Sveriges 100 mest populära podcasts

Digitala influencer-podden

Digitala influencer-podden

Möt några av Sveriges främsta digitala influencers som på olika sätt dagligen driver digitaliseringen framåt på ett föredömligt sätt inom sina respektive områden i öppna, inspirerande samtal med Consids vd Peter Hellgren. Temat? Digitalisering.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

consid.se/newsroom/podcasts/digitala-influencer-podden/

Avsnitt

212. Digitaliseringen går under jorden | Underlag Sofia Sirvell, CDO Sandvik | Industri 4.0

Med uppkopplade gruvmaskiner, digitala tvillingar och AI-lösningar, har Sandvikkoncernen tagit världstäten i racet mot industri 4.0 ? och mitt i stormens öga sitter nytillträdda digitaliseringschefen Sofia Sirvell. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar hon om hur it gått från supportfunktion till kärnverksamhet på Sandvik, om obemannade nattskift och om målet att ersätta alla jobb under mark med robotar. Dessutom avslöjar hon var du kan se en helt omöjlig staty.

2023-06-01
Länk till avsnitt

211. Hyr framtidens Manpower ut robotar? | Mikael Jansson, vd, Manpower Group | Kompetensförsörjning

Med över två decennier i ledande roller inom bemanningsbranschen har Mikael Jansson fått uppleva digitaliseringen av arbetslivet från första parkett. Det är han som vet vilka branscher som skriker efter kompetens, hur artificiell intelligens kan användas i snabba rekryteringsprocesser och när Manpower börjar hyra ut robotar i stället för människor. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Manpower Groups vd Mikael Jansson reflektera över framtidens arbetskraft, kompetensbrist kontra arbetslöshet och säkra jobb där ingen kommer att gå sysslolös de närmaste åren.

2023-05-25
Länk till avsnitt

210. Molnrevolutionen | Eva Fors, Nordenchef på Google Cloud | Molntjänster

Med 28 år i techbranschen och erfarenhet från såväl storbolag som startups, har Eva Fors varit med om molnrevolutionen från start. Idag är hon Nordenchef på Google Cloud och laddar för att en ny molnregion i Sverige ska lyfta. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Eva Fors tankar om de möjligheter som ryms i molnet, om de branscher som ligger i framkant i transitionen och om det massiva teknikskifte som väntar när molnet paras med artificiell intelligens.

2023-05-18
Länk till avsnitt

209. Hem för nytänkande | Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige | Framtidens digitala boende

Medan räntorna stiger och husbyggandet tvärnitar, plöjer Obos Sverige ner över en miljard i fabriker och robotar. Med 100 år på nacken och en framtidsvision som sträcker sig lika många år framåt, vill byggbolaget satsa sig ur krisen. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden resonerar Obos Sveriges vd, Joakim Henriksson, om framtidens boende, livet mellan husen när vi blir allt digitalare och om möjligheterna att tänka långsiktigt när det är medlemmarna som äger bolaget.

2023-05-11
Länk till avsnitt

208. Digital brobyggare | Nasim Bergman Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef, Microsoft Västeuropa | Digitalisering av vården

Hon är överläkaren och forskaren som lämnade den offentliga vården för techbranschen. Med erfarenhet från såväl Kry, Mindler och nu Microsoft, vill Nasim Farrokhnia bygga broar mellan techvärlden och vården och nyttja modern teknik för att frigöra mer tid och resurser till patienterna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden resonerar Nasim om möjligheterna som ryms inom AI och data när det kommer till att förutspå och förebygga sjukdom ? och vad som ligger i vägen för att nyttja teknikens fulla potential.

2023-05-04
Länk till avsnitt

207. 100 år av distanshandel | Peder Apelgren, CDO, Clas Ohlson | Omnikanal

I över 100 år har svenskarna handlat prylar till hemmafixet från Clas Ohlson. Det som började som ett postorderföretag i Dalarna, är idag ett av våra kändaste varumärken med över 200 fysiska butiker i tre länder och en växande handel online. Peder Apelgren är den som är ansvarig för att äktenskapet mellan digitale Clas och fysiska Ohlson blir lyckligt, och i det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar han om en resa som kom i gång sent men blev en maxad omnikanalupplevelse. Han förklarar hur butiker och e-handel kan leva i symbios och varför det har blivit irrelevant att fundera över onlinehandelns del av den totala försäljningen. Dessutom avslöjar han hur man med teknikens hjälp får det perfekta riset.

2023-04-27
Länk till avsnitt

206. Lagom mäktig | Isabella Löwengrip, serieentreprenör och investerare | Entreprenörskap och investeringar

Hon startade 11 bolag på 11 år, kröntes till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna som 28-åring och deklarerade i nationell radio att skulle bli den mäktigaste kvinnan i världen ? sen körde hon rakt in i väggen. Efter 3 års paus (med hennes mått mätt), en självbiografi och många timmar terapi, är Isabella Löwengrip tillbaka. Den här gången är det främst som investerare, och i botten ligger som alltid en kärlek för allting digitalt. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden, berättar hon om en tid av storhetsvansinne, ett plågsamt fall och om att bygga något hållbart i lagom takt. Dessutom förklarar hon varför influencer ändå är världens bästa karriär ? för den som verkligen vill.

