Sveriges 100 mest populära podcasts

Vägen Mot Paradiset

Vägen Mot Paradiset

Följ med entreprenören, hälsoaktivisten och planetskötaren Johannes Cullberg när han intervjuar de ledande forskarna, entreprenörerna, atleterna och personligheterna inom hälsa och hållbarhet. Det här är en podcast som vill skapa en ökad klarhet kring komplexa och högaktuella teman, som ger dig inspiration och verktyg att utveckla både din egen hälsa och vår planethälsa. Johannes använder sin nyfikenhet och engagemang för att lära sig själv och dig som lyssnar så mycket som möjligt i samtalen med några av de skarpaste och mest inspirerande personerna idag. Support till showen http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vagenmotparadiset.se/

Avsnitt

79. Dr Andreas Eenfeldt: Nästa Kapitel För Lågkolhydratkost

Jag återbesöker en av föregångarna inom lågkolhydratkost: Dr Andreas Eendfeldt som är specialist i allmänmedicin och grundare av dietdoctor.com. Jag pratade med Andreas i avsnitt 28 som jag varmt kan rekommendera er att lyssna på efter att ni lyssnat på dagens avsnitt. Så idag går vi inte igenom så mycket bakgrund utan hoppar rätt in i den spännande utveckling som skett sedan jag träffade honom sist. Vi pratar om hur man hanterat pandemin som företag, men också hur man kunnat hjälpa personer att stärka sin hälsa genom att förbättra sin kost och gå ner i vikt. Vi går också igenom en rad av era lyssnarfrågor som jag väver in i samtalet och vi pratar om nya trender som högproteinkost och massor mer.

Andreas är en sjukt skarp och trevlig person som jag verkligen gillar att prata med. Jag hoppas och tror att vi kommer fortsätta dialogen eftersom vi delar syn på vad som behövs göras i samhället kring preventiv hälsa och sjukvård.

Gillar du den här podcasten så ber jag dig om tre saker:
Prenumerera via den poddspelare du använder
Ge podden ett bra betyg, det betyder massor för mig!
Tipsa dina vänner. Ju fler som lyssnar desto större chans har vi att ta tillbaka makten över vår egen hälsa och även vara med och påverka planethälsan åt rätt håll.
2021-10-13
Länk till avsnitt

78. Martina Johansson: Optimera Din Hälsa Med Biohacking

Underbart att vara tillbaka! Vi drar igång rond 2 av Vägen mot Paradiset med lyssnarfavoriten Martina Johansson som även medverkade i avsnitt 66 som jag rekommenderar att du också lyssnar på.

Martina är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg med inriktning bioteknik, och hon är snart klar med sin doktorsavhandling inom metabol ohälsa och inflammation. Dessutom driver hon bloggen martinajohansson.se och kontot @nextlevelbiohacking på instagram. Hon har blivit en ledande person inom både ketogenkost och biohacking i Sverige, och är en fantastisk kunskaps- och inspirationskälla.


I dagens avsnitt pratar vi hormoner, biologisk ålder, kolesterol, fasta, anti aging och massa annat. Martina svarar även på era lyssnarfrågor och ger bland annat sina topp 10 Biohacking-tips.

Jag hoppas du kommer gilla avsnittet. Prenumerera gärna på podden så ses vi om en vecka!

2021-10-04
Länk till avsnitt

77. Sofia Granfors: När Världens Största Bilföretag Går All In På Hållbarhet

Transporter globalt står för ca 13-14% av alla CO2-utsläpp och idag pratar vi hållbarhet utifrån hur man kan lösa utmaningen att kraftigt minska den belastningen. Dagens gäst är Sofia Granfors som är Head of e-Mobility på VW i Sverige. Vi går igenom vad som händer när världens största biltillverkare med över 300 000 anställda som tillverkar över 20000 bilar om dagen går ALL IN med elektrifiering så påverkar det faktiskt hela världen.

 

I dagens samtal går vi igenom en del av historiken som har lett fram till den enorma omställningen där Dieselgate 2015 varit en klart pådrivande faktor, vi pratar om hur man arbetar med sitt eget ansvar och hur man hjälper konsumenter att ta sitt ansvar och hur man kan arbeta med klimatkompensering på riktigt. Vi pratar också om samarbeten över branschgränser och med andra länder och mycket annat.

 

Jag hoppas ni kommer att gilla det här för det är något som påverkar oss alla och kommer ha stor betydelse för vår förmåga att nå Parisavtalets målsättning med klimatneutralitet 2050.

Gillar ni det här så ge gärna ett bra betyg på itunes och prenumerera på podden. Följ mig och Paradiset på Instagram på @johannescullberg @paradiset2.0 och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.  

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-18
Länk till avsnitt

76. Dr Isis Amer Wåhlin: En Annan Vård Är Möjlig

Idag pratar jag med Dr Isis Amer Wåhlin som är överläkare med särskild expertis inom kvinnans hormonella sjukdomar och även är forskare på KI i Stockholm. Hon har även vidareutbildat sig inom funktionsmedicin i USA och driver den funktionsmedicinska kliniken 2Heal på Riddargatan 12 i Stockholm.

 

I dagens samtal pratar vi om Isis bakgrund, hur hon har kämpat med att utveckla vården på de arbetsplatser hon varit och varför hon slutligen valde att starta 2Heal. Vi pratar om skillnaderna mellan olika synsätt, om fördelarna med att arbeta i team och hur vår livsstil påverkar vår hälsa inte bara här och nu utan även för flera generationer fram i tiden. Vi pratar såklart om maten och där utvecklingen i världen går mot mer ultraprocessad mat där vi konsumenter på sikt tappar kontrollen över vad vi får i oss och där vi nuförtiden inte äter tillsammans i familjer runt matbordet.

 

Gillar ni det här så ge gärna ett bra betyg på itunes och prenumerera på podden. Följ mig och Paradiset på Instagram på @johannescullberg @paradiset2.0 och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.  

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-20
Länk till avsnitt

75. Mats-Eric Nilsson: Matfuskets Fiende Nummer Ett

Dagens samtal har jag sett fram emot länge. Mats-Eric Nilsson är en av mina personliga hjältar och jag träffade honom första gången i samband med att jag planerade att starta Paradiset för att få kunskap och inspiration och jag har följt hans resa och läst alla hans böcker som jag tycker verkligen står i en klass för sig.

 

I dagens samtal pratar vi såklart om Mats-Erics senaste bok Nyfiken på Naturvin men vi går också igenom alla de andra böckerna som liksom följer en logisk tråd i utvecklingen. Vi pratar om hur livsmedelsindustrin har vant oss att maten ska smaka på ett visst sätt och hur vi tappat kontakten med riktig mat. Vi pratar smakförstärkare och hur olikfärgade oliver plötsligt kan bli svarta, varför restauranger väljer att använda industriella livsmedel istället för Äkta vara och hur maten faktiskt kan lösa diplomatiska kriser mer effektivt än andra mer klassiska diskussionsmetoder. Vi pratar också om varför han grundade konsumentföreningen äkta vara och mycket mer.

 

Det här är ett spännande samtal mellan två passionerade matpersoner som båda vill förbättra Matsverige. och utan Mats-Erics böcker kanske Paradiset inte hade kommit till eftersom de inspirerat mig mycket genom åren? Jag hoppas verkligen du gillar avsnittet och Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.  

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-09
Länk till avsnitt

74. Ann Fernholm: Om Forskning Och Granskning Av Kostråd Och Livsmedelsbolag

Dagens gäst Ann Fernholm är en av Sveriges främsta vetenskapsjournalister. Hon är doktor i molekylär bioteknik och 2010 utsågs hon till Årets Vetenskapsjournalist. Ann är också grundare av Kostfonden (kostfonden.se) som samlar in resurser till vetenskapliga studier för att undersöka kostens effekter på hälsan och vilka eventuella biverkningar en kostomläggning kan ge.

 

I dagens samtal pratar vi om Anns bakgrund och vad hennes drivkrafter är, vi pratar om diabetes, ganska vidrig sockerforskning som bedrevs i Sverige på 40-talet, vi pratar såklart om kostfondens arbete och går in på ämnen som sockerskatt och hur forskning bedrivs i Sverige och världen idag. Eftersom vi båda är föräldrar pratar vi om allergier och kostråd för barn. Vi pratar om Svenska och brasilianska kostråd, livsmedelsverket och socialstyrelsen. Det kommer också ett avslöjande om ett stort matfusk från ett av våra mest hypade svenska livsmedelsbolag som du inte får missa!


Det är ett härligt och energifyllt samtal som jag hoppas du kommer gilla! Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min nya patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-17
Länk till avsnitt

73. Peter Jihde: Att Leva Med Diabetes

I dag ska vi prata om en folksjukdom som faktiskt inte är en utan två helt olika sjukdomar, trots att de har samma namn. Nämligen Diabetes som finns som typ1 och typ 2.

 

Och dagens gäst Peter Jihde känner nog alla till från TV. Han är en av Sveriges mest kända programledare och har lett program som Idol och Nyhetsmorgon bland annat. År 2012 drabbades Peter Jihde av diabetes typ-1. Och tre år senare när han kände att han kunde tillräckligt mycket för att tala om sin sjukdom har han aktivt kämpat för att öka kunskapen om sjukdomen och berätta om diabetikers situation, bland annat genom instagramkontot jihdes diabetes och även som programledare för Diabetesgalan.

