Sveriges 100 mest populära podcasts

Blommar det? en pod om trädgård

Blommar det? en pod om trädgård

Trädgårdskamraterna Tony Johansson och Peter Bengtsson bjuder upp till blomstersnack, odlingsprat och gödseltjat. Häng med oss ut i det gröna! Blommar det? - Förmodligen! Trädgård, odling, träd och frö..

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

blommardet.nu/

Avsnitt

160 The Frost is coming

Vi snackar om invintring, vinterförvaring, nån slags lång lägesrapport och kom ihåglapp till oss alla att ta in de fina grejerna och skydda oss mot frosten, för den är nära nu.. och sen kanske den håller sig undan igen, allt beror p åvar du bor såklart..

Håll till godo kära vänner!

2021-10-13
Länk till avsnitt

159 Agroforestry med Mauricio

Mauricio Sagastuy är en riktig rackare på Agroforestry och jobbar med detta på Angereds gård. Spänn fast er för nu blir det superhärligt!

2021-10-06
Länk till avsnitt

158 Maffiga växter i fukt

Vi snackar om ståndort 5 dvs växterna som växer fuktigt, i dethär fallet i strandkanten på en damm. Det blir rysligt många och härliga växter det skall snackas om så håll i hatten!

2021-09-29
Länk till avsnitt

157 Prosecco och melonIPA

Vi smider proseccoplaner, bedömer Tonys MelonIPA och snackar om allsköns trädgårdsprojekt. Visste ni t.ex hur en Monstera låter???  Det kommer ni få reda på i Blommar det? avsnitt 157. Trevlig lyssning!

2021-09-22
Länk till avsnitt

156 Höstning

Vi snackar om olika höstiga ting som skall göras. Laddar lite..  Babblar om frosten. Peppar för vinpressning.. Har det lite gött helt enkelt.   Hösten är här och det är dags för höstning. 

2021-09-15
Länk till avsnitt

155 Bär i träd

Vi snackar om bär i träd dvs härliga höstgrejer på stam på ett eller annat vis- Häng med, det blir toppen!

2021-09-08
Länk till avsnitt

154 Skörd och svamp

Tony har lagt gatsten och slagit sig på tummen. Peter har övat på storsläggan och plockat svamp. Tony skördar mängder och vi delar recept och förvaringstips. 

Ett härligt putter om skörd och svamp helt enkelt.

Härlig lyssning önskar vi er!

2021-09-01
Länk till avsnitt

153 Bartolomeusdagen

Vi snackar om Bartolomeusdagen eller rättare sagt vad det är tänkt att man enligt traditionen skall skörda på Bartolomeusdagen och det är ju som ni alla vet Malört och Humle. Så Peter berättar om olika farbröders Besk-recept och Tony bjuder på underbara öl och Humle grejer. Allt härligt helt enkelt!

2021-08-25
Länk till avsnitt

152 Staket och grindar

Vi snackar om staket och grindar och Tony drömmer om att skapa en egyptisk entre, Peter skryter om olika grindar av trä han byggt och Tony har haft beskärningselever som skurit i hans magnolior. 

Allt är helt enkelt toppen

Trevlig lyssning!

2021-08-18
Länk till avsnitt

151 Trädgårdsdrömmar

Vi möter Therese och Erik Persson som just blivit med trädgård och hus och talar om nuläget och hur man skall gripa sig an dylikt projekt. Tony berättar lite härligheter om hur hans trädgård tedde sig när de flyttade in och vi funderar på hur man utvecklas som trädgårdsmänniska. Trevlig lyssning!

2021-08-11
Länk till avsnitt

150 Bengt Mårtensson

Vi firar 150 avsnitts jubileum och gästas av den fantastiska estradören och blomsterkungen Bengts Mårtensson. Allt sker i underbar livePODDsform på Stilla dagar.

Så håll i hatten för nu blir det blomsterpodd som ni aldrig hört den förut. 

Välkomna!

