Sveriges 100 mest populära podcasts

Doulapodden

Doulapodden

Doulapodden - en ocensurerad gravidpodd om rätten att bestämma över sin kropp och att få föda på sina egna villkor.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

doulapodden.podbean.com

Avsnitt

62: Aktiv baby under födseln

Här kommer ett ?kom ihåg-avsnitt? med tips från doulan och förlossningspedagogen Xana De silva om när under födseln man kan göra Aktiv babys tre grundövningar. Allt för att underlätta för bebis och mamma. 

För er som inte känner till övningarna: lyssna först på Aktiv baby i avsnitt 12 & 13 där Xana går mer på djupet med vad Aktiv baby är, varför man gör dom och hur. 

 

Det är viktigt, och bra, att veta att ingen av övningarna är farliga att göra, så länge man har koll på vilka kontraindikationer som finns.  Kolla in www.aktivbaby.com för mer information.

2021-09-30
Länk till avsnitt

61: Åsas resa till Gravidresan

I det här avsnittet får du träffa Åsa, Doulagruppens senaste tillskott. Åsa delar med sig av sin förlossningsupplevelse och vi använder den som grund för ett samtal kring vårt nya projekt: Gravidresan online community!

 

www.gravidresan.nu

@gravidresan.nu 

2021-09-16
Länk till avsnitt

60: Sofie

Tre födslar: två på sjukhus, en hemma. Om att föda innan man riktigt är vuxen, om ensamhet, sätta gränser, abort, skuld och att inte bli stöttad i det man vill men ändå finna mod och att föda på sina egna villkor. Och om att ha med äldre syskon under födseln. Som doulor kan vi inte låta bli att prata smärtlindring, rätt typ av stöd, förberedelse, sjukhusmiljö, allergi mot sjukhussängar, stress under golden hour och en hel del annat...

När BVC nämns menar vi såklart MVC (numera BMM).

2021-07-02
Länk till avsnitt

59: Tyst jag föder, del 2

Ett avsnitt i två delar om patriarkala strukturer, misogyna arbetsförhållanden, äga sin kropp och sin födsel, sjukhusrutiner, obstetriskt våld och framför allt om kvinnors upplevelser av att föda. Det går inte att blunda för dessa saker längre. Gör din röst hörd. 

Men allt är inte svart. Vi pratar också om kvinnokraft, relationell och jämlik förlossningsvård, skapa förutsättningar för en fin förlossningsupplevelse och mycket annat. 

2021-06-11
Länk till avsnitt

58: Tyst jag föder, del 1

Ett avsnitt i två delar om patriarkala strukturer, misogyna arbetsförhållanden, äga sin kropp och sin födsel, sjukhusrutiner, obstetriskt våld och framför allt om kvinnors upplevelser av att föda. Det går inte att blunda för dessa saker längre. Gör din röst hörd. 

Men allt är inte svart. Vi pratar också om kvinnokraft, relationell och jämlik förlossningsvård, skapa förutsättningar för en fin förlossningsupplevelse och mycket annat. 

2021-06-09
Länk till avsnitt

57: Birth rights Sweden

Fd Födelsehuset har bytt namn till Birth rights Sweden och detta är en förening alla bör bli medlemmar i: genom engagemang eller som stödmedlem. 

Födandet berör alla. Alla föds. Födandet måste bli högre prioriterat. Detta pratar vi om i dagens avsnitt med ordförande Lisel Bello Neaslund.  Lisel berättar om organisationen och hur dom arbetar för en bättre, säkrare och mer jämlik vård. 

Och missa inte deras brukarråd den 26 maj (online)

Bli medlem nu -> www.birthrightssweden.se

2021-05-20
Länk till avsnitt

56: Morlin, del 2

Del två med Morlin som berättar om sina två hemfödslar. Samtalet kommer också att handla förlossningsvården, att vara projektledare för sin egen födsel och när saker inte blir som man tänkt, trots planering. 

2021-05-06
Länk till avsnitt

55: Morlin, del 1

Två avsnitt, två födslar. Lyssna och njut. 

2021-04-29
Länk till avsnitt

54: Doulan Fredrik

Äntligen gästas Doulapodden av doulan och pappan Fredrik. 

Detta avsnitt hade kunnat bli fem avsnitt eller en hel bok. För hur viktigt är det inte att männen börjar förbereda sig mer och ta ansvar för sin roll under graviditet och förlossning?

Vi pratar om att föda i trygghet, bli pappa, föräldraskapet, ge stöd, förberedelser inför föräldraskapet, mognad, hierarki, manligt & kvinnligt, doulande, födande och mycket annat. Ett mjukt, stärkande och djupdykande samtal ni inte vill missa.

Ord som kom upp när jag redigerade detta avsnitt var inspirerande, framtid och hopp. 

