Sveriges 100 mest populära podcasts

Ingenjörspodden

Ingenjörspodden

I Ingenjörspodden från Sveriges Ingenjörer guidar förbundsjurist Jenny Rosenbaum dig genom fackliga begrepp och situationer. Inbjudna gäster berättar om sina erfarenheter inom olika områden och svarar på frågor som rör dina rättigheter och skyldigheter på jobbet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/ingenjorspodden

Avsnitt

Avsnitt 84 - Revolution för distansarbetet

Vem hade kunnat tro att det skulle vara möjligt att sitta hemma och jobba under flera år? Pandemin har verkligen förändrat hur arbetslivet ser ut. Men trots att pandemin är över är vi många som fortfarande sitter hemma och jobbar flera dagar i veckan. Sveriges Ingenjörer har nyligen släppt en rapport som visar att ingenjörerna bor allt längre bort från sina arbetsplatser ? sedan pandemin har avståndet till arbetsplatsen ökat med över 20 procent, eller nästan en mil. Samtidigt jobbar 40 procent av ingenjörerna halvtid på distans. Den stora frågan är vilka konsekvenser det här får ur ett samhällsperspektiv. Jenny Rosenbaum har bjudit in Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, för ett intressant samtal om vilka samhällsförändringar det här kan medföra ? och vilka som redan skett. Häng med i samtalet! Relaterade länkar för mer info om ämnet: Rapporten som Jenny och Johan refererar till heter Distansarbetesrevolutionen. Du hittar mer info om den här: https://www.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/nyheter/revolution-for-distansarbetet/ Deltid blir heltid för allt fler kvinnor (rapport från Sveriges Ingenjörer, maj 2023): https://www.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/nyheter/Deltid-blir-heltid-for-allt-fler-kvinnor/ Har du en facklig fråga eller ämne som du vill att vi tar upp i Ingenjörspodden? Mejla ditt förslag till [email protected]
2024-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 83 ? Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar

Missbruk eller sjukligt missbruk ? vad är egentligen skillnaden? Kan man bli uppsagd, trots att man är sjuk? Dessa frågor diskuteras av förbundsjurist Jenny Rosenbaum, Magnus Bäckström, enhetschef juridik och vår praktikant, juridikstuderande Fabian Johansson. Välkommen in i samtalet.
2024-03-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 82 - Lojalitetsplikten, en tyst reglering

Hur viktig kan en oskriven regel vara? Och vilka konsekvenser kan det få om du som arbetstagare bryter mot lojalitetsplikten gentemot din arbetsgivare? Våra jurister Magnus Bäckström och Jenny Rosenbaum reder ut.
2024-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 81 ? Klarna och kollektivavtalet

Varför krävde vi kollektivavtal hos Klarna? Måste man strejka som medlem i ?facket? I det här avsnittet berättar ombudsman Viktor Rosencrantz och förhandlingschef Camilla Frankelius om vad som egentligen hände på vägen mot ett kollektivavtal på Klarna. Programledare är Jenny Rosenbaum, förbundsjurist.
2024-01-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 80 - Vilka utmaningar kan du möta i rollen som förtroendevald?

Att kliva in i en roll som förtroendevald på sin arbetsplats är både utvecklande och roligt, men kan också innehålla en del utmaningar. Martin Riis, ombudsman, delar i det här avsnittet med sig av sina insikter på området från sin tid som föreningsutvecklare på förbundet. Det är framförallt inom tre olika områden han ser att utmaningarna ligger; marknadsföring, relationer och tid/prioriteringar. Nyfiken på att höra mer? Välkommen in i samtalet.
2023-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 79 - Säkerhetsprövning

Säkerhetsprövningar av personal blir en allt vanligare företeelse. Varför säkerhetsprövar man sin personal och varför är det mer aktuellt idag? Hör vår inbjudne gäst Andreas Nyström, chef Förhandling offentlig sektor, diskutera frågan med förbundsjurist Jenny Rosenbaum och ombudsman Martin Riis.
2023-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 78 - Psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Vem har ansvaret för att man ska må bra på jobbet? Vad gör företagshälsovården? Och hur fungerar egentligen en hälsoförsäkring? I det här avsnittet pratar vi om psykisk ohälsa och har bjudit in Cecilia Fochsen från Akademikerförsäkring för att berätta om den nya hälsoförsäkringen som ingår i ditt medlemskap, och hur den kan användas. Vi guidas genom ämnet av förbundsjurist Jenny Rosenbaum och ombudsman Martin Riis. Varmt välkomna in i samtalet! I avsnittet refereras till en föreskrift från Arbetsmiljöverket, AFS 2015:4. I den står vad man som arbetstagare kan ställa för krav på sin arbetsgivare när det gäller till exempel arbetsbelastning, prioritering av arbetsuppgifter, mobbning och kränkande särbehandling.
2023-10-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 77 - Ny på jobbet

