Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Jesusfeministpodden

Jesusfeministpodden

En podcast om kyrka och kvinnokamp med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Följ oss på instagram @jesusfeministpodden

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/katarina-hedman-474060794

Avsnitt

29. Att debattera abort

Eftersom vi hade en märklig känsla efter föregående avsnitt tog vi chansen och gjorde ett till, mer inriktat på hur själva debatten kring abort förs och alla våra osäkerheter kring att vara uttalad kristen feminist.
2019-05-13
Länk till avsnitt

28. Abort

Ingen politisk fråga är en sådan vattendelare som abort. Som kristna feminister har vi en unik möjlighet att nyansera och fördjupa diskussionen på ett sätt som lyfter fram såväl kvinnans som barnets okränkbara värde. Varför diskuteras abort som om det vore en moralfråga som rör kvinnor när vi borde diskutera det som en jämställdhetsfråga? Varför är det alltid män som skriker högst när en ofrivillig graviditet aldrig någonsin kommer påverka dem? Måste det pågå skyttegravskrig mellan kristna och feminister? Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Detta är säsongens sista avsnitt, vi ses igen i höst! Tills dess hittar ni oss som @jesusfeministpodden på instagram och facebook.
2019-05-06
Länk till avsnitt

27. Kyskhet, heder & skam

Hur är det att växa upp i en kristen hederskultur där förväntan på oskuld fram till äktenskapet primärt motiveras utifrån skam? Varför landar budskapet om vandringsäpplet så olika hos tjejer och killar? Varför förknippas ofta begreppet hederskultur med andra religioner än kristendom när vi på många områden faktiskt praktiserar just detta? Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-04-29
Länk till avsnitt

26. Kvinnan & korset

På korset krossade Jesus patriarkatet en gång för alla, ändå envisas många kristna med att leva kvar i den könsmaktsordning som så uppenbart är en del av synden. Vad betyder korset för kvinnan, inte bara för 2000 år sedan utan också idag? Hur kan vi som kyrka leva profetiska liv som representerar den nya standard som Jesus dog för att vi skulle få leva i? Och vad betyder egentligen försoning? Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-04-22
Länk till avsnitt

25. Kyrka, porr & feminism

Att kristna överlag är mycket kritiska till porrkonsumtion och sexköp vet vi, men är vi som kristna verkligen hårda nog? Varför formuleras kritiken så ofta utifrån mannens perspektiv ? och först när mannens mående påverkas ? när exploatering av kvinnokroppar borde vara totalt oacceptabelt oavsett hur konsumenten upplever det? Hur tänker en sexnegativ, kristen feminist kring dessa frågor? Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Nytt avsnitt varje måndag. Följ oss på Instagram @jesusfeministpodden
2019-04-15
Länk till avsnitt

24. Sexuell frigörelse

Frigörelse, men för vem? I femtio år har vi strävat efter kvinnans rätt att ha ett sexuellt beteende likt mannen utan att ifrågasätta om mannens sexuella beteende är bra för människan. Vad är egentligen frihet? Vem frigörs när kvinnokroppar plötsligt blir tillgängliga för vem som helst, och på vilka villkor som helst? Har denna "frihet" i själva verket blivit en tvångströja? Är Katarina demisexuell eller bara religiöst hjärntvättad? Välkommen till avsnittet du antingen kommer älska eller hata! Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-04-08
Länk till avsnitt

23. Patriarkernas fruar

Hur kände Hagar när Sara erbjöd henne till Abraham när hon själv inte kunde få barn? Varför målas Lea och Rakel upp som varandras konkurrenter istället för att se dem som de brickor i ett manligt maktspel som de i själva verket var? Hur var det egentligen med skönhets- eller ja, SEXtävlingen Ester var med i och varför målas drottning Vasti upp som gamla testamentets största bitterfitta när hon i själva verket borde hyllas för sitt enorma mod? Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-04-01
Länk till avsnitt

22. En feministisk romans

Feminism och romantik ? kan de samexistera? Varför finns romantiken tillgänglig endast för den "svaga" kvinnan och varför har romantik så låg status? Är Lizzie Bennet Jane Austens mest fulländade karaktär och vad säger Bibeln om romans, åtrå och objektifiering? Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Nytt avsnitt varje måndag. Följ oss på Instagram @jesusfeministpodden
2019-03-25
Länk till avsnitt