Fredrik hittar ni på www.pappadoula.com

 

Barnmorskans namn som vi frustrerande nog tappade när vi spelade in var Signe Jansson. 

 

2021-04-18
Länk till avsnitt

53: Kraniosakral terapi

I detta avsnitt öppnas dörrarna till något många av er nog inte hört talas om, nämligen kraniosakral terapi. Terapiformen ligger inom ramen för alternativmedicin men används i många länder inom det skolmedicinska fältet. Och detta med mycket goda resultat. 

Människan kan så mycket mer om hen bara får tillgång till sina egna resurser... För att få veta mer, lyssna till dagens avsnitt med Tatiana Gordeeva.

Tatiana når du via: [email protected] och stället som vi pratar om i avsnittet heter Salong Iuveness och ligger på Oxentiernsgatan 25 i Stockholm. Inom kort kommer behandlingar där kunna bokas via bokadirekt.se

 

Forskning i ämnet hittar ni här: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229921000431

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1360859220301716

2021-04-01
Länk till avsnitt

52: Woman's health physiotherapist, del 2

Andra avsnittet med Hanna Dabbour, fysioterapeut och expert inom kvinnohälsa.

I denna del får ni tips som: fött genom magen, har bäckenproblem och/eller vill hitta åter till kroppens funktion innan graviditet och födsel. Vi kommer även in på klimakteriet eftersom avsnittet handlar om kvinnohälsa och fysioterapi.

Kan man förebygga förlossningsskador genom att knipa eller vad ska man egentligen fokusera på? Hanna berättar vad evidensen säger och berättar mer om träning efter födseln.

Det blir även en del prat om fysiologisk födsel, eftersom vi bara inte kan hålla oss ifrån det ämnet..

Ni hittar Hanna på www.dabbourphysio.com och på @dabbourphysio på instagram.

2021-03-19
Länk till avsnitt

51: Woman's health physiotherapist, del 1

Två avsnitt (på svenska) ni absolut inte vill missa. Hanna Dabbour gästar Doulapodden och vi pratar om allt från bäckenproblem, bäckenhälsa, kejsarsnittsärr, kvinnohälsa i stort och akupunktur till barnmorskeledda enheter och skillnader mellan England och Sverige. Hanna har en master i fysioterapi och en magister i fysioterapi inom kvinnohälsa. Hennes expertkunskaper kring bäckenet är nästintill oändliga efter 18 år i London och en rad olika arbeten och utbildningar. Är det något hon inte kan skulle man bli förvånad. 

Ni hittar Hanna på www.dabbourphysio.com och på @dabbourpyhsio på instagram.

Några dagar är hon dessutom i Doulastudion och tar emot!

 

(Note: i avsnittet pratar vi om att Min barnmorska-projektet på Huddinge bara är ett projekt men sedan vi spelade in har projektet blivit en bestående vårdform. Underbart tycker vi!)

2021-02-19
Länk till avsnitt

50: Malin & Marcus, del 2

Ett fint och reflekterande samtal i två delar om två väldigt olika förlossningsupplevelser.

Om att finna trygghet och mod och våga på nytt. 

Peppande till dig som ska föda...

 

Sponsra podden via patreon.com, tack

2021-02-04
Länk till avsnitt

49: Malin & Marcus, del 1

Ett fint och reflekterande samtal i två delar om två väldigt olika förlossningsupplevelser.

Om att ha en veckas födsel. Om att bli hänvisad, få sovdos flera gånger pga överfulla förlossningskliniker, bli överkörd, se förlossningsvårdens baksida och om att behöva springa med sitt nyfödda barn i famnen och hoppas han ska överleva. Om att resa sig och förstå vad som hände. Om att finna trygghet och mod och våga på nytt.

Tack kära Malin & Marcus för att  ni kom och för att jag fick vara er doula. Ni är underbara. (Lilla söta Lotti hörs också klunka mjölk emellanåt)

2021-01-28
Länk till avsnitt

48: Föda barn med stöd

Äntligen är podden tillbaka efter ett längre uppehåll, framför allt pga fasadrenovering som stört vårt studioljud men också corona som satt käppar i mångas hjul. 

Årets första poddavsnitt gästas av barnmorskedoulan Märta Cullhed Engblom som för fjärde gången (!) kommer och delar med sig av sin klokskap.

Fokus är tillit och stöd under födseln och hur lätt det är att störa den fysiologiska processen. Grunden för vårt samtal är Märtas nyutkomna bok Föda barn med stöd, en bok alla blivande föräldrar borde läsa. Men framför allt kanske de som arbetar med födande?

Vi går på djupet kring trygghet, svensk förlossningsvård, kulturen vi skapat och de institutionaliserade bromsar som negativt påverkar födandet. Vi måste förstå att, och varför, det inte bara handlar om att mamma och barn ska överleva?

