Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Specialistpodden

Specialistpodden

En fullspäckad podd med aktuella teman, färsk forskning varvas med medicinska myter, verkliga patientfall och humor. Podden vänder sig till alla med intresse för sjukvården. Med specialistsjuksköterskorna Anahita Amirpour och Ferhat Baysal som arbetar på anestesin och ambulansen. Kontakt: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

instagram.com/specialistpodden

Avsnitt

Episod 11 - Helikopterperspektiv

Hur funkar ambulanshelikoptern i Sverige och vad gör de för något? Anestesisjuksköterskan Lisa Eriksdotter med mångårig erfarenhet berättar om sin vardag och ett dramatiskt patientfall med ett litet barn. Ni får tips om vad man ska tänka på när man som privatperson väntar på ambulanshelikoptern. Anahita tar upp en intressant amerikansk artikel om skillnader för traumapatienten att åka helikopter jämfört med landsburen ambulans, minskar dödligheten?

2019-04-23
Länk till avsnitt

Episod 10 - Myter VS Sanningar

Vad har fake news och anti-vaxxers gemensamt? Temat är myter och sanningar och här ger vi er svaren ni väntat på. Varför tror vårdpersonal på en del myter? Jonathan Ilicki är läkare och något av en expert i området medicinska myter.  Lisa Adolfsson, operationssjuksköterska berättar om myter kring sin profession. Marianne Birke Englid, intensivvårdssjuksköterska inriktad på smärta beskriver dåtidens myter kring att barn inte kunde uppleva smärta.  Du får även tips på hur du kan förhålla dig kritisk men nyfiken till ny forskning. 
2019-03-17
Länk till avsnitt

Episod 9 - "Jag har varit vaken under hela ingreppet"

En del människor fruktar en sövning eftersom de tror att de kommer vakna upp under operationen, men hur vanligt är det egentligen? Vad innebär accidental awareness/oavsiktlig vakenhet under narkos? Anestesisjuksköterskan Ann-Marie Olsson som sövt sedan 1989 berättar detaljrikt om två patientfall. Hur gör vi som anestesipersonal för att mäta anestesidjupet på en sövd person? Vad innebär Isolated Forearm Technique? Vi går igenom en experimentell studie från Australien där 11 personer fick muskelrelaxerande medel i vaket tillstånd. I MYT VS SANNING får du veta om alla som drabbas av accidental awareness får leva med psykologiska konsekvenser eller ej.
2019-02-24
Länk till avsnitt

Episod 8 - Rasism i sjukvården (del 2)

Patologiseringen av ursprung. Fokuset är rasism gentemot patienter. Kan man ifrågasätta vårdpersonal som patient? Varför fick vi inte lära oss om diskriminering på vår utbildning? Det blir snack om ambulanspersonalen som vräkte ur sig ?kulturell svimning? och patienten som drabbades. Spetsa öronen när Anahita berättar om aktuell amerikansk forskning om rasistisk diskriminering i vården. Ferhat redogör för er om fallet Peter Magnusson, vad blir konsekvenserna när man är visselblåsare på sin arbetsplats? 

2019-02-10
Länk till avsnitt

Episod 7 - Rasism i sjukvården (del 1)

Det personliga är politiskt.

Det här är nog det mest personliga samtalet som vi haft hittills i podden, det kommer handla om hur rasism mot vårdpersonal tar sig uttryck. Både Anahita och Ferhat berättar om egna upplevelser från jobb och studietiden. Ferhat låter det mesta rinna av men Anahita ryter till. Orkar man alltid säga ifrån? Ni får även en historisk tillbakablick på svensk rasbiologi som förr ansågs vara en ?vetenskap?. Sara som är biomedicinsk analytiker är gäst. 

