Sveriges 100 mest populära podcasts

Pedagogisk Psykologi

Pedagogisk Psykologi

Pedagogisk Psykologi är en podcast för dig som är intresserad av skola, elevhälsa, ledarskap och utveckling. Vi intervjuar personer med erfarenhet och kompetens inom pedagogiskt ledarskap, specialpedagogik, kooperativt lärande, lågaffektivt bemötande med mera. Podcasten produceras av Rova Sjögren Psykologi AB i Umeå. För mer information gå in på pedagogiskpsykologi.se

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pedagogiskpsykologi.se

Avsnitt

Anna Borg - Konsten att hantera övergångar

I det här avsnittet träffar vi Anna Borg, specialpedagog som arbetar med skolutveckling, med fokus på kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Anna är också författare, tillsammans med Sven Bölte och Linda Hallberg, till boken "God lärmiljö för alla - konsten att hantera övergångar i skolan". Lyssna för att få kloka råd och tips!

För mer information om våra utbildningsdagar Pedagogiskt Ledarskap 2021, surfa in på: https://pedagogisktledarskap.se

2021-05-31
Länk till avsnitt

Klassrumsledarskap i praktiken - Jonas Nilsson

I den här intervjun pratar vi med Jonas Nilsson, lärare och medförfattare till boken "Handbok i klassrumsledarskap". Jonas ger konkreta råd och tips för lärare som vill utveckla sitt ledarskap och bygga relationer i klassrummet.

Vill du lära mer av Jonas, kom och lyssna till hans föreläsning på Pedagogiskt Ledarskap 2021. Läs mer och köp biljetter på: https://pedagogisktledarskap.se

2021-05-24
Länk till avsnitt

Tydliggörande pedagogik i skolan - David Edfelt

En intervju med psykolog och författare David Edfelt om tydliggörande pedagogik.

Vill du lära mer av David Edfelt, kom och lyssna till hans föreläsning på Pedagogiskt Ledarskap 2021. All info och biljetter finns att köpa på: https://pedagogisktledarskap.se

2021-05-17
Länk till avsnitt

Samarbete, forskning och digiloga verktyg - Patricia Diaz och Joanna Lundin

Patricia Diaz är spräklärare, pedagogisk utvecklare på KTH och verksam som föreläsare, konsult och utbildare, med särskilt fokus pa användning av digitala verktyg för att stötta och bidra till elvers kunskapsutveckling. Hon har tidigare skrivit böckerna Webben i undervisningen - digitala verktyg och sociala medier för lärande och Arbeta formativt med digitala verktyg.

Joanna Lundin är lärare med lång erfarenhet av undervisning och pedagogisk utveckling inom grundskola och gymnasium. I dag är hon verksam som föreläsare, konsult och utbildare med särskilt fokus på tillgängligt lärande. Hon har skrivit böckerna En skola som fungerar för allaoch Ett lärande som fungerar för alla.

I den här intervjun pratar de med skolpsykolog Erik Rova om pedagogisk forskning, att skriva bok tillsammans, lärdomar av pandemin och vad de kommer föreläsa om på Pedagogiskt Ledarskap 2021.

Lyssna och dela gärna vidare!

För att läsa mer om tvådagarsutbildningen Pedagogiskt Ledarskap 2021, gå in på: https://pedagogisktledarskap.se

2021-05-10
Länk till avsnitt

Presentationslyftet ? knep för ökat lärande och engagemang ? Micke Hermansson

Hur kan vi öka elevernas lärande och engagemang genom att lyfta och förbättra våra egna presentationer, lektioner och föreläsningar? Vad utmärker bra lärare och föreläsare?

Micke Hermansson, skapare av konceptet Grej of the Day och författare till den kommande boken Presentationslyftet har ägnat de senaste åren åt att djupdyka i dessa frågor. Lyssna för att få konkreta råd och tips hur du kan vässa dina egna presentationer och nå ut med kunskaper på ett mer spännande och motiverande sätt.

