Sveriges 100 mest populära podcasts

Ingen hinner fram

Ingen hinner fram

Två präster pratar om kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik. Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ingenhinnerfram.libsyn.com/website

Avsnitt

108. En lycklig stund

Gäst i veckan är Johanna Azar från Johanneskyrkan och Göteborgs stadsmission. Ett samtal om hemlöshet, utsatthet och nåden att hitta en lycklig stund. 

2021-10-06
Länk till avsnitt

107. Tonfiskbaguette

Hur gick det i kyrkovalet? Vilka vann och vilka försvann? Och varför är det alltid sånt krångel i kyrkan kring valtider? Veckans avsnitt är en liten eftervalsanalys. Dessutom pratar Ludvig om sina blandade känslor inför att samhället öppnas upp igen efter pandemin.

2021-09-29
Länk till avsnitt

106. Grekerna

I veckans avsnitt har Pontus funderat lite på kyrklig aktivism och har några idéer. Ludvig har läst en bok och kommit fram med en teori om hur begreppet synd har förvandlats till att enbart handla om  moral och etik. Dessutom går vi igenom förra veckans kaotiska kyrkdebatt i SVTs "Sverige möts". 

2021-09-22
Länk till avsnitt

105. Våga vägra viga (Don't shut me down)

Det handlar om Guds nåd och om att ingen skall behöva tvivla på Guds välsignelse. Det är vad frågan om samkönade äktenskap, vigningstvång och samvetsklausuler egentligen rör sig om enligt prästen Lars Gårdfeldt. Vill vi att människor skall behöva leva i ovisshet om deras kärlek är tillräcklig? Vill vi att tanken om att homosexualitet är en defekt skall få föras vidare?

2021-09-15
Länk till avsnitt

104. Rådjuret

Är människan det enda djur som kan vara blasé inför tillvaron? Gränsen mellan natur och kultur är en svår gräns att sätta:  vad är människa och vad är djur i oss? Kanske är det så att den mänskliga förmågan att kunna avskärma sig från det levande är roten världens ondska? Det, och lite moraliska dilemma kring corona och vaccinpass, handlar veckans avsnitt om.

2021-09-08
Länk till avsnitt

103. Kidnappar-aura

I höstens första avsnitt försöker vi ge svar på de eviga frågorna. Som t.ex. "Vad skulle biskoparna kalla sig om de var hiphoppare?" Dessutom introducerar vi leken "S eller SD?" och dyker ner i den stora frågan om kyrka och politik utifrån Ann Heberleins artikel i Kvartal. Ett stort tack till Otto Bäckström för fina biskopsremixar!

2021-09-01
Länk till avsnitt

102. Halvlekar

Terminens sista avsnitt blir en fotbollsspecial. Om religiösa målgester i Em, fotbollsgudstjänster, alibilöpningar och tv-räddningar. Tack för den här terminen, vi hörs igen till hösten!

2021-06-30
Länk till avsnitt

101. Det andra könet

Tillsammans med Else Blomgren, präst i Göteborg och initiativtagare till Kristamässan fortsätter vi samtalet om kön som pågått under våren och som kretsat kring Kajsa Ekis Ekmans bok, feminism och trans. Else går igenom historiken i hur det tänkts kring kön tidigare och hur det kan tänkas nu med hjälp av filosofer och teoretiker som Simone de Beauvoir, Judith Butler mfl. 

2021-06-23
Länk till avsnitt

100. Helikopter

Vi firar 100 avsnitt och passar på att gå igenom poddens historia. Vad har hänt under årens lopp? Vad har vi sagt? Vilka har gästat? Vilka är de populäraste avsnitten och vilket är det minst populära? Dessutom analyserar Ludvig och Pontus varandras teologi, ett riktigt bromance-moment du inte vill missa!  

2021-06-16
Länk till avsnitt

99. En halv special

I veckans avsnitt pratar vi om Skapelsen. Lite om Göteborgs skapelse, men mest om de inledande sidorna i Bibeln, det som också kallas Genesis. Om existensen, skulden, könen, ekologin och de hemliga sanningar som kanske ligger dolda i texten.  

