Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Affärsvärlden

Affärsvärlden

Det senaste ur Affärsvärldens journalistik, varje torsdag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

affarsvarlden.se

Avsnitt

VD:n utan topplock

När Fredrik Karlsson fick sparken från VD-posten i Lifco hade företagets värde 90-dubblats på 20 år. När han nu gästar Helene Rothstein pratar han om ilskan efter uppbrottet, vad som egentligen gjorde att han fick sparken och hur man samlade ihop 2,7 miljarder på sex veckor med nystartade Röko.

2019-06-13
Länk till avsnitt

Segersvit, stora trender och skeva signaler

Frida Bratt började på tidningen Fondbranschen för tio år sedan. Sedan december 2018 är hon sparekonom hos Nordnet, efter att ha skrivit om sparande för några av Sveriges största tidningar. För Helene Rothstein berättar Frida Bratt om att byta nyhetsredaktion mot bankkontor, om vi ska oroa oss för konjunkturavmättningen och varför regeringen skickar skeva signaler till spararna.

2019-06-06
Länk till avsnitt

Tobii, afasi och människans innersta

Tobiis VD Henrik Eskilsson berättar historien om namnet, idéerna och framtiden för företaget som blivit världsledande inom eyetracking - teknologin som revolutionerat marknaden för kommunikationshjälpmedel, men vars möjliga applikationer tycks vara oändliga. Henrik pratar med Helene Rothstein om konkurrenterna, de utdragna förvärven och möjligheterna att bli uppköpta av en teknikjätte.

2019-05-30
Länk till avsnitt

Bilar, bostadspriser och blancolån

För några år sedan lät det som att självkörande bilar snart skulle vara ute på vägarna, men utvecklingen har tagit tid och nu är det annat ljud i skällan. På samriskbolaget Zenuity, som ägs av Volvo cars och Veoneer, jobbar över 600 personer med att ta fram mjukvaran som ska göra självkörande bilar tillräckligt säkra. Helene Rothstein träffar Zenuitys vd, Dennis Nobelius, som säger att vägen till självkörande bilar är ett marathon, inte en sprint. 

2019-05-23
Länk till avsnitt

Nyproduktion, ny standard och nya VD:ar

Podden är kvar i Göteborg och Helene har träffat Kappahls nya VD Elisabeth Peregi. Tillsammans med Johan Eklund pratar Helene om Peregis planer på att stänga butiker, utöka e-handeln och retailbutikernas hyresavtal. Dessutom diskuteras Warszawabornas självbild och företagsobligationsmarknaden.
2019-05-16
Länk till avsnitt

Glädjekalkyler, Vera och Årets Intraprenör

Helene Rothstein reser till Göteborg för att prata med börsreportern Johan Eklund och passar såklart på att lägga fokus på västkusten. Med andra ord blir det prat om linbanor, självkörande lastbilar, och en intervju med Årets intraprenör-nominerade Mikael Karlsson, Vice President Autonomous Solutions på Volvo Trucks. Dessutom, en avstickare till andra sidan Öresund, när Johan Eklund sätter AOJ under luppen.

2019-05-09
Länk till avsnitt

Martin Palm om livesänd frågesport som fångar svenskarna

När den direktsända frågesporten Primetime hade premiär för ett drygt år sedan var det 41 personer som spelade. Idag är det drygt 60 000 som öppnar appen för att svara på frågor två gånger om dagen ? trots att prispotten bara är några kronor. Varför funkar det? Helene Rothstein intervjuar Primetimes vd Martin Palm. Dessutom: Affärsvärldens redaktionschef Göran Lind berättar om tidningens satsning på grävande journalistik. 

2019-05-02
Länk till avsnitt

Holiday magic, svindeljägare och Jesu närvaro

Helene och den krimintresserade ekonomijournalisten Annelie Östlund pratar om pyramidspel, influencers ansvar och Better Globe, företaget som kom med ett osannolikt bra löfte ? pengar växer faktiskt på träd!
2019-04-25
Länk till avsnitt

Ifrågasatta techdrakar, vårstädning och de fyra årstiderna

Helene Rothstein träffar Baker McKenzies Erik Brändt Öfverholm, specialiserad på konkurrensrätt och pratar om de största amerikanska techbolagen, som kanske inte är så stora länge till. Dessutom, börsreporter Madeleine Lundberg berättar om Affärsvärldens småbolagsportfölj, omvända vinstvarningar och att skylla alla nederlag på vädret.

2019-04-18
Länk till avsnitt

Det juridiska MeToo, högriskbranscher och blir allt bättre av en plan?

Helene Rothstein träffar Åsa Erlandsson, en av Sveriges mest erfarna arbetsrättsadvokater och pratar om arbetsgivarens ansvar vid sexuella trakasserier och kraften i Me too-rörelsen. Dessutom: Riksgäldsdirektören Hans Lindblad har en plan inför en ny finanskris men kommer den att fungera? Helene Rothstein och Affärsvärldens chefredaktör Erik Wallin pratar om livskraft, kultur och det faktum att alla har en plan tills man får en smäll på käften.

