Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Vägen Mot Paradiset

Vägen Mot Paradiset

Följ med entreprenören, hälsoaktivisten och planetskötaren Johannes Cullberg när han intervjuar de ledande forskarna, entreprenörerna, atleterna och personligheterna inom hälsa och hållbarhet. Det här är en podcast som vill skapa en ökad klarhet kring komplexa och högaktuella teman, som ger dig inspiration och verktyg att utveckla både din egen hälsa och vår planethälsa. Johannes använder sin nyfikenhet och engagemang för att lära sig själv och dig som lyssnar så mycket som möjligt i samtalen med några av de skarpaste och mest inspirerande personerna idag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vagenmotparadiset.se/

Avsnitt

64. Isabel Boltenstern: Lycka Till Med Resten Av Livet

Isabel fick det hon uppfattade som drömjobbet som sportreporter mitt under pågående journalistutbildning och kastades in i en värld som dominerades av medelålders vita män med lång branscherfarenhet och riktigt usel ledarskapsförmåga. För att kompensera för bristande erfarenhet pluggade hon sportresultat på kvällar, nätter och helger och försökte hantera den närmaste chefens ständiga psykningar genom att försöka göra ännu bättre ifrån sig. Efter en längre period av totalt ohållbar arbetsmiljö sade kroppen slutligen ifrån vilket resulterade i att Isabel knappt kom upp ur sängen.

 

Vägen dit och hur hon gradvis tog sig ur sin utmattningsdepression som det utvecklades till skriver hon om i sin nya bok ?Lycka till med resten av livet: Varför helt okej är bra nog?. Jag kan varmt rekommendera boken! Den är oerhört välskriven och lättläst och träffar rätt i hjärtat med sin nakna skildring av ett riktigt helvete för en ung människa som borde leva livet och inte ligga och gråta på en soffa hemma hos pappa.    

 

Och det här är viktigt. Det är alldeles för många unga, särskilt tjejer, som drabbas. Och en oerhört stor del av alla sjukskrivningar skulle kunna undvikas om vi blev bättre på att stötta de som behöver det på våra arbetsplatser.

 

Vill du hjälpa till i min kamp för en bättre folkhälsa och planethälsa vore jag mycket tacksam om du direkt efter avsnittet går in och prenumererar på podden och också ger ett fint betyg på iTunes. Då blir det lättare för mig att nå ut med budskapet och få in fler fantastiska gäster till programmet.

 

Jag skulle också verkligen uppskatta om du delar det här avsnittet på dina sociala medier så att fler upptäcker Vägen Mot Paradiset och får möjlighet att lyssna. Kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-20
Länk till avsnitt

63. Alexander Bard: Nätverkssamhället Räddar Världen, Inte Hållbarhetsrörelsen

Alexander Bard är en person som jag tror alla i Sverige har någon form av relation till och som jag verkligen sett fram emot att träffa. Han har en otroligt spännande bakgrund och har gör mer på några år än vad många människor gör under en livstid. I hans roll som filosof och författare tillsammans med kollegan Jan Söderqvist har han skrivit ett antal väldigt intressanta böcker om nätverkssamhället.

 

I dagens samtal går vi igenom stora ämnen som religion, politik och samhälle. Vi pratar metafysisk historieskrivning och jämför kapitalism och environmentalism och går tillbaka i tiden och berör allt från jägar-/samlarsamhället, tryckpressen och internets skapande men blickar också framåt och diskuterar nätverkssamhället med en digital under- och överklass och hur viktigt internet kommer att vara för att bygga en ny utopi och religion. Att skapa Paradiset här på jorden skulle man kunna säga.

 

Jag kan lätt säga att det här avsnittet är det jag behövt förbereda mig mest inför så att jag kunde få ut så mycket som möjligt av mitt samtal med Alexander. Och det kräver en del av dig som lyssnar för det är en hel del svåra ord som används och nya tankar som introduceras så det kan vara värt att lyssna på två gånger.

 

Jag hoppas verkligen att du kommer gilla avsnittet! Och vill du hjälpa till i min kamp för en bättre folkhälsa och planethälsa vore jag mycket tacksam om du direkt efter avsnittet går in och prenumererar på podden och också ger ett fint betyg på iTunes. Då blir det lättare för mig att nå ut med budskapet och få in fler fantastiska gäster till programmet. Delar avsnittet på dina sociala medier så att fler upptäcker Vägen Mot Paradiset och får möjlighet att lyssna. Kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-13
Länk till avsnitt

62. Paul Svensson: Om Grönsakernas Viktiga Roll På Tallriken Och I Samhället

I dagens avsnitt träffar jag min vän kocken Paul Svensson som medverkar för andra gången i Vägen mot Paradiset. Han var även med i avsnitt 14 som var en fantastisk livepodd på Akademibokhandeln i Stockholm för ca 150 personer i publiken.

 

Paul är som de flesta vet en av Sveriges främsta kockar som både vunnit flera priser, skrivit mängder av kokböcker och medverkat i flera TV-program. Han är också väldigt aktiv inom hållbarhetsfrågan och har blivit en frontfigur i matsvinnsfrågan.

 

I dagens avsnitt tar vi avstamp i den tuffa situation vi alla lever i just nu och vi pratar om hur hårt Corona har påverkat Pauls verksamheter och hur han väljer att hantera det. Vi pratar såklart om hans senaste bok Grönsaker A-Ö, Recept och Bruksanvisningar, vi pratar om vår relation till mat och att odling borde komma tillbaka på schemat i skolan. Vi pratar om hur man gör för att odla själv, lite olika fun facts från boken, hur man kan laga mer grönt med familjen, och vilka verktyg som behövs eller kan göra matlagningen bättre och roligare. Det är alltså både stora samhällsfrågor och mer vardagsrelaterade frågor som berörs i en spännande mix.

 

Jag hoppas ni kommer gilla avsnittet och jag rekommenderar er varmt att köpa boken. Det är också en perfekt present till någon ni tycker om. Dela gärna det här avsnittet på era sociala medier så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-29
Länk till avsnitt

61. Pella Thiel: Om Att Skapa Ett Motståndskraftigt Och Meningsfullt Samhälle

Idag är dags att prata lite om möjligheterna som Corona medför istället för att det hela tiden se det som ett problem. Och en av de bättre personerna att prata med då är Pella Thiel som utsågs till Årets Miljöhjälte 2019 av Världsnaturfonden tillsammans med Greta Thunberg och Magnus Carlson från Weeping Willows.

 

I dagens samtal pratar jag och Pella om hur sårbart vårt samhälle är idag, där vi är helt beroende av fossil energi för att fungera. Vi pratar om varför hållbarhet kanske inte är det optimala målet och diskuterar begreppet resiliens, som betyder motståndskraft, som kanske är bättre att jobba med. Vi pratar om meningen med livet, hur vi människor idag blir allt mer frikopplade från naturen och hur det påverkar oss. Vi går igenom varför vi behöver våga fundera mer över vår egen död och hur maten har en väldigt viktig funktion för att bygga mening och hållbara relationer.

 

Pella sprudlar av positiv energi vilket är väldigt härligt och hon är en oerhört klok person som jag är övertygad om att du kommer märka när du lyssnar. Jag tycker många av de frågeställningar och tankar som vi går igenom är värda att pratas mer om och jag hoppas det här kan vara en bra start på lite nya tankar i ditt eget och din familjs liv.

 

Dela gärna det här avsnittet på instagram story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna och lära. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-22
Länk till avsnitt

60. Karl Dyall: Att Utvecklas När Livet Inte Är En Dans På Rosor

I dagens avsnitt träffar jag dansaren, musikalartisten, koreografen, skådespelaren och Crossfitatleten Karl Dyall. Det är en person jag väldigt länge varit nyfiken på och ser som en stor personlig förebild. Kalle har som många andra gäster i det här programmet en oerhört tung meritförteckning som ni hör om i introt.

 

I dagens avsnitt pratar vi om Kalles bakgrund med flytten till Sverige, förhållandet till föräldrarna där relationen till pappan nog legat till grund för hans högra prestationskrav. Vi pratar om hur det hårda arbetet, med extremt långa och fysiskt krävande dagar, påverkat honom både fysiskt och familjemässigt där han drabbats av flera allvarliga skador och under en längre period till och med blev rullstolsbunden och tvingades göra om livet. Vi pratar om hur mörka perioder och kriser lett honom till att omvärdera synen på sig själv, som man och som pappa, och hur det på olika sätt har kunnat leda till en positiv personlig utveckling. Vi går igenom hur han som många andra påverkas av och hanterar effekterna av den pågående Coronakrisen och hur han idag arbetar med att leva mer i nuet och bli bättre på att stanna upp och bara njuta av stunden.

 

Jag gillade verkligen det här samtalet och jag hoppas du gör det också. Är det så ber jag dig att dela avsnittet på Insta Story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Följ mig och kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom gärna med idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-15
Länk till avsnitt

59. Sarah Sjöström: Att Vara Hungrig När Man Redan Vunnit Allt

Idag träffar jag giganten Sarah Sjöström, den mest framgångsrika kvinnliga simmaren genom tiderna. Hon är bara 26 år men hon slog igenom när hon var 14 år och vann EM-guld i 100m fjärilssim 2008, bara 5 år efter att hon börjat simma.

 

I dagens avsnitt pratar vi bland annat om hur Sarah började med simningen, vad livet som elitidrottare innebär och hur hennes liv och träning påverkas nu av Coronakrisen. Vi pratar om var den enorma drivkraften att prestera kommer ifrån, hur hon hanterar kritik och motgångar och hur viktiga och värdefulla misstag kan vara för att fortsätta att utvecklas. Vi pratar såklart också om kostens betydelse både för prestation och för att hålla sig frisk och hur gott och härligt det kan vara med riktigt god mat men även att få njuta av godis och pizza ibland.