2021-06-09
Länk till avsnitt

98. Nu angår vi varandra

Nino Mick, poet, författare och transperson, gästar studion för ett samtal om debatten som blossat upp efter Kajsa Ekis Ekmans bok om feminism och kön. Ett samtal om språket, politiken, Svenska kyrkans brev till transpersoner och en Gud med könsdysfori.

2021-06-02
Länk till avsnitt

97. Bloddoktorn

Valle Erling är hematolog och musiker och med Ludvig och Pontus pratar han om om blodet; dess betydelse i kristendomen och i människan. Ett samtal om blod, läkekonst, nattvarden, rockmässor med Eldkvarn, Bob Dylans nobelpris, att turnera land och rike runt och om döden.

2021-05-26
Länk till avsnitt

96. Spela kristen musik

Ludvig reflekterar kring munkar, fastbundna katter och gudstjänstens liturgi efter att ha firat gudstjänst för första gången på mer än ett halvår. Pontus har tankar kring resandets existentiella dimensioner. Dessutom tar vi reda på vad som, rent objektivt sett, är kristen musik. 

2021-05-19
Länk till avsnitt

95. Bokslut

I veckans avsnitt pratar Ludvig om det eviga livet utifrån sina känslor kring hans pappas död tidigare i år. Behöver vi det eviga livet? Är det skönt med ett slut? Vad är egentligen evigt liv? Pontus öppnar upp det kristna språket för döden med hjälp av Tomas Tranströmers poesi.

2021-05-12
Länk till avsnitt

94. Rycka krage

I veckans avsnitt svarar vi på (några av) era frågor! Bland annat lätta frågor som meningen med livet, vad tid är, vilken försoningslära som är att föredra.  Men också såklart tyngre frågor som vilka Pontus favoritspelare i Blåvitt är och vad vi skulle jobbat med om vi inte var präster. Samt en hel del mer. Tack för era frågor! 

2021-05-05
Länk till avsnitt

93. Paxad för Gud?

Ludvig dyker ner i rundpingisgate, där komikern Marcus Berggren står i ena änden och Göteborgs biskop Susanne Rappman i andra. Är det lätt att en allt mer ängslig kyrka missar att svara an på de teologiska frågorna i vår tid? Pontus tar sig en an en artikel från Livets Ord-pastorn Joakim Lundqvist som skriver om mäns våld mot kvinnor utifrån en allt för patriarkal teologi.

2021-04-28
Länk till avsnitt

92. När är det roligt?

I veckans avsnitt diskuterar vi humor med Ola Sigurdson, professor i systematisk teologi, som i dagarna släpper sitt trebandsverk "Gudomliga komedier - humor, subjektivitet, transcendens." Ett samtal om vad som är roligt i alla tider, såsom pruttar, galna professorer och fräckisar. Men också ett samtal om vad en människa är. Vilket är subjektet som tycker något är roligt? Och är vi oss själva som mest när vi skrattar?

2021-04-21
Länk till avsnitt

91. Släpp kullen!

Veckans avsnitt inleds med Ärkebiskop Antjes twitterpaus och fortsätter sedan med en djupgående analys, med teologiska inslag, av dating-såpan "Gift vid första ögonkastet" som gått på SVT under våren. 


2021-04-14
Länk till avsnitt

90. Nya sextamentet

Äntligen lyckades vi spela in! Det som kanske blev vårt nervösaste avsnitt hittills, när prästen Sara Waldenfors kommer och berättar om podden "Nya sextamentet". Hur kan man prata om sex i kyrkan idag på ett sunt och positivt sätt? Är det skillnad på när män och kvinnor pratar om det? Varför fnissar Ludvig så mycket? Allt detta får ni reda på i veckans avsnitt av Ingen Hinner Fram.