 

I dagens samtal går vi igenom Peters historia, pratar om sjukdomen diabetes som växer lavinartat i världen och vad man kan göra för att upptäcka det och i typ 2-fallet förändra sitt liv för att kunna leva ?normalt? igen. Vi pratar om träning som medicin både för kroppen och för psyket och hur viktigt det är att familjen kan vara delaktig i kampen eftersom den drabbar både den som är sjuk och de som lever med dig.

 

Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min nya Patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-10
Länk till avsnitt

72. Therese Elgquist: (Växtbaserad) Hälsa Utan Krav

Alla vet att en god hälsa är något av det viktigaste som finns. Men vägen dit är inte alltid självklar eller spikrak. Det finns så många måsten, krav, tankar, idéer, koncept och nästan religiösa uppfattningar som gör att det för många människor kan bli så svårt att man väljer att bara stänga ner.

 

I veckans avsnitt träffar jag kloka Therese Elgquist, eller Thess som hon också kallas som är en härlig Göteborgstjej som är riktigt duktig på växtbaserad mat och också har mycket kloka tankar om hälsa som helhet. Hon var också med i avsnitt 21 och för er som missat det så gå in och lyssna.

 

Vi pratar om hur hon mår idag med allt som hänt under Corona-pandemin, vi pratar om hennes nya bok Växtbaserat som lär en hur man bygger bra måltider. Vi går också igenom hur hon ser på sin egen träning och hur det förändras över tid. Vi pratar tvång, rutiner och krav och balansen mellan hälsosam press och ohälsosam stress. Eftersom vi båda är matnördar går vi också igenom nya maträtter eller ingredienser där vi bland annat pratar om vad man kan göra för gött med tång :)

 

Det här är ett skönt samtal som jag hoppas du kommer gilla utan några som helst pekpinnar för att försöka avdramatisera Vägen mot hälsan och skapa mer lust än något annat.

 

Jag har också bestämt mig för att hålla podden reklamfri så om du vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det på min nya patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset och jag kommer att börja ladda upp material där som blir exklusivt för de som stöttar podden. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

 

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-03
Länk till avsnitt

71. Johanna L. Gestlöf: Hur Engagemang och Pensionspengar Kan Förändra Världen

Under arbetet med vårens podcasts har jag lärt mig ännu mer om pengarnas makt för att påverka både vår hälsa och vår planet. Och insett vilken potential vi alla sitter på att påverka själva. I dagens avsnitt intervjuar Johanna Lundgren Gestlöf som är nybliven hållbarhetschef på tjänstepensionsföretaget SPP.

 

Och det riktigt roliga med Johanna är att hon är 30 år, oerhört skarp med en bakgrund som både strategikonsult och ett politiskt engagemang som bland annat talskrivare åt en av mina favoritpolitiker Annie Lööf (som ni kan lyssna på i avsnitt #38).

 

I dagens samtal pratar vi om Johannas bakgrund och uppväxt och går igenom vad som fått henne att välja den väg hon har valt. Vi pratar om hennes tid inom politiken och hur hon flyttat över till näringslivet och balansen där emellan. Hur hon tänker om framtiden och möjligheten att påverka på riktigt där hon nu, i sin nya roll som hållbarhetschef på SPP, verkligen sitter på en positiv maktposition. Bland annat berättar Johanna om hur SPP tillsammans med 29 andra företag tvingat Brasiliens regering till förhandling för att få stopp på bränderna i Amazonas. Sånt blir jag lycklig av.

Vi går också igenom tips på hur vi alla kan tänka runt vår pension och hur enkelt det faktiskt är att flytta sin egen pension så att det blir ett starkt verktyg för en hållbar förändring och även hur man kan påverka det företag man arbetar på.

 

Vill du stötta det jag gör så får du gärna sätta in några kronor på supporter.acast.com/vagenmotparadiset så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-27
Länk till avsnitt

70. Niklas Ekstedt: Om Mat, Hälsa & Föräldraskap

Idag ska vi prata mat, hälsa och entreprenörskap, mina favoritämnen! Och detta dessutom med en väldigt trevlig person som jag tidigare inte träffat så det blir extra roligt. Kocken, författaren och programledaren Niklas Ekstedt gästar mig idag.

 

År 2000, när Niklas var 21, öppnade han sin första krog Niklas i Helsingborg. Redan året efter utsågs den till årets affärskrog av Dagens industri och den vann mängder med utmärkelser. 2003 öppnade han systerkrogen Niklas Viken i Viken utanför helsingborg. 2007 öppnade han 1900 i Stockholm samtidigt som restaurangerna i Skåne stängdes och hösten 2011 öppnade han Ekstedt som fick en stjärna i Guide Michelin 2013. Han har skrivit böckerna Den blå maten, Happy Food och happy Food 2.0 tillsammans med journalisten Henrik Ennart (som ni förresten kan lyssna på i avsnitt 11 om hur man blir 150 år) och ett antal egna kokböcker. Han är programledare både för svenska och engelska matlagningsprogram

 

I dagens avsnitt pratar vi en del om hans uppväxt och relationen till föräldrarna, vi pratar om hans starka intresse för kopplingen mellan hälsa, mat och åldrande och hur det är att vara förälder med hans yrkesval och hur det är att uppfostra sina barn. Det blir också en del prat om konsekvenserna av att vara egenföretagare och arvet från hans pappa superentreprenören. Vi går igenom påverkan från corona såklart men pratar också om framtiden.

 

Nu tar jag sommarpaus ett par veckor men vill du stötta får du gärna sätta in några kronor på supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-09
Länk till avsnitt

69. Tomas Björkman: Om Världen Vi Skapar

Idag ska vi sammanfatta mycket av det vi pratat om det senaste året i ett väldigt spännande samtal som sätter fingret på många av de frågeställningar och utmaningar jag och säkert vi alla brottas med varje dag.

 

Tomas Björkman är en social entreprenör, filosof och författare som är teoretisk fysiker i botten och har en genuin nyfikenhet och vilja att förstå komplexa sammanhang som en grundläggande drivkraft i allt han gör. På 90-talet grundande han en bankverksamhet som han sålde 2001 och han har också under åren även byggt upp fastighets- och IT-bolag. Han har efter entreprenörskarriären skapat stiftelsen Ekskäret och co-workingspacet Ekskäret Klustret. Han har även skrivit böckerna The Market Myth, The Nordic Secret (tillsammans med Lene Rachel Andersen) och Världen vi skapar som jag varmt rekommenderar. Tillsammans med Norrsken Foundation och några till är hans stiftelse medskapare till appen 29K.

 

I veckans podcast pratar vi om hur världen vi skapat nått en så kallad punkt där vi antingen kan bryta ihop eller bryta igenom som samhälle. Vi pratar om våra kollektiva föreställningar, om hur det mesta vi tar för givet och ser som sanningar faktiskt bara är en påhittad verklighet som vi kan själva kan förändra. Vi pratar om det paradigmskifte vi står inför nu på grund av de enorma tekniksprång vi genomgått de senaste 30 åren, hur vi tidigare klarat av stora mentala skiften i historien och vad som krävs för att vi ska kunna göra det nu. Både som individer och som samhälle. Vi pratar om hur vi behöver en ny syn på arbete och vår funktion på jorden för att återigen hitta mening med vår tillvaro och samtidigt bidra positivt till jordens utveckling.

 

Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-25
Länk till avsnitt

68. Navid Modiri: Om Vikten Av Manliga Förebilder I Sverige Idag

Idag ska vi prata om manlighet, eller mer specifikt manliga förebilder, och vad bristen på det kan skapa för problem. Dagens gäst Navid Modiri är född -83 i Iran, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Malmö med sin dotter. Han kom till Sverige som tvååring med sina föräldrar som flydde från Iran. Han har alltid känt sig utanför (eller ?mellanför? som han själv säger) och har ägnat väldigt mycket tid och kraft på att försöka passa in och hitta sin identitet. Han är en kreativ mångsysslare som tänker, skriver och pratar som han själv säger. Han kan titulera sig föreläsare, musiker, författare, programledare, samtalsaktivist, podcastvärd för ?Hur Kan Vi?? och tillsammans med Mårten Granlund har han även startat podden ?Storebror?. Han har vunnit Stora bloggpriset, priset som årets kommunikatör och blivit nominerad till Stiftelsen Konungens ledarskapspris.

 

I dagens avsnitt pratar vi om manlighet, faderskap, om hur det för många unga saknas manliga förebilder och stabila pappor idag, vad det innebär att vara en manlig förebild och ta ansvar för sina misstag. Vi pratar om att våga gråta, bjuda på sitt mörker och visa hela sig själv för att bli starka tillsammans. Vi pratar om ångest och hur man kan hantera den genom att bygga egna rutiner. Och vi pratar om risken med sociala medier som kan göra att man känner sig helt värdelös.

 

Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen med några kronor via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-18
Länk till avsnitt

67. Filip Bromberg: Psykedelika För Bättre Folkhälsa

Idag är det ett ganska kontroversiellt avsnitt men jag ber er att försöka släppa förutfattade meningar innan ni börjar lyssna. Dagens gäst Filip Bromberg är legitimerad psykolog och generalsekreterare för Nätverket för psykedelisk vetenskap (www.psykedeliskvetenskap.org).

