Sveriges 100 mest populära podcasts

Ingen hinner fram

Ingen hinner fram

Två präster pratar om kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik. Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ingenhinnerfram.libsyn.com/website

Avsnitt

182. Testamente

Det är fullbordat. Veckans avsnitt är det sista avsnittet av Ingen hinner fram. Vi är inte riktigt beredda på slutet och känslorna är blandade. Avsnittet handlar om saker vi tar med oss från poddens fyra år. Om mystik, poeteologi, trams, vitbok för kyrkans behandling av hbtq-människor, allvar och svårigheten i att vara två vita män och ta upp massa plats.

Tack för att ni har lyssnat.

Puss och kram!

 

2023-06-21
Länk till avsnitt

181. Irrfärder

I veckans avsnitt blickar vi tillbaka på fyra år av poddande och vältrar oss i minnen. Vad har hänt sedan starten i Mars 2019? En hel del förstås. Både i världen och i Ingen Hinner Fram. En odyssé över en podcast.  

2023-06-14
Länk till avsnitt

180. Superpäls

I veckans avsnitt har Pontus lite tankar om framtidens kyrka med AI. Kanske är det en räddning? Ludvig har funderat på det märkliga med liturgiska kläder och varför ber vi egentligen Vår Fader hela tiden?

2023-06-07
Länk till avsnitt

179. Byråkraterna i Stockholm

Förluster präglar veckans avsnitt. Pontus berättar om förlusten av sin pappa, Gunnar Bäckström, som dog nyligen. Om att sörja som präst, om ett långsamt farväl och om en man som inte gillade byråkraterna i Stockholm. Dessutom berättar vi något om poddens framtid.

2023-05-31
Länk till avsnitt

178. Tillvarons poesi

I veckans avsnitt gästas podden av teologen, författaren, prästen och f.d. ärkebiskopen KG Hammar. Det blir ett samtal om hans tid som präst och som ärkebiskop i Svenska kyrkan, men framförallt ett samtal om tillvarons poesi och religion som konstart ufifrån KGs tankar om kyrkans mystik, om Dag Hammarskjölds inflytande och om anden som alltings begynnelse. 

2023-05-24
Länk till avsnitt

177. Superhjältar

Superhjältefilmerna tar över världen, eller i alla fall vita duken. Kritiken mot filmerna kommer inte bara från filmkritiker utan även från journalister och forskare som menar att filmerna är dåliga för demokratin. Men om superhjältar är dåliga för demokratin, kan då Jesus vara dålig för teologin?


2023-05-17
Länk till avsnitt

176. Guds värld

I veckans avsnitt gästas podden av Eric Schüldt, journalist, programledare, poddare och skribent. Det blir ett samtal om ett livslångt sökande, som inte slutar även om man kommit fram. Om en längtan efter något mer, om att tro på mirakel och om Gud som farfar och att bli kvinna i kyrkan. 

2023-05-10
Länk till avsnitt

175. Sveriges Gandalf

I veckans avsnitt uppmärksammar vi två giganter som gått ur tiden: Martin Lönnebo och Jerry Springer. Men mest handlar avsnittet om artisten Nick Cave och hans tankar om tro, tvivel, poetisk sanning och om en Gud som är tillräcklig.

2023-05-04
Länk till avsnitt

174. Bra pinne

Ett nytt kyrkbråk tornar upp sig i Västsverige, men handlar det verkligen bara om hur böner bes eller ligger det något annat bakom? Dessutom synar vi dokumentären "Jesus i Örkelljunga" - om jobbig kristendom, helvetet och om att bli som barn för att komma in i himmelriket. 

2023-04-26
Länk till avsnitt

173. Främling

Hur hanterar man tillvarons meningslöshet? Genom att gå upp i en ideologi, en tro eller en en konspirationsteori? Eller genom att sätta sin tillit till vetenskapen? Eller kanske genom att balansera mellan känslan och förnuftet likt romantikerna på 1800-talet. I veckans avsnitt diskuterar vi Carola och tillvarons meningslöshet utifrån en omtalad artikel.