 

Det blir en härlig mix av familj och bakgrund, drivkrafter och motgångar, kost och träning som jag verkligen hoppas ni kommer gilla. Och gör ni det så dela gärna det här avsnittet på instagram story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-08
Länk till avsnitt

58. Dennis Westerberg: När Döden Känns Som Den Enda Utvägen

Psykisk ohälsa är ett av våra största folkhälsoproblem, och nu på grund av effekterna av Corona där otroligt många ser sina hela yrkesliv och entreprenörsdrömmar slås i kras tror jag att vi kommer att se en kraftig ökning av personer som mår dåligt.

Dagens gäst Dennis Westerberg arbetar idag som framgångsrik föreläsare, författare, coach och musiker men har under 30 år av sitt liv levt med konstant oro, ångest och tvångstankar, panikattacker och depressioner och för 13 år sedan var han beredd att hoppa framför ett tåg för att äntligen få slut på allt.

 

Han fick hjälp i sista stund men det tog ytterligare ett antal år av sökande innan han hittade en fenomenalt enkel metod som i ett ögonblick befriade Dennis från sina demoner.

 

I dagens avsnitt går vi igenom Dennis uppväxt och varför han tror han mådde så dåligt, hur han provade olika metoder för att lösa sina problem och varför det är så vanligt med psykisk ohälsa idag, framför allt bland yngre tjejer och högpresterande kvinnor. Vi pratar om hur han hjälper hundratals andra människor att hitta vägen ut ur sina problem genom de tre enkla principer som blev vägen ut ur kaoset för honom själv.

 

För alla er som har familj, vänner eller bekanta som kämpar med sitt inre ber jag er att dela med er av Dennis budskap i det här avsnittet. Kommentera gärna också på Instagram på @johannescullberg. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider. Du kan läsa mer om Dennis på denniswesterberg.com.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-01
Länk till avsnitt

57. Björn Olsen: Coronakrisen Är Bara Ett Genrep...

I dagens podcast träffar jag professorn och överläkaren i infektionssjukdomar Björn Olsen från Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset. Han är en av de ledande experterna i världen på pandemier och var även med i avsnitt #31 när vi pratade om antibiotikaresistens.

 

Björn var den som först av alla i Sverige förutsåg att Corona skulle bli en pandemi och varnade myndigheterna. Tyvärr togs inte hans varningar på allvar och resultatet ser vi nu.

 

Vi pratar om utvecklingen i världen kontra Sverige, vilka metoder som fungerat bra, immunitet, hur smittan sprids, effekten på företag och samhällen och mycket mer.

 

Det här är ett avsnitt ni inte får missa med den absolut senaste kunskapen på området. Vill ni även ha en djupdykning i hur Coronaviruset fungerar kan ni lyssna på Björns kollega professor Lennart Svensson som gästade avsnitt #53.

 

Kommentera gärna på Instagram på @johannescullberg och dela avsnittet med era vänner. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-26
Länk till avsnitt

56. Danyel Couet: Corona Dödligt För Svenska Småföretag

Idag är det ett specialavsnitt eftersom Coronaviruset har drabbat världen och Sverige på ett aldrig tidigare skådat sett. Metoden att isolera sig i hemmet skyddar oss som individer men gör att dödligheten hos småföretagen blir extremt hög.

 

Jag träffar kocken och krögaren Danyel Couet som driver restaurang Allegrine och Bar Étable i Stockholm. Han har som så många av oss över natt drabbats stenhårt av effekterna av Coronaviruset. Vi pratar om vad som skett, hur han och hans personal försöker hantera situationen och hur vi behöver hitta nya sätt att solidariskt branschöverskridande samarbeta för att undvika en fullständig ekonomisk katastrof. Vi pratar om hur vi kollektivt av krisen kan lära oss att bli bättre människor som står starkare rustade för framtiden.

 

Det här är kanske det viktigaste avsnittet jag gjort även om det är inspelat utan planering och framförhållning. Jag, Danyel och alla vi andra småföretagare är helt beroende av att vi som folk nu agerar tillsammans på ett klokt sätt och utan att utsätta någon för risker såklart. Dela avsnittet till era vänner. Kommentera gärna på Instagram på @johannescullberg samt @danyelcouet. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-19
Länk till avsnitt

55. Frida Ronge: Om Kärleken Till Fisk, Yoga Och Surfing, Original

Idag träffar jag Frida Ronge, en av Sveriges främsta kockar. Hon är fiskhandlardotter och har kallats Drottningen av rå fisk för sin unika japansk-nordiska matlagningsstil.

 

Sedan våren 2017 är hon kock och gastronomisk ledare på restaurang UNN och TAK på Brunkebergstorg i centrala Stockholm och har vunnit flera fina priser som en silvermedalj i Seven Sushi Samurai i London, Årets Rising Star i White Guide 2013, och Årets Smakskapare 2017 för att nämna några. Frida är sedan 2018 ambassadör för hållbart fiske för MSC och nu även för Hungerprojektet.

 

I dagens samtal pratar vi såklart om Fridas bakgrund, om vad som fått henne att göra det hon gör. Vi pratar om livet som kock med prestationskrav och tävlingspress. Om stundtals bristande självkänsla och hur hon lärt sig att lugna den stundtals kokande hjärnan genom yoga och surfing. Vi pratar om engagemanget för hållbarhet och en bättre värld genom hennes ambassadörskap för hållbart fiske. Och jag får tips på hur man kan laga snabb, billig, god och hållbar mat som vi kommer följa upp längre fram på Youtube. Det är ett härligt samtal med en klok och sprudlande människa som jag är glad över att ha fått lära känna och som jag tycker är en förebild för kockar och personer generellt. Jag blir glad när jag lyssnar på Frida och hoppas du blir det också.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Fridas inspirerande tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-12
Länk till avsnitt

55. Frida Ronge: Om Kärleken Till Fisk, Yoga Och Surfing, Kort

Idag träffar jag Frida Ronge, en av Sveriges främsta kockar. Hon är fiskhandlardotter och har kallats Drottningen av rå fisk för sin unika japansk-nordiska matlagningsstil.

 

Sedan våren 2017 är hon kock och gastronomisk ledare på restaurang UNN och TAK på Brunkebergstorg i centrala Stockholm och har vunnit flera fina priser som en silvermedalj i Seven Sushi Samurai i London, Årets Rising Star i White Guide 2013, och Årets Smakskapare 2017 för att nämna några. Frida är sedan 2018 ambassadör för hållbart fiske för MSC och nu även för Hungerprojektet.

 

I dagens samtal pratar vi såklart om Fridas bakgrund, om vad som fått henne att göra det hon gör. Vi pratar om livet som kock med prestationskrav och tävlingspress. Om stundtals bristande självkänsla och hur hon lärt sig att lugna den stundtals kokande hjärnan genom yoga och surfing. Vi pratar om engagemanget för hållbarhet och en bättre värld genom hennes ambassadörskap för hållbart fiske. Och jag får tips på hur man kan laga snabb, billig, god och hållbar mat som vi kommer följa upp längre fram på Youtube. Det är ett härligt samtal med en klok och sprudlande människa som jag är glad över att ha fått lära känna och som jag tycker är en förebild för kockar och personer generellt. Jag blir glad när jag lyssnar på Frida och hoppas du blir det också.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Fridas inspirerande tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-12
Länk till avsnitt

54. Fredrik "Benke" Rydman: Om Mod, Prestationskrav Och Att Bli Äldre, Original

Jag blev introducerad till Benke för drygt 15 år sedan när jag fick en Bouncebiljett i födelsedags-present. Och sedan dess har jag följt hans resa från dansstjärna till hyllad koreograf och regissör.

I dagens samtal pratar vi om Benkes senaste verk Bruset som just nu är under produktion och har premiär den 18 april på teater Tribunalen på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Vi pratar om den ökande polariseringen i samhället, om riskerna kring hur sociala medier kan dra oss ifrån varandra, om vad som får vissa av oss att ständigt vilja prestera och vilka konsekvenser det kan medföra. Vi pratar om familj, mat och träning och hur det är att bli äldre på både gott och ont. Om hur man bibehåller sitt självförtroende när man blir utsatt för kritik, och hur arbetet för Benke i vissa lägen kan fungera som självterapi.

För mig blev det här ett väldigt fint samtal mellan två jämnåriga män och pappor. Vi behöver fler personer som Benke som vågar utsätta sig för nya kreativa utmaningar trots att det kan vara väldigt tufft och krävande, och som reflekterar över samhällsklimatet för att hela tiden sträva efter att göra det bättre?

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Benkes kloka tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-05
Länk till avsnitt

54. Fredrik "Benke" Rydman: Om Mod, Prestationskrav Och Att Bli Äldre, Kort

Jag blev introducerad till Benke för drygt 15 år sedan när jag fick en Bouncebiljett i födelsedags-present. Och sedan dess har jag följt hans resa från dansstjärna till hyllad koreograf och regissör.

I dagens samtal pratar vi om Benkes senaste verk Bruset som just nu är under produktion och har premiär den 18 april på teater Tribunalen på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Vi pratar om den ökande polariseringen i samhället, om riskerna kring hur sociala medier kan dra oss ifrån varandra, om vad som får vissa av oss att ständigt vilja prestera och vilka konsekvenser det kan medföra. Vi pratar om familj, mat och träning och hur det är att bli äldre på både gott och ont. Om hur man bibehåller sitt självförtroende när man blir utsatt för kritik, och hur arbetet för Benke i vissa lägen kan fungera som självterapi.

För mig blev det här ett väldigt fint samtal mellan två jämnåriga män och pappor. Vi behöver fler personer som Benke som vågar utsätta sig för nya kreativa utmaningar trots att det kan vara väldigt tufft och krävande, och som reflekterar över samhällsklimatet för att hela tiden sträva efter att göra det bättre?

