Sveriges 100 mest populära podcasts

Brita Zackari och Parisa Amiri

Brita Zackari och Parisa Amiri

I den här podden tar Brita Zackari och Parisa Amiri ett tag om veckan som gått. Populärkulturella frågor står i fokus men det blir även inslag av politik, nyheter och andra viktigheter i livet. Nytt avsnitt varje fredag!

Klippare Magnus "Mangz" Silfvenius Öhman @ maggieprod

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

play.acast.com/s/brita-parisa

Avsnitt

139. Osäkra Män-kvällen och rasism mot vita! Gäst: bokaktuella Seher Yilmaz

Med Seher Yilmaz, vikarie och gäst! Smart hjärna, tidigare från Rättviseförmedlingen, är med och bollar veckans brännande ämnen och berättar om nya boken ?Vad jag pratar om när jag pratar om rasism?.

P1:s dokumentär ?Manskvällen? diskuteras, om en grupp män som bl.a. trivs med daterade könsroller, få vara försörjaren och bli omhändertagen av SIN KVINNA. Har mansrollen en sån kris? Vad säger detta om kvinnorna?

Bianca Kronlöfs nya ?Brev till mannen? tas bl.a. upp i relation till en nyhet i veckan om kvinnor som tjänar mer i heterorelationer och vi pratar forskningen på incels även i Sverige.

Vi analyserar mottagandet av Seher Yilmaz bok som just rasism mot vita då?

Boken bygger på egna erfarenheter och forskning om rasism och diskriminering, vi får höra om just Sveriges kunskapsluckor, oförmåga och ibland ovilja att acceptera att rasism alls existerar och hur den yttrar sig. Vad säger det om problemen med integration tex och är vi alla rasister?

VÄLKOMNA 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-10
Länk till avsnitt

138. Snyggbubbla, SVT:s Deg och BRÅ

Oerhört sent avsnitt! Delvis pga kris vi hintar om inledningsvis, utöver eftersnack till Kris-tallen! Mer family friction!

Klassfantasier men klassblindhet IRL! Iom nya SVT-serien Deg och omtalade Brå-rapporten där etnicitet pekas ut i relation till kriminalitet.

VÄLKOMNA (och förlåt). 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-06
Länk till avsnitt

137. Är du parti-curious?

Bura in oss om det är ett brott att prata Kristallen på själva dagen D! Parisa berättar dock för Brita att man inte får mingla och sen blir det bara roligare. Kristallen-juryn missade att nominera Charlotta Björck för hennes Charlotta x8, och vi tittar närmre på hennes träffsäkra karaktärer. En annan som blev utan är Carla Swahn, kolla in hennes Sjukt på SVT play.

Via Stefan Lövens avgång oroas vi över en utdöende art som bara finns på museum snart: partipolitiskt aktiva. Stark oro för demokratin finnes, för att inte tala om oron för Sveriges chanser att nån gång i framtiden kunna mana fram en kvinnlig statschef.

Kanske finns svar till varför Sverige är så pinsamt efter med det i Belinda Olssons program som vill ?undersöka? biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Jo du läste rätt. Så det blir ju lite snack om det.

Och sist men inte minst så har vi fått hälsa på i Jade Croppers ateljé, en ung modeskapare som suttit vid symaskinen dag som natt sedan hon över en natt blev hovleverantör åt självaste Kim Kardashian. Länk till bikinin om nån undrar: https://www.instagram.com/p/CK1dXGWgggs/?utm_medium=copy_link

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-08-27
Länk till avsnitt

136. Hjälpa på plats! Gäst: Unizons Olga Persson!

Dummaste rösterna om händelserna i Afghanistan och Kristallennomineringar vädras, dessutom biopicen ?Respect? om ikoniska Aretha Franklin.

Vi välkomnar Unizons förbundsordförande Olga Persson in i studion! Det otroliga sommarpratet väckte fler frågor och ledde till vår konversation om mäns våld mot kvinnor, verktyg för individen och anhöriga och samhällets oförmåga att hantera och stoppa kvinnohat, våldsporr och skeva normer.

Vilka varningstecken finns kring förövare? Hur många har gått att sk ?omvända?? Hur kan man som anhörig se tecknen och stötta?

Samt det kända fallet där en man dömd för två bestialiska våldtäkter fått 840.000kr i skadestånd, reaktionerna det väckt och vad det speglar i vårt rättssystem. 

