Sveriges 100 mest populära podcasts

Lärarstudentpodden

Lärarstudentpodden

Lärarstudentpodden från tidningen Läraren ? en podd som vill finnas med i lärarstudenternas vardag, som stöttar, peppar och vågar debattera svåra men också roliga ämnen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

lararforbundet.se/artikelsidor/ny-podd-for-dig-som-lararstudent

Avsnitt

Så bygger man bra relationer till sina elever

Bjuda hem eleverna och baka pizza ihop? Hör lärarproffsen om hur de bygger relationer till sina elever. Avsnittet gästas av prisbelönta lärarna Jimmy Askelius och Maria Wiman.

Jimmy Askelius vann 2020 priset Årets Mellanstadielärare och Maria Wiman vann Sveriges bästa lärare 2019. De pratar om förtroendeskapande arbete, hur man hanterar de blyga eleverna och hur man lyckas vända bråk till bra betyg.

2021-06-10
Länk till avsnitt

Så leder du i klassrummet ? experternas bästa tips

Lär dig äga ditt klassrum! Lärarna Jonas Nilsson och Olle Linton delar med sig av sina erfarenheter, tabbar och tips. Hur hanterar man stöket i skolan, kan man vara blyg som lärare och hur möblerar man i klassrummet?

2021-05-27
Länk till avsnitt

Från digi-dum till digi-smart ? expertlärarnas bästa tips

Då är penna och papper faktiskt bäst ? experterna om hur man skapar bra digital undervisning. Olle Linton och Karin Nygårds är prisbelönta lärare. I Lärarstudentpodden delar de med sig av sina bästa tips och största pinsamheter.

2021-04-22
Länk till avsnitt

Anställningsintervjun

Så lyckas du på anställningsintervjun! Du har sökt ditt första lärarjobb och blir kallad på intervju. Vi pratar om frågorna som alltid dyker upp, hur ska du förbereda dig, vilka frågor du själv bör ställa och vad du absolut inte ska säga om du vill ha jobbet.  

Gäster i avsnittet är Semira Vikström, rektor på Visättraskolan i Huddinge och Cecilia Thörngren, ombudsman på Lärarförbundet.

2021-03-25
Länk till avsnitt

Hjälp, hur gör jag? Maria Wiman om första tiden som lärare

Så fixar du allra första tiden som lärare! Prisbelönta högstadieläraren Maria Wiman har precis släppt en bok där hon delar med sig av sina bästa råd till dig som är ny i yrket. Maria svarar på lyssnarfrågor och avslöjar de allra mest pinsamma ögonblicken i början av sin egen lärarkarriär.

2021-02-25
Länk till avsnitt

Ångestavsnittet - att plugga i pandemins tid

Vad gör man när livet suger som student? Enligt forskning visar det sig att studenter mår sämre än förvärvsarbetande i samma ålder. Både Svante Wirtén och Sanna Lamrhari pluggar till gymnasielärare, och bägge har erfarenhet av psykisk ohälsa. Vi snackar om depression, värdelösa grupparbeten, ensamhet, höga krav och om coronatillvaron med plugg på distans som knappast gjort livet lättare.

Dessutom många konkreta och personliga tips för att kunna må bättre och bra ekonomihacks för studenter.

2021-01-14
Länk till avsnitt

"Panik men otroligt lärorikt" - Martin och Vendela om första VFU:n

Bästa tipsen från VFU:n! Martin Ahlberg och Vendela Vicko går bägge ämneslärarprogrammet på Stockholms Universitet och är just nu ute på allra första VFU:n. Vendela berättar om katastroflektionen som gick åt helvete och Martin berättar om nyvunnen, helt ovärderlig kunskap om läraryrket.

Många tips, lärdomar och mycket känslor!

Programledare: Emma Olsson

Lärarstudentpodden görs av redaktionen på Läraren.se

2020-12-10
Länk till avsnitt

Byt karriär ? bästa grejen med att bli lärare efter 40

Camilla Norström var redaktionschef på Aftonbladet och Stina Ojeda hade en fast tjänst som administratör på ett stort företag, men mitt i livet valde de att skola om sig till lärare istället. De berättar om fördelarna med att plugga mitt i livet, om att plötsligt gå ner rejält i lön och om erfarenheterna som gör dem till bättre lärare idag.

Programledare: Emma Olsson

Lärarstudentpodden görs av redaktionen på Läraren.se

2020-11-19
Länk till avsnitt

Så mycket kan du begära i lön

Vi ger dig smartaste knepen inför lönesamtalet. Mardjan Dubois, ombudsman och löneexpert på Lärarförbundet berättar hur du ska tänka. När man är ny och ännu inte har så många meriter, hur ska man motivera sin lön då? Och vad ska du absolut inte säga?!

