Sveriges 100 mest populära podcasts

Algoritmen

Algoritmen

Internet berör oss i allt, från maten vi äter till relationerna vi skapar, och dessutom i det mesta vi gillar att se, spela, läsa och lyssna på. Här utforskar vi de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv, och väver oss samman med internet. Denna programserie är en del av UR:s koncept Genomskåda - fem sätt att greppa din omvärld.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/216154

Avsnitt

Main character challenge och andra scams

Programledare Melody Lovelin utforskar tillsammans med Helle Schunnesson och Hanna Johansson hur vi förskönar våra liv online. Är #maincharacterchallenge bara en ursäkt att vara narcissist eller en ny sorts terapi? Vad händer i oss när vi ser skarven mellan influencers digitala liv och deras verkliga vardag? Och var går egentligen gränsen mellan förskönande och rena lögner?
2021-10-12
Länk till avsnitt

Kodbyten och kameleonter - hur språk och ton används online

Programledare Melody Lovelin samlar Paulo Saka och Hanna Stenman i studion för att spana på fenomenet "code-switching" på internet, alltså hur människor anpassar sin ton och sitt språkbruk i olika utrymmen. Hur går det egentligen till när det sker online? Vilka behöver göra det? Hur används det som överlevnadsstrategi? Och varför stör Melody sig när hon märker att andra gör det?
2021-10-05
Länk till avsnitt

Allting återuppstår i musiken

Carolin Björnerhag, Navid Bavey och Tina Mehrafzoon snackar om hur internet påverkat den senaste tidens musik. Och det verkar som att det bara är gamla grejer som återuppstår? Det blir musikvideons comeback, gamla låtar som fått nytt liv och såklart Abbatarer!
2021-09-28
Länk till avsnitt

Den tunna virtuella linjen

Carolin Björnerhag, Navid Bavey och Adrian Boberg filosoferar kring hur gränsen mellan internet och verklighet suddas ut. Det blir prat om uppladdade bilder av dna, den perfekta robotpartnern och så drömmer vi oss bort från de virtuella konferensrummen.
2021-09-21
Länk till avsnitt

Algoritmens skönhetssalong

Carolin Björnerhag, Navid Bavey och Helle Schunnesson diskuterar hur internet påverkar vår syn på utseende och skönhet. Vi snackar skäggtransplantation, Tiktoks graviddetektiver och filter som vi hatälskar.
2021-09-14
Länk till avsnitt

Filmer som förför, förgörs och förändras

Carolin Björnerhag, Navid Bavey och Gabrielle De Bourg berättar om varsin film som internet satt klorna i. Det blir hulkgråt, memes som helt ändrade bilden av film och hur påtryckningar online gav fansen det de ville ha.
2021-09-07
Länk till avsnitt

Svindel av typsnitt och den mänskliga apfaktorn

Vi delar med oss av sommarens internethändelser. Det blir allt från virala djur till typsnitt och sommarens stora kändisföljetong.
2021-08-31
Länk till avsnitt

Bill Gates och mikrochippet i vaccinet

Med hjälp av Harvardforskaren Jennifer Nielsen berättar vi om hur en konspiration kunde börja i ett oskyldigt svar på Reddit, växa via några biohackare i Sverige och en kontroversiell Youtubepastor, och landa i ett hot mot liv och hälsa världen över.
2021-08-24
Länk till avsnitt

Internetmysterier

Camilla Fågelborg, Marcus Morey-Halldin och Jimmy Håkansson presenterar varsitt nätmysterium och frågar sig om vilka medel som helst är tillåtna för att lösa mysterierna. Om jakten på Satoshi, ett dödligt arkadspel och en låt som är omöjlig att hitta.
2021-08-17
Länk till avsnitt

Kärlek på distans

Hur funkar långdistansförhållanden mitt i en pandemi? Det sista avsnittet för säsongen handlar om kärlek och relationer idag och på 1700-talet.
2021-05-11
Länk till avsnitt

Varför är det så roligt att skoja om Metallica?

I åratal har Metallica varit en punchline i internetskämt om gnälliga, giriga och överkänsliga gubbar. Var kommer det ifrån? Och hur kan det kopplas ihop till Katy Perry och poliser som spelar reggae-pop för att slippa bli filmade av aktivister?
2021-05-04
Länk till avsnitt

Varför kan vi inte rösta med mobilen?

