Sveriges 100 mest populära podcasts

Stormens utveckling (gratisfeeden)

Stormens utveckling (gratisfeeden)

En samtidskommenterande podcast med Ola Söderholm. Återkommande gäster är Liv Strömquist och Jonatan Unge.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

underproduktion.se/stormensutveckling/?ref=rssfeed

Avsnitt

105. För ful för att få sex (gratisfeeden)

Ola har läst Michel Houellebecqs incelroman, ?Konkurrens till döds?. Jonatan vill veta exakt hur det ligger till när det gäller Sverigebilden.
2021-10-14
Länk till avsnitt

104. Meningslösheten gör ont (teaser)

För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling   Liv pratar med hänvisning till filosofen Byung-Chul Han om att vi nu på andra sidan coronarestriktionerna behöver en diskussion om hur vi värnar livets innehåll och inte bara överlevnad Ola är tveksam till om beröringsskräcken när det gällde Lars Vilks främst berodde på religiösa extremisters våldskapital.
2021-10-07
Länk till avsnitt

103. Slynor på demensboendet (gratisfeeden)

Liv har sett Belinda Olssons tv-serie ?Från savannen till Tinder? och pratar om de pedagogiska problemen med att diskutera biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Ola menar apropå bråket om Estoniafilmen att vi måste börja se på dokumentärer som vi tittar på wrestling.  
2021-09-30
Länk till avsnitt

Frågelådan #7 – Manskväll och rasistisk frisör (teaser)

För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling   Ola klagar på att lyssnarna inte lyssnar tillräckligt noggrant och säger några minnesord om Norm Macdonald. Jonatan menar på att man aldrig ska säga ifrån om vardagsrasismen, man ska bara konfrontera den strukturella rasismen. Liv ger på ?allmän? begäran sin syn på den ökända P1 Dokumentären?
2021-09-27
Länk till avsnitt

102. Otillräcklig köttkvarn (teaser)

För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling   Ola pratar om den senaste tidens debatt om obalansen på kärleksmarknaden med missnöjda akademikerkvinnor och incelmän. Är problemet att alldeles för många män är vid liv idag?   Jonatan utropar brexitörerna till vinnare i det brittiska propagandakriget. I och med Storbritanniens nya allians med Australien och?
2021-09-23
Länk till avsnitt

101. Plats utan närvaro (gratisfeeden)

Ola ger sig in i ?Stockholm gör mig folkilsken?-debatten. Jonatan vill avskaffa kyrkovalet.  Han är även klar med hemläxan han gav sig själv som var att presentera en förbättring av de så kallade ?Fjorton orden?. Artikeln av LM Sacasas som Ola refererar: https://theconvivialsociety.substack.com/p/when-the-timeline-becomes-our-sidewalk
2021-09-16
Länk till avsnitt

100. Fokus på ditt välmående (teaser)

För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola pratar om hur ditt välmående gått från att vara en biprodukt av att du tjänade ett gemensamt syfte till att bli målet i sig, apropå att han läst ?The Triumph of the Therapeutic? av Philip Rieff och hört P1-dokumentären Manskvällen. Liv analyserar fotomodellen Paulina Porizkovas gråtande?
2021-09-09
Länk till avsnitt

Covidutbrott och upplåsning av Frågelådan #1 – (gratisfeeden)

Veckans avsnitt är ett inställt avsnitt och ett gammalt avsnitt. Covid satte käppar i hjulen. Beklagar detta! Info i introt. Eftersom det är en gratisvecka blir vår nödlösning att låsa upp ett gammalt prenumerantavsnitt för allmän lyssning. Nämligen detta som först publicerades 26:e april i år:   Frågelådan #1 ? Hur blev Liv och Ola?
2021-09-02
Länk till avsnitt

Frågelådan #6 – En stor och stark tvååring (teaser)

För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola pratar om Jordan Petersons teori om att en tiondel av alla människor är för dumma för att kunna bidra till samhället. Liv om lidandet det innebär att befinna sig i den här världen som en för intelligent apa, apropå Johan T Lindvalls rapportering från senaste kungadopet.?
2021-08-30
Länk till avsnitt

