Sveriges 100 mest populära podcasts

Marknaden

Marknaden

Podden Affärsvärlden Magasin har bytt namn till Marknaden. På måndagar blir det intervjuer med företrädare från det svenska näringslivet och investerare. På fredagar kör vi ett kort nyhetsprogram! Marknaden produceras av Monopol Media och programledare är Helene Rothstein.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

monopolmedia.se

Avsnitt

Trippelhöjning, Black Week och konsulter på frammarsch

Konsultbranschen står sig stark, tillväxten fortsätter i flera bolag men får vi se minskade marginaler när lönespiralen tar vid? Stefan Ingves sista räntebesked analyseras, och lärdomar från Black Friday gås igenom. Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag med investeraren och it-konsulten Niklas Aldén, även känd från podden Market Makers. I studion även Handelsbankens prognoschef, Johan Löf och programledaren Helene Rothstein.
2022-11-25
Länk till avsnitt

195. Dubbelt upp för Cinnober-grundaren

På 1990-talet var Nils-Robert Persson med och grundade it-bolaget Cinnober, som sålde handelssystem till börser över hela världen. När konkurrenten Nasdaq köpte bolaget för 1,7 miljarder gjorde han sig en rejäl hacka, men han bestämde sig snart för att göra samma resa en gång till. Eller? Helene Rothstein har besökt ett av Sveriges snabbast växande (men kanske minst kända) fintechbolag: Vermiculus.
2022-11-21
Länk till avsnitt

Embracer, havremjölkskollaps och amerikanska börsen

Oatly blöder pengar och världens "matenhörningar" kollapsar på börsen. Vad händer? Embracer har rapporterat, och så pratar vi om 2023 på USA-börserna. I studion: Andreas Brock på Coeli, Viktor Lundström på Redeye, Erik Sprinchorn på TIN, och Johan Jörgensen på Sween Food Tech.
Programledare är Helene Rothstein, producent är Jesper Hagenborn. Podden Marknaden ges ut av Monopol Media, ansvarig utgivare är Jacob Bursell.
2022-11-18
Länk till avsnitt

194. Börsraketen Hexatronic ? vad händer nu?

Fiberleverantören Hexatronic har rusat på börsen när många andra liknande bolag inte har gjort det. Vad har bolaget på gång framöver och vilka tekniska utmaningar finns på sikt? I dagens avsnitt intervjuas bolagets VD Henrik Larsson Lyon som även drabbats av en svår personlig förlust. Hur hanterar han sorgen och hur gör han gjort för att komma vidare?
2022-11-14
Länk till avsnitt

Börsrally och kryptokollaps!

Veckan har bjudit på börsuppgång ? och kollaps i kryptovärlden. Vi pratar om pressade konsumentbolag, björnmarknadsrallyt, det slopade ISK-löftet och varför världens näst största kryptobörs kollapsade i veckan.

Dagens gäster är investeraren Joel Eklund, bland annat storägare och styrelseledamot i Kjell Group. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och ISK-aktivist samt ekonomijournalisten Gunnar Harrius.

Programledare är Helene Rothstein.

Missa inte våra andra poddar!

Kapitalet

https://open.spotify.com/show/4FPF1Sfy4AlNZf3nxA6rUB?si=0081299f520e485d


Kryptoteket


https://open.spotify.com/show/5TcpDbzhxfyDSsPgcY1vx0?si=479e6a699a5b4e2b

2022-11-11
Länk till avsnitt

193. Christer Fåhraeus, har du gått från passion till finans?

Serieentreprenören Christer Fåhraeus håller till i Lund och är en av Skånes stora investerare, framförallt inom life science. Han vet inte hur många bolag han har grundat (?kanske sju?) men tre av de mest kända är Cellavision, EQL Pharma och Anoto. Samtidigt som han är en hyllad entreprenör och aktiv investerare så väcker han starka känslor hos en del. Varför är det så? Hur många bolag ska han egentligen grunda? Vad är slutmålet? Och vad är den stora skillnaden mot bolag han grundar nu jämfört med de han drog igång för 30 år sedan? Vi rör oss från doktorsavhandlingar och fjärilar till blod och hans entré i den svenska näringslivspressen.
2022-11-07
Länk till avsnitt

Instabee, vansinnesuppgång på skämtvaluta och prissäkrade bostadsaffärer

Samgåendet mellan Instabox och BudBee går i lås, men varför sker affären och vad innebär den för sista milen-marknaden? Dogecoin rusar när Elon Musk går loss på Twitter, och så pratar vi med Movesta som köper din bostad ? allt du behöver göra är att fråga. Med Gunnar Harrius på vår egen podd Kryptoteket, André Brännmark på Movesta, och Jon Perslow på Pindeliver. Producent är Jesper Hagenborn.
2022-11-04
Länk till avsnitt

192. Brott och cash med Jens Lapidus

Författaren och den före detta brottmålsadvokaten Jens Lapidus var tidigt intresserad av snabba cash. Redan som student investerade han på börsen. Först gick det extremt bra. Sedan väldigt dåligt. Men vad gör han med pengarna idag? Vilka bolag investerar han i och varför?