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Benkes kloka tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-05
Länk till avsnitt

53. Professor Lennart Svensson: Corona Kommer Att Bli En Pandemi! Original

De senaste veckorna går det inte en dag utan att medierna rapporterar om det nya Coronaviruset, eller Covid -19 som det numer heter. Osäkerheten är stor och för att få klarhet i frågan har jag bjudit in en av de ledande experterna på området, Lennart Svensson, som är professor inom molekylär virologi på Karolinska institutet och Linköpings Universitet för att reda ut vad som faktiskt gäller och framförallt hur allt hänger ihop. 

 

I dagens avsnitt går vi igenom om vad Coronaviruset faktiskt är, hur det fått sitt namn, hur det ?tänker?, anpassar sig och förökar sig i olika miljöer och klimat. Vi skiljer på olika virus och diskuterar vad som utgör det ?perfekta viruset? som ändrar form snabbt och drabbar maximalt antal människor. Vi diskuterar också varför det så ofta är i Asien som många av de virusbaserade utbrotten uppstår, vad man kan göra fär att skydda sig själv och mycket, mycket mer.

 

Viktigt, högaktuellt och faktiskt väldigt spännande. Professor Lennart är en fantastisk kunskapskälla och väldigt bra på att förklara, så det här avsnittet får man inte missa. Gillar ni det här får ni gärna ge ett fint betyg på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av professor Lennarts viktiga budskap. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-27
Länk till avsnitt

53. Professor Lennart Svensson: Corona Kommer Att Bli En Pandemi! Kort

De senaste veckorna går det inte en dag utan att medierna rapporterar om det nya Coronaviruset, eller Covid -19 som det numer heter. Osäkerheten är stor och för att få klarhet i frågan har jag bjudit in en av de ledande experterna på området, Lennart Svensson, som är professor inom molekylär virologi på Karolinska institutet och Linköpings Universitet för att reda ut vad som faktiskt gäller och framförallt hur allt hänger ihop. 

 

I dagens avsnitt går vi igenom om vad Coronaviruset faktiskt är, hur det fått sitt namn, hur det ?tänker?, anpassar sig och förökar sig i olika miljöer och klimat. Vi skiljer på olika virus och diskuterar vad som utgör det ?perfekta viruset? som ändrar form snabbt och drabbar maximalt antal människor. Vi diskuterar också varför det så ofta är i Asien som många av de virusbaserade utbrotten uppstår, vad man kan göra för att skydda sig själv och mycket, mycket mer.

 

Viktigt, högaktuellt och faktiskt väldigt spännande. Professor Lennart är en fantastisk kunskapskälla och väldigt bra på att förklara, så det här avsnittet får man inte missa. Gillar ni det här får ni gärna ge ett fint betyg på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av professor Lennarts viktiga budskap. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-27
Länk till avsnitt

52. Mouna Esmaeilzadeh: Är Vi Sista Generationens Människor? Original

Idag träffar jag läkaren, hjärnforskaren, entreprenören och inspiratören Dr Mouna Esmaeilzadeh, eller Dr Mouna som hon kallas för när hon pratar på TV4 Nyhetsmorgon. Hon har en magisterexamen i filosofi från Oslo Universitet, en läkarexamen från Karolinska Institutet och disputerade inom neurovetenskap på Stockholm Brain Institute. Hon var en av de mest uppskattade sommarpratarna 2018 och 2019 vann hon årets Mensapris.

 

I dagens avsnitt pratar vi om den extremt snabba teknologiska utvecklingen inom medicin och sjukvård och vilka konsekvenser och möjligheter det kan få för mänskligheten. Vi pratar också om vi faktiskt kan bli 1000 år eller till och med odödliga - och om det är något man vill? Vi pratar om att världen vi lever i idag är bättre än den någonsin varit tidigare, om genetiska saxar, artificiell intelligens, möjligheter att gifta ihop människa och maskin samt etiska frågeställningar. Vi går igenom hur teknologin kan demokratisera hälsan och hur framtiden faktiskt har potential att vara helt fantastisk om vi bara tar till vara på den.

 

Det här mina vänner är ett höjdaravsnitt som avslutar mitt första år som podcastvärd. Och jag hoppas verkligen ni kommer gilla det lika mycket som jag!

 

Gör ni det får ni väldigt gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och snälla dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Mounas viktiga budskap. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet och tipsa gärna om fler spännande personer jag kan intervjua.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-20
Länk till avsnitt

52. Mouna Esmaeilzadeh: Är Vi Sista Generationens Människor? Kort

Idag träffar jag läkaren, hjärnforskaren, entreprenören och inspiratören Dr Mouna Esmaeilzadeh, eller Dr Mouna som hon kallas för när hon pratar på TV4 Nyhetsmorgon. Hon har en magisterexamen i filosofi från Oslo Universitet, en läkarexamen från Karolinska Institutet och disputerade inom neurovetenskap på Stockholm Brain Institute. Hon var en av de mest uppskattade sommarpratarna 2018 och 2019 vann hon årets Mensapris.

 

I dagens avsnitt pratar vi om den extremt snabba teknologiska utvecklingen inom medicin och sjukvård och vilka konsekvenser och möjligheter det kan få för mänskligheten. Vi pratar också om vi faktiskt kan bli 1000 år eller till och med odödliga - och om det är något man vill? Vi pratar om att världen vi lever i idag är bättre än den någonsin varit tidigare, om genetiska saxar, artificiell intelligens, möjligheter att gifta ihop människa och maskin samt etiska frågeställningar. Vi går igenom hur teknologin kan demokratisera hälsan och hur framtiden faktiskt har potential att vara helt fantastisk om vi bara tar till vara på den.

 

Det här mina vänner är ett höjdaravsnitt som avslutar mitt första år som podcastvärd. Och jag hoppas verkligen ni kommer gilla det lika mycket som jag!

 

Gör ni det får ni väldigt gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och snälla dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Mounas viktiga budskap. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet och tipsa gärna om fler spännande personer jag kan intervjua.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-20
Länk till avsnitt

51. Prof. Micael Dahlen: Hur Blir Man Lycklig? Original

Lycka är något väldigt fascinerande tycker jag. Alla människor strävar ju efter att vara lyckliga men det känns som att vi kommer längre och längre ifrån lösningen ju mer utvecklade och ?smarta? vi blir.

 

För att få lite klarhet i området bjöd jag in min sjukt smarta och underbara vän professorn, författaren och inspiratören Micael Dahlen från Handelshögskolan i Stockholm, som lagt oerhört mycket tid på att forska inom lyckoområdet. Det är andra gången han gästar podden så lyssna gärna på avsnitt 18 (där vi pratar om träning). Micael har nyss givit ut ?En liten bok om lycka? från Volante förlag som är en fin liten bok som i 13 kapitel ger dig verktygen för vad som enligt forskningen krävs för att man ska bli lycklig.

 

I dagens avsnitt går vi igenom flera av de områden som Micael pratar om i boken som varför man ska välja rätt föräldrar eller varför tron på något (även om det är jordens undergång!) gör oss lyckligare än annars. Vi pratar också om Micaels egen relation till lycka och varför lyckan rent evolutionärt behöver vara kortvarig och mycket, mycket mer. Det här är ett höjdaravsnitt vågar jag lova. Det blir massor med ?Micaelska? utsvävningar och nya ord som han skapat (som happykondriker exempelvis).

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet. Där kan ni också se Micaels senaste tatuering som vi pratar om i avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-13
Länk till avsnitt

51. Prof. Micael Dahlen: Hur Blir Man Lycklig? Kort

Lycka är något väldigt fascinerande tycker jag. Alla människor strävar ju efter att vara lyckliga men det känns som att vi kommer längre och längre ifrån lösningen ju mer utvecklade och ?smarta? vi blir.

 

För att få lite klarhet i området bjöd jag in min sjukt smarta och underbara vän professorn, författaren och inspiratören Micael Dahlen från Handelshögskolan i Stockholm, som lagt oerhört mycket tid på att forska inom lyckoområdet. Det är andra gången han gästar podden så lyssna gärna på avsnitt 18 (där vi pratar om träning). Micael har nyss givit ut ?En liten bok om lycka? från Volante förlag som är en fin liten bok som i 13 kapitel ger dig verktygen för vad som enligt forskningen krävs för att man ska bli lycklig.

 

I dagens avsnitt går vi igenom flera av de områden som Micael pratar om i boken som varför man ska välja rätt föräldrar eller varför tron på något (även om det är jordens undergång!) gör oss lyckligare än annars. Vi pratar också om Micaels egen relation till lycka och varför lyckan rent evolutionärt behöver vara kortvarig och mycket, mycket mer. Det här är ett höjdaravsnitt vågar jag lova. Det blir massor med ?Micaelska? utsvävningar och nya ord som han skapat (som happykondriker exempelvis).

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet. Där kan ni också se Micaels senaste tatuering som vi pratar om i avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-13
Länk till avsnitt

50. Helen Stjerna: Det Du Inte Visste Om Tobak, Original

I dagens avsnitt har jag bjudit in Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation för att lära mig mer om hur stor negativ påverkan tobaksindustrin har inte bara på vår hälsa utan även på alla som arbetar med odling och skörd, samt faktiskt hela vår planet.

 

Vi pratar om hur Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och att det årligen avverkas över 200 000 hektar skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar. Vi pratar om hur familjer skuldsätts för att kunna odla tobak, hur barn som plockar tobaksplantorna berövas sin hälsa och chans till utbildning. Vi pratar om hur de stora tobaksbolagen hittat nya smarta sätt att kringgå lagen om förbud för marknadsföring av tobaksprodukter och konsekvenserna som det medför. Vi pratar också om kostnaderna för tobaksmissbruket för det svenska samhället och mycket, mycket mer.