Som tack för Olgas tid i podden och i stort hoppas vi att ni alla stöttar Unizon på de sätt ni kan, tex ekonomiskt! Swishnummer är 1234525275. Märk insättningen "Gåva till Unizon". 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-08-20
Länk till avsnitt

135. Dumpad i undergången

Boom! Så undviker du att din partner lämnar dig för Harry Styles eller liknande! Aningslösa dumpade som missat hur det gick till, tjafs i undergången och HBO-serien ?the White Lotus? är några exempel på stora temat FAMILY FRICTION!

Debatten kring SVT:s ?Vi eller aldrig?, zombieapokalyps, Gwyneth Paltrow-skratt och mer står på agendan, VÄLKOMNA. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-08-13
Länk till avsnitt

134. Sårbar Sommar

Åter poddande! Ringrostiga men vid gott mod!

Vi delar ögonblick av genans i sommaren, ena kopplat till Parisas sommarprat och de olika insikter och ovärdigheter det innebar, plus Britas Kristallennomineringar gone wrong.

Dessutom! De mest konkreta favoriterna ur Olga Perssons Sommar i P1, förbundsordförande i kvinnojouren Unizon.

Tillvaron som vaccinturist! Enda gången vi vill höra "Inte alla män"! Uppsidan av uttråkade kändisar i pandemin! Och Lundströms bokradio som bjuder på en otrolig intervju med Elin Cullhed, författare av "Eufori", romanen byggd på Sylvia Plaths öde och liv. 

VÄLKOMNA

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-08-06
Länk till avsnitt

Sommarspecial: Gizem Erdogan

Löjligt begåvade, genomhyllade skådespelerskan Gizem Erdogan är vår fjärde och sista DRÖMGÄST i dessa sommarspecialer!

Pervin i Kalifat förändrade allt och sen följde Tunna blå linjen, Kärlek och Anarki, kommande Spotify-serien för Netflix OCH julkalendern 2021!

I en otroligt öppen intervju bjuder Gizem på att ha känt sig misslyckad och längta efter genombrottet, ?likeability?, fula känslor som avundsjuka och missunnsamhet och att ha behövt acceptera komplex för utseendet.

Hur kan typecastingen låta, när tar hon Los Angeles, vilken kritik har svidit mest och hur är Reine Brynolfsson?! Alla viktiga frågor ni längtat efter. VÄLKOMNA

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-30
Länk till avsnitt

Sommarspecial: Moa Gammel

Skådespelaren, regissören och konstnärliga ledaren Moa Gammel gästar studion och lägger ut texten om det mesta. Vi pratar bland annat om konsten att ge feedback och varför många inte kan hantera det, ?äkta? empowerment och hur man skapar förändring på sikt, hur man skriver en bok medan man samtidigt regisserar en film och skådespelar i en annan. Om hur man ska förhålla sig till kritik och kanske lanseras här fenomenet #radnöjd. Om en annan viktig hashtag #tystnadtagning och hur det var inifrån och hur det är nu. Och sen blir det en del hot stuff om Moas kommande bok. (Ja, hon har skrivit en till. Ja, hennes förra har typ nyss kommit ut). Sov inte på detta avsnitt! 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-23
Länk till avsnitt

Sommarspecial: Rojda Sekersöz

Vi fortsätter bjuda på dröm-lineupen i våra sommarspecialer! En intervju med en intressant kreatör per avsnitt i juli - idag är det dags för ständigt aktuella stjärnregissören Rojda Sekersöz!

Det lyfts på alla lock! Hur hon tog sig ur krisen i Cannes, hur och varför hon tackar nej, hur hon hanterar sexistiska och rasistiska skämt och att så övertygat ta sig in på Sveriges svåraste regiutbildning vid 19 års ålder, yngst någonsin.

Bland tusen andra saker.

Begåvad, driven, fantastisk och rolig person, hennes svenska Netflixserie ?Young Royals? har precis haft premiär på Netflix och släppts i 190 länder, vi får höra hur hon mejslade fram serien där en kronprins på internat förälskar sig i en annan kille och om att skildra och göra research på den särskilda överklassmiljön.