När Lapidus kom ut med romanen Snabba Cash år 2006 var han först med att beskriva framväxten av ny gängkriminalitet i Sverige. I dagarna är han aktuell med en ny roman ? ?Mr Ett?. Men den bok som är mest aktuell just nu ? efter valet 2022 ? är dystopin ?Paradis City?. I den romanen råder särskilt hårda lagar i problemtyngda förorter och en del medborgare får sämre villkor än andra i det svenska socialförsäkringssystemen.

Programledare Helene Rothstein har tröttnat på att "svennebananer diskuterar förorter utan att själv bo där" och skapade därför en pop up-bokcirkel tillsammans med instagramkontot @ortensverige som läst boken Paradis City. I dagens avsnitt så svarar Lapidus på deras frågor.

2022-10-31
Länk till avsnitt

Kanye West vs. Adidas, Twitters framtid + småspararbomben Azelio

Adidas bröt tillslut med Ye/Kanye West, men vad får kontroversen för konsekvenser för varumärket? Elon Musk går i hamn med Twitter-affären, och så pratar vi om det kändistäta industriprojektet Azelio som aldrig tycks komma till skott. Med investeraren och hedgefondsprofilen Karl-Mikael Syding, Nina Amjadi på varumärkesbyrån Familjen och Kevin Stenmark, som modererar Azelios Discord-kanal. Medverkar gör också vår egen producent Jesper Hagenborn. Programledare är Helene Rothstein.
2022-10-28
Länk till avsnitt

191. Petter Hedborg, kärnan i er affärsmodell är hotad ? vad händer nu?

Aktienörden Petter Hedborg är grundare och VD på Saas-bolaget Modular Finance. Detta lönsamma teknikbolag förser aktiemarknaden och media med ägarinformation genom tjänsten Holdings. Det är inte deras största tjänst ? men den mest kända. Datan får man av jätten Euroclear som nu har bestämt sig för att strypa informationen till Modular Finance. Det har i sin tur lett till att Modular Finance vänt sig till Konkurrensverket. Medan konkurrensbråket blossat upp är tiden knapp för entreprenörerna. Så, vad ska Petter göra?
2022-10-24
Länk till avsnitt

Bankrån, rapportfrossa och listan som ingen vill vara på

Marknadens fredagsprogram är här! Om rapportsäsongen, budet på Swedish Match och så kollar vi på veckans lista med bolag som tappat 99% av värdet. Med Carl-Henrik Söderberg på Aktiespararna, och Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske Bank. Producent: Jesper Hagenborn. Ansvarig utgivare: Jacob Bursell. 

Svara på vår lyssnarenkät!

https://docs.google.com/forms/d/1bP4QQaYn9Xw-CNaNie_RW6dTpe1lM7eogAhqSejTO38/edit

2022-10-21
Länk till avsnitt

190. Höga berg och djupa hav, aka småbolag

Småbolagsförvaltaren Christian Brunlid är tillbaka! Han kör numera tre fonder på Handelsbanken: småbolag, mikrobolag och nanobolag. Vi rör oss mellan härvor och stjärnor innan vi når rapportfloden som rasar in vecka 42.

Hjälp till att göra Marknaden bättre, svara på 8 frågor:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsD9JZD0-4XqL-Bb5prXk3cOsu0jYo3N6hrZenCcSw6CKUng/viewform
2022-10-17
Länk till avsnitt

Riksbankskritik, M&A-stopp och Spotify

Analys av kritiken mot Riksbanken. Vem tar vem på svensk fastighetsmarknad? Och sagan om Spotify. Marknadens fredagsavsnitt är tillbaka med Företagarnas chefsekonom Johan Grip, Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea och journalisten Sven Carlsson som skrivit boken ?Spotify inifrån: så blir man störst i världen? tillsammans med Jonas Leijonhufvud.
Vi pratar också om hur den nya regeringen kan motverka ökad inflation och varför det inte händer fler affärer inom den svenska fastighetssektorn.