Äntligen höst och nystart på så många olika sätt! Många av våra medlemmar står kanske inför beslutet att tacka ja till ett nytt jobb, har redan påbörjat ett nytt jobb eller är kanske helt nya på arbetsmarknaden. Hur kan vi som förbund tillsammans med våra förtroendevalda hjälpa och stötta dig som medlem när du är ny på jobbet? I det här poddavsnittet får du goda tips och råd av förbundsjurist Jenny Rosenbaum och ombudsman Martin Riis.
2023-09-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 76 - Möt Jens Jacobsson

I det sista avsnittet innan det är dags att ta semesterledigt träffar Jenny Rosenbaum förbundets nytillträdde direktör, Jens Jacobsson. Jens började på förbundet i januari i år men har faktiskt ett förflutet i Civilingenjörsförbundet, CF. Jenny känner honom på pulsen för att få veta lite mer; vem är han och vilka är hans hjärtefrågor? Och framför allt, vad gör han efter klockan fem?
2023-06-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 75 - Dags för lönesamtal - vad ska du tänka på?

Hur kan du påverka din lön och vad ska du tänka på i lönesamtalet med din chef? Hur kan du förbereda dig? Lyssna på Jenny Rosenbaums samtal med ombudsman Stina Kimstrand, en för våra trogna lyssnare bekant röst som återvänder till podden i just detta avsnitt. Stina ger tips och råd kring hur du kan tänka, dels kring lönesamtalet, men också hur du strategiskt förhåller dig till din löneutveckling över hela året. I avsnittet tipsas också om ett webbinarium om lönesamtalet från den 14 april i år som bland annat Stina medverkade i. Du som är medlem kan ta del av webbinariet när som helst på vår Playsida på webben.
2023-05-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 74 - Förhandlingschef Camilla Frankelius om det nya avtalet

Möt förhandlingschefen Camilla Frankelius och hör henne berätta om den nyligen avslutade avtalsrörelsen ? en av de tuffaste och svåraste sedan industriavtalet infördes. I en tid av hög inflation och ekonomisk oro ? vad baserades egentligen fackens lönekrav på? Hur kan man förhålla sig till märket? Och vad hände egentligen under förhandlingarna? Välkommen in i samtalet.
2023-04-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 73 - Hur går det i avtalsrörelsen?

Vi tar i det här avsnittet tempen på avtalsrörelsen som nu går in i sin slutspurt. Hur går avtalsförhandlingarna till och vilka yrkanden har Sveriges Ingenjörer? Och hur påverkas egentligen våra lönekrav av inflationen? Jenny Rosenbaum grillar förhandlingschefen för industrisektorn, Daniel Falk, som just nu jobbar stenhårt vid förhandlingsbordet. Häng med in i samtalet och håll dig uppdaterad om avtalsrörelsen och dess viktigaste frågor.
2023-02-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 72 - Ogiltigförklaring av uppsägning eller avsked

Hur går man till väga när en medlem blivit uppsagd på felaktiga grunder? Vad gäller vid tillämpning av nya LAS? Nya LAS som trädde i kraft förra året har inneburit en del förändringar, bland annat när det gäller ogiltigförklaring av uppsägningar på grund av personliga skäl eller avsked. Jenny Rosenbaum och Magnus Bäckström resonerar i det här avsnittet kring regelverket och förklarar vad man som förtroendevald behöver känna till för att kunna hjälpa sina medlemmar i dessa fall. I avsnittet refereras också till ett tidigare avsnitt, nr 18, som också handlar om uppsägning på grund av personliga skäl och avsked. Den passage i avsnitt 18 som handlar om just ogiltigförklaring av uppsägning/avsked är alltså inte längre giltig, medan övrigt innehåll i avsnittet fortfarande är relevant.
2023-02-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 71 - Omställningsstudiestödet, hur funkar det?