Debuten ?Dröm vidare? vann henne en Guldbagge och följdes upp av att få filmatisera Jonas Gardells succéroman ?En komikers uppväxt? med Johan Rheborg i huvudrollen.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-16
Länk till avsnitt

Sommarspecial: Marie Agerhäll

Premiär för poddens sommarintervjuer! Först ut regissören, producenten, manusförfattaren och skådespelaren Marie Agerhäll. Vi pratar med Marie om att hitta rummet man mår bäst i (men att andra kanske ändå måste DRA drömmar ur en), att ha hybris blandat med ..nåt pinsamt, om kommande hemliga projekt och drömsamarbeten. Och så lite streetfunk på det. Det är absolut ett för kort snack med denna motvilliga multitalang men hon får väl komma tillbaka.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-09
Länk till avsnitt

129. Vem ska trösta Britney

Nån har köpt en otrolig accessoar på supermarknad och en annan öppnar avsnittet med att skämma ut sig. Därifrån går det delvis utför men dock lanseras även en spännande sommarpresent till alla lyssnare.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-02
Länk till avsnitt

128. Medberoendeafton

Medberoendeafton lägger sig som ett tema över hela avsnittet!

Från stänk av midsommar och Ebba Buschs nya nationalsång under riksdagens misstroendeomröstning till #bpbokklubbs mest laddade mening och den diskussion som skapas - om de många rollerna i heterorelationer och hur det följer oss genom livet. VÄLKOMNA

Referenser:

Ghosts - Dolly Alderton

Everything I know about love - Dolly Alderton

Conversations with friends/Normal People - Sally Rooney

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-25
Länk till avsnitt

127. Polerade Pornfluencers

Brita kommer direkt från födelsedag på hästryggen och Parisa har sommarpratsångest

En diskussion väcks kring Onlyfans och fenomenet där amatörer säljer porr på nätet. I och med nya dokumentären ?Pornfluencers? dyker Sveriges bäst säljande Onlyfans-par upp i en skev intervju i Nyhetsmorgon. Är det dags att vi börjar?

bobokklubb för sommaren är igång, det blir att bota depression med matlagning och novellsamling från en storfavorit!

Välkomna?

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-18
Länk till avsnitt

126. Statementbarometern

Statementbarometern är tillbaka och vi tittar på genuiniteten i ett gäng uttalanden på en skala från ?en skitide från första början? till Carolas fria wailande på Idas sommarvisa. Martyren Håkan Juholt, Cissi Wallins avbön och Nyamko Sabunis försök att använda en glosa från Nyordslistan 2009. Och så pratar vi om specialskrivet material för just sin kanal, ett fenomen som kommer starkt: ljuddrama! Kanske sommarens bästa lyssningstips. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-11
Länk till avsnitt

125. Akustiskt underliv

Podden bjuder på gameshow! I form av dilemman kring bl.a. dealbreakers i dejt- och liggvärld lånade från P3:s Vardagsfilosofiska rummet.

Sluta med nyheter? Är det self-care? Vi diskuterar det smått alarmerande men i grunden inte helt oväntade tilltaget att hoppa av nyhetscykeln.

Det blir även favoriter ur sommarens filmutbud, komplett med musikal, skurkidol och episkt ikonporträtt. VÄLKOMNA

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-04
Länk till avsnitt

124. KOM som du är

Sexpositiva Zackari i farten! En rad aha-upplevelser där kurragömma med manliga genitalier och boken ?Come as you are? av Emily Nagoski ingår!

Även visdomar från Amy Poehler som väcker tankar om allt från medelålderskrisande till allt män slipper höra när de visar upp deras avklädda kroppar. VÄLKOMNA

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-28
Länk till avsnitt

123. Den enkla frågan Israel och Hamas

Vi är själva förvånade att finnas oss själva inleda avsnittet med att prata om Eurovision och anledningen ingen mindre än Sveriges nya kungliga höghet Tusse. Sen kommer det ett boktips (The most fun vi ever had, av Claire Lombardo) innan vi glider in på det mest brännande: Israel och Hamas. Vi räknar med att ni redan satt er in i konflikten i sig, så här går vi in på hur media rapporterat. Inte minst hur viktigt det är vilka ord man använder för att hålla sig objektiv, och där vänder oss till en lite oväntad källa för dom mest ögonbrynshöjande sanningarna. Mycket nöje.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-21
Länk till avsnitt

122. Billie Eilish-skavet

Veckans avsnitt börjar starkt i en livsfarlig men tyvärr väldigt rolig händelse kantad av fantasy, djurgenitalier och goda nyheter.