21. Moderskapet

Gud välsignade dem och sade till dem: ?Var fruktsamma och föröka er och uppfyll Finland!? (1 Mos. 1:28, nationalistisk utgåva) Moderskapet. Denna trygga hamn på stormigt hav, detta kvinnans eviga kall! Nä, hörrni. Kanske vi gör oss själva och våra kyrkor en otjänst när det creddigaste en kvinna kan göra är att föda barn? Hur har det blivit så och vilka konsekvenser får det för de kvinnor som inte känner att deras primära kall är att upplösas som person och anamma identiteten moder? Dagens avsnitt gästas av Sofia Gabrielsson, en livs levande moder! Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-03-18
Länk till avsnitt

20. Kvinnan & kapitalismen

Det stora avsnittet om ekonomi. Hur har kapitalismen både frigjort och bundit kvinnor? Hur blodig är egentligen kapitalismens historia? På vilket sätt förutsätter rikedom fattigdom, och hur ska vi som kristna feminister resonera kring abstrakta ekonomiska system? Jesusfeministpodden är en podd om kyrka och kvinnokamp av och med Katarina Hedman och Sarah Grenholm. Nytt avsnitt varje måndag. Följ oss på Instagram @jesusfeministpodden
2019-03-11
Länk till avsnitt

19. Förförerskor, profetissor & bristen på lämpliga män

Hur har gamla testamentets kvinnor porträtterats i våra kyrkor? Använde bara Gud Debora som profet och domare för att det saknades villiga män? Varför har berättelsen om David och Batseba blivit en skildring av hur synd det är om män som utsätts för förföriska kvinnor, när det finns goda argument för att det snarare är en berättelse om maktmissbruk och våldtäkt? När ska vi våga läsa bibeln genom en kvinnas ögon? Detta är första delen i ett samtal om Bibelns kvinnor. Jesusfeministpodden är en podcast om kyrka och kvinnokamp av och med Sarah Grenholm och Katarina Hedman. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-03-04
Länk till avsnitt

18. Familjerna & feministerna

Det är uppenbart att kyrkan behöver prata om familj och feminism på ett konstruktivt sätt som inte målar upp feminismen som den sedliga mänsklighetens fiende utan istället problematiserar männens roll. Vad händer när kvinnor genom ekonomiska och juridiska reformer får möjlighet att göra fler saker än bara vara fru och mamma? Vad händer när kvinnan inte längre intar sin traditionella plats i familjen? Offras verkligen familjen på feminismens altare? Jesusfeministpodden är en podcast om kyrka och kvinnokamp av och med Sarah Grenholm och Katarina Hedman. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-02-25
Länk till avsnitt

17. Ty Adam skapades först

På 1970-talet formulerades vår tids största heresiprojekt: den komplementaristiska synen på skapelseordning och kön. ?Equal in value but different in purpose?. Även om få kristna i Sverige känner till begreppet complementarianism har den amerikanska doktrinen vunnit mark också här, trots att denna märkliga bibeltolkning omkonstruerar den lutherska traditionens syn på treenigheten. För Adam skapades ju först, eller? Hur kan kristna okritiskt säga Yes and Amen till något sånt? Fördjupning i ämnet: https://www.cbeinternational.org/resources/article/other/complementarian-theology-crisis?fbclid=IwAR0LmQfoc3BKRnMEPYhM4qwecav2vHeLr8-M8mpAcE02bBsvvpAVrX0bwXo#.XCozB5Mv-rg.facebook Jesusfeministpodden är en podcast om kyrka och kvinnokamp av och med Sarah Grenholm och Katarina Hedman. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-02-18
Länk till avsnitt

16. Ha?rskartekniker med Feministpastorn

Får en kristen ledare göra vad som helst så länge målet helgar medlen och är Machiavelli en bra förebild för kvinnor? Jesusfeministpodden gästas av Feministpastorn Esther Kazen i ett samtal om religiösa härskartekniker och maktmissbruk. Hur ska vi hantera andliga övergrepp och hur undviker vi att själv bli den som omedvetet utsätter människor runt oss för härskartekniker? Jesusfeministpodden är en podcast om kyrka och kvinnokamp av och med Sarah Grenholm och Katarina Hedman. Nytt avsnitt varje måndag.
2019-02-10
Länk till avsnitt

15. Allt om Jesu livmoder

Vad är mer lämpligt i juletider än att prata om de heliga urmödrarnas urlivmoder, Jesus egen mor? Varför lyfts Maria framförallt fram som en förebild för kvinnor och mödrar, när hon har precis lika mycket att lära män? Varför fokuserar vi aldrig på Jesus moderliga egenskaper och är det kanske dags att bryta med vårt kulturella katolikförakt och än en gång omfamna Maria?
2018-12-10
Länk till avsnitt