 

Alla vet idag att tobak är farligt men jag tror det kan vara en hel del information i det här avsnittet som får flera av er som lyssnar att känna att det är dags för oss att ta krafttag. Sverige ligger rejält på efterkälken även jämfört med våra nordiska kollegor och det är inte ok i en sån här viktig fråga.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-06
Länk till avsnitt

50. Helen Stjerna: Det Du Inte Visste Om Tobak, Kort

I dagens avsnitt har jag bjudit in Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation för att lära mig mer om hur stor negativ påverkan tobaksindustrin har inte bara på vår hälsa utan även på alla som arbetar med odling och skörd, samt faktiskt hela vår planet.

 

Vi pratar om hur Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och att det årligen avverkas över 200 000 hektar skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar. Vi pratar om hur familjer skuldsätts för att kunna odla tobak, hur barn som plockar tobaksplantorna berövas sin hälsa och chans till utbildning. Vi pratar om hur de stora tobaksbolagen hittat nya smarta sätt att kringgå lagen om förbud för marknadsföring av tobaksprodukter och konsekvenserna som det medför. Vi pratar också om kostnaderna för tobaksmissbruket för det svenska samhället och mycket, mycket mer.

 

Alla vet idag att tobak är farligt men jag tror det kan vara en hel del information i det här avsnittet som får flera av er som lyssnar att känna att det är dags för oss att ta krafttag. Sverige ligger rejält på efterkälken även jämfört med våra nordiska kollegor och det är inte ok i en sån här viktig fråga.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-06
Länk till avsnitt

49. Karl Hultén: Läk Sköldkörteln Genom Kosten, Original

Ända sedan jag träffade Cecilia Nisbet Nilsson i avsnitt 3 som handlade om hennes kamp för att bli fri från sina allergier och autoimmuna sjukdomar har jag varit fascinerad av området. Och Cecilias parhäst har alltid varit Karl Hultén som stått för forskningen och den djupa ämneskunskapen.

 

Karl Hultén är idag en av Sveriges fra?msta experter pa? evolutionsmedicin och paleolitisk näringslära. Han har en medicine magisterexamen i biomedicin och har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att a?tervinna ha?lsan genom föreläsningar, utbildningar, sin podcast ?Paleoteket? och sina böcker där bl.a. Autoimmun Handbok är en riktig bibel. Den senaste boken heter Kokbok för Sköldkörteln och den fördjupar vi oss i lite extra i dagens avsnitt.

 

I dagens samtal pratar vi om Karls egen historia och resa från sjuk till symptomfri och djupdyker inom autoimmuna sjukdomar som idag drabbar över 500? personer i Sverige vilket faktiskt är fler än diabetes typ2. Det skrämmande är också hur snabbt det ökar, framförallt i åldrarna 20-40, och det är nästan uteslutande kvinnor som drabbas. Vi pratar om kopplingen till stress och psykisk ohälsa och hur viktig vår livsstil är för att hålla oss friska. Karl kommer också med råd kring hur man kan upptäcka om man är sjuk och vad man kan göra för att genom det autoimmuna protokollet kan äta sig mer eller mindre frisk.

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-30
Länk till avsnitt

49. Karl Hultén: Läk Sköldkörteln Genom Kosten, Kort

Ända sedan jag träffade Cecilia Nisbet Nilsson i avsnitt 3 som handlade om hennes kamp för att bli fri från sina allergier och autoimmuna sjukdomar har jag varit fascinerad av området. Och Cecilias parhäst har alltid varit Karl Hultén som stått för forskningen och den djupa ämneskunskapen.

 

Karl Hultén är idag en av Sveriges fra?msta experter pa? evolutionsmedicin och paleolitisk näringslära. Han har en medicine magisterexamen i biomedicin och har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att a?tervinna ha?lsan genom föreläsningar, utbildningar, sin podcast ?Paleoteket? och sina böcker där bl.a. Autoimmun Handbok är en riktig bibel. Den senaste boken heter Kokbok för Sköldkörteln och den fördjupar vi oss i lite extra i dagens avsnitt.

I dagens samtal pratar vi om Karls egen historia och resa från sjuk till symptomfri och djupdyker inom autoimmuna sjukdomar som idag drabbar över 500? personer i Sverige vilket faktiskt är fler än diabetes typ2. Det skrämmande är också hur snabbt det ökar, framförallt i åldrarna 20-40, och det är nästan uteslutande kvinnor som drabbas. Vi pratar om kopplingen till stress och psykisk ohälsa och hur viktig vår livsstil är för att hålla oss friska. Karl kommer också med råd kring hur man kan upptäcka om man är sjuk och vad man kan göra för att genom det autoimmuna protokollet kan äta sig mer eller mindre frisk.

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-30
Länk till avsnitt

48. Victoria Bignet & Malin Landqvist: Fixar Vi Maten, Fixar Vi Klimatet, Original

För att vara tydlig så handlar det här avsnittet inte om att alla måste bli veganer J Men vi behöver ställa om hur vi äter eftersom det påverkar så oerhört många områden från markanvändning, biologisk mångfald till havens försurning och såklart koldioxidutsläpp mm.

 

Johan Rockström har tillsammans med Victoria Bignet och kocken och matstylisten Malin Landqvist skrivit boken Eat Good ? Recept som förändrar världen som är en kombination av förklarande forskning och tillämpade recept för att göra det lättare att välja rätt när man ska göra sina inköp och laga sin mat. Och det ska vi prata om i dagens avsnitt.

 

Eftersom Johan numer är i Potsdam kunde han inte vara med i intervjun men jag pratar med Victoria och Malin om matens roll både för hälsan och planeten, hur vi kan ställa om våra matvanor som sitter djupt rotade, vi pratar om enkla tips som alla kan ta till sig och mycket mer. Så du kommer garanterat få med dig ett antal bra idéer hur du kan förbättra din egen hälsa och samtidigt bli en klimathjälte. Inte illa såhär i starten av 2020 när vi alla behöver tänka till lite extra för att bromsa den förändring som håller på att ske.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-23
Länk till avsnitt

48. Victoria Bignet & Malin Landqvist: Fixar Vi Maten, Fixar Vi Klimatet, Kort

För att vara tydlig så handlar det här avsnittet inte om att alla måste bli veganer :)

Men vi behöver ställa om hur vi äter eftersom det påverkar så oerhört många områden från markanvändning, biologisk mångfald till havens försurning och såklart koldioxidutsläpp mm.

 

Johan Rockström har tillsammans med Victoria Bignet och kocken och matstylisten Malin Landqvist skrivit boken Eat Good ? Recept som förändrar världen som är en kombination av förklarande forskning och tillämpade recept för att göra det lättare att välja rätt när man ska göra sina inköp och laga sin mat. Och det ska vi prata om i dagens avsnitt.

 

Eftersom Johan numer är i Potsdam kunde han inte vara med i intervjun men jag pratar med Victoria och Malin om matens roll både för hälsan och planeten, hur vi kan ställa om våra matvanor som sitter djupt rotade, vi pratar om enkla tips som alla kan ta till sig och mycket mer. Så du kommer garanterat få med dig ett antal bra idéer hur du kan förbättra din egen hälsa och samtidigt bli en klimathjälte. Inte illa såhär i starten av 2020 när vi alla behöver tänka till lite extra för att bromsa den förändring som håller på att ske.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-23
Länk till avsnitt

47. Michelle Coleman: Från Axelskadad Till Personbästa, Original

Jag har alltid varit fascinerad av atleter som arbetar stenhårt, till synes outtröttligt mot ett mål. Och jag har av någon anledning en särskild fascination för simmare. Kanske är det för att jag tycker så bra om @t_alshammar (som du kan lyssna på i avsnitt 8). Så idag är det dags att prata med Michelle ?Misha? Coleman, en av världens främsta simmare som har en oerhört spännande resa bakom sig och som nu är starkare än någonsin.

 

I dagens avsnitt pratar vi om att prestera på toppnivå över lång tid, om att träna på växtbaserad kost, om hur man hanterar en skada som riskerar hela ens karriär, om prestationsstress, och om att leva i skuggan av Sara Sjöström. Vi pratar också om hur elitsatsningen påverkar hennes ens sociala liv och om hur Misha kan använda sin växande fanskara som ambassadör för hållbarhetsfrågor.

 

Jag är väldigt glad över att Misha tog sig tid att träffa mig, dagen innan hon åkte ner till Kina för att tävla mot de allra bästa. Hon har en helt underbar energi och en glimt i ögat som gör att man bara vill fortsätta hänga med henne. Och tack till Adidas som är hennes sponsor och som gav mig kontakten och som även driver ett väldigt fint hållbarhetsarbete för plastfria hav genom sitt samarbete med Parley. 

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-16
Länk till avsnitt

47. Michelle Coleman: Från Axelskadad Till Personbästa, Kort

Jag har alltid varit fascinerad av atleter som arbetar stenhårt, till synes outtröttligt mot ett mål. Och jag har av någon anledning en särskild fascination för simmare. Kanske är det för att jag tycker så bra om Therese Alshammar (som du kan lyssna på i avsnitt 8). Så idag är det dags att prata med Michelle ?Misha? Coleman, en av världens främsta simmare som har en oerhört spännande resa bakom sig och som nu är starkare än någonsin.

 

I dagens avsnitt pratar vi om att prestera på toppnivå över lång tid, om att träna på växtbaserad kost, om hur man hanterar en skada som riskerar hela ens karriär, om prestationsstress, och om att leva i skuggan av Sara Sjöström. Vi pratar också om hur elitsatsningen påverkar ens sociala liv och om hur Misha kan använda sin växande fanskara som ambassadör för hållbarhetsfrågor.

 

Jag är väldigt glad över att Misha tog sig tid att träffa mig, dagen innan hon åkte ner till Kina för att tävla mot de allra bästa. Hon har en helt underbar energi och en glimt i ögat som gör att man bara vill fortsätta hänga med henne. Och tack till Adidas som är hennes sponsor och som gav mig kontakten och som även driver ett väldigt fint hållbarhetsarbete för plastfria hav genom sitt samarbete med Parley. 

