Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Möt Fotbollstränarna

Möt Fotbollstränarna

En intervjupodcast där olika fotbollstränare får prata om sin resa, filosofi, ledarskap och en massa annat! Intervjuar gör Daniel Angergård.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

motfotbollstranarna.podbean.com

Avsnitt

Best Of - Ledarskap

Välkommen till ett specialavsnitt av Möt Fotbollstränarna! I detta avsnittet har jag valt ut några av det bästa sakerna som sagts om ledarskap i podden. Tränarna du kommer få höra i avsnittet är Elisabet Gunnarsdottir, Alexander Axén, Andreas Georgson, Hasse Backe, Carola Söberg, Peter Kisfaludy, Sven-Göran Eriksson, Peter Gerhardsson och Håkan Ericson.

Kolla gärna in Möt Fotbollstränarnas YouTube-kanal! Där finns det fleratalet videos om fotbollstaktik och mycket annat. Prenumerera gärna på Möt Fotbollstränarna i din poddspelare och på YouTube.

Gå in på www.sportpengen.se/tranare där DU kan läsa mer och enkelt registrera sitt lag.

 

2020-07-11
Länk till avsnitt

Glenn Ståhl

Glenn Ståhl, manager för NSI Runavik på Färöarna är dagens gäst hos Möt Fotbollstränarna. 

 

I avsnittet berättar han om hur det var att ha Hasse Backe och Ståle Solbakken som tränare under spelarkarriären, besöket och samtalet med Thierry Henry i New York, hur han hamnade på Färöarna, hur klimatet påverkar fotbollen i landet, hur de spelar med klubben, målsättningen med säsongen och vilken nivå ligan håller. 

 

Vi pratar även om att Håkan Ericson är landets förbundskapten, vilka som är de största utmaningarna som tränare på Färöarna, om det skiljer sig från att jobba i Sverige & Norge och mycket annat. 

 

Glöm inte att följa podden i din poddspelare och på Instagram, Twitter och Facebook. 

 

Efter dagens avsnitt tar podden en kort semester och är tillbaka om två veckor, då med ett ?Best Of? avsnitt som ni verkligen inte vill missa. Så passa på att lyssna på något avsnitt ni ännu inte hunnit lyssna på. Jag önskar er alla lyssnare en glad sommar och god lyssning! 

 

DU har väl inte missat Möt Fotbollstränarnas YouTube-kanal? Där finns det flertalet videos med fotbollstränare som beskriver taktiska moment, matcher och där du får hänga med en dag i deras liv som fotbollstränare. In och titta och prenumerera gärna på kanalen.

2020-06-27
Länk till avsnitt

Malin Levenstad

I dagens avsnitt av Möt Fotbollstränarna gästar Malin Levenstad, spelande tränare i FC Rosengård.

 

I podden berättar hon kort om spelarkarriären där hon hunnit lägga av en gång redan, när hon tog steget och blev fystränare i Rosengård, om tränarutbildningen CBA-Elit, varför hon gjorde comeback som spelare, hur det är att kombinera rollen som spelare och ledare, vilka fördelar det finns med att vara spelande tränare och att det kan vara ett bra steg in i tränaryrket. 

 

Vi pratar vidare om vad Rosengård ska göra för att försvara guldet, hur de gjort med belastning under den långa försäsongen, det tuffa spelschemat som väntar, vad de ska göra för att hålla sina spelare fräscha, hur fysträningen utvecklats under hennes karriär, om Champions League som väntar i höst, samt hennes mål i framtiden. 

 

Prenumerera gärna på podden, då missar du inga avsnitt! Följ gärna också Möt Fotbollstränarna på sociala medier. 

 

Du har väl inte missat Möt Fotbollstränarnas YouTube kanal? Där finns det bland annat videos där Alexander Axén pratar om spelvänidngar och tar ut sin drömelva, Tony Gustavsson som beskriver USA:s taktik och pratar om speluppbyggnad och rotationer, Olof Unogård som berätar hur man kan bygga en struktur kring sin spelidé. Det är bara några av de som finns ute nu och mer är på gång. In och titta och prenumerera på kanalen. 

2020-06-20
Länk till avsnitt

Martin Pringle

Martin Pringle, akademichef i Varbergs BoIS gästar idag Möt Fotbollstränarna. 

 

I avsnittet pratar vi om övergången från spelare till tränare, vilken betydelse spelarkarriären har och ifall han upplevde några svårigheter med steget. 

 

Han berättar om sina första år som tränare i GAIS, sitt första huvudtränaruppdrag för Kopparbergs/Göteborg, tiden i Örgryte där de vann Superettan och när han sedan blev huvudtränare för Västra Frölunda.

 

Vi pratar vidare om tiden som assisterande i FC Köpenhamn, hur det var att jobba i klubben och vilka erfarenheter han tog med sig från tiden där. 

 

Avslutningsvis pratar vi om succén med Eskilsminne, varför det inte blev någon fortsättning, om hans nya jobb inför 2020 som akademichef i Varberg och vilka visioner de har med sin akademi. 

 

Glöm inte bort att följa Möt Fotbollstränarna på Twitter, Instagram och Facebook, samt att kolla in poddens Youtube kanal där tränare bland annat beskriver taktiska moment och specifika matcher. 

2020-06-13
Länk till avsnitt

Erik Hamrén - Del 2

Erik Hamrén del 2 av 2. 

