Sveriges 100 mest populära podcasts

Ingenjörspodden

Ingenjörspodden

I Ingenjörspodden från Sveriges Ingenjörer guidar ombudsmännen Jenny Rosenbaum och Stina Kimstrand dig genom fackliga begrepp och situationer, och svarar på frågor om dina rättigheter och skyldigheter på jobbet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesingenjorer.se/aktuellt-och-press/ingenjorspodden/

Avsnitt

Avsnitt 61 - Tillbaka till kontoret

Vad händer om jag vill fortsätta jobba hemma men min chef vill att jag ska komma till kontoret? Kan arbetsgivaren tvinga mig att vaccinera mig? Förbundsjuristen Jenny Rosenbaum och enhetschefen för juridik Magnus Bäckström diskuterar följderna av att Folkhälsomyndigheten tar bort rekommendationer för hemarbete.
2021-09-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 60 - Vad gäller vid omplaceringar?

Måste man tacka ja till ett omplaceringserbjudande? Vad är skillnaden på omplacering inom och utanför anställningen? Förbundsjuristen Jenny Rosenbaum och enhetschefen för juridik Magnus Bäckström diskuterar olika typer av omplaceringar, och klargör när och hur omplacering blir aktuellt.
2021-06-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 59 - Om avtalsrätt

Vilka avtal är bindande? När är ett avtal oskäligt? Och när kan man egentligen häva ett anställningsavtal? Förbundsjuristen Jenny Rosenbaum och Magnus Bäckström, enhetschef för juridik på Sveriges Ingenjörer, tar upp vanliga frågor om avtalsrätt
2021-05-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 58 - Sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Hur mycket ska man egentligen behöva tåla på en arbetsplats och hur ser det ut efter Me Too-rörelsen? Vad är definitionen av sexuella trakasserier? Stina Kimstrand och Jenny Rosenbaum diskuterar aktuella rättsfall.
2021-04-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 57 - Hemarbete - på gott och ont

Vilka långsiktiga effekter kommer vi se efter ett år av hemarbete? Ingenjörspodden samtalar med ombudsmannen Stefan Gudmundsson om livspusslet, mer träning i vardagen, kunskapstapp, och långa digitala möten. Vad är egentligen en vettig arbetsmiljö, fysiskt och psykiskt? Högt och lågt i avsnitt 57 av Ingenjörspodden. Trevlig lyssning!
2021-03-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 56 - Har du en funktionsvariation? Det har du rätt till på jobbet

Måste man berätta för sin arbetsgivare om man har en funktionsvariation? Och vilken skyldighet har arbetsgivaren att anpassa arbetsplatsen och arbetsuppgifterna efter sina medarbetares olika förutsättningar? Stina Kimstrand och Jenny Rosenbaum resonerar kring en dom från arbetsdomstolen.
2021-02-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 55 - Hur ska det fackliga året 2021 se ut?

Ett nytt år har börjat, och med det finns möjlighet att sätta mål och struktur för framtiden. Det är också ett bra tillfälle för dig som förtroendevald att tänka på hur det fackliga verksamhetsåret 2021 ska se ut. Stina Kimstrand och Jenny Rosenbaum ger praktiska tips om vad du kan tänka på.
2021-01-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 54 - Vad säger semesterlagen om julledighet?

När är det snart jul. Vad säger semesterlagen om ledighet och hur kan du koppla ned från arbetet på ett bra sätt? Vad gäller om du blir sjuk? Jenny Rosenbaum och Stina Kimstrand reder ut begreppen.
2020-12-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 53 - Varför är det viktigt med lokalt fackligt arbete?

Varför behöver vi lokala föreningar och förtroendevalda? Hur kan man stötta, hjälpa och uppmuntra medlemmar att engagera sig fackligt på sin arbetsplats? Jonas Dreyfert, föreningsutvecklare på Sveriges Ingenjörer, gästar Ingenjörspodden.
2020-12-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 52 - Är svenska modellen i fara internationellt?

Hur fungerar arbetsrätten och fackföreningsrörelsen internationellt och hur beter vi oss när utländska management-kulturer ifrågasätter den svenska modellen? Jenny Grensman, förbundets internationella sekreterare, gästar Ingenjörspodden
2020-12-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 51 - Nya löneavtal inom industrin

Avtalsrörelsen inom industrin är nu avslutad och märket är satt. Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, gästar Ingenjörspodden för att svara på frågor om vad avtalen innebär i praktiken.
2020-11-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 50 - Slutspel i avtalsrörelsen

Vad händer inom avtalsrörelsen just nu och hur har den påverkats av att ha varit uppskjuten sedan i våras? Vilka nya frågor har tillkommit sedan dess och vad är viktigt i slutspelet? Det här avsnittet av Ingenjörspodden gästas av Daniel Falk, förhandlingschef inom industrisektorn.
2020-10-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 49 - LAS-förhandlingarna strandade ? vad händer nu?

