Sveriges 100 mest populära podcasts

Affärsvärlden Magasin

Affärsvärlden Magasin

Det senaste ur Affärsvärldens journalistik, varje måndag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

affarsvarlden.se

Avsnitt

Anders Ström ömsar skinn

Storspelaren från Sala spräckte det svenska spelmonopolet men nu är Anders Ström trött på att kallas Mr Unibet. Som nybliven 50-åring slutade han som styrelseordförande i Kindred för att bli investerare istället. Hans investmentbolag Veralda har fyra miljarder i förvaltat kapital, ungefär hälften består av bettingbolaget Kindred (där Unibet är största varumärke) samt sportboksleverantören Kambi men man investerar även i uran och skog. Sedan Kambi knoppades av från Kindred levererar man odds (sportboken) till andra spelbolag. Drömmen är att bli stor i USA där spelmarknaden just nu öppnas upp. Men kommer de amerikanska spelbolagen att outsourca oddssättandet i framtiden? Ström är övertygad om det, trots att mycket pekar i motsatt riktning. Förutom detta utlovas frågor om spelberoende, politik och Judas Priest!
Avsnittet sponsras av AFV:s partners till Årets Ledare: Mannheimer Swartling, Wipro, PA Consulting och Korn Ferry.
2021-10-05
Länk till avsnitt

I jakt på ordföranden

I takt med att det ställs allt hårdare krav på styrelsens ansvar så har det blivit svårare att rekrytera styrelseordföranden. Samtidigt har urvalet blivit större i takt med ökad internationalisering av svenska styrelser. Affärsvärlden pratar med Charlotte Wetterlundh och David Strömwall på den globala rekryteringsjätten Korn Ferry. De berättar hur de går till väga när de rekryterar styrelseordföranden, vilka nya krav som ställs men också hur nya ägarstrukturer har professionaliserat styrelsearbetet under de senaste 20 åren ? inte minst tack vare Private Equity-bolagens framfart.
2021-09-27
Länk till avsnitt

Rekordår för juristerna

På Sveriges största advokatbyrå Mannheimer Swartling går man mot ännu ett rekordår. Unikt är att alla verksamheter går bra samtidigt: från börsnoteringar och tvister till företagsaffärer och specialjuridik såsom miljörätt. Det säger Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam.  

Vad som sysselsätter affärsjurister speglar det som händer i näringslivet. Det råder alltså febril aktivitet på alla håll samtidigt.

Tidigare brukade bolag och stater bråka mer i lågkonjunktur men på senare år har tvisterna ökat både i goda och dåliga tider.

Har Sverige fått ett bråkigare näringsliv eller vad beror ökningen på?      

För de anställda innebär rekord mer jobb. Och detta under en period då hela personalstyrkan har arbetat på distans.

Hur gör man som ledare för en kunskapsorganisation när rekordår samtidigt sliter på den enda resurs man har ? personalen? Vilka utmaningar finns när kontoret öppnar upp igen? Hur ser Jan Dernestam på ledarskap och vilka egenskaper letar han efter som en av jurymedlemmarna i utmärkelsen Årets ledare?

2021-09-13
Länk till avsnitt

Stjärnförvaltaren mellan hopp och förtvivlan

Småbolagsförvaltaren Anders Wright på Consensus har tröttnat på sportboksleverantören Kambi efter att de förlorade stor kund. Nu funderar han på att sälja hela innehavet. Men han tror fortsatt starkt på Embracer, Evolution och några andra högt värderade bolag i portföljen. Dessutom anser han att förra veckans börsraket blev än mer köpvärd efter kursrusning och rapportsläpp. Anders Wright har inte bara gjort lyckosamma investeringar. Den sämsta investeringen var ett case med kokade böcker. Den niten lärde honom att fokusera mer på bolagets nyckelpersoner än på siffrorna ? inte helt naturligt för en före detta civilingenjör.
2021-08-16
Länk till avsnitt

De kallar oss slumlords

?Vi står inte på barrikaderna för marknadshyror i nyproduktion?, säger Hemblas VD Per Ekelund. Som en av rikets största hyresvärdar, som dessutom är verksamt inom svenska miljonprogram drogs Ekelund snabbt in i debatten om marknadshyror, en debatt som senare utlöste regeringskris.

Att bostadsfrågan är känslig och politiserad är inte nytt för Ekelund. Det märkte han redan på Victoria Park där han klev in 2013. Bara ett halvår tidigare hade fastighetsräven Greg Dingizian köpt området Herrgården, i Rosengård, Malmö.

Kampen med kriminella nätverk blev något av en chock i Herrgården men området blev också startskottet för en förvärvsresa av miljonprogram som Victoria Park gjorde innan man blev uppköpt av tyska bostadsjätten Vonovia och hopslagna med den tidigare rivalen Hembla.

Men vad säger Per Ekelund om epitetet ?slum lords?? Affärsmodellen går delvis ut på att skapa värde genom att renovera lägenhet för lägenhet i miljonprogram och därefter höja hyran. Men renoverar de ordentligt? Och hur fortsätter värdeökningen när allt är renoverat? Och vad säger han om breven som skickas till politikerna om problemen i Husby? Och hur ser framtiden ut för svenska miljonprogram?