Vill du lära mer av Micke? Kom till Pedagogiskt Ledarskap 2021. Den 2-3 november i Malmö, Umeå, och livesänt digitalt för dig som vill delta på distans. Läs mer på: https://pedagogisktledarskap.se

2021-05-03
Länk till avsnitt

Samtal i skolan under pandemin - Petter Iwarsson

Skolkurator, författare och leg. psykoterapeut Petter Iwarsson är tillbaka i podden. I den här intervjun beskriver han bland annat vikten av struktur i digitala samtal och vad som händer med oss som människor när samtalets ramar förändras. Vill du lära mer av Petter? Kom till Pedagogiskt Ledarskap 2021, den 2-3 november.

2021-04-26
Länk till avsnitt

Hur gör man för att äga klassrummet? - Anna Sterlinger & Karin Boberg

En intervju med Anna Sterlinger Ahlring och Karin Boberg, författare till boken "Att äga klassrummet". De kommer också att föreläsa på tvådagarskonferensen Pedagogiskt Ledarskap 2021, den 2-3 november. Läs mer på: https://pedagogisktledarskap.se

2021-04-19
Länk till avsnitt

Bjud in omvärlden i klassrummet - Maria Wiman

Maria Wiman jobbar som svenska och SO-lärare på i årskurs 8 på Skapaskolan Huddinge. Hon är också kolumnist i tidningen Läraren och författare till böckerna Värdeskapande lärande och Första tiden som lärare.

I den här intervjun pratar vi med Maria om hennes syn på undervisning, ledarskap, och hur man kan bjuda in omvärlden i klassrummet.

För att läsa mer om vår 2-dagarsutbildning, Pedagogiskt Ledarskap, surfa in på: https://pedagogisktledarskap.se

2021-04-12
Länk till avsnitt

SPECIAL: John Steinberg - Pedagogiskt Ledarskap 2020

Det fjärde och sista avsnittet av den här korta "bonussäsongen" av podden. Dagens gäst är John Steinberg, fil. dr i pedagogik, författare till ett 50-tal böcker och expert på pedagogiskt ledarskap. John har precis släppt boken "Lärarens kroppsspråk", som kan beskrivas som en uppföljare till hans populära bok "Ledarskap i klassrummet".

Boka din plats till utbildningsdagen på: http://pedagogisktledarskap.se

2020-10-06
Länk till avsnitt

SPECIAL: Anna Bengtsson & Maria Kempe Olsson - Pedagogiskt Ledarskap 2020

Det tredje av fyra specialavsnitt i podden där vi intervjuar föreläsarna på årets upplaga av vår utbildningsdag Pedagogiskt Ledarskap, som äger rum den 28:e oktober.

 

Dagens gäster är Anna Bengtsson och Maria Kempe Olsson. Anna är specialpedagog, Maria rektor och tillsammans utbildar och skriver de mycket om hur man via skolans organisation skapar förutsättningar för lärande och ledarskap. De har bland annat skrivit böckerna "Elevhälsomötet - EHM" och "Design för skolorganisation - i praktiken".

Läs mer om utbildningsdagen och köp biljetter på: https://pedagogisktledarskap.se

Lyssna till alla våra tidigare poddavsnitt på:
http://pedagogiskpsykologi.se/podcast

2020-09-28
Länk till avsnitt

SPECIAL: Marcus Samuelsson - Pedagogiskt Ledarskap 2020

Det andra av fyra specialavsnitt i podden där vi intervjuar föreläsarna på årets upplaga av vår utbildningsdag Pedagogiskt Ledarskap, som äger rum den 28:e oktober.

Dagens gäst är Marcus Samuelsson, forskningsledare, lärare och expert på ledarskap i klassrummet. Läs mer om utbildningsdagen och köp biljetter på pedagogisktledarskap.se

2020-09-22
Länk till avsnitt

SPECIAL: Joanna Lundin - Pedagogiskt Ledarskap 2020

Det första av fyra specialavsnitt i podden där vi intervjuar föreläsarna på årets upplaga av vår utbildningsdag Pedagogiskt Ledarskap, som äger rum den 28:e oktober.

