Sveriges 100 mest populära podcasts

Hundra nyanser av grönt

Hundra nyanser av grönt

Tre UX designers diskuterar högt och lågt om UX-relaterade ämnen. Med Josefin Tufvesson, Axel Nathorst-Böös och Teresia Schullström.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hundra-nyanser-av-gront.simplecast.com

Avsnitt

#125 - Designledarskap

Idag gästas vi av Linda Stenmark från inUse och fortsätter vårt samtal om designledarskap, som vi började under livepodden på FBTB. Vilka ledarskap-skills behöver vi som designers? Och vad har vi för nytta av vår designbakgrund när vi rör oss mer mot ledarskap? Vi pratar också UX-mognad och hur företag kan ta nästa kliv för att bli ännu mer design- och användarcentrerade
2022-10-26
Länk till avsnitt

#124 - Continuous Discovery

I det här avsnittet djupdyker vi i Continous Discovery-metodiken, som några av våra team på Avanza har testat att jobba utifrån under våren. Är det genomförbart att träffa kunder varje vecka? Vilka förutsättningar behöver finnas på plats? Och vilka tekniker är viktiga för att undvika de vanligaste fällorna i kundintervjuer? PS Teresia blandar ihop feasability och viability i avsnittet och vill varna känsliga lyssnare för detta :)
2022-09-20
Länk till avsnitt

#123 - Etisk design

INTERVJU-AVSNITT! Hur kan vi bli mer medvetna och aktsamma när vi designar, för att säkerställa att det vi skapar inte skadar människor? Har jakten på tillväxt i tech-industrin gått överstyr - och hur ska vi som jobbar inom design förhålla oss till det? Och var går gränsen för när A/B-testning och andra metoder för experiment börjar bli oetiskt? Kluriga frågor som vi försöker reda ut i det här avsnittet, som utgår från Kat Zhous tänkvärda och inspirerade presentation på FBTB om etisk design. I slutet hör ni intervjun vi gjorde med Kat på konferensen. Nu tar vi ett litet sommaruppehåll - vi hörs igen till hösten!
2022-07-08
Länk till avsnitt

#122 - Designens medelålderskris med Andy Budd

INTERVJU-AVSNITT! Det som har tagit designer hit, kommer inte att ta oss vidare i UX och design-mognad. Designers måste sluta sträva efter perfektion och acceptera att vi inte är(eller någonsin har varit) medelpunkten i processen. Istället bör vi fokusera på att bli mer pragmatiska och lära oss att "snacka business?. I detta avsnitt pratar vi om våra reflektioner kring Andy Budds väldigt träffande och tankeväckande tal på FBTB. Vi fick även äran att intervjua Andy under konferensen för lite fördjupande frågor, det är med i slutet av avsnittet!
2022-06-21
Länk till avsnitt

#121 - FBTB Highlights

I detta matiga avsnitt delar vi med oss av våra highlights från From Business to Buttons! Vi snackar bland annat om: - Design är ?at its peak of influence? - vad det innebär och vad nästa steg? - Delighters och att inte glömma vad som gjorde en älskad från början - Unknown unknowns - Hur antaganden och biases står i vägen för att komma åt värdefulla insikter
2022-06-13
Länk till avsnitt

Miniavsnitt - Teresia är tillbaka + Livepodd på FBTB

Idag har vi goda nyheter x2! Teresia är tillbaka i podden och vi har dessutom blivit inbjudna att livepodda på From Business to Buttons i Stockholm den 13:e maj. All information om konferensen finns på https://frombusinesstobuttons.com/ - hoppas vi ses där!
2022-04-25
Länk till avsnitt

#120 - Innovation

Anna och Emelie är tillbaka och den här gången pratar vi om innovation. Vi går igenom och berättar om processer och aktiviteter som främjar innovation på Avanza, men också var vi ser förbättringspotential. Hur kan vi bli bättre på att lyfta blicken och jobba med längre tidshorisonter? Och hur vi kan skapa bra förutsättningar för innovation på strategisk nivå?
2022-04-08
Länk till avsnitt

#119 - Att gå från UX-designer till produktägare

I det här avsnittet berättar Josefin om sina erfarenheter och lärdomar från att byta roll. Vi pratar om skillnader i rollerna - både kompetensmässigt och kulturellt - och vad vi som UXare tar med oss för fördelar in i nya roller.
2022-03-22
Länk till avsnitt

#118 - Hur vi jobbar med rekrytering

Idag gästas vi av UX- & designcheferna Anna Rödin och Emelie Svartling Stjärnborg som berättar om hur vi rekryterar på Avanza. Vi går igenom hela processen, från att ett rekryteringsbehov föds - till annonsering, intervjuer, casepresentationer och personlighetstester.
2022-02-17
Länk till avsnitt

#117 - Insiktsdrivet arbete med Sparmål

I sista avsnittet för året berättar Axel om arbetet med Sparmål och hur vi har involverat våra kunder i det, för att utveckla tjänsten utifrån deras behov och mål. Vi går igenom hela resan, från en idé om målsättning och ett första experiment i apparna - till hundratusentals sparmål två år senare. Vi har också skapat upp en mailadress för podden, dit ni gärna får maila förslag på ämnen, feedback och frågor till oss - [email protected]
2021-12-22
Länk till avsnitt

#116 - UX Writing

Vad handlar egentligen UX Writing om? Och hur jobbar vi med det på Avanza? Våra UX Writers, Christine Bergsten och Anna Johansson berättar om hur rollen har vuxit fram på Avanza och och hur UX Writing blivit en given del av vårt arbete med användarupplevelsen. (Ursäkta dåligt ljud den här gången, fläkten på Axels dator bestämde sig för att vara väldigt högljudd i bakgrunden. Vi ska bli bättre nästa gång!)
2021-11-18
Länk till avsnitt

#115 - Att komma tillbaka till kontoret

Efter en (ännu lite längre) paus är vi tillbaka igen! I det här avsnittet snackar vi om att återvända till kontoret. Hur kommer vi på Avanza jobba nu när restriktionerna släpps - och vad har vi tagit med oss från distansjobbet som vi vill fortsätta med?

