Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Blommar det? en pod om trädgård

Blommar det? en pod om trädgård

Trädgårdskamraterna Tony Johansson och Peter Bengtsson bjuder upp till blomstersnack, odlingsprat och gödseltjat. Häng med oss ut i det gröna! Blommar det? - Förmodligen! Trädgård, odling, träd och frö..

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

blommardet.nu/

Avsnitt

126 Vintersådd

Vi snackar om härliga tider, framtidsdrömmar och vintersådd. Stämning härlig och solen lyser. Våren hägrar och vi smider lite planer.  

Håll i hatten och trevlig lyssning!

2021-02-24
Länk till avsnitt

125 Daniel Sjöstrand GjordNära

Vi gästas av Daniel Sjöstrand från GjordNära som berättar rackans mycket om tunnelväxthus, om Gjordnäras tillkomst om hur man bäst käkar solmogna tomater i februari och en hel rad andra härliga ting. 

Håll i hatten vänner och bekanta för men blir mycket sugen på vår och odling när man lyssnar på detta guld.

Trevlig lyssning!

2021-02-17
Länk till avsnitt

124 Tomatuppladdning

Vi längtar efter våren och smider tomatplaner, babblar sorter och laddar upp i största allmänhet. Har det härligt helt enkelt. 

Trevlig lyssning!

2021-02-10
Länk till avsnitt

123 Emma (och Patrik)

Blommar det? gästas denna vecka av trädgårdsingengörs-studenten Emma Sjölin som berättar om sitt liv på Alnarp, ger oss lägesrapport och berättar olika mustiga historier om pelargonsticklingar och växthus i bardomen. Vi snabbesöker också test.site.steninge och Patrik Bengtsson som berättar om ett växthusprojekt i Berlin och om hur växthus/hus-bygget går.   Ett riktigt matigt avsnitt helt enkelt. Spänn fast er och trevlig lyssning!

2021-02-03
Länk till avsnitt

122 Snart snart...

Ett avsnitt om längtan, väntan..    Vi befinner oss i detdär första limbot innan det är dags att verkligen dra igång. Så dethär avsnittet handlar om inget, eller allt..   Lite gott försnack i väntan på våren. Trevlig lyssning!!

2021-01-27
Länk till avsnitt

121 Timo Räisänen

Timo Räisänen, känd som en hörsten i Göteborgs (och svenskt) musikliv, har tillsammans med sin familj flyttat till Provance och är på gång att ta hand om en gammal övervuxen och vad det verkar otrolig trädgård på den franska landsbygden.

Spetsa öronen när Blommar det? gästas av denna mycket musige man full med goda historier och rivsår på armarna av franska okända klätterväxter.

 

Ha härlig lyssning!

2021-01-20
Länk till avsnitt

120 Snödroppar med Gunnel Carlsson

Vi gästas av den härliga Gunnel Carlsson som berättar om snödroppar och om sin och Elisabeth Svalin Gunnarssons nya härliga snödroppsbok. Tony har också snickrat ihop en ny tävling och allt är supertrevligt, så trädgårdskompisar, spetsa öronen så kör vi. 

Blommar det? Ja!!!

2021-01-13
Länk till avsnitt

119 Trädgårdsåret har startat

Hurra, nu har trädgårdsåret startat och allt känns härligt!. Tony har sått grejer och Peter skall. Vi e på gång och det känns ju grymt glatt. 

Gooooo stämning!

 

2021-01-06
Länk till avsnitt

118 Nyårslöften

Tony J och Peter B OdlingsNyårsLovar varandra och er alla lite olika saker som de hoppas skall göra dem till större och bättre odlingsmänniskor. Efva Kinnerfors bjuder på en Vilken ört fråga och stämningen är god.

Trevlig lyssning!

2020-12-30
Länk till avsnitt

117 Tonys FröFrenzy

Vi önskar god jul med ett riktigt fröavsnitt. Tonys alla brittiska beställningar har dykt upp och vi vandrar oss genom dessa. Håll i hattarna alla shoppohollics där ute för nu blir det glatt. Dessutom Vilken Ört signerat Efva Kinnerfors och glada julhälsningar. HURRA och ta hand om er där ute!

