Sveriges 100 mest populära podcasts

Svenska Fåravelsförbundet

Svenska Fåravelsförbundet

Svenska Fåravelsförbundet erbjuder dig stöd, kunskap och inspiration i ditt fårägande. Tillsammans skapar vi samarbeten och förbättrar villkoren för ett attraktivt liv med får! Fårpodden är vår poddradio om FÅR. Ansvarig utgivare är Gudrun Haglund-Eriksson.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

faravelsforbundet.se/om-sf/farpodden/

Avsnitt

#32 Fårpodden: När det värsta händer

Både Titti och Einar upplevde rovdjursangrepp på sina får under 2023. Det är en traumatisk upplevelse när det sker, oavsett om det är ett mindre eller ett större angrepp. I detta avsnitt berättar de vad som hände, vilka konsekvenser det fått och vi fokuserar mycket på det praktiska. Vad händer efter ett angrepp och hur kan man förbereda sig? Dessutom: - Alfred Akersten jobbar för länsstyrelsen som viltspårare och besiktningsman. Han berättar om hur hans jobb ser ut när det varit ett angrepp och bjuder på många handfasta råd, både om hur man kan förbereda sig och hur man hanterar situationen om man drabbas. - Gudrun Haglund-Eriksson är ordförande i Svenska Fåravelsförbundet och har även posten som rovdjuransvarig. Var står SF i rovdjursfrågan, hur ser arbetet ut, vad har uppnåtts under åren, vilka förändringar är viktigast att få till stånd och vad tror vi om framtiden? Välkomna till Fårpodden!
2024-02-08
Länk till avsnitt

#31 Fårpodden: Mer om avel

Vi följer upp #30, som var en grundkurs i fåravel, med mer om avel i teori och praktik. Inslag om bevarandeavel, avelsvärdering och mönstring. Men också en hel del om avel i praktiken, och hur man genom avel kan få en mer lättskött och effektiv besättning. - Allmogefåren består av tio olika raser, en elfte är på gång, och de är traditionella svenska lantrasfår från olika delar av landet. Allmogefåren bevaras i levande genbanker och målet är att bevara fåren och deras egenskaper som de är, utan att förädla. Peter Larsson som är ordförande i Föreningen Svenska Allmogefår berättar för Anna hur bevarandeavel fungerar, om allmogerasernas historia och hur det går med bevarandet av de svenska allmogefåren. - Hur gick gårdsmönstringen? Titti talar med Mattias Karlsson på Jäders-Husby gård om årets mönstring. Hur går en gårdsmönstring till, hur gör man för att hinna när det är många djur och vad ska man tänka på för att det ska fungera bra för alla inblandade. - Avelsvärdering är ett ämne som kan vara svårt att greppa. Om hur den går till, vilka egenskaper vi avelsvärerar på i Sverige och hur man kan använda resultatet för att gå framåt i aveln samtalar Titti och Victoria Gustafsson som är ordförande i Svenska Suffolkföreningen och som jobbar med både renras- och korsningsavel. - Dessutom medverkar Jonas Karlsson, avelsansvarig i Svenska Fåravelförbundet och en av våra mesta avelsnördar. Han delar med sig av erfarenheter och tankar efter många år med får och andra lantbruksdjur. Jonas strävar efter en jämn besättning där alla djur kan skötas på samma sätt och med samma resultat. Men varför gillar Jonas korta får och varför sparar han inte bara livdjur som har höga avelsvärden? Välkommen till Fårpodden! På hemsidan finns länkar och kontaktuppgifter till oss som gör Fårpodden.
2023-10-23
Länk till avsnitt

#30 Fårpodden: Grundkurs i fåravel

Hur kommer man igång med avel som ny fårägare, vilka verktyg behöver man, hur tänker man när man väljer livdjur och hur är fåravels-Sverige organiserat? Med dessa frågor som utgångspunkt har vi gjort en Fårpodd om avel. - Titti Strömne är fårrådgivare med ett stort intresse för avel. Tillsammans med Anna går hon igenom avelns grunder, de viktigaste begreppen och framför allt vad man behöver göra för att få en sund och lönsam besättning som utvecklas åt rätt håll. - Svenska Fåravelsförbundet är erkänd avelsorgansisation för får i Sverige. Vad betyder det och hur ser avelsverksamheten ut? Jonas Karlsson och Anna Törnfelt är SFs avelsansvariga, de berättar om förbundets roll som spindeln i avelsnätet. - En framgångsrik avelsbesättning med många decenniers erfarenhet i ryggen berättar om hur de jobbar med avel. Einar fick en intervju med Årets Fårföretagare 2023 Jenny Andersson, som tillsammans med sin man Börje driver Ateljé Guldtackan och en Gotlandsfårbesättning. Häng med till Ateljé Guldtackan och Hult fårgård! Välkommen till Fårpodden!
2023-08-25
Länk till avsnitt

