Sveriges 100 mest populära podcasts

Digitala influencer-podden

Digitala influencer-podden

Möt några av Sveriges främsta digitala influencers som på olika sätt dagligen driver digitaliseringen framåt på ett föredömligt sätt inom sina respektive områden i öppna, inspirerande samtal med Consids vd Peter Hellgren. Temat? Digitalisering.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

consid.se/newsroom/podcasts/digitala-influencer-podden/

Avsnitt

254. Ett livslångt engagemang för mänskliga rättigheter och utbildning för alla | Yasmine Sherif, executive director ECW | Utbildningsbehov

I avsnitt 254 träffar vi Yasmine Sherif som med över 30 års erfarenhet inom FN och andra icke-statliga organisationer är en av Sveriges mest framträdande röster inom internationellt humanitärt arbete och global utbildning. Idag är hon verkställande direktör på den globala fonden Education Cannot Wait, som sammanlagt har nått ut till 8,8 miljoner barn världen över som befinner sig i nödsituationer eller kriser.  

2024-04-11
Länk till avsnitt

253. Från AI till Zen | Arash Gilan, VD Viva | Om AI i mänsklighetens tjänst

Mitt i den digitala transformationen är det lätt att tappa bort sig, i avsnitt 253 träffar vi Arash Gilan som varit en ledande drivkraft för de personer och företag som försöker navigera sig i det digitala landskapet. Som 26 åring blev han vd för Viva och kammade hem utmärkelsen som Årets inspirerande ledarskap. Med många strängar på sin lyra fortsätter han att vara en av Sveriges ledande digitala influencers.

2024-04-04
Länk till avsnitt

252. Kvinnor inom investeringsbranschen | Michaela Berglund, Feminvest | Jämställt ägande

I avsnitt 252 träffar vi Michaela Berglund, som vd för Feminvest leder hon kampen för ett mer jämställt samhälle, med en jämlik fördelning av kapital mellan kvinnor och män. Nu har hon även startat Nordens första fond där majoriteten av bolagen ägs av kvinnor. Genom att hjälpa andra kvinnor i investeringsbranschen utmärker hon sig som en viktig digital influencer och en förebild för kvinnor.

2024-03-28
Länk till avsnitt

251. Flygande digital transformation | Charlotte Svensson, CIO SAS | Hållbarhet

Charlotte Svensson är anställd hos SAS, Scandinavian Airlines, sedan 2020 som Executive Vice President och CIO. Hennes främsta uppgift har varit att övervaka digital och it-avdelningen på SAS, samt att utveckla och driva kundfokuserade digitala lösningar i en operationell verksamhet.  

2024-03-21
Länk till avsnitt

250. För jämställdhet och mångfald på Youtube | Michelle Kadir, Svergiechef Youtube | AI implementering

I avsnitt 250 möter vi igen Michelle Kadir, som senast gästade år 2019 och avsnitt 35 och då jobbade Michelle på Sony Music. 
Genom sitt engagemang och driv har hon förändrat branschen och varit en del av den digitala revolutionen som har gjort att 94 procent av musikförsäljningen i Sverige idag sker digitalt. På stora musikbolag som Sony Music, Spotify och Universal Music, har hon drivit förändringen framåt och haft en avgörande roll i digitaliseringen av musikindustrin i Sverige. Sedan två år tillbaka har hon klivit in på Youtubes arena som Sverigechef.  

2024-03-14
Länk till avsnitt

249. Svajpa fram din psykologmatch | Natali Suo, medgrundare, Meela | Psykisk ohälsa

Meela är en digital plattform där man matchas med rätt psykolog eller psykoterapeut och terapeutmetod, utifrån sina behov och preferenser? helt kostnadsfritt. Denna automatiserade variant av psykologmatchning föddes till liv då varje individ har olika behov. Sedan företaget startades har det fortsatt att växa och gång på gång slått sina finansiella prognoser.  

Från början var Meela ett initiativ för att hjälpa kvinnor med psykisk ohälsa (självklart hjälper de även män och icke-binära). De valde att fokusera på just kvinnor till en början eftersom kvinnor är överrepresenterade inom psykisk ohälsa och är dubbelt så benägna att betala för terapi än män.  

2024-03-07
Länk till avsnitt

248. Framtidens detaljhandel | Linda Pimmeshofer, grundare Change retail | Smart operations

Linda Pimmeshofer har arbetat i tio år på Microsoft i olika roller. Nu har hon lämnat Microsoft för att starta sitt eget företag: Change Retail, ett konsultföretag inom digitalisering och detaljhandel. I företaget är hon vd och Elena Berg Österdahl styrelsesuppleant. Företaget har sin bas i Täby. Förutom sitt eget företag håller Linda även i föreläsningar och är en stor inspirationskälla inom IT-världen i Sverige.  

2024-02-29
Länk till avsnitt

247. Digitala kläder | Tilda Eriksson, digital modedesigner och grundare TEONE | Digitalt mode till din avatar

Tilda Eriksson är en svensk digital designer som med innovation och kreativitet skapar kläder och kollektioner i digital form. 2023 startade Tilda företaget TEONE. Företaget har två huvudinriktningar, det ena är att skapa egna kollektioner, och det andra att vara konsult till andra företag för att dela med sig av kunskap och bidra med inspiration. I nuläget jobbar Tilda med sin första kollektion ?The Four Seasons? som är inspirerad av de fyra elementen.  

Tilda Eriksson är övertygad om att digitalt mode är framtiden och har med TEONE påbörjat sin resa som digital designer i Sverige. 

2024-02-22
Länk till avsnitt

246. Gamers - en lösning på dagens globala utmaningar | Josephine Sundqvist, CEO och generalsekreterare, Läkarmissionen | Tech i biståndsbranschen

De jobbar för att få in programmerare och gamers i biståndsbranschen och ser digitalisering som en nyckelfråga för att uppnå de globala hållbarhetsmålen. Läkarmissionen är biståndsorganisationen som vågar pröva nya vägar i kampen för en bättre värld.

2024-02-15
Länk till avsnitt

245. Från avancerad AI till revolutionerande innovationer | Christofer Fagerström, business partnership manager

[]
2024-02-08
Länk till avsnitt

244. AI ? Din andra hjärna | Karl Lillrud, mentor och business-coach | AI och ChatGPT

Han är författare, föreläsare och mentor med 27 års erfarenhet av företagande, e-handel och digitalisering. Karl Lillrud är multientreprenören som nyligen kom ut med sin andra bok om AI ??som gratis julklapp till resten av världen. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Karl ge exempel på användbara AI-verktyg för både privatpersoner och företag, avslöja knep för hur vi kan tämja Chat GPT och förklara hur AI kan bli din andra hjärna. Dessutom funderar han kring AI som används med onda avsikter och förfasas över försöken att begränsa AI-användningen i skolan.

Tidskoder och citat 

2.55 Så presenterar Karl sig.  

5.03 Därför skrev Karl sin senaste bok om AI. 

6.37 Detta handlar boken om.  

7.57 Därför heter boken AI ? your second brain. 

10.03 Därför förändrade ChatGPT vår syn på AI så fundamentalt. 

12.04 Så kan man använda ChatGPT i sin vardag. 

14.19 Så får man med sig hela arbetsplatsen på AI-tåget. 

17.09 Detta AI-verktyg bör du som privatperson prova. 

21.04 Dessa verktyg bör man lära känna som företag. 

22.08 Om den dystopiska sidan av AI. 

24.50 Borde varje elev ha en egen chatbot som extra lärare? 

25.59 Om försöken att begränsa barnens användning av AI i skolan.  

27.45 Om tanken bakom undertiteln ?utvecklas eller utrotas?, som Karl har på sin bok.  

30.17 Om risken för att det digitala utanförskapet ökar, med AI. 

32:32 Om risken för okontrollerad utveckling av AI.

36:00 Om debatten runt en AI-utvecklingspaus för att låta etiken komma ikapp. 

37.31 Om ChatGPT och GDPR. 

37.31 Karl Lillrud rekommenderar ett ämne för kommande poddar. 

39.55 Detta ska du hålla utkik efter runt Karl Lillrud framöver. 

2024-02-01
Länk till avsnitt

243. Extrainsatt avsnitt om attacken mot Tietoevry | Andreas Jarskog, Cybersecurity Strategist, Consid | Cybersäkerhet

Under natten mellan den 19 och 20 januari inträffade en omfattande ransomware-attack när den ryska hackargruppen Akira riktade in sig på ett av it-företaget Tietoevrys svenska datacenter. Effekterna av attacken spreds snabbt och drabbade flera svenska företag, kommuner och universitet.

Tietoevry inledde omedelbart krisarbetet för att begränsa skadorna och åtgärda de problem som skapats.

Idag har vi Andreas Jarskog, säkerhetschef på Consid, på plats för att diskutera cybersäkerhet och hur vi skyddar oss mot ransomeware.

