Sveriges 100 mest populära podcasts

Tonårstiden - hur svårt kan det va?

Tonårstiden - hur svårt kan det va?

Är du förälder till en tonåring? Att ha en tonåring hemma kan vara jättehärlig men också en utmaning. I podden Tonårstiden - hur svårt kan det va? pratar vi om olika ämnen som är aktuella för tonårsföräldrar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tonarstiden.podbean.com

Avsnitt

Epakultur

Epakulturen är ett växande fenomen och inte minst nu när vår och sommar närmar sig. För många ungdomar idag är epakulturen ett stort intresse och ett viktigt sammanhang, men vad finns det för för- och nackdelar? Vad är viktigt som förälder att tänka på om ens ungdom kör, eller åker med i en epatraktor? Vi har bjudit hit Mats Sjöö som under en lång tid har varit engagerad i epakulturen. Mats delar med sig av sin kunskap och berättar också om den motorgård som ska starta i Odensbacken.

 

Är du nyfiken på den kommande motorgården, eller har andra funderingar kring ämnet så tipsar Mats om följande länkar:

Motorgården i Oden, Odensbacken

facebook.com/61557075320722/

 

Vi motorburna i Askersund

facebook.com/VumiAskersund/

 

Motor och käk, Nykvarn

svenskakyrkan.se/turinge-taxinge/motorer--kak

 

Young Wheels, Kramfors

kramforsmsk.com/young-wheels/

 

NBV

nbv.se/mitt

 

MHF mhf.se

2024-04-30
Länk till avsnitt

Föreningsaktiviteter

Varför och hur ska du som förälder uppmuntra till föreningsaktivitet?!

Allt fler unga tappar motivation till både föreningsaktiviteter och skola. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan. Föreningsaktivitet har en viktig betydelse för barns och ungdomars mående och känsla av tillhörighet i samhället. Forskning visar att föräldrars agerande kan ha en avgörande roll och att det inte behöver vara särskilt svårt att motivera till föreningsaktiviteter. Vi samtalar i detta avsnitt med Darun Jaf, forskare och lärare i psykologi och idrottsvetenskap på Örebro Universitet, som ger oss kloka och enkla svar på våra frågor.

2024-03-04
Länk till avsnitt

Tegelbruket ? Örebros största ungdomsarena

I dagens avsnitt träffar Jessica och Caroline Unnur Tryggvadottir Nordell som jobbar på Tegelbruket, en av Örebros största ungdomsarenor.

Tegelbruket erbjuder flera olika aktiviteter och är en viktig mötesplats för många av Örebros ungdomar. Det är inte bara en mötesplats för ungdomar, det är också en plats för utveckling och lärande där det finns möjlighet att få inspiration för att upptäcka nya intressen och testa på olika aktiviteter. 

2024-01-30
Länk till avsnitt

Lustgas

Under de senaste åren har det skett en ökning av unga som använder lustgas för att berusa sig och allt fler går ut och varnar för riskerna med den nya trenden. I dagens avsnitt berättar Josefin Sejnelid och Annika Borg från länsstyrelsen i Örebro län om riskerna med att använda lustgas och hur du som förälder kan prata med ditt barn. 

2023-11-30
Länk till avsnitt

Fysisk aktivitet

Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att bli mer aktiv och tycka om att röra på sig? Helena och Lotta träffar Marcus Edin från SISU som är samordnare för rörelsesatsning i skolan. Vi pratar om hur vuxna kan uppmuntra barn och unga att vara mindre stillasittande och skapa förutsättningar för fysik aktivitet både i skolan och på fritiden.
2023-10-31
Länk till avsnitt

Sociala medier

Det har under en längre period varit uppmärksammat om exposekonton och andra saker som händer på olika sociala medier. Vad är exposekonton och hur påverkas egentligen våra ungdomar av influencers? Caroline och Jessica träffar fältassistenterna Lisa och Sali som ofta är ute på skolorna och pratar om sociala medier med både elever och föräldrar.
2023-08-30
Länk till avsnitt

Unga och ekonomi

Prata pengar med din tonåring!

De flesta tonårsföräldrar kan säkert känna igen sig i att det kan bli en del diskussioner med sin tonåring gällande pengar. Både när det gäller hur de ska lära sig att hantera pengar, att pengarna inte räcker till samt hur mycket de ska få i månadspeng. Utifrån det ekonomiska läget som är just nu där allt fler familjer har en sämre ekonomi är ämnet ännu mer aktuellt. I dagens avsnitt träffar vi Dan Fröberg som jobbar med unga och ekonomi och pratar om hur du kan planera ekonomin med din tonåring.