2021-08-04
Länk till avsnitt

149 Dofter

Vi snackar om den doftande trädgården (slutligen, först snackar vi om mycket annat). Vad gillar vi, hur doftar det, vi vrider och vänder lite på dessa begrepp. Blommar det? - Ja självklart!!!

Trevlig lyssning!

2021-07-28
Länk till avsnitt

148 Adaption

Vi pratar om växters anpassningsförmåga och förundras lite över naturens otrolighet. Tony är på semester i Älvdalen och detta ger bland annat lite härlig RallarRos-inspiration.

Trevlig lyssning!

(Kom gärna på livepodd den 2 aug på Stilla dagar i Ysby, Välkomna!)

2021-07-21
Länk till avsnitt

147 Klipp klipp

Vi gästas av Maggan Ek och snackar om klipp, formklippning, lämpliga sorter att forma, hur vi gör och tycker om det formella. Trevlig lyssning!

2021-07-14
Länk till avsnitt

146 Om att gödsla på sommaren

Vi snackar om hur man kan tänkas förhålla sig till gödsling på sommaren. Vi pratar olika preparat och metoder, vi gissar och tror lite. Tony berättar att han aldrig gödslar sina perenner och Peter har hittat en gammal påse blåkorn.   Lyssna och njut.

(Allt tyder på att det blir livepod måndagen den 2 aug på Stilla Dagar (i Ysby, Laholm), Välkomna då ni som vill och kan, mer om detta senare)

2021-07-07
Länk till avsnitt

145 Sommaren är här

Vi njuter och lider av att sommaren är här. Finns det vatten? Är det härligt när det är varmt? Målar man hus i skuggan? Hur står det till? och framförallt Blommar det?

Ja, det är lite sådanna grejer vi frågar oss.

Peter har skaffat en otrolig fisk till dammen och Tony kämpar med vattenkannor - välkomna till Blommar det?

2021-06-30
Länk till avsnitt

144 Marktäckare

Vi snackar om våra olika marktäckar-favoriter och hur vi har det och tänker kring marktäckare. 

Lite gott marktäckarsnack helt enkelt. Trevlig lyssning!

2021-06-23
Länk till avsnitt

143 Den härliga tid är nu

Blommar det? - ja, verkligen överallt.

Mycket är härligt, saker går bra på odlingen för Tony och stämningen är god, men plötsligt när regnet kommer dyker tusentals mördarsniglar upp. Om detta, kräfta på äppelträd och husfärgsättning visar det sig att veckans avsnitt handlar om. Dessutom övrigt ditt och datt såklart.

Ha härlig lyssning!!!

2021-06-16
Länk till avsnitt

142 Martina Holgersson

Det etthundraförtioandra avsnittet av Blommar det? gästas av den fantastiska Martina Holgersson @simplygrowfood som lever och verkar i Kent, England. Hon berättar allt detdär vi alltid velat veta om det brittiska klimatet och hur det är att odla där. Dessutom får vi otrolig information om hur man brukade torka humle i Kent förr i tiden och mängder med härliga tips och trix. Spänn fast säkerhetsbältena kära lyssnare, nu drar vi till öarna. 

2021-06-09
Länk till avsnitt

141 Att föröka perenner mm.

Vi snackar om perenner och om att föröka dem på allsköns vis. Samtidigt vältrar vi oss i samtiden såklart och både njuter och skräms av allt som pågår. Håll till godo och trevlig lyssning!

2021-06-02
Länk till avsnitt

140 Ulf Hansson om tulpaner

EXTRASODE Ulf Hansson är en fantastisk tulpanman som bland annat kommer att berätta supermycket om virus på tulpaner, om en tulpan som kostade 1 miljon / lök på 1600-talet och mycket mycket mer. Detta är egentligen ett avsnitt ur radioprogrammet Radiokakan som jag Peter och Maggan Ek driver. Det är gammelmedia för de gamla, ett sätt att komma till tals med varandra i corona tider. Men, Ulf är så himla härlig så det kändes som att det passade utmärkt i Blommar det feeden så håll till godo och allt gott.   Skepp ohoj!!!  //P

2021-05-29
Länk till avsnitt

139 Oskar Zaar

Peter träffar den mycket härlige Oskar Zaar som berättar om sitt torpliv, sin tobaksodling och hur man hittar rätt skinnflärp till sin gamla trädgårdspump. Tony fick vila denna vecka men det blev mycket härligt ändå.