Förskolläraren och poddaren Eva Lindström avslöjar sina värsta missar vid lönesamtal genom åren och delar med sig av många nyttiga tips.

Programledare: Emma Olsson

Lärarstudentpodden görs av redaktionen på Läraren.se

2020-09-17
Länk till avsnitt

?Svårt men skitskoj? ? allt om första året på lärarutbildningen

Våra bästa tips för dig som är ny på lärarutbildningen. Studenterna Martin Ahlberg och Vendela Vicko läser ämneslärarprogrammet för gymnasiet med inriktning samhällskunskap. De berättar om allra första tiden och delar med sig av massvis med smarta studietips och lifehacks för att klara första året.

Programledare: Emma Olsson

Lärarstudentpodden görs av redaktionen på Läraren.se

2020-09-03
Länk till avsnitt

Bästa tipsen till första lärarjobbet

Allt om första jobbet och att vara helt ny som lärare. Vi reder ut vad man ska tänka på under första tiden med massvis av bra, konkreta tips.

Med i studion är de ganska nyexaminerade lärarna Greta Johnsén, mellanstadielärare, och Adam Nathanson, SO-lärare på högstadiet, som berättar hur första året varit för just dem.

2020-07-30
Länk till avsnitt

24. Mångfaldsfrågorna måste lyftas tidigt

För att öka kunskapen om etnicitet, kön, sexualitet och funktionalitet arbetar den ideella organisationen Teskedsorden aktivt med att ta fram stödmaterial för skolan. Hör Teskedsordens generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin berätta om deras arbete, och varför det är så viktigt att arbeta med mångfaldsfrågor så tidigt som möjligt.

2020-04-23
Länk till avsnitt

23. Läsförståelse - nyckeln till inlärning

Hur läser eleven en text? Och hur uppfattar eleven det som står i texten? Forskning visar att läsförståelse påverkar elevers inlärning i alla skolämnen. Något som inte minst Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet ? slår fast. Hon menar att läsförståelse angår alla lärare i alla ämnen och åldrar.

2020-04-09
Länk till avsnitt

22. Att söka första lärarjobbet

Är det dags för dig att söka ditt första jobb som lärare? Lärarförbundets studerandeinformatör Marie Suneborn går igenom det viktigaste som du ska tänka på: Hur du skriver ett bra cv och personligt brev, hur du förhandlar om lön, vad som ska finnas med i ditt anställningsavtal och dina rättigheter till en introduktionsperiod med mentor.

2020-03-12
Länk till avsnitt

21. Nu snackar vi sex i undervisningen

Hur pratar vi med barn och elever om sex och relationer? Vad får vi prata om i vilken ålder? Hur lyfter vi ämnen som porr, sexuella trakasserier och HBTQ-frågor? Och vad kan du göra för att känna dig trygg och bekväm i undervisningen?

I ett nytt avsnitt av Lärarstudentpodden snackar vi sex och samlevnad i undervisningen med Lärarförbundet students ordförande Maria Guthke, och Hans Olsson, lärare och sexualupplysare på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

2020-02-27
Länk till avsnitt

20. Hur får du hantera stökiga elever?

Hur får du som lärare agera när elever stör undervisningen? Lärarförbundets rapport visar att osäkerheten är stor, 50 procent av lärarna har tvekat att ingripa i stökiga situationer på grund av rädsla för att bli anmälda. I ett nytt avsnitt av Lärarstudentpodden pratar vi med förbundsjurist Maria Ahlquist, om vilka befogenheter du har att skapa studiero i klassrummet.  ?Lärarna ska inte behöva tänka på knöliga regelverk. Utan de ska lägga sin tid på att ge eleverna den utbildning som de har rätt till.?

2020-02-13
Länk till avsnitt

19. Yana Möller - första årets lärarstudent

Är du ny på lärarutbildningen? Då ska du lyssna på Lärarstudentpodden som den här gången gästas av Yana Möller som har läst sin första termin på förskollärarprogrammet. Hör henne berätta om det bästa, det värsta och vad hon skulle ha velat veta innan hon började sin utbildning.

2020-01-30
Länk till avsnitt

18. Så tar du kontroll över stressen

Vad händer i kroppen när vi är stressade? När är stressen farlig? Och vad är rätt återhämtning? I ett nytt avsnitt av Lärarstudentpodden pratar vi med Sara Haraldsson, en av grundarna av Maktsalongen, som arbetar med stress och stresshantering. "Vi lever i en sjuk struktur som gör alldeles för många - alldeles för stressade. Det finns inga magiska lösningar utan det är förutsättningarna och omständigheterna som måste förändras."