Känn till dina rättigheter. Ta din förlossning i anspråk.

2021-01-14
Länk till avsnitt

47: Free birth, del 2

Detta är del två med Joana, som berättar om födelsen av sin dotter som skedde i hemmet. Lyssna först på del 1.

Vi pratar kring en tänkt lotusfödsel, biologisk förväntan, tilltro till vården, vinstdrivande vård, våga välja det som känns rätt och sant för en själv, utsätta sig, kontrollbehov, ta eget ansvar och mycket mer. Även lyssnarfrågor vi fått in hinns med.

Ett mycket intressant och fint avsnitt, lyssna genast...

 

2020-09-27
Länk till avsnitt

46: Free birth, del 1

När föder man oassisterat? När man är utan medicinskt utbildad personal eller när man är i ett rum fullt av människor som ändå inte gör någon nytta? 

Joana kom till Doulapodden för att berätta om sin Birth. För är en hemmafödsel utan barnmorska en ?free birth?, en ?oassisterad födsel? eller en ?självständig förlossning?? Vi pratar om att förbereda och uppleva en födsel fullt ut, att stötta utan att fixa, våga se på sina rädslor, lyssna på sin inre röst, inte ta order, rationella tankar, föda som en schimpans, anus och om att resa till underjorden istället för till stjärnorna. Mycket spännande lyssning utlovas. 

2020-09-10
Länk till avsnitt

45: Revansch, del 2

En positiv förlossningsupplevelse kan, som känt, läka en tidigare tuff förlossningsupplevelse. Detta möter vi som doulor ofta och det är vad som gör att vårt arbete känns så otroligt meningsfullt. 

Anna kom till studion i sällskap med sin lilla Ture för att berätta om sin första födsel (del 1) som egentligen inte var traumatisk där och då men som efteråt väckte nya tankar om hur man önskar sin födsel och om hur man kan förbereda sig på inför en annan typ av förlossning. Vi pratar om ansvar, känslor, upplevelser, stöd och mycket annat.  I denna del (del 2) berättar Anna allt om sin magiska hemfödsel som inte blev riktigt som den var planerad men helt som det var tänkt! Ni förstår när ni lyssnar?

TACK Daniel som redigerat! www.earthboundmastering.se

 

Stötta oss via patreon.com, tack!

2020-06-18
Länk till avsnitt

44: Revansch, del 1

En positiv förlossningsupplevelse kan, som känt, läka en tidigare tuff förlossningsupplevelse. Detta möter vi som doulor ofta och det är vad som gör att vårt arbete känns så otroligt meningsfullt. 

Anna kom till studion i sällskap med sin lilla Ture för att berätta om sin första födsel (del 1) som egentligen inte var traumatisk där och då men som efteråt väckte nya tankar om hur man önskar sin födsel och om hur man kan förbereda sig på inför en annan typ av förlossning. Vi pratar om ansvar, känslor, upplevelser, stöd och mycket annat.  Missa inte del 2, då Anna berättar allt om sin magiska hemfödsel som inte blev riktigt som den var planerad men helt som det var tänkt! Ni förstår när ni lyssnar?

TACK Daniel som redigerat! www.earthboundmastering.se

 

Stötta oss via patreon.com, tack!

2020-06-18
Länk till avsnitt

43: Moderkakan, del 2

Del två med doulan och moderkaksinkapslaren Jacqui Wilsson. Ett nördigt, härligt, inspirerande samtal om det tillfälliga och magiska organet Moderkakan. Nu får ni veta: hur man kapslar in, vad det kostar, vad man mer kan göra med moderkakan, varför man vill äta den och mycket annat matnyttigt;) Lyssna genast!

Jacqui hittar ni på forlossningsguiden.se, moderkakan.com och på instagram under namnet jacqui_doula.

Avsnittet har redigerats av Jacquis sambo Daniel. Honom hittar ni här: earthboundmastering.se Stort tack Daniel!! 

2020-06-04
Länk till avsnitt

42: Moderkakan, del 1

När två doulor med samma intressen och utgångspunkt gällande födande träffas är det omöjligt att inte komma in på både det ena och det andra som inte riktigt fungerar och som vi ser när vi doular på sjukhus: tex livmodersammandragande på rutin, golden hour, rätten att välja födsloplats och mycket annat. Ett nördigt, härligt, inspirerande samtal i två delar om det organ som ger liv, nämligen moderkakan.  Gäst: Jacqueline Wilsson, mer känd som @Jacqui_doula. Vi pratar förutom om allt ovanstående om förlossningsdepression och när moderkakan föds fram. I del två går vi in på hur man kapslar in och varför man vill äta moderkakan.  Missa inte detta!

