-12-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 23 - Parkera bilen och utforska alternativen

För att nå klimatmålen för transportsektorn räcker det inte med tekniska lösningar som elektrifiering och förnybara bränslen. Vi behöver också förändra våra beteenden för att resandet ska bli hållbart. Hur ska det gå till?

Hör ett samtal mellan Maria Stenström, ansvarig för beteende- och mobilitetsfrågor vid 2030-sekretariatet, och Sara Hugosson, Vinnova.

Vi möter också Anna-Karin Lindqvist som leder projektet Aktiva skoltransporter.

Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova

2021-11-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 22 - På spaning efter framtiden

I detta avsnitt av podden Innovation blickar tre klartänkta spanare in i framtiden - för att ge en bild av vart vi är på väg. 

Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm: spanar om sifferdjur.

Ylva Strander, Vinnova: om hur parallella verkligheter kommer att prägla våra liv. 

Emma Engström, forskare på Institutet för framtidsstudier: om hur förändringar sker så snabbt att det finns en risk att vi låter tekniken ta ledningen.

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2021-10-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 21 - Innovation ska bygga ett starkare Europa

Horisont Europa är världens största forskningsprogram med en budget på 95miljarder euro under 2021-2027. Hur kan det stärka Europas och Sveriges konkurrenskraft och bidra till att lösa vår tids samhällsutmaningar? Vad har företag, universitet och andra för nytta av att vara med?

Lyssna på ett samtal mellan Mikael Östling, prorektor vid KTH, och Karin Aase, Vinnova.

Vi möter också forskaren Anna-Lena Spetz och Anders Forslund, vd för Heart Aerospace. 

Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova.

 

2021-09-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 20 - Innovation i krisens spår

Under pandemin har många företag och andra organisationer snabbt fått ställa om när förutsättningarna förändrats och flera innovationer har drivits fram i krisens spår. Hur kan en kris användas som en möjlighet för att utveckla och skapa nytt?

 Lyssna på ett samtal mellan Beatrice Reichel, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och Erik Borälv, Vinnova

Vi hör också om exempel på innovationer som utvecklats under pandemin, bland annat en ny lösning för hemleveranser på landsbygden, ett portabelt kapell för begravningar och omställning av produktion för att möta nya behov. 

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova

2021-06-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 19 - Civilsamhället ? en innovativ kraft att räkna med

Civilsamhället och idéburna organisationer har en lång tradition av att utveckla nyskapande lösningar. Mycket som vi idag tar för självklart i välfärden som folktandvård, äldreomsorg och barnavårdscentraler har från början skapats av människor som samlats med en gemensam idé om att förbättra samhället. Hur kan vi bättre ta tillvara civilsamhällets förmåga att bidra till innovationer för social utveckling?

Lyssna på ett samtal mellan Helena Thybell, generalsekreterare för Rädda Barnen, och Sara Hugosson, Vinnova.

Vi möter också Admir Lukacevic, vd och grundare av Idrott utan gränser.

 

Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova.

2021-05-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 18 - Svensk industri tar täten för hållbar omställning

Svensk industri är världsledande inom hållbarhet och kan bidra till att lösa den globala klimatutmaningen. Ett exempel är de banbrytande satsningar som nu görs på fossilfri stålproduktion. Men vad krävs för att lyckas med omställningen? Vilken kompetens behövs?

Hör ett samtal mellan Eva Petursson,?chef för forskning och innovation på?SSAB,?Peter Larsson, regeringens samordnare?vid större företagsetableringar i Norrbotten och Västerbotten?och Ida Langborg, Vinnova.

Vi hör också Fredrik Härén, författare och föreläsare inom global kompetens och kreativitet.

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2021-05-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 17 - Framtidens stad - hur ser den ut?

Framtidens städer kan bli grönare, tystare och mer mänskliga. Vad vill vi med morgondagens stad och vem ska få vara med och bestämma?

Länge har bilen varit en självklar utgångspunkt för städers utformning, men vi befinner oss i ett skifte där de gamla normerna utmanas. Hur gör vi för att skapa en människovänligare stad med plats för alla?

Lyssna på ett samtal mellan Linda Kummel, planeringsarkitekt och enhetschef för?ARkDes?Think Tank och Annika Bergendahl och Filip Kjellgren som arbetar med samhällsbyggnad och mobilitet på Vinnova.