Först ut är Joanna Lundin, lärare med 30 års erfarenhet i skolans värld. Joanna berättar lite mer om sig själv, vad hennes föreläsning på utbildningsdagen kommer att innehålla, och det hon kallar "HURRA-modellen".

Läs mer om utbildningsdagen, möjligheten att delta på plats eller distans och köp biljetter på pedagogisktledarskap.se

Se länkar och lyssna till alla våra tidigare poddavsnitt på:
http://pedagogiskpsykologi.se/podcast

2020-09-15
Länk till avsnitt

Fysisk lärmiljö ? optimera för lärande, trygghet och arbetsro ? Malin Valsö

Malin Valsö är legitimerad psykolog, handledare och författare. Hon arbetar just nu i det egna företaget Elevhälsokonsulterna med fortbildning, att skriva böcker och på olika sätt utveckla skolorganisationer och lärmiljöer. Tidigare har hon bland annat jobbat på BUP med neuropsykiatriska utredningar och på Aspergerscentrum inom habiliteringen.

I den här intervjun pratar hon med skolpsykolog Anton Sjögren om sina böcker Fysisk lärmiljö - optimera för lärande, trygghet och arbetsro och Värsta bästa jobbet - att arbeta som resurs för elever med autism och adhd.

2020-04-07
Länk till avsnitt

Fjärr- och distansundervisning, teknik och didaktik

Niclas Lind och Peter Hjelm är IT-pedagoger och i dagens avsnitt diskuterar vi fjärr- och distansundervisning, teknik och didaktik. Hur skapar man goda förutsättningar för lärande på distans? Vad ser de just nu när intresset för det här område har ökat så snabbt på kort tid? Vi pratar om vikten av välplanerade och strukturerade lektioner, kollegialt lärande och generöst delande av resurser skolpersonal emellan via bland annat Facebook och Instagram.

Peter Hjelm jobbar just nu som IT-pedagog på Mediacenter, en del av region Västerbotten, med fokus på utbildning, fjärrundervisning och digitalisering. Han är också grundskolelärare och har tidigare jobbat på kompetenscentrum för flerspråkighet.

Niclas Lind är IT-pedagog på Dragonskolansgymnasium i Umeå och driver företaget Roligt lärande. Han har tidigare arbetat som journalist och grundskolelärare.

Länkar till sådant som nämns i avsnittet:

Distansundervisning i Sverige - Facebookgrupp Fjärrundervisning i Västerbotten - Facebookgrupp Fjarr.nu - Inspiration om fjärrundervisning i Västerbotten UR Play - en resurs för lärande hemma #lärarepåinstagram - en bra hashtag att följa på Instagram Gränslöst lärande - Niclas och Peters egna podcast 9 resurser för skolpersonal i coronatider - vår egen sammanställning av användbara länkar för skolpersonal Utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap - som man i år kommer kunna delta i 100% digitalt, på distans, om man så vill.

För mer information, gå in på: http://pedagogiskpsykologi.se

 

2020-03-31
Länk till avsnitt

Mobilförbud, porrfilter och digital kompetens i skolan - Elza Dunkels

Elza Dunkels är lärare, författare och docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon har sedan slutet av 1990-talet forskat om barns och ungas nätvanor, näthat, digitalisering och skrivit ett flertal böcker som presenterar aktuell forskning på området. I det här avsnittet intervjuas hon av skolpsykolog Anton Sjögren om mobilförbud, porrfilter, motstånd mot ny teknik och vikten av att lära ut digital kompetens i skolan.

(Det kan vara värt att nämna att avsnittet spelades in i slutet av 2019, innan hela coronakrisen startade. Men frågan om digitala lösningar i skolan är ju på sätt och vis nu mer aktuell än någonsin)

Länkar till sådant som nämns i intervjun:

Elza Dunkels hemsida - http://www.kulturer.net/ Böcker som Elza skrivit själv eller bidragit med kapitel till: Vad gör unga på nätet? (upplaga 3), Nätmobbning, näthat och nätkärlek ? Kunskap och strategier för en bättre vardag på nätet Digitalt meningsskapande i förskolan Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund Pedagogisk Psykologi - Nyhetsbrev

Lyssna och dela gärna!