 

Många lyfter psykisk ohälsa som en av de största utmaningarna vi står inför idag och nuvarande behandlingar hjälper långt ifrån alla. I avsnittet pratar Filip om den moderna forskningen på psykedeliska substanser och hur de studeras som behandling för olika former av psykisk ohälsa. Hur går behandlingarna till och vad händer i hjärnan? Vad är ayahuasca och psilocybin? Vad är egentligen riskerna och vad finns det för möjligheter? Dessa är några av de ämnen vi berör i avsnittet. Och jag lovar er att både diskussionen och resultaten är väldigt spännande och förtjänar att komma fram i rampljuset. Särskilt med tanke på hur fenomenalt dåligt ställt det är med många svenskars psykiska hälsa idag.

 

Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-11
Länk till avsnitt

66. Martina Johansson: Om Biohacking, Ketogen Kost och Mat Som Medicin

Martina Johansson är Sveriges mest erkända Biohacker och driver bloggen och instagramkontot Next Level Biohacking. Hon är i grunden civilingenjör i bioteknik från Chalmers och doktorerar just nu inom inflammation och metabol hälsa.

 

I dagens avsnitt pratar vi om Martinas historia och väg in i biohackingen och hennes fascination för lågkolhydratkost. Vi pratar om hur viktigt det är att vara medveten om de kostval som görs och vilken kunskap som krävs för att få ut mesta möjliga hälsoeffekt om det är det man är ute efter. Vi pratar om hormoner, rutiner, produktivitet, psykisk ohälsa, fertilitet, kost och diabetes, klimakteriet, ketogen kost vs inflammation, socker, fett och framtidens kost och mycket, mycket mer.

 

Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Alla bidrag mottages tacksamt!

 

Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-04
Länk till avsnitt

65. Peter Hencz: Om Kosttillskott, Immunförsvar & Corona

I samband med Coronapandemin har det skett en rad stora förändringar i hur vi lever och hur vi tar hand om oss själva. Och en sak som blivit högaktuell är hur vi kan skydda vår egen hälsa genom att stärka vårt immunförsvar genom kosttillskott.

 

För att få lite mer klarhet i hur det faktiskt funkar bjöd jag in min gamle vän Peter Hencz som är styrelseordförande i branschföreningen Svensk Egenvård och även VD för det svenska kosttillskottsbolaget Holistic.

 

I dagens podcast pratar vi såklart om varför man överhuvud taget bör ta kosttillskott och hur man kan gå tillväga innan man sätter igång. Vi pratar också om Covid-19 och effekterna inom kosttillskottsbranschen och går in på utvecklingen med både seriösa och oseriösa aktörer. Vi går in på psykisk ohälsa som både Peter och jag själv har erfarenhet av och vi pratar trender och framtid med personalized nutrition som jag tycker är väldigt spännande.

 

Om du gillar avsnittet ber dig om tre enkla saker:

1: Prenumerera gärna

2: Ge ett fint betyg på iTunes

3: Gå till Instagram @johannescullberg, följ mig och dela avsnitten med dina vänner.

 

Då blir det lättare för mig att nå ut med budskapet och få in fler fantastiska gäster till programmet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-28
Länk till avsnitt

64. Isabel Boltenstern: Lycka Till Med Resten Av Livet

Isabel fick det hon uppfattade som drömjobbet som sportreporter mitt under pågående journalistutbildning och kastades in i en värld som dominerades av medelålders vita män med lång branscherfarenhet och riktigt usel ledarskapsförmåga. För att kompensera för bristande erfarenhet pluggade hon sportresultat på kvällar, nätter och helger och försökte hantera den närmaste chefens ständiga psykningar genom att försöka göra ännu bättre ifrån sig. Efter en längre period av totalt ohållbar arbetsmiljö sade kroppen slutligen ifrån vilket resulterade i att Isabel knappt kom upp ur sängen.

 

Vägen dit och hur hon gradvis tog sig ur sin utmattningsdepression som det utvecklades till skriver hon om i sin nya bok ?Lycka till med resten av livet: Varför helt okej är bra nog?. Jag kan varmt rekommendera boken! Den är oerhört välskriven och lättläst och träffar rätt i hjärtat med sin nakna skildring av ett riktigt helvete för en ung människa som borde leva livet och inte ligga och gråta på en soffa hemma hos pappa.    

 

Och det här är viktigt. Det är alldeles för många unga, särskilt tjejer, som drabbas. Och en oerhört stor del av alla sjukskrivningar skulle kunna undvikas om vi blev bättre på att stötta de som behöver det på våra arbetsplatser.

 

Vill du hjälpa till i min kamp för en bättre folkhälsa och planethälsa vore jag mycket tacksam om du direkt efter avsnittet går in och prenumererar på podden och också ger ett fint betyg på iTunes. Då blir det lättare för mig att nå ut med budskapet och få in fler fantastiska gäster till programmet.

 

Jag skulle också verkligen uppskatta om du delar det här avsnittet på dina sociala medier så att fler upptäcker Vägen Mot Paradiset och får möjlighet att lyssna. Kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-21
Länk till avsnitt

63. Alexander Bard: Nätverkssamhället Räddar Världen, Inte Hållbarhetsrörelsen

Alexander Bard är en person som jag tror alla i Sverige har någon form av relation till och som jag verkligen sett fram emot att träffa. Han har en otroligt spännande bakgrund och har gör mer på några år än vad många människor gör under en livstid. I hans roll som filosof och författare tillsammans med kollegan Jan Söderqvist har han skrivit ett antal väldigt intressanta böcker om nätverkssamhället.

 

I dagens samtal går vi igenom stora ämnen som religion, politik och samhälle. Vi pratar metafysisk historieskrivning och jämför kapitalism och environmentalism och går tillbaka i tiden och berör allt från jägar-/samlarsamhället, tryckpressen och internets skapande men blickar också framåt och diskuterar nätverkssamhället med en digital under- och överklass och hur viktigt internet kommer att vara för att bygga en ny utopi och religion. Att skapa Paradiset här på jorden skulle man kunna säga.

 

Jag kan lätt säga att det här avsnittet är det jag behövt förbereda mig mest inför så att jag kunde få ut så mycket som möjligt av mitt samtal med Alexander. Och det kräver en del av dig som lyssnar för det är en hel del svåra ord som används och nya tankar som introduceras så det kan vara värt att lyssna på två gånger.

 

Jag hoppas verkligen att du kommer gilla avsnittet! Och vill du hjälpa till i min kamp för en bättre folkhälsa och planethälsa vore jag mycket tacksam om du direkt efter avsnittet går in och prenumererar på podden och också ger ett fint betyg på iTunes. Då blir det lättare för mig att nå ut med budskapet och få in fler fantastiska gäster till programmet. Delar avsnittet på dina sociala medier så att fler upptäcker Vägen Mot Paradiset och får möjlighet att lyssna. Kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-14
Länk till avsnitt

62. Paul Svensson: Om Grönsakernas Viktiga Roll På Tallriken Och I Samhället

I dagens avsnitt träffar jag min vän kocken Paul Svensson som medverkar för andra gången i Vägen mot Paradiset. Han var även med i avsnitt 14 som var en fantastisk livepodd på Akademibokhandeln i Stockholm för ca 150 personer i publiken.

 

Paul är som de flesta vet en av Sveriges främsta kockar som både vunnit flera priser, skrivit mängder av kokböcker och medverkat i flera TV-program. Han är också väldigt aktiv inom hållbarhetsfrågan och har blivit en frontfigur i matsvinnsfrågan.

 

I dagens avsnitt tar vi avstamp i den tuffa situation vi alla lever i just nu och vi pratar om hur hårt Corona har påverkat Pauls verksamheter och hur han väljer att hantera det. Vi pratar såklart om hans senaste bok Grönsaker A-Ö, Recept och Bruksanvisningar, vi pratar om vår relation till mat och att odling borde komma tillbaka på schemat i skolan. Vi pratar om hur man gör för att odla själv, lite olika fun facts från boken, hur man kan laga mer grönt med familjen, och vilka verktyg som behövs eller kan göra matlagningen bättre och roligare. Det är alltså både stora samhällsfrågor och mer vardagsrelaterade frågor som berörs i en spännande mix.

 

Jag hoppas ni kommer gilla avsnittet och jag rekommenderar er varmt att köpa boken. Det är också en perfekt present till någon ni tycker om. Dela gärna det här avsnittet på era sociala medier så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-30
Länk till avsnitt

61. Pella Thiel: Om Att Skapa Ett Motståndskraftigt Och Meningsfullt Samhälle

Idag är dags att prata lite om möjligheterna som Corona medför istället för att det hela tiden se det som ett problem. Och en av de bättre personerna att prata med då är Pella Thiel som utsågs till Årets Miljöhjälte 2019 av Världsnaturfonden tillsammans med Greta Thunberg och Magnus Carlson från Weeping Willows.

 

I dagens samtal pratar jag och Pella om hur sårbart vårt samhälle är idag, där vi är helt beroende av fossil energi för att fungera. Vi pratar om varför hållbarhet kanske inte är det optimala målet och diskuterar begreppet resiliens, som betyder motståndskraft, som kanske är bättre att jobba med. Vi pratar om meningen med livet, hur vi människor idag blir allt mer frikopplade från naturen och hur det påverkar oss. Vi går igenom varför vi behöver våga fundera mer över vår egen död och hur maten har en väldigt viktig funktion för att bygga mening och hållbara relationer.