#29 Fårpodden om att leva med resistens

Det har hänt en del sedan vi senast gjorde en podd om parasiter och resistensläget. Läget är fortfarande bra i Sverige jämfört med andra fårländer, men parasiter som är resistenta mot avmaskningsmedel har blivit vanligare. Denna podd handlar om vad som händer när resistenta parasiter upptäcks i en besättning och hur vi kan leva med dem. Vi har också pratat med två fårbönder om årets betessläpp och deras betes- och parasitstrategier, en i söder och en i norr. - Karin Kristoffersson i södra Halland berättar för Anna om gårdens betesstrategier, hur de förnyar sina vallar och sår grönfoder utan att plöja och om längtan efter regn. - Josefin Lundberg bor i södra Norrbotten där betessläpp normalt ligger en och en halv månad senare än hos Karin, men i år var fåren ute ovanligt tidigt. Josefin var noga när hon kollade parasitstatus före betessläpp, och det tackar hon sin lyckliga stjärna för. Titti intervjade Josefin. - Einar har samlat Jonas Karlsson och Malin Bernhard för att diskutera den resistensundersökning som gjorts på Jonas gård och hur livet kommer att bli framöver när resistens har konstaterats i besättningen. Vi får veta hur en resistensundersökning går till och lite om den senaste studien av resistensläget i landet. - Allan Hägg Grönborg är veterinär och samordnare för djurslaget Får inom Distriktsveterinärerna. Han höll en föreläsning vid årets Lammriksdag som väckte hopp, nyfikenhet och entusiasm och Einar haffade honom omgående för en intervju. Allan berättar hur vi kan göra våra får motståndskraftiga och till och med resistenta mot parasiterna, så att de klarar smitta utan att blir sjuka. Om att bekämpa mag/tarmparasiterna med avel! Välkommen till Fårpodden!
2023-06-21
Länk till avsnitt

#28 Fårpodden om Elitlamm

Elitlamm är ett datorprogram för fårägare, i grund och botten ett hjälpmedel för att dokumentera, hålla ordning på sina får och att uppfylla myndighetskrav. Det är också via Elitlamm Avel som svenska får registreras i det officiella avelsregistret, och rasrena fårs stamböcker förs. Idag är det drygt 3000 besättningar som använder Elitlamm. Här får vi möta flera av de personer som jobbar med Elitlamm, både med daglig drift, teknisk utveckling, framtidsvisionsar och att hålla styr på saker som regelverk, avelsvärdering och utbildning. Kanske är du nyfiken på vilka nya funktioner som är på gång? Välkommen till Fårpodden!
2023-03-03
Länk till avsnitt

#27 Fårpodden: Möjligheter och framtidstro

Fårpodden önskar alla lyssnare en god jul och ett gott nytt år med helglyssning i positiv anda. - I november var det dags för Sheep Breeders Round Table, en konferens som hålls vartannat år i Storbritannien. Rådgivarna Titti Strömne och Theo den Braver och lammbonden Tomas Olsson var där, och efteråt har de summerat konferensen och sina intryck för Fårpodden. - Tillväxtbolaget satsar på modern svensk livsmedelsproduktion genom utlåning till hållbara investeringar på gårdsnivå och de flesta av kunderna är relativt unga lantbruksföretagare. Vd Helena Silvander berättar om hur de jobbar. - Hanna och Gustaf Ivarsson i Hamneda är unga fårbönder som satsar på lammproduktionen och snart startar lamningen i det nybyggda fårstallet. Hanna berättar om bakgrunden till satsningen på lammproduktion och hur hon ser på framtiden. Välkommen till Fårpodden!
2022-12-23
Länk till avsnitt

#26 Fårpodden: Grovfoderspecial del 3 om utfodring under stallsäsongen

Under en stor del av året är det vi som serverar fårens mat. Här går vi igenom teori och praktik för ett viktigt men ofta även arbetskrävande moment på fårgården. - Titti Strömne diskuterar med Anna hur man planerar vinterns utfodring och vikten av att fodra rätt, både för fårens välfärd skull och bondens plånbok. - Sofia Hedlund och Einar går till botten med olika foderbordslösningar och tekniker för att få ut fodret på foderbordet och för att minimera spillet. Välkommen till Fårpodden!
2022-11-11
Länk till avsnitt

Fårpodden bonus om ettåriga betesväxter

Detta är ett bonusavsnitt som hör till våra aktuella poddar om grovfoder, vall och bete. En svårighet med lammproduktion på bete i Sverige är att betestillgången sjunker under sensommar och höst, samtidigt som lammen behöver mer mat och inte får tappa fart om de ska bli slaktmogna innan betessäsongen är över. Ett intressant sätt att hantera detta är att odla ettåriga betesväxter, vilket också ger ett parasitfritt bete till lammen. För bra för att vara sant? Inte alls, men det kräver vissa investeringar och en del kunskap. Tomas Olsson på Norrby Gård berättar för Einar hur han jobbar med ettåriga betesväxter. Välkomna till Fårpodden!
2022-09-21
Länk till avsnitt