Håll i hatten för nu blommar det igen!

2021-05-26
Länk till avsnitt

138 Bevattning med Daniel S från Gjordnära

Det etthundratrettioåttonde avsnittet av trädgårdspodden Blommar det? handlar om bevattning, automatisk bevattning, kanske framförallt i växthus men även på friland. Vi har med oss Daniel Sjöstrand från @gjordnära som berättar löjligt mycket matnyttigt om bevattnandets ädla konst och hur man kan nocha upp sina odlingar med mer automatiserad bevattning. Håll i hatten. Finns där poddar finnt, och på blommardet.nu såklart

  HURRA!
2021-05-19
Länk till avsnitt

137 Om en trädgårdsroman

Jenny Clevström har skrivit trädgårdsromanen Kirskålsgrannar som handlar om kärlek, konkurrens och vackra trädgårdar på den skånska landsbygden.

Pommie Dahl är bygdens trädgårdsstjärna med Österlens mest prunkande rosor och tätaste lavendel. Men när trädgårdscelebriteten Frank Blumer flyttar in i huset bredvid, hotas plötsligt hennes ställning. Pommie gör allt för att inte hamna i underläge gentemot sin nya granne, en man som vet att njuta av livet och som charmar de flesta på sin väg. Frank, å andra sidan, verkar inte riktigt vara med i samma tävling som Pommie. Eller?

 

Detta goa och mycket mycket mer snackar vi om i ett mustigt avsnitt av Blommar det?

2021-05-12
Länk till avsnitt

136 Maggan Ek och estetik

Maggan gästar och vi snackar om trädgården som tummelplats för estetik och snygga ting. Vilka fokus har vi, hur tänker vi. Begreppen vrids och vänds på. Odlar vi snygga grejer, är trädgården livets scenografi och var kommer grönsakerna in i denhär diskussionen tro?

Gooooo stämning på det

Trevlig lyssning!

2021-05-05
Länk till avsnitt

135 Nuläge och besök hos Hasse Karlsson

Vi snackar om rådande situation, våren, sådder och grejer. Allt som är på gång. Och dessutom snabbträffar vi Hans-Erik Karlsson som är en underbar trädgårdsmästare och konstnär och visar sitt växthus och sina kamelior. Häng med!!!

2021-04-28
Länk till avsnitt

134 Vår och skifferkross i symbios

Våren vräker sig över oss och vi ömsom drömmer, ömsom klagar över allt som skall ske och göras. Det pågår i alla ändar och vrår. Mycket är bra och lever, blommor blommar och sten skall bäras. Ja, april helt enkelt. 

Trevlig lyssning!!!

2021-04-21
Länk till avsnitt

133 Malin Björklund

Malin Björklund gästar och hon är planteringsexpert. Malin jobbar på HTE produktion i göteborg med stora anläggningar och skötsel och hon berättar hur hennes team arbetar och hur man tar sig an stora planteringar på kort tid. Plantera som proffsen, och lyssna på Blommar det?    

Gooooo stämning!!!

2021-04-14
Länk till avsnitt

132 Våren finner vi efter påsk

Det är full fart på sådderna och trädgårdsarbetet. Tony har gjort comeback på odlingen, Peter B har byggt en pergola av armeringsjärn och REX cyklar och dammar grävs.

Tony spontanpåhittar en tävling och Gjordnära sponsrar avsnittet, kan det bli bättre?    Välkomna till Blommar det?!