2023-04-20
Länk till avsnitt

205. Är nöden uppfinningarnas moder? | Per Ljungberg, innovationschef Svensk Handel | E-handel och digital innovation

Från pandemi och e-handelsexplosion till lågkonjunktur och inflation ? tvära kast och blixtsnabb omställning har präglat svensk handel de senaste åren. Så, är det ens relevant att särskilja fysisk och digital handel längre? Vilka e-handlare överlever när kunden håller hårdare i plånboken ? och stämmer det verkligen att nöden är uppfinningarnas moder? Det här, och mycket mer, får svensk handels innovationschef Per Ljungberg svara på i det här avsnittet av Digitala Influencerpodden. Dessutom avslöjar han vilka e-handelsbolag som står starka när inga gamla sanningar längre gäller.

2023-04-13
Länk till avsnitt

204. Vill få fler att upptäcka tech | Nastaran Baleng-Soultani, medgrundare och chef Space Academy | Kodar- och programmeringskurser

Branschen skriker efter kompetens och unga konsumerar digitalt innehåll dygnets alla vakna timmar ? ändå är techbranschen en värld som många unga har svårt att se sig själva i. Detta satsar Space Academy på att förändra. Genom inspirationsföreläsningar, korta kodarkurser och snabba bootcamps i programmering, hoppas de kunna väcka intresse för tech och locka fler ur underrepresenterade grupper in i branschen. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Nastaran Baleng-Soultani, Space Academys chef och medgrundare, om satsningen som fått över 2 600 ungdomar att prova att koda. Hon reflekterar över de hinder som fortfarande finns för stora grupper när det gäller tillgången till tech och hur hon och hennes team jobbar för att överbrygga dessa.   

2023-04-06
Länk till avsnitt

203. Operation Locked Shields | Patrik Fältström, lagledare och internetpionjär | Cyberkrig, cyberangrepp och cybersäkerhet

Det som han inte vet om internet är inte värt att veta. Patrik Fältström är Sveriges mesta internetpionjär ? säkerhetsansvarig för en del av den svenska internetinfrastrukturen och rådgivare åt såväl regeringar som fredsbevarande institutioner. Han är också Sveriges lagledare i Natoövningen Locked Shields, där deltagarna försvarar ett land mot ett massivt cyberangrepp. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden förklarar Patrik hur en Natoövning i cybersäkerhet går till, hur Sverige står sig i internationell jämförelse och varför vi aldrig ska acceptera ens att restauranghemsidan ligger nere. Dessutom tar han oss med till det glada 90-talet, då han var med och byggde Sveriges internet.

2023-03-30
Länk till avsnitt

202. Övervakar övervakarna | Lena Lindgren Schelin, generaldirektör Integritetskyddsmyndigheten | Dataskydd

Hon övervakar övervakarna så att de inte övervakar för mycket, och räds inte att utfärda böter i mångmiljonklassen när företag som Klarna och Google slarvar. Som chef för Integritetsskyddsmyndigheten leder Lena Lindgren Schelin arbetet med att se till att våra personuppgifter skyddas från klåfingriga företag, stater och individer ? och att vi inte tummar på den personliga integriteten när digitaliseringen går allt snabbare. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör vi Lena förklara vad de irriterande cookie-förfrågningarna ska vara bra för, varför integritetsskydd är nödvändigt för en hållbar digitalisering och hur skydd av personlig data och cybersäkerhet hänger ihop. Dessutom förklarar hon varför vi inte får lov att skicka personlig data till USA.

2023-03-23
Länk till avsnitt

201. Energilagring ? nytt guld i nedlagda gruvan | Christopher Engman, grundare Mine Storage | Lagra energi i ett fossilfritt samhälle

Med hjälp av vatten, gravitation och ny teknik skulle nedlagda gruvor kunna användas för att lagra energi. I den allt snabbare omställningen till ett fossilfritt samhälle tror sig svenska bolaget Mine Storage ha hittat en ny guldgruva. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden förklarar Christopher Engman, grundare av Mine Storage, varför en gruva är bättre än ett batteri, hur gamla gruvor kan hjälpa till att minska kaoset på elmarknaden och om egen mjukvara som vägen till framgång. Dessutom förklarar han varför vår elkonsumtion kan jämföras med en anka.

