Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Ingen hinner fram

Ingen hinner fram

Två präster pratar om kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik. Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ingenhinnerfram.libsyn.com/website

Avsnitt

46. De sju skaven

Pontus är tillbaks och delar med sig av sina tankar från en Corona-karantän. Sju skav: om Coronaepidemins A- och B-lag, om kyrkans budskap, om vad vi kan försaka, om Stockholmare, om framtiden och lite till. 

2020-04-01
Länk till avsnitt

45. Något att tro på

Då Pontus är hemma i Corona även denna vecka hoppar Rebecka Gustafsson in bakom mikrofonen och hon pratar med Ludvig om kyrkans uppgift i corona-tider. Ett samtal om att hitta en mening i tillvaron, om ord som "omvändelse" och "världens bortvändhet från Gud" och om vikten av att ha något att tro på.

2020-03-25
Länk till avsnitt

44. Apokalypsen

Då Pontus ligger hemma i karantän fick vi tillfälle att bjuda in Majornas skarpaste penna, Kajsa Bergström Feiff, som också visar sig vara en corona-expert av rang och tillsammans pratar vi om den stundande apokalypsen. Ett samtal om det sköra i tillvaron, om rädslan för tomhet, om kulturens betydelse för människan och om solidaritet.  

2020-03-18
Länk till avsnitt

43. De omätbara

Ett avsnitt om Gud i populärkultur: Jens Lekman i kyrkan, Jills Veranda med Mikael Wiehe och Emil Svanängen. Dessutom pratar vi om fantasi och förnuft - om det omätbara och kyrkan som ett rum som öppnar världen.

2020-03-11
Länk till avsnitt

42. WWIHFD?

Ett avsnitt om taggtråd, virus, alarmism, rädsla och Jesus. Pontus tar oss från Janne Josefssons "I taggtrådens tid" via Joakim Lamottes skyddsväst och Corona-viruset till den rädsla som vi alla bär på.  

2020-03-04
Länk till avsnitt

41. Min Zanning

Tillsammans med Marika Palmdahl, präst i Masthuggs församling, tar vi oss an fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic. Bakgrund, uppväxt, framgång och fall. Ett samtal om fotboll, manlighet, våld och aggressivitet, vikten av nära relationer och kärlek.  

2020-02-26
Länk till avsnitt

40. Blodet i oss

Via Ludvigs förkylning och Gunnar Ekelöfs diktning dyker vi ner i det inre landskapet. Det som rör sig inom oss, det som kanske bara hörs först när vi tystnar. Ett samtal om djuptillvaron i livet, om blodet i oss som pulserar, om den nya dragningen till psykoanalys och om livet som ett väntrum. Vi pratar också lite om pastorn Joachim Elsander som dog strax efter att avsnittet spelades in. 

2020-02-19
Länk till avsnitt

39. Kritiken

Veckans gäst är ingen mindre än Sofia Lilly Jönsson, kritiker, journalist och skribent som kom och framförde sin kritik live i studion. Tillsammans pratar vi dock först om hennes arbete med Joachim Elsanders bok "På väg" och boken Arosia. Men mest pratar vi om kritik, om kritikens roll i ett samhälle, om kritikens form och syfte och om att riskera sig själv.

2020-02-12
Länk till avsnitt

38. Visuell stimuli

Veckans avsnitt handlar om bilder. Ludvig tipsar om rörliga bilder på vita duken från Göteborgs Filmfestival, Pontus funderar över fenomenet "dick pics" och en mycket svårförstådd sida av manligheten och dess behov av att skicka könsbilder till kvinnor. Dessutom handlar veckans avsnitt om "religiös appropriering" - en spaning från "En varg söker sin podd" - att fler och fler anser sig vara religiösa. Vad beror det på och vad innebär det?   