 

I det andra avsnittet med Erik Hamrén pratar vi om känslan när han lämnade jobbet som svensk förbundskapten, hur det var att jobba i Sydafrika som teknisk direktör, när Island jobbet dök upp och ifall det var ett enkelt beslut att tacka ja, hans tankar kring spelidén och att Lagerbäcks spelsätt påverkat, hur tufft det var att inleda med 6-0 mot Schweiz i hans första match, att man som tränare inte får dras med i resultaten allt för mycket, vad han tycker om Nations League och om playoffet till EM som väntar. 

 

Vi avslutar sedan med ett par lyssnarfrågor där han pratar om likheter och skillnader mellan att jobba i olika nordiska länder, om bragden i Berlin och vad som sades i halvtid samt hans tips till tränare. 

 

Glöm inte att följa Möt Fotbollstränarna på instagram där jag startat upp en ny serie, ?En dag med tränaren?. Samt prenumerera på poddens Youtube kanal där det kommer ut mer videos närmsta tiden. Nu finns det bland annat en ny video med Alexander Axén. Tryck här för att se den! 

2020-06-06
Länk till avsnitt

Erik Hamrén - del 1

Erik Hamrén poddebuterar idag hos Möt Fotbollstränarna i del 1 av 2. Nästa del släpps nästa söndag. 

 

I detta avsnitt pratar vi om starten av hans tränarkarriär, vad som lockade honom att satsa som tränare, hur det var att träna AIK med Hasse Backe och sedan bli ensam huvudtränare, åren i Örgryte, framgångarna med danska Aalborg med ligaguld, vad det betyder att få kontinuitet och bygga något långsiktigt, hur det var att även vinna guld med Rosenborg i Norge och han beskriver vad han gjorde att det gick så bra. 

 

Erik Hamrén berättar om när förbundet hörde av sig angående jobbet som förbundskapten för herrlandslaget, hur känslorna var mellan att första kontakten togs till att det blev klart. Han summerar åren med landslaget, pratar om hur tufft det är att vara svensk förbundskapten, hur man hanterar kritik, hans bästa minnen som svensk förbundskapten och hur det var att träna Zlatan Ibrahimovic. 

 

Du har väl inte missat Möt Fotbollstränarnas Instagram där jag startat upp en ny grej? Det är ?En dag med tränaren? där du får hänga med olika tränare för en dag och se hur deras vardag ser ut. Glöm inte heller att prenumerera på Möt Fotbollstränarnas Youtube kanal där de kommer att komma ut mer videos närmsta tiden.

2020-05-30
Länk till avsnitt

Peter Wettergren

Herrlandslagets assisterande förbundskapten Peter Wettergren är dagens gäst i podden.

 

Han berättar hur hans dagar ser ut nuförtiden, hur han tog beskedet att EM skjuts upp, på vilket sätt en hel landslagssamling ser ut, hur tränarna och spelarna hanterar att matcherna kan se helt olika ut under en samling beroende på motstånd, ifall de anpassar sig utifrån motståndarna, vilka styrkor och svagheter han ser i deras försvars- och anfallsspel och vad han gillar med två forwards. 

 

Wettergren pratar även om sitt uppdrag som scout åt Erik Hamrén, vad han lärde sig av det uppdraget och att han blev inspirerad av Antonio Conte och Italiens 3-5-2. 

 

Avslutningsvis pratar vi om året i FC Köpenhamn och ifall han tycker det är surt att de inte fick bygga vidare, åren i IF Elfsborg med dubbla SM-guld och ett cupguld, varför han tror det går så bra i lagen han tränar, hans styrkor som tränare, samt hans råd och tips till andra tränare. 

2020-05-23
Länk till avsnitt

Anders Bengtsson

Anders Bengtsson tränarutbildare och ansvarig för UEFA A, CBA-Elit och Elite Youth, gästar idag podden. 

 

I avsnittet berättar Bengtsson hur tränarutbildningen såg ut när han tillträde sin post, hur den har förändrats och utvecklats, hur mycket UEFA styr och hjälper till, hur han tror framtiden ser ut för tränarutbildning, att det är specialistkurser på gång och vad han tror krävs för att gå riktigt långt som tränare. 

 

Vi pratar även om hur viktiga de ideella tränarna är, att han tycker det bör vara ett krav att gå minst C-diplom för att vara tränare, hur han ser på utveckling av unga spelare och hur mycket han inspireras av sitt jobb.  

 

Glöm inte att prenumerera på podden och följa Möt Fotbollstränarna på Instagram, Twitter och Facebook. 

2020-05-16
Länk till avsnitt

Robert Bergström

I dagens avsnitt ringer jag upp Robert Bergström, huvudtränare för Umeå IK. 

 

I avsnittet berättar han om att tidigt bli fotbollstränare och det för ett seniorlag redan som 22:åring, valet att satsa på fotboll i hockeystaden Örnsköldsvik, om resan till där han är idag i Umeå IK, hur tankarna gick när han skrev på och det endast fanns två spelare under kontrakt, hur han försökt bygga laget från grunden, framgångsfaktorer till avancemanget till damallsvenskan, förväntningarna man kan ha på Umeå som nykomlingar, vad det betyder att Lisa Dahlkvist värvats in och en hel del annat. 

 

Prenumerera gärna på podden och följ den på sociala medier. 

2020-05-09
Länk till avsnitt

Håkan Ericson

Håkan Ericson, förbundskapten för Färöarnas landslag är dagens gäst hos Möt Fotbollstränarna. 

 

Han beskriver sitt nya uppdrag, hur fotbollen ser ut i landet, vilka idéer han vill komma in med, vad som krävs för att lyckas som mindre nation och vad han och förbundets mål är.