2023-04-19
Länk till avsnitt

172. Annas eviga

Knutby, döden och religion i Sverige. Det är ämnen som veckans gäst Anna Lindman djupdykt i under sina år som journalist, författare och TV-producent. I program som Döden, döden, döden, Halal-TV, Annas eviga, Från Sverige till himlen och Uppdrag Granskning har hon utforskat de stora existentiella frågorna samt religionens mörka baksidor. Tillsammans pratar Ludvig och Pontus med Anna om döden, om att ta livet på allvar och om vad hon lärt sig från det som skedde i Knutby. 

2023-04-12
Länk till avsnitt

171. 4-4-2

Fotboll och långfredag. I veckans avsnitt diskuteras det hetska ordbråket mellan Svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson och fotbollskommentatorn Bojan Djordjic. Är det en bild av det gamla och nya Sverige som möts? Kan man funderar på det i termer av den gamla och den nya kyrkan? Dessutom är det stilla veckan och vi blickar fram mot långfredag och korset. OM sorg, förluster och människans lidande.

2023-04-05
Länk till avsnitt

170. Stryka streck

Varför är det religiösa språket så tätt förbundet med ett ekonomiskt språk? Är det symbolik eller är det helt enkelt så att det från början handlade om befrielse från skuldrelationer? Veckans avsnitt handlar om skuld. Skuld i form av pengar, men också den existentiella skulden. Om offer som ränta för livsskuld, om Jesus absurda offer på korset och om människans skuldbetyngda livsvillkor.

2023-03-29
Länk till avsnitt

169. Mjölkko

I veckans avsnitt presenterar vi manuset till nästa svenska storfilm "Jag kommer hem igen till Jul i Ucklum" som är baserad på verkliga händelser. Vi djupdyker alltså denna vecka ner i konflikten i Spekeröd-Ucklums församling. Tack vare en P4-dokumentär får vi följa med in bakom kulisserna på konfliken. Det blir hemliga möten, kyrkorådsschismer, protestskyltar, folk utklädda til mjölkkor och en hel del annat.

2023-03-21
Länk till avsnitt

168. Vår svartgula sal

Kan kyrkan vara politisk utan att vara partipolitisk? I veckans avsnitt diskuteras kyrkans förhållande till det politiska utifrån ett segment i satiprogrammet "Svenska nyheter" häromveckan. Dessutom frågar vi oss vad religion egentligen är med tanke på Humanisternas försök att bli ett registrerat trossamfund. Tro, politik och religion alltså! 

2023-03-15
Länk till avsnitt

167. Deep Purple

Gäst i veckans avsnitt är biskop Johan Dalman i Strängnäs. Pontus och Ludvig begav sig till slut till det omtalade Strängnäs och fann inte bara en stad utan också en domkyrka och en biskop! Ett samtal om katolska nunnor i Göteborg, om att vänja sig vid biskopsmössan, om Gud som Herren och om Guds tilltal i det sköna. 

2023-03-08
Länk till avsnitt

166. Lite cirkus

Får man verkligen göra reklam med hjälp av döden? I dagens avsnitt diskuterar Pontus och Ludvig ett inlägg på sociala medier som rört upp känslor. Dessutom: Varför är det så upprörande med hoppande snögubbar i Ucklum-Spekeröds församling? 

2023-03-01
Länk till avsnitt

165. Alternativa fakta

Veckans avsnitt är ett samtal mellan Ludvig och Åsa Wikforss, professor i filosofi och ledamot av Svenska Akademien. Det blir ett avsnitt om språket, om det magiska i att vi faktiskt förstår varandra, om kunskap, bildning och hoten mot demokratin. 

2023-02-22
Länk till avsnitt

164. En blå liten häst

Vill vi ha samtal eller debatt? I veckans avsnitt diskuterar Pontus och Ludvig den nygamla ateismen som dyker upp på debattsidorna och som inte uppskattar när kyrkan är lös i kanten. Dessutom djupdyker vi i den amerikanska populärkulturen och gräver lite i reaktionerna kring Sam Smith och Kim Petras uppförande av låten "unholy" på Grammygalan häromsisten. 