Vad innebär det att LAS-förhandlingarna strandade? Vilka frågor har parterna förhandlat om? Varför är det här en viktig fråga? Vad är fackförbundens roll om anställningsskyddet blir sämre? Vad händer nu? Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef, som deltagit vid förhandlingsbordet reder ut frågorna i vårt nya poddavsnitt.
2020-10-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 48 - Bästa tipsen för distansarbete från arbetsmiljöexperten Jonas Borell

Börjar du bli trött på att jobba hemifrån? Tryter energin fast du går en promenad på lunchen, har en teams-fika med dina kollegor och har på dig jobbkläder istället för myskläder? Vinnaren av Levipriset, Jonas Borell, ger sina bästa tips för att öka motivationen och energin nu för höstens hemarbete. Läs mer om Levipriset och Jonas Borell: https://www.sverigesingenjorer.se/om-forbundet/vara-fragor/arbetsmiljo/levipriset/
2020-09-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 47 - Vad gör ingenjörer i offentliga sektorn?

Finns det skillnader mellan privat och offentlig sektor? Är det sant att man inte kan bli uppsagd om man jobbar statligt? Hur många av våra medlemmar jobbar inom den offentliga sektorn och vad gör dem? I detta avsnitt gästas Ingenjörspodden av förhandlingschefen för offentlig sektor, Andreas Nyström. Han berättar allt om ingenjörer i den offentliga sektorn och vad offentlighetsprincipen innebär.
2020-09-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 46 - Framtidsspaning - Kommer fler bli varslade i höst?

Vi kikar igång höstens första avsnitt med en nulägesrapport om effekterna av Covid-19 och en framtidsspaning för hösten. 500 000 personer har blivit beviljade korttisstöd, mindre varsel och pausade förhandlingar i avtalsrörelsen. Jenny och Stina ger även tips på hur du som individ skapar en bra arbetsmiljö och hur vi ska förhindra psykosocial ohälsa hemma nu när mörkret och hösten kommer allt närmare.
2020-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 45 - Tillbakablick på vårens stora händelser

I säsongens sista avsnitt tittar Jenny och Stina tillbaka på den händelserika våren som varit och hur den påverkat den svenska arbetsmarknaden och arbetsrätten. De diskuterar hur avtalsrörelsen påverkades av COVID-19 och vad det nya begreppet korttidsarbete inneburit för många runt om i landet. Ingenjörspodden tar nu en paus under sommaren, men är tillbaka igen i höst med nya avsnitt om aktuella och viktiga ämnen.
2020-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 44 - Korttidspermittering och semester ? Vad gäller?

Hur gör du om du är korttidspermitterad och ändå har semester? Hur påverkas din semester och din semesterlön. Vad säger Tillväxtverket kontra Semesterlagen? Ingenjörspodden svarar och reder ut begreppen kring semester i corona-tider.
2020-06-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 43 - Vad händer om man blir uppsagd under korttidsarbete?

Nu ser vi en ny negativ trend ? antalet uppsägningsärenden ökar markant och vi ser mycket varsel runt om i landet. Vad är varsel egentligen och hur fungerar varsel vid arbetsbrist? Jenny och Stina reder ut vad som händer om man blir uppsagd och har korttidsavtal. Vad gäller för olika sektorer och vad säger LAS? De berättar även om specialregler som gäller under 2020.
2020-05-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 42 - Allt om a-kassa och inkomstförsäkring

A-kassan ger dig ett ekonomiskt grundskydd om du skulle bli arbetslös. I dagens läge är det viktigt att hålla reda på begreppen och hur a-kassan hänger ihop med fackets inkomstförsäkring . Jenny och Stina reder ut oklarheter i ett redan ganska rörigt område. De besvarar frågor som "Ingår a-kassa i fackföreningsavgiften eller inte?" och "Hur har reglerna förändrats under Corona- tiden?".
2020-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 41 - Hur påverkar pandemin anställning och arbetsmiljö för ingenjörer?