2023-05-30
Länk till avsnitt

I huvudet på en ungdom

  I det här avsnittet träffar vi Malin Samuelsson som arbetar som kurator på en gymnasieskola i Örebro.   Som tonåring har man ofta många saker man går och funderar på. Skolkuratorn kan vara en av de vuxna som får förmånen att lyssna på de funderingarna. Vad har eleverna för funderingar som de vill prata med skolkuratorn om? Hur får eleverna kontakt med henne? Malin berättar både om vad eleverna vill prata och hur hon arbetar för att kunna stötta eleverna på ett bra sätt.
2023-04-19
Länk till avsnitt

Julavsnitt med Sputnik

Nu är det snart jul och många barn ser fram emot ett mysigt julfirande och ett skönt jullov. För en del barn innebär julen oro och stress. En av anledningarna kan vara att man har en nära anhörig som dricker för mycket. I dagens julavsnitt pratar Lotta och Caroline om hur man ska tänka kring alkohol under julen. 

2022-12-20
Länk till avsnitt

Skilda föräldrar

I detta avsnitt fortsätter vi på temat skilda föräldrar. Vi träffar Veronika Priebe som arbetar som kurator på Föräldrastöd och ofta kommer i kontakt med föräldrar som har frågor och funderingar kring separation. Hur ska man göra som förälder för att det ska bli så bra som möjligt för barnen när föräldrarna separerar? Vi pratar om hur det blir för barnen och vad som är viktigt att tänka på som förälder.

Boktips! Malin Bergström - Att skiljas med barn - Föräldrar i två hem

2022-11-29
Länk till avsnitt

Föräldrastödsprogrammet BIFF

Ungefär 25 % av alla barn lever med skilda föräldrar. En skilsmässa är ofta jobbig, och det är vanligt att det förekommer konflikter föräldrarna emellan vilket påverkar hela familjen. Hur föräldrarna väljer att hantera separationen är avgörande för hur det blir för barnet. I dagens avsnitt får ni höra kuratorerna/behandlarna Janne Hagberg och Maria Larsson berätta om föräldrastödsprogrammet BIFF och deras gruppverksamhet, samt hur det blir för barn när föräldrarna inte kommer överens eller är i en konflikt med varandra. 

2022-10-25
Länk till avsnitt

Att vara förälder till ett barn med NPF ? Neuropsykiatriska funktionshinder

Vi möter en mamma som delar med sig av sina erfarenheter av att ha en dotter som idag är strax över 20 år och har NPF-diagnoser. Hon ger tips och råd till både föräldrar och professionella. Mamman berättar öppet om resan från det att dottern var liten till hur hennes situation ser ut idag. Om möten med myndigheter, skola och vårdgivare samt om livet i vardagen. Hon läser även upp ett brev som dottern skrev till sig själv för några år sedan.  Även om de svåra och tunga stunderna varit många återkommer hon till sin vilja att ge hopp till andra i liknande situation och uppmanar föräldrar att lita på sin magkänsla och lyssna till sitt barn och dennes behov.  

2022-10-03
Länk till avsnitt

NP-resurs

Hur kan vi stötta personer med särskilda behov? 

Om tonåringen i familjen har svårt att organisera sin tillvaro, svårt med sociala relationer och omgivningen inte förstår kan det påverka hela familjen. Ibland kan problemet vara neuropsykiatriska svårigheter eller annan liknade problematik. I det här avsnittet pratar vi med Mikael Ericsson, samordnare på NP-resurs och samverkan i Örebro. På NP-resurs och samverkan arbetar de med att ge vägledning, stöd och strategier i hur man ska klara vardagen. Även anhöriga kan kontakta dem. Mikael berättar i det här avsnittet om hur de arbetar samt ger råd hur man kan tänka när det blir rörigt för tonåringen och familjen.  

Boktips:  

Underbara ADHD; den svåra superkraften av Georgios Karpathakis 

Poddtips: 

Funka olika 

Hjärnpodden 

Funka med adhd 

2022-08-30
Länk till avsnitt

Sommar med Fältgruppen

Nu är skolorna slut och ett härligt sommarlov väntar för många ungdomar. För en del ungdomar innebär det långa sovmorgnar, och sol och bad, men det kan också ges tillfälle för ungdomar att testa till exempel alkohol för första gången.  Föräldrar kan känna en oro inför sommarlovet, dels för att man kanske inte har lika mycket koll på sin tonåring och dels för att man kan vara orolig över att de bara ska sitta hemma. 