2023-03-16
Länk till avsnitt

Jubileumsavsnitt 200. Cyberrymdens väktare | Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum | Cybersäkerhet och cyberattacker

I snart fem års tid har vi skildrat det digitala Sverige genom spännande möten och samtal i den här podden. När vi nu firar vårt tvåhundrade avsnitt är det i en orolig tid ? präglad av Rysslands krig i Ukraina, knackiga Natoförhandlingar, koranbränningar och cyberattacker ?en tid då säkerhetsfrågorna har seglat upp i topp på agendan. Med anledning av det har vi besök av Therese Naess i det här avsnittet. Med en bakgrund som mordutredare, Säpoagent och säkerhetschef på Migrationsverket, är det hon som har fått i uppdrag att bygga upp ett nationellt cybersäkerhetscenter och se till att myndigheter och näringsliv samarbetar för att förebygga, upptäcka och stoppa cyberattacker mot Sverige. Hör henne berätta om en hektisk tid på jobbet och om hur hoten mot Sverige ser ut och kan stoppas med gemensamma krafter.

2023-03-09
Länk till avsnitt

199. Tech ? en typisk tjejgrej | Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej | Jämställdhet inom it och tech

Medan det fattas tiotusentals hjärnor i techbranschen råder det oproportionerligt stort underskott på kvinnor och ickebinära. Det här sliter föreningen DataTjej för att ändra på, och med över 4000 medlemmar i landet visar de att det knappast är intresset för tech som saknas. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddskapare hos DataTjej, om det arbete de gör för att locka in och behålla kvinnor och ickebinära i branschen. Hon berättar också om sin ambition att lyfta fram fler förebilder än superhjältarna i sin podd, om hur tjejer kodar utan att själva fatta det och hur hon själv funnit sitt kall inom medicinska mjukvaror, efter att motvilligt ha tvingats ta en kurs i programmering.

2023-03-02
Länk till avsnitt

198. Gör dig hörd | Josephine Forssjö, innehållschef Acast | Trender inom podcast 2023

Med över 80 000 poddar i stallet ser de till att miljontals människor stoppar lurarna i öronen varje månad ? och att kreatörerna får betalt för mödan. Med sitt öppna ekosystem för poddar på världens alla plattformar är Acast branschens kanske bäst bevarade hemlighet. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden beskriver Acasts innehållschef Josephine Forssjö hur poddbranschen gått från gör-det-själv-anda till professionalism, hur man tjänar pengar på poddar och varför Acast med berått mod slaktade sin egen app. Dessutom avslöjar hon de hemliga ingredienserna i en riktigt framgångsrik podd.

2023-02-23
Länk till avsnitt

197. Hackar bäst som hackar först | Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor | Cyberbrottslighet och nätspioner

Hacka dig själv ? innan skurkarna gör det. Så resonerar Telenor, som de senaste åren satsat på så kallade etiska hackare. I en orolig värld där samhällskritisk infrastruktur utsätts för allt mer sofistikerade hot, gäller det att ligga steget före de kriminella. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Telenors säkerhetsexpert Marcus Lundblad beskriva hotbilden mot samhällskritisk infrastruktur, förklara hur etiska hackare kan skydda företag och vilka länder som är mest intresserade av att spionera på svenska företag. Dessutom ger han sina bästa tips till det företag som behöver stärka upp sitt säkerhetsarbete.

2023-02-16
Länk till avsnitt

196. Svensk rockstjärna inom legal tech | Joel Wickman, vd Legalbuddy

Han har kallats en rockstjärna inom legal tech och grundade landets största juridiska webbplats, Lawline, redan 2005. Med åtskilliga förlorade timdebiteringar på sitt samvete, har Joel Wickman nu bestämt sig för att riva murarna runt affärsjuridiken, med nya bolaget Legalbuddy. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Joel Wickman hur det gick till när han och ett gäng kursare drog i gång Lawline i ren frustration över juristutbildningen. Han förklarar varför juridik är den perfekta branschen att digitalisera, hur gratis kunskap lockar betalande kunder och avslöjar varför han ändå tycker att de flesta byråer borde avstå AI den närmaste tiden.

2023-02-09
Länk till avsnitt

195. Rätt vård med rätt språk | Shina Hagh, grundare och vd Bashi

Rätt vård, i rätt tid, för alla, oavsett modersmål. Det vill grundarna bakom sajten Bashi åstadkomma. Med nya miljoner i ryggen och en smartare plattform än 1177, vill man förbättra patientflöden och korta vårdköerna. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar vd och medgrundare Shina Hagh om idén som kom till henne i duschen efter ett frustrerande arbetspass på akuten, om varför kommunikationsproblem mellan patient och vårdgivare är ett problem som angår alla och hur man kan leda patienter till rätt vård på mindre än en minut. Dessutom avslöjar Shina vad som döljer sig bakom namnet Bashi.


2023-02-02
Länk till avsnitt

194. Digital gruva för batterimetaller | William Bergh, vd och grundare Cling Systems

De säger sig ha skapat världens första digitala gruva för batteriråvaror och är laddade för att lösa en av elektrifieringens mest akuta utmaningar: kretsloppet. Cling Systems är startupbolaget som fått Klarnagrundarens stiftelse Norrsken på fall och tunga investerare i ryggen, i sin strävan efter att bygga en cirkulärekonomi för framtidens eldrivna fordonsflotta. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni vd:n och grundaren William Bergh berätta om en värld som just har slutat elda upp uttjänta batterier för att i stället explodera i nya lösningar. Han berättar om Clings unika databas som kartlägger råvaruinnehållet i tusentals batterier och hur den hänger ihop med målet om att sluta bryta metaller ur marken. Dessutom avslöjar William hur han som 26-åring charmade Norrsken.