Vi hör också Pelle Envall, VD på Trafikutredningsbyrån och Mark Isitt, arkitekturkritiker, författare och journalist.

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova

2021-03-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 16 - Vem uppfinner världen och vad spelar det för roll?

Det är fortfarande i hög grad män som styr vilka innovationer som utvecklas. Hur kan ökad jämställdhet främja utvecklingen av morgondagens lösningar?

Hur vi ser på vilka som är innovatörer och vem innovationer är till för påverkar vilka lösningar som tas fram. Vad kan samhället vinna på att inkludera fler att vara med och driva utvecklingen?

Hör ett samtal mellan Katrine Marçal, journalist och författare, Erik Ringertz, vd för it-företaget Netlight och Sophia Ivarsson, Vinnova.

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-12-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 15 - Framtidens vård anpassas till dina gener

Genom ny teknik kan vården anpassas efter din unika genetiska profil, något som ökar chansen att få rätt diagnos och behandling i tid. Hur drar vi nytta av framstegen?

Ett samtal om precisionsmedicin mellan Maja Fjaestad, statssekreterare på Socialdepartementet, Jenni Nordborg, regeringens samordnare för life science och Anders Brinne, Vinnova.

Vi möter också Maja Ödmann, mamma till Roy som har en ovanlig muskelsjukdom, och Anna Lindstrand, docent i klinisk genetik.  

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-10-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Grön omstart i krisens spår

I detta avsnitt samtalar ekonomen Klas Eklund och Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson om hur vi kan ställa om mot hållbar utveckling när ekonomin återstartas.  

 Mycket fokus ligger just nu på akuta krisåtgärder, men samtidigt behövs långsiktiga satsningar för framtiden. Hur kan vi ställa om mot hållbar utveckling när ekonomin återstartas? Vilken roll spelar digitaliseringen? Och är den långa perioden av ökad globalisering nu förbi?  

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.   

2020-09-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 13 - Recept för framtidens hållbara mat

Vad vi äter och hur maten produceras är avgörande både för vår egen och planetens hälsa. Kan vi äta oss ur klimatkrisen och dagens folkhälsoproblem? 

Lyssna till ett samtal mellan Paul Svensson, kock och författare till flera kokböcker, och Joanna Franzén som arbetar med innovation för ett hållbart matsystem på Vinnova.  

Vi hör också ett inslag om Livsmedelsverkets arbete för hållbara skolmåltider och ett exempel från Vasaskolan i Skövde som lyckats minska matsvinnet.  

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.  

2020-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Går framtiden att förutspå?

Genom att försöka förstå framtiden kan företag och organisationer bli bättre på att hantera omställning och nya utmaningar. Men går det att förutspå framtiden och i så fall hur?

Hur bor, reser och jobbar vi om tio år? Att försöka förstå det kan hjälpa företag, organisationer och samhället att hantera omställningar och nya utmaningar bättre.

Men är det värt att försöka förstå vad som kan hända runt hörnet, när det till exempel kan dyka upp ett virus som ändrar alla förutsättningar? Och vilka metoder finns det för att göra framtidsanalyser?

Lyssna till ett samtal mellan Nicklas Bergman, serieentreprenör, riskkapitalist och futurist och Anne Lidgard, som leder Vinnovas insatser för innovation i små och medelstora företag.

Vi hör också Paulina Modlitba Söderlund, konsult inom innovation och affärsutveckling, som berättar om de råd hon ger till företag som vill förbereda sig för framtiden.

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-05-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 11 - Ställ om i tider av snabb förändring

I kristider blir behovet att ställa om till en omvärld i snabb förändring extra påtagligt. Hur kan individer och organisationer se på förändring och göra det till en möjlighet?

 

Samhället förändras i allt snabbare takt även när det inte är kris, till följd av bland annat digitalisering och artificiell intelligens. Hur kan individer, företag, myndigheter och andra organisationer rusta för att snabbt ställa om när behov och efterfrågan snabbt skiftar?

 

Lyssna till ett samtal mellan Joakim Jardenberg VD för AI centret Get AI och Erik Borälv, som arbetar med digitalisering och öppen innovation på Vinnova, om hur individer och organisationer kan se på förändring och göra det till en möjlighet.