 

Pella sprudlar av positiv energi vilket är väldigt härligt och hon är en oerhört klok person som jag är övertygad om att du kommer märka när du lyssnar. Jag tycker många av de frågeställningar och tankar som vi går igenom är värda att pratas mer om och jag hoppas det här kan vara en bra start på lite nya tankar i ditt eget och din familjs liv.

 

Dela gärna det här avsnittet på instagram story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna och lära. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.

 

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-23
Länk till avsnitt

60. Karl Dyall: Att Utvecklas När Livet Inte Är En Dans På Rosor

I dagens avsnitt träffar jag dansaren, musikalartisten, koreografen, skådespelaren och Crossfitatleten Karl Dyall. Det är en person jag väldigt länge varit nyfiken på och ser som en stor personlig förebild. Kalle har som många andra gäster i det här programmet en oerhört tung meritförteckning som ni hör om i introt.

 

I dagens avsnitt pratar vi om Kalles bakgrund med flytten till Sverige, förhållandet till föräldrarna där relationen till pappan nog legat till grund för hans högra prestationskrav. Vi pratar om hur det hårda arbetet, med extremt långa och fysiskt krävande dagar, påverkat honom både fysiskt och familjemässigt där han drabbats av flera allvarliga skador och under en längre period till och med blev rullstolsbunden och tvingades göra om livet. Vi pratar om hur mörka perioder och kriser lett honom till att omvärdera synen på sig själv, som man och som pappa, och hur det på olika sätt har kunnat leda till en positiv personlig utveckling. Vi går igenom hur han som många andra påverkas av och hanterar effekterna av den pågående Coronakrisen och hur han idag arbetar med att leva mer i nuet och bli bättre på att stanna upp och bara njuta av stunden.

 

Jag gillade verkligen det här samtalet och jag hoppas du gör det också. Är det så ber jag dig att dela avsnittet på Insta Story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Följ mig och kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom gärna med idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-16
Länk till avsnitt

59. Sarah Sjöström: Att Vara Hungrig När Man Redan Vunnit Allt

Idag träffar jag giganten Sarah Sjöström, den mest framgångsrika kvinnliga simmaren genom tiderna. Hon är bara 26 år men hon slog igenom när hon var 14 år och vann EM-guld i 100m fjärilssim 2008, bara 5 år efter att hon börjat simma.

 

I dagens avsnitt pratar vi bland annat om hur Sarah började med simningen, vad livet som elitidrottare innebär och hur hennes liv och träning påverkas nu av Coronakrisen. Vi pratar om var den enorma drivkraften att prestera kommer ifrån, hur hon hanterar kritik och motgångar och hur viktiga och värdefulla misstag kan vara för att fortsätta att utvecklas. Vi pratar såklart också om kostens betydelse både för prestation och för att hålla sig frisk och hur gott och härligt det kan vara med riktigt god mat men även att få njuta av godis och pizza ibland.

 

Det blir en härlig mix av familj och bakgrund, drivkrafter och motgångar, kost och träning som jag verkligen hoppas ni kommer gilla. Och gör ni det så dela gärna det här avsnittet på instagram story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-09
Länk till avsnitt

58. Dennis Westerberg: När Döden Känns Som Den Enda Utvägen

Psykisk ohälsa är ett av våra största folkhälsoproblem, och nu på grund av effekterna av Corona där otroligt många ser sina hela yrkesliv och entreprenörsdrömmar slås i kras tror jag att vi kommer att se en kraftig ökning av personer som mår dåligt.

Dagens gäst Dennis Westerberg arbetar idag som framgångsrik föreläsare, författare, coach och musiker men har under 30 år av sitt liv levt med konstant oro, ångest och tvångstankar, panikattacker och depressioner och för 13 år sedan var han beredd att hoppa framför ett tåg för att äntligen få slut på allt.

 

Han fick hjälp i sista stund men det tog ytterligare ett antal år av sökande innan han hittade en fenomenalt enkel metod som i ett ögonblick befriade Dennis från sina demoner.

 

I dagens avsnitt går vi igenom Dennis uppväxt och varför han tror han mådde så dåligt, hur han provade olika metoder för att lösa sina problem och varför det är så vanligt med psykisk ohälsa idag, framför allt bland yngre tjejer och högpresterande kvinnor. Vi pratar om hur han hjälper hundratals andra människor att hitta vägen ut ur sina problem genom de tre enkla principer som blev vägen ut ur kaoset för honom själv.

 

För alla er som har familj, vänner eller bekanta som kämpar med sitt inre ber jag er att dela med er av Dennis budskap i det här avsnittet. Kommentera gärna också på Instagram på @johannescullberg. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider. Du kan läsa mer om Dennis på denniswesterberg.com.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-02
Länk till avsnitt

57. Björn Olsen: Coronakrisen Är Bara Ett Genrep...

I dagens podcast träffar jag professorn och överläkaren i infektionssjukdomar Björn Olsen från Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset. Han är en av de ledande experterna i världen på pandemier och var även med i avsnitt #31 när vi pratade om antibiotikaresistens.

 

Björn var den som först av alla i Sverige förutsåg att Corona skulle bli en pandemi och varnade myndigheterna. Tyvärr togs inte hans varningar på allvar och resultatet ser vi nu.

 

Vi pratar om utvecklingen i världen kontra Sverige, vilka metoder som fungerat bra, immunitet, hur smittan sprids, effekten på företag och samhällen och mycket mer.

 

Det här är ett avsnitt ni inte får missa med den absolut senaste kunskapen på området. Vill ni även ha en djupdykning i hur Coronaviruset fungerar kan ni lyssna på Björns kollega professor Lennart Svensson som gästade avsnitt #53.

 

Kommentera gärna på Instagram på @johannescullberg och dela avsnittet med era vänner. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-26
Länk till avsnitt

56. Danyel Couet: Corona Dödligt För Svenska Småföretag

Idag är det ett specialavsnitt eftersom Coronaviruset har drabbat världen och Sverige på ett aldrig tidigare skådat sett. Metoden att isolera sig i hemmet skyddar oss som individer men gör att dödligheten hos småföretagen blir extremt hög.

 

Jag träffar kocken och krögaren Danyel Couet som driver restaurang Allegrine och Bar Étable i Stockholm. Han har som så många av oss över natt drabbats stenhårt av effekterna av Coronaviruset. Vi pratar om vad som skett, hur han och hans personal försöker hantera situationen och hur vi behöver hitta nya sätt att solidariskt branschöverskridande samarbeta för att undvika en fullständig ekonomisk katastrof. Vi pratar om hur vi kollektivt av krisen kan lära oss att bli bättre människor som står starkare rustade för framtiden.

 

Det här är kanske det viktigaste avsnittet jag gjort även om det är inspelat utan planering och framförhållning. Jag, Danyel och alla vi andra småföretagare är helt beroende av att vi som folk nu agerar tillsammans på ett klokt sätt och utan att utsätta någon för risker såklart. Dela avsnittet till era vänner. Kommentera gärna på Instagram på @johannescullberg samt @danyelcouet. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-19
Länk till avsnitt

55. Frida Ronge: Om Kärleken Till Fisk, Yoga Och Surfing, Original

Idag träffar jag Frida Ronge, en av Sveriges främsta kockar. Hon är fiskhandlardotter och har kallats Drottningen av rå fisk för sin unika japansk-nordiska matlagningsstil.

 

Sedan våren 2017 är hon kock och gastronomisk ledare på restaurang UNN och TAK på Brunkebergstorg i centrala Stockholm och har vunnit flera fina priser som en silvermedalj i Seven Sushi Samurai i London, Årets Rising Star i White Guide 2013, och Årets Smakskapare 2017 för att nämna några. Frida är sedan 2018 ambassadör för hållbart fiske för MSC och nu även för Hungerprojektet.

 

I dagens samtal pratar vi såklart om Fridas bakgrund, om vad som fått henne att göra det hon gör. Vi pratar om livet som kock med prestationskrav och tävlingspress. Om stundtals bristande självkänsla och hur hon lärt sig att lugna den stundtals kokande hjärnan genom yoga och surfing. Vi pratar om engagemanget för hållbarhet och en bättre värld genom hennes ambassadörskap för hållbart fiske. Och jag får tips på hur man kan laga snabb, billig, god och hållbar mat som vi kommer följa upp längre fram på Youtube. Det är ett härligt samtal med en klok och sprudlande människa som jag är glad över att ha fått lära känna och som jag tycker är en förebild för kockar och personer generellt. Jag blir glad när jag lyssnar på Frida och hoppas du blir det också.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Fridas inspirerande tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-12
Länk till avsnitt

55. Frida Ronge: Om Kärleken Till Fisk, Yoga Och Surfing, Kort

Idag träffar jag Frida Ronge, en av Sveriges främsta kockar. Hon är fiskhandlardotter och har kallats Drottningen av rå fisk för sin unika japansk-nordiska matlagningsstil.

 

Sedan våren 2017 är hon kock och gastronomisk ledare på restaurang UNN och TAK på Brunkebergstorg i centrala Stockholm och har vunnit flera fina priser som en silvermedalj i Seven Sushi Samurai i London, Årets Rising Star i White Guide 2013, och Årets Smakskapare 2017 för att nämna några. Frida är sedan 2018 ambassadör för hållbart fiske för MSC och nu även för Hungerprojektet.