2023-01-26
Länk till avsnitt

193. Alltid i ditt flöde | Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media

Han gjorde succé med personliga studentmössor och lyckades få världens kändisar och bloggare att frivilligt visa upp sig i mysoverall. Nu driver Babak Faramarzian Sveriges ledande byrå för influencer marketing, som med hjälp av AI och mångårig expertis ser till att några av världens största varumärken blir ett naturligt inslag i våra flöden. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Babak Faramarzian om hur han upptäckte kraften i influencer marketing, varför Cure hellre satsar på microinfluencers än de stora namnen och vikten av att bygga långsiktiga strategier.

För dig som vill veta ännu mer om kraften i influencer marketing, tipsar Babak om att lyssna på Cure Medias podd Influencer Marketing talks

2023-01-19
Länk till avsnitt

192. Robotcoachar till framgång | Wala Loubani, vd och grundare Coachendo

Med över 15 års erfarenhet i allt från startups till miljardbolag, beslöt sig Wala Loubani för att bygga den tjänst hon själv alltid saknat. Tillsammans med några av Sveriges skarpaste hjärnor med bakgrund hos Google har hon tagit fram en skalbar robotcoach som ska hjälpa såväl ledare som anställda att nå sin fulla potential. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden berättar Coachendos grundare och vd, Wala Loubani, om hur en sjukhusinläggning fick henne att söka svaret på varför människor mår så dåligt på jobbet. Hör henne förklara varför det blir allt viktigare för företagen att erbjuda sina anställda möjlighet till coachning, varför många föredrar att coachas av en robot och hur hon fick med sig sitt dreamteam på resan.

2023-01-12
Länk till avsnitt

191. Digitala Influencer-poddens nyårskrönika 2022

2022 går mot sitt slut och det har blivit dags att blicka tillbaka på det som har varit. Det blev inte det där året av grönbete och framtidstro efter pandemin som vi hade hoppats på. I stället överskuggades det mesta av Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina, energikris och stigande matpriser. I de över 50 avsnitt av Digitala influencer-podden som vi har släppt under året, har de frågorna varit närvarande, samtidigt som vi också försökt blicka framåt. Digitaliseringen avstannar nämligen inte för att den fysiska världen går på sparlåga ? det är en kraft som varken krig eller inflation kan stoppa. I det här avsnittet summerar Consids vd Peter Hellgren året som har gått och väljer ut några av de bästa bitarna ur de intervjuer han har gjort. Hör bland andra Anders Borg om digitaliseringens betydelse för Sveriges ställning under pandemin, drönarpiloten från Ukraina som ägnar sig åt psykologisk krigsföring och Pernilla Nyrensten om att lära Facebook hur man annonserar på Facebook. Dessutom bjuder vi på årets kärleksfullaste blooper.

Gott nytt år!

2022-12-29
Länk till avsnitt

190. Elektrisk entreprenör | Konrad Bergström, grundare Zound och X Shore

Han grundade hörlurs- och livsstilsföretaget Zound Industries, ökade intäkterna med 11 000 procent ? och fick sparken. Han är mannen som tog takräcken till Nya Zeeland, wakeboard till Sverige och båtarnas Tesla ut på världshaven. Ja, Konrad Bergström är serieentreprenören som bara flyter med strömmen om den råkar vara elektrisk. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni honom berätta om den galna tillväxtresan som slutade med frontalkrasch, skenmanövern som blev en monstersuccé och livet som kostade honom både hus och familj. Dessutom berättar han om kärleken till bergen och havet, och om den gången han steg ner från en bergstopp i Himalaya, lite osäker på om han just hade blivit pappa.

2022-12-22
Länk till avsnitt

189. Ingenjör 4.0 | Greta Braun, doktorand vid Chalmers

När svensk industri digitaliseras och kraven på hållbarhet ökar, måste landets ingenjörer tillbaka till skolbänken igen. I det unika projektet Ingenjör 4.0 gör svenska högskolor och universitet gemensam sak för att säkra kompetensutvecklingen och stärka Sverige som digital industrination. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, som spelades in under Elmias underleverantörsmässa i Jönköping, berättar doktorand Greta Braun om sin forskning kring ?skill gaps?, hur Ingenjör 4.0 kan bidra till kompetensutveckling inom deep tech och hur man motiverar människor till ett livslångt lärande.

2022-12-15
Länk till avsnitt

188. Hybrideventet som räddar liv med musik | Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist, projektledare Musikhjälpen

Musikhjälpen drar varje år in åttasiffriga belopp till bortglömda humanitära katastrofer. Det är insamlingseventet där det fysiska och digitala sömlöst smälter samman för att göra världen lite bättre. I år handlar det om att ge barn på flykt ett tryggare liv, och i det här avsnittet av Digitala influencer-podden berättar projektledarna Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist om tankarna bakom temat, evenemangets utveckling genom åren, den ständiga jakten på tekniska lösningar för att engagera fler och om den enorma apparat som finns bakom glasburen som du ser i rutan. Dessutom avslöjar de vilken låt som önskats mest genom tiderna och förklarar åkomman Post production blues.