2021-04-07
Länk till avsnitt

89. Misstaget

[]
2021-03-31
Länk till avsnitt

88. Offer

Är det inte dags att lämna offerteologin bakom oss?, undrar Pontus i en utläggning om de senaste skjutningarna i USA, serien "It's a sin" - om homosexuellas liv i England under AIDS och kyrkans teologi kring offerlammet. Dessutom en intern beef mellan Ludvig och professor Jesper Svartvik om antisemitism i dagens kyrka.

2021-03-24
Länk till avsnitt

87. DJ TRRREXXX

Dagens avsnitt tar avstamp i Grotesco-gängets omtalade sketch i Melodifestivalen som rört upp känslor högt och lågt och frågan "Är inget heligt längre?" Vi pratar om det heliga, om de heliga rummen, om hädelser som öppnat upp kyrkan för en större förståelse samt det heliga som erfarenhet, något som kan upplevas i naturen, sexualiteten, konsten och religionen.

2021-03-17
Länk till avsnitt

86. Gnället i gnället

I veckans avsnitt avhandlar vi fyra kristna praktiker som man kan ha lite olika förhållande till. Retreat, korstecknande, bordsbön samt fasta. Hur skall man egentligen göra? Och hur funkar det? Kroatiska teologer och vardagsgnäll från Pontus fås på köpet! 

2021-03-10
Länk till avsnitt

85. Zana

Veckans gäst är Zana Muhammad, ordförande i studieförbundet Ibn Rushd som i veckan nekades anslag från Göteborgs stad. Vad har egentligen hänt? Varför nekades de bidrag? Hur har relationerna mellan staden och dess religiösa minoriteter förändrats under åren? Ett samtal om interreligiositet, islam, IS-krigare och en allt mer misstänksam omvärld.

2021-03-03
Länk till avsnitt

84. Pausa dansa!

Vi tar en sista vända med digitala gudstjänster såhär ett år efter coronautbrottet. Med utgångspunkt i en snötäckt vandring till kyrkan, via E45 genom Dalsland och vemodet, till församlingar som dansar på internet, kulturell appropriering och något som kanske känns rasistiskt landar vi i en uppmaning: Sluta dansa!

2021-02-24
Länk till avsnitt

83. Den tunna svarta linjen

Pontus stör sig på den omtalat realistiska polisserien "Den tunna blå linjen" och frågar sig hur verklighetstrogen den egentligen är? Sen tar vi bladet från munnen och avslöjar några av de stora kyrkliga konspirationer som florerar i vår samtid. Vem i svensk kyrklighet är förtäckt gnostiker? Vilken biskop har blivit ersatt av en robot? Vad var det egentligen som hände i Härnösand?

2021-02-17
Länk till avsnitt

82. Äppelskrutt

I veckans avsnitt tar vi upp den komplexa frågan kring kyrkan och abort. Tillsammans med Jenny Roos, musiker och pedagog, uppvuxen i frikyrkan, samt drivande kring konferensen "En dag om kristen feminism" belyser vi diskussionens många olika sidor. När börjar livet? Vad är ett värdigt liv? Vems kropp skall skyddas?

2021-02-10
Länk till avsnitt

81. Den mäktiga motorvägen

Pontus pratar om kyrkan borde fira gudstjänster i coronatid eller inte. Är det rätt att kyrkan ställer in eller borde vi kämpa mer för att kunna samlas på söndagar? Ludvig har snöat in på en artikel om gudsbilder och symboler och har tagit fram några nya gudsbilder för den moderna människan. 

2021-02-03
Länk till avsnitt

80. Lamotte-bilen

Veckans avsnitt handlar om Alternativ för Sveriges smutsiga kyrkovalskampanj, om pulkaåkning på kyrkogårdar och om vad Joakim Lamotte skall hitta på om internet skulle läggas ner.

2021-01-27
Länk till avsnitt

79. Sällskapsresan

Podden är tillbaks och i veckans avsnitt återkopplar vi till saker som hänt under julledigheten. Ludvig pratar om stormningen av Kapitolium. Vilka är de? Vad vill dom? Och varför har dom så konstiga kläder? Pontus går igenom den trendande skam- och angiverikulturen i Sverige kopplat till coronarestriktionerna.