2020-12-23
Länk till avsnitt

116 Anette på Boäng snackar brittiska frö

Vi gästas av den alldeles förtjusande Anette på Boäng och pratar naturligtvis odlingsåret, Potager och en blivande bok men även om Brexit och de engelska frö som verkar bli svåra/omöjliga att beställa. Efvas örter bjuder på frågesport om örter och stämningen är toppen. Trevlig lyssning!

2020-12-16
Länk till avsnitt

115 Diverse

Veckans avsnitt blir någon slags nulägesrapport, omvärldstankar, pedagogiskt brus samt en superhärligt "Vilken Ört" tävling signerad Efva Kinnerfors. 

Ett lite märkligt men också ganska härligt trädgårdsavsnitt helt enkelt. Trevlig lyssning och hoppas ni gillar det.  //Peter och Tony

2020-12-09
Länk till avsnitt

114 Efvas örter

Idag snackar vi om hur man kryddar julsnappsen med örter. Till vår hjälp har vi den otroliga Efva Kinnerfors som är en härlig örtkvinna med storkoll. Så håll i hatten och förbered er på att ge er in i örternas förlovade värld.

Mer om Efva bland annat på www.efvasorter.se

2020-12-02
Länk till avsnitt

113 Crocus sativus - Saffranskrokus

Peter och Tony lägesuppdaterar, trädgårdsbabblar och drömmer lite samt snackar om Saffran och Crocusen den kommer ifrån. Det blir även lite annat smått och gott, ett typiskt Blommar det? avsnitt helt enkelt.   Trevlig lyssning!

2020-11-25
Länk till avsnitt

112 Peter, Tony och Ebba

Det blir en lägesuppdatering och snack om vad som hänt och är på gång men framförallt träffar Tony superodlaren Ebba Wilhelmsson som drivit ett Market garden projekt detta år. Det blir storskalig odling på hög nivå. 

Trevlig lyssning!!

2020-11-18
Länk till avsnitt

111 Hanna Wendelbo

Hanna gästar Blommar det? och snackar sommarblommor och mönster med Tony J. Hanna är designer, författare och tapetmönsterproducent samt fantastisk person och en present till er lyssnare. Så tryck på play och njut för nu blir det som vanligt riktigt härligt här i Blommar det?

 

Allt gott!

2020-11-11
Länk till avsnitt

110 Andre Strömqvist om gamla/historiska trädgårdar

Vi gästas av den underbara Andre Strömqvist som är bygg och trädgårdsantikvarie och vi snackar gamla/historiska trädgårdar. Håll i hatten för nu blir det superhärligt. 

 

 

2020-11-04
Länk till avsnitt

109 Höstfärger

Vi griper oss an höstens färger och funderar på varför de dyker upp och hur man kan använda det i sin trädgård. Tony har också ont i sin rygg och Peter har inte ont i sin fot.    Som en vanlig dag fast tvärt om typ. Hjärtligt välkomna till ett härligt avsnitt med lite märklig energi. 

//P&T

2020-10-28
Länk till avsnitt

108 Karina Brozinic

Vi gästas av den härliga Karina Brozinic som är en fantastisk trädgårdskvinna, har varit Allt om trädgårds webbredaktör i 8 år och är med i styrelsen för Svensk trädgård. Men framförallt har Karina ett brinnande trädgårdsintresse och en fantastisk kunskapsbank. Vi snackar om mången härliga ting så pass opp för nu kör vi!

2020-10-21
Länk till avsnitt

107 Vitlök

Vi vrider och vänder på begreppet vitlök och påminner om att det börjar bli dags att sätta.

Babblar om eget utsäde, gödsling och andra relaterade grejer.

Ett lagom gött avsnitt helt enkelt.

Trevlig lyssning!!!

2020-10-14
Länk till avsnitt

106 Grejer att äta + besök på Trädgårdspaletten

Tony J och Peter B ger lägesrapport samt skryter lite kring vad som kan ätas om hösten. Nån slags mini-mat odyssé (vi var nog hungriga) samt ett och annat matnyttigt. För att det skall bli riktigt härligt hälsar vi på den underbara Bengt Mårtensson på Trädgårdspaletten i Malmö en sväng och han ger oss lite övervintringstips. Ett härligt avsnitt ger vi er helt enkelt, det 106:e.   Var så god och tack för att du lyssnar..