2019-02-03
Länk till avsnitt

Episod 6 - Operationsdags

Anahita och Ferhat berättar om när de själva varit patienter, och hur det är att vara på ?andra sidan?. Det är många funderingar man har innan en operation och här ger vi er svaren! Vi förklarar bland annat varför man måste duscha, navel och naglarna är ju några favoriter. Varför fastar man? Varför gör sömnmedlet Propofol så ont i armen? Varför kan vissa bli hesa efter operationen? Kommer man få en kisskateter? Varför måste man få en mask på ansiktet innan man sövs? Vi diskuterar även ett verkligt patientfall som en lyssnare skickat in till oss. I MYT VS SANNING reder vi ut följande ?kommer jag vakna upp efter operationen?? 

2019-01-20
Länk till avsnitt

Episod 5 - Sepsis

Sepsis, sepsis, sepsis, lägg ordet på minnet. 40 000 människor i Sverige drabbas och väldigt många dör i sviterna av det. Vilka är de vanligaste symtomen och behandling? Vi berättar hur sjukhusen kämpar för att få ned dödligheten och patienten är i fokus, som alltid. Julia fick sepsis som tonåring och klarade sig hyfsat väl men Tom fick amputera flera kroppsdelar. I MYT VS SANNING tar vi reda på om det är klokt att träna om man är sjuk. Anahita har träffat SENA:s ordförande Anders Widmark som berättar om Akutsjuksköterskedagarna som snart äger rum i Stockholm och konferensen arrangeras av både SENA och Dagens Medicin.
2019-01-07
Länk till avsnitt

Episod 4 - När hjärtat stannar

Både Anahita och Ferhat brinner för hjärtstopp som är dagens ämne. Det bjuds på snabbt snack, bland annat om orsakerna till hjärtstopp och vilka skillnader det finns mellan barn och vuxna som får hjärtstopp. Vår gäst Jenny Karlsson fick ett plötsligt hjärtstopp förra året och berättar om hur det kändes att få livet tillbaka och om kardiologer som är värdelösa på psykisk hälsa. Håll andan för Anahita har även ett hyfsat långt rant om bristen på civilkurage i Stockholm. I MYT VS SANNING tar vi reda på om kvinnor har andra symtom än män vid hjärtinfarkt.
2018-12-14
Länk till avsnitt

Episod 3 - Traumatiskt

Trauma, vad betyder det? Ferhat och Anahita snackar om fysiska och psykiska trauman. Vi tar reda på hur patienter som överlevt skador efter landsminor mår och hur vissa mår efter en traumatisk förlossning. Gäst är Shaleni Moodliyar som är anestesiolog med lång erfarenhet av traumavård i Sydafrika, det blev ett spännande samtal om olika traumaskador, anestesiteamets skillnader och vikten av debriefing och stöttning för att orka. I MYT VS SANNING reder vi ut om det existerar traumafall här i Sverige, har vi massa dödsskjutningar? Avsnittet är på både svenska och engelska.
2018-11-28
Länk till avsnitt

Episod 2 - Patientens advokat

Dagens avsnitt tillägnas anestesin och dess magi! Vad är egentligen anestesigas och vad gör den med kroppen? Ferhat och Anahita berättar om varför anestesisjuksköterskans roll är så speciell. I MYT VS SANNING reder vi ut om rödhåriga är känsligare än andra när de får anestesi. Gäst: Tina Holmén Östman
2018-11-04
Länk till avsnitt

Episod I - Premiär

I dagens avsnitt som är Specialistpoddens premiäravsnitt kommer ni bland annat få höra om vilka Anahita och Ferhat är och varför de har valt att arbeta med anestesi. Vi kommer ta reda på hur första skoldagen på specialistsjuksköterskeprogrammet var och om Anahita har åkt ambulans någon gång och hur funkar det egentligen när vi får larm? I MYT VS SANNING kommer vi att diskutera om vad en ambulansförare är för något, finns det ens eller är det ett påhitt? Känsliga lyssnare varnas pga stor dos av sarkasm. Tillägg: Akutläkarbilen åker även på traumalarm som t ex trafikolyckor. Mixning: Sabina Husberg Götlind Logotyp: Sara Golpagon
2018-10-05
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.