2021-04-07
Länk till avsnitt

131 Medelhavshörna och fönsterbågar

Tony är på besök hos Peter och föreslår efter en trädgårdsvandring en medelhavshörna i den gamla hönsgården. Peter skryter om halvrunda fönster och bågar och stämningen är god. Det sås också såklart.

Trevlig lyssning!

2021-03-31
Länk till avsnitt

130 Sara Bäckmo - Skillnadens trädgård

Grönsaksdrottningen Sara Bäckmo gästar oss och vi snackar om härliga ting. Grönsaker, extra trädgårdar, drömmar och böcker. Bin surrar, fåglar kvittrar och nog ligger en ljuvlig vår runt hörnet.

Lyssna och njut!

2021-03-24
Länk till avsnitt

129 Karolin Mossberg om sommarblommor och frösådd

Karolin är ansvarig för Impectas provodling och är således en riktig rackare på frösådd och sommarblommor så spänn fast er för nu blir det åka av kära trädgårdsvänner.

 

2021-03-17
Länk till avsnitt

128 Eva Robild

Vi gästar av trädgårdslegenden Eva Robild som bland annat är högaktuell med boken Konsten att beskära : träd och buskar så det blir mycket beskärningssnack idag. 

Eva har också varit redaktör på Trädgårdstider i 11 år och berättar lite om livet bakom kameran. 

Dessutom gnuggar vi lite tomater och har det härligt i största allmänhet, ett toppenavsnitt av Blommar det? helt enkelt. 

 

Hjärtligt välkomna!

2021-03-10
Länk till avsnitt

127 Beskärning

Vi snackar om beskärning. Hur, varför när och sånt. Det blir blandade exempel och inte superstrukturerat så spänn fast säkerhetsbältena och spetsa öronen för här finns nog något för de flesta men man måste hitta guldkornen..
Trevlig lyssning
//T&P

2021-03-03
Länk till avsnitt

126 Vintersådd

Vi snackar om härliga tider, framtidsdrömmar och vintersådd. Stämning härlig och solen lyser. Våren hägrar och vi smider lite planer.  

Håll i hatten och trevlig lyssning!

2021-02-24
Länk till avsnitt

125 Daniel Sjöstrand GjordNära

Vi gästas av Daniel Sjöstrand från GjordNära som berättar rackans mycket om tunnelväxthus, om Gjordnäras tillkomst om hur man bäst käkar solmogna tomater i februari och en hel rad andra härliga ting. 

Håll i hatten vänner och bekanta för men blir mycket sugen på vår och odling när man lyssnar på detta guld.

Trevlig lyssning!

2021-02-17
Länk till avsnitt

124 Tomatuppladdning

Vi längtar efter våren och smider tomatplaner, babblar sorter och laddar upp i största allmänhet. Har det härligt helt enkelt. 

Trevlig lyssning!

2021-02-10
Länk till avsnitt

123 Emma (och Patrik)

Blommar det? gästas denna vecka av trädgårdsingengörs-studenten Emma Sjölin som berättar om sitt liv på Alnarp, ger oss lägesrapport och berättar olika mustiga historier om pelargonsticklingar och växthus i bardomen. Vi snabbesöker också test.site.steninge och Patrik Bengtsson som berättar om ett växthusprojekt i Berlin och om hur växthus/hus-bygget går.   Ett riktigt matigt avsnitt helt enkelt. Spänn fast er och trevlig lyssning!

2021-02-03
Länk till avsnitt

122 Snart snart...

Ett avsnitt om längtan, väntan..    Vi befinner oss i detdär första limbot innan det är dags att verkligen dra igång. Så dethär avsnittet handlar om inget, eller allt..   Lite gott försnack i väntan på våren. Trevlig lyssning!!

2021-01-27
Länk till avsnitt

121 Timo Räisänen

Timo Räisänen, känd som en hörsten i Göteborgs (och svenskt) musikliv, har tillsammans med sin familj flyttat till Provance och är på gång att ta hand om en gammal övervuxen och vad det verkar otrolig trädgård på den franska landsbygden.

