Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Blommar det? en pod om trädgård

Blommar det? en pod om trädgård

Trädgårdskamraterna Tony Johansson och Peter Bengtsson bjuder upp till blomstersnack, odlingsprat och gödseltjat. Häng med oss ut i det gröna! Blommar det? - Förmodligen! Trädgård, odling, träd och frö..

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

blommardet.nu/

Avsnitt

70 Anette på Boäng med Sveriges snyggaste potager

Vi träffar den ljuvliga Anette på Boäng och snackar odling om hennes otroliga potager. Stämningen god. Tipsen otroligt många. Allt härligt. Mer om Anette på http://daylily-potager.blogspot.com/

Trevlig lyssning

2020-03-25
Länk till avsnitt

69 Konst och trädgård med Maggan Ek

Maggan Ek gästar detta extraavsnitt och vi snackar konst och trädgård. Vrider och vänder på begreppen. Vad är konstnärlighet och hur får man utlopp för den. 
Den typen av frågor ställer vi oss i detta goa special av Blommar det?

 

Trevlig lyssning!!!

2020-03-21
Länk till avsnitt

68 om lökar

Tony J och Peter B snackar om vår och höstlökar. Goa grejer som kommer upp. Underbara ting i lunden och torra rackare på stäppen. Allt vi drömmer om helt enkelt. Lökfestival på något vis. Vi behandlar också rådande världsläge och kommer fram till att livet i trädgården är det ända rätta såhär års. 

2020-03-17
Länk till avsnitt

67 Treblad

Treblad, denna märkliga och lite svåranskaffade lundväxt som vi går och drömmer om lite till manns. Nu är det dens tur att hamna under lupp. Tony ger oss alla tänkbara tips, berättar om sina favoriter samt dömmer ut utseendet hos somliga. Trebladet visar sig vara en älskling som ibland kan vara svår att älska. 

Dessutom träffar Tony den ljuvliga Linnéa Dickson på Slottsträdgården i Malmö och pratar om det underbara evenemanget Malmö Garden show.

Goooo stämning helt enkelt.

 

Blommar det undrar ni? Självklart skriker vi!!!

 

2020-03-11
Länk till avsnitt

66 Trädgårdsverktyg med Inge h

Tony J och Peter B snackar som vanligt trädgård. Denna vecka är den underbara Inge Henriksson på besök och samtalet kretsar kring trädgårdsredskap. Inge älskar linjespadar, Peter älskar små elektriska häcksaxar, Tony är ett FelcoFan

 

Allt får sin förklaring i detta goa avsnitt. Festlig lyssning!!!

2020-03-03
Länk till avsnitt

65 Tuttifrutti i lunden med Hannu Sarenström

Blommar det är fortsatt på turné och den ljuvliga Hannu Sarenström berättar alla tips och trix kring lunden. Ett härligt blominferno tidigt, innan allt annat kommit igång som sedan övergår till stabil grön plantering.. Ja, lyssna och njut för nu blir det underbart med den otroliga Hannu.

Dessutom åker vi på blixtvissit till Gartneriet Spiren och får en julrosdusch av sällan skådat slag. Det blir underbart. 

I avsnittet tipsas det bland annat om:

 

Tips till lunden

Lungört

Trillium

Guldrams (Sorgklocka) Evularia Grandiflora

Tandrot           

Fotblad

Sockblomma Lutea och rubra

Guckusko Cypripedium

Rams

Vivor

Munkhätta

Samt snödroppar och Julrosor

 

Trädgårdstips Svartmåla på tusen trädgårdar

Festlig lyssning!!!

2020-02-25
Länk till avsnitt

64 Hannu Sarenström

Blommar det? beger sig till Langeland och Hannu Sarenström för att djupdyka i denne trädgårdslegendars gamla men framförallt nya härliga projekt. Varför flytta, varför Langeland, oj vilket maffigt hus och allt om att ha grönsaksland vid vägen som integrationsprojekt.  Lyssna och njut av den underbara Hannu.

Blommar det??  Självklart!

2020-02-18
Länk till avsnitt

63 Odla svamp

Tony J och Peter B, trädgårdssveriges svar på Tjorven och Farbror Melker, snackar svamp och inte vilken svamp som helst utan svamp som odlas. Skaffa mycel och bli en svampodlare du också, för det är jättekul, men börja med att lyssna in dessa goa härligheter som en startpunkt... Kul va!?

 

 

2020-02-11
Länk till avsnitt

62 Ympa tomat

Tony J och Peter B, trädgårdssveriges svar på Sten och Stanley, snackar trädgård och i detta fall ympade tomater. Det blir ett härligt avsnitt med våren i sikte om än lite snö i Egypten hos mr T..  Välkomna!!

