Sveriges 100 mest populära podcasts

Veckoanalysen

Veckoanalysen

Veckoanalysen med Joakim Bornold och Matthias Gietzelt tar pulsen på börsen och ger dig de senaste nyheterna inom makroekonomi.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soderbergpartners.se/newsroom/veckoanalysen/

Avsnitt

Avsnitt 104 - Lite av en lotterisedel

Föregående vecka uppvisade ett glatt börshumör där torsdagen bjöd på den största uppgången för den amerikanska börsen sedan i mars. Denna vecka drar den svenska rapportsäsongen igång på allvar där Sandvik är först ut bland de större bolagen.

2021-10-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 103 - Kärnkraft eller Putin

Börsen öppnade i oktober lika svajigt som den stängde i september, med stora dagliga rörelser. En stigande långränta och oroligheter kring skuldtaket i USA har lett till att globala börser sett rött under veckan, men en oönskad? Lösning under torsdagen lyfte marknaden.

2021-10-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 102 - Volvo Cars - en blivande folkaktie?

September är över och det börjar bli dags  för bolagen att presentera hur stigande råvarupriser, problem i leveranskedjorna och komponentbristen har hanterats. Q3-rapporterna är på ingång! 

2021-10-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 101 - Ingen ko på isen

Marknadsutvecklingen var fortsatt slagig under veckan och en inledande svag utveckling vändes i samband med centralbanksbesked från amerikanska Fed. Veckan bjöd också på en del konjunkturindikatorer, och från Tyskland presenterades i fredags stämningsläget i industrin enligt IFO.

2021-09-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 100 - Syndabocken Kina

Veckoanalysen nummer 100! En Kinesisk fastighetsjätte på ruinens brant få börserna att falla. Hur illa är det och ska man vara rädd för ett nytt Lehman Brothers? Självklart plockar vi upp fastighetsjätten Evergrande Group men även en hel del Makro och inflationssiffror i veckans avsnitt. 

2021-09-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 99 - Svaghetstecken?

Veckoanalysen stämmer av temperaturen på världens finansmarknader och konstaterar att USA är hett och har goda skäl att vara det! Vi kollar och lite på olika flöden i fondmarknaden och hittar en varningssignal. 

2021-09-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 98 - Fortsatt uppåt?

Börsen upp tio månader i rad, kommer vi få en elfte? Börserna fortsätter sin resa uppåt och vi konstaterar att trots en del moln på himlen så ser det ändå starkt ut. Japansk börsuppgång, tysk realränta och amerikanska byggkostnader avhandlas innan vi stänger butiken för den här gången.

2021-09-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 97 - Vuxendagissektorn

Ännu en vecka har gått och vi konstaterar att vuxendagissektorn blir allt större på börsen. Kjell & Co är på väg in på First North och fler är på ingång. På makrofronten blir det fokus på inköpschefer och amerikansk jobbstatistik. Vi lyfter också fram något att hålla lite extra koll på inför hösten.

2021-08-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 96 - Surgubbe eller realist?

Kinesisk äganderätt, tysk Jamaicakoalition och amerikanska bostäder. Det är tvära kast i veckans avsnitt när veckan som gått ska analyseras. 

2021-08-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 95 - Het börssommar

Veckoanalysen är tillbaka! Efter en het sommar med en minst lika het börs är vi tillbaka med en kvart fylld av börs och makro. Första avsnittet blir en tillbakablick på sommaren som gått men annars är det som vanligt fokus på denna och förra veckans händelser på finansmarknaderna.

2021-08-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 94 - Huspriser och politiskt kaos

Veckoanalysen har terminsavslutning. Det är snart midsommar och vi har en lugn börs trots politiskt kaos på hemmaplan. Vi funderar lite kring huspriser och vad man ska hålla koll på under sommaren!

2021-06-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 93 - Det blev inget ras

Det är lugnt och sansat på finansmarknaderna inför sommarens rapportsäsong. Inflationsoron ha bedarrat rejält och allt är frid och fröjd. Nästan i alla fall, det amerikanska infrastrukturpaketet möter dock motstånd och turbulensen kring kryptovalutor fortgår även om Bitcoin gått och blivit officiellt betalningsmedel. 

2021-06-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 92 - Global minimiskatt

Inga nyheter är goda nyheter. Förra veckan steg börserna trots en ganska händelsefattig period. Vi pratar lite om vad som kan driva börserna framöver samt vad som kan tänkas stöka till det den här veckan. 