2020-02-05
Länk till avsnitt

37. Tindermännen

Veckans gäst, journalisten Kristina Hedberg, kommer och har Tinder-skola med Pontus och Ludvig. Hur funkar det? Vad är det för skillnad på männen i Göteborg, Stockholm och Kalmar län? Men framförallt kretsar samtalet kring männen som är "förlorarna på Tinder" och varför är det viktigt att sträcka ut en jämlikhetens hand till dessa? 

2020-01-29
Länk till avsnitt

36. Allt kommer att bli bra

Veckan gäst, Klara Zimmergren, komiker och radiopratare, samtalar med Pontus och Ludvig om humor, Gud, att växa upp i kyrkbänken Dessutom kommer samtalet in på #metoo, manlighet, lite mer om Gud samt den ständigt aktuella frågan: Kommer allt bli bra?

2020-01-22
Länk till avsnitt

35. Vattenfall

Ingen hinner fram är tillbaks efter en veckas kort uppehåll. Idag diskuterar vi en av den kristna kyrkans grundstenar: dopet. Hur ser ett dop ut idag? Vad betyder dopet? Gör det någon skillnad om man är döpt eller inte? Varför skall man egentligen döpa sig eller sitt barn? Dessutom tar vi en liten blick utomlands till Brasilien och en kritiserad humorserie om Jesus liv.

2020-01-15
Länk till avsnitt

34. Lajko Loki? - en slags årskrönika

Ett försök att summera ett år. Årets musik, årets filosof, årets trender och nyord. Men mest blir det ett samtal om tidsandan, om psykisk ohälsa, ett polariserat debattklimat och en stigande ångest inför klimatet. Kanske allt egentligen handlar om en kollektiv dödsrädsla? 

2020-01-01
Länk till avsnitt

33. Stjärnan leder hem

I dagens avsnitt pratar vi om jul. Om karaktärerna i julberättelserna, om en Gud som blir tung, som föds i en avkrok av världen, om en nostalgisk längtan hem och ett nytt hopp som föds mitt i mörkret. Och så kan inte Pontus riktigt slita sig från tavlan Paradiset i Malmö.

2019-12-25
Länk till avsnitt

32. JULSKAVET

Pontus är lite arg, och förbannad, över hur kyrkan i Malmö agerat mot tavlan Paradiset med HBTQ-tema när den plockades ner efter knappt en vecka. Ludvig får bre ut sig om kapitalism, cynism, julkommers och varufetischism. Sen går vi också igenom lite julmusik i olika kategorier.

2019-12-18
Länk till avsnitt

31. Ormen i paradiset

Vi pratar om Elisabeth Ohlson Wallins altartavla i S:t Pauli kyrka, om gnosticism och representation. Men mest pratar vi om filterbubblor, mod, Morgan Alling, sociala medier och skillnaden mellan skuldkultur och skamkultur.

2019-12-11
Länk till avsnitt

30. Syndabockar och osynliga parader

Politik är ämnet för dagen. Vi pratar om Socialdemokraternas kräftgång och deras sätt att lösa krisen:  genom att välja ut och offra syndabocken Lena Rådström Baastad. Dessutom går vi igenom lyssnarnas förslag på musik för slutet. 

2019-12-04
Länk till avsnitt

29. Slutet är musik

I det här avsnittet pratar Pontus och Ludvig om skillnaden mellan relativism och absolutism, en tanke som dröjer sig kvar sen förra veckans avsnitt. Dessutom avhandlas advent, domssöndagen, Black friday och humor. Och så en fråga till er lyssnare: Om slutet är musik, vilken musik skulle det vara då?

2019-11-27
Länk till avsnitt

28. Advokaten

Två sanningar möts i veckans avnsitt där advokaten Andreas Stenkar Karlgren är gäst. Andreas har bland annat företrätt Rune Imberg i fallet med avkragningen i Göteborgs stift härförleden. Ett samtal om kyrkorätt, sanning och om svaret på frågan "Vem är Gud?" går att läsa sig till i gamla bekännelseskrifter.  