Jacqui hittar ni på forlossningsguiden.se och moderkakan.com

Avsnittet har finredigerats av Jacquis sambo Daniel. Honom hittar ni här: earthboundmastering.se Stort tack Daniel!!

2020-05-28
Länk till avsnitt

41: Del 2: Doulans roll och doulautbildningens innehåll

Detta är den andra delen med barnmorskan Liisa Svensson och doulan Lovisa Rosell. Vi fortsätter att prata om doula som yrke och går djupare in på vad en doula gör, hur man kan tänka när man väljer doula och hur en doula kan förhålla sig till partner, vårdpersonal osv. Vi pratar även om hälsa, förlossningsrädsla, föda under coronapandemin och förlossningsupplevelsen. Lyssna genast!

Mer om Liisa & Lovisas Doulautbildning Trygg förlossning hittar ni på www.doula.nu

2020-05-14
Länk till avsnitt

40: Pepp och tips i coronatider

Ett kort, spontant och oplanerat snack för att peppa och tipsa alla gravida som väntas föda i dessa väldigt speciella tider.  Från mig Anna Bjelkefelt

2020-05-07
Länk till avsnitt

39: Del 1: Doulans roll och doulautbildningens innehåll

Ett avsnitt i två delar med barnmorskan Liisa Svensson och doulan Lovisa Rosell.  För alla er som funderar på att bli doula, anlita en doula, träffar doulor i sitt arbete eller som bara vill förstå mer kring varför fler och fler väljer att ha en doula med som stöd under graviditet och födsel. Om stöd, betydelsen av trygghet när man föder, kofödslar, att se en födsel för första gången, föda hemma, doula vid sjukhusfödslar, bemöta personal, hitta sin doularoll och mycket mer! 

Tips! Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar på Liisa och Lovisas doulautbildning Trygg förlossning i Stockholm nu i maj 2020. Kolla in www.doula.nu!

2020-04-30
Länk till avsnitt

38: Akupunktur och kolik

Marietta Thunström, hembarnmorska och akupunktör kom till Doulapodden och för att berätta om akupunkturens magiska effekter. Små tunna nålar kan lindra och/eller helt bota illamående, migrän, bäckensmärtor och andra smärtor, gynna fertiliteten, förbereda inför förlossningsstart och mycket annat. Några teasers: kbt, fertilitet, kejsarsnitt med akupunktur som enda bedövning (!), korta förlossningens tid, trillingar, få information via pulsen, el-akupunktur och kolik. 

Ett fint och spännande samtal mellan Marietta och Doulagruppen-Sara!

Marietta hittar ni här: www.egenbarnmorska.se och www.akupunktur.se

2020-04-16
Länk till avsnitt

37: Kvinnohälsa

Hon är expert inom ett område vi tidigare berört och som inte kan få nog med uppmärksamhet, nämligen bäckenet. I detta avsnitt pratar vi om kvinnohälsa, graviditet och fertilitet, förstå sin kropp, förebygga och behandla förlossningsskador, inte köra över sig själv, underlivsmassage och mycket mer. Åh vad vi önskar att fler kände till att det GÅR ATT FÅ HJÄLP! Lyssna och sprid vidare. Och våga prata med varandra. 

Sara hittar ni här: www.spira.one och på instagram: @spira.one

2020-04-02
Länk till avsnitt

36: Snippsauna

Ett riktigt grymt avsnitt med Rebecca Tiger aka Wildherbarista! Om Snippsauna, också kallat Vaginal steaming eller hukbad. Fokus i det här avsnittet ligger på steaming under graviditet och efter födseln. 

Vad kan lindra och t o m helt bota vaginala besvär såsom torra/sköra slemhinnor, rikliga/långa blödningar, mensvärk, oregelbunden mens, svamp, klåda och annan obalans?  Vad kan öka mjölkproduktionen och hjälpa kroppen att läka bättre och snabbare efter en födsel? Vad kan bidra till ökad sexlust & fertilitet, avslappnad bäckenbotten och minskad användning av läkemedel?Och vem var det egentligen som myntade begreppet wombfulness och vilket språk talar din snippa? Ja ni? Lyssna och lär. Rebecca är proffs. 

Och missa för allt i världen inte Rebeccas workshop i Doulastudion nu på lördag den 14/3. Boka på bokadirekt.se eller genom att maila [email protected]

Rebecca hittar ni på: Instagram: wildherbarista och hemsidan: snippsauna.com Forskningen vi pratar om: fourthtrimestservaginalsteamstudy.com

Sponsra podden på patreon.com, tack tack tack!

2020-03-12
Länk till avsnitt

35: Maria del 2

Här kommer andra delen med Maria och berättelserna om hennes andra och tredje födsel.

Om hur det var att börja vara med som doula under sjukhusfödslar, om att ha sex under förlossningen, om att skratta när bebisen kittlar inuti förlossningskanalen och om att ha med storasyskon när den nya familjemedlemmen ska komma. En riktig WOW-födsel som ger gåshud. 

