Sveriges 100 mest populära podcasts

På tal om siffror

På tal om siffror

Statistikmyndigheten SCB bjuder in intressanta personer för att prata om intressant statistik. Gästerna kommenterar, förklarar och problematiserar statistik om allt från matsvinn och skärmtid till landsbygdens utmaningar och brexit. Ny programledare hösten 2019 är Johannes Cleris.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/user-125489973

Avsnitt

20. Johan Kuylenstierna om klimatstatistik

Det är lätt att gå bort sig i den enorma och oerhört statistiktunga klimatfrågan. Som tur är ger klimatexperten Johan Kuylenstierna en snabbkurs i vad statistiken säger och inte säger om klimatförändringarna. Dessutom: Johan berättar om varför "det normala" blir något helt annat efter nyår. Programledare är Johannes Cleris.
2020-03-10
Länk till avsnitt

19. NYHETSKOLLEN: Tre experter om het statistik

Programledaren tar er med bakom kulisserna på statistikmyndigheten SCB för att prata med tre experter om statistik kopplad till den senaste tidens hetaste nyhetshändelser: handeln med Kina, arbetskraftsinvandring och namnstatistik. Programledare är Johannes Cleris.
2020-02-11
Länk till avsnitt

18. Paul Svensson om matsvinn

Stjärnkocken Paul Svensson älskar statistik och tänker på matsvinn hela tiden. En mer given gäst finns inte när SCB:s podcast ?På tal om siffror? pratar om all mat vi slänger i Sverige. Dessutom: Paul berättar vad man kan göra med kaffesump. Programledare är Johannes Cleris.
2020-01-28
Länk till avsnitt

17. Emma Leijnse om skolstatistik

Andelen behöriga lärare sjunker, kostnaderna ökar ? men resultaten pekar uppåt. Debatten om den svenska skolan tycks ständigt brännhet, men vad säger egentligen statistiken om hur skolan mår? Journalisten och författaren Emma Leijnse berättar om orsakerna till skoltrenderna. Dessutom: Vilken statistik får rektorer att slå bakut? Programledare är Johannes Cleris.
2020-01-14
Länk till avsnitt

16. Erik Niva och Henrik Rydström om fotboll och statistik

Programledaren lutar sig tillbaka på bänken när Aftonbladets prisade och prisbelönte fotbollsjournalist Erik Niva samtalar med den mångårige Kalmar FF-profilen och nuvarande Siriustränaren Henrik Rydström om statistikens växande roll inom fotbollen. Dessutom: En av gästerna briljerar i ett överraskningsquiz. Programledare är Johannes Cleris.
2019-12-10
Länk till avsnitt

15. Kristoffer Örstadius och Dan Hedlin om journalistik och statistik

Hyser journalister en obesvarad kärlek till statistik? Den prisbelönte DN-journalisten Kristoffer Örstadius och statistikprofessorn Dan Hedlin reder ut några av de vanligaste misstagen som journalister gör när de hanterar statistik ? och ger konkreta tips om vad landets nyhetsmedier kan tänka på när de får en företagsbeställd urvalsundersökning i mejlkorgen. Dessutom: "Åh fan"-statistiken är tillbaka. Programledare är Johannes Cleris.
2019-11-26
Länk till avsnitt

14. Katrine Marçal om brexit

Enorma mängder statistik omger brexit ? men hur mycket säger den om vad som faktiskt väntar när Storbritannien lämnat EU? Den Londonbaserade journalisten, författaren och brexitexperten Katrine Marçal hjälper till att reda ut hur det ligger till. Dessutom: Därför blev många britter arga på regeringens brexitinformation. Programledare är Johannes Cleris.
2019-11-12
Länk till avsnitt

INFÖR NÄSTA AVSNITT: Katrine Marçal om svenskar i Storbritannien

I nästa avsnitt gästas På tal om siffror av journalisten och författaren Katrine Marçal för ett samtal om brexit. Men redan nu kan ni höra henne prata om britters syn på folkbokföring. Dessutom: Hur många svenskar bor det egentligen i Storbritannien?
2019-11-06
Länk till avsnitt

13. Po Tidholm om klyftan mellan stad och land

Journalisten, författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm besöker podden för att prata om klyftan mellan stad och land. Det blir ett samtal om fakta och känslor, gemenskap och identitet ? och om vad landsbygden faktiskt är för något. Dessutom: Därför är ett potthål en kränkning i Norrland men inte i Göteborg? Programledare är Johannes Cleris.
2019-10-29
Länk till avsnitt

EXTRAMATERIAL: Po Tidholm om utjämningssystemet

I nästa avsnitt gästas På tal om siffror av journalisten och författaren Po Tidholm för ett samtal om klyftan mellan stad och land. Men redan nu kan ni lyssna på vad han sade om det kommunala utjämningssystemet.
2019-10-24
Länk till avsnitt