2020-03-24
Länk till avsnitt

David Edfelt - Att förebygga beteendeproblem i förskolan

David Edfelt är legitimerad psykolog, handledare och författare. Fyra av hans böcker är riktade till förskolan. De handlar bland annat om hur man kan förebygga problemskapande beteende, förstå hjärnans utveckling och arbeta med tydliggörande pedagogik. Hur ska man göra som förskolepersonal i mötet med barn när de vanliga arbetssätten inte fungerar? I det här avsnittet får du råd och tips.

Länkar till sådant som nämns i intervjun:

Hjärna i förskolan Beteendeproblem i förskolan Utmaningar i förskolan - att förebygga problemskapande beteende Tyddliggörande pedagogik i förskolan Provius - David Edfelts och Gunilla Carlsson Kendalls företag. De är båda psykologer och har arbetat tillsammans med utbildning, handledning och utvecklingsarbete sedan 2004. Tipsbanken - en portal för pedagogisk personal som samlar tips, råd och idéer för att öka lärande och välmående för elever som möter utmaningar i skolans vardag Pedagogiskt Ledarskap 2020 - Utbildningsdag den 28 oktober 2020 i Umeå Folkets Hus. Anmälan öppnar inom kort.
2020-03-17
Länk till avsnitt

Handledning med ramar och struktur - Maja Lindqvist

Maja "Specmaja" Lindqvist är specialpedagog, lärare, handledare och författare. I den här intervjun diskuterar hon och Anton hur Maja ser på handledning, vikten av ramar och struktur för att få till utvecklande samtal. Maja delar också sina bästa tips för att få till mer hälsofrämjande och förebyggande arbete. Lyssna och dela gärna!

Länkar till sådant som nämns i avsnittet:

Kollegialt lärande - Att handleda i skolans värld: https://www.bokus.com/bok/9789144126326/kollegialt-larande-att-handleda-i-skolans-varld/ Elevhälsoarbete för specialpedagoger ? en handbok: https://www.bokus.com/bok/9789144114682/elevhalsoarbete-for-specialpedagoger-en-handbok/ Rapport - Genomlysning av centrala särskilda undervisningsgrupper i Malmö Stad: http://pedagogiskpsykologi.se/wp-content/uploads/2020/03/GenomlysningsrapportRovaSjogrenMalmo2020.pdf Utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap, onsdag 28 oktober i Umeå: http://pedagogisktledarskap.se/ Specmajas blogg: http://blogg.specmaja.se

Tack för att du lyssnar! För att se alla poddavsnitt gå in på: http://pedagogiskpsykologi.se/podcast

 

2020-03-10
Länk till avsnitt

Universell design för lärande (UDL) - Johanna Lüddeckens

Hur kan vi använda ramverket Universell Design för Lärande (UDL) för att göra skolan och undervisningen mer tillgänglig? Det får du höra mer i den här intervjun med Johanna Lüddeckens, specialpedagog, sångpedagog och doktorand i specialpedagogik vid Malmö universitet.

Länkar till allt som nämns i intervjun:

UDL guidelines Forskningsöversikt av Johanna: Approaches to Inclusion and Social Participation for Adolescents With High-Functioning Autism Spectrum Conditions (Asc) in School and Society ? A Research Review Jenny Wagners skolblogg, t ex dessa inlägg Förklaring av UDL-ramverket Variation som regel i klassrummet Daniel Östlund, lektor på Högskolan i Kristianstad, förklarar om UDL ramverket: Stöd till elever - en framåtblick (Skolverket) Att anpassa undervisningen efter eleverna - inkludering och delaktighet med eleven och lärmiljön i fokus (Skolverket) UDL-podden Universell Design för Lärande - ett inkluderande förhållningssätt En bok av Pia Häggblom. Pia är pedagog med 30 års erfarenhet av undervisning och pedagogisk utveckling från grundskola till högskola. Hon började 2013 som en av de första i Sverige att arbeta med att skapa utbildningar om konceptet Universal Design for Learning (UDL).
2020-03-03
Länk till avsnitt

Trauma hos barn och unga - Anna Norlén

Anna Norlén är legitimerad psykolog, psykoterapeut, rektor på Ericastiftelsen och doktorand. Hon arbetar med barn och unga som som varit med om trauma och stora påfrestningar. I den här intervjun talar hon och Anton om vad som är viktigt för skolpersonal att känna till när det gäller barn och trauma.