Idag kan vi boka läkartid, skriva under viktiga papper och till och med förnya recept genom våra mobiltelefoner. Men vi kan fortfarande inte rösta i riksdagsvalet utan att ta oss till en gammal sunkig skolmatsal. Känns inte det lite stenålder? Algoritmen reder ut varför vi fortfarande inte röstar via våra mobiler.
2021-04-27
Länk till avsnitt

När internet får rösta

Vad händer när artister, företag och städer ger internet makten att besluta om saker? Det spårar ur så klart. Fråga bara Taylor Swift, Pitbull och Göteborg.
2021-04-20
Länk till avsnitt

Älskade Wikipedia

Vilka wiki-bluffar har hängt kvar längst och varför ville franska underrättelsetjänsten censurera Wikipedia? Vi hoppar rakt ner i det kaninhål som är Wikipedia och berättar om konflikter, mörkläggningar och den mytomspunna slumpmässig artikel-knappen.
2021-04-13
Länk till avsnitt

Adam spelade bort 6,4 miljoner kronor

Vi träffar Adam som efter många års spelberoende och ett fängelsestraff nu själv hjälper andra att komma ur sitt missbruk. Hur går det till att hamna i den situationen? Kan vem som helst göra det och hur tar man sig ur det? Vi pratar även med socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi om vad han gör för att hjälpa de med spelproblem.
2021-04-06
Länk till avsnitt

Hemligheten bakom ett lyckat meme-konto

Hur gör man för att skapa de skarpaste memen och varför är det positivt om alla inte fattar skämtet? Vi möter skaparna bakom ett av Sveriges roligaste memekonton just nu: Prepandemi.
2021-03-30
Länk till avsnitt

Vegankocksinfluencern som blev coronakonspiratör

Vi berättar om Atilla Hildman som var vegankock och influencer men som nu anklagas för att ligga bakom attentat på tyska museer. Hur gick han från att vara en känd myskock i tv till att agitera för massorna om "coronabluffen" på Berlins torg? Coronapandemin har fått olika konspirationsteorier att smälta samman till en supermegateori om hur världen hänger ihop. Vi reder ut hur det kan komma sig.
2021-03-23
Länk till avsnitt

Varför älskar gamers att hata?

Vad är det som driver människor som är missnöjda med ett spel att dra igång hatkampanjer som kan hålla på i månader? Och hur kan man bli så arg på ett buggigt spel att man till och med mordhotar utvecklarna bakom det? Här kommer en djupdykning ner i våra mörkaste känslor, tillsammans med spelexperten Elisabeth Bergqvist och psykologen Björn Hedensjö.
2021-03-16
Länk till avsnitt

Mäktiga musikaliska samarbeten

Vi berättar om tillfällen när människor spontant kommer samman på nätet och skapar musikaliskt guld. Vi möter bland annat lärarinnan vars Tiktok-video plötsligt byggdes på av främlingar och till slut blev en hel Broadway-musikal med kändisar i huvudrollerna.
2021-03-09
Länk till avsnitt

Tindersvindlaren är tillbaka

Om du liksom oss trodde att Tindersvindlaren Simon Leviev, som vi berättade om tidigare i höstas, skulle gömma sig från strålkastarna när han släpptes från fängelset så hade du fel. Vi har ny information om mannen som lurade kvinnor på miljoner. Dessutom pratar vi med Källkritikbyråns Åsa Larsson om vilken falsk information som sprids i pandemins spår.
2020-12-31
Länk till avsnitt

Bedragare och bluffmakare

Vi djupdyker ner i svindlarnas värld och tar reda på hur det går till när de försöker lura folk på nätet, vilka mekanismer som gör att vi går på deras taktiker och berättar om några av de lurigaste bluffmakarna.
2020-12-24
Länk till avsnitt

Badfluencers

Hur påverkas vår relation till polisen när de blir influencers? Och är det ett problem att influencers gör samarbeten med banker och låneförmedlare? Vi reder ut tillsammans med journalisterna Yasmine Winberg och Julia Lundin som skrivit boken Badfluence.
2020-12-17
Länk till avsnitt

Hemliga meddelanden och konspirationer.