2021-10-15
Länk till avsnitt

#114 - Jobba med UX på distans

Efter ett halvårs pandemipaus är vi tillbaka! I det här avsnittet pratar vi om omställningen till hemmajobb och att vara UXare på distans. Vi berättar om hur vi har ändrat vår process för användningstester, hur vi faciliterar workshops på distans, att ta beslut i grupp och mycket mer. Plus lite om videomötes-kutym, oväntade profilbilder, katter, stamspolningar och annat som hör till vår nya verklighet.

2020-10-29
Länk till avsnitt

#113 - Product Discovery

Idag gästas vi av designcoachen Jens Wedin! Jens har coachat två team på Avanza under de senaste månaderna och delar med sig av erfarenheter från det arbetet. Vi pratar om vad product discovery innebär och hur vårt arbetssätt har ändrats (och inte ändrats) sen vi började jobba mer strukturerat med discovery.

2020-03-06
Länk till avsnitt

#112 - Att sträva efter ?appighet?

Vi pratar om att designa och bygga för en appkontext med webbteknik. Hur har vi definierat appighet på Avanza? Och är det egentligen så viktigt att upplevelsen känns ?appig"? (spoiler: ja!)

2020-02-17
Länk till avsnitt

#111 - Dark mode

Miranda Sherman gör comeback som poddgäst och vi pratar om det här årets största designgrej ? dark mode! Vad stötte vi på för utmaningar i arbetet? Vad händer med visuella identiter och varumärken i den här nya, dualistiska världen? Och vad tror vi egentligen om framtiden för dark mode?

2019-11-18
Länk till avsnitt

#110 - Design Matters och konferenserfarenheter

Vi är äntligen tillbaka efter ett långt sommaruppehåll! Den här gången gästar Markus Dahlbom och pratar om Design Matters 2019. Vi dividerar om huruvida konferenser fortfarande är aktuella, eller om vi lika gärna kan YouTube:a allt i efterhand. Plus berättelser om Duolingo, Slack, ginprovningar, designtrender, nätverkande - och en massa annat!

2019-10-28
Länk till avsnitt

#109 - Animationer och tillgänglighet

I det här avsnittet pratar vi om olika typer av animationer och hur vi kan hålla ihop helheten. Sen går vi in på tillgänglighet - varför är "designvärlden" fortfarande så dåliga på något som är så viktigt?

2019-05-28
Länk till avsnitt

#108 - Om målgrupper och beteenden

Vi pratar om olika sätt att definiera målgrupper på - och går igenom vilka målgrupper vi utgår från när vi designar tjänster.

2019-04-17
Länk till avsnitt

#107 - Vårt designsystem

I det sjunde avsnittet pratar vi om designsystem tillsammans med vår gäst Miranda Sherman. Varför ska man ha ett och hur funkar det? Och hur gör vi på Avanza?

2019-01-31
Länk till avsnitt

#106 - "Change aversion"

Vi pratar om begreppet "change aversion" och varför det är jobbigt för våra användare när vi ändrar på saker. Finns det något vi kan göra för att motverka eller minimera förändringsmotståndet?

2018-12-21
Länk till avsnitt

#105 - Produktägare, MVPs och ?strössel?

Idag har vi vår första gäst! Tillsammans med produktägaren Viktor pratar vi om samarbetet mellan PO och UX. Vi diskuterar olika definitioner av MVPs och avslutar med att prata om hur man vet när en produkt är ?färdig?.

2018-11-23
Länk till avsnitt

#104 - UX-mognad i organisationer

Vi pratar UX-mognad utifrån Jared Spools femstegsmodell. Vad finns det för olika för- och nackdelar med de olika faserna? Vilken fas är vi i nu? Och tror vi verkligen på en framtid där alla är UXare?

2018-10-30
Länk till avsnitt

#103 - Allt om användningstester

I avsnitt tre pratar vi om användningstester. Vi berättar om hur vi har förbättrat och effektiviserat vår process, från rekrytering, testning, uppföljning och hur vi inkluderar våra kollegor. Vi delar också med oss av tips och tricks om hur vi får ut så mycket som möjligt från våra tester.

2018-10-19
Länk till avsnitt

#102 - Agila team och designsystem

I andra avsnittet pratar vi om hur det är att jobba i agila team. Hur passar UX in i den agila utvecklingsprocessen? Och hur ser vi till att inte tappa helheten? Vi berättar även om hur vårt designsystem har hjälpt oss att jobba både snabbare och mer enhetligt - men att det också kräver mycket underhåll och kärlek.

2018-10-08
Länk till avsnitt

#101 - Vad gör en UX-Designer och hur är det att jobba på bank?

Vad gör en bra UX designer och hur det är att jobba med UX i bankbranchen?

2018-09-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.