Vi på Consid har såklart en egen Musikhjälpsbössa. När du bidrar med en peng för att hjälpa barn på flykt från krig, har du också möjlighet att vara med och tävla om en programmeringsutbildning åt en skolklass i Sverige. Läs mer om programmeringsutbildningen på våra tävlingsinlägg på InstagramLinkedIn eller Facebook.

2022-12-08
Länk till avsnitt

187. Havets Tesla | Helena Fagraeus Lundström, X Shore

Deras helt eldrivna motorbåtar beskrivs som havets Teslor. Med uppkopplade båtar, en toppfart på 30 tysta knop och ett hängivet team vid rodret, har det svenska bolaget X Shore tagit världen med storm. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden, som är en liveinspelning från Elmia Subtractor, hör ni X Shores Chief Sustainability & Strategy Officer Helena Fagraeus Lundström. Hon berättar om båten som inspirerats av en ål, en ny elektrifierad bransch som får draghjälp elbilsboomen och om målet om en helt fossilfri båtproduktion. 

2022-12-01
Länk till avsnitt

186. Ledarskap i alla kanaler | Karin Zingmark, konsult och författare

Karin Zingmark är konsulten, författaren och inspiratören som vill maxa snacket för att bygga tillit på jobbet. När digitaliseringen får allt att rusa snabbare och världen runt omkring oss skakar, menar hon att kommunikation är nyckeln till harmoni. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden förklarar Karin hur vi får till en förändringsbenägen organisation trots att det är så fruktansvärt jobbigt, varför det är passé att separera intern och extern kommunikation och varför det är livsviktigt för en modern ledare att verka i sociala medier. Dessutom får Consids vd Peter Hellgren råd om hur personlig han bör vara online och om han måste dansa in på TikTok.

2022-11-24
Länk till avsnitt

185. Google för influencers | Fredrik Grufvisare, vd Collabs

Som ett Google för influencer marketing. Så vill svenska Collabs marknadsföra sin unika sökmotor som analyserar miljontals konton världen över på bara ett par sekunder. Med hjälp av AI, smarta verktyg och stora mängder data, vill Collabs skriva om spelreglerna för en hel bransch. I detta avsnitt av Digitala influencerpodden berättar vd Fredrik Grufvisare om tekniken bakom influencer-söket, varför influencer marketing är smartare än en helsida i Aftonbladet och hur man med digitala verktyg kan samarbeta med kreatörer på andra sidan jorden, utan gemensamt språk.

2022-11-17
Länk till avsnitt

184. Techdemokraten | Binette Seck, medgrundare Space Academy och Changers Tech

Hon är superentreprenören från Tensta som vill demokratisera tillgången till tech och bygga broar mellan människor. Med driv, passion och en okuvlig tro på att världen går att förändra till det bättre, har hon bidragit till att tiotusentals unga fått lära sig att koda. Binette Seck är i år en av de nominerade till Consids pris Årets digitala stjärnskott och en mycket efterlängtad gäst i den här podden. I det här avsnittet avslöjar hon hur man lyckas locka kvinnor och unga med utomnordisk bakgrund in i techbranschen, vad förebilder har med saken att göra och hur man får människor att tro på att de förtjänar ett bättre liv.

2022-11-10
Länk till avsnitt

183. Fakturerar mera i snålblåsten | Carl Lindberg, vice vd Billogram

När andra drar i nödbromsen trycker de gasen i botten. Med friktionsfria betalningsprocesser vill fintech-bolaget Billogram skrota pappersfakturan en gång för alla och ta världen med storm. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, hör ni Billograms vice vd Carl Lindberg förklara hur man bygger goda kundrelationer med hjälp av något så osexigt som en faktura, hur ett EU-direktiv varit avgörande för företagets framgångar och varför Billogram växer stadigt medan andra vacklar i snålblåsten.

2022-11-03
Länk till avsnitt

182. Metaverse förändrar allt | Linda U Johansson, futurist och föreläsare

Metaverse är här nu, och det kommer att förändra våra liv. Det menar i alla fall föreläsaren och futuristen Linda U Johansson, som är på väg att sjösätta Sveriges första metaverse-certifiering. Spänn fast säkerhetsbältet och dra på VR-glasögonen, så åker vi! I detta avsnittet av Digitala Influencerpodden förklarar Linda U Johansson vad metaverse är, varför vi vill vara där, hur det kommer att se ut om ett par år och vem som riskerar att halka efter. Dessutom förklarar hon varför vi inte ska stirra oss blinda på tekniken vi har på huvudet.