Spetsa öronen när Blommar det? gästas av denna mycket musige man full med goda historier och rivsår på armarna av franska okända klätterväxter.

 

Ha härlig lyssning!

2021-01-20
Länk till avsnitt

120 Snödroppar med Gunnel Carlsson

Vi gästas av den härliga Gunnel Carlsson som berättar om snödroppar och om sin och Elisabeth Svalin Gunnarssons nya härliga snödroppsbok. Tony har också snickrat ihop en ny tävling och allt är supertrevligt, så trädgårdskompisar, spetsa öronen så kör vi. 

Blommar det? Ja!!!

2021-01-13
Länk till avsnitt

119 Trädgårdsåret har startat

Hurra, nu har trädgårdsåret startat och allt känns härligt!. Tony har sått grejer och Peter skall. Vi e på gång och det känns ju grymt glatt. 

Gooooo stämning!

 

2021-01-06
Länk till avsnitt

118 Nyårslöften

Tony J och Peter B OdlingsNyårsLovar varandra och er alla lite olika saker som de hoppas skall göra dem till större och bättre odlingsmänniskor. Efva Kinnerfors bjuder på en Vilken ört fråga och stämningen är god.

Trevlig lyssning!

2020-12-30
Länk till avsnitt

117 Tonys FröFrenzy

Vi önskar god jul med ett riktigt fröavsnitt. Tonys alla brittiska beställningar har dykt upp och vi vandrar oss genom dessa. Håll i hattarna alla shoppohollics där ute för nu blir det glatt. Dessutom Vilken Ört signerat Efva Kinnerfors och glada julhälsningar. HURRA och ta hand om er där ute!

2020-12-23
Länk till avsnitt

116 Anette på Boäng snackar brittiska frö

Vi gästas av den alldeles förtjusande Anette på Boäng och pratar naturligtvis odlingsåret, Potager och en blivande bok men även om Brexit och de engelska frö som verkar bli svåra/omöjliga att beställa. Efvas örter bjuder på frågesport om örter och stämningen är toppen. Trevlig lyssning!

2020-12-16
Länk till avsnitt

115 Diverse

Veckans avsnitt blir någon slags nulägesrapport, omvärldstankar, pedagogiskt brus samt en superhärligt "Vilken Ört" tävling signerad Efva Kinnerfors. 

Ett lite märkligt men också ganska härligt trädgårdsavsnitt helt enkelt. Trevlig lyssning och hoppas ni gillar det.  //Peter och Tony

2020-12-09
Länk till avsnitt

114 Efvas örter

Idag snackar vi om hur man kryddar julsnappsen med örter. Till vår hjälp har vi den otroliga Efva Kinnerfors som är en härlig örtkvinna med storkoll. Så håll i hatten och förbered er på att ge er in i örternas förlovade värld.

Mer om Efva bland annat på www.efvasorter.se

2020-12-02
Länk till avsnitt

113 Crocus sativus - Saffranskrokus

Peter och Tony lägesuppdaterar, trädgårdsbabblar och drömmer lite samt snackar om Saffran och Crocusen den kommer ifrån. Det blir även lite annat smått och gott, ett typiskt Blommar det? avsnitt helt enkelt.   Trevlig lyssning!

2020-11-25
Länk till avsnitt

112 Peter, Tony och Ebba

Det blir en lägesuppdatering och snack om vad som hänt och är på gång men framförallt träffar Tony superodlaren Ebba Wilhelmsson som drivit ett Market garden projekt detta år. Det blir storskalig odling på hög nivå. 

Trevlig lyssning!!

2020-11-18
Länk till avsnitt

111 Hanna Wendelbo

Hanna gästar Blommar det? och snackar sommarblommor och mönster med Tony J. Hanna är designer, författare och tapetmönsterproducent samt fantastisk person och en present till er lyssnare. Så tryck på play och njut för nu blir det som vanligt riktigt härligt här i Blommar det?

 

Allt gott!

2020-11-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.