2020-01-16
Länk till avsnitt

17. Houman Sebghati om rasism i skolan

"Vi måste prata mer om rasism i skolan", säger musikern och läraren Houman Sebghati. Han menar att den strukturella rasismen finns överallt. "Det tragiska är att det finns lärare som inte är nyfikna på sina elever, var de kommer ifrån och vad de kan bidra med." Att lägga locket på anser han skapar stress och psykisk ohälsa. Under hösten har han varit aktuell med en ny handbok till lärare samt med föreställningen "Flykten", där han sjunger ledmotivet, "Den vackra flykten".

2019-12-12
Länk till avsnitt

16. Lärarstudentpodden omvärldsbevakar skolan

Hittills i år har det skrivits över 59 000 artiklar om skolan. Skolan är med andra ord en ständigt aktuell fråga. Men vad är det då för viktiga beslut om skolan som du behöver ha koll på? Hur påverkar den nya budgeten skolan och dig som lärare? I det här avsnittet vänder vi blickarna utåt och omvärldsbevakar din framtida arbetsplats, tillsammans med Lärarförbundets expert Per Båvner. 

2019-11-28
Länk till avsnitt

15. Ett år med Lärarförbundet Student

Har du gått runt och undrat över vad Lärarförbundet Student gjort på senaste tiden? I detta poddavsnitt pratar Maria Guthke och Julia Norrman om vad de fokuserat på under 2019.

2019-11-14
Länk till avsnitt

14. Sussie och Sonja om att vara speciallärare respektive skolpsykolog

Hur mår egentligen dagens skolbarn? Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten har den psykiska ohälsan bland 13- och 15 åringar fördubblats sedan 1980-talet, och orsakerna till ökningen tros finnas inom skolan. Hör specialläraren Sussie Lidzen och skolpsykologen Sonja Micucci ge sin bild av skolan - och hur de arbetar med elever som inte mår bra.

2019-10-31
Länk till avsnitt

13. Sussie svarar på era frågor om psykisk ohälsa hos elever

Vad gör du om en elev inte mår bra? Hur kan du arbeta med elevhälsoteamet på skolan? Och vilket ansvar har rektorn? Lärarförbundet student arbetar för att lärarstudenter ska få ökad kunskap om psykisk ohälsa hos elever. I det här poddavsnittet svarar specialläraren Sussie Lidzen på de frågor som vi har fått in från er lärarstudenter på temat psykisk ohälsa och hur du som lärare ska gå tillväga om en elev inte mår bra. "Bygg relationer med eleverna och våga ta hjälp av rätt profession på skolan".

2019-10-16
Länk till avsnitt

12. Hur skapar vi ett tryggt klassrum?

Hur kan man stärka sin relation till eleverna? Och hur hjälper man en elev som håller på gå in i väggen? Lärarstudentpodden åker till Uppsala Universitet för att träffa Cicci Agestrand och Jimmy Svensson, krafterna bakom podden Anpassa skolan. Programledare Maria Guthke.

2019-10-03
Länk till avsnitt

11. Från öde ö till lärare i fritidshem

Hur kan man koppla samman livet på en öde ö till livet som lärare? Tobias Bjurmark kallar det för äventyrspedagogik. För ett år sedan åkte han till Fiji för att medverka i tv-programmet Robinson. Idag använder han sina överlevnadserfarenheter i jobbet som lärare i fritidshem. "Det handlar om tålamod, respekt och att kunna samarbeta."

2019-09-19
Länk till avsnitt

10. Varför du ska ta lärarexamen!

Idag saknar Sverige 65 000 lärare. Men med rätt satsningar kan bristen på behöriga lärare snabbt minska. 

?Det finns faktiskt inget annat yrke där du så påtagligt får göra skillnad för både individer och samhällets utveckling!? säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Vi träffar också Nilufer Wubuli som snart blir behörig lärare via ULV-programmet för lärare med utländsk lärarexamen.

2019-09-05
Länk till avsnitt

9. ?Det var en chock att komma ut som ny lärare?

I 13 år arbetade Lärarförbundets utredare Lisa Heino som lärare, och hon beskriver sitt första år som det allra tuffaste. I dag driver hon fackliga frågor ? och i stället för att göra det bästa för eleverna vill hon nu göra det bästa för lärarna.?

2019-08-22
Länk till avsnitt

8. Första tiden som lärare

Hur får jag eleverna engagerade i min lektion? Hur genomför jag ett föräldramöte? Och vad innebär det att vara mentor? Att ta steget från studielivet in i arbetslivet är inte helt självklart. I det här avsnittet av Lärarstudentpodden pratar vi om hur det är att vara ny lärare ? med författaren och gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson. Hör henne berätta om när hon fick en klass som hon inte kunde hantera och hur hon använder sig av teorin classroom management.