Jenny och Stina diskuterar hur Coronaviruset påverkar anställningar och arbetsmiljön för ingenjörer. I dagsläget är det många som blir korttidspermitterade och varslade, vad betyder det egentligen? Även avtalsrörelsen är förskjuten till hösten 2020, vad innebär det för medlemmarna? För att få mer information, gå in på www.sverigesingenjorer.se
2020-04-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 40 - 5 tips om föräldraledighet (del 2)

I det här avsnittet besvarar vi era vanligaste frågor om föräldraledighet. Bland annat "Har jag rätt till löneökning trots att jag är föräldraledig?", "Vad gör jag när min arbetsgivare frågar mig om jag är gravid eller planerar att skaffa barn?" och "Min tjänst finns inte kvar efter min föräldraledighet, får det gå till så?". Har du fler frågor om föräldraledighet, kontakta vår rådgivning på [email protected]
2020-03-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 39 - Hur vet jag vad som är en företagshemlighet?

När du byter arbetsgivare kan är det ett par saker som är bra att ha koll på. Vilken kunskap du får ta med dig och vad som är en företagshemlighet. Hur långt sträcker sig lojalitetsplikten? I avsnitt 39 går Jenny och Stina igenom begrepp som lojalitetsplikt, värvningsklausuler och konkurrensklausuler. De tar även upp det aktuella fallet där tre av våra medlemmar med vår hjälp blev friade i Arbetsdomstolen efter anklagelser om att ha tagit med sig företagshemligheter. Podden förklarar ett komplicerat ämne på ett enkelt sätt.
2020-03-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 38 - Det här har du rätt till under föräldraledigheten

Vilka rättigheter har jag och hur många perioder får jag egentligen vara föräldraledig? Kan jag bli uppsagd under min föräldraledighet? I del 1 av 2 går vi igenom rättigheter, lagar och historik kring föräldraledighet samt hur det ser ut i resten av världen.
2020-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 37 - Vilka tvister driver vi i domstol?

Vem kan få rättshjälp? Vad gör egentligen en förbundsjurist? Förbundets chefsjurist Helène Robson gästar avsnittet och förklarar allt detta men även vilka tvister vi driver och varför alla tvister inte går direkt till domstol.
2020-02-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 36 - Vi kräver löneökningar på 3%

Daniel Falk, förhandlingschef för industrisektorn, ger oss en uppdatering om hur det går i årets avtalsrörelse. Daniel, Jenny och Stina diskuterar osakliga löneskillnader, VAB-utfyllnad, riktiga löneökningar och vad det egentligen betyder att växla yrkanden. I Ingenjörspodden får du de senaste nyheterna om avtal 2020.
2020-01-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 35 - Snabbkurs i avtalsrörelsen

Hur mycket ska lönerna öka nästa år? Vad händer egentligen under avtalsrörelsen 2020? Förhandlingschefen Camilla Frankelius gästar avsnittet - vem är hon och vad är det för viktigt arbete hon gör på förbundet? Vi ger dig svaren och gör dig klokare när det gäller kommande avtalsrörelse.
2019-12-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 34 - Vanliga frågor från medlemmar

I det här avsnittet svarar Jenny Rosenbaum och Stina Kimstrand på de vanligaste frågorna från medlemmar. Bland annat frågor som ?hur mycket ska jag ha i lön om jag byter tjänst?? och ?vilket kollektivavtal har jag??. Vi går dessutom igenom vad du ska tänka på vid en omorganisation på jobbet och vad en värvningsklausul är.
2019-12-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 33 - Så maxar du din pension

Varför är vi så ointresserade av vår pension? Vad är pengarna värda när vi går i pension? Hur funkar det egentligen med tjänstepension och förhållandet till din lön? Det här avsnittet gästas av förbundets pensionsexpert Stefan Jansson. Han inspirerar dig att se över din pension och ger tips hur du kan maxa den.
2019-11-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 32 - Uppfinnare, får du rätt ersättning?

Vem äger en uppfinning och har man som anställd rätt till ersättning även om man är anställd och får lön? Hur mycket kan man få och hur gör man för att kräva ersättningen? Karin Lundin, förbundsjurist, reder ut alla frågor om patent, uppfinningar och ersättning.
2019-11-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 31 - Diskriminering på arbetsplatsen Del 2

I del två av ?Diskriminering på arbetsplatsen? diskuteras arbetsgivarens ansvar när det kommer till diskriminering. Hur kan man förebygga och förhindra diskriminering vid till exempel rekrytering, befordran eller föräldraskap? Vilka aktiva åtgärder bör man använda? Allt detta får du svar på i avsnittet.
2019-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 30 - Diskriminering på arbetsplatsen ? Del 1