2024-01-26
Länk till avsnitt

242. Digital etik | Per Axbom, rådgivare digital etik | Möjligheter och risker med AI

Han är tech-veteranen som ledsnade på övervakningen och försökte lämna sociala medier. Han vill reglera AI, fördomssäkra algoritmerna och förespråkar omtänksamhet när vi tar fram nya tjänster och produkter. Idag har vi med oss Per Axbom i podden för att prata om digital etik i ett tidevarv då allt bara snurrar fortare. Hör hans tankar kring exploatering som grund för tekniken, om upphovsrätt som en kommande stridsfråga och varför AI är mer än bara en hammare. Desstuom förklarar han varför chat GPT borde sluta be om ursäkt.

Tidskoder och citat 

2.32 Per om det han jobbar med. 

3.16 Så fastnade Per för digital etik. 

5.59 Per om verklig fara, relaterat till AI. 

6.47 Per om inbillad fara, i relation till AI.

8.24 Om faran i att se AI som ?bara? ett verktyg, som en hammare. 

 

9.06 Om risken att bygga in västerländsk bias i AI. 

 

11.32 Om New York Times stämning mot Open AI. 

14.36 Hänger lagstiftningen med i den snabba utvecklingen? 

15.31 Kommer stater ta ledningen över AI-utvecklingen mer framöver? 

17.58 Om att vår data används för att träna de nya AI-verktygen. 

18.53 Om riskerna med att dagens generativa AI härmar mänskliga uttryckssätt och empati. 

 

21.24 Kommer chatbottar komplettera lärarledda lektioner? 

22.25 Om vikten av kontrollerad testning av AI, innan man implementerar det i sina system. 

23.43 Här finns de största möjligheterna med AI.  

Per sätter sig i Heta stolen. 

Därför lämnade Per sociala medier. 

Per rekommenderar ett ämne att ta upp i podden. 

Detta händer framåt runt Per Axbom. 

 

https://axbom.com/info/

2024-01-25
Länk till avsnitt

241. Rensat upp i spaghettiparken | Emma Trygger, CDO, Carnegie Investment Bank | Cybersäkerhet

Med rötter i 1800-talet har Carnegie Investment Bank starka traditioner och en lång historia att luta sig tillbaka på. Samtidigt gäller det att snabbt kunna ställa om när tekniksprången avlöser varandra. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Carnegies CDO, Emma Trygger, berätta om hur Carnegie rensat upp i spaghettiparken för att kunna dra nytta av de fintech-produkter som spottas ut på marknaden, om den kulturförflyttning som hon tror att AI kommer att kräva av medarbetare och chefer och om ett ökat fokus på cybersäkerhet. Dessutom bjuder hon på ett hack för den som hackar lök. 

Tidskoder

1.44 Detta är Carnegie. 

2.55 Detta gör Emmas avdelning. 

4.20 Så har Carnegie hanterat legacy-frågan när det kommer till system. 

5.59 Därför har bank och finans legat lite efter i digitaliseringen. 

7.17 Emma om en kommande satsning på Carnegie. 

8.28 Så ser Emma på AI-utvecklingen. 

9.50 Så jobbar Carnegie med AI just nu. 

11.38 Om den kulturförflyttning som krävs i och med AI. 

14.06 Så märker Carnegie av ett större cybersäkerhetshot.

15.19 Om penningtvätt och kraven på bra system. 

 

16.30 Så påverkades Emmas avdelning av senaste uppköpet av Penser. 

17.52. Emma Trygger tar plats i Heta stolen 

21.53 Emma om hur hon hamnade där hon är idag.  

23.35 Om Carnegies hållbarhetsarbete med Social Initiative. 

25.52 Emma rekommenderar en gäst eller ett ämne för kommande poddar. 

27.13 Detta händer runt Carnegie framåt. 

2024-01-18
Länk till avsnitt

240. Parkingtech för beboeliga städer |?Johan Birgersson, rådgivare och f.d. vd, Easypark |?More liveable cities

De är redan störst i Europa och siktar på att bli universums mest använda app. Vi talar såklart om Easypark ? parkingtechbolaget som med data som verktyg vill göra våra städer mer beboeliga. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, berättar Easyparks tidigare vd, numera seniora rådgivare, Johan Birgersson om hur en digital plånbok blev en världsomspännande parkeringstjänst, varför man valt uppköp som modell och hur parkeringsdata bidrar till bättre städer. Dessutom avslöjar han varför det är så trevligt att parkera i Barcelona. 

Tidskoder och citat

1.27 Detta är Easypark 

2.30 Detta gör Johan Birgersson som senior rådgivare. 

2.55 Så började sagan om Easypark. 

5.45 Så mådde Easypark när Johan Birgersson tillträdde som vd. 

6.16 Om Easyparks plattformsbyte som en milstolpe. 

9.08 Därför köpte Easypark upp ParkNow.  

9.29 Detta menar Easypark med uttrycket ?more liveable cities?.  

10.52 Så nyttjar Easypark den data de samlar in. 

12.58 Finns det en motsättning mellan hållbarhet och att göra bilkörning enklare med bättre parkering? 

14.40 Så samlar Easypark in data ihop med städerna. 

15.57 Denna teknik kommer göra skillnad för Easyparks tjänster framöver. 

17.30 Dessa förvärv har varit viktigast för Easypark. 

18.24 Så tänker Johan Birgersson runt förvärv. 

19.43 Därför har förvärv varit så viktigt för Easypark. 

22.36 Johan Birgersson sätter sig i Heta stolen. 

26.13 Kör vi bil i framtidens beboeliga stad? 

26.42 John Birgersson rekommenderar en gäst till kommande poddar. 

27.39 Detta händer framöver för Johan. 

2024-01-11
Länk till avsnitt

239. Bondgården online | Jonny Engel, CIO DeLaval | Automatisering

Sveriges bondgårdar har gått online och Mamma Mu har kopplat upp sig. Med hjälp av robotar, sensorer och AI kan vi idag analysera djurens mående ned på spen-nivå ? och mitt i detta massiva teknikskifte står anrika industriföretaget DeLaval. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden slår sig DeLavals CIO Jonny Engel ned i gästfåtöljen för att prata om kossor med smartwatch, automatiska ryggkliare och hur allt detta hänger ihop med global djurhälsa och hållbarhet.

Tidskoder

1.42 Detta är DeLaval. 

2.31 Så kan en produkt från DeLaval se ut. 

4.06 Behöver en kossa dresseras för att använda sig av mjölkroboten? 

4.45 Om den uppkopplade gården. 

6.06 Så ligger svenska bondgårdar till, digitaliseringsmässigt, jämfört med omvärlden. 

7.14 Dessa är DeLavals största marknader idag. 

8.35 Så jobbar DeLaval med AI. 

9.42 Om DeLavals testgård. 

10.52 Så hanterar DeLaval de stora mängder data som man får in. 

11.44 Så resonerar DeLaval runt hållbarhet. 

12.53 Så syns de tuffa tiderna i jordbruket, i Sverige och globalt. 

14.34 Så jobbar DeLaval på innovation och samarbeten. 

16.00 Så märker DeLaval av ett ökat tryck på cybersäkerhet. 

17.59 Jonny Engel sätter sig i Heta stolen. 

21.04 Så har DeLaval lyckats bibehålla den innovationskraft som präglade bolaget under grundaren Gustafs tid. 

23.59 Så var det för Jonny att komma ny till DeLaval. 

25.37 Så håller man ihop bolaget och bygger en gemensam kultur, trots geografisk spridning. 

26.38 Därför är IT-avdelningen så geografiskt spridd som den är. 

27.16 Jonny Engel rekommenderar en gäst till kommande poddar. 

27.45 Detta ska vi hålla utkik efter, runt DeLaval framöver. 

28.29 Så blir den nya, utbyggda DeLaval-gården i Tumba. 

2024-01-04
Länk till avsnitt

238. Digitala året 2023

1.47 Ett exempel på nybyggaranda i tuffa tider är Kärnfull next ? bolaget som bestämde sig för att bygga nya kärnkraftverk i miniformat i Nyköping. Vd och grundare Christian Sjölander berättar om en galen idé som föddes 2018, och plötsligt kändes ganska rimlig, 2023.  

?Är det kanske inte galna idéer som i slutändan kanske behövs för att göra stor påverkan på saker och ting? Att ständigt välja det mest riskminimerade alternativet tror jag inte är det som får stora skiften att hända i samhället.? 

3.59 Under året hade vi också besök av Jonas Nyvang från Stilride, företaget som tagit patent på ett helt nytt sätt att vika stål som kan minska klimatpåverkan rejält. Deras första vikta produkt är en eldriven motorcykel som väckt uppmärksamhet över hela världen.  

?Hela processen börjar med att vi skär ut de optimala bitarna från en platt plåt med en laserskärare. Sedan använder vi robotar för att föra in plåtdelarna i vikmaskinen och vika till dem?. 