99. Ormar (teaser)

För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar om att nyliberalismen kanske inte gör så att världen går under, men den får det att kännas som att världen går under. Liv Strömquist är gaslightad av H&M:s reklamkampanj med barn som är aktivister för exakt vad som helst.
2021-08-26
Länk till avsnitt

98. En bris från ungdomen (gratisfeeden)

Ola Söderholm och Jonatan Unge pratar om munskydd, IPCC-rapporten, vit makt-rörelsens dåliga copy och om hur förvånansvärt utvilade talibaner verkar vara efter 20 års krig med USA-koalitionen.
2021-08-19
Länk till avsnitt

97. Jätteskönt sex i flera dagar (teaser)

För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Semi-sommarlovet är över! I höstterminens första avsnitt pratar Ola Söderholm om det starkaste ögonblicket under OS och huruvida elitidrott och mänsklighet går ihop. Jonatan Unge lanserar sitt nya, stående, gubbkonservativa inslag ?Nu räcker det!? och pratar om trenden med så kallat chemsex.
2021-08-12
Länk till avsnitt

Frågelådan #5 – En gigantisk industritomt i Luleå (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm berättar om att växa upp i skuggan av det stora Stålverk 80-fiaskot i Luleå. Liv Strömquist pratar om ingen har varit så skicklig på att kanalisera kaotisk Skorpion-energi som Åsa Waldau. Jonatan Unge listar de bästa glassarna och elsparkcyklarna. Allt detta och inte så mycket?
2021-07-31
Länk till avsnitt

Frågelådan #4 – Alla tjejer är vackra (teaser)

För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Liv Strömquist svarar på frågan om det är killar eller tjejer som bryr sig mest om utseendet hos en potentiell partner. Jonatan Unge försöker trösta en frågeställare som har existensiell ångest. Ola Söderholm förklarar hur man ska hantera sin oro över gatuvåldet. Allt detta och inget mer?
2021-07-16
Länk till avsnitt

Frågelådan #3 – Porrpengarna (utdrag)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm berättar mustiga anekdoter om hur det var att arbeta på Se & Hör under 00-talet. Liv Strömquist hittar ?horan? i Venus när hon gör ett astrologiskt gräv om Stormens utveckling-medlemmarna. Jonatan Unge pratar om sin längtan efter gemensamma ritualer. Det är några av ämnena?
2021-06-29
Länk till avsnitt

96. Goodbye Annie Lööf (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar på ett väldigt daterat vis om var regeringskrisen befann sig i tisdags. Liv Strömquist har en snäppet mer tidlös spaning om fenomenet att de grupper som är minst drabbade av brottsligheten är mest upprörda över den.
2021-06-24
Länk till avsnitt

95. Härlig Tiktok-mamma (gratisfeeden)

Jonatan Unge dammar av sitt klassiska stående inslag ?Tuffa till dig?. Den här gången handlar det om fotbollsspelare som läser kommentarer om sig själva på sociala medier. Ola Söderholm pratar om larmrapporterna om den unga generationen som inte vill festa och som är bästisar med sina föräldrar.
2021-06-17
Länk till avsnitt

94. Försåtlig charm (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm har sett amerikanske komikern Bo Burnhams hyllade pandemi-show ?Inside? och tänker på hur den digitala järnburen vi lever i gör att det är nästan omöjligt att inte vara en beräknande, manipulativ narcissist. Liv Strömquist har läst Ivan Illich bok ?Genus? som berättar en annan?
2021-06-10
Länk till avsnitt

93. En vilsen 38-åring (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på hur olika man kan uppfatta saker efter att ha tagit del av reaktionerna på nya Håkan Juholt-dokumentären. Jonatan Unge pratar om den glädjande nyheten att ingen behöver ha mens längre. Men framför allt blir det en högtidlig överlämning av Jonatans fantastiska present till Ola som han har köpt för nästan 800?
2021-06-03
Länk till avsnitt

Frågelådan #2 ? Rymdapor och Malisvensken (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Vad gör att Jonatan kan ha sådan klass samtidigt som han är så lekfull? Kan man vara för lojal? Kan ni prata om att USA:s försvarsdepartement erkänt att det finns ufon? Varför finns det inga kvinnliga trollkarlar? Det är några av frågorna som besvaras i den?
2021-05-31
Länk till avsnitt

