Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Mörkret

Mörkret

En podcast där vi med humor och respektlöshet utforskar allt det som gör ont i livet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/morkretpodcast

Avsnitt

Ode Till Mörkret

På begäran lägger vi upp Emma Örnbergs låt "Ode till Mörkret" som en egen fil så att ni kan lyssna på den. Till exempel på Spotify där Mörkret numera finns.
2019-06-24
Länk till avsnitt

15. Känslostormar

Följ inte ditt hjärta för hjärtat är en idiot. Vi hyllar förståndet och pratar om hur man hanterar starka känslosvängningar. Dessutom: Angelica har blivit kär och Johan gräver fram guldkornen ur Angelicas terapimapp.
2019-05-31
Länk till avsnitt

14. Simuleringen

Du lever inte i verkligheten, du lever i en datasimulering skapad någonstans i framtiden och det är det inte bara Elon Musk som tror, utan även forskare och filosofer. Varför är det relevant? Jo, därför det skulle förklara varför det känns som att någon spelar ditt liv på hard level. Dessutom: Varför är Navid Modiri det mest störda som hänt i simuleringen?
2019-05-03
Länk till avsnitt

13. ADHD hos vuxna

Därför har många vuxna svårt med känsloreglering, varför adhd är ett skitdåligt namn på diagnosen och därför är välmenande råd är verkningslösa. Så funkar dopamin och adhdmedicin. Vi berättar också varför adhdförnekare är dumma i huvudet. Angelica har, utöver sin adhd, fått diagnosen Lat Jävel. Dessutom: Därför får flickor diagnos senare än pojkar och därför gillar många med adhd att knarka och hetsäta.
2019-04-19
Länk till avsnitt

12. "Du vill bara ha uppmärksamhet"

Varför är det fult att ha ett uppmärksamhetsbehov? Angelica har blivit kritiserad för sin högljudda personlighet hela sitt liv och Johan äntrar varje given situation som sin egen scen. Dessutom: Johan har en tes om att medelklasskids som får för mycket uppmärksamhet utvecklar personligheten gothare med cirkustendens och blir outhärdliga.
2019-04-05
Länk till avsnitt

11. Kronisk migrän & diabetes

Angelica och Johan har bytt personlighet. Angelica vill aldrig mer gå ut och äter bara godis och Johan har en tjej och har börjat träna. Men det är bara för att båda blivit kroniskt sjuka. Johan fick diabetes och hade han inte sökt vård skulle han troligtvis fått en hjärtattack och Angelica har fått svinful botox mot den ovanliga diagnosen kronisk migrän. Men frågan återstår: varför trodde läkarna att Johan hade ett syndrom?
2019-03-22
Länk till avsnitt

10. Livet är lidande

Lev fri och sluta ha panik över din molande ångest. Hur? Genom att acceptera att livet är lidande. Johan förklarar buddhismens grunder och vi klurar på om vi skulle klara ett normalt vuxenliv om vi inte scrollade 6 timmar per dag. Dessutom: Angelica blir galet starstruck över att Johan driver ett svinstort anonymt Twitterkonto.
2019-01-11
Länk till avsnitt

9. Jag gör det sen

Visste du att de värsta latmaskarna är perfektionister? Vi berättar om hur vi byggde om våra hjärnor till effektiva maskiner och slutade skjuta upp saker. Dessutom: Johan söker psykvård. Angelica berättar om sitt medlemskap i svenska hobbykirurgiska föreningen.
2018-12-28
Länk till avsnitt

8. Utmattad

Vad är utmattning? Vad är arbetsköparens och vad är den anställdas ansvar? Inte vet väl vi. Dessutom: ett bråk om "fackförbundet" Unionen och Johan anklagar Angelica för att ta emot godis från nazister.
2018-12-14
Länk till avsnitt

7. Borde vi bli ihop? Anknytningsteori

Borde vi bli ihop? Är vi ihop? Varför är inte vänskap lika högt värderat som kärleksrelationer? Dessutom: så knyter barn an, därför är du helt störd och Johan har många teorier kring relationer istället för att prata om känslor.
2018-11-30
Länk till avsnitt

6. Psyket i tarmen

Varför kallas tarmen den andra hjärnan och hur påverkar den vår psykiska hälsa? Hur kan kattbajs leda till schizofreni? Dessutom: Johan jämför Dawit Isaak med Färjan-Håkan.
2018-11-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Sömnen

Varför går du inte och lägger dig i tid? Varför skärper du dig inte när du vet att du presterar sämre till följd av sömnbrist? Mörkret har svaret. Plus: Könsumgänge i växtvärlden, Kanye Wests superkraft och hur du lyckas ligga med en nattmara.
2018-11-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Årstidsbunden depression

Nu jävlar tågar höstdepressionen in och den har ett tydligt mål: att du ska äta snabba kolhydrater och bara vilja sova. Hela tiden. Hur funkar årstidsdepression och varför får man sådana? Plus: Johan bjuder på beteendeförändrande läsk.
2018-10-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: De vuxna i rummet

Att vara vuxen är att vara trött för ingen vet hur man gör, alla bara låtsas. Ibland när Johan inte orkar jobba går han väldigt snabbt med en pärm. Dessutom: Järnvägsbygge på tibetanska högplatån, ordet slidkrans samt porrindustrins framtid.
2018-10-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Lycka är ett patologiskt tillstånd

Dysterkvistarna Angelica och Johan tar sig an ämnet lycka, ett ovanligt och onormalt tillstånd. Dessutom: Vad har Epikuros, Karin Boye och Gunvald Larsson att säga om lyckan? Och varför tror Johan att det bor ett troll i källaren?
2018-09-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Döden

Johan och Angelica berättar om hur vänskapen började med ett par tappade trosor. Angelicas dödsångest växte efter att hon var nära att dö. Johan har en teori om vad som driver civilisationen framåt och Angelica säger att Johan är kroniskt nedstämd.
2018-09-01
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.