Och berättelsen om en tredje födsel: om att packa en väska kan ge värkar, inte själva packandet men innebörden, om att dansa under graviditet och födsel, äta smulpaj på söder med värkar och om hur en hemfödsel gynnar det fysiologiska födandet.

Vi hann även med att prata om ?en unik start? och kring förutsättningar under en hemfödsel vs en födsel på sjukhus. 

Maria hittar ni på: @fodalugnt och @gravidkroppochsjal

2020-03-05
Länk till avsnitt

34: Maria del 1

Maria Bengtsson Lenn kom tillbaka till Doulapodden för att berätta om sina tre hemfödslar, en i USA och två här i Sverige. Ett avsnitt i två delar om att långa födslar inte behöver innebära trauma och att det kan vara kul att krysta. Det blir väldigt tydligt att barnmorskornas tillit till Marias förmåga att föda är en stor del av svaret på hur man skapar en trygg födsel.  

Maria berättar också om att inte föda en alien, lyssna på sin magkänsla, våga gå sin egen väg, läsa på, känna efter, föda hemma och mycket mer. Lyssna, skratta, gråt och inspireras!

Maria hittar ni på: @fodalugnt och @gravidkroppochsjal

2020-02-27
Länk till avsnitt

33: Amning med babybaby-Lisen

?Amning är oftast ingen hoppas-grej utan en kunskaps-grej?.

Lisen Forsberg, också känd som ?babybaby-Lisen? kom till Doulapodden för att prata amning. Vi hann med allt från saker som kan vara bra att veta om amning innan, vanliga fallgropar och myter till signaler, teknik och handmjölkning. Vi är också inne och touchar amning i det offentliga rummet. Och partnern! Hen har också en viktig roll när det kommer till en fungerande amning. 

Böckerna vi pratar om är: Amning i nöd och lust och Amning i vardagen.

MISSA INTE Lisens fantastiska blogg där allt om amning finns. Massa bra och pedagogiska filmer bland annat: http://www.babybaby.se/about-babybaby-se-and-me/ På barnmorskebloggen Föda med stöd: http://födamedstöd.se/nej-ammande-foralder-du-ar-ingen-napp/

2020-02-13
Länk till avsnitt

32: Babypottning och babytecken

Detta är andra delen med Ulrika Casselbrant. Avsnitten går att lyssna på var för sig. 

I första halvan av avsnittet pratar vi Babypottning: 

Vem vill inte slippa bajsblöjor, eksem och barn med förstoppning/diarée? Förutom att babypottning kan vara en lösning på dessa saker så kan det även hjälpa dig som förälder till en enklare kommunikation och närmare anknytning. Detta finns det forskning på och i detta avsnitt får du veta mer om hur, när och varför. Färre blöjor är dessutom ekonomiskt och miljövänligt!

Ulrika berättar också om hur hon först var väldigt skeptisk och hade fördomar kring babypottning, eller EC (elimination communication) som det också kallas och hon ger massor av tips på hur man kan läsa barnet, när det är bra att börja och en hel del annat.

I andra halvan pratar vi babytecken som är perfekt i kombination med just babypottning och ett väldigt bra verktyg för att lättare förstå sitt barn innan hen börjar prata. Det minskar också frustrationen hos ett barn som inte har talet ännu. 

Ulrika hittar ni här: Instagram: @ulrikacasselbrant Hemsidor: www.blojfribebis.se & www.narabebis.se

2020-02-06
Länk till avsnitt

31: Bära barn

Om du trodde att du visste alla fördelar med att bära ditt barn så kommer du nog bli förvånad hur många fler det finns. Ulrika är kvinnan du ska fråga om du funderar över något kring bärande, babypottning eller babytecken.

Förutom expert på dessa områden är Ulrika doula, författare, föreläsare mm. och kom äntligen till oss i Doulapodden för att spela in ett dubbelavsnitt om ovan nämnda ämnen.

I detta avsnitt pratar vi om fördelarna med att bära, aktivt och passivt bärande, motorisk utveckling, anknytning, sjalar, selar och mycket mer. Ni måste bara lyssna!

Ulrika hittar ni på: @ulrikacasselbrant, narabebis.se, blojfribebis.se och hennes podd finner ni här: https://play.acast.com/s/backtobasicsbabiesbodiesbehaviour

Lyssna mer på Ulrika i nästa veckas avsnitt.

2020-01-23
Länk till avsnitt

30: Det spirituella i födandet

Kan vi förstå en graviditet och en födande kropps spirituella resa? Måste vi det och vilka är fördelarna med att reflektera och notera vad som händer under en graviditet och en födsel på ett djupare plan?