6.59 Innovation sker dock inte bara hos uppstickarna ??även hos de mer traditionstyngda spelarna händer det grejer. Robert Hafredal, CIO på Husqvarna, gästade oss för att prata om den digitala trädgården.  
?Du som trädgårdsägare kan designa din trädgård i en app som heter MyGarden. Du kan installera sensorer i marken som mäter fukt i luften, fukt i jorden och vet vilket väder det ska bli. Vi har plantdatabaser där du kan se att just din planta behöver så här mycket eller lite vatten ? och roboten då, som också styrs av allt detta.? 
8.26 Årets stora snackis var ändå ChatGPT. När 2023 inleddes hade Open AI:s banbrytande tjänst just fyllt en månad och plötsligt var kraften i artificiell intelligens inte längre ett diffust framtidsscenario ? utan ett faktum. Lindex CDO, Annika Elfström, gästade podden för att berätta om deras projekt Lindex Copilot. 

?Det är en AI-tjänst, eller en produkt kan man kalla det, som integrerar ChatGPT i Lindex egna Azure-infrastruktur, med tillgång till Lindex-data. Syftet med tjänsten är att vi ska kunna erbjuda vår butikspersonal hjälp med vilka frågor som än kan komma upp under ett arbetspass.? 

13.09 Men som med alla stora skiften, väckte den blixtsnabba utvecklingen också oro. I mars publicerades ett öppet brev som skrivits under av över 1?300 forskare och chefer inom AI-fältet ? en matematikprofessorn Olle Häggström. Där uppmanade de till en sex månaders paus av utvecklingen av dom mest avancerade formerna av AI, för att lagstiftningen skulle få en chans att komma ikapp. Olle Häggström gästade också denna podden för att förklara varför han anser att AI-utvecklingen är bortom all kontroll. 

?Det finns en kapplöpningsdynamik här där OpenAI å ena sidan, och Google å andra sidan, tävlar om marknadsdominans. Det är liksom enorma summor på spel ? det skapar osunda marknadsincitament som gör att de rusar framåt okontrollerat.?  
16.58 Ja, vem ska vi ställa till svars när självlärande maskiner löper amok? Det var något som Maja Fjaestad, docent i teknopolitik, tog upp när hon slog sig ner sig i gästfåtöljen. Hon har föreslagit att offentlighetsprincipen ska utökas till att också gälla de algoritmer som används för att fatta beslut i offentlig verksamhet. 

?Ett exempel, som min kollega Charlotta Kronblad skrivit om, är ju hur barn i Göteborg blev placerade av en skolalgoritm som inte skilde på fågelvägen och gångvägen ??så väldigt många barn fick skolplaceringar som var helt uppåt väggarna. Då kunde man inte få ut skälen till det ? man kunde inte begära ut algoritmen.?

20.10 Oroligheterna i världen aktualiserade också frågan om cybersäkerhet och robusta system i samhällsviktig verksamhet. En av de senaste som gästade podden för att prata om just det, var Bjørn Ivar Moen, vd på Telenor Sverige.  

?Vi ser att kunderna har en förväntning på oss som operatör att vi hjälper till med säkerhetsfrågan. För det första måste vi ha kontroll på vårt eget nät, men sedan tror vi att det är naturligt att vi också erbjuder säkerhetsprodukter.?  

En sak är säker: det går snabbt nu, och det är kanske först i efterhand vi ser vad som var en hype och vad som blev en beständig förändring. Här i podden hade vi besök av Isabella Löwengrip, bloggaren och serieentreprenören som kraschade både affärsmässigt och privat, och nu satsar på en roll som ängelinvesterare i stället. 

?Mycket av den tech som händer just nu ? man pratar alltifrån web3 till NFT:er ? och man tänker ?kommer det att stanna eller är det borta om ett par år?? Det där flyga-tänket är livsfarligt(?)det kan innebära att man gör investeringar som blir katastrof, men jag tror att de som kommer lyckas är de som vågar satsa på den nya tekniken. ? 

En av dem som dragit samma slutsats ??genom praktisk erfarenhet ? är låtskrivaren och musikproducenten Andreas Carlsson. Runt millennieskiftet var han minst sagt nöjd med livet, när han fick ett jobbigt besök. 

?All positiv förändring sker just när det skaver. När det inte skaver, det är just då man blir lite så där ?fat and happy? och det är då man slutar vara framåtlutad. Jag tror att musikbranschen kanske behövde förändringen, människan förändras hela tiden och man måste följa med de förändringarna och ibland till och med leda dem.? 

 

Och med dessa insikter vill Consid önska alla ett fredligare och ännu mer innovativt 2024! Gott nytt år! 

 

2023-12-28
Länk till avsnitt

237. Digitalisering i rekordfart | Fredrik Frimodig, CIO Oatly | Generativ AI

I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Oatlys Fredrik Frimodig berätta om en digitaliseringsresa som brutit mot alla hastighetsbegränsningar, om vikten av att få koll på organisationens data, om de nya möjligheterna med generativ AI och om att gå till jobbet och göra skillnad ? varje dag. 

Tidskoder och citat 
1.39 Detta är Oatly 

2.24 Så viktigt är ett hållbarhetsfokus för ett företag i dag. 

3.32 Så miljömedveten är konsumenten i dag. 

4.57 Fredrik om sin roll som CIO på Oatly. 

6.27 Så såg det ut på Oatly när Fredrik tillträdde som CIO. 

8.00 Dessa frågor tog Fredrik tag i när han började. 

8.40 Detta har varit svårast på den snabba digitaliseringsresan. 

10.50 Så ser Fredrik på CIO-rollen. 

12.30 Så ser den geografiska distributionen av personal ut på Oatly idag.  

13.57 Detta har varit roligast på resan, så här långt. 

15.02 Så har Oatly kunnat expandera till 20-tal marknader på bara ett par år. 

16.43 Så långt har Oatly kommit när det gäller att arbeta datadrivet. 

19.36 Så ser Fredrik på att använda generativ AI i Oatlys processer. 

23.48 Har Oatly en särskild innovationsavdelning idag? 

26.55 Fredrik Frimodig sätter sig i Heta stolen! 

29.51 Fredrik rekommenderar en gäst till kommande poddar. 

30.28 Detta ska vi hålla utkik efter när det gäller Oatly framöver. 

2023-12-21
Länk till avsnitt

236. Tillväxt på tråden |?Bjørn Ivar Moen, vd?Telenor Sverige |? Safe zone

I det här avsnittet av Digitala influencerpodden avslöjar Bjørn Ivar sitt tillväxtrecept, tar tempen på svensk cybersäkerhet och förklarar varför vi behöver förändra vårt sätt att tänka kring samhällskritisk infrastruktur när vi går med i Nato. Dessutom ger han en inblick i hur Telenor lyckats sänka sina utsläpp med 90 procent sedan 2010.

Tidskoder och citat  

1.47 Så var det för Bjørn Ivar att tillträda vd-posten 2021. 

2.03 Så mådde Telenor Sverige då. 

2.31 Så var det att göra den kursändringen under pandemin. 

3.51 Så ser rekommendationerna ut i dag på Telenor Sverige vad gäller att vara på plats på kontoret. 

5.18 Detta fokuserade Bjørn Ivar på för att vända Telenor till tillväxt. 

6.51 Därför har Sverige länge haft sämst 5G-täckning i Europa. 

7.32 Så ligger vi till nu.  

8.02 Dessa förändringar kan vi förvänta oss med 5G.  

8.59 Därför gick Telenor ut tillsammans med de andra operatörerna och kritiserade Försvarsmakten. 

9.50 Så påverkas säkerhetsdiskussionen av det stundande Nato-medlemskapet. 

11.16 Är det inte bra att ha samhällskritiska funktioner, som personalfunktioner runt 5G, på svensk mark i oroliga tider?

13.00 Så märker Telenor av det ökade säkerhetsfokuset hos företagen. 

13.46 Så bra är svenska företag på cybersäkerhet. 

14.45 Så rättar vi till det problemet. 

15.08 Detta är telenor Safe Zone. 

16.25 Så viktigt är det för Telenor som varumärke att kunna leverera den här typen av tjänster. 

17.13 Så ser kopplingen ut mellan digitalisering och kamp för klimatet. 

18.18 Saknas det politisk initiativförmåga inom tech i Sverige? 

18.54 Lyssnar politiker och myndigheter på branschen? 

19.56 Ställer kunderna stora krav på tydligt hållbarhetsarbete idag? 

21.52 Så har Telenor jobbat med sina egna utsläpp. 

23.06 Bjørn Ivar Moen sätter sig i Heta stolen! 

25.01 Bjørn Ivar om sina lärdomar från en tid som flickfotbollstränare. 

25.56 Bjørn Ivar rekommenderar en gäst till kommande poddar. 

26.21 Så ser Bjørn på AI-revolutionen. 

Detta händer på Telenor framöver. 