2021-07-12
Länk till avsnitt

När två stjärnor blir en /Röko två år senare

När Fredrik Karlsson slutade som VD på Lifco efter 20 år var det med buller och bång. Bråk om ett bonusprogram ledde till att han rasade mot storägaren, tillika styrelseordförande Carl Bennet.

Karlsson fick sparken och deras långvariga yrkesrelation slutade i sorglig skilsmässa.

Med vemod och frenesi i ryggen grundade Fredrik Karlsson ett nytt investmentbolag, Röko, tillsammans med Nordstjernans tidigare VD Tomas Billing. Podden Affärsvärlden Magasin intervjuade Karlsson i samband med grundandet.  

Två år senare träffar vi honom igen på Rökos kontor i centrala Stockholm. Frågor vi har med oss är: Hur har det gått? Vad har ni investerat i, varför och vad letar de efter just nu?  

Karlsson och Billing har tidigare varit VD:ar på varsitt håll, de har varit vana vid att bestämma. Nu ska två stjärnor samarbeta för att hitta nya bolag att investera i, hur går det? Och hur hittar man nya bolag när konkurrensen om objekten för förvärvsbolag som Röko ökar för varje år?

Som det ser ut nu är det åtta år kvar till Röko börsnoteras.

Men en notering kan också komma tidigare än så.  

 

Det förra avsnittet hittar du här:

https://open.spotify.com/episode/1w3c00TJwgw4l5kosAqqgq?si=3zy_lucXRFOuNF9EjeJ3AQ

2021-06-28
Länk till avsnitt

Fullt blås i Borås

E-handelsbolaget Revolution Race grundades i ett garage i Borås. Åtta år senare ska bolaget in på börsen. VD:n och medgrundaren Pernilla Nyrensten vill revolutionera världen för funktionskläder. Hon tycker att de har kommit en bit på väg.
2021-06-14
Länk till avsnitt

Elbilsboomen är här

Marknaden för elbilar har fullständigt exploderat i Sverige under våren 2021. Det är rekordhöga siffror för både april och maj.

Vilka konsekvenser får elbilarnas intåg på sikt för de traditionella bilföretagen? Varför går Volkswagen om Tesla i de senaste siffrorna och vilka är det som köper elbilar i Sverige idag? I dagens avsnitt intervjuas Bertil Abrahamsson, VD för analysbolaget Vroom som kartlägger den svenska bilmarknaden. Mer information omelbilsmarknaden finns även på affarsvarlden.se samt i det senaste numret av magasinet Affärsvärlden.

2021-06-07
Länk till avsnitt

Linc med Bengt Julander och Karl Tobieson

Linc är ett investmentbolag inom hälsovårdssektorn som börsnoteras fredagen den 28 maj. Bolagets strategi är att investera och utveckla små och medelstora bolag inom medicinteknik och läkemedel. Investeringarna görs i både noterade och onoterade bolag. I studion har vi den legendariske hälsovårdsinvesteraren Bengt Julander, grundare och styrelseordförande i Linc. Och parhästen Karl Tobieson, som är relativt ny VD för Linc, men som tidigare varit mångårig VD för investmentbolaget Medcap som Linc är storägare i. Julander hoppas att Tobieson ska göra samma resa med Linc som med Medcap: det ska bli 20 gånger pengarna.

Hur ska det gå till? Och hur ser potentialen ut i de onoterade innehaven? Det och mycket mer blir det i veckans avsnitt som leds av Affärsvärldens reporter Helene Rothstein.  

En färsk analys och redogörelse för börsaktuella Linc hittar du på affarsvarlden.se

2021-05-27
Länk till avsnitt

?Pengar är billiga?

Affärsvärldens årliga lista av Sveriges affärsjuridiska byråer är här! Hela 67 byråer är kartlagda, in i minsta detalj. Såväl branschen som enskilda byråer slog rekord 2020. Maria-Pia Hope är managing partner för Advokatfirman Vinge, Sveriges andra största advokatbyrå som i fjol drog in drygt 1,3 miljarder kronor i arvodesintäkter. Under sina 25 år som affärsjurist har hon aldrig tidigare skådat så hög aktivitet som nu. Det beror på att ?allt? händer samtidigt i näringslivet. Vid sidan av börsnoteringar har Sverige aktiva private Equity-bolag med välfyllda kassor, traditionella företagsaffärer rullar på samtidigt som tvistesidan går starkt. Maria-Pia Hope betonar att ?pengar är billiga? vilket leder till ökad aktivitet. En baksida med rekordår under brinnande coronakris är att medarbetarna har arbetat på distans. Det är en tillvaro som sliter på den enda resurs som advokatbyråer har ? personalen.