2019-11-20
Länk till avsnitt

27. Peka finger

Esther Kazen (@feministpastorn) är gäst i studion den här veckan. Tillsammans pratar vi om hennes resa, om varför kyrkan är så intresserad av vem som ligger med vem, om att peka finger åt orättvisor och om skavet att stanna och verka för en bättre kyrka, om vintermust, feskekôrka och samtalsklimatet på sociala medier och i kyrkan. Ett fullmatat och spännande avsnitt med andra ord!

2019-11-13
Länk till avsnitt

26. Varför skall man läsa bibeln?

"Varför skall man läsa Bibeln?" Det är utgångsfrågan i samtalet mellan Ludvig och filosofen Miriam van der Valk. Ett samtal om läsande, resande, filosofi, kabbalah, judendom, mystik och att "gå till sig själv". 

 

 

2019-11-06
Länk till avsnitt

25. Tänk på döden

Inför Allhelgona-helgen pratar Ludvig och Pontus om döden. Om Halloween, Alla helgons dag och Alla själars dag. Men också om dödens realitet och det kristna hoppet. Hur ser man egentligen på döden i kyrkan? Vad tänker dom själva om döden? Finns det ett evigt liv? 

2019-10-30
Länk till avsnitt

24. Fräls oss ifrån patriarkatet

Går det att tänka sig en kvinnlig Kristus? Måste Gud vara man? Kan man egentligen fira en feministisk gudstjänst? Tillsammans med Else Blomgren, präst och konstnär pratar vi om detta i dagens avsnitt. Dessutom får ni höra lite om Allhelgonamässans tidiga steg samt svårigheten i att vara både feminist och präst i en patriarkal organisation. Med Ludvig Lindelöf och Pontus Bäckström.

2019-10-23
Länk till avsnitt

23. Den vita flärpen

Veckans avsnitt handlar om manlighet och om prästkläder. Pontus och Ludvig diskuterar de olika prästskjortornas signum samt alla interna definitioner och falanger som ingår i ett intrikat system av positionering och tro. Men mest pratar dom om manlighet, om manlig ensamhet, om svårigheter att uttrycka känslor och problemet med att kyrkan historiskt sett varit "manlig". 

2019-10-16
Länk till avsnitt

22. Charles Ingalls

Från en stimmig vrå på bokmässan kommer dagens avsnitt med vår första manliga gäst: Kent Wisti, präst satirtecknare och konstnär. Vi pratar om hans senaste bok "Svartgrundet", om fattiggubbarna i Österbotten, om synd, skuld och skam samt en önskan om att vara Charles Ingalls men verkligheten säger något annat.

2019-10-02
Länk till avsnitt

21. Vem är Gud?

I dagens avsnitt delar Pontus och Ludvig med sig av sin mer personliga tankar om Gud. Om barndomens gudsbilder, om en velande Gud, en fruktansvärd Gud samt en förvirrande Gud...

Dessutom får vi höra vad Klara Zimmergen, Laleh, Sigge Eklund och Caroline Krook tänker om Gud. Samt Filip och Fredrik om Bibeln som den första podcasten.

Avsnittet är inspelat live i Majornakyrkan.

2019-09-25
Länk till avsnitt

20. Skapelsen

Ludvig och Pontus pratar om Skapelsen. Eller skapelseberättelserna. Om människans behov av berättelser, om patriarkala tolkningar, om oupptäckta djup och en katastrof som ligger dold i texten.

2019-09-18
Länk till avsnitt

19. Varför kommer ingen till kyrkan?

Pontus och Ludvig gör ett tappert försök att nå ut till folket med en livepodd mitt i Majorna. Gäster är Annika Broman och Kajsa Bergström-Feiff i ett samtal om kyrkan, andlighet i populärkulturen och längtan efter tystnad.

Dessutom fångar vi upp några tankar från en prästdag i Göteborg där huvudgudstjänsten står i fokus. Frågor om delaktighet, kyrkans framtid och feminism dryftas med Caroline Gustavsson, Sara Sacklén och Else Blomgren.