Programledare: Helene Rothstein
Producent: Jesper Hagenborn


Vad tycker du om avsnittet? Fyll gärna i enkäten här: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsD9JZD0-4XqL-Bb5prXk3cOsu0jYo3N6hrZenCcSw6CKUng/viewform
2022-10-14
Länk till avsnitt

189. Vinnare och förlorare på nya LAS

Marginalerna pressas på bemanningsbolagen när nya LAS träder i kraft i oktober. Det är den största reformen på svensk arbetsmarknad på flera decennier. Nu blir det enklare att sparka folk och tanken är att marknaden ska bli rörligare. I dagens avsnitt återvänder arbetsrättsveteranen, Åsa Erlandsson, advokat på Setterwalls. Förutom att analysera effekterna av nya regler så diskuteras svenska lärdomar efter Metoo-uppropet som briserade för exakt fem år sedan ? däribland nya politiska förslag såsom slopandet av Diskrimineringslagen.

Hjälp till att göra Marknaden bättre, svara på 8 frågor:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsD9JZD0-4XqL-Bb5prXk3cOsu0jYo3N6hrZenCcSw6CKUng/viewform
2022-10-10
Länk till avsnitt

Arnhult på säljknappen, Twitter-affären och teknikfrossa

Miljardären Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management sålde en gigantisk post i fastighetsbolaget Castellum igår. Köpare var fastighetsräven Roger Akelius. Arvid Lindqvist på Catella förklarar logiken bakom affären. Margin calls sänkte Urb-it aktien i veckan. Vad säger Erik Sprinchorn och Maria Hedengren om det? Hur ska techbolagen växa om IPO-fönstret är stängt? Hur får tillväxtbolag in pengar nu? Dessutom: Elon Musks twitter-affär, blankarrapporter och Embracers saudipengar?

Maria Hedengren var tidigare VD för Readly, dessförinnan finanschef på Izettle. Hon är nu styrelseordförande i Feminvest, styrelseledamot i Mips och i fiskeappen Fishbrain samt i kapitalmarknadsrådgivare STJ Advisors med säte i London.

Erik Sprinchorn är investerare och förvaltar Tin Ny Teknik sedan februari 2019. Innan arbetade han på Swedbank Robur som förvaltare med fokus på småbolagsfonder.

Arvid Lindqvist är analyschef på Catella. Dessförinnan chefsekonom på Newsecs analysavdelning.

2022-10-07
Länk till avsnitt

188. Hur blir man advokat för Nord Stream 2?

Kaj Hobér har varit en affärsjuridisk pionjär. Vid Sovjetunionens fall designade han juridik som användes när Ryssland skulle införa marknadsekonomi. Han var bokstavligt talat med när statens första bolag såldes ut på en auktion och fortsatte därefter att delta i världens största ekonomiska experiment ? nämligen när Ryssland övergick från planekonomi till marknadsekonomi. Hur gick det där till i praktiken och vad gjorde en juridisk rådgivare under den processen? Kaj Hobér är en global juristkändis, internationellt hyllad inom skiljedomsförfaranden och professor i internationell investerings- och handelsrätt vid Uppsala universitet. Under årens lopp har han slitit gigantiska tvister och både haft stater som klienter ? och som motpart. I flera decennier har han också missionerat svensk tvistlösning över halva världen. Trots att Hobér känner en personlig sorg över Rysslands anfallskrig mot Ukraina är han nu ombud åt Gazprom-kontrollerade Nord Stream 2 AG i en tvist mot EU.
Hur resonerar han där egentligen?
2022-10-03
Länk till avsnitt

187. Brittisk finanskaos, blankarrapporter och börshopp

Det har varit rejäl dramatik på den brittiska finansmarknaderna i veckan. Vad hände egentligen? 

I Storbritannien drog finanspolitiken och penningpolitiken åt motsatta håll. Kan man tänka sig en liknande utveckling i Sverige? Är blankarna börsens bästa städare? Vad händer med H&M nu? Och vem kan rädda SBB?

Marknadens matiga fredagsmagasin är tillbaka med Günther Mårder, VD för Företagarna, fastighetsveteranen Peter Norhammar, Portfolio Manager, NRP Anaxo Nordic M2 och Gustaf Linnell, chef för svenska räntor på Storebrand kapitalförvaltning. 

Programledare är som vanligt Helene Rothstein.

2022-09-30
Länk till avsnitt

186. Finansdoldisen CG Fridh

Som barn klev han in på Börshuset i Stockholm och började hänga med sjuttiotalets daytraders. Så småningom blev han själv börsmäklare och skapade senare en egen bankverksamhet, Civic och därefter ett av landets första riskkapitalbolag ? Affärsstrategerna. Det var härliga tider. Men motgångarna var flera och allvarliga. Tillståndet rök för Civic och avnoteringen av Affärsstrategerna skedde under viss turbulens. Samtidigt har CG Fridh alltid fortsatt att blicka framåt. Vi möter en evigt nyfiken investerare med en optimistisk syn på själva entreprenörskapet.  