Några som möter många ungdomar och som har koll på vad som händer under sommaren är Fältgruppen, och därför har vi bjudit in fältassistenterna Abbe och Lisa.

2022-06-22
Länk till avsnitt

Nu blir vi fler!

Välkommen alla nya och gamla lyssnare till årets första poddavsnitt av podden Tonårstiden- Hur svårt kan det va?  Efter ett långt uppehåll är vi äntligen igång igen! I år får vi förstärkning och i detta avsnitt får ni bekanta er lite med våra nya poddkollegor Linnea, Caroline och Charlotte. Vi undrar vad ni lyssnare vill veta mer om? Har ni förslag på teman, gäster eller någon verksamhet som du vill att vi har med i podden får du gärna maila till oss på [email protected]. Vi ser fram emot 2022 och ett nytt spännande poddår! Efter att podden spelades in har Linnea slutat så henne kommer ni tyvärr inte få höra mer av i podden.  

2022-05-24
Länk till avsnitt

Kommunikation, hur svårt kan det va?

Kommunikation mellan barn och föräldrar under tonåren kan ibland vara svårt och är något som många tonårsföräldrar funderar kring. Detta är något som kanske blivit ännu mer påtagligt under pandemin då många familjer har spenderat allt mer tid tillsammans. Corona har även påverkat ungas mående, hur mår de nu under pandemin? Hur kan vi som föräldrar skapa en bättre relation till våra barn och vilken betydelse har det?    I det här avsnittet träffar vi Sabina Kapetanovic, som är universitetslektor vid Högskolan Väst. Hon har forskat om kommunikationen mellan föräldrar och barn och har lite koll på några av dessa frågor. Sabina har även tittat på hur unga mår idag under pandemin, hur har den på verkat ungas mående. Vi pratar med Sabina om båda de ämnena.  

2021-04-29
Länk till avsnitt

Porrsnacket! Del 2

I förra avsnittet träffade vi Carolina Orvet, skolsköterska på Rudbeckskolan där Carolina pratade om sina erfarenheter kring ungdomar och porr. I detta avsnitt fortsätter vi på samma tema tillsammans med Hanna Knutsson som är ordförande i RFSU i Örebro och som har en stor erfarenhet av att möta ungdomar och prata om relationer och sex. Hanna ger också lite tips hur du som förälder kan prata om sex och relationer med din ungdom. Tips på länkar!

Rfsu.se

Umo.se

Böcker: Världens viktigaste bok : om kroppen, känslor och sex -flexband, svenska,2012 Författare: Nathalie Simonsson

Viktigast av allt: Om kroppen, känslor och sex - flexband, Svenska, 2018 Författare: Nathalie Simonsson

2021-02-18
Länk till avsnitt

Porrsnacket! Del 1

Idag när i stort sett varje barn har en egen smartphone med tillgång till allt som finns på nätet är porr mycket mer tillgängligt än tidigare. Studier visar att många unga börjar titta på porr redan i tolvårsåldern. Det pågår just nu en stor debatt kring hur porren påverkar unga idag.  Det kommer rapporter om hårdare och mer våldsamt sex och porrberoende bland ungdomar. Som förälder kan det kännas skrämmande och många tycker svårt att prata om porr med sina ungdomar. Hur tar man "porrsnacket"?  Idag har vi bjudit in Carolina Orvet som tidigare har jobbat på ungdomsmottagning knuffen men numera jobbar som skolsköterska på Rudbeckskolan för att höra om hennes erfarenheter och få lite tips på hur man som förälder kan prata med sitt barn om dessa frågor.  

Tips på länkar!   Umo.se   Rfsu.se 

2021-02-04
Länk till avsnitt

Bara Dansa ? en metod för att lindra tjejers psykiska ohälsa

De senaste åren har psykiska ohälsa ökat bland ungdomar och framförallt hos unga tjejer. Symtom som stress, magont, huvudvärk och sömnbesvär blir allt vanligare bland unga. Bara Dansa är en dansintervention som bygger på en?beforskad?metod som kallas Dans för Hälsa och?riktar sig till tjejer mellan 14 och 19 år som har återkommande besvär med psykisk ohälsa.?? 