2019-09-11
Länk till avsnitt

18. Getens tomma blick

Vi pratar om djur. Husdjursgudstjänster, djur som kyrkvärdar, giraffer, marsvin, getter och får. Pontus får gissa temagudstjänsten och så pratar vi lite mer om djur, eller skillnaden mellan natur och kultur. 

2019-09-04
Länk till avsnitt

17. Läsarna

I det sjuttonde avsnittet har vi begett oss till anrika Sigtunastiftelsen där förberedelser inför årets bokmässa pågår. Vi träffar några av samtalsledarna på Svenska kyrkans scen Se människan och ställer två frågor: "Vad har du läst i sommar?" samt den lilla enkla frågan "Vem är Gud?". 

I avsnittet medverkar Caroline Krook, Erika Hedenström, Cristina Grenholm, Marika Palmdahl, Brita Häll och Olga.

 

2019-08-28
Länk till avsnitt

16. Tänk negativt

Om vikten av att inte tänka positivt. I säsongens sista avsnitt har vi bjudit in filosofen och psykologen Ida Hallgren som talar om riskerna med det positiva tänkandet. Om dess grund i religionen. Ett samtal om att allt liv är lidande och att jakten på lyckan är meningslös. Först när vi accepterar det kan vi bli lyckliga. Ett perfekt sommaravsnitt med andra ord. På återhörande!

2019-06-26
Länk till avsnitt

15. Kyrkan och islam

Dagens avsnitt är extra långt då vi hade så mycket intressant att diskutera tillsammans med Marika Palmdahl om kyrkans förhållande till andra religioner, om det interreligiösa Göteborg, om Glenn Hysén om radikalisering, om ortodoxa portföljbärare och snurrande av bröd. Och, den stora frågan, hur skall man som kristen förhålla sig till andra religioner? Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.

2019-06-19
Länk till avsnitt

14. Demoner

I det fjortonde avsnittet pratar Ludvig om demoner. Kan man använda sig av det begreppet idag för att förstå sig själv och sin ångest lite bättre? I debattsvepet läser vi Susanna Birgerssons ledare i Expressen om att kyrkan inte får ändra på sig och fortsätter diskussionen från förra avsnittet. Pontus pratar om Pride och att det fortfarande finns en kamp att föra för de vars röster inte hörs.

2019-06-12
Länk till avsnitt

13. Vart är kyrkan på väg?

I det trettonde avsnittet pratar Ludvig och Pontus om kyrkans framtid. Vart är kyrkan på väg? Kommer den att dö som Kent Wisti förutser eller finns det någon annan väg ut? Vad kan filmer som Avengers och Batman berätta för oss om kyrkan idag och måste kyrkan vara så borgerlig hela tiden? 

2019-06-05
Länk till avsnitt

12. Jesusfeministerna

I det tolfte avsnittet gästas Pontus och Ludvig av Katarina Hedman och Sarah Grenholm från Jesusfeministpodden. Det blir ett samtal om att älska bibeln och vara feminist, om att vara arg i en karismatisk miljö och om Jesus var feminist eller inte? Dessutom handlar samtalet om abort och om att hjärta och hjärna skall få må bra.

2019-05-29
Länk till avsnitt

11. Jag är inte tom, jag är öppen

Pontus och Ludvig återvänder till uppståndelsen efter alla kommentarer som kom in förra gången ämnet diskuterades. Det blir ett samtal om ande och kropp, om liv och död, om uppståndelse och himmelsfärd. Och så lite Tranströmer.

2019-05-22
Länk till avsnitt

10. Jag är lika rädd som du

I det tionde avsnittet pratar Pontus och Ludvig om skolavslutningar och främlingsfientlighet. Den trötta debatten om skolavslutningar har blossat upp igen, som den alltid gör vid den här tiden. Men vad handlar diskussionen egentligen om? Ludvig har varit på seminarie om främlingsfientlighet och lyckas som vanligt smyga in Lacan på ett hörn. Men vad är alla rädda för? Dessutom har Pontus en genial idé om vad som skall göras med Feskekôrka. 