Dagens avsnitt tar avstamp på Börshuset 1976, en era då finansbranschen befinner sig i en brytningstid, vidare till Fingerprint Cards och nyare teknikbolag.

Intervjun kom till efter att programledare Helene Rothstein hade läst hans bok ?Bakom börsens kulisser? som är skriven tillsammans med journalisten Ulrika Fjällborg och utgiven vid Ekerlids förlag.

2022-09-26
Länk till avsnitt

185. Iskalla optionsprogram, börskrasch och räntor i taket

I Marknadens fredagsprogram pratar vi som vanligt om tre saker. Idag om centralbankernas räntehöjningar, den rekordsvaga kronan och hur börsnedgången leder till iskalla incitamentsprogram.

Johanna Ahlqvist, fondförvaltare på Cliens, letar efter pärlor på börsen och kommenterar vad man ska hålla utkik för när rapportfloden kommer. Carl Hammer, analyschef och valutaexpert på SEB, ger sin syn på den svaga kronan samt förklarar varför centralbankerna i Japan och Sverige har så olika strategier, och Johanna Sommarlund från Novare Pay om nya tidens incitamentsprogram. 

2022-09-23
Länk till avsnitt

184. Vilka småbolag blir champions, Henrik Milton?

Henrik Milton letar efter vinnarbolag över hela världen. Tillsammans med Andreas Brock är han ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och själv ansvarig för den nystartade småbolagsfonden Coeli Global Small Cap Select. I båda fonderna letar de efter vad de kallar för ?Champions?. När bolagen redan har vuxit sig stora och dominerar en marknad är det lätt att kalla dem för vinnare ? eller champions ? men hur vet man vilka småbolag som blir vinnare i det här börsklimatet? Och hur hittar man dem när det finns runt 10 000 småbolag att välja bland?  
2022-09-19
Länk till avsnitt

183. Vad får vi för pengarna?

En rekordhög inflation pressar hushållen som går mot reallönesänkningar, samtidigt som en ny avtalsrörelse pekas ut som en potentiell rysare. I veckans fredagsprogram talar vi om de tre viktigaste makrofrågorna just nu! Vad bör en ny regering göra? Är vinstvarningarna här för att stanna? Veckans två gäster är Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Investment Bank och Helena Bornewall, seniorekonom på Handelsbanken. Programledare är Helene Rothstein.
2022-09-16
Länk till avsnitt

182. Investeringsfilosofi med Pontus Dackmo

Efter 20 år på stora banker i London och Stockholm så startade Pontus Dackmo fonden Protean Select tillsammans med Carl Gustafsson. I ryggen finns en rad family offices och investerare som Peter Gyllenhammar. Inte minst har de satt in alla sina egna pengar i fonden vars affärsidé är att aldrig bli stor. Twitterprofilen Pontus Dackmo (aka Stckpkr) är inte särskilt generös med enskilda case som han tror på just nu, inte heller vilka korta positioner som fonden har tagit. Men han förklarar deras flexibla investeringsfilosofi och marknaden vet redan att fondens största innehav är Swedish Match ? som man har ökat i rejält under pågående bud från Philip Morris. Dessutom har de gått ut offentligt och sagt att tobaksjättens bud är på tok för lågt.
2022-09-14
Länk till avsnitt

181. Blir det marginalpress på Instalco, Robin Boheman?

Instalco är vad man heter ? ett bolag inom installationsbranschen ? som i sin tur består av hundratals bolag som är verksamma inom el, vatten, ventilation och kyla. Egentligen allting som ryms innanför väggarna i ett hus. Hur ska man tackla stigande priser på råmaterial och el? Vad är drivaren på sikt och hur blir man bra på att kontrollera smärta på Hawaii? Dagens gäst är Robin Boheman som varit VD på Instalco ett år men som också var medgrundare av bolaget när det drog igång 2014.
2022-09-12
Länk till avsnitt

180. Kasino, elpriser och utköp

Podden Marknaden har ett nytt fredagsprogram där vi pratar om aktuella händelser. Och det gör vi med olika gäster varje vecka. Med oss idag har vi Axel Karlsson, trading och communitymanager på Nordnet och investeraren Magnus Andersson ? känd som Lou Manheim på Twitter. Dessutom förklarar elbolaget Tibbers VD Daniel Lindén vad som oroar honom på elmarknaden just nu. Och advokat Carl Svernlöv förklarar när bolag kan åberopa Force Majeure! Programledare är Helene Rothstein.
2022-09-09
Länk till avsnitt

179. Draknästet ? bakom kulisserna

Det populära TV-programmet Draknästet är tillbaka!
I årets säsong fortsätter drakarnas jakt på entreprenörer med briljanta idéer.
Bland de 36 entreprenörer som har valts ut finns affärsidéer som hudvårdsprodukter som ska skydda mot föroreningar i luften, godsaker baserade på dadel-pasta och en app för digitalt mentorskap.
Men vem lyckas övertyga de fem drakarna Jacob De Geer, Lena Apler, Shervin Razani, Sara Wimmercranz och Jonas Eriksson?
Och vad letar drakarna efter när de investerar? Reporter Helene Rothstein följde med bakom kulisserna under en intensiv inspelningsdag och lyckades få en pratstund med varje drake.