2021-06-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 91 - 6000 miljarder

6000 miljarder är väldigt mycket pengar, men hur mycket är det egentligen? Och kommer det att räcka? Samtidigt undrar man hur det kommer att påverka finansmarknaderna. Det blir en del prat om Bidens jättebudgetförslag i veckans avsnitt, och självklart tar vi även upp veckans viktigaste börs och makro.

2021-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 90 - Tvära kast

Föregående vecka bjöd på ganska stökig handel med mycket stora rörelser i perifera tillgångsslag. Bitcoin och andra kryptovalutor föll kraftigt. Protokollet från det senaste FED-mötet gav dock en viss bekräftelse på att den amerikanska centralbanken håller fast vid kursen med låg ränta, vilket lär stötta riskviljan framåt.

2021-05-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 89 - Träningsvärk på börsen?

Med rapportsäsongen bakom oss flyttas fokus bland annat till inflations- och ränteutvecklingen, tempot i massvaccineringen och signalerna kring minskade restriktioner.

2021-05-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 88 - Flaskhalsar i produktionen

Inflation, flaskhalsar och räntor. Det är flera saker som gjort att marknaden tappat lite fart på sista tiden. Men kanske är det bara en andhämtning? Detta och en hel del makro i veckans avsnitt!

2021-05-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 87 - Starkt överallt

Starka delårsrapporter och hög intensitet, kombinerat med centralbanksbesked och positiv makrostatistik präglade veckans marknadshändelser. 

2021-05-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 86 - Svårflörtad marknad

Förnyad pandemioro och Bidens skattehöjningar varvades med delårsrapporter och omvända vinstvarningar förra veckan. Höga värderingar verkar dock göra marknaden ganska svårflörtad.

2021-04-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 85 - Fotbollsaktier & inflation

Fotboll, inflation och rapportsäsong. Det blir som vanligt en salig blandning av ämnen i veckans avsnitt. Den röda tråden är förstås som alltid finansmarknaderna.

2021-04-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 84 - Techjättarna

Full fart mot ny rapportperiod! Kommer bolagen att försvara sina värderingar? Samtidigt kommer nya uppreviderade siffror från IMF som pekar på stark tillväxt både 2021 och 2022. Vad kan gå fel?

2021-04-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 83 - Suezkanalen

Vi ser goda förutsättningar för börsutvecklingen 2021 men efter den starka årsavkastningen kan lugnare utveckling vara att vänta. Veckans börshumör präglades av oro kring stimulanser, restriktioner i Europa och stopp i Suezkanalen. Hur många containrar får plats på ett containerfartyg egentligen? Den och många andra frågor får sitt svar i veckans avsnitt!

2021-03-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 82 - Bubbeloro

Det finns en hel del tecken på att det växer en bubbla på de finansiella marknaderna, men kanske är de överskattade? Är bubbeloron överdriven? Detta och veckans börs- och makrohändelser tittar vi närmare på i Veckoanalysen. 

2021-03-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 81 - SPAC-trenden

Rekordstora räddningspaket och rekordhöga börser på agendan när vi sammanfattar veckan som gått. Vi diskuterar också SPAC-trenden som nu tycks ha nått Sverige. Vad innebär det egentligen?

2021-03-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 80 - Det glada 20-talet

Kriser har historiskt medfört förändringar. Kan man dra några paralleller mellan förutsättningarna framåt och det glada tjugotalet, decenniet som präglades av hög ekonomisk tillväxt? Som vanligt ligger även fokus på veckans makro- och börshändelser. 

2021-03-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 79 - Ska man tvivla på TINA?

Rapportsäsongen är över för den här gången. Bolagen har lyckats med både starka resultat och stora utdelningar, men börsen lyfter inte. Kan kommande höjda vinstestimat kanske höja börstemperaturen? 

2021-03-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 78 ? Starka trender

Hållbarhet, makrodata och märkliga nyemissioner på agendan. Det spretar rejält bland ämnena i veckans avsnitt, men som vanligt är de senaste finanshändelserna den röda tråden.

2021-02-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 77 ? Big Mac-index

Är dollarraset över för den här gången? Efter att dollarn sjunkit ganska rejält under 2020 är frågan om det kan fortsätta? Mycket talar för att både dollarn och euron är i balans och att de stora svängningarna är över, men kronan kan ha mer att ge. Kanske kan en Big Mac ge oss lite vägledning.

