Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Kvartal

Kvartal

Här hittar du all ljudjournalistik från Kvartal. De återkommande programmen Fredagsintervjun och Veckopanelen samt inlästa essäer och tillfälliga reportagesatsningar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kvartal.se

Avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 10/11: Göran Persson

"Ingen hade varit gladare än jag om jag hade haft helt fel." Det säger Göran Persson om sina tidigare farhågor om ?social turism? i Kvartals första Fredagsintervju. Jörgen Huitfeldt intervjuar Sveriges tidigare statsminister om varför han vill se ett förbud mot gatutiggeriet, SD:s framgångar och att S måste våga vara mer vänster.
2017-11-10
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 17/11: Beatrice Ask

Jörgen Huitfeldts intervjuar veteranpolitikern som varit statsråd i sammanlagt elva år: Beatrice Ask, tidigare justitie- och skolminister (M). Ask talar om sin syn den växande gängbrottsligheten, och om hur hon ser på de problem som skolan drabbades av efter de reformer som hon drev igenom under åren som skolminister.
2017-11-17
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 24/11: Janne Josefsson

Journalisten Janne Josefsson kan blicka tillbaka på en 40-årig karriär, där han avslöjat allt från hycklande politiker i valstugorna till ICA-handlare som fuskar med köttfärs. De senaste åren har han blivit en framträdande debattör om självcensur och yttrandefrihet. Om rampljusabstinens och dåligt samvete över dem han avslöjat.
2017-11-24
Länk till avsnitt

TV: Kvartalsamtal med Olle Wästberg

Vad kan Sverige konkret lära av New Yorks seger mot brottsligheten? I första avsnittet av Kvartalsamtal möter Kvartals chefredaktör Paulina Neuding Sveriges tidigare generalkonsul i New York, Olle Wästberg, för ett samtal om nolltolerans och de mänskliga vinsterna av minskad kriminalitet.
2017-11-28
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 1/12: Anders Ygeman

Jörgen Huitfeldt intervjuar Anders Ygeman om hur det var att gå från att vara den i regeringen med störst förtroende hos allmänheten till borttvingad minister, om varför hans vän Roger Mogert fick avgå i kölvattnet av metoo och om varför Ygeman och inte Stefan Löfven toppar riksdagslistan för Stockholm ? trots att de båda bor i huvudstaden.
2017-12-01
Länk till avsnitt

TV: Kvartalsamtal med Kjell-Olof Feldt

Kriminella nätverk och inbördeskrigen mellan dem är det tydligaste symtomet på vad främlingskapet i segregerade områden kan leda till. Det skrev Kjell-Olof Feldt, finansminister (S) 1983-1990, i en essä i Kvartal. Paulina Neuding har mött honom i ett samtal om migrationens konsekvenser – och tänkbara lösningar på segregationsproblemen. Läs Kjell-Olof Feldts essä ”Ett fattigare och […]
2017-12-05
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 8/12: Juno Blom

Juno Blom har haft ett nationellt uppdrag att arbeta mot hederskultur. Tidigare, som lärare, var hon relativist: "Jag drevs av en ideologisk vilja att visa att jag var en tolerant person. Det handlade om min välvilja att visa förståelse, att man inte ska tvinga människor att göra saker som de inte vill göra. Det ledde till att jag svek."
2017-12-08
Länk till avsnitt

TV: Kvartalsamtal med Jakob Heidbrink

De många skandalerna inom myndigheter och verk som mött oss är inte enskilda händelser. De är delar av en allmän förvaltningskris, varnar Jakob Heidbrink, docent i juridik i en essä i Kvartal. Paulina Neuding har mött honom.
2017-12-12
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 15/12: Carola Lemne

"Frågan i sig är ju legitim. Jag tycker varje medborgare borde fundera på vad de får för skattepengarna," säger Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv, om Leif Östlings numera riksbekanta uttalande om skatter: "Vad fan får jag för pengarna?" Dessutom varför hon menar att Sverige behöver omfattande invandring.
2017-12-15
Länk till avsnitt

TV: Kvartalsamtal med Katarina Barrling

Människans benägenhet att dela in världen i två kategorier, rent och orent, gör en komplicerad tillvaro skenbart enklare att hantera. Det märks inte minst i den svenska politiska debatten. Thomas Gür talar med Katarina Barrling om smuts och renhet i svensk offentlighet. Läs Katarina Barrlings essä på samma tema i Kvartal vol. 1 2016.
2017-12-21
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 22/12: Jan Helin