Omställningsstudiestödet - har du hört talas om det? Hur funkar det och vem kan ta del av det? Programledarna Jenny Rosenbaum och Magnus Bäckström, båda jurister på Sveriges Ingenjörer, har i detta avsnitt bjudit in Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer, för att få svar på dessa frågor. Och vem kan vara bättre lämpad att berätta om omställningsstudiestödet än Camilla, som varit med och förhandlat fram det!
2022-12-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 70 - Först in sist ut?

Stämmer det att först in också är lika med sist ut? Med anledning av förändringarna i arbetsrätten väcker vi liv i ett fyra år gammalt poddavsnitt och uppdaterar fakta (avsnitt 3). Programledarna Jenny Rosenbaum och Magnus Bäckström reder i vad en avtalsturlista är och hur man kan resonera kring begreppet ?tillräckliga kvalifikationer?. Vi tar också upp den initiala tanken att ha en frågepodd där ni som lyssnar kan skicka in frågor som vi besvarar. Har du fackliga frågor som du funderar över ? skicka gärna in dessa till oss: [email protected]
2022-11-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 69 - Nya huvudavtalet

Genom det nya huvudavtal som har tecknats mellan Svenskt Näringsliv och PTK sker en rad förändringar. Både huvudavtalet och nya LAS, som diskuterades i förra avsnittet, gäller från den 1 oktober 2022. Programledarna Jenny Rosenbaum och Magnus Bäckström går igenom hur huvudavtalet skiljer sig från LAS. När är man bunden av huvudavtalet och när är man bunden av LAS? Hur många undantag får arbetsgivaren göra enligt huvudavtalet? Och vad innebär det att frångå en turordning genom en avtalsturlista? Missa heller inte Jennys och Magnus tips om var du kan dyka djupare ner i ämnet!
2022-10-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 68 - Förändringar i LAS

Den 8 juni beslutade riksdagen att anta det LAS-förslag som kommer att införas 1 oktober 2022. Det nya regelverket kommer att omfatta förändringar i anställningsskyddet och som påståtts göra det lättare för arbetsgivare att säga upp anställda. Stämmer detta? Vilka är förändringarna? Och vad ligger bakom förändringarna? Jenny Rosenbaum, förbundsjurist, och Magnus Bäckström, enhetschef juridik, diskuterar vad det nya regelverket kommer att innebära i praktiken.
2022-06-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 67 - Ditt anställningsavtal ? vad innehåller det egentligen

Du har fått erbjudande om drömjobbet ? men har du verkligen koll på vad alla klausuler i ditt nya anställningsavtal innebär i praktiken? Vår förbundsjurist Jenny Rosenbaum går tillsammans med Magnus Bäckström, enhetschef för juridik, igenom några av de viktigaste sakerna att hålla koll på. Om din nya arbetsgivare inte har kollektivavtal, vad behöver du då tänka på? Och vad innebär det för dig om där finns särskilda konkurrens- eller värvningsklausuler? Mer matnyttig information om olika aspekter av din anställning hittar du också i vår Playkanal på vår webb samt här i podden (t ex avsnitt 32 om Immateriella rättigheter och avsnitt 12 om konkurrensklausuler). Är du medlem i Sveriges Ingenjörer kan du också vända dig till vår rådgivning för att få hjälp att granska ditt anställningsavtal innan du skriver under.
2022-05-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 66 - Dags att rösta i Ingenjörsvalet

Varför är det viktigt att rösta i Ingenjörsvalet? Förbundssekreterare Elisabeth Arbin förklarar för förbundsjurist Jenny Rosenbaum och Magnus Bäckström, enhetschef för juridik, varför man ska bry sig om att rösta och hur man praktiskt går tillväga. Fullmäktige tillsätts var fjärde år och är det organ som bland annat beslutar om medlemsavgifter, förbundets vision och vilka politiska program som förbundsstyrelsen aktivt ska jobba med. Kort och gott, vilka frågor ska drivas - är det lönefrågan, arbetsmiljön eller jämställdhetsfrågor som ska prioriteras under kommande mandatperiod? Lyssna och framför allt, rösta! För varje röst går 10 kr till organisationen Ingenjörer utan gränser.
2022-03-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 65 - Ny på jobbet

Hur är det att vara ny på arbetsmarknaden eller på arbetsplatsen ? och vilka utmaningar kan dyka upp när jobbet dessutom ska utföras på distans? Vår förbundsjurist Jenny Rosenbaum samtalar med Mathilda Ekdahl som utöver sina juridikstudier även jobbar i medlemsrådgivningen sedan hösten 2020 ? något hon gör hemifrån. Vilka fördelar respektive utmaningar har hon upplevt med de förutsättningarna? Och har hon några tips hon kan dela med sig av?
2022-02-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 64 - Vad gör en ombudsman?