 

Ericson blickar även tillbaka på åren som U21 förbundskapten. Han berättar om mästerskapet 2015 där de vann guld, om OS-turneringen i Brasilien där det var en väldigt speciell uppladdning och balansen mellan resultat och utveckling i landslaget. 

 

Vi pratar även om varför det var så länge sedan Håkan tränade ett klubblag, ledarskap, om att bygga ett lag, hans största motgång som han lärt sig av, samt hans tips till tränare och mycket, mycket annat!

 

Prenumera i din poddspelare och följ Möt Fotbollstränarna på sociala medier, det uppskattas verkligen!   

2020-05-02
Länk till avsnitt

Kim Hellberg

Kim Hellberg assisterande tränare i IFK Norrköping är dagens gäst hos Möt Fotbollstränarna. 

 

I podden berättar han om valet att tidigt satsa på tränaryrket, hur det var att träna seniorer som väldigt ung, tiden i Norge och att jobba med Coerver coaching och om tiden med Kuddby där de avancerade från division 5 till 3.

 

Vidare pratar han om sina tre år i Sylvia där han tog över ett sjunkande skepp och lyckades sedan föra dem till division 1, hur han jobbade med ett lag som var väldigt ungt, fördelar för unga spelare att spela seniorfotboll och samarbetet mellan IFK och Sylvia. 

 

Avslutningsvis berättar han om hur det är att vara ny tränare i hans favoritlag, vilken roll han har och samarbetet i ledarstaben och mycket annat! 

 

Följ gärna Möt Fotbollstränarna på sociala medier och prenumerera i din poddspelare. 

2020-04-25
Länk till avsnitt

Theodor Olsson

IK Sirius assisterande och Allsvenskans yngsta tränare Theodor Olsson gästar idag Möt Fotbollstränarna. 

 

I podden berättar han om den tuffa tiden när han var femton år och drabbades av cancer och hur det gjorde att han sedan slutade att spela och blev tränare istället. 

 

Olsson beskriver första tiden som ung och oerfaren tränare och vad han lärde sig under de första åren. Han berättar om hur det var att jobba i Gefles akademi och att sedan ta steget över till IK Sirius akademi och vad skillnaderna var. 

 

Han återberättar i podden hur han fick chansen att börja vara med Sirius A-lag förra året och vilken roll han fick.

 

Idag är han assisterande i A-laget på heltid och han beskriver sin roll i år, samarbetet med Henrik Rydström, hur det är att träna allsvenska spelare som är både äldre och mer erfarna, vad de vill utveckla i spelet denna säsong och hans mål med tränarkarriären.

2020-04-18
Länk till avsnitt

Peter Gerhardsson

Peter Gerhardsson, damlandslagets förbundskapten är veckans gäst hos Möt Fotbollstränarna. Vi träffades på ett café i Uppsala, så jag hoppas att bakgrundsljudet inte stör allt för mycket. 

 

I avsnittet berättar han om steget in i tränaryrket och de första åren som tränare, den långa sejouren i BK Häcken och varför han blev kvar så länge i klubben.

 

Gerhardsson beskriver den första tiden som förbundskapten och hur det såg ut, hur han bestämde lagets spelidé och hur han har försökt att implementera den på bästa sätt.

 

Förbundskaptenen blickar även tillbaka på VM 2019 där Sverige vann brons, vad de lyckades bra med och hur träningsupplägget såg ut. Han blickar också framåt mot OS och vad han tror krävs för en bra prestation där. 

 

Avslutningsvis berättar Gerhardsson vad det bästa är med hans jobb, vad han saknar från att vara klubblagstränare, vad som är tuffast med tränaryrket, hur han ser på ledarskap och den del lyssnarfrågor. 

 

Prenumerera gärna på podden och följ den på Twitter, Instagram och Facebook. 

2020-04-11
Länk till avsnitt

Mikael Stahre - Specialavsnitt

I dagens avsnitt ringde jag upp Mikael Stahre för att kolla hur läget är i Norge. Vi pratar om hur tankarna gick när han valde Sarpsborg, hur de hanterar krisen i klubben och hur första månaderna varit i Norge. Han berättar även om deras val av att spela 3-4-3, vad han tycker är viktigt i den formationen och avslutningsvis svarar han på ett par lyssnarfrågor om bland annat fasta situationer och ger tips till tränare som vill göra en liknande resa som han gjort.

 

Koden MFT25 ger hela 25% rabatt på valfritt "Market" eller "Match"-paket från Match Meal på matchmeal.se 

 

2020-04-04
Länk till avsnitt

Jonas Bohlin

Denna vecka gästas Möt Fotbollstränarna av ÖSK:s målvaktstränare Jonas Bohlin. Vi pratar om steget från att vara målvakt till att bli målvaktstränare efter karriären, hur en vanlig dag ser ut för han och målvakterna i ÖSK, hur han planerar träningen, ifall målvakterna är integrerade mycket med övriga laget, på vilket sätt de jobbar inför en match med förberedelserna, hur de jobbar med videoanalys för målvakterna, den speciella situationen med att vara ett team i teamet där bara en av målvakterna oftast får speltid, samt mycket, mycket annat! 

 

Prenumerera gärna på podden och följ den på sociala medier. 

 

Om du har tips på ett ämne eller gäst och feedback, maila mig gärna på [email protected].

 

På matchmeal.se finns just nu flera kampanjer och rabatter. Med rabattkoden "MFT25" får du hela 25% rabatt på valfritt "Market" eller "Match"-paket från Match Meal.

 

2020-03-28
Länk till avsnitt

Från träningsoverall till trenchcoat - tränarens roll inom svensk herrelitfotboll

I dagens avsnitt gästar Robert Svensson, doktor i idrottsvetenskap. Han berättar i podden om sin avhandling ?Från träningsoverall till trenchcoat - tränarens roll inom svensk herrelitfotboll?.