2022-10-27
Länk till avsnitt

181. Är techfesten över? | Alexander Norén, ekonomikommentator och techexpert, SVT

Med Ukrainakrig, elprischocker, inflation och räntehöjningar har SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén bråda dagar på nya jobbet, men vi fick låna honom till det här avsnittet av Digitala influencerpodden, för att hjälpa oss förstå krisen för techbolagen. Är det en ny IT-bubbla som är på väg att spricka? Har svenska techbolag varit övervärderade? Vems fel är det, och vilka överlever stålbadet?

2022-10-20
Länk till avsnitt

180. Lekande lätt när Quizrr växlar upp | Erika Wennerström, vd Quizrr

Med en lättillgänglig spelplattform och snabba frågequiz utbildas hundratusentals fabriksarbetare och chefer världen över i mänskliga rättigheter. När ny EU-lagstiftning ställer krav på företags sociala ansvarstagande, växer svenska edTech-undret Quizrr så att det knakar. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden hör ni Quizrrs vd Erika Wennerström förklara hur man får en knappt läskunnig kvinna i Bangladesh att ta föräldraledigt, hur man övertalar fabrikschefer i låglöneländer att utbilda sina arbetare i mänskliga rättigheter och hur man lyckas träna 5000 arbetare i månaden med hjälp av en digital plattform. Dessutom avslöjar Erika varför hon just kommit hem från en 48-timmars resa till Seattle.

2022-10-13
Länk till avsnitt

179. Spåra ? eller spåra ur | Amelie Silfverstolpe, ansvarig för hållbar innovation, Axfoundation

Spårbarhet är ordet på allas läppar, när vi försöker komma till rätta med produktion som miljömässigt har spårat ur. En aktör som jobbar med just detta är Axfoundation, där Amelie Silfverstolpe ansvarar för hållbar innovation. Hon har tidigare fått nyanlända och etablerade svenskar att mötas och skapa jobbnätverk ? nu ska hon i stället få konkurrerande företag att mötas och nätverka för ett hållbarare samhälle. Hör Amelie berätta om de kommande EU-kraven på digitala produktpass som kommer få GDPR att kännas som en fis i rymden, hur man motverkar kompetensbristen i it-branschen genom möten och hur fluglarver och den utskällda fisken braxen kan minska vårt köttätande. Dessutom slår Amelie tillsammans med Consids vd Peter Hellgren ett slag för årets viktigaste hackaton, Considition.

2022-10-06
Länk till avsnitt

177. Älskade robot | Sofia Thunberg, kognitionsvetare och robotutvecklare

Hon har tävlat i såväl Talang i TV4 som VM med sina robotar, och forskar på hur robothusdjur kan gynna demenspatienter. Kognitionsvetaren och robotutvecklaren Sofia Thunberg brinner för de mänskliga maskinernas plats i samhället och vill lindra vår kulturella robotskräck. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Sofia Thunberg berätta om kärleken mellan människa och robot, varför det är så svårt att skapa empatiska maskiner och hur exoskelett kan användas för att både vårda och mörda. Dessutom funderar vi över om det är Terminatorfilmernas fel att vi är så oroliga för mänskliga maskiner.

2022-09-22
Länk till avsnitt

176. Eldrivet motorcykelgäng | Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE

Deras elmotorcyklar sätter dit tjuvjägare i Afrika, samlar designpriser på hög och körs av kändisar som Pharrell Williams och Kanye West. När hela världen snabbt ska ställa om till fossilfritt befinner sig svenska moped- och motorcykeltillverkaren CAKE mitt i stormens öga. Vid rodret sitter grundaren och designgurun Stefan Ytterborn ? mannen som egentligen aldrig har gillat motorcyklar. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden hör ni Stefan Ytterborn förklara varför hans motorcyklar syns oftare på outdoor-evenemang än motormässor, varför det är bra att kunna göra en dubbelpflipp med en pendelhoj och hur man servar en motorcykel i Los Angeles från Stockholm. Dessutom förklarar han hur fransk politik kommer göra ett CAKE-köp till årets bästa affär.

2022-09-15
Länk till avsnitt

175. I stället för krig ? drönare som räddar liv | Mats Sällström, vd Everdrone

SVT, BBC, Al Jazeera ? i början av året hamnade svenska techbolaget Everdrone plötsligt i världspressen när deras drönare bidrog till att rädda livet på en man i Trollhättan. Det var första gången i historien som en autonom drönare levererade en hjärtstartare i skarpt läge, och nu vill alla följa efter. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden berättar Everdrones vd Mats Sällström om ett bolag som fick flygfart av en fascination för ny teknik, hur Everdrones teknik gjort Sverige först i världen med drönarlevererade hjärtstartare och varför varje minut räknas när det handlar om just hjärtan. Dessutom berättar Mats om hur det är att navigera i regionpolitiken med teknologi som är så ny den saknar en egen budgetpost.