92. De utvalda barnen och Ivan Illich (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Veckans avsnitt tar avstamp i SVT-dokumentären ?De utvalda barnen? om en urspårad Waldorfskola i Järna. Ola Söderholm pratar om varför det är så creepy med religioner som uppstått under de senaste 200 åren. Liv Strömquist leker med tanken att det kanske stämmer att det vore bättre?
2021-05-27
Länk till avsnitt

91. We want life to be cool together (gratisfeeden)

Jonatan Unge argumenterar för varför cannabis bör legaliseras. Ola Söderholm pratar om att nu när britterna lämnat kan EU äntligen finna sammanhållning i sitt gemensamma språk, Erasmusengelska.
2021-05-20
Länk till avsnitt

90. Maskinen (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm har läst E M Forsters 112 år gamla science fiction-novell som förutspådde ett samhälle där allt ägde rum via Zoom och sociala medier. Är roten till samtidens dystopiska drag att vi, med sociologen Hartmut Rosas ord, allt oftare möter världen som om vi redan?
2021-05-13
Länk till avsnitt

89. Det normala undantagstillståndet (gratisfeeden)

Ola Söderholm funderar på hur stor vår frihetslängtan egentligen är apropå socialminister Lena Hallengrens lite kusliga uttalande om ett ?nytt normalläge?. Jonatan Unge agerar spinndoktor åt högerextremister och pratar om olika typer av hipsterrasism.
2021-05-06
Länk till avsnitt

88. Rock On-Janne (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm drar paralleller mellan kaoset på högertidningen Bulletin och hockeykorts-boomen i Luleå 1994. Jonatan Unge förstår inte vad som hindrar Stefan Löfven från att svetsa upp några tält där alla kan få covidvaccin jättesnabbt.
2021-04-29
Länk till avsnitt

Frågelådan #1 – Hur blev Liv och Ola ett par? (teaser)

Hur blev Liv och Ola ett par? Kan Jonatan berätta något litterärt och ekivokt om sig själv? Hur tänkte Ola när han på Instagram delade en bild av den norska utgåvan av Karl Ove Knausgårds ?Morgonstjärnan?? Detta är några av frågorna som besvaras i första avsnittet av den månatliga bonuspodden Frågelådan. Skicka era frågor till?
2021-04-26
Länk till avsnitt

87. Appropriera högerkvinnorna (gratisfeeden)

Liv Strömquist tänker på att högern har approprierat feminismen och att vänsterfeministerna bör svara med att appropriera Susanna Popova. Ola Söderholm pratar om svårigheterna med att ha ?stoppa grymhet!? som politisk ledstjärna.
2021-04-22
Länk till avsnitt

86. Jidde (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar om botgöring i offentligheten apropå en sak Kristoffer Appelquist sa i Soran Ismail-dokumentären. Dessutom djupanalyserar han sin känslor för nya danska succéfilmen ?En runda till?. Jonatan Unge tänker på hur överraskande det måste vara för dem som sitter på ?death row? i USA?
2021-04-15
Länk till avsnitt

85. Rutavdrag för mänskliga facklor (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar om Felix Herngren och babiantroféerna, samt fortsätter lite på förra veckans spaning om att ingenting är roligt. Liv Strömquist är rasande på Michelle Obamas matlagningsprogram för barn där två ocharmiga dockor försöker peppa underklassen att bli smal. Dessutom viktiga nyheter om att vi lanserar ett månatligt bonusavsnitt för prenumeranter!
2021-04-08
Länk till avsnitt

84. Lena Anderssons bingobricka (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar om hur internet har förstört humor och språk i allmänhet, apropå SVT Edit-programmet ?Du gjorde mig till ett meme? och filosofen Justin E.H. Smiths essä ?It?s all over?. Jonatan Unge har forskat om Right to repair ? rörelsen som protesterar mot att det?
2021-04-01
Länk till avsnitt

83. Det knappt förnimbara klasshatet (gratisfeeden)

Liv Strömquist anser att den samtida antiporr-aktivismen handlar för mycket om hälsa och självhjälp och för lite om det kommunistiska perspektivet. Ola Söderholm förklarar hur vi ska gå till väga för att rensa ut ?kulturbarnen? från institutionerna. För att höra alla avsnitt av Stormens utveckling, bli prenumerant på underproduktion.se/stormensutveckling
2021-03-25
Länk till avsnitt