2023-02-15
Länk till avsnitt

163. Kasta sten

Koranbränningar, ålfiskande statsråd, hädelse och kätteri! Först i dagens avsnitt går vi igenom turerna kring den senaste tidens koranbränningar och frågar oss vad som är heligt i Sverige idag? Vi dröjer oss lite i politikens värld och sätter det bibliska försvaret av den ålfiskande statssekreteraren i sin kontext. Till sist går vi in i populärkulturen och särskådar gudsbilder och kätteri i bl.a. Miss Lis "Hälsa Gud". 

2023-02-08
Länk till avsnitt

162. Gudmund

Hur är det att vara kyrka mitt i ett terrorattentat? Hur hanterar man skillnaden mellan rika oljemiljonärer och instängda knarksmugglare? Hur jobbar man som kyrka ensam över en halv kontinent? Hur är man kyrka när byggnader och pengar saknas? Det är några frågor som vi pratar om med Gudmund Erling, präst med tjänster på så vitt skilda platser som Singapore, Bryssel och västra Afrika som sin bas. 

2023-02-01
Länk till avsnitt

161. Vänstervridning

Vad är tro? Är det ett försanthållande av vissa dogmer eller handlar det mer om tillhörighet? Är tron en färdig sanning eller en pågående rörelse? Dessa frågor diskuterades i artiklar på kultursidorna under december månad. I veckans avsnitt går vi igenom de här artiklarna och diskuterar trons väsen och innehåll.

2023-01-25
Länk till avsnitt

160. Ingenting

Hur stor chans har Ulf Lundells låt "Lugna vatten" att verkligen bli en psalm? Och vem är det som har lobbat in indiegruppen [ingenting] i den nya psalmboken? Det är några frågor som avhandlas i veckans avsnitt. Dessutom frågar vi oss vad "upplevd metafysik" är för något? Det är något som närmar sig poesin och konsten och som kyrkan borde ta på större allvar.

2023-01-18
Länk till avsnitt

159. Grotesk jul

Årets sista avsnitt är en liten julspecial om julkonserter, luciatåg och inkarnationens mysterium. Pontus har svårt för de alltför perfekta luciatågen och julkonserterna och längtar efter lite liv och nerv i det hela. Ludvig funderar över om man verkligen kan säga att man gillar julen och har några tankar om inkarnationen som en grotesk kropp och Gud som en gränsöverskridande erfarenhet.

2022-12-21
Länk till avsnitt

158. Ge mig tid

I veckans avsnitt välkomnar vi Svenska kyrkans nya ärkebiskop Martin Modéus genom att försöka ge en liten bild av vem han är. Något som ganska snart mynnade ut i ett samtal om Guds väsen: om relation, treenighet och avstånd.

2022-12-14
Länk till avsnitt

155. Gud Jul

Efter ett litet uppehåll är vi tillbaks med ett avsnitt om fotboll och mystik. Först VM i Qatar, vad säger det om fotbollens tillstånd idag och var finns den riktiga fotbollen? Sen om uppmärksamhet som religiös praktik och vad Simone Weil skulle sagt om vårt beteende på sociala medier.

2022-12-14
Länk till avsnitt

157. Glödhög

Julraseriernas tid är här! Gamla ärkebiskopar rasar över kyrkor som säljs, körledare rasar över en patriarkal kyrka och psalmer som sjungs för högt och kulturskribenter rasar över förenklade Lucia-sånger och den nya Fader Vår. I veckans avsnitt rasar vi över alla som rasar. 

2022-12-07
Länk till avsnitt

156. Grattis Karlstad

Vilka skall vi viga i kyrkan och varför? Vilka präster och vilka par skall vigas? Detta är en fråga som diskuterats under hösten och därför är Lars Gårdfeldt återigen gäst i podden och berättar om kyrkomötets beslut, om hans egna beslut samt ger en liten rapport från OAS-rörelsens möte i samma fråga. Dessutom berättar Ludvig om hur det går till att ta avsked av något så abstrakt som Tillväxten. 