Barn, unga och trauma - Att uppmärksamma, förstå och hjälpa ? den bok Anna skrivit tillsammans med Kjerstin Almqvist och Björn Tingberg. Tre andra bra böcker på svenska om trauma är: Traumatisering hos barn - en handbok Traumamedvetenhet i förskolan De tre pelarna i traumamedveten omsorg - Att skapa en läkande miljö ?de övriga 23 timmarna? Rädda Barnen BRIS - Barns Rätt i Samhället Jag vill veta - Brottsoffermyndigheten Allmänna Barnhuset Ericastiftelsen Barnafrid - Nationellt kunskapscentrum

För mer information gå in på: http://pedagogiskpsykologi.se/podcast

2020-02-25
Länk till avsnitt

Stödmaterial och mätbar skolutveckling - Ann Lindgren

Ann Lindgren är gymnasielärare och har specialiserat sig inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, tydliggörande pedagogik och handledning.

I den här intervjun talar Ann och Erik Rova om olika spännande utbildnings- och utvecklingsprojekt inom skola och elevhälsa. För mer information gå in på www.pedagogiskpsykologi.se/podcast

Länkar till några av resurserna som nämns i intervjun:

Danderydmodellen - http://www.danderydsmodellen.se Anna PG filmer - http://www.danderydsmodellen.se/tips-och-rad/ Böcker som Ann Lindgren är medförfattare till: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Ann%20Lindgren  Autism och ADHD i skolan extramaterial - Natur och kultur: https://digital.nok.se/web/site-1503153/state-jurdinrqgmrcytzr/page-1503181 Björn Roslunds bok Haja ADHD: https://www.bokus.com/bok/9789127819078/haja-adhd-om-nuets-forbannelse-hjarnans-skarmslackare-och-vikten-av-dagd/  E-post: [email protected]
2020-02-18
Länk till avsnitt

Samtal i skolan - Petter Iwarsson

Podcasten är tillbaka! Först ut i säsong 2 är Petter Iwarsson - skolkurator, psykoterapeut, handledare och föreläsare på teman som samtal, motivation och förändring. I den här intervjun pratar Petter och Anton Sjögren om samtal i skolan och vikten av relation för lärande och psykisk hälsa. För mer information gå in på www.pedagogiskpsykologi.se/podcast

2020-02-11
Länk till avsnitt

Hur skapar vi en lärande organisation - Anna Bengtsson

Anna Bengtsson är specialpedagog, lärare och författare. Hon är en av författarna till den populära boken "EHM: Elevhälsomötet - en främjande, förebyggande och lärande modell" (2017). I den här intervjun pratar vi om: Vad är EHM? Hur går man tillväga för att skapa förutsättningar för EHM? Vad bör man tänka på i implementeringen? Vad är viktigt i utformningen av tvärprofessionella möten överlag? Hur skapar vi en lärande organisation?

För länkar och mer information, gå in på www.pedagogiskpsykologi.se/podcast

2019-05-30
Länk till avsnitt

Tillgänglighet, NPF och en skola för alla - Joanna Lundin

Joanna Lundin är högstadielärare, författare och skolutvecklare. Hon handleder och utbildar skolpersonal inom tillgänglighet och NPF-frågor över hela Sverige.

I den här intervjun berättar Joanna mer om sin syn på NPF-säkring, värdegrund, vad hon menar med rubriken "förbjud förbud" och de svåra men viktiga frågorna för att skapa lärande och meningsfull undervisning i skolan.