I dagens avsnitt berättar Frida Ekholm, en av ledarna i Bara Dansa om verksamheten. Ni får även höra Klara, en av tjejerna som varit med i Bara Dansa, berätta vad dansen har betytt för henne.? ? 

Mer information hittar du på?www.orebro.se/baradansa

Titta gärna på Låt mig dansa på SVT play, en kortfilm där fem tjejer berättar om hur det är att leva med psykisk ohälsa och vilken betydelse dansen har haft för dem.
2020-02-13
Länk till avsnitt

Hur är en bra förälder? - Liveinspelning

Hur är man en bra förälder? Många föräldrar har säkert ställt sig den frågan. I det här avsnittet pratar vi med Amin och Matilda som försöker ge oss några svar. De är två unga vuxna som berättar om sina egna erfarenheter av att vara tonåring och vilken betydelse deras föräldrar har haft under deras tonårstid. De delar också med sig av sina tankar och funderingar kring föräldraskap. Vad gjorde deras föräldrar som var bra? Vad tar de med sig från sin uppväxt? 

Det här avsnittet spelades in som en livepodd under vår förebyggande-vecka. I detta avsnitt hade vi med publik som också kunde ställa frågor till våra gäster. 

2019-12-24
Länk till avsnitt

Min tonåring har blivit utsatt för ett brott. Vad händer nu?

Hur kan jag som förälder hjälpa min tonåring? I det här avsnittet träffar vi Carina Eriksson som arbetar som kurator på Stödcentrum för unga brottsutsatta. De träffar ungdomar som är mellan 12-20 år och som har blivit utsatta för olika typer av brott.  

Alla mår olika efter att ha blivit utsatt för ett brott men det är vanligt är att man känner sig rädd, ledsen och arg. Funderingar på hur en polisutredning går till, hur går en rättegång går till brukar också komma. På Stödcentrum för unga brottutsatta kan man få träffa någon och prata om de här sakerna. Som förälder till en ungdom som blivit utsatt är man också välkommen att höra av sig. Om man har varit vittne till ett brott kan man också höra av sig till Stödcentrum för unga brottsutsatta. Ett brott behöver inte vara polisanmält för att man ska få ta kontakt med Stödcentrum för unga brottsutsatta. 

Carina berättar om hur de arbetar och ger även tips om hur man som förälder kan stötta sin ungdom. 

Stödcentrum för unga brottsutsatta nås på 019-21 41 02 eller [email protected] 

2019-11-19
Länk till avsnitt

HBTQ, en fördjupning

Att vara förälder till ett barn som är HBTQ kan skapa en rädsla och oro för att barnet ska bli trakasserat och känna utanförskap. Det kan även finnas en oro för hur omgivningen ska reagera. De egna reaktionerna kan också vara förvirrande och väcka många motstridiga känslor. I dagens avsnitt träffar vi Emmie Särnstedt Gramnaes som är Genusvetare och jobbar med HBTQ frågor inom RFSL i Örebro. Vi pratar om de funderingar och farhågor man kan ha som förälder Emmie berättar om vilka fördomar unga HBTQ-personer kan möta och hur kan man som förälder stötta sitt barn.

2019-10-08
Länk till avsnitt

E-sport, vad är det?

I många familjer är dataspelandet ett problem. Tonåringen och föräldrarna har många gånger inte samma syn på dataspel, e-sport, och det kan leda till konflikter. I det här avsnittet träffar vi Ammar Al-Azawi från Tegelbruket i Örebro som berättar om e-sport och ger en del tips som man kan tänka på som förälder och familj.

På nätet finns det att läsa om e-sport och information till föräldrar, bla E-sportortsförälder http://www.esportforalder.se/

2019-07-02
Länk till avsnitt

Att vara barn och ungdom med en anhörig som dricker eller använder droger

Vi träffar Jenny Håkansson och Kajsa Sjöblom-Zivkovic som arbetar på Sputnik som är en verksamhet för barn och ungdomar som är anhöriga till någon som dricker för mycket, använder narkotika eller missbrukar medicin.

De berättar om hur det kan vara för barn och unga som har anhörig som dricker för mycket, använder droger. Som vuxen kanske man inte alltid tänker på att barn kan uppfatta ens eget drickande jobbigt och att de förstår mer än vad man tror. Vill du veta mer om Sputnik, gå in på www.orebro.se/sputnik så hittar du mer information där.