Den nya säsongen av Draknästet drar igång den 8 september på SVT.  

Mer om drakarna hittar du även i podden Marknaden:

Lena Apler finns som stor intervju i avsnitt 154
Jonas Eriksson: avsnitt 161
Shervin Razani: avsnitt 172  

2022-09-07
Länk till avsnitt

178. Vart är vi på väg, Klas Eklund?

Flera konjunkturrapporter talar sitt tydliga språk. Vi går mot tuffare tider och idag kör vi ?På spåret? med nationalekonomen Klas Eklund. Han är en av rikets mest kända ekonomer, inte minst för sin lärobok "Vår ekonomi". 

Klas Eklund har ett långt CV. Han är numera Senior Economist på advokatbyrån Mannheimer Swartling, men har tidigare arbetat som Chefekonom på SEB och på regeringskansliet under Olof Palme.

Drar han redan på tio poäng på frågan: Vart är vi på väg?

2022-09-05
Länk till avsnitt

Marknaden!

Podden Affärsvärlden Magasin byter namn till Marknaden. Helene Rothstein och Jacob Bursell förklarar varför. Dessutom bjuder Helene på några stories runt kända profiler som hon har intervjuat - och sig själv.
2022-09-01
Länk till avsnitt

177. Hejdå börs-VD ? hej flyktingar

Efter att ha varit börs-VD i nästan nio år sadlade Henrik Saxborn om och började hjälpa ukrainska flyktingar. Det tog honom hårt och tillvaron blev tuffare än han hade trott. "Men nu kan jag inte sluta?, säger den före detta Castellum-veteranen.
Parallellt med volontärarbetet sitter han i styrelser för stora institutioner såsom AMF Fastigheter och Sjunde AP-fonden vilka kan vara köpare av svenska noterade fastighetsbolag som kommit ner rejält på börsen.
I dagens avsnitt rör vi oss mellan krig och svensk fastighetsmarknad ? och varför han slutade som VD när Rutger Arnhult gjorde intåg i Castellum.
2022-08-29
Länk till avsnitt

Schörlings doldis ? Absolent

Sponsrat avsnitt. Investmentbolaget Melker Schörling har många stora bolag, men en doldis i portföljen är luftreningsbolaget Absolent ? eller Absolent Air Care Group. Absolent är ett globalt luftreningsföretag som tillhandahåller skräddarsydda lösningar för industriella produktionsprocesser och storkök. Men vad betyder det i praktiken? Vilka nya marknader finns att ge sig in på? Varför är man inte större? Och varför vill VD:n Axel Berntsson tona ner deras senaste satsning ? men samtidigt prata om den?
2022-08-27
Länk till avsnitt

176. Vad är grejen med SBB, Peter Norhammar?

Efter att ha förvaltat fastighetsfonder i över 20 år har Peter Norhammar blivit veteran vad gäller fastighetsbolag. Men vilka bolag tror han på i rådande läge och varför? Vilka nyckeltal tittar han på och varför är organisationen viktigare än fastighetsbeståndet när han ska investera? Vilken typ av fastighetsbolag kan bli aktuella för bud ? och vilka kan köparna tänkas vara?
2022-08-22
Länk till avsnitt

175. Affärstvister i krigets spår

Ända sedan kalla kriget har Stockholm varit en plats där Ryssland och ryska bolag har löst sina internationella affärstvister. Inte minst har det ryska energibolaget Gazprom och ukrainska Naftogaz haft flera juridiska fighter via Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, SCC. Att lösa tvister har blivit en svensk exportsuccé ? inte minst i länder som tidigare tillhörde Sovjetunionen. Men hur påverkas tvisterna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina?

Vilka rättsliga efterspel väntar svenska bolag som lämnar Ryssland? Och bör advokater ge juridisk rådgivning åt en stat som begår grova övertramp vad gäller mänskliga rättigheter?    


Medverkande: 

Kristin Campbell-Wilson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, SCC.