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-16
Länk till avsnitt

46. Johan Bergstad: Så Blir Du Lugn, Kreativ & Fokuserad, Original

Mitt återkommande nyårslöfte de senaste två åren har varit att jag ska börja mindfulness och meditation men jag har inte lyckats. För att pröva ett annat sätt att lyckas har jag bjudit in psykologen Johan Bergstad som precis släpper sin nya bok ?Hjärnfokus ? så blir du lugn, kreativ och fokuserad?.

 

Johan är jämngammal med mig, har 4 barn och har lyckats skriva flera böcker och göra mindfulnessappar samtidigt som han aktivt arbetar med sin egen personliga utveckling och hälsa. Det inspirerar tycker jag.

 

I dagens samtal går vi igenom en hel del olika tips och tricks för hur man kan minska på sin egen stress, hur man blir mer medveten, hur man ska tänka kring email och hur man kommer igång med sin egen hjärnfokusträning. Det här ett avsnitt som är packat med små godbitar som du bara inte får missa.

 

Och köp Johans bok Hjärnfokus. Den är riktigt bra och mycket enkelt och inspirerande uppbyggd så att man kan välja de kapitel som känns mest intressant först.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-09
Länk till avsnitt

46. Johan Bergstad: Så Blir Du Lugn, Kreativ & Fokuserad, Kort

Mitt återkommande nyårslöfte de senaste två åren har varit att jag ska börja mindfulness och meditation men jag har inte lyckats. För att pröva ett annat sätt att lyckas har jag bjudit in psykologen Johan Bergstad som precis släpper sin nya bok ?Hjärnfokus ? så blir du lugn, kreativ och fokuserad?.

 

Johan är jämngammal med mig, har 4 barn och har lyckats skriva flera böcker och göra mindfulnessappar samtidigt som han aktivt arbetar med sin egen personliga utveckling och hälsa. Det inspirerar tycker jag.

 

I dagens samtal går vi igenom en hel del olika tips och tricks för hur man kan minska på sin egen stress, hur man blir mer medveten, hur man ska tänka kring email och hur man kommer igång med sin egen hjärnfokusträning. Det här ett avsnitt som är packat med små godbitar som du bara inte får missa.

 

Och köp Johans bok Hjärnfokus. Den är riktigt bra och mycket enkelt och inspirerande uppbyggd så att man kan välja de kapitel som känns mest intressant först.

 

Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-09
Länk till avsnitt

45. Fredrik Paulún: Biohacka Din Hälsa, Original

Jag har sedan tonåren varit väldigt intresserad av hur jag kan påverka min hälsa genom kost och träning och det är ett område jag fördjupat mig i mer och mer ju äldre jag har blivit. Därför är det väldigt spännande att få samtala med Fredrik Paulún kring hans senaste bok Biohack som faktiskt släpps idag den 2 januari, samtidigt som det här avsnittet går live!

 

Fredrik är Sveriges mest kände näringsfysiolog och ?hälsoguru? med över 20 böcker och mängder av egna produkter under eget namn i matbutikerna. Jag har träffat honom flera gånger genom åren och förutom att det alltid är väldigt trevligt lär jag mig garanterat något nytt.

 

I dagens samtal går vi igenom bakgrunden till boken Biohack och pratar även specifikt om flera av de områden som täcks i boken. Ämnet är relevant för alla oavsett om man bara är hälsonyfiken till att man faktiskt drabbats av en sjukdom som diabetes typ2 eller även vissa typer av cancer och vill förbättra sina odds att må bättre. Hur ska man tänka? Vad kan man göra? Vi pratar om allt ifrån kryddor och champagne till enkla test till avföringsprov...

 

Jag kan varmt rekommendera er att köpa Fredriks bok Biohack eftersom den är väldigt lättläst och tydligt strukturerad. Så för alla er som är intresserade av hur vi kan använda maten som medicin är det väl investerad tid att läsa den!

 

Gillar ni det här får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du kan ge feedback och gärna komma med förslag på framtida avsnitt.

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-02
Länk till avsnitt

45. Fredrik Paulún: Biohacka Din Hälsa, Kort

Jag har sedan tonåren varit väldigt intresserad av hur jag kan påverka min hälsa genom kost och träning och det är ett område jag fördjupat mig i mer och mer ju äldre jag har blivit. Därför är det väldigt spännande att få samtala med Fredrik Paulún kring hans senaste bok Biohack som faktiskt släpps idag den 2 januari, samtidigt som det här avsnittet går live!

 

Fredrik är Sveriges mest kände näringsfysiolog och ?hälsoguru? med över 20 böcker och mängder av egna produkter under eget namn i matbutikerna. Jag har träffat honom flera gånger genom åren och förutom att det alltid är väldigt trevligt lär jag mig garanterat något nytt.

 

I dagens samtal går vi igenom bakgrunden till boken Biohack och pratar även specifikt om flera av de områden som täcks i boken. Ämnet är relevant för alla oavsett om man bara är hälsonyfiken till att man faktiskt drabbats av en sjukdom som diabetes typ2 eller även vissa typer av cancer och vill förbättra sina odds att må bättre. Hur ska man tänka? Vad kan man göra? Vi pratar om allt ifrån kryddor och champagne till enkla test till avföringsprov...

Jag kan varmt rekommendera er att köpa Fredriks bok Biohack eftersom den är väldigt lättläst och tydligt strukturerad. Så för alla er som är intresserade av hur vi kan använda maten som medicin är det väl investerad tid att läsa den!

 

Gillar ni det här får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du kan ge feedback och gärna komma med förslag på framtida avsnitt.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-02
Länk till avsnitt

44. Erik Lindroth: Vad Är Hållbara Förpackningar? Original

Eftersom jag arbetar med mat tänker jag mycket på förpackningar. Och som privatperson köper jag mat både i mina egna butiker och andras och varje gång jag handlar en lunch att ta med på stan blir jag frustrerad över hur mycket material som går åt att bara transportera min lunch från punkt A till B.

För att lära mig mer om frågan kontaktade jag världens ledande tillverkare av livsmedelsförpackningar, svenska TetraPak, och fick möjligheten att prata med Miljödirektören för Europa, Erik Lindroth. Viktigt att påpeka att jag inte är sponsrad av TetraPak.

Erik Lindroth är en klok person med över 20 års erfarenhet från olika positioner inom TetraPak. Parallellt med att jobba på TetraPak genomför han sitt doktorsarbete på Lunds Universitet kring hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor för att skapa värde och lönsamhet.

 

I dagens samtal pratar vi om vanliga missuppfattningar kring vad som är mest hållbart gällande förpackningar utifrån nuvarande förutsättningar och hur man ska tänka gällande sin egen återvinning. Vi pratar livscykelanalyser och att plast faktiskt kan vara mer miljövänligt än andra förpackningar i vissa lägen. Dessutom pratar vi om hur riskabelt det är att göra förpackningar till enfrågediskussioner (som plast eller papper exempelvis) eftersom det är så otroligt många faktorer som spelar in. Vi pratar också om att företag måste göra val som gör det lättare för konsumenterna att välja rätt.

 

Kanske är det här är lite smalt ämne men det har en väldigt stor påverkan på miljö och klimat och därför är det något jag vill ta upp. Följ mig gärna och kommentera på min instagram @johannescullberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-26
Länk till avsnitt

44. Erik Lindroth: Vad Är Hållbara Förpackningar? Kort

Eftersom jag arbetar med mat tänker jag mycket på förpackningar. Och som privatperson köper jag mat både i mina egna butiker och andras och varje gång jag handlar en lunch att ta med på stan blir jag frustrerad över hur mycket material som går åt att bara transportera min lunch från punkt A till B.

För att lära mig mer om frågan kontaktade jag världens ledande tillverkare av livsmedelsförpackningar, svenska TetraPak, och fick möjligheten att prata med Miljödirektören för Europa, Erik Lindroth. Viktigt att påpeka att jag inte är sponsrad av TetraPak.

Erik Lindroth är en klok person med över 20 års erfarenhet från olika positioner inom TetraPak. Parallellt med att jobba på TetraPak genomför han sitt doktorsarbete på Lunds Universitet kring hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor för att skapa värde och lönsamhet.

 

I dagens samtal pratar vi om vanliga missuppfattningar kring vad som är mest hållbart gällande förpackningar utifrån nuvarande förutsättningar och hur man ska tänka gällande sin egen återvinning. Vi pratar livscykelanalyser och att plast faktiskt kan vara mer miljövänligt än andra förpackningar i vissa lägen. Dessutom pratar vi om hur riskabelt det är att göra förpackningar till enfrågediskussioner (som plast eller papper exempelvis) eftersom det är så otroligt många faktorer som spelar in. Vi pratar också om att företag måste göra val som gör det lättare för konsumenterna att välja rätt.

 

Kanske är det här är lite smalt ämne men det har en väldigt stor påverkan på miljö och klimat och därför är det något jag vill ta upp. Följ mig gärna och kommentera på min instagram @johannescullberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-26
Länk till avsnitt

43. 59 Degrees Soil Biology: Vad Alla Bör Känna Till Om Jord, Original (På Engelska)

Efter att ha pratat om extremväder med Martin Hedberg i förra avsnittet går vi vidare till ett annat område med stor påverkan på klimatet. Idag ska vi nämligen prata om jord (eller soil på engelska), alltså det som möjliggör produktionen av nästan allt vi stoppar i oss.

 

Vi träffar Josef och Octavia från 59 Degreees Soil Biology som är experter på jord. Och eftersom de är från England och inte pratar svenska så blir det här avsnittet på engelska. Det är en del tekniska ord i avsnittet men jag har skrivit ner de jag tror kan vara lite utmanande och du hittar dem under avsnittsbeskrivningen.