2022-11-30
Länk till avsnitt

154. Väggen

Vad är det för vägg som hindrar oss att leva för evigt? Lagom till Allhelgonahelgen tar vi oss i veckans avsnitt an det eviga livet. Utifrån Nobelmuseets utställning "Evigt liv" på Liljevalchs samt texter av Karl-Ove Knausgård går vi igenom det eviga livets historia och särskiljer två former av liv. Vad är det levande och vad är det för låga som släcks när döden infaller?

2022-11-02
Länk till avsnitt

153. Bristande vandel

I veckans avsnitt diskuterar Ludvig och Pontus ordet vandel och hur det används som signalpolitik hos Sveriges nya regering. Dessutom går vi igenom Codex Ethicus - en slags etisk hjälp till präster och diakoner så att de skall undvika att drabbas av bristande vandel. Etik, moral, politik och lite fridshälsning.

2022-10-26
Länk till avsnitt

152. Kaffesugen

I veckans avsnitt diskuterar vi Sveriges andre vice talman Julia Kronlid (SD) och hur den fundamentalistiska skapelsetron hänger ihop med Sverigedemokraternas projekt. Dessutom lite om fader Abraham och hans fyra söner samt hur man bäst firar en 80-åring.

2022-10-19
Länk till avsnitt

151. D e kroniskt

Författarsamtal från Carl Johans kyrka med Caroline Ringskog Ferrada-Noli, poddare, tv-producent och författare, kring hennes senaste bok "De e kroniskt". Ett samtal om smärta och lidande, om tyngden av att vara människa, om världen, Gud och en smutsig Jesus.

2022-10-12
Länk till avsnitt

150. Skärp er!

Ludvig avlägger rapport från Bokmässan som efter några pandemi-år är sig lik igen: om att läsa och skriva som ensamaktiviteter och om samhällets ovana vid lidande och sorg. Dessutom: Varför är alla biskopar bröder och varför tänder alla präster ljus i media?

2022-10-05
Länk till avsnitt

149. Begrav internet

I veckans avsnitt pratar vi med konstnären Lars Noväng som är en av Svenska kyrkans kulturstipendiater för sitt projekt "Ars moriendi" - en begravningsbyrå för kulturella artefakter. Ett samtal om konst, vardagens liturgier, frihet, moderniteten och vad vi behöver ta avsked av.

2022-09-28
Länk till avsnitt

148. Texas Country Music

I veckans avsnitt har Ludvig funderat på de ungas röster i valet och sociala mediers påverkan på debatten. Pontus har funderat över den kollektiva sorgen efter drottning Elisabeths död. Dessutom får vi oväntad, och glädjande, information om kung Charles III. 

2022-09-21
Länk till avsnitt

147. En redig falukorv

Eftersom Pontus har varit i Serbien i veckan får Ludvig uppdatera honom om falukorvens betydelse i valrörelsen: om fallos, potens och kryddstarka korvar. Dessutom tar vi oss an ritualernas betydelse för det mänskliga livet.

2022-09-14
Länk till avsnitt

146. En halv ostfralla

I veckans avsnitt gästas vi av Majornabon, På Spåret-deltagaren, Flashback Forever-poddaren samt country-konnässören Ina Lundström. Tillsammans pratar vi om kyrkan, livet och Alf Robertson ? ett samtal om autenticitet och känslor, om kyrkan som en gerillarörelse av ostfrallor och behovet av att ta ner helgonen på jorden.

2022-08-31
Länk till avsnitt

145. Bonde-samhället

Vad ligger egentligen bakom tanken att man som kristen inte skall svära? I veckans avsnitt går vi till botten med det, hittar ett oväntat svar samt en glömd hemlighet om namnets betydelse och makt. Dessutom diskuteras de senaste politiska utspelen och politikens ideologiska brist.

2022-08-24
Länk till avsnitt

144. Kansas

Pontus gläds över Kansas beslut att behålla aborträtten. Men varför är det en så infekterad fråga? Och varför är det så många kristna som engagerar sig? Ludvig tycker att kaffet blivit för dyrt och funderar över om vi har förlorat förmågan att njuta. Dessutom: Finns Strängnäs verkligen på riktigt?