I dagens avsnitt får vi äran att lyssna till Kristina Turner som gör en efterlängtad come back i Doulapodden. Förutom författare är Kristina födelseaktivist och hon inspirerar verkligen med sin visdom. Här har ni en kvinna som kan det mesta inom födandet, som verkligen vågar säga vad hon tycker och som alltid står på kvinnans sida.

Vi pratar feminism, gudinnor, kvinnosyn, patriarkat och spiritualitet och hur dessa hör ihop med födandet. Vi pratar gudinnekraft och vi lovar att du efter att ha lyssnat kommer känna dig stärkt i att vi behöver stå enade när det kommer till att skapa en mänskligare förlossningsvård. 

Kristina berättar även om sin nya bok hon arbetar på som till stor del handlar om att gravida har rätt till information och fatta egna beslut kring sina kroppar.

Och läs denna mening några gånger högt: ?Det gudomliga har inget kön?...

2019-12-26
Länk till avsnitt

29: Mother blessing och doulande

Detta är andra delen med Susannah Rickman som är osteopat, gravidmassör och doula.  Vi kommer in på doulandet och pratar om mother blessing, gravidcirklar, kvinnokraft och mycket mer.  Kan vi inte komma överens om att från och med nu göra mother blessing istället för baby shower med en massa presenter? Eller åtminstone baby shower OCH motherblessig?

PLUS: ett julklappstips till alla er som känner en gravid eller någon som nyss fått barn...

Susannah hittar ni på www.liv-moder.com

2019-12-19
Länk till avsnitt

28: Den födande kroppen och pelvic care

Vad kan en osteopat hjälpa dig som gravid, födande och nybliven mamma med och varför är det så bra med gravidmassage? Är det så himla viktigt att knipa egentligen? Här får ni en annan syn på saken? Och Pelvic care, vad är det? Susannah Rickman är osteopat, gravidmassör och doula och kom till oss i Doulapodden för att prata om detta och om den gravida och födande kroppen. Resultatet blev två fina avsnitt som du bara måste höra! Avsnitt två kommer snart.....

Susannah hittar ni på https://www.liv-moder.com/ och på instagram: liv_moder

 

 

2019-12-12
Länk till avsnitt

27: Anna

Anna Bergman, doula i Doulagruppen och trebarnsmamma om att planera hemfödsel, få beskedet placenta previa men sedan ändå föda vaginalt... men inte hemma.  Och om hur man kan navigera med hjälp av sin egen nyfikenhet och framför allt intuition när man får olika besked från vården.

(Avsnittet spelades in i somras)

@doulagruppen @doulapodden @stottamamma

2019-12-05
Länk till avsnitt

26: Det fysiologiska födandet

Barnmorskedoulan Märta Cullhed Engblom gästar oss igen i vad som kom att bli ett riktigt riktigt bra avsnitt.  Vi samtalar kring vad en fysiologisk födsel innebär, hur man kan få fler fysiologiska födslar på sjukhus, varför det är enklare att få en epidural och lustgas än kontinuerligt stöd och möjlighet att bada under en födsel. Samt hur fysiologiska födslar och folkhälsa hör samman och mycket mer!  Tyvärr är ljudet inte toppen, vi har verkligen haft problem med tekniken? Men lyssna ändå! Märta säger så mycket bra att vi knappt kunde sortera ut och formulera en kort text...

Märta hittar ni på födamedstöd.se

Följ oss på instagram: @doulapodden @doulagruppen

2019-11-28
Länk till avsnitt

25: Föd på dina villkor

Maria Bengtsson Lenn är doula, journalist och författare till böckerna Föd på dina villkor och Gravid med kropp och själ som hon skrivit tillsammans med Victoria Häggblom.  Vi diskuterar böckernas innehåll, syfte och varför de behövs men framför allt pratar vi om hur man bäst kan förbereda sig och att vi behöver olika typer av förberedelser och partnerns roll och ansvar under graviditeten. Vi kommer också in prestationskrav, återhämtning efter födseln och mycket mer. 

Ett riktigt fint och stärkande avsnitt för dig som är gravida, ska bli föräldrar, känner någon som väntar barn eller arbetar med födande!

Maria & Victoria når ni via instagram: @gravidkroppochsjal

2019-11-21
Länk till avsnitt

24: Linda Morge del 2

Det här är en intervju/ett samtal i två delar som vi spelade in för många månader sedan. Detta är del två. Vi ber om ursäkt för ljudet som ibland inte är det bästa, men innehållet är desto bättre vill vi lova. Vi pratar bl.a. om k-vitaminsprutan, syntocinon (livmodersammandragande), förlossningsdepression och så kör vi en liten parentes med tips på vad du kan göra för att naturligt minska blödningen direkt efter födseln. Förutom allt detta diskuterar vi hur du som födande kan tänka och agera för att vara så delaktig som möjligt kring beslut när du föder. (När vi pratar om ?Hon? så menar vi Kerstin Uvnäs Moberg, forskare inom bl.a. oxytocin) Linda når ni enklast via gruppen Sen avnavling- barnets födslorätt på Facebook.