För mer information, gå in på http://pedagogiskpsykologi.se/podcast

2019-05-24
Länk till avsnitt

Anna Sjölund - Tydliggörande pedagogik

Anna Sjölund är beteendevetare och handledare med fördjupning i neuropsykiatri. Hon har jobbat i över 30 år med personer med autism och andra närliggande funktionsnedsättningar. Anna har också varit med och skrivit ett flertal populära böcker, bland annat Autism och adhd i skolan: handbok i tydliggörande pedagogik (2017), Skolkompassen (2015), och Hantera, utvärdera, förändra (2018), som hon skrev tillsammans med Bo Hejlskov Elvén.

För mer information och länkar till sådant som nämns i samtalet, gå in på www.pedagogiskpsykologi.se/podcast

2019-05-16
Länk till avsnitt

Lärandets ordning och reda - Marcus Samuelsson

Marcus Samuelsson är professor i pedagogik vid Högskolan Väst, legitimerad lärare och författare till boken Lärandets ordning och reda ? Ledarskap i klassrummet (2017). 

I den här intervjun berättar han mer om sin egen och andras forskning kring undervisning och ledarskap av hög kvalitet, hans bästa tips till nya lärare, vikten av att skapa en samverkanskultur i skolan, och mycket annat!

Relaterade länkar:

Köp Marcus bok - Lärandets ordning och reda! Så blir du en skicklig ledare i klassrummet - ett 15 min videoklipp med Marcus från Skolvärlden. Pedagogiskt Ledarskap 2019 - vår utbildningsdag den 30 oktober 2019 i Umeå Folkets hus.

I podcasten hör du utöver Marcus också Erik Rova, Camilla Väppling och Anton Sjögren ? samtliga legitimerade psykologer på Rova & Sjögren Psykologi AB. Podden klipps och produceras av David Franzén.

Har du som lyssnare några frågor, vill du önska en gäst eller föreslå ett tema som vi kan ta upp och diskutera i podden? Skriv till oss på [email protected]

För att se samtliga avsnitt gå in på:
http://pedagogiskpsykologi.se/podcast

2019-05-01
Länk till avsnitt

Metakognitiv kunskap och självreglering - Petri Partanen

Petri Partanen är legitimerad psykolog, författare och specialist inom pedagogisk psykologi, med över 20 års erfarenhet inom skola och förskola. Idag jobbar han huvudsakligen som forskare och lektor på Mittuniversitetet och med fortbildning, handledning och skolutveckling runt om i Sverige.

I den här intervjun beskriver han sin syn på pedagogisk psykologi och de viktiga begreppen metakognitiv kunskap och metakognitiv självreglering.

Petri är också författare till tre böcker: Från Vygotskij till lärande samtal (2008), Att utveckla elevhälsa (2012) och den nya boken Att utveckla förmågor på vetenskaplig grund i skolan (2019). Man kan också följa honom på Facebook, YouTube eller via hemsidan Skolutvecklarna Sverige: http://skolutvecklarna.se/

Har du som lyssnare några frågor, vill du önska en gäst eller föreslå ett tema som vi kan ta upp och diskutera i podden? Skriv till oss på [email protected]

Tack för att du lyssnar!

För länkar till allt som nämns i avsnittet, gå in på http://pedagogiskpsykologi.se/podcast

2019-04-24
Länk till avsnitt

Att skapa plats för olikheter - Olof Wretling

Olof Wretling är en av landets mest populära komiker och berättare, känd från bland annat radioprogrammet "Mammas nya kille" och humorgruppen Klungan. I den här intervjun berättar Olof om sina tankar om diagnoser och dess begräsningar, att ledarskap börjar med att etablera en god kontakt med de man har för avsikt att leda, och att vi måste sträva efter att skapa plats för olikheter.

Olof kommer att uppträda med delar ur sin föreställning "Diagnoserna i mitt liv" vid utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap som vi anordnar den 30 oktober 2019 i Umeå.