Vad betyder det egentligen när Britney Spears postar rosor på Instagram? Och varför är talet 17 så viktigt för både henne och Donald Trump? Vad gömmer det sig för budskap i blockkedjan? Vi skrapar på ytan och tittar närmare på hur människor skickar hemliga meddelanden till varandra över nätet, men också hur man tolkar dolda budskap i helt vardagliga saker.
2020-12-10
Länk till avsnitt

Spray - en internethistoria, del 4

Vi berättar vi om Sprays fall från toppen när IT-bubblan sprack i början av 2000-talet och om hur digitala spekulationer skapade reella problem för småsparare. Spray la också grunden för dagens jättar på nätet.
2020-12-03
Länk till avsnitt

Spray - en internethistoria, del 3

Spray var en pionjär med att förgrena sig på ett sätt som moderna techbolag gör idag. Redan för 20 år sedan stod Spray bakom tidningar, streamad radio, dejtingsajter - och mycket mer.
2020-11-26
Länk till avsnitt

Spray - en internethistoria, del 2

Sedan internet tågade in i våra liv har det funnits många mötesplatser på nätet som kommit och gått - Playahead, Lunarstorm, Hamsterpaj, Helgon.net och många fler. Men det finns ett som verkar ha fått en alldeles särskild plats i användarnas hjärtan, Skunk.nu. Vad var det som fick Skunk att stå ut från mängden? Du får träffa två hängivna skunkare, som användarna kallades. Dessutom pratar vi med grundaren som inte alls trodde att sajten skulle bli så populär när han startade den.
2020-11-19
Länk till avsnitt

Spray - en internethistoria, del 1

Om Sveriges internethistoria, genom ett mytomspunnet och skandalomsusat företag som lämnade efter sig ett arv som känns av än i dag, nämligen Spray. I fyra avsnitt får du följa med genom företagets uppgång - och fall från den digitala tronen. Du får möta medarbetare och användare, vars hela liv kom att förändras av Spray.
2020-11-12
Länk till avsnitt

Algoritmens filmklubb # 3 - Hackers

Dags för filmklubb igen! Vi har sällskap av journalisten och P3-programledaren Linnea Wikblad och tar en närmare titt på filmen Hackers från 1995. Den här filmen, med Angelina Jolie och Jonny Lee Miller i huvudrollerna, var en av de första att förklara vad hacking är för något. Vi tittar tillbaka på cyberpunkstilen, förklarar vad goda och onda hackers gör och funderar över realistisk tangentbordsteknik.
2020-11-10
Länk till avsnitt

Algoween: Hemsökta robotar, skräckfobi och lifehacks mot svart magi

Algoritmens redaktion firar halloween med varsin kuslig spaning. Soraya får hjälp av författaren Mats Strandberg att lära sig se skräckfilm, Melody undersöker ett hemsökt videoklipp och Navid ger oss nätets bästa tips för att skydda sig mot svart magi.
2020-10-29
Länk till avsnitt

Tindersvindlaren som lurade kvinnor på miljoner

Simon Leviev lurade kvinnor på miljontals kronor genom sin charm, löften om kärlek och lögner om en förmögenhet han inte hade. Vi berättar om Simons kriminella historia, från hans tonår i Israel till i dag - när han är på fri fot igen. Vi berättar även om två av hans offer - norska Cecilie och svenska Pernilla - som med hjälp av norska tidningen Verldens Gang till slut fick konfrontera honom.
2020-10-22
Länk till avsnitt

När det är olagligt att klicka på "dela" - en intervju med Ängla Eklund

Algoritmens redaktion träffar Ängla Eklund, IT-jurist från organisationen Institutet för Juridik och Internet, för att ställa frågor om vad som egentligen är olagligt att sprida online. Vi undersöker vad lagen säger om delningar av våldsamma klipp, kampen mellan yttrandefriheten och lagen om förtal. Dessutom tittar vi på sajter som Lexbase och hur sociala rörelser som #metoo och Black Lives Matter skapar diskussioner om varför vi har de lagar vi har.
2020-10-15
Länk till avsnitt

Kändistjänster och världens sju enstjärniga underverk

Algoritmen tar en titt på onlineshoppingvärlden och gör en djupdykning i tjänsterna där man kan shoppa runt efter personliga hälsningar från kändisar. Det blir även en genomgång av de hårdaste enstjärniga recensionerna av världens stora sevärdheter. Och så en pinsam historia om hur Algoritmens producent föll för en av internets snabbast växande fulsälj-fenomen.
2020-10-08
Länk till avsnitt