82. Hyde Park (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar om katolska kyrkans nej till att välsigna samkönade äktenskap apropå en dokumentär om Londons gayscen på 1930-talet. Jonatan Unge förklarar varför vi måste stödrösta på Liberalerna i nästa riksdagsval. Dessutom avhandlas den legendariske danske familjeterapeuten Jesper Juuls bok ?Bonusföräldrar?.
2021-03-18
Länk till avsnitt

81. Statisk hysteri (gratisfeeden)

Viktig konsumentinformation: Stormens utveckling övergår till en prenumerationsmodell. Gå in på underproduktion.se/stormensutveckling och registrera er och få tillgång till feeden med alla avsnitt! All relevant info om detta i inledningen av avsnittet. Veckans avsnitt tar avstamp i Adam Curtis nya dokumentärserie ?Can?t get you out of my head?. Ola Söderholm pratar om huruvida det finns?
2021-03-11
Länk till avsnitt

80. Zlatan äger libsen (gratisfeeden)

Ola Söderholm försöker hitta ett sätt att förhålla sig till Zlatan Ibrahimovic tjafsande med amerikanske basketstjärnan Lebron James. Jonatan Unge pratar om Folkhälsomyndighetens försök att få folk att försöka bete sig som om det är lockdown trots att det inte är lockdown. Dessutom avhandlas Jonatans möte med Jill Johnson och Klarnagrundaren i Carina Bergfeldts talkshow.
2021-03-04
Länk till avsnitt

79. Slutet på historiens slut? (gratisfeeden)

Mathias Wåg gästar veckans avsnitt som handlar om den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyamas klassiska och ökända bok ?The End of History and the Last Man? från 1992. Fukuyama har blivit känd som ?han som hade fel? men vad menade han egentligen med att historien hade tagit slut? Och vad har de senaste tre decennierna i?
2021-02-25
Länk till avsnitt

78. Upphetsad av uran (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar om att Sveriges förutsättningar att producera el gör det lite lättare för Miljöpartiet att vara ?seriösa? utan att behöva pudla om kärnkraft. Apropå debatten om den dolda Facebookgruppen för kritiker av svenska coronastrategin menar Jonatan Unge att vi måste börja sparka ministrar under förnedrande former lite oftare.
2021-02-18
Länk till avsnitt

77. Libidinal investering (gratisfeeden)

Liv Strömquist pratar om gangsterrapens sensoriska njutning. Ola Söderholm är lite trött på förenklat Silicon Valley-filosoferande om vad den digitala revolutionen innebär.
2021-02-11
Länk till avsnitt

76. Konvertera mig (gratisfeeden)

Jonatan Unge pratar om negativa sidor av covidpandemin som inte har tagits upp tillräckligt. Ola Söderholm funderar på om trenden med värvningar av högprofilerade journalister från konkurrerande mediehus hänger samman med att tidningarnas affärsmodell ändras.
2021-02-04
Länk till avsnitt

75. Äkta demens (gratisfeeden)

Ola Söderholm tror att av allt man kan oroa sig över när det gäller en potentiell SD-stödd högerregering kommer nog avskaffande av aborträtten ganska långt ner på listan. Han pratar även om den sociala medier-drivna offentlighetens längtan efter urgamla människor apropå Bernie Sanders-memet. Jonatan Unge förklarar att Vladimir Putins palats inte alls är vulgärt och?
2021-01-28
Länk till avsnitt

74. Det enda som är på allvar är Qanon (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar om det enda av Donald Trumps löften som hans supportrar höll honom ansvarig inför: Att han för alltid skulle fortsätta kampen mot kannibalpedofilerna i den djupa staten. Jonatan Unge menar att den svenska skamkulturen kring pandemin är unikt småaktig i en internationell jämförelse.
2021-01-21
Länk till avsnitt

73. Olika typer av hot mot demokratin (gratisfeeden)

Ola Söderholm har begått övertramp i det stingsliga samtalet om Kapitoliumattacken vilket ledde till att en lokaltidning i Göteborg kallade honom fula ord som ?opinonsbildare?. Liv Strömquist ger sig i gangsterrap-debatten och pratar om vilka historier som blir berättade och vilka som inte blir det.
2021-01-14
Länk till avsnitt