Fredrik Ringquist, advokat på Mannheimer Swartling, specialiserad på internationella tvister, stationerad på advokatbyråns Moskvakontor i tio år ? ett kontor som lagts ner efter 30 år med anledning av kriget.


Kaj Hobér, professor i internationell investerings- och handelsrätt, verksam advokat och skiljeman.

2022-08-15
Länk till avsnitt

174. Vem är fiende, Ali Esbati?

Ali Esbati är Vänsterpartiets nya ekonomisk-politiska talesperson men veteran inom partiet. Han har varit förbundsordförande i Ung vänster och som ung matteälskare pluggade han vidare på Handelshögskolan i Stockholm. I efterhand har Ali Esbati sagt att studierna var viktiga för att förstå fienden. Men vem är fiende och varför?
Vänsterpartiet vill att överskottsmålet slopas ? istället borde staten investera 700 miljarder kronor för ett ?rikare och tryggare? samhälle. Men varför ska vi öka statsskulden just nu? Vad borde miljarderna gå till och var ska pengarna komma ifrån?
Med nöd och näppe överlevde Ali Esbati terrordådet i Utöya. Hur var det och hur har den händelsen påverkat hans politiska världsbild?
2022-08-08
Länk till avsnitt

173. "Ett normalt noteringsår"

Fredrik Ekström har varit VD för Stockholmsbörsen under två händelserika år. Hur ser noteringsläget ut i år jämfört med i fjol och vad tror han om IPO-vågen på sikt? Under våren har Nasdaq Stockholm fått kritik för att de skulle vilja återmonopolisera den svenska börsmarknaden. Hur ser han på den kritiken? Därtill robothandel, den osannolika kraschen i våras och personliga missar.
2022-08-01
Länk till avsnitt

Dokumentär: Maths O. Sundqvist ? del 2

Hösten 2008 drabbas världen av den värsta finansiella krisen sedan 1930-talsdepressionen. Maths O. Sundqvists hårt belånade aktieportfölj tappar miljarder i värde. Från att ha varit bäst på börsen står Maths O. Sundqvist plötsligt på randen till personlig konkurs. Hur kunde det bli så? Det här är den andra och sista delen i historien om busschauffören från Kaxås som tog Stureplan med storm.

Medverkande: Sven-Ivan Sundqvist, Franz Bergstrand, Peter Thelin, Peter Benson.

Dokumentären sändes ursprungligen i vår andra podd Kapitalet.

2022-07-25
Länk till avsnitt

Dokumentär: Maths O. Sundqvist ? del 1

2007 pryder finansmannen Maths O. Sundqvist Dagens Industris förstasida, rubriken säger att han är bäst i år. Ett år senare anklagas han för att ha varit den som fick investmentbanken Carnegie på fall. Det här är historien om busschauffören från Kaxås som tog Stureplan med storm. Del 1 av 2.

Medverkande: Sven-Ivan Sundqvist, Franz Bergstrand, AnnSofie Anderssson, Peter Thelin, Peter Benson.

Dokumentären sändes ursprungligen i vår andra podd Kapitalet.

2022-07-18
Länk till avsnitt

172. Allt eller inget för Shervin Razani

I Draknästet har Shervin Razani kommit ut som den mest positiva draken. Han chansar hellre än låter bli. Men vad investerar han i och varför? Vilka bolag daytradar han i och hur ser han på börsen just nu? Shervin Razani är en svensk multientreprenör som har grundat flera bolag inom olika branscher. Hans rekryterings- och bemanningsföretag Jurek är huvudverksamheten och det är också därifrån kapitalet till hans investeringar härstammar. Hur ser då rekryteringsläget ut för ekonomer och jurister när lönenivåerna skjuter i höjden? Och vad lägger han själv pengarna på?
2022-07-11
Länk till avsnitt

171. IES VD om vin(s)turspelet

Almedalen är i full gång och Sveriges statsminister Magdalena Andersson inledde veckan med att deklarera att Socialdemokraterna vill avskaffa vinster i skolan. I dagens avsnitt träffar vi Anna Sörelius Nordenborg som har varit VD för Internationella Engelska Skolan i tre år. Hon upphörs inte förvånad över att skolan används som ett slagträ i politiska debatten. Framförallt tycker hon att vinstdebatten skymmer sikten för andra mer akuta problem som inte diskuteras under rådande debattklimat.
2022-07-05
Länk till avsnitt