2022-09-08
Länk till avsnitt

174. Så blir Sverige världsbäst på grön digitalisering | Tomas Frimmel, Microsoft Sverige

Med data i molnet och klimatneutrala datacenter vill IT-jätten Microsoft bidra till en hållbar samhällsutveckling. Och bäst i världen på grön digitalisering ? det ska Sverige vara, menar Microsofts Sverige-vd Tomas Frimmel. Digitala Influencerpodden har som första podd fått äran att ta pulsen på Tomas Frimmel sedan han tillträdde före sommaren. I det här avsnittet pratar vi om varför Microsoft valde just Sverige för sin hittills största datasatsning, borrar djupare i hur en flytt till molnet kan vara en viktig insats för miljön samt hur man ska få de anställda att vilja komma tillbaka till jobbet efter pandemin. Dessutom förklarar Tomas vilka likheter som finns mellan att leda en IT-jätte och ett landslag.

2022-09-01
Länk till avsnitt

173. Made in Sweden ? så blev Sverige en gaming-stormakt | Storspelarna

Den svenska spelindustrin har blivit en exportsuccé, och i ett par avsnitt har vi mött profiler som haft en viktig del i den utvecklingen. I det här avsnittet skiftar vi nu perspektiv, och tittar på storspelarna i andra änden ? för även inom e-sporten är Sverige en gaming-stormakt. Hör gamingprofilerna Fredrik Jaegarn "Kempf" och Tilde "7licious" Byström berätta om livet som proffsspelare och den enorma utveckling inom e-sporten som skett på bara ett par år. De pratar föräldraengagemang och inkludering, Fredrik avslöjar vad han letar efter när han tar ut ett landslag i Counterstrike och Tilde pratar om hur det är att vara kapten för världens första damlandslag i e-sport. Dessutom får de Consids vd att överväga att byta karriär.

2022-08-25
Länk till avsnitt

172. Made in Sweden ? så blev Sverige en gaming-stormakt | Spelfabriken

Svensk demokultur och en blöt kväll i en sommarstuga i Blekinge ? det var två viktiga ingredienser i receptet för exportsuccéer som Pinball Dreams och Battlefield. I det här specialavsnittet om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt berättar vi historien om speljätten DICE, och i gästfåtöljen har vi en av grundarna. Hör Fredrik Liljegren berätta om första hemdatorn, demogrupperna Explorers och The Silence, en galen tur till England och känslan första gången han såg sina spel på butikshyllorna på en annan kontinent. Dessutom funderar han kring faktorerna som har möjliggjort DICE framgångar.

Det historiska klippet i programmet kommer från TV4, 1994, där Fredrik och de andra medlemmarna i DICE intervjuas.

2022-08-18
Länk till avsnitt

171. Made in Sweden ? så blev Sverige en gaming-stormakt | DreamHack ? ?ett hobbyprojekt som spårade ur?

Från en föreningslokal i Malung på 90-talet till världens största lan-party ? DreamHacks resa från hobbyprojekt till imperium är en bit svensk nutidshistoria som får många andra framgångar att blekna. I det här andra specialavsnittet om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt har vi med två av DreamHacks verkliga nyckelspelare: Martin Öjes och Tomas Lyckedal. Hör om lanandets gryningstid, om dataspelande som revolt mot vuxenvärlden, hur man gick från datafestival till att ta plats som en av e-sportens viktigaste arenor och varför DreamHack kommer att överleva minst 20 år till.

2022-08-11
Länk till avsnitt

170. Made in Sweden ? så blev Sverige en gaming-stormakt | Sveriges första exportsuccé

Sverige är i dag ett land som levererar spelsuccé efter spelsuccé i en global mångmiljardindustri. Men Space action, Sveriges första dataspel på export, utvecklades faktiskt i ett garage utanför Landskrona, av en skoltrött kille som egentligen helst hade ägt en filmkamera. Arne Fernlund har en självskriven plats i det här första specialavsnittet om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt. Hör honom berätta om en tid då man satte människor på månen, programmerade sina egna spel på pojkrummet och fick lönen utbetald i kontanter.  

2022-08-04
Länk till avsnitt

169. Live från Almedalen | Partiernas digitaliseringsagenda

Så här tänker partierna kring digitaliseringen. En genomlysning som Consid har gjort visar att intresset för digitalisering och AI är ljummet i de politiska partiernas program inför valet. Vi samtalar kring resultatet av genomlysningen och analyserar varför det är så.

Medverkande:

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige Fredrik Furtenbach, politisk kommentator Sveriges Radio Peter Hellgren, vd Consid Nathalie Besèr, moderator
2022-07-07
Länk till avsnitt

168. Live från Almedalen | Vilka är de mest slående trenderna?

Ett nytt Sverige håller på att ta form. Pandemin tryckte bara på fast-forwardknappen i en utveckling som redan var i full gång. Vilka är de viktigaste trenderna och hur ser Sverige ut om 50 år?