2021-02-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 76 ? Räntor i fokus

Dagens låga ränteläge innebär rejäla utmaningar för att skapa avkastning på räntemarknaden. Hur ska man agera? Och framför allt, vilka förväntningar ska man ha? Räntor i fokus i veckans avsnitt!

2021-02-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 75 ? En lek med elden?

En avvaktande start. Årets första månad är avklarad och vi kan konstatera att den globala aktiemarknaden i kronor räknat gick upp 1 procent. Optimismen har vänt till en mer avvaktande marknad, men kanske kan rapportsäsongen få till en ändring på det. Självklart pratar vi lite Gamestop också. Är det en lek med elden?

2021-02-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 74 ? Förväntade förväntningar

Årets första strategirapport är ute och vi går igenom några av höjdpunkterna. Vi svarar på vilka förändringar som görs i modellportföljen och självklart blir det även en del makro och Q4-rapporter.

2021-01-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 73 ? Våren på väg

Bankerna har länge befunnit sig i en törnrosasömn på börsen. Regleringar och digitalisering har gjort dem oattraktiva, men kanske är det på väg att vända? 

2021-01-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 72 ? Ny dans, ny chans

2020 var inget vidare år, men börsen orkade sig upp på plus trots allt. Hur ser förutsättningarna ut framåt? Börsen har redan dragit igång med en rivstart, men snart lär den testas rejält när bolagen kommer med sina helårsrapporter. Först ut är de amerikanska bankerna.

Inlägget Avsnitt 72 ? Ny dans, ny chans dök först upp på Söderberg och Partners.

2021-01-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 71 ? Roller coaster 2020

Vi blickar tillbaka på ett år som lär gå till historien på många sätt. Inte minst var turbulensen på finansmarknaden historiskt hög, det finns dessutom en del som pekar på att den kan bestå ? om än i mindre skala. Trevlig helg önskar vi på Veckoanalysen! 

Inlägget Avsnitt 71 ? Roller coaster 2020 dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-12-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 70 ? Höga värderingar

Dyrt kan bli dyrare? Vi tittar lite på börsens värdering och noterar att alla sektorer handlas på PE-tal långt över sitt 10-års snitt. Har uppgången gått för fort eller finns det stöd för värderingarna när vi tittar framåt? Vi svarar även på en lyssnarfråga om Tesla och aktiens intåg i S&P 500. Vi avslutar som ? Continued

Inlägget Avsnitt 70 ? Höga värderingar dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-12-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 69 ? Först in, först ut

Först in, först ut! Kina har verkligen fått till en klockren v-formation på sin återhämtning, med allt starkare inflödande makrodata. Vi diskuterar vad det beror på och hur det påverkar Europa och inte minst Sverige när vår återhämtning ska ta fart under 2021. 

Inlägget Avsnitt 69 ? Först in, först ut dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-12-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 68 ? Mörkt för dollarn

Dollarn faller och det är bara början. Sist vi pratade valuta spekulerade vi om att USA-val och ökad smittspridning skulle stärka dollarn. Det visade sig stämma rätt så bra, men nu har den fallit tillbaka igen. Det finns faktiskt en hel del som pekar på att den kommer fortsätta försvagas.

Inlägget Avsnitt 68 ? Mörkt för dollarn dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 67 ? Vaccinförväntningar

Vaccinnyheterna fortsätter att strömma in men börsen bryr sig allt mindre. Är börsen mättad, eller börjar den alltmer vända fokuset mot den andra coronavåg som stänger Europa ännu en gång? Veckans avsnitt bjuder självklart även på en genomgång av veckans makro och börshändelser.

Inlägget Avsnitt 67 ? Vaccinförväntningar dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-11-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 66 ? Vad är det nya normala?

Full fart på börsen med nya vaccinnyheter som bränsle. Men är inte ett vaccin redan inprisat på börsen? Kommer vi få en repris på 2018 års decemberras på börsen? Trots att förväntningarna är höga kanske det inte ser så illa ut ändå. Nordnet är på väg tillbaka till börsen, teckna eller ej? Detta och en ? Continued

Inlägget Avsnitt 66 ? Vad är det nya normala? dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-11-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 65 ? Vad händer nu?