2021-01-20
Länk till avsnitt

78. Bye, bye skitåret 2020

Vi summerar ett förlorat år. Ett år då det tidvis var svårt att vara kristen. Ett år med politik, idédebatt, dokumentärer och avsaknad av gemenskap. 

2020-12-30
Länk till avsnitt

77. Uppesittarstund

Uppesittarstund med Ingen Hinner Fram. Julevangeliet! Tomtehistorier! Julklappar! Samt en gedigen genomgång kring den stora frågan "Är Die Hard verkligen en julfilm?" God Jul från oss båda, till er alla!

2020-12-23
Länk till avsnitt

76. I'm dreaming of a queer Christmas

Om manlighet i antiken, eunucker, och den inkluderande rörelse som löper genom evangeliet.  Vi gästas av Johanna Wikberg och tillsammans tar vi oss en titt på krubban och dess personer utifrån ett annorlunda perspektiv. Med hjälp av en lite bortglömd vers i Matteusevangeliet visar Johanna på hur Jesus kan läsas som queer. 

2020-12-16
Länk till avsnitt

75. Var fan är ljuset?

I det 75:e avsnittet av Ingen Hinner Fram pratar vi om Lucia och den totala diskrepansen mellan den frid och ro som hon står för kontra hennes fasansfulla öde (samt det lika fasansfulla öde som drabbar alla föräldrar som tvingats genomleva alltför många tidiga luciamorgnar).

2020-12-09
Länk till avsnitt

74. Den siste stiftsteologen

Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans Tidning, gästar podden för ett högintressant samtal om kyrkan idag. Om kyrkans ställning i samtiden, om kyrkslaviskan, om predikan, den Lutherska frågan, ungdomen i kyrkan samt kyrkans konstitutionella kris som vi ser tecken på i Härnösand just nu.  

2020-12-02
Länk till avsnitt

73. Polacken i Nasaret

Ett avsnitt i adventstid och i konsumentupplysningens tecken. Vi tar oss en titt på några av de adventskalendrar för vuxna som finns ute på marknaden och testar dessa gentemot den kristna tron. Dessutom går vi igenom några toppar och dalar bland advents- och julpsalmerna.

2020-11-25
Länk till avsnitt

72. Leif kommer ut

I SVTs dokumentär ?Bekännelsen? får vi möta prästen Leif som på äldre dar sadlar om, flyttar till Marocko och blir muslim under namnet Ahmed. Pontus och Ludvig pratar om en dokumentär som handlar om tro, men också om ensamhet, sökande, enkelhet och en längtan efter något nytt. Dessutom: monoteism ? varför finns det bara en Gud i de tre abrahamitiska religionerna?

2020-11-18
Länk till avsnitt

71. Djävulens återkomst

Kan man prata om djävulen idag? Kan man prata om de krafter som tydligt splittrar det amerikanska folket som sataniska? Ett avsnitt som tar sin utgångspunkt i det amerikanska valet och den populism som river isär och splittrar ett land.  

2020-11-11
Länk till avsnitt

70. Loseränglarna

Veckans avsnitt gästas av prästerna och radioprofilerna Susanne Dahl och Kent Wisti som tillsammans ligger bakom boken "Vem såg mig då". Ett samtal om änglarna, sorg och tröst.

2020-11-04
Länk till avsnitt

69. It's a sin

[]
2020-10-28
Länk till avsnitt

68. Öppna era hjärtan

Vad hände efter flyktingströmmen 2015 och Reinfeldts tal om att "öppna era hjärtan"? Vilka följder har migrationspolitiken haft i vardagen för de ensamkommande flyktingarna och de familjer som öppnat sina hem åt dem? Ett samtal med Ulrika Brosché och Mia Ås om solidaritet, politik, och en längtan efter ett hem.

2020-10-21
Länk till avsnitt

67. Regnrummet

Veckans avsnitt handlar om präster (och några pastorer) på vita duken. Hur ser man egentligen på präster i filmer? Är det skillnad på förr och nu? Ludvig temat fördjupar sedan temat med hjälp av filosofen Jean Baudrillards tankar om hyperrealitet och vår oförmåga att skilja det artificiella från det naturliga.