2019-04-11
Länk till avsnitt

Lars Ingemarsson, protektionism och balla deals

Trenden är tydlig - nordiska bolag köps upp i mycket större utsträckning än de själva köper andra bolag utanför Norden. Samtidigt blir världen allt mer protektionistisk. Hur hänger det ihop? Lars Ingemarsson, chef över den nordiska investmentbankdelen på Citi pratar protektionism, M&A och Brexit med Affärsvärldens Helene Rothstein. Dessutom: Affärsvärldens redaktionschef Göran Lind berättar hur tidningen har gjort nya avslöjanden i Swedbank-härvan. 

2019-04-04
Länk till avsnitt

Fingeravtryck, förundersökningsfängelse och misstänkta miljarder

Brottsspecial när Helene Rothstein och Per Agerman pratar om Fingerprints färgstarke och åtalade storägare Johan Carlström och hans supporterlika anhängare. Dessutom: Ekobrottsmyndighetens förändringsovilja, rekordlånga uppskjutanden och Swedbanks penningtvätt, som Per varit med och avslöjat. 

Samtalet spelades in på måndagen, 25 mars.

2019-03-28
Länk till avsnitt

Dolt guld, teknikhandelsbörsfest och Knut Rost

Är Stefan Löfvens granne en investeringsmöjlighet? Helene och Johan Eklund tittar på Ratos undervärderade fastighetsguld, för att sedan vända fastighetsblickarna norrut och pratar med Diös VD Knut Rost om att krångla internt, liera sig och utveckla stadskärnor långt norr om tullarna.
2019-03-21
Länk till avsnitt

33-listan, Almedalen och historiens längsta börsuppgång

Vem är Sveriges nästa Daniel Ek? Svaret kanske finns på årets upplaga av 33-listan. Helene Rothstein pratar med Anders Thoresson, som just nu sitter och vaskar fram guldkornen ur de många nominerade. Johan Anderberg bryter ner argumenten för att den amerikanska börsen ska upp eller och Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin, skvallrar om vad som kommer att hända i Almedalen i sommar. 

2019-03-14
Länk till avsnitt

Petter Stordalen, de-engineering och jävig kursraket

Mitt i Choice-land, också känt som Oslo, möter Helene Rothstein hotellmiljardären Petter Stordalen och pratar om hur samma kedja ska kunna nå alla målgrupper. Johan Anderberg pratar om cannabisekonomin, arbetsmarknadens framtid, och hur bra en jävanklagelse kan vara för ett litet bolag.    
2019-03-07
Länk till avsnitt

Lukrativa affärer, (mer) penningtvätt och Jan Dernestam om juridikens framtid

Helene Rothstein träffar Mannheimer Swartlings överhuvud Jan Dernestam som berättar hur affärsjuridiken med digitaliseringen hjälp ska stappla in i framtiden. Lotta Dinkelspiel redogör för de senaste turerna i Swedbanks penningtvättssoppa, och så hör vi om en oväntad lönsam tradingstrategi. 

2019-02-28
Länk till avsnitt

Vinstvarningar, penningtvätt och två köpvärda norgehistorier

Europris är bolaget som liksom svenska motsvarigheten ÖoB vill förse folket med billiga varor. Företaget finns på börsen, och är därtill köpvärt enligt Affärsvärldens börsreporter Johan Eklund. I veckans avsnitt berättar han varför, och går därtill igenom ytterligare ett norskt teknikbolag, samt ett dyr svenskt fastighetsbolag med höga ambitioner. Dessutom: Madeleine Lundberg och er värd Helene Rothstein pratar om en vältajmad vinstvarningen från Oscar Properties, och veckans fall av penningtvätt.

2019-02-21
Länk till avsnitt

Miljardären Greg Dingizian, banktrubbel och Remiums uppgång och fall

Greg Dingizian är armeniern som kom till Sverige, växte upp i Rosengård och som i fjol kammade hem nästan 900 miljoner när fastighetsbolaget Victoria Park såldes till amerikanska Starwood Capital Group. Helene Rothstein har träffat honom, och frågat vad han tänker göra med alla sina pengar. Dessutom hör vi om "Nalles" reträtt ur Nordea-styrelsen, och så berättar Lotta Dinkelspiel om Affärsvärldens reportage om fondkommissionären Remiums uppgång och fall. 

2019-02-14
Länk till avsnitt

Makthavaren Stefan Stern, avgasskandaler och Riksbankens e-krona

Helene Rothstein har träffat mannen som gått från socialdemokratins inre korridorer till storfinansen. I dag är 48-åringen Stefan Stern rådgivare till Wallenbergstiftelserna och Ax:son Johnsson-familjens maktbolag Nordstjernan, tillika krönikör i Affärsvärlden. I veckans avsnitt berättar han om vikten av ett aktivt ägande, om varför han alltid har sökt sig mot makten, och inte minst: vad han vill göra med den. Dessutom hör vi Affärsvärldens Lotta Dinkelspiel redogöra för sin djupdykning i Riksbankens stora framtidsprojekt, den digitala kronan. 

2019-02-07
Länk till avsnitt

Ny podd från Affärsvärlden

Det tog 118 år, men nu är vi redo att ta klivet ut i poddvärlden. Från våren 2019 kommer du att kunna ta del av vår journalistik även med dina öron, här i din favoritpoddapp. Vi hoppas att få se dig här inom kort.

2019-01-15
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.