Så fel att det blir rätt - nätaktivismens nya plattformar

Om när människor använder funktioner online på "fel" sätt för att kunna lyfta - eller sänka - något de känner starkt för. Fanna Ndow Norrby lade upp text i bild på Instagram under kontot Svart Kvinna för att lyfta rasism mot afrosvenska kvinnor. P3 Nyheters producent Palmira Koukkari Mbenga berättar om hur Black lives matter Sweden utnyttjade incheckningsfunktioner för att hjälpa folk demonstrera pandemivänligt. Vi hör även Gabrielle de Bourg som berättar om hur upprörda fans använde recensionssystem för att sänka filmer som Ghostbusters och Star Wars.
2020-10-01
Länk till avsnitt

Kommer AI leda till vår undergång? En intervju med professor Amy Loutfi

Amy Loutfi, professor i datavetenskap och vicerektor vid Örebro universitet, berättar vad artificiell intelligens egentligen är - och inte är. Vi får veta mer om hur avancerad dagens AI-teknologi faktiskt är samt vilken film eller serie en AI-forskare tycker känns mest "äkta". Och är undergången nära?
2020-09-24
Länk till avsnitt

Skolstart med nördporr, skrivglapp och fuskfails

Redaktionen sätter sig i skolbänken igen och drar varsin spaning kring skolan och internet. Vi pratar bland annat om UR-dokumentären "Skrivglappet", om mötet mellan estetik och pluggromantik samt tar en titt på fuskmetodernas Hall of fame.
2020-09-17
Länk till avsnitt

Gromning - så manipulerar man ett barn

Gromning är när en vuxen person tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte. Idag sker mycket gromning online, i forum där barn befinner sig. Vi pratar med studenten och aktivisten Gabriella Kärnekull Wolfe, som blev utsatt för gromning när hon var 12 år gammal, polisen Lena Larsson, som är gruppchef på Nationella operativa avdelningens it-brottscentrum, samt journalisten My Vingren som har grävt i ämnet i flera år.
2020-09-10
Länk till avsnitt

Tre typer som bedrar dig online - intervju med Åsa Larsson

Åsa Larsson från Källkritikbyrån gör ett återbesök i Algoritmen-studion och denna gång avhandlar vi tre vanliga typer av bedragare på nätet. Vi diskuterar virala sajter och skräckrubriker, propagandister och kopiera/dela-lögner, men även helt vanligt folk som delar information utan att riktigt förstå hur eller varför det kan vara skadligt.
2020-09-03
Länk till avsnitt

AI-kompisar, reaction videos och digital demo-prepping

Hur skyddar man sig bäst digitalt vid demonstrationer? Melody undrar om AI-tränade, digitala kompisar är mer läskiga än praktiska. Och Soraya avslöjar sin kärlek för reaction videos på folk som lyssnar på musikhistoriens stora klassiker för första gången.
2020-08-27
Länk till avsnitt

Det digitala livet efter döden

Redaktionen utforskar hur döden påverkar och påverkas av våra digitala liv. Vad händer egentligen med ens sociala medier-konton? Hur har internet förändrat hur vi sörjer under corona- och karantäntider? Och hur digitalt sårbara är minnena av oss efter att vi gått bort?
2020-08-20
Länk till avsnitt

Uppdateringar från vårens avsnitt

Vi plockar upp trådarna från några av vårens avsnitt och berättar om det senaste som har hänt. Det blir svar på tal från Caroline Calloway, vars berättelse vi tittade på i april; senaste nytt från DNA-techosfären samt en recap av årets musikhändelse i AI-världen.
2020-08-13
Länk till avsnitt

Sant, falskt eller mitt emellan? - Intervju med Källkritikbyrån

Den virtuella Algoritmen-studion gästas denna vecka av Åsa Larsson och Jack Werner från Källkritikbyrån som är aktuella med UR:s satsning "Källkoll corona". Ämnet på tapeten är de sociala mediebolagens nya krafttag mot falsk information och konspirationsteorier på plattformarna. Vilka taktiker används och hur effektiva är metoderna egentligen när det kommer till de politiska gråzonerna kring sanning eller falskhet?
2020-06-11
Länk till avsnitt