"Hade jag hört det själv i det enskilda fallet? Nej. Blev jag förvånad? Om jag ska vara ärlig ? nej!" Det säger Jan Helin om sin reaktion på det som kommit fram genom metoo om en en tidigare medarbetare på Aftonbladet, där Helin var chefredaktör. "Det är lite grann som när du har en nära vän som visar sig vara alkoholist."
2017-12-22
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 29/12: Antje Jackelén

"Jag kan känna smärta över den här spänningen. Polariseringen ökar ? även inom kyrkan." Ärkebiskopen berättar varför hon tagit ställning för amnesti för de ensamkommande, varför hon undertecknat artiklar med imamer som står nära Muslimska Brödraskapet, och vad julen betyder för henne personligen.
2017-12-29
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 5/1: Tino Sanandaji

Han växte upp i fosterhem och gick beväpnad med kniv av rädsla för nazister. Nu lyfts han fram som expert av stora medier utomlands, men sällan i Sverige. "Nästan allt jag skriver är ju kritik mot media, och då är det klart ? då förväntar jag mig inte att de jag kritiserar ska tycka att det är kul och försöka lyfta min profil," säger Tino Sanandaji.
2018-01-05
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 12/1: Ilmar Reepalu

Ilmar Reepalu, f.d. kommunalråd (S) i Malmö, fick hård kritik för sin utredning om vinstbegränsning för välfärdsföretag. I Fredagsintervjun viker han inte en tum: "Lobbyisterna har varit duktiga på att få debatten att handla om företagens villkor ? inte hur pengarna ska stanna kvar i välfärden för att förbättra kvaliteten."
2018-01-12
Länk till avsnitt

Kvartalsamtal: ?Mer fakta behövs om våldet?

Bara under januari 2018 har flera blodiga våldsdåd inträffat i Sverige. När en man dödades av en handgranat i Stockholm skapade det stora internationella rubriker. Paulina Neuding möter Henrik Höjer, fil. dr. i historia och vetenskapsjournalist som granskat den svenska brottsutvecklingen.
2018-01-16
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 19/1: Morgan Johansson

Allt fler människor utsätts för grova brott, samtidigt som färre av de värsta brotten klaras upp. Det visar färsk statistik från Brå. Samtidigt har januari varit en blodig månad med flera explosioner och skjutningar. Har justitieministern några drastiska idéer för att vända trenden? Hur ser han på sitt eget ansvar? Jörgen Huitfeldt möter Morgan Johansson.
2018-01-19
Länk till avsnitt

Kvartalsamtal: ?Inte översitteri att tala om motion?

Fysisk inaktivitet är en klassfråga och ett problem för politiken att lösa. Det menar PM Nilsson, politisk chefredaktör på Dagens Industri. Paulina Neuding möter honom i ett Kvartalsamtal om motion, samhällets ansvar för passiva medborgare och balansgången mellan paternalism och liberalism.
2018-01-23
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 26/1: Ulf Kristersson

Ulf Kristersson öppnar för en granskning av typen Assar Lindbeck-kommissionen för problemen med integrationen, han misstror studier som visar att väljarna är negativa till vinster i välfärden, och säger om migrationen: "Jag skulle tro att det antal vi tar emot nu är en för hög siffra för vad vi klarar av att integrera."
2018-01-26
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 2/2: Mauricio Rojas

"Erik Ullenhag är en jätterolig och trevlig människa men förfärlig som politiker." Det säger Mauricio Rojas i Fredagsintervjun. Under sin tid i Folkpartiet myntade han begreppet "utanförskapsområden". Hans då drastiska förslag om integration gjorde honom till sist omöjlig i svensk politik och han valde att lämna Sverige.
2018-02-02
Länk till avsnitt

Kvartalsamtal: TV: Järnvägens problem sitter i spåren

Vad beror alla förseningar och inställda tåg på? Och var det bättre förr? I detta avsnitt av Kvartal-TV talar Paulina Neuding med Jakob Heidbrink, docent i juridik med fokus på infrastrukturfrågor. Han menar att varken privatiseringar, new public management eller politisk populism förklarar järnvägens brister. Problemet sitter i spåren, och skulle bli mycket dyrt att […]
2018-02-06
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 9/2: Daniel Suhonen