I avsnittet även Årets bolagsjurist! En utmärkelse i tre delar som Affärsvärlden, Vinge och Sveriges Bolagsjurister står bakom. Priset som uppmärksammar bolagsjuristernas roll i näringslivet. Priset delas ut för nionde året i rad och är indelat i tre kategorier, Årets bolagsjurist, Årets uppdrag och Årets stjärnskott. 

Läs om byråerna och vinnarna på affarsvarlden.se

Årets Branschrapport Affärsjuridik kan köpas av Patrik Nilsson, [email protected]  

2021-05-24
Länk till avsnitt

Årets IPO!

I fjol noterades 47 bolag och noteringsfesten håller i sig. Affärsvärlden har utvecklat tjänsten IPO-guiden som hjälper investerare att förstå riskerna med varje nytt börsbolag. Varje år utses även vinnare i olika kategorier såsom kvalitet, bolagsstorlek och kursutveckling. Även finansiella rådgivare prisas.

I dagens avsnitt intervjuas några av vinnarna; från fastighetsbolaget Genova till textilrecyclingsbolaget Renewcell, IT-företaget Exsitec och rådgivare från SEB.

Alla vinnare finns i senaste numret av Affärsvärlden och på affärsvärlden.se.

IPO-guiden i sin helhet hittar du på: www.affarsvarlden.se/ipo-guiden
2021-05-17
Länk till avsnitt

Med Wall på nya Wall Street

Affärsmannen Anders Wall är legend inom svenskt näringsliv. Han har stöpt om svenskt näringsliv flera gånger från slutet av 1960-talet och framåt. Men vägen dit var knappast spikrak. Han föddes i en lantbrukarfamilj och utmanade det svenska etablissemanget under parollen: ?Tjäna pengar och ha kul?.

I det här avsnittet undersöker vi Walls nya projekt på hemmaplan i Uppland. Från Giresta by till logistiknavet i Morgongåva via till herrgårdarna Molnebo och Starfors. Projekt, skog, mark och logistiklokaler som ryms inom den Wall-ägda koncernen Domarbo Skog med ett uppskattat värde på 1,5 miljarder kronor. I företagsparken hälsar vi på Apotea och pratar också med deras VD Pär Svärdson ? som berättar om nya rekord och utmaningar för nätapoteket. Detta är en förkortad version av två långa intervjuer med Anders Wall och Pär Svärdson i det senaste numret av Affärsvärlden. Det går även bra att fördjupa sig på affarsvarlden.se.  

2021-05-10
Länk till avsnitt

Blankarspecial med Mikael Syding

Börsen står i zenit och vad kan då vara ett bättre poddämne än blankning? Fondförvaltaren och blankarlegendaren Mikel Syding är med i studion och berättar om hur han kortade sig ur IT-haussen och vad han blankar idag. Dessutom avslöjar han vilket bolag som har potential att bli nästa Enron.
2021-05-03
Länk till avsnitt

Fem billiga småbolag i världen

Jonas Edholm förvaltar den värdefokuserade fonden Skagen Focus. I Affärsvärlden Magasin berättar han om varför värdeinvesterarnas decennielånga ökenvandring är över, och varför värdeaktiernas tid är nu. Dessutom tips på flera små och medelstora bolag med lockande värderingar runtom i världen.
2021-04-26
Länk till avsnitt

Kivras VD mixar expansion med frustration

Techbolaget Kivra utmanar traditionella posten genom att skicka digitala brev. Bakom står tunga ägare som H&M:s ordförande Karl-Johan Persson och serieentreprenören Stefan Krooks investmentbolag samt Wallenbergägda FAM. Det går bra för Kivra, de expanderar på andra områden och i andra länder. Ändå går bolaget med förlust vilket beror på att stora kunder - statliga myndigheter som Skatteverket - inte betalar för tjänsten. För Kivras VD Anna Bäck innebär det att navigera mellan expansion och frustration. Samtidigt finns ingen bortre gräns och det är möjligt att Kivra kan bli en så kallad Unicorn i framtiden.
2021-04-19
Länk till avsnitt

Daytradern Skogman: Var rädd om pengarna!

Nu när börsen är på all time high är det läge att vara rädd om pengarna. Det är inte fel att ha likvider nu. Det säger Börspoddens John Skogman som varit daytrader i elva år. För drygt ett år sedan gästade han podden Affärsvärlden Magasin. Det var mitt under brinnande coronakris med kraftiga börsfall som följd. Han ansåg då att det hade skapats ett köpläge. Nu är han tillbaka och den här gången är hans främsta tips inte främst enskilda case utan snarare att inte lockas med, att inte vara fullinvesterad på börsen. Han pratar även om börsens nytillkomna investerare, nya tidens börshuliganer och Sveriges okrönte bitcoinkung.
2021-04-12
Länk till avsnitt

Små vinnare och någon förlorare

Pär Andersson förvaltar Spiltans småbolagsfond. Och han är trött på indelningen mellan tillväxtbolag och värderingar. ?När många pratar om värdebolag pratar de oftast om något bolag som är billigt? säger han.Dessutom en rad case han tror på inom framtidens mat, sport och inom genren småbolag-som-verkar-för-andra-småbolag. Dessutom bjussar han på en av sina sämre investeringar!
2021-04-05
Länk till avsnitt

?Vi får ett kosläpp?