Biden vann valet men vad händer nu? Valvakan blev en segdragen process men tillslut utropades Joe Biden till vinnare och börsen drog en lättnadens suck. Måndagen kom även med ett positivt coronabesked när Pfizer kunde leverera positiva nyheter kring sitt vaccin. Detta och en hel del annat i veckoanalysen!

Inlägget Avsnitt 65 ? Vad händer nu? dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-11-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 64 ? Presidentval

Joe Biden eller Donald Trump. Det är dags för presidentval. Fokuset är stort på det amerikanska valet den här veckan, men är det kanske lite för stort? Spelar det verkligen så stor roll för börsen vem som vinner? Detta och hur man kan hitta räntefonder som ger avkastning är temat i veckans avsnitt.

Inlägget Avsnitt 64 ? Presidentval dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-11-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 63 ? Rekordnivåer

Dags för teknikjättarna att bekänna färg. Efter att de flesta stora svenska börsbolagen rapporterat är det nu dags för de amerikanska teknikjättarna. Värderingarna är på rekordnivåer och fem bolag står för 22% av det amerikanska börsvärdet, kommer de slå förväntningarna?

Inlägget Avsnitt 63 ? Rekordnivåer dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-10-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 62 ? Rapportflod

Rapportfloden är här! Sandvik och Volvo har redan kommit och många fler är på väg. Möter resultaten de höga förväntningarna? Detta och mycket mer i veckans poddavsnitt! 

Inlägget Avsnitt 62 ? Rapportflod dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-10-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 61 ? Tillväxtmarknader utklassar

Tillväxtmarknader har den senaste tiden utklassat världsindex i SEK räknat. Vilka länder är det som går bra och kommer trenden hålla i sig? Vi kollar förutsättningarna för en fortsatt uppgång. Vi spanar som vanligt även in veckans börs och makro samt mycket annat i senaste avsnittet av Veckoanalysen.

Inlägget Avsnitt 61 ? Tillväxtmarknader utklassar dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-10-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 60 ? Valuta för pengarna

I veckans avsnitt blir det valuta för pengarna! Är den senaste tidens dollarförstärkning bara tillfällig? Mycket talar för att kronan kommer göra comeback när konjunkturen fortsätter att stärkas. 

Inlägget Avsnitt 60 ? Valuta för pengarna dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-10-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 59 ? Biden eller Trump?

Dags för Presidentval. Biden eller Trump? Spelar det någon roll? Vi kollar lite på skillnaderna mellan kandidaterna till världens mäktigaste jobb.

Inlägget Avsnitt 59 ? Biden eller Trump? dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-09-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 58 ? Bankkris?

I dag går vi igenom förutsättningarna för börshösten. Statistiken talar för en fortsatt återhämtning i ekonomin men börsen har som vanligt sprungit iväg och tagit ut allt i förskott. Höga PE-tal och väldigt optimistiska vinstprognoser gör uppgången på börsen helt klart bräcklig. Kan riksbankernas krisåtgärder räcka för att gjuta mod i börsen på de här ? Continued

Inlägget Avsnitt 58 ? Bankkris? dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-09-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 57 ? Inga träd växer till himlen

Inga träd växer till himlen, inte ens amerikanska techjättar. Efter urstarka kursrusningar i de amerikanska megacapbolagen så kom tillslut en kraftigare korrigering. Men vad låg bakom fallet egentligen? Japansk bankjätte, Teslas miss i S&P 500 eller amerikanska småsparare? Hemma i Sverige verkar det som att alla ska börja daytrada. Har till med AP-fonderna hakat på? ? Continued

Inlägget Avsnitt 57 ? Inga träd växer till himlen dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-09-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 56 ? Tröstshoppande konsumenter

Den amerikanska konsumenten. Låg konsumentförtroendestatistik sätter fortfarande frågetecken för senaste uppgången på aktiemarknaden. Men kanske är förtroende en sak och verkligheten något helt annat?  Vi pratar också Tesla bland mycket annat i finansmarknadens mest fullmatade kvart.

Inlägget Avsnitt 56 ? Tröstshoppande konsumenter dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-09-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 55 ? Dyrt kan bli dyrare

Tillväxtaktier eller värdeaktier? Vad är skillnaden och vilka av dem ska man satsa på? I veckans poddavsnitt reder vi ut den klassiska frågan och mycket annat! 

Inlägget Avsnitt 55 ? Dyrt kan bli dyrare dök först upp på Söderberg och Partners.

2020-09-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.