 

Målet med dagens avsnitt är att försöka skapa en grundläggande förståelse för både riskerna och möjligheterna med hur vi brukar vår jord. Visste du att den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären? Och det är också det jordskikt som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Det finns en oerhörd potential i att bruka jorden rätt för att binda koldioxid och minska klimatpåverkan vilket vi pratar en hel del om idag.

 

Jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet även om det kanske kräver lite mer av dig som lyssnar. Tycker ni det här var spännande eller intressant vore jag supertacksam om du delar avsnittet och följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt. Du kan läsa mer om vad Josef och Octavia och de andra gör på soilbiology.se och även köpa deras växt- och kompostprodukter som är helt fantastiska.

 

Ordlista:

Arboriculture - Trädodling

Nematodes, arthropods, protozoa. ? nematoder, artropoder och protozoer är mikroorganismer, dvs så små att de inte kan ses med blotta ögat.

Monoculture ? monokultur är när man bara odlar en enda gröda på ett område

Microbes, microbial communities - En mikroorganism eller mikrob är en organism som är så liten att den inte kan ses med blotta ögat.

Top soil ? det översta jordlagret

Crop growth - Tillväxt av grödor.

Microaggregates ? Bakterier skapar mikroaggregat som är små beståndsdelar i jorden som sen binds genom svampar till större klumpar, makroaggregat som skapar strukturen i jorden. Tar man bort svampen släpps bakterierna fria och de äter upp det markbunda kolet. Då tappas förmågan för jorden att behålla vatten.

Soil carbon ? markbundet kol.

Decidious trees - lövträd

Humus - Humus eller humusämnen är organiskt material i olika nedbrytningsstadier, t.ex. löv och barr, nedfallna kvistar, döda insekter och markdjur och finns i den översta delen av de olika jordlagren.

Biomimicry - Biomimetik är teknik som efterliknar förebilder i biologiskt liv i naturen. Kardborreband är ett exempel på en tillämpning som hämtat sin inspiration från växtriket (kardborren som fastnar i djurens päls), eller fåglars sätt att flyga för flygplan etc.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-19
Länk till avsnitt

43. 59 Degrees Soil Biology: Vad Alla Bör Känna Till Om Jord, Kort (På Engelska)

Efter att ha pratat om extremväder med Martin Hedberg i förra avsnittet går vi vidare till ett annat område med stor påverkan på klimatet. Idag ska vi nämligen prata om jord (eller soil på engelska), alltså det som möjliggör produktionen av nästan allt vi stoppar i oss.

 

Vi träffar Josef och Octavia från 59 Degreees Soil Biology som är experter på jord. Och eftersom de är från England och inte pratar svenska så blir det här avsnittet på engelska. Det är en del tekniska ord i avsnittet men jag har skrivit ner de jag tror kan vara lite utmanande och du hittar dem under avsnittsbeskrivningen.

 

Målet med dagens avsnitt är att försöka skapa en grundläggande förståelse för både riskerna och möjligheterna med hur vi brukar vår jord. Visste du att den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären? Och det är också det jordskikt som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Det finns en oerhörd potential i att bruka jorden rätt för att binda koldioxid och minska klimatpåverkan vilket vi pratar en hel del om idag.

 

Jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet även om det kanske kräver lite mer av dig som lyssnar. Tycker ni det här var spännande eller intressant vore jag supertacksam om du delar avsnittet och följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt. Du kan läsa mer om vad Josef och Octavia och de andra gör på soilbiology.se och även köpa deras växt- och kompostprodukter som är helt fantastiska.

Ordlista:

Arboriculture - Trädodling

Nematodes, arthropods, protozoa. ? nematoder, artropoder och protozoer är mikroorganismer, dvs så små att de inte kan ses med blotta ögat.

Monoculture ? monokultur är när man bara odlar en enda gröda på ett område

Microbes, microbial communities - En mikroorganism eller mikrob är en organism som är så liten att den inte kan ses med blotta ögat.

Top soil ? det översta jordlagret

Crop growth - Tillväxt av grödor.

Microaggregates ? Bakterier skapar mikroaggregat som är små beståndsdelar i jorden som sen binds genom svampar till större klumpar, makroaggregat som skapar strukturen i jorden. Tar man bort svampen släpps bakterierna fria och de äter upp det markbundna kolet. Då tappas förmågan för jorden att behålla vatten.

Soil carbon ? markbundet kol.

Decidious trees - lövträd

Humus: Humus eller humusämnen är organiskt material i olika nedbrytningsstadier, t.ex. löv och barr, nedfallna kvistar, döda insekter och markdjur och finns i den översta delen av de olika jordlagren.

Biomimicry: Biomimetik är teknik som efterliknar förebilder i biologiskt liv i naturen. Kardborreband är ett exempel på en tillämpning som hämtat sin inspiration från växtriket (kardborren som fastnar i djurens päls), eller fåglars sätt att flyga för flygplan etc.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-19
Länk till avsnitt

42. Martin Hedberg: Vad Alla Borde Veta Om Väder Och Klimat, Original

Med tanke på hur mycket vi pratar om klimatförändringar och global uppvärmning kan det vara klokt att lära sig mer om vad det faktiskt innebär och vad som är fakta och inte.

 

Därför träffar jag Martin Hedberg som är meteorolog, väderentreprenör och klimatupplysare. Han har föreläst för 100-tusentals personer om väder och klimat och har nu senast kommit ut med boken Extremt Väder.

 

I dagens samtal går vi igenom vad det innebär att vi lever i antroposen, dvs människans tidsålder där vi faktiskt påverkar klimat och väderförändringar. Vi pratar om vad det innebär när haven värms upp. Vi pratar om långsamma förändringar, Extremer och så kallade tipping elements och mycket mycket mer.

 

Ni fattar. Det här är ett matnyttigt avsnitt för alla oss som inte har 100% koll på hur väder och klimat och människans påverkan hänger samman. Följ mig gärna där på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-12
Länk till avsnitt

42. Martin Hedberg: Vad Alla Borde Veta Om Väder Och Klimat, Kort

Med tanke på hur mycket vi pratar om klimatförändringar och global uppvärmning kan det vara klokt att lära sig mer om vad det faktiskt innebär och vad som är fakta och inte.

 

Därför träffar jag Martin Hedberg som är meteorolog, väderentreprenör och klimatupplysare. Han har föreläst för 100-tusentals personer om väder och klimat och har nu senast kommit ut med boken Extremt Väder.

 

I dagens samtal går vi igenom vad det innebär att vi lever i antroposen, dvs människans tidsålder där vi faktiskt påverkar klimat och väderförändringar. Vi pratar om vad det innebär när haven värms upp. Vi pratar om långsamma förändringar, Extremer och så kallade tipping elements och mycket mycket mer.

 

Ni fattar. Det här är ett matnyttigt avsnitt för alla oss som inte har 100% koll på hur väder och klimat och människans påverkan hänger samman. Följ mig gärna där på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-12
Länk till avsnitt

41. Mathias Dahlgren: Sveriges Krönte Kockkung, Original

Idag träffar vi Mathias Dahlgren, den kock som fått flest och finast utmärkelser av alla svenska kockar som även 1997 vann den prestigefulla tävlingen Boccuse D?or vilket innebär att han rankades som världens bästa kock. Det är det faktiskt ingen annan svensk kock som lyckats med. Han fick Gastronomiska akademiens guldmedalj 98, och valdes till "Kockarnas kock" åren 1997, 1999, 2002, 2004 och 2008.

 

Han har grundat restaurangerna Fredsgatan 12Bon Lloc, Matsalen och nu senast den vegetariska Rutabaga. Han har också ett rågbrödsbageri Green Rabbit som ligger i Stockholm och har också skrivit 7 matlagningsböcker varav vi ska prata om den senaste, Kokbok för grå dagar, i dagens avsnitt.

 

Förutom att jag går på djupet kring vem Mathias är och hans drivkraft så pratar vi om hans utveckling som person och företagsledare genom åren. Vi pratar om hälsa, träning och skavanker. Om hur mat inte alltid måste vara fin utan också kan vara både ?fun? och enkel men såklart ändå alltid god. Om hur förlegad synen är på vegetarisk mat och vad det kan få för konsekvenser. Och vi pratar om hur stressen i jobbet kan skapa rätt intressanta mardrömmar och mycket, mycket mer.

 

Mathias är den krönte kungen av Sveriges kockar, det är det svårt att argumentera mot. Han är en fascinerande person med en rätt mäktig, spännande aura runt sig. Jag gillar honom skarpt och jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet med honom.

 

Om det är så vore jag supertacksam om du kan dela avsnittet till dina vänner så att så många som möjligt kan ta del av det. Följ mig gärna på Instagram @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.

 

Nu rockar vi.

Johannes

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-05
Länk till avsnitt

41. Mathias Dahlgren: Sveriges Krönte Kockkung, Short

Idag träffar vi Mathias Dahlgren, den kock som fått flest och finast utmärkelser av alla svenska kockar som även 1997 vann den prestigefulla tävlingen Boccuse D?or vilket innebär att han rankades som världens bästa kock. Det är det faktiskt ingen annan svensk kock som lyckats med. Han fick Gastronomiska akademiens guldmedalj 98, och valdes till "Kockarnas kock" åren 1997, 1999, 2002, 2004 och 2008.

 

Han har grundat restaurangerna Fredsgatan 12Bon Lloc, Matsalen och nu senast den vegetariska Rutabaga. Han har också ett rågbrödsbageri Green Rabbit som ligger i Stockholm och har också skrivit 7 matlagningsböcker varav vi ska prata om den senaste, Kokbok för grå dagar, i dagens avsnitt.