2019-11-14
Länk till avsnitt

23: Linda Morge del 1

Det här är en intervju/ett samtal i två delar som vi spelade in för många månader sedan tillsammans med Linda Morge, en riktigt kunnig och inspirerande kvinna och nu släpper vi avsnitten äntligen! (Del två om en vecka). Vi ber om ursäkt för ljudet som ibland inte är det bästa, men innehållet är desto bättre vill vi lova. Med det här avsnittet vill vi sprida lite mer nyanserade tankar kring sjukhusets rutiner när det kommer till svensk förlossningsvård. Hur kan man tänka, vad har man rätt till och vad säger patientlagen? Vilka för- och nackdelar finns det med de olika rutinerna?

Del 1: Vi pratar bl.a. om MVC, fatta informerade val, avnavling, prover på navelsträngen, "fire drill" samt vad det innebär att spara stamceller och varför man inte vill göra det.  Vi hoppas att du, efter att ha lyssnat på detta dubbelavsnitt känner dig stärkt i att lyssna på din magkänsla och läsa på så att du kan fatta beslut som passar dig.  Är du intresserad av att vara autonom när du föder? Lyssna!

Jag, Anna, klagar som vanligt på MVC, förlåt till alla er som gör ett grymt jobb där!

Linda når ni enklast via gruppen Sen avnavling- barnets födslorätt på Facebook.

2019-11-07
Länk till avsnitt

22: BB-krisen, reflektionsavsnitt

Efter att ha intervjuat Lisa Bjurwald, journalist och författare till boken BB-krisen, sveket vid livets början väcktes många tankar kring alla de frågor vi inte hann med, alla de delar av boken vi var för tidspressade (och fega) för att fråga om. Här kommer därför ett reflektionsavsnitt om vad vi håller med om men främst kanske vad vi inte håller med om i boken.

Och forskning vi lovade att länka till ang. att föda hemma: https://m.medicalxpress.com/news/2019-08-home-births-safe-hospital-international.html

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(19)30119-1/fulltext?fbclid=IwAR2lKG-2mq3_6nBtpg5eJIjOA0px4qSqWASv8q7RyzBwBQEikJLYnaiXp7g#secst0090   https://www.bevisadnytta.se/440893149

@doulagruppen

@doulapodden

@bbkrisen

2019-10-31
Länk till avsnitt

21: BB-krisen

Lisa Bjurwald, journalist och författare till boken BB-krisen, sveket vid livets början kom till oss i @doulapodden av flera anledningar:

Hon är den kvinna som belyser den rådande krisen inom svensk förlossningsvård 2019 som fått störst medial uppmärksamhet. 

Hennes bok har debatterats och diskuterats i såväl TV och tidningar, som radio och poddar. Hennes instagramkonto med samma namn har tusentals följare och inget inlägg saknar kommentar. 

Bokens innehåll gjorde oss förhoppningsfulla till en början men lite besvikna i slutet. Vi har samma mål: en kvinnocentrerad förlossningsvård där de födande känner sig trygga och delaktiga och där barnmorskornas förutsättningar att utöva säker och individanpassad vård är en självklarhet. Hur vi når dit har vi däremot en del skilda åsikter om. 

Vi har, förutom att läsa hennes bok följt hennes deltagande i tv och i sociala medier och det gjorde att frågorna bara växte och växte. 

Hennes kamp för kvinnors rättigheter är att beundra. Hennes sätt att belysa, lyfta fram och skrika efter förändring välkomnas. Vi som doulor gör detta men får sällan rampljuset på oss. Första delen av boken lyfter krisen, kvinnornas berättelser och allvaret i att detta också handlar om folkhälsa. Andra delen är mer inriktad på hur denna kris skulle kunna lösas, där vi inte är helt eniga med Lisa.

Tanken med detta avsnitt var dock inte en debatt, det var heller inte tänkt som en recension av boken. I del två kommer vi reflektera mer kring bokens innehåll och vad vi håller med om, respektive ifrågasätter. 

Lisa hittar ni på: www.bbkrisen.se och på instagram under @bbkrisen.

Lisa fick inte betalt för att delta i podden.

2019-10-24
Länk till avsnitt

20: Praktisk och fysisk förberedelse

Här kommer del två av våra förberedelse-avsnitt: Praktisk och fysisk förberedelse. 

Vi pratar såklart om vår verktygsväskas innehåll: Spinning babies/aktiv baby och FUR (Föda utan rädsla) men även om hur du kan må bra under graviditeten och känna dig mer redo inför att föda. 