 

Svensson berättar om hur tränarpositionen sett ut genom tiderna i svensk herrelitfotboll. I början hade lag ingen tränare, sedan hade man tränare som bara tränade spelarna och då fanns en uttagningskommitté som tog ut laget. Spelarna, de improviserade bara lagets taktik. Men på 70-talet kom detta att ändras med influenser från England.

 

Vi pratar även om hur ledarstaberna förändrats genom åren och när specialisttränare blev allt vanligare, även om tränarens roll utåt i media och mot sponsorer, samt mycket annat om tränarens historia inom svensk herrelitfotboll.

 

"MFT25" ger hela 25% rabatt på valfritt "Market" eller "Match"-paket från Match Meal på matchmeal.se

 

2020-03-21
Länk till avsnitt

Stuart Baxter

Veckans gäst är en väldigt rutinerad tränare, nämligen Stuart Baxter. I avsnittet pratar vi om hans resa och erfarenheter av att vara tränare i nästan 10 olika länder i klubblag & landslag och hur fotbollen skiljer sig i länderna han varit. 

 

Han berättar om starten av sin tränarkarriär i Örebro SK, tiden i AIK och Champions League äventyret, hur mycket han följer svensk fotboll idag och ifall han kan tänka sig att träna ett allsvenskt lag igen. 

 

Vi pratar även om mentorskap, taktisk flexibilitet, hur tufft det är att vara fotbollstränare, det sjukaste han varit med om, hur han lärt känna Arsène Wenger, ledarskap, vilka taktiska trender han ser i dagens toppfotboll och avslutningsvis delar han med sig av sina tips till tränare.

 

Rabattkoden "MFT25" ger hela 25% rabatt på valfritt "Market" eller "Match"-paket från Match Meal, gå in på matchmeal.se

2020-03-15
Länk till avsnitt

David Ekelund

David Ekelund huvudtränare för Karlstad Fotboll är dagens gäst. Han berättar om sammanslagningen mellan Carlstad United och Karlstad BK, hur han och Hans Prytz har kommit fram till spelidén, hur de gjort med att välja spelare från lagen, att de valt att ha ett utvecklingslag i division 2 och målsättningen 2020 för laget.

 

Ekelund berättar även om sin resa till där han är idag, hur han slumpartat kom in i tränaryrket och vilket tips han skulle ge till en ung David.

 

Koden "MFT25" ger hela 25% rabatt på valfritt "Market" eller "Match"-paket från Match Meal. Gå in på matchmeal.se för att läsa mer. 

2020-03-08
Länk till avsnitt

Carola Söberg

Carola Söberg huvudtränare för ÖSK U17 gästar idag Möt Fotbollstränarna. Hon berättar om sina tankar på att bli tränare under sin aktiva karriär, vilka tränare som har inspirerat henne, ifall hon tycker det är viktigt med en spelidé på ungdomsnivå, hur mycket fokus hon lägger på resultat, på vilket sätt hon arbetar med individuell utveckling, vilka utmaningar som finns som U17 tränare, om hur hon jobbar med psykologi & gruppen och mycket annat!

 

För att delta i tävlingen gå in här: Veo.co/fotboll

2020-03-01
Länk till avsnitt

Ulf Kristiansson

Ulf Kristiansson, förbundskapten för damernas U23 landslag är gäst idag. 

 

Han berättar om vad det gett honom att träna ungdomar i sin start av karriären, om rollen som matchanalytiker han haft i flera uppdrag, på vilket sätt han analyserar matcher och vilka utmaningar som finns i rollen. 

 

Kristiansson berättar vidare hur det är att jobba på förbundet och med landslag, talangutveckling av dam och flickspelare, vad syftet är med U23 landslaget och på vilket sätt de är ett mellansteg till A-landslaget för spelarna. 

 

Innan vi kör igång avsnittet vill jag bara påminna om samarbetet med Veo där tävlingen snart avslutas. Glöm inte att delta på Veo.co/fotboll för att vinna en av deras AI-fotbollskameror i tre månader. Kameran som spelar in matcher utan att det behövs någon kameraman.

 

 

2020-02-23
Länk till avsnitt

Christoffer Bernspång

Idag gästas podden utav Herrlandslagets och Svenska Fotbollsförbundets matchanalytiker Christoffer Bernspång. 

 

Vi pratar om hur han kom in i rollen som matchanalytiker och vad hans arbetsuppgifter på förbundet är. Han berättar hur han förbereder inför kommande motståndare för Herrlandslaget med scouting, på vilket sätt han delar upp matcher, antalet klipp han presenterar för förbundskaptenerna, om de jobbar med individuella klipp i landslaget, hans roll under matcher när han sitter högt upp på läktaren och har kontakt med bänken, och ifall han tycker att statistik är intressant när han scoutar en motståndare. 

 

Bernspång återberättar även om hur hans VM i Ryssland var och hur det är att jobba under ett mästerskap. 

 

Avslutningsvis ger han tips på hur man kan jobba med att analysera sina egna matcher och kommande motståndare. 

 

Prenumerera gärna på podden om du inte redan gör det och följ den på sociala medier. 

 

Du har väl inte missat tävlingen och samarbetet jag har tillsammans med Veo där du kan vinna en Veo i tre månader till din klubb. Gå in på Veo.co/fotboll för att delta. Veo är AI-fotbollskameran som filmar och spelar in matcher utan att det behövs en kameraman. Stort lycka till och tack Veo. 