Givetvis tar vi upp det omdiskuterade omslaget av British Vogue där Billie Eilishs nya stil, och särskilt det avklädda, fått väldigt mycket fokus - Kan det kallas feminism? Vad speglas i oss , vad säger all uppståndelse och all besvikelse som vädrats? Till exempel!

VÄLKOMNA

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-14
Länk till avsnitt

121. Surrogatfällan

Parisa är sjuk och Brita hänger (återigen?) ut ngn som fått luft och slideat in i DM:s och vi leker leken Gissa vilket kön (som självmant tar på sig att dela med sig av sin visdom). Vad ÄR det med folk som läst The game? Sen djupdyker vi i surrogatmödraskap från början (alltså Phoebe Buffay) till det som triggat oss att ta upp denna hetpotatis just nu. Är var och en fri att göra vad den vill med sin egen kropp eller finns det ett ansvar som måste tas lite högre upp (inte av Gud obs)? 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-07
Länk till avsnitt

120. Woodys grooming och föräldraaktivist

Podden börjar i Oscarsgalans haggiga stjärna, blir golvade av innovativa Dramatenpjäsen ?Hon ska heta Minou? I STUDION och sen tar vi oss an Allen v. Farrow, omfattande och gripande HBO-serien om pedofilanklagelserna mot Woody Allen, där dottern Dylan berättar.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-30
Länk till avsnitt

119. Biancas stora risk

Fem män har dödat fem kvinnor på tre veckor. Hur gör vi detta till en fråga som ägs av män? Hur ser de vanliga missuppfattningarna ut och vilka fallgropar och föregångsexempel finns?

Bianca Kronlöfs öppna brev till Soran Ismail efter Persona non grata har väckt starka reaktioner och spreds vilt - ett par poänger ur hennes tal lyfter vi upp i diskussion.

Oscarsgalan går av stapeln nu på söndag, den 25 april och Parisa kommer att sända denna gala även i år på TV4, nu i sällskap av Pär Lernström och Thomas Ritter - det bjuds på en minigameshow kring de åtta nominerade filmerna till Bästa film, från det ni absolut inte får missa till det ni verkligen kan skippa.

VÄLKOMNA!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-23
Länk till avsnitt

118. Persona nonstop prata

Denna vecka analyseras budskapen i och kritiken mot SVT:s ?Persona non grata?. Med lite oombedda förslag på hur dokumentären gärna hade fått vara istället.

Soran Ismail blev anmäld för flera olika våldtäkter och övergrepp och får nu ge sitt perspektiv, en berättelse kantad av långa haranger om hundratals kvinnor han haft sex med, ovilja att ta i ansvarsfrågan och ingående detaljer om icke-vaniljsex han ägnat sig åt. Bekännelser som hade varit katastrofalt för trovärdigheten från en kvinna, men med motsatt effekt här. Vad gör det för bilden av offren?

Givetvis diskuteras - även i quizform - det ofta aningslösa stödet från manliga komikerkollegor som Özz Nujen, Måns Möller och Kristoffer Appelquist! VÄLKOMNA 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-16
Länk till avsnitt

117. Dåliga morsor och Clitora Amiri

Brita har haft covid!! Rapporterar från insidan av världens mest sneaky virussjukdom. Parisa har upptäckt en otroligt grov anklagelse mot Brita från Jerka Johansson som går omvägen att säga det med en tv-serie. Brita har läst böcker och tror att dom alla handlar om samma saker men dom handlar också på sätt och vis om det Jerka vill projicera på henne. Och så snackas det om riktigt risiga föräldrar. Missa inte ditt livs nyttigaste klipp i slutet <3

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-09
Länk till avsnitt

116. Tack Lambertz och drevdöd

Vi har plågats både personligen av klicksugna artiklar och av pressetiska haveriet efter direktsändningarna av Göran Lambertz iom våldtäktsåtalet!

Efter andra tv-premiären av ?Hjälp vi har köpt en bondgård!? sattes en gissningslek igång, tätt följt av förvridna tabloidrubriker. Vi diskuterar det som skett bakom detta.