För mer information gå in på: http://pedagogiskpsykologi.se/podcast

Har du som lyssnare några frågor, vill du önska en gäst eller föreslå ett tema som vi kan ta upp och diskutera i podden? Skriv till oss på [email protected]

Tack för att du lyssnar!

2019-04-10
Länk till avsnitt

Differentierad undervisning - Helena Wallberg

Helena Wallberg är gymnasielärare, specialpedagog och författare till flera olika böcker för skolpersonal. Hennes senaste bok heter Lektionsdesign - en handbok. Helena skriver också en mycket populär och uppskattad blogg.

I den här intervjun berättar hon mer om sitt perspektiv på pedagogiskt ledarskap, formativ bedömning och att gå från individfokus till differentierad undervisning.

Helena är också en av föreläsarna på den kommande utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap som vi anordnar den 30 oktober 2019 i Umeå. För mer information om den, gå in på pedagogisktledarskap.se

Länkar till böcker och allt annat som nämns i avsnittet hittar du på: pedagogiskpsykologi.se/podcast

2019-04-02
Länk till avsnitt

Fritidspedagogik som främjar lärande - Gustav Sundh

Gustav Sundh är förstelärare i fritidspedagogik på Glömstaskolan i Stockholm. Han blev utnämnd till årets lärare i Stockholm stad 2016, utsågs av Lärarförbundet till årets lärare fritidshem 2017 och föreläser om strukturerad rastverksamhet. Han har sedan 8 år tillbaka jobbat med skolgården som sitt klassrum.

I den här intervjun berättar Gustav mer om sin syn på pedagogiskt ledarskap.

Fritidspedagogik är enligt Gustav ett unikt sätt att undervisa, en plattform som på ett spännande sätt kompletterar den övriga undervisningen i skolan. En social och grupporienterad kontext där man på betydelsefulla sätt kan främja elevernas lärande och kunskaper.

Gustav Sundh är också en av föreläsarna på den kommande utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap som anordnas den 30 oktober 2019 i Umeå. För mer information om den, gå in på pedagogisktledarskap.se

Relaterade länkar: 

Skolgårdsläraren Gustav Sundh, Facebook-kontot där Gustav delar med sig av sina tankesätt, verktyg och metoder. "Rasten är ingen lek för Gustav Sundh", en intervju i Lärarnas tidning, januari 2018. Nyckeln till skolgårdens lärande, Gustavs kommande bok. Beskrivs såhär av förlaget: "Ett utbildningsmaterial till alla yrkesverksamma i fritidshemmet, skolans och förskolans värld som vill lyckas och utvecklas i sin professionella yrkesroll och sitt kollegiala lärande. Varvat med berättelser och guldkorn ur verkligheten ger Gustav Sundh er konkreta praktiska exempel och systematiska metoder som handleder er på resan till arbetsglädje, pepp och en kollegial samsyn kring elevernas lärande och utveckling."

I podcasten hör du också Erik Rova, Camilla Väppling och Anton Sjögren ? samtliga legitimerade psykologer på Rova & Sjögren Psykologi AB. Musiken i avsnittet är av Mucca Pazza.

För mer information gå in på:

PedagogiskPsykologi.se PedagogisktLedarskap.se RovaSjogren.se

Vi finns också på Facebook, Instagram och YouTube.

Tack för att du lyssnar!

2019-03-27
Länk till avsnitt

Bo Hejlskov Elvén om ledarskap i klassrummet

Bo Hejlskov Elvén är leg psykolog, föreläsare, författare, handledare och doktorand vid Birmingham City University. I det här avsnittet får vi lära oss mer om Bo Hejlskov Elvéns syn på pedagogiskt ledarskap.

Bo har arbetat med hantering av problemskapande beteenden i många år. Han introducerade lågaffektivt bemötande som metod vid beteendeproblem i Sverige år 2006 och har sedan dess utbildat och handlett personal inom förskola, skola, och omsorg både i Sverige och internationellt. Han har också skrivit en rad efterfrågade och bästsäljande böcker.