2020-02-16
Länk till avsnitt

Sören Hjälm - Utbrändhet bland fotbollstränare

Dagens gäst är Sören Hjälm som är lärare och forskare på Örebro Universitet. I avsnittet pratar vi om hans forskning kring utbrändhet bland fotbollstränare. Han berättar vilka varningssignaler som finns för utbrändhet, vägen tillbaka, vad klubbarna bör göra för sina tränare och tips på hur man kan förebygga detta. 

 

Veckans avsnitt presenteras i samarbete med Veo, AI-fotbollskameran som spelar in matcher utan att det behövs någon kameraman. Du och din klubb har nu chansen att vinna en Veo i tre månader, gå in på veo.co/fotboll för att delta. Stort lycka till!

2020-02-09
Länk till avsnitt

Douglas Jakobsen

Idag gästas Möt Fotbollstränarna av Douglas Jakobsen, huvudtränare för Karlbergs BK i division 2.

 

Jakobsen berättar om sitt beslut att tidigt avsluta sin aktiva karriär och istället satsa på tränaryrket, han förklarar vad som lockade att skriva på för Karlberg, hur det var att jobba med Kalle Karlsson, om att vara ung huvudtränare, vilken fotboll Karlberg kommer att spela och målet med säsongen.

 

Vi pratar även om hans konton på sociala medier, Coachdogge, som har över 20 000 följare på både Instagram och Twitter, samt om hans två studier han presenterat under sin tid på GIH. 

 

Prenumerera gärna på podden i din poddspelare och följ den på sociala medier. 

2020-02-02
Länk till avsnitt

Alfred Johansson

Dagens gäst är Alfred Johansson, huvudtränare för FC Köpenhamns U17. 

 Han berättar om sina tankar när han valde att satsa på att bli tränare, steget från en liten klubb i Enköping till Djurgården och hur han hamnade i FCK. 

 Johansson beskriver hur det är att jobba i den danska storklubben, hur en vecka ser ut, på vilket sätt dem vill utbilda sina spelare, hur ungdomsfotbollen ser ut i Danmark och skiljer sig från svensk och mycket, mycket mer! 

 Följ gärna podden på Instagram, Twitter & Facebook. Samt glöm inte att prenumerera i din poddspelare. 

2020-01-26
Länk till avsnitt

Special: Marcelo Fernández om Quique Setién till FC Barcelona

Denna vecka blir det återigen ett specialavsnitt. Marcelo Fernández, tränare för BPs damer och expertkommentator på CMore, berättar sina tankar kring FC Barcelonas val att sparka Ernesto Valverede och ta in Quique Setién. 

 

Marcelo förklarar varför Valverede fick sparken, vem Setién är och vilken fotboll han spelar, vad vi kan förvänta oss av Barca under våren, deras titelchanser, hur man ska lösa att Suarez är skadad. 

 

Men även hur han tror att Setién kan komma att spela där Messi kan komma att användas som en falsk nia. 

 

Avsnittet är inspelat på avstånd, så hoppas att ni har överseende med ljudet. 

 

Nästa vecka gästar FC Köpenhamns U-17 tränare Alfred Johansson podden i ett väldigt intressant avsnitt. 

2020-01-19
Länk till avsnitt

Special: Axel Kjäll

Axel Kjäll, manager i Örebro SK gästar Möt Fotbollstränarna idag för ett specialavsnitt. 

 

Kjäll berättar sina tankar kring hur man kan bygga en spelidé. Hur och vart börjar man? Hur mycket väger spelarmaterialet in kontra sin egen fotbollsfilosofi? Hur många principer kan man använda sig av? Gäller alltid en princip oavsett formation? Vad påverkar ett formationsbyte? Hur implementerar man en spelidé på bästa sett, både genom träning och teori? 

 

På slutet berättar Kjäll om hur långt han känner att ÖSK har kommit med sitt spel och vad som blir nästa steg 2020.

2020-01-12
Länk till avsnitt

Mirza Jelecak

Jag hoppas alla lyssnare har haft en trevlig jul och önskar alla ett gott nytt år! 

 

Årets första gäst är Mirza Jelecak som nyligen lämnade Sirius. Anledningen går vi inte in på, då det är något han och klubben vill hålla mellan sig. 

 

I avsnittet berättar Jelecak som sin tid i Sirus, hur han tog steget från att vara spelare till att bli tränare i klubben, rollen han fick av Kim & Tolle och hur det var att jobba med duon. 

 

Vi pratar vidare om säsongen som gått, om det delade tränarskapet och samarbetet med Henrik Rydström. Mirza berättar också om spelidén och hur de jobbade med den. 

 

Avslutningsvis pratar vi om framtiden och vad som händer nu. 

 

Om du inte redan gör det, prenumerera i din poddspelare och följ Möt Fotbollstränarna på sociala medier. 

2020-01-05
Länk till avsnitt

Melke Alan

Melke Alan är årets sista gäst i podden. 

 

Han berättar om sin resa från att jobba i lägre divisioner, om sina år i division 1, svårigheterna med att vara tränare på den nivån och hur mycket man måste offra.

 

Alan beskriver sina år i Linköping City, hur de tog steget upp från division 2, hur PRO utbildningen är och om framtiden.

 

Jag vill passa på att önska alla lyssnare en god jul och gott nytt år! Podden kommer gå på en kort julledighet. Så vi hörs igen 2020. 

2019-12-22
Länk till avsnitt

Jonathan Ederström

Möt Fotbollstränarna gästas idag av Jonathan Ederström som är tränare och akademiansvarig i Karlslunds IF HFK i division 1 norra.