#25 Fårpodden: Grovfoderspecial del 2, om skötsel av vallar och beten

Utan grovfoder inga får, det är helt enkelt en grundförutsättning för välmående djur och lönsam produktion. Detta avsnitt handlar om odling och skötsel av vallar och beten, och om den viktiga cirkulationen av näring på fårgården. Spetsa öronen, här får vi lära oss hur man gör. Mycket fakta, både för fårbonden som vill odla intensivt och för den som strävar efter att hålla sina vallar i form över en längre tid. - Johan Lagerholm är växtodlingsrådgivare, växtodlare och lammproducent som förespråkar en intensiv vallproduktion med hög produktion och jämn kvalitet som grund för en god lönsamhet. Han och Titti diskuterar valletablering, sortval, reparation av skadade vallar och en del annat. - Tomas Olsson på Norrby Gård är en av landets största lammproducenter och merparten av lammen föds upp på bete. Här handlar det om grundläggande växtodling och det är Einar som intervjuar. - Gunnar Danielsson kallas ofta gräs-guru och det är en titel han förtjänat genom decennier av nyfikenhet, lammproduktion och rådgivning. Han lyfter ständigt betets betydelse och vill hjälpa oss att bli bättre på att föda upp lamm på bete. Anna får en grundkurs i gödsling, näringscirkulation och skötsel av beten och vallar, och vad som krävs om man vill jobba med långliggande vallar. Välkommen till Fårpodden!
2022-09-21
Länk till avsnitt

#24 Fårpodden: Grovfoderspecial del 1, om bete och vallskörd

Betet och grovfodret är själva grunden för välmående djur och lönsam lammproduktion, men det finns mycket att lära om man ska bli riktigt bra på detta. - Gunnar Danielsson är en av landets kunnigaste när det gäller bete och odling av vall, han har producerat lamm under 40 år och har koll på vad som händer i de stora fårländerna. Här berättar han varför det är allt annat än enkelt att hålla sina får och lamm med ett perfekt bete under hela växtsäsongen, men också hur man gör för att att lyckas med betet och producera beteskött. - Johan Lagerholm som är växtodlingsrådgivare och fårbonde går igenom vad vi behöver tänka på för att lyckas med ensilageskörden, antingen man kör själv eller lejer in skörden.
2022-06-07
Länk till avsnitt

#23 Fårpodden: Fårklippning

Fårklippning är något som alla fårägare berörs av, så nu har vi gjort en hel podd på detta tema. - Katarina Karlsson som driver Jakobgården i Överkalix har testat alla varianter av fårklippning. Funderar man på att lära sig att klippa själv finns det många tips och erfarenheter i Tittis och Katarinas samtal. - När ska man klippa och varför? Det reder fårrådgivaren Titti Strömne och Einar ut. Hur vill klipparna att vi ska förbereda oss och fåren inför klippning? - Elin Esperi är av våra skickliga proffsklippare som hjälper fårbönder som inte vill klippa själva. Hon berättar för Einar hur en bra klipplats ser ut och man förbereder fåren. - Något om ull vill vi också ha med. Linnea Eklund är ullklassificerare utbildad i Australien som nu ullkonsultar hemma i Sverige. Vad tror hon kommer att hända med den svenska ullkedjan och hur tycker hon att vi ska tänka för att det ska bli enkelt att ta hand om och sälja ullen? Välkommen till Fårpodden! PS. På hemsidan finns länkar
2022-03-11
Länk till avsnitt

#22 Fårpodden: Fårets dag i riksdagen

Den 17 november 2021 var det för första gången någonsin Fårets dag i Sveriges riksdag. Syftet med dagen var att presentera svensk fårnäring och de produkter och mervärden som fåren producerar, och att synliggöra och diskutera både möjligheter och hinder för fårnäringen att växa och frodas. Fårpodden var där och har gjort ett avsnitt med en blandad kompott av reflektioner, inslag inspelade på plats och intervjuer. Välkommen till Fårpodden!
2021-12-08
Länk till avsnitt

#21 Fårpodden: Starta med får del 3, dina första får

Du har bestämt dig för att skaffa får! Just för dig har vi gjort ett program som handlar om hur man förbereder sig och får en bra start med friska djur. - Hur förbereder man sig? Titti och Einar går igenom allt du behöver veta. - Att börja med friska får är det viktigaste Det finns väldigt gott om friska får, så köp inte in Maedi-Visna, resistenta parasiter eller fotröta. Emelie Larsdotter och Titti hjälper dig med frågebatteriet när du ska ringa på annonsen, vad du ska titta på när du ser djuren första gången och hur du gör när djuren kommer hem till gården. Välkommen till Fårpodden! PS. På hemsidan finns länkar och Tittis åttapunkts-lista.
2021-09-24
Länk till avsnitt

#20 Fårpodden: Starta med får del 2, välja ras och hitta livdjur

Vi följer upp vår mest lyssnade podd, avsnitt 4 om att starta får, med två nya avsnitt för er som går i skaffa får-tankar. Detta avsnitt handlar om att välja ras och hur man hittar sina drömmars får. - Einar och Birgit Fag diskuterar vad som skiljer olika typer av får från varandra, beskriver våra vanligaste fårraser och vilka för- och nackdelar olika raser har. En översiktsguide för dig som är nyfiken på får, men ännu inte valt ras. - Anna frågar Jonas Karlsson om hur man hittar bra livdjur och vi får många bra tips.
2021-09-16
Länk till avsnitt

#19 Fårpodden: Bästa köttet!