 

I dagens samtal pratar vi såklart om Fridas bakgrund, om vad som fått henne att göra det hon gör. Vi pratar om livet som kock med prestationskrav och tävlingspress. Om stundtals bristande självkänsla och hur hon lärt sig att lugna den stundtals kokande hjärnan genom yoga och surfing. Vi pratar om engagemanget för hållbarhet och en bättre värld genom hennes ambassadörskap för hållbart fiske. Och jag får tips på hur man kan laga snabb, billig, god och hållbar mat som vi kommer följa upp längre fram på Youtube. Det är ett härligt samtal med en klok och sprudlande människa som jag är glad över att ha fått lära känna och som jag tycker är en förebild för kockar och personer generellt. Jag blir glad när jag lyssnar på Frida och hoppas du blir det också.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Fridas inspirerande tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-12
Länk till avsnitt

54. Fredrik "Benke" Rydman: Om Mod, Prestationskrav Och Att Bli Äldre, Original

Jag blev introducerad till Benke för drygt 15 år sedan när jag fick en Bouncebiljett i födelsedags-present. Och sedan dess har jag följt hans resa från dansstjärna till hyllad koreograf och regissör.


I dagens samtal pratar vi om Benkes senaste verk Bruset som just nu är under produktion och har premiär den 18 april på teater Tribunalen på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Vi pratar om den ökande polariseringen i samhället, om riskerna kring hur sociala medier kan dra oss ifrån varandra, om vad som får vissa av oss att ständigt vilja prestera och vilka konsekvenser det kan medföra. Vi pratar om familj, mat och träning och hur det är att bli äldre på både gott och ont. Om hur man bibehåller sitt självförtroende när man blir utsatt för kritik, och hur arbetet för Benke i vissa lägen kan fungera som självterapi.


För mig blev det här ett väldigt fint samtal mellan två jämnåriga män och pappor. Vi behöver fler personer som Benke som vågar utsätta sig för nya kreativa utmaningar trots att det kan vara väldigt tufft och krävande, och som reflekterar över samhällsklimatet för att hela tiden sträva efter att göra det bättre?


Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Benkes kloka tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua. 

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-05
Länk till avsnitt

54. Fredrik "Benke" Rydman: Om Mod, Prestationskrav Och Att Bli Äldre, Kort

Jag blev introducerad till Benke för drygt 15 år sedan när jag fick en Bouncebiljett i födelsedags-present. Och sedan dess har jag följt hans resa från dansstjärna till hyllad koreograf och regissör.


I dagens samtal pratar vi om Benkes senaste verk Bruset som just nu är under produktion och har premiär den 18 april på teater Tribunalen på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Vi pratar om den ökande polariseringen i samhället, om riskerna kring hur sociala medier kan dra oss ifrån varandra, om vad som får vissa av oss att ständigt vilja prestera och vilka konsekvenser det kan medföra. Vi pratar om familj, mat och träning och hur det är att bli äldre på både gott och ont. Om hur man bibehåller sitt självförtroende när man blir utsatt för kritik, och hur arbetet för Benke i vissa lägen kan fungera som självterapi.


För mig blev det här ett väldigt fint samtal mellan två jämnåriga män och pappor. Vi behöver fler personer som Benke som vågar utsätta sig för nya kreativa utmaningar trots att det kan vara väldigt tufft och krävande, och som reflekterar över samhällsklimatet för att hela tiden sträva efter att göra det bättre?


Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Benkes kloka tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua. 

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-05
Länk till avsnitt

53. Professor Lennart Svensson: Corona Kommer Att Bli En Pandemi! Original

De senaste veckorna går det inte en dag utan att medierna rapporterar om det nya Coronaviruset, eller Covid -19 som det numer heter. Osäkerheten är stor och för att få klarhet i frågan har jag bjudit in en av de ledande experterna på området, Lennart Svensson, som är professor inom molekylär virologi på Karolinska institutet och Linköpings Universitet för att reda ut vad som faktiskt gäller och framförallt hur allt hänger ihop. 

 

I dagens avsnitt går vi igenom om vad Coronaviruset faktiskt är, hur det fått sitt namn, hur det ?tänker?, anpassar sig och förökar sig i olika miljöer och klimat. Vi skiljer på olika virus och diskuterar vad som utgör det ?perfekta viruset? som ändrar form snabbt och drabbar maximalt antal människor. Vi diskuterar också varför det så ofta är i Asien som många av de virusbaserade utbrotten uppstår, vad man kan göra fär att skydda sig själv och mycket, mycket mer.

 

Viktigt, högaktuellt och faktiskt väldigt spännande. Professor Lennart är en fantastisk kunskapskälla och väldigt bra på att förklara, så det här avsnittet får man inte missa. Gillar ni det här får ni gärna ge ett fint betyg på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av professor Lennarts viktiga budskap. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-27
Länk till avsnitt

53. Professor Lennart Svensson: Corona Kommer Att Bli En Pandemi! Kort

De senaste veckorna går det inte en dag utan att medierna rapporterar om det nya Coronaviruset, eller Covid -19 som det numer heter. Osäkerheten är stor och för att få klarhet i frågan har jag bjudit in en av de ledande experterna på området, Lennart Svensson, som är professor inom molekylär virologi på Karolinska institutet och Linköpings Universitet för att reda ut vad som faktiskt gäller och framförallt hur allt hänger ihop. 

 

I dagens avsnitt går vi igenom om vad Coronaviruset faktiskt är, hur det fått sitt namn, hur det ?tänker?, anpassar sig och förökar sig i olika miljöer och klimat. Vi skiljer på olika virus och diskuterar vad som utgör det ?perfekta viruset? som ändrar form snabbt och drabbar maximalt antal människor. Vi diskuterar också varför det så ofta är i Asien som många av de virusbaserade utbrotten uppstår, vad man kan göra för att skydda sig själv och mycket, mycket mer.

 

Viktigt, högaktuellt och faktiskt väldigt spännande. Professor Lennart är en fantastisk kunskapskälla och väldigt bra på att förklara, så det här avsnittet får man inte missa. Gillar ni det här får ni gärna ge ett fint betyg på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av professor Lennarts viktiga budskap. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-27
Länk till avsnitt

52. Mouna Esmaeilzadeh: Är Vi Sista Generationens Människor? Original

Idag träffar jag läkaren, hjärnforskaren, entreprenören och inspiratören Dr Mouna Esmaeilzadeh, eller Dr Mouna som hon kallas för när hon pratar på TV4 Nyhetsmorgon. Hon har en magisterexamen i filosofi från Oslo Universitet, en läkarexamen från Karolinska Institutet och disputerade inom neurovetenskap på Stockholm Brain Institute. Hon var en av de mest uppskattade sommarpratarna 2018 och 2019 vann hon årets Mensapris.

 

I dagens avsnitt pratar vi om den extremt snabba teknologiska utvecklingen inom medicin och sjukvård och vilka konsekvenser och möjligheter det kan få för mänskligheten. Vi pratar också om vi faktiskt kan bli 1000 år eller till och med odödliga - och om det är något man vill? Vi pratar om att världen vi lever i idag är bättre än den någonsin varit tidigare, om genetiska saxar, artificiell intelligens, möjligheter att gifta ihop människa och maskin samt etiska frågeställningar. Vi går igenom hur teknologin kan demokratisera hälsan och hur framtiden faktiskt har potential att vara helt fantastisk om vi bara tar till vara på den.

 

Det här mina vänner är ett höjdaravsnitt som avslutar mitt första år som podcastvärd. Och jag hoppas verkligen ni kommer gilla det lika mycket som jag!

 

Gör ni det får ni väldigt gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och snälla dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Mounas viktiga budskap. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet och tipsa gärna om fler spännande personer jag kan intervjua.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-20
Länk till avsnitt

52. Mouna Esmaeilzadeh: Är Vi Sista Generationens Människor? Kort

Idag träffar jag läkaren, hjärnforskaren, entreprenören och inspiratören Dr Mouna Esmaeilzadeh, eller Dr Mouna som hon kallas för när hon pratar på TV4 Nyhetsmorgon. Hon har en magisterexamen i filosofi från Oslo Universitet, en läkarexamen från Karolinska Institutet och disputerade inom neurovetenskap på Stockholm Brain Institute. Hon var en av de mest uppskattade sommarpratarna 2018 och 2019 vann hon årets Mensapris.

 

I dagens avsnitt pratar vi om den extremt snabba teknologiska utvecklingen inom medicin och sjukvård och vilka konsekvenser och möjligheter det kan få för mänskligheten. Vi pratar också om vi faktiskt kan bli 1000 år eller till och med odödliga - och om det är något man vill? Vi pratar om att världen vi lever i idag är bättre än den någonsin varit tidigare, om genetiska saxar, artificiell intelligens, möjligheter att gifta ihop människa och maskin samt etiska frågeställningar. Vi går igenom hur teknologin kan demokratisera hälsan och hur framtiden faktiskt har potential att vara helt fantastisk om vi bara tar till vara på den.

 

Det här mina vänner är ett höjdaravsnitt som avslutar mitt första år som podcastvärd. Och jag hoppas verkligen ni kommer gilla det lika mycket som jag!

 

Gör ni det får ni väldigt gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och snälla dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Mounas viktiga budskap. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet och tipsa gärna om fler spännande personer jag kan intervjua.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-20
Länk till avsnitt

51. Prof. Micael Dahlen: Hur Blir Man Lycklig? Original

Lycka är något väldigt fascinerande tycker jag. Alla människor strävar ju efter att vara lyckliga men det känns som att vi kommer längre och längre ifrån lösningen ju mer utvecklade och ?smarta? vi blir.