 

Ederström beskriver hur tankarna gick när han tog steget från att vara spelare till att bli tränare och att det blev naturligt på grund av en skada. Han berättar hur det är att bli tränare för laget han tidigare spelat i och hur ett delat tränarskap fungerar som han och Samuel Wowoah har i klubben.

 

Vi pratar också om när de tog steget upp från divison 2, ifall de har velat bygga vidare på samma spelidé, om det tuffa första året i Ettan och vad de gjorde bra under 2019.

Avslutningsvis pratar vi om hur det är att vara akademiansvarig och att jobba med sådana frågor, vilken vision de har med sin akademi och vilka som är de tuffa utmaningarna som finns. 

 

Följ gärna Möt Fotbollstränarna på sociala medier och prenumerera i din poddspelare. 

 

2019-12-15
Länk till avsnitt

Elin Magnusson

Elin Magnusson är dagens gäst i podden. 

 

Hon är tidigare elitspelare och inledde sin tränarkarriär i Yxhults herrar. Magnusson berättar hur det var att vara kvinnlig tränare i ett herrlag, om hon upplevde sig behöva visa mer än kunskaper jämfört med en manlig tränare, hur hon hanterade negativa kommentarer hon fick och om framgången hon hade med laget. 

 

Vidare pratar vi om när hon kom in till ett KIF Örebro som låg sist i Damallsvenskan och hur det är att vara instruktör på idrottsgymnasiet Virginska.

 

Avslutningsvis pratar vi om hur det är att vara tränare för F03 landslaget, hur en samling ser ut, vad som är viktigt i utbildningen av spelarna, på vilket sätt de vill spela, tankarna inför hemma EM nästa år och ifall hon är sugen på att träna ett klubblag igen. 

2019-12-08
Länk till avsnitt

Peter Lundberg

Idag gästas Möt Fotbollstränarna av Peter Lundberg, tidigare tränare för IFK Mariehamn i den finska ligan. 

 

Vi pratar om hans första år som assisterande i klubben och hur han ser på den rollen, vad han ville förändra när han blev chefstränare, hur arbetssättet såg ut och på vilket sätt han implementerade sin spelidé.

 

Lundberg berättar om bragden när de vann finska ligan, vad som är så speciellt med IFK Mariehamn och avslutningsvis om hans tankar inför det stundande uppdraget som förbundskapten för Finlands P-19 landslag. 

 

Följ gärna podden på sociala medier och glöm inte bort att prenumerera i din poddspelare. 

2019-12-01
Länk till avsnitt

Special: Johan Svensson, Eftersäsong

För andra veckan i rad gästar Johan Svensson podden och denna gång för ett specialavsnitt om eftersäsong. 

 

Svensson berättar sina tankar och delar med sig av tips till tränare. Ska man låta spelarna gå på ledighet direkt efter sista matchen eller fortsätta träna ett par veckor till? Hur kan de individuella träningsprogrammen se ut både sett till styrketräning och uthållighetsträning? Vilka är skillnaderna beroende på olika nivåer? Samt hur man kan följa upp träningen med spelarna. 

2019-11-24
Länk till avsnitt

Johan Svensson

Idag gästar Johan Svensson podden, han är tidigare fystränare i bland annat AIK och idag tränarutbildare i fotbollsfys på Svenska Fotbollförbundet. 

 

I avsnittet pratar vi om fotbollsfys, om den skiljer sig åt mellan herrar och damer, hur det var att jobba i AIK och vad som var viktigt i det uppdraget. 

 

Svensson beskriver sitt uppdrag på förbundet, hur han tror fotbollsfysen kommer utvecklas i framtiden och hur det är att jobba i P18-landslaget med spelare under en kort period.

 

På slutet berättar han om företaget Trimbite som han är en del av och hur det verktyget kan hjälpa tränare i vardagen. 

2019-11-17
Länk till avsnitt

Andreas Engelmark

Andreas Engelmark assisterande tränare i Brommapojkarnas herrlag och teknisk direktör i klubben gästar idag podden. 

 

Vi pratar bland annat om hur han är som tränare, vad som är viktigt för en ungdomstränare, hur det är att vara akademitränare i BP och hur han ser på individuell träning.

 

Engelmark berättar om sitt äventyr i USA, där han jobbade i Columbus Crew och hur det skiljer sig från Sverige. 

 

I slutet berättar han om hur det är att vara tillbaka i BP, om sina roller, säsongen och om talangutveckling. 

2019-11-10
Länk till avsnitt

Special: Andreas Georgson

Inför den sista omgången av Allsvenskan träffade jag Andreas Georgson, assisterande tränare i Malmö FF. 

 

Georgson berättar sina tankar inför den sista matchen som spelas mot Örebro SK och om säsongen 2019. Han pratar också om sina tankar inför framtiden, då han lämnar MFF efter 14 år, för engelska Brentford i Championship. 

2019-11-01
Länk till avsnitt

Caroline Sjöblom

Dagens gäst är Caroline Sjöblom, tränare i AIKs damer i Elitettan. 

 

I avsnittet pratar vi om hon någon gång tvivlat på att satsa på en tränarkarriär, varför hon tror    det är få kvinnliga tränare, säsongen i AIK med ett delat tränarskap och fördelarna med det. Sjöblom berättar också om hur de satsat på många egna unga spelare från akademin, varför de får fram många spelare, hur de vill spela sin fotboll, hur de skapar ett klimat för både utveckling och resultatfokus. 

 

Hon beskriver också sin roll som spelarutbildare på Stockholms Fotbollsförbund, vad som kan utvecklas i framtiden och om distriktslag. 