Möt Sigrun Malm, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, och hör henne berätta om sin resa, från yrkesverksam civilingenjör inom trafiksäkerhetsforskning till ombudsman. Förbundsjurist Jenny Rosenbaum och enhetschef för juridik Magnus Bäckström inleder intervjun med att berätta om begreppet ombudsman. Visste du att det härstammar från fornnordiskan och att funktionen funnits sedan 1000-talet? Ombudsmannaskapet är något att vara stolt över, en företeelse som vi till och med har lånat ut till andra länder.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 63 - Hur kan jag påverka framtiden för ingenjörer

Varför är Ingenjörsvalet så viktigt och vad innebär det att bilda Lista? Elisabeth Arbin, förbundssekreterare och chef för demokratifrågor på Sveriges Ingenjörer gästar podden och reder ut begreppen tillsammans med förbundsjurist Jenny Rosenbaum. Vi får också veta vilka som var de viktigaste besluten under årets Ingenjörsfullmäktige.
2021-12-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 62 - Visselblåsare - Vad Har De För Skydd

Vad är egentligen en visselblåsare och hur pass skyddad från repressalier är man som visselblåsare? Och vilka är skillnaderna för en visselblåsare inom offentlig kontra privat sektor? I detta avsnitt reder förbundsjuristen Jenny Rosenbaum och enhetschefen för juridik Magnus Bäckström ut vad som gäller. De berättar också om den nya Visselblåsarlagen som kommer att implementeras i svensk rätt den 17 december i år och vad den kommer att innebära.
2021-10-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 61 - Tillbaka till kontoret

Vad händer om jag vill fortsätta jobba hemma men min chef vill att jag ska komma till kontoret? Kan arbetsgivaren tvinga mig att vaccinera mig? Förbundsjuristen Jenny Rosenbaum och enhetschefen för juridik Magnus Bäckström diskuterar följderna av att Folkhälsomyndigheten tar bort rekommendationer för hemarbete.
2021-09-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 60 - Vad gäller vid omplaceringar?

Måste man tacka ja till ett omplaceringserbjudande? Vad är skillnaden på omplacering inom och utanför anställningen? Förbundsjuristen Jenny Rosenbaum och enhetschefen för juridik Magnus Bäckström diskuterar olika typer av omplaceringar, och klargör när och hur omplacering blir aktuellt.
2021-06-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 59 - Om avtalsrätt

Vilka avtal är bindande? När är ett avtal oskäligt? Och när kan man egentligen häva ett anställningsavtal? Förbundsjuristen Jenny Rosenbaum och Magnus Bäckström, enhetschef för juridik på Sveriges Ingenjörer, tar upp vanliga frågor om avtalsrätt
2021-05-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 58 - Sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Hur mycket ska man egentligen behöva tåla på en arbetsplats och hur ser det ut efter Me Too-rörelsen? Vad är definitionen av sexuella trakasserier? Stina Kimstrand och Jenny Rosenbaum diskuterar aktuella rättsfall.
2021-04-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 57 - Hemarbete - på gott och ont

Vilka långsiktiga effekter kommer vi se efter ett år av hemarbete? Ingenjörspodden samtalar med ombudsmannen Stefan Gudmundsson om livspusslet, mer träning i vardagen, kunskapstapp, och långa digitala möten. Vad är egentligen en vettig arbetsmiljö, fysiskt och psykiskt? Högt och lågt i avsnitt 57 av Ingenjörspodden. Trevlig lyssning!
2021-03-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 56 - Har du en funktionsvariation? Det har du rätt till på jobbet

Måste man berätta för sin arbetsgivare om man har en funktionsvariation? Och vilken skyldighet har arbetsgivaren att anpassa arbetsplatsen och arbetsuppgifterna efter sina medarbetares olika förutsättningar? Stina Kimstrand och Jenny Rosenbaum resonerar kring en dom från arbetsdomstolen.
2021-02-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 55 - Hur ska det fackliga året 2021 se ut?

Ett nytt år har börjat, och med det finns möjlighet att sätta mål och struktur för framtiden. Det är också ett bra tillfälle för dig som förtroendevald att tänka på hur det fackliga verksamhetsåret 2021 ska se ut. Stina Kimstrand och Jenny Rosenbaum ger praktiska tips om vad du kan tänka på.
2021-01-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 54 - Vad säger semesterlagen om julledighet?