 

///P&T

2020-10-07
Länk till avsnitt

105 Invasiva växter

Tony J och Peter B vrider och vänder lite på begreppen kring invasiva växter. Vi kollar EUs lista kring vad som är förbjudet och försöker förstå hur det hänger ihop. Lyssna, njut och om vi har fel om grejer så rätta oss gärna. 

Allt gott!

2020-09-29
Länk till avsnitt

104 höstens arbete

Det har blivit höst i Tony J och Peter Bs liv och olika grejer skall fixas och göras som är relaterade till det. Växthusfix, pumpaputs, vitlökssätt osv. Hösten är stillsam men ändå pågående..   Det blir ett härligt avsnitt med en mycket märklig avsnittsbild och den förstår ni när ni lyssnar, så trevlig lyssning!

 

 

2020-09-23
Länk till avsnitt

103 Viktor Karlsson-Rutgersson och den gröna näringen

Det 103 avsnittet av Blommar det? handlar om den förtjusande Viktor Karlsson-Rutgersson och hans spännande odlingar och experiment samt Viktors funderingar och önskan om att jobba i den gröna näringen. Vi vrider och vänder gemensamt på begreppen och Tony J och Peter B gör så gott de kan i denna svåra fråga. Ett mycket härligt avsnitt tycker vi själva, va tycker ni?

 

 

2020-09-16
Länk till avsnitt

102 Zonknäckning

Tony J och Peter B vrider och vänder på zon och zonknäckarbegrepp. Mången tips för den som vill odla goa grejer som stammar någon annan stans ifrån, så ladda upp med dränerings-sand och känsliga träd för nu skall det knäckas zoner. 

2020-09-09
Länk till avsnitt

101 Kanon eller kalkon

Tony J och Peter B snackar om årets succéer och misslyckanden kanoner och kalkoner. Det blir helt enkelt skryt och skam om vartannat. Ett typiskt 101 avsnitt i trädgårdspoddsSvängen.

Njut av härlig lyssning!!!

Allt gott!

2020-09-02
Länk till avsnitt

100 Jubileum med Sara Alpsten

Dra på trissor. Lite trädgårdshistoria skall skrivas. Blommar det? som första trädgårdspodd över 100 avsnitt vilket ju känns mycket kul och glatt. Vi firar med att bjuda in en riktig toppenlyssnare, Sara Alpsten. Lyssna, njut och fira, nu är det kul och härligt. 

Goooo stämning!!!

2020-08-26
Länk till avsnitt

99 Ett hus i ett växthus

Peter B besöker sin bror Patrik Bengtsson och hans fru Caroline Mårtensson som är i full färd med att bygga ett hus av hampakalk inuti ett stort industriväxthus. Allt sker på en gammal vacker päronodling. Håll i hatten för nu blir det naturhus-stämning. Mer info på testsitesteninge.se eller testsitesteninge på insta.

Trevlig lyssning!

2020-08-19
Länk till avsnitt

98 Drömträdgården

Tony Johansson och Peter Bengtsson drömmer fritt. Om de inte skulle bo där de bor och ha den trädgård de har, hur skulle det då se ut?.   Ett slags avsnitt kring vad som inspirerar oss mest just nu skulle man kunna säga. Bifogar naturligtvis en lägesrapport. 

Trevlig lyssning. 

2020-08-12
Länk till avsnitt

97 Trädgårdskaos

Tony J och Peter B talar om sina trädgårdskaos. Det växer nämligen rysligt mycket i trädgårdarna just i detta nu, man kan säga att det växer oss lite över huvudet och vi försöker bena i hur man kan ta sig an detta. Stämningen god, men lite förfärad över detta växande.   

Trevlig lyssning!!

2020-08-05
Länk till avsnitt

96 Bär

Tony har dragit off grid och plockar bär norröver, Peter bygger på olika konstruktioner och härligheter i sin trädgård. Båda har varit på härliga trädgårdsreseupplevelser och mycket är superhärligt.

Vi snackar om diverse bär och bär-ettar om att hälsa på Tommy Ahnby och Anette (på Boäng) Nilsson

Trevlig lyssning!