170. Ris och ros med Elin Wiker

Finansbranschen utgör blodomloppet i samhället, resonerar Elin Wiker som redan under gymnasietiden bestämde sig för att jobba i finansbranschen. Hon är 22 år och har snart jobbat fyra år på fondbolag. Idag är Elin Wiker analytiker på Humle Fonder, därtill en ganska känd profil på finanstwitter. Men vad gör hon om dagarna? Är finansbranschen lika härlig som hon trodde?  Hur tänker hon själv kring investeringar? Vilka bolag tror hon på och vilka pekar hon ut som "skiten?" Dessutom lästips, varför det är smart att vara nykterist och vad hon har lärt sig som nämndeman i Stockholms tingsrätt.
2022-07-04
Länk till avsnitt

169. Fingerprint efter insiderdomen

Den 22 juni dömdes Johan Carlström till fängelse i 18 månader för grova insiderbrott i Fingerprint Cards AB. Han nekar till alla anklagelser, och domen överklagas av båda sidor. Ekonomijournalisten Per Agerman har skrivit en bok om Fingerprint och följt flera stora insidermål. I dagens avsnitt förklarar han vad domen handlar om men också vilka frågor som domen väcker.
2022-06-27
Länk till avsnitt

168. "Cash is king"

När pengar är gratis går de vilse. Det är vad som har hänt under lågränteperioden. När inflationen kommer och det sätts ett pris på pengar, då kommer pengarna att hitta rätt även om det tar en stund. Ungefär så resonerar finansveteranen Alexandra Morris, numera investeringsansvarig på Skagen Fonder. I dagens avsnitt ger hon tips på när det är läge att börsfynda igen, några enskilda företag som hon tror på och vilka tre sektorer som är hetast just nu. Dessutom ger hon tips om hur man kan tänka som investerare efter lång period av nedgång. Hennes eget mantra kring investeringar lyder: "Cash is king" ? det är bra balansräkning som gäller.
2022-06-20
Länk till avsnitt

167. På tur med lyxmäklaren i Marbella

Hur ser det ut inuti husen i Europas mest exklusiva bostadsområden? Mäklaren Jimmy Widén tar med oss på en rundtur i det lyxiga bostadsområdet La Zagaleta, strax utanför Marbella. Ett av husen vi besöker har tidigare tillhört Rod Stewart och på avstånd ser vi villan som pekats ut som Vladimir Putins sommarhus.Jimmy Widén lämnade Sverige och mediebranschen för sex år sedan för att bli mäklare på spanska solkusten. Det var långt mer komplicerat än han först trodde. Men nu har han en ganska stor mäklarfirma och förutom Marbella har de nu klivit in i Dubai. Medverkande är även Benny Sörensson som hyr ut exklusiva villor till kräsna kunder från hela världen. ?Ett hårt jobb?, säger han och förklarar varför. Detta vill du inte missa!
2022-06-13
Länk till avsnitt

166. Ett delat Sverige

Det är Sveriges nationaldag och den uppmärksammar vi genom att sända en intervju med ekonomijournalisten Andreas Cervenka. I den omdebatterade boken "Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika" går han igenom hur och varför Sverige har fört över pengar från att jobba till att äga. Konkret går han även igenom vilka faktorer ? såsom låg ränta och slopade skatter på kapital ? som har gjort Sverige till ett paradis för de superrika.

Detta är en intervju som är gjord av ekonomijournalisten Åsa Secher i podden Kapitalet. Medverkande är även Gunnar Harrius, Jacob Bursell och Helene Rothstein.
2022-06-06
Länk till avsnitt

165. Torsten Jansson ? Kungen av Kosta

Entreprenören Torsten Jansson började kränga t-shirts i Dingle. Numera omsätter hans globala detaljhandelskoncern New Wave Group runt 7 miljarder kronor. Vi pratar om hans besatthet av tillväxt, lagerhantering, Craft, borttappade ferraris, kulturkrockar, Shanghai och nya sätt att förvandla den småländska orten Kosta på.
2022-05-30
Länk till avsnitt

164. På blodanalys hos Boule

Jesper Söderqvist har varit VD för Boule Diagnostics i två år. Han tillträdde mitt under brinnande coronakris då medicinteknikbolaget tappade 25% i försäljning. Nu ser situationen annorlunda ut och en ny generation av instrument inom blodcellsräkning (hematologi) tas fram. Boule utvecklar, tillverkar och marknadsför blodcellsräknare och förbrukningsvaror för både människor och djur. Men vad innebär räknandet i praktiken? Hur går det egentligen till när man analyserar blod med deras instrument? Vi låter Jesper Söderqvist ta ett blodprov och hans blod analyseras därefter av Boule-veteranen Anette Lindström. Ett typiskt ställe för Boules instrument är en liten vårdcentral på indiska landsbygden. Med den nya generationens instrument hoppas man komma in i USA. Men när är dessa nya instrument klara? Vad blir skillnaden mot de nuvarande? Hur ska utrullningen gå till? Och varför väljer Boule att ha kvar verksamhet i Ryssland mitt under brinnande krig?
2022-05-23
Länk till avsnitt

"Vi är ett tillväxtbolag?