14. Bitter feminism & förlåtelse

Argbiggan. Bitterfittan. Två mindre charmiga kvinnoroller vi ogärna tar på oss, men ändå löper feminister betydligt högre risk än gemene man att kategoriseras som just dessa. Men beror det på att feminister faktiskt ÄR mer bittra, eller handlar det om hur feminister definieras av andra? Vad säger bibeln om bitterhet och förlåtelse, och varför vågar inte Sarah testa sina vingar som författare?
2018-12-03
Länk till avsnitt

13. Kvinna, underordna dig!

"Ett äktenskap behöver en ledare precis som ett företag behöver en VD". Eh, va? Den finns en gammal, kristen norm att kvinnan ska underordna sig mannen i ett äktenskap, men det är sällan vi reflekterar över vilka konsekvenser detta får eller om det ens är en ansvarsfull bibeltolkning. Är det här med kvinnlig underordning i själva verket bara fina ord vi säger i kyrkan? Men vem tar smällen när vi oreflekterat promotar osund teologi?
2018-11-26
Länk till avsnitt

12. Jordan Peterson och maskulinitetens kris

Det förekommer kris i frågan om mannen, iallafall om du frågar maskulinitetsgurun Jordan Peterson. Men vad är det egentligen som krisar? Vad är grejen med denna "manism"? Kan det vara så enkelt att priviligerade grupper för första gången någonsin behöver ta hänsyn till mindre respekterade grupper, och att krisen ligger i oviljan att forma sig efter önskemål som kommer från "fel" håll? Detta med mera utforskar vi, samtidigt som vi firar internationella mansdagen med pompa och ståt och nästan ger Micael en hjärtattack.
2018-11-19
Länk till avsnitt

11. A?ktenskapet som helig o?verga?ngsrit

När blev äktenskapet en helig övergångsrit? Är den gifta kvinnan den fulländade kvinnan? Frikyrkan älskar när folk gifter sig och ibland kan man få intrycket att äktenskapet är livets mening och det ultimata sättet att tjäna Gud genom. Men har äktenskapet blivit en avgud? Sitter vi i ett sorts ung vuxen-väntrum till dagen vi gifter oss och på vilket sätt är giftashetsen en käpp i hjulet för jämställdheten inom kyrkan?
2018-11-12
Länk till avsnitt

10. Genus i kyrkan

?Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli?. Välkommen till det stora avsnittet om genus. Hur uppfostras vi till kvinnor i kyrkopatriarkatet? Vad säger kyrkan att kvinnan ska vara och göra? Hur kommer det sig att så många annars vettiga kristna tyr sig till marknaden istället för till Gud för identitetsskapande? Vad är feminint och maskulint i ett historiskt perspektiv och om femininitet är något Gud skapat oss med, varför behöver det då konstrueras? Och när ska föräldrar sluta dekorera sina döttrar med världshistoriens fulaste rosetter?
2018-11-05
Länk till avsnitt

9. Sko?nhetsslaveriet

Hur blev kvinnans utseende hennes viktigaste kapital? Oavsett vilken epok och samhälle som analyseras blir kvinnan värderad utifrån den manliga blicken. Den manliga blicken säger vad som är fint, fult och för mycket ? kvinnans eviga lott är att anpassa sig. Frikyrkan säljer samma lögn som samhället ? att det är insidan som räknas ? men om vi ska vara helt krassa: räknas egentligen insidan överhuvudtaget? På vilket sätt påverkar patriarkatet hur vi ser på oss själva och varför har frikyrkan blivit en köttmarknad?
2018-10-29
Länk till avsnitt

8. Formbar, foglig & feminin

I kyrkan, i relationer och inte minst i kollektivtrafiken tvingas kvinnan till att förhålla sig till mannens platsanspråk till såväl ande, själ som kropp. Mannen är som ett cementblock, oföränderlig i all sin härlighet, medan kvinnan är lerklumpen som förtjänar sin plats som kvinna genom att i allt vara formbar och foglig. Kvinnan som tar plats på bussen, som höjer sin röst och inte är villig att rucka på sina åsikter anses lite besvärlig och framförallt ofeminin. När ska vi sluta förvänta oss att kvinnor ska anpassa personlighet, kall och åsikter efter männen runt sig? Och när ska män våga låta sig formas?
2018-10-22
Länk till avsnitt