Han är en tongivande profil inom socialdemokratin, där han anses tillhöra yttersta vänstern. Han drömmer om en svensk Jeremy Corbyn som väcker liv i klassfrågorna ? men är det verkligen klassretorik som stoppar läckaget till SD? Hör Daniel Suhonen, tidigare Håkan Juholts högra hand och nu chef för tankesmedjan Katalys.
2018-02-09
Länk till avsnitt

Kvartalsamtal: ?En postmodern kunskapssyn genomsyrar skolväsendet?

Friskolereformen uppnådde inte sitt huvudsyfte: att höja undervisningens kvalitet. Det menar Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och VD för Institutet för Näringslivsforskning, och medförfattare till uppmärksammade "Kunskapssynen och pedagogiken". Paulina Neuding har mött honom.
2018-02-15
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 16/2: Mikael Ribbenvik

När regeringen ändrade migrationspolitiken var budskapet att man lade sig på EU:s miniminivå. Ändå fortsätter Sverige att vara ett av de EU-länder som tar emot flest asylsökande per capita. Ny statistik visar att Sverige förra året tog emot 25 666 personer ? motsvarande ett helt Rosengård på ett år. Migrationsverkets chef i Fredagsintervjun.
2018-02-16
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 23/2: Hanif Bali

? Både media och mina politiska motståndare bestämde sig för att demonisera mig. De bokstavstolkar allt jag gör för att framställa mig i en dålig dager. Det säger Hanif Bali, riksdagsledamot och partistyrelseledamot i Moderaterna. Hanif Bali hamnade i Sverige under dramatiska former som treåring, hitskickad av föräldrarna i Iran.
2018-02-23
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 2/3: Valexperten

Henrik Ekengren Oscarsson är professor och en av Sveriges främsta expert på val, väljare och värderingar. Han är också den som myntade begreppet "åsiktskorridoren". I veckans Fredagsintervju talar han med Kvartals Jörgen Huitfeldt om hur ett polariserat debattklimat kan påverka årets valrörelse.
2018-03-02
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 9/3: Anna Hedenmo

Anna Hedenmo berättar för Jörgen Huitfeldt vad som har retat henne med metoo-journalistiken och varför hon tycker att det är självklart att Nyheter Idag-journalisten Chang Frick inte kan bli medlem i Publicistklubben, där hon är ordförande. "Jag blir jätteförvånad över att du inte ser det. Jag tycker det är jättekonstigt."
2018-03-09
Länk till avsnitt

Premiär för Kvartals nya podd Veckopanelen

Varför har Centern inte reagerat tidigare mot nämndemännen vars åsikter uppenbarligen ligger långt från partiets? Kajsa Ekis Ekman, ledarskribent på ETC, författare och debattör, Mikael Odenberg, f. d. försvarsminister (M) och Jens Liljestrand, fil. dr. i litteraturvetenskap och biträdande kulturchef på Expressen i panelen.
2018-03-10
Länk till avsnitt

Kvartalsamtal: TV: Ambulans­sjukvårdarna om våldet

De åker in i utsatta områden för att hjälpa sjuka och skadade, men utsätts inte sällan själva för hot och våld. Hur ska man förstå dessa angrepp? Och hur ska de motverkas? Paulina Neuding möter Gordon Grattidge och Henrik Johansson, ordförande och före detta ordförande i Ambulansförbundet, i ett samtal om våldet.
2018-03-13
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 16/3: Anders Lindberg

När han nyligen utsågs till chef för Aftonbladets ledarredaktion befäste Anders Lindberg sin plats som en av vänsterns mest inflytelserika opinionsbildare. Han leder nu en grupp som stått mitt i stormens öga i flera av de mest infekterade debatterna de senaste åren. Men han är mest rädd för är att vara tråkig.
2018-03-16
Länk till avsnitt

Veckopanelen #2: böneutrop och Nordea

Förbud mot religiösa friskolor, Nordeas flytt från Sverige och debatten om muslimska böneutrop. I studion finns Staffan Heimerson, mångårig utrikeskorrespondent och författare, Anna Dahlberg, politisk redaktör, Expressen och Malcom Kyeyune, skribent och tidigare ordförande för Ung Vänster i Uppsala.
2018-03-17
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 23/3: Jonas Berg