Vilka blir modeindustrins överlevare och hur står sig lyxkonsumtionen efter pandemin? Det svarar

Christina Synnergren på. Hon är den första svensken genom tiderna som styr Boston Consulting Group globalt och är även konsultjättens expert på mode och lyxvaror. Som rådgivare till flera av världens största företag i det segmentet talar hon om turismens centrala roll för den globala lyxkonsumtionen men också hur dessa märken måste ställa om och anpassa sitt utbud efter en digitalt shoppande kinesisk kvinna snarare än en fransk dam som flanerar på stan. Christina Synnergren ser ljust på framtiden. När konsumtionen väl kommer igång kan det bli i form av en explosion, eller som hon själv uttrycker det:

Ett kosläpp!

Avsnittet sponsras av modularfinance.se

2021-03-29
Länk till avsnitt

Småbolagsfest

Från Sinch, Embracer och Vitec till NP3 och Ratos. Det är några av innehaven som Joel Backesten pratar om i dagens avsnitt.

Han förvaltar Danske Invest Sverige Småbolag tillsammans med Max Frydén. Backesten förklarar varför han ser en förtroenderabatt i Ratos, varför Sinch antagligen kommer behöva ta in mer pengar och hur framtiden för Wingefors spelimperium ser ut. Men också vad som är mest centralt att genomlysa när man investerar i småbolag. Även hockeysnack förekommer, från Finanshockeyligan till Olofström och hans förhoppningar för Björklöven.  


Det här avsnittet sponsras av Modular Finance. För mer information gå in på modularfinance.se
2021-03-22
Länk till avsnitt

Lannebo: Tillgången på pengar styr börsen

Anders Lannebo, 77, är en svensk finanslegend. Efter att ha genomlevt en rad ekonomiska kriser ser han framförallt en faktor som påverkar börsen mest.

Aktieintresset föddes redan i unga år eftersom han tyckte om att läsa tabeller. Intresset för tabeller tog honom till Handelshögskolan, investmentbolaget Custos, senare till toppen på fondjätten Robur där han stannade i nästan 20 år. När han slutade som VD för Robur var planen att varva ner, men han blev entreprenör och utmanade den svenska fondmarknaden. Tillsammans med Göran Espelund grundande han Lannebo Fonder år 2000. Vad har drivit honom? Hur ser han på marknaden idag? Och hur ser framtiden ut?


Det här avsnittet sponsras av Modular Finance.

2021-03-15
Länk till avsnitt

Mixat med Harald Mix

Harald Mix är ordförande, medgrundare och partner på Altor Equity Partners.

Under åren har det skett ett skifte i private equity-bolagets portfölj som idag består av 39 bolag, allt ifrån restaurangkedjan O?Learys och sportkedjan XXL till investmentbanken Carnegie och resebolaget Ving som han tog över tillsammans med Petter Stordalen förra hösten.

Det finns numera en tydligare linje av opportunism i innehaven, och Mix talar om en vilja av att förbättra bolag som han anser vara bra i grunden men där någonting kan ha gått snett i en del av företaget.

Men det är inte bara det skiftet som är på tapeten just nu utan framförallt Harald Mix privata investeringar via ägarbolaget Vargas. Det är via Vargas som Harald Mix först investerade i batteritillverkaren Northvolt och nu senast i det nya fossilfria stålbolaget H2 Green Steel.  

Hur kommer det sig att en private equity-nestor plötsligt blir entreprenör inom svensk basindustri? Det söker vi svar på i dagens avsnitt som är en förkortad version av en längre intervju publicerad i magasinet Affärsvärlden och på affarsvarlden.se.  

 

Det här avsnittet sponsras av Modular Finance.

Läs mer på modularfinance.se

2021-03-08
Länk till avsnitt

Play hos Plejd

Affärsvärldens reporter Helene Rothstein har begett sig hem till Plejds VD Babak Esfahani i Göteborg. Detta för att spana in hur han själv använder Plejds så kallade smarta belysning som kan styras med mobilen i sitt vardagsrum, sovrum och kök. Plejd grundades 2009 och är noterade på Spotlight Stock Market sedan april 2016. De började först att utveckla smarta produkter på lyxbåtar, yachter, men har sedan riktat in sig på belysning för hemmet. De har också jobbat sig in i marknaden via elektriker som tycks gilla att arbeta med produkterna. Men hur viktig är ljussättning i andra länder? Och vad har de för planer framåt? Och kommer de att bli mer inriktade på konsumenter snarare än elektriker i framtiden? Det är några frågor som Babak Esfahani svarar på. Eftersom det varit en börsraket på börsen har det också kommit sånger som anspelar på den stigande aktiekursen och jodå, även han har hört sången Ingen hejd på Plejd!

Det här avsnittet sponsras av Modular Finance.