2020-07-29
Länk till avsnitt

95 Klippa ner, stamma upp

Tony J och Peter B har huggt, klippt och sågat i sina trädgårdar. Nu är det JAS och lämplig tid för dylikt beteende och det är tur det då mycket behöver huggas och skäras. Peter får lägga sig lite på psykologdivanen och prata om svårigheten att kapa träd, Tony berättar om sitt brottar pil staket som vuxit över alla bräddar. 

Gott snack helt enkelt.

Trevlig lyssning!

2020-07-22
Länk till avsnitt

94 Skörda, skörda, skörda

Tony J och Peter B talar sig vidare genom årstiderna. Idag lite som kalvar på grönbete med ambitionen att snacka skörd men möjligen blir det mer av en lägesrapport som ibland når det tänkta ämnet. Kom och följ med, lyssna och njut ty det är trevligt och blommigt. Festlig lyssning!!!

2020-07-15
Länk till avsnitt

93 Högsommarväxter

Blommar det gästas återigen av vår favorit Hannu Sarenström och vi snackar om högsommarens växter och om Hannus blommande trädgårdsdrömmar, en utställning som just nu pågår för fullt på Norrvikens trädgårdar. Stämningen mycket god och allt härligt.

Trevlig lyssning!!! 

2020-07-08
Länk till avsnitt

92 Om pollinatörer

Tony J och Peter B pratar pollinatörer i sveriges mesta blompodd. Fjärilar och bin, även en rapport från Tusen trädgårdar samt allmän stämning i rabatten. 

Trevlig lyssning!

2020-07-01
Länk till avsnitt

91 Josefin Johansson - Podd tag team

Josefin Johansson och Josefinito Pod gör ett tagteam med Blommar det och Peter B dvs. 12 minuter per podd i detta mycket speciella specialavsnitt. Ett poddutbyte, en stafett, ja, ni fattar, vi spelar in två poddar på samma gång och det blommar ibland helt enkelt.   Lyssna och njut av denna goa present. Allt gott  //P&T + J

2020-06-30
Länk till avsnitt

90 Hasse Karlsson

Peter besöker den härliga trädentusiasten Hans-Erik Karlsson-Jarnvall och kollar in hans arboretum samt mycket mustiga trädgård. Det blir såklart trädgård och trädsnack, Hasse driver ett cool plantera träd-projekt och växthusexstas. Grymt glatt helt enkelt. Välkomna till en gooo extrasode med Hasse.

 

Trevlig lyssning!

2020-06-28
Länk till avsnitt

89 Horisontella och vertikala linjer

Tony Johansson och Peter Bengtsson är mitt i den underbaraste av trädgårdstider. En smula utslitna men ändå glada. Pratar om horisontella och vertikala linjer i trädgården. Hoppas ni diggar!  Trevlig lyssning!

 

2020-06-24
Länk till avsnitt

88 Maria och Dahlior

Nu blir det Dahlior. Maria Sjöstedt har jobbat på Botan i Göteborg sedan 80-talet och är deras Dahlia-export. Hon berättar här massvis med otrolig fakta om detta ljuvliga släkte som hon diggar skarpt.   Spänn fast er mina vänner för nu blir det åka av.

 

2020-06-20
Länk till avsnitt

87 Fru Magda odlar stora fält i norr

Fru Magda, vår gamla kompis från Trädgårdskampen, driver ett ekologiskt krav månskensjordbruk norröver och vi snackar om hur man odlar storskaligt, hur underbart kål är, hur man rensar 300 meter morotsrad mm. Ett fantastiskt avsnitt för den som vill skala upp och den som vill veta vad cylinderindex är för något. 

Håll i hatten och trevlig lyssning.

 

2020-06-17
Länk till avsnitt

86 Balans i trädgården

Tony Johansson och Peter Bengtsson snackar om balans. Växter som tar för sig för mycket. Vem skall man hålla i hampan? Några exempel på när det rusat iväg samt en och annan som blivit utträngd av andra. Inte ogräs utan obalans. Typ så. Trevlig lyssning!