?Kladdigt?, oväntad tacksamhet, Inga-Britt Ahlenius avslöjande utläggning om Lambertz fall hos Kvartal och vad detta innebär för kvinnors syn på rättsväsendet i framtiden. Välkomna! 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-02
Länk till avsnitt

115. Pedofilförsvar och våldslust

Premiär! ?Hjälp vi har köpt en bondgård? säsong två släpptes på SVT i tisdags, Brita är kränkt och Essa kläcker en ny yrkeslinje! DN befinner sig i fel århundrade? En 8-sidors mysintervju om Musse Hasselvalls kärlek till våld landar sådär efter Sarah Everard. Federleys PR-tvätt efter pedofilskandalen blockad mästerligt av Hanna Hellquist hos Carina Bergfeldt, fittgate i TV4:s Nyhetsmorgon och P3 Guldgalans totala feltänk runt Yasins priser!

VÄLKOMNA 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-26
Länk till avsnitt

114. Inte alla män-män

Parisa kämpar på, post op, med att bestiga porslinstronen och mitt i allt kommer blåljus. Brita är deppig och utbränd pga barnkalas (vad ÄR det ens). Vi snackar lite om den nya säsongen av Hjälp vi har köpt en bondgård, men mest pratar vi om mordet på Sarah Everard och hur snacket gått kring det och vad man ska tänka på som kille. Hur kan man som man vara en god allierad till sina kvinnliga vänner i en värld där det är så jävla farligt för oss att vistas på ställen där män finns? 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-19
Länk till avsnitt

113. Meghanhatet och vårdskandalen

Ja! Vi har sett Meghan och Harrys session med Oprah Winfrey, intervjun som skakat brittiska kungahuset, särskilt efter anklagelser om rasism kopplat till deras gemensamma son, Archie.

Vi kommenterar även debatten kring Meghans berättelse om mental ohälsa och självmordstankar, även från oväntat håll.

Vad är våldtagna, gravida och nyförlösta kvinnor värda? Det frågar vi oss efter skandalen där omänskliga sparkrav läckt från Kvinnokliniken på Sös. 

Läkare och sjuksköterskor larmar för att vårdpolicyn nu är ohållbar genom initiativet och Instagram-kontot @sthlmsjukvardsupprop. 

Journalisten och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar är en av rösterna som satt detta på kartan i veckan, vi går igenom Britas två helt olika förlossningar och de mest kritiska detaljerna från nyheten. 

VÄLKOMNA. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-12
Länk till avsnitt

112. Slår inte kvinnor, men

Ännu en highschoolfilm med Ambitioner har sett dagens ljus, Moxie av Amy Poehler, och Brita har läst boken på vilken den är baserad. Från det via slut shaming glider vi in på rebrandingen av Sex och samlevnadsundervisningen. Vi pratar om Ola Rapace normalisering av våld i Stjärnorna på slottet och nya hjälpnumret Välj att sluta som är 020 555 666. Favoritformatet Finns det något mer 2021 än.. levererar både Gwyneth och Obama och Ebba Busch förtalsanmälan.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-05
Länk till avsnitt

111. Sell-out som protest

Inför söndagens Golden Globes kommer här en genomgång av både nominerade tv-serier och filmer i Parisas egna kategori Protester. Dessutom pyr det på Etna och ev har det att göra med en sak som landar i Britas hem i och med Kalles birthday week (skoja, ingen säger så).

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-26
Länk till avsnitt

110. Det nya kvinnohatet

Från att hantera obekväma stunder i olika tv-studios (med höjdpunkten Alba August och Björn Gustafsson spända separerade eftersnack i primetime förra veckan) till att hantera obekväma stunder i olika verkliga liv. Paralleller dras mellan prinsessan Diana och Britney efter nya dokumentären Framing Britney Spears, och jag (Brita) är bitter över att jag glömde nämna deras respektive förlossningsdepression(er?). Varför ska vittnesbörden ligga hos offret och vad är det vi bidrar till när vi konsumerar skvallerpress. Tips: lyssna i grupp och slå vad om vilken minut Gloria Steinem-citatet kommer!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-19
Länk till avsnitt

109. Hundsorgen

Britas hund har nyss dött och det blir ett lite annorlunda avsnitt pga detta. Inte så sorgligt som man kan tro, men ett samtal om sorg och husdjur blir det ändå. Lite otippat är det inte varken Steinem eller Angelou som citeras utan Whitney Houston och Jonas Cramby. Ett äkta gräv blir det också, ett som rör ett mysterium i nationalskatten (!) Babblarna.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-12
Länk till avsnitt

108. Drevträsket och Regina Lunds skötesröst

Vi pratar den första tån i drevträsket kommer på tal apropå poddens första kontrovers i Nyhetsmorgon. Kopplingen mellan travsmakarkillen Per Skoglund och staket, att det inte är enbart positivt med David Sundins framgångar och nationalskatten som inte ska behöva sälja videohälsningar.