 

Vi möter också Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet högskola, som berättar om hur det gick till när den verksamhet hon leder på kort tid kunde erbjuda kabinpersonal på SAS att utbilda sig vårdarbetare.    

 

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-04-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 10 - Det är dyrt att inte ge människor hjälp i tid

Sjukdomar, kriminalitet och psykisk ohälsa innebär stora kostnader, såväl för individen, i form av mänskligt lidande, som för samhället. Alla tjänar på insatser som förebygger problem, men vem ska betala när vinsterna kommer långt senare?

Lyssna på ett samtal om hur samhället kan jobba förebyggande och om nya sätt att mäta uteblivna problem med Ing-Marie Wieselgren, SKR, Rickard Bracken, Suicide Zero och Annica Johansson, Effektfullt.

2020-03-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 9 - Mariana Mazzucato: Klimatutmaningen är som månlandningen

Både länder och företag deltar i kapplöpningen om att vara klimatpositiva förebilder. Ändå går utvecklingen för långsamt. Den ledande ekonomen Mariana Mazzucato jämför klimatutmaningen med månlandningen. På tio år måste hela samhället kraftsamla för att ställa om till hållbar utveckling.

Lyssna på ett samtal om pengarnas roll i omställningen med Mariana Mazzucato, Annika Winsth, chefsekonom Nordea, Mattias Goldmann, hållbarhetschef Sweco och Darja Isaksson, Vinnova.

2020-02-17
Länk till avsnitt

Extramaterial: Ett längre samtal med Martin Pei från avsnitt 8

?Målet med Hybrit är att ersätta kol med vätgas. Då blir vi av med beroendet av kolet och kan lösa grundproblemet.?

Hör ett längre samtal med Martin Pei, styrelseordförande för Hybrit och teknikchef på SSAB, om stål, samhällets viktigaste industriellt framställda material.  Samtidigt är dagens stålproduktion en stor miljöbov. Det vill SSAB råda bot på ? genom att skapa stål utan kol. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-01-23
Länk till avsnitt

Extramaterial: Ett längre samtal med Kristina Edström från avsnitt 8

?Bara fantasin sätter begränsningar för hur framtidens batterier ser ut och används.?

Hör ett längre samtal med Kristina Edström, forskare i oorganisk kemi Uppsala universitet och koordinator för EU-projektet BATTERY 2030+, om nödvändigheten av att satsa på utvecklingen av hållbara, säkra och uppladdningsbara batterier för att nå målet med ett fossilfritt samhälle och hantera de samhällsutmaningar vi står inför. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-01-20
Länk till avsnitt

Extramaterial: Ett längre samtal med Niklas Wahlberg från avsnitt 8

?Det finns ett stort tryck och en vilja att ställa om nu, från alla håll. Och alla ser att det också är bra affärsmässigt.?

Hör ett längre samtal med Niklas Wahlberg, ansvarig för systemlösningar och partnerskap på Volvo Group, om hur Volvo ser på sin roll i omställningen till ett fossilfritt Sverige. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2020-01-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 8 - Tre omställningar för ett fossilfritt Sverige

?Vi är en del av problemet idag, men vi vill vara en del av lösningen imorgon.?

Sverige ska bli världens första fossilfria land, men vad krävs för att nå dit? I detta poddavsnitt fokuserar vi på tre gröna omställningar av branscher och områden som idag står för stora utsläpp.

Stål utan kol, miljövänliga superbatterier och framtidens transporter står i fokus i samtalet mellan batteriprofessor Kristina Edström, Martin Pei, SSAB och Niklas Wahlberg, Volvo Group.

2019-12-11
Länk till avsnitt

Extramaterial: Hela intervjun med Stina Billinger från avsnitt 7

Hör hela intervjun med Stina Billinger, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan. I avsnitt 7 om missions hörs ett utdrag ur denna intervju.

2019-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 7 - Missions ? ett nytt sätt att möta samhällsutmaningar

Hela samhället behöver mobiliseras för att möta utmaningar som fattigdom, klimatförändringar och ojämlikheter i hälsa. Just nu testas ett missionsinriktat angreppssätt både i Sverige och EU för att skapa en sådan mobilisering.