 

Förutom att jag går på djupet kring vem Mathias är och hans drivkraft så pratar vi om hans utveckling som person och företagsledare genom åren. Vi pratar om hälsa, träning och skavanker. Om hur mat inte alltid måste vara fin utan också kan vara både ?fun? och enkel men såklart ändå alltid god. Om hur förlegad synen är på vegetarisk mat och vad det kan få för konsekvenser. Och vi pratar om hur stressen i jobbet kan skapa rätt intressanta mardrömmar och mycket, mycket mer.

 

Mathias är den krönte kungen av Sveriges kockar, det är det svårt att argumentera mot. Han är en fascinerande person med en rätt mäktig, spännande aura runt sig. Jag gillar honom skarpt och jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet med honom.

 

Om det är så vore jag supertacksam om du kan dela avsnittet till dina vänner så att så många som möjligt kan ta del av det. Följ mig gärna på Instagram @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.

 

Nu rockar vi.

Johannes

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-05
Länk till avsnitt

40. Peter Martin: Läkaren Som Brände Ut Sig Och Hittade Hem, Original

Idag är det dags för läkaren Peter Martin som har en väldigt intressant bakgrund. Från att ha arbetat i 15 år med hjärnforskning i ett snabbväxande forskningsbolag med högt tempo bytte Peter till att utbilda sig till distriktsläkare. Men en dag sa kroppen stopp och han drabbades av ett kraftigt utmattningssyndrom och blev sjukskriven under två tuffa år. Han tog sig ur situationen genom bland annat lågkolhydratkost och bytte 2014 inriktning som läkare till det som kallas funktionsmedicin, eller functional medicine. Idag driver han två egna FunMed-kliniker, en i Göteborg och en helt nystartad i Stockholm.

 

Förutom att vi går igenom Peters spännande bakgrund pratar vi också om väldigt konkreta saker som hur kosten faktiskt påverkar oss, vad man kan göra själv för att prova hur man reagerar på olika födoämnen, vikten av att lyssna på sin kropps signaler. Vi pratar om autoimmuna sjukdomar, hur den preventiva sjukvården skulle behöva utvecklas och jag lär mig ett väldigt bra uttryck ?Mount Stupid? från Dunning Kruger-effekten som vi alla kan behöva komma ihåg i dagens polariserade diskussioner.

 

Jag tycker nästan alltid att de avsnitt jag gör är viktiga och är väl minst sagt partisk men det här avsnittet tycker jag alla bör lyssna på, oavsett om man kommit i kontakt med sjukvården eller inte. Förr eller senare gör ju de flesta av oss det och då kan det vara klokt att känna till området funktionsmedicin. Och har du någon du känner som arbetar inom vården ber jag dig att tipsa om det här avsnittet.

 

Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-28
Länk till avsnitt

40. Peter Martin: Läkaren Som Brände Ut Sig Och Hittade Hem, Short

Idag är det dags för läkaren Peter Martin som har en väldigt intressant bakgrund. Från att ha arbetat i 15 år med hjärnforskning i ett snabbväxande forskningsbolag med högt tempo bytte Peter till att utbilda sig till distriktsläkare. Men en dag sa kroppen stopp och han drabbades av ett kraftigt utmattningssyndrom och blev sjukskriven under två tuffa år. Han tog sig ur situationen genom bland annat lågkolhydratkost och bytte 2014 inriktning som läkare till det som kallas funktionsmedicin, eller functional medicine. Idag driver han två egna FunMed-kliniker, en i Göteborg och en helt nystartad i Stockholm.

 

Förutom att vi går igenom Peters spännande bakgrund pratar vi också om väldigt konkreta saker som hur kosten faktiskt påverkar oss, vad man kan göra själv för att prova hur man reagerar på olika födoämnen, vikten av att lyssna på sin kropps signaler. Vi pratar om autoimmuna sjukdomar, hur den preventiva sjukvården skulle behöva utvecklas och jag lär mig ett väldigt bra uttryck ?Mount Stupid? från Dunning Kruger-effekten som vi alla kan behöva komma ihåg i dagens polariserade diskussioner.

 

Jag tycker nästan alltid att de avsnitt jag gör är viktiga och är väl minst sagt partisk men det här avsnittet tycker jag alla bör lyssna på, oavsett om man kommit i kontakt med sjukvården eller inte. Förr eller senare gör ju de flesta av oss det och då kan det vara klokt att känna till området funktionsmedicin. Och har du någon du känner som arbetar inom vården ber jag dig att tipsa om det här avsnittet.

 

Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-28
Länk till avsnitt

39. Emelie Forsberg: Från Nybörjare Till Världsmästare På Ett År, Original

Emelie Forsberg som är uppvuxen på Höga Kusten fastnade för det som kallas Sky Running (vilket innebär att man springer på höjder över 2000 meter) för nästan 10 år. Och genom att vinna det första loppet hon ställde upp i så blev det tydligt att hon är något särskilt inom sporten. Sedan dess har hon brutit mängder av rekord och hunnit bli både Europamästare och Världsmästare i Skyrunning. Dessutom tävlar hon i Trailrunning som är samma sak som Skyrunning fast på lägre höjd och SkiMo (Ski Mountaineering eller bergsklättring på skidor) och hon har vunnit mängder av titlar både på Europa- och Världsmästerskapsnivå även här. Så länge som det handlar om berg och att ta sig fram verkar Emelie syssla med det J

Hon har också några galna rekord som kallas Fastest Known Time (FKT) att som kvinna springa upp och ner för Mont Blanc (8h10m) eller Matterhorn (5h52m) eller Kebnekaise (2h40s). Hon är galet snabb och tuff som få.

 

I dagens podcast pratar vi såklart om träning, både innan Emelie blev mamma och även nu efter. Vi pratar om växtbaserad kost utifrån flera perspektiv, både hälsa, hållbarhet och ett rent njutningsperspektiv. Vi kommer även in på pressen av att ständigt förväntas prestera på en sån otroligt hög nivå som Emelie befinner sig på och den stress det skapar. Och nyfiken som jag är kollar jag förstås vad som krävs för en medelsvensson att kunna komma igång med skyrunning, om det ens är möjligt.

 

Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-21
Länk till avsnitt

39. Emelie Forsberg: Från Nybörjare Till Världsmästare På Ett År, Short

Emelie Forsberg som är uppvuxen på Höga Kusten fastnade för det som kallas Sky Running (vilket innebär att man springer på höjder över 2000 meter) för nästan 10 år. Och genom att vinna det första loppet hon ställde upp i så blev det tydligt att hon är något särskilt inom sporten. Sedan dess har hon brutit mängder av rekord och hunnit bli både Europamästare och Världsmästare i Skyrunning. Dessutom tävlar hon i Trailrunning som är samma sak som Skyrunning fast på lägre höjd och SkiMo (Ski Mountaineering eller bergsklättring på skidor) och hon har vunnit mängder av titlar både på Europa- och världsmästerskapsnivå även här. Så länge som det handlar om berg och att ta sig fram verkar Emelie syssla med det :)

Hon har också några galna rekord som kallas Fastest Known Time (FKT) att som kvinna springa upp och ner för Mont Blanc (8h10m) eller Matterhorn (5h52m) eller Kebnekaise (2h40s). Hon är galet snabb och tuff som få.

 

I dagens podcast pratar vi såklart om träning, både innan Emelie blev mamma och även nu efter. Vi pratar om växtbaserad kost utifrån flera perspektiv, både hälsa, hållbarhet och ett rent njutningsperspektiv. Vi kommer även in på pressen av att ständigt förväntas prestera på en sån otroligt hög nivå som Emelie befinner sig på och den stress det skapar. Och nyfiken som jag är kollar jag förstås vad som krävs för en medelsvensson att kunna komma igång med skyrunning, om det ens är möjligt.

 

Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-21
Länk till avsnitt

38. Annie Lööf: Centerpartiets Partiledare, Original

Det här avsnittet är del två i mina intervjuer med svenska partiledare för att lära mig mer om politiken och för att på sikt kunna påverka i de för mig viktigaste frågorna. För några veckor sedan i avsnitt 30 intervjuade jag Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, vilket var både lärorikt och grymt roligt.

 

Och idag är det dags för Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Hon kom in i riksdagen redan som 23-åring och var med det yngst i regeringen. Sedan dess har hon hunnit vara partiledare i åtta år och tagit partiet från bottensiffror till de bästa resultaten på väldigt länge. Och hon fick kämpa ordentligt i början som partiledare 2011 med mycket negativ press som hon gradvis lyckades vända och hon har verkligen förtjänat sin plats i toppen.

 

Annie har också en djup passion för idrott och var en lovande fotbollsmålvakt fram till dess att politiken tog överhanden men hon prioriterar fortfarande träningen och är väldigt hälsomedveten.

 

I dagens avsnitt ställer jag flera frågor som kom från er lyssnare som skickat in dem via mitt instagramkonto vilket var riktigt kul. Vi fick igång ett riktigt bra samtal efter ett tag men hann inte komma in på entreprenörskap och företagande vilket är något av hjärtefrågor för oss båda så jag hoppas att jag kan få göra ett uppföljande program där jag kan få lite mer tid att prata i lugn och ro.

 

Oavsett så var det här superkul och jag är väldigt tacksam för att ha fått chansen att prata med Annie. Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också ha koll på alla spännande avsnitt som kommer.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-14
Länk till avsnitt

38. Annie Lööf: Centerpartiets Partiledare, Short

Det här avsnittet är del två i mina intervjuer med svenska partiledare för att lära mig mer om politiken och för att på sikt kunna påverka i de för mig viktigaste frågorna. För några veckor sedan i avsnitt 30 intervjuade jag Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, vilket var både lärorikt och grymt roligt.

 

Och idag är det dags för Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Hon kom in i riksdagen redan som 23-åring och var med det yngst i regeringen. Sedan dess har hon hunnit vara partiledare i åtta år och tagit partiet från bottensiffror till de bästa resultaten på väldigt länge. Och hon fick kämpa ordentligt i början som partiledare 2011 med mycket negativ press som hon gradvis lyckades vända och hon har verkligen förtjänat sin plats i toppen.