 

För att få lite klarhet i området bjöd jag in min sjukt smarta och underbara vän professorn, författaren och inspiratören Micael Dahlen från Handelshögskolan i Stockholm, som lagt oerhört mycket tid på att forska inom lyckoområdet. Det är andra gången han gästar podden så lyssna gärna på avsnitt 18 (där vi pratar om träning). Micael har nyss givit ut ?En liten bok om lycka? från Volante förlag som är en fin liten bok som i 13 kapitel ger dig verktygen för vad som enligt forskningen krävs för att man ska bli lycklig.

 

I dagens avsnitt går vi igenom flera av de områden som Micael pratar om i boken som varför man ska välja rätt föräldrar eller varför tron på något (även om det är jordens undergång!) gör oss lyckligare än annars. Vi pratar också om Micaels egen relation till lycka och varför lyckan rent evolutionärt behöver vara kortvarig och mycket, mycket mer. Det här är ett höjdaravsnitt vågar jag lova. Det blir massor med ?Micaelska? utsvävningar och nya ord som han skapat (som happykondriker exempelvis).

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet. Där kan ni också se Micaels senaste tatuering som vi pratar om i avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-13
Länk till avsnitt

51. Prof. Micael Dahlen: Hur Blir Man Lycklig? Kort

Lycka är något väldigt fascinerande tycker jag. Alla människor strävar ju efter att vara lyckliga men det känns som att vi kommer längre och längre ifrån lösningen ju mer utvecklade och ?smarta? vi blir.

 

För att få lite klarhet i området bjöd jag in min sjukt smarta och underbara vän professorn, författaren och inspiratören Micael Dahlen från Handelshögskolan i Stockholm, som lagt oerhört mycket tid på att forska inom lyckoområdet. Det är andra gången han gästar podden så lyssna gärna på avsnitt 18 (där vi pratar om träning). Micael har nyss givit ut ?En liten bok om lycka? från Volante förlag som är en fin liten bok som i 13 kapitel ger dig verktygen för vad som enligt forskningen krävs för att man ska bli lycklig.

 

I dagens avsnitt går vi igenom flera av de områden som Micael pratar om i boken som varför man ska välja rätt föräldrar eller varför tron på något (även om det är jordens undergång!) gör oss lyckligare än annars. Vi pratar också om Micaels egen relation till lycka och varför lyckan rent evolutionärt behöver vara kortvarig och mycket, mycket mer. Det här är ett höjdaravsnitt vågar jag lova. Det blir massor med ?Micaelska? utsvävningar och nya ord som han skapat (som happykondriker exempelvis).

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet. Där kan ni också se Micaels senaste tatuering som vi pratar om i avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-13
Länk till avsnitt

50. Helen Stjerna: Det Du Inte Visste Om Tobak, Original

I dagens avsnitt har jag bjudit in Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation för att lära mig mer om hur stor negativ påverkan tobaksindustrin har inte bara på vår hälsa utan även på alla som arbetar med odling och skörd, samt faktiskt hela vår planet.

 

Vi pratar om hur Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och att det årligen avverkas över 200 000 hektar skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar. Vi pratar om hur familjer skuldsätts för att kunna odla tobak, hur barn som plockar tobaksplantorna berövas sin hälsa och chans till utbildning. Vi pratar om hur de stora tobaksbolagen hittat nya smarta sätt att kringgå lagen om förbud för marknadsföring av tobaksprodukter och konsekvenserna som det medför. Vi pratar också om kostnaderna för tobaksmissbruket för det svenska samhället och mycket, mycket mer.

 

Alla vet idag att tobak är farligt men jag tror det kan vara en hel del information i det här avsnittet som får flera av er som lyssnar att känna att det är dags för oss att ta krafttag. Sverige ligger rejält på efterkälken även jämfört med våra nordiska kollegor och det är inte ok i en sån här viktig fråga.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-06
Länk till avsnitt

50. Helen Stjerna: Det Du Inte Visste Om Tobak, Kort

I dagens avsnitt har jag bjudit in Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation för att lära mig mer om hur stor negativ påverkan tobaksindustrin har inte bara på vår hälsa utan även på alla som arbetar med odling och skörd, samt faktiskt hela vår planet.

 

Vi pratar om hur Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och att det årligen avverkas över 200 000 hektar skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar. Vi pratar om hur familjer skuldsätts för att kunna odla tobak, hur barn som plockar tobaksplantorna berövas sin hälsa och chans till utbildning. Vi pratar om hur de stora tobaksbolagen hittat nya smarta sätt att kringgå lagen om förbud för marknadsföring av tobaksprodukter och konsekvenserna som det medför. Vi pratar också om kostnaderna för tobaksmissbruket för det svenska samhället och mycket, mycket mer.

 

Alla vet idag att tobak är farligt men jag tror det kan vara en hel del information i det här avsnittet som får flera av er som lyssnar att känna att det är dags för oss att ta krafttag. Sverige ligger rejält på efterkälken även jämfört med våra nordiska kollegor och det är inte ok i en sån här viktig fråga.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-06
Länk till avsnitt

49. Karl Hultén: Läk Sköldkörteln Genom Kosten, Original

Ända sedan jag träffade Cecilia Nisbet Nilsson i avsnitt 3 som handlade om hennes kamp för att bli fri från sina allergier och autoimmuna sjukdomar har jag varit fascinerad av området. Och Cecilias parhäst har alltid varit Karl Hultén som stått för forskningen och den djupa ämneskunskapen.

 

Karl Hultén är idag en av Sveriges fra?msta experter pa? evolutionsmedicin och paleolitisk näringslära. Han har en medicine magisterexamen i biomedicin och har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att a?tervinna ha?lsan genom föreläsningar, utbildningar, sin podcast ?Paleoteket? och sina böcker där bl.a. Autoimmun Handbok är en riktig bibel. Den senaste boken heter Kokbok för Sköldkörteln och den fördjupar vi oss i lite extra i dagens avsnitt.

 

I dagens samtal pratar vi om Karls egen historia och resa från sjuk till symptomfri och djupdyker inom autoimmuna sjukdomar som idag drabbar över 500? personer i Sverige vilket faktiskt är fler än diabetes typ2. Det skrämmande är också hur snabbt det ökar, framförallt i åldrarna 20-40, och det är nästan uteslutande kvinnor som drabbas. Vi pratar om kopplingen till stress och psykisk ohälsa och hur viktig vår livsstil är för att hålla oss friska. Karl kommer också med råd kring hur man kan upptäcka om man är sjuk och vad man kan göra för att genom det autoimmuna protokollet kan äta sig mer eller mindre frisk.


Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-30
Länk till avsnitt

49. Karl Hultén: Läk Sköldkörteln Genom Kosten, Kort

Ända sedan jag träffade Cecilia Nisbet Nilsson i avsnitt 3 som handlade om hennes kamp för att bli fri från sina allergier och autoimmuna sjukdomar har jag varit fascinerad av området. Och Cecilias parhäst har alltid varit Karl Hultén som stått för forskningen och den djupa ämneskunskapen.

 

Karl Hultén är idag en av Sveriges fra?msta experter pa? evolutionsmedicin och paleolitisk näringslära. Han har en medicine magisterexamen i biomedicin och har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att a?tervinna ha?lsan genom föreläsningar, utbildningar, sin podcast ?Paleoteket? och sina böcker där bl.a. Autoimmun Handbok är en riktig bibel. Den senaste boken heter Kokbok för Sköldkörteln och den fördjupar vi oss i lite extra i dagens avsnitt.


I dagens samtal pratar vi om Karls egen historia och resa från sjuk till symptomfri och djupdyker inom autoimmuna sjukdomar som idag drabbar över 500? personer i Sverige vilket faktiskt är fler än diabetes typ2. Det skrämmande är också hur snabbt det ökar, framförallt i åldrarna 20-40, och det är nästan uteslutande kvinnor som drabbas. Vi pratar om kopplingen till stress och psykisk ohälsa och hur viktig vår livsstil är för att hålla oss friska. Karl kommer också med råd kring hur man kan upptäcka om man är sjuk och vad man kan göra för att genom det autoimmuna protokollet kan äta sig mer eller mindre frisk.


Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-30
Länk till avsnitt

48. Victoria Bignet & Malin Landqvist: Fixar Vi Maten, Fixar Vi Klimatet, Original

För att vara tydlig så handlar det här avsnittet inte om att alla måste bli veganer J Men vi behöver ställa om hur vi äter eftersom det påverkar så oerhört många områden från markanvändning, biologisk mångfald till havens försurning och såklart koldioxidutsläpp mm.

 

Johan Rockström har tillsammans med Victoria Bignet och kocken och matstylisten Malin Landqvist skrivit boken Eat Good ? Recept som förändrar världen som är en kombination av förklarande forskning och tillämpade recept för att göra det lättare att välja rätt när man ska göra sina inköp och laga sin mat. Och det ska vi prata om i dagens avsnitt.