2020-02-04
Länk till avsnitt

61 om frö med Nelson Garden

Blommar det?s flygande reporter Tony J besöker Nelson Garden och snackar med Anna Lindeqvist och Ulf Fransson kring alla förbryllande fakta om frö. Det blir underbar djupborrning i detta ädla ämne. Goooo stämning!!!

2020-01-29
Länk till avsnitt

60 Ettårs fest + Stefan Persson

Blommar det fyller år och för att fira har vi bjudit in den fantastiske Stefan Persson, före detta parkchef i Laholm och en ljuvlig människa på alla tänkbara sätt. Han berättar om parkens uppbyggnad, lite om dess skapare Peter Gaunitz och andra härliga ting som har med Stefans egen trädgård att göra. Stämningen är god. Peters vita vin provsmakas (ädelrötan ni vet...)  och Blommar det? tårtan äts upp.    HURRA!!!   helt enkelt!

2020-01-21
Länk till avsnitt

59 Kiwipizzan och Stellan J - EXTRASODE

Nu är det hot stuff på gång. Kiwipizzans skapare Stellan Johansson måste betraktas som sveriges internationellaste trädgårdspersonlighet berättar om sin virala pizza och med olika märkligheter som följer i spåren samt om sina otroliga resor runt om i världen på jakt efter frön och äventyr, på cykel..   Lyssna och njut!!  Det här är underbart!!!

//P&T

2020-01-18
Länk till avsnitt

58 Morisk trädgård

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Krutov, Larionov och Makarov, snackar i veckans avsnitt om den Moriska trädgården. Tony skall göra en utställningsträdgård i Malmö och smider planer, Peter tjatar om att han måste patinera noga. De båda talar om träning och hoppas de skall bli starka och fina, ja ni hör, det blir ju ett jättetrevligt avsnitt. 

2020-01-14
Länk till avsnitt

57 ExtraSode Tony guidar i Peters trädgård

Extraavsnitt - En glimt av sommaren. Tony tar er med på en vandring genom Peters och Maggans trädgård. Mr T förklarar efter bästa förmåga vad han ser - likt en korrespondent utsänd i sommaren griper han sig ann uppgiften att tolka trädgård i tal.

Härlig lyssning och håll ut. Snart drar allt härligt igång igen. 

 

//P&T

2020-01-10
Länk till avsnitt

56 Såga motorsåg

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Lasse Berghagen och LillBabs, snackar motorsåg för glatta livet.. Varningar utfärdas och tips berättas. Goo sågstämning!

 

 

2020-01-07
Länk till avsnitt

55 Gott Nytt Odlingsår!!!

Tony Johanson och Peter Bengtsson, Trädgårdssveriges svar på Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg, snackar nytt år, berättar om hur de skulle planterat 6 pallkragar, ger nyårslöften och får besök av den otroliga Josefin Johansson i Vart är det påväg?.    Helt enkelt ett perfekt nyårsdagsavsnitt. Skål, gott nytt år och hjärtligt välkomna!!

2019-12-31
Länk till avsnitt

54 Julnötter

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Dr Quinn och Sully, snackar julnötter och deras träd. Det blir mycket valnöt och hasselnöt men även en och annan pecan och dess kompisar såklart. Det visar sig också vara årets sista avsnitt och julstämningen ligger och bubblar i botten på ett gött sätt. Hoppas ni gillar det, god fortsättning!!!

 

2019-12-25
Länk till avsnitt

53 Julmat från trädgården

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Mia Skäringer och Klara Zimmergren, griper sig an julmaten. Lyssnare har skickat in recept och tips och det vänds och vrids på julbordet ur ett vegetarisk och odlarperspektiv. Snart e det jul och det blir ju supertrevligt.. Håll i hatten och trevlig lyssning.

2019-12-17
Länk till avsnitt

52 Frö ? dags för årets beställningar

Vi tänkte göra ett avsnitt om frö, frötips och härliga sorter. Möjligen blev det ett sådant avsnitt, men vi snubblade även över ett trädgårdsmissbruk. Det skulle visa sig att någon verkligen gillar att handla frön. Många frön. Detta beteende kommer fram i ljuset i detta avsnitt, så se det som inspiration eller ett varnande exempel, det beror på var just du befinner dig i livet.

Trevlig lyssning!