SPONSRAT AVSNITT: Stendörren beskriver sig själva som ett tillväxtbolag inom fastighetssektorn. Men vad betyder det i praktiken och hur långt har man kommit? EQT-ägda Stendörren har fastigheter för cirka 12 miljarder kronor och är ett ganska litet fastighetsbolag, men inte i regionen man verkar i. Tidigare fokuserade Stendörren på fastigheter lager, logistik och lätt industri. "Numera har vi ett nytt ben inom bostäder vilket gynnar bolaget på mer än ett sätt", förklarar Erik Ranje, VD för fastighetsbolaget Stendörren.

2022-05-18
Länk till avsnitt

Poddtips: Elon Musk och Twitter: del 1

Hej! Vi har ett samarbete med Follow the Money ? en superbra ekonomipodd från Direkt, där journalisterna Martin Nilsson och Joakim Rönning gräver i olika nyheter på både makro- och företagsnivå. Här hör ni Martin Nilsson berätta om deras avsnitt om Elon Musk och hans förvärv (eller?) av Twitter.

Podden heter Follow the Money, och finns bl.a. på Spotify:

https://open.spotify.com/episode/5FMK9ZJK8F8ePcPahwnYNS?si=dae8db7a53f34f3b
2022-05-17
Länk till avsnitt

163. Den sökande miljardären - Greg Dingizian

?När Greg håller på med fastigheter ska man hålla sig nära - när han håller på med annat ska man hålla sig jävligt långt borta?. Det säger en investerare till Affärsvärlden Magasin. Och nog ligger det något i det om man blickar tillbaka på Greg Dingizians liv som investerare, företagsledare och entreprenör.Greg Dingizian har sysslat med i princip allt inom fastighetssektorn, han har varit specialist på att fynda på fastighetsmarknaden och därefter göra en exit och tjäna en hacka. Men han har även gett sig in i andra branscher med mindre lyckat resultat - trots att dessa verksamheter ibland legat närmre hjärtat.
2022-05-16
Länk till avsnitt

162. Vem är 100miljonersmannen?

Högt upp på ett berg i Marbella bor en av Sveriges största influenser inom finans. 100miljonersmannen har över 200000 följare på instagram och vill förbli anonym. Idag hälsar vi på hemma hos honom och tar reda på vem han är. Vi rör oss från Västgötska slätten, vidare till Stockholm, New York, Karibien och slutligen Spanien. Det handlar om entreprenörskap, investeringar och konststycket ?Fake it till you make it?.
2022-05-06
Länk till avsnitt

161. Jonas Eriksson siktar alltid mot toppen

Han är journalisten och affärsmannen som blev en av världens bästa fotbollsdomare. Dessutom har varit med om att sälja samma bolag (IEC) två gånger för sammanlagt en miljard kronor. Nu har samma gäng startat ett nytt bolag med snarlik idé (Sportway) som ? även det ? kan resultera i en exit.
Jonas Eriksson verkar lyckas med allt han tar sig för. Inom vitt skilda branscher så når han alltid toppen men vägen upp tycks aldrig vara spikrak. När han inte blev fotbollsspelare på elitnivå så blev han domare istället. Och som internationell domare ? där han dömde matcher i Champions League, EM, VM ? stod han ut med mycket skit som rapporteras i en självbiografisk bok. Men varför kritiserade han inte den internationella fotbollsvärlden tidigare och vad är det största problemet med UEFA och FIFA?
Just nu är Jonas Eriksson aktuell som en av drakarna i SVT:s Draknästet men vad investerar han i? Och varför sitter han i New Wave Groups styrelse?
Och hur gick det till när han blev affärspartner med hockeyprofilen Niklas Wikegård som Eriksson tidigare hade hängt ut i Aftonbladet? Alltså hur gör man för att bilda bolag med en tidigare fiende?
2022-05-02
Länk till avsnitt

160. Incheckning med Kristoffer Cassel

Checkin.com börsnoterades på First North för snart ett år sedan. Strax därefter rusade aktien 500%. Nu är det helt andra tider för teknikbolaget som har ett gäng kända investerare i ryggen och den tidigare finansministern Anders Borg som ordförande. Vad har hänt sedan noteringen och vad är planerna framåt? Det svarar VD:n och medgrundaren Kristoffer Cassel på i dagens avsnitt. 
Förra avsnittet rapporterade vi om Affärsvärldens pris Årets IPO. Vad gäller kategorin kursutveckling är Checkin.com vinnare bland småbolagen.
2022-04-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.