Läs mer på modularfinance.se

2021-03-01
Länk till avsnitt

Calmfors: "Skatteskifte i sikte"

Det är flera saker som nationalekonomen Lars Calmfors tycker är underligt med den svenska coronastrategin. Den har även blottlagt brister i svensk välfärd som knappast avtar på sikt. Tvärtom, menar Calmfors. I en framtid då vi lever längre och de offentliga finanserna måste öka förespråkar han en genomarbetad skattereform. Han vill se ett skifte från skatt på inkomst till ökad skatt för konsumtion. Det handlar om minskade marginalskatter på höga inkomster ? men höjda konsumtionsskatter, alltså mer moms på fler varor och tjänster. Men även beskattning på ägda bostäder, samt en mer enhetlig kapitalinkomstbeskattning. Därtill önskar han att politiker införde och utvärderades efter tydligt uppsatt sysselsättningsmål. Han talar också om hur han har wallraffat fackföreningarnas närvaro på nätet för att förstå varför antalet medlemsantal skjutit i höjden så kraftigt. För LO:s del uppvisar nu centralorganisationen den största ökningen på över 35 år.  


2021-02-22
Länk till avsnitt

Därför fälls få styrelseledamöter

De senaste tio åren har antalet ansvarsmål mot styrelseledamöter ökat kraftigt. Samtidigt är det få som döms. Varför då? Advokat Carl Svernlöv på Baker McKenzie har doktorerat i ämnet och arbetat med flera stora ansvarsmål. Han pekar på två huvudorsaker till att styrelseledamöter går fria och avslöjar även den gemensamma faktorn för när ansvar faktiskt döms ut. Dessutom: kreativa bud bland börsbolagen, det nya fenomenet SPAC-bolag samt trender inom global M&A. Och vilka effekter det amerikanska maktskiftet får för svensk handel och näringsliv.  
2021-02-15
Länk till avsnitt

I krisens hetta

Antalet företagsrekonstruktioner är all time high och mycket talar för nya rekord under 2021. Ett bolag som har genomgått rekonstruktion är klädkedjan Polarn O. Pyret inom den börsnoterade handelskoncernen Retail and Brands (vars tre dotterbolag har genomgått varsin rekonstruktion). Men hur är det att leda ett företag under en rekonstruktion? VD:n för Polarn O. Pyret, Johan Munck berättar.

Hur bör en ledningsgrupp agera under en rekonstruktion och varför är det vanligt att dessa senare slutar med konkurs? Rekonstruktören och advokaten Ola Sellert, delägare på Trägårdh Advokatbyrå, förklarar.


Kort bakgrund

Ett bolag som hamnar på obestånd kan ansöka om konkurs och avveckla företaget. Vid en företagsrekonstruktion försöker man istället förhandla med fordringsägarna om en nedskrivning av företagets skulder. En känd rekonstruktion som har gått bra är mediekoncernen Stampen med flaggskeppet Göteborgs-Posten. En känd rekonstruktion som senare slutade med konkurs är bilföretaget Saab. Det är ett relativt nytt juridiskt instrument som kom till Sverige 1996 och härstammar ur USA:s Chapter 11 men det finns en rad olikheter.  

Samtalet spelades in på eventet Framtidens Advokatbyrå som anordnades av undersökningsföretaget Regi.

2021-02-08
Länk till avsnitt

Main street mot Wall street?

Förra veckan riktades allas blickar mot bolag som annars lever en ganska undanskymd tillvaro på aktiemarknaden.

Vad som började som en galen aktieidé ledde till otippade rusningar i exempelvis Gamestop, det blev snart storpolitik och skakar om finansbranschen världen över.

Dagens gäst är Niklas Larsson, fondförvaltare på Swedbank Robur globala småbolagsfond. Med halva portföljen i USA följer han utvecklingen på nära håll. Med över 10 000 potentiella bolag att investera i: hur gör han som förvaltare för att välja ut rätt bolag och vad lärde han sig av den sämsta investeringen som han har gjort?

2021-02-01
Länk till avsnitt

Bästa och sämsta fastighetsbolagen 2021

Samtidigt som fler fastighetsbolag gör entré på börsen kan vi även vänta oss fler utköp. Det säger fondförvaltaren Peter Norhammar från norska NRP Anaxo Management. Han har sysslat fastighetsinvesteringar i drygt 20 år. Och han är nu ansvarig förvaltare för en ny fastighetsfond som heter NRP Anaxo Nordic M2. Fonden investerar i fastighetsbolag även utanför Norden samt de som ännu inte har kommit in på börsen ? men är på väg in. Men det största innehavet är en svensk snabbväxare.

I dagens avsnitt pratar han om vilka bolag och sektorer som han tror mest på i coronakrisens spår, men också vilka bolag som riskerar att få det tuffare framöver samt vilka som kan vara aktuella för utköp från börsen.

Vi utlovar fastighetsbonanza!

2021-01-25
Länk till avsnitt

?Behövs bättre framförhållning med pandemilagar?