 

// Tony och Peter

2019-12-10
Länk till avsnitt

51 Chili med Johannes Wätterbäck

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges Bagheera och Mowgli, får idag underbart sällskap. Johannes Wätterbäck - Farbror Grön gästar podden och berättar allt man vill veta om chili. Det är nämligen strax dags för den som vill odla de chilisar som är lite långsamma på att utveckla sig. Så tro det eller ej, på ett märkligt sätt är våren här (och chansen att få frön i julklapp). Det blir också snicksnack om livet, takfarmar och andra grejer såklart, men framförallt chili.

Så lyssna och njut när de tre vise männen gör comeback med chilitomteluvorna på och vrider och vänder på begreppen. 

 

2019-12-03
Länk till avsnitt

50 Ljus och ljud i trädgården

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Fred Flinta och Barney Rubble, snackar belysning och ljud i trädgården. Ironiskt nog strular en mick i slutet och bjuder således på lite dåligt ljud, men strunt i det för detta goa vill ni inte missa. Belysning, varmt och kallt, stämning och att det skall vara sobert med effekterna.  Den typen av samtalsämnen rullar runt i detta 50:onde avsnitt av Blommar det?    Festlig lyssning!

2019-11-26
Länk till avsnitt

49 Lönn

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges Ler och Långhalm, snackar och drömmer om Lönnar. De bästa lönnarna, de svenska lönnarna, de snyggaste lönnarna..   Gott snack om ett underbart släkte träd helt enkelt..  

2019-11-19
Länk till avsnitt

48 Krugerparken, Halv8 hos mig och höststädning.

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Basil och Sybil Fawlty, pratar om slutet på Tonys SydAfrikaresa och den underbara Krugerparken. Vi passar även på att snacka om Peter Bs medverkan i Halv 8 hos mig (säsong 21 avsnitt 49) samt snicksnack om höstens ditt och datt..  Lyssna och njut av ett puttrigt och ibland lite rafflande avsnitt..   STÄMNING ! ! !

2019-11-12
Länk till avsnitt

47 Johannesburg Int. Flower Show - ExtraSode

Tony är som bekant i Johannesburg på Flower Show där han och Dennis TrädgårdsSnickare kollar läget, hämtar inspiration, bedömmer och framförallt snackar med utställningsträdgårds-vinnaren Francois om hans mustiga design och de fantastiska bonsaiträden mm.

Lyssna och njut, nu blir det internationellt och riktigt gött. Ett specialavsnitt att njuta till helgen helt enkelt.

2019-11-07
Länk till avsnitt

46 Johannesburg

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Simon&Garfunkel, snackar om trädgårdsmässan i Johannesburg. Tony är nämligen på storståtligt besök och undersöker trädgårdssvängen i SydAfrika. Både trädgårdsmässan och botaniska trädgården betas av. Allt e härligt men lite annorlunda. 

Trevlig lyssning. 

2019-11-05
Länk till avsnitt

45 Pressa Vin - EXTRASODE

Äntligen har det blivit dags att pressa Peters 50 vintockar. 25 via, 25 röda. Livet har råkat komma emellan och en rysligt tidig frost gör att vi hoppas och satsar på eiswein i olika former. De röda druvorna är grymt lovande men de vita är.. om man skall vara snäll.. drabbade av ädelröta. Många i avsnittet kommer att mena att det bara är vanligt mögel och att de borde slängas, men de smakar lite russin och är härliga så jag (Peter) framhärdar i experimentet att jäsa dem.

 

Allt verkar lovande och hälrigt. Häng med på detta goa vin äventyr.

Anders Bengtsson, Inge Henriksson och Peter B medverkar. 

Hurra!!

2019-10-31
Länk till avsnitt

44 Pumpa och Zucchini till Halloween

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Holmes and Watson, tar sig an pumporna och dess kompisar och försöker reda ut begreppen. Varför är vissa plantor stora och andra små, varför är vissa bra på att lagras och andra inte.. Hur ligger det till med allt i detta märkliga släkte.. Är de släkt med gurkorna.. Ja, vissa av dessa frågor får ni svar på i avsnittet, andra inte.. Så kan det vara i livet..

Festlig lyssning

 

//T&P

2019-10-29
Länk till avsnitt

43 Begrep du begreppet?

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges Marty McFly och Doc Emmett Brown, vänder på begreppen i trädgården. Avsnittet går mest ut på att Tony förhör Peter på mängder av olika begrepp och grejer som har med trädgården att göra. För grund och djup dykning med viss begreppsförvirring.

Stämning god..  Peter smått virrig..  Typ så..    Trevlig lyssning!