2023-12-14
Länk till avsnitt

Trailer: Digitala influencer-podden - en podd om digitalisering

I denna podcast om digitalisering möter du ett urval av Sveriges främsta digitala influencers som på olika sätt dagligen driver digitaliseringen framåt på ett föredömligt sätt inom sina respektive områden i öppna, inspirerande samtal med Consids vd Peter Hellgren. Temat? Digitalisering.

2023-12-11
Länk till avsnitt

235. Med data som vapen mot energitjuvarna | Kristin Berg, vd,?Mestro | Energieffektivisering

En podcast om digitala språng och ekonomisk vinst från hållbarhet.
 

 

Tidskoder och citat 

1.44 Detta är Mestro. 

2.31 Så funkar tjänsten rent praktiskt. 

3.40 Förstår fastighetsägare idag att det är nödvändigt att samla in data? 

4.32 Så ser en typisk Mestro-kund ut. 

5.05 Så använder sig Mestro av AI idag. 

6.08 Om olika digitala språng som fastighetsbranschen har tagit. 

7.42 Påverkar de tuffa tiderna intresset för energieffektivisering i branschen?  

9.14 Med anledning av Mestros samarbete med SBC: Så bra är bostadsrättsföreningar på att följa upp sin energianvändning. 

10.23 Detta menar Kristin med att det altruistiska hållbarhetstänket står i vägen för omställningen.

10.53 Detta betyder greenwashing.  

11.19 Därför är kvinnlig representation i techbolag inte fråga om att vara schysst.

12.10 Så lever Kristin som hon lär på Mestro.  

12.38 Därför är det så svårt att få in kvinnor i techbranschen

14.34 Är det lättare att rekrytera som arbetsgivare med ett uttalat hållbarhets- och jämställdhetssyfte? 

15.15 Så bygger Mestro företagskultur. 

16.31 Dessa marknader finns Mestro på idag. 

16.59 Så väljer Mestro vilka länder man går in i. 

17.43 Därför gör Mestro en förstudie i USA just nu. 

 

19.34 Kristin Berg sätter sig i heta stolen! 

22.51 Så kommer AI förändra fastighetsbranschen. 

24.42 Kristin rekommenderar en gäst till kommande poddavsnitt. 

25.34 Det här ska vi hålla utkik efter runt Kristin och Mestro framöver. 

2023-12-07
Länk till avsnitt

234. Koppla upp och koppla av | Niklas Agerhem, chef IoT Complete, Telenor IoT | Molntjänster

Live från Elmia tech arena

Med deras nya tjänst ska företag kunna koppla upp sina produkter snabbare, för att sedan koppla av. Telenor IoT hanterar redan 21 miljoner uppkopplade prylar i världen och fler ska det bli. Det här avsnittet av Digitala influencerpodden spelades in live på Elmiamässan, med ingen mindre än Telenor IoT:s chef Niklas Agerhem i gästfåtöljen.

Tidskoder och citat 

1.14 Detta är Telenor IoT. 

2.05 Detta är Telenor IoT:s största marknad. 

2.29 Detta är IoT Complete. 

3.42 Detta är skillnaden mot bolagets andra tjänst, IoT Connect. 

5.31 Därför går det trögt för bolag att komma i gång med sina IoT-satsningar. 

6.42 Niklas tips till det företag som överväger att sjösätta en IoT-satsning. 

7.49 Detta visar Telenor IoT i sin monter, tillsammans med Malva Forest. 

9.27 Så har utvecklingstakten mot uppkopplade prylar sett ut. 

9.57 Detta står i vägen för en IoT-revolution. 

10.57 Dessa branscher driver utvecklingen inom IoT. 

11.30 Här kommer hållbarhetsfrågorna in när det kommer till IoT. 

12.28 Så viktig är 5G-utbyggnaden för IoT. 

13.37 Så kan IoT påverkas av AI-utvecklingen.  

14.39 Då skrotar vi ordet IoT. 

15.19 Niklas Agerhem sätter sig i Heta stolen. 

16.36 Detta tog Niklas med sig från Atlas Copco till Telenor. 

 

18.21 Niklas bästa råd till den som är på väg ut i karriären. 

19.17 Har Telenor IoT svårt att rekrytera kvinnor, som i resten av branschen? 

20.37 Niklas Agerhem rekommenderar ett ämne eller en gäst till kommande poddar. 

21.09 Detta ska vi hålla utkik efter runt Telenor IoT. 

2023-11-30
Länk till avsnitt

233. Digital tsunami och ljuv musik | Andreas Carlsson, legendarisk låtskrivare och Chief Music Officer på Hyph | Teknikskifte

Han har skrivit monsterhits åt Britney Spears och Backstreet Boys, levererat hårda omdömen från Idol-juryn, startat skolor och komponerat musik för Broadway. Ja, Andreas Carlsson är låtskrivar-legenden som aldrig vilar och nu är han aktuell med en ny techsatsning där musikskapandet blir ett demokratiskt legobygge. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden utvecklar Andreas Carlsson sin syn på framtidens musik, förklarar varför AI inte är vägen framåt och blickar tillbaka på en analog chokladfabrik som gjorde honom fat and happy ??tills digitaliseringen rullade in. 

Tidskoder och citat 

1.52 Så beskriver Andreas sig själv. 

2.41 Så analogt var musikskapandet på 90-talet, när Andreas inledde karriären i Cheiron-studion. 

3.36 Så hamnade Andreas på Cheironstudion. 

6.13 Andreas om ett teknikskifte han minns. 

7.56 Så hanterade Andreas det teknikskifte som mp3 innebar. 

9.16 Så kommer musikbranschen förändras framåt, om Andreas får sia. 

11.58 Har digitaliseringen bara varit positiv för musiken? 

14.30 Detta är Hyph. 

17.27 Därför använder sig Hyph inte av AI. 

19.27 Detta krävs av användaren för att kunna skapa i Hyph. 

20.15 Därför lanseras Hyph i USA först. 

20.56 Andreas Carlsson sätter sig i heta stolen. 

24.33 Andreas om att ha skrivit en låt som röstats fram till en av de tio bästa genom tiderna. 

25.46 Om nutiden, där en artist kan bli känd med en 15 sekunder lång låt på TikTok. 

27.06 Så har marknadsföringen förändrats. 

28.08 Andreas Carlsson rekommenderar en gäst till podden. 

28.52 Detta bör man hålla utkik efter runt Andreas Carlsson framöver. 

 

2023-11-23
Länk till avsnitt

232. Datadrivet plåster för blödande bransch | Amir Chizari, grundare Advicy | Datainsamling och kraftfull AI

Efter sju år som IT- och digitaliseringschef på Riksbyggen kastade sig Amir Chizari ut i det okända, med målet att revolutionera fastighetsbranschen. Nu är den här ? plattformen Advicy ? som med datainsamling och kraftfull AI ska bli fastighetsägarens bästa vän. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden beskriver Amir Chizari en bransch som älskar pdf:er och excel, hur kontroll över data är avgörande för att överleva på en allt tuffare fastighetsmarknad och hur AI kommer att förändra branschen framåt. Dessutom avslöjar han varför siktet är inställt på skyskraporna i Dubai. 

1.51 Så gick det till när Amir bestämde sig för att starta eget. 

3.32 Så uppstod idén till Advicy. 

4.24 Så funkar Advicy rent praktiskt. 

8.06 Detta är Advicys målgrupp. 

9.35 Så ser Advicys affärsmodell ut. 

11.23 Så bra är fastighetsägare och förvaltare på att samla in data. 

12.24 Så drabbas fastighetsbranschens digitalisering av det höga ränteläget. 

13.10 Därför kan Advicy ändå vara en bra satsning i ett dåligt marknadsläge.  

 

14.37 Så tog Amir tempen på branschen innan han drog i gång arbetet med plattformen. 

15.55 Så har responsen varit på Advicy. 

16.41 Kan man använda Advicy inom andra branscher också? 

17.30 Denna bransch ligger närmast till hands att utöka Advicy till. 

18.19 Dessa teknologier kommer ha störst påverkan på branschen den närmaste tiden. 

19.22 Så står sig Sverige mot andra länder när det gäller digitalisering av fastighetsbranschen. 

20.09 Finns även internationella planer för Advicy? 

21.12 Finns det några konkurrenter där ute? 

21.58 Amir Chizari sätter sig i heta stolen. 

24.22 Detta är största skillnaden mellan att driva eget och ingå i en så stor organisation som Riksbyggen. 

25.33 Amirs bästa tips till den som överväger att göra samma resa. 

26.19 Amir rekommenderar en gäst till kommande poddar. 

27.50 Detta ska ni hålla utkik efter när det kommer till Advicy framöver. 

29.06 Därför är Amir sugen på att lansera i Dubai. 

2023-11-16
Länk till avsnitt

231. 5G-revolutionen | Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, Telia Sverige | Självkörande fordon

Självkörande bilar, fjärrstyrda lyftkranar och mobil videovård ? med 5G-utbyggnaden öppnas en värld av möjligheter. I centrum för det teknikskifte som är i färd med att göra framtid till nutid, finns Telia. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Telias strategi- och innovationschef Magnus Leonhardt om den massiva 5G-utbyggnad som snart är klar, om alla de möjligheter som öppnas med snabbare och smartare nät och om innovationssamarbeten med kraft att revolutionera vårt samhälle. Dessutom avslöjar han varför en mobilbild på bottenfärg gör honom varm i hjärtat. 