 

Annie har också en djup passion för idrott och var en lovande fotbollsmålvakt fram till dess att politiken tog överhanden men hon prioriterar fortfarande träningen och är väldigt hälsomedveten.

 

I dagens avsnitt ställer jag flera frågor som kom från er lyssnare som skickat in dem via mitt instagramkonto vilket var riktigt kul. Vi fick igång ett riktigt bra samtal efter ett tag men hann inte komma in på entreprenörskap och företagande vilket är något av hjärtefrågor för oss båda så jag hoppas att jag kan få göra ett uppföljande program där jag kan få lite mer tid att prata i lugn och ro.

 

Oavsett så var det här superkul och jag är väldigt tacksam för att ha fått chansen att prata med Annie. Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också ha koll på alla spännande avsnitt som kommer.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-14
Länk till avsnitt

37. Elin Härkönen: Att Bryta Nacken Och Sen Vinna EM-Guld, Original

Elin Härkönen började med gymnastik när hon var 3 år gammal och tävlade tidigt på elitnivå. Lite senare blev hon en av de bästa i Europa inom Voltige som innebär att man gör gymnastiska konster på hästryggen i full galopp (!!!).

 

Och när hon skulle rida in en ny häst blev hon avkastad med huvudet före på frusen vintermark. Hon krossade en nackkota och skadade en annan allvarligt och en vanlig människa skulle ha dött där och då. Men tack vara att Elin var så otroligt vältränad klarade hon sig mot alla odds. Därefter började en otroligt tuff resa med att kunna komma tillbaka till ett aktivt träningsliv. något som läkarna sa var omöjligt?

 

I dagens avsnitt så pratar vi om Elins uppväxt och vägen fram till olyckan, vi pratar om hennes fysiska och psykiska utmaningar under vägen tillbaka och hur vi andra kan lära oss värdefulla läxor av Elins arbete och framför allt mentala inställning. Vi går också in på kosten där Elin har en väldigt avslappnad och tillåtande syn (vilket känns superskönt) och även vikten av socialt umgänge och återhämtning. Men kanske mest handlar det om en inställning att ta sig förbi smärta, förbi till synes oövervinnerliga hinder och att inte se sig själv som ett offer.

 

Det här avsnittet är viktigt och starkt och något vi alla kan behöva höra på när vi själva tycker vi har det lite motigt i livet. Det finns andra som har det otroligt mycket värre men som ändå kommer ut starkare än tidigare på andra sidan. Det ger hopp om livet och framtiden tycker jag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-07
Länk till avsnitt

37. Elin Härkönen: Att Bryta Nacken Och Sen Vinna EM-Guld, Short

Elin Härkönen började med gymnastik när hon var 3 år gammal och tävlade tidigt på elitnivå. Lite senare blev hon en av de bästa i Europa inom Voltige som innebär att man gör gymnastiska konster på hästryggen i full galopp (!!!).

 

Och när hon skulle rida in en ny häst blev hon avkastad med huvudet före på frusen vintermark. Hon krossade en nackkota och skadade en annan allvarligt och en vanlig människa skulle ha dött där och då. Men tack vara att Elin var så otroligt vältränad klarade hon sig mot alla odds. Därefter började en otroligt tuff resa med att kunna komma tillbaka till ett aktivt träningsliv. något som läkarna sa var omöjligt?

 

I dagens avsnitt så pratar vi om Elins uppväxt och vägen fram till olyckan, vi pratar om hennes fysiska och psykiska utmaningar under vägen tillbaka och hur vi andra kan lära oss värdefulla läxor av Elins arbete och framför allt mentala inställning. Vi går också in på kosten där Elin har en väldigt avslappnad och tillåtande syn (vilket känns superskönt) och även vikten av socialt umgänge och återhämtning. Men kanske mest handlar det om en inställning att ta sig förbi smärta, förbi till synes oövervinnerliga hinder och att inte se sig själv som ett offer.

 

Det här avsnittet är viktigt och starkt och något vi alla kan behöva höra på när vi själva tycker vi har det lite motigt i livet. Det finns andra som har det otroligt mycket värre men som ändå kommer ut starkare än tidigare på andra sidan. Det ger hopp om livet och framtiden tycker jag.

 

Dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också ha koll på alla spännande avsnitt som kommer.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-07
Länk till avsnitt

36. Agneta Sjödin: Programledare, Författare och Hälsoinspiratör, Original

Från första gången jag träffade Agneta Sjödin har jag vetat att jag ville ha med henne i min podcast för att lära känna henne lite mer på djupet. Och nu när jag har haft henne i öronen de senaste två veckorna där jag lyssnat på intervjuer och poddar från de senaste 7-8 åren så framkommer en tydlig bild av en väldigt klok, varm och härlig person som (om möjligt) ännu fler borde upptäcka.

 

Förutom att hon varit programledare i snart 30 år, vilket måste vara något sorts svenskt rekord, så är hon också en väl etablerad författare som på snart 15 år skrivit åtta böcker. Alla med olika grad av inspirationstema. Det har varit allt från en intervjubok till hälsoböcker till mer sagoliknande romaner som dock alla har som mål att inspirera och stärka läsaren till en bättre hälsa, antingen fysisk eller psykisk.

 

I dagens samtal pratar vi mycket om Agnetas fantastiska metoder för att tänka positivt och att lära sig av kriser. Vi pratar om attraktionslagen, som vi båda faktiskt tycker borde ingå i skolundervisningen. Vi går även in på kost och klimat, bland annat efter att vi båda nyligen sett filmen ?The Game Changers?. Vi pratar meditation och betydelsen av symboler och hur härligt det kan vara att bli äldre och vad som kan vara nästa steg i livet för Agneta och mycket, mycket mer.

Det här är ett riktigt härligt samtal som jag känner att jag egentligen inte vill ska ta slut. Agneta sprider en sån härlig varm och fin energi som gör att man vill vara kvar i hennes närhet så länge som möjligt. Och alla ni nyblivna eller befintliga Agneta ?die-hard fans?: sätt på er de skönaste promenadskorna och se till att tipsa alla era vänner om avsnittet så kickar vi igång.

 

Kram på er!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-31
Länk till avsnitt

36. Agneta Sjödin: Programledare, Författare och Hälsoinspiratör, Short

Från första gången jag träffade Agneta Sjödin har jag vetat att jag ville ha med henne i min podcast för att lära känna henne lite mer på djupet. Och nu när jag har haft henne i öronen de senaste två veckorna där jag lyssnat på intervjuer och poddar från de senaste 7-8 åren så framkommer en tydlig bild av en väldigt klok, varm och härlig person som (om möjligt) ännu fler borde upptäcka.

 

Förutom att hon varit programledare i snart 30 år, vilket måste vara något sorts svenskt rekord, så är hon också en väl etablerad författare som på snart 15 år skrivit åtta böcker. Alla med olika grad av inspirationstema. Det har varit allt från en intervjubok till hälsoböcker till mer sagoliknande romaner som dock alla har som mål att inspirera och stärka läsaren till en bättre hälsa, antingen fysisk eller psykisk.

 

I dagens samtal pratar vi mycket om Agnetas fantastiska metoder för att tänka positivt och att lära sig av kriser. Vi pratar om attraktionslagen, som vi båda faktiskt tycker borde ingå i skolundervisningen. Vi går även in på kost och klimat, bland annat efter att vi båda nyligen sett filmen ?The Game Changers?. Vi pratar meditation och betydelsen av symboler och hur härligt det kan vara att bli äldre och vad som kan vara nästa steg i livet för Agneta och mycket, mycket mer.

Det här är ett riktigt härligt samtal som jag känner att jag egentligen inte vill ska ta slut. Agneta sprider en sån härlig varm och fin energi som gör att man vill vara kvar i hennes närhet så länge som möjligt. Och alla ni nyblivna eller befintliga Agneta ?die-hard fans?: sätt på er de skönaste promenadskorna och se till att tipsa alla era vänner om avsnittet så kickar vi igång.

 

Kram på er!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-31
Länk till avsnitt

35. Melissa Schäfer och Fredrik Granath: Bortom Isbjörnens Rike, Original (In English)

Today?s episode is truly important and I jumped at the opportunity to interview Melissa and Fredrik when I first heard of their book ?Bortom Isbjörnens Rike?, released just a week ago (mid-October). It was just awarded the prestigious prize Panda Book of the Year by the World Wildlife Federation (WWF) and Melissa and Fredrik were handed the prize directly from the Swedish king Carl Gustav XVI.

 

Fredrik first visited Svalbard in the Arctic ocean 15 years ago and instantly fell in love with the dramatic nature and this is also when he started to develop his love and respect for the polar bear. Short after he wrote his first book ?Vanishing World? (Värld av is) describing the threatened arctic environment. The book was a huge success and released in 40 countries in 10 languages.

 

Melissa who is Fredrik?s partner is 20 years younger but has had a passion for polar bears since her childhood. Her other passion was photography and it was the combination of the two that led her to finding Fredrik five years ago on Instagram.

 

In today?s episode we talk about their journeys to the arctic region and their meetings with polar bears. We talk both about the amazing wonders of the trips as well as some of the hardships. And of course we talk about the notable effect of global warming and how it effects polar bears and the whole eco system in the region. We discuss what we all can do to participate in the fight for a better planet, how we can ?vote with our wallets? and actually make a change. I strongly recommend all listeners to go into the website of Melissa and Fredrik (www.themotherbear.com) where you read more and see some amazing images as well as their Instagram accounts.

 

Go and buy Melissas and Fredriks book now if you have the chance. And think about how you can do small sustainable changes regarding what you eat and what you shop.

 

Love, peace and understanding!

//Johannes

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-24
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.