Under pandemin har det arbetats fram en rad nya lagar. Vad gäller både den första och den andra pandemilagen skulle man ha behövt bättre framförhållning. Detta är inte bara önskvärt utan vore även möjligt anser Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Under hennes dryga ett år på posten har rättssäkerheten och etiken blivit två prioriterade frågor. Etiken inom advokatkåren är också under lupp externt. Inte minst för att Justitiekanslern har begärt att Högsta Domstolen ska pröva om Advokatsamfundets disciplinnämnd borde bli strängare mot advokater som har gjort sig skyldiga till etiska överträdelser i sitt värv.  

Affärsvärldens reporter Helene Rothstein intervjuade Mia Edwall Insulander i samband med eventet Årets Advokatbyrå. En förkortad filmad version finns här: https://www.youtube.com/watch?v=J2_eLJEeY-A&feature=youtu.be

2021-01-18
Länk till avsnitt

?Socialism på finansmarknaderna?

Ja, det säger Sean George som är förvaltare och medgrundare av den lilla kredithedgefonden Hamiltonian GCO. Citatet om socialism hänger ihop med en allt vanligare slogan inom finansvärlden: Don?t fight the fed! Och han anser att centralbankernas stöd slår marknadsekonomin ur spel.

Sean George förklarar även hur deras återhämtningsportfölj ser ut. Hur de värderar risk kring de utländska företagsobligationer som de är långa eller korta i fonden. Som amerikan är han bedrövad över den senaste tidens händelseutveckling i USA samt den homogena finansbranschen i Sverige.

2021-01-11
Länk till avsnitt

MTG-slav, Oriflamechef och entreprenör - DEL 2/2

Erik Björkman inledde sin karriär som management trainee på MTG. Arbetet som Luma tog honom vidare till Ukrainas huvudstad Kiev och vidare till Oriflame där han senare blev chef för sminkbolagets närvaro i Centralasien, Moskva, Ukraina och Belarus. Under sin karriär i öst har han dels uppträtt som kvinna på stora sportarenor, blivit arresterad av rysk underrättelsetjänst och tröstat besvikna Oriflameförsäljare. I en intervju med Affärsvärldens reporter Helene Rothstein delar han med sig av sina erfarenheter och förklarar även varför han numera tar sikte på den ryska sömn-marknaden. 

2021-01-04
Länk till avsnitt

MTG-slav, Oriflamechef och entreprenör - DEL 1/2

Erik Björkman inledde sin karriär som management trainee på MTG. Arbetet som Luma tog honom vidare till Ukrainas huvudstad Kiev och vidare till Oriflame där han senare blev chef för sminkbolagets närvaro i Centralasien, Moskva, Ukraina och Belarus. Under sin karriär i öst har han dels uppträtt som kvinna på stora sportarenor, blivit arresterad av rysk underrättelsetjänst och tröstat besvikna Oriflameförsäljare. I en intervju med Affärsvärldens reporter Helene Rothstein delar han med sig av sina erfarenheter och förklarar även varför han numera tar sikte på den ryska sömn-marknaden. 

2020-12-28
Länk till avsnitt

?Jag vill ha vinst nu?

Det säger småbolagsförvaltaren Jon Hyltner på Enter Fonder som är dagens gäst i podden Affärsvärlden Magasin. Han tittar bara på bolag som gör vinst. Det blir en lättare bedömning att göra om affärsmodellen flyger eller inte. Det finns undantag men det är ändå svårare, säger han. Dessutom om varför serieförvärvarna fortsatt frälsa honom, varför portföljen är så husdjurstung, sämsta investeringar både privat och professionellt och varför han är så optimistisk inför börsåret 2021.

2020-12-21
Länk till avsnitt

Stark klockbransch i coronatider

Samtidigt som coronaviruset rasar har andrahandsmarknaden för klassiska klockor stått sig stark. I dagens avsnitt träffar vi Georgios Batselas, chef för klockavdelningen på Kaplans auktioner. Han förklarar varför trenden med klassiska klockor tycks hålla i sig även i dåliga tider, vad som trendar just nu och varför det numera är okej att bära guldklocka. Dessutom om klockrekord och vad man ska tänka på när man köper en klocka i investeringssyfte. 

2020-12-14
Länk till avsnitt

Kontorschefen Stefan Dahlbo

Fabeges fastighetsportfölj består till 84 procent av kontor. Men det är inte vilka kontor som helst. Under rådande coronakris är VD:n Stefan Dahlbo till synes kolugn. Inte så konstigt kanske. Han har varit med om stormar förr.

2020-12-07
Länk till avsnitt

Förhör med EBM-chefen

Ändrad lagstiftning där sms och mejl mellan närstående får användas som bevisning kan leda till fler fällande domar i insiderärenden, säger EBM:s generaldirektör Monica Rodrigo. Men än så länge är det få som fälls. I takt med att välfärdsbrotten ökar är det tydligt att EBM får en allt mer central i kampen mot den organiserade brottligheten. Hur går det arbetet egentligen?