Han är ICA-handlaren som blivit en av Sveriges tongivande integrationsdebattörer. Jonas Berg har genom sin långa erfarenhet av att driva butiker i utsatta områden byggt en egen bild av vad som fungerar för att integrera nyanlända i Sverige. "Krav är kärlek. Krav är att du tror på någon," säger han till Jörgen Huitfeldt i Fredagsintervjun.
2018-03-23
Länk till avsnitt

Veckopanelen #3: brott och desinformation

Benny Fredrikssons bortgång väcker svåra frågor om mediers ansvar. Har Hanif Bali lånat sig till en påverkanskampanj? Och så Expressens granskning av gruppvåldtäkter. Med Karin Olsson, chef Expressens kulturredaktion, Stig-Björn Ljunggren, socialdemokratisk debattör och statsvetare, och Dick Erixon, chefredaktör för SD-ägda Samtiden.
2018-03-24
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 30/3: Åsa Linderborg

Frågan är om hon upplevt en svårare professionell kris än nu. När Stadsteaterns chef Benny Fredriksson valde att ta sitt liv, kort efter Aftonbladets hårdföra granskning, hamnade Åsa Linderborg i skottgluggen. "Jag har sagt att metoo-hösten har varit hysterisk och det står jag för. Men jag blev min egen empiri," säger hon.
2018-03-30
Länk till avsnitt

Veckopanelen #4: Om mordet på Kevin

Om Lagrådets kritik av förslaget om amnesti för ensamkommande, rökförbud utomhus och mordet på 4-årige Kevin 1998. Med Inga-Britt Ahlenius, f.d. undergeneralsekreterare FN:s internrevision, Mustafa Panshiri, föreläsare om integration och f.d. polis, och Birger Schlaug, tidigare språkrör (MP).
2018-03-31
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 6/4: Jan Björklund

Jan Björklund (L) är partiledaren som många tycker om men som alltför få röstar på. I Fredagsintervjun svarar han på varför de två frågor som hans parti ansvarade för under de åtta regeringsåren ? skolan och integrationen ? också är de där han själv är mest kritisk: "Vi gjorde för lite," säger han till Jörgen Huitfeldt.
2018-04-06
Länk till avsnitt

Kvartalsamtal: TV: Strömkantringens år med Katarina Barrling

Sveriges radikala omsvängning i migrationspolitiken 2015 visar hur mänsklig åsiktsbildning styrs av grupptryck, social belöning och bestraffning. Det säger Katarina Barrling, docent i statsvetenskap, i detta avsnitt av Kvartalsamtal. Intervjuare är Kvartals Thomas Gür. Se programmet, eller läs essän på samma tema.
2018-04-10
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 13/4: Tobias Billström

"Jag hade inte formulerat mig så. Jag hade varit migrationsminister under för lång tid för att tro att det fanns enkla slagordslösningar på problem som jag hade sett på nära håll." Så beskriver Tobias Billström sin syn på Fredrik Reinfeldts så kallade "öppna hjärtan-tal".  Billström var till sist inte överens med Reinfeldt om migrationen.
2018-04-13
Länk till avsnitt

Veckopanelen #5: Akademien i kris

Klarar Polisen av att göra de inre utlänningskontroller som regeringen nu talar om? Och ska yrkesutbildningar ge högskolebehörighet? Panelister är Peppe Larsson, fackligt aktiv polis och twittrare, Ida Ölmedal, redaktör på Expressen Kultur och Marika Lindgren Åsbrink, utredare LO och författare.
2018-04-14
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 20/4: Jimmie Åkesson

Han har tredubblat partiets opinionsstöd på åtta år och SD har gått från en marginell företeelse till centrum av debatten. Men även om  de andra partierna har närmat sig SD i migrationsfrågan är skillnaderna fortfarande stora, menar Åkesson. Till exempel tycker han att Sverige måste börja bryta mot internationell lag.
2018-04-20
Länk till avsnitt