2019-10-22
Länk till avsnitt

42 om anemoner

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Toad och Prinsessan Peach, snackar anemoner i aldrig tidigare skådad utsträckning. Det blir lite kompostbabbel och höststress också, ett klassiskt Blommar det? avsnitt helt enkelt.. Trevlig lyssning

2019-10-16
Länk till avsnitt

41 Agroforestry

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges svar på John and Yoko, snackar om hur plötsligt frosten drog in och framförallt om agroforestry. Många skulle beskriva stämningen som god. Lyssna själv och avgör.

2019-10-08
Länk till avsnitt

40 Matsvinn

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges Macaroni & Cheese, snackar matsvinn. Det har visat sig att det slängs löjligt mycket mat och vi försöker vrida och vända på begreppen med blandad framgång. Lyssna och fundera..   Allt gott

 

 

2019-10-02
Länk till avsnitt

39 Bygga på Bokmässan med tematisk design

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges Bonnie och Clyde, talar ut om årets utställningsträdgård på Bokmässan som Tony är i full färd att producera tillsammans med studiecirkelgruppen Kulturen, ett gäng härliga entusiaster som även de hörs i detta lite extra långa och goa avsnitt av Blommar det.  

Vi babblar även generellt om utställningar och att göra saker, att inte utsätta sig för blanka blad utan skaffa referenspunkter att förhålla sig till som ett sätt att komma framåt.  Ett härligt avsnitt helt enkelt.. Trevlig lyssning!

2019-09-24
Länk till avsnitt

38 Trädgårdsböcker

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges Mulder och Scully, gör en djupdykning i bokhyllan. Trädgårdslitteratur vi minns blir det. En nostalgitripp för oss, förhoppningsvis härligt för er kära lyssnare. Nu kastar vi loss bland trädgårdsböckerna och njuter av blommigt språk. HURRA!

 

 

2019-09-18
Länk till avsnitt

37 Sätt vårlök!

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges svar på Chip n Dale, snackar lökar. Vårlökar, eller alltså höstlök på det sättet att de sätts på hösten vilket är nu, eller snart men blommar på våren så då blir det ju vårlök på något sätt. Det torde vara så det ligger till. 

Trevlig lyssning!

2019-09-10
Länk till avsnitt

36 Samla eget frö

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges svar på Kermit and Ms. Piggy, ger sig ut på skattjakt och samlar frö. Hur gör man, är det lönt och kan man så direkt i kruka undrar vi bland annat i detta avsnitt.

Trevlig lyssning!

2019-09-04
Länk till avsnitt

35 Kål

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges svar på Kermit och Ms. Piggy, tar sig an kål-familjen.

Med glatt humör och go stämning babblar de sig genom de flesta tänkbara kålsorter och bjuder på både recept och varningar.

Talad trädgård när den är som bäst. Trevlig lyssning!

 

2019-08-27
Länk till avsnitt

34 mer om Humle - del 3 - IPA

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges svar på Mario and Luigi, bjuder ännu en gång upp till dans. Humleserien avslutas med snack om hur den används i praktiken (bryggning) samt ett långt smaktest. Vi har varit på besök i ett mustigt hemmabryggeri och hämtat inspiration (och smitt bryggarplaner) och nu omsätts diskussion i handling och dryck.

Stämning = god!

2019-08-20
Länk till avsnitt

33 om Humle - del 2

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsVärldens svar på Tommy och Annika, fortsätter sin Humle-serie.. Avsnitt 2 handlar mer om hur den rackaren skall odlas, lite tips och trix, varningar och härligheter.. Tony berättar sina bästa hemlisar och blottlägger både kunskaper och luckor i latinet.   Goo stämning helt enkelt.

 

2019-08-13
Länk till avsnitt

32 Humle - del 1

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges Sheriff Bart och Jim, The Waco Kid, snackar humle ? del 1 i Blommar dets Humleserie. Tony är en riktig rackare på humle så nu blir det en verklig djupdykning. Håll i hatten och ladda upp med luppelin för nu blir det 100% humlesnack!

2019-08-06
Länk till avsnitt

31 besök på Tjörns trädgårdar

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges Shrek and Fiona vältrar sig i sommar och skörd, Maggan Ek gästar och beskriver härligt arbetat arbete och nya planer och Tony besöker Tjörns trädgårdar och Mikael S Andersson som berättar fantastiska saker om palmhus, övervintring, orkidéer och andra fantastiska ting. Lyssna och njut!

https://yourgardenexpert.com/

https://tjornstradgardar.se/

http://egyptensoas.se/

http://allkonstverket.se/stilla-dagar/

 

2019-07-30
Länk till avsnitt

30 Komposten som motor

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges Snoopy & Woodstock, snackar kompost. Tony läxar upp Peter som vill slänga avfall, vad är skillnaden på varm och kall, grönt eller brunt material.. Denna typ av grejer babblar vi om... Trevlig lyssning!!!