Är det bara jag eller? apropå skeva restriktioner och Brita levererar en imitation av en kändis i värdsklass, inkl tala från skötet-kvalitéer! Vi pratar den första tån i drevträsket kommer på tal apropå poddens första kontrovers i Nyhetsmorgon. Kopplingen mellan travsmakarkillen Per Skoglund och staket, att det inte är enbart positivt med David Sundins framgångar och nationalskatten som inte ska behöva sälja videohälsningar.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-05
Länk till avsnitt

107. Horskalan

Den nya manspreaden! Faran med videohälsningar från kändisar! Heroiska insatser för tv-serier!

Ett avsnitt som inleds i total panik och trummar på i hög puls. Nyheten om en reboot av Sex and The City kan väcka oro, att den görs utan Samantha dessutom är oförlåtligt. I podden levereras fullvärdiga alternativ trots att vi borde ha ringt HBO.

Nyhetsmorgons ENDA störningsmoment via mat i munhåla, Carola och Runars avkomma Amadeus skrällar i ny ?dokumentär?, en existens vid namn Vlad Reiser har rankat flickor och tjejer från haram till ?pappas flicka?. VÄLKOMNA

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-29
Länk till avsnitt

106. Sitt-komiker och entreposof

Avsnittet spelades tyvärr in innan Biden Harris inauguration men det hindrar oss inte från att prata om det ändå, *ser in i framtiden*. Vi pratar om vad som hänt med folk som är vana vid en scen såhär snart ett år in i coronans spår, och problemet för vissa när ingen vuxen kurerar deras egen feed. Ja vi tittar på Whitney Cummings absolut. Vi pratar alldeles för lite om Meryl Streeps spelmissbruk men desto mer om GLIMRANDE Martin Scorsese-regisserade dokun Pretend it?s a city. Och i och med Tunna blå linjen vidrör vi problemet med avsaknad av representation (hörde vi deja vu?). Och så myntas inte mindre än två (!) nya ord i ett och samma avsnitt, det är väl ändå rekord.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-22
Länk till avsnitt

105. Halvstyvt i Kapitolium

Det finns saker att TALA om! Veckan efter attacken mot Kapitolium efter Trumps tal! Våldsamheter, fascism och öppna nazistsympatier och de orimligt många röster som försöker tona ner anhängarnas egna åsikter.

Synd bara då att de är otroligt stolta och skröt gränslöst i egna kanaler.

Vi går igenom allt från Schwarzeneggers fläskiga inlägg med vass rekvisita, eviga mönstret kring lone wolf-terrorister, ett "VEM ÄR VEM" för att få veta mer om individerna som med våld stormade Kapitolium och HÖGSÄSONG för att ropa "polarisering"!

Mjukisbyxorna, Agendas inringande pastor och DN:s Johan Croneman som bjöd på oväntat vett kring SD:s Mattias Karlsson i Min Sanning med Anna Hedenmo. VÄLKOMNA!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-15
Länk till avsnitt

104. Rapdrama och Gran Canaria-såret

Obs detta spelades in ons morgon alltså innan skiten brakade loss i Washington. 

Vi är tillbaka! Lite buckliga men med snackpåsarna fyllda med Dan Eliasson (känd från The New York Times!), kidnappning i hiphop-Sverige, en halvlång historia om hur Brita fick en Hollywood-kompis (i vuxen ålder!) och så eftersnackas det självklart om både Nyårsaftonfirandet och Musikhjälpen. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-08
Länk till avsnitt

103. Frågespecial

Vi rivstartar det nya året med att svara på era frågor! Vad är en ?snäll? kille? Är man lurad av Hollywood om man vill ha passion? Vilka skolämnen borde skrotas och vilka läggas till läroplanen? Det är några exempel, ja men det blir kul va.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-01
Länk till avsnitt