När stjärnkocken Stefan Eriksson säger att 3-årig tacka är det bästa han ätit, då är det dags att skrota myten att endast lammens kött duger. Hur fler ska få chansen att avnjuta detta fantastiska kött, och hur vi ska kunna få betalt för det, det verkar det också finnas lösningar för. En hoppfull podd om svenskt lamm- och fårkött. -Claes Lövgren är projektledare för projektet som lyfter tackaköttet i Kalmar län och har parat ihop tackaköttet med länets bästa restauranger. Han berättar om tackaköttets resa in i de fina salongerna. - Stefan Eriksson, inflytelserik kock och provningsledare hos Exceptionell Råvara hyllar köttet från tackor och berättar vad som krävs för att skapa kött av världsklass. - Helena Stenberg projektledare för Lammlyftet om MSS Lamm, om kunskaper och erfarenheter som projektet samlat. Lammlyftet har tagit fram ett verktyg som nu finns tillgängligt för lammproducenter, ett utbildningsmaterial som kan hjälpa lammproducenter att producera ett riktigt bra kött.
2021-05-30
Länk till avsnitt

#18 Fårpodden: Vågar man satsa på lamm?

Med ett avräkningspris som ligger stadigt högt och en marknad som suktar efter mer svenskt lamm ställer vi frågan om det nu är läge att satsa på lammproduktion. - Elisabeth Svensson, CR, kommunikationsmanager och inköpare på HKScan samtalar med Einar om orsakerna bakom det höga avräkningspriset, vad hon tror om framtiden och vad lammbönder ska göra om Elisabeth får välja. - Victoria Östlund är nöt- och lammansvarig på LRF Kött som är LRFs branschavdelning med syfte att öka de svenska köttproducenternas lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt. Victoria intervjuas av Titti Strömne om den svenska lammarknaden, Brexit och andra frågor som påverkar svensk lammproduktion. Välkommen till Fårpodden!
2021-03-30
Länk till avsnitt

#17 Fårpodden om lönsamma lamm

Avräkningspriset har legat stadigt högt det senaste året och nu är det dags att prata om lönsamhet. Inget flum denna gång, här får vi konkreta tips om saker man kan göra för att förbättra lönsamheten i sitt fårföretag. - Susanne Bååth-Jacobsson är företagsrådgivare på Växa Sverige och hon och Titti pratar om hur man tänker inför fårhusbygge och andra stora investeringar, om att hålla koll på sin arbetstid och att inte låta någon annan få stöden som är menade för dig och dina djur. - Pernilla Salevid är lantbruksekonom som tagit fram en metod att analysera företagets ekonomi som bygger på bokslutet, som vi ju alla måste göra. Det behöver inte vara svårt att få koll på hur det går, men det är viktigt. Titti bakom micken även här. - Theo den Braver, en erfaren lammproducent och inspirerande rådgivare som här bjuder på idéer som kan påtagligt kan påverka resultatet på sista raden. Einar intervjuar Theo.
2021-02-09
Länk till avsnitt

#16 Fårpodden om parasiter, resistenta parasiter och betesplanering

Strategier för parasitkontroll är något som alla fårägare behöver ha. Olika betesstrategier är ett sätt att hålla parasiter i schack, men effektiva avmaskningsmedel är fortfarande en förutsättning för framgångsrik parasitbekämpning, det gäller båda stora och små besättningar. Men vad händer om parasiter blir resistenta mot de avmaskningsmedel vi har tillgång till? - Titti intervjuar Katarina Gustafsson och Johan Höglund, Sveriges främsta experter på fårens parasiter, för att få reda på så mycket som möjligt om resistensläget i Sverige och hur man skyddar sin besättning. - Vi får hjälp med betesplanering där målet är att utnyttja sina beten effektivt och strategiskt, så att djuren växer och mår bra. Einar intervjuar lammrådgivare Titti Strömne.
2020-12-28
Länk till avsnitt