Nu är det snart jul. Vad säger semesterlagen om ledighet och hur kan du koppla ned från arbetet på ett bra sätt? Vad gäller om du blir sjuk? Jenny Rosenbaum och Stina Kimstrand reder ut begreppen.
2020-12-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 53 - Varför är det viktigt med lokalt fackligt arbete?

Varför behöver vi lokala föreningar och förtroendevalda? Hur kan man stötta, hjälpa och uppmuntra medlemmar att engagera sig fackligt på sin arbetsplats? Jonas Dreyfert, föreningsutvecklare på Sveriges Ingenjörer, gästar Ingenjörspodden.
2020-12-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 52 - Är svenska modellen i fara internationellt?

Hur fungerar arbetsrätten och fackföreningsrörelsen internationellt och hur beter vi oss när utländska management-kulturer ifrågasätter den svenska modellen? Jenny Grensman, förbundets internationella sekreterare, gästar Ingenjörspodden
2020-12-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 51 - Nya löneavtal inom industrin

Avtalsrörelsen inom industrin är nu avslutad och märket är satt. Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, gästar Ingenjörspodden för att svara på frågor om vad avtalen innebär i praktiken.
2020-11-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 50 - Slutspel i avtalsrörelsen

Vad händer inom avtalsrörelsen just nu och hur har den påverkats av att ha varit uppskjuten sedan i våras? Vilka nya frågor har tillkommit sedan dess och vad är viktigt i slutspelet? Det här avsnittet av Ingenjörspodden gästas av Daniel Falk, förhandlingschef inom industrisektorn.
2020-10-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 49 - LAS-förhandlingarna strandade ? vad händer nu?

Vad innebär det att LAS-förhandlingarna strandade? Vilka frågor har parterna förhandlat om? Varför är det här en viktig fråga? Vad är fackförbundens roll om anställningsskyddet blir sämre? Vad händer nu? Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef, som deltagit vid förhandlingsbordet reder ut frågorna i vårt nya poddavsnitt.
2020-10-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 48 - Bästa tipsen för distansarbete från arbetsmiljöexperten Jonas Borell

Börjar du bli trött på att jobba hemifrån? Tryter energin fast du går en promenad på lunchen, har en teams-fika med dina kollegor och har på dig jobbkläder istället för myskläder? Vinnaren av Levipriset, Jonas Borell, ger sina bästa tips för att öka motivationen och energin nu för höstens hemarbete. Läs mer om Levipriset och Jonas Borell: https://www.sverigesingenjorer.se/om-forbundet/vara-fragor/arbetsmiljo/levipriset/
2020-09-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 47 - Vad gör ingenjörer i offentliga sektorn?

Finns det skillnader mellan privat och offentlig sektor? Är det sant att man inte kan bli uppsagd om man jobbar statligt? Hur många av våra medlemmar jobbar inom den offentliga sektorn och vad gör dem? I detta avsnitt gästas Ingenjörspodden av förhandlingschefen för offentlig sektor, Andreas Nyström. Han berättar allt om ingenjörer i den offentliga sektorn och vad offentlighetsprincipen innebär.
2020-09-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 46 - Framtidsspaning - Kommer fler bli varslade i höst?

Vi kikar igång höstens första avsnitt med en nulägesrapport om effekterna av Covid-19 och en framtidsspaning för hösten. 500 000 personer har blivit beviljade korttisstöd, mindre varsel och pausade förhandlingar i avtalsrörelsen. Jenny och Stina ger även tips på hur du som individ skapar en bra arbetsmiljö och hur vi ska förhindra psykosocial ohälsa hemma nu när mörkret och hösten kommer allt närmare.
2020-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 45 - Tillbakablick på vårens stora händelser

I säsongens sista avsnitt tittar Jenny och Stina tillbaka på den händelserika våren som varit och hur den påverkat den svenska arbetsmarknaden och arbetsrätten. De diskuterar hur avtalsrörelsen påverkades av COVID-19 och vad det nya begreppet korttidsarbete inneburit för många runt om i landet. Ingenjörspodden tar nu en paus under sommaren, men är tillbaka igen i höst med nya avsnitt om aktuella och viktiga ämnen.
2020-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 44 - Korttidspermittering och semester ? Vad gäller?