102. Musgrav i juletid

En av oss försöker införa country in i jultraditionerna, en annan håller ett litterärt quiz - gissa vem som gör vad! Parisa ingår för övrigt i en helt ny dynamisk duo nu, men risk för att allt material från detta klipps bort. Och så gläds vi bland annat åt omständigheterna kring att Karin Smirnoffs trilogi om Jana Kippo äntligen ska bli tv-serie, Natalie Portmans barnboksdebut och att Madicken är king. Bland annat!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-11
Länk till avsnitt

101. Ett tjockt lager MAGA-Majonnäs

Vi älskar ju tell all-everything och kastade oss därför på Ivanka Trumps f d bästis vittnesmål om att växa upp jämte MAGA kronprinsessan. Dessutom pratar vi om boken Amerkansk Jord, nyss utkommen på svenska men låt oss för all del istället fokusera på kritikstormen den mötte i USA när den släpptes i början av året, en del ljuvlig högläsning blir det. Och Oprah dras in i allt! Glöm inte att ställa frågor till kommande frågepodd!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-04
Länk till avsnitt

Amnesty-Special med Amat Levin: Skriv för Frihet och rätten att protestera

I samarbete med Amnesty Sverige, ett specialavsnitt kring kampanjen ?Skriv för frihet?, med temat ?Rätten att fredligt protestera?, passande för 2020.

Special-unikt med lysande Amat Levin som med-programledare, journalisten och författaren av ?Slumpens barn?, som du läst i DN, lyssnat på i Power Meeting Podcast och följer på @svarthistoria på Instagram.

Från Black Lives Matter och Chiles protester till fall i Iran, Turkiet och Algeriet, vi belyser de sex individfall Amnestys kampanj fokuserar på, med tillhörande protestlistor där ert engagemang behövs!

Vi reder dessutom ut typiska sägningar eller myter om protester, går till botten kring ?posörer? och berättar om olika historiska och samtida exempel för perspektiv och inspiration.

Läs mer på Amnesty.se/skrivförfrihet och glöm inte att följa @amnestysverige på Instagram!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-03
Länk till avsnitt

100

Vi firar hundra avsnitt! Inte mycket har förändrats på två år, i alla fall inte i poddens format. Vi fortsätter spana på samtida fenomen och trams och denna vecka till exempel vilka som kände sig manade på internationella mansdagen, en barnbok som väcker anstöt, youtubeklipp som får oss att gråta (ibland måste allt bara UT) och så får man nästan (men verkligen bara nästan) höra Parisa sjunga. Missa inte!!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-27
Länk till avsnitt

99. Musikhjälpen och Dianas öde

Var redo med anteckningsblocket för det blir extremt mycket tips och referenser. The Crown är tillbaka med en fjärde säsong och det blir en noggrann genomgång och vi förfasas och njuter bland annat av Lady Di-eran och Olivia Colemans skådespeleri as per ushe. Lena Dunham har skrivit en text om att ge upp drömmen att bli biologisk mor till någon, och det blir högläsning. Självhjälps-kingen Brené Brown har en podcast som bl a gästas av Girls-producenten Judd Apatow. Och så ska Brita in i en bur i en vecka, ingen stor grej MEN lite om det. T ex vad Felix Sandman inte kan leva utan. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-20
Länk till avsnitt

98. Post-Trump

...

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-13
Länk till avsnitt

97. Abort eller kallprat - vad är värst?

Att kallprat skapar starka känslor, det blir vi varse med anledning av en ny serie på HBO som påminner om en låt av (Augustprisnominerade, hur kunde vi glömma påpeka?) Säkert. Ett nytt format ser dagens ljus då Lena Dunham regisserar... en pregnancy reveal video.

Men mest avhandlar detta avsnitt det ständiga försöket att inskränka kvinnans rätt till att fatta beslut kring sin egen kropp, apropå en viss känd abort och apropå nymoralismen som läcker in på DNs ledarsidor (än en gång).

Visst är det skönt att allt ändå inte kretsar kring valet i USA?