2019-10-27
Länk till avsnitt

Daniel Ekvall

Möt fotbollstränarna gästas idag av Daniel Ekvall idrottspsykologisk rådgivare i Herrlandslaget och IFK Norrköping. Ekvall jobbar även på förbundet med tränarutbildningar. 

 

Vi pratar om när intresset för psykologi väcktes, vad fotbollspsykologi handlar om, hans roll i IFK Norrköping, på vilket sätt individuella och gruppsamtal ser ut, hur man kan skapa ett gott klimat. Vi samtalar också om uppdraget med landslaget och hur deras upplägg ser ut, hur de jobbade inför och under VM i Ryssland 2018. Ekvall bjuder också på en rolig historia om hur han får Janne Andersson att prova alla maträtter under en måltid. 

 

Vi lyfter också upp psykisk ohälsa om hur man kan upptäcka och hjälpa sina spelare och mycket annat!

 

Prenumerera gärna på podden och följ den på Instagram, Twitter och Facebok.  

2019-10-20
Länk till avsnitt

Special: Ola Lidmark Eriksson

Idag gästar Ola Lidmark Eriksson Möt Fotbollstränarna. Ni känner igen honom från programmet Fotbollslabbet och eftersom jag hade ett specialavsnitt förra veckan om tekniska hjälpmedel, ville jag följa upp det med ett avsnitt med Ola. 

 

Jag ringde upp honom och vi pratar vad man som tränare ska göra med alla siffror, hur man använder statistik för att scouta, hur framtiden ser ut med tekniken inom fotboll och en hel del annat. 

 

Prenumerera gärna på podden och följ den på sociala medier.  

2019-10-13
Länk till avsnitt

Special: Daniel Bäckström

Daniel Bäckström assisterande tränare i Örebro SK gästar podden för ett specialavsnitt. Vi samtalar om hur de i ÖSK använder sig av tekniska hjälpmedel, gör kollektiv och individuell videoanalysering, hur de jobbar under matcherna och vilken statisitk som är intressant att analysera. 

 

Prenumerera gärna på podden i din poddspelare och på Möt Fotbollstränarnas YouTube kanal. Följ också podden på sociala medier och lämna gärna en recension i din poddspelare. 

2019-10-06
Länk till avsnitt

Maths Elfvendal

Maths Elfvendal assisterande & målvaktstränare i IFK Norrköping och målvaktstränare i A-landslaget är dagens gäst.

 

Vi pratar om hans bakgrund som spelare, varför han blev mv-tränare, hur kontakten med Norrköping kom till, vad Arsenals mv-tränare har betytt, hur han tränar målvakterna i Norrköping, vilken statistik som är intressant att kolla på hos en målvakt, hur han jobbar i landslaget, på vilket sätt kontakt hålls mellan samlingarna med aktuella målvakter, fasta situtationer, hur mycket klipp han kollar på motståndare, en målvakts räckvidd och mycket mycket mer!

 

Följ gärna podden på sociala medier, prenumerera i din poddspelare och på YouTube kanalen. 

2019-09-29
Länk till avsnitt

Andreas Brännström om säsongen och inför avslutningen

Podden ringde upp Andreas Brännström huvudtränare för Jönköpings Södra, som leder Superettan. Vi pratar om säsongen där de på förhand inte alls hade målet att ta steget upp till Allsvenskan, ifall Andreas började ifrågasätta sitt arbetssätt när de fick en tuff start på serien, hur de jobbat med försvars- och anfallsspelet, hans tankar inför avslutningen och i vilken omgång de blir klara för Allsvenskan. 

 

Prenumerera gärna på podden, följ den på sociala medier och kolla gärna in YouTube kanalen. 

2019-09-21
Länk till avsnitt

Thomas Bengtson

Thomas Bengtson gästar idag podden. Bengtson är känd inom Örebrofotbollen och har byggt upp Elitfotbollsprogrammet på Grillska Gymnasiet där flera har lyckats ta klivet till elitfotbollen, han har varit tränare för både damer och herrar, KIF Örebros F19, samt varit distriktsförbundskapten och spelarutbildare. 

I avsnittet pratar vi bland annat om fotboll på gymnasiet, talangutveckling på flicksidan och om distriktslagsverksamhet.

 

Prenumera på podden i din poddspelare, följ podden på sociala medier och kolla gärna in Möt Fotbollstränarnas YouTube kanal.  

2019-09-15
Länk till avsnitt

Special: Jonas Eidevall

Jonas Eidevall huvudtränare för FC Rosengård gästar podden för ett specialavsnitt. Vi pratar om hur man kan designa övningar utifrån sin spelidé, hur mycket av Rosengårds träning som är kopplad till spelidén, hur hans matchförberedande träningar kan se ut, hur de utvärderar träningen, om han använder sig av drillövningar och mycket annat!

 

Glöm inte att titta på Möt Fotbollstränarnas YouTube kanal, prenumerera på podden i din poddspelare och följa podden på sociala medier. 

2019-09-08
Länk till avsnitt

Olof Unogård

Idag gästar Olof Unogård, manager i Linköpings FC i damallsvenskan. 

 

I avsnittet pratar vi om när han blev tränare, skillnaderna mellan att jobba på ungdomssidan och med seniorer, hur det var att träna Sirius i elitettan som 26:åring, säsongerna i Hammarby där de tog steget upp till Damallsvenskan direkt, anledningarna till varför han fick lämna både Sirius och Hammarby, satsningarna på damlag, hur det var att komma in mitt under brinnande säsong i Linköping, vilken typ av ledare han är, kombinationen av huvudtränare och sportchef, vad de ska utveckla under hösten, tappet av Kosovare Asllani, och mycket mer! 