Tidskoder
1.31 Detta gör Telias strategi- och innovationschef. 

2.14 Magnus ger exempel på innovationsprojekt som Telia har varit inblandade i. 

3.04 Så går 5G-utbyggnaden. 

3.34 Detta är revolutionerande med 5G. 

4.20 Detta menar Magnus med ?säkerhet?. 

5.59 Om 5G vs fiber och 4G. 

7.05 Så ser prioriteringsordningen för 5G-utbyggnaden ut. 

7.57 Därför förbättrar man 4G-nätet samtidigt som 5G-utbyggnaden pågår. 

 

9.26 Detta är Northstar. 

 10.10 Om de 5G-transportkorridorer som Telia tillsammans med Northstar bygger på flera håll i Sverige. 

11.04 Så nära är vi självkörande fordon. 

12.10 Därför intresserar sig Telia för fjärrstyrda fordon.

14.29 Så går det till när Telia väljer ut samarbeten.  

15.40 Så hänger hållbarhetsfrågan ihop med digitaliseringen. 

16.23 Så står sig offentlig verksamhet när det kommer till digitalisering och innovation. 

2023-11-09
Länk till avsnitt

230. Uppkopplad skog | Henrik Boström, CDO, Mellanskog | Georefererad data

Tidskoder

1.49 Detta är Mellanskog. 

2.08 Detta gör man som chef för Mellanskogs utvecklingsavdelning. 

2.30 Därför har Mellanskog separerat utvecklingsavdelningen från övrig verksamhet.  

3.30 Så får man in nya idéer. 

4.46 Så står sig Sverige när det kommer till att digitalisera skogen. 

5.15 Så uppkopplad är skogen i dag. 

5.54 Så har skogsägaren förändrats de senaste tio åren. 

6.13 Så påverkar detta nya segment av skogsägare Mellanskogs digitalisering.  

6.36 Dessa digitala verktyg har störst potential att förändra förutsättningarna för skogsbruket. 

7.22 Om framtagandet av Mellanskogs app. 

8.05 Om problemen med dålig täckning i skogen. 

8.33 Detta är fältstödet. 

9.07 Om begreppet ?Min industri?.  

10.26 I dessa lägen har man användning för drönare. 

11.07 Detta identifierar du med en drönare idag.  

12.28 Om hanteringen av skogsdata. 

14.01 Så ser Mellanskog att man kan komma att nyttja AI framöver. 

14.38 Detta betyder begreppet rotlager.  

16.41 Om utmaningen i att bygga ihop datakällor. 

17.15 Så kommer det se ut på Mellanskog om ett par år, om Henrik får välja. 

18.04 Detta är den största utmaningen för Mellanskog idag. 

19.45 Henrik Boström sätter sig i heta stolen. 

22.02 Så viktig är digitaliseringen för ett hållbart skogsbruk. 

22.48 Dessa länder kikar man på när det kommer digitaliseringen av skogen.  

23.09 Denna teknik kan komma att revolutionera skogsbruket, utöver AI. 

23.48 Henrik Boström rekommenderar en gäst till kommande poddar. 

24.20 Detta ska du hålla utkik efter när det kommer till Mellanskog, framöver. 

2023-11-02
Länk till avsnitt

229. Bubblande digitalisering | Björn Hellqvist, Head of Digital, Coca-Cola Europacific Partners | Spatial computing och Considition

De producerar fyrahundra miljoner liter dryck om året från några av våra mest älskade varumärken och satsar på att nå nettonollutsläpp med hjälp av innovationer och smart teknik. Det är alltså knappast någon slump att Coca-Cola Sverige är årets medarrangör i Considition ? världens viktigaste hackaton. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Björn Hellqvist, Head of digital på Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), berätta om hur konsumtionen av något så fysiskt som dryck påverkas av digitaliseringen, hur VR och AR kan dra konsumenter till butik och om en användning av data som är i sin linda. Dessutom förklarar Björn varför CCEP valde att bli medarrangör till Considition och hur algoritmerna kan hjälpa till att lösa en hållbarhetsutmaning.  

Tidskoder och citat  
1.37 Detta är CCEP.

2.35 Om rollen ?head of digital?. 

3.15 Om det digitala i något så fysiskt som dryck. 

4.40 Detta är utmaningen för CCEP när det kommer till digitalisering i en traditionell bransch. 

6.23 Om nätshopping och dryck. 

8.38 Om begreppet ?kanalglidning?. 

10.03 Om användningen av kunders data i framtiden. 

11.04 Denna teknik har mest potential att förändra dryckesbranschen framåt. 

12.26 Björn Hellqvist sätter sig i Heta stolen. 

13.46 Så ska Coca-Cola jobba för att nå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2040. 

15.21 Därför är Coca-Cola medarrangör till årets Considition. 

15.53 Detta handlar årets Considition om. 

16.51 Detta vore best possible outcome av Considition, för CCEP. 

 

 

Läs mer och anmäl dig: https://www.considition.com/  

2023-10-26
Länk till avsnitt

228. Lär dig gräva guld på TikTok | Ofelia Vistedt, marknadsföringskonsult och podcaster | Digital marknadsföring

En podcast om hur du charmar algoritmerna i varumärkets tjänst 

Hon är bara 24 år och nybliven egenföretagare, men har redan hunnit jobba med varumärken som Caia Cosmetics och Netflix. Ofelia Vistedt är marknadsföringsgeniet som förstått kraften i TikTok och brinner för att hjälpa andra att gräva guld med hjälp av algoritmerna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Ofelia Vistedt förklara varför alla behöver vara på TikTok, hur man bygger varumärke på sociala medier och vilka knep som får dig att tränga igenom flödet. Dessutom avslöjar hon hur hon själv lyckats landa så tunga varumärken som kunder ? utan ett enda säljsamtal. 

Tidskoder och citat  

1.32 Så gick det till när Ofelia startade eget. 

3.07 Så marknadsförde Ofelia sitt nya bolag. 

4.16 Så får Ofelia kunder.  

4.23 Därför satsade Ofelia på just TikTok. 

5.01 Därför har det funkat så bra. 

6.33 Därför funkar TikTok så bra för marknadsföring. 

7.10 Så lyckas du på TikTok. 

8.25 Finns det en risk med att satsa så mycket på en plattform, om algoritmerna sedan plötsligt förändras? 

9.20 Hur vet man vilken plattform man ska satsa på? 

11.36 Så funkar algoritmerna bakom TikTok. 

13.40 Så låter du algoritmerna jobba för dig. 

14.34 Dessa trender inom marknadsföring på sociala medier ser Ofelia. 

15.44 Så många följare har Ofelia idag. 

16.17 Så ofta publicerar Ofelia innehåll på sin TikTok. 

16.47 Ofelia Vistedt sätter sig i heta stolen. 

19.10 Så här har Ofelias pojkvän, som själv är egenföretagare, hjälpt henne på bolagsresan, och vice versa. 

21.19 Om Ofelias podd Top of mind. 

22.17 Efter ett år som entreprenör ? detta skulle Ofelia gjort annorlunda idag. 

23.19 Så tänker Ofelia kring kunder. 

24.43 Detta är Ofelias bästa tips till den som vill starta eget. 

25.25 Om nomineringen till Consids pris Årets stjärnskott. 

26.18 Ofelia rekommenderar ett ämne eller gäst till podden. 

26.43 Detta händer framåt för Ofelia. 

2023-10-19
Länk till avsnitt

227. Analoga hål i lagstiftningen | Ängla Pändel, advokat och expert på internetjuridik | Digitala gränser och sharenting

Uthängningar, näthat, sharenting eller hämndporr ? har du hängt med i debatten om brott på nätet har du garanterat också stött på Ängla Pändel. Hon är advokaten och folkbildaren som ständigt rör sig i skärningspunkten mellan yttrandefrihet och integritet ? och outtröttligt är där och petar i hålen i vår analoga lagstiftning. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni henne berätta om digital brottsbekämpning, gränslösa influencerföräldrar, AI-utvecklingen och lagar som alltid skvalpar i bakvattnet av teknikutvecklingen. Dessutom avslöjar hon sin senaste googling.