2020-11-30
Länk till avsnitt

Uppgång och fall med Dr Baisse

Johan Isaksson är daytrader och investerare, känd från Börspodden där parhästen John Skogman har döpt honom till Dr Baisse. Med sin dystra makrosyn har Johan Isaksson stundtals tvingat sig själv till att göra investeringar. I dagens avsnitt berättar han om Stockholmsbörsens bästa bolag, vilken sektor han aldrig doppar tårna i, vilka investeringar han gör utanför börsen samt varför han tror på fortsatt uppgång för Bitcoin och säger ja till Saas men nej till Fas.  

2020-11-23
Länk till avsnitt

I jakt på nästa VD

Dagens ledare ska ha högt EQ, vara empatisk och verka utifrån ett tydligt syfte som genomsyrar allt man gör. Det säger Charlotte Wetterlundh och Christina Harrington på den globala rekryteringsjätten Korn Ferry. Men hur går det till när man ska rekrytera nästa storbolags-vd och vilka egenskaper blir allt viktigare i coronatider? Det förklarar Charlotte Wetterlundh, en av jurymedlemmarna i Årets ledare samt ansvarig för Korn Ferrys executive search på Stockholmskontoret. Psykologen Christina Harrington förklarar vilka personliga risker hon letar efter under rekryteringar och hur man, som chef, kan göra om man saknar empati.

2020-11-16
Länk till avsnitt

Årets ledare 2020: Mia Brunell Livfors - Merkels seriositet är en förebild

Efter att ha ändrat inriktningen på Kinnevik fortsätter hon att anpassa ännu ett anrikt familjeföretag till nya tider. Hennes förändringsinriktade ledarskap på Axel Johnson kombinerat med en förmåga att lyssna gör att Mia Brunell Livfors utses till Årets ledare 2020. Nu har hon varit VD för Axel Johnson i fem år och lyckats ställa om delar av bolaget till nya tider, inte minst genom ökad e-handel. Inom koncernen finns Axfood, Axsol, Dustin, Åhléns, Novax och Axel Johnson international samt Martin & Servera. Alla bolag har påverkats av coronakrisen. Hur hanterar Mia Brunell Livfors det? Och hur ser framtiden ut för handeln just nu?

Mia Brunell Livfors tror på relationer som metod för att folk ska prestera bättre. Utan goda relationer går det inte att delegera ansvar som är centralt för att personer ? och därmed bolag ? ska växa och hålla jämna steg med samtiden. Affärsvärldens reporter Helene Rothstein intervjuar Årets ledare 2020 på Axel Johnsons kontor på Villagatan 6 i centrala Stockholm.  

2020-11-09
Länk till avsnitt

Folkhemmet bakom svenskt ledarskap

Dagens ledarskap måste förstås ur ett historiskt perspektiv. Det säger Carl-Henrik Hallström, Norden- och Baltikumchef på det globala it-konsultbolaget Wipro. Därtill är han en av jurymedlemmarna i det stora ledarskapspriset Årets ledare. Carl-Henrik Hallström poängterar att ledarskap speglar näringslivet och i takt med att näringslivet har förändrats så har också ledarskap gjort det. Det krävdes ett annat ledarskap för tunga industribolag på 1970-talet jämfört med dagens tjänstebolag.  

2020-11-02
Länk till avsnitt

Svenskt ledarskap var rustat för coronakrisen

"Pandemin har visat på vikten av att långsiktigt jobba med decentraliserat och transformativt ledarskap. Företag som tidigare hade en fungerande ledarskapsmodell med delegerat beslutsfattande har klarat pandemins strukturella utmaningar bättre?. Det säger Oskar Almén på PA Consulting som har suttit i juryn för Årets ledare i tre år. Han pekar också ut vad som krävs för att bli vinnare efter krisen och vilka krav krisen ställer på nytt ledarskap.

2020-10-26
Länk till avsnitt

Fastighetsbonanza från Carnegies terrass 

Fabege, Hufvudstaden, Klövern, Oscar Properties och Balder har alla fastigheter som syns från Carnegies terrass från trettonde våningen på Regeringsgatan i centrala Stockholm. Jonas Andersson på Carnegie Fonder går igenom fastighetsbolagen under takåsarna men även de som verkar långt utanför tullarna, såsom Diös samt ett litet logistikbolag i norr och en potentiell börsdebutant från Skåne. 

2020-10-19
Länk till avsnitt

Växlade upp till 600 kontor

När krisen slog till i våras bestämde sig advokatbyrån Mannheimer Swartling för att alla medarbetare skulle arbeta hemma, de gick från 8 till 600 kontor. Den tillvaron har skapat bättre arbetsmiljö på flera sätt men är inte okomplicerat för ett kunskapsföretag. Trots krisen berättar Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam att affärerna går bra. Precis som andra affärsjuridiska byråer gynnas de av kriser. Dernestam är sedan flera år tillbaka även med i juryn för Affärsvärldens pris Årets ledare. Han ser en röd tråd hos de som prisas, och överlag anser han att krisen har gjort näringslivet mer empatiskt. 