#15 Fårpodden med Åsa Lindqvist + reportage från seminstationen

Träffa Åsa Lindqvist som är en av personerna som gjort skillnad för utvecklingen av svensk fårhållning och lammproduktion, och häng med på ett besök på SFs seminstation mitt under högsäsongen. - Titti har fångat den nyblivna pensionären Åsa Lindqvist för en intervju. Åsa har vigt sitt yrkesliv åt att förbättra svensk fårproduktion och är en person som gjort skillnad. Hon var med och utvecklade Fårhälsovården och har som veterinär, kursledare och rådgivare hjälpt många av landets fårbönder att lösa problem och förbättra sin produktion. Åsa har utnämnts till hedersdoktor för att ?genom ett ovanligt stort engagemang, kunskapssökande och förmåga att förmedla kunskap lyckats få den ´lilla´ idisslaren, fåret och geten, att ta plats på den veterinärmedicinska kartan.? -Hösten 2020 har sex baggar av tre raser tillbringat några veckor på seminstationen, vilket resulterar i att fler får möjlighet att på ett enkelt och smittsäkert vis ta del av några av landets bästa baggar. Einar, årets hovfotograf, tog även med sig mikrofonen när han besökte stationen och passade på att prata med Magnus och Margareta Håård om seminverksamheten och hur årets säsong varit. Välkommen till Fårpodden!
2020-11-05
Länk till avsnitt

#14 Fårpodden: Stängsel till får

Att stängsla är inte alla fårbönders favoritsysselsättning, men stängsel måste vi ha och bra stängsel gör livet med får roligare och enklare. Ett helt avsnitt bara om stängsel, med många tips om hur man lyckas med stängslingsjobbet. - Einar är fårbonden som den hårda vägen lärt sig vikten av bra stängsel, och med tiden blivit en entusiastisk stängselbyggare. Det drar vi nytta av i denna Fårpodd. Einar och Titti snackar stängsel med fokus på hur det går till rent praktiskt. - Anders Råsberg berättar om vad lagen säger om att hålla sina djur inne och vem som är ansvarig om de rymmer och ställer till med något. Einar och Anders diskuterar också hur ett bra stängsel ska konstrueras. - Stängsel krävs även många gånger som skydd mot rovdjur och hundar. Jens Frank är forskare och föreståndare på Viltskadecenter och i Annas intervju med Jens får vi veta det mesta om stängsling mot rovdjur.
2020-07-05
Länk till avsnitt

#13 Fårpodden: Lyckas med lamningen

Vi pratar med lammbönder som har lamning vid olika tidpunkter under året och får deras bästa tips för en lyckad lamningssäsong. - Birgit Fag är lammbonde sedan 1980-talet och lammrådgivare med svart bälte i lamning. Titti intervjuar Birgit som bjuder oss på många konkreta lamningstips. Vi får också en kort resumé av ERFA-projektet om lammöverlevnad, och vilka kunskaper man där samlat om vad man kan göra för att minska antalet dödfödda lamm. - Roland Höckert är växtodlare som genom ett väl utvecklat samarbete med sin fårflock når bättre odlingsresultat och får friskare och sundare får när tackorna lammar i juni. - Thomas Eriksson i Medelpad lammar både i december och i mars. Vi får veta hur det skiljer sig i praktiken, och hur lamningsrutinerna ser ut på Hälla Gård. - Einar om mjölkautmater; hur de fungerar, vilka olika varianter som finns och vad man behöver tänka på. Men framför allt varför lammamman blivit lammbondens bästa vän.
2020-04-12
Länk till avsnitt

#12 Fårpodden: Fåren och klimatet

Är idisslarna hjältar eller bovar? Kan man verkligen jämföra köttätande med bilkörning och flygresor? Vad stog det egentligen i IPCC-rapporten? Hur ska vi få vår omvärld att förstå att fåren behövs för en hållbar framtid? Våra frågor om fåren och klimatet är många men vi får också många svar i denna podd, där vi har ansträngt oss att samla fakta som vi saknat i debatten och att få en bättre bild av vår framtid tillsammans med fåren. Eller är det så illa att vi efter 11 000 år av samarbete snart ska behöva klara oss utan får? - Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist, författare och oberoende debattör med miljö, lantbruk och mat som favoritämnen. Vi måste ta debatten om köttet och klimatet, anser Ann-Helen och hon hjälper oss att samla styrka och argument. - Jens Berggren är LRFs hållbarhetsexpert som är övertygad om att mänskligheten kommer att lösa klimatkrisen och att bönderna är lösningen, inte problemet. Jens är agronom i botten och har jobbat med miljö- och hållbarhetsfrågor, bland annat utomlands för SIDA och UD. - Elof Nilsson, lamm och nötbonde på Gotland som prioriterar hållbarhet i alla led. Djurhållning, brukande av jorden, byggande och företagets ekonomi ? hållbarhet krävs överallt. Elof är också med på många möten med myndigheter och branschkollegor som handlar om miljö, stöd, regelverk och myndighetsutövning. Hur långt har våra myndigheter kommit i klimatfrågan? Välkommen till Fårpodden!
2020-02-21
Länk till avsnitt