Om det pratar Stina Billinger, statssekreterare hos Ibrahim Baylan, Allan Larsson, EU-kommissionens Mission Board för klimatneutrala och smarta städer, Marie Gidlund, Sweden Food Arena och Andrea Råsberg, Vinnova.

2019-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 6 - Kan innovation lösa klimatutmaningen?

Modig politik, innovation på systemnivå och nya affärsmodeller krävs för att vi ska kunna ställa om till ett klimatsmart samhälle. Hur får vi till omställningen? Kan Sverige visa vägen genom att på allvar tackla de utmaningar vi står inför? Lyssna på Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, Malin Ljung Eiborn, hållbarhetschef Billerud Korsnäs, samhällsdebattören Anders Wijkman och Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson i ett avsnitt om hur vi kan bromsa klimatförändringarna.

2019-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 5 - Vad är morgondagens fluortant?

Hur offentlig sektor fungerar berör oss alla. Fluortanten var en välfärdsinnovation som mötte dåtidens behov. Hur gör vi för att det offentliga ska driva på utvecklingen för att möta människor behov och de samhällsutmaningar vi står inför nu? Lyssna på ett samtal om hur offentlig sektor kan bli mer innovativ och få konkreta tips av Sara Tunheden, Innovationsguiden/SKL, tjänstedesignern Richard Hylerstedt och Jonny Paulsson, Vinnova. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2019-06-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 4 - Drönare och delningsekonomi tvingar fram smart policyutveckling

Med dagens snabba innovationstakt kommer både stora möjligheter och utmaningar. Lagar och regler måste hänga med, annars är risken att de hindrar istället för att stimulera viktig utveckling. Lyssna på ett samtal om smart policyutveckling och policylabb med Rebecca Filis, Skatteverket, Jakob Hellman, Vinnova och Rikard Jermsten, Konkurrensverket. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.

2019-04-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 3 - Hur ställer vi om till en hållbar värld?

Vad krävs för att kunna leva upp till de globala mål som världens ledare enades om för drygt tre år sedan? Vilken roll kan och ska Sverige spela? Lyssna på Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson, Sylvia Schwaag Serger, professor i forskningspolitik och Per Olsson, forskare på Stockholm Resilience Centre i ett samtal om den transformation som måste till om vi ska lyckas skapa en hållbar värld. I ett reportage berättar Albert Edman från Umeå kommun och forskaren Olga Kordas om hur städer omvandlas för att möta framtidens behov.

2019-02-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 2 - Varför pratar alla om AI?

Utvecklingen inom artificiell intelligens har potential att leda till genomgripande förändringar i våra liv, i arbetslivet och för hela samhället. Vad krävs för att AI ska bidra till det samhälle vi önskar? Vilka kunskaper behöver vi? Lyssna på Judith Wolst, digital strateg, Staffan Truvé, forskningschef på Recorded Future och Erik Borälv, Vinnova. Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova. Luka Crnokovic-Friis och Kye Andersson på företaget Peltarion berättar om hur AI kan förhindra svält.

2018-11-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 1 - Cirkulär ekonomi

Oljan är inte den enda av jordens resurser som börjar ta slut. Vi lever på en planet med begränsade tillgångar. En omställning till en cirkulär ekonomi ses av många som en lösning på resursbristen. Men vad innebär egentligen cirkulär ekonomi? Varför måste vi ha koll på cirkulära affärsmodeller och hur det går att tjäna pengar på dem? Och kan en liter vatten verkligen räcka för att producera ett kilo basilika?

I Innovation ? en podd från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova ? reder vi ut hur vi kan bygga en ekonomi som använder jordens resurser om och om igen.

Följ med på ett besök hos Sepehr Mousavi på Plantagon, ett företag som jobbar med urban odling utifrån en cirkulär affärsmodell. Lyssna också på samtalet med Per Klevnäs, partner på Material Economics som arbetar med klimat- och hållbarhetsstrategier, Döne Delibas, arkitekt och social hållbarhetsstrateg på ÅWL Arkitekter och Ingela Wickman Bois från nätverket Cradlenet. Samtalet leds av hållbarhetsexperten Jessica Cederberg Wodmar.

2018-06-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.