 

2019-07-23
Länk till avsnitt

29 Semesterpodd = lägesrapport

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges Tom och Jerry, ger en lägesrapport, en nuläges-analys direkt ur rabatten. 

Hur ligger vi till, vad funkar och vad har gått hädan.

Vi passar även på att gratta kronprinsessan på födelsedagen på olika sätt..

En klassisk semesterpodd helt enkelt..

Festlig lyssning

 

2019-07-16
Länk till avsnitt

28 Slängiga, klängiga växter

Tony Johansson och Peter Bengtson, TrädgårdsSveriges Fiona och Shrek, tar sig denna vecka an hängig, klängig växtlighet. Vi snackar djungelkänsla, lianer, vackra blommor på långa rankor, helt enkelt klängväxter. 

Trevlig lyssning

 

 

2019-07-10
Länk till avsnitt

27 Att ha Öppen trädgård samt Market Gardening

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges Katniss och Peeta, snackar om att visa sin trädgård för främlingar. Sen blir det glatt gästspel av den ljuvliga Klara Hansson (Modellodlingen på Insta) som driver ett projekt på Angereds gård där det skall göras prima grönsaker till närbelägna skolor - odlingstips i stor skala således.  Trevlig lyssning!!

2019-07-02
Länk till avsnitt

26 ÄrtigaBönor

Tony Johansson och Peter Bengtsson, TrädgårdsSveriges svar på Thelma and Louise snackar ärtor och bönor. Ibland blir det fel och då får Siri komma in och rätta. Stämningen och blomningen mycket god. Festlig lyssning!

 

 

2019-06-25
Länk till avsnitt

25 Ängen och dess blommor

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges Marty McFly and Doc Brown, tar sig an ängen. Det kanske finaste vi har. Den underbara sommarängen, midsommar och allt detdär.

Dessutom bjuder Tony som vanligt på ovärdeliga tips bland annat gällande Nattviolen, Peter bli impad - ja, allt e precis som vanligt.

Dessutom gör vi snabbvisit hos Birgitta och Göran Rosendahl i deras otroliga trädgård.

Stämningen helt enkelt mycket god.

Trevlig lyssning!

2019-06-18
Länk till avsnitt

24 Växter i växthus

Tony Johansson och Peter Bengtsson, trädgårdssveriges Chief inspector Tom Barnaby och någon av hans otaliga assistenter (förmodligen Troy) snackar växter i växthus. Tony berättar om sin nya fantastsiak odlingstunnel med droppbevattning, Peter skryter om sitt scenografiväxthus i trä, ja, allt e som vanligt igen.

 

Trevlig lyssning

2019-06-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 23 - Ännu mera San Michele

Specialavsnitt - lyssningsgodis till helgen.

Maggan och Peter försöker omfatta denna ljuvliga trädgård genom att vandra genom i den och beskriva efter bästa förmåga, och för att verkligen pigga upp stämningen får podden besök av Sara Hagerstam och Margareta Jaderlind och med hjälp av detta 4-partssamtal ger nu den fulla bilden av hur Villa San Micheles trädgård känns och upplevs...

 

 

2019-06-07
Länk till avsnitt

22 om villa San Michele med Kristina Kappelin

Följ med Maggan och Peter på en härlig resa till Capri och Axel Munthes hus Villa San Michele. En oas där vi kan sträcka ut händerna till människor och kulturer tusentals år tillbaka men ändå känna en närhet till nuet och oss själva. 

Utsedd till Italiens vackraste trädgård 2015.

Axel Munthe anlade en trädgård 350 meter över havet. Medelhavsväxter och träd samsas med antika skulpturer som sträcker sig 3200 år tillbaka i tiden. En svindlande upplevelse. 

Möt Kristina Kappelin, Intendent och honorärkonsul i ett samtal om Axel Munthe om hans liv, verk och trädgård. 

2019-06-04
Länk till avsnitt

21 Morotens ABC

Tony Johansson och Peter Bengtsson - trädgårdssveriges Baretta och hans kakadua griper sig an moroten. Tänk va mycket olika grejer det finns att säga om den. Moroten som religös symbol, moroten som hälsobringare och moroten som granne i odlingslandet. Detta och mycket annat i ett riktigt långt och gott avsnitt om morot. HURRA! och trevlig lyssning!!!

2019-05-28
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.