#11 Fårpodden: Tillsammans för svensk ull

Den svenska ullen hyllas och efterfrågas. Så har det inte alltid varit, utan ett gediget arbete på bred front har banat vägen. Fårpodden pratar med några aktörer som varit viktiga för ullens resa in i en ljusnande framtid. Lyssna och få koll på vad som händer på ullfronten. - Ull i kubik och Ull & spinn-SM hölls i september på Öströö fårfarm. Titti var där och passade på att ta upp ljud och att intervjua några spännande personer; Marita Jönsson som jobbar med flera ullprojekt i Halland och Anna Hedendahl, tidigare SF-ledamot och en av skaparna av jämtlandsfåret. - Claudia Dillmann är ull- och skinnansvarig ledamot i Fåravelsförbundet. Här berättar hon för Anna om Vinnovaprojektet Cirkulära yllekläder som hon jobbat med under året. - Branschträffen Svensk ull för en hållbar framtid i Uppsala den 11?12 november väckte stort intresse och blev en riktigt lyckad tillställning. Titti träffade Fia Söderberg på plats och de berättar om vad de upplevt under dagarna. - Nya marknader för den svenska ullen, vad innebär det för vår avel? Vilka verktyg finns fo?r fa?ra?garen, och vilka miljo?faktorer pa?verkar ullkvaliteten? Einar diskuterar detta med Titti Strömne, som ju förutom Fårpoddenmedarbetare också är husdjursagronom och lammra?dgivare med stort intresse för avel och ull. Välkommen till Fårpodden!
2019-11-29
Länk till avsnitt

#10 Fårpodden: Skydda din besättning och exklusiv intervju med Kalle Hammarberg

Friska får vill vi ha och då behövs smittskyddsrutiner. Kalle Hammarberg berättar saker du antagligen aldrig hört från 50 år som veterinär med får och getter som specialitet. - Hur gör man för att skydda sin besättning mot sjukdom och smittor? Kunskap och rutiner är viktigare än någonsin för att mota Olle i grind. Olle kan heta Maedi-Visna, CODD, fotröta, resistent stora magmasken, stora leverflundran, orf eller många andra otäcka saker i efternamn. Emelie Larsdotter, fårhälsoveterinär hos Gård & Djurhälsan, reder ut hur vi skyddar våra får i samtal med Anna. Lyssna! - Kalle Hammarberg är en pionjär inom veterinärmedicin för får och getter i Sverige. Nu har han gått i pension och han försöker att hålla sig borta från jobb, men Fårpodden fick ett långt samtal där Kalle berättar om spännande upplevelser, medicinska upptäckter, vad han tror om framtiden och vad han tycker är sämst i dagens lantbruks-Sverige. Titti Strömne gjorde intervjun med Kalle. Det här vill ni inte missa! Välkommen till Fårpodden!
2019-09-26
Länk till avsnitt

#9 Fa?rpodden: Förädling del 2

Mer förädling när Öströö Fårfarm berättar om hur de tar vara på fårens alla möjligheter, vi kollar på hur det går till att sälja sitt eget kött och vi får veta vad Eldrimner erbjuder mathantverkare. - Häng med till Öströö Fårfarm som är mästare på att ta tillvara vad fåren ger och som lockar hela världen till sin gård! Jeanette och Kristian Carlsson tilldelades den ärofulla titeln Årets Fårföretagare 2019 OCH gårdens kafé har fått en stjärna i White Guide. Det går bra för Öströö, men hur gör man för att förverkliga sina drömmar? Det berättar Jeanette och Kristian för Fårpoddens lyssnare, Anna intervjuade. - Är försäljning av lammlådor direkt för gården eller via Reko-ring något för dig? Massor av tips runt dessa ämnen när Einar diskuterar med Jessica Olsson och Mattias Björklund från Sjögårdens lamm och Marie de Wit som handlar mycket råvaror genom REKO-ring. - Axel Ydrén från Eldrimner som är Sveriges resurscentrum för mathantverk berättar om hur Eldrimner kan bistå fårbönder som själva vill förädla kött och mjölk. Titti intervjuade Axel i samband med SFs årstämma i Mora. Välkommen till Fårpodden!
2019-08-02
Länk till avsnitt

#8 Fårpodden: Förädling del 1

Några av Sveriges mest framgångsrika mathantverkare berättar i Fårpodden om sina företag, och om de produkter de producerar av lammens och fårens kött och mjölk. - Kristina Åkermo, Oviken Ost, berättar om varför hon hoppade av veterinäryrket för att bli mejerist. Vad är svårast när man vill ysta av fårmjölk och varför är det en så bra idé att göra ost i Jämtland? Oviken Ost är Sveriges största fårost-mejeri, och de har prisats för sina opastöriserade ostar i världsklass. - Björn Johansson med nyskapande företaget En får tacka är ensam i Sverige om att göra glass av fårmjölk, och världens fårglassproducenter kan räknas på ena handen. Björns glass är inte bara god, den upphäver fysikens lagar! - Lars Hansson från Bjärhus i nordvästra Skåne där han tillsammans med familjen sedan 1990-talet driver ett lantbruk med grönsaksodling, köttproduktion, charkuteri, gårdsbutik och restaurang. Allt man producerar på gården förädlas och man har möjlighet att servera gästerna i restaurangen måltider komponerade enbart av råvaror som aldrig lämnat gården. Att hedra de äldre utslagsdjuren är viktigt för Lars och Att hedra de äldre utslagsdjuren är viktigt för Lars och den charkprodukt som görs av utslagstackorna är en av gårdens mest efterfågade och älskade. - Erika Olsson från Exeptionell råvara berättar om hur man jobbar och vilka möjligheter det finns för lammköttproducenter att lära mer om sitt kött, få feedback på sin produkt och kontakt med kockar som brinner för bra kött. Här finns möjlighet att nörda ner sig ordentligt i ämnet köttkvalitet, och att få sitt kött certifierat som Exeptionell råvara. Välkommen till Fårpodden!
2019-06-28
Länk till avsnitt