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-06
Länk till avsnitt

96. Fruktbar och fuckable

Ah ett favoritämne: personer som inte når varandra - två filmpremiärer med det temat (och med mer eller mindre lyckat resultat) avhandlas. Ordföranden i Josephine Bornebuschs fanclub gästar studion med anledning av filmen Orca, som simmar i kölvattnet av pandemin (see what we did there?), och så har båda sett Sofia Coppolas stilsäkra On the rocks. Försök görs att förklara Kanye West som i en mastodontintervju hos Joe Rogan borde erbjuda oss lite klarhet men tyvärr uppstår bara mer förvirring.

Och ingen har väl missat att vi går in i amerikanska presidentvalkampanjens sista desperata dagar. Genom att analysera huruvida lite olika händelser i veckan kommer att påverka utgången försöker vi självklart besvara frågan Vem kommer vinna? VÄLKOMNA

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-30
Länk till avsnitt

SPECIAL: Netflix-serien Kärlek & Anarki, Stårunk och gästen Ida Engvoll!

I betalt samarbete med Netflix: Vi djupdyker i nya, svenska tv-serien ?Kärlek & Anarki? inför premiären den 4 nov, en originalproduktion för Netflix.

Gästen med oss är skådespelerskan Ida Engvoll som spelar businesskvinnan Sofie med alla rätta klassmarkörer i Stockholm men ett vilt inre, som får leva ut när hon börjar ett konsultuppdrag på ett krisande bokförlag. Sexualitet, maktdynamik och alla slags konflikter som mellan typiskt manligt och kvinnligt, äldre och ung, tradition och innovation mm dras upp och vi vädrar alla åsikter och tankar som väcks av serien.

Serien är gjord av Lisa Langseth och Alex Haridi, i rollerna ser vi bl.a. Gizem Erdogan, Reine Brynolfsson, Björn Kjellman, Johannes Bah Kunke och Lena Endre.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-23
Länk till avsnitt

95. De gränslösa

Ett fullständigt gränslöst avsnitt - Lena Adelsohn myser i tv-soffa med sin sons tantrasnack, Andrev Walden hänger ut sin fru i en gnällig krönika och ett poddbråk som vi tänkt skita i att prata om (men nu ändå gör) har en viss gränslöshet kritikerna missat att ta upp. Vi kommer även dyka ner i Hamid Zafars trollidentitet och berätta varför vi kommer sitta klistrade framför Så mycket bättre. Men viktigast av allt är väl ändå att Parisa berättar om en crush hon bokstavligt talat stött ihop med på tåget. Om det klarar klippningen, dvs.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-23
Länk till avsnitt

94. Män i grupp-skräck!

Internviralt klipp från en pappa-retreat avhandlas, går det att få till utan hån som det vi står för? Svaret finns i ny podd från gammal favorit.

Melania Trumps år som First Lady läggs under lupp efter läckta klipp (!) och vi pratar om när det ska brytas med både vänner och familj, iom en popstjärnas nya memoarer.

Vi erbjuder våra tjänster vilt även denna vecka och nu till Försvarsmakten, inklusive lumpendrömmar, nytt tv-format, #tackanej och mycket mer, VÄLKOMNA

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-16
Länk till avsnitt

93. Un-erection

Vi öppnar starkt med att prata (läs: såga) singelkille-inredning och podden lanserar det nya möjliga tv-formatet Lady eye for the straight guy (ordet un-erection kommer hända, kom ihåg var ni hörde det först) och slår ett slag för bilsemestern.

Brita har blivit besatt av musikalen Hamilton, inte minst dess skapare, och det diskuteras dels kring dess genialitet men lyfter även den massiva kritiken kring dess hantering (or lack thereof) av slaveriet.

Förslag på drinking game till detta avsnitt: en shot varje gång ngn säger Lin Manuel Miranda.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-09
Länk till avsnitt

92. Att vara emot #metoo

Det inofficiella namedropping-avsnittet börjar med att båda low key kommer ut som rojalister och Parisa nästan orosanmäler vår mildaste kunglighet. Sienna Miller tar otippat upp det tröttsamma lönegapet mellan män och kvinnor genom att outa en hittills okänd välgörare. Åsa Linderborg har varit med i Skavlan och tyvärr glömt var hon ska sätta punkt för sina funderingar kring feminismen och problematiseringen av #metoo, tro inget annat än att vi djupdyker i denna intervju, hennes senaste bok, hennes vänskap med diverse kulturmän och mycket annat. 

Och så har Di för en gångs skull två mörkhåriga (!) kvinnor (!!!) med i sin tidning - hörde vi skål?

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.