2019-06-27
Länk till avsnitt

7. Plugga på distans - expertens tips!

Läser du till lärare på distans? Eller funderar du på att göra det? Lärarstudentpodden djupdyker återigen i temat - vår expert Per Båvner reder ut vilka rättigheter och skyldigheter du har som distansstudent. "Regelverket är glasklart, det ska inte vara någon skillnad att läsa till lärare på distans eller direkt på campus".

2019-06-13
Länk till avsnitt

6. Stopp - det handlar om vår framtid!

Lärarstudentpodden var på plats när Lärarmarschen ägde rum i Stockholm. Uppemot 8000 marscherade för bättre villkor i skolan och förskolan. Flera av dem var lärarstudenter. I det här avsnittet pratar vi om hur du som lärarstudent kan vara med och påverka din lärarutbildning och framtida yrke. Möt två lärarstudenter, Lina Östman och Oskar Torefeldt som tagit ord till handling och blivit studentombud.

2019-05-30
Länk till avsnitt

5. Livet som distansstudent

Intresset för att läsa till lärare på distans växer. Lärarstudentpodden tar i det här avsnittet tempen på distansstudenten Anneli Sjöberg. Hur går det till att läsa på distans? Hur ser relationen ut med lärarna och eleverna? Kan man kombinera studier, jobb och familjeliv? Och hur behåller man motivationen?

2019-05-16
Länk till avsnitt

4. Allt du vill veta om VFU - expertens tips!

Får du kortslutning i hjärnan när du tänker på VFU? Lugn, vi har bästa tipsen för hur du navigerar smärtfritt i VFU-djungeln. Per Båvner, utredare på Lärarförbundet och expert på frågor om lärarutbildningen, gästar Lärarstudentpodden och pratar om vilka rättigheter och skyldigheter du har som lärarstudent under din VFU. En uppföljning av avsnitt två där vi pratade VFU med två lärarstudenter. Programledare: Linda Jerand.

2019-05-03
Länk till avsnitt

3. IT i klassrummet, och hur är en bra lärare?

Hur påverkar digitala verktyg lärandet? Hur pratar man om IT på lärarutbildningen? Och hur är en bra lärare? Lärarstudentpodden har gästat SETT-mässan. Där pratar vi med Maria Guthke, ordförande för Lärarförbundet Student, och Maria Glawe, prisbelönt speciallärare och förstelärare - om lärarrollen och om att våga tänka nytt. Programledare: Linda Jerand.

2019-04-18
Länk till avsnitt

2. Nu snackar vi VFU

I det här avsnittet av Lärarstudentpodden ska vi prata om hur är det att vara ute på VFU - på Lundellska skolan i Uppsala. Gång på gång får Lärarförbundet Student signaler om att kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, inte håller måttet. Du får en VFU-plats i fel ämne, i fel årskurs eller en stressad handledare som inte har fått rätt förutsättningar eller som kanske saknar handledarutbildning. Vilka är utmaningarna och styrkorna? Och hur gör man om man inte trivs eller inte kommer överens med sin handledare? Gäster Marcus Samanni och Oskar Bäckman, programledare Linda Jerand.

2019-04-05
Länk till avsnitt

1. Varför ska man bli lärare?

I premiäravsnittet av Lärarstudentpodden får du höra lärarstudenterna David Blank och Elisabeth Holmberg berätta om utmaningarna och glädjen med läraryrket. Allt färre väljer att söka till flera lärarutbildningar - samtidigt som lärarbristen är akut, vi saknar idag 65 000 lärare, skolledare och förskollärare. Det vikande intresset för lärarutbildningar märks tydligast på förskollärarutbildningen, och av de som söker lyser männen med sin frånvaro. Trenden måste vända, vi måste få fler att söka till världens viktigaste jobb - och det ska Lärarförbundets students kampanj #därförlärare se till att göra!

2019-03-18
Länk till avsnitt

1. Varför ska man bli lärare?

I premiäravsnittet av Lärarstudentpodden får du höra lärarstudenterna David Blank och Elisabeth Holmberg berätta om utmaningarna och glädjen med läraryrket. Allt färre väljer att söka till flera lärarutbildningar - samtidigt som lärarbristen är akut, vi saknar idag 65 000 lärare, skolledare och förskollärare. Det vikande intresset för lärarutbildningar märks tydligast på förskollärarutbildningen, och av de som söker lyser männen med sin frånvaro. Trenden måste vända, vi måste få fler att söka till världens viktigaste jobb - och det ska Lärarförbundets students kampanj #därförlärare se till att göra!

2019-03-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.