Ett avsnitt om bl.a huskurer, akupressur, perineum-massage (det nya knipa!), förlossningsbrev, fysisk aktivitet mm. 

Boktips: Gentle Birth, Gentle Mothering av Sarah Buckley. Hennes websida har massor av material och information, kika gärna in där: https://sarahbuckley.com 

 

@doulapodden @doulagruppen

2019-09-26
Länk till avsnitt

19: Mental förberedelse

En förlossning är så mycket mer än bara det fysiska och det medicinska. I dagens avsnitt pratar vi, Anna & Anna om Den mentala resan som det kan innebära att gå igenom en graviditet och en födsel. Hur förbereder en sig mentalt inför att föda och varför är det viktigt?

Avsnittet är ett "syskonavsnitt" där del två kommer om några dagar: "Praktisk och fysisk förberedelse".

Några fina filmer att titta på: (mental och praktisk förberedelse)

https://www.youtube.com/watch?v=pSyCal8fqig

https://www.facebook.com/watch/?v=860535417371776

https://www.youtube.com/watch?v=Hmd-FKNkzk0

2019-09-23
Länk till avsnitt

18: Amanda del 2

Här kommer andra delen med Amanda och berättelsen om när Bonnie föddes. Om att gå sin egen väg, att hitta rätt och att våga göra revansch. Om stöd, hypnobirth och vattenfödsel. Ett riktigt fint och peppande avsnitt!

 

2019-09-12
Länk till avsnitt

17: Amanda del 1

Del 1 av 2: En berättelse om två väldigt olika födslar. Om att inför första känna sig förberedd men efteråt förstå att något helt annat hade behövts. Om att vara trevlig när man föder. Om att gå en annan väg, att hitta rätt och att våga göra revansch. Om stöd, hypnobirth och vattenfödsel.  Tack Amanda för att du kom till oss och lycka till med barnmorskestudierna, vi hejar på dig!

2019-09-05
Länk till avsnitt

16: Hypnobirth

Vad är egentligen hypnobirth, varför vill man föda med hjälp av det och hur använder man tekniken? Vad har partnern för roll och varför är avslappning så viktigt när man föder? I detta avsnitt pratar vi med Frida Detter, grundare av Hypnobaby.  Vi får höra om Fridas tre födslar, hur hon hittade in i och fastnade för Hypnobirth. Lyssna till ett väldigt trevligt samtal!

Frida hittar ni på:  www.hypnobaby.se

2019-08-29
Länk till avsnitt

15: Föda utan rädsla del 2

Här kommer andra delen med Susanna Heli: doula, fysioterapeut och grundare av metoden Föda utan rädsla,

I det här avsnittet kör vi frågor och svar:

Hur förbereder man sig bäst inför en förlossning? Vad behöver du som ska föda veta innan du föder? Vad gör en doula som vården inte gör?

OCH: vi pratar om en massa spännande födande-frågor: Fysiologiskt födande, tillit, förlossningsvården, evidens, stöd, värkstimulerande dropp mm.

Kroppen kan föda och den är helt fantastisk! /Susanna Heli

Susanna hittar ni på: www.fodautanradsla.se

2019-08-22
Länk till avsnitt

14: Föda utan rädsla del 1

Här kommer kvinnan ni väntat på: Susanna Heli: doula, fysioterapeut och grundare av metoden Föda utan rädsla! Hon berättar om sin resa, sin vision och såklart pratar vi födande.

Vi pratar också primär och sekundär förlossningsrädsla, känslostyrd/evidensbaserad vård och om förlossningsvården idag (vi kunde inte låta bli). Vi hann även med att prata om FUR och Trygghetsmodellen som nu sprids över världen. Ett riktigt fint samtal som såklart blev två avsnitt. Del två kommer om en vecka.

 

?Känslor som stress, rädsla och ångest ska anses vara en av de mest allvarliga komplikationer som kan uppstå under en förlossning.? /Kieran O'driscoll

?Kroppen kan föda och den är helt fantastisk!? /Susanna Heli

 

Susanna hittar ni på: www.fodautanradsla.se

2019-08-15
Länk till avsnitt

13: Aktiv baby, del 2

Detta är den andra delen med superdoulan Xana De Silva som har många strängar på sin lyra. Lyssna gärna först på del 1 där Xana går igenom de tre grundövningarna i Aktiv baby.

Xana berättar hur ni kan använda övningarna under förlossningen och vilka fler anledningar det finns till upprätta positioner förutom att tyngdkraften hjälper till. Hon avslöjar också vilka ställningar som ger 30% mer plats i bäckenet!

Vi avslutar med frågor och svar kring vändningsförsök, amningsproblematik & bebisens position i magen samt varför bebisar ibland föds med handen vid ansiktet. 

Xana hittar ni på: aktivbaby.com

2019-06-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.