 

Eftersom Johan numer är i Potsdam kunde han inte vara med i intervjun men jag pratar med Victoria och Malin om matens roll både för hälsan och planeten, hur vi kan ställa om våra matvanor som sitter djupt rotade, vi pratar om enkla tips som alla kan ta till sig och mycket mer. Så du kommer garanterat få med dig ett antal bra idéer hur du kan förbättra din egen hälsa och samtidigt bli en klimathjälte. Inte illa såhär i starten av 2020 när vi alla behöver tänka till lite extra för att bromsa den förändring som håller på att ske.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-23
Länk till avsnitt

48. Victoria Bignet & Malin Landqvist: Fixar Vi Maten, Fixar Vi Klimatet, Kort

För att vara tydlig så handlar det här avsnittet inte om att alla måste bli veganer :)

Men vi behöver ställa om hur vi äter eftersom det påverkar så oerhört många områden från markanvändning, biologisk mångfald till havens försurning och såklart koldioxidutsläpp mm.

 

Johan Rockström har tillsammans med Victoria Bignet och kocken och matstylisten Malin Landqvist skrivit boken Eat Good ? Recept som förändrar världen som är en kombination av förklarande forskning och tillämpade recept för att göra det lättare att välja rätt när man ska göra sina inköp och laga sin mat. Och det ska vi prata om i dagens avsnitt.

 

Eftersom Johan numer är i Potsdam kunde han inte vara med i intervjun men jag pratar med Victoria och Malin om matens roll både för hälsan och planeten, hur vi kan ställa om våra matvanor som sitter djupt rotade, vi pratar om enkla tips som alla kan ta till sig och mycket mer. Så du kommer garanterat få med dig ett antal bra idéer hur du kan förbättra din egen hälsa och samtidigt bli en klimathjälte. Inte illa såhär i starten av 2020 när vi alla behöver tänka till lite extra för att bromsa den förändring som håller på att ske.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-23
Länk till avsnitt

47. Michelle Coleman: Från Axelskadad Till Personbästa, Original

Jag har alltid varit fascinerad av atleter som arbetar stenhårt, till synes outtröttligt mot ett mål. Och jag har av någon anledning en särskild fascination för simmare. Kanske är det för att jag tycker så bra om @t_alshammar (som du kan lyssna på i avsnitt 8). Så idag är det dags att prata med Michelle ?Misha? Coleman, en av världens främsta simmare som har en oerhört spännande resa bakom sig och som nu är starkare än någonsin.

 

I dagens avsnitt pratar vi om att prestera på toppnivå över lång tid, om att träna på växtbaserad kost, om hur man hanterar en skada som riskerar hela ens karriär, om prestationsstress, och om att leva i skuggan av Sara Sjöström. Vi pratar också om hur elitsatsningen påverkar hennes ens sociala liv och om hur Misha kan använda sin växande fanskara som ambassadör för hållbarhetsfrågor.

 

Jag är väldigt glad över att Misha tog sig tid att träffa mig, dagen innan hon åkte ner till Kina för att tävla mot de allra bästa. Hon har en helt underbar energi och en glimt i ögat som gör att man bara vill fortsätta hänga med henne. Och tack till Adidas som är hennes sponsor och som gav mig kontakten och som även driver ett väldigt fint hållbarhetsarbete för plastfria hav genom sitt samarbete med Parley. 

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-16
Länk till avsnitt

47. Michelle Coleman: Från Axelskadad Till Personbästa, Kort

Jag har alltid varit fascinerad av atleter som arbetar stenhårt, till synes outtröttligt mot ett mål. Och jag har av någon anledning en särskild fascination för simmare. Kanske är det för att jag tycker så bra om Therese Alshammar (som du kan lyssna på i avsnitt 8). Så idag är det dags att prata med Michelle ?Misha? Coleman, en av världens främsta simmare som har en oerhört spännande resa bakom sig och som nu är starkare än någonsin.

 

I dagens avsnitt pratar vi om att prestera på toppnivå över lång tid, om att träna på växtbaserad kost, om hur man hanterar en skada som riskerar hela ens karriär, om prestationsstress, och om att leva i skuggan av Sara Sjöström. Vi pratar också om hur elitsatsningen påverkar ens sociala liv och om hur Misha kan använda sin växande fanskara som ambassadör för hållbarhetsfrågor.

 

Jag är väldigt glad över att Misha tog sig tid att träffa mig, dagen innan hon åkte ner till Kina för att tävla mot de allra bästa. Hon har en helt underbar energi och en glimt i ögat som gör att man bara vill fortsätta hänga med henne. Och tack till Adidas som är hennes sponsor och som gav mig kontakten och som även driver ett väldigt fint hållbarhetsarbete för plastfria hav genom sitt samarbete med Parley. 

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-16
Länk till avsnitt

46. Johan Bergstad: Så Blir Du Lugn, Kreativ & Fokuserad, Original

Mitt återkommande nyårslöfte de senaste två åren har varit att jag ska börja mindfulness och meditation men jag har inte lyckats. För att pröva ett annat sätt att lyckas har jag bjudit in psykologen Johan Bergstad som precis släpper sin nya bok ?Hjärnfokus ? så blir du lugn, kreativ och fokuserad?.

 

Johan är jämngammal med mig, har 4 barn och har lyckats skriva flera böcker och göra mindfulnessappar samtidigt som han aktivt arbetar med sin egen personliga utveckling och hälsa. Det inspirerar tycker jag.

 

I dagens samtal går vi igenom en hel del olika tips och tricks för hur man kan minska på sin egen stress, hur man blir mer medveten, hur man ska tänka kring email och hur man kommer igång med sin egen hjärnfokusträning. Det här ett avsnitt som är packat med små godbitar som du bara inte får missa.

 

Och köp Johans bok Hjärnfokus. Den är riktigt bra och mycket enkelt och inspirerande uppbyggd så att man kan välja de kapitel som känns mest intressant först.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-09
Länk till avsnitt

46. Johan Bergstad: Så Blir Du Lugn, Kreativ & Fokuserad, Kort

Mitt återkommande nyårslöfte de senaste två åren har varit att jag ska börja mindfulness och meditation men jag har inte lyckats. För att pröva ett annat sätt att lyckas har jag bjudit in psykologen Johan Bergstad som precis släpper sin nya bok ?Hjärnfokus ? så blir du lugn, kreativ och fokuserad?.

 

Johan är jämngammal med mig, har 4 barn och har lyckats skriva flera böcker och göra mindfulnessappar samtidigt som han aktivt arbetar med sin egen personliga utveckling och hälsa. Det inspirerar tycker jag.

 

I dagens samtal går vi igenom en hel del olika tips och tricks för hur man kan minska på sin egen stress, hur man blir mer medveten, hur man ska tänka kring email och hur man kommer igång med sin egen hjärnfokusträning. Det här ett avsnitt som är packat med små godbitar som du bara inte får missa.

 

Och köp Johans bok Hjärnfokus. Den är riktigt bra och mycket enkelt och inspirerande uppbyggd så att man kan välja de kapitel som känns mest intressant först.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-09
Länk till avsnitt

45. Fredrik Paulún: Biohacka Din Hälsa, Original

Jag har sedan tonåren varit väldigt intresserad av hur jag kan påverka min hälsa genom kost och träning och det är ett område jag fördjupat mig i mer och mer ju äldre jag har blivit. Därför är det väldigt spännande att få samtala med Fredrik Paulún kring hans senaste bok Biohack som faktiskt släpps idag den 2 januari, samtidigt som det här avsnittet går live!

 

Fredrik är Sveriges mest kände näringsfysiolog och ?hälsoguru? med över 20 böcker och mängder av egna produkter under eget namn i matbutikerna. Jag har träffat honom flera gånger genom åren och förutom att det alltid är väldigt trevligt lär jag mig garanterat något nytt.

 

I dagens samtal går vi igenom bakgrunden till boken Biohack och pratar även specifikt om flera av de områden som täcks i boken. Ämnet är relevant för alla oavsett om man bara är hälsonyfiken till att man faktiskt drabbats av en sjukdom som diabetes typ2 eller även vissa typer av cancer och vill förbättra sina odds att må bättre. Hur ska man tänka? Vad kan man göra? Vi pratar om allt ifrån kryddor och champagne till enkla test till avföringsprov...

 

Jag kan varmt rekommendera er att köpa Fredriks bok Biohack eftersom den är väldigt lättläst och tydligt strukturerad. Så för alla er som är intresserade av hur vi kan använda maten som medicin är det väl investerad tid att läsa den!

 

Gillar ni det här får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du kan ge feedback och gärna komma med förslag på framtida avsnitt.

 

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-02
Länk till avsnitt

45. Fredrik Paulún: Biohacka Din Hälsa, Kort

Jag har sedan tonåren varit väldigt intresserad av hur jag kan påverka min hälsa genom kost och träning och det är ett område jag fördjupat mig i mer och mer ju äldre jag har blivit. Därför är det väldigt spännande att få samtala med Fredrik Paulún kring hans senaste bok Biohack som faktiskt släpps idag den 2 januari, samtidigt som det här avsnittet går live!

 

Fredrik är Sveriges mest kände näringsfysiolog och ?hälsoguru? med över 20 böcker och mängder av egna produkter under eget namn i matbutikerna. Jag har träffat honom flera gånger genom åren och förutom att det alltid är väldigt trevligt lär jag mig garanterat något nytt.

 

I dagens samtal går vi igenom bakgrunden till boken Biohack och pratar även specifikt om flera av de områden som täcks i boken. Ämnet är relevant för alla oavsett om man bara är hälsonyfiken till att man faktiskt drabbats av en sjukdom som diabetes typ2 eller även vissa typer av cancer och vill förbättra sina odds att må bättre. Hur ska man tänka? Vad kan man göra? Vi pratar om allt ifrån kryddor och champagne till enkla test till avföringsprov...