7. Kvinnligt ledarskap i en patriarkal kyrka

En förkyld Sarah och en allergisk Katarina diskuterar mitt i nästäppan kvinnors plats och förutsättningar i frikyrkans historia. Varför avlönar vi män men förväntar att kvinnor ska leva efter andra värden? Hur kommer det sig att kvinnor och män i praktiken kan ha haft samma funktioner men att kvinnor sällan får samma erkännande som sina manliga kollegor? Skulle frikyrkan i Sverige kunnat etablerats överhuvudtaget utan kvinnors frimodighet? Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, könsroller, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.
2018-10-15
Länk till avsnitt

6. Vi borde lära av nudisterna

Vem bestämmer vad som är sexuellt provokativt och när ska vi börja behandla varandra som syskon på riktigt? Kan kvinnan någonsin få existera utan sexualiseras och vad säger bibeln om anständighet? Finns andra perspektiv på anständighet som vi som kyrka helt har missat och vad kan vi lära oss av nudisterna? Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, könsroller, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.
2018-10-08
Länk till avsnitt

5. Är girlpower frikyrkans svar på liberalfeminismen?

Varför är frikyrklig girlpower så tandlös? Är girlpower kyrkans svar på liberalfeminismen, ett sätt att försöka peppa tjejer till att spela på männens villkor men utan att erkänna att spelet är riggat? Många kvinnor inom frikyrkan upplever att det är något som inte stämmer, men klarar inte av att sätta fingret på vad. Därför sätter de fingret på sig själva. Skammen över att inte räcka till, över att ha dålig självbild och att vara rädd för allt är kvinnans problem att lösa ? männen har bättre saker för sig. Är daglig lovebombning framför spegeln verkligen lösningen på ojämställdheten i frikyrkan? Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, könsroller, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.
2018-10-01
Länk till avsnitt

4. Heta fruar, hashtags & objektifiering

Kristen objektifiering i de ogenomtänkta hashtaggarnas tidevarv. I kyrkan är alla kvinnor potentiella prinsessor men samtidigt också heta fruar. Kvinnan är avlägsen, idealiserad och i desperat behov av sin riddare i skinande rustning, men också ett objekt vars sexualitet ska tillhöra och bedömas av massorna. Är #hotwife ett tafatt försök att göra kvinnan till en hel person och göra upp med kyrkans skammande av sexualitet? Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, könsroller, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.
2018-09-24
Länk till avsnitt

3. Det gamla goda kvinnohatet

Istället för att älta feministiskt manshat riktar vi idag blicken mot det eviga kvinnohatet. I tusentals år har kvinnan varit den avvikande, den defekta och den ofullständiga. Oupphörligen har filosofer, vetenskapsmän och inte minst kyrkan knådat och omformat kvinnan: vem hon är, hennes natur, hennes plats, hennes funktion och hennes värde. Vilken del av denna idéhistoriska gödselstack kommer vårt eget kvinnohat från? När ska kvinnohatet ta slut? Är kvinnor världens mest förtryckta grupp? Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, feminism, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.
2018-09-17
Länk till avsnitt

2. Var Paulus kvinnoförtryckare?

Spelar bibeltolkning någon roll? I dagens avsnitt gräver vi ned oss i verserna vi vant oss att skumma igenom. Får inte kvinnan undervisa män och ta ledaransvar i kyrkan? Varför ska hon ha något på huvudet? Var Paulus verkligen kvinnoförtryckare? Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, könsroller, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.
2018-09-09
Länk till avsnitt

1. Var Jesus den första feministen?

Jesus var en motkulturell radikal som för tvåtusen år sedan vände hela världen upp-och-ned. Sarah och Katarina fördjupar sig i kulturen Jesus föddes in i, vilken status hade egentligen kvinnor? Vilka friheter hade de? Vilka konsekvenser fick evangeliet för kvinnor? Var faktiskt Jesus den första feministen? Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, feminism, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.
2018-09-02
Länk till avsnitt

Välkommen till Jesusfeministpodden!

Vad skulle hända om kyrkan tog jämställdhet på allvar istället för att endast behandla det som en intressant fråga? Vågar vi ens spekulera i vad kyrkan förlorat på att ha reducerat kvinnor till avelskor i två tusen år? Vad är könsmaktsordningen och på vilket sätt skapar frikyrklig girlpower passiva kvinnor? Kan man verkligen vara feminist och kristen? Välkommen till Jesusfeministpodden! Sarah Grenholm och Katarina Hedman diskuterar kyrka, feminism, kvinnohistoria och teologi. Nytt avsnitt varje måndag.
2018-08-18
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.