2020-06-10
Länk till avsnitt

85 Andreas Odla i skola Andersson

Vi gästas av den fantastiske Andreas Andersson, även känd som Odla i skola. Andreas skall visa sig ha många odlingar och experiment på G och jobbar dagligen med att inspirera gammal, men framförallt ung till odling på alla tänkbara vis.

Njut av denne goe kille helt enkelt.

Trevlig lyssning!

2020-06-05
Länk till avsnitt

84 Ogräs

Tony J och Peter B vrider och vänder på ogräset. Det visar sig finnas många.  Väldigt många. Men det finns också en hel bunte glädjeämnen och de snackas det också om. 

 

Trevlig lyssning!. 

 

2020-06-03
Länk till avsnitt

83 Utskolning och avhärdning

Tony J och Peter B ger lägesrapport och snackar utskolning och avhärdning. Tony är skrämd av ogräset och Peter skryter med blivande Olivlundar, ja, allt är helt enkelt precis som vanligt i podden Blommar det?      Festlig lyssning.

2020-05-27
Länk till avsnitt

82 Perenner i Norrland med Eva

Den mycket stilsäkra Eva Enberg Isaksson, vår kompis från Trädgårdskampen berättar om sin trädgård och norländska perspektiv. Vi försöker jämföra läget mellan våra landsändar och pratar mycket och gärna om Evas nya trädgård. Det e ju för härligt. Hon är i nyanläggningstagen på ett fantastiskt ställe. 

Trevlig lyssning!

2020-05-20
Länk till avsnitt

81 Biokol med Niklas Vestin

Biokol och jordar kommer detta goa avsnitt handla om. Vi snackar med Niklas Vestin från Rölunda jord som verkligen är en biokols-vurmare och han öser ur sin otroliga erfarenhet och bjuder både  på goda tips och en och annan oväntad tänkvärdhet. Dessutom snackar vi om Växtrum Lerums Earth square meter satsin som Niklas är insyltad i (och på många sätt upphovsman till).

 

Goooo stämning helt enkelt..  Grattis till ännu ett extraavsnitt..

2020-05-16
Länk till avsnitt

80 André Strömqvist, Andreas Graveleij och Hannu Sarenström

Det åttionde avsnittet blir en riktig present kära lyssnare. Vi snackar med André Strömqvist, Andreas Graveleij på Kniva Trädgård om att samla frö, att få växtpresenter och att leva i sin trädgård tillsammans. Ljuvlig gästartist är Hannu Sarenström som på ett muntert sätt driver handlingen framåt. Som vanligt är Peter B och Tony J med och lägger sig i efter bästa förmåga.
En hel hop trädgårdsmän trängs följaktligen i denna podd - hoppas ni gillar det!

2020-05-13
Länk till avsnitt

79 om ekologisk odling och tatuering..?

Trädgårdskamraterna Tony J och Peter B jobbar på. Våren är här och allt vansinnigt och underbart pågår för glatta livet. Tony sår i kolossalformat, Peter bär pelargoner fram och tillbaks men framförallt vrids och vänds det på det ekologiska begreppen lite. Dessutom får vi hänga med hem till Tonys tatuerare? och lyssna på när han tatuerar lite på mrT..   Det kan te sig märkligt, men blir naturligtvis underbart.

Njutbar lyssning helt enkelt. Ta det lugnt i rabatten!!!

2020-05-06
Länk till avsnitt

78 Malin Hidesäter på Blomsterfrämjandet

Ohoy. Ännu ett avsnitt av Blommar det? ser dagens ljus och det är den fantastiska Malin Hidesäter på Blomsterfrämjandet som gästar. Vi får bland annat djupgräva i blombranschens nuläge, Malin berättar dessutom om sig och sitt, både innanför och utanför fönsterrutan. Goooooo stämning helt enkelt. 

2020-05-01
Länk till avsnitt

77 Emily Bratt - En annan slags trädgård

Vi gästas av den dunderdynamiska Emily Bratt som berättar om sitt trädgårdsliv, sin syn på blomster-business, om sin trädgård med hus och sina otroliga sagodjur. Spänn fast er vänner och bekanta för nu kommer ett stillsamt, fartfyllt avsnitt av Blommar det?   Trevlig lyssning!!!

2020-04-29
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.