Är all orättvis behandling diskriminering? Vilka diskrimineringsgrunder finns det? Vad ska man göra om man är diskriminerad? Stina Kimstrand och Jenny Rosenbaum diskuterar bland annat vad diskriminering egentligen är och skillnaden på indirekt och direkt diskriminering. Även om hur den egna upplevelsen inte alltid är ett brott i lagens mening.
2019-10-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 29 - Nyckeln till att förebygga utbrändhet

Hur kan man förebygga utbrändhet? Vad kan jag som medarbetare göra? Vad kan jag som förtroendevald göra? Vilka symptom ska man lägga märke till? Oavsett om stressen beror på ledarskap, arbetsbelastning eller privata orsaker, är det viktigt att ta tag i. Jenny Rosenbaum och Sigrun Malm går igenom vad det innebär att göra något ?good enough? och hur man lyssnar på sin kropp.
2019-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 28 - Fackliga Relationer

Vad är fackliga relationer? Vilken är den viktigaste relationen du kan ha som förtroendevald? Hur skapar man en balans mellan att vara professionell och personlig? Som facklig representant bygger du relationer med många personer och grupper. Detta avsnitt gästas av Sigrun Malm, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, som ger sina bästa tips på hur man bygger starka relationer på en arbetsplats.
2019-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 27 - Så får du föreningen att blomstra

Hur startar man en förening på arbetsplatsen? Hur utvecklas man av att vara förtroendevald? Har man rätt att arbeta fackligt på arbetstid? Mycket av det fackliga arbetet bedrivs ute på arbetsplatserna av engagerade förtroendevalda som arbetar för att förbättra sina arbetsplatser. Detta avsnitt gästas av föreningsutvecklaren Martin Riis som ger sina bästa tips om hur man får en levande lokalförening.
2019-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 26 - Rehabilitering ? vägen tillbaka

Vad händer om du blir långvarigt sjuk och behöver rehabiliteras? Vilka skyldigheter har du och vilket ansvar har arbetsgivaren? I detta avsnitt tar vi upp hur rehabiliteringsprocessen går till och hur vi som fackförbund kan stötta dig som medlem. Det är viktig att rehabiliteringen sköts på ett bra sätt för att underlätta för den sjukskrivne att komma tillbaka till jobbet snabbare.
2019-06-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 25 - Pension

Passion för pension Hur bra är din tjänstepension egentligen? Vad är skillnaden mellan ITP1 och ITP2? Vilka aktiva val bör du göra? Vad ska man göra om man inte har tjänstepension? I det här avsnittet pratar vi med pensionsspecialisten Stefan Holmberg som ger sina bästa tips om hur du maxar din pension.
2019-05-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 24 - Mer om semester

När och hur länge har man rätt att vara ledig? Hur mycket semester får man spara? Hur funkar det med förskottssemester? Vad är skillnaden mellan semesterersättning och semesterlön? Och tjänar man in semester under sin sjukskrivning eller föräldraledighet? Snart är det semestertider och Ingenjörspodden reder ut vad semesterlagen säger och svarar på vanliga frågor inför ledigheten.
2019-05-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 23 - Förhandlingsteknik för en lyckad förhandling

Vilken är din förhandlingsstil? Vad är viktigast inför en förhandling med arbetsgivaren? Är det okey att förhandla både med saklighet och känslor? Som förtroendevald ingår det i ditt uppdrag att förhandla. I detta avsnitt ger vi våra bästa förhandlingstips för att du ska lyckas i din förhandlarroll. Vi reder också ut skillnaderna mellan de olika förhandlingstyperna, MBL, intresse- och tvisteförhandling.
2019-04-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 22 - Vad är lönekartläggning?

Alla arbetsgivare måste varje år genomföra en lönekartläggning i syfte att upptäcka osakliga skillnader i lön mellan kvinnor och män. Stina Kimstrand, ombudsman och expert på jämställdhetsfrågor, guidar dig i hur lönekartläggningen ska göras och vilka de egentliga vinsterna är. Dessutom reder vi ut vad som är skillnaden mellan kvotering och positiv särbehandling.
2019-04-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 21 - Lönestatistik och lönesamtalet

Hur använder du lönestatistiken på rätt sätt? Vad betyder begrepp som nivåhöjning och relativa lönelägen? Ingenjörspodden gästas av statistikern Anna Sandgren som ger sina bästa tips om hur du navigerar i lönedatabasen Saco Lönesök. Vi tar också upp vad du ska tänka på inför och under lönesamtalet. Underskatta inte värdet av att förbereda dig inför årets viktigaste samtal ? ditt lönesamtal.
2019-03-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 20 - Så funkar Löneprocessen

Ingenjörspodden guidar oss i hur en bra löneprocess fungerar. Vilka steg ingår och vad säger egentligen löneavtalen? När är bästa tillfället att förhandla om löneutrymmet? Hur hör utvecklings- och lönesamtalet ihop? Vi pratar också om vad du som förtroendevald och medlem kan göra om lönesättningen på arbetsplatsen inte fungerar.
2019-02-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 19 - Hur lojal måste du vara med arbetsgivaren?