2019-03-21
Länk till avsnitt

Sex och sånt

Sexualitet - ett svårt men viktigt ämne att prata om. Vi träffar Timmy Leijen som jobbar på Ungdomsmottagningen Knuffen för att prata om unga och sexualitet. Det kan vara jobbigt som förälder att inse att ens barn börjar bli stor och att det innebär hen börjar ha funderingar kring sex. Finns många frågor och funderingar som både tonåringar och föräldrar har. Vi pratar om några av dem som tex vad är Ungdomsmottagningen, vad är viktigt som förälder att tänka på, vilka funderingar kan tonåringen ha. Vi tar även upp norm och könstillhörighet vilket många funderar kring.

I programmet tipsar vi om www.umo.se för dem som är mellan 13-25 år. Där finns svar på många frågor om sex, hälsa och relationer.

2019-02-14
Länk till avsnitt

Mitt barn röker ? vad gör jag?!

Hur vanligt är det med rökning bland ungdomar idag? Hur farligt är det egentligen? Är det bättre med e-cigg? Vad ska jag göra för att mitt barn inte börjar röka? Vi träffar Annette Larsson och Jesper Hellberg från tobakspreventiva enheten och pratar om riskerna med tobak, snus och e-cigaretter och hur vilken hjälp det finns att få för att sluta. Mer information hittar ni på regionorebrolan.se/TPE, nonsmoking.se, tobaksstopp.nu.

2019-01-29
Länk till avsnitt

Psykisk hälsa - hur mår tonåringar egentligen?

I media står det mycket om att unga mår psykiskt dåligt. Hur mår tonåringarna idag egentligen? Vi har bjudit in Timmy Leijen för att prata om tonåringar och psykisk hälsa. Timmy arbetar som samtalsterapeut på Ungdomsmottagningen Knuffen och träffar i sitt arbete ungdomar som har mycket funderingar kring det här med livet. I programmet pratar vi bland annat om vad är psykisk hälsa, vad kan man som förälder göra om man ser att tonåringen inte mår bra, vad påverkar hur vi mår. Vi tipsar även om några sidor på nätet som är bra om man har funderingar kring psykisk hälsa, umo.se och snorkel.se

2018-12-25
Länk till avsnitt

Julspecial!

Hohoho nu är det jul igen och tonåringen vill varken med på adventsfikat, julmarknaden eller Sunes jul-maraton ?

Vad gör man? Mutar dem med pepparkakor? Podden Tonårstiden - hur svårt kan det va? kan ge dig tipsen för att hantera den riktiga julstressen när planen på pepparkaksmutor smulas sönder ?

Ta en julpaus helt enkelt och lyssna på vår korta julspecial!

2018-12-23
Länk till avsnitt

Droger - oron för dem och myterna om dem

Hur vanligt är det med droger? Vilka droger är vanligast? Vad ska jag som förälder tänka på? Om mitt barn har använt droger, vad gör jag då? Vi pratar med Sara och Bernard från Skolverksamheten, Socialtjänsten, om de här frågorna. I sitt arbete träffar de ungdomar och deras föräldrar när det finns oro för droger. Det finns mycket myter kring droger, framförallt om cannabis. Vi pratar lite om dem, vill man läsa mer tipsar vi om Pelle Olsson 8 myter om cannabis.

2018-11-27
Länk till avsnitt

Första fyllan!

Dricker alla ungdomar? Säga nej eller ok? Det kan ibland vara svårt som tonårsförälder att veta vad man ska göra och hur man ska tänka när det gäller alkohol. Vi träffar Marie Montin som arbetar med alkoholfrågor på Länsstyrelsen i Örebro för att räta ut frågetecknen. I avsnittet pratar vi lite om Tonårsparlören och IQ, www.IQ.se , där man som förälder kan få tips.

2018-11-13
Länk till avsnitt

Ungdomar och frigörelse - andra delen

Varför kan jag inte prata med min tonåring? Vad ska vi ha för regler hemma? Att vara tonårsförälder kan ibland vara jobbigt och frustrerande. I vårt andra avsnitt träffar vi Lisbeth Jansson från Föräldrastöd på Förebyggande enheten som jobbar med stöd och rådgivning till föräldrar.

2018-10-30
Länk till avsnitt

Ungdomar och frigörelse - första delen

I vårt första avsnitt träffar vi Anna Rolf Björklund från fältgruppen och pratar hur det kan vara för tonåringen som börjar frigöra sig. En tid där kompisar och att vara en i gänget blir allt viktigare än att vara hemma med föräldrarna.

2018-10-24
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.