Hur gör du om du är korttidspermitterad och ändå har semester? Hur påverkas din semester och din semesterlön. Vad säger Tillväxtverket kontra Semesterlagen? Ingenjörspodden svarar och reder ut begreppen kring semester i corona-tider.
2020-06-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 43 - Vad händer om man blir uppsagd under korttidsarbete?

Nu ser vi en ny negativ trend ? antalet uppsägningsärenden ökar markant och vi ser mycket varsel runt om i landet. Vad är varsel egentligen och hur fungerar varsel vid arbetsbrist? Jenny och Stina reder ut vad som händer om man blir uppsagd och har korttidsavtal. Vad gäller för olika sektorer och vad säger LAS? De berättar även om specialregler som gäller under 2020.
2020-05-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 42 - Allt om a-kassa och inkomstförsäkring

A-kassan ger dig ett ekonomiskt grundskydd om du skulle bli arbetslös. I dagens läge är det viktigt att hålla reda på begreppen och hur a-kassan hänger ihop med fackets inkomstförsäkring . Jenny och Stina reder ut oklarheter i ett redan ganska rörigt område. De besvarar frågor som "Ingår a-kassa i fackföreningsavgiften eller inte?" och "Hur har reglerna förändrats under Corona- tiden?".
2020-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 41 - Hur påverkar pandemin anställning och arbetsmiljö för ingenjörer?

Jenny och Stina diskuterar hur Coronaviruset påverkar anställningar och arbetsmiljön för ingenjörer. I dagsläget är det många som blir korttidspermitterade och varslade, vad betyder det egentligen? Även avtalsrörelsen är förskjuten till hösten 2020, vad innebär det för medlemmarna? För att få mer information, gå in på www.sverigesingenjorer.se
2020-04-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 40 - 5 tips om föräldraledighet (del 2)

I det här avsnittet besvarar vi era vanligaste frågor om föräldraledighet. Bland annat "Har jag rätt till löneökning trots att jag är föräldraledig?", "Vad gör jag när min arbetsgivare frågar mig om jag är gravid eller planerar att skaffa barn?" och "Min tjänst finns inte kvar efter min föräldraledighet, får det gå till så?". Har du fler frågor om föräldraledighet, kontakta vår rådgivning på [email protected]
2020-03-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 39 - Hur vet jag vad som är en företagshemlighet?

När du byter arbetsgivare kan är det ett par saker som är bra att ha koll på. Vilken kunskap du får ta med dig och vad som är en företagshemlighet. Hur långt sträcker sig lojalitetsplikten? I avsnitt 39 går Jenny och Stina igenom begrepp som lojalitetsplikt, värvningsklausuler och konkurrensklausuler. De tar även upp det aktuella fallet där tre av våra medlemmar med vår hjälp blev friade i Arbetsdomstolen efter anklagelser om att ha tagit med sig företagshemligheter. Podden förklarar ett komplicerat ämne på ett enkelt sätt.
2020-03-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 38 - Det här har du rätt till under föräldraledigheten

Vilka rättigheter har jag och hur många perioder får jag egentligen vara föräldraledig? Kan jag bli uppsagd under min föräldraledighet? I del 1 av 2 går vi igenom rättigheter, lagar och historik kring föräldraledighet samt hur det ser ut i resten av världen.
2020-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 37 - Vilka tvister driver vi i domstol?

Vem kan få rättshjälp? Vad gör egentligen en förbundsjurist? Förbundets chefsjurist Helène Robson gästar avsnittet och förklarar allt detta men även vilka tvister vi driver och varför alla tvister inte går direkt till domstol.
2020-02-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 36 - Vi kräver löneökningar på 3%

Daniel Falk, förhandlingschef för industrisektorn, ger oss en uppdatering om hur det går i årets avtalsrörelse. Daniel, Jenny och Stina diskuterar osakliga löneskillnader, VAB-utfyllnad, riktiga löneökningar och vad det egentligen betyder att växla yrkanden. I Ingenjörspodden får du de senaste nyheterna om avtal 2020.
2020-01-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 35 - Snabbkurs i avtalsrörelsen

Hur mycket ska lönerna öka nästa år? Vad händer egentligen under avtalsrörelsen 2020? Förhandlingschefen Camilla Frankelius gästar avsnittet - vem är hon och vad är det för viktigt arbete hon gör på förbundet? Vi ger dig svaren och gör dig klokare när det gäller kommande avtalsrörelse.
2019-12-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.