Tidskoder 

2.01 Så hamnade fokus på internetjuridik under studietiden.

2.52 Dessa personer fick Ängla på rätt spår.

3.19 Om hur lagstiftningen alltid släpar efter.

4.51 Så är det att jobba med frågor där det ännu inte finns praxis.

5.55 Om kvinnan som tog en boll av ett par småpojkar och hängdes ut på nätet.

7.25 Detta är definitionen av förtal.

7.56 Har förtalsbegreppet blivit mer känt hos gemene man de senaste åren?

8.27 Har vi blivit känsligare av internet?

10.20 Så stor är kunskapen om gränser mellan yttrandefrihet och brottslighet idag.

11.28 Handlar koranbränningarna om yttrandefrihet, eller är det hets mot folkgrupp?

13.52 Här befinner sig peneln mellan yttrandefrihet och personlig integritet idag.

14.55 Så mycket efter ligger juridiken när tekniken gör stora språng.

16.06 Om tydliga hål i lagstiftningen som behövt täppas igen. 

19.04 Om den snabba AI-utvecklingen och utmaningarna för juridiken.

20.25 Därför är det svårt med en global reglering av AI. 

21.18 Dessa andra områden kommer skapa huvudbry hos landets jurister den närmaste tiden.

22.11 Ängla sätter sig i heta stolen.

23.45 Detta är sharenting.

24.18 Exempel på sharenting.

26.10 Här går gränsen för när det blir olagligt.

27.43 Gäller annan lagstiftning om du är en publik person?

29.04 Ängla rekommenderar en gäst eller ett ämne för kommande poddavsnitt.

29.28 Det här ska ni hålla utkik efter när det gäller Ängla Pändel framöver.

2023-10-12
Länk till avsnitt

226. Digital bebisbubbla för miljoner | Michaela Forni | Health tech

Hon är en av Sveriges största influencers och hennes följare har fått hänga med genom två graviditeter ? in i livet som småbarnsmamma och techentreprenör. Med appen Baby Journey har Michaela Forni varit med om att skapa en digital bebisbubbla värderad till över 300 miljoner, som sopar banan med konkurrenterna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Michaela berätta om en idé som föddes bland kolik och vaknätter, om att driva bolag med brorsan och maken och om hur Baby Journey lyckats vinna de blivande föräldrarnas förtroende. Dessutom får ni ta del av Michaela Fornis allra bästa mom hack.

 

Tidskoder 

1.45 Så är nya livet som tvåbarnsmamma.

3.45 Om att starta bolag samtidigt som man blir förälder.

5.10 Så uppkom idén till Baby Journey.

6.33 Så mycket energi har man lagt på den tekniska utvecklingen av appen.

7.40 Här står Baby Journey idag.

8.11 Så många användare har Baby Journey.

8.54 Detta är framgångsreceptet.

10.08 Så har man byggt medvetenhet om Baby Journey. 

11.44 Om att Baby Journey idag är en hel byrå. 

13.27 Därför fortsätter Michaela att kalla sig influencer.

15.11 Så är det att jobba med sin man och bror.

18.04 Om att fira framgång.

18.34 Hade bolaget funnits utan Michaelas bakgrund som influencer?

19.39 Därför fungerar influencer marketing så bra.

21.45 Om boken Jag är inte perfekt, tyvärr.

26.31 Om näthatet som många offentliga personer utsätts för. 

27.17 Detta leder näthatet till.

28.32 Om bloggen som form.

29.33 Michaela Forni rekommenderar en gäst eller ett ämne för kommande poddar.

30.11 Detta händer härnäst för Baby Journey och Michaela.

2023-10-05
Länk till avsnitt

225. Atomkraft ? ja tack! | Christian Sjölander, vd och medgrundare, Kärnfull Next | Kärnkraft

En podcast om en galen idé som ska rädda klimatet

Ny kärnkraft i mini-format inom bara ett par år ? så vill Kärnfull Next säkra eltillförseln och rädda klimatet. Med såväl en svensk samhällsbyggare som en dansk klimatfond i ryggen, har det svenska clean-tech-bolaget väckt uppmärksamhet redan från starten. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar vd och grundare Christian Sjölander om en galen idé med stormaktsambitioner, om små prefab-reaktorer som kan komma igång på bara ett par år och om Nyköping som kärnkraftens vagga. Dessutom avslöjar han var Sveriges egen Atomic Beach ligger.

Tidskoder och citat

1.52 Detta är Kärnfull Next.

2.28 Så uppstod idén.

3.35 Så började allt.

3.52 Så kontroversiellt var det att starta kärnkraftsbolag 2019.

5.07 Så ser Christian på bra idéer.

5.36 Så ser opinionen runt kärnkraft ut idag.

5.54 Detta är skillnaden mellan små modulära reaktorer och till exempel Forsmark. 

8.33 Dessa kunder har visat intresse 

9.14 Då byggs första småskaliga kärnkraftverket i Sverige.

9.49 Dessa lagändringar krävs för att komma i gång.

11.48 Så har debatten i samhället förändrats de senaste åren.

13.28 Så viktigt var beslutet om slutförvar av kärnavfall i Sverige.

14.49 Så kostsamt är det att bygga den här sortens mindre kärnkraftverk.

16.15 Dessa ska driva de små kärnkraftverken.

16.57 Här finns små reaktorer idag.

17.36 Om risken för att intressenterna backar från sitt ja till kärnkraft när det blir dags för en reaktor i egna kommunen.

19.07 Så snabbt kommer det gå att få upp nya, mindre kärnkraftverk när man väl har gjort det ett par gånger.

20.40 Om riskerna med kärnkraft.

22.11 Christian Sjölanders Fem snabba favoriter.

24.09 Så gick det till när Kärnfull bland andra fick med sig en dansk klimatfond som investerare. 

26.51 Detta händer next för Kärnfull Next.

2711 Därför blev det Nyköping.

29.31 Så går förstudien till och då är den klar.

2023-09-28
Länk till avsnitt

224. Från tradition till innovation | Annika Elfström, CDO Lindex | Femtech

Deras nya AI-verktyg bygger på Chat GPT, deras designers jobbar i 3D och på det nya, klimatsmarta omnilagret som de bygger kommer det mesta skötas av robotar. Lindex är helt enkelt klädkedjan med stolt tradition ? mitt i en digital transformation. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Lindex CDO Annika Elfström om de största teknikinvesteringarna i bolagets historia, hur hon får med sig medarbetarna på resan och om AI som hjälpande hand i butiken. Dessutom ger hon ett boktips till den som vill bli bättre på att förutspå framtiden.

Tidskoder och citat

1.44 Detta ryms i rollen som CDO.

3.43 Så långt har Lindex kommit på digitaliseringsresan.

7.08 Om Lindex Copilot.

9.14 Så uppstod idén.

10.03 Har det kommit upp nya idéer på hur man kan använda AI inom Lindex?

11.27 Finns en oro bland medarbetarna för att AI ska ta jobben?

12.53 Så jobbar Lindex med data.

14.01 Om att jobba med 3D-design i produktutvecklingen.

15.14 Detta är RFID.

16.24 Så har RFID gett resultat.

17.17 Så tänker Lindex kring fast-fashion-begreppet.

19.58 Så påverkades Lindex av pandemin.

21.03 Annika Elfströms Fem snabba favoriter.

24.47 Så får du till en lyckad transformation i ett traditionstyngt bolag.

27.53 Om Annikas självuppfunna begrepp ?fashion tech?.

28.36 Annika Elfström rekommenderar en gäst till kommande program.

29.11 Här ska du hålla utkik om du vill följa Lindex fortsatta digitala resa.

2023-09-21
Länk till avsnitt

223. Stålhård vikteknik för framtiden | Jonas Nyvang, vd och medgrundare, Stilride | Origami, stål och robotar

Med sin unika vikteknik, inspirerad av japansk origami, har svenska Stilride dragit världens blickar åt sig redan innan deras första elmotorcykel lanserats. Med en digitaliserad tillverkningsprocess, återvunnet stål och lokal produktion, siktar Stilride bokstavligen mot stjärnorna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Stilrides medgrundare och vd, Jonas Nyvang, berätta om idén som gick från pappersflygplan till stål, om marknadsföring som fick egna vingar och kurvornas naturliga skönhet. 

Tidskoder och citat 

2.01 Detta är Stilride. 

2.26 Så uppstod idén.

3.54 Så gick det till när den första elmotorcykelkampanjen blev viral. 

4.49 Detta är det som får världen att höja på ögonbrynen. 

5.38 Så går det till i Stilride-fabriken. 

7.22 Detta är unikt med Stilrides vikprocess. 

7.51 Så uppstod namnet Stilride. 

8.23 Här är man i processen i nuläget. 

9.36 Så mycket kostar en Stilride1.  

11.30 Så hinner de med allt. 

 

11.51 Om den patenterade tekniken. 

13.25 Därför tilltalar kurvor oss människor så mycket. 

13:48 Dessa hållbarhetsmässiga fördelar har Stilfold-tekniken. 