Hur dumt är det att ta med ett USB-minne med bra att ha-saker från jobbet? Kan det som finns i mitt huvud räknas som arbetsgivarens hemliga information? Ingenjörspodden gästas av Sveriges Ingenjörers förbundsjurist Magnus Bäckström, expert på lagen om företagshemligheter och hur den påverkar dig som anställd.
2019-02-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 18 - Uppsagd på grund av personliga skäl eller avskedad?

Avsnitt 18 - Uppsagd på grund av personliga skäl eller avskedad? by Sveriges Ingenjörer
2019-01-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 17 - Kollektivavtal och avtalsrörelse

Vad är ett kollektivavtal och hur kommer man fram till det? Avtalsrörelse, parter, delegationer, dispositiv, hängavtal, fredsplikt, löneavtal, avtalsbrott, centralt, lokalt - begreppen är många när Ingenjörspodden reder i vad ett kollektivavtal egentligen är och hur det förhandlas fram.
2019-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 16 - Sveriges Ingenjörers ordförande har inga vanliga dagar

Ulrika Lindstrand leder ett av Sveriges största fackförbund, är förtroendevald på sin arbetsplats och jobbar deltid. Hur går det ihop? Nyfikenhet är drivkraften för Sveriges Ingenjörers förbundsordförande. I detta avsnitt av Ingenjörspodden får du veta allt om hur det är att leda ett fackförbund med 150 000 medlemmar, vilka frågor Ulrika lyfter i möten med arbetsgivare, ministrar och i EU-sammanhang och varför pyroteknik ligger henne varmt om hjärtat. God jul önskar Sveriges Ingenjörer!
2018-12-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 15 - Årets viktigaste möte

Lokalföreningens årsmöte är din viktigaste mötesinbjudan att tacka ja till på hela året. Det är årsmötet som gör att lokalföreningen kan fortsätta sitt arbete med att företräda och förbättra vardagen för medlemmarna fullt ut. Som medlem är det här du har din chans att påverka vad dina fackliga företrädare ska jobba med under kommande år. Så, se till att prioritera årsmötet och ge dina förtroendevalda ett starkt mandat. I detta avsnitt av Ingenjörspodden får du veta hur du som förtroendevald kan göra ett årsmöte lika innehållsrikt som roligt och varför du som medlem absolut ska delta.
2018-12-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Gränser för gränslöst arbete

Är man fri på fritiden. När kan man stänga av mobilen? Hur gör man när man arbetar för mycket och känslan av att aldrig hinna och alltid vara tillgänglig börjar bli skadligt. Viktigt att arbetsmiljön på arbetsplatsen möjliggör balans mellan arbete och fritid. I veckans avsnitt tar vi upp vikten av struktur och riktlinjer gällande arbetsmiljö och det gränslösa arbetet.
2018-11-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 13 - Övergång av verksamhet

Hur påverkas mina rättigheter och skyldigheter på jobbet om det slås samman med ett annat bolag? Får jag behålla min tjänst, mina förmåner och min lön? Måste jag följa med till det nya? Vad händer om bolagen har olika kollektivavtal, eller om det ena saknar helt saknar avtal? Hur förhandlas en verksamhetsövergång? Det är vanliga frågor bland Sveriges Ingenjörers medlemmar, men ofta är svaren inte helt enkla. I detta avsnitt av Ingenjörspodden fokuserar vi på hur en verksamhetsövergång påverkar dig. Läs mer om verksamhetsövergång på www.sverigesingenjorer.se
2018-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Konkurrensklausul - ett hinder för att byta jobb?

Vad gäller om du slutar ditt jobb och går till ett konkurrerande företag? Hur lojal måste du vara mot din arbetsgivare om du startar eget? Många arbetsgivare vill idag skriva in konkurrensklausuler i anställningsavtalen. I veckans poddavsnitt pratar vi om vad det innebär och vad som är viktigt att tänka på innan du skriver under. Vi reder ut vad som menas med lojalitetsplikt. Och vad är skillnaden mellan en värvningsklausul och en konkurrensklausul egentligen?
2018-10-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.