Bo kommer också att föreläsa på utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap som vi på Rova & Sjögren Psykologi AB anordnar i Umeå, den 30 oktober 2019.

Länkar till sådant som nämns i avsnittet: 

Pedagogiskt Ledarskap 2019 - Utbildningsdag den 30 oktober 2019 i Umeå. Gå in och boka din biljett redan idag! Föreläser gör Niclas Fohlin och Jennie Wilson, Helena Wallberg, Gustav Sundh och Bo Hejlskov Elvén. Olof Wretling kommer också att framför delar ur sin föreställning "Diagnoserna i mitt liv". Hantera, utvärdera, förändra med lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik (2018) - Bok av Bo Hejlskov Elvén och Anna Sjölund. "Om den konstiga önskan att öka förtrycket i skolan" - blogginlägg av Bo, 04 mars 2019.

I podcasten hör du också Erik Rova, Camilla Väppling och Anton Sjögren ? samtliga legitimerade psykologer på Rova & Sjögren Psykologi AB. Musiken i avsnittet är av Mucca Pazza.

För mer information gå in på:

PedagogiskPsykologi.se PedagogisktLedarskap.se RovaSjogren.se

Du hittar oss också på Facebook och Instagram.

PS: Dela gärna podcasten vidare med vänner och kollegor. Gå också in på Apple Podcasts och ge oss ett betyg och recension. Det skulle betyda mycket!

2019-03-20
Länk till avsnitt

Kooperativt lärande och pedagogiskt ledarskap med Niclas Fohlin och Jennie Wilson

Niclas Fohlin är lärare, speciallärare och specialpedagog. Jennie Wilson är legitimerad grundskollärare. Tillsammans har de skrivit två populära böcker om Kooperativt Lärande (KL) och i dagsläget jobbar de med fortbildning av lärare runt om i Sverige.

Niclas och Jennie kommer också att föreläsa på utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap som vi på Rova & Sjögren Psykologi AB anordnar i Umeå, den 30 oktober 2019.

I det här avsnittet får vi lära oss mer om Niclas och Jennies syn på pedagogiskt ledarskap, vad de anser är viktigt att tänka på, misstag man bör undvika, med mera.

Länkar som nämns i avsnittet: 

Pedagogiskt Ledarskap 2019 - Utbildningsdag den 30 oktober 2019 i Umeå. Gå in och boka din biljett redan idag! Föreläser gör förutom Niclas och Jennie, Helena Wallberg, Gustav Sundh och Bo Hejlskov Elvén. Komikern Olof Wretling kommer också att framföra delar ur sin föreställning Diagnoserna i mitt liv. Grundbok i kooperativt lärande (2017) ? Denna bok beskriver den gedigna forskningsbakgrund och lärandeteori som ligger till grund för kooperativt lärande. Vidare beskrivs hur lärare praktiskt kan använda samarbetets kraft i sin undervisning.
Kooperativt lärande i praktiken (2019) ? En handbok och praktiskt stöd för lärare som snabbt vill komma igång med kooperativt lärande. Den visar tydligt hur man använder metodens övningsstrukturer i olika ämnen och ger konkreta förslag till lektionsupplägg. Förklarande filmer och mallar för arbetet i det kooperativa klassrummet finns bland de digitala resurser som medföljer boken.
Kooperativt lärande (blogg/hemsida) ? Bloggen drivs av Niclas, Jennie och deras kollega Lisa Westman. Här hittar du massa bra tips och artiklar om kooperativt lärande.
Facebookgruppen om Kooperativt Lärande.

I podcasten hör du också Erik Rova, Camilla Väppling och Anton Sjögren ? samtliga legitimerade psykologer på Rova & Sjögren Psykologi AB. Musiken i avsnittet är av Mucca Pazza.

För mer information gå in på:

PedagogiskPsykologi.se PedagogisktLedarskap.se RovaSjogren.se

PS: Dela gärna podcasten vidare med vänner och kollegor. Gå också in på Apple Podcasts och ge oss ett betyg och recension. Det skulle betyda mycket!

2019-03-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.