2020-10-14
Länk till avsnitt

66. Rambo i Härnösand

Om den pågående konflikten mellan biskop Eva Nordung Byström och stiftsstyrelsen i Härnösand, om biskop Fredrik Modeus som ryter ifrån på sociala medier och ett samtal om Gud, som en person eller kraft? Vad innebär det egentligen när vi säger att Gud är utanför språkets gränser? 

2020-10-07
Länk till avsnitt

65. Salong Halldorf

Joel Halldorf, teolog och skribent på bl.a. Expressen, gästade studion för ett samtal om hans senaste bok Gud: Jakten (Fri Tanke förlag). I boken läggs tesen att "alla är religiösa" fram vilket vi fick tillfälle att tala om. Ett samtal om existentiell svindel, gränserfarenheter, Peter Halldorfs skägg, Knutby, och mycket mer. 

2020-09-30
Länk till avsnitt

64. Aldrig ensam

I dagens avsnitt gästar Ia Hamnered podden för ett samtal om ensamhet, sorg, manlighet och döden. Ia är diakon i församlingen och jobbar bland annat med existentiell hälsa och Dödscafé och har många års erfarenhet av samtal. På ett hörn gästar också Susanne Dahl och Kent Wisti som är aktuella med boken "Vem såg mig då?" Ni får även stifta bekantskap med församlingens nya antependium. 

2020-09-23
Länk till avsnitt

63. Kyrkan

Svenska kyrkans framtid är en ständigt aktuell fråga. Hur kommer kyrkan se ut i framtiden? Vilken kyrka vill vi ha? Ludvig har mejslat ut fem centrala konfliktlinjer i Svenska kyrkan idag. Tradition eller förnyelse? Organisation eller liv? Vila eller engagemang? Professionalism eller gemenskap? Inkludera eller exkludera? Dessutom skissas det på några alternativa verksamheter för kyrkan i framtiden. Ett fullmatat avsnitt av Ingen hinner fram!

2020-09-16
Länk till avsnitt

62. Lös i kanten

I dagens avsnitt har Pontus huvudvärk och Ludvig tagit sig vatten över huvudet. Ett avsnitt som är, vilket titeln kanske hintar om, löst i kanten. Pontus pratar om drömmar och att religiösa borde vara mer lösa i kanten. Ludvig pratar om koranbränningen i Malmö och rädslan för den Andre.  

2020-09-09
Länk till avsnitt

61. Äta frukost med den man älskar

Det finns en sorts allmän tanke om att kyrkan och hbtq är ett avslutat kapitel, men så är det verkligen inte. Lars Gårdfeldt, präst, hbtq-aktivist och f.d. politiker tar oss med på en personlig resa genom kyrkans moderna historia vad gäller dess förhållande till hbtq-personer.  Ett samtal om vigslar i smyg, om domkapitelsbeslut på TV-nyheterna, om det nykolonialistiska homohat som vita kyrkor sprider i världen idag samt om rätten att äta frukost med den man älskar. 

2020-09-02
Länk till avsnitt

60. Vårt enda liv

I veckans avsnitt djupdyker Pontus och Ludvig ner i filosofen Martin Hägglunds tankar om vårt enda liv. Tankar om att endast en dödlig själ kan vara andlig, tankar om de materiella villkoren för våra liv och tankar om det faktum att "ingen hinner fram" är ett livsvillkor för oss alla. 

2020-08-26
Länk till avsnitt

59. Köttet

Podden är tillbaks! (Paus för jubel.) Efter ett litet sommaruppehåll har Ludvig och Pontus strålat samman i det lilla rummet bakom orgelläktaren för ett samtal om döden. Pontus har funderat över hanteringen av våra äldre under Coronapandemin och omöjligheten i att skydda någon från döden. Ludvig har funderat över svårigheten i att "bara vara", om hur inkarnationen visar sig på en sandstrand och om bilderna vi tar för att förhindra ögonblicken att glida ifrån oss. 

2020-08-19
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.