15.18 Så viktigt är det att ha en hållbar produkt när man går ut på marknaden idag. 

16.33 Om skillnaden mellan en vanlig elscooter och en Stilride.  

17.41 Så har man valt vilka som får köpa de första exemplaren av Stilride.  

19.19 Har det varit svårt att få loss kapital? 

19.58 Detta vore dröminvesteraren. 

20.20 Jonas Nyvangs Fem snabba favoriter. 

22.12 Detta står närmast på tur efter motorcyklarna för Stilride och Nyvang. 

23.02 Om möjligheterna med AI. 

23.40 Om planerna på att komma ut i rymden med Stilfold. 

24.24 Så stor är Stilrides organisation. 

25.21 Jonas Nyvang rekommenderar en gäst eller ett ämne till kommande poddar. 

25.46 Så följer du Stilride och Jonas fortsatta framfart. 

2023-09-14
Länk till avsnitt

222. Snacka snyggare digitalt | Elaine Eksvärd, retorikexpert | Algoritmer och digital retorik

Hon vill få oss att nå in, inte bara ut, med vårt budskap ? både analogt och digitalt. Elaine Eksvärd är föreläsare, författare och poddare, men kanske framför allt en av Sveriges mest älskade retorikexperter. I sina sociala kanaler bjuder Elaine frikostigt på både vardag och jobb, och drar sig inte för att ta avstamp i sina egna misslyckanden, när hon lär oss hur vi ska snacka snyggare med varandra. Hör henne förklara varför vissa kan fängsla en publik i timmar, när andra får oss att gäspa efter ett par minuter, om algoritmbubblorna som för oss längre från varandra och om vikten av att be om ursäkt. Dessutom ger hon alla föräldrar sina bästa tips när det kommer till något svårt ? att förebygga övergrepp mot barn på nätet.

Tidscoder och citat

2.13 Elaine om att vara tillbaka från semestern.

2.54 Detta fick Elaine att fastna för retorik

4.02 Om den digitala retoriken.

4.45 Elaine om varför hon har avföljt alla sina vänner på sociala medier.

6.24 Så skulle Elaine beskriva samtalsklimatet på nätet. 

7.11 Elaine om varför hon gillar Joe Rogan. 

11.05 Detta är ?cancel culture? enligt Elaine.

13.15 Så skulle Elaine vilja se den politiska retoriken förändras.

14.45 Om kritiken mot Ulf Christersson för att han valde att kommunicera det svenska säkerhetsläget på Instagram.

15.54 Om David ? Goliat-syndromet.

17.17 Därför verkar vissa komma undan med att säga nästan vad som helst.

19.28 Därför lyckas Joe Rogan hålla folks uppmärksamhet i tre timmar. 

21.59 Därför semestrade Elaine med en osmart Nokiatelefon. 

22.47 Elaine om hur arg hon var efter att ha skrivit boken ?Medan han lever?, om de sexuella övergrepp som hon säger sig ha blivit utsatt för som barn.

26.26 Elaine ger sina tips på hur vuxna kan skydda barn mot sexuella övergrepp.

28.26 Elaine Eksvärds Fem snabba favoriter.

30.51 Elaine ger sina bästa retoriktips till den som kanske har ett övervägande digitalt ledarskap.

31.48 Därför föredrar Elaine Linkedin framför andra sociala medier. 

2023-09-07
Länk till avsnitt

221. Lånedemokraten | Olle Lundin, vd Froda | Fintech

En podcast om att göra företagslån mer demokratiska

Med smarta analysverktyg och en genomdigitaliserad ansökningsprocess vill man utmana storbankerna och demokratisera marknaden för företagslån. På bara ett par år har fintech-uppstickaren Froda hjälpt över 50 000 företag med finansiering, etablerat sig i fem länder och uppnått miljardvärdering. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Frodas vd och medgrundare Olle Lundin om hur idén om att utmana storbankerna uppstod, hur han vill demokratisera marknaden för företagslån och varför det är en fördel att lämna över kreditbedömningen till en robot. Dessutom ger han sina bästa tips till den som vill ge sig ut på en liknande resa.

 

Tidskoder och citat

1.52 Detta är Froda.

2.00 Härifrån kommer namnet.

2.20 Så uppstod den djärva idén till Froda.

3.23 Därför riktar Froda sig mot småföretag.

5.15 Därför anser Froda att marknaden för företagslån är odemokratisk i dag.

6.26 Så gör Froda sina kreditprövningar.

7.27 Fångar Froda också upp individuella egenskaper hos den som söker lån?

8.10 Olle om etiketten ?fintechbolag?. 

9.12 Detta skiljer Frodas process mot den hos en traditionell storbank.

10.27 Är det alltid bra att det går snabbt att låna pengar?

11.50 Kan man ompröva AI:ns bedömning av ens kreditvärdighet?

12.27 Om Frodas mål om att erbjuda bättre villkor än storbankerna.

13.42 Märker Froda av de sämre tiderna bland sina kunder?

14.36 Om nya satsningen Froda Embedded.

15.56 Här finns Froda idag.

20.19 Så ser strategin ut när man går in på en ny marknad.

17.03 Så går det för Froda.

18.53 Så många kunder har Froda idag.

20.19 Så ser konkurrenssituationen ut för Froda.

21.16 Så har responsen från storbankerna varit på Frodas intåg.

21.36 Olle Lundins Fem snabba favoriter.

23.21 Därför sadlade Olle om från jurist till entreprenör.

24.06 Så fick Froda med sig så många tunga investerare.

24.51 Olles bästa tips till den som funderar på att göra en liknande resa.

27.03 Olle rekommenderar en gäst eller ett ämne till kommande poddar.

27.37 Så får du veta mer om Olle och Froda.

2023-08-31
Länk till avsnitt

220. Kompetensutveckling i digitaliseringens kölvatten | Thomas Persson, generaldirektör Myndigheten för Yrkeshögskolan | Kompetenshöjande

En podcast om vår tids stora förändring och behovet av att ställa om

 

Med femtio procent fler platser på fem år har Yrkeshögskolan expanderat i raketfart under generaldirektör Thomas Perssons ledning. Och det är inte slut än ? expandera mera är hans önskan, när digitalisering, automation och grön omställning förändrar arbetsmarknaden i grunden. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Thomas Persson om en världsunik utbildningsmodell med stor träffsäkerhet, om bristyrken och snabba skiften. Dessutom förklarar han vad data och it-branschen kan ha att lära av byggsektorn när det kommer till att få in fler kvinnor.  

Tidskoder och citat.

1.51 Detta gör MYH.

2.37 Därför har yrkeshögskolan ökat antalet utbildningsplatser så snabbt.

3.25 Så bibehåller man kvaliteten när man står inför en så kraftig utbyggnad. 

4.54 Borde utbildningsväsendet titta mer på hur yrkeshögskolan gör?

6.00 Om det faktum att många som idag pluggar kommer att jobba med jobb som idag ännu inte finns.

6.54 Så många får jobb efter avslutad YH-utbildning.

7.27 Därför vill Thomas att MYH ska expandera ännu mer.

9.35 Här råder det kompetensbrist på arbetsmarknaden. 

11.27 Så gör man för att snabbt anpassa utbildningarna efter behoven på arbetsmarknaden.

13.40 Här skulle ordinarie utbildningsväsende kunna ha något att lära av MYH.

15.26 Så ser det ut med avhopp från IT-utbildningarna på MYH.

17.11 Så har andra branscher jobbat, som liksom data och it haft svårt att få in kvinnor.

19.13. Så ser kännedomen om YH som möjlighet ut.

20.56 Thomas om omställningsstudiestödet som finns sedan 2022.

22.35 Thomas Perssons Fem snabba favoriter.

25.14 Så påverkas yrkeshögskolan av AI-utvecklingen.

27.02 Om försöken att stoppa studenter från att använda AI.

28.04 Thomas Persson rekommenderar en gäst till kommande poddar.

28.59 Så följer du Thomas och MYH:s fortsatta expansion.

29.54 Det här ska Thomas göra när han stigit av sitt uppdrag i höst.

2023-08-24
Länk till avsnitt

219. AI-demokraten | Maja Fjaestad, docent i teknopolitik | Teknikutveckling

En podcast om att ta kontroll över tekniken 

 Hon vill göra algoritmerna bakom myndighetsbeslut till offentlig handling och efterlyser en mer aktiv politik där människan tar kontroll över teknikutvecklingen. Maja Fjaestad är forskaren och samhällsdebattören som fattat att AI-utvecklarna är vår tids verkliga makthavare. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Maja Fjaestad reflektera kring hur AI både kan hota demokratin och bidra till ett mer demokratiskt samhälle, beroende på hur vi hanterar den. Hon ger exempel på hur politiken abdikerat för algoritmerna och skissar på en sjukvård där data delas och AI hittar sambanden vi människor missat.

2023-08-17
Länk till avsnitt

218. Streamade appar och miljardpatent | Thomas Eriksson, vd och grundare UXStream | Swipe-teknologi och ekologisk streaming

En podcast om att våga tänka nytt ? först. 
 