12. Emma Frans om faror med statistik

Säsongspremiär! I andra säsongens första avsnitt får poddens nye programledare finbesök: den prisade folkbildaren och forskaren Emma Frans. De pratar bland annat om statistiska fallgropar, humor och folkbildning ? och om vad det innebär att nå ut till en bred publik. Dessutom: Emma Frans briljerar med sina kunskaper om markanvändningen i Sverige. Programledare är Johannes Cleris.
2019-10-15
Länk till avsnitt

11. Integrationsstatistik

När vet man att någon är integrerad? Hur definieras vilka som har utländsk bakgrund? Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman gästar podden för att prata om integration tillsammans med Karin Lundström, som jobbar med integrationsstatistik på SCB. De pratar bland annat om vad statistiken säger om människorna som bor i Sveriges mest utsatta områden. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-06-13
Länk till avsnitt

10. Demokratistatistik

Henrik Ekengren Oscarsson som leder det svenska valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet och Regina Vilkénas ansvarig för Partisympatiundersökningen på SCB diskuterar demokratistatistik. Nettoflöden i väljarkåren, vilka som är svårast att nå i undersökningen och hur kan man bli utvald att delta är några av de frågor som kommer att besvaras. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-06-05
Länk till avsnitt

9. KPI och inflation

Hur fungerar konsumentprisindex och vad är det till för, och varför är inflationsmålet satt till 2 procent? Det är några av de frågor som du kommer att få svar på i detta avsnitt. Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, och Peter Nilsson, chef för SCB:s enhet för prisstatistik, kommer att göra livet enklare nästa gång du hör orden ränta och KPIF. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-05-22
Länk till avsnitt

8. Agenda 2030

Agenda 2030, vad är det egentligen? Vem är det som har kommit på det och varför? Sara Frankl och Viveka Palm förklarar hur allting hänger ihop, och hur många globala mål och delmål som finns. Vi tipsar också om hur du själv kan bidra till en hållbar utveckling! Programledare är Nizar Chakkour.
2019-05-08
Länk till avsnitt

7. Från 80-talet till idag

Hur tidigt flyttar kvinnor och män hemifrån, vad väljer vi att göra på helgen, internet eller teve och har svenskarna blivit tjockare? Det är några av ämnena som Micael Dahlén, till vardags professor på Handels i Stockholm och Thomas Helgeson statistiker på SCB, pratar om. Allt med utgångspunkt i SCB:s rapport Levnadsförhållanden 1980-2016. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-04-24
Länk till avsnitt

6. Miljö och klimat

Anna-Karin Nyström från Naturvårdsverket tillsammans med Viveka Palm från SCB förklarar i det sjätte avsnittet av På tal om siffror hur det ligger till med Sveriges utsläpp av luftföroreningar och växthusgaser. Hur mycket ton koldioxid vi släpper ut per person och år och om det faktiskt gör skillnad vad vi äter och hur vi reser. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-04-10
Länk till avsnitt

5. Befolkningsstatistik

Poddens femte avsnitt handlar om befolkningen i Sverige. Finns det verkligen midsommarbarn eller är de ett påhitt? Super Bowl-babies i USA, är de den amerikanska varianten? Vilken är den vanligaste dagen att fylla år på, det och mycket mer förklarar Tomas Johansson och Linus Garp som arbetar med befolkningsstatistiken på SCB. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-03-28
Länk till avsnitt

4. Stad och land

Avsnitt fyra av SCB:s podd På tal om siffror handlar om stad, land, landsbygd och tätort. Vad är vad. Finns det verkligen inte städer i Sverige och varför. Och hur stort och vad är egentligen Stockholm, förmodligen olika stort beroende på vem man talar med. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-03-14
Länk till avsnitt

3. Jämställdhet

I avsnitt tre av SCB:s podd På tal om siffror tar vi tag i ämnet jämställdhetsstatistik. Lena Bernhardtz, expert på jämställdhetsstatistik och Jessica Forsman som arbetar på SCB:s internationella enhet förklarar bland annat varför SCB tar fram jämställdhetsstatistik. Dessutom får vi veta hur SCB:s internationella arbete med att bistå andra länder att ta fram jämställdhetsstatistik går till. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-02-28
Länk till avsnitt

2. Kärlek

Det senaste avsnittet i SCB:s podd På tal om siffror handlar om kärlek, ensamhet, giftermål och skilsmässa. Göran Nordström och Margareta Carlsson från SCB är experterna som reder ut begrepp och siffror. Vilken är den vanligaste dagen är att gifta sig, är det under pingsten, eller är det kanske midsommar? När gjorde skilsmässorna sitt intåg i statistiken och hur vanligt är det att känna sig ensam? Det och mycket annat finns i detta avsnitt. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-02-13
Länk till avsnitt

1. Namnstatistik

Margareta Carlsson från SCB och Agneta Carlquist från Skatteverket försöker reda ut siffrorna i namnstatistiken. Visste ni att det finns ett namn som stavas på fler än hundra sätt i Sverige? Vi tar upp ett namn som blivit till en hejarramsa, hur många heter egentligen Glenn i Göteborg. Detta och mycket annat går att lyssna på i SCB:s nya podd. Programledare är Nizar Chakkour.
2019-01-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.