2022-08-17
Länk till avsnitt

143. Inget riktigt kloster

Podden är tillbaks! I säsongens första avsnitt pratar Pontus om att bli gammal och att bejaka viljan att sova middag. Ludvig pratar om Martin Bubers bok "Jag och Du" och om ett förhållningssätt till världen. 

2022-08-10
Länk till avsnitt

142. Tunt ställe

Ett samtal med Are Norrhava, präst i Katarina församling, om mystik i vardagen, om att resa världen runt, om manlighet, om kontemplativ livshållning och om den djupa tiden och de tunna ställena.

2022-06-15
Länk till avsnitt

141. Havreflarn

Det hungriga avsnittet. Ludvig har rangordnat kyrkkaffets kakor och Pontus funderar över #swedengate där kompisar lämnas svältande på rummet medan familjen äter middag. Dessutom får vi reda på exakt hur Jesus flög upp till himlen på Kristi himmelsfärdsdag.

2022-06-08
Länk till avsnitt

140. Gäster med präst

Gäst i veckan är Rebecka Tudor, präst i Tyresö. Eller möjligtvis på Tyresö. Rebecka är en ofta återkommande röst i radions P1 och ligger även bakom podden "Präster med gäster". Ett samtal om att möta Gud i tystnaden, de sju dödssynderna, behovet av förlåtelse och hur det är att ha världens farligaste jobb.

2022-06-01
Länk till avsnitt

139. Avlatsbrev

Veckans gäst är musikjournalisten Fredrik Strage som guidar oss igenom de religiösa stråken i populärkulturen. Skäggrock, autenticitet, mormoner, South Park, rapmusik, psykadeliska kyrkfönster, technomässor, avlatsbrev och mycket mer! 

2022-05-25
Länk till avsnitt

138. Existentiella sköldpaddor

Vad är det levande? Är människan en existentiell sköldpadda? Och var kommer Gud in i bilden, eller människans medvetande, egentligen? I veckans avsnitt summerar Ludvig intrycken från Teologdagarna på Styrsö och föreläsningar med Ylva Eggehorn, Mikael Kurkiala och Thomas Kazen.

2022-05-18
Länk till avsnitt

137. Fåraherden

I veckans avsnitt fördjupar vi oss ännu en gång i en drapa från Dag Sandahl. Vad betyder det att Jesus är en fåraherde? Vad betyder det att Dag Sandahl vänslas med får? Och vad betyder språket för vår förståelse av världen och Gud? Dessutom: Biskopar, Bergman och nazismen! 

2022-05-11
Länk till avsnitt

136. Sisyfos

I veckans avsnitt försöker Ludvig lösa Pontus problem med alla sina mail genom att gå igenom vad den franske filosofen Albert Camus har skrivit om Sisyfos och det absurda. Om att hitta mening i världen genom att förlora den, om skillnad mellan skuld och konsekvens och om att förlåta alla dom vi glömt att svara liksom vi förlåter alla dem som glömt att svara oss. Dessutom minns vi författaren och poeten Kristian Lundberg.

2022-05-04
Länk till avsnitt

135. Tre gringos

I veckans avsnitt har Pontus varit på frukost med Ärkebiskopen för att diskutera en debattartikel om krav på prästkandidater att viga samkönade par. Dessutom har han en spaning på en liten bromance som pågår i biskopskollegiet samt tankar om Koranbränningarna och upploppen i dess spår.

2022-04-27
Länk till avsnitt

134. Guds andra död

I veckans avsnitt är vi på besök hemma hos Petra Carlsson, professor i teologi på THS. Vi pratar om en vanlig kyrklig uppväxt, om kritiskt tänkande, om Svenska kyrkans identitet som pastoral och om sekulariseringen som Guds andra död. Radikalteologi, surrealistteologer och ryska konstnärer!  

2022-04-20
Länk till avsnitt

133. En expert på lidande

Det är stilla veckan och snart går vi in i påskens slutskede och dagens avsnitt kretsar kring korset. Pontus har lite svårt med tanken på Jesus som det ställföreträdande offret. Ludvig formulerar fem teser om en kristen gemenskap.

2022-04-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.