2019-05-15
Länk till avsnitt

09. Uppståndelse

Om uppståndelsen. Mest om Jesus uppståndelse. Måste man se det som en fysisk händelse, är det just det som är poängen eller finns det andra synsätt som kan komplettera? Men Pontus och Ludvig pratar också lite om uppståndelsen kring Feskekörka i dagarna. 

2019-05-08
Länk till avsnitt

08. En god diktator

Kapitalism och missbrukartro. I åttonde avsnittet pratar Pontus om missbrukartro, alltså när ett missbruk ersätts av en tro och det som kan vara problematiskt kring det. Vi pratar om Sebastian Stakset och om kristen rock. Pontus berättar också om när han plankade in på en kristen rock-konsert på Scandinavium. Ludvig pratar om sitt favoritämne: kapitalism, utifrån debatten mellan Slavoj Zizek och Jordan Peterson som gick av staplen under påskhelgen.

2019-05-01
Länk till avsnitt

07. Come cry with me

Långfredagsspecial. Cecilia Nyholm, stiftsadjunkt och countrykännare av rang gästar Ludvig och Pontus. Tillsammans pratar dom om populärkultur i kyrkan, långfredag och countryns allra sorgligaste sånger. 

2019-04-17
Länk till avsnitt

06. Flytande rädsla

Om klimatångest och könsdysfori. Pontus och Ludvig pratar om det senaste avsnittet av SVTs Uppdrag Granskning om vården av de som lider av könsdysfori. Dessutom handlar dagens avsnitt om klimatet och framförallt klimatångesten. Kan det vara så att det delvis är en kollektiv dödsångest? 

2019-04-10
Länk till avsnitt

05. Kåt, glad och tacksam

Det femte avsnittet. Om kristna värderingar, meritokrati, orglar i underjorden och processioner. Är det en kristen värdering att vara kåt, glad och tacksam? Hur skrider man in i en kyrka? Borde Hagakyrkan i Göteborg förbereda sig på take away-mässor och mycket mer. Dessutom riktig premiär för nya vinjetten av Pär Hagström! 

2019-04-03
Länk till avsnitt

04. Det som drar isär

I det fjärde avsnittet pratar Ludvig och Pontus om konspirationsteorier, dokumentärfilmen "Platt jord", #mittkors samt reaktioner efter ett terrordåd som det i Christchurch senast. Dessutom presenteras smakprov på den nya jingeln! I nya segmentet "Debattsvepet" går vi igenom Kyrkans Tidning och diskuterar någon av de stora debattartiklarna.

2019-03-27
Länk till avsnitt

03. Vems blick lever jag inför?

Det tredje, kärva, avsnittet. Ludvig funderar över om man verkligen måste fasta, och i så fall på vilket sätt. Pontus tycker att debattklimatet och filterbubblorna på sociala medier försvårar det offentliga samtalet.   

2019-03-20
Länk till avsnitt

02. Vad skall vi göra med dom resta tornen?

Det andra, svåra, avsnittet. Om biskopar och om kristen feminism. Pontus är trött på alla "Herre" i kyrkans vokabulär och Ludvig har ett radikalt förslag om vad vi skall göra med de höga kyrktornen i våra städer. Dessutom delar vi fem råd till hur man kan börja göra kyrkan mer jämställd, för allas bästa! 

2019-03-13
Länk till avsnitt

01. Vi är här för att lyssna

Första avsnittet. Om Lalehs popularitet i kyrkan, Fredrik Wikingssons farmors begravning, brudöverlämning och en kyrka som är här för att lyssna. Dessutom blir det lite skönsång och veckans lista. Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf. 

Foto: Malin Lingnert

2019-03-06
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.