Jag kan varmt rekommendera er att köpa Fredriks bok Biohack eftersom den är väldigt lättläst och tydligt strukturerad. Så för alla er som är intresserade av hur vi kan använda maten som medicin är det väl investerad tid att läsa den!

 

Gillar ni det här får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du kan ge feedback och gärna komma med förslag på framtida avsnitt.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-02
Länk till avsnitt

44. Erik Lindroth: Vad Är Hållbara Förpackningar? Original

Eftersom jag arbetar med mat tänker jag mycket på förpackningar. Och som privatperson köper jag mat både i mina egna butiker och andras och varje gång jag handlar en lunch att ta med på stan blir jag frustrerad över hur mycket material som går åt att bara transportera min lunch från punkt A till B.


För att lära mig mer om frågan kontaktade jag världens ledande tillverkare av livsmedelsförpackningar, svenska TetraPak, och fick möjligheten att prata med Miljödirektören för Europa, Erik Lindroth. Viktigt att påpeka att jag inte är sponsrad av TetraPak.

Erik Lindroth är en klok person med över 20 års erfarenhet från olika positioner inom TetraPak. Parallellt med att jobba på TetraPak genomför han sitt doktorsarbete på Lunds Universitet kring hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor för att skapa värde och lönsamhet.

 

I dagens samtal pratar vi om vanliga missuppfattningar kring vad som är mest hållbart gällande förpackningar utifrån nuvarande förutsättningar och hur man ska tänka gällande sin egen återvinning. Vi pratar livscykelanalyser och att plast faktiskt kan vara mer miljövänligt än andra förpackningar i vissa lägen. Dessutom pratar vi om hur riskabelt det är att göra förpackningar till enfrågediskussioner (som plast eller papper exempelvis) eftersom det är så otroligt många faktorer som spelar in. Vi pratar också om att företag måste göra val som gör det lättare för konsumenterna att välja rätt.

 

Kanske är det här är lite smalt ämne men det har en väldigt stor påverkan på miljö och klimat och därför är det något jag vill ta upp. Följ mig gärna och kommentera på min instagram @johannescullberg.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-26
Länk till avsnitt

44. Erik Lindroth: Vad Är Hållbara Förpackningar? Kort

Eftersom jag arbetar med mat tänker jag mycket på förpackningar. Och som privatperson köper jag mat både i mina egna butiker och andras och varje gång jag handlar en lunch att ta med på stan blir jag frustrerad över hur mycket material som går åt att bara transportera min lunch från punkt A till B.


För att lära mig mer om frågan kontaktade jag världens ledande tillverkare av livsmedelsförpackningar, svenska TetraPak, och fick möjligheten att prata med Miljödirektören för Europa, Erik Lindroth. Viktigt att påpeka att jag inte är sponsrad av TetraPak.

Erik Lindroth är en klok person med över 20 års erfarenhet från olika positioner inom TetraPak. Parallellt med att jobba på TetraPak genomför han sitt doktorsarbete på Lunds Universitet kring hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor för att skapa värde och lönsamhet.

 

I dagens samtal pratar vi om vanliga missuppfattningar kring vad som är mest hållbart gällande förpackningar utifrån nuvarande förutsättningar och hur man ska tänka gällande sin egen återvinning. Vi pratar livscykelanalyser och att plast faktiskt kan vara mer miljövänligt än andra förpackningar i vissa lägen. Dessutom pratar vi om hur riskabelt det är att göra förpackningar till enfrågediskussioner (som plast eller papper exempelvis) eftersom det är så otroligt många faktorer som spelar in. Vi pratar också om att företag måste göra val som gör det lättare för konsumenterna att välja rätt.

 

Kanske är det här är lite smalt ämne men det har en väldigt stor påverkan på miljö och klimat och därför är det något jag vill ta upp. Följ mig gärna och kommentera på min instagram @johannescullberg.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-26
Länk till avsnitt

43. 59 Degrees Soil Biology: Vad Alla Bör Känna Till Om Jord, Original (På Engelska)

Efter att ha pratat om extremväder med Martin Hedberg i förra avsnittet går vi vidare till ett annat område med stor påverkan på klimatet. Idag ska vi nämligen prata om jord (eller soil på engelska), alltså det som möjliggör produktionen av nästan allt vi stoppar i oss.

 

Vi träffar Josef och Octavia från 59 Degreees Soil Biology som är experter på jord. Och eftersom de är från England och inte pratar svenska så blir det här avsnittet på engelska. Det är en del tekniska ord i avsnittet men jag har skrivit ner de jag tror kan vara lite utmanande och du hittar dem under avsnittsbeskrivningen.

 

Målet med dagens avsnitt är att försöka skapa en grundläggande förståelse för både riskerna och möjligheterna med hur vi brukar vår jord. Visste du att den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären? Och det är också det jordskikt som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Det finns en oerhörd potential i att bruka jorden rätt för att binda koldioxid och minska klimatpåverkan vilket vi pratar en hel del om idag.

 

Jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet även om det kanske kräver lite mer av dig som lyssnar. Tycker ni det här var spännande eller intressant vore jag supertacksam om du delar avsnittet och följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt. Du kan läsa mer om vad Josef och Octavia och de andra gör på soilbiology.se och även köpa deras växt- och kompostprodukter som är helt fantastiska.

 

Ordlista:

Arboriculture - Trädodling

Nematodes, arthropods, protozoa. ? nematoder, artropoder och protozoer är mikroorganismer, dvs så små att de inte kan ses med blotta ögat.

Monoculture ? monokultur är när man bara odlar en enda gröda på ett område

Microbes, microbial communities - En mikroorganism eller mikrob är en organism som är så liten att den inte kan ses med blotta ögat.

Top soil ? det översta jordlagret

Crop growth - Tillväxt av grödor.

Microaggregates ? Bakterier skapar mikroaggregat som är små beståndsdelar i jorden som sen binds genom svampar till större klumpar, makroaggregat som skapar strukturen i jorden. Tar man bort svampen släpps bakterierna fria och de äter upp det markbunda kolet. Då tappas förmågan för jorden att behålla vatten.

Soil carbon ? markbundet kol.

Decidious trees - lövträd

Humus - Humus eller humusämnen är organiskt material i olika nedbrytningsstadier, t.ex. löv och barr, nedfallna kvistar, döda insekter och markdjur och finns i den översta delen av de olika jordlagren.

Biomimicry - Biomimetik är teknik som efterliknar förebilder i biologiskt liv i naturen. Kardborreband är ett exempel på en tillämpning som hämtat sin inspiration från växtriket (kardborren som fastnar i djurens päls), eller fåglars sätt att flyga för flygplan etc.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-19
Länk till avsnitt

43. 59 Degrees Soil Biology: Vad Alla Bör Känna Till Om Jord, Kort (På Engelska)

Efter att ha pratat om extremväder med Martin Hedberg i förra avsnittet går vi vidare till ett annat område med stor påverkan på klimatet. Idag ska vi nämligen prata om jord (eller soil på engelska), alltså det som möjliggör produktionen av nästan allt vi stoppar i oss.

 

Vi träffar Josef och Octavia från 59 Degreees Soil Biology som är experter på jord. Och eftersom de är från England och inte pratar svenska så blir det här avsnittet på engelska. Det är en del tekniska ord i avsnittet men jag har skrivit ner de jag tror kan vara lite utmanande och du hittar dem under avsnittsbeskrivningen.

 

Målet med dagens avsnitt är att försöka skapa en grundläggande förståelse för både riskerna och möjligheterna med hur vi brukar vår jord. Visste du att den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären? Och det är också det jordskikt som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Det finns en oerhörd potential i att bruka jorden rätt för att binda koldioxid och minska klimatpåverkan vilket vi pratar en hel del om idag.

 

Jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet även om det kanske kräver lite mer av dig som lyssnar. Tycker ni det här var spännande eller intressant vore jag supertacksam om du delar avsnittet och följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt. Du kan läsa mer om vad Josef och Octavia och de andra gör på soilbiology.se och även köpa deras växt- och kompostprodukter som är helt fantastiska.


Ordlista:

Arboriculture - Trädodling

Nematodes, arthropods, protozoa. ? nematoder, artropoder och protozoer är mikroorganismer, dvs så små att de inte kan ses med blotta ögat.

Monoculture ? monokultur är när man bara odlar en enda gröda på ett område

Microbes, microbial communities - En mikroorganism eller mikrob är en organism som är så liten att den inte kan ses med blotta ögat.

Top soil ? det översta jordlagret

Crop growth - Tillväxt av grödor.

Microaggregates ? Bakterier skapar mikroaggregat som är små beståndsdelar i jorden som sen binds genom svampar till större klumpar, makroaggregat som skapar strukturen i jorden. Tar man bort svampen släpps bakterierna fria och de äter upp det markbundna kolet. Då tappas förmågan för jorden att behålla vatten.

Soil carbon ? markbundet kol.

Decidious trees - lövträd

Humus: Humus eller humusämnen är organiskt material i olika nedbrytningsstadier, t.ex. löv och barr, nedfallna kvistar, döda insekter och markdjur och finns i den översta delen av de olika jordlagren.

Biomimicry: Biomimetik är teknik som efterliknar förebilder i biologiskt liv i naturen. Kardborreband är ett exempel på en tillämpning som hämtat sin inspiration från växtriket (kardborren som fastnar i djurens päls), eller fåglars sätt att flyga för flygplan etc.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-19
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.