Han uppfann swipe-teknologin i början av millenniet ? långt före Apple ? och förändrade sättet vi handskas med telefoner och läsplattor i grunden. Nu satsar han på att revolutionera mobilmarknaden igen ? den här gången med en unik teknologi som låter oss streama appar i stället för att ladda ner dem. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Thomas Eriksson, vd och grundare av UXStream, berätta om hur han ska ge våra smarta prylar serverkraft i fickformat, varför vi kommer att fortsätta använda mobiler och smarta klockor ett bra tag framöver och hur streaming kan vara ekologisk. Dessutom berättar han hur det gick till när han och kollegorna uppfann swipe-teknologin i början av 2000-talet, vars patent nu kan visa sig vara värda miljarder.

2023-08-10
Länk till avsnitt

217. AI-pragmatikern | Conny Svensson, Head of AI Transformation, AI Sweden | Artificiell intelligens

Chat GPT slog ner som en bomb och plötsligt är AI högst på agendan. Men hur stort är tekniksprånget egentligen, hur drar vi nytta av den fulla AI-potentialen och hur oroliga bör vi vara för en stundande AI-apokalyps? De här frågorna är Conny Svensson, head of AI transformation på AI Sweden i Digitala influencerpodden för att svara på. Dessutom berättar han om arbetet med en svensk Chat GPT och ger sina bästa råd till den som känner att den hamnat på efterkälken.

2023-07-06
Länk till avsnitt

216. Nyckeln till hållbar IT | Niklas Sundberg, CIO, Assa Abloy Global Solutions | Hållbar It

Behåll datorn längre, koda klimatsmart och banta datacentrens energianvändning ? ja Niklas Sundberg är IT-chefen som vill ge hållbarhet samma prioritet som cybersäkerhet i IT-branschen. Han har skrivit handboken som han själv hade behövt som nybliven CIO, och i det här avsnittet av Digitala influencerpodden förklarar Niklas exakt hur vansinnig dagens produktion av e-skrot är, lanserar begreppet ?streamingskam? och skåpar ut idén om molnet som den självklara lösningen på IT-utsläppen. Samtidigt ger han också handfasta tips och råd till den som vill vara med och bygga en mer hållbar IT-bransch.

2023-06-29
Länk till avsnitt

215. Datorn i förarsätet |?Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör, Transportstyrelsen | It-säkerhet & självkörande bilar

Han tog över ratten på Transportstyrelsen mitt under en brinnande it-skandal som fällde två ministrar ? samtidigt hade han ett regeringsuppdrag att utreda framtiden för självkörande bilar. Dagens poddgäst är en man som inte duckar för en utmaning ? eller fem. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni generaldirektör Jonas Bjelfvenstam förklara vad som krävs för att vi ska få ut helautomatiserade fordon på svenska vägar, vem som ska ha ansvaret om den självkörande bilen kör på någon och hur Transportstyrelsen förändrat sin verksamhet efter it-säkerhetskalabaliken.  

2023-06-22
Länk till avsnitt

214. AI-apokalypsen | Olle Häggström, professor i matematik, Chalmers | Chat GPT och AI alignment

Den pågående AI-kapprustningen kan utgöra ett hot mot mänskligheten. Det anser i alla fall matematikprofessorn Olle Häggström. Han är en av undertecknarna bakom ett upprop som kräver en sex månaders forskningspaus inom avancerad AI, för att etiken ska få en chans att komma ikapp. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Olle förklara vad han finner så fascinerande ? och skräckinjagande ? med AI-explosionen, om hur vi riskerar att manipuleras av vår egen skapelse och varför AI alignment är ett så viktigt forskningsområde. Dessutom berättar Olle Häggström AI-schackspelaren som golvade honom totalt.

2023-06-15
Länk till avsnitt

213. En robot i rabatten | Robert Hafredal, acting CIO, Husqvarna Group | Digitala trädgården

De lanserade världens första robotgräsklippare, sålde app-styrda verktyg innan Internet of things var en grej ? och gör den uppkopplade trädgården till ett faktum. Trots en trehundraårig historia har Husqvarna group gång på gång hamnat rätt, när samhället automatiserar, digitaliserar och ställer om. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, berättar Husqvarnas acting CIO Robert Hafredal om högteknologisk trädgårdsskötsel, cybersäkerhet hos gräsklippare och artificiell intelligens i trädgården. Dessutom förklarar han varför Husqvarna satellitövervakar grönområden i världens städer.

2023-06-08
Länk till avsnitt

212. Digitaliseringen går under jorden | Sofia Sirvell, CDO Sandvik | Industri 4.0

Med uppkopplade gruvmaskiner, digitala tvillingar och AI-lösningar, har Sandvikkoncernen tagit världstäten i racet mot industri 4.0 ? och mitt i stormens öga sitter nytillträdda digitaliseringschefen Sofia Sirvell. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar hon om hur it gått från supportfunktion till kärnverksamhet på Sandvik, om obemannade nattskift och om målet att ersätta alla jobb under mark med robotar. Dessutom avslöjar hon var du kan se en helt omöjlig staty.

2023-06-01
Länk till avsnitt

211. Hyr framtidens Manpower ut robotar? | Mikael Jansson, vd, Manpower Group | Kompetensförsörjning

Med över två decennier i ledande roller inom bemanningsbranschen har Mikael Jansson fått uppleva digitaliseringen av arbetslivet från första parkett. Det är han som vet vilka branscher som skriker efter kompetens, hur artificiell intelligens kan användas i snabba rekryteringsprocesser och när Manpower börjar hyra ut robotar i stället för människor. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Manpower Groups vd Mikael Jansson reflektera över framtidens arbetskraft, kompetensbrist kontra arbetslöshet och säkra jobb där ingen kommer att gå sysslolös de närmaste åren.

2023-05-25
Länk till avsnitt

210. Molnrevolutionen | Eva Fors, Nordenchef på Google Cloud | Molntjänster

Med 28 år i techbranschen och erfarenhet från såväl storbolag som startups, har Eva Fors varit med om molnrevolutionen från start. Idag är hon Nordenchef på Google Cloud och laddar för att en ny molnregion i Sverige ska lyfta. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Eva Fors tankar om de möjligheter som ryms i molnet, om de branscher som ligger i framkant i transitionen och om det massiva teknikskifte som väntar när molnet paras med artificiell intelligens.

2023-05-18
Länk till avsnitt

209. Hem för nytänkande | Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige | Framtidens digitala boende

Medan räntorna stiger och husbyggandet tvärnitar, plöjer Obos Sverige ner över en miljard i fabriker och robotar. Med 100 år på nacken och en framtidsvision som sträcker sig lika många år framåt, vill byggbolaget satsa sig ur krisen. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden resonerar Obos Sveriges vd, Joakim Henriksson, om framtidens boende, livet mellan husen när vi blir allt digitalare och om möjligheterna att tänka långsiktigt när det är medlemmarna som äger bolaget.

2023-05-11
Länk till avsnitt

208. Digital brobyggare | Nasim Bergman Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef, Microsoft Västeuropa | Digitalisering av vården

Hon är överläkaren och forskaren som lämnade den offentliga vården för techbranschen. Med erfarenhet från såväl Kry, Mindler och nu Microsoft, vill Nasim Farrokhnia bygga broar mellan techvärlden och vården och nyttja modern teknik för att frigöra mer tid och resurser till patienterna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden resonerar Nasim om möjligheterna som ryms inom AI och data när det kommer till att förutspå och förebygga sjukdom ? och vad som ligger i vägen för att nyttja teknikens fulla potential.

2023-05-04
Länk till avsnitt

207. 100 år av distanshandel | Peder Apelgren, CDO, Clas Ohlson | Omnikanal

I över 100 år har svenskarna handlat prylar till hemmafixet från Clas Ohlson. Det som började som ett postorderföretag i Dalarna, är idag ett av våra kändaste varumärken med över 200 fysiska butiker i tre länder och en växande handel online. Peder Apelgren är den som är ansvarig för att äktenskapet mellan digitale Clas och fysiska Ohlson blir lyckligt, och i det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar han om en resa som kom i gång sent men blev en maxad omnikanalupplevelse. Han förklarar hur butiker och e-handel kan leva i symbios och varför det har blivit irrelevant att fundera över onlinehandelns del av den totala försäljningen. Dessutom avslöjar han hur man med teknikens hjälp får det perfekta riset.

2023-04-27
Länk till avsnitt

206. Lagom mäktig | Isabella Löwengrip, serieentreprenör och investerare | Entreprenörskap och investeringar

Hon startade 11 bolag på 11 år, kröntes till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna som 28-åring och deklarerade i nationell radio att skulle bli den mäktigaste kvinnan i världen ? sen körde hon rakt in i väggen. Efter 3 års paus (med hennes mått mätt), en självbiografi och många timmar terapi, är Isabella Löwengrip tillbaka. Den här gången är det främst som investerare, och i botten ligger som alltid en kärlek för allting digitalt. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden, berättar hon om en tid av storhetsvansinne, ett plågsamt fall och om att bygga något hållbart i lagom takt. Dessutom förklarar hon varför influencer ändå är världens bästa karriär ? för den som verkligen vill.

2023-04-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.