72. Kalkylera sig olycklig (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på vad vi kan lära av Anders Wallenstens hälsoråd och på vad Wallensten i sin tur kan lära av sociologen Max Weber. Jonatan Unge uppmärksammar en rasismskandal i fotbollen som enligt vissa beror på missförstånd mellan den spanskspråkiga och engelskspråkiga världen. Dessutom avhandlas politikernas ständiga brytande av pandemireglerna.
2021-01-07
Länk till avsnitt

71. Hjärtlandet (gratisfeeden)

Ola Söderholm har läst den uppmärksammade boken ?The New Class War? av amerikanen Michael Lind och funderar på i hur stor utsträckning man kan applicera USA-analyser på Sverige. Liv Strömquist knyter ihop Christopher Lasch-året 2020 och pratar om hur meritokratin kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
2020-12-17
Länk till avsnitt

70. Jag bor ingenstans (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på skillnaden mellan att vara knuten till en plats och leva i ett nätverk, apropå Per Anders Fogelströms Stockholmsromaner, Lasse Wierups ?Gangsterparadiset? och Christopher Laschs teorier. Jonatan Unge pratar om pandemins ekonomiska konsekvenser och om de grönländska barnen som tvångsförflyttades till Danmark för att lära sig bli mer danska.
2020-12-10
Länk till avsnitt

69. Ett något mer ambitiöst försök att prata om demokratisk ekonomi (gratisfeeden)

De gigantiska företagen Amazon och Walmart är under av sofistikerad planering och kan därför tjäna som inspiration till hur den ekonomiska demokratin ska utvidgas i samhället. Det menar Leigh Phillips och Michal Rozworski, författare till nya boken ?Folkrepubliken Walmart?. Den har översatts till svenska av Per Björklund, ledarskribent på Flamman, och han gästar podden för?
2020-12-03
Länk till avsnitt

68. Kraft och energi (gratisfeeden)

Jonatan Unge pratar om vett och etikett apropå de nya covidrestriktionerna. Han tar också upp Tranås kommuns initiativ till omprövning av den svenska toalettkulturen. Ola Söderholm uppmärksammar en kommande bok skriven av biträdande statsepidemiologen och han ger sig in i den fruktansvärda debatten om satirprogrammet Svenska Nyheters allsångssketch.
2020-11-26
Länk till avsnitt

67. Den meritokratiska dystopin (gratisfeeden)

Nina Björk, aktuell med boken ?Om man älskar frihet ? tankar om det politiska?, gästar podden för ett samtal om vår tids legitimering av ojämlikhet ? det meritokratiska idealet.
2020-11-19
Länk till avsnitt

66. Det mest intressanta du hört om USA-valet (gratisfeeden)

Ola Söderholm lyckas hitta en oberättad historia om presidentvalet som alla Sveriges miljoner USA-korrespondenter missat: Den om hur både Joe Biden och Donald Trump har olyckliga erfarenheter av kosmetisk kirurgi mot skallighet. Jonatan Unge pratar om huruvida det är nödvändigt att av smittskyddsskäl avliva alla minkar i Danmark i Blekinge. Dessutom bjuder han på ännu?
2020-11-12
Länk till avsnitt

65. Kometen kommer inte (gratisfeeden)

Sveriges ledande katolska porrliberala podcast maler på i gamla hjulspår. Liv Strömquist har sett realityserien ?Labor of love? och tänker på begär som skapas av brist. Ola Söderholm pratar om tveksamma studier och nyhetsartiklar som skapat synen på klimathotet som ett stup snarare än ett sluttande plan. Den är en syn som riskerar att leda?
2020-11-05
Länk till avsnitt

64. Tro och tvivel (gratisfeeden)

Jonatan Unge tänker på skillnader och likheter mellan onanera på videomötet-skandalen på New York Times och bada naken-skandalen i Hörby kommun. Ola Söderholm pratar om hur den digitala tsunamin undergräver elitauktoritet och att det är tveksamt om Olof Palme hade kunnat vara Olof Palme idag.
2020-10-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.