Veckopanelen #6: vårbudget och tiggeri

Advokatrapporten som Svenska Akademien beställt, regeringens sista budget och M:s förslag om förbud mot tiggeri. I studion för att diskutera denna vecka är Inga-Britt Ahlenius, f.d. undergeneralsekreterare för FN:s internrevision, Lars Ohly, f.d. partiledare (V) och Sven-Otto Littorin, f.d. arbetsmarknadsminister (M).
2018-04-21
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 27/4: Mikael Damberg

Ända sedan tiden som ordförande för SSU har Mikael Damberg pekats ut som ett av S största framtidslöften. För sju år sedan var det nära att han blev partiledare, men det blev Håkan Juholt. "Du kommer inte att tro mig men jag har inte borrat så mycket i det där.  Jag var med och visade intresse men hade inte tillräckligt starkt stöd," säger han.
2018-04-27
Länk till avsnitt

Veckopanelen #7: Blir det en amnesti?

Hotas Alliansen av Centerns ja till gymnasieamnesti för 9 000 ensamkommande? Och varför mår unga i Sverige allt sämre psykiskt? Alice Teodorescu, politisk chefredaktör på GP, Mustafa Panshiri, författare, föreläsare och f.d. polis, och Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys, i veckans panel.
2018-04-28
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 4/5: Hege Storhaug

Hennes bok om islam har blivit en storsäljare i Norge. Journalisten och författaren Hege Storhaug är oroad över utbredningen av politisk islam i Skandinavien som hon hävdar präglar de flesta moskéer som startas ? såväl i Sverige som i Norge. Och så varnar hon för att politikerna går in i aningslösa dialoger med extrema företrädare.
2018-05-04
Länk till avsnitt

Veckopanelen #8: Akilov inför rätta

Akilovrättegången avslutades i veckan och både åklagaren och advokaten hyllade rättsstatens agernade. Gäster är Johan Munck, f.d. ordförande i Högsta Domstolen, Mats Edman, tidningsman med bakgrund som chefredaktör för Veckans Affärer och Dagens Samhälle och Ann Charlott Altstadt, författare och kulturjournalist.
2018-05-05
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 11/5: Salahuddin Barakat

Salahuddin Barakat är rättslärd imam och flitig deltagare i samhällsdebatten. Han reagerar mot den bild av islam som gavs förra veckans intervju av den norska författaren Hege Storhaug. "Jag anser att varje bokstav i Koranen är sann. Betyder det att jag rättfärdigar förtryck av män, kvinnor eller någon annan? Nej, det gör det inte!" säger han.
2018-05-11
Länk till avsnitt

Veckopanelen #9: skolvåld och sprickan genom S

I panelen: Johan Westerholm, grundare av Ledarsidorna.se och medlem i S, Åsa Linderborg, författare och chef för Aftonbladets kulturredaktion som disputerade med en avhandling om Socialdemokraternas historia, och Jens Liljestrand, författare och biträdande chef för Expressens kulturredaktion.
2018-05-12
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 18/5: Anders Borg

? Jag är en människa som mår bäst när jag jobbar mycket. Jag är ju vad man måste beskriva som en arbetsnarkoman.  Det är en läggning som gjorde att Anders Borg fortsatte att jobba långt mer än heltid även efter att han hade lämnat regeringen. Hör honom i samtal med Jörgen Huitfeldt i Fredagsintervjun.
2018-05-18
Länk till avsnitt

Veckopanelen #10: könskvoterat filmstöd

Veckans panel består av Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, Torbjörn Tännsjö, filosof och professor i medicinsk etik vid Karolinska Institutet och Jens Ganman, författare, frilansskribent och artist. Programledare är Jörgen Huitfeldt och vid hans sida finns Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.
2018-05-19
Länk till avsnitt

Gäst i Fredagsintervjun 25/5: Mats Alvesson

Mats Alvesson är ledarskaps- och organisationsforskaren som också blivit expert på dumhet ? och ?funktionell dumhet? kan drabba mycket begåvade människor. "Man gör som alla andra, man följer alla instruktioner, alla befattningsbeskrivningar, hoppar på alla modevågor och liknande. Men man tänker inte efter själv."
2018-05-25
Länk till avsnitt

Veckopanelen #11: Ny lag om samtycke

S sjunker som en sten i opinionsmätningarna, en ny Palmemördare lanseras i medierna och så har Sverige fått en lag om samtycke. Veckans panel består av Göran Rosenberg, författare och journalist, Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på Arena Idé och Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik.
2018-05-26
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.