#7 Fa?rpodden: Marknaden och lönsamhet

I detta avsnitt har vi försökt förstå hur lammarknaden fungerar, och vad man som producent kan göra för att öka sin lönsamhet. ?Marknaden? hör man ofta. Vi fårägare ska anpassa oss till marknaden och marknaden bestämmer vad vi får betalt för våra produkter. Men hur fungerar marknaden? Vi har träffat några olika personer för att lära oss mer om den mystiska marknaden: - Titti har träffat Per Hansson som är ekonom och jobbar på SLU inom ämnena företagsledning och företagsutveckling. Har han några tips för ökad lönsamhet inom svensk lammproduktion? - Vad säger slakten? Einar pratar med Jonas Tunestål som är VD för KLS Ugglarps, Sveriges näst största aktör inom lammslakt. - Vad gör branschen? Titti intervjuar Viktoria Östlund från LRF Kött och Elof Nilsson från Fåravelsförbundet, strax efter att de varit på lanseringen av etapp 2 inom Handlingsplan Lamm. - Lammbonden Jozef Schimmel på Hagby Gård i Uppland var förra året med i tävlingen Sveriges smartaste lammstall med ritningar och planer för att utöka gårdens produktion. Anna ringer upp Jozef som berättar hur det gått med bygget på Hagby Gård. Välkommen till Fårpodden!
2019-05-24
Länk till avsnitt

Fa?rpodden Bonus - Sta?mman 2019

Glimtar från Stämman och Lammriksdagen i Mora, som ägde rum 11?12 maj. - Vad hände under Stämman och vilka frågor var heta i år? - Intervju med styrelsens nya medlem Mia Brandqvist. - Intervju med Tomas Kero från Kero Leather om projektet att bereda nappaskinn av lamm i Sverige. - Kort om Lammriksdagen och reflektioner över helgen som gått.
2019-05-16
Länk till avsnitt

#6 Fa?rpodden: Fårfest i Kil + lammadoption

Fårpodden har varit i Kil och minglat runt under den härliga Fårfesten. Dessutom berättar Einar och Titti hur man går tillväga för att adoptera bort ett lamm som behöver en ny mamma. Innehåll i Fårpodden 06: - Anslagstavlan tar upp några aktuella ämnen. Vi hoppas på många nomineringar till Årets Fårföretagare 2019, berättar kort om Stämman och Lammriksdagen i Mora i maj och tar upp den viktiga frågan resistenta parasiter. - Stort reportage från Fårfest i Kil där Einar har pratat med många fårfest- och fårprofiler. Karin Granström och Ulrika Jansson från FÅReningen berättar om hur det startade och hur det går till att fylla en mindre stad med fårentusiaster. Täpp Lars som ansvarar för den stora modeshowen berättar hur han lyckas få amatörer att uppträda som proffs. Lyssna till fårklipparen Matilda Andersson som fick årets Guldbagge och SFs förbundssekreterare tillika naturkraften Britta Wendelius, som pratat med nästan alla Fårfestbesökare. Anita Forberg reser från Gotland för att sälja skinn och skinnprodukter och hon gillar verkligen Fårfesten och tycker det är en ynnest att få vara med. - Hur gör man för att lyckas med lammadoptioner? Einar och Titti berättar hur man går tillväga, de tycker att adoption alltid är värt att prova om man har ett lamm som behöver en mamma och en lämplig tacka. Man har inget att förlora på att prova, och ofta går det vägen. Välkommen till Fårpodden! På hemsidan finns bilder och länkar: http://www.faravelsforbundet.se/farpodden-06-farfest-i-kil-lammadoption/
2019-03-09
Länk till avsnitt