2020-10-12
Länk till avsnitt

Det ska va gött o leva

Galenskaparnas hitlåt från 1990-talet sammanfattar nyproduktionsbolaget Besqabs tanke med de bostäder som det bygger. Men frågan är vad framtidens bostadskunder vill ha och hur coronakrisen påverkar hur våra hem utformas i framtiden. Nyproduktionsbolagen har haft det tufft både på och utanför börsen sedan kraschen 2017. Besqab är inget undantag. Nu ska antalet byggstarter fördubblas, intäkterna ska upp, den vikande rörelsemarginalen likaså. Det står på den nytillträdda VD:n Carola Lavéns att-göra-lista. 
2020-10-05
Länk till avsnitt

Hållbart eller ohållbart?

Vad är hållbart byggande och vad innebär det att vara en hållbar arbetsgivare inom byggbranschen? Skanskas globala hållbarhetschef Lena Hök har arbetat med hållbarhetsfrågor i ett par decennier. I dagens avsnitt berättar hon om ny  innovation inom byggsektorn men också om vilka utmaningar som finns framöver när det handlar om korruption och olaglig arbetskraft som kan upptäckas hos underentreprenörer. Vilket ansvar har Skanska här och vad händer om cheferna inte tar sitt ansvar? 

2020-09-28
Länk till avsnitt

Matmarknaden: vart är vi på väg?

I coronatider pratas det allt mer om vikten av att bli självförsörjande. Inte minst inom mat och livsmedel. Men i Sverige är vi självförsörjande inom morötter, spannmål och socker. Faktiskt inte ens det. Vad krävs för att få till ett hållbart system inom hela livsmedelsindustrin? Och vilket ansvar har de stora dagligvarujättarna här? Ingela Stensson är omvärldsanalytiker med inriktning på mat ? ett ämne hon har bevakat i 40 år utifrån konsumentens perspektiv. Med tiden har hon börjat ifrågasätta det rimliga i att kunna köpa bra mat till en billig peng. Inte minst är mjölk orimligt billigt säger hon i podden Affärsvärlden Magasin.

2020-09-21
Länk till avsnitt

ICA-Per i ny kostym

Under Per Strömbergs åtta år som vd för Ica har koncernen bytt inriktning. Kedjor som Hemtex har fått ge plats åt apotek och e-doktorer vilket har bidragit till ökad lönsamhet. Nu ska de öka på sin bankverksamhet och coronakrisen innebär ökat fokus på priserna mot kund. Som dominant aktör har Ica kritiserats för att pressa priserna mot leverantörer. Nu kan ny lag träda i kraft som kan ändra spelreglerna för livsmedelsbranschen. Strömberg tycker inte om förslaget som ligger på regeringskansliets bord - men det gör leverantörerna.

2020-09-14
Länk till avsnitt

I Värmland med Wingefors

Affärsvärlden har besökt Lars Wingefors på hans kontor och sommarstuga i Värmland. Serieentreprenören har skapat Europas tredje största gamingbolag och sedan noteringen på Nasdaq First North för fyra år sedan har kursen stigit med 2500 procent. Ändå känner han sig som en ?flugskit? i branschen. Och det är inte så konstigt. Stor i Norden betyder inte stor på jorden. I avsnittet hälsar vi på honom på hemmaplan i Karlstad. Biltur inkluderad!

2020-09-07
Länk till avsnitt

Resistent mot Corona

Coronakrisen har haft liten påverkan för teknikkonsultbolaget Sweco. Under våren har 14000 av 17500 arbetat hemma, samtidigt presterar bolaget såväl ökad omsättning som förbättrad vinst, därtill en dubblad aktiekurs. En nyckel till hanteringen är den decentraliserade organisationen, säger VD Åsa Bergman. Hur krisen slår framöver återstår att se. Klart är att den decentraliserade organisationen måste få till ett enhetligt arbetssätt, implementera den så kallade Swecomodellen, så att lönsamheten i Centraleuropa kan bli lika bra som i norra Europa.

2020-08-31
Länk till avsnitt

Lata eller smarta?

Dagens unga värdesätter "work-balance" i högre grad än cheferna som anställer dem, vilket utmanar är en utmaning för traditionella advokatbyråer. Hur ser framtidens jurist ut och vad driver dagens unga? Och hur kan branschen tillgodose deras höga krav? I studion Alexandra Åquist, vd för Nordstedts Juridik som i dagarna släpper sin årliga rapport, med titeln "Framtidens jurist". 

2020-08-24
Länk till avsnitt

Alibaba, Tencent och en schweizisk alpstuga

I skuggan av handelskrig och kontroversen runt videoappen Tiktok fortsätter de kinesiska techbolagen att leverera. Men vilken påverkan har det stundande amerikanska presidentvalet på Kinas jättebolag? Hur påverkas Tencent när delar av företaget förbjuds på amerikansk mark? Finns det en konfliktrabatt i kinesiska bolagen? Mikael Sens har förvaltat Handelsbankens Kinafond sedan 2009 och berättar vad han just nu tycker driver aktiepriserna i en av världens största ekonomier. 

2020-08-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.