Medverkande:

Anders Persson, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen Einav Peretz Andersson, AI-expert på Högskolan i Jönköping Suzan Hourieh Lindberg, vd The Social Few och medgrundare Perspetivo Pieter Ten Hoopen, världsberömd fotograf Peter Hellgren, vd Consid och författare till boken Folkhemmet 4.0. Nathalie Besèr, moderator
2022-07-06
Länk till avsnitt

167. Live från Almedalen | Kriget i Ukraina ? drönarpilotens berättelse

Oleksandr Radzikhavskyi var drönarpilot för ukrainska försvarsmakten under de tre första månaderna av Ukrainakriget. Hans uppdrag var att samla in information om de ryska styrkornas rörelser. Till vardags bor han i London och arbetar som senior utvecklare för elbiltillverkaren YASA. Oleksandr Radzikhavskyi samtalar med rysslandsexperten Martin Kragh om tech-kriget i Ukraina. (Samtalet sker på engelska).

Medverkande:

Oleksandr Radzikhavskyi, ukrainsk drönarpilot Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid UI Peter Hellgren, moderator Nathalie Besèr, moderator
2022-07-05
Länk till avsnitt

166. Live från Almedalen | Framtidens arbetsmarknad

Arbetsmarknaden har redan påverkats avsevärt av digitaliseringen, men ännu har vi bara sett början till en enorm transformation. Arbetsförmedlingen gör i en av sina senaste rapporter uppskattningen att 21 procent av dagens arbetade timmar i Sverige kommer att automatiseras de närmaste tio åren, vilket motsvarar drygt en miljon jobb. Samtidigt förväntas automatisering och ett antal samhällstrender leda till att 1,3 miljoner nya jobb skapas fram till år 2030. Enligt experterna gynnar teknikutvecklingen både det vi idag beskriver som låg- och det som vi beskriver som högkvalificerade jobb. Det är jobben däremellan som kommer att försvinna ? medelklassens levebröd.

Medverkande:

Lars Lööw, överdirektör Arbetsförmedlingen Jonas Grafström, framtidsforskare Peter Hellgren, vd Consid  Nathalie Besèr, moderator
2022-07-05
Länk till avsnitt

165. Live från Almedalen | Kompetenskrisen

Tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens ? trots hög arbetslöshet. På global nivå är motsvarande siffra 69 procent, vilket är den högsta siffran på 15 år. En tydlig utmaning består i att tillgången på efterfrågade kompetenser inte motsvarar de kompetenskrav som finns på arbetsmarknaden. Samtidigt bidrar automatiseringen, digitaliseringen och den gröna omställningen till att behovet av kompetenser förändras kontinuerligt. Det riskerar att ytterligare öka obalanserna och försvåra matchningsläget på arbetsmarknaden. Bristen på kompetens är det största hotet mot ekonomisk tillväxt, dessutom hämmar bristen innovation, entreprenörskap och forskning. I Jönköping anger 73 procent av de företag i länet som letar personal att de har svårt att rekrytera. Hur löser vi krisen?

Medverkande:

Thomas Persson, Generaldirektör Myndigheten för Yrkeshögskolan Sven Rydell, näringslivschef Jönköping Suzan Hourieh Lindberg, Perspetivo och The Social Few Peter Hellgren, vd Consid Nathalie Besèr, moderator
2022-07-05
Länk till avsnitt

164. Folkhemmet 4.0 | Peter Hellgren, Consid

Pandemin tryckte på digitaliseringens snabbspolningsknapp. Nu när vi är ute på andra sidan vet vi att inte bara samhället är förändrat. Vi är förändrade: hur vi lever, hur vi äter, hur vi umgås och hur vi jobbar. Om detta och den framtid som vi står mitt i, handlar boken Folkhemmet 4.0, som är skriven av Consids vd och grundare Peter Hellgren. Den utmärkta sommarläsningen dyker vi ner i, i det här avsnittet av Digitala influencer-podden. Consids kommunikationschef Nathalie Besèr har skickat över Peter till gästfåtöljen och sköter utfrågningen.

2022-06-30
Länk till avsnitt

163. ID-idé gör succé | Johan Henrikson, Freja eID

Med över en halv miljon användare, e-legitimation och fysiskt leg i appen, är Freja eID den uppstickare som på allvar utmanar BankID:s monopolstatus. Nu tar bolaget dessutom klivet ut i världen, och är första svenska e-legitimation att godkännas för legitimering inom EU. I detta avsnitt av Digitala influencer-podden berättar Freja eID:s vd och grundare Johan Henrikson om tjänsterna som ska locka över användarna från BankID, om kampen mot digitalt utanförskap och varför det skapar förtroende att ge sig i lag med Skatteverket.

2022-06-23
Länk till avsnitt

162. Digital skattjakt | Johan Schauman, Skatteverket

Inför biometriska id-kontroller, slopa sekretessen mellan svenska myndigheter och tillåt samkörning av register med hjälp av AI. Det är några av de förändringar som Skatteverket vill se för att komma åt välfärdsfusket. Men var går gränsen mellan effektivitet och integritet? Och hur skyddar vi skattebetalarna mot elak AI? Det är frågor som Johan Schauman, chef för digital samutveckling på Skatteverket, brottas med på jobbet och som han utvecklar sina tankar kring i det här avsnittet av Digitala influencer-podden.

2022-06-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.