Ransomware - virusen som omsätter miljoner

Ransomware är skadlig programvara - virus, rättare sagt - som låser och tar filer på en hårddisk som gisslan för att kunna utpressa filägaren på pengar. I detta avsnitt dyker Camilla och Marcus ner i ransomware-träsket för att försöka förstå hur utpressningsvirus blivit så vanliga, hur de egentligen funkar och hur de som sprider virusen lyckas kapa allt från vanliga människors datorer till stora företags datasystem.
2020-06-04
Länk till avsnitt

Djurens internet 2.0

Redaktionen tänker på djur och på dagordningen har vi bland annat "fake animal news", myrlajv på Facebook och problematiska katt- och örnklipp på TikTok.
2020-05-28
Länk till avsnitt

Att prata med maskiner

Algoritmens redaktion undersöker hur det egentligen funkar när vi pratar med maskiner och AI som exempelvis röstassistenter eller automatiska telefonröster. De sofistikerade röstassistenterna som vi har idag kan tända och släcka lampor, spela upp poddar och läsa upp nyhetsartiklar på kommando, men hur såg utvecklingen ut fram till 2020? Och hur förstår egentligen maskinerna vad man säger? Dessutom blir det en intervju med Sara Edwardsson, som i flera år var rösten till Apples svenska röstassistent Siri.
2020-05-21
Länk till avsnitt

Majrovsbörsen, AI-poesi och den nya eran live-streams

Redaktionen har samlats i den virtuella studion och tar upp varsin snackis. Melody berättar om ekonomisk kris i spelet "Animal Crossing: New Horizons", Camilla recenserar ett urval av den nya vågen av livestreamade events och Marcus kikar på om en AI-poet verkligen kan skriva i samma anda som en av Sveriges mest kända poeter.
2020-05-14
Länk till avsnitt

Den nya lagen om hemlig dataavläsning

Den första april 2020 började en ny lag att gälla i Sverige kring hur polis och andra brottsbekämpande myndigheter får använda sig av så kallade hemliga tvångsmedel. Vanligtvis innebär det telefonavlyssning, men från och med april får polisen även hacka datorer och mobiler genom att utnyttja sårbarheter i operativsystem eller utsätta datorer för sabotageprogram. Den nya lagen röstades igenom med stor majoritet i riksdagen, men har också kritiserats. Vad innebär lagen egentligen och vad finns det för argument för och emot den?
2020-05-07
Länk till avsnitt

Den första algoritmen

Vi gräver djupt ner i den digitala historien, hela vägen till mitten av 1800-talet och tittar på tech-pionjärerna Charles Babbage och Ada Lovelace. Charles var en matematiker och uppfinnare; Ada en adelskvinna och ett mattesnille - tillsammans lyckades de att utveckla idéer och planer som vi idag vet är embryon till den moderna digitala tekniken. Charles med sina matematiska maskiner och Ada med sin förmåga att se maskinernas potential nästan 200 år in i framtiden.
2020-04-30
Länk till avsnitt

Matens internet - från viralt kaffe till ASMR

Vi utforskar knutpunkten mellan mat och internet. Vi pratar om skillnaden mellan viral mat och mattrender och om ASMR, autonomous sensory meridian response, och den stora mötesplatsen online som älskar att lyssna på folk som äter, samt internets stora kärlek för män som äter stark chili.
2020-04-23
Länk till avsnitt

Caroline Calloway, bästisbråk och spökskrivna sociala medier

Vi avhandlar fallet med influencern Caroline Calloway och hur hennes före detta bästa vän Natalie Beach förra året avslöjade att hon i flera år hade spökskrivit de romantiska texterna på Carolines Instagramkonto. Avslöjandet blev förra årets mest omtalade influencerskandal och tog upp frågan om hur mycket man egentligen får böja sanningen på sociala medier.
2020-04-16
Länk till avsnitt

Algoritmens filmklubb #2: Redaktionen rekommenderar

Våren 2020 får många av oss att vilja söka lite verklighetsflykt. Därför återbesöker Camilla, Melody och Marcus internetfilmernas värld med tre strömmande filmer som skildrar de olika epokerna i våra onlineliv. Det tittas bland annat på mejlromantik, skvallerbloggarnas guldålder och alla de olika sorters avundsjuka en influencer kan råka ut för.
2020-04-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.