 

Kika gärna in på Youtube kanalen där det finns tre videos ute. 

 

Prenumerera på podden i din poddspelare och på YouTube, samt följ den gärna på sociala medier. 

2019-09-01
Länk till avsnitt

Tony Gustavsson

Idag gästar ingen mindre än sommarens VM-guldmedaljör Tony Gustavsson!

Vi pratar om att vara spelande tränare, akademiska fotbollstränarutbildning han har, åren i Hammarby, hur han handskades med pressen, hur det kändes att få lämna, 44 dagarskontraktet med Kongsvinger, känslan att vara med USA:s damlandslag och att vinna OS, säsongerna i Tyresö, vilken fotboll de spelade, hur han gjorde för att få ut sina idéer under hösten när han kom till klubben, att de skulle släppa problemen med ekonomin på planen, varför han återvände till USA efter Tyresö, vilken roll han haft i staben, hur han jobbat med offensiven, att de haft mycket taktikgenomgångar, fasta situtioner, sommarens VM och hur mycket han jobbade, hur han ser på framtiden, hans tips till tränare och mycket mycket mer! 

 

Följ gärna podden på sociala medier, prenumerera i din poddspelare och kolla in YouTube kanalen. 

2019-08-25
Länk till avsnitt

Martin Sjögren

Martin Sjögren förbundskapten för det norska damlandslaget gästar podden.

I avsnittet pratar vi om inledningen på karriären, åren i LDB Malmö då han vann två SM-guld, säsongerna i Linköping som avslutades med SM-guld och obesegrade genom hela serien, hur det är att spela i Champions League, att gå från assisterande till huvudtränare som Sjögren gjorde i både LDB och Linköping, hur det är att jobba som förbundskapten och sätta sin prägel på laget, vad han vill förändra taktiskt med Norge, den tuffa starten på uppdraget med EM, synen på insatsen i sommarens VM, ifall han hoppas på en comeback av Ada Hegerberg, vad Norge ska utveckla till nästa mästerskap EM 2021 i England och hur han ser på framtiden. 

 

Om du inte redan visste det finns Möt Fotbollstränarna nu på YouTube. Där finns det bland annat en video med Martin Sjögren som beskriver deras match i VM mot hemmanationen Frankrike. 

 

Prenumerera gärna på podden i din poddspelare och på YoTube, och följ den på Instagram, Twitter och Facebook. 

2019-08-18
Länk till avsnitt

Poya Asbaghi

IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi är dagens gäst. 

Vi pratar bland annat om hans år i Dalkurd och Gefle, om den tuffa säsongen 2018 och hur han hanterade motgångarna, hur tankarna gick när de ändrade spelsätt, om det var givet att återgå till processen 2019, om samarbetet med sin nya assisterande tränare Ferran Sibila, hur en vecka ser ut, vad de förändrat i sättet att träna, på vilket sätt han gör en matchplan, fördelar med distriktslag, vilka faktorer som gjort att det gått bättre denna säsong och mycket mer! 

 

Glöm inte att prenumerera på podden och följa den på Instagram, Twitter och Facebook.

 

Nu finns Möt Fotbollstränarna även på YouTube. Kolla gärna på den första videon med Martin Sjögren förbundskapten för det norska damlandslaget, som beskriver matchen i sommarens VM mot Frankrike.

2019-08-11
Länk till avsnitt

Alexander Axén

Alexander Axén gästar Möt fotbollstränarna. 

 

I avsnittet pratar vi om hans karriär, vad Benny Lennartsson har betytt för honom, om ÖSK, hur det är att vara tränare i sin hemstad, vilken fotbollsfilsofi han står för, om speluppbyggnad, hur han bygger sina lag, ledarskap, att jobba i media, vad som utmärkt sig taktiskt i Allsvenskan, vilka som vinner SM-guld och om framtiden. 

 

Prenumerera gärna på podden och glöm inte bort att följa den på Instagram, Twitter och Facebook.

2019-08-04
Länk till avsnitt

Kim Björkegren

Kim Björkegren gästar Möt fotbollstränarna. 

 

I avsnittet berättar Björkegren om varför han startade sin tränarkarriär, vad det gett honom att verka på längre nivåer, tiden i Linköping med SM-guld och kvartsfinal i Champions League, ifall spelidén skiljde sig beroende på ifall de spelade i Damallsvenskan eller CL, varför han inte blev kvar i Linköping, året i Kina där domaren en gång blåste av matchen innan den 90:e matchminuten, hur det är att jobba med agent, framtiden och mycket mer! 

 

Glöm inte att prenumerera på podden och följa den på Instagram, Twitter och Facebook. 

2019-07-28
Länk till avsnitt

Elisabet Gunnarsdóttir

Elisabet Gunnarsdóttir huvudtränare för Kristianstads DFF gästar Möt fotbollstränarna.

 

I avsnittet hör du Gunnarsdóttir berätta om att hon tidigt valde att bli tränare, att hon är formad av en rysk handbollstränare, om framgångarna på Island, om hennes fotbollsfilsofi, vilken ledartyp hon är, vad hon anser det viktigaste för en fotbollstränare är, om kontinuitet och flexibilitet, presstriggers, att hon vill ha en mer avslappnande miljö, att hon får kritik för att ge för lite beröm till spelarna och mycket mer!  

 

Prenumerera gärna för att inte missa något avsnitt och följ gärna podden på Instagram, Twitter och Facebook. 

2019-07-20
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.