#5 Fårpodden: Vi knyter ihop säcken + allt om flasklamm

2018 är snart slut och ett nytt år ska ringas in. Här kommer Fårpoddens Alladin-ask med blandade inslag av fårlyssning. Både mörkt och ljust, fullkorn och sött ? avnjut dem gärna under helgerna. Vi har pratat med några fårprofiler om året som gått och det som komma skall. Detta plus ett ordentligt inslag om hur man tar hand om flasklamm på bästa sätt. Innehåll i Fårpodden 05: - Årets Fårföretagare Kjell Nilsson berättar om hur Nobellammen och titeln Årets Fårföretagare har påverkat livet på Graute Gård. Men runt den närmaste framtiden är det lite hemlighetsmakeri. Undrar vad det är som är på gång på Gotland och som Kjell inte vill berätta om? - Gudrun Haglund-Eriksson och Elof Nilsson från SFs förbundsstyrelse knyter ihop SF-året och blickar framåt. - Ulf och Britt Andreasson om Elitlammåret och kommande nyheter för otåliga användare. - Rätt som det är står man där med ett flasklamm som genast måste tas om hand för att få en bra start i livet. Titti och Einar går här lugnt igenom allt man behöver tänka på. Lyssna för att vara förberedd, eller när det är skarpt läge och en guide är precis vad som behövs. Vi som jobbar med Fårpodden vill önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! Anna, Einar & Titti Länkar till saker vi pratar om i programmet finns på hemsidan: http://www.faravelsforbundet.se/farpodden-05-vi-knyter-ihop-sacken-allt-om-flasklamm/
2018-12-20
Länk till avsnitt

#4 Fårpodden: Att starta med får

Här pratar vi om varför vi gillar får så mycket, men också om vad man behöver tänka på innan man skaffar får. Ett tips-späckat program om att bli med får. Innehåll i Fårpodden 04: - Åsa Lindqvist är fårrådgivare och veterinär med många års erfarenhet, en riktig får-guru. Titti Strömne intervjuar Åsa om att skaffa får och här får vi många råd om hur man bäddar för ett lyckosamt fårägande. - Daniel Magnusson skaffade sex får för tre år sedan, och sedan dess har de blivit fler. Nu byggs ett nytt fårhus och fåruppfödningen ska få bli en större del av familjens liv och försörjning. - Claudia Dillmann har en liten allmogefår-besättning. Claudia är idag lite självkritisk till hur det gick till när hon skaffade får. Här berättar hon hur man inte ska göra ; ) Vi pratar också kort om fårraser som bevaras i genbank och vad som utmärker dem. Välkomna till Fårpodden! Länkar till saker vi pratar om i programmet finns på hemsidan: http://www.faravelsforbundet.se/farpodden-04-att-starta-med-far/
2018-10-24
Länk till avsnitt

Fårpodden Bonus: Från baggauktionen Linköping

Fårpodden bjuder på ett bonusspår från 2018 års baggauktion i Linköping. Bered er på mycket bäää i bakgrunden.
2018-09-09
Länk till avsnitt

#3 Fa?rpodden: Om att få lammen klara på bete + om vinterlamm

Fårpodden 03 handlar om att få lammen slaktmogna före stallsäsongen. Men om alla lamm inte blir klara, det händer varje år och kanske ännu mer i år när det varit ont om bete och foder, hur gör man då? Innehåll i Fårpodden 03: - Hösten är snart här, och sommaren har varit den torraste i mannaminne. Hur får vi lammen slaktmogna innan betet tar slut? Titti och Anna Törnfelt, lammrådgivare och fårbonde på Gotland, lotsar oss. - Vinterlamm är de lamm som trots allt inte blir klara i tid före installning och som man behåller på gården för att växa till sig, eller säljer till någon annan som kan föda upp dem. Titti och Einar djupdyker i ämnet och bjuder på många konkreta tips och råd. - Hur har man klarat sommarens torka på Norrby Gård? Norrby Gård är en av Sveriges största lammgårdar med en produktion inriktad på att föda upp lamm på gräs. Einar pratar med Tomas Olsson om sommarens utmaningar och vilka strategier de använt för att klara sig genom torkan 2018.
2018-08-31
Länk till avsnitt

#2 Fa?rpodden: Om semin och den senaste teknologin inom animalieproduktion

Fårpodden 02 handlar om får-semin och vi hoppas kunna inspirera fler att testa. Innehåll i Fårpodden 02: - Anna testade semin för första gången i vintras och fick ett förbluffande resultat. Hör hur hon gjorde för att få 86 % av tackorna dräktiga. - Magnus och Margarets Håård har byggt upp den seminverksamhet vi har idag. Einar har åkt hem till dem för att prata om semin. - Titti Strömne deltog i ett seminarium om den smarta animalieproduktionen på Ulltuna den 19 juni. Hör hennes reportage om Precision Livestock Farming och Big Data. Välkomna till Fårpodden!
2018-08-10
Länk till avsnitt

#1 Fårpodden: Nyfiken på styrelsens nya medlemmar?

Svenska Fåravelsförbundets podd om FÅR. Innehåll i Fårpooden 01: -Vi pratar med styrelsens nya medlemmar Anna Olsson, Thomas Eriksson och med vår nya ordförande Gudrun Haglund-Eriksson. De berättar om vilka hjärtefrågor de vill driva och om sina får-liv. - Torkan 2018. Thomas delar med sig av användbara tankar och tips, och även i intervjun med Gudrun kommer vi in på torkan. Anna och Einar briefar varandra om